МВР

ОД Плевен

 

Новини

Препоръки на експертите от „Пътна полиция” за безопасност през лятната ваканция

Лятна доза безопасност
 „Пътна полиция” дава препоръки за БЕЗОПАСНОСТ за деца и възрастни през лятната ваканция

ЗА ПЕШЕХОДЦИ
1. Върви по тротоара
2. Използвай подлезите и надлезите
3. Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4. Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5. Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6. Пресичай улицата бързо
7. Пресичай само на зелено
8. Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
9. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10. Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
11. Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12. Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното
ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ
1. Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2. Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3. Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10. Използвай велоалеята, ако има такава 
11. Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
12. За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед
ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
1. Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2. Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6. Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
8. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9. Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10. Бъди толерантен към останалите
11. Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12. Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност
ЗА ПЪТНИЦИ
1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2. Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4. Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10. Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11. Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12. Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

2019 година
Главна дирекция „Национална полиция“
Отдел „Пътна полиция“

14 юни 2019

ОДМВР – Плевен създава организация за подновяване и подмяна на български лични документи

Във връзка с изтичащия голям брой български лични документи през 2019 година, 2020 година и 2021 година и очаквания увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи Ви информираме, че:
1. В сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Плевен е създадена организация за осъществяване на прием на заявления за издаване на български лични документи (лични карти и/или паспорти) по постъпили искания при организиран прием на заявления от институции, ведомства, кметства и др.
2. Чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и паспорт, удостоверение за събития, свързани с издаването на документи, дубликат на свидетелство за управление на МПС.

 

14 юни 2019

Стартира акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“


Ваканцията за най-малките ученици вече започна, съвсем скоро към тях ще се присъединят и по-големите. Това е поводът Пътна полиция да започне няколко инициативи, насочени към опазване на живота и здравето на децата като участници в движението по пътищата. Една от тях е акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.
При тежки пътнотранспортни произшествия през първите пет месеца на 2019 г. са загинали 7 деца и са ранени 369. Като пътници в колите на свои близки и по-големи свои приятели са загинали 3 и са ранени 183 деца. Като пешеходци загиналите са 3, а 131 са ранените. Има едно загинало дете като водач, а ранените са 55.
През летните месеци на 2018 г., за времето от 1 юни до 31 август, на територията на страната са настъпили общо 2024 тежки пътнотранспортни произшествия с 202 загинали и 2575 ранени. За същия период при ТПТП са загинали 16 и са ранени 407 деца. Като пътници броят на загиналите деца е 8, на ранените - 203, като пешеходци – 4 загинали и 125 ранени, а като водачи – 4 загинали и 79 ранени.
През трите летни месеца на 2018 година – за времето от 1 юни до 31 август - на територията на област Плевен при пътни инциденти са пострадали 14 деца като участници в движението по пътищата. През отчетния период няма загинали деца при пътно транспортни  произшествия.

13 юни 2019

Тържествено закриване в Плевен на учебната 2018/2019 година по Национална програма „Работа на полицията в училищата“

 

Днес от 10 часа в училище „Петър Берон“ в Плевен се проведе заключително мероприятие по Национална програма „Работа на полицията в училищата“. Деветнадесетото поредно издание на превантивната програма на ОДМВР – Плевен се организира под мотото „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“.         
В зала на училище „Петър Берон“ с домакинството на директора г-жа Ваня Дражева бе проведено заключителното събитие, на което гости бяха: г-жа Албена Тотева – началник на Регионален инспекторат на образованието в Плевен, комисар Петър Енчев - заместник директор на ОДМВР – Плевен, главен инспектор Ивайло Иванов - началник на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен,  директори на училища от Област Плевен, служители от ОДМВР – Плевен. През учебната година инспекторите от Детска педагогическа стая при ОДМВР – Плевен работиха активно по програмата за утвърждаване на ценностно отношение на децата към закона и законосъобразно поведение, запознаване с функциите на основните звена в МВР, както и развитие на умение да работят в екип. В интересна и иновативна форма помагаха за изграждане на модели на безопасно поведение и реакция в опасна ситуация. Програмата се осъществява от 2000-та година и е част от превантивната дейност на полицейските служители по отношение на престъпленията, извършвани от и срещу деца.
ОДМВР – Плевен закри учебната година 2019 със състезание на тема „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ Водещ бе Тодор Ценов – член на Съвета за децата към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Участие в състезанието взеха ученици от пети клас на девет училища в област Плевен. В приятна, празнична атмосфера децата демонстрираха познанията си за безопасност на улицата, в училище, в интернет пространството. Момичетата и момчетата се включиха с огромно желание в игрите, които обхващаха въпроси. Под формата на решаване на тестове, попълване на кръстословици и подреждане на пъзели на пътни знаци те демонстрираха наученото по програмата, а именно как да играят безопасно и как да реагират правилно в рискови ситуации. В първата си задача участниците попълваха тестове с въпроси, свързани с местата за игра и демонстрираха познания на правилата за безопасност. Без затруднения се справиха и с въпросите по пътна безопасност. Във втората задача децата предяха пъзели с пътните знаци като показаха познаване на правилата за безопасно движение по пътя. При третата задача решаваха кръстословици, при които при вертикално обозначените квадратчета се получи отговор „Безопасен интернет“. Обсъдена бе темата „Общувай безопасно в интернет“. Децата коментираха правила за безопасност през прекараното време в интернет чрез компютри, таблети и телефони. Интернет предоставя огромен брой възможности за развлечение, образование, запознанства и творчество, но крие и много опасности. Бе презентиран кратък филм за момичето Сара от град Варна. Героинята от филма се запознала в интернет с много интересно момче на нейната възраст. Няколко пъти си писали и дори уговорили да излязат заедно, но ….. момчето се оказало възрастен и Сара се озовала в сериозна ситуация. В състезанието петокласниците показаха не само точност, прецизност и бързина на отговаряне, но и умения за работа в екип.  Учениците показаха изключително добра подготовка и с лекота демонстрираха това, което са усвоили в часовете, проведени, съвместно с полицейски служители от ОДМВР – Плевен през учебната 2018 – 2019 година.
Жури в състав – председател: главен инспектор Ивайло Иванов – началник на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен и членове - Георги Георгиев – инспектор борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при ОДМВР – Плевен и г-жа Виолета Василева – експерт начално образование в Регионален инспекторат на образованието – Плевен оценяваха работата на отборите.
На първо място се класира отборът на училище „Васил Левски“ – Плевен, на второ място са възпитаниците на училище „Димчо Дебелянов“ град Белене, а на трето – „Христо Смирненски“ – град Гулянци. Всички участници получиха грамоти.
За доброто настроение се погрижиха детски мажаретен състав – с ръководител г-жа Цветана Лукова, Стефани Славчева с прекрасния си глас, талантливата Кристина Върбанова – с латино танц и каратистите от Училище за бойни изкуства „Шобу“ с главен инструктор сенсей Пламен Колев – с майсторски степени II дан „Шотокан – карате“ и II дан „Полицейска лична защита“; Мария Пресли Николаева – една от най-перспективните състезателки на клуба – занимаваща се с бойни изкуства от детската градина в стил „Шобу“ и класирала се на първо място на състезанието „Никон Оупън“ в дисциплината „Макивара“ и Плавен Колев /младши/ - носител на кафяв пояс – помощник инструктор в клуба и активен състезател в дисциплините „Кумите“ и „Ката“ – призьор от национални и международни турнири.
Комисар Петър Енчев – заместник директор на ОДМВР – Плевен поздрави участниците в Националната програма „Работа на полицията в училищата“ от името на ръководството и лично от свое име. Подчерта, че се открояват усилия в подготовката на мероприятието и добрата работа, изразява ефективното взаимодействие между МВР и училищата. Пожела хубава и незабравима ваканция с пътешествия, плуване и игри.
Началникът на Регионален инспекторат по образование в Плевен г-жа Тотева благодари за организираното събитие и отбеляза, че участниците са показали много знания, придобити в процеса на обучение и адекватни решения на поставените задачи. Състезателният характер на мероприятието е очертал успешното справяне в конкурентна среда. Г-жа Тотева специално благодари на ръководството на ОДМВР – Плевен, защото „служителите са сърце и любов на програмата и те през годината са отдали цялата си енергия и професионализъм, за да се чувстват уверени децата в своите знания“.

ОДМВР – Плевен пожелава на всички деца безопасно лято с игри и веселие и наесен с нови сили за постижения и успехи в училище?

 

 

11 юни 2019

Специализирана акция за ограничаване на разпространението и търговията със стоки с незаплатен акциз проведоха полицаите от ОДМВР – Плевен в село Буковлък

Иззети са около 320 килограма контрабанден тютюн

Специализирана операция за ограничаване на разпространението и търговията със стоки с незаплатен акциз проведоха полицаите от ОДМВР – Плевен на територията на село Буковлък. На 30 май 2019 година служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен и Първо РУ - Плевен извършиха проверки в частни домове. Около 17 часа от имота на 20-годишна са иззети седем чувала с насипен тютюн с тегло 100 килограма. Около 18:30 часа при претърсване на друг адрес, обитаван от 44-годишен са намерени седем бали с нарязан тютюн, като листната маса е с тегло около 220 килограма. За случаите са уведомени дежурен разследващ полицай и дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувани са досъдебни производства за престъпление по чл. 234 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

 

31 май 2019

14 населени места ще бъдат посетени през месец юни 2019 година от мобилни екипи от служители на ОДМВР-Плевен и РДПБЗН - Плевен

Организираните срещи с населението са на територията на община Червен бряг

За подобряване на обществения ред и за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на област Плевен сформираните мобилни екипи от служители на ОДМВР – Плевен и РДПБЗН – Плевен ще посетят различни населени места в община Червен бряг в следния график:

7 юни - Населени места към РУ Червен бряг
Град Телиш – 09.30 часа –  Кметството на град Телиш
Село Ракита – 10.30 часа – Кметството на село Ракита
Село Радомирци – 11.30 часа – Кметството на село Радомирци
Село Рупци – 12.30 часа  - Кметството на село Рупци.
14 юни - Населени места към РУ Червен бряг
Град Червен бряг - 09.30 часа – Клуб на пенсионера в град Червен бряг
Село Горник - 10.30 часа – Кметството на село Горник
Село Сухаче – 11.30 часа – Кметството на село Сухаче
Село Лепица - 12.30 часа – Кметството на село Лепица.
21 юни - Населени места към РУ Червен бряг
Село Глава – 09.30 часа - Кметството на село Глава
Град Койнаре - 10.30 часа - Кметството на град Койнаре
Село Чомаковци – 11.30 часа  – Кметството на село Чомаковци.
28 юни - Населени места към РУ Червен бряг
Село Бресте – 09.30 часа – Кметството на село Бресте
Село Реселец – 10.30 часа - Кметството на село Реселец
Село Девенци – 11.30 часа - Кметството на село Девенци.

28 май 2019

На 2 юни в 12 часа почитаме паметта на загиналите за свободата на България и деня на Ботев с вой на сирени

 

С решение №211/31.05.1993 година на Министерския съвет 2 юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, чиято памет се почита с вой на сирени.
В тази връзка и в изпълнение на чл.34 от „Наредба за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност”, приета с ПМС №48 от 01.03.2012г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 година на 2 юни 2019 година в 12:00 часа ще се проведе тест със сиренната система.
Тестът ще се проведе чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) в продължение на две минути, като ще бъде излъчен акустичния сигнал „Въздушна опасност”.

27 май 2019