МВР

ОД Пазарджик

 

21 фев 2020

Служители на сектор "БДС" осъществиха изнесен прием на заявления за издаване на лични документи

Обслужени са 40 служители на данъчната администрация в Пазарджик

Екип на сектор „Български документи за самоличност” към ОДМВР-Пазарджик осъществи пием на заявления за подмяна на лични документи в сградата на ТД на НАП Пловдив, офис Пазарджик. Обслужени са 40 служители работещи в сградата на данъчната администрация. 

Приемът се извършва на място, което спестява чакането пред сградата на областната дирекция или пред паспортните служби в районните управления в областта. Това улеснява много служителите от държавни и общински структури, фирми или жители на отдалечени населени места.  

Припомняме, че за посещението на мобилен екип е необходимо да се подаде писмено искане до сектор „БДС“ в ОДМВР-Пазарджик, като се посочи лице за контакт и се изготви списък на желаещите да подменят личен документ - лична карта или паспорт. Важно е да се знае, че заявления за подмяна на лична карта може да подават и преди изтичането на срока на валидност.

От сектор „БДС“ изразяват своята благодарност към ръководството на ТД на НАП Пловдив- офис Пазарджик за създадените перфектна организация и условия за нормалната работа на служителите.

Голямо количество неистински стоки са иззети в рамките на проведена в Пазарджик операция

Акцията е проведена от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност"

Голямо количество неистински стоки, имитиращи известна търговска марка за санитарни препарати, са иззети при акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. В полицейската операция са се включили инспектори от Дирекция „Инспекция по труда“, ТДНАП и РДПБЗН-Пазарджик. Извършени са проверки на пет складови помещения в промишлената зона на Пазарджик, собственост или стопанисвани от частни фирми. Иззети са общо 1397 опаковки с препарат за перални машини, съдържащи в себе си неистински имитиращ продукт. Спрямо двама от собствениците на складовете са образувани полицейски производства, а срещу останалите -преписки, които ще бъдат изпратени по компетентност на прокуратурата. За установени административни нарушения предстои съставянето на актове на един от собствениците от трудовите и данъчните инспектори, както и от служителите на пожарната. На място са извършени огледи, всички открити препарати са иззети от търговската мрежа.

21 фев 2020

12 домови кражби са разкрити при операция срещу битовата престъпност в село Черногорово, община Пазарджик

Днес на територията, обслужвана от РУ-Пазарджик е реализирана специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. Акцията е проведена под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. В полицейските действия участваха екипи от сектор "Криминална полиция", полицейски и младши-полицейски инспектори, автопатрули при сектор "Охранителна полиция" на районното управление.

В рамките на операцията в пазарджишкото село Черногорово са проверени са 99 МПС , 105 лица, съставени 22 фиша и 1 акт за установяване на административно нарушение. Разкрити са 12 домови кражби, за които са образувани полицейски производства. Установени са извършителите - четирима от същото село, с множество криминални прояви и присъди. Задържани са за срок от 24 часа. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Престъпленията, извършени от тях, са на територията на 4 села от общините Пазарджик и Лесичово. Допълнително е разкрита и домова кражба, извършена от непълнолетен, като преписката ще бъде изпратена в Районната прокуратура Пазарджик.

14 фев 2020

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно добиване и продажба на дървесина

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица от ТП на Държавно горско стопанство - гр. Велинград и държавен служител от РДГ – Пазарджик, е проведена на територията на двата града и Пазарджишка област. Действията са осъществени от служители на ГДБОП под ръководството на Специализирана прокуратура и със съдействието на служители от Изпълнителната агенция по горите.

Разследването в ГДБОП е започнало през декември месец на 2018г., което впоследствие е разширено и конкретизирано. След доклад на събраните данни в Специализирана прокуратура, е образувано досъдебно производство по пр.пр. № СП-2073/2019г., ДП № 363/2019г., по описа на ГДБОП-МВР.

Според събраните данни престъпната дейност на групата се е състояла в:  незаконно добиване и впоследствие маркиране от служителите и издаване на превозни билети за дървесината, с цел легализиране на произхода ѝ; незаконно добиване и впоследствие маркиране и издаване на превозни билети за дървесината за отсечена от „отдели“, които са на трудно достъпни места и незабавна теренна проверка на конкретния отдел е трудно осъществима; продажба на дървесина, „изписвана“ като дървесина, отпускана на местното население - възползвайки се от така предвидената в закона възможност за местното население да закупува дървесина на преференциални цени и при специални условия (съобразно чл. 111, ал.2, т. 2 от Закона за горите и чл. 71, ал.3 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнение на дейности в горските територии държавна и общинска собственост). Лидерът – на 43 години,  и ръководената от него организирана престъпна група, добивала, маркирала и извозвала с превозни билети дървесината, като в превозните билети се посочвали лица, които не са подавали молби в Общината, т.е. това са фиктивни получатели. Дървесината, законно маркирана и с издаден билет, се е транспортирала на адрес, където бивала заплащана на пазарни цени. Превозният билет често не се оставял на адресата, каквото е законовото изискване, защото в някои от случаите крайният адрес и крайният получател не са били еднакви с адреса и получателя, посочени в билета. Засечени били и случаи на транспортиране на по-голям обем дървесина от обема, посочен в превозния билет, на повторно използване на вече издадени превозни билети, които не се предавали на крайния получател, а се запазвали от участниците в групата като легитимиране на неправомерно добита дървесина; продажба на дървесина, на   предоставяна за ползване на служители на ДГС на трети лица, но на пазарни цени. Установено е, че въпреки регламентираните им служебни задължения в длъжностните характеристики - опазване и контрол на дейностите в горските територии, участниците в организираната престъпна група са осъществявали добив и извозване на дървесина в период на практическа забрана, въведена със Заповед от директора на РДГ Пазарджик с № РД05-136/20.08.2019г., във връзка с възникнал случай на болестта „африканска чума по свинете“ (АЧС) в землището на гр. Велинград.

В хода на проведената операция за срок до 24 часа по ЗМВР са били задържани 15 лица. До момента са разпитани над 20, в качеството им на свидетели, като по реда на чл. 223 от НПК (разпит пред съдия) са разпитани 3-ма. Проведени са редица действия по разследването - 12 претърсвания на помещения, 2 от които служебни, на автомобили 4 автомобила и 8 лични обиска. Иззети са 9 000 лева, мобилни телефони, билети и позволителни за дърводобив, фактури, стокови разписки, бланки за закупуване на дърва, превозни билети за дървесина имащи отношение по случая.

Към момента, като обвиняеми по чл. 321, ал. 3 от НК са привлечени лидерът на групата и на трима от неговите съучастници – на 48, 37 и 32 години. На трима от тях е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 20 000лв.“, а на четвъртия - „парична гаранция в размер на 10 000лв.“

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава под ръководството на Специализираната прокуратура.

10 фев 2020

Признание за пожарната в областта на Националния конкурс "Пожарникар на годината 2019"

Началникът на УПБЗН-Септември Александър Генчин е победител в раздел „Контролна дейност”

Началникът на Противопожарния участък в Септември при РСПБЗН-Белово Александър Генчин е победител в раздел „Контролна дейност” на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2019”. На официалната церемония присъстваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник - министрите Милко Бернер и Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорите на главните и административните дирекции на МВР. Тържеството уважиха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Пламен Нунев, народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, бивши ръководни служители на МВР и ГДПБЗН.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Освен тази авторитетна и призова награда на обласнто ниво със заповед на Директора на РДПБЗН – Пазарджик комисар Ангел Дудов, Александър Генчин бе награден с «Писмена похвала».

 

Александър Генчин постъпва на работа през 1983 г в структурите на пожарната. От 2010 г. изпълнява длъжността  Началник Участък “ПБЗН” – Септември на РСПБЗН – Белово при РДПБЗН – Пазарджик. В периода му на работа в Министерството на вътрешните работи многократно е награждаван за постигнати високи резултати в служебната дейност от Министъра на Вътрешните работи, Заместник- министъра на Вътрешните работи, Главния секретар на МВР, Директор на ОДМВР и Директор на РДПБЗН. През 2015 година участва също в Националния конкурс «Пожарникар на годината» като на него печели престижното второ място.

07 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ПАЗАРДЖИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача