МВР

ОД Плевен

 

24 фев 2020

Задържани са трима от Плевен за разпространение на порнографски материали

Полицейските действия са под ръководството и контрола на Окръжна прокуратура - Плевен

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен съвместно със служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ са провели бързи и насочени действия по събиране на доказателства за съпричастност на трима плевенчани към извършване на компютърни престъпления и разпространение на порнографски материали. Резултатите от добрата координация по разследването бяха огласени днес на брифинг в сградата на ОДМВР – Плевен, на който присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, заместник окръжен прокурор Николай Пачевски и ръководителят на „Борба с организираната престъпност“ главен инспектор Живко Ламбов. Всички, разпространявали в интернет пространството снимки със сексуално и еротично съдържание на млади момичета, са пълнолетни мъже, като един от тях осъждан за умишлено престъпление. Първоначално момичетата доброволно са предали снимки на трети лица, които без тяхно съгласие са осъществявали нерегламентиран достъп и са ги разпространявали в интернет профили и социални мрежи. По получена информация и след полицейско разследване като извършители са задържани трима плевенчани и се изяснява съпричастността и на други лица към деянието.  Установени и иззети са технически средства, с които е извършено престъплението, както и материалните носители с порнографско съдържание. Назначени са експертизи.  Разпространението на еротични снимки от трети лица не е безобидно, а е укоримо и наказуемо, разясни прокурор Николай Пачевски. И на тримата е повдигнато обвинение. Окръжен съд – Плевен им е наложил мярка „Задържане под стража“.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов разясни, че инспекторите от детска педагогическа стая при РУ в областта ще организират информационна кампания сред малолетните и непълнолетните за опасностите от разпространяване на снимки в различни сайтове и споделяне в групи. Непълнолетните губят контрол над предоставяните снимки и лични данни и информацията може недобросъвестно да бъде разпространявана в интернет пространството или в специално разработени профили. Работата по разследването на престъплението ще продължи, за да бъдат ограничени възможностите за извършване на такива деяния.
Главен инспектор Ламбов конкретизира, че служителите от ГД „Борба с организираната престъпност“ работят по изпълнението на Национална кампания за безопасен интернет. Провеждат се целенасочени мероприятия за анализ на средата и хигиената във взаимоотношенията в интернет, за да бъдат своевременно пресечени престъпления и разкриване на извършени престъпления, които засягат непълнолетните.
По случая се води досъдебно производство под наблюдението на Плевенската окръжна прокуратура.

 

Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен

Петима са задържани, проверени са 26 МПС, съставени са 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР

На територията на РУ – Пордим вчера бе проведена специализирана операция. Полицейските действия са реализирани за времето от 8 часа до 17 часа под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. При проведени оперативно-издирвателни мероприятия за разкриване на извършена кражба от частен имот в село Одърне са задържани 46-годишен и 17-годишен, и двамата местни жители. При проверка в дома на непълнолетния са установени част от вещите, обект на престъплението - легла с пружини, врата и други вещи. Те са предадени с протокол за доброволно предаване и се съхраняват в полицията. 17-годишният е направил прави пълни самопризнания и описва механизма на извършеното деяние. На 5 февруари 2020 година жител на село Вълчитрън е сигнализирал в полицията за кражба на движими вещи - монофазен електрожен, брадва, маслен и пет стари акумулатори от гаража му. В хода на разследването са разпитани свидетели. По случая за срок до 24 часа са задържани 16-годишен местен жител и 19-годишен от Плевен. Непълнолетният е установен като извършител на престъплението. Изяснено е, че той е продал вещите в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в град Плевен. В 14:00 часа в сградата на РУ – Пордим му е извършен личен обиск. В левия джоб на спортния му екип е установен хартиен свитък с приблизителни размери 1,5 см. х 4 см, съдържащ бледожълто кристалообразно вещество. Свитъкът е предаден с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико-химична експертиза за установяване състава на веществото. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
В рамките на специализираната операция за срок до 24 часа е задържан 20-годишен от село Бръшляница. Изяснява се съпричастността му към извършена кражба от частен дом в селото. Работата със задържаните, както и процесуално-следствените действия продължават.
По време на акцията са профилактирани 34 лица от селата Одърне, Вълчитрън, Мечка и Бръшляница. Проверени са 26 МПС и са съставени 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР.

21 фев 2020

Призив

Информация за гражданите за възможността предсрочно да сменят личните си документи

Уважаеми граждани, сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Плевен Ви уведомява, че във връзка с изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и 2021 г. и очаквания увеличен прием на заявления за издаване на български лични документи (БЛД), подмяната на лична карта и/или паспорт и СУМПС може да стане и преди изтичане срока им на валидност. 
           С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.

Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено. През месец февруари изтича валидността на 347 лични карти, 594 паспорта и 396 свидетелства за правоуправление на МПС на граждани с постоянен адрес на територията на областта.

 Всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР-Плевен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с обикновена услуга във всяко Районно управление на територията на ОДМВР-Плевен, както и в ОДМВР-Плевен /гр.Плевен, ул.Сан Стефано №3/. Мярката е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор за предпочитано от тях звено.

Готовите документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Плевен има готовност за осъществяване на организиран прием на заявления за издаване на български лични документи посредством мобилни групи в институции, предприятия, фирми и др.

Телефон за заявки: 064 864613.

Тези български граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https//e-uslugi.mvr.bg .

 

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на РУ, както следва:

Поделение

 

10.02.2020

11.02.2020

12.02.2020

13.02.2020

14.02.2020

Общо за седмицата обслужени граждани

ОДМВР-Плевен

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

ОДМВР-БДС

84

49

39

46

38

256

01 РУ Плевен

55

38

54

33

43

223

02 РУ Плевен

49

41

49

35

42

216

РУ Белене

7

10

3

2

9

31

РУ Гулянци

4

11

5

0

4

24

РУ Д.Митрополия

9

1

14

3

3

30

РУ Долни Дъбник

7

3

15

6

6

37

РУ Кнежа

12

6

8

4

3

33

РУ Левски

7

7

7

6

12

39

РУ Никопол

4

5

4

2

1

16

РУ Пордим

5

8

9

4

4

30

РУ Червен бряг

27

17

13

13

14

84

Общо:

270

196

220

154

179

1019

 

19 фев 2020

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Първо РУ – Плевен

Действията са реализирани под наблюдението на Окръжна прокуратура - Плеве

 
Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в област Плевен вчера под надзора на прокуратурата. Масираните полицейски проверки обхванаха територията, обслужвана от Първо РУ – Плевен – част от град Плевен и село Буковлък. За времето от 7 часа до 17 часа са проведени активни действия с цел привеждане в известност, профилактиране и ангажиране към наказателна и/или административно-наказателна отговорност на лица от активния криминален контингент, които със своите действия влияят на оперативната обстановка. Акцент на акцията са и извършители на престъпления с две или повече висящи производства, както и лица, идентифицирани като проблемни в населените места, с мерки за неотклонение и различни от „задържане под стража“. В хода на операцията са проверени различни адреси в село Буковлък. В дом, обитаван от 42-годишен, са установени 10 кг. жълто-кафява листна маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. Нередовната стока е доброволно предадена на полицейските органи от 19-годишна. Образувана е преписка за изясняване на случая. В различни имоти са извършени проверки на основание чл.83 от ЗМВР във връзка с налични сигнали за държане на акцизни стоки без бандерол - тютюн и /или цигари, както и сигнали за притежание на наркотични вещества. Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са 42-годишния, 19-годишната, 18-годишен, двама 22-годишни и 20-годишен. Изяснява се съпричастността им към различни престъпления. В хода на специализираната полицейска операция бяха изградени два контролно-пропускателни пункта за проверка на преминаващи лица и автомобили на изходите на село Буковлък - по посока град Плевен и по посока село Върбица, община Плевен. Проверени са общо 33 автомобила и 35 лица, като са съставени 5 акта за констатиране на административни нарушения по Закона за движение по пътищата, един фиш по същия закон, един акт за констатиране на административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност. Връчени са пет фиша за констатиране на административни нарушения по Закона за движение по пътищата. В хода на специализираната полицейска операция на улица "Вит" в областния град полицейски служители и служители от Държавно горско стопанство - Плевен спират товарен микробус „Фиат Дукато". Автомобилът е управляван от 72-годишен. Установена е дървесина - 8,5 куб.метра без документи за законния ѝ произход. Служителите на ДГС - Плевен са съставили 7 акта за констатиране на административно нарушение по Закона за горите. Иззети са дървесината, както и микробуса, с който е превозвана. Сезирана е прокуратурата.

 

19 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО