МВР

ОД Кюстендил

 

08 ное 2017

Директорът на ОДМВР старши комисар Е.Стамболийски награди служители по случай професионалния празник на полицаите

 

Днес, на   Архангелов ден,  е професионалният празник на българската полиция. Той  е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник  Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята му  за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че: "Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. На 24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители:

"За патронен празник на цялата полиция в царството се определя денят на Св. Архангел Михаил".

По случай Празника директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Елиан Стамболийски  поздрави полицаите от Кюстендилска област, благодари им за усилията да бъдат полезни на гражданите и им пожела успехи и удовлетворение, здраве и късмет за тях и близките им хора.

Старши комисар Е. Стамболийски награди 25 служители за професионално изпълнение на важни служебни задачи, проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на функциите си с обявяване на благодарност с парична награда.

За  конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения с писмена похвала са наградени от директора на ОДМВР 7 служители, а от началниците на районни управления – 45.

Акция "Зима"

Акцията ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите

Акцията  ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите

 

От 1 ноември служителите на „Пътна полиция“ в страната ще проведат традиционната акция „Зима“. Днес тя бе представена от началника на сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР, в Кюстендил.

 Акция „Зима“ се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата и подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността.

И тази година акцията ще започне на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. „При тези участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено вечерно време и особено при каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители“.

Втората част на кампанията е от 11 до 20 ноември и тя ще е  насочена основно към пешеходците. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобили.

 

 

 

30 окт 2017

Изнесени приемни в малките населени места, където няма постоянно полицейско присъствие, провежда ОДМВР – Кюстендил ​

Мобилни екипи на Охранителна полиция, Криминална полиция и Икономическа полиция   от ОДМВР – Кюстендил, започнаха срещите с кметове, кметски наместници и жителите на по-малките населени места. Гражданите и представителите на местната  ще имат възможност да споделят със служителите проблеми, свързани с обществения ред, извършвани престъпления, както  и да подават сигнали, които налагат действия от други компетентни институции.

Целта на тези изнесени приемни е да се постигне по-добър резултат в работата по опазването на обществения ред противодействието на конвенционалната престъпност в населените места, в които няма постоянно полицейско присъствие. 

На 2 ноември в община Бобошево срещата ще бъде от 10.00  до 12.00  ч, в община Сапарева баня срещата е от 13.00 до 15.00 ч.

На 9 ноември началото на срещата с гражданите е в 10.00 ч в община Бобов дол и ще продължи до 15.00 ч.

На 16 ноември срещите са в община Рила от 10.00 до 12.00 ч, и в община Кочериново – от 13.00 до 15.00 ч.

 

 

30 окт 2017

Криминалисти от РУ Бобов дол установиха и задържаха извършители на грабеж

Криминалисти от РУ Бобов дол установиха и задържаха 3-ма извършители на грабеж.  Възрастна, самотно живееща и трудно подвижна жена е била нападната в дома си на 12 срещу 13 октомври. Чрез сила тримата маскирани отнели всичките й пара – 90 лева.

След подаването на сигнала в полицията служителите предприели незабавни оперативно-издирвателни действия. Извършителите на грабежа   Л.Е., 24 г., К.Н.,27 г., и В.А.,23 г.,  тримата от Бобов дол, са задържани. Те са известни на полицията с множество противозаконни деяния. 23-годишният е в условията на наложено му пробационно наказание, а Л.Е. е с условна присъда за извършено престъпление, свързано с наркотици. Работата по започнатото досъдебно призводство продължава, тримата мъже са задържани за 72 часа с прокурорско постановление.

27 окт 2017

Международна работна среща по осъществяването на съвместен проект проведоха в Кюстендил екипи на Министерството на вътрешните работи на Република България и Република Сърбия ​

 

Проектът е за съвместни действия при бедствия и извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България. Партньори по осъществяването му са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и Секторът за извънредни ситуации на вътрешното министерство на Сърбия. В срещата участваха ръководителите на основните партньорски структури, ръководствата на  РД ПБЗН – Кюстендил и Перник, ръководителите на пожарните служби на сръбските градове Враня и Лесковац.

В рамките на проекта са планирани взаимодействието и действията при наводнения и природни бедствия на територията  на РДПБЗН – Кюстендил и РДПБЗН – Перник, от българска страна, и на територията, обслужвана от Пожарните служби на Лесковац и Враня, от сръбска страна.

По проекта ще бъдат осигурени съоръжения за изграждане на изкуствени диги, шейни за спасяване по вода и лед и 4 безпилотни въздухоплавателни  апарата за въздушно наблюдение и заснемане на бедствени ситуации.

Проектът, който е на стойност почти 600 000 евро, е съфинансиран от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия  по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ, двугодишен е.  

11 окт 2017

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО