МВР

ОД Плевен

 

23 яну 2018

За часове криминалисти от ОДМВР – Плевен и РУ Червен бряг са задържали извършител на убийство

На 22 януари 2018 година в 08:20 часа чрез ЕЕН 112 е постъпил сигнал за мъж с прободна рана, който търси помощ в аптека в град Червен бряг. Незабавно на мястото е изпратен автопатрул. Полицаите са намерили безжизненото тяло на пострадалия във фоайето на аптеката. Установена е самоличността му – 52-годишен от Червен бряг. Пристигналият на местопроизшествието медицински екип е констатирал смъртта му, настъпила от кръвозагуба от рана в бедрената артерия. Трупът е преведен в КСМД - Плевен за аутопсия. Проведени са множество оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия - разпити на свидетели и огледи на местопроизшествието. По първоначална информация пробождането е извършено на улица в град Червен бряг минути преди обаждането на спешния телефон. Образувано е досъдебно производство и полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор. В резултат на бързи полицейски действия в 11 часа същия ден в автобус като пътник за град София е заловен извършителят – 31-годишен от Червен бряг. Задържан е първоначално в полицията за срок до 24 часа по Закона за МВР. Оръжието, с което е извършено престъпното деяние е намерено и иззето. Назначени са експертизи. Плевенската окръжна прокуратура е привлякла 31-годишния в качество на обвиняем за извършеното от него престъпление по чл. 115 от НК. На 23 януари с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен той е задържан за срок до 72 часа. Разследването продължава.     

Само за часове служители от РУ Пордим и криминалисти от ОДМВР – Плевен разкриха авторите на въоръжен грабеж, извършен на бензиностанция в плевенското село Тотлебен

 

Престъплението е извършено в първите часове на 17 януари 2018 година. Сигналът е постъпил от ЕЕН 112 в 1:40 часа. Незабавните действия на криминалистите са предприети веднага. По първоначална информация, маскиран е насочил пистолет срещу служителя на бензиностанцията.  След заплахи, отнел от касата на обекта пари и билети на националната лотария и избягал. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Под ръководството на Плевенската районна прокуратура са проведени активни процесуално-следствени и издирвателни действия за установяване и задържане на извършителя. По горещи следи в 05.00 часа на 17 януари 2018 година полицаите претърсват дома на 28-годишен в село Тотлебен. Под навес на площадка, пригодена за ремонт на автомобили, са намерени и иззети комплект спортни дрехи, чувал с пластмасови стилажи за лотариини билети и билети от "Национална лотария". Мъжът е задържан за срок от 24 часа в поделение на МВР - Плевен. Установена е съпричастността му към престъплението. След доклад на събраните материали в прокуратура 28-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 198, ал.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.  Разпитан е пред съдия. Разследването е стигнало до разкриването на прекия извършител на грабежа – 27-годишен от същото село. Първоначално той се е укрил и не е установен на адреса. Обявен е незабавно за общодържавно издирване.  Същия ден в 17.00 часа в град Плевен е задържан от служители на Второ РУ – Плевен и приведен в полицейския арест за 24 часа. Направил е пълни самопризнания относно извършения грабеж. На 18 януари е извършено повторно претърсване в къщата на 28-годишния в село Тотлебен. Намерени и иззети са 304 различни по вид билети от "Национална лотария" и нерегистриран газовосигнален пистолет "Реск", кал. 35, без предпазна преграда в цевта с един пълнител. Назначени са експертизи. Двамата съучастници са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок от 72 часа. В последствие в РС - плевен им е наложена постоянна мярка "задържане под стража" и са приведени в ОЗ Следствен арест - Плевен.

19 яну 2018

Плевенските криминалисти разкриха грабител само за часове


Полицейските действия са организирани незабавно след постъпил сигнал чрез ЕЕН 112 на 17 януари 2018 година в 01.35 часа за нападение на бензиностанция  в село Тотлебен на първокласен път Плевен - Русе. По първоначална информация грабителят е заплашил с оръжие служител на обекта, за да отнеме пари и лотарийни билети. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Под ръководството на прокурор от Плевенската прокуратура са проведени процесуално-следствените действия и издирвателни мероприятия за установяване и задържане на извършителя. Извършени са огледи и претърсване в къща в село Тотлебен, обитавана от 28-годишен. След доклад на събраните материали в Плевенската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Установен е и извършителят на грабежа – 27-годишен от същото село. Авторът на деянието е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, в рамките на образуваното по случая бързо производство.

18 яну 2018

Главен инспектор Симеон Симеонов - началник на РС ПБЗН - Кнежа е комплексен победител в първия етап на националния конкурс „Пожарникар на годината”

 

Главен инспектор Симеон Симеонов е излъчен като комплексен победител в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината” за 2017 година. Той е ръководител на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кнежа към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен. Още двама служители са класирани като победители по направление на дейности - инспектор Борислав  Ангелов – в група „Оперативен център“ на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен и младши инспектор Светослав Бартолов – старши пожарникар в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Левски към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Плевен. 
Излъчените победители са наградени  с „писмена похвала” от директора на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов и ще бъдат предложени за отличаване в заключителния етап на конкурса.

 

18 яну 2018

Плевенски криминалисти задържаха участници в телефонна измама в Плевен

След прецизна оперативна работа плевенски криминалисти задържаха участници в телефонна измама в Плевен. Разследването е започнало непосредствено на 20 февруари 2017 година, след подаден сигнал в полицията от 77-годишна плевенчанка. Тъжителката е заявила, че на същата дата за времето от 10:30 часа до 13:30 часа непознат ѝ се обаждал по стационарния и мобилния ѝ телефон. Представил се за полицейски служител и под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да отиде до банка и да изтегли от банковата си сметка 10 000 /десет хиляди/ евро. Убедил я да остави цялата парична сума под пейка в градинка в центъра на Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.  В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия са установени лицата, които са взели парите – 27-годишен от град Ихтиман, в момента изтърпяващ присъда "лишаване от свобода" в софийски централен затвор/ и 22-годишен от град Ихтиман. Мъжете са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено от тях престъпление по чл. 209, ал. І, във връзка с чл. 20, ал. І от НК и са разпитани в присъствието на упълномощени от тях защитници. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР – Плевен и служители на второ РУ - Плевен под ръководството на прокурор от РП – Плевен.
ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН ОТНОВО ПРЕДУПРЕЖДАВА по никакъв повод да не се дават пари или ценности на непознати лица, поискани по телефона, независимо като какви се представят или от повода за обаждането им.

ВНИМАНИЕ!
Органите на полицията, следствието и  прокуратурата, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от известните измамни схеми!
Служителите на полицията контактуват с гражданите, след като са се представили с личния си полицейски знак и служебна карта.
Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или на ръка, без необходимите документи.
 
КАК ДА РЕАГИРАТЕ, ако някой ви поиска пари в брой по телефона?
- Търсете обратна връзка с близките си, свържете се с роднини, съседи!
- Веднага позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/
- Не се съгласявайте да давате никакви пари и бижута на ръка, не съобщавайте лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти.
- Уведомете най-близкото районно управление или потърсете полицейския си инспектор по местоживеене.

17 яну 2018

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО