МВР

ОД Пловдив

 

17 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

 

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Подаваната информация трябва да е относима към дейността на МВР по време на изборния процес


От 7 май  до 27 май 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

 

09 май 2019

ОДМВР – Пловдив с мерки за гарантиране на обществения ред и безопасността на движението по време на абитуриентски балове и масови прояви, свързани с 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

От страна на ОДМВР - Пловдив са взети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението и недопускане на престъпления от общ характер по време на абитуриентските балове и тържествата по случай 24 май. Проведени са  срещи с училищните ръководства, представители на местната власт, управители на заведения и частни охранителни фирми, за съгласуване на съвместните действия и набелязване на конкретни мероприятия. Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите на  училищата при изпращане на зрелостниците. Извършени са проверки на увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), като специално внимание е  обърнато на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Проверките са осъществени в тясно взаимодействие със структурите на РДПБЗН, Областната дирекция по безопасност на храните и други компетентни институции. Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства.  

В рамките на традиционната превантивна кампания “Абитуриенти” и във връзка с очакваната интензивност на движение на МПС е създадена организация за осигуряване безопасността на движението.  Екипи на сектор “Пътна полиция” ще патрулират в районите около училищата и заведенията и при необходимост ще регулират възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. По време на осъществявания стриктен контрол за недопускане на пътни произшествия и спазване на Закона за движение по пътищата ще се използват мобилни видео системи и технически средства.  След обработване на събраните материали ще се вземат предвидените в закона санкции спрямо всички нарушители. 

 

20 май 2019

Извършители на серия противозаконни отнемания на автомобили и кражби са разкрити от служители на ОДМВР – Пловдив

В резултат на бързи и професионални действия, вчера служители от районните управления в Карлово и Хисаря задържали трима карловци - 22-годишен криминално проявен и момчета на 18 и 17 години. До момента са събрани доказателства, че те са автори на опит и три противозаконни отнемания на леки автомобили и три кражби.  В понеделник срещу вторник, след като не успели да задигнат „Пежо“ на улица в подбалканския град, младежите откраднали „Фиат“ от съседен адрес и „Опел“ от село Иван Вазово. В село Песнопой пък отнели портфейл с дребна парична сума и документи от паркиран лек автомобил „Фолксваген“, а от къща - два лаптопа, два мобилни телефона, парична сума и ключове за паркирано отпред „Пежо“, което също откраднали. В хода на работата е установено, че седмица по-рано тримата взели пари, инструменти и други вещи и от други два автомобила в Карлово.  Материалите по образуваните досъдебни производства са докладвани в Районна прокуратура. С постановление на наблюдаващия прокурор извършителите са задържани за срок от 72 часа. Продължава работата по установяване на съпричастността им и към други подобни престъпления на територията на областта.

16 май 2019

Директорът на ОДМВР – Пловдив ще проведе работна среща с представители на областната и общинска администрация и Регионалното управление на образованието

Акцент в разговорите ще бъде поставен върху мерките за законосъобразно протичане на Евроизбори 2019

По разпореждане на ст. комисар Атанас Илков в сградата на областната дирекция на МВР ще се проведе среща за обсъждане на мерките за взаимодействие и повишаване на ефективността от съвместната дейност по опазване на обществения ред и недопускане на закононарушения с представители на местната власт и институциите. Покани за участие на 17 май, от 14 часа, са отправени към областния управител Здравко Димитров, кмета на града инж. Иван Тотев, кметовете на райони и на общините “Куклен” и “Родопи”, началника на РУО Иванка Киркова, директори на училища. Ще присъстват и началниците на шестте районни управления в областния град.

По същото време паралелни срещи ще се организират и проведат от началниците на районните управления в Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски, Стамболийски, Труд и Хисаря с кметовете на съответните общини и населени места и директори на училища.

Инициативата е в рамките на традиционното добро партньорство и сътрудничество на полицията с местната власт, държавните институции и обществени организации.

Наред с темите за съвместните дейности по гарантиране на сигурността в региона, основен акцент ще бъде поставен и върху цялостната организация около провеждането на евроизборите на 26.05.2019 г.   

15 май 2019

ЗА ОД НА МВР

Полезна информация