МВР

ОД Плевен

 

Новини

При спецоперация, проведена под ръководството на ГДНП, са задържани трима участници в измамни схеми

Действията са осъществени в координация между ОДМВР-Плевен и ОДМВР- Добрич


 

 

Специализирана полицейска операция с цел установяване и задържане извършители на „телефонни измами“ е проведена вчера на териториите на областите Плевен и Добрич под ръководството на ГД „Национална полиция“. В хода на предприетите действия била получена информация за 84-годишна жена от Добрич, която получила обаждане по домашния си телефон и убедена да „помогне на полицаи в задържането на измамници“ тя се канела да хвърли през терасата плик със събраната сума. В резултат на предприетите бързи действия, в момент на вземането на 7 500 евро, бил задържан 37-годишен варненец, изпратен на домашния адрес като „куриер“.  По същото време на територията на град Левски служители от ОД МВР-Плевен задържали в лек автомобил двама от Павликени – на 31 г. и 23 г., за които е установена съпричастност към извършеното в Добрич престъпление. При обиск в джоба на панталона на водача било намерено пликче с бяло прахообразно вещество, а тестът за шофиране след употреба на наркотици дал положителен резултат. В рамките на извършените процесуално-следствени действия са открити веществени доказателства, съотносими към подготовката и реализирането на измамата. Тримата мъже са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство, като работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата и в посока установяване и на други участници към извършеното престъпление. 

19 фев 2019

При полицейска акция са задържани четирима, които в съучастие като извършители с металотърсачи правили теренни археологически разкопки в античното селище Утус край Гулянци

 

На 11 февруари 2019 година в 14.30 часа е стартирала полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани "културно-исторически ценности" на територията на община Гулянци. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище "Утус" са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки. Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като изполвали технически средства и МПС. Деянието съставлява престъпление по чл.277 а, ал.3, във вр. с ал.1 от НК. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед и на лек автомобил  "Форд Мондео". Иззети са като веществени доказателства  металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила.  При последващо претърсване при условията на неотложност по реда на чл.161, ал.2, във вр. чл.160 от НПК в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за метал-детектор /сонда с монтиран към нея кабел с дължина около 80 см./, метален къс с дължина 7.5 см. - сив на цвят, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални къса /предмети/ с кръгла форма, различен диаметър, сиво - син цвят с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти - метален къс със сферична, неправилна форма - 15 мм., каменен къс с правоъгълна, неправилна форма, с приблизителни размери 80/40/8мм. и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

 

12 фев 2019

141 противопожарно дело в град Плевен

РДПБЗН – Плевен организира дарение на книги със специализирана литература на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ - Плевен

 

На 1 февруари 2019 година Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен отбелязва „141 години пожарно дело в град Плевен“. В навечерието на празника  РДПБЗН – Плевен организира благотворителна инициатива, свързана с дарение на книги със специализирана литература на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в областния град. Над 500 заглавия с различно съдържание за пожарната безопасност са предоставени на плевенските читатели. С убеденост, че книгата е един от основните фактори за изграждане на културата на безопасност и защитните модели на поведение, плевенските огнеборци обогатяват фонда на библиотеката. Книгите са от различни български издателства и ще предоставят възможност на бъдещите поколения да опознаят развитието на пожарното дело в България.  Те са в добро състояние и ще могат да бъдат използвани по-дълго. Основният мотив на инициативата е подпомагане на сигурността и противопожарната култура на плевенчани. Дарението включва и друга литература.

01 фев 2019

Близо 70 хиляди лева са върнати на жертвите от телефонни измами, извършени в област Плевен

Брифинг на ръководството на ОДМВР – Плевен и Районна прокуратура – Плевен

 

 

Днес от 14:30 часа в сградата на ОДМВР - Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Пламен Петков, заместник директорът на ОДМВР – Плевен комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура – Плевен прокурор Добринка Матеева. От заявените в ОДМВР – Плевен през 2018 година 18 телефонни измами, всички те са разкрити. През изминалата година се отчитат отлични резултати от разследването на тези престъпления, коментира ръководителят на РП – Плевен прокурор Петков. Деянията се характеризират с висока степен на обществена опасност. Извършени са по нагъл и безочлив начин. Жертвите са самотно живеещи хора. В резултат на ежедневните усилия на сформираната група в ОДМВР – Плевен, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, са установени извършителите и са върнати  близо 70 хиляди лева от потърпевшите. Извършителите са работили по няколко деяния и след престъпленията са напускали областта, което затруднява разкриването на деянията.  Прокурор Пламен Петков благодари на полицейските служители за отличната им работа и проявен висок професионализъм и е предложил двама за награждаване. От началото на 2019 година на територията на област Плевен няма регистрирана телефонна измама.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев отбеляза доброто сътрудничество между МВР и прокуратурата за пресичане и разкриване на тези престъпления. Съвместните действия са предприети след упорита работа по събиране на данни и доказателства. Благодари за отличните действия във всяка минута и във всяка част то денонощието служителите на МВР са получавали съпричастност, контролираща помощ и процесуални съдействие. Телефонните измами са бич за обществото и разкриването на престъпленията е сложно. Възрастните хора по-лесно се заблуждават и манипулират. И 18 –те престъпления са разкрити. Всяко действие на наша територия среща необходимото противодействие, категоричен бе старши комисар Красимир Начев. Директорът благодари на административния ръководител на Районна прокуратура – Плевен за високата оценка.

От началото на 2019 година на територията на област Плевен са регистрирани 231 престъпления. За същия период – от началото на 2018 година до 31 януари 2018 година – регистрираните престъпления в област Плевен са били 318. През месец януари 2019 година на територията на област Плевен не са регистрирани тежки криминални престъпления. Бич за областта е битовата престъпност. В селата Мечка, Коиловци и Бръшляница, както и в град Пордим са взети всички законови мерки за ограничаване и противодействие на престъпността. И в 11-те районни управление се запазва тенденцията за снижаване на престъпността.

 

01 фев 2019

Посещения и срещи на мобилния екип от служители на ОДМВР – Плевен в населените места на територията на областта през месец февруари 2019 година

За подобряване на дейността по опазване на обществения ред и изпълнение на мероприятията, заложени в план на МВР  и план на ОДМВР-Плевен за противодействие на конвенционалната престъпност през месец февруари мобилен екип от служитеи на ОДМВР – Плевен ще посети населени места в областта. Приемът на граждани ще се осъществи в следния график:

1 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ясен – 09.30 часа  – читалището в село Ясен;
Село Дисевица – 10.30 часа – кметството на село Дисевица;
Село Търнене – 11.30 часа – кметството на село Търнене.
8 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Къшин – 09.30 часа - кметството на село Къшин;
Село Брестовец - 10.30 часа - читалището на село Брестовец;
Село Къртожабене - 11.30 часа – кметството на село Къртожабене.
15 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ралево -09.30 часа - кметството на село Ралево;
Село Ласкар – 10.30 часа - кметството на село Ласкар;
Село Николаево -11.30 часа - клуб на пенсионера в село Николаево.
22 февруари - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Тодорово - 09.30 часа – кметството на село Тодорово
Село Горталово – 10.30 часа - кметството на село Горталово
Село Беглеж – 11.30 часа - кметството на село Беглеж.

28 яну 2019

Плевенските полицаи задържаха мъж, стрелял с пистолет по сградата на библиотеката в областния град

 

Плевенските полицаи задържаха мъж, стрелял с пистолет по сградата на библиотека „Христо Смирненски“ в областния град. Изстрелите по зданието са произведени на 1 януари 2019 година, когато в сградата не е имало посетители. Сигнал за инцидента е постъпил в полицията в 0:10 часа. При огледа криминалистите са установили, че са нанесени материални щети на стъклена табела, четири витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. Иззети са шест проектила. На 4 януари 2019 година след проведени множество оперативно- издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Първо РУ – Плевен и  сектор Базова научно-техническа лаборатория при ОД на МВР – Плевен е задържан извършителят - 66-годишен от Плевен, произвел отделни изстрели. Иззето е оръжието, с което е стреляно - пистолет Валтер“, законно притежаван.
В хода на проведените мероприятия е извършено претърсване в частен дом, обитаван под наем от 66 годишния в град Плевен, който не е криминално проявен, живущ в близост до регионалната библиотека. На адреса са намерени и иззети  законно притежаван боен пистолет „Валтер – П22“, калибър 22 lr  с два броя пълнители към него, разрешително за носене и съхранение на късо бойно оръжие, около 700 броя патрони в калибър 22 lr, три броя незаконно притежавани бойни патрона в калибър 9х18, открити в нощно шкафче в една от стаите. На тераса, прилежаща към жилището са открити седем броя гилзи в калибър 22 lr. Назначени са експертизи. Изясняват се мотивите на 66-годишния, довели до стрелбата. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 216, ал.1 от НК и чл. 339, ал.1 от НК. Оперативно - издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия са проведени под ръководството на прокурор от РП - Плевен.

 

04 яну 2019