МВР

ОД Бургас

 

16 мар 2018

Служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас установиха извършителка на измами в интернет

Служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас установиха извършителката на измами в интернет, състоящите се в публикуване на обяви за продажба на стоки и в последствие изпращане на стоки без стойност, различни от обявените – това е 19 годишната Х.В. от Бургас, която направила пълни самопризнания и обяснила механизма за извършване на престъпната дейност.

Жената ползвала няколко сайта за интернет търговия с вещи – втора употреба, като публикувала обяви за продукти на специален режим, с което се избягва опцията « преглед и тест». На обявите се отзовавали различни хора, единият от които получил пратка, чието съдържание далеч се разминавало с промотираното. Той алармирал служителите от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, които своевременно предприели действия по установяване самоличността на извършителката на измамата и след множество процесуално-следствени и оперативни мероприятия локализирали 19 годишната бургазлийка. Същата е задържана за срок от 24 часа, като в обитаваното от нея жилище, разположено в ж.к. «Меден Рудник» са намерени и иззети вещи и предмети, имащи отношение към извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че преди месец бяха установени други двама извършители на неправомерни транзакции в интернет-пространството, които чрез използването на данни от банкови карти, осъществяваха залози в интернет-сайтове. И по двата случая бяха образувани досъдебни производства.

ОДМВР – Бургас използва възможността да призове граждани - потърпевши от подобен род неправомерни посегателства / измами в интернет или осъществяване на неправомерни транзакции в интернет/, да потърсят съдействие и да съобщят в сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, на адрес : ул. „Христо Ботев” № 46.      

На 16.03. т.г. ПТП на кръстовището на улици "Струга" и "Стефат Стамболов"

На 16.03.т.г. около 06.24 ч. на кръстовището на бургаските улици „Струга“ и „Стефан Стамболов“ / при светофарна уредба на режим „внимание“ и намалена видимост поради гъста мъгла/ настъпва ПТП между движещия се по ул. „Струга“ л.а. „Рено“ и л.а. „Ауди“, пътуващ по път с предимство - бул. Стефан Стамболов“ от к-с „Славейков“ в посока централна градска част.

От ПТП в УМБАЛ – Бургас, разположена непосредствено до мястото на инцидента, са откарани седем души, петима от които са прегледани и освободени за домашно лечение с леки наранявания. В отделение „Неврохирургия“ за наблюдение са настанени водачът на л.а. „Ауди“ и неговия спътник, които получили контузии по тялото и травми в областта на краката, но са без опасност за живота.

По първоначални данни до пътния инцидент, причинил големи задръствания в сутрешния чак „пик“ и ръчно регулиране на трафика в натоварената отсечка, се стигнало по вина на водача на л.а. „Рено“, движещ се по ул. „Струга“, който отнел предимството и допуснал сблъсък с правомерно движещия се по ул. „Стефан Стамболов“ л.а. „Ауди“.

16 мар 2018

За по-малко от половин денонощие са задържани и осъдени лица за изнудване

    За по-малко от половин денонощие в резултат на отличното взаимодействие между Районна прокуратура - Царево и служителите от Районно управление - Приморско задържаните за изнудване двама мъже от Тополовград /Б.С., 22 годишен и С.И., 25 годишен/ са привлечени в качеството на обвиняеми и още същия ден, след сключено споразумение, получили осъдителни присъди от Районен съд - Царево.

    До задържането на мъжете се стигнало, след като около 17.00 ч. на 12.03.т.г. 22 годишен мъж от Приморско заявил в местното районно управление, че в дома му, разположен в животновъдната зона, влезли петима мъже. Те заявили, че той им дължи сумата от 4 000 лева или вещи на подобна равностойност, с които разполага /телевизори, хладилници и др./. В случай, че не получат парите или вещите мъжете заплашили 22 годишния потърпевш с побой.

    В резултат на бързите полицейски действия, предприети от служителите на Районно управление – Приморско са задържани петимата мъже, всички от Тополовград, обл. Хасково. Установено е, че преди година 22 годишния мъж от Приморско заедно със свои роднини работил, като строител в с. Воден, обл. Ямбол. Първоначално с работодателя си се договорили да получават определена цена на квадратен метър, като по време на строителството, на работниците са платени общо 12 000 лв. По техни изчисления обаче сумата, която следвало да вземат за свършената работа, възлизала на 20 000 лева. 22 годишният потърпевш заявил на работодателя си , че им дължи още пари, но той претендирал връщане на сумата от 4 000 лева от парите, платени по-рано. В дома на 22 годишния мъж в Приморско, който си тръгнал след разговора с работодателя, два пъти идвали мъже, искащи въпросната сума от 4 000 лева или равностойни вещи /хладилници, телевизори и др./. Мъжът не се поддал на изнудването и алармирал полицейските служители за случилото се които при третия опит за изнудване задържали петимата извършители.

    Трима от тях са разпитани в качеството на свидетели, а на 22 годишния Б.С. и 25 годишния С.И., са повдигнати обвинения по чл. 143, ал. 1 от НК. Часове по-късно мъжете получили и осъдителни присъди от състав на Царевския районен съд.

15 мар 2018

На 09.03.т.г. около 14.00 ч. в Първо Районно управление - Бургас е получено съобщение за побой

На 09.03.т.г. около 14.00 ч. в Първо Районно управление - Бургас е получено съобщение за побой, нанесен над 54 годишен руски гражданин, осъществен на кръстовището на бургаските улици „Гурко“ и „Оборище“.

Установено е, че час по-рано продължително пребиваващия в Бургас руснак, движейки се с лек автомобил „Хонда Джаз“, с бургаска регистрация по улица „Демокрация“ и завивайки по улица „Гурко“, спрял за да даде предимство на пресичаща по пешеходната пътека жена. Движещият се зад него лек автомобил започнал да му свири, но руснакът продължил по улица „Гурко“, като завил и спрял на „Оборище“. От задния автомобил слезли трима младежи, които влезли в пререкание с 54 годишния мъж. Той се опитал да им обясни, че спрял за да даде път на пешеходката, но младежите му нанесли няколко удара в областта на лицето. В резултат на побоя на руснака е избит горен зъб. След извършване на криминалното деяние младежите се качили в автомобила си и избягали.

В резултат на бързите полицейски действия, предприети след получаване на сигнала за инцидента в Първо Районно управление – Бургас, самоличността на извършителите на побоя е установена и те са задържани. Констатирано е, че това са криминално проявените : Г.С., 25 годишен, С.С., 25 годишен и К.Д., 22 годишен, и тримата от Бургас.

По случая в Първо Районно управление - Бургас е образувано досъдебно производство.

09 мар 2018

Общо 12 криминално проявени мъже / на възраст между 18 и 63 години/, живеещи в бургаския квартал „Горно Езерово“, бяха задържани за срок от едно денонощие

Общо 12 криминално проявени мъже / на възраст между 18 и 63 години/, живеещи в бургаския квартал „Горно Езерово“, бяха задържани за срок от едно денонощие от служители на Четвърто Районно управление – Бургас със съдействието на „Специализираните полицейски сили“ към ОДМВР – Бургас, при проведената специализирана полицейска операция за противодействие на имуществените престъпления, зачестилите нарушения на обществения ред и за установяване на обявени за издирване лица.

Проверени са общо 15 адреса в кв. „Горно Езерово“, като са задържани криминално проявените : Б.К., 63 годишен, Р.Р., 20 годишен, Б.Д., 18 годишен, К.Ш., 27 годишен, Й.А., 38 годишен, З.С., 18 годишен, А.И., 20 годишен, Е.Б., 33 годишен, М.К., 28 годишен, Р.Т., 24 годишен, М.С., 21 годишен и И.Р., 22 годишен.

Констатирано е, че част от мъжете са извършители на различни престъпления, сред които кражби и причиняване на лека телесна повреда, за които са образувани 11 преписки. Съставени са четири акта за нарушения на Закона за българските документи за самоличност и 13 протоколи за полицейско предупреждение във връзка с образуваните преписки. Установени са двама мъже, обявени за местно и общодържавно издирване.

09 мар 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО