МВР

ОД Сливен

 

20 мар 2019

ОДМВР-Сливен: 1000 нарушения на ЗДвП са установени за една седмица в областта

134 са санкционирани за неизползване на обезопасителни колани

От 11  до 17 март  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност по линия на TISPOL, разпоредени от ГДНП, главния секретар на МВР и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.  
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2560 моторни превозни средства, и 2920 лица. Констатирани са 1000  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 478 нарушения на скоростта и 4 автомобила без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 515 електронни фиша за скорост и 4 електронен фиш за автомобили без застраховка. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 102 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 845 фиша. Актовете са 130. 
Установени са 3 неправоспособни водачи. 7 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с над 1,2 промила. 3 са управлявали МПС след употреба на наркотици.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 16.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 131 фиша за неправилно паркиране.

През изминалата седмица на територията на ОДМВР-Сливен се проведе операция по линия на TISPOL за контрол на водачи и пътници за използване на обезопасителни колани и системи за сигурност на деца. В рамките на кампанията са предвидени операции по метода широкообхватен контрол в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел. Проверени са общо 1208 автомобила, 796 пътници на предни седалки, 575 пътници на задни седалки и 98 деца. Установените общо водачи и пътници, които не са използвали предпазните колани, са 134, от тях 20 водачи, 41 пътници на предни седалки , 73 пътници на задни седалки и 6 деца са били без колани или столчета за безопасност. 

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  

Продължават операциите  по пътна безопасност  за  установяване на нарушения, пряко влияят на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 
 

Криминалисти разкриха нарколаборатория в сливенското село Селиминово

Спецакцията е осъществена на 19 март от служители на  сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР-Сливен. В частен имот в сливенското село Селиминово, в момент на  производство на наркотици, са задържани П.П. на 41 години и 31-годишната В.В. и двамата от град Сливен. В жената са намерени и иззети около 15 грама кристалообразно вещество, което при направения полеви тест е реагирало на метамфетамин. При последвалите процесуално-следствени действия в имота е намерена лаборатория за производство на синтетичен наркотик. Иззети са множество предмети, вещества и различни течности, имащи отношение към извършеното престъпление. Иззети са още 35 грама метамфетамин и 2 грама марихуана, скрити на различни места.  П.П. и В.В. са отведени и задържани в РУ-Сливен за срок от 24 часа. Двамата са криминално проявени за престъпления, свързани с наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

20 мар 2019

ОДМВР-Сливен получи висока оценка за постигнатите резултати през 2018 година

Дирекцията е сред първите в страна по разкриваемост и комплексни показатели

Главен комисар Николай Николов директор на ГДПБЗН и заместник-директорът на ГДГП старши комисар Бисер Костадинов дадоха висока оценка за  работата на Областната дирекция на МВР в Сливен при представянето на отчет за 2018 година. 
Постигнатите резултати през изминалата година и основните аспекти в дейността на дирекцията бяха обсъдени днес в присъствието на областния управител Чавдар Божурски, заместник председателя на Окръжния съд Мартин Данчев, председателя на административния съд Слав Бакалов, заместник окръжния прокурор Веселин Гангалов, директора на  ТДДАНС Николай Чиликов и комисар Владимир Демирев директор на РДПБЗН-Сливен.
Главен комисар Николай Николов заяви, че ръководството на МВР оценява високо работата на сливенската дирекция. ОДМВР- Сливен е постигнала много добри комплексни резултати по всички направления на дейност. Той изказа задоволство от работата, която е свършена през изминалата година. Отбелязани бяха добрите практики и постигнатите резултати. Набелязаха се мерки за оптимизиране и подобряване на работата, което включва както кадровото и техническо обезпечаване, така и други аспекти, касаещи пряко полицейската работа. Като фактор за постигнатите резултати беше посочено и доброто взаимодействие с прокуратура, съд, областна управа, местното самоуправление и другите  държавни  институции. 
Старши комисар Димитър Величков директор на ОДМВР-Сливен представи отчета за дейността през 2018 година. Пред гостите и ръководния състав на дирекцията той направи преглед на предприети и реализирани мерки по изпълнение на дейностите по приоритетите и програмите на МВР, допринесли за подобряване работата на дирекцията по всички направления.  Постигнатите високи резултати са в направленията по противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества, незаконната търговия с тютюневи изделия, конвенционалната престъпност, осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места. 

През 2018 година разкриваемостта при престъпленията свързани с наркотични вещества е 86,5 процента. Разкрити са лаборатории за производство на синтетичен наркотик, помещения за отглеждане на канабис и насаждения в части имоти. По линия „Акцизи” при спецакции са иззети 345000 къса цигари без бандерол и 815 килограма обработен тютюн. 
През  2018 година са водени  общо 3477 досъдебни производства, от тях 432 бързи, образувани за управление на МПС след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. 
При съпоставяне на данните за 2018 година, спрямо 2017 се установява намаляване на общата престъпност с 4,5% и ръст на разкриваемостта с  12,8 %. През 2018 година са регистрирани 2368 престъпления, като през 2017 г. те са били 2480. Разкритите престъпления през 2018 година са 1492, към 1385 за 2017г. Нивото на разкриваемост е 63,01%  за 2018 година, спрямо 55,85%  за 2017г. 
По отношение на пътнотранспортния травматизъм се наблюдава намаление по всички показатели, сравнено с 2017 година. За 2018 в област Сливен общия брой пътни произшествия са намалели с 139, тежките са  73 по-малко, загиналите са с 12 по-малко, ранените са с 93 по-малко.  Значително се е завишила административнонаказателната дейност. Установените нарушения за 2018 година са  36597 с ръст 38%, съставените АУАН са 6715 с ръст от 61%, Съставените фишове са 30253, с ръст 49%. Установените водачи с алкохол над 1,2 промила са 134. 
Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР-Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемост на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Запазване на тенденциите по намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на предстоящите избори кампании за 2018 година.  

14 мар 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО