МВР

ОД Сливен

 

17 апр 2019

ОДМВР-Сливен: Започват засилени проверки за неправоспособни водачи, използване на обезопасителни системи и контрол по изправност на пътя и пътните съоръжения

Ръководството на ОДМВР-Сливен е изпратило 182 сигнални писма към стопаните на пътищата в областта за констатирани нередности от началото на тази годината

От днес до 24 април в цялата страна започват засилени проверки на водачи на МПС за употреба на алкохол, правоспособност и използване на обезопасителните системи в автомобилите. 
Екипи на Пътна полиция ще има на местата с повишена концентрация на пътни произшествия на главните и второкласни пътища в област Сливен. В районите на пътни участъци с временна организация на движението. Ще се осъществява ефективен контрол върху водачи на мотоциклети, като се акцентира върху правоспособността, регистрацията на мотоциклетите, състоянието и видимостта на табелата с регистрационен номер и използването на защитни каски.
Ще се следи за използването на обезопасителните системи в автомобилите- предпазни колани от водачи и пътници, както и обезопасителни столчета за децата. Не на последно място ще бъде извършван контрол  за правоспособност и платени глоби. 
Полицейските екипи ще следят за изправността на пътните съоръжения, знаците, маркировката, препятствия, ограничаващи видимостта, опасни неравности по пътя и други, имащи пряко отношение към пътната безопасност. 
От началото на годината ръководството на ОДМВР-Сливен е изпратило  182  сигнални писма към стопаните на пътищата в областта за осигуряване безопасността на движението. Писмата и предложенията са изготвени въз основа на установени нередности и неизправности на пътя от полицейски служители при осъществяване на дейността си на територията на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 

От 8  до 14 април на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. 
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел за една седмица  са проверили 1288 моторни превозни средства, и 2306 лица. Констатирани са 628  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 294 нарушения на скоростта и 1 автомобил без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 397 електронни фиша за скорост и 1 електронен фиш за автомобил без застраховка. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 86 електронни фиша и са отнети 4 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 479 фиша. Актовете са 128. 
Установени са 3 неправоспособни водачи. 3 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 1 е с над 1,2 промила. 4 са управлявали МПС след употреба на наркотици.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 12.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 138 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, управляващи МПС под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  
                                      
 

Операция на полиция и жандармерия в сливенските села

В резултат на предприетите мерки кражбите в сливенските селата намаляват с до 20 процента

Акция по противодействие на битовата престъпност и спазване на разпоредбите в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен се проведе на 13 и 14 април от служители на участъци „Запад“ и „Петолъчка“ съвместно със Зонално жандармерийско управление -Бургас. В хода на операцията са проверени 189 лица и 125 автомобила и превозни средства с животинска тяга. Констатирани са 33 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата на общината. Осъществен е контрол на лица със  склонност към извършване на противоправни деяния. Съставени са 15 акта и 18 глоби с фиш.
Посетени са 9 сигнала от телефон 112. Три сигнала за висока музика в селата Тополчане и Сотиря. Един сигнал за лице с психично заболяване,  което буйства. Три сигнала за семейни скандали в с.Сотиря,с.Чокоба и с.Крушаре. Служители на участък „Запад“ са се отзовали на сигнал за дете, което не се е прибрало в домът си в ромския квартал на село Селиминово. Детето е имало вечерен час - 20,00 часа, след като не се е прибрало до 23,00 часа, родителите му подават сигнал на телефон 112. Полицейските служители се отзоват незабавно на сигнала, но при тяхното пристигане се установява, че детето вече е в дома на родителите си. 
В хода на акцията е осъществен контрол и наблюдение на самотно живеещи хора в отдалечените села на община Сливен.
Операциите по противодействие на престъпността и опазване на обществени ред на територията на ОДМВР-Сливен продължават. Редовно се осъществяват  акции, съвместно с жандармерията, с цел да се гарантира спокойствието на хората в региона.. От началото на тази година благодарение на специализираните операции, разпоредени от ръководството на ОДМВР-Сливен,  се отчита значително намалели при престъпленията срещу собствеността. В края на месец март се отчита спад с 41 престъпления, спрямо регистрираните през месец януари. За януари в ОДМВР-Сливен са регистрирани 110 кражби, за месец март те са 69. За същия период само са Сливен регистрираните кражби са с 22 по-малко. Ръководството на ОДМВР-Сливен продължава работа за запазване на тенденцията по намаляване на престъпленията, извършвани в малките населени места и увеличаване на разкриваемостта.  
 

15 апр 2019

Иззети наркотици и трима задържани при специализирани операции срещу наркоразпространението в Сливен и Нова Загора

В дните 12 и 13 април екипи на районните управления в Сливен и Нова Загора са  провели операции по противодействие на наркоразпространението. Служители на сектори „Криминална полиция“ и участъци „Запад“, „Петолъчка“, „Надежда“ и „Кв.Шести“ са извършили масови проверки на лица от криминалния контингент, в обекти, автомобили и частни адреси. Претърсванията са извършени с полицейски кучета, обучени да откриват наркотични вещества. Задържани са трима, иззети са пакетирани и приготвени за продажба дози канабис и хероин. 
На 12 април криминалисти  на участъци „Надежда“ и „Запад“ са иззели канабис, скрит в лек автомобил и в частни имоти в сливенското  село Блатец. В квартал Шести в Нова Загора са иззети 46 пакетчета с вещество, което при полевия тест е реагирало на хероин. Задържаните са Т.Т. (38г.)  от град Нова Загора, Н.С.(36г.) и Х.Б.(21г.) от село Блатец.
За резултатите от проведените операции е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. 
Образувани са досъдебни производства.
Действията на ОДМВР-Сливен по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества продължават.

15 апр 2019

Доброволците от Детско полицейско управление се обучаваха в планинско спасяване

Днес се проведе поредното занятие на доброволците от Детско полицейско управление в Сливен. Те се обучаваха да оказват помощ на хора, оказали се в беда или пострадали в планината. Представителите на „Планинска спасителна служба” към БЧК в Сливен Николай Сотиров, Милен Атанасов, Атанас Кошничаров и Светослав Семов обясниха на децата с какво се занимава спасителната служба и в какви спасителни операции са участвали. Малките полицаи бяха въведени в ситуации, които могат да възникнат с тях или с техни близки, когато са в планината. Освен теория те имаха възможност да проследят процеса и в практическо занятие. Планинските спасители показаха на децата техниката и оборудването с което разполагат- високопроходим специализиран спасителен автомобил и оборудването, съобразено със сезона и трудността на терена. 
Децата получиха ценни съвети за основните правила при планински преходи и излети, да обичат и пазят природата и да не подценяват планината. 
От началото на проекта до момента Детското полицейско управление е провело 25 занятия. Децата придобиха знание и умения в окозване на първа долекарска помощ и лична полицейска защита, запознаха се с дейността на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението, представители на РЗИ-Сливен показаха им показаха  вредата от  тютюнопушенето и алкохола, с Пътна полиция си припомниха правилата за движение и други. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Заниманията се провеждат в рамките на един астрономически час веднъж седмично, като е предвидено да продължат до началото на месец юни. 

По програмата Детско полицейско управление участват децата от  ІV-б клас в ІІІ-то ОУ „Д-р Ив.Селимински“ в град Сливен. Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите  особености на децата. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в  страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

12 апр 2019

За броени часове криминалисти на участък „Запад“ разкриха умишлен палеж

Задържан е 32-годишен мъж

Сигналът за пожар в къща в сливенското село Божевци е подаден от съседи снощи в 21,13 часа. На място е изпратен екип на РСПБЗН-Сливен, който е ликвидирал произшествието в 01,00 часа. След огледа и извършените незабавни процесуално-следствени действия криминалисти на участък „Запад“  към РУ-Сливен установяват и задържат извършителя.  Той е криминално проявеният Г.Г. на 32 години от село Каменари, община Елена. Той е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. Пред органите на реда за извършеното деяние той е посочил лични причини и конфликт със собственика на имота. Работата по случая продължава . Образувано е досъдебно производство. 
При пожара  няма пострадали, причинени са материални щети- унищожено е 150кв.м. покривна конструкция, 200 кв.м. опушени стени, битова техника и обзавеждане.
 

12 апр 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО