МВР

ОД Бургас

 

14 юни 2018

Рекорден брой отличия на шампионата по плуване

    Отборът на ОДМВР – Бургас се окичи с лентата на първите подгласници в приключилия преди дни във Варна Републиканския шампионат по плуване за служители на МВР. За Бургаският екип, включващ петима служители /трима полицаи, един служител на „Гранична полиция” и един на „Пожарна безопасност и защита на населението”/ победата е повече от заслужена – в шампионата състезателите завоюваха 12 златни, 12 сребърни и три бронзови отличия от различните дисциплини – „Петдесет и сто свободен стил”, „Петдесет и сто – бруст”, „Петдесет бътерфлай”, „Петдесет гръб” и др.

    Под ръководството на капитана – старши полицай Кирил Ватев – сектор „Охранителна полиция” при Второ Районно управление – Бургас призьорите ще продължат с усилените тренировки за да могат при следващ двубой да детронират победителите от сегашния турнир - отбора на Академия на МВР. Любопитна подробност е, че в отбора на Академията се състезават и две бургаски надежди – в момента курсанти, които до няколко месеца ще започнат работа в ОДМВР – Бургас, като наследят опитни плувци от сегашния отбор на крайморската дирекция.

    В престижното републиканско състезание се включиха общо 50 служители от девет областни дирекции и Академия на МВР в различните й профили. Особено драматични бяха сериите в дисциплината „Щафетно плуване”, където в „Смесената щафета” бургаския отбор по категоричен начин зае първото място, а във втората щафета „4х50 свободен стил” се нареди на второ място.

Пътен инцидент между автобус и лек автомобил

    На 14.06.т.г. около 09.45 ч. на около 2 км. след Приморско в посока Китен възниква пътен инцидент между автобус „Скания”, с бургаска регистрация, управляван от 63 годишния Я.К. от Бургас /движещ се в посока Китен, превозващ около 40 руски деца – туристи/ и л.а. „Фолксваген Пасат”, с търговищка регистрация, управляван от 28 годишния Д.Х. от Разград, движещ се в посока Приморско.

    В резултат на пътния инцидент са нанесени значителни материални щети, но няма пострадал. Децата са претоварени на друг автобус и вече настанени в детски лагер в Китен.

    По първоначални данни водачът на л.а. „Фолксваген” загубил контрол над автомобила и навлязъл частично в лентата за насрещно движение, къде се блъснал в предната лява част на правомерно движещия се автобус /от сблъсъка са засегнати предната броня и лявата гума на автобуса/.

    Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол и наркотични вещества, като резултатите им са били отрицателни.

    До приключване на огледа на възникналия  пътния инцидент отсечката между Приморско и Китен бе затворена, като пътния трафик се осъществяваше по алтернативно трасе през ММЦ – Приморско. Очаква се движението по затворения път да бъде възстановено до 12.30 ч. днес.

14 юни 2018

Петокласници завършиха успешно двугодишното обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление”

   78 петокласници от училище „Иван Вазов” – Поморие завършиха успешно двугодишното обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление”, стартирала в крайморския град в средата на месец май 2016 година.

   Малчуганите получиха дипломите си сред екзотичното разнообразие на зоокомплекса в бургаския квартал „Черно море”, където разгледаха редки породи животни, подкрепиха се с лакомства и си пожелаха много здраве и успехи. Учениците в две поредни учебни години, ръководени от полицейски инспектор Георги Димитров от Районно управление – Поморие изучаваха правилата за движение по пътищата, участваха в акции на пожарникари и спасители, получаваха знания за оказване на първа помощ и умения за събиране на веществени доказателства.

   Преди броени седмици младите полицаи посетиха Летищен комплекс – Бургас, където началник група „Летищна сигурност” Иван Недялков и служителите от „Гранична полиция” и „Граничен контрол” разказаха повече за паспортните проверки и контрола на багажи. Малчуганите имаха възможността да се снимат и докоснат до истински самолет, но най-голям интерес предизвика специализираното служебно куче Нерон, което освен отлично изпълнение на подадените команди, демонстрира и безпогрешни умения за откриване на взривно вещество.

   Припомняме, че двугодишното обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление” имаше за основна цел под формата на игри и забавления учениците да бъдат теоретично и практически подготвени за справяне в трудни ситуации и за опазване на своя живот и този на приятелите си. За постигането на тези цели помагаше работата с експерти от „Охранителна”, „Пътна” и „Криминална полиция”, психолози от МВР, специалисти от БЧК и духовни лица. На територията на Община Поморие програмата се осъществяваше в партньорство с крайморската община и Местната комисия за борба с противообществените прояви.

08 юни 2018

Нов републикански рекорд отбеляза отбора на бургаската пожарна

   Нов републикански рекорд в дисциплината „Бойно разгръщане от мотопомпа” отбеляза отбора на бургаската пожарна, участвал в приключилия във Варна Пети международен турнир за купа „Одесос” и Републикански преглед по пожароприложен спорт. Феноменалните 27,89 сек. бяха достигнати с цената на много тренировки и ентусиазъм от бургазлии, които се подготвяли месеци за престижната надпревара.

   В отбора, ръководен от старши инспектор Асен Асенов се включиха десет бургаски огнеборци, които след напрегнати състезания в четири направления, завоюваха в дисциплината „Бойно разгръщане на мотопомпа” безапелативно първото място. Отборно бургазлии бяха класирани трети в дисциплината „Изкачване с щурмова стълба”, а в другите две дисциплини – „Пожарна щафета - 4х100 м. с препятствия” и „100 метрова пътека” бургазлии отново се бориха с достойнство, което доведе и до престижното шесто място в крайното класиране.

08 юни 2018

Задържан е извършителят на убийство в КК "Слънчев Бряг"

    37 годишен мъж с чисто съдебно минало е извършител на убийството на 55 годишен бизнесмен и прострелването на 22 годишно момиче, осъществено снощи около 21.14 ч. в л.а. „Мерцедес”, със софийска регистрация, спрян в района на к-с „Сън вилидж” в Слънчев бряг. Задържаният се опитал да премине границата през ГКПП Лесово, но е арестуван в резултат на светкавичните действия на служителите от ОДМВР – Бургас, съобщи на извънреден брифинг пред сградата на РУП Несебър главният секретар на МВР – главен комисар Младен Маринов.

    Причини за прострелването са ревност и неизяснени лични отношения между 37 годишния задържан и младото момиче. „Точната връзка между тях тепърва ще се уточнява”, заяви още главен комисар Маринов, като сподели, че според свидетели познанството между тях датирало от около месец. 22 годишното момиче пострадало тежко при стрелбата, претърпяло е хирургични интервенции и е настанено за лечение в УМБАЛ – Бургас с опасност за живота

   Установено е, че 37 годишния мъж притежавал законно огнестрелно оръжие, с което се сдобил по повод работата си, като управител и лице, работещо с парични средства в различни фирми. В процес на изясняване е дали това е оръжието, с което е извършено прострелването.

    Главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че на задната седалка в лекия автомобил „Мерцедес” седели още двама души, станали преки очевидци на стрелбата. Същите вече са разпитани, като свидетели. По техни данни първо е застрелян 55 годишния мъж, а след това е стреляно и в момичето.

   Според Административния ръководител на Бургаска Окръжна прокуратура - Георги Чинев, държавното обвинение ще иска постоянен арест за извършителя на тежкото престъпление, извършено с особена жестокост. Ще му бъдат повдигнати обвинения за убийство и опит за убийство.

03 юни 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО