МВР

ОД Сливен

 

19 сеп 2017

21 септември 2017 година – ден без загинали на пътя

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя. Ето защо от 11 до 21 септември на страницата на МВР, всяка  сутрин в 10 часа, ще се публикува по една препоръка за безопасно шофиране, онагледена с графика. 

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес:
http://roadsafetydays.eu/
В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD). 
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883

С цел недопускане на смъртни случаи при ПТП на 21 септември в ОДМВР-Сливен е създадена организация за осигуряване на активно полицейско присъствие на пътя с използване на всички налични ресурси и технически средства за контрол на пътното движение в населените места, автомагистралите, и главните пътни участъци, а в същото време и в районите с концентрация на ПТП. Засилено полицейско присъствие ще има в районите на пътни възли, кръстовища и участъци с временна организация на движението. Създадена е организация за подсигуряване на движението и недопускане на образуване на колони предвид предстоящите почивни дни от 22 до 24 септември.

Препоръки за безопасно шофиране

Не бъди самонадеян, дори и до болка познатия ти път може да те изненада с нова ситуация. Шофирай така, че да може да имаш време за реакция.

ed1
Препоръката за 18 септември напомня за отговорността на възрастните да пазят живота на децата, които също са активни участници в движението. Важно е да им бъдат обяснявани безопасните места за игра, правилата за движение на пешеходците, местата за пресичане на пътното платно, значението на светлините на светофара. Не забравяйте, че пешеходците са сред най-уязвимите на пътя!

ed2

Шофирането и алкохолът са несъвместими!

ed4

Шофирането и наркотиците са несъвместими!

ed5


Препоръката за 16 септември е свързана с ползването на мобилен телефон по време на управление на превозното средство. Шофирането изисква концентрация, а използването на мобилен телефон намалява бдителността.

ed3

ОДМВР-Сливен участва в съвместна операция по задържането на мъж и жена, обвинени в грабеж и противозаконно лишаване от свобода на бургазлия

Районна прокуратура – Сливен задържа за 72 часа мъж и жена, обвинени в грабеж и противозаконно лишаване от свобода на бургазлия
Районна прокуратура – Сливен задържа за 72 часа Диана К. (на 30 год. от гр. Сливен) и Станислав С. (на 32  год. от гр. Сливен). Те са привлечени, като обвиняеми, за това че от 23:30 часа на 08.09.2017 г. до 07:00 часа на 10.09.2017 г. в гр.Сливен в съучастие, като съизвършители противозаконно лишили от свобода Д.Х. по мъчителен за пострадалия начин – престъпление по чл. 142а, ал. 4, предл. І, вр.ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК.
Двамата са привлечени и като обвиняеми затова че на горепосоченото място и време отнели от владението на Д.Х. чужди движими вещи – два мобилни телефона и сумата от 200 лв., като употребили за това сила и грабежът е придружен с телесни повреди – престъпление чл. 199, ал. 1, т. 3, вр.чл. 198, ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК.
Случаят бе оповестен днес по време на среща с медиите от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Йовита Григорова, Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и Директорът на ОД на МВР – Сливен старши комисар Димитър Величков.
Г-н Петров съобщи, че пострадалият и обвиняемата се познават от началото на 2017г. след осъществена връзка в социалните мрежи. Първият личен контакт между тях се е случил през месец август тази година. Между двамата възникнали интимни отношения, като на 08.09.2017 г. те заедно са се придвижили от гр.Бургас в гр. Сливен, където живеели приятели на обвиняемата. След като стигнали на адреса, пострадалият е бил противозаконно лишен от свобода, като е вързан за ръцете с така наречените „миши опашки“. На пострадалия е бил нанесен побой, като е бил заплашен с набиване на кол и отрязване на пръстите с лозарска ножица. Те са имали за цел да се сдобият с банковите сметки, карти и кодове за тях на пострадалия и чрез интернет-банкиране да прехвърлят суми от тях без неговото съгласие. След като са получили исканата информация, обвиняемите направили опит да извършат банков превод, но не успели, след което му отнели противозаконно всичко което притежавал.
Прокурор Петров уточни, че Д.Х. е държан против волята му общо 32 часа, след което му е сложена маска на лицето, бил е качен в кола и е бил захвърлен в района на м.Карандила край гр.Сливен. 
Прокурор Петров определи работата извършена от служители на Областните дирекции на МВР гр. Бургас и Сливен като изключителна. Извършеното престъпление е било разкрито за по-малко от 24 часа, въпреки че пострадалият е подал жалба в Бургаската полиция, в която е посочил откровено неверни данни. Така полицаите са разкрили противоправното деяние, без да имат почти никаква информация, къде се е случило то и кои са извършителите. По този повод прокурор Петров призова гражданите станали жертва или свидетелите на противоправни деяния да не заблуждават органите на реда в своите показания.
Старши комисар Величков уточни, че престъпното деяние е извършено в къща намиращо се в квартал“Комлука“, град Сливен. Той съобщи, че обвиняемият Станислав С. има криминални регистрации и осъдителни присъди за извършени от него кражби, грабежи и държане и разпространение на наркотици, като настоящото престъпно деяние е извършено в изпитателен срок на наложена му осъдителна присъда. Обвиняемата Диана К. е неосъждана, но съществуват данни, че тя употребява често наркотични вещества.
Старши комисар Величков добави и, че по случая има и трето задържано лице по закона за МВР, като към момента се събират доказателства за установяване на неговата съпричастност към случая.
Старши комисар Калоянов съобщи, че след като е бил захвърлен пострадалият е успял да се добере до автомобила си и с него се е придвижил до град Бургас, където е подал жалба. Той добави, че са открити превръзките, с които пострадалият е бил завързан, маски, които са били използвани от обвиняемите, тиксо, с което е била облепена устата на пострадалия и много други веществени доказателства, като към момента са назначени експертизи за установяване на ДНК по тях.
Наказанието за противозаконното лишаване от свобода е „лишаване от свобода“ от 3г. до 12г.
Районна прокуратура – Сливен е внесла искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ на двамата обвиняеми, като предстои Районен съд – Сливен да насрочи заседанието си.
 

14 сеп 2017

9 телефонни измами са предотвратени за 2 дни

Четири от предотвратените измами са в град Сливен

9 телефонни измами са предотвратени за 2 дни в резултат на активни и целеносочени действия  на криминалисти от Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР в Русе, Варна, Монтана, Сливен и София. Общата сума от на нереализираните измами е за близо 100 000 лева. Три от тях са на територията на ОДМВР-Монтана, 4 на територията на ОДМВР-Сливен и две в ОДМВР-София.
  
В резултат на съвместните действия на криминалистите от ГДНП, ОДМВР Русе и Варна, на 12 септември в морската столица е задържана 71-годишна жена, изпълняваща ролята на куриер (муле) в извършването на телефонни измами. Фактическото й задържане е станало в момент на вземане на пари, изхвърлени от 65-годишна жена. Става въпрос за 9 225 лева и златни накити. По случая има образувано досъдебно производство във Варна, а на пенсионерката е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 72 часа от прокурор от Районната прокуратура в морския град. При последвалите дейности по разследването, на адрес, обитаван от 71-годишната пенсионерка, са открити още около 5000 лева и златни накити, от други две измами, извършени от нея отново във Варна. Установена е съпричастност на задържаната към още 7 измами, извършени на територията на морската столица за общо 15 000 лева.
 

14 сеп 2017

Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден

От 25 септември до 1 октомври е обявена седмица за превенция на детската пътна безопасност

В дните преди 15 септември служители на ОДМВР-Сливен са осъществили редица инициативи, осигуряващи доброто протичане на мероприятията, свързани в първия учебен ден. Извършени са охранителни проверки на сградите на детските градини и училищата в обслужваната територия; проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения; обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическа защита и начините на охрана с директорите на училищата и детските градини в региона. На директорите на учебните заведения са предоставени актуални списъци с телефонни номера на полицейските инспектори, обслужващи съответния район. В училищата са разпространени брошури със съвети за безопасно поведение, разработени и предоставени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР. Брошурите дават съвети на учениците и техните родители за безопасно движение по пътищата, за игри, които може да са опасни за здравето и живота на децата, препоръки и основни правила за безопасност по пътя към училище и към дома, съвети към тийнейджърите за вредата от наркотиците и упойващите вещества. 
Планирани са системни проверки в търговки обекти, в близост до учебни заведения за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни. Проверки ще бъдат извършвани и в питейните и увеселителни заведения за контрол по спазване на Закона за закрила на детето. 
В РУ-Сливен е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие във всяко учебно заведение в града и селата в общината в първия учебен ден. Извършени са проверки на сградите, фирмите за охрана, състоянието на маркировката и пътните знаци в районите на училищата и детските градини. За установените нарушения и нередности са издадени предписания за своевременното им отстраняването. Не са констатирани фрапиращи пропуски. В резултат на извършеното обследване са изготвени предложения за изграждане на изкуствени неравности на уличните участъци и заграждения, там където е необходимо, за по-голяма сигурност на пресичащите ученици.  Полицейски инспектори ще извършват проверки и ще следят за отстраняване на нередностите. Завишен контрол ще има по отношение на пропускателния режим в училищата и работата на охранителите.
Планирани са срещи с инспектори от „Детска педагогическа стая” в часовете на класния ръководител по теми, целящи запознаване на подрастващите с проблема престъпност и противодействие на противоправните деяния. Някои от темите са „Лична безопасност”, „Опасни места за игра”, „Опасни непознати”, „Престъпление, противообществена проява и наказателна отговорност”, „Трафик на хора”.
По традиция през септември и октомври Пътна полиция провежда традиционната си акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Наред с полицейски акции за контрол, насочен към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да напомнят на ученици и родители основните правила за безопасност, а на 15 септември техният призив за спазване на основните правила за движение ще е специално насочен към първокласниците.
От 25 септември до 1 октомври е обявена седмица за превенция на детската пътна безопасност, като 30 септември е обявен от Пътна полиция за ден на превенция. 
Отдел  „Пътна полиция“ към ГДНП  предоставя практически препоръки към деца, родители и водачи на превозни средства с единствената цел да запазим живота на децата по пътищата. 
 

13 сеп 2017

Регионална дирекция „ПБЗН” – Сливен отбелязва Седмицата на пожарна безопасност

От 11 до 15 септември регионалните служби „Пожарна безопасност и защита на население” в Сливен, Котел, Нова Загора  и Твърдица ще отбележат тазгодишната Седмица на пожарна безопасност и празника на огнебореца – 14 септември. Отворени врати, конкурси, изложби и демонстрации за най-малките са част от събитията, предвидени от РДПБЗН-Сливен. 

 
 

 

№ по ред

ДЕЙНОСТИ

МЯСТО

ДАТА, ЧАС, ПЕРИОД

1

2

3

4

Провеждане на дарителска кампания сред служителите на РДПБЗН-Сливен в помощ на децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители от ГДПБЗН

РСПБЗН-Сливен, Н. Загора, Котел и Твърдица

 

22.08. - 01.09.2017 г.

Организиране посещение на деца от групи за предучи­­лищна подготовка от детска градина в гр.Сливен, Н. Загора, Котел и Твърдица

също

12.09.2017 г.

от 10, 00 ч. до 12, 00 ч.

Организиране на приемни с открити телефони за граждани в гр.Сливен, Н. Загора, Котел и Твърдица

също

11.09. - 15.09.2017 г.

от 09, 30 до 12, 00 ч.

Провеждане на Ден на отворените врати с демонстрация на възможностите на службите за извършване на оперативни дейности, разясняване на мерки за пожарна безопасност и защита при пожари и бедствия

РСПБЗН-Сливен, Н. Загора, Котел и Твърдица

 

11.09. и 15.09.2017 г.

от 09, 30 до 17, 00 ч.

Провеждане на демонстративно занятие за действия при ликвидиране на пътно-транспортно произшествие с лек автомобил

Паркинга между Х-л Сливен и „Сити център” Сливен

13.09.2017 г.

От 09, 30 до 10, 30 ч

Провеждане на тържествено събрание с участието на представители на местната власт, партньорски организации и ветерани от органите за ПБЗН

зала на РСПБЗН-Сливен и сградите на РСПБЗН Н. Загора и Котел

11.09. - 15.09.2017 г.

от 09, 30 до 12, 00 ч

1

2

3

4

Отдаване на почит и полагане цветя на гробовете на загинали при изпълнение на служебния си дълг и на починали през последните години служители на РСПБЗН-Сливен, Н. Загора, Котел и Твърдица

Градски гробищни паркове

15.09.2017 г. от 11, 00 ч.

8.

Провеждане на пожаротактическо занятие. Гасене на пожар в СУ „Христо Ботев” с цел демонстрация на технико-тактическите възможности на пожарната и спасителна техника.

СУ „Христо Ботев”, гр. Нова Загора, ул. Сан Стефано № 2

13 септември 10.00 – 12.00 часа

9.

Организиране на изложба на детски рисунки от детските градини на територията на Община Нова Загора.

централна пешеходна зона пред многофункционална зала „Младост” гр. Н.Загора

11-15 септември от 9.00 – 17.00 часа

10.

Отбелязване на празника със служители на РСПБЗН-Н. Загора и обявяване на наградите на заслужилите служители.

РСПБЗН-Нова Загора

13 септември от 13.30

 

11.

Провеждане срещи с органите за местно самоуправление , с общински отдел „Образование”и ЦРДпо въпросите на превенцията и защитата на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и по отношение подобряване работата с МПО „Мл. огнеборец”

Общинска администрация

 

 

Отдел образование

13.09.2017 г.

 

 

15.09.2017 г.

12.

Провеждане на демонстрационно занятие с пожарната техника, доставена по европейски програми с участието на Доброволно формирование ”П. Берон” за запознаване на гражданите с нейните възможности и уменията на личния състав за извършване на оперативни действия. Проиграване на плановете по защита на населението с местната власт

Площад “Възраждане” гр. Котел

12.09.2017 г.

13.

Поднасяне цветя на паметна плоча на загинал служител от РСПБЗН-Котел

Честване Професионалния празник на служителите от ПБЗН. Провеждане тържествено събрание с участието на представители на Община – Котел, ДФ и граждани.

М. “Попова чешма”

 

РСПБЗН - Котел

09:00 ч.на 13.09.

 

10:30 ч. на 13.09.2017 г.

1

2

3

4

14.

Провеждане на демонстративно ПТЗ във филиал на ОДЗ” Твърдица”- гр. Твърдица

Сграда на ОДЗ „Твърдица” гр. Твърдица

11.09.2017 г. от 09.30 ч.

15.

Провеждане на срещи и беседи с пенсионери и бивши служители от службата

Сградата на РСПБЗН

14.09.2017 г. от 13.00 ч.

16.

Провеждане на среща с Директора на СОУ” Н. Рилски” гр. Твърдица във връзка с МПО

Сградата на СОУ” Н. Рилски” гр. Твърдица

12.09.2017 г. 10.30 ч.

                       
ДИРЕКТОР РДПБЗН-СЛИВЕН
КОМИСАР:
                                                                                                                                                                         ВЛАДИМИР ДЕМИРЕВ

 

 

 

12 сеп 2017

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО