МВР

ОД Плевен

 

15 окт 2019

Провежда се операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От 14 октомври до 20 октомври в страната се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

Днес над 30 деца от боксов клуб „Мизия 80“ се запознаха отблизо с работата на полицията

 

Младежи от плевенски спортен клуб „Мизия 80“ с ръководител Александър Владимиров от 15 часа гостуваха в сградата на Второ РУ – Плевен на улица „Тетевен“ №6. Служители от Охранителна, Криминална полиция и разследващи полицаи посрещнаха момичетата и момчетата и ги запознаха със спецификата на своята работа. Инспектор от детската педагогическа стая и разследващи полицаи разясниха наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните и ги накараха да се замислят за тежестта на закона и последствията от противообществените прояви. Въпроси по темата детска престъпност с конкретни казуси, свързани с наркотиците, агресивното поведение и различните телесни повреди, сбиванията и увреждането на имущество, кражбите и грабежите бяха изчерпателно разяснени. В открит и непринуден разговор служителите на реда препоръчаха на младите посетители да спортуват активно, но да не пренасят агресията и техническите способи в боя от терена на улицата или в заведенията, защото специфичните им умения, могат да наранят или увредят сериозно. Полицаите подчертаха, че децата ако искат да превърнат спорта в своя кариера са необходими както добра физическа подготовка, така и законосъобразното поведение. За младите хора въвлечени в криминални среди вероятността да израснат като престъпници е изключително голяма. В дългосрочен план тя се измерва в загубен човешки живот, увредена или отнета собственост, присъди, упадащ морал и раздяла с мечтите за спортни отличия. Полицаите припомниха основните правила за безопасно поведение на пътното платно и опасността от пиротехническите изделия. Децата с интерес се запознаха с униформата на действащите полицаи и различните атрибути – пистолет, гумени палки, стоп палки и др. На място младите спортисти имаха възможността да усетят забързаната и динамична дейност на институцията чрез демонстрация на служебните автомобили.
Ръководството на Второ РУ – Плевен искрено благодари на треньора и управителния съвет на боксов клуб „Мизия 80“ за активното съдействие в превенцията за ограничаване на криминалната активност сред младежите.  От Спортния клуб увериха, че и в бъдеще ще работят за изграждането на поведенчески модели за защита и самозащита от престъпни посегателства и за оптимизиране възпитанието на младежите в дух на толерантност и гражданско достойнство. Партньорството  ще продължи и в бъдеще за постигане на непримиримост към проявите на насилие.
Превенцията на детската престъпност е част от усилията за изграждането на една нова, много по-органично интегрирана в обществото и ангажирана с неговите проблеми полиция.

09 окт 2019

Полицаи от Плевен задържаха след преследване двама извършители на грабеж

Постановени са им мерки за неотклонение до 72 часа; Третият съпричастен към деянието е обявен за общодържавно издирване

 

 

Служители на плевенското Първо РУ предприели незабавни действия по сигнал, постъпил на 5 октомври в 19.40 часа, за грабеж на магазин за рибарски принадлежности в областния град. Управителката на търговския обект, на 52 години, разказала пред полицаите, че около 18.15 часа вътре влезнали двама непознати. Докато единият от тях й задавал въпроси, другият минал зад предната витрина, където се намира касата, и отнел оборота - 400 лева. При оттеглянето им тя направила опит да ги спре, но двамата я блъснали и тя падала върху една от витрините в магазина. Жената не е пострадала.

Полицаите изяснили също, че грабителите успели да избягат с лек автомобил. В хода на оперативно-издирвателните действия колата – „Фолксваген Пасат“, била засечена на главен път в посока към град Бяла, след разклона за Козар Белене. При опит да бъде спрян от екип на РУ Левски автомобилът самокатастрофирал, а тримата пътуващи в него излезли и побягнали към гориста местност. След последвало преследване двама от тях са задържани – 26-годишни, румънски граждани. По техни данни, третият съучастник е 22-годишен. Той е обявен за общодържавно издирване.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК и е уведомена Районна прокуратура – Плевен. С прокурорско постановление на двамата арестувани са постановени мерки за задържане до 72 часа. Изяснява се съпричастността им към други криминални престъпления на територията на страната.

 

07 окт 2019

ОД на МВР – Плевен издирва Мариян Асенов Панталеев

 

ОД на МВР – Плевен издирва Мариян Асенов Панталеев   – 36-годишен с адресна регистрация в с. Буковлък.
Мариян Асенов Панталеев е в неизвестност от 06:00 часа на 26.09.2019 година, като незавърнал се  в дома си в с. Буковлък . Лицето се издирва по молба на близките.
ОПИСАНИЕ: Лице от мъжки пол на видима възраст 35 – 40 години; ръст – среден; телосложение – нормално; лице – овално, бяло, коса –  бръсната; вежди – тънки; устни – дебели /месести/; нос – правилен; очи – пъстри.

От проведените към настоящия момент издирвателни мероприятия Мариян Асенов Панталеев  не е установен.
   
Умоляват се гражданите, които имат информация за местонахождението на издирваното лице да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР като анонимността им е гарантирана.        

На 14 октомври 2019 година издирваният Мариян Асенов Панталеев   – 36-годишен с адресна регистрация в с. Буковлък, е открит невредим в град Великио Търново.   

 

01 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО