МВР

ОД Плевен

 

Новини

Плевенските полицаи задържаха мъж, стрелял с пистолет по сградата на библиотеката в областния град

 

Плевенските полицаи задържаха мъж, стрелял с пистолет по сградата на библиотека „Христо Смирненски“ в областния град. Изстрелите по зданието са произведени на 1 януари 2019 година, когато в сградата не е имало посетители. Сигнал за инцидента е постъпил в полицията в 0:10 часа. При огледа криминалистите са установили, че са нанесени материални щети на стъклена табела, четири витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. Иззети са шест проектила. На 4 януари 2019 година след проведени множество оперативно- издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Първо РУ – Плевен и  сектор Базова научно-техническа лаборатория при ОД на МВР – Плевен е задържан извършителят - 66-годишен от Плевен, произвел отделни изстрели. Иззето е оръжието, с което е стреляно - пистолет Валтер“, законно притежаван.
В хода на проведените мероприятия е извършено претърсване в частен дом, обитаван под наем от 66 годишния в град Плевен, който не е криминално проявен, живущ в близост до регионалната библиотека. На адреса са намерени и иззети  законно притежаван боен пистолет „Валтер – П22“, калибър 22 lr  с два броя пълнители към него, разрешително за носене и съхранение на късо бойно оръжие, около 700 броя патрони в калибър 22 lr, три броя незаконно притежавани бойни патрона в калибър 9х18, открити в нощно шкафче в една от стаите. На тераса, прилежаща към жилището са открити седем броя гилзи в калибър 22 lr. Назначени са експертизи. Изясняват се мотивите на 66-годишния, довели до стрелбата. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 216, ал.1 от НК и чл. 339, ал.1 от НК. Оперативно - издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия са проведени под ръководството на прокурор от РП - Плевен.

 

04 яну 2019

Организиране на посещения и срещи в населените места на територията на област Плевен от мобилни екипи от служители на ОДМВР – Плевен през месец януари 2019 година

За подобряване на дейността по опазване на обществения ред и изпълнение на мероприятията, заложени в план  на МВР  и план на ОДМВР-Плевен за противодействие на конвенционалната престъпност за периода юли 2018 година - юли 2019 година на територията на Област Плевен са сформирани мобилни екипи за прием на граждани.

ГРАФИК ЗА ПОСЕЩЕНИЯ ОТ МОБИЛНИТЕ ЕКИПИ ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ  2019 г.
11 януари - Населени места към Първо РУ Плевен
Село Радишево – 09.30 часа – читалището в село Радишево
Село Тученица – 10.30 часа - читалището в село Тученица
Село Бохот – 11.30 часа - клуб на пенсионера в село Бохот

18 януари - Населени места към Първо РУ Плевен
Село Опанец – 09.30 часа - клуб на пенсионера в село Опанец
Село Буковлък - 10.30 часа - салона на кметството при  село Буковлък
Село Върбица – 11.30 часа - клуб на пенсионера в село Върбица
Село Гривица – 12.30 часа - клуб на пенсионера в село Гривица

25 януари - Населени места към РУ Кнежа
Село Гостиля – 09.30 часа - Клуб на пенсионера село Гостиля
Село    Град Кнежа  - 10.30 часа – Зала на Общински съвет в град Кнежа
Село Бреница- 11.30 часа - Читалище „Народно съзнание“ в село Бреница
Село Лазарово – 13.30 часа – Пенсионерски клуб в село Лазарово
Село Еница-14.30 часа - Кметството на село Еница

27 дек 2018

Три деца от Плевен получиха подаръци в 15-о Коледно издание на Национална благотворителна кампания за подпомагане на загинали служители от системата на МВР

 

Празниците са винаги повод да отдадем своята заслужена почит към героизма на нашите загинали и пострадали колеги при изпълнение на полицейските им задължения. Полицейската професия е символ на всеотдайност и смелост. Тя съдържа мъжество, риск и много обич към хората и справедливостта.
Инициативата е част от благотворителна кампания на МВР. За поредна година държавата и частни фирми се обединиха, за да направят, по-щастливи Коледните и Новогодишните празници на децата, чиито родители са загинали или пострадали в борбата с престъпността, за да осигурят безопасността и сигурността на другите. В 15-а за кампанията година участваха три деца от Плевен – Ивона и Красимир Накови и Татяна Бонева. 
Началото  на Кампанията бе поставено през 2003 година по идея на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.  Средствата се набират целогодишно чрез кратки номера 1866 и 0900 5 1866, специално открити от телекомуникационните компании, и по банков път, а от няколко години и от служителите на МВР, които ежемесечно заделят от заплатите си сума за благородната инициатива. За Новата година трите деца на загинали служители от ОДМВР – Плевен при изпълнение на служебния си дълг получиха подаръчни комплекти от Technopolis и ваучери Billa от по 150 лева. В  навечерието на Коледните празници, набраните през годината средства се разпределят на равни суми и се превеждат по сметките на всички деца, открити от ДСК.

21 дек 2018

ОДМВР – Плевен предприе мерки за безопасност по време на Коледните и Новогодишните празници

Осигурено е засилено присъствие на местата за масово събиране на хора

За осигуряване на добър обществен ред и повишаване сигурността на гостите и гражданите в област Плевен по време на предстоящите празници ще бъдат извършени полицейски проверки в търговски обекти, заведения и по пътищата на територията на областта. Изготвени са графици за допълнителни дежурства и засилено полицейско присъствие се предвижда по главните пътища и в малките населени места в празничните дни. Планирани са специализирани полицейски операции самостоятелно и съвместно със други институции. Ще се обърне особено внимание върху спазване изискванията чл. 60, ал. 1, т. 3 и т. 3а от ЗОБВВПИ, забраняващ носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, чл. 59, ал. 1 от ЗОБВВПИ, забраняващ преотстъпване на други лица, съхранението на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Създадена е организация за недопускане и предотвратяване на незаконна търговия и използването на нестандартни пиротехнически изделия на територията на област Плевен преди и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Ще се извършват проверки на търговски обекти и обществени места, където се съхраняват, продават или предлагат пиротехнически изделия. При констатиране продажба на пиротехнически изделия на обществени места без полицейски разрешения, на нарушителите ще се съставят актове за установени административни нарушения на ЗОБВВПИ, по реда на ЗАНН. Еуфорията в новогодишната нощ предизвиква у много хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки.
Забранена е продажбата на пиротехнически изделия – извършването на търговска дейност без наличието на Разрешение за търговия, издадено от сектор  „КОС“ при Главна дирекция “Национална полиция” – София.
Всички лица, получили Разрешение за търговия с пиротехнически изделия са длъжни да водят регистър, в който да записват подробна информация, движението и наличността на изделията в конкретния търговски обект. 
Търговците на пиротехнически изделия са длъжни да съхраняват регистъра в срок от 10 години от неговото започване.
Който не води регистър се наказва с глоба и/или имуществена санкция и отнемане на разрешението за срок до една година.
Търговията с пиротехнически изделия следва да бъде извършвана само в специализирани магазини, като изделията се излагат само върху закрити лавици или под стъклен похлупак в заводска опаковка и в количества, необходими само за непосредствена продажба. На видно място в магазина се излага списък на предлаганите пиротехнически изделия – всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употреба на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.
Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия налага възрастово ограничение на режима на придобиване на пиротехнически изделия, като в него е въведена забраната за продажбата на фойерверки от категория 1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години. Тези норми въвежда изискването пиротехническите изделия в домашни условия да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца.
Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1 (бенгалски огън, конфети и др.), в закрити помещения. За нарушаване на тази разпоредба е предвидено наказание глоба.
При употреба на пиротехнически изделия трябва стриктно да бъдат спазвани указанията на производителя – за всяко пиротехническо изделие те могат да бъдат различни. Пиротехнически изделия без указания на български език и без обозначение за произхода им, както и повредени такива могат да бъдат опасни и да превърнат празника в трагедия. Следва да се обърне специално внимание когато ще се борави с пиротехнически изделия – те съдържат взривни вещества и смеси – безотговорно и самонадеяно е да се консумира алкохол, след което да се пускат фойерверките – алкохолът силно повлиява чувството за критичност и забавя реакциите.
В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел. Възможностите за нещастни случаи са много големи.
Не подценявайте противопожарните изисквания.
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на коледните и новогодишни празници  повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.
Провеждат се срещи с представителите на фирмите, извършващи частна охранителна дейност на територията на областта, за обмен на информация, за обезпечаване на сигурността и обществения ред, по време и след празниците.
Специално внимание се обръща на  плана за взаимодействие с ОДМВР – Плевен, телефоните за връзка със съответните дежурни части. Заостря се вниманието на служителите към местата с масово струпване на хора; лица с агресивно и неадекватно поведение, лица с обемисти багажи и оставени без надзор вещи. Търговците да бъдат внимателни при транспортиране на парични суми и недопускане съхранението им в търговските обекти.
Благодарим на всички представители на частни охранителни фирми за доброто взаимодействие през изминалата година.
Създадена е необходимата организация за безопасност на движението, при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни, като се обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани. Особено внимание ще се обърне за контрола на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС, както и на безопасността на пешеходците. Създадена е организация за повишено полицейско присъствие, с оглед осъществяване на контрол и улесняване на движението по пътищата с висока интензивност на движението и в периодите на върхово натоварване.
Много хора празнуват извън домовете си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи.
На първо място е дискретността - не бива много хората да знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. Не  оставайте в дома големи суми пари, бижута и злато. Непрекъснатото писане във фейсбук за това, къде се намирате  може да изиграе лоша шега.
Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите.
Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Една от последните схеми, която прилагат джебчийките е следната: „Отивате в магазин или мол, за да купувате подаръци. Респективно, носите повече пари. Изведнъж край вас започва да се запъва и да реве добре облечено дете, което вдига страшен шум, всички го гледат. Е, докато го гледат, става опразването на чанти и портфейли“.
По време на празниците се активизират измамниците!
Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците добиват лични данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да „източат“ банковите им карти.
Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Един от популярните сценарии е за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста. Друг хит при измамите е, че вие сте в опасност и някой ще ви нападне и обере. Тази информация се съобщава по телефона, след което се обаждат от името на полицейски началник и искат събиране и даване на определена сума пари/, която да послужи при залавянето на нападателите. Указанията са, левовете да бъдат сложени в торбичка и хвърлени през терасата или оставени до кофа за боклук.
Най-често жертви стават възрастни хора, затова по-младите трябва да ги предупредят за съществуващата опасност.
От полицията съветват по никакъв повод да не се дават пари на непознати хора и при всяко съмнение да се търси помощ от МВР.
МВР отново призовава гражданите: Под никакъв предлог не предоставяйте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона
Съвети как да разпознаете и избегнете телефонна измама
Най-често използваната от измамниците схема е - „Оказване на помощ на полицията“. При всички положения, не се поддавайте на този сценарий, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112, по възможност от друг апарат, а не този, от който е получено обаждането от измамниците.
Измамниците използват различни сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.
Разпознай измамата:
АКО ПОЛУЧИШ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ
АКО ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ
ТОВА Е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА.
НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!
НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!
НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!

Пътуването с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване се уверете, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение и опит зад волана. Този сезон, характерен с мъгли, мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи. Не шофирайте след употреба на алкохол. Ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции през всички празнични и почивни дни.
По празниците, на територията на целия регион и особено в участъците на главните и първокласни пътища ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, за регулиране и облекчаване на движението.

Ръководството на ОДМВР – Плевен Ви пожелава благословено Рождество Христово и приятно  посрещане на Новогодишните празници!

 

20 дек 2018

Мерки за осигуряване на пожарна безопасност по време на Рождество Христово и Новогодишните празници

При честването на предстоящите Рождество Христово и Новогодишните празници не трябва да се подценява спазването на правила за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното настроение.
- Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди - да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.
- Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.
- Не претоварвайте електрическата инсталация на дома си!
- Игрите и забавленията на децата крият опасност от възникване на пожари. Упражнявайте постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е опасно. Разяснете ползата от огъня и вредата от пожар.
- Много от пиротехническите средства - бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!
- При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.

При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:
- Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
- Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;
- Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор   
- Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън. Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.
- Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
- Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.

При пожар съобщете на телефон 112. При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.

17 дек 2018

Криминалисти на ОДМВР – Плевен неутрализираха нарколаборатория за производство на наркотици

Иззети са климатични инсталации, луминесцентни лампи, вентилатори, растения от рода на конопа. Двама са задържани за 72 часа

 

Специализирана полицейска операция срещу производството и разпространението на наркотични вещества е проведена на територията на село Румянцево, област Ловеч и село Девинци, област Плевен.

В акцията, под ръководството на Районната прокуратура в Червен бряг, са участвали служители на Криминална полиция, отдел „Разследване“ и Специализирани полицейски сили при ОДМВР – Плевен и колегите им от РУ – Червен бряг.

В хода на процесуално – следствените действия на адрес в село Румянцево, в специално изградени помещения и в момент на отглеждане на растения от рода на конопа са задържани двама мъже  - 33 годишен от София и 41- годишен от Червен бряг. Оттак криминалистите иззели 1000 растения от рода на конопа с различна височина и 20 изсушени растения, с общо тегло 2 кг. За растежа им се "грижело" специално технологично оборудване  - 4 климатични инсталации, 51 луминесцентни лампи, 50 вентилатори. В помещенията са намерени и 70 туби с различна вместимост, съдържащи течен тор, 40 чувала торо-почвена смес, 9 влагомера и 10 термометра.

В жилище в с. Девинци, обитавано от 33 – годишния мъж, служителите на реда открили  2 г кокаин и 3г хероин.

След изтичане на 24 – часовите полицейски мерки, с прокурорско постановление двамата мъже са задържани за 72 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

17 дек 2018

За доказан професионализъм и изключителен принос при разследване на престъпления служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР – Плевен получиха трета колективна награда “Полицай на годината 2018”

 

Поредното издание на церемонията “Полицай на годината 2018”, създадена и развита по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация “Доверие и закрила” се проведе на 13 декември от 11.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата в София.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов сърдечно благодари на колегите за избора да работят в системата на МВР и да продължават да изпълняват своята мисия, въпреки всички трудности, които срещат. По думите му, когато трябва да бъде наложено върховенството на закона, няма малки и големи  победи, защото всеки един случай касае човешка съдба, човешки живот. В обръщението си към наградените  вътрешният министър подчерта, че отличието е  оценка на техния труд и този на колегите им, с които работят в екип.
Трета колективна награда “Полицай на годината” бе присъдена на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Плевен. Високото отличие е за разкриване на извършени грабежи през периода от 2016 година до 2018 година на значителни парични суми на лица, осъществяващи инкасова дейност, за разкрити 17 телефонни измами, както и за три организирани групи за извършване на кражби от магазини. Издирени са 50 лица, разкрити и иззети наркотични вещества и разкрити кражби на МПС.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев поздрави сърдечно наградените полицаи и им пожела здраве, сили, професионални и лични успехи, смелост и упоритост в работата! Изрази убеденост, че и в бъдеще с техния труд ще защитават авторитета на Министерството на вътрешните работи. 
Началникът на сектора главен инспектор Веселин Вътов благодари на служителите от полицейските управления в Областната дирекция, както и на всички структури на МВР за ефективното партньорство. Присъдената награда е колективен труд за проявения от  всички нас професионализъм в работата за постигане на най-висшата ни обща цел - защитата на обществото и законността! Благодаря Ви за всеотдайността, за вярата и амбицията, за убедеността в каузата на тази трудна и отговорна професия, за това, че ми повярвахте!

 

14 дек 2018