МВР

ОД Габрово

 

Полицейски служители гостуваха на децата от приключенския лагер на ИМКА-Габрово „За повече детски усмивки“

За трета поредна година служители на РУ-Габрово участваха в провеждането на обучителни занятия по време на приключенски детски лагер в местността „Узана“. В модула „Професия полицай“ полицейски инспектор Даниел Ямалиев запозна малките летовници с предизвикателството на полицейската работа и с основните задачи и отговорности, които изпълнява като служител на МВР. Децата, на възраст от 7 до 14 години, имаха възможност да разгледат специалното оборудване, което полицейските служители използват в ежедневната си работа. Безспорен интерес предизвика демонстрацията на работата със служебно куче. Четириногият полицейски служител Алек показа желязна дисциплина и безупречно изпълнение на подадените му от неговия водач команди. Старши полицай Светослав Дюлгеров разясни на децата какви качества притежават служебните кучета и в какви ситуации помощта им е незаменима – при откриването на взривни или наркотични вещества, при задържането на правонарушители, при цялостното опазване на обществения ред и др.


26 юли 2017

Полицията задържа извършителите на серия кражби от автомобили

Криминалисти влезли в дирите им, докато разследвали взломна кражба на лаптоп и аудиоусилвател от помещение на пл. Българка в Габрово, извършена през периода 23/25 юни. В резултат на предприетите оперативни действия, полицейските служители установили, че извършители на престъплението са трима младежи /един на 20 г. и двама на по 15 години/ от Габрово. В хода на работата по изясняване на случая е установено, че 20-годишният габровец и един от непълнолетните младежи, в различно съучастие с други двама габровци /на 19 и на 18 години/ са извършили поредица кражби на вещи и части от трактори и леки и товарни автомобили, паркирани на различни места в региона: в Габрово и в селата Велковци, Гъбене, Райновци, Седянковци, Гръблевци и Яворец, както и в севлиевското село Батошево. Изяснено е, че от март до средата на юли т.г. те са извършили общо 21 кражби предимно на акумулаторни батерии от превозните средства. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. Част от вещите, предмет на престъпления, са намерени и иззети. Работата по изясняване на цялостната им престъпна дейност продължава.   


21 юли 2017

138 години от създаването на Министерство на вътрешните работи

По повод професионалния празник на служителите на МВР, спортният клуб към ОДМВР-Габрово организира традиционните турнири по футбол и по тенис на маса. В турнира по футбол, който се проведе в спортна зала „Орловец“  участваха 6 отбора: сборен отбор на ОДМВР и РУ-Габрово, отбор на РУ-Севлиево, на РУ-Трявна, на РУ-Дряново, на „Охрана и арести“ и отбор на бивши служители на ОДМВР. До финала стигнаха отборите на РУ-Дряново и на „Охрана и арести“, като победата бе спечелена от представителите на „Охрана и арести“.

      В спортсменски дух премина и турнирът по тенис на маса. В състезанието се включиха 12 служители на ОДМВР, РУ-Габрово, РУ-Дряново, РУ-Трявна и РСПБЗН-Дряново. Миналогодишните първенци отново демонстрираха безапелационни бързина и техника, и тазгодишното издание на турнира приключи точно, както това през 2016 г. Първо място спечели Николай Друмчев от РСПБЗН-Дряново, второ място зае колегата му Красимир Йорданов, а на трето място се класира Радослав Василев от ОДМВР-Габрово.

      Тази година в спортния календар е включен още една вид спорт - тенис на корт. Турнирът ще се проведе на 7 юли /петък/ в Плачковци.

      За проявени професионализъм и инициативност, и съществен принос при изпълнение на служебните задължения, и по случай професионалния празник на МВР, ръководството на ОДМВР-Габрово награди 18 служители на областната дирекция - 10 служители с отличие „обявяване на благодарност“ и 8 служители с отличие „писмена похвала“.

***
    Министерството на вътрешните работи е едно от първите министерства, създадени след Освобождението на България от турско робство и възстановяването на българската държава с подписания на 3 март 1878 г. Сан Стефански мирен договор. То започва да функционира от 5 юли 1879 г. когато с указ № 1 на княз Александър Батенберг се формира първото българско правителство. Негов министър-председател и министър на вътрешните работи е роденият в Габрово Тодор Бурмов. Датата 5 юли е определена като професионален празник на служителите в МВР.

 

04 юли 2017

ГД „Национална полиция“ предприема серия от превантивни мерки за пътна безопасност в рамките на акция „Лято“

През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са движението с несъобразена и превишена скорост, навлизането в насрещното движение, отнемането на предимство, управлението на моторни превозни средства при преумора и/или след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози, неправилни маневри, неправилен превоз на пътници, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението  - бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.
През летните месеци на 2016 г. (в периода 1 юни – 31 август2016 г.) на територията на страната са настъпили 2283 тежки пътни инцидента, при които са загинали 223 и са ранени 2975 участници в движението по пътищата. Най-голям – 403 е броят на инцидентите, при които е блъснат пешеходец - загиналите са 21, а ранените – 408. Най-много са загиналите  - 44 души при челни удари между МПС, като броят на произшествията е 192, а на ранените – 358. Най-много са ранените – 435 при странично сблъскване между МПС – тези произшествия са 299, а  ранените – 28.
Най-голям брой тежки пътни инциденти – 2218 са допуснати поради нарушения на водачите. При тези произшествия загиналите са 2015 и са ранени 2906 участници в движението по пътищата. Поради несъобразена и превишена скорост от водачите са предизвикани 798 тежки ПТП, при които са загинали 105 и са ранени 1104 човека. При навлизане в насрещното движение при 112 ПТП, допуснати от водачи, с 39 загинали и 179 ранени. Поради отнемане на предимство по вина на водачите са настъпили 736 тежки ПТП, при които са загинали 35 и са ранени 917 участници в движението по пътищата. При неправилно изпреварване водачите са предизвикали 40 ПТП, при които са загинали 3 и са ранени 69 човека.

След анализа на пътно-транспортния травматизъм,  ГД „Национална полиция“ предприема серия от превантивни мерки в рамките на акция „Лято“ от  19 юни до 15 септември 2017г. за повишаване пътната сигурност на летовниците и транзитно преминаващите през страната, за улесняване на трафика по основните пътни артерии към курортите и граничните пунктове. Планирани са дейности за засилен контрол на пътното движение, непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик и на входно-изходните артерии на населените места по натоварените маршрути.
 Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм, към водачите на мотопеди и мотоциклети, а също и към фирмите, предоставящи под наем МПС –за предотвратяване на  шофирането от неправоспособни. В населените места контролът ще е съсредоточен в районите с интензивен пешеходен трафик – с изградени или липсващи пешеходни пътеки и участъците на неправилно и рисково пресичане.

 

 

 

21 юни 2017

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО