МВР

ОД Сливен

 

20 сеп 2019

ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ПО ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ


Във връзка с постоянно растящия брой на заразените с корона вирус COVID-19 в страната, в ОДМВР Сливен временно се преустановява  „Организирания прием“ на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания  от институции, ведомства, кметства и др.

От 01.11.2020 г. работното време на сектор „Български документи за самоличност“ е от 08,30 ч. до 17,30 ч.


ВАЖНО!

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. се удължава с 6 месеца
§10, ал.2 от ПЗР на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020г.
Срока на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13.03.2020г. до 31.10.2020г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Р България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.
§10, ал.3

Срока на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 13.03.2020г. до 31.10.2020г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването СУМПС е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на МПС само на територията на Р България. По искане на лицето ново СУМПС може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

Сектор „Български документи за самоличност“ напомнят, че чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес:
e-uslugi.mvr.bg
всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис
може да подаде заявление за издаване на:
• лична карта и/или паспорт
• удостоверение за събития свързани с издаването на документи
 
Лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОДМВР-Сливен, където е подадено заявлението. 
В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:
Брой приети заявления за лични документи  
  

Работното време на служба БДС в Сливен  от 07,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
в РУ-Нова Загора е от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел и Твърдица работят от 08,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. В РУ-Котел и РУ-Твърдица не може да бъде осигурен непрекъснат прием през работния ден. Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство. 
Поради неосигурен лесен достъп до помещенията на БДС на хора с увреждания в РУ-Котел, прием на документи може да се извърши с мобилна станция при подадено искане по реда на чл.10 от Инструкция№Із-417/10.03.2010г. на МВР.

ОДМВР-Сливен: Стартира Акция „Зима”

Операцията ще се проведе на три етапа от 1 до 30 ноември

С началото на зимния сезон и  необходимостта от превантивни действия за ограничаване  пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември стартира традиционната Акция „Зима”. Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” по инициатива на Съюза на българските автомобилисти с подкрепата на Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.
На брифинг днес в сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов представи инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на акцията.
Акция „Зима” стартира на 1 и ще продължи до 30  ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании, които са реализирани успешно през последните години. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за изправност на светлините в съответствие с нормативните изисквания. Ще се следи за  използване на светлоортазителни жилетки, знаци и други елементи от водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/ и превозни средства с животинска тяга, които способстват този вид пътни превозни средства, да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието. По инициатива на Пътна полиция-Сливен е предвидена информационна кампания, която да достигне до водачите на индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/. Кампанията предвижда запознаване с промените в Закона за движение по пътищата, касаещи този вид превозни средства, както и всичко необходимо като оборудване и поведение на пътя.  
Втората кампания е „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. По предписание на пътна полиция с решение на Общинската комисия по безопасност на движението продължава изграждането на заграждения на опасните участъци за пресичане, изграждане на осветени пешеходни пътеки, освежаване на маркировката и други дейности на стопаните на пътя, които да допринесат за намаляване брой на пътните инциденти с пешеходци. 
Третата кампания е „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия. Освен проверка на светлините, ще се извършва проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.  
По време на кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.
И тази година третата неделя на месец ноември  е обявена за Световн ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 15 ноември 2020 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК  информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя. 
В рамките на акция „Зима” от 1 до 30 ноември Съюзът на българските автомобилисти предоставят на водачите безплатни консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в  пункта на СБА, който се намира на бул.”Банско шосе” №4 в град Сливен. От СБА –Сливен съветват да се обърне особено внимание на  техническото състояние на автомобила  при движение в зимни условия, което е от основно значение за безопасността на водачите и пътниците. Основните елемента от подготовка  за зимата са проверка на гумите; проверка на антифриз и течност за чистачки; техническа изправност на отоплителната система; снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.  

На територията на ОДМВР – Сливен от началото на годината до настоящия момент се наблюдава намаляване на общия брой пътни произшествия спрямо същия период на предходната година.  През 2019 година са станали 515 ПТП, през 2020 са регистрирани 108 по-малко. Тази година тежките ПТП са с 31  по-малко в сравнение с 2019. За съжаление броя на загиналите е с 4 повече от миналата година. От началото на 2020 в ОДМВР-Сливен са регистрирани 69 тежки ПТП с 84 ранени и 17 загинали. През 2019 година тежките ПТП са били 100 с 128 ранени и 13 загинали.  
 

30 окт 2020

Старши комисар Димитър Величков поздравява жителите на Сливен с празника на града Димитровден

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, 

Днес посрещаме с вълнение празника на нашия град -Деня на Св. Димитър Солунски Чудотворец, показваме обичта си към родния край и  близките хора. 
 Сливен е град със силен дух, който зарежда сърцата на всички нас със смелост, за да се справим с трудностите и да мислим за себе си като общност от хора с общи цели.
2020 година ни изправи пред предизвикателство, което промени  начина ни на живот. Нека бъдем отговорни към здравето си и това на нашите близки!
Пожелавам на всички сливенци здраве, сила и смело да следват мечтите си!

Сърдечно поздравявам жителите на град Шивачево, които празнуват на  Димитровден.  Пожелавам им да бъдат все така предприемчиви, упорити и да работят за просперитета на своя град.  

На този ден празнуват строителите. За мен е чест и удоволствие да поздравя всички, работещи в сферата на строителството с техния професионален празник и да им пожелая здраве и сили, за да реализирате успешно поставените си цели и идеи.

Поздравявам всички съименици  с празника, като им пожелавам здраве, късмет и дълъг живот!
                         
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Директор  ОДМВР-Сливен
старши комисар Димитър Величков
 

26 окт 2020