МВР

ОД Плевен

 

15 окт 2018

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите


 


 
От днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

В Плевен е образувано досъдебно производство за незаконно притежавано оръжие и наркотици

В Плевен е образувано досъдебно производство за незаконно притежавано оръжие и наркотици. Оперативните действия са стартирали на 9 октомври 2018 година около 16.30 часа, когато на  първокласен път І-3 при пътен възел "НХК" служители на сектор "Пътна полиция", сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и Специализирани полицейски сили при ОДМВР - Плевен спират лек автомобил "Мерцедес". Проверка изяснила, че зад волана е 38-годишна от София, с отнето свидетелство за управление на МПС поради неплатени глоби и пътник 38-годишен от град Трън, област Перник. В хода на извършеното претърсване на лекия автомобил в багажно отделение са установени два черни платнени сака, съдържащи четири запечатани черни найлонови чувала със суха зелена тревиста маса. При направените експертизи е изяснено, че веществото е марихуана с тегло 9.592 кг. Намерен е и заглушител за огнестрелно оръжие. На 10 октомври 2018 година проверка в жилището на перничанина завършила с изземането на 6 грама марихуана, саморъчно навита цигара с марихуана, една плочка хашиш с размери 2 см./2 см./1 см. пистолет със заличен сериен номер, с поставен в него един пълнител с три бойни патрони, както и един пълнител с поставени пет бойни патрони. Назначени са експертизи на незаконния арсенал. На 10 октомври 38-годишната е разпитана в качеството й на свидетел пред дежурен съдия в РС - Плевен. 38-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. Разпитан е пред служебен защитник. С постановление на прокурор при РП - Плевен му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража за срок до 72 часа" и е приведен в арест - Плевен към затвора Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.

11 окт 2018

Близо 120 кг нелегален тютюн откриха плевенски полицаи

Близо 120 кг нелегален тютюн откриха плевенски полицаи. Вчера, при проверка в къща в с. Буковлък, са установени непълнолетен /16г./ и двама мъже – на 20 и 30 години, в момент на рязане на тютюн със специализирана машина. Извършен е оглед, при който в стая на първи етаж са намерени самоделна машина за рязане на тютюн, електрическа везна, 8 чувала с нарязана маса, наподобяваща тютюн, с тегло 96 кг. Тримата мъже са задържани са срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е уведомен дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. По-късно, при проверки в хода на операция за недопускане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, на територията на кооперативния пазар са намерени 10 плика с тютюн, общо 19.900 кг. Съставен е констативен протокол. Работата по случая продължава полицейски инспектор.

10 окт 2018

40-годишен от град Койнаре е задържан за съхранение на наркотици и оръжие

В хода на специализирана операция в града, криминалисти от ОДМВР, екип на "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР-Плевен и служители на РУ-Червен бряг проверили имот, обитаван от 40-годишен. При проникване в жилището собственикът оказал яростна съпротива, което наложило употреба на физическа сила и помощни средства. При проверката, в дома са намерени огнестрелно оръжие и вещества, наподобяващи наркотици. Незабавно е уведомен дежурен разследващ полицай и е сформирана група за оглед. В едно от помещенията са открити незаконна ловна пушка, 12-ти калибър с ловен боеприпас в патронника и допълнителни 6 патрона в държач към приклада. В стопанска пристройка са намерени два пластмасови контейнера с 12 еднолитрови буркана, със суха зелена тревиста маса. В друго помещение в кутия от цигари са намерени опаковки с  жълто-кафяво прахообразно вещество и суха зелена тревна маса, както и електронна везна. Неправомерно отглеждан сръндак на около 2-3 години е установен в заграждение към двора на имота, за което са уведомени служителите на ДГС-Червен бряг и те са го привели за настаняване в ДГС-Витиня. Зад стопанска постройка в двора са намерени и добре отглеждани две растения от рода на конопа, високи към 1.6 м. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпления по чл. 339, ал.1, чл.354 „а“, ал.3, т.1 и чл.354 „в“, ал.1 от НК. Работата продължава  разследващ полицай и екип на РУ-Червен бряг.

10 окт 2018

Полицията задържа по „горещи следи“ извършител на взломна домова кражба в село Мечка

Извършителят - местен жител, известен на МВР, е установен и задържан броени часове след извършеното от него престъпление. Оперативните действия стартирали днес към 10 часа, след постъпил сигнал за разбита селскостопанска постройка в частен имот, собственост на 74-годишна жена. По нейна информация оттам били откраднати 9 кокошки от породата "Леххорн", ел.проводници и медна пръскачка.При извършения на място оглед от оперативна група от служители на РУ-Пордим било установено, че кражбата е извършена след разбиване на катинар на входната врата, а престъплението е извършено за времето от 04:00 часа до 08:00 часа. В рамките на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите установили автора на престъплението – 24-годишен от село Мечка. При претърсване в дома му са намерени 7 от птиците, както и удължителите, които са разпознати по безспорен начин от потърпевшата. Върнати са и с разписка. В хода на действията по разследването било изяснено, че извършителят е натъпкал чуждата стока в чували на собственичката и пренесъл на гръб до къщата си. Той е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Справка показва, че задържаният  има мярка „пробация“. По случая е уведомена прокуратурата, образувано е досъдебно производство е за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3  от НК. Продължава работа разследващ полицай и екип на РУ Пордим.

04 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО