МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

ОДМВР – В. Търново предприема редица мероприятия за опазване на обществения ред и сигурността по време на Великденски празници

По традиция преди големи празници и предстоящи почивни дни в Областната дирекция на МВР се предприемат редица мерки, с цел гарантиране безопасността, спокойствието и сигурността на гражданите. И тази година във връзка с предстоящите Великденски празници са предвидени редица мероприятия. Извършени са проверки, съвместно със служители на РД „ПБЗН“ – В. Търново на местата, където са предвидени религиозни мероприятия, ще се предприемат и необходимите мерки за опазване на обществения ред и създаване на организация за полицейско присъствие в районите около тези обекти. Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници. Завишен ще бъде контрола при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по автомагистралите, главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението.
В периода 25 – 29.04.2019 г. ще се проведат специализирани полицейски операции, при които ще се акцентира върху „Алкохол и неправоспособност“, като се използват пълноценно оборудваните с автоматизирани технически средства и системи служебни автомобили. В хода на специализираните полицейски операции ще се осъществява контрол на движението и по третокласни и общински пътища, както и при подходите и районите на посещавани питейни и развлекателни заведения. Пътните полицаи ще вземат отношение и към водачите и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди, управление на МПС без заплатена винетна такса, управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози и др. Ще бъдат предприети и необходимите действия за улесняване пропускателната способност в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове на 27 срещу 28 април.
Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Предвидени са съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове.

БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН

Препоръки от РД „ПБЗН“ – В. Търново

В църковния храм и на обществени места:

- пазете подходяща дистанция от хората около Вас, пазете косата и дрехите, когато държите в ръцете си запалена свещ – те лесно могат да се възпламенят. Препоръчително е дългите коси да бъдат прибрани;

- бъдете внимателни при пренасяне на свещите на път от храма към дома, особено при движение с автомобил не оставяйте свещичка в ръцете на малки деца докато шофирате;

- не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

- при влизане в храма запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди; в други обществени сгради обърнете също внимание на схемата за евакуация.

- при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята;

- при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи;

- помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

Когато сте у дома:

- поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали, най-вече пердета и завеси;

- използвайте свещи само на места, където децата и домашните любимци не могат да ги достигнат;

- използвайте негорими и стабилни свещници, които трудно се преобръщат;

- никога не поставяйте запалени свещи под полици или рафтове;

- винаги изгасвайте свещите, когато лягате да спите, излизате от стаята или от дома.

При нужда сигнализирайте на тел. 112!

DSC_0002

 

24 апр 2019

Полицейски служители гостуваха на деца от ЦДГ „Пчелица“ в Лясковец и СУ „Владимир Комаров“ във В. Търново

Полицейски служители от РУ – Г. Оряховица и четириногият им колега Норд гостуваха вчера на децата от ЦДГ „Пчелица“ в гр.Лясковец. Служители от РУ – В. Търново пък посетиха учениците от началния курс на СУ  „Владимир Комаров“ във В. Търново. Малчуганите бяха запознати с основните права и задължения, които имат, безопасното предвижване по улиците, правилата за возене в автомобил и управление на велосипед, безопасните места за игра. Децата видяха униформите и отличителните знаци на полицейските служители, както и помощните средства, които използват в ежедневната си работа. 
Особено впечатление им направи полицейското куче Норд. След като преодоляха първоначалния страх от животното малчуганите не спестиха ласките си. Някои от тях усетиха как се чувства човек, облечен с бронежилетка и с каска. В края на срещата повечето признаха, че мечтаят да станат полицаи, за да хващат лошите.  

DSC_0005 DSC_0006   DSC_0015 DSC_0022   DSC_0026 DSC_0031

19 апр 2019

Организирана престъпна група за телефонни измами бе задържана при мащабна акция на МВР и Специализираната прокуратура

В полицейските действия се включиха служители на правоохранителните органи на Румъния и Евроджъст

Днес се проведе операция под надзора на Специализираната прокуратура срещу може би най-голямата организирана престъпна група за „ало измами“ на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още  6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма  „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България. Те са от ниските нива на групата, за които ще ни е необходимо време за да съберем доказателства, след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от румънските колеги, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. „Благодаря на колегите от Специализираната прокуратура, от ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Велико Търново, на Бюрото за защита към главния прокурор и най-много на румънските ни партньори, румънската прокуратурата, която се занимава с организирана престъпност, на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването, и румънското бюро на европейския съдебен орган, от които получихме изключително съдействие“.

След анализ, извършен от правителството, главния прокурор и МВР в лицето на вътрешния министър, ми бе възложено да се повиши ефективността на работата срещу т.н. ало-измами. Досега работата беше сегментирана по отделни случаи, свързани повече с нивото на т.н. мулета, задържани на територията на цялата страна. Поставена бе задача да се насочим към цялото йерархично ниво и всички участници, за които тези измами са професия. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Те са добре интегрирани в обществото ни и това е видно от жилищата им и иззетите луксозни автомобили, с който разполагат. Този стандарт е завиден, но е укорим ако е постигнат, и най-вероятно е така, със спестени и откраднати пари и с пари от пенсиите на българските възрастни хора. Досега държавата беше в дълг на тези хора, институциите могат да направят много повече в тяхна полза. Това е първата група задържани по цялото ниво на йерархията и се надявам, при добра работа с МВР, в което съм сигурен, проблемът да не е в тези потресаващи размери, както бе досега, поясни заместник главният прокурор.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов също благодари на всички  колеги от ГД „Национална полиция“, на Специализираната прокуратура, ОДМВР-Велико Търново в лицето на директора Димитър Машов, румънските партньори. Противодействието на телефонните измами бе една от първите ми поставени задачи като главен секретар на МВР. Направен бе анализ на всички досъдебни производства, обсъдихме задачите на работна среща  съвместно с ГДНП, работна среща със Специализираната прокуратура и заместник главния прокурор и предприехме мащабна операция, в която участваха над 150 служители - жандармеристи, оперативни работници, Бюрото по защита, групата за реагиране, тъй като, освен задържаните в Горна Оряховица, много задържани има и в съседна Румъния, за което благодаря на колегите че откликнаха и се включиха в разследването.  Към момента се работи с всички задържани,  изяснява се съпричастността им. След анализ на иззетите огромен брой доказателства, прокуратурата  ще  прецени на кои да бъде повдигнато обвинение. Задържаният организатор е български гражданин. Разследването стартира през 2017 година и започна от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР,  случаят се пое от ГДНП, после се включиха и Специализираната прокуратура и румънските колеги. Според данните досега, измамите, извършени от тази група са за над  2 милиона лева.
Това е поминък за част от българското население. Към този момент смятаме, че имаме доказателства за посочената сума, но не можем да кажем какъв е точният брой на измамите за цялата им „професионална“ дейност. Към момента данните са за около 6 случая, вероятно към тях ще се прибавят още 6.  В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Като цяло наблюденията ни са че в страната действат около 5-6 подобни групи. Задържаните са само български граждани – петима в България, общо около 30  - в Румъния, като високото ръководно ниво е от района на Горна Оряховица. Сред тях няма задържани в момент на извършване на  измама днес, но има документирани доказателства за извършени измами назад във времето, дори през миналата седмица. Сигурно е, че това не са единствените хора, които мамят по телефона, задържаните са само от една от групите. В процеса на разследване по досъдебното производство предстои проверка на имущественото им състояние и ако се съберат доказателства, предстои изясняване има ли състав на престъплението „пране на пари“, допълни Иван Гешев.

Още веднъж подчертавам: МВР и прокуратурата не искат пари за съдействие при залавяне на извършители на телефонни измами, заяви в заключение главният секретар на МВР.
DSC_0036 DSC_0075 DSC_0064 dscn7333   dscn7358 dscn7342

18 апр 2019

Временна организация на движението на 15 и 16 април

Във връзка с подготовка и реализацията на събитията в рамките на програмата за тържествено честване на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция ще настъпят следните временни промени в организация движението на автомобили, както следва:

На 14 април 2019 г. /неделя/: Да се освободи от паркирали превозни средсjва пространството от източната страна на сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ до сградите на музеите „Затвор“ и „Нова и най-нова история“ за времето от 14,00 ч. на 14.09.2019 г. до 22,30 ч. на 16.04.2019 г.

На 15 април /понеделник / 2019 г.
-за периода от 12,00 до 20,00 ч. /или до приключване на събитията от програмата/ се затваря движението за МПС на Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици  "Климент Охридски" от църквата "Св.40 мъченици" до Площад "Цар Асен I", ул. Велчо Джамджията", ул. "Иван Вазов", ул. "Никола Пиколо", ул. "Михаил Кефалов"ул. "Чилталищна";-за времето от 21,00 до 22,00 ч. Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици ;-за времето от 22,30 до 23,30 ч. /или до приключване на събитието/ ул. "Васил Левски" от уличното кръстовище с ул. Цар Освободител" до кръстовището с ул. "Христо Ботев";

На 16 април /вторник/ 2019 г.
-за периода от 06,30 до 22,30 ч. /или до приключване на събитията/ за движение на МПС ще бъде затворен Площад "Цар Асен I" и прилежащите улици "Климент Охридски", от църквата "Св.40 мъченици" до Площад "Цар Асен I, ул  "Велчо Джамджията", ул. "Иван Вазов", ул. Никола Пиколо" и ул. "Читалищна";- за периода от 08,00 до 15,00 ч. за движение на МПС се затварят улиците Независимост" и "Стефан Стамболов" до площад "Велчова завера";-от 12,00 ч. до приключване на празничното шествие ще бъдат затворени за движение на МПС улиците  от Музей "Възраждане и Учредително събрание": "Иван Вазов", "Велчо Джамджията", Стефан Стамболов", "Независимост" до паметник "Майка България" ;-за периода от 08,00 до 14,00 ч. /или до приключване на събитията в програмата/ се затваря за движение на МПС ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Цар Освободител"до кръстовището с ул. "Христо Ботев", от кръстовището с Пл. "Марно поле"до кръстовището с ул. "Васил Левски", улиците около Военен дом заключени до кръстовището с ул. "Христо Б и ул. "Марно поле".отев" ул. Цар Тодор Светослав".

12 апр 2019

В истинско забавление се превърна открития урок по пътна безопасност в ЦДГ „Слънчев дом“

Открит урок по пътна безопасност се проведе днес с деца от предучилищна възраст на ЦДГ „Слънчев дом“  във В. Търново и служител на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново. Полицай Георги Василев припомни на малчуганите основните правила за пътна безопасност, показа им отличителните знаци на униформите на пътните полицаи, а след това имаше за задача да оценява познанията, които децата демонстрираха в различни игри. Той беше изключително затруднен в тази задача, тъй като момичетата и момчетата от двата отбора бяха изключително добре подготвени и завършиха надпревара наравно.
Полицай Василев се включи активно и в регулирането на движението по своеобразното кръстовище, за да не се стигне до пътни инциденти.

DSC_0071    DSC_0016 DSC_0043  DSC_0030    DSC_0018 DSC_0051      DSC_0060


12 апр 2019

5721 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в област В. Търново

През месец март от служители на Пътна полиция

Общо 85 са катастрофите, от тях 9 тежки, с 15 ранени граждани. През същия период на миналата година броят на пътните инциденти е бил с 25 повече, а тежките пътни инциденти са били с 6 повече. Броят на пострадалите се запазва същия. Загинали няма.
През отчетения период са установени общо 5721 нарушения на Закона за движение по пътищата, от тях 5 356 са нарушения, допуснати от водачи. Най-голям е броят на нарушенията по отношение на скоростта – 1962. За неспазване на предимство са санкционирани 398 водачи. За отнемане на предимство на пешеходец – 14, от тях 12 санкционирани с акт и 2 с фиш. За неправилно спиране и паркиране установените нарушения са 730, за шофиране, след употреба на алкохол до 1,2 промила – 25, над 1,2 промила – 11. За шофиране, след употреба на наркотични вещества са били глобени 4-ма. Санкционираните за неизползване на обезопасителен колан  или каска са 196, използване на мобилен телефон по време на движение – 42, управление на технически неизправен автомобил – 166, нередовни пътни документи – 384, без „Гражданска отговорност“ – 100. Установените нарушения, допуснати от пешеходци през месец март 2019 г. са били 210, от тях по 24 е взето отношение с акт и по 186 с глоби по фиш.
За отчетения период са съставени общо 976 акта, 2588 фиша и 1999 електронни фишове.

11 апр 2019