МВР

Пътна полиция

 

За кампанията - 2021 г.
Второто издание на Дни на безопасността на ROADPOL е в периода 16 – 22 септември 2021 г., като се присъединява към Европейската седмица на мобилността. Фокусът за ден без загинали при пътни инциденти през 2021 г. е 21 септември.
Основното събитие за членовете на ROADPOL е предвидено да се проведе като конференция в Будапеща.
Адаптираното за България послание на
Дни на безопасността на ROADPOL за 2021 г. е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ 
За Дните на безопасността на ROADPOL партньорите трябва да организират свои или инициативи, събития и дейности с партньори за постигане на НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия на 21 септември. Събитията трябва да се разпространяват чрез всички възможни комуникационни канали, с което се цели да се повиши осведомеността за решаващата роля на прилагането на съществуващото законодателство; за опасностите, които срещат всички участници в движението по пътищата; за ефективното реагиране след пътен инцидент; за предварителна информираност за натовареността на трафика и др.

Тази година ROADPOL препоръчва да се увеличи използването на комуникационни средства, за да се разшири обхватът на кампанията и тя да получи по-широко географско разпространение, като повече събития се регистрират на уебсайта на кампанията.

Във връзка с включването на страната ни в Дните на безопасността на ROADPOL Ви приканваме да станете партньор на кампанията и да се присъедините, като:

- се регистрирате в официалния сайт на ROADPOL Safety Days на https://www.roadpolsafetydays.eu (Login), ако още нямате регистрация;

- потвърдите желанието си за партньорство в Дните на безопасност на ROADPOL и пред националния координатор Главна дирекция „Национална полиция“ на адрес: [email protected]. Така ще бъдете добавени в Списъка на партньорите за България, публикуван на интернет страницата на пътна полиция (https://www.mvr.bg/opp) в специалната рубрика ROADPOL SAFETY DAYS. Пратете и логото си, ако желаете;

- подпишете свое обещание на https://www.roadpolsafetydays.eu (Pledge);

- организирате събитие (свое или с партньори), което да споделите на своите интернет страници и страниците си в социалните мрежи; на интернет страницата на ROADPOL Safety Days; както и с Главна дирекция „Национална полиция“, като:

 • чрез своите официални и социални канали за комуникация, а така също и чрез медийните си партньори разпространявате мотото на кампанията „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, информацията за своите събития и за Дните на безопасност на ROADPOL на европейския континент;
 • на интернет страницата на ROADPOL Safety Days може да регистрирате своите събития, да споделите снимки, видео и емоции. Ако не успеете да го направите, на roadpolsafetydays.eu може да видите указания как се прави това. Важно е да се знае, че за да се избегнат нежелани резултати, преди публикуване всяко регистрирано събитие ще се проверява от поддръжката на уеб администратора;
 • изпратите в Главна дирекция „Национална полиция“ на адрес: [email protected], информация за събитието. Информацията трябва да съдържа кратко описание на събитието, името на организатора, имената на партньорите (ако има), мястото, деня и часа на провеждането. Събитието ще бъде включено в Програмата, публикувана на интернет страницата на пътна полиция в специалната рубрика ROADPOL SAFETY DAYS.

  Вашите събития може да бъдат:
 • разпространение чрез изписване/гласово съобщение на видео екрани и други дигитални стационарни или мобилни устройства и системи:

                  - мотото на кампанията на 2021 г. „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“
                  - призиви за безопасно поведение на пътя;
                  - съобщение „Дни на безопасност на ROADPOL – 21 септември – Ден без загинали на пътя!“ и други с приложимо към кампанията съдържание;

 • провеждане на тематични работни срещи, лекции и беседи с различни групи участници в движението по пътищата;
 • провеждане на обсъждания, кръгли маси, конференции и др. под. форуми под мотото на кампанията;
 • организиране на конкурси, концерти и изложби под мотото на кампанията;
 • изработване и разпространение на информационно-образователни материали с относимо съдържание и с мотото на кампанията;
 • изработване на презентации и други материали с образователно-възпитателен характер и разпространението им чрез описаните канали;
 • заснемане на видео с възпитателен и образователен характер с мотото на кампанията и разпространение чрез страницата на ROADPOL Safety Days и мрежите за комуникации на авторите;
 • провеждане на тематични викторини, състезания, демонстрации, занимателни игри и други забавления за участници в различни възрастови групи и др.


За кампанията - 2020 г. 

Какво представлява инициативата на ROADPOL „Дни на безопасността на пътя“
Целта на кампанията на ROADPOL (известна досега като проект EDWARD) е да се намали броят на загиналите на пътя, който за цяла Европа е 70 на ден, до нула поне за един ден.

Кой може да участва

ВСИЧКИ!
Пътните полиции от страните-членки на ROADPOL участват в тази кампания за пътна безопасност всяка година.

Проведените инициативи в различните страни се характеризират с голямо разнообразие, но като цяло са съсредоточени върху правоприлагането и дават приоритет на пряката ангажираност и обществената подкрепа към участниците в движението по пътищата.

Приветстваме и насърчаваме всички страни (не само нашите настоящи членове) да участват в кампанията на ROAPDOL „Дни на безопасността на пътя“, организирайки национални събития и дейности и споделяйки с нас резултатите от подобряването на безопасността на пътя.

С 1.35 милиона души, загинали по пътищата на света всяка година, постигането на  безопасност на пътя е глобално предизвикателство, което изисква универсална координация и сътрудничество.

Получаваме ценна подкрепа от Европейската комисия, която активно подкрепя проекта EDWARD, сега „Дни на безопасността на пътя“, от 2016 г.

С нашето тясно и доверено сътрудничество бихме искали заедно да подобрим безопасността по пътищата на Европа.

Училища, организации за безопасност на движението по пътищата и много други ни подкрепят, като организират по-големи и по-малки събития.

Но всички останали също може да участват, като подпишат лично обещание в подкрепа на безопасността на пътя и споделят с други информацията за кампанията.

КОГА ще се проведе кампанията на ROADPOL?
Дните за безопасността на ROADPOL се провеждат през Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември.

Така че е по-лесно да се запомни.
Всеки може да организира свой собствен ROADPOL-Ден на безопасността в рамките на седмицата на кампанията.

Всяка година една от страните-членки ще бъде домакин на основното събитие.

През 2020 г. основното събитие ще се състои на 16 септември в Майнц, Германия.

Там ще докладваме за дейностите на кампанията за 2020 г. и отново ще призовем всички европейски граждани да ни подкрепят активно в седмицата на събитието.

Въпреки това, в зависимост от развитието на ситуацията с COVID-19, възможно е основното ни събитие да се проведе неприсъствено.

КАКВО постигнахме досега?
През последните 4 години в деня на основното събитие „Без загинали на пътя“ по нашите пътища са загинали 52 души. Помогнете ни да намалим този брой още повече - до НУЛА!

8 държави не загубиха нито един човек по пътищата си през всички дни на кампанията от 2016 г. до 2019 г. Нашите благодарности и поздравления са специално за всички хора в Кипър, Дания, Естония, Латвия, Малта, Литва, Швейцария и Швеция, които постигнаха това.

Също така бихме искали да благодарим на всички останали, които взеха участие в дните на нашата кампания, за тяхната ангажираност.

През 2019 г. в Европа бяха проведени над 100 събития във връзка с нашия проект.

Те бяха организирани от неправителствени организации, държавни институции, благотворителни организации, училища и университети. Тези действия включваха информационни и комуникационни събития, семинари, конференции и състезания, които бяха организирани с цел повишаване на осведомеността сред участниците в движението за съществуващите рискове на пътя.

КАК може да се получи повече информация?
Чрез нашата интерактивна карта публикувана на следния адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/look-road-safety-days

Можете да научите повече за отделните събития или да намерите идеи за собствените си проекти за безопасност на движението по пътищата и да ги регистрирате при нас.

Наистина ли е ефективен?
Наясно сме, че с действията си не носим единствени отговорност за пътнотранспортната статистика. Но разчитаме на прозрението и разума на участниците в движението по пътищата.

Ако сте внимателни, можете да предпазите себе си и другите от нараняване.

Как да помогнете?
Би ли могла Вашата страна да може да каже „ИМАМЕ НУЛА!“ тази година?

Тогава се присъединете!

Разпространете нашите послания публикувани на: https://www.roadpolsafetydays.eu/multimedia

Направете лично обещание.

Разговаряйте с членовете на Своето семейство, приятели, съседи и колеги за Дните за безопасност на пътя на ROADPOL и искайте от тях да бъдат особено внимателни към движението в този ден.

Тогава ще постигнем Деня, в който никой не е загинал по пътищата на Европа.

Multimedia
Тук ще намерите нашето лого и допълнителни материали за изтегляне: https://www.roadpolsafetydays.eu/multimedia

Впечатления от нашата кампания 2020
Скоро ще публикуваме снимки и новини от нашата кампания 2020.

Партньорства
Желае ли Вашата компания или организация да подкрепи инициативата на ROADPOL „Дни на безопасността на пътя“?

Има много начини да бъде подкрепена кампанията.

Ако проявявате интерес, моля, влезте във връзка с нас на следния имейл адрес: [email protected]