МВР

ОД Плевен

 

21 яну 2022

В Плевен е задържан 37 годишен за производство на наркотици в домашни условия

От жилището му са иззети 200 грама съцветия от марихуана, 10 грама метаамфетамин и прекурсори за производство на наркотици

На 20 януари 2022 година в Плевен е проведена специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“. На улица "Сторгозия" криминалисти от Второ РУ – Плевен забелязват 37-годишен. Виждайки служителите, мъжът побягва. Той е последван и задържан. При проведени процесуално-следствени действия в дома му са открити различни химически вещества и бутилки, съдържащи прекурсори за производство на наркотици, съдове с криставообразни вещества и течности. Иззети са пластмасова прозрачна бутилка, с вместимост 2 литра, съдържаща течност и кафява мътилка на дъното; електронна везна; хартиен свитък, съдържащ кафяво кристалообразно вещество; два стъклени буркана, съдържащи бяло кристалообразно вещество; пластмасов контейнер, съдържащ кристалообразно вещество, наподобяващо метамфетамин с тегло около 10 грама; пластмасов буркан с етикет "Натриева основа"; буркан, съдържащ съцветия от зелена тревиста маса с тегло около 200 грама; пластмасов контейнер, съдържащ червено прахообразно вещество; три прозрачни пластмасови шишета, съдържащи безцветна течност. Назначени са експертизи на иззетите вещества. Първоначално 37-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. С постановление на прокурор от РП - Плевен той е задържан за срок до 72 часа в ОЗ "СА" - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 „а“, ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.


Информация от Дирекция "Български документи за самоличност"

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства


Считано от 1 февруари 2021 година всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно §10, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за преодоляване на последиците, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 година до 31.01.2021 година.
Информираме гражданите, че не е задължително да подменят паспортите си. Паспортите с изтекъл срок на валидност, подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.
Информация относно административните услуги, предоставяни от Дирекция „Български документи за самоличност“ (ДБДС), работното време и т.н. може да намерите на сайта на съответната областна дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.
Напомняме, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“, на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства.

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19, срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС), който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. е удължен с 10 месеца,  считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение: всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г., и е изтекъл в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01.07.2021 г. – която от двете дати е по-късната.

Регламент № 267/16.02.2021 г. е достъпен на български език на страницата на официалния вестник на Европейския съюз на адрес : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0267&qid=1614256359985 


20 яну 2022

При акция срещу наркоразпространението е задържан мъж, стрелял срещу полицай

Иззети са над 12 килограма марихуана и оръжия

На 12 януари 2022 година служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен, РУ – Червен бряг, Първо РУ - Плевен и сектор „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР – Плевен са провели специализирана полицейска операция по линия "Наркотици".  В 20.30 часа на изхода на село Рупци в посока град Червен бряг са спрели 33-годишен от София, 44-годишен от село Рупци и 19-годишен от село Телиш. При задържането столичанинът е извадил пистолет и е произвел изстрел в посока на служител на реда. 44-годишният му спътник е извадил нож. При инцидента няма пострадали. Бързата реакция на полицейските служители е неутрализирала действията на групата. Успели да отнемат оръжията. Пистолетът се оказал газов. Софиянецът носил сак, в който имало 12 полиетиленови вакуумирани пакети с размери 30/30см. съдържащи съцветия, наподобяващи канабис. При последвали процесуално-следствени действия в дома на 44-годишния в село Рупци са намерени и иззети 16 полиетиленови вакуумирани пакети с размери 30/30 см. и буркан с вместимост 800 мл, съдържащи съцветия, от растения от рода на конопа, множество стръкове от растения от рода на конопа, машинка за вакумиране и още един газов пистолет. Общото количество на тревистата маса е над 12 кг. В хода на спецакцията е задържан 32-годишен от село Телиш, съпричастен в извършваната дейност от тримата задържани. В имота му са открити 2 грама съцветия от рода на конопа. Мъжете са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. Предстоят експертизи на иззетите наркотици и оръжия. Уведомен е дежурен прокурор в ОП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. Работата по документиране на престъплението продължава разследващ полицай.


13 яну 2022

Криминалисти от ОДМВР – Плевен и Кнежа разкриха убийството на малолетно момиченце в село Лазарово, област Плевен

Разследването се осъществява под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен; три дисциплинарни производства срещу служители на реда са образувани за забавяне на издирвателните действия и за неспазване на нормативната база на МВР

Обстоятелства и факти по разследването на убийството на момиченце на година и девет месеца в плевенското село Лазарово бяха оповестени в ОДМВР – Плевен на брифинг с участието на директора старши комисар Веселин Вътов, окръжния прокурор Владимир Николов, заместник окръжния прокурор Николай Пачевски и главен инспектор Христо Терзиев, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен.
На 23 ноември 2021 година 56-годишен жител на село Лазарово е съобщил в РУ Кнежа, че от края на месец октомври дъщеря му – 22-годишна и внучката му – на една година и девет месеца, са напуснали дома му. След проведени първоначални оперативно – издирвателни действия, майката е установена и са снети сведенията й. Материалите по случая са докладвани в РП – Плевен за образуване на досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК. На 14 декември от РП – Плевен е получено образуваното досъдебно производство в РУ Кнежа с данни и указания за работа. Предприети са разпити на свидетели и издирване на хора. На 23 декември момиченцето е обявено за издирване и са организирани активни действия за откриването му.
Към 15:30 часа вчера, при беседа с майката в селото, тя е признала, че умишлено е умъртвила момиченцето. Незабавно е извършен оглед в обитаваното семейно жилище. Иззети са веществени доказателства. С полицейска  мярка за срок до 24 часа са задържани майката и дядото на детето. Образувано е досъдебно производство по чл. 115 от НК. Предстоят ДНК, психиатрични и други експертизи. Работата по случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура. За констатирани пропуски в издирвателната работа, със заповед на директора на ОДМВР – Плевен днес са образувани проверки за дисциплинарни нарушения срещу трима служители на реда. Проверките ще приключат в законоустановения срок, предвиден в ЗМВР.


07 яну 2022

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО