МВР

ОД Бургас

 

01 ное 2017

Почетна грамота получиха служителите от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас от Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

Почетна грамота за съществен принос и постигнати високи професионални резултати получиха служителите от отдел „Криминална полиция” - група „Наркотици” към ОДМВР – Бургас от Посолството на Република Италия и Община Благоевград. Наградата е на името на италианския магистрат Джовани Фалконе и се връчва традиционно от 2009 година насам, като цели подпомагане усилията на полицаите и магистратите в защита на обществените интереси и авторитета на професията и за ограничаване влиянието на организираната престъпност и намаляване криминалните прояви, както на локално, така и на национално ниво.

В конкурса под надслов „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж”, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, участваха множество кандидатури на полицейски звена и структурни единици от цялата страна, като безапелационно бургаската дирекция бе отличена с почетната грамота за неутрализирането на няколко организирани престъпни групи, занимаващи се с разпространение на наркотични вещества, както и овладяването на осем мобилни нарколаборатории. Отчетен бе и приносът на  служителите от отдел „Криминална полиция” - група „Наркотици” към ОДМВР – Бургас по отношение разкриването на множество оранжерии за отглеждане на марихуана, позиционирани по Южното Черноморие.

Наградата бе връчена лично от посланика на Италия - негово превъзходителство Стефано Балди, който сподели „Борбата с престъпността е борба, която се извършва ежедневно. Искам да благодаря за церемонията в памет на Джовани Фалконе. Зная, че когато се организират подобни инициативи, зад това стоят много хора“.

Преди официалното награждаване гостите бяха поздравени от творците на Ансамбъл „Пирин“ и председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова, която приветства всички гости и участници в конкурса, изразявайки специална благодарност на посланика за всеотдайната работа и подкрепа при организирането и провеждането на конкурса.

Инцидент на 17.10.т.г. около 11.48 ч. на пътя Айтос – Бургас

На 17.10.т.г. около 11.48 ч. на пътя Айтос – Бургас, в района на подстанция „Ветрен”, л.а. „Хюндай Акцент”, с бургаска регистрация, управляван от 25 годишен айтозлия / пътуващ в посока от Айтос към Бургас/ изпреварва т.а. „МАН”, със софийска регистрация, управляван от 57 годишен мъж от с. Руен, като при прибиране в собственото си пътно платно, загубва управление над автомобила и излизайки встрани се блъска самостоятелно в крайпътно дърво. От удара 25 годишния мъж изхвърча от купето на автомобила си и падайки на пътното платно е прегазен от изпреварения товарен автомобил. Въпреки, че водачът му е направил всичко възможно да спре „МАН”-а, 25 годишния айтозлия загинал. Към момента движението в пътната отсечка, където е осъществен тежкия инцидент, е частично затруднено, като пътния трафик се регулира от служители на сектор „Пътна полиция”.

17 окт 2017

Криминалисти задържаха двама извършители на телефонни измами в Айтос и Ахелой

КРИМИНАЛИСТИ ЗАДЪРЖАХА ДВАМА ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ В АЙТОС И АХЕЛОЙ

ОПЕРАЦИЯТА Е РЕАЛИЗИРАНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ГДНП И ОДМВР В БУРГАС, ШУМЕН И РУСЕ

След съвместна операция на служители на Главната дирекция „Национална полиция“ и Областните дирекции на МВР в Бургас, Шумен и Русе са разкрити двама мъже, участвали в телефонни измами.

Първоначално, на 19 септември е получен сигнал от жител на Ахелой, че е станал жертва на телефонна измама по схемата „Залавяне на рекетьори“ и са му отнети 2 хил. лв. По случая в РУ- Поморие е образувано досъдебно производство.

Ден по-късно, на 20 септември, жител на Айтос е сигнализирал, че станал жертва на телефонна измама по схемата „оказване на помощ на полицията“. От него са взети 1 365 лева и 16 грама златни накити. По случая е образувано досъдебно производство в РУ- Айтос.

След координация с ГДНП е направена организация със служителите от ОД на МВР в Бургас, Русе и Шумен за установяване и залавяне на виновните. Операцията е реализирана на 21 септември. Установено е, че става въпрос за двама криминално проявени мъже от Бургас – С.С. /62 г./, куриер (муле) и К.С. /44 г./, негов помагач. Те са заловени на изхода на Шумен в посока Русе докато се придвижвали с лека кола. В момента на задържането им, у тях са открити 16-те грама златни накити и парите от измамата в Айтос, както и част от средствата от измамата в Ахелой. Освен това в тях са открити и мобилните телефони, с които са извършени телефонните измами. При последвалите процесуално-следствени дейности е установено, че физическия извършител на измамите е С.С. и парите от измамата е трябвало да бъдат предадени в Русе.

По искане на Районна прокуратура – Айтос на 62-годишният бургазлия е наложена постоянна мярка „задържане под стража“ от Районния съд в Айтос.

28 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО