МВР

ОД Бургас

 

18 фев 2019

Проведена среща с абитуриенти на тема „Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност”

   При изключителен интерес и ангажираност по темата „Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност” протече първата по рода си за учебната 2019 година съвместна превантивна среща на магистрат, полицейски служител и абитуриенти от Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски”.

      Навръх празника на гимназията в зала „Изток” на БСУ, близо 100 гимназисти се включиха активно в дискусията с участието на заместник административния ръководител на Бургаска апелативна прокуратура – Йовита Григорова и старши инспектор Христо Грудов – началник група „Наркотици” към отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас.

  Прокурор Григорова в детайли запозна подрастващите с видовете наркотици и опасните последици от употребата им, наблягайки на факта, че целевата група на наркодилърите са именно те – млади, авантюристично настроени, но неинформирани личности, разполагащи с финансови средства и трупащи опит на принципа „проба – грешка”. Подкрепа в образователната беседа на прокурор Григорова оказа и старши инспектор Христо Грудов, който определи като най-чести проблемите с пласирането на синтетични наркотици и марихуана. Разгледан бе и разпространението на т.нар. „друсан чай”, при който истинския чай се дообработва с различни синтетични канабоиди. По отношение производството на наркотици /най-вече метамфетамини или т.нар. „пико”/ старши инспектор Грудов засегна факта, че се касае най-вече за домашни лаборатории, при които в ниски условия на хигиена от неквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции.

   Според Йовита Григорова новите наркотици са по-застрашаващи от традиционно познатите и разпространени хероин, кокаин или канабис, тъй като много често синтетичните дроги отключват здравословни и психически проблеми. Апелативният прокурор разясни на абитуриентите наказателната отговорност за употребата, притежанието и разпространението на наркотични вещества за двете правни фигури – на непълнолетните и пълнолетни лица, тъй като сред подрастващите в залата вече имаше навършили 18 години.

   В края на срещата абитуриентите в свободен диалог ангажираха специалистите с актуални въпроси, сред които темите за : наличието на полицейски чадър над разпространителите на наркотици, степента на ефективност при налагане на наказанията на дилърите, ангажираността на полицейските служители при подаването на анонимен сигнал за пласиране на наркотици и др.

  Подобни дискусии до края на учебната 2019 година е предвидено да се проведат и със завършващите от Професионалната гимназия по механо, електротехника и електроника, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Професионалната гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов и Средно училище „Константин Петканов”.

Близо 430 кг. пресован нарязан тютюн без акцизен бандерол бе открит в товарния отсек на т.а. „Фиат Скудо”, с кюстендилска регистрация

Близо 430 кг. пресован нарязан тютюн без акцизен бандерол бе открит в товарния отсек на т.а. „Фиат Скудо”, с кюстендилска регистрация от служители на сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас при проведена специализирана полицейска операция. Автомобилът е ползван, като депо / складово помещение/ от 33 годишен бургазлия.

Иззетото количество е било пакетирано във вакумирани торби с тегло от 10 и 20 кг. Установено е, че същите са предлагани клиенти, като цената на черния пазар е била в рамките на 30 - 40 лв. за килограм безакцизен тютюн.

33 годишния бургазлия е задържан за срок от едно денонощие и по случая е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че от началото на годината в резултат на противодействието на нерегламентираното разпространение на акцизни стоки, служителите ота сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас са иззели общо 1 115 000 къса / цигари от различни марки, необлепени с акцизен бандерол/. Образувани са две досъдебни производства, като работата по случаите продължава под прякото ръководство и наблюдение на Районни прокуратури – Бургас и Карнобат.

15 фев 2019

Шест участника в конкурса „Пожарникар на годината” бяха отличени на нарочна церемония днес, протекла в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Бургас

Шест участника в конкурса „Пожарникар на годината” бяха отличени на нарочна церемония днес, протекла в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Бургас в присъствието на заместник областния управител Владимир Крумов, старши комисар Красимир Шотаров - Директор на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН – МВР и Виолета Радева – Директор на БЧК Бургас.

В началото на церемонията г-жа Радева получи от Директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Васил Василев поздравителен адрес за отличната съвместна работа през 2018-та, както и за проведените превантивни инициативи, намерили широк обществен отзвук.

За конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението с индивидуална награда бе отличен кмета на Община Сунгурларе – инж. Васил Панделиев, а с колективна - Доброволното формирование на община Камено.

В категорията „Пожарникар на годината”, Раздел A) „Пожарникар на годината – комплексен победител” наградата получи главен инспектор Димитър Грозев - Началник Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Карнобат.

В Раздел Б) за държавни служители, работещи в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност бяха отличени : главен инспектор Зюреп Ахмед – началник сектор към РДПБЗН – Бургас и младши експерт Стоян Кънев от РСПБЗН-Айтос.

В Раздел В) за държавни служители, работещи в направление „Контролна дейност”, осъществяващи държавен противопожарен контрол или превантивен контрол наградени бяха : инспектор Желязко Ников от Първа РСПБЗН - Бургас и младши инспектор Христо Едрев от РСПБЗН-Несебър.

В Раздел Г) за държавни служители, работещи в направление „Превенция", осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещи с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях бе отличен инспектор Йордан Дрингов от Първа РСПБЗН-Бургас.

14 фев 2019

Осъществен телефонен разговор и директен контакт с 30 годишната жена, живееща на семейни начала с обявения за общодържавно издирване 36 годишен мъж от Мадан

След осъществен телефонен разговор служители от ОДМВР – Бургас са установили и директен контакт с 30 годишната жена, живееща на семейни начала с обявения за общодържавно издирване 36 годишен мъж от Мадан / припомняме, че същият в късния следобед на 06.02.т.г. не се подчинил на полицейски разпореждания и осуетил рутинна проверка, застрашавайки с управлявания от него автомобил „Ситроен С 4” живота на полицейските служители и нанасяйки материални щети по друг лек автомобил/.

Жената заедно с детето си е установена в жилище в Бургас, като заявила, че не е отвличана и не е жертва на домашно насилие. Същата не се ангажирала с данни относно местонахождението на издирвания маданец, като отново обяснила, че води обичайния начин на живот заедно с детето си.

Издирвателните действия по установяване на 36 годишния мъж от Мадан продължават от служители на ОДМВР – Бургас.

13 фев 2019

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО