МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Полезна информация от сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР - В. Търново

 

През 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им.

До края 2021 г. в област Велико Търново предстои подмяната на приблизително 20 817 лични карти, 8 259 паспорта и на 12 430 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Това означава, че пред гишета БДС е възможно образуване на опашки от граждани.

Напомняме, че заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“ (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20,00 (двадесет) до 150,00 (сто и петдесет) лева.

Работно време от понеделник до петък:

- сектор БДС при ОДМВР – Велико Търново от 7.30 ч. до 17.30 ч. без прекъсване;

- звена БДС в РУ – Горна Оряховица и Свищов от 8.30 ч до 17.30 ч. без прекъсване;

- звена БДС в РУ – Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица от 8.30 ч. до 12.00 ч. и 13.00 ч. до 17.30 ч.


07 юли 2021

Служители на ОДМВР – В. Търново отново доказаха, че работят с професионализъм и с грижа за хората

Поредното благодарствено писмо получи областната дирекция от граждани, впечатлени както от професионализма, бързата и адекватна реакция, така и от проявеното внимание и човещина от страна на полицейските служители.
В началото на септември тази година възрастно семейство от В. Търново е станало поредна жертва на джебчийка. Съпрузите, разделили се със спестяванията и личните документи на мъжа, подали жалба в полицейското управление. Въпреки, че не се надявали на положителен резултат от намесата на полицията, останали впечатлени от вниманието и отзивчивостта на служителите още докато давали сведения. След близо месец усилена, работа служители от полицейските управления във В. Търново и Г. Оряховица установили и задържали извършителката, а откраднатите пари и документи – върнали на семейството.
„Забелязвам, че в последните години работата на полицията в област В. Търново се промени. Явно заслугата е и на ръководството. Видяхме това и по време на карантината, когато служителите съдействаха по всички възможни начини и то не само на възрастните хора. Нашите полицаи се превръщат в пазители. Тези момчета се занимават със всичко и го правят със сърце. Осъзнаваме, че никак не е лесно и им пожелаваме Бог да ги пази! Благословени Вие и целия Ви екип? Бъдете здрави!Благодарим Ви!“, пише в писмо до директора на ОДМВР – В. Търново семейството, впечатлено от положителния развой.
Ръководството на областната дирекция приема благодарността, като жест на засвидетелствано уважение на хората, което насърчава професионализма, отговорността и личната ангажираност – качества, които са неразделна част от ежедневието на служителите, но често остават незабелязани. Полицаите , пряко ангажирани със случая ще бъдат адекватно поощрени за компетентната работа.


12 окт 2021

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 17 октомври е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Действията се провеждат на територията на цяла Европа във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, Roadpol.
Проверките у нас се осъществяват от смесени екипи – на Пътна и Охранителна полиция, и на служители от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.  Основното, за което ще се следи е спазване на времето за почивка, недопускане на претоварване на товарните автомобили, спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества. 
В календара на Roadpol са предвидени 4 пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите – във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.


11 окт 2021

Разкрити престъпления, задържани лица и иззет канабис при спецакция на теритоирята на ОДМВР – В. Търново

Операцията е проведена в периода 5-7 октомври на територията РУ – В. Търново и Павликени с цел противодействие на конвенционалната престъпност и разпространението на наркотични вещества, опазване на обществения ред и неутрализиране на активния криминален контингент.

В хода на операцията в РУ – В. Търново са разкрити 11 престъпления, образувани са 10 преписки и 9 досъдебни производства, от които 3 бързи, приключени са 9 наказателни производства. Повдигнати са обвинения на 8 лица, други 7 са задържани.

Проверени са 123 автомобила и 343 граждани. Съставени са 12 акта, от тях 2 по Закона за движение по пътищата и 10 по Закона за българските лични документи, наложени са 70 глоби по фиш, връчени са 40 електронни фиша и са заснети 69 видеоклипа за нарушение на скоростните режими.

Извършени са 14 проверки в търговски обекти и транспортни средства за обществен превоз във връка със спазване на противоепидемичните мерки.

Служители на полицейското управление в Павликени за пореден път тази седмица възпрепятстваха отглеждането на наркотичтни вещества в района. Вчера при проверка в жилище в с. Патреш, обитавано от 45-годишен мъж, известен на полицията и осъждан са иззети близо 7 кг. зелена и суха листна маса. В двора му полицейските служители  установили 15 растения от рода на конопа, с различна височина и тегло на листната маса над 5,8 кг. При полеви наркотест същите реагирали на канабис. При последвало претърсване в къщата са намерени още 12 пакета, съдържащи суха листна маса, с тегло около 1 кг., която при тестване е дала реакция на канабис. Стопанинът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.

В с. Батак пък е установена каруца, превозваща около 1 пространствен куб. м. дърва за огрев, без горска марка и превозен билет. Установено е, че дървата са незаконно добити от землището на с. Батак и са общинска собственост. Същите са иззети и върнати на собственика. По случая е образувана преписка, която ще бъде докладвана в прокурата.

IMG-8adb68ee7cae5ad90ef7bd0987568b1d-V IMG-193bed5bd48f7c3a2e415694813aa3fe-V

 


08 окт 2021

Над 80 кг. канабис иззеха великотърновски полицаи при спецакции

Служители на полицейското управление в Павликени вчера са извършили проверка в имот в с. Долна Липница, обитаван от 39-годишен мъж, известен на полицията и осъждан. В двора полицейските служители се натъкнали на засадени 20 растения от рода на конопа, с различна височина и тегло на листната маса около 84 кг. При полеви наркотест растението е реагирало на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.

Същия ден служители на полицейското управление в областния град са извършили проверка в жилище в с. Шемшево, обитавано от 33-годишен мъж. Намерени и иззети са саморъчно свита цигара и плик, съдъжащ около 10 грама листна маса, която при полеви наркотест е реагирала на канабис. По случая е започнато досъдебно производство.
IMG-4da49d802353a5eafa360e36a1996282-V IMG-1b997e64f1e10b1f0307b6fc567e021b-V IMG-0ef84a559eee974dd524a6105b9a831a-V

 

07 окт 2021

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор – 11.10.2021 г.

От 09,00 ч. до 12,00 ч. и от 13,00 ч. до 16,30 ч. на 11.10.2021 г. съгласно Заповед УРИ 366з-2337-14.07.2021 г. на Директора на ОДМВР – В. Търново, гражданите ще имат възможност да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново – група ВТ 85019000, серия КТ, както следва: с четири еднакви цифри по чл. 26. т. 6 от Тарифа № 4 на МВР; комбинация от цифри по желание извън посочените в чл. 26. т. 6 и т.7 от Тарифа № 4 на МВР.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.
Във връзка с изменение реда за предоставяне право на ползване табели с регистрационен номер по избор, Ви уведомяваме, че собственикът или упълномощено от него лице, попълва и подава писмено заявление за ползване табели с регистрационен номер по избор, само след като същият вече притежава служебно издадено заявление за услуга по регистрация на ППС, заявена в сектор ПП – В. Търново, свързана с промяна на регистрационни  табели!  Услугата по регистрация, свързана с промяна номер се извършва за деня, като изключение от това правило се прави за тези регистрационни номера, за които по представените документите или ПС има установена нередовност, пропуск или друго и са дадени указания за тяхното отстраняване, както и когато услугата по регистрация не може да приключи в рамките на работното време – до 17:30 часа. След изтичане на 3 /три/ дневен срок от датата на уведомяване на собственика или упълномощено лице, че следва да отстрани указаните му нередовности /пропуски, грешки  и др./ по документите си и/или по превозното средство, запазеният номер се отрезервира, а заплатената сума се възстановява във Финансов отдел на ОДМВР – В. Търново, след подаване на заявление /молба/.
Уведомяваме гражданите, че във връзка с надграждане Портала за електронни административни услуги /ПЕАУ/ е разработена нова електронна административна услуга „Предоставяне право на право на ползване на табели с регистрационен номер по избор“, при което гражданите, притежаващи валиден КЕП /квалифициран електронен подпис/,  могат да подават заявление за табели с регистрационен номер по избор, по реда публикуван на интернет страницата на МВР: 
https://e-uslugi.mvr.bg
Заповед с рег. № 366з-2337/14.07.2021 г. на директор ОДМВР – В. Търново относно  реда и условията за подаването на заявления е публикувана  на интернет страницата на ОДМВР – В. Търново в раздел „Административни услуги“, подраздел „Пътна полиция“. Телефон за справки – 062/662 254.

 


06 окт 2021