МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Работна среща с представители на проекта „Джъстром“ се проведе в ОДМВР – В. Търново

Директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов, началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ гл. инсп. Йосиф Павлов и ст.  инсп. Симеон Трифонов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – В. Търново се срещнаха днес с г-н Роланд Блумайер, представител на Съвета на Европа във връзка с проекта „Джъстром“, националния координатор на проекта Диляна Гитева и представители на екипа за В. Търново.
На срещата бяха обсъдени проблемите при работа с малцинствените групи, конкретни възможности за съвместна работа, обмяна на опит, превенция и повишаване на информираността по отношение на дискриминацията на ромските жени, осигуряване на достъп до правни услуги.
Гостите проявиха интерес най-вече относно случаите, за които ромските жени търсят съдействие от полицията, за какви случаи най-често се налага намесата на униформените и как се избират кои полицейски служители да преминат обучение за работа с граждани от малцинствата.
Домакините обясниха, че поради спецификата на населението в област В. Търново всички полицейски служители, които работят на терен преминават такова обучение. Благодарение на доброто взаимодействие с представителите на неправителствените организации до момента на територията на ОДМВР – В. Търново не е допуснато напрежение на етническа основа.

DSC_0017 DSC_0019 DSC_0008

20 фев 2019

318 пешеходци и 10 водачи са санкционирани в област В. Търново

Само за две седмици

В периода от 4 до 15 февруари 2019 г. на територията на цялата страна и в частност на ОДМВР – В. Търново бяха проведени общо 14 специализирани полицейски операции по спазване на правилата за движение от водачи и пешеходци.
В този период са санкционирани общо 10 водачи за отнемане на предимство на пешеходци и 318 пешеходци за неспазване на правилата за движение по пътното платно, от тях 9 са възрастни, придружаващи деца.
По време на акцията се осъществяваше контрол на поведението на пешеходците на пътното платно, при пресичане на неопределени за целта места или при неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, както и за нарушения, извършвани от водачи, водещи до настъпване на пътни инциденти с участието на пешеходци. По време на акцията пътните полицаи акцентираха и върху пресичането на нерегламентирани места от възрастни пешеходци, придружаващи деца или в присъствието на малолетни и непълнолетни.
Контролът по спазване на правилата за пътна безопасност се осъществява ежедневно и полицейските служители ще бъдат безкомпромисни към нарушителите, предупреждават от Пътна полиция.

20 фев 2019

14 тежки пътни произшествия са регистрирани в област В. Търново, загинали няма

За месец януари

Общо 96 са пътните произшествия, регистрирани на територията на област В. Търново за месец януари 2019 г.  От тях 14 са тежки, с 22 пострадали, без загинали граждани. В сравнение със същия период на миналата година общият брой на произшествията е бил с 39 повече. Тежките инциденти са били с 11 повече, имало е двама загинали граждани и 30 ранени.
Общия брой на установените нарушения за отчетения период е 6674, от тях 6511 са допуснати от водачи. Най-голям е броят на нарушенията за скорост - 3135, като най-често тя е превишавана с до 30 км/ч. – 1872 бр.За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 334 водачи, за отнемане на предимство на пешеходец – 8, за неправилни маневри – 64, неправилно спиране и паркиране – 744, неправилно движение по пътното платно – 143, за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 промила – 32, над 1,2 промила – 11. Водачите отказали да бъдат проверени за употреба на алкохол с  техническо средство са 2-ма. За управление на автомобил, след употреба на наркотични вещества са санкционирани 6-ма водачи, един е отказал да бъде изпробван с техническо средство.  За шофиране без колан или каска са наказани 78 водачи, за ползване на мобилен телефон по време на шофиране – 49, неизпълнение на полицейско разпореждане – 4. Технически неизправен автомобил са управлявали 215 водачи, с нередовни пътни документи са били 436, а неправоспособните са били 28. Установените водачи без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са 86, без винетен стикер – 1. За периода са установени и 64 нарушения, допуснати от пешеходци.
През месец януари 2019 г. на територията на ОДМВР – В. Търново са съставени общо 744 акта, 2506 глоби по фиш и 3206 електронни фиша.
Временно спрени от движение са 17 автомобила, 41 са с прекратена регистрация.

06 фев 2019

На 114 сигнала са реагирали огнеборците в областта през месец януари

Общо 114 сигнала са посетили огнеборците от РД „ПБЗН“ – В. Търново от началото на годината до края на месец януари. В сравнение със същия период на миналата година те са с 10 повече. От тях пожарите са 92. От които 28 с материални щети и 64 без материални загуби. Едно участие имат в аварийно спасителна дейност. През миналата година такива участия е имало 6.
Най-голям брой излизания има районната служба във В. Търново – 53, след нея се нареждат Свищов – 16, Г. Оряховица – 13, Стражица – 12, Павликени – 6, Елена и П. Тръмбеш са с по 5. Четири излизания има регистрирани и на сектор СОД – В. Търново.
При пожари от началото на годината е загинал един гражданин на територията на РС „ПБЗН“ – Г. Оряховица. През  същия период на 2018 г., броят им е бил с 5 повече.  Пострадали и спасени  през месец януари граждани няма. За миналата пострадали също е нямало, спасените са били трима.
Лъжливи повиквания в първия месец на годината също няма регистрирани. За отчетения период на миналата година има две такива.
Благодарение на добрата превантивна дейност на огнеборците в областта се наблюдава значително намаляване на броя на пожарите със загинали граждани.

05 фев 2019

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор - 04.02.2019 г.

От 09,30 ч. до 11,50 ч. и от 13,00 ч. до 15,30 ч. на 04.02.2019 г. съгласно Заповед УРИ 366з-1933-01.09.2015 г. на Директора на ОДМВР – В. Търново, гражданите ще имат възможност да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново – група ВТ 1001 – 2000, серия КP, както следва: с четири еднакви цифри по чл. 26. т. 6 от Тарифа № 4 на МВР; комбинация от цифри по желание извън посочените в чл. 26. т. 6 и т.7 от Тарифа № 4 на МВР.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.
Подробности за технологичния ред на подаването им може да видите в интернет страницата на ОДМВР – В. Търново, раздел „Услуги“, подраздел „Пътна полиция“. Телефон за справки – 062/662 254.

01 фев 2019