МВР

ОД Плевен

 

Новини

7192 пътни превозни средства са проверени на територията на ОД на МВР-Плевен в акция „Зима“


 
28 специализирани операции по основните приоритети в акция „Зима“ са проведени на територията на ОД на МВР-Плевен през месец ноември 2018 година. Десет от тях са с акцент „С безопасно ППС през зимата“, девет – „Безопасно шофиране през зимата“, също девет – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.
Общо 7192 са проверените пътни превозни средства по време на акцията: най-голям е броят на леките автомобили – 4692, 2323 са проверените товарни автомобили, селскостопанска техника – 75, мотопеди – 10, пътни превозни средства с животинска тяга – 61, велосипеди – 27, малогабаритна техника – 1, мотоциклети - 3.
Полицейските служители са установили 312 неизправности по ППС, като 125 са били свързани с осветителните системи и сигнализация на пътните превозни средства, в 25 случая са констатирани износени гуми, неизправности при устройствата за измиване на предното стъкло – 10, в графа други попадат 152 нередности.
Съставени са 694 акта по ЗДвП и глоби по фиш - 1118. Спрени от движение са 73 ППС. Санкционирани са и 67-ма пешеходци, един велосипедист и 55 водачи на ПС с животинска тяга.

13 дек 2018

33-годишна е задържана за телефонни измами след активна оперативна работа на плевенските криминалисти

 


Работата в полицията за разследване на телефонна измама започнала след сигнал на 29 юни т.г., получен от възрастна жена. Тя обяснила, че предния ден  получила позвъняване от непознат, представил се за полицай, който я заблудил, че ще окаже съдействие при задържането на измамници като предостави пари, необходими в процеса на провеждането на полицейските действия. Така 86-годишната хвърлила през терасата си  2 830 лв. Десетина дена по-късно, помощ в полицията потърсила 83-годишна плевенчанка, измамена по същата схема и изхвърлила през прозореца на жилището си 1 830 лева. И по двата случая били образувани досъдебни производства, в хода на които били проведени множество оперативно - издирвателни действия, довели до  установяването и задържането  на 33-годишна от село Градище, община Левски. Изяснено е, че чрез телефонни обаждания тя насочвала куриер до домовете на жертвите, който вземал уговорените суми и ги предавал на посочен от нея човек на конкретно място в Плевен.
След първоначалното й задържане в рамките на 24 часа по ЗМВР, с определение на Районния съд й е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Тя е привлечена като обвиняема по чл. 209, ал. І, вр. чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІІ от НК. Разпитана е, признала е вината си, възстановила е изцяло сумите на пострадалите. С постановление на прокурор от РП - Плевен досъдебните производства са обединени и разследващ полицай продължава работата за пълно документиране на случая и изясняване на всички участници в схемите.

10 дек 2018

Полицаи запознават жителите на селата в област Плевен с механизмите на телефонните измами

 
Полицейски инспектори и младши полицейски инспектори от всички РУ при ОДМВР – Плевен се срещат с пенсионери от малките селища в област Плевен. Те разясняват на възрастните хора, че най-често измамниците звънят на стационарните телефони, чийто сигнал не може да бъде прекъснат от насрещната страна. Така потърпевшите получат „новината” за драматично събитие с участието на близък или биват излъгани, че помагат на полицията за залавяне на измамници. Под ефекта на получената емоция жертвите набират номера на близкия си, но всъщност отсреща отново се обажда телефонен измамник и така възрастните хора попадат в омагьосан кръг, като наивно предават всичките си спестявания на измислените истории.  Полицията отново напомня: Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.
При подобни обаждания полицаите посъветват пенсионерите да се обадят от мобилния си телефон на тел. 112 или на свой роднина.

От началото на 2018 година до края на месец ноември в област Плевен са регистрирани 18 телефонни измами. След активна оперативна работа и процесуално-следствени действия полицията е установила участници в престъпните схеми и е разкрила 17 от тях. Възстановени са над 50 000 лева на потърпевшите.
 

04 дек 2018

Областна дирекция на МВР – Плевен е предприела мерки за осигуряване на добър обществен ред и безпроблемно провеждане на студентския празник 8 декември

За  осигуряване на добър обществен ред и безпроблемно провеждане на студентския празник 8 декември Областна дирекция на МВР – Плевен е предприела необходимите мерки, като създава организация за недопускане извършването на нарушения на обществения ред в питейни и увеселителни заведения. Засилено полицейско присъствие ще бъде осигурено в районите около обектите, където ще се провеждат празненствата.
Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; гражданска отговорност; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход.    
 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
за безопасно поведение при движение по пътищата по време на
студентския празник – 8 декември 2018 г.

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки на приятни и атрактивни мяста. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.
В петък – 7 декември и неделя – 9 декември много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.
За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:
Не ползвай личен транспорт за празника!
Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!
Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.
Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:
ПОДГОТВИ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена винетна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства.

ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия;
- водата сменена ли е с антифриз;
- има ли масло;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
- има ли пожарогасител в колата;
- парното работи ли.

ЗАРЕДИ:
- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло.

ПОМИСЛИ:
- какъв да бъде маршрутът;
- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;
- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;
- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:
- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;
- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.
•Никога не шофирай пил или дрогиран!
•Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
•Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
•Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!               

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕ НА АПТЕЧКАТА В АВТОМОБИЛА:
•Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
•Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
•Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
•Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
•Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
•Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
•Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
•Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
•Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
•Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
•Безопасни игли – 6 бр.
•Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
•Уред за обдишване – 1бр.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

04 дек 2018

Анализ на работата на ОД на МВР-Плевен за десетте месеца на 2018 година направи старши комисар Красимир Начев

Директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов запозна с мерките за пожарна безопасност през зимния сезон и регистрираните инциденти със загинали и пострадали при пожари

Статистиката на ОДМВР – Плевен показва снижение на регистрираната престъпност с около 18 % /743 престъпления/ в сравнение със същия период на миналата година. Запазена е разкриваемостта на престъпленията - над 50% /50,28% разкриваемост/. Допълнително са разкрити 408  престъпления, регистрирани през минал период /при 373 разкрити престъпления от минал период през 2017 година/.
Запазва се тенденцията за намаление на регистрираните престъпления: С около 14% е намален броя на регистрираните престъпления против личността, с около 17,5% е намален броя на регистрираните престъпления против собствеността,  като с около 15 % е намален броя  на кражбите, с около 17% е намален броя на грабежите и с около 35% е намален броя на измамите.  При обощопасните престъпления е налице намаление с около 24 %.
Увеличение на разкриваемостта се отчита: при престъпленията против собствеността с 4,72%,  при кражбите с 5,81, при измамите с 13,46% /от началото на годината са регистрирани 18 измами, от които са разкрити 17 престъпления, върнати на потърпевши са над 50 000 лева/, при акцизите с 12,5% и при палежите с 1,54%. При грабежите се отчита 53,70% разкриваемост. По линия наркоразпространение разкриваемостта на престъпленията е 77,73%, която е с 4,49% по висока от 2017 год.
Намаление на общия брой на извършените кражби с 196 броя или с около 15%, като се отчита увеличение на разкриваемостта на кражбите с 5,8%.
Намаление с отчита при регистрираните: взломните кражби с около 27%, при домовите кражби с около 23%, при кражбите на селскостопанска продукция /животни и птици с около 37%/, при кражбите от магазини с около 15 %, при кражбите на части и вещи от МПС с  около 6%.
Увеличена разкриваемост: С около 19 % е увеличена разкриваемостта при джебчийските кражби, с около  28% е увеличена разкриваемостта от магазини,  с   около 27% е увеличена разкриваемостта от офиси  и с около 16% на селскостопанска продукция /животни и птици/. Запазва се разкриваемостта при  кражбите от части и вещи от МПС и домовите кражби.
Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен главен инспектор Ивайло Иванов анализира резултатите от акция „Зима“ за периода от 1 ноември до 30 ноември 2018 година. Служители от сектора са проверили 5726 моторни превозни средства. За установени нарушения са съставили 387 акта и 864 фиша. На пешеходци са съставени 3 акта и 51 фиша за неправилно пресичане. На водачи отнемащи предимство на пешеходци са съставени 10 акта по Закона за движение по пътищата.  На ППС със животинска тяга са съставени 24 фиша. На товарни автомобили са съставени 5 акта за износени гуми – един акт е за разкъсани гуми по чл. 183, ал.4, т. 5 от ЗДвП. За технически неизправни МПС са съставени 35 фиша и 52 акта. Издадени заповеди за прилагане на принудителни административни мерки /ЗППАМ/ по чл. 171, т.2 буква „а“ от ЗДвП – 35 броя за техническа неизправност до отстраняване на неизправността. На Областно пътно управление са съставени два акта по чл.167, ал.1 от ЗДвП. Само през месец ноември са настъпили общо 92 ПТП на територията на ОДМВР – Плевен, от които 12 тежки, с петима загинали и 15 ранени граждани.
На територията на община Плевен от служители на сектора са съставили 6122 акта и 32320 фиша за нарушение на закона и правилата за движение по пътищата от началото на годината до момента. За неправилно паркиране в община Плевен са съставени 900 фиша.
 Директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов разясни необходимостта от спазване на правилата за пожарна безопасност през зимния отоплителен сезон. Наблюдава се тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите при неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини и неправилно боравене с открит огън През предходния отоплителен сезон 2017 – 2018 година в област Плевен са загинали 10 човека. При девет от тежките инциденти със загиналите причината е свързана с отопляване на помещенията.  Почти всички са възрастни самотноживеещи хора. От началото на годината до момента загиналите са 7 и са пострадали 5 човека, от които само от 1 октомври до 30 ноември 2018 година в област Плевен са загинали двама и са пострадали двама.
В тази връзка от РДПБЗН – Плевен напомняме за някои основни правила:
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят най-малко на 80 см от горими материали.
- Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.
- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.
- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове, а не в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.
- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им.
- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.
- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически отоплителни уреди.
- Близките на самотно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.
- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.
- При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.

 

03 дек 2018

Пътни полицаи изнасят беседи пред малчугани от детски градини в Плевен

Инициативата се провежда през целия месец ноември и е част от кампанията за повишаване информираността на децата за правилата за пътната безопасност


 
Служители от сектор „Пътна полиция“ са подготвили атрактивни занимания за учениците от всички възрастови групи. Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен главен инспектор Ивайло Иванов подчертава, че голяма част от пътните инциденти са предотвратими, защото са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението.
На 29 ноември от 9 часа се проведоха занимания с малчугани от детска градина „Първо юни“ в плевенски квартал „Сторгозия“, а от 11 часа с деца от детска градина „Щастливо детство“. Специалният урок бе изнесен от пътен полицай Петко Григоров. В рамките на инициативата той обяснява за правилата за пътната безопасност и запознава с професията на полицая. Появата му при възпитаниците на втора група предизвика много вълнения и интерес. В достъпна форма той разказа как безопасно да се пресича пътното платно и разясни местата за отдих и игра.
ОД МВР – Плевен подкрепя всяка превантивна инициатива по пътна безопасност в региона, свързана с повишаване на информираността на малки и големи, и фокусираща вниманието на всички към задължението да спазват правилата на пътя. 

Партньорството между плевенската пътна полиция, училищата и детските градини в региона в различни превантивни инициативи, е традиционно и полезно за формиране на отговорно поведение и дисциплинираност у подрастващите. Безопасността на движението е споделена отговорност, затова проблемите намират място в ежедневието на учебните заведения, институциите, както и в отношенията между хората на пътя.

 

30 ное 2018