МВР

ОД Сливен

 

17 май 2018

ОДМВР-Сливен с мерки за предстоящите абитуриентски балове и честването на 24 май

Всички случаи на неправилен превоз ще бъдат заснети с камери и по тях ще бъде взето отношение

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май- Деня на българската просвета и култура в ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на  пътно-транспортни произшествия, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления. 
Планирани са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, на които да бъдат обсъдени и приети съвместни мерки  по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване. 
Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобил,   както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се  извозват. Извършват се проверки от служители на РУМВР и ПБЗН на ресторанти, барове, дискотеки, и клубове, където   се организират тържествата. При проверките  особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. Мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури ще бъдат обсъдени на срещи с ръководствата на частни охранителни фирми и звената  за охраната на учебните заведения. 
Превантивна кампания “Абитуриенти” ще се проведе от сектор “Пътна полиция” на теорията на общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Акции по контрол на движението с цел недопускане на инциденти при предвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. При необходимост ще бъде осигурено съпровождане с полицейски автомобил на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. 
Засилено полицейско присъствие ще има в района на кръстовище Розова градина и по протежение на бул.“Цар Освободител“ до паметника на Хаджи Димитър. 
През 2017 година по време на абитуриентските тържества няма допуснати пътни произшествия с участието на абитуриенти и не са допуснати инциденти и нарушаване на обществения ред. Призоваваме гражданите, абитуриентите, техните родители, учители и близки да бъдат бдителни и при случаи на противообществени прояви да сигнализират своевременно на органите на реда. 
Практически препоръки
за абитуриенти
Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.
За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:   
Спазвай Закона за движението по пътищата
Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата 
 Погрижи се за своята безопасност 
 Бъди емоционален, но се контролирай
 Не прекалявай с алкохола по време на бала
 Ако ще шофираш, не пий алкохол 
Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление
Спазвай Закона за движението по пътищата 
Законът и Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.
Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата 
От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.
 Погрижи се за своята безопасност
Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите.
 Бъди емоционален, но се контролирай
Еуфорията не може да скрие опасностите на пътя. Тя не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции. 
Не прекалявай с алкохола по време на бала
Алкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Възможно е алкохолното опиянение дори да развали празничното ти настроение и това на приятелите ти. Може да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на „смелите“ решения, взети под въздействието на алкохол.
 Ако ще шофираш, не пий алкохол
Ако ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан. 
Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
Предварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Ако си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.
Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
 Ако все още не си правоспособен водач, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.
При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление 
Помогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примиряваш с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ.
Освен единния телефон за спешни повиквания 112  гражданите могат да подават сигнали и на телефоните:
044/ 644 333 – Районно управление на МВР-Сливен
044/ 644 475 – Районно управление на МВР-Нова Загора
044/ 644 485 – Районно управление на МВР-Котел
044/ 644 495 – Районно управление на МВР-Твърдица
044/ 644 336 – Районна служба пожарна безопасност и защита на населението.  

Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”, 2018 г.

ОДМВР – Сливен  пожелава на всички абитуриенти весел и незабравим празник!

График на срещите с местото самоуправление на мобилни екипи при ОДМВР-Сливен

График месец МАЙ

На 03.05.2018г. екип I - среща в с. Мокрен, с.Пъдарево, и с. Седларево, общ. Котел с представители на местната власт

На 03.05.2018г. екип II - среща в с. Горно Александрово, с. Трапоколово, с. Драгоданово и с. Блатец, общ. Сливен с представители на местната власт

На 17.05.2018г. екип I - среща в с. Езеро, с. Сокол, с. Еленово и с. Питово, общ. Нова Загора с представители на местната власт

На 17.05.2018г. екип II - среща в с. Сърцево, с. Близнец, с. Червенаково, общ. Твърдица с представители на местната власт

Срещите са по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов  в ОДМВР-Сливен е създадена организация за сформиране на мобилни екипи от полицейски служители от отдели „Охранителна полиция“, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, които да провеждат срещи с представители на местата власт по места в областта и същевременно да осъществяват прием на граждани..

02 май 2018

1467 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени за една седмица на територията на ОДМВР-Сливен

Засилено полицейско присъствие на територията на ОДМВР-Сливен по време на акция „Абитуриент”. Всички случаи на неправилен превоз ще бъдат заснети и санкционирани

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на областта. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, както и употребата на алкохол и наркотици. 

От 14 до 20  май екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2516 моторни превозни средства и 2805 лица. Полицейските служители са констатирали 1467 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
С мобилни и стационарни камари в областта са установени 532 нарушения на скоростните режими. Стационарната камера на изхода на град Нова Загора е заснела 126 нарушения, със специалната камера, пригодена за нощен режим на работа, са заснети 188 нарушения. С останалите технически средства, разпределени в районните управления са установени – Нова Загора-10, Котел- 46, Твърдица-42, Сливен 120. За седмицата са издадени 482 електронни фиша. 
За други нарушения са съставени 819 фиша. Актовете са 94. 
За неправоспособност са съставени 8 акта. 4 водач е  санкциониран за управление след употреба на алкохол. 2 са установени да управляват след употреба на наркотици. 
Иззети са 17 свидетелства за управление на МПС, от които 5 за неплатени глоби, 4 за алкохол, 6 за липса на застраховка Гражданска отговорност и 2 за употреба на наркотици. 

През изминалата седмица на територията на ОДМВР-Сливен бе осъществена полицейска операция по линия на TISPOL за контрол на товарните автомобили и автобусите. В хода на акцията са проверени 42 автобуса и 188 товарни автомобила. При проверките са констатирани общо 78 нарушения- 13 за автобусите и 65 при товарните автомобили. По-големият брой от нарушенията са за превишена скорост. Полицейските служители са установили, че голям брой от пътниците в автобусите използват обезопасителните колани. 

Тази седмица на територията на ОДМВР-Сливен ще се проведе акция „Абитуриент”. Ще има засилено полицейско присъствие около учебните заведения, увеселителните заведения и местата, където се очаква голямо струпване на хора. До питейните заведения ще има разположени патрулни автомобили, които ще следят да не се допусне шофиране в нетрезво състояние. Ще се следи за употреба на наркотични и упойващи вещества. Всички случаи на неправилен превоз, като излизане от прозорците на автомобилите, ще бъдат заснети с камери и по тях ще бъде взето отношение. 

22 май 2018

14 непълнолетни са изведени от нощни заведения при специализирана операция на ОДМВР-Сливен

Операцията е по разпореждане на Главна дирекция "Национална полиция"

През нощта на 18 срещу 19 май на територията на ОДМВР-Сливен е проведена полицейска операция с цел обезпечаване сигурността на децата на обществени места, ограничаване на противообществените прояви и престъпления от и срещу малолетни и непълнолетни лица, свързани с наркотични вещества и безнадзорност. 
Служители на РУ-Сливен са извършили проверки в 5 нощни заведения и 4 игрални зали. В 3 от проверените заведения са установени 10 непълнолетни лица, без придружители. Всички са отведени в РУ-Сливен, като на родителите са съставени актове по Закона за закрила на детето и протоколи за предупреждение по Закона за МВР. 
В град Котел е установен случай на притежание на наркотични вещества, за който е задържан 29-годишен мъж и е образувано бързо производство. На територията на РУ-Котел са проверени 35 лица, 10 увеселителни и питейни заведения и 2 зали за хазарт. Съставени са 5 протокола за предупреждение, като единият е за неупражнен родителски контрол по Закона за закрила на детето. 
В хода на операцията на територията на РУ-Нова Загора са констатирани 11 нарушения на ЗДвП и ЗБЛД. В нощни заведения са установени три непълнолетни лица, за което на родителите са съставени 1 акт и 2 протокола за предупреждение. Проверките са извършени в 5 заведения и 4 игрални зали за хазарт.
В хода на операцията на територията на РУ-Твърдица не са констатирани нарушения. Не са допуснати инциденти и  нарушаване на обществения ред. 
Операциите по противодействие на престъпления от и срещу малолетни и непълнолетни лица на територията на ОДМВР-Сливен продължават. 
 

22 май 2018

Огнеборци от Бургас, Сливен и Ямбол премериха сили в състезание по пожароприложен спорт

На 18 май  в град Нова Загора се проведе тазгодишното зонално състезание по пожа-роприложен спорт. В надпреварата взеха участие отборите на Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) от градовете Бургас, Сливен и Ямбол.
Състезанията по пожароприложен спорт имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от службите за ПБЗН. Те се провеждат ежегодно, като включват следните етапи: районни, областни, зонални, републикански преглед и състезание за купата на БФППС. В районите състезания участват служителите от съответните районни служби, в областните – сборните отбори на районните служби на територията на съответната област, а в зоналните – сборните представителни отбори на няколко регионални дирекции ПБЗН.
Тези състезания представляват заключителен етап от целогодишната професионална подготовка на огнеборците и дават възможност на изявилите се състезатели за участие в ре-публикански и международни прояви по този вид спорт. В състезателните дисциплини са включени атрактивни елементи от ежедневната дейност на огнеборците.
Състезанието в гр. Нова Загора се проведе в четири дисциплини: „Изкачване с щурмо-ва стълба“; „100-метрова пътека с препятствия“; „Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия“ и „Бойно разгръщане от мотопомпа“. Същото се организира ежегодно, като домакинството е на ротационен принцип между трите области.
Надпреварата бе открита от директора на РДПБЗН-Сливен комисар Владимир Демирев и от заместник-кмета на община Нова Загора Ивайло Енев. Те поздравиха състезателите за положените усилия за подготовка и пожелаха успех и достойно представяне на всички.
Комплексен победител в състезанието е отборът на РДПБЗН-Бургас с 6 наказателни точки, следван от РДПБЗН-Ямбол с 9 наказателни точки и РДПБЗН-Сливен също с 9 наказа-телни точки. В индивидуалните дисциплини комплексната надпревара бе спечелена от Янко Каменски с общо време 36,87 сек., следван от Валентин Великов – 40,64 сек. и от Стефан Та-шев – 40,88 сек., и тримата състезатели от отбора на РДПБЗН-Бургас.
Състезанието премина в дух на добро спортсменско поведение и колегиалност. Побе-дителите от РДПБЗН-Бургас ще вземат участие в Републиканския преглед по пожароприложен спорт, който ще се състои в гр. Варна в началото на месец юни.

22 май 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО