МВР

ОД Велико Търново

 

19 апр 2019

Полицейски служители гостуваха на деца от ЦДГ „Пчелица“ в Лясковец и СУ „Владимир Комаров“ във В. Търново

Полицейски служители от РУ – Г. Оряховица и четириногият им колега Норд гостуваха вчера на децата от ЦДГ „Пчелица“ в гр.Лясковец. Служители от РУ – В. Търново пък посетиха учениците от началния курс на СУ  „Владимир Комаров“ във В. Търново. Малчуганите бяха запознати с основните права и задължения, които имат, безопасното предвижване по улиците, правилата за возене в автомобил и управление на велосипед, безопасните места за игра. Децата видяха униформите и отличителните знаци на полицейските служители, както и помощните средства, които използват в ежедневната си работа. 
Особено впечатление им направи полицейското куче Норд. След като преодоляха първоначалния страх от животното малчуганите не спестиха ласките си. Някои от тях усетиха как се чувства човек, облечен с бронежилетка и с каска. В края на срещата повечето признаха, че мечтаят да станат полицаи, за да хващат лошите.  

DSC_0005 DSC_0006   DSC_0015 DSC_0022   DSC_0026 DSC_0031

Организирана престъпна група за телефонни измами бе задържана при мащабна акция на МВР и Специализираната прокуратура

В полицейските действия се включиха служители на правоохранителните органи на Румъния и Евроджъст

Днес се проведе операция под надзора на Специализираната прокуратура срещу може би най-голямата организирана престъпна група за „ало измами“ на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още  6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма  „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България. Те са от ниските нива на групата, за които ще ни е необходимо време за да съберем доказателства, след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от румънските колеги, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. „Благодаря на колегите от Специализираната прокуратура, от ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Велико Търново, на Бюрото за защита към главния прокурор и най-много на румънските ни партньори, румънската прокуратурата, която се занимава с организирана престъпност, на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването, и румънското бюро на европейския съдебен орган, от които получихме изключително съдействие“.

След анализ, извършен от правителството, главния прокурор и МВР в лицето на вътрешния министър, ми бе възложено да се повиши ефективността на работата срещу т.н. ало-измами. Досега работата беше сегментирана по отделни случаи, свързани повече с нивото на т.н. мулета, задържани на територията на цялата страна. Поставена бе задача да се насочим към цялото йерархично ниво и всички участници, за които тези измами са професия. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Те са добре интегрирани в обществото ни и това е видно от жилищата им и иззетите луксозни автомобили, с който разполагат. Този стандарт е завиден, но е укорим ако е постигнат, и най-вероятно е така, със спестени и откраднати пари и с пари от пенсиите на българските възрастни хора. Досега държавата беше в дълг на тези хора, институциите могат да направят много повече в тяхна полза. Това е първата група задържани по цялото ниво на йерархията и се надявам, при добра работа с МВР, в което съм сигурен, проблемът да не е в тези потресаващи размери, както бе досега, поясни заместник главният прокурор.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов също благодари на всички  колеги от ГД „Национална полиция“, на Специализираната прокуратура, ОДМВР-Велико Търново в лицето на директора Димитър Машов, румънските партньори. Противодействието на телефонните измами бе една от първите ми поставени задачи като главен секретар на МВР. Направен бе анализ на всички досъдебни производства, обсъдихме задачите на работна среща  съвместно с ГДНП, работна среща със Специализираната прокуратура и заместник главния прокурор и предприехме мащабна операция, в която участваха над 150 служители - жандармеристи, оперативни работници, Бюрото по защита, групата за реагиране, тъй като, освен задържаните в Горна Оряховица, много задържани има и в съседна Румъния, за което благодаря на колегите че откликнаха и се включиха в разследването.  Към момента се работи с всички задържани,  изяснява се съпричастността им. След анализ на иззетите огромен брой доказателства, прокуратурата  ще  прецени на кои да бъде повдигнато обвинение. Задържаният организатор е български гражданин. Разследването стартира през 2017 година и започна от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР,  случаят се пое от ГДНП, после се включиха и Специализираната прокуратура и румънските колеги. Според данните досега, измамите, извършени от тази група са за над  2 милиона лева.
Това е поминък за част от българското население. Към този момент смятаме, че имаме доказателства за посочената сума, но не можем да кажем какъв е точният брой на измамите за цялата им „професионална“ дейност. Към момента данните са за около 6 случая, вероятно към тях ще се прибавят още 6.  В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Като цяло наблюденията ни са че в страната действат около 5-6 подобни групи. Задържаните са само български граждани – петима в България, общо около 30  - в Румъния, като високото ръководно ниво е от района на Горна Оряховица. Сред тях няма задържани в момент на извършване на  измама днес, но има документирани доказателства за извършени измами назад във времето, дори през миналата седмица. Сигурно е, че това не са единствените хора, които мамят по телефона, задържаните са само от една от групите. В процеса на разследване по досъдебното производство предстои проверка на имущественото им състояние и ако се съберат доказателства, предстои изясняване има ли състав на престъплението „пране на пари“, допълни Иван Гешев.

Още веднъж подчертавам: МВР и прокуратурата не искат пари за съдействие при залавяне на извършители на телефонни измами, заяви в заключение главният секретар на МВР.
DSC_0036 DSC_0075 DSC_0064 dscn7333   dscn7358 dscn7342

18 апр 2019

Временна организация на движението на 15 и 16 април

Във връзка с подготовка и реализацията на събитията в рамките на програмата за тържествено честване на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция ще настъпят следните временни промени в организация движението на автомобили, както следва:

На 14 април 2019 г. /неделя/: Да се освободи от паркирали превозни средсjва пространството от източната страна на сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ до сградите на музеите „Затвор“ и „Нова и най-нова история“ за времето от 14,00 ч. на 14.09.2019 г. до 22,30 ч. на 16.04.2019 г.

На 15 април /понеделник / 2019 г.
-за периода от 12,00 до 20,00 ч. /или до приключване на събитията от програмата/ се затваря движението за МПС на Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици  "Климент Охридски" от църквата "Св.40 мъченици" до Площад "Цар Асен I", ул. Велчо Джамджията", ул. "Иван Вазов", ул. "Никола Пиколо", ул. "Михаил Кефалов"ул. "Чилталищна";-за времето от 21,00 до 22,00 ч. Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици ;-за времето от 22,30 до 23,30 ч. /или до приключване на събитието/ ул. "Васил Левски" от уличното кръстовище с ул. Цар Освободител" до кръстовището с ул. "Христо Ботев";

На 16 април /вторник/ 2019 г.
-за периода от 06,30 до 22,30 ч. /или до приключване на събитията/ за движение на МПС ще бъде затворен Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици "Климент Охридски", от църквата "Св.40 мъченици" до Площад "Цар Асен I, ул  "Велчо Джамджията", ул. "Иван Вазов", ул. Никола Пиколо" и ул. "Читалищна";- за периода от 08,00 до 15,00 ч. за движение на МПС се затварят улиците Независимост" и "Стефан Стамболов" до площад "Велчова завера";-от 12,00 ч. до приключване на празничното шествие ще бъдат затворени за движение на МПС улиците  от Музей "Възраждане и Учредително събрание": "Иван Вазов", "Велчо Джамджията", Стефан Стамболов", "Независимост" до паметник "Майка България" ;-за периода от 08,00 до 14,00 ч. /или до приключване на събитията в програмата/ се затваря за движение на МПС ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Цар Освободител"до кръстовището с ул. "Христо Ботев", от кръстовището с Пл. "Марно поле"до кръстовището с ул. "Васил Левски", улиците около Военен дом заключени до кръстовището с ул. "Христо Б и ул. "Марно поле".отев" ул. Цар Тодор Светослав".

12 апр 2019

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача