МВР

ОД Бургас

 

14 авг 2018

Установен извършител на неправомерни транзакции

   Служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас установиха извършителя на неправомерни транзакции в размер на 690 лв. и опити за подобни транзакции в размер на 2 500 лв., осъществени чрез използването на данни от банкова карта, собственост на 42 годишна бургазлийка – това е 25 годишния Т.Н. от Бургас, който намерил банковата карта в района на Младежкия дом и вместо да я предаде на надлежните органи, злоупотребил с нея, извършвайки залози в сайт за хазартни игри.

   При извършено претърсване в дома на Т.Н. са намерени вещи и предмети, имащи отношение към осъщественото престъпление, както и банковата карта на потърпевшата. Бургазлията е задържан за срок от 24 часа, като е образувано досъдебно производство.

   Припомняме, че това е поредния случай, при който служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас са установили неправомерно ползване на чужди платежни инструменти. Подобни случаи бяха регистрирани в началото на годината, като тенденцията е неправомерните транзакции в интернет-пространството да се запазват, което предполага повишена активност на оперативните действия, извършвани от спец-служителите на сектор „Икономическа полиция”.

 

ОДМВР – Бургас призовава граждани, потърпевши от подобен род неправомерни посегателства, да потърсят съдействие и да съобщят в сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, на адрес: ул. „Христо Ботев” № 46.

Проведена мащабна специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества

   В резултат на проведената мащабна специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества или други, нарушаващи Закона за движението по пътищата, обхванала всички морски районни управления, с акцент общините Созопол, Приморско и Царево, за периода от 19.00 ч. на 09.08.т.г. до 04.00 ч. 10.08.т.г., на общо 11 плаващи полицейски пункта са проверени общо 239 МПС и 287 лица. За употреба на алкохол са проверени 173 водачи, като са установени общо три случая за шофиране след употреба на алкохол с концентрация до 1,2 промила и два случая за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила. Общо са установени 59 случая за нарушаване разпоредбите на Закона за движение по пътищата, като в 30 от тях водачите са санкционирани с акт, а в 29 с фиш. По време на операцията са отнети шофьорските книжки на петима водачи и са свалени регистрационните табели на три МПС, собственост на нарушителите.

   По линия на пътния контрол са образувани пет бързи полицейски производства за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила /две в Приморско, 2 в Несебър и 1 в Средец/ и 6 бързи полицейски производства за шофиране след употреба на наркотични вещества /2 в Приморско, 3 в Несебър и 1 в Созопол/:

 

   На 09.08.т.г. около 04.10 ч. в кв. «Чайка» в Слънчев бряг, служители от бургаската жандармерия спрели за проверка лек автомобил «Пежо 607», със софийска регистрация, управляван от 26 годишния Б.З. от София, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 2.06 промила. Б.З. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 04.10 ч. в района до бензиностанция «Петрол» в Несебър, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил «Опел астра», с русенска регистрация, управляван от 22 годишната И.Й. от Русе, като констатирали, че същата шофира след употреба на наркотични вещества /амфетамин и метамфетамин/. И.Й. е задържана с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 05.30 ч. срещу х-л «Заря» в Слънчев бряг, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил «Фолксваген», с благоевградска регистрация, управляван от 27 годишния С.М. от с. Скръд, обл. Благоевград, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,81 промила. С.М. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 09.50 ч. на пътя Приморско – Бургас, в района на км. 42, служители от Районно управление - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 26 годишния Я.Г. от Бургас, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества /канабис/. Я.Г. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 14.30 ч. в района до созополския хотел «Калисто», служители от Районно управление – Созопол спрели за проверка «Рено Туинго», с бургаска регистрация, управляван от 29 годишния Т.Я. от Карнобат, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества /канабис/. Т.Я. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 19.20 ч. на ул. «Съединение» в Приморско, служители от Районно управление – Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Астра», с плевенска регистрация, управляван от 32 годишния Т.Т. от Плевен, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,36 промила. Т.Т. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. в района на кръстовището на улиците «Бриз» и «Васил Левски» в Приморско, служители от Районно управление  - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Ауди А 4», с великотърновска регистрация, управляван от 37 годишния И.И. от Левски, с който се придвижвала и 18 годишната В.Г. от Левски. Водачът на автомобила е тестван за употреба на наркотични вещества, като апарата отчел положителна проба за употреба на /метамфетамин и амфетамин/. При проверката на автомобила е намерено и иззето пликче с бяло прахообразно вещество /амфетамин/ с тегло 1 гр., за което В.Г. заявила, че е нейна собственост. И.И. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 23.15 ч. в с. Дебелт, общ. Средец, служители от Районно управление – Средец спрели за проверка лек автомобил «Пежо 406», с бургаска регистрация, управляван от 41 годишния Н.М. от Бургас, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,84 промила. Н.М. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 23.30 ч. срещу х-л «Поморие» в Слънчев бряг, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил – такси «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 36 годишния С.Щ. от Бургас, като констатирали, че същия шофира след употреба на наркотично вещество /кокаин/. При проверка на автомобила са открити и иззети две капсули от шоколадови яйца, едната съдържаща две пликчета с бяло кристалообразно вещество /чийто точен състав е в процес на изясняване/, а втората – четири свивки със суха зелена тревна маса /канабис/. С.Щ. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

    На 10.08.т.г. около 01.35 ч. в с. Ясна поляна, служители от Районно управление - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 45 годишния К.Г. от с. Градец, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,65 промила. К.Г. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

10 авг 2018

Задържаха три "мулета" на телефонни измами взели сумата от близо 62 000 лв и златни накити

    Три „мулета”, взели от доверчиви бургазлии общо сумата от 61524 лв. и златни накити /пръстени и монети/ бяха задържани в рамките на седмица от служители на ОДМВР – Бургас. И тримата мъже, получили парите и ценните вещи, след като притежателите им, били измамени по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”.

    В първият от случаите – на 10.05.т.г. 58 годишен бургазлия, живеещ на бургаската улица „Пробуда”, решил да подпомогне задържането на телефонни измамници, след като получил обаждане от непознат, представил му се за високопоставен полицейски служител. Непознатият заявил, че всички пари и ценни предмети, които бургазлията щял да даде за приключване на полицейската акция с арест на ало-измамниците, впоследствие щели да му се върнати. Бургазлията доверчиво събрал всички налични парични средства от дома си в размер на 2 150 лева, както и пет златни пръстени и три златни монети с общо тегло около 40 грама, поставил ги в найлонова торбичка и ги занесъл до гараж, разположен на ул. „Св. Патриарх Евтимий” № 87. В резултат на няколко месечно раследване и проведени множество процесуално-следствени действия, служителите от Първо Районно управление – Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите и златните предмети – това е криминално проявения С.К., 24 годишен от Лясковец, обл. Велико Търново, който направил пълни самопризнания по случая.

    Във втория от случаите – на 21.07.т.г. 68 годишна бургазлийка, живееща на ул. „Кооператор” в к-с „Меден Рудник” отново заблудена, че съдейства на полицейските служители, участващи в спецакция, събрала в найлонова торбичка сумата от 11 600 лв. и златни накити. Торбичката е взета от 24 годишния Г.Х. от Камено, който е задържан в Четвърто Районно управление – Бургас със съдействието на служители от Районно управление – Камено. Г.Х. направил пълни самопризнания по случая и описал механизма на извършеното от него деяние.

    На 30.07.т.г. 68 годишна бургазлийка, живееща на ул. „Св. Партриарх Евтимий” е заблудена, че помага на служителите на реда и след като събрала в чанта сумата от 47 774 лева, я предала в района на бл. 7 в ж.к. „Лазур”, на мъж на видима възраст около 70 години. В резултат на бързите полицейски действия на служителите от Пето Районно управление – Бургас е установено, че парите са взети от 87 годишния Т.Ч. от Бургас, който заедно със сумата отпътувал в посока Варна. Със съдействието на служители от Трето Районно управление – Варна Т.Ч. е задържан и впоследствие върнат в Бургас. Извършени са множество процесуално – следствени действия /разпит на свидетели, разпознаване, оглед на веществени доказателства и др./, като е доказана вината на 87 годишния мъж. Самият той направил пълни самопризнания и върнал сумата, взета от 68 годишната бургазлийка.

    И по трите случаи са образувани досъдебни производства, а работата по документиране на престъпната дейност на С.К., Г.Х. и Т.Ч. продължава.

 

 

06 авг 2018

Неутрализирана престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки

    Престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на МПС от курсанти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност, неутрализираха служители от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас.

    Организатор на схемата е Красимир Н. от Бургас - инструктор с частна школа, който използвал трети лица за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“. Констатирано е, че само за няколко месеца през 2018 г. инструктора Красимир Н. организирал няколко човека, които се явявали вместо двама негови „курсанти”, обучавани по данни от „Автомобилна администрация” в неговата частна школа. Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната „услуга”.

    Неутрализирането на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас и обхващаща територията на няколко областни дирекции /Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен/. При нея организатора на схемата – Красимир Н. е задържан, извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил – „Ауди”, с бургаска регистрация.

   Установено е, че явяването на фалшивите курсанти е организирано, чрез използването на фалшиви /неистински лични карти/, в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

    Организаторът на схемата е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Бургас. След изтичането им в петъчния ден Бургаския районен съд наложил на Красимир Н. мярка „постоянно задържане под стража” по искане на Бургаска районна прокуратура.

06 авг 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО