МВР

ОД Бургас

 

24 дек 2017

Задържан криминално проявен и осъждан 28 годишен украински гражданин

    Служителите от Районно управление – Приморско със съдействието на служители от Районно управление - Созопол задържали криминално проявения и осъждан М.Е., 28 годишен /украински гражданин/, временно живеещ в с. Равадиново, който не притежава документ за самоличност, за това че на 15/16.12.т.г., чрез взломяване на два кафе-автомата, разположени в Приморско, откраднал монети на стойност около 420 лева и направил опит за кражба на сумата от 70 лева от трети кафе-автомат, който взломил, както предходните два.

    М.Е. направил пълни самопризнания за случаите и описал точния механизъм за извършване на кражбите.

    В резултат на полицейските действия е констатирано, че 28 годишния украинец взломил и четвърти кафе-автомат, собственост на 40 годишен мъж от Приморско, монтиран в крайморския град, от който извършил кражба на неустановена парична сума.

    Е.М. е задържан с прокурорско постановление на прокурор от Районна прокуратура – Царево за срок от 48 часа.

    Работата по случаите продължава от служители на Районно управление – Приморско.

Задържани девет души занимаващи се с производство, пласиране и държане на различни по вид наркотични вещества

    Девет души, занимаващи се с производство, пласиране и държане на различни по вид наркотични вещества са задържани от служители на ОДМВР – Бургас при проведена на територията на Бургаска област специализирана полицейска операция. Намерени и иззети са амфетамини, метамфетамин, канабис и «друсан чай». Образувани са шест бързи полицейски производства.

    В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Несебър за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления с наркотични вещества е извършена проверка на дома на 33 годишния П.Ф., разположен на несебърската улица «Любен Каравелов», като е намерена и иззета суха тревна маса /канабис/ с тегло около 200 гр. И две електронни везни. Й.Ш. е задържан за срок от 24 часа – по случая е образувано досъдебно производство.

   Около 11.55 ч. на 20.12.т.г служители от Районно управление - Средец извършили претърсване в дома на 24 годишния С.Г. от Средец, разположен на ул. «Н.Й.Вапцаров», като намерили и иззели свитък с бяло кристално вещество /метамфетамин/.  В обитаваната от С.Г. стая, разположена на партерния етаж в къщата, са намерени и иззети : стъклено плаке с наличие на бяло кристално вещество /метамфетамин/, червено кристално вещество /червен фосфор/, както и различни по вид и съдържание бутилки, съдържащи химични вещества /прекурсури/, способстващи за производството на високорисково наркотично вещество метамфетамин /пико/. Общото количество на намереното наркотичното вещество е около шест грама. С.Г. е задържан за срок от 24 часа – по случая е образувано бързо полицейско производство.

    Служители от Районно управление – Малко Търново извършили проверка на 38 годишния Й.Ш. от Малко Търново, като намерили и иззели плик с около 13 грама суха зелена тревна маса /канабис/. Й.Ш. е задържан за срок от 24 часа – по случая е образувано бързо полицейско производство.

    В района на бл. 29 в к-с «Меден Рудник» служители от Четвърто Районно управление – Бургас със съдействието на служители от Пето Районно управление – Бургас извършили проверка на криминално проявения Е.Ф., 32 годишен и П.М., 20 годишен, и двамата от Бургас, като в П.М. намерили и иззели топче, съдържащо т.нар. «друсан чай». В дома на Е.Ф., разположен в бл. 29 в к-с «Меден Рудник», са намерени и иззети 23 грама «друсан чай». Двамата бургазлии са задържани за срок от 24 часа.

   Служителите от Първо Районно управление – Бургас извършили претърсване в дома на 23 годишния К.П. от Бургас, разположен на ул. «Вълко Пушков» в кв. «Победа» - намерени и иззети са 15 топчета със суха тревна маса /канабис/. К.П. е задържан за срок от 24 часа. Припомняме, че преди броени дни в дома на К.П. при претърсване бяха открити и и иззети 98 топчета синтетичен канабиноид във вид на чай за пушене и сумата от 320 лв. По случая бе образувано бързо полицейско производство.

    Около 15.00 ч. на 20.12.т.г. на около 20 м. от СОУ «Иван Вазов» в Поморие, служители от Районно управление - Поморие извършили проверка на 16 годишния Н.Д. от Бургас, като намерили и иззели два свитъка със зелена суха тревна маса /канабис/ и плик с бяло прахообразно вещество /амфетамин/. В.Д. е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая бе образувано бързо полицейско производство.

    Служители от Районно управление – Айтос извършили проверка на криминално проявената С.А., 34 годишна от Айтос, като намерили и иззели девет топчета със суха зелена тревна маса /марихуана/ с тегло от 10 грама. С.А. е задържана за срок от 24 часа. По случая бе образувано бързо полицейско производство.

    При извършена проверка в дома на 30 годишния И.Х., разположен на ул. «Пробуда» в кв. «Сарафово», служители от Пето Районно управление – Бургас намерили и иззели бяло кристалообразно вещество /амфетамин и метамфетамин с различен грамаж, точното количество на който е в процес на изясняване/. И.Х. е задържан за срок от 24 часа – по случая е образувано досъдебно производство.

20 дек 2017

Предотвратена телефонна измама за сумата от 40 000 лв.

    Телефонна измама за сумата от 40 000 лв. бе предотвратена в резултат на бързите действия на служител от бургаски банков клон и отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

    Възрастният човек – мъж от Малко Търново на 71 години, получил телефонно обаждане по класическата схема «оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамици». Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора непознатият заявил, че пенсионера без притеснение е необходимо да предостави наличните си парични средства, като след задържането на телефонните измамници, парите щели да му бъдат върнати лично, а той самият щял бъде отличен с награда от Министъра на вътрешните работи.

    Пенсионерът с личния си автомобил дошъл до Бургас за да изтегли спестяванията си от банковия клон. Спрял колата в началото на града и с такси отишъл до банката. Служителят във финансовата институция, забелязвайки крупната сума, заявена за изтегляне, както и липсата на адекватен повод за това, се усъмнил, че се касае за телефонна измама и алармирал полицейските служители.

    Сумата от 40 000 лв. била изплатена на 71 годишния мъж, който се качил в таксиметровия автомобил, но бил спрян от полицейските служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас. Констатирано е, че таксито според уговорката с непознатия телефонен глас, трябвало да откара възрастния мъж до Варна.

    Въпреки демонстрираното недоверие 71 годишния пенсионер бил отведен в Първо Районно управление – Бургас, където след много разговори се уверил, че се касае за телефонна измама, която е предотвратена от истинските полицаи с помощта на банковия служител.

    С огромна благодарност възрастния мъж се извинил неколкократно за недоверчивостта си и си тръгнал заедно с парите за Малко Търново.

    ОДМВР – Бургас продължава с активната си превантивна кампания по отношение телефонните измами, като особени усилия са насочени към банковите и пощенски клонове, както и към уязвимите възрастови групи, чрез  ползване на различни методи и информационни мероприятия.

    На територията на Община Бургас през тази седмица стартира поредната кампания, насочена към хората от третата възраст. За целта освен срещи в пенсионните клубове, провеждани от районните инспектори към полицейските управления, ще се включат и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Кампанията ще се насочи и към жилищните райони, домоуправители, роднини и близки на уязвимите възрастни хора.

    Призоваваме гражданите за пореден път да проведат разговори с възрастните си родители, близки и роднини, на които да заострят вниманието им по отношение „телефонните измами” и най-честите механизми за осъществяването им!

11 дек 2017

На територията на Бургас – град е проведена специализирана полицейска операция с цел задържане на извършители на домови кражби.

На територията на Бургас – град е проведена специализирана полицейска операция с цел задържане на извършители на домови кражби, в резултат на която около 10.30 ч. на 07.12.т.г. в района на бл. 51 в ж.к. «Славейков», служители от Второ Районно управление – Бургас задържали обявеният за общодържавно издирване Х.Л., 37 годишен от Бургас.

Х.Л. е криминално проявен, с две влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер / с цел избягване на изтърпяването им, бургазлията се укрил и е обявен за общодържавно издирване с мярка «задържане и привеждане в затвора»/.

Към момента 37 годишния бургазлия е обвиняем по три досъдебни производства за извършени кражби, за които също е обявен за издирване.

Забелязвайки полицейските служители от Второ Районно управление – Бургас, Х.Л. направил опит за избяга, изхвърляйки на земята пластмасова кутийка с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Задържан е за срок от 24 часа. При извършения личен обиск е намерена сумата от 4 000 лв., за чийто произход бургазлията нямал адекватно обяснение. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Извършено е претърсване в условията на неотложност в апартамента, обитаван от Х.Л., разположен в бл. 361 в ж.к. «Меден Рудник». Намерени и иззети са два преносими компютъра, четири мобилни телефона, таблет и дамски часовник / всички с неустановен към момента произход/. Вероятно същите са предмет на домови кражби, като към момента се установяват собствениците на вещите.

Работата по случая продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

08 дек 2017

Преписка в Първо Районно управление – Бургас е образувана на база данни, че около 10.45 ч. днес на бургаския булевард „Иван Вазов” между двама водачи на леки автомобили възникнало спречкване

Преписка в Първо Районно управление – Бургас е образувана на база данни, че около 10.45 ч. днес на бургаския булевард „Иван Вазов” между двама водачи на леки автомобили възникнало спречкване, в резултат на което единия от тях е счупил страничното стъкло на автомобила на опонента си.

До идването на полицейския автопатрул водачът платил обезщетение на втория участник в инцидента, който категорично отказал да съдейства на служителите на реда и заявил, че за него случая е приключен.

Въпреки това на база предходно поведение на водача, счупил автомобилното стъкло, в Първо Районно управление – Бургас е образувана преписка, като двамата участници в спречкването ще бъдат извикани за обяснения.

Събраните материали ще бъдат докладвани в Бургаска районна прокуратура, като е възможно да се стигне и до задържане на първия водач за хулигански действия.

05 дек 2017

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО