МВР

ОД Бургас

 

12 авг 2020

Установена самоличността на лицето повредило куклата Боби на пешехосната пътека към парка в к-с "Лазур"

Във връзка с извършена вандалска проява, изразяваща се в нанасянето на материални щети на кукла „Боби”, монтирана в района на пешеходната пътека срещу бившата дискотека „Пиргос” в к-с „Лазур”, осъществена около 22.13 ч. 09.08.т.г. и разпространен по този повод видеозапис от Община Бургас, в Пето Районно управление – Бургас са постъпили данни относно самоличността на извършителя на деянието – това е 17 годишен младеж от София, който гостувал заедно със семейството си в Бургас. По време на извършване на вандалската проява младежът бил в компанията на други двама бургазлии и един пловдивчанин.

Родителите на 17 годишния софиянец са информирани за инцидента и ще поемат материалните разноски по възстановяване на щетите. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

„По стъпките на будителите”

„По стъпките на будителите” бе мотото на поредната съвместна превантивна инициатива на Обществен дарителски фонд – област Бургас, Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, в която се включиха ученици от училище „Княз Борис I” и членовете на Сдружение „Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас” с председател Стоя Янчева.

Инициативата – част от кампанията за развиване на доброволческа дейност у младежите, целеше създаване на благоприятна и насърчаваща среда за развитие на гражданското самоосъзнаване при подрастващите. В първата си част „По стъпките на будителите” включи посещение на църквата „Свети Атанасий” в Българово и на костницата към храма, в която са положени тленните останки на зверски избитите в последните дни от Руско-турската война жители на Българово.

Изключително увлекателния разказ на кмета на Българово – Йордан Йорданов пренесе учениците и членовете на пенсионерския клуб в отминалите исторически събития, белязали Българово, като арена на второто „Баташко клане”. Групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица” при пенсионерския клуб поздрави присъстващите с китка странджански песни, като в края на рецитала си жените от златната възраст отбелязаха паметта на избитите жители с тържествен помен и молитва.

В знак на преклонение учениците от училище „Княз Борис I” запалиха свещи в храм „Свети Атанасий”, слушайки с огромен интерес спомените на кмета на Българово Йордан Йорданов и членовете на Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас. Със затаен дъх малчуганите склониха глава пред тленните останки на избитото население от близкия до Бургас град, положени за бъдните поколения в нарочна костница до църковното здание.

Инициативата на Обществен дарителски фонд – област Бургас, подкрепена от Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, е поредна в годините и е етап от проекта „Среща на поколенията – да разчупим стереотипите”. Насочена е към възможността младите хора да развият личностните си умения, да формират гражданско самосъзнание и да осъзнаят принадлежността си към обществото.

В рамките на втората част на превантивното мероприятие„По стъпките на будителите” е предвидено посещение на манастирски комплекс „Свети Георги” в Поморие, запознаване с историческите особености на региона, личностно развитие и сработване между различните възрастовите групи.

11 авг 2020

Убийство след скандал между лица в нетрезво състояние

 

  На 09.08.т.г. около 22.00 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за скандал между лица в нетрезво състояние, възникнал в квартира, разположена на приземния етаж в кооперация на бургаската улица „Ивайло” № 54, обитавана от 57 годишен мъж от с. Дюлево, общ. Средец.

  Дошлите на място полицейски служители установили трупа на мъж на средна възраст и следи от кръв в областта на гръдния кош. Констатирано е, че тялото е на 40 годишен бургазлия, дошъл малко по-рано на гости, който след употреба на алкохол с 57 годишния домакин и възникнал между тях междуличностен спор, е намушкан със сгъваемо  ножче в областта на гърдите.

  След извършеното деяние домакина се отправил в неизвестна посока, като забелязвайки полицейски патрул в района на Новата поща се предал.

  Задържан е за срок от 24 часа. Извършени са множество процесуално следствени действия /сред които оглед на местопроизшествие, разпити, иззето е оръжието с което е извършено убийството, назначени са множество експертизи и др./.

  По случая е образувано досъдебно производство.  

09 авг 2020

В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението

В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението

 

 

 

   За периода от 27 до 31 юли 2020 г. през територията на осем областни дирекции на МВР ще се проведе 67-та Международна колоездачна обиколка на България.

   На 31 юли /петък/ от 14.30 часа стартира четвъртия етап от колоездачната обиколка, започващ от Сливен с преминаване през Карнобат и финиширане в Бургас в 17.30 часа.

 

  В детайли маршрута, следван от колоездачите на територията на Бургаска област е следния :

  • около 15.40 вход в област Бургас през с. Венец / пътя София – Карнобат – Айтос – Бургас/
  • около 17.00 ч. – вход Бургас /КПП 1 срещу магазин „Метро”, преминаване през бул. „Стефан Стамболов”, кръгово кръстовище х-л „Мираж”, кръстовище Новата поща, кръстовище „Сан Стефано” – „Христо Ботев”, последен пункт – цар „Петър” – ж.п. гара Бургас, ляв завой по ул. „Александровска” и финиш пред Община Бургас.

 

   Маршрутите, по които ще преминават състезателите, ще са с временна организация на движението, поради което ще са затворени непосредствено преди и по време на преминаване на колоездачната колона, с цел недопускане на пътни инциденти. В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението по време на мероприятието.

 

30 юли 2020

Констатираните случаи за шофиране след употреба на алкохол

   Общо 9 са констатираните случаи за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, отчетени в резултат на значителното полицейско присъствие на територията на Бургаска област за дните 24, 25 и 26 юли. Образувани са девет бързи производства, като най-фрапиращите данни са отчетени на територията на курортен комплекс Слънчев бряг – 2,68 и 2,82 промила.

   За същия период от време са установени и два случая, при които водачи шофирали след употреба на наркотици /единият в Царево, а вторият – в Приморско/. Образувани са две бързи производства.

   Основните сили на сектор „Пътна полиция” са насочени към подпомагане на автомобилния поток, разпределен в две главни артерии – на север от Бургас /в посока Слънчев бряг/ и на юг към Созопол - Царево – Ахтопол. При необходимост се пренасочват и патрули в Бургас – град /вход и изход/, с цел облекчаване на задръстванията и възможните тапи, образувани вследствие на големия автомобилен трафик.

   ОДМВР – Бургас ще продължи да подпомага интензивното пътно движение главно от туристи и гости на Южното Черноморие във времето от петък следобед до неделя следобед, когато трафика е на излизането от Бургас в посока автомагистрала „Тракия”.

29 юли 2020

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО