МВР

ОД Велико Търново

 

Препоръки на ГДНП за безопасно боравене с оръжие по време на лов

Започна активният ловен сезон. За да се избегнат нежелани инциденти, Главна дирекция „Национална полиция“ напомня основните препоръки за безопасност:
При дейности с ловно оръжие и боеприпаси задължително да се спазват указанията на ръководителя на лова. В никакъв случай не бива да се осъществява стрелба по шум или по неясно видима цел. При заемане на стрелкова позиция е необходимо ловецът да отива с празно оръжие.
Притежателите на ловно оръжие и боеприпаси трябва да вземат мерки за осигуряването им по начин, изключващ всяка непосредствена възможност до тях да се доберат деца, непълнолетни, неправоспособни и злонамерени лица.
Стрелбата по цели, намиращи се непосредствено над вода, лед или каменисти терени, трябва да се става само когато в близост няма хора или домашни животни. В такава ситуация опасността от рикошети е много голяма.
По време на придвижване до ловните полета, оръжието трябва да се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално. В населени места или извън тях, независимо дали ловецът се придвижва пеш или с автомобил, оръжието да се носи в калъф, то да е проверено и без патрон в цевта.
Преминаването през заледени, заснежени и кални терени или през препятствия като прелези, ровове, канавки, огради и др. трябва да става с изпразнено оръжие, като не се допуска ползването му за подпомагане на движението чрез подпиране или по друг начин.
По време на почивка на терена, оръжието да се оставя отворено. Недопустимо е заредена пушката да бъде подпряна на стена, дърво, превозни средства и др.
По време на лов всички ловци трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.
Сглобяването и зареждането на ловното оръжие да става на разстояние не по-малко от 200 метро от населено място.
Да не се употребяват боеприпаси с изтекъл срок на годност. Да не се използва оръжието, когато има съмнения за неизправност на механизмите.
Не е допустимо стрелба в населени места и над главите на хората.
Да не се доубива дивечът чрез удар с приклада или цевите на оръжието.
Използването на оръжието да се осъществява само когато е придружено със съответното разрешение за носене и употреба, издадено от МВР.
Не е позволено преотстъпването на оръжието на други лица и ползването му не по предназначение и извън ловния сезон.
Не се допуска употребата на алкохол или други упойващи вещества преди и по време на лов.

11 окт 2017

В Н И М А Н И Е ! ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ НЕ ИЗЛИЗАТ В ОТПУСК

Схема за телефонни измами: „Съдействие на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници“.

Как го правят: На домашен или мобилен телефон получавате обаждане от скрит номер, като лицето, което Ви търси се представя за служител на полицията или следовател. Убеждава Ви, че ще бъдете жертва на телефонна измама и иска от Вас съдействие като предоставите определена сума и/или скъпоценности, които ще послужат за залавяне на извършителите. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата – обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъде изпратен и посредник до дома Ви и да поиска да предадете парите като ги хвърлите през терасата. Веднага след това ви се обажда “лекар” и  обяснява, че ваш близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, предстои му спешна операция и трябва да плати за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Последва още едно обаждане от мнимия полицай или следовател за да се уверите, че Вие сте жертва на измамници. След като парите се изхвърлят през терасата, „полицейският служител или следовател“ Ви заявява, с оглед на Вашата безопасност да се приберете в жилището, защото може да има престрелка между престъпниците и органите на реда.
Как да реагирате:  В този случай криминалистите препоръчват да не предприемате никакви мерки по събиране на поисканата сума, а да направите всичко възможно да се свържете с Ваши близки или Районно управление на МВР и от тях да разберете какво се случва. Не се доверявайте на непознати лица и в никакъв случай не им давайте парите или скъпоценностите си.
Полицейските служители никога не действат по този начин !!!
Телефонните измамници за съжаление са изключително находчиви и изобретателни. Възможно е да използват и други начини, за да Ви измамят и да отмъкнат спестяванията Ви.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора! При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 112 или в най-близкото управление на МВР. Споделете за обаждането на съседи, приятели, на кмета или кметския наместник, ако живеете в малко населено място.

11 окт 2017

Криминалисти от полицейското управление в Г. Оряховица елиминираха местни наркоразпространители.

Реализацията е осъществена при специализирана полицейска операция за противодйствие разпорстранението на наркотични вещества.

 В събота около 21,30 ч. пред заведение в Лясковец в момент на сделка с наркотични вещества е задържан  30-годишния И. М. от Лясковец, известен, като Зъба. В него са намерени и иззети 15 топчета, съдържащи глави канабис. В същото време при проверка на жилище в града, обитавано от 30-годишния Д. М. са намерени и иззети 10 топчета, със същото съдържание. И. М. и Д. М. са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. От проведени незабавни издирвателни мероприятия са установени 15 души от Г. Оряховица, Лясковец, Д. Оряховица и Павликени, които редовно са закупвали наркотични вещества от задържаните. Вчера двамата са привлечени, като обвиняеми. И. М. е задържан за срок до 72 часа, а Д. М. е с мярка за неотклонение «подписка». Работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава. В неделя при продължаване на специализираната акция са извършени проверки в Лясковец и Д. Оряховица.  При проверка на лек автомобила в Лясковец е намерена угарка от цигара. При полеви наркотест е установено, че цигарата съдържа наркотични вещества. В хода на проверката е изяснено, че същата е на пътник в автомобила – 33-годишния И. С. от с. Бряговица. Същата вечер в Д. Оряховица в неизползваема каменна шахта са намерени около 200 гр. марихуана. В хода на операцията е установено, че наркотичното вещество е собственост на 42-годишния М. М. от същия град. Той е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. По двата случая са образувани бързи производства.

09 окт 2017

За броени часове криминалисти от полицейското управление в Г. Оряховица разкриха кражба на чанта с 10 000 лв. от лек автомобил в железничарския град.

 В петък около 19,40 ч. в управлението е получен сигнал от 34-годишен мъж от железничарския град, че минути по-рано от автомобила му, паркиран на паркинг в района на спортна зала в града е извършена кражба на мъжка чантичка, с намиращи се в нея 10 000 лв. и документи. По случая е образувано досъдебно производство и са предприети незабавни действия по разследването. В резултат на това около 20,20 ч. същата вечер при обход в района на болницата автопатрул на полицейското управление е забелязал паркиран микробус, от който при появата на полицейския автомобил е изхвърлена чантичка. В буса били 37-годишния В. Б., известен на полицията и многократно осъждан и спътникът му 31-годишния Т. Б. и двамата от Г. Оряховица, също известен на полицията. До возилото е намерена изхвърлената чанта с пари. От извършената проверка е установено, че това е чантата открадната от лекия автомобил. В хода на разследването е изяснено, че извършител на кражбата е В. Б. Той е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Вчера е привлечен, като обвиняем, мярката му за задържане е удължена на 72 часа.

08 окт 2017

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача