МВР

ОД Кюстендил

 

20 дек 2017

130 години Противопожарна служба - Дупница

Главен комисар Николай Николов: Оценката, която получаваме от гражданите, е изключително висока – доверието на гражданите към пожарникарите надхвърля 80 %. Благодаря ви за това, което правите, благодаря за службата, която изпълнявате. Неслучайно вашият труд е високо ценен от гражданите на Република България и когато поздравявам някой пожарникар, за мен е изключителна чест да чуя: „Служа на Република България”. Това значи, че служим и на нашите граждани. Така директорът на ГДПБЗН поздрави служителите на РСПБЗН – Дупница , на тържествената  церемония по случай 130 години от началото на пожарното дело в Дупнишка околия.    Той подчерта, че високият  рейтинг за институцията е логичен и е  заради служителите,  защото денонощно са на разположение,   отзовават се на всеки сигнал да помогнат  на човек в беда…

 Затова и държавата инвестира изключителни средства – повече от 3 млн. лв., за да може да  предостави по-стабилни автомобили, по-сигурни лични предпазни средства, инвестира в обучение, така че да отговорят служителите  на очакванията на обществото.

Комисар Николов  пожела  на  огнеборците от Дупница  2018 г. да е по-щастлива, мирна и благодатна за тях и семействата им.

На церемонията бяха наградени със заповед на директора на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев с обявяване на писмена похвала началникът на РСПБЗН – Дупница, гл. инспектор Атанас Атанасов и 11 огнеборци.

Гости на официалната церемония  бяха и заместник- областният управител на област Кюстендил Радослава Чеканска, директорът на РДПБЗН-Кюстендил ,комисар Светослав Георгиев, директорът на ОД МВР-Кюстендил , старши комисар Елиан Стамболийски, кметът Методи Чимев, той подари на  огнеборците  осветена икона свети Иван Рилски.  Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия  отец Георги Паликарски отслужи водосвет, всички гости служители получиха  юбилеен плакет  от РСПБЗН – Дупница.

Ххххх

Основите на пожарното дело в Дупнишка околия са поставени през 1887 година, от началото на 80-те години на миналия век и до днес РСПБЗН – Дупница, обслужва 3 общини – Дупница, Сапарева баня, Бобошево, с обща площ 578 кв. км и население 61 712 души. Горските територии са 194 кв. км, магистрали и еврокоридори – 42 км, магистрален газопровод – 61 км.

Освен пожарогасителна дейност,  държавен противопожарен контрол,  на службата са възложени функции по осъществяването на  аварийноспасителна дейност и оказване  на първа долекарска помощ  от 1997 г.

Пожарна безопасност във високи жилищни сгради

  Служители на   РДПБЗН – Кюстендил,  извършиха проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в 20 високи жилищни сгради/с височина от 28 м до 30 м/ в Кюстендилска област. Най–често срещаните нарушения са:

 •  наличните в обектите пожарни кранове не са оборудвани с шланг и струйник и на същите не е извършена поддръжка от търговци, получили разрешение по реда на ЗМВР;
 • –наличие на горими материали в евакуационните стълбища, етажните площадки и коридори;
 • –поставени материали и оборудване, както и изграждане на други препятствия в общите части на сградите, коридорите и в стълбищата, с което се създават предпоставки за затрудняване на безопасна евакуация;
 • –неизправност на системите за създаване на повишено налягане в стълбищата;
 • –наличие на заключени евакуационни врати;
 • –неизправност на автомати за самозатваряне на вратите, отделящи стълбищните клетки от етажите;
 • –липса на врати, отделящи стълбищните клетки от етажите, както и наличие на евакуационни изходи, вратите на които се отварят в посока обратна на евакуацията.

  Констатираните нарушения създават тревожност за фактическото състояние на сградите, с което не се гарантира безопасност на пребиваващите в сградата, както и за самата нея.

   

  Всички високи сгради са в режим на етажна собственост, поради което за отстраняване на цитираните нарушения е необходимо предварително планиране от страна на управителния съвет (управителя) на етажната собственост в сградите за отстраняване на констатираните нарушения   на пожарните правила.

   

  Съгласно ЗУЕС, РДПБЗН – Кюстендил, информира собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти в сгради в режим на етажна собственост, че са длъжни да:

 • –не извършват ремонтни дейности в своя самостоятелен обект или част от него, които да водят до влошаване на проектните показатели на характеристиките на строителни продукти, както и/или дейности, с които се изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата.
 • –подържат общите части на сградата и своя самостоятелен обект в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания на чл.169, ал.1 от ЗУТ;
 • –не извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата които нарушават тяхната цялост и архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата.

ВНИМАНИЕ:

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките хора до Вас.

 

21.11.2017 г., Кюстендил                                                 РДПБЗН – КЮСТЕНДИЛ

21 ное 2017

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО