МВР

ОД Плевен

 

12 фев 2019

При полицейска акция са задържани четирима, които в съучастие като извършители с металотърсачи правили теренни археологически разкопки в античното селище Утус край Гулянци

 

На 11 февруари 2019 година в 14.30 часа е стартирала полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани "културно-исторически ценности" на територията на община Гулянци. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище "Утус" са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки. Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като изполвали технически средства и МПС. Деянието съставлява престъпление по чл.277 а, ал.3, във вр. с ал.1 от НК. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед и на лек автомобил  "Форд Мондео". Иззети са като веществени доказателства  металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила.  При последващо претърсване при условията на неотложност по реда на чл.161, ал.2, във вр. чл.160 от НПК в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за метал-детектор /сонда с монтиран към нея кабел с дължина около 80 см./, метален къс с дължина 7.5 см. - сив на цвят, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални къса /предмети/ с кръгла форма, различен диаметър, сиво - син цвят с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти - метален къс със сферична, неправилна форма - 15 мм., каменен къс с правоъгълна, неправилна форма, с приблизителни размери 80/40/8мм. и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

 

141 противопожарно дело в град Плевен

РДПБЗН – Плевен организира дарение на книги със специализирана литература на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ - Плевен

 

На 1 февруари 2019 година Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен отбелязва „141 години пожарно дело в град Плевен“. В навечерието на празника  РДПБЗН – Плевен организира благотворителна инициатива, свързана с дарение на книги със специализирана литература на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в областния град. Над 500 заглавия с различно съдържание за пожарната безопасност са предоставени на плевенските читатели. С убеденост, че книгата е един от основните фактори за изграждане на културата на безопасност и защитните модели на поведение, плевенските огнеборци обогатяват фонда на библиотеката. Книгите са от различни български издателства и ще предоставят възможност на бъдещите поколения да опознаят развитието на пожарното дело в България.  Те са в добро състояние и ще могат да бъдат използвани по-дълго. Основният мотив на инициативата е подпомагане на сигурността и противопожарната култура на плевенчани. Дарението включва и друга литература.

01 фев 2019

Близо 70 хиляди лева са върнати на жертвите от телефонни измами, извършени в област Плевен

Брифинг на ръководството на ОДМВР – Плевен и Районна прокуратура – Плевен

 

 

Днес от 14:30 часа в сградата на ОДМВР - Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Пламен Петков, заместник директорът на ОДМВР – Плевен комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура – Плевен прокурор Добринка Матеева. От заявените в ОДМВР – Плевен през 2018 година 18 телефонни измами, всички те са разкрити. През изминалата година се отчитат отлични резултати от разследването на тези престъпления, коментира ръководителят на РП – Плевен прокурор Петков. Деянията се характеризират с висока степен на обществена опасност. Извършени са по нагъл и безочлив начин. Жертвите са самотно живеещи хора. В резултат на ежедневните усилия на сформираната група в ОДМВР – Плевен, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, са установени извършителите и са върнати  близо 70 хиляди лева от потърпевшите. Извършителите са работили по няколко деяния и след престъпленията са напускали областта, което затруднява разкриването на деянията.  Прокурор Пламен Петков благодари на полицейските служители за отличната им работа и проявен висок професионализъм и е предложил двама за награждаване. От началото на 2019 година на територията на област Плевен няма регистрирана телефонна измама.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев отбеляза доброто сътрудничество между МВР и прокуратурата за пресичане и разкриване на тези престъпления. Съвместните действия са предприети след упорита работа по събиране на данни и доказателства. Благодари за отличните действия във всяка минута и във всяка част то денонощието служителите на МВР са получавали съпричастност, контролираща помощ и процесуални съдействие. Телефонните измами са бич за обществото и разкриването на престъпленията е сложно. Възрастните хора по-лесно се заблуждават и манипулират. И 18 –те престъпления са разкрити. Всяко действие на наша територия среща необходимото противодействие, категоричен бе старши комисар Красимир Начев. Директорът благодари на административния ръководител на Районна прокуратура – Плевен за високата оценка.

От началото на 2019 година на територията на област Плевен са регистрирани 231 престъпления. За същия период – от началото на 2018 година до 31 януари 2018 година – регистрираните престъпления в област Плевен са били 318. През месец януари 2019 година на територията на област Плевен не са регистрирани тежки криминални престъпления. Бич за областта е битовата престъпност. В селата Мечка, Коиловци и Бръшляница, както и в град Пордим са взети всички законови мерки за ограничаване и противодействие на престъпността. И в 11-те районни управление се запазва тенденцията за снижаване на престъпността.

 

01 фев 2019

Посещения и срещи на мобилния екип от служители на ОДМВР – Плевен в населените места на територията на областта през месец февруари 2019 година

За подобряване на дейността по опазване на обществения ред и изпълнение на мероприятията, заложени в план на МВР  и план на ОДМВР-Плевен за противодействие на конвенционалната престъпност през месец февруари мобилен екип от служитеи на ОДМВР – Плевен ще посети населени места в областта. Приемът на граждани ще се осъществи в следния график:

1 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ясен – 09.30 часа  – читалището в село Ясен;
Село Дисевица – 10.30 часа – кметството на село Дисевица;
Село Търнене – 11.30 часа – кметството на село Търнене.
8 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Къшин – 09.30 часа - кметството на село Къшин;
Село Брестовец - 10.30 часа - читалището на село Брестовец;
Село Къртожабене - 11.30 часа – кметството на село Къртожабене.
15 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ралево -09.30 часа - кметството на село Ралево;
Село Ласкар – 10.30 часа - кметството на село Ласкар;
Село Николаево -11.30 часа - клуб на пенсионера в село Николаево.
22 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Тодорово - 09.30 часа – кметството на село Тодорово
Село Горталово – 10.30 часа - кметството на село Горталово
Село Беглеж – 11.30 часа - кметството на село Беглеж.

28 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО