МВР

ОД Стара Загора

 

11 авг 2020

Двама участници в телефонни измами са установени и задържани при спецоперация

Действията са осъществени от служители на ГДНП, ОДМВР – Стара Загора и Хасково, под надзора на прокуратурата

     Мъж на 41 г. и момиче на 15 са задържани за телефонна измама след съвместни действия на служители от ГД „Национална полиция“ и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково. Действията са реализирани на 10 август на територията на град Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата. Задържаният мъж е регистриран за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Осъждан е за хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди.
     Установено, е че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в гр. Стара Загора – от 86-годишна жена са взети голяма сума пари и златни накити. При извършените процесуално-следствени действия по време на задържането, в двамата и в ползвания от тях автомобил, са намерени и иззети инкриминираната сума от 4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.
     При проведени допълнителни действия, осъществени с участието на служители на ОДМВР - Варна и Хасково, са събрани данни, че двамата са съпричастни и към идентични престъпления - 8 юли в гр. Хасково спрямо 77-годишна жена и на 5 август в гр. Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.
Установено е, че в престъпната схема в Провадия, в ролята на куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена - той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.
     Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.
     Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

Временно отклонение на движението по първокласен път I-5 към км. 236+200, в района на летище Стара Загора

     Във връзка с възникнал на 31.07.2020 г. граждански протест под наслов „Стара Загора иска оставка“, който се превърна в неподчинение и блокира движението на МПС и теглените от тях ремаркета по първокласен път I-5 към км. 236+200, в района на летище Стара Загора, временно е отклонено движението за моторните превозни средства, с използване на обходни маршрути, като следва:
1. За пътуващите от град Стара Загора за град Хасково движението ще се осъществява от булевард „Св. Патриарх Евтимий“ по път II – 66 в посока запад до км. 67+700, преминава през пътен възел с четвъртокласен път 66037 в района на Нефтобаза „ПСБ - Стара Загора“. От там движението на пътните превозни средства се извършва по четвъртокласен път 66037 до с. Християново, след което по четвъртокласен път 55048 през село Памукчии до кръстовището с първокласен път I – 5, км. 243+800.
1.1 За пътуващите от град Хасково за град Стара Загора движението се осъществява по указания по-горе маршрут, но в обратна посока.
Водачите на МПС следва да съобразяват скоростта си на движение с конкретните пътни условия по обходния маршрут.

2. За пътуващите от ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“ за ГКПП Русе – Дунав мост, преминаващи през община Стара Загора движението се осъществява по първокласен път I-5, с прехвърляне на движението от км. 208+097 на АМ „Тракия“ в посока изток до пътен възел Нова Загора, след което движението се движението в посока град Русе се осъществява по път II – 55 през град Нова Загора, Гурково, Велико Търново.
2.1 За пътуващите от ГКПП Русе – Дунав мост за ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“, преминаващи през община Стара Загора движението се осъществява по същия маршрут, но в обратна посока.

06 авг 2020

Участници в измамна схема са задържани при съвместни действия на ГДНП, ОДМВР-Стара Загора и В.Търново

Акцията е реализирана под наблюдението на прокуратурата

     Операция за пресичане, разкриване и документиране на телефонни измами, извършени на територията на област – Стара Загора и страната, е реализирана на 03.08.2020 г. Действията са осъществени от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР – Стара Загора и В.Търново, колегите им от РУ-Казанлък, с прякото участие на сектор "Измами" в ГДНП, под наблюдението на прокуратурата.

     В хода на операцията, към 21:30 ч., в стая на хотел в гр. Велико Търново са задържани двама мъже - на 29 и 54 години, от София. При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и са иззети 4 мобилни телефона, парична сума от 6800 лв. и голямо количество златни накити.

      Според първоначалните данни парите и златните накити са получени при извършена същия ден телефонна измама в Сливен. Двамата мъже са съпричастни и към идентична престъпна схема, осъществена на 06.07.2020 г. в гр. Казанлък, за която в полицията е образувано и се води досъдебно производство, както и към други телефонни измами на територията на страната. Мъжете са изпълнявали ролята на куриери, получавали са и са транспортирали инкриминирани парични суми и накити до Република Румъния.

      След първоначалното им задържане за срок до 24 часа, с постановление на РП – Казанлък на 54-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, а на 9-годишния мъж - мярка за неотклонение „парична гаранция“. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава под надзора на прокуратурата.

05 авг 2020

Мъж, изработвал фалшификати на археологически предмети, е установен и задържан от криминалисти на Стара Загора

Операцията е осъществена с прякото участие на служители от сектор «Културно-исторически ценности» в ГДНП и под ръководството на прокуратурата

     Специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпление, свързани с фалшифициране на археологически предмети и търгуване с тях, е проведена на 23 юли т.г. Действията са осъществени от криминалисти на ОДМВР – Стара Загора, съвместно със служители на сектор «Културно-исторически ценности» в ГДНП, под наблюдението на прокуратурата. В хода им е задържан 50-годишен мъж от Стара Загора. При предприетото претърсване в къща, негова собственост, криминалистите открили помещение, обособено като работилница, и друго – за съхранение на вече готовите фалшификати. Намерени и иззети са множество предмети, имитиращи антични - 24 меча, 15 – керамични съда, 16 - бронзови ритони, съдове, фигури и украси от античността.
      По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.278б(1), ал.1 и ал.2 от НК. Работата по документирането му продължава под прякото ръководство на Окръжна прокуратура - Стара Загора.

27 юли 2020

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО