МВР

ОД Габрово

 

Завърши регионалната кампания "Габрово срещу наркотиците"

Днес приключи регионалната кампания на Областна дирекция на МВР – Габрово, организирана в парньорство с Общински съвет по наркотични вещества – Габрово и РУО – Габрово, под надслов  „Габрово срещу наркотиците“. Форматът се реализира като част от Национална инициатива „Заедно срещу наркотиците“ и се проведе от 5-ти до 7-ми ноември в Габрово.

По предварително обявена програма, кампанията обхвана 9-тите и 11-ти класове на всички средни училища на територията на областния град. В два последователни дни се проведоха и срещи по темата с родители, педагози и други специалисти. В присъствието на Димитър Христов – инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Габрово и Габриела Йосифова – председател на Общински съвет по наркотичните вещества в община Габрово, инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ при СДВР, изнесе лекции и презентации свързани с наркотиците и последствията от тяхната употреба. Лекциите преминаха в непринудена комуникация с учениците, на които беше предоставена подробна информация  за разпространяваните към момента амфетамини, метамфетамини, различни видове екстази,  и други наркотици. Подрастващите бяха предупредени за заплахата, която представляват най-новите наркотични вещества, които се явяват в последно време на пазара (само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи), и информирани за различните вариации, в които могат да им бъдат представени от разпространителите. За слушателите беше интересно да научат, че съществуват 1 630 вида марихуана, като нито един от видовете не може да бъде определен като „лечебен“. По време на диалозите се коментира темата за „свободния режим“ на употреба на марихуаната, както и съществуващият законов режим в България. Децата бяха запознати с предвидените от Законодателя санкции за употреба и разпространение на наркотични вещества в Републиката. С видео материали инспектор Петков демонстрира последиците от употребата на наркотиците и тяхното въздействие върху човешката физика и психика, както и последиците върху социалния живот и бъдещето на младите хора. Беше засегната темата за употребата на енергийни напитки, наргилета, анаболи и стероиди и негативните последици от тях. Инспектор Петков запозна децата подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, а също така, и къде може да се потърси адекватна помощ при нужда.

07 ное 2019

Изборният ден в общините Севлиево, Дряново и Трявна започна

Изборният ден започна в спокойно в 7 часа. Всички 114, в това число и две мобилни  избирателни секции на територията на общините Севлиево, Дряново и Трявна са отворени за гласуване. През изминалото денонощие на територията на Област Габрово няма регистрирани престъпления и тежки нарушения на обществения ред. Не са регистрирани нарушения на обществения ред и непосредствено преди началото на втори тур от изборите.
Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.
Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

03 ное 2019

Акция "Зима 2019"

Проведен брифинг с журналисти

 

Днес, 31 октомври в сградата на Областна дирекция на МВР – Габрово се проведе предварително обявен брифинг за журналисти на тема Акция „Зима 2019“. Акцията е част от превантивните дейности за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през зимен сезон 2019/2020 година на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР.

В брифинга участваха г-н Любен Симеонов, председател на Съюза на българските автомобилисти – клон Габрово и г-н Стефан Стойчев, директор на Секретариат на областен съвет на БЧК – Габрово.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово главен инспектор Пенчо Пенчев, запозна присъстващите с целите и етапите на Акцията и представи на вниманието им статистическа информация за пътнотранспортните произшествия, и установените нарушения през зимния период на 2018/2019 година.

Традиционната за „Пътна полиция“ Акция “Зима“ и тази година ще се проведе съвместно с партньорите от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Български Червен кръст.

В рамките на акцията ще бъдат проведени три кампании, които стартират в началото на месец ноември. В първата кампания – от 1 до 10 ноември, вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга.

От 11 до 20 ноември акцентът ще бъде поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третата кампания – от 21 до 30 ноември, ще бъдат наблюдавани водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия.

Във връзка с обявените кампании от Акцията, ще бъдат планирани специализирани полицейски операции със съответната насоченост, при които независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване на нарушения по Закона за движението по пътищата, и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще бъде взето отношение.

По време на акцията служителите на „Пътна полиция“, заедно с деца-доброволци от „Детско полицейско управление“ ще раздават на участниците в движението брошури с полезна информация и съвети за безопасност на пътя.

На брифинга беше обявен Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година ще бъде на 17 ноември (третата неделя от месеца). По традиция, този ден се отбелязва в храмовете на всяка една официална религия, която се изповядва в страната.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ – ЗИМА 2019  

Погрижете се за гумите на Вашият автомобил! От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при  зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Напомняме Ви, че гумите с шипове са забранени!

Не забравяйте да смените водата с антифриз!

Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност!

Проверете дали парното на автомобила е в изправност!

Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил!

Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво. Уверете се, че сте снабдени  с вериги за сняг и с въже за теглене!

Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство!

Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка!

При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо! Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана!

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!
Статистическите данни ще намерите на адрес:https://www.mvr.bg/gabrovo/обществен-ред-и-сигурност/пътен-контрол

31 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО