МВР

ОД Враца

 

01 окт 2019

МВР с денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

 До  4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.    Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

СЕКТОР „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ В ОД МВР ВРАЦА ЩЕ СЪДЕЙСТВА НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

 

 Гишетата  в паспортните служби  ще работят и на 27 октомври 2019г. от 08.30ч. до 19.30ч.
В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите за общински съветници и за кметове, е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.
Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22.10.2019 г. до 26.10.2019 г. от 08.30 до 17.00 часа и на 27.10.2019 г. от 08.30 до 19.00 часа.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
При произвеждане на втори тур на избори за кметове /03.11.2019г./ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г., включително съгласно описания по-горе начин.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН  27 октомври 2019 година.

15 окт 2019

Специализирана операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

 

 От днес (14 октомври) до 20 октомври, на територията на Република България  се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
 Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.

 

14 окт 2019

СЛУЖИТЕЛИ НА ОД МВР ВРАЦА ПРОВЕРИХА ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ

      СЛУЖИТЕЛИ  НА ОД МВР  ВРАЦА  ПРОВЕРИХА ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ 

 

            Днес, 5 октомври, служителите от „Контрол на общоопасните средства“ при ОДМВР Враца извършиха  инструктажи и проверки по места на ловнитe  дружинки  в област  Враца. Поводът е откриването днес  на ловния сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Служителите на МВР обърнаха внимание върху най-честите причини за инциденти по време на лов и обърнаха внимание върху  мерките  за безопасно транспортиране и боравене с оръжие:
- стрелба по шум или неясно видима цел;
-  използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
-  употреба на алкохол и упойващи вещества
          Ловците получиха указания задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят; стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

          По време на днешните проверки не бяха констатирани пропуски  и нередности.

 

05 окт 2019

На брифинг в ОД МВР Враца беше отчетена работата през месец септември

 

През месец септември 2019г., на територията на ОД МВР Враца са разкрити 57% от извършените престъпления, като  този показател  отрежда на дирекцията шесто място сред другите в страната. Данните бяха отчетени от старши комисар Янко Янколов на редовния месечен брифинг. Предпоставките за добрите резултати са превантивната дейност и засиленото полицейско присъствие в малките населени места, както и участието на сили от ЗУ „Жандармерия“ в някои от специализираните операции.  През отчетения месец са регистрирани 150 престъпления, установени са 44 лица извършили  престъпления през този период, и престъпления  с по-стара дата. Паралелно  с текущите си задължения, служителите на ОД МВР Враца вече работят по предварително изготвен план по подготовка  за провеждане на предстоящите избори за местна власт, каза още старши комисар Я.Янколов.

Превантивна работа в настоящия месец започнаха  служители на отдел „Охранителна полиция“, които заедно  с представители на други контролни институции ще извършват съвместни  проверки по Закона за лова и  опазване на дивеча. Началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Цветан Захариев обяви, че във връзка с превенцията за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за безопасност и дезинфекция. Служители на МВР ще осъществяват превантивен контрол на ловните дружинки  с цел за безопасност и недопускане на инциденти по време на лов.

Началникът на сектор Пътна полиция“ главен инспектор Иван Коцев изнесе данни за пътно-транспортния травматизъм, като обърна внимание, че зачестяват катастрофите по вина на водачи, които пренебрегват основни правила за движение по пътищата, което води   до тежки ПТП. Отбелязва се тенденция на увеличаване на катастрофи вследствие  не толкова на  висока скорост,  колкото с несъобразяване  с пътните знаци, маркировката, неправилно изпреварване,  незачитане на другите участници в движението.

02 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ВРАЦА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО