МВР

ОД Плевен

 

19 яну 2018

Само за часове служители от РУ Пордим и криминалисти от ОДМВР – Плевен разкриха авторите на въоръжен грабеж, извършен на бензиностанция в плевенското село Тотлебен

 

Престъплението е извършено в първите часове на 17 януари 2018 година. Сигналът е постъпил от ЕЕН 112 в 1:40 часа. Незабавните действия на криминалистите са предприети веднага. По първоначална информация, маскиран е насочил пистолет срещу служителя на бензиностанцията.  След заплахи, отнел от касата на обекта пари и билети на националната лотария и избягал. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Под ръководството на Плевенската районна прокуратура са проведени активни процесуално-следствени и издирвателни действия за установяване и задържане на извършителя. По горещи следи в 05.00 часа на 17 януари 2018 година полицаите претърсват дома на 28-годишен в село Тотлебен. Под навес на площадка, пригодена за ремонт на автомобили, са намерени и иззети комплект спортни дрехи, чувал с пластмасови стилажи за лотариини билети и билети от "Национална лотария". Мъжът е задържан за срок от 24 часа в поделение на МВР - Плевен. Установена е съпричастността му към престъплението. След доклад на събраните материали в прокуратура 28-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 198, ал.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.  Разпитан е пред съдия. Разследването е стигнало до разкриването на прекия извършител на грабежа – 27-годишен от същото село. Първоначално той се е укрил и не е установен на адреса. Обявен е незабавно за общодържавно издирване.  Същия ден в 17.00 часа в град Плевен е задържан от служители на Второ РУ – Плевен и приведен в полицейския арест за 24 часа. Направил е пълни самопризнания относно извършения грабеж. На 18 януари е извършено повторно претърсване в къщата на 28-годишния в село Тотлебен. Намерени и иззети са 304 различни по вид билети от "Национална лотария" и нерегистриран газовосигнален пистолет "Реск", кал. 35, без предпазна преграда в цевта с един пълнител. Назначени са експертизи. Двамата съучастници са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок от 72 часа. В последствие в РС - плевен им е наложена постоянна мярка "задържане под стража" и са приведени в ОЗ Следствен арест - Плевен.

Плевенските криминалисти разкриха грабител само за часове


Полицейските действия са организирани незабавно след постъпил сигнал чрез ЕЕН 112 на 17 януари 2018 година в 01.35 часа за нападение на бензиностанция  в село Тотлебен на първокласен път Плевен - Русе. По първоначална информация грабителят е заплашил с оръжие служител на обекта, за да отнеме пари и лотарийни билети. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Под ръководството на прокурор от Плевенската прокуратура са проведени процесуално-следствените действия и издирвателни мероприятия за установяване и задържане на извършителя. Извършени са огледи и претърсване в къща в село Тотлебен, обитавана от 28-годишен. След доклад на събраните материали в Плевенската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Установен е и извършителят на грабежа – 27-годишен от същото село. Авторът на деянието е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, в рамките на образуваното по случая бързо производство.

18 яну 2018

Главен инспектор Симеон Симеонов - началник на РС ПБЗН - Кнежа е комплексен победител в първия етап на националния конкурс „Пожарникар на годината”

 

Главен инспектор Симеон Симеонов е излъчен като комплексен победител в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината” за 2017 година. Той е ръководител на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кнежа към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен. Още двама служители са класирани като победители по направление на дейности - инспектор Борислав  Ангелов – в група „Оперативен център“ на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен и младши инспектор Светослав Бартолов – старши пожарникар в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Левски към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Плевен. 
Излъчените победители са наградени  с „писмена похвала” от директора на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов и ще бъдат предложени за отличаване в заключителния етап на конкурса.

 

18 яну 2018

Плевенски криминалисти задържаха участници в телефонна измама в Плевен

След прецизна оперативна работа плевенски криминалисти задържаха участници в телефонна измама в Плевен. Разследването е започнало непосредствено на 20 февруари 2017 година, след подаден сигнал в полицията от 77-годишна плевенчанка. Тъжителката е заявила, че на същата дата за времето от 10:30 часа до 13:30 часа непознат ѝ се обаждал по стационарния и мобилния ѝ телефон. Представил се за полицейски служител и под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да отиде до банка и да изтегли от банковата си сметка 10 000 /десет хиляди/ евро. Убедил я да остави цялата парична сума под пейка в градинка в центъра на Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.  В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия са установени лицата, които са взели парите – 27-годишен от град Ихтиман, в момента изтърпяващ присъда "лишаване от свобода" в софийски централен затвор/ и 22-годишен от град Ихтиман. Мъжете са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено от тях престъпление по чл. 209, ал. І, във връзка с чл. 20, ал. І от НК и са разпитани в присъствието на упълномощени от тях защитници. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР – Плевен и служители на второ РУ - Плевен под ръководството на прокурор от РП – Плевен.
ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН ОТНОВО ПРЕДУПРЕЖДАВА по никакъв повод да не се дават пари или ценности на непознати лица, поискани по телефона, независимо като какви се представят или от повода за обаждането им.

ВНИМАНИЕ!
Органите на полицията, следствието и  прокуратурата, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от известните измамни схеми!
Служителите на полицията контактуват с гражданите, след като са се представили с личния си полицейски знак и служебна карта.
Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или на ръка, без необходимите документи.
 
КАК ДА РЕАГИРАТЕ, ако някой ви поиска пари в брой по телефона?
- Търсете обратна връзка с близките си, свържете се с роднини, съседи!
- Веднага позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/
- Не се съгласявайте да давате никакви пари и бижута на ръка, не съобщавайте лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти.
- Уведомете най-близкото районно управление или потърсете полицейския си инспектор по местоживеене.

17 яну 2018

Полицията в Кнежа иззе 124 090 кутии с цигари без акцизен бандерол с нанесена щета на републиканския бюджет от невнесен акциз в размер на 491 057 лева

Задържани са 42-годишен и 44-годишна

На 11 януари 2018 година за времето от 07.00 часа до 11.00 часа е проведена полицейска операция по линия "Разпространение на акцизни стоки - цигари без бандерол" от служители на РУ – Кнежа. Извършени са проверки по ЗМВР на частни домове в града, обитавани от 42-годишен и 44-годишна. В помещение на стопанска постройка, използвано за склад за дърва за огрев, в чанта са установени да се държат 40 броя кутии цигари марка "Compliment blue" и 50 броя кутии цигари марка "Merilyn", всичките необлепени с български акцизен бандерол.
В двора на имота се установи паркиран лек автомобил "Джип Чероки", собственост на 44-годишната. В багажното отделение и купето са намерени 3 броя кашони, съдържащи общо 1 500 броя кутии цигари марка "Cosmopolitan", 2 кашона, съдържащи 1 000 броя кутии цигари марка "Donatella", 2 кашона, съдържащи 1 000 броя кутии цигари марка "Corset", 3 броя кашони, съдържащи 1 500 броя кутии цигари марка "Merilyn" и кашон, съдържащ 500 броя кутии цигари марка "Compliment", всичките необлепени с български акцизен бандерол.
В помещение на къща, собственост на 58-годишен, отдадено под наем и ползвано от 42-годишния – са установени да се държат 15 кашона, съдържащи 7 500 броя кутии цигари марка "Cosmopolitan", 13 броя кашони, съдържащи 6 500 броя кутии цигари марка "Corset", 20 броя кашони, съдържащи 10 000 броя кутии цигари марка "Merilyn", 140 броя кашони, съдържащи 70 000 броя кутии цигари марка "Compliment", 40 броя кашони, съдържащи 20 000 броя кутии цигари марка "Fortuna" и 9 броя кашони, съдържащи 4 500 броя кутии цигари марка "Gold mount", всичките необлепени с български акцизен бандерол.
За извършените проверки са съставени протоколи по чл.83 и чл.81 от ЗМВР. Иззети са общо 248 броя кашони, съдържащи 124 090 броя кутии цигари без акцизен бандерол с продажна цена 880 470 лева. Нанесената щета на републиканския бюджет от невнесен акциз е в размер на 491 057 лева. Уведомен е дежурен прокурор. 42-годишният и 44-годишната са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.2, т.3 от НК. Работата  продължава разследващ полицай.

12 яну 2018

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО