МВР

ОД Плевен

 

17 сеп 2021

В Плевен ще се проведе интерактивно състезание по пътна безопасност в детска градина „Зорница“

 

Днес от 16:30 часа до 17:15 часа в детска градина „Зорница“ ще се проведе занятие по пътна безопасност. Инициативата е свързана със стартиралите вчера  Дни на безопасността на пътя. Кампанията на Roadpol се провежда в страните членки от 16 до 22 септември и е под егидата на министъра на вътрешните работи.
В игрово-познавателната ситуация ще се включат всички възпитаници от Четвърта група на детското заведение и четвъртокласници от СУ „Стоян Заимов“ –Плевен. Планирано е състезание с тротинетки като целта е да се затвърдят придобити знания и умения между отборите. Пред родители, педагози и пътни полицаи децата ще демонстрират правилно поведението като участници в движението съобразно правилата и нормите на безопасност при придвижването в паркове и градини. Състезанието ще премине под ръководството на полицай от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен Деян Парушев. Целта на ръководството на ОДМВР – Плевен и сектор „Пътна полиция“ е да привлече вниманието на децата, родителите и педагозите към един изключително важен проблем – опазването на здравето и живота на децата – участници в пътното движение.
 


Стартират Дните на безопасността на пътя

Кампанията на Roadpol се провежда в страните членки от 16 до 22 септември

 
Стартират Дните на безопасността на пътя. Кампанията е на Roadpol, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, и ще продължи до 22 септември. В нашата страна инициативата се провежда под егидата на министъра на вътрешните работи.

Кампанията, чието тазгодишното издание е шесто поред, цели да се популяризират всички мерки и действия, насочени към подобряване на пътната безопасност. Всеки има възможност да се присъедини, да организира събитие, да го популяризира и сподели. За тази цел е разработен специален сайт www.roadpolsafetydays.eu. Там е публикувано и обещание, имащо отношение към пътната безопасност, което всеки може да подпише. В рамките на Дните на пътната безопасност ще се проведе и традиционното издание Ден без загинали на пътя. За тази година датата е 21 септември. Стремежът е в този ден да няма смъртни случаи по пътищата на страните в Европа.

В дните от 16 до 22 септември Пътна полиция ще засили контрола и ще следи за всякакви нарушения. Специален акцент ще бъде поставен върху пешеходците – както да не бъде отнемано предимството им на пътя от страна на водачите, така и те самите да спазват правилата и да се движат само по позволените за това места. Усилията на пътните полицаи ще са насочени и към недопускане на разсейване по време на шофиране - в българското законодателство не е позволено използването на телефон без устройство, позволяващо употребата му без участие на ръцете на водача по време на управление на моторно превозно средство. Ще бъде обърнато внимание и на пешеходците – използването на телефон и на слушалки при пресичане на пътното платно не е забранено, но е опасно и е сериозен проблем за безопасността им.


16 сеп 2021

Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Предприети мерки за осигуряване на безопасността на учащите през новата учебна година


 

Служителите от ОДМВР – Плевен са предприели мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2021 г. Времето от 15 до 22 септември е обявено за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.
И тази година съвместно със служители на РД „ПБЗН“ – Плевен са извършени охранителни проверки на сградите на всички училища и детски градини в областта. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са сигнални писма до кметства и до собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Проведени са срещи за планиран на мерки за опазване на обществения ред и сигурност. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите. 
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  
Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

Статистика: За периода от 1 юни до 30 юни 2021 година на територията на област Плевен са регистрирани седем пътно-транспортни произшествия със загинали и ранени деца в населени места и извъннаселени места. Общият брой на загинали и ранени деца е 8. По вид участници в произшествието: дете – водач – четири; дете – пътник – две; дете – пешеходец – две произшествия.


15 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО