МВР

ОД Плевен

 

30 окт 2020

Важна информация за българските лични документи

 
Напомняме, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР - Плевен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти и паспорти/ с обикновена услуга във всяко Районно управление на територията на ОДМВР - Плевен, както и в сградата на ОДМВР - Плевен в областния град на улица „Сан Стефано“ №3. Мярката е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор за предпочитано от тях звено.
Готовите документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Във връзка с приетите изменения в ПИБЛД и ЗБЛД, Ви уведомяваме, че заявления за издаване на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) с обикновена услуга (до 30 дни) могат да бъдат подавани както в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен, така и във всяко едно Районно управление в ОДМВР - Плевен, в следните случаи.
• При подмяна на СУМПС, поради изтичане срок на валидност;
• При вече изтекъл срок на валидност;
• При промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация;
• При издаване на дубликат на изгубено, откраднато, повредено или унищожено СУМПС.
Гражданите могат да посочат къде желаят да получат готовото СУМПС – в районно управление, където е заявена услугата, в друго РУ при ОДМВР-Плевен или в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен.

Тези български граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https//e-uslugi.mvr.bg .

Срокът на валидност на личните карти и СУМПС, изтичащ в периода 13.03.2020 - 31.10.2020 (включително) е продължен със 6 месеца съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта.

Няма удължаване на 30 дневния срок, предвиден в Закона за българските лични документи за подаване на заявления за първа лична карта след навършване на 14-годишна възраст.

 

Във връзка с разследването на пътно-транспортно произшествие ОДМВР – Плевен издирва роднини, близки или познати, които могат да потвърдят самоличността на загиналата жена

 

На 24 октомври 2020 година жена беше прегазена от влак в близост до жп гара в Плевен. Сигнал за инцидента е постъпил в полицията около 06:30 часа. Местопроизшествието е посетено от екип на 02 РУ - Плевен, транспортна полиция, сектор ''Пътна полиция'', разследващ полицай, експерт при Базова научно-техническа лаборатория при ОД на МВР Плевен и съдебен лекар. При огледа е установено, че около 06:25 часа пътнически влак, движещ се от Горна Оряховица за София, излизайки от района на жп гара Плевен, минава през легнала на релсите жена. Направените проби за алкохол на машиниста и помощника на влака са отрицателни. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен. Образувано е досъдебно производство.
Самоличността на починалата към момента не е установена. Жената е на предполагаема възраст 60-65 години, с ръст 152 см, очи – светли, леко пълна, коса – чуплива, боядисвана в светло кестеняво, подстригана на къса черта. Била е облечена в плетена оранжева блуза, късо яке – на бели и сиви квадрати, обута в черен панталон и с черни, равни обувки.
Всеки, който може да даде информация за описаното лице нека се свърже със служители на ОД МВР – Плевен на телефон 064 – 864 – 497.

29 окт 2020

ОТ ОД на МВР - Плевен препоръчват - Спазвайте противоепидемичните мерки


Полицейските служители предупреждават гражданите да спазват ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус. Ръководството на ОДМВР – Плевен мобилизира всички средства, с които разполага, за да помогне на населението и на регионалните институции за координиране на действията и усилията за ограничаване на разпространението на вируса. Нашата обща цел е да защитим живота и здравето на българските граждани, да контролираме и помагаме за спазването на противоепидемичните мерки. В цялата област се извършват полицейски проверки за носене на маски в градския транспорт и се осъществява строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки на закрити места и в големите търговски обекти. Завишен е контролът по спазване на карантината като се извършват ежедневни проверки на лица, поставени под карантина от РЗИ - Плевен. Изяснява се дали те, напускат адресите, на които са посочили, че ще изпълняват ограничителните мерки За констатирани нарушения се образуват досъдебни производства за престъпление по чл.355 от НК. Материалите се докладват по компетентност в Районна прокуратура – Плевен. В ОДМВР -  Плевен се отработват сигнали, подадени от граждани, за нарушения на мерките. Екипи на полицейски служители от ОДМВР – Плевен извършват обходи в районите на парковете и централната градска част, детските площадки и жилищните комплекси. Спрямо нарушителите ще бъдат прилагани всички законови средства.
Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите! Погрижете се за себе си, за близките си и за околните! Борбата с вируса е отговорност за всеки един от нас!

28 окт 2020

326 са проверените товарни автомобили и автобуси от служителите на Пътна полиция - Плевен в рамките на специализирана операция за пътна безопасност

Приключи специализираната операция на Пътна полиция при ОДМВР – Плевен за засилени проверки на товарните автомобили и автобусите с акценти: спазване на разрешената максимална скорост за движение, контрол за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици от водачите, използване на обезопасителни системи, техническа изправност на моторните превозни средства, превоз на неукрепени товари, което е рисков фактор за пътнотранспортни произшествия. В операцията, която се проведе на територията на всички държави членки на европейската мрежа ROADPOL, участват сили на Пътна полиция и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
Проверките в област Плевен бяха извършени от 12 октомври до 18 октомври. Общо проверените товарни коли и автобуси са 326. Констатирани са 66 случая на управление с превишена скорост. Един водач е засечен зад волана след употреба на алкохол. 34 са установени, че не използват обезопасителни колани. 14 са констатираните нарушения, свързани с техническа изправност, а 22 са нарушенията, свързани с редовност на документите на водачи и други текстове по ЗДвП. Отнети са били 4 свидетелства за правоуправление на МПС за неплатени глоби. В хода на акцията са връчени 30 електронни фиша.

22 окт 2020

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО