МВР

ОД Бургас

 

27 мар 2021

Резултати от праведени седмични специализирани полицейски операции (27.02.2021 г.)

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 13 мъже и една жена, като са образувани шест бързи производства и 11 преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

Най-характерните случаи са свързани със задържането на:

- 41 годишна криминално проявена и осъждана софиянка, обитаваща апартамент в бл. 23 в к-с «Зорница», в който служители от Пето Районно управление – Бургас намерили и иззели : електронна везна, стъклени лули с остатъци от кафяво вещество и около 500 грама суха зелена листна маса / марихуана/.

- 25 годишен бургазлия, обитаващ апартамент в бл. 84 в к-с «Меден Рудник», в който служителите от Четвърто Районно управление – Бургас намериби и иззели суха зелена тревна маса с тегло около 170 гр. / чай за пушене или т.нар. «друсан чай»/.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо седем случая. Водачите са на възраст от 18 до 31 години, като трима от тях / на 24, 30 и 31 години/ шофирали след употреба на амфетамин, един 31 годишен помориец шофирал след употреба на амфетамин и метамфетамин, един 18 годишен мъж от поморийското село Габерово шофира след употреба на метамфетамин, един 27 годишен бургазлия, управлявал л.а. „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация след употреба на канабис, а един 24 годишен мъж от с. Росен, управлявал нерегистриран мотопед след употреба на кокаин, опиати и метамфетамин.

В два случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 617 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са четирима. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани петима велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 20 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани 13 водачи.

ОДМВР - Бургас подкрепи инициативата на ОУ „Антон Страшимиров“ и ОУ „Пейо Яворов“ - Бургас в Международния ден за борба с училищния тормоз

В Международния ден за борба с училищния тормоз, познат също и като „Денят на розовата фланелка“, ОДМВР - Бургас подкрепя инициативата на ОУ „Антон Страшимиров“ и ОУ „Пейо Яворов“ - Бургас, изразена в девет послания срещу насилието в училищна среда! Благодарим на „двигателите на идеята“ - педагогическия съветник от ОУ „Антон Страшимиров“ - г-жа Соня Делишменова, педагогическия съветник от ОУ „Пейо Яворов“ - г-жа Веселина Джуфова и реализиралата идеята - г-жа Надя Рашкова от ОУ „Антон Страшимиров“! Благодарим и на участниците в деветте послания, защото приеха предизвикателството и вложиха енергията си в една благородна кауза – „ДА СПРЕМ НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ!“

24 фев 2021

Резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция за наркотици

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 13 мъже, като са образувани шест бързи производства и шест преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

Най-характерните случаи са свързани със задържането на:

- 25 годишен криминално проявен бургазлия в района на бл. 97 в к-с «Меден Редник», в когото при извършен личен обиск от служители на Четвърто Районно управление – Бургас е открита торба със суха зелена тревна маса / чай за пушене или т.нар. «друсан чай»/ с тегло около 80 гр.

- 30 годишен бургазлия, в чийто апартамент, разположен в бл. 513 в к-с «Меден рудник» при претърсване е намерена и иззета около 20 гр. суха зелена тревна маса / марихуана/.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо четири случая. Водачите са на възраст от 18 до 30 години, като двама от тях / на 22 и 30 години/ шофирали след употреба на амфетамин и метамфетамин. Един – 22 годишен водач от приморско шофирал л.а. „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация след употреба на канабис, а един 18 годишен неправоспособен бургазлия шофирал т.а. „Мерцедес Вито”, с бургаска регистрация, след употреба на метамфетамин.

В един случай водачът на автомобил отказал да бъде тестван за употреба на наркотици, като е санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 662 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са двама. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани седем велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 18 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.

20 фев 2021

Задържан е криминално проявен и осъждан мъж измамил бургазлийка по класическата схема „оказване на съдействие на полицейските служители за задържането на телефонни измамници”.

   В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Четвърто Районно управление – Бургас е задържан 47 годишен криминално проявен и осъждан мъж, взел в края на миналата година паричната сума от 10 480 лв., собственост на 69 годишна бургазлийка, измамена по класическата схема „оказване на съдействие на полицейските служители за задържането на телефонни измамници”.

   Установено е, че бургазлийката около 15.00 ч. на 04.11.2020 год. получила телефонно обаждане от мъж, представил се за „Прокурор Лазаров”. Непознатият я въвел в заблуждение, като обяснил, че се провежда специализирана полицейска операция за задържането на телефонни измамници и пенсионерката без притеснения трябва да предостави парични средства, с които да примами престъпниците за да бъдат задържани от служителите на реда. Жената събрала сумата от 10 480 лева, поставила я в найлонова торбичка, която занесла и скрила под пейка срещу магазин „Билла” в к-с „Меден Рудник”. Малко по-късно бургазлийката констатирала, че е измамена и алармирала полицейските служители от Четвърто Районно управление – Бургас.

   Проведени са множество действия по разследване на случая, като служителите от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите – т.нар. „муле” е 47 годишен криминално проявен и осъждан мъж, който е задържан за срок до 24 часа. Същият направил пълни самопризнания по случая и подробно описал начина и механизма на извършеното деяние. Съвместно със служители от Четвърто Районно управление – Бургас е извършено претърсване в дома на 47 годишния мъж, където е открита близо половината от взетата от пенсионерката парична сума.

   Работата по случая продължава.

17 фев 2021

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО