МВР

ОД Бургас

 

19 ное 2018

„Спри! Дай път на пешеходец“

„Спри! Дай път на пешеходец“ - новата кампания на БНР Бургас, ОДМВР – Бургас, БМЧК и общинския младежки клуб „J.J.Cool A“

 

Три ще са точките в централната част на Бургас, където доброволци от Българския младежки червен кръст и Общински младежки клуб „J.J.Cool A“ ще призовават шофьорите в града за толерантност към пешеходците – първата точка е ситуирана на кръстовището на улиците „Христо Ботев“ и „Левски“ в посока ж.п. гара Бургас, втората – на кръстовището до подземната улица в посока Билковата аптека, а третата между две от ключовите училища „Ал.Г.Коджакафалията“ и Гимназията за романски езици, разположени на ул. „Стефан Стамболов“.

Доброволците от двете организации ще раздават на водачите стикери с послание „Спри! Дай път на пешеходец!“ с автор Юлиан Арнаудов, които ангажираните в кампанията да залепят на задните си стъкла и по този начин призоват повече шофьори за толерантност към пресичащите на пешеходни пътеки. Инициатор на превантивната кампания, явяваща се продължение на инициативите за безопасност на пътя, стартирали през месец август, е БНР – Бургас. И двете кампаниите са подкрепени от ОДМВР – Бургас, Община Бургас и Съюза на българските автомобилисти в Бургас, които на нарочна пресконференция преди дни обявиха, че според статистическите данни, най-честите инциденти в крайморския град са свързани с инциденти на пешеходни пътеки. Ето защо общественото радио се ангажира с поредна превантивна кампания, която утре - 20 ноември / Денят без жертви на пътя/, ще се опита да ангажира вниманието на различни целеви групи, сред които пешеходци, водачи на МПС и велосипедисти.

За да може посланието на БНР – Бургас - „Спри! Дай път на пешеходец!“ да достигне до повече млади хора, от началото на декември работещи в общественото радио заедно със служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Бургас ще посетят различни училища в крайморски град и ще популяризират безопасността на пешеходците в условията на усилен пътен трафик.

Кампанията на БНР – Бургас е посветена на децата, загинали при пътнотранспортни произшествия.

Тежък пътен инцидент в гр. Карнобат

    На 03.11.т.г. около 08.02 ч. в Районно управление – Карнобат е получено съобщение за тежък пътен инцидент, възникнал на карнобатската улица «Петър Берон» № 33 А, при който 18 годишния карнобатлия А.Д. /с едномесечен шофьорски стаж/, управляващ л.а. «Мерцедес», с бургаска регистрация, вероятно поради движение с несъобразена скорост и загуба на контрол, се качва с автомобила на тротоара и блъска намиращи се там две възрастни жени. При инцидента едната загива на място, а втората – К.Г., 84 годишна от Карнобат е откарана в кома в УМБАЛ – Бургас /в момента здравословното й състояние се уточнява/.

    Своевременно водачът на автомобила е задържан от служителите на Районно управление – Карнобат и тестван за употреба на алкохол, като дрегера е отчел отрицателен резултат. Предстои тестването му за употреба на наркотици. Работата по установяване самоличността на загиналата жена продължава. По случая е образувано досъдебно производство.

    В тази връзка, а и за популяризиране на трите етапа на стартиралата акция «Зима» в понеделник – на 05.11.т.г. от 14.00 ч. в залата на ОДМВР – Бургас, разположена на ул. «Христо Ботев» № 46, ще се проведе брифинг с участието на началника на «Охранителна полиция и КАТ» при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев, директора на СБА – Бургас – г-н Михалев, директора на БЧК – Бургас - Виолета Радева,  директора на общинско предприятие «Транспорт» - Андрей Рунчев, ежегодния организатор на рали «Бургас» - Радко Петров и автомобилния състезател и председател на спортен клуб «Елена Тийм» - Бургас – Павлина Апостолова.   

03 ное 2018

Рекордното количество канабис бе намерено и иззето при две специализирани полицейски операции, протекли на територията на ОДМВР – Бургас

Рекордното количество от 40 кг. зелена тревна маса / канабис/ и още 2,5 кг. канабис бе намерено и иззето при две специализирани полицейски операции, протекли на територията на ОДМВР – Бургас в последните дни.

При едната операция, реализирана от служители на Районно управление – Поморие е извършено претърсване в къща, разположена на поморийската улица «Гео Милев», обитавана от 44 годишния М.А. от Поморие. В помещение, разположено между първи и втори жилищен етаж е открита специално оборудвана ферма за отглеждане на канабис, шумо и звуково изолирана, обезпечена с вентилационна система, топлинно излъчващи лампи, капково напояване и климатик. Във фермата са открити 169 саксии с канабисови растения със средна височина от 90 см., както и 12 пласмасови туби с различна вместимост с течни торове и препарати. Намерена и иззета е и найлонова торба с почти изсъхнала тревна маса. Установено е, че общото тегло на откритата зелена тревна маса и съцветията е близо 40 килограма. Извършени са множество процесуално следствени действия, като са разпитани свидетели. Назначени са химическа и агротехническа експертизи. М.А. е задържан за срок от 24 часа, привлечен и разпитан в качеството на обвиняем. Събраните до момента материали са докладвани в Районна прокуратура – Поморие. По случая е образувано досъдебно производство.

         При втората специализирана полицейска операция, служители от Районно управление – Айтос извършили претърсване в частен дом в с. Лясково, общ. Айтос, обитаван от криминално проявения и осъждан К.Я., 28 годишен от Бургас. В различни тайници на къщата и двора на имота са намерени и иззети близо 2,5 кг. канабис. К.Я. е задържан за срок от едно денонощие по случая е образувано бързо полицейско производство.

30 окт 2018

Отчетена положителна проба за употреба на алкохол на шофьор на автобус на ученическа екскурзия

   При превантивна проверка, осъществена тази сутрин от служителите на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас на двамата водачи на автобус за „случаен превоз“, нает от ръководството на училище „Васил Априлов“ за осъществяване на планирана ученическа екскурзия на ученици от втори клас до Малко Търново, е констатирано, че пробата с дрегер за употреба на алкохол на единия от водачите – 33 годишния А.К. от Бургас дала положителен отчет - 0.66 промила.

   Своевременно шофьорската книжка на А.К. е била взета, а автобуса - спрян от движение. Към училището е изпратен заместващ автобус с нов шофьор, като предвидената екскурзия е проведена. На А.К. е даден талон за вземане на кръв в медицинско заведение.

   Работата по случая продължава от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас.

19 окт 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО