МВР

ОД Пловдив

 

19 юли 2019

Специализирана полицейска операция за предотвратяване и установяване на нарушения от водачи на мотоциклети бе проведена в Пловдив

Акцията е предприета в рамките на активните мерки за безопасност на движението на територията на областния град. В сряда, за времето от 19.00 ч. до 22.00 ч., са извършени съвместни проверки от служители на районните управления и секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“. Общият контрол по Закона за движение по пътищата е осъществен на всички проблемни точки – най-вече големи булеварди и възлови кръстовища, за които е постъпвала информация за извършени нарушения от водачи на мотоциклети. В рамките на тричасовите действия смесените полицейски екипи са проверили общо 64 двуколесни моторни превозни средства.  За установени административни нарушения на шестима водачи са съставени актове, а  осем са глобени с фиш. Един от мотористите е бил неправоспособен, друг – без обезопасителна каска, а петима не са могли да представят редовни пътни документи. Засечени са два технически неизправни мотора и три с изтекъл срок на годишния технически преглед.

Периодичните действия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и недопускане на тежки катастрофи от страна на служителите на ОДМВР - Пловдив продължават.

Комисар Георги Ташев поема ръководството на пловдивския отдел “Криминална полиция”

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 3.07.2019 г. комисар Георги Ташев е назначен на длъжност началник отдел “Криминална полиция” при областната дирекция на МВР в Пловдив.

Георги Ташев е роден през 1977 година в град Пещера. Завършил е висше образование в Академия на МВР през 2006 г. по специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ с образователно - квалификационна степен „бакалавър“. През 2010 г. е придобил магистърска степен на висшето образование в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ по специалността „Право“.

В системата на МВР започва работа през 1998 г.  като полицай в сектор „СПООР и ПОММББ“ при служба „Полиция“ на РДВР – Пловдив. През 2002 г. заема длъжността младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ към Трето РУ – Пловдив. В периода 2007 – 2010 година работи като разузнавач в група “Наркотици и криминален контингент“ на сектор „Криминална полиция“ към отдел „Противодействие на престъпността“. От 2011 г. до 2014 г. е началник на група “Престъпления против собствеността” в отдел “Криминална полиция”, а от 2017 г. до настоящия момент – началник на сектор “Противодействие на общата престъпност и на престъпления с висока обществена опасност” в същия отдел.

 

16 юли 2019

РДПБЗН – Пловдив с препоръки за недопускане на пожари по време на жътвената кампания

Във връзка с настъпилия пожароопасен сезон и предстоящите горещи летни месеци, от РДПБЗН-Пловдив напомнят, че с повишаване на дневните температури се създават предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари в житните масиви.

За недопускане възникването на пожари, РДПБЗН-Пловдив призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания за стриктно спазване правилата за пожарна безопасност в периода на пожароопасния сезон.

 При дейности в житните масиви или в близост до тях, да се има предвид следното:

1. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра от тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

2. Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

3. Не се разрешава извършването на ремонтни дейности по линейните обекти(електропроводи, газопроводи и др.), преминаващи през житни площи, през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата.

Правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи са регламентирани в“Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи”.

 

03 юли 2019

Служител от Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив е задържан за вземане на подкуп

Предстои Окръжната прокуратура да му повдигне обвинение по чл. 302, ал.2 от НК и да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава образувано в РУ – Първомай досъдебно производство за длъжностно корупционно престъпление от инспектор в сектор “Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните. Това стана ясно на брифинг, даден днес от окръжния прокурор Румен Попов, заместника му Галин Гавраилов, който е и наблюдаващ делото, и директора на полицията ст. комисар Атанас Илков. 

Сигналът за престъпното деяние е подаден на 25 юни от собственик на ферма в първомайско село за отглеждане на животни и производство на млечни продукти и негов съдружник. Според първоначалната информация отговарящият за региона ветеринарен инспектор от ОДБХ – Пловдив поискал от мъжете подкуп под формата на пари и хранителни продукти, за да не ги санкционира за административно нарушение, което преценил че са извършили в близкото минало. 

В рамките на образуваното досъдебно производство са планирани и проведени комплекс от мероприятия, включващи всички допустими от Наказателния кодекс способи за събиране на доказателства. В резултат на това вчера след обяд, край Първомай, длъжностното лице е задържано веднага след получаване на подкупа. От лекия му автомобил са иззети сумата от 1000 лева в белязани банкноти и две торбички с продукти от мандрата.

Предстои в днешния ден прокуратурата да повдигне на мъжа обвинение за престъпление по чл.302, т. 2 от НК и да постанови 72-часовото му задържане, след което да бъде внесено искане в съда за постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

По думите на окръжния прокурор Румен Попов този случай би могъл да се определи като държавен рекет и реагирането на подобни сигнали ще доведе до намаляване на т.нар “малка корупция”.

27 юни 2019

47-годишна жена е задържана за убийство в Пловдив

Подробности около разкритото тежко престъпления бяха дадени на брифинг днес в сградата на прокуратурата от директора на областната дирекция на МВР ст. комисар Атанас Илков, окръжния прокурор Румен Попов и заместника му Галин Гавраилов

Сигналът за открит в безпомощно състояние в дома му пловдивчанин е подаден на тел. 112 около 8.40 часа в сряда. Пристигналите веднага на адреса екипи на Второ РУ и Спешна медицинска помощ констатират смъртта на 56-годишния мъж, установяват по тялото му рана в областта на корема, причинена от остър предмет. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 115 от НК, предприети са незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив. В резултат на професионалната работа по разследването, осъществено от служители на ГД “Национална полиция”, пловдивския отдел “Криминална полиция” и Второ РУ, в късния следобед на деня, е установена извършителката на тежкото престъпление -  47-годишна жена, която живеела с жертвата на семейни начала. Пред разследващите тя направила самопризнания. Обяснила, че предната вечер между двамата възникнал пореден скандал, придружен с агресия на партньора й, при който тя нанесла фаталния удар с нож.

С постановление на прокуратурата жената е задържана за срок до 72 часа. Работата по цялостното документиране на досъдебното производство продължава.

27 юни 2019

ЗА ОД НА МВР

Полезна информация