МВР

ОД Стара Загора

 

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДОМА И ИМУЩЕСТВОТО

Когато заминавате на почивка или за дълго време извън града, имайте предвид, че обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи (до Ш-ти). Влизайки с взлом крадците търсят основно пари, злато, сребро и скъпа техника като лаптопи например. Малките по обем вещи дават възможност на крадците да се измъкнат и отдалечат незабележимо и да не правят впечатление, дори ако някой ваш комшия ги срещне по етажите.
На първо място (това важи не само за почивките, когато ви няма, а по принцип) е хубаво да обърнете внимание на някои важни моменти от сигурността на вашия дом. Обърнете внимание на здравината и вида на входната си врата. Ако тя е прекалено стара и нестабилна е хубаво да намерите начин да я смените с по-здрава и нова.
Говорете със съседите по време на събрание на блока — за общата сигурност на всички е добре вратата на входа да се заключва, за да не влизат в него случайни лица. Хубаво е и да имате осветление на етажната площадка, особено ако то е с фотоклетка.
ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ, КОИТО Е ХУБАВО ДА СЕ СПАЗВАТ, ЗА ДА СЕ ДЪРЖАТ КРАДЦИТЕ ДАЛЕЧ ОТ ДОМА ВИ, КОГАТО ВИ НЯМА:
На първо място не разгласявайте публично из блока или квартала, че заминавате извън дома си за дълъг период от време. Имайте предвид, че за кражбите винаги трябва да има информация, а доносниците на крадците са най-разнообразни. Дори съвсем неволно ваш съсед или приятел може да сподели подобна информация пред човек, пред когото не трябва. Ако все пак се изпуснете, не конкретизирайте колко дълго време няма да ви има. Съобщения от типа ”Заминаваме за 10 дни на морето”, или „Връщаме се другия понеделник” дават доста точна и конкретна информация, която на практика за съседите ви не значи абсолютно нищо, но за крадците може да бъде много.
Имайте доверен човек — роднина, съсед или приятел, който е хубаво да живее наблизо. На него може да разкриете плановете си и го помолете да наглежда апартамента (къщата) ви. Ако му имате абсолютно доверие е добре да му оставите и ключ. Така той ще може за извършва дребни трикове, които могат да заблудят крадците — например вечер да пуска лампата в някоя стая да свети и по-късно вечерта да се върне да я загаси. Или пьк сутрин да вдига (отваря) щорите ви, а вечер да ги смъква (затваря). Имайте предвид, че дори електромерите (ако са поставени на видно място) могат да бъдат ориентир за крадците. Всеки знае колко ток може да изгори един хладилник (предполага се, че това е единственият оставен включен електроуред при продължително отсъствие) и да си направи сметка има ли консумация на ток в апартамента. Затова не е лошо, ако довереният ви човек пуска за известно време лампата или телевизора.
Почистете пощата си от рекламни брошури и вестници. Крадците наистина проверяват дали пред дома ви или в пощата ви се натрупват вестници, списания и писма. Ако това е така - това е добър индикатор за отсъствието на собствениците на дома. Често дори това е първата стъпка от наблюдението на дома ви — крадците набелязват къде пощата не е чистена и започват наблюдение над апартаментите. Затова се погрижете пощата ви да не се натрупва по време на ваканцията ви. Помолете доверения човек, който ще наблюдава дома ви, да чисти и пощата редовно от подобни материали.
Не оставяйте пране на простора. Сред хората съществува тезата, че ако оставим пране на терасата докато ни няма, това ще заблуди крадците, че жилището не е празно. Но това не е съвсем така. Както знаем през лятото са необходими само няколко часа на дрехите за да изсъхнат след пране. В този ред на мисли е съмнително, когато едно пране виси от седмица или повече на простира.
Не се отбелязвайте в социалните мрежи от мястото си на почивка. Хората чакат цяла година своята лятна отпуска и нормално са ентусиазирани по време на нея. И в социалните мрежи започват да валят снимки, отбелязвания (така наречените във Facebook “чеквания”) кой къде и с кого се намира. От гледна точка на сигурността на вашето жилище обаче това далеч не е препоръчително, особено ако сте си оставили профила във Facebook публичен и може всеки един друг потребител да го разгледа. Това дава знак, че вие сте далеч от вашето жилище и вероятно няма да се върнете много скоро. Намалете до минимум тази практика (особено в началото на своята почивка) и ако все пак го правите направете настройките си във Facebook така, че вашата информация да се виждат само от вашите приятели.
При продължително отсъствие от дома си вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в него. Преместете при ваши близки бижута и злато, парите вкарайте в банка или вземете със себе си. Пазете и документите си за собственост и за самоличност, фактури и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника. Чекмеджетата с бельото и чорапите отдавна не са сигурно място за ценните вещи, нито пък нощните шкафчета и раклата.
В никакъв случай не оставяйте отворени прозорци, Модерната съвременна дограма ни позволява да отваряме прозорците си по няколко начина и така той може да остане леко отворен с дни наред. Винаги обаче когато напускате апартамента ги затваряйте. Едната причина са крадците, а другата - че може да има буря. която да ви създаде неприятности от друго естество.
И разбира се - не забравяйте да си починете. Ако имате притеснения за жилището си звъннете на вашия доверен човек и го помолете да се разходи до вас и да погледне дали всичко е наред. Едно успокоително обаждане ще ви спести мрачни помисли, които биха развалили почивката ви.
ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ
Увеселителните пиротехнически изделия не са играчка, а взривни вещества по смисъла на чл.8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.
Извършването на търговска дейност с пиротехнически изделия в магазини без издадено разрешение, както и при неправилно съхранение се наказва с глоба и/или с имуществена санкция.
Съгласно чл. 60, ал.6 от ЗОБВВПИ е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.
Пиротехническите изделия от Категории 2, З и 4 са предназначени за използване само НА ОТКРИТО!
Информацията е качена на сайта на ГДНП
СЪВЕТИ
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън!
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване!
Внимавайте с употребата на алкохол, когато ползвате фойерверки!
Спазвайте законовите изисквания за притежание и използване на фойерверки.
Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им.
Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.
Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките - кибрит, специални драскала за пиратки или специални електро запалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими материали, които мотат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.
Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.
Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител. които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар.
Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите.
Внимавайте при пренасянето на фойерверките!
Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане.
Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си.
Не използвайте фойерверките като оръжие. Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети.
Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря.
Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.
Никога не разглобявайте пиротехническо изделие и не внасяйте промени в начина му на сглобяване!
ВИНАГИ СПАЗВАЙТЕ ИНСТРУКЦИИТЕ ЗА УПОТРЕБА НА ИЗДЕЛИЯТА

18 дек 2021

Препоръки от Пътна полиция за Коледа и Нова година

За Коледа и Нова година много хора потеглят на път. Цели семейства са в автомобилите и избират маршрут на територията на страната или в чужбина. Често пътуванията са организирани от групи – приятелски или служебни, но са свързани с предстоящо съвместно празнуване. Трафикът традиционно е изключително натоварен и интензивен с пикове в началото на празниците и в последния почивен ден. Онези, които не пътуват, също участват в уличното движение, което е не по-малко натоварено.
За да се чувствате по-подготвени за предстоящите празнични дни, вижте препоръките на „Пътна полиция“:


СУПЕР ДЕСЕТ ЗА ВОДАЧИ
Преди път проучи прогнозата за времето и се информирай за ограниченията по избрания маршрут!
При очаквано влошаване на обстановката, не потегляй на път! При усложнения изчакай обстановката да се нормализира!
Движи се само с изправно превозно средство! Не подценявай дори незначителната неизправност!
Зареди в достатъчно количество всички течности в автомобила. Помни, че трябва да са подходящи за зимни условия. Зареди достатъчно гориво!
Провери задължителното оборудване налично ли е в автомобила. Виж съдържанието на аптечката!
Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави ги на достъпно място!
За дълъг път се подсигури с вода, храна и одеяло.
Вземи документите си и тези на автомобила! За чужбина ти трябва зелената карта.
Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота!
Шофирай разумно! Бъди толерантен! Дай път на пешеходците!

СУПЕР ДЕСЕТ ЛИЧНА ГРИЖА
Ако задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи навреме нова!
Провери валидността на преминатия технически преглед на автомобила!
Ако пътуването е зад граница, носи личната си карта/паспорта и зелената карта!
В определени ситуации при пътуване зад граница с деца се изисква декларация или друг документ. Проучи въпроса и си осигури декларация. Не я забравяй!
Ако си пил алкохол, не потегляй на път без значение от разстоянието!
Да шофираш след употреба на наркотици, е престъпление!
Не шофирай уморен! Тръгни, когато си напълно отпочинал!
На дълъг път и при влошена метеорологична обстановка нека шофира най-опитният!
За новия и за неопитния водач не е подходящо да се учи да шофира при влошени метеорологични условия!
Шофирай концентрирано, не си отвличай вниманието!

СУПЕР ДЕСЕТ В ГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ
Съблюдавай пътните знаци и маркировка!
Особено през зимата спазвай по-голяма дистанция!
Шофирай внимателно! Внимавай за работници на пътя!
В районите на неосветени кръстовища и пешеходни пътеки бъди внимателен! Пешеходците обикновено са с тъмни дрехи и се появяват в полезрението ти в последния момент.
Ако си спрял принудително в аварийната лента на магистралата или скоростния път, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник – постави го на не по-малко от 100 метра от превозното средство!
Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!
За почивка използвай обособените за отдих места или паркинга на крайпътен обект, за да избегнеш риска от катастрофа при неправилно спиране на пътното платно.
В автомобила всички трябва да са с поставени обезопасителни колани, а децата – да са в специално столче/седалка!
На мотопеда/мотоциклета всички трябва да са със защитна каска!
Осигурявай предимство. Предимството е живот!

СУПЕР ДЕСЕТ ГРИЖИ ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО
Почисти изцяло автомобила си, ако е затрупан от сняг или е замръзнал!
Особено преди дълъг път провери:
- състоянието, дълбочината на протектора и налягането на гумите;
- маслото и антифриза;
- изправността на светлините;
- изправността на отоплителната инсталация на автомобила;
- изправността на стъклопочистващата система и количеството зимна течност в резервоарчето;
- пожарогасителят и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са;
- обезопасителният триъгълник на достъпно място ли е;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е и на достъпно място ли е;
- закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

СУПЕР ДЕСЕТ ИДЕИ ЗА ПЛАНИРАНЕТО

Предварително планирай пътуването и си подготви резервен маршрут за всеки случай.
Непосредствено преди потегляне провери за ограничения и се информирай за прогнозата за времето! Дори да няма видима причина за ограничението, не го нарушавай!
За далечното пътуване предвиди повече почивки на обособени места за отдих!
Ако ще празнуваш извън населено или на непознато място проучи:
 има ли бензиностанции по пътя;
 какъв е обхватът на мобилните комуникации;
 къде е най-близкото лечебно заведение;
 къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях;
 къде е най-близкото районно управление на МВР.
При пътуване зад граница се информирай къде е българското посолство и как да се свържеш с него.
Информирай се за изискванията на страната, към която пътуваш, против разпространението на COVID.

СУПЕР ДЕСЕТ ЗА НЕОЧАКВАНОТО И НЕПРЕДВИДИМОТО
Не забравяй да информираш близките си в каква посока и с кого пътуваш.
Макар и поостаряло – вземи пътна карта за района, към който пътуваш. Може да няма обхват или зарядът на GPS-комуникаторът ти да падне.
За дълъг път си вземи вода за пиене и храна, вземи и одеяло за всеки случай.
Постави в багажника вериги за сняг, лопата и буксирно въже, ако отиваш към район с очаквани снеговалежи.
Зареди напълно мобилния си телефон!
Вземи зарядни за устройствата, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).
Зареди в резерва антифриз, масло и зимна течност за чистачки.
Вземи препарат за размразяване на стъкла и ключалки.
Носи в себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Запиши си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

СУПЕР ДЕСЕТ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЕШЕХОДЦИ
Пресичай на пешеходна пътека! Дори да си с предимство, премини, когато си убеден, че шофьорът е възприел намерението ти за пресичане.
Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!
Не тичай, за да хванеш автобуса, тролейбуса, трамвая! Изчакай следващия. По-добре да закъснееш, отколкото да получиш травма от падане или да попаднеш в катастрофа.
Обличай светли връхни дрехи! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото, раничката!
Зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията!
Шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове!
Когато пресичаш, спри или намали музиката, ако трябва, свали слушалките, за да възприемаш правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари!
Пази се от висулки при движение в близост до сгради.
За да напазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.
Бъди толерантен, не навлизай внезапно на платното за движение.

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

17 дек 2021

Служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство „Добрият самарянин“

Девет служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство „Добрият самарянин“. Отличието се връчва за добри дела и жестове на подкрепа на човек или група от хора, изпаднали в тежка житейска ситуация, които заслужават обществено признание и благодарност. Пожарникарите бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за проявената смелост при изпълнение на служебните им задължения при потушаването на пожар в апартамент на 16-я етаж в жилищна сграда в Стара Загора, в квартал „Самара“, на 15 юли тази година. Огнеборците си спомнят, че сигналът за инцидента е получен надвечер. За местопроизшествието веднага са тръгнали екипи на РСПБЗН. По пътя са събирали информация, защото първата им задача винаги е да помогнат на хората. Височината на сградата е създала допълнителна сложност. Наложило се е бързо спиране на тока и евакуация на живеещите в блока. За щастие нямало пострадали хора. „Работи се екипно и сме благодарни на живущите в блока за помощта, която ни оказаха като помагаха за разпъването на шланговете и носеха вода“, казват още пожарникарите.
От днес имената на Атанас Бараков, Тодор Митев, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Максим Вълков, Деян Деков, Митко Дончев, Валентин Събев и инспектор Иван Иванов от Оперативен център към РДПБЗН-Стара Загора ще бъдат записани в книгата на доброто на Сдружение „Самаряни“ до имената на досегашните носители на престижното отличие.
„Добър означава смел, самоотвержен, състрадателен. Продължавайте да бъдете такива мъже“, каза Ваня Попова, председател на УС на Сдружение „Самаряни“ при връчването на плакети на огнеборците и на доброволците от жилищния блок, помогнали за потушаването на пожара.
Статуетката „Добрият самарянин“ бе връчена на комисар Стоян Колев, директор на РДПБЗН-Стара Загора, сертификат бе връчен на главен инспектор Антон Колев, началник на РСПБЗН-Стара Загора на специална церемония, която се проведе в студиото на ТВ Стара Загора на 14 декември и бе излъчена на живо.
Статуетката „Добрият самарянин“ е изработена от старозагорския художник Иван Костов. Петнадесет партньори, сред които ТПП-Стара Загора, Община Стара Загора, Обществен дарителски фонд и други участват в Обществения инициативен комитет, който определя носителя на статуетката.
По време на церемонията комисар Колев обяви, че статуетката ще бъде изложена на видно място в старозагорската пожарна. Главен инспектор Колев увери, че всеки човек в нужда може да разчита на огнеборците.

14 дек 2021

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО