МВР

ОД Габрово

 

19 апр 2018

Резултати от проведената в Габровска област операция „24 часа скорост“

Специализираната операция започна в 06.00 ч. на 18 април и приключи в 06.00 ч. тази сутрин. Служители на „Пътна полиция“ осъществяваха засилен контрол по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, по главните пътища, както и по третокласните шосета в малките населени места.

На територията на Габровска област са установени общо 124 нарушения на скоростните режими, от които: в Габрово – 38, на територията на РУ-Севлиево – 35, в Дряново – 34, в Трявна – 17. Тридесет и шест от всички нарушения са регистрирани с т.нар. камери на триноги, а 88 – с мобилни камери. Най-сериозното превишаване на максимално разрешената скорост за движение в населено място е регистрирано в Трявна, където пътните полицаи са установили автомобил, движещ се с 91 км/ч при разрешени 50 км/ч. При проверките по шосетата извън населените места, най-грубото нарушение на скоростния режим е констатирано на пътя София-Варна край Севлиево, където камерите на пътна полиция са засекли водач, движещ се със 147 км/ч при ограничение 90 км/ч.

От началото на годината до средата на април в Габровски регион са констатирани 3248 нарушения на скоростните режими.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА НА ОДМВР-ГАБРОВО И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


75 нарушения на скоростните режими са констатирани от началото на операция „24 часа скорост“ в Габровска област /информация към 16.00 ч./


         Акцията започна в 06.00 ч. тази сутрин и ще продължи до 06.00 ч. утре. За първите десет часа, пътните полицаи са работили на 15 места за контрол, като са установили общо 75 нарушения на скоростните режими. В Габрово един от водачите, превишили разрешената скорост, се е движил по бул. Трети март с 88 км/ч при разрешени 50 км/ч.

        Целта на операцията е контрол на скоростта, която е една от основните причини за тежки пътно-транспортни произшествия. Служители на „Пътна полиция“ осъществяват засилен контрол по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, по главните пътища, както и по третокласните шосета в малките населени места. В Габровски регион са определени 42 места за контрол. 

18 апр 2018

Започва операция на Пътна полиция „24 часа скорост“

От 06.00 ч. на 18 април до 06.00 ч. на 19 април, на територията на Габровска област ще се проведе операция на Пътна полиция „24 часа скорост“. Тя е част от националната 24-часова операция за контрол на скоростта на движение по пътищата и е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция /TISPOL/. Аналогични проверки ще има на територията на целия Европейски съюз. Основната цел на операцията е контрол на скоростта, която е една от основните причини за тежки пътно-транспортни произшествия.

Служители на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, по главните пътища, както и по третокласните шосета в малките населени места. В Габровски регион са определени 42 места за контрол. 

От Пътна полиция припомнят, че при проведената през април м.г. 24-часова акция за контрол на скоростта в областта са били установени 32 водачи, шофирали с превишена скорост. По време на проверките са констатирани и други 6 нарушения на Закона за движение по пътищата. От началото на 2018 г. до 15 април в Габровски регион са констатирани 3248 нарушения на разрешената максимална скорост на движение.


17 апр 2018

Стартира операция на TISPOL за контрол на скоростта

От днес (16 април) до края на седмицата (22 април) на територията на България се провежда операция на Пътна полиция за контрол на скоростта. Акцията е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и освен у нас, засилени проверки ще се извършват във всички страни, членки на  Европейски съюз.

Превишаването на скоростта е един от най-сериозните проблеми и причини за пътно-транспортни произшествия и едно от най-честите нарушения на ЗДвП. По време на последната аналогична операция в Габровска област са установени 203 нарушения на скоростния режим, а от началото на годината до 15 април, пътните полицаи са констатирали 3248 нарушения.  Статистиката за нашия регион сочи, че около 34 % от катастрофите възникват поради шофиране с несъобразена или превишена скорост. Именно затова, през настоящата седмица служителите на пътна полиция ще упражняват засилен контрол на скоростта на движение на превозните средства, като ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства.16 апр 2018

Мерки за безопасност по време на Великденските празници

С цел недопускане на инциденти и нарушаване на обществения ред по време на предстоящите празници, ще бъде засилено полицейското присъствие в районите около църквите и манастирите, и на местата, където ще се организират обществени мероприятия.

 

Организацията за безопасност и сигурност налага следното ограничаване на движението на МПС в Габрово:

-  от 23.00 ч. на 7 април 2018 г. до 01.00 ч. на 8 април 2018 г. ще бъде забранено движението на МПС в района на храм “Успение Богородично” /ул. Николаевска и ул. Априловска/.

 

През празничните дни, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия, ще бъде засилен контролът над участниците в движението. Предвидено е провеждането на специализирани полицейски операции, които ще обхванат третокласните и общинските пътища, както и районите на питейните заведения. Униформените служители ще следят за водачи, употребили алкохол или неправоспособни такива, както и за непоставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и неизправни моторни превозни средства и др.

 

Във връзка с очакваното струпване на голям брой хора и автомобили в районите на църковните храмове, Боженци, ЕМО „Етър“ и Соколския манастир, от ОДМВР-Габрово призовават гражданите стриктно да спазват даваните указания от полицейските служители. Служители от пътна полиция ще оказват съдействие на гражданите чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането в подходите към съответните обекти.

 

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдете внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, които множеството граждани носи по време на църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява. Внимателни трябва да бъдете и с паленето на свещи в домовете си. Не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в другата стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 112.

 

И тъй като предстоящите празнични дни дават възможност за пребиваване извън дома, съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на широк кръг от хора, но все пак да информирате за това най-близките си съседи, които да наблюдават дома ви. Избягвайте да държите големи суми пари или скъпи вещи в дома си. Пари и ценни предмети не бива да оставяте и в автомобилите си, независимо за колко време ги напускате.  Пазете се от джебчии! Джебчиите използват струпването на много хора около пазарите и църковните храмове. Техни удобни мишени са дамските чанти и задните джобове на панталоните. Носете чантата си затворена, с катарамата към Вас и плътно до тялото, а портфейла – във вътрешния джоб. Ако ви предстои пътуване, имайте предвид, че трафикът вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни, и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността, не предприемайте рискови маневри и изпреварвания. Спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост, а почти всички загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.

  

29 мар 2018

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО