МВР

ОД Бургас

 

17 апр 2021

Резултати от праведени седмични специализирани полицейски операции (17.04.2021 г.)

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани девет мъже и две жени / 23 годишна бургазлийка и 30 годишна жена от сунгурларското село Лозарево/. Образувани са девет бързи производства и четири преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас. Неутрализирана е една мобилна нарколаборатория.

Най-характерния случай е свързан със задържането на:

- 35 годишен бургазлия, който държал в противопожарното табло на междуетажната площадка във вход на бл. 53 в ж.к. «Изгрев» буркан със суха зелена тревна маса / канабис/ с общо тегло 100 гр. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължават служители от Пето Районно управление – Бургас.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо шест случая. Водачите са на възраст от 22 до 36 години, сред които и една 22 годишна айтозлийка. Двама от водачите / 22 годишната айтозлийка и 28 годишен бургазлия / шофирали след употреба на амфетамин и метамфетамин, а други двама / на възраст 23 и 34 години/ шофирали след употреба на метамфетамин. Един от водачите – бургазлия на 34 години шофирал л.а. „Опел Астра”, с бургаска регистрация, след употреба на канабис и метамфетамин, а друг бургазлия – на 36 години шофирал л.а. „Пежо 307”, с бургаска регистрация, след употреба на канабис. В два от случаите при проверката на водачите са установени и допълнителни обстоятелства :

- на 11.04.т.г. около 16.45 ч. в бургаския парк «Езеро», до Колежа по туризъм, служители от Пето Районно управление – Бургас спрели за проверка л.а. «Опел Тигра», с бургаска регистрация, управляван от 34 годишен бургазлия, като констатирали   , че същият шофира след употреба на канабис и метамфетамин. При извършения личен обиск в бургазлията са намерени и иззети топче и десет пликчета с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По  случая е  образувано бързо производство.

- на 14.04.т.г. около 09.00 ч. в района до бл. 9 в ж.к. «Зорница», служители от Пето Районно управление – Бургас спрели за проверка лек автомобил «Пежо 206», с бургаска регистрация, управляван от 33 годишен бургазлия, като констатирали, че водачът шофира след употреба на метамфетамин. При извършената проверка на автомобила са намерени и иззети различни наркотични вещества / плик със суха тревна маса / марихуана/, укрит под скоростния лост на автомобила, множество топчета с наркотично вещество, чийто точен вид е в процес на изясняване, плик с бяло прахообразно вещество, второ пликче с марихуана и електронна везна. Бургазлията е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

В един случай водач на автомобил отказал да бъде тестван за употреба на наркотици, като е санкциониран с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 1 028 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособният водач е един. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани пет велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани десет пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.

Криминалисти установиха и задържаха обявен за издирване мъж от Бургас

КРИМИНАЛИСТИ УСТАНОВИХА И ЗАДЪРЖАХА ОБЯВЕН ЗА ИЗДИРВАНЕ МЪЖ ОТ БУРГАС

ТОЙ Е ИЗДИРВАН ЗА ИЗВЪРШЕНО ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА; УВЕДОМЕНА Е ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - БУРГАС

След предприета от служители от ГДНП и техни колеги от ОДМВР - Бургас и СДВР операция,  е установен и задържан 50-годишен бургазлия с наложена му от Апелативния съд в Бургас мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията са проведени вчера, мъжът е открит на територията на столицата.  Срещу него се води дело на втора инстанция за престъпление по чл. 115 и чл. 216 от НК за убийство и увреждане на чужда движима вещ, като на първа инстанция бургазлията вече е осъден на 18 години лишаване от свобода.

Предвид тежестта на извършеното от него престъпление му е наложена мярка „задържане под стража“. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Бургас, задържаният е конвоиран до затвора в морския град, където следва да изтърпи наложената му мярка.

17 апр 2021

Неутрализирана поредна мобилна нарколаборатория

Поредна мобилна нарко-лаборатория в рамките на седмица бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас.

Нарко-лабораторията се помещавала в апартамент в бл. 201 в к-с „Меден Рудник”, обитаван от 36 годишен криминално проявен бургазлия. При извършеното претърсване със съдействието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили” към ОДМВР – Бургас и Четвърто Районно управление - Бургас, осъществено около 02.00 ч. на 15.04.т.г., са намерени и иззети :  множество пособия и прекурсори за производството на високорисковото наркотично вещество ,,метамфетамин‘‘ / иззети са стъклени колби заедно с червеникаво прахообразно вещество, стъклена купа, шишета с гъста бяла течност, солна киселина, множество шишета с разредител, специализиран термометър, йод на кристали, червено на цвят прахообразно вещество / фосфор/, електронна везна, плик с кристалообразно вещество / метамфетамин/ и др.

В апартамента освен обитателя на жилището се намирали още двама мъже и две жени. Констатирано е, че един от мъжете – 46 годишен криминално проявен бургазлия извършвал дейност по производство на високорисковите наркотични вещества. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа, като предстои повдигането на обвинение. Останалите четирима също са задържани за изясняване на детайли по случая.

Образувано е досъдебно производство, материалите по което ще бъдат докладвани в Бургаска районна прокуратура.

15 апр 2021

Нова нарко-оранжерия за отглеждане на конопени растения бе неутрализирана в резултат на полицейски действия

Нова нарко-оранжерия за отглеждане на конопени растения бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас и Първо Районно управление – Бургас.

Оранжерията се помещавала в апартамент в кооперация на ул. „Хаджи Димитър” в Бургас, обитаван от 20 годишен бургазлия. В специално приспособена палатка във всекидневната на жилището са намерени и иззети : четири саксии със зелени конопени растения с множество глави и съцветия по тях / канабис/, четири лампи, вентилатори, множество торове с различен химичен състав, две електронни везни, пакети и пликчета със суха зелена листна маса / марихуана/, пликче с пет таблетки екстази, както и суха зелена тревна маса с общо тегло около 200 грама / марихуана/. Открита е и сумата от 2 300 лв. В множество на брой банкноти с номинал от 10 и 20 лева.

Задържани са обитателя на апартамента, както и други трима бургазлии / две момичета – на 18 и 20 години и 21 годишен мъж/. Работата по цялостно документиране на случая продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и Първо Районно управление – Бургас.

Припомняме, че ден по-рано на територията на жилище, разположено на ул. «Извън регулация» в с. Ясна поляна, собственост на 53 годишен криминално проявен мъж, служители на Районно управление – Приморско неутрализираха специално оборудвано помещение за отглеждане на марихуана – намерени и иззети бяха 270 саксии с част от стеблата на конопени растения , около 20 кг. суха зелена тревна маса / марихуана/, мелачка, съдържаща суха зелена тревна маса, 17 кварцови лампи с адаптори, вентилатори, течни торови препарати, електронна везна и пет сушилника. 53 годишния мъж бе привлечен в качеството на обвиняем и задържан за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане до Районен съд – Бургас за вземане на постоянна мярка за неотклонение.

09 апр 2021

Около 20 кг. марихуана и общо 270 саксии с част от стеблата на конопени растения са намерени и иззети от служители на Районно управление – Приморско

Около 20 кг. марихуана и общо 270 саксии с част от стеблата на конопени растения са намерени и иззети от служители на Районно управление – Приморско, които извършили проверка в дома на 53 годишен криминално проявен мъж, разположен на ул. «Извън регулация» в с. Ясна поляна.

В мазето на къщата, пригодено и оборудвано за оранжерия за отглеждане на марихуана, са намерени и иззети 270 саксии с част от стеблата на конопени растения, мелачка съдържаща суха зелена тревна маса, 17 кварцови лампи с адаптори, вентилатори, течни торови препарати, електронна везна, пет сушилника съдържащи суха зелена тревна маса и два чувала със суха зелена тревна маса / общото тегло на намерената марихуана е около 20 кг./.

Събраните по образуваното досъдебно производство материали са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. 53 годишния мъж е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане до Районен съд – Бургас за вземане на постоянна мярка за неотклонение.

08 апр 2021

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО