МВР

ОД Велико Търново

 

13 дек 2017

Гл. комисар Николов: "Гордейте се, защото имате най-ценното - благодарността на хората"

Директорът на ГДПБЗН награди 12 огнеборци от РДПБЗН – В. Търново за проявен висок професионализъм

 „Гордея се с вас. Бъдете пример за всички останали, защото доказахте, че дълг и чест не са празни приказки. Безкористната ви помощ бива възнаградена с благодарността на гражданите“, с тези думи гл. комисар Николай Николов поздрави колегите си от област В. Търново. Той посети днес старата столица, за да награди 12 огнеборци от Районните служби във В. Търново и Г. Оряхивица, участвали в потушаването и ограничаването на пожар, възникнал на 6 ноември 2017 г.в производствено хале на фирма „Елит Мес Минев Родопа“ – гр. В. Търново и обхванал голяма площ, с отделящи се токсични вещества. Двама от тях  - мл. инсп. Тихомир Григоров, водач на специален автомобил в РС „ПБЗН“ – В. Търново и мл. инсп. Неделчо Минев, пожарникар в РС „ПБЗН“ – В. Търново са наградени с „обявяване на благодарност“ и парични награди в размер на по 100 лв.  Същото отличие бе дадено и на мл. инсп. Николай Мяшков, водач на специален автомобил в РС „ПБЗН“ – Г. Оряховица.
С „писмена похвала“ са наградени гл. инсп. Станко Лазов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“, гл. инсп. Пламен Иванов, началник на РС „ПБЗН“ – В. Търново, инсп. Даниел Велинов, инсп. в група „Оперативен център“, мл. експерт Бойко Попов, командир на екип в група  „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РС „ПБЗН“ – В. Търново, мл. експерт Мирчо Алексиев, началник на дежурна смяна в РС „ПБЗН“ – В. Търново, мл. експерт Стойнемир Бакалов, командир на екип в РС „ПБЗН“ – В. Търново, мл. инсп. Николай Йорданов, водач на специален автомобил в РС „ПБЗН“ – В. Търново, мл. експерт Ивайло Тодоров, началник смяна в група  „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РС „ПБЗН“ – Г. Оряховица и мл. експерт Светослав Тодоров, командир на екип в група  „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РС „ПБЗН“ – Г. Оряховица.
На церемонията присъстваха още директорът на РД „ПБЗН“ – В. Търново комисар Красимир Кръстев, директорът на ОДМВР – В. Търново ст. комисар Димитър Машов, областния управител проф. Любомира Попова и заместник-кмета на В. Търново проф. Георги Камарашев.

IMG_5202 IMG_5207-1 IMG_5209-1 IMG_5213

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, произвеждала и разпространявала наркотични вещества

Операцията е проведена под надзора на Специализираната прокуратура; По първоначални данни групата е налагала монопол над дилърите по особено брутален начин

Специализираната полицейска операция е проведена вчера на територията на Велико Търново. В нея са участвали служители на ГДБОП, ОДМВР – Велико Търново, дирекция „Жандармерия“ и служители от бюрото по защита към главния прокурор. Акцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Подробности бяха съобщени на брифинг с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, ръководителя на Специализирана прокуратура Иван Гешев и Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
Досъдебното производство е образувано в началото на септември, съобщи прокурор Иван Гешев. Служителите на ГДБОП са започнали работа преди това. Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с наркотици, която по особено брутален начин е налагала монопол на дилърите. Проверени са 23 адреса, на четири от тях са открити и иззети наркотични вещества – марихуана, метаамфетамин и пико. Намерена е и подвижна лаборатория за производство на пико. Назначени са експертизи за установяването на количеството им. В хода на акцията са задържани 15 участници в престъпната схема. Ръководителят на групата и неговият заместник са с криминални регистрации в полицията.  Това е най-сериозната група, занимавала се с този тип дейност, на територията на Велико Търново, а може би и на региона, коментира още прокурор Гешев. Поясни, че на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, съобразно ролята и участието им в организираната престъпна група.
Служителите в сектор „Борба с организираната престъпност“ във Велико Търново показаха професионално познание на оперативната обстановка в региона, допълни гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той обясни, че от 2014 година секторът има 4-5 реализации на сериозни групи за налагане на монопол на наркотични вещества във Велико Търново. Спиридонов допълни, че  задържаната вчера група е извършвала изключително брутални насилия над дилъри, събрани са достатъчно веществени доказателства.
Главен комисар Младен Маринов даде висока оценка на постигнатия синхрон на работа с всички  ангажирани институции. По думите му резултатите от този стил на съвместна работа са все по-добри. Главният секретар на МВР подчерта, че участието на прокурор „на терен“  допринася за по-лесното обезпечаване на досъдебното производство.

Снимков и видеоматериал може да ползвате от интернет страницата на МВР - Пресцентър

08 дек 2017

Великотърновски криминалисти отново притистнаха телефонната мафия в региона

Двама мъже от Г. Оряховица и Павликени са обвинени в извършването на телефонна измама. На 21 ноември тази година обвиняемите са се обадили на домашния телефон на 67-годишна жена от с. Пчелище, представили са се за служители на полицията, разиграли са добре познатата вече схема за съдействие при задържането на телефонни измамници и ощетили  потърпевшата с 8 000 лв. След проведени прецизни действия по разследването криминалисти от ОДМВР - В. Търново, съвместно с колегите си от полицейското управление в областния град влезли в дирите на извършителите - 35-годишния З. В. от Г. Оряховица, известен на полицията и осъждан, със 7 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления. Към момента З. В. се издирва от полицейските управления в Албена и Аксаково за подобни деяния. Установен е и съучастникът му Ц. А. (27 г.) от Павликени, неизвестен до момента на полицията.
Двамата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. След доклад на материалите в прокуратурата са привлечени, като обвиняеми. С постановление на прокуратурата мярката на З. В. е удължена на 72 часа, а на Ц. А. е наложена мярка за неотклонение «подписка». Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.

07 дек 2017

Засилено полицейско присъствие ще осигурява спокойното протичане на студентския празник

Във връзка с организирането и провеждането на традиционни празненства по повод предстоящия студентски празник – 8 декември и с цел осигуряване на спокойното протичане на празника в ОДМВР – В. Търново са предприети следните мерки:
Проведени са срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни заведения, като по време на срещите е акцентирано върху възможните рискове от престъпни посегателства. Предприети са необходимите действия за осигуряване на полицейско присъствие в районите около обектите, където ще се провеждат мероприятията.
Създадена е необходимата организация и за активно полицейско присъствие, регулиране и подпомагане на движението. При усложняване на метеорологичните условия своевременно ще се въвежда временна организация на движението, съгласувано със стопаните на пътя, като при необходимост трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.
Създадена е организация за недопускане извършването на правонарушения в самите питейни, увеселителни заведения и места за подслон.
Планувани са специализирани полицейски операции в периода 8-10 декември 2017 г., при които пътните полицаи ще следят предимно за водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества; от неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни автомобили или без сключена застраховка „Гражданска отговорност“; за съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
за безопасно движение по време на
студентския празник – 8 декември 2017 г.
Студентският празник в началото на месец декември дава стартът на множество пътувания на хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите Коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, неколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.

Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, еуфоричните състояния и силната музика.

За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември, „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

 • Иди на празника с обществен транспорт или с такси или намери кой да те вози!

                   Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.

 • До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

                   Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

 • Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

                   Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

 • Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

                   Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

 • Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.

  Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!

                   Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

                   Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                   Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

                   Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

 • След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно!

                 Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.  

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!

Отдел „Пътна полиция“,

Главна дирекция Национална полиция”

05 дек 2017

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача