МВР

ОД Сливен

 

22 яну 2019

Операция на Пътна полиция за алкохол и наркотици в Котел и Сливен

Трима водачи с алкохол, един с наркотици и двама неправоспособни са хванати по време на операция по главни и общински пътища в Котел и Сливен. Акцията е разпоредена от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков с цел засилен контрол по отношение на водачите, употребили алкохол и наркотици, като и установяване на неправоспособни водачи. 
На 19 и 20 януари екипи на Пътна полиция от Сливен и Котел са проверили 95 автомобила и 104 лица. Констатирани са 19 нарушения на Закона за движение по пътищата. В Котел са установени трима водачи, употребили алкохол, като един е над 1,2 промила. Един водач с наркотици е хванат в Сливен. Установени са двама неправоспособни – един в Котел и един в  село Желю войвода. Две шофьорски книжки са иззети за нередовна застраховка Гражданска отговорност. За непратени глоби са отнети две книжки. Общият брой на отнетите свидетелства за управление на МПС са шест. Образувани са две бързи производства за употреба на алкохол над 1,2 промила и за наркотици. 
В хода на операцията, на пътя при извършване на проверките, са връчени 20 електронни фиша.
Най-честите нарушения са неизползване на обезопасителни клан и превишаване на скоростта. 

От 14 до 20 януари екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2118 моторни превозни средства, и 2262 лица. Констатирани са 988  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 414 нарушения на скоростта. Издадени са 383 електронни фиша. 
В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 83 фиша и са отнети 3 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 857 фиша. Актовете са 110. 
Установени са 5 неправоспособни водачи.  8 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 2 от тях са с над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. Един водач е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол.Двама водачи са хванати да управляват след  употреба на наркотични вещества.Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 13.

Осъществени са 3 операции по метода широкообхватен контрол – по едно в Сливен, Нова Загора и  Котел, както и контрол в районите на питейни и увеселителни заведения. Завишен полицейски контрол на входните и изходни пътни участъци в малките населени места. 

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества. 

Тази седмица се провеждат специализирани операции по пътна безопасност  по  установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка „Гражданска отговорност”, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 
 

Мащабна полицейска операция в нощните заведения на Сливен и Нова Загора

Установени са 7 непълнолетни, на родителите са съставени актове

Акцията е осъществена съвместно с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Сливен на територията на районни управления Сливен и Нова Загора. Тя е по разпореждане на главния секретар на МВР за обезпечаване сигурността на децата на обществени места, ограничаване на противообществените прояви и престъпленията от и срещу малолетни и непълнолетни, като и проверка на лицензионния режим на питейните и увеселителни заведения. Осъществен е контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, Закона за частната охранителна дейност, Наредбата за обществения ред на територията на Община-Сливен и изискванията за пожарна безопасност на обектите.
За времето от 22,00 часа на 19-ти до 04,00 часа на 20-ти януари са проверени общо в двата града 37 заведения, клубове и игрални зали.  Извършени са проверки на 425 лица, в това число и лица с криминални регистрации.  Установени са общо 7 непълнолетни лица-3 в град Сливен и 4 в Нова Загора. На родителите са съставени актове по ЗЗД. Проверени са 15 автомобила, съставени са актове и фишове па ЗДвП, като 9 от тях са за неправилно паркиране. 
Разкрита е кражба от павилион в района на кооперативния пазар в Нова Загора. На място е хванат мъж, който е направил опит да влезе в търговския обект. В хода на работата по случая се установява, че същият е извършил три кражби от същия обект в рамките на месец. 
Служителите на РДПБЗН-Сливен са установили 5 нарушения, за които са съставени 3 акта и 3 писмени разпореждания. Установените нарушения са в различни заведения -заключен втори евакуационен изход, не са обозначени пътищата за евакуация, липсващи схеми за евакуация и пожарогасителите не са поставени според изискванията. 
 

21 яну 2019

Три досъдебни производства за хулиганства са започнати в РУ-Сливен за дните 18-20 януари

33-годишен водач на БМВ,употребил наркотици е преследван от полицейски екипи в град Сливен

44-годишният Г.С. е задържан в РУ-Сливен, след като на 18 януари, около  04,32  часа, в игрална зала в град Сливен с поведението си е нарушил обществения ред, който е влязъл в конфликт с пристигналите на място полицейски служители. Отведен е в РУ-Сливен и задържан за 24 часа.

На 19 януари, около 15,40 часа, полицейски служители на участък „Надежда“ са предприели действия по овладяване на конфликт между съседи на улица „Бачо Киро“ в квартала. На място полицейските служители се е наложило да задържат и отведат  24-годишния Н.Д.. Той е отправял обиди и заплахи към полицейските служители и се е опитал да ги нападне с ръчно изработена сабя. Н.Д. е изпробван за употреба на наркотични вещества, като пробата е показала положителен резултат за метамфетамин. Първоначално е задържан за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Сливен, като с прокурорско разпореждане Н.Д. остава в ареста за 72 часа. 

33-годишен водач на лек автомобил „БМВ- Х5“, употребил наркотици,  е задържан в РУ-Сливен, след като се е наложило полицейските служители да го преследват в продължение на час по улиците на град Сливен. В хода на преследването той е ударил полицейския автомобил и друг автомобил, изчакващ на кръстовище в центъра на града. На 19 януари, около 15,15 часа, на булевард „Янко Сакъзов“ полицейски служител подава сигнал и прави опит да спре за проверка лек автомобил „БМВ- Х5“. Водачът не спира, увеличава скоростта и прави опит да избяга. Полицейските служители тръгват след него. Движенето му е спряно от автомобили, изчакващи на светофара на кръстовището с булевардите  „ Бр. Миладинови“ и „Хаджи Димитър“. Водачът на „БМВ“-то прави опит да потегли, при което удря полицейския автомобил и друг автомобил, изчакващ в кръстовището. След още няколко рисковани маневри и опасно поведение на пътя той е спрян и задържан до блок №23 в квартал „Даме Груев“. Водачът е 33-годишният И.Й. от новозагорското село Сокол. Проверката за употреба на наркотици е показала положителен резултата за амфетамин и метамфетамин. Задържане  е за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.
 

21 яну 2019

За по-малко от 24 часа криминалисти на РУ-Сливен разкриха грабеж и опит за грабеж

Задържани за трима

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършителите на грабеж в квартал „Стоян Заимов“. Две непълнолетни момчета на 15 и 17 години от квартал „Надежда“  на 16 януари са нападнали и след като са използвали сила и заплахи са отнели дамската чанта на 44-годишна жена. След проведените незабавни действия полицейските служители установяват и задържат двете момчета. Те са направили  пълни самопризнания, при обиска в тях са намерени откраднатите вещи. 
За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. На извършителите е наложена постоянна мярка  „Задържане под стража“. 

За броени часове е задържан 25-годишен мъж, направил опит за грабеж. Полицейските служители започват работа по случая в 08,10 часа на 18 януари, след подаден сигнал от 32-годишна жена, че непознат мъж, след като е използвал сила се е опитал да отнеме дамската й чанта. Мъжът избягал, след като жената оказала съпротива. В резултат на незабавните действия на полицейските служите след няколко часа е задържан извършителят на деянието- 25-годишният И.Т. от град Сливен. Той е криминално проявен за кражби. Направил е пълни самопризнания. Задържан е за 24 часа. По случая е образувано  досъдебно производство. 

21 яну 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО