МВР

ОД Враца

 

07 окт 2021

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА ОДМВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2021г.

 

През месец септември 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 277 заявителски материала, при 270 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 182, спрямо 216 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 15,7 %.

 През септември 2021 г., спрямо септември 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Роман – с 81,8%,  РУ Мездра  - с 36,7 % РУ Оряхово– с 15,8%, РУ Бяла Слатина – с 14,5%, РУ Враца – с 8,6% и РУ Козлодуй – с 3,7%. 

По видове престъпления, през септември 2021 спрямо септември 2020 г., състоянието е следното: 

Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 50,6 % в сравнение с месец септември 2020 год. Регистрираните престъпления за месец септември 2021 г. са 43, при 83 през септември 2020 г.

 Престъпленията против личността – бележат намаление с 15,4%. Регистрираните престъпления за месец септември 2021 г. са 22, при 26 през септември 2020 г.

 Грабежи – регистрирани са по 2 грабежа за двата отчетни периода.

Кражби – намаление с 46,9%. Регистрираните кражби за септември 2021 г. са 34, срещу 64 за септември 2020 г.

 Измами – няма регистрирани измами за периода, срещу 2 за месец септември 2020 г.

 Умишлени убийства – регистрирано е по 1 престъпление за двата периода.

 Посегателства спрямо МПС – регистрирани са 2 престъпления за месец септември 2021 г., срещу 5 за септември 2020 г.

 Палежи – 5 регистрирани за септември 2021 г. срещу 7 за септември 2020 г.

 Наркотици – 20 регистрирани за септември 2021 г. срещу 15 за септември 2020 г.

           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 75 заявителски материала и са образувани 16 досъдебни производства. Съставени са 11 акта за установени административни нарушения. Иззети са 182 710 къса цигари без български акцизен бандерол, 192,953 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 255 л алкохол без български акцизен бандерол.

Съгласно данните, през м. септември 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 115 единици,  при 135 единици, отчетени през септември 2020 г.

  През месец септември 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 62 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 632.

Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец септември 2021 г.

 През месец септември 2021 г. в област Враца са регистрирани 51 пътно-транспортни произшествия, от които 17 са тежки. При катастрофите са убити 1 и ранени 28 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 16 по - малко, загиналите са равни по брой, а ранените са с 6 повече.

През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 403 акта, и общо 3782 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 131 бр. ЗППАМ.

   Установени  са 40 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 72 глоби, за неправоспособност – 30, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 20

   През месеца са прекратени регистрациите на 29 бр. МПС. Проведени са 40  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 19 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.


Служители на ОД МВР Враца участваха в работата по международен проект проведен в гр.Брашов,Румъния.

За времето от 28 септември до 1 октомври 2021г. в гр.Брашов,Румъния,  инспекторите Георги Йорданов и Теодор Велковски  от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР Враца, участваха в поредна работна среща по Проектът RAISA „Повишаване на осведомеността и подобряване на методите на работа за противодействие срещу измамите при вътреобщностни придобивания, засягащ бюджета на ЕС“.  ОД МВР Враца е един от партньорите по проекта съвместно с полицейски служби от Румъния  и Унгария. Основната цел в съвместната работа  е създаването на професионална мрежа от служители в страните – пратньори, които да противодействат на данъчни измами, засягащи бюджетите на държавите в ЕС, както и подобряването на методите и техниките на разследване

04 окт 2021

СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

              

Служителите на сектор Пътна полиция-Враца са подготвили план с мерки за  Седмицата за превенция на детската пътна безопасност (15.09.2021 г. – 22.09.2021 г.), обяви на среща с медиите старши инспектор Петър Цветков-началник на Пътна полиция –Враца. Датата 21 септември ще бъде Денят на превенцията без загинали на пътя. Седмицата и Денят на превенцията (Денят без загинали на пътя) ще се проведат под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Практически препоръки
за безопасност на пътя – учебна 2021/2022 година
  

ЗА УЧЕНИЦИ

ВАЖНО!
Научи се да се пазиш сам на пътя.

• АКО ОТИВАШ ПЕША НА УЧИЛИЩЕ
 Провери заедно с родителите си кой е най-безопасният и кратък маршрут до училище.
 Припомни си правилата за пешеходци.
 Винаги:
 пресичай на зелено;
 се движи по тротоара и използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.
 На натоварено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

• АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
 Преди началото на учебната година заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 Припомнете си заедно най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 Дори да закъсняваш за училище, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА РОДИТЕЛИ

ВАЖНО!
Децата не са възрастни.
Най-важна е безопасността на твоето дете.
Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК
 Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Преминете заедно неколкократно по маршрута.
 Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
 Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

• АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ
 Провери дали използваната обезопасителна система за деца е изправна.
 Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, като нарушаваш правилата на пътя.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ
 Преди началото на учебната година припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 Настоявай на светофара детето ти винаги да пресича на зелено.
 Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
 Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 Препоръчай на детето си на натоварено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 Коментирайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
 Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД ЗАЕДНО
 Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.
 Уточнете най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА ВОДАЧИ

ВАЖНО!
Децата са част от движението пътя и още се учат да се пазят сами.

•  АКО СЕ ДВИЖИШ ПОКРАЙ ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
 Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са, за да предпазят децата и теб от пътен инцидент.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила. 
 Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

• АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ
 Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение. 
 Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
 Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
 Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 ПРИ КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ ПОДАЙ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2021 г.

14 сеп 2021

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА ОД МВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2021г.

През месец август 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 253 заявителски материала, при 262 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 162, спрямо 217 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 25,4 %.

 През август 2021 г., спрямо август 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Оряхово– с 67,6%, РУ Козлодуй – с 40,5%,  РУ Враца – с 20,6%, РУ Роман – с 14,3%  и РУ Мездра  - с 14,3 % . Лек ръст се наблюдава в РУ Бяла Слатина – с 2,2%

По видове престъпления, през август 2021 спрямо август 2020 г., състоянието е следното: 

Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 43 % в сравнение с месец август 2020 год. Регистрираните престъпления за месец август 2021 г. са 53, при 93 през август 2020 г.

 Престъпленията против личността – бележат леко увеличение с 3,5%. Регистрираните престъпления за месец август 2021 г. са 30, при 29 през август 2020 г.

 Грабежи – регистрирани са 2 грабежа за периода, за месец август 2020 г. няма регистрирани.

Кражби – намаление с 48,7%. Регистрираните кражби за август 2021 г. са 38, срещу 74 за август 2020 г.

 Измами – регистрирана е 1 измама за периода, срещу 4 за месец август 2020 г.

 Умишлени убийства – няма регистрирани за периода срещу 1 за месец август 2020 г.

 Посегателства спрямо МПС – регистрирани са 3 престъпления за месец август 2021 г., срещу 4 за август 2020 г.

 Палежи – 2 регистрирани за август 2021 г. срещу 5 за август 2020 г.

 Наркотици – 16 регистрирани за август 2021 г. срещу 10 за август 2020 г.

           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 59 заявителски материала и са образувани 15 досъдебни производства. Съставени са 11 акта за установени административни нарушения. Иззети са 175 479 къса цигари без български акцизен бандерол, 182,568 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 190 л алкохол без български акцизен бандерол.

Съгласно данните, през м. август 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 102 единици,  при 137 единици, отчетени през август 2020 г.

  През месец август 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 58 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 651.

Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец август 2021 г.

През месец август 2021 г. в област Враца са регистрирани 66 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 15 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 4 повече, загиналите са с 1 по-малко повече, а ранените са с 8 по-малко.

През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 358 акта, и общо 3661 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 104 бр. ЗППАМ.

   Установени  са 39 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 105 глоби, за неправоспособност – 23, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 22

   През месеца са прекратени регистрациите на 34 бр. МПС. Проведени са 44  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 34 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата

10 сеп 2021

График за провеждане на срещи и осъществяване на прием на граждани от служители на ОДМВР – Враца в населените места на област Враца през месец Септември 2021 г.


Дата и час

Населено място / община

Мобилен екип

02.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Войводово, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Крушовица, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

11.00 ч.

 

с. Софрониево, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Липница, общ. Мизия

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

08.09.2021 г.

10.00 ч.

 

 

 

с. Враняк, общ. Бяла Слатина

 

 

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Бъркачево, общ. Бяла Слатина

 

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

11.00 ч.

 

с. Попица, общ. Бяла Слатина

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Соколаре, общ. Бяла Слатина

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Ботево, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Хайредин, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

11.00 ч.

с. Михайлово, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Манастирище, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Уровене, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Голямо Бабино, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

11.00 ч.

с. Пудрия, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Краводер, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП


26 авг 2021

ЗА ОД НА МВР ВРАЦА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО