МВР

ОД Пловдив

 

04 мар 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Млади еколози и  пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на  ОУ „ Христо Ботев“  в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот" бе даден само преди няколко седмици от директора на пловдивската полиция

Тесен се оказа двора на училище „Христо Ботев“ в Крумово на 4 март.  Третокласници от училището,  участваха в открит урок по безопасност на движението и  показаха своите знания за правилата на пътя. С демонстрации те разиграха реални ситуации на пътното платно , а заедно с инспектор Ботьо Гиргинов  от сектор „Пътна полиция“ Пловдив, коментираха действията на своите връстници.  В края на урока петокласници от клуб „Млади еколози“  на  учебното заведение, заедно със своите учители и служители на полицията, засадиха дръвче- символ на бъдещето. Закупените от ст. комисар Йордан Рогачев дръвчета ще бъдат засаждани  в двора на всяко учебно заведение, в което служители на полицията изнасят урок по безопасност на движението и ще  напомнят на подрастващите за грижата към човешкия живот.  С личен труд в  инициативата се включиха и  ученици от  професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев” в град Пловдив. В часовете по практика те изработиха дървени табелки с формата на знак „СТОП“, на които е изписано посланието от кампанията на пловдивската полиция.

 

04 мар 2021

В Пловдив: 12-ти неуспешен опит за подкуп на полицаи

При поредната акция на пловдивската полиция, в хода на която бе осъществен засилен контрол по пътищата в града и областта бяха задържани четирима водачи при опит да подкупят длъжностни лица, опитвайки се да избегнат ударите на закона. Само за 16 часа в събота срещу неделя бяха констатирани 1 346 нарушения, отнети 25 шофьорски книжки, а 17 водачи - установени с алкохол и наркотици зад волана.  18- годишен пловдивчанин и двама негови по- възрастни съграждани на 44 и 51 години, са се опитали избегнат санкциите, подхвърляйки пари на проверяващите.  35 годишен турски гражданин, седнал зад волана на „Опел астра“ , който нямал валидно свидетелство за управление на МПС предложил подкуп в размер на 200 лв, за да прикрие престъплението си на пътя. Така от началото на годината случаите, в който длъжностно лице, служител на пловдивската полиция отказва предложен подкуп, стават 12. Практиката показва, че нарушителите на пътя са предлагали различни суми и ценности, сред които и златно кюлче. Серията със задържани заради подкуп започна с 15-годишен младеж от Първомай, който бе задържан в първия ден на 2021г., след като предложи 50 евро на полицаи, за да не бъде взето административно отношение за нарушението му.

01 мар 2021

С открит урок по безопасност на движението посрещнаха 1-ви март възпитаниците на СУ "Св. Константин- Кирил Философ" в Пловдив

Със затоплянето на времето подрастващите  ще прекарват по- голяма част от деня навън, а това от своя страна изиска възрастните и родителите да ги подготвят за предизвикателствата на открито и отговорностите на пътя. Инспектор Ботьо Гиргинов разказа на второкласници от учебното заведение  интересни и поучителни истории, свързани с безопасността им на улицата , опасностите при разговорите с непознати и как да помогнат на друго дете в беда. Децата научиха, че за да са полезни за себе си първо трябва добре да  познават района в който живеят и учат, че трябва да са смели, но и предпазливи. Защото навън живота е различен. На площадката по безопасност на движението служителят на ""Пътна полиция"  им показа как, къде и кога да пресичат, в кои случаи имат предимство и кога задължително да търсят помощ от възрастните.  В края на открития урок ,който е част от инициативата на пловдивската полиция "Да пазим децата", второкласниците получиха мартенички за здраве, както повелява традицията на този ден.

01 мар 2021

Служители на РУ Раковски задържаха трима  дилъри с дрога за близо 4 800 лв.

Иззети са 110 топчета марихуана и 140 гр. амфетамин, предназначени улична продажба

Арестите са в рамките на специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества, като на 28 март вечерта  служители на РУ Раковски са извършили претърсвания на два адреса в населеното място. В жилищата на 19 -годишен и 29- годишен са намерени и иззети разфасовки с различен грамаж - общо 140 гр. амфетамин и 110 броя топчета марихуана. Иззети са и 2 електронни везни със следи от дрога по тях. Двамата купили наркотичното вещество от друг дилър, също от Раковски.  С постановление на дежурен прокурор, и тримата обвиняеми са задържани за 72 часа, в рамките на които предстои внасяне на искания за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени, е „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. В резултат на засилените проверки и целенасочена работа на служителите на РУ Раковски по линията, от началото на годината до момента седем жители на града са с повдигнати обвинения за наркоразпространение.

01 мар 2021

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението