МВР

ОД Пазарджик

 

16 сеп 2021

Демонстрационно занятие проведоха екипи на РСПБЗН-Пазарджик

Мероприятието е по повод Седмицата на пожарната безопасност 13-19 септември 2021 година

В периода от 13-ти до 19-ти септември 2021 г. традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност”, както и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.

Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност” са насочени към повишаване културата и информираността на хората в областта на пожарното дело, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от огнеборците. В областта тя започва още от 7 септември, когато пожарникарите се покланят на паметната плоча на свой загинал колега в Белово. Предвидени са дни на отворени врати, срещи с ветерани от структурите на пожарната в региона, демонстрационни занятия.

 

Днес дежурната смяна огнеборци от РСПБЗН-Пазарджик проведе демонстрация на умения за реагиране на сигнал за аварийна ситуация, както и представяне на възможностите на противопожарната техника и оборудване. Тя се проведе на площад „Константин Величков” в Пазарджик пред сградата на театъра. За пръв пък в занятието взеха участие и представители на Доброволното формирование в Община-Пазарджик. Екипите се отзоваха на сигнал за тежко пътно-транспортно произшествие със заклещен в автомобила водач. След обезопасяване на возилото и неговото разрязване с помощта на специални хидравлични инструменти пострадалият бе изваден и поставен на носилка. Бяха демонстрирани и възможностите на 30-метровата автоматична стълба, както и останалото оборудване за пожарогасене и спасителни дейности. Най-голям беше интересът сред децата, които бързаха да се докоснат до пожарникарите,  автомобилите , оборудването, а по-смелите от тях и да се качат на автоматичната стълба. Такива демонстрационни занятия са проведени и в останалите Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Белово, Панагюрище, Велинград, Батак и Пещера.

 


Мерки за нормалното протичане на гроздобера

Съвместни екипи от полицаи и жандармеристи патрулират в масивите

И през тази година съвместни екипи на полицейското управление в Септември и жандармеристи от Пловдив участват активно в охраната на лозовите масиви. Това са част от предприетите мерки за опазване на селскостопанската продукция в областта. От вчера екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив съвместно с колегите си от районното управление в Септември патрулират в зоните на лозовите масиви. Патрулиращите полицаи създават условия за нормалното и спокойно протичане на брането на лозята в районите на Септември, Белово, Ветрен, селата Бошуля, Виноградец, Карабунар, Аканджиево, Мененкьово. Ще се извършват и засилени проверки на обособените пунктове за изкупуване на готовата продукция, на превозните средства и техните товари. С цел ефективност на инспекциите призоваваме гражданите да спазват стриктно разпорежданията на униформените служители и задължително да носят в себе си документи за самоличност.    


15 сеп 2021

Започва новата учебна година !

От ОДМВР и РДПБЗН с редица мерки за нейния нормален старт

     Започва новата учебна година ! Този момент е очакван с трепет от децата, техните родители и преподаватели. В областна дирекция на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик тече подготовка още от началото на месец септември.

     Представители на двете структури проведоха организационни срещи с представители на РУО-Пазарджик с директорите на училища и детски градини от целия регион. Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ съвместно с екипи на полицията са извършили проверки на сградите на училищата. Акцентът е върху обезпечеността с изправни уреди за пожарогасене, наличието на свободни подходи към изходите за евакуация, инструктаж на директори и преподаватели за действия при пожар и бедствени ситуации. С особено внимание полицейските и младши-полицейските инспектори от териториалната полиция подхождат към инструктажите за осъществяване на стриктен пропускателен режим, изправността на средствата за видеонаблюдение, там където са вече изградени . Целта е да се утвърди  активна комуникация с директори и преподаватели по възникнали въпроси относно безопасността на децата.   

През цялата година са предвидени регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни без придружител след 22 часа, както и за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия и алкохол на децата. В първите няколко седмици от учебната година присъствието униформени и цивилни полицаи ще бъде по-осезаемо с цел недопускане на инциденти с ученици, които идват или си отиват от училище. В обхвата на полицейските проверки са районите на училищните дворове и местата около тях за наличието на лица притежаващи или извършващи търговия с наркотици. Личният състав на охранителна, пътна и криминална полиция ще вземе активно участие в тези мероприятия. Служители на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Септември съвместно с представители на общините извършват огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения. Там където се констатират нередности или пропуски незабавно се предприемат мерки за тяхното отстраняване  

 

 

     Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !”. Седмицата в периода от 15.09.2021 г. до 22.09.2021 г. е определена за „Седмица на превенцията на детската пътна безопасност”. Тя ще протече под надслов „Лесно е да спасиш живот ! Просто спазвай правилата !”. За периода на провеждането й ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на училища с най-голямо натоварване на движението около тях, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците от страна  водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

 

 

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на децата , като пешеходци.

 

 

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички ученици, родители и учители успешно начало на Новата учебна 2021-2022 година ! Нека всички се обединим около желанието да осигурим по-сигурна и спокойна среда за нашите деца !


14 сеп 2021

Икономически полицаи от ОДМВР-Пазарджик задържаха длъжностно лице за поискан подкуп

Мъжът е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пазарджик

Разследването по случая започнало след получен сигнал. В рамките на оперативните действия, осъществени от служители на сектор „ Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Пазарджик, било изяснено, че на 3 август инспекторът в Дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик е извършил проверка на фирма в с. Мало Конаре, при която била установена липса на сключен трудов договор с един от работниците. Когато на 1 септември служител на дружеството се е явил в дирекцията, за да представи документи, инспекторът му поискал сумата от 1000 лева срещу обещанието да не бъде наложена максималната глоба от 15 000 лева за констатираното трудово нарушение. Така в резултат на професионално планираните действия служителят на дирекцията бил задържан в кабинета след получаване на сумата от 500 лева от поискания подкуп.

Той е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пазарджик, взета му е   

мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 000 лева, като тя е съобразена със здравословното му състояние.


11 сеп 2021

58 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха клетва за спазване на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР

Тържествената церемония се проведе в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Поради наложените ограничения и спазването на противоепидемичните мерки, тя бе проведена без присъствието на гости.
С полагането на клетвата завършва 11-месечната първоначална полицейска подготовка на стажантите. През това време те получиха първоначални знания по общи и специализирани дисциплини: правна, тактическа, стрелкова, криминалистическа и психологическа подготовка, полицейска лична защита, оказване на долекарска помощ. Предвид спецификата на бъдещата им професионална дейност, изучаваха и допълнителни дисциплини, характерни за работата им на гранични полицаи.

 

След успешното завършване на курса в ЦСПП-Пазарджик, стажантите придобиват статут на пълноправни служители и ще изпълняват своите високоотговорни задачи по опазване на държавната ни граница в структурите на Главна дирекция „Гранична полиция“. При изпращането техните преподаватели от полицейския център в Пазарджик им пожелаха  да са здрави, да надграждат наученото досега, да бъдат обективни и безкомпромисни при изпълнение на служебните си задължения.


20 авг 2021

ЗА ОД НА МВР ПАЗАРДЖИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача