МВР

ОД Бургас

 

ОДМВР - Бургас подкрепи инициативата на ОУ „Антон Страшимиров“ и ОУ „Пейо Яворов“ - Бургас в Международния ден за борба с училищния тормоз

В Международния ден за борба с училищния тормоз, познат също и като „Денят на розовата фланелка“, ОДМВР - Бургас подкрепя инициативата на ОУ „Антон Страшимиров“ и ОУ „Пейо Яворов“ - Бургас, изразена в девет послания срещу насилието в училищна среда! Благодарим на „двигателите на идеята“ - педагогическия съветник от ОУ „Антон Страшимиров“ - г-жа Соня Делишменова, педагогическия съветник от ОУ „Пейо Яворов“ - г-жа Веселина Джуфова и реализиралата идеята - г-жа Надя Рашкова от ОУ „Антон Страшимиров“! Благодарим и на участниците в деветте послания, защото приеха предизвикателството и вложиха енергията си в една благородна кауза – „ДА СПРЕМ НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ!“

24 фев 2021

Резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция за наркотици

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 13 мъже, като са образувани шест бързи производства и шест преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

Най-характерните случаи са свързани със задържането на:

- 25 годишен криминално проявен бургазлия в района на бл. 97 в к-с «Меден Редник», в когото при извършен личен обиск от служители на Четвърто Районно управление – Бургас е открита торба със суха зелена тревна маса / чай за пушене или т.нар. «друсан чай»/ с тегло около 80 гр.

- 30 годишен бургазлия, в чийто апартамент, разположен в бл. 513 в к-с «Меден рудник» при претърсване е намерена и иззета около 20 гр. суха зелена тревна маса / марихуана/.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо четири случая. Водачите са на възраст от 18 до 30 години, като двама от тях / на 22 и 30 години/ шофирали след употреба на амфетамин и метамфетамин. Един – 22 годишен водач от приморско шофирал л.а. „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация след употреба на канабис, а един 18 годишен неправоспособен бургазлия шофирал т.а. „Мерцедес Вито”, с бургаска регистрация, след употреба на метамфетамин.

В един случай водачът на автомобил отказал да бъде тестван за употреба на наркотици, като е санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 662 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са двама. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани седем велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 18 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.

20 фев 2021

Задържан е криминално проявен и осъждан мъж измамил бургазлийка по класическата схема „оказване на съдействие на полицейските служители за задържането на телефонни измамници”.

   В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Четвърто Районно управление – Бургас е задържан 47 годишен криминално проявен и осъждан мъж, взел в края на миналата година паричната сума от 10 480 лв., собственост на 69 годишна бургазлийка, измамена по класическата схема „оказване на съдействие на полицейските служители за задържането на телефонни измамници”.

   Установено е, че бургазлийката около 15.00 ч. на 04.11.2020 год. получила телефонно обаждане от мъж, представил се за „Прокурор Лазаров”. Непознатият я въвел в заблуждение, като обяснил, че се провежда специализирана полицейска операция за задържането на телефонни измамници и пенсионерката без притеснения трябва да предостави парични средства, с които да примами престъпниците за да бъдат задържани от служителите на реда. Жената събрала сумата от 10 480 лева, поставила я в найлонова торбичка, която занесла и скрила под пейка срещу магазин „Билла” в к-с „Меден Рудник”. Малко по-късно бургазлийката констатирала, че е измамена и алармирала полицейските служители от Четвърто Районно управление – Бургас.

   Проведени са множество действия по разследване на случая, като служителите от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите – т.нар. „муле” е 47 годишен криминално проявен и осъждан мъж, който е задържан за срок до 24 часа. Същият направил пълни самопризнания по случая и подробно описал начина и механизма на извършеното деяние. Съвместно със служители от Четвърто Районно управление – Бургас е извършено претърсване в дома на 47 годишния мъж, където е открита близо половината от взетата от пенсионерката парична сума.

   Работата по случая продължава.

17 фев 2021

На 13.02.т.г. около 13.50 ч. в резултат на съвместните действия на служители от Териториална служба «Борба с организираната престъпност» - Бургас и Първо Районно управление - Бургас са задържани двама криминално проявени бургазлии

На 13.02.т.г. около 13.50 ч. в резултат на съвместните действия на служители от Териториална служба «Борба с организираната престъпност» - Бургас и Първо Районно управление - Бургас са задържани двама криминално проявени бургазлии - 40 годишен мъж и 34 годишна жена, обитаващи приземно помещение на ул. «Иван Богоров» №20 – при извършената проверка бургазлията изхвърлил четири пликчета с бяло прахообразно вещество /метамфетамин/. При претърсване на помещението са открити и иззети още : няколко различни пликчета с метамфетамин, прибори и прекурсори за производство на метамфетамин, сред които бутилки и буркани с кореселин, кислол, сода каустик, стъклена тава с изпечено бяло вещество по нея, колба с напоен с червена течност памук, ел. везна и други химикали. Двамата бургазлии са задържани за срок до 24 часа. Установено е, че последното им задържане е през миналата година отново за притежания на наркотични вещества – бургазлията е задържан от служители на Четвърто Районно управление - Бургас, а бургазлийката от Пето Районно управление – Бургас.

По същото време в партерно помещение, разположено в бл. 172 в ж.к. «Меден Рудник», служители от Пето Районно управление – Бургас задържали 29 годишна криминално проявена и осъждана бургазлийка - при извършено претърсване на помещението са намерени и иззети : пликчета и шишенца с  бяло-жълто кристалобразно вещество / метамфетамин/, електронна везна, бели хапчета, чийто произход е в процес на изясняване, шишенце с капсули «msm», пластмасов цилиндър със засъхнало бяло кристалобразно вещество, тиган и капак от йенско стъкло със засъхнало жълтеникаво кристалобразно вещество. В кухненския бокс е открито засъхнало бяло-жълто кристалобразно вещество / метамфетамин/. Общотото количество на метамфетамина е около 16  грама. Намерени и иззети са и глави от съцветие / марихуана/. Бургазлийката е задържана за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

16 фев 2021

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО