МВР

ОД Кюстендил

 

19 яну 2022

Двама служители на РДПБЗН – Кюстендил, се класираха за участие в Националния конкурс „Пожарникар на годината“

Инспектор Георги Милков от Оперативния център на РДПБЗН е първенецът, а негов подгласник е младши експерт Ради Марков – началник на дежурна смяна в РСПБЗН


 


 

Днес на церемония в РСПБЗН – Кюстендил, за приключване на Областния етап от Националния конкурс „Пожарникар на годината“ бяха наградени двамата служители. Те бяха излъчени след като комисия разгледа предложенията и резултатите от дейността през 2021 г.

Грамотите връчи директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев.  Двамата служители ще продължат състезателното участие в националния етап на конкурса, а мотивите да  бъдат отличени са за цялостен принос в изпълнението на задачите.

Инспектор Георги Милков организира управлението на ресурсите на звената за ПБЗН при РДПБЗН – Кюстендил, при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Взаимодейства с основните и други съставни части на ЕСС, държавни органи и институции, местното самоуправление, неправителствени организации. Поддържа постоянна готовност за осъществяване на дейността съобразно длъжностните си задължения и стриктно изпълнява отдадените заповеди и разпореждания на ръководителите си.

Участва в установяването на причините за възникнали пожари и изготвя пожаро-технически експертизи.

Разработва и актуализира планове за пожарогасене. Инспектор Георги Милков провежда ежемесечно пожаро-такически занятия със служителите от РСПБЗН при РДПБЗН - Кюстендил.

Провежда тренировки за установяване състоянието и готовността на системата за ранно предупреждение и оповестяване.

Инспектор Милков проявява изключителна инициативност, съобразителност и себеотрицание при изпълнение на служебните си задължения. Участва в управлението на силите и средствата в гасенето на 18  пожара с материални загуби през 2021 г. на територията на областта, изискващи съсредоточаването на повече сили и средства. По-характерни са: пожарът  леки автомобили в с. Коняво, общ. Кюстендил, пожар в помещение за 40  животни в гр. Кюстендил, местн. „Полски имоти”. Проявява висок професионализъм с използване на всички тактически възможности на пожарната техника. Лично е ръководил дейностите при ликвидиране на 2 бр. инциденти с източници на йонизиращи лъчения, постъпили от ГКПП – Гюешево за превоз на радиационно излъчващи материали от превозни средства, преминаващи през пункта,  1  инцидент с опасни вещества и материали, 2 произшествия за оказване на помощ, издирване и спасяване на изчезнали хора.

Инспектор Георги Милков участва в погасяване на 5  мащабни горски пожари в с. Долно село, с. Чудинци, с. Ломница, общ. Кюстендил, с. Ваксево, общ. Невестино, с. Фролош, общ. Кочериново. При възникналите горски пожари обстановката беше сложна – продължителни, мащабни, с висока интензивност пожари, застрашени населени места, труднодостъпни терени, високи средни денонощни температури, ниска атмосферна влажност, прогресивно влошаващи се условия, засегнати населени места – жилищни и стопански сгради.

   Младши експерт Ради Марков  е заслужил отличието с участието си  в гасенето на 24  пожара с материални загуби през 2021 г. Като от тях:

 • 11 -  в жилищни, административни и други непроизводствени сгради;
 • 4 -  в транспортни средства;
 • 3-  горски пожари;
 • 1 -  в спомагателни, временни или паянтови постройки;
 • 1- полски пожар;
 • 4 - други пожари.

При произшествията, в които е  участвал  като ръководител на дежурна смяна са спасени множество сгради, значителни горски площи, земеделски посеви и друго имущество.

Ради Марков участва в погасяване на следните мащабни горски пожари през летния пожароопасен сезон:

              - с. Чудинци, общ. Кюстендил, пожарът е обхванал обща площ от 2630 дка горски и земеделски площи, както и отделни сгради в населеното място. Спасени от пожара са 12 сгради и 2000 дка иглолистна гора;

              - с. Тишаново, общ. Невестино, пожарът е обхванал обща площ от 1150 дка, от които горска територия, сухи треви и храсти, унищожени са и няколко постройки в населеното място. Спасени са 20  сгради и 2000 дка смесена гора;

              - с. Ломница, общ. Кюстендил, пожарът e обхванал обща площ от 520 дка иглолистна и широколистна гора, сухи треви и храсти. Засегнати от пожара са отделни къщи и постройки в населеното място. Спасени са 7 сгради и 300 дка смесена гора.

                Националният етап на конкурса „Пожарникар на годината“ ще приключи през месец февруари.   

 

 

За улеснение на гражданите при подмяна на личните документи напомняме, че могат да регистрират заявления чрез Портала за електронни услуги

За улеснение на гражданите при подмяна на личните документи напомняме, че могат да регистрират заявления чрез Портала за електронни услуги

Гражданите, които имат постоянен адрес на територията на Кюстендилска област и  имат валиден квалифициран  електронен подпис, издаден от  Комисията за регулиране на съобщенията, имат възможност чрез Портала за електронни административни  услуги на МВР да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко от звената БДС на територията на областта.         
Това е възможност за улесняване на  гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено на БДС, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават  лично в звеното  БДС, което са заявили в  подаденото заявление.

Чрез Портала гражданите могат да заявяват и издаване на български лични документи при наличие на следните изисквания: да имат валиден български квалифициран електронен подпис; да имат валиден български личен документ, издаден преди не повече от 59 месеца; да няма промяна в имената, ЕГН, гражданство от последния валиден документ.

 

18 яну 2022

Извършител на голяма сума пари от къща в града установиха и задържаха криминалисти от РУКюстендил

 

Извършител на голяма сума пари от къща в града  установиха и задържаха криминалисти от РУКюстендил.

Кражбата на парите бе заявена в полицията  на 4 януари, потърпевшият е съобщил, че е отсъствал 3 денонощия от къщата. Местопроизшествието е посетено от дежурна следствено-оперативна група и служителите са предприели незабавно издирване. Събраната информация по случая е наложила осъществяването на процесуално-следствени действия на територията на друга областна дирекция – в жилища в Радомир и Перник. Парите са  били укрити в едно от жилищата – цялата сума е иззета. Извършителят  е 28-годишен и е от Радомир. Известен е на полицията с множество противозаконни деяния. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от РП Кюстендил.

 

12 яну 2022

Криминалисти от Кюстендил, Перник и Дупница задържаха в Радомир извършител на множество кражби в Дупница


 

Специализирана полицейска операция проведоха днес служители на сектор „Криминална полиция“ от ОДМВР – Кюстендил, РУ – Дупница, и служители от ОДМВР – Перник. В рамките на  операцията са проверени 5 адреса на територията на Радомир, иззети са множество инструменти за строителна дейност, части от автомобили, за които има данни, че са били обект на кражба от 8 частни жилища и фирмен имот на територията на община Дупница. При осъществяването на процесуално-следствените действия са открити и акцизни стоки – цигари, за които са налице данни, че са откраднати от търговски обект на територията на Перник. Задържан е 41-годишен радомирец, известен с прозвището Баци. Той е  осъждан многократно за противозаконните си деяния.    Образувани са досъдебни производства в РУ Дупница и ОДМВР – Перник, уведомени са дежурни прокурори. 

22 дек 2021

Препоръки на Националната полиция за безопасно пътуване по време на Коледните и Новогодишни празници


                      За Коледа и Нова година много хора потеглят на път. Цели семейства са в автомобилите и избират маршрут на територията на страната или в чужбина. Често пътуванията са организирани от групи – приятелски или служебни. Трафикът традиционно е изключително натоварен и интензивен с пикове в началото на празниците и в последния почивен ден. Онези, които не пътуват, също участват в уличното движение, което е не по-малко натоварено.

За да се чувствате по-подготвени за предстоящите празнични дни, вижте препоръките на „Пътна полиция“:

СУПЕР ДЕСЕТ ЗА ВОДАЧИ

Преди път проучи прогнозата за времето и се информирай за ограниченията по избрания маршрут!
При очаквано влошаване на обстановката, не потегляй на път! При усложнения изчакай обстановката да се нормализира!
Движи се само с изправно превозно средство! Не подценявай дори незначителната неизправност!
Зареди в достатъчно количество всички течности в автомобила. Помни, че трябва да са подходящи за зимни условия. Зареди достатъчно гориво!
Провери задължителното оборудване налично ли е в автомобила. Виж съдържанието на аптечката!
Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави ги на достъпно място!
За дълъг път се подсигури с вода, храна и одеяло.
Вземи документите си и тези на автомобила! За чужбина ти трябва зелената карта.
Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота!
Шофирай разумно! Бъди толерантен! Дай път на пешеходците!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ЛИЧНА ГРИЖА

Ако задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи навреме нова!
Провери валидността на преминатия технически преглед на автомобила!
Ако пътуването е зад граница, носи личната си карта/паспорта и зелената карта!
В определени ситуации при пътуване зад граница с деца се изисква декларация или друг документ. Проучи въпроса и си осигури декларация. Не я забравяй!
Ако си пил алкохол, не потегляй на път без значение от разстоянието!
Да шофираш след употреба на наркотици, е престъпление!
Не шофирай уморен! Тръгни, когато си напълно отпочинал!
На дълъг път и при влошена метеорологична обстановка нека шофира най-опитният!
За новия и за неопитния водач не е подходящо да се учи да шофира при влошени метеорологични условия!
Шофирай концентрирано, не си отвличай вниманието!

СУПЕР ДЕСЕТ В ГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ

Съблюдавай пътните знаци и маркировка!
Особено през зимата спазвай по-голяма дистанция!
Шофирай внимателно! Внимавай за работници на пътя!
В районите на неосветени кръстовища и пешеходни пътеки бъди внимателен! Пешеходците обикновено са с тъмни дрехи и се появяват в полезрението ти в последния момент.
Ако си спрял принудително в аварийната лента на магистралата или скоростния път, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник – постави го на не по-малко от 100 метра от превозното средство!
Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!
За почивка използвай обособените за отдих места или паркинга на крайпътен обект, за да избегнеш риска от катастрофа при неправилно спиране на пътното платно.
В автомобила всички трябва да са с поставени обезопасителни колани, а децата – да са в специално столче/седалка!
На мотопеда/мотоциклета всички трябва да са със защитна каска!
Осигурявай предимство. Предимството е живот!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ГРИЖИ ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Почисти изцяло автомобила си, ако е затрупан от сняг или е замръзнал!
Особено преди дълъг път провери:

 • състоянието, дълбочината на протектора и налягането на гумите;
 • маслото и антифриза;
 • изправността на светлините;
 • изправността на отоплителната инсталация на автомобила;
 • изправността на стъклопочистващата система и количеството зимна течност в резервоарчето;
 • пожарогасителят и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са;
 • обезопасителният триъгълник на достъпно място ли е;
 • светлоотразителната жилетка в колата ли е и на достъпно място ли е;
 • закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ИДЕИ ЗА ПЛАНИРАНЕТО

Предварително планирай пътуването и си подготви резервен маршрут за всеки случай.
Непосредствено преди потегляне провери за ограничения и се информирай за прогнозата за времето! Дори да няма видима причина за ограничението, не го нарушавай!
За далечното пътуване предвиди повече почивки на обособени места за отдих!
Ако ще празнуваш извън населено или на непознато място проучи:

 • има ли бензиностанции по пътя;
 • какъв е обхватът на мобилните комуникации;
 • къде е най-близкото лечебно заведение;
 • къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях;
 • къде е най-близкото районно управление на МВР.

При пътуване зад граница се информирай къде е българското посолство и как да се свържеш с него.
Информирай се за изискванията на страната, към която пътуваш, против разпространението на COVID.

 

СУПЕР ДЕСЕТ ЗА НЕОЧАКВАНОТО И НЕПРЕДВИДИМОТО

Не забравяй да информираш близките си в каква посока и с кого пътуваш.
Макар и поостаряло – вземи пътна карта за района, към който пътуваш. Може да няма обхват или зарядът на GPS-комуникаторът ти да падне.
За дълъг път си вземи вода за пиене и храна, вземи и одеяло за всеки случай.
Постави в багажника вериги за сняг, лопата и буксирно въже, ако отиваш към район с очаквани снеговалежи.
Зареди напълно мобилния си телефон!
Вземи зарядни за устройствата, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).
Зареди в резерва антифриз, масло и зимна течност за чистачки.
Вземи препарат за размразяване на стъкла и ключалки.
Носи в себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Запиши си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

СУПЕР ДЕСЕТ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Пресичай на пешеходна пътека! Дори да си с предимство, премини, когато си убеден, че шофьорът е възприел намерението ти за пресичане.
Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!
Не тичай, за да хванеш автобуса, тролейбуса, трамвая! Изчакай следващия. По-добре да закъснееш, отколкото да получиш травма от падане или да попаднеш в катастрофа.
Обличай светли връхни дрехи! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото, раничката!
Зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията!
Шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове!
Когато пресичаш, спри или намали музиката, ако трябва, свали слушалките, за да възприемаш правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари!
Пази се от висулки при движение в близост до сгради.
За да напазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.
Бъди толерантен, не навлизай внезапно на платното за движение.
При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

Отдел „Пътна полиция“ при
Главна дирекция „Национална полиция“

 

22 дек 2021

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача