МВР

ОД Смолян

 

20 яну 2022

В Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян са отличени победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината 2021 г.“.

 

Двама служители на РД ПБЗН – Смолян са победители в областното ниво на националния конкурс „Пожарникар на годината 2021 г.“.

Младши инспектор Венцислав Севдалинов Молов е отличен в категория: служители на ГДПБЗН, раздел „Пожарогасителна дейност“, той е водач на специален автомобил I степен в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян и в категория: служители на ГДПБЗН, раздел „Спасителна дейност“ , победител е младши експерт Иван Илиев Бързински - командир на екип в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Девин.  За показаните високи резултати отличените служители бяха наградени с „Писмена похвала“ от директора на РД ПБЗН Смолян -  комисар Симеон Цървуланов.

                                                                       

Конкурсът „Пожарникар на годината“ на МВР се провежда за 27-ти път, като е една от формите за популяризиране дейността на органите, осъществяващи пожарна безопасност и защита на населението и издигане на обществения авторитет на професията. В рамките на два етапа – областен и национален, за конкретен и съществен принос в цялостната дейност за преодоляване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации се номинират и награждават служители от регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в страната, представители на партниращи институции и организации и граждани.             

 

 

 

 

20.01.2022 г.                                                  Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян


Закриване на Републикански турнир “Купа България” по стрелба с пистолет за служители на МВР

Завърши XI-тия Републикански турнир “Купа България” по стрелба с пистолет за служители на МВР. Организатори на надпреварата са Спортната асоциация на МВР и ОДМВР – Смолян. Двудневното състезание се проведе на стрелбището на областната дирекция. Участие взеха над 100 участника, представители на различни структурни подразделения на МВР. На церемонията по закриване на състезанието наградите за победителите бяха връчени от старши комисар Николай Димов – директор на ОДМВР – Смолян, в качеството му на домакин на събитието. Отличилите се състезатели получиха купи, грамоти и медали.

 

Класиране:

 

Индивидуално /жени/

I място –   Изабела Панайотова - ОДМВР – Варна

II място –  Цветослава Маринова – Академия на МВР

III място – Велина Гайдарова – ГДЖСОБТ

IV място – Катя Василева – ОДМВР – Враца

V място –   Вилиана Божкова – СДВР

VI място – Лора Иванова - Академия на МВР

 

Индивидуално /мъже/

I място –   Тихомир Петров - ОДМВР – Габрово

II място –  Ивайло Флоров – ОДМВР – Враца

III място – Кирил Джоджев – ОДМВР - Варна

IV място – Веселин Крумов – ГДЖСОБТ

V място –  Цанко Близнаков – ОДМВР - Пазарджик

VI място – Николай Милушев - ОДМВР – Враца

 

Отборно /жени/

I място –   Академия на МВР

II място –  СДВР

III място – ОДМВР – Враца

IV място – ОДМВР - Кърджали

V място –  ОДМВР - Варна

VI място – ОДМВР – Разград

 

Отборно /мъже/

I място –   ОДМВР - Пазарджик

II място –  ОДМВР – Враца

III място – ОДМВР – Ловеч

IV място – ОДМВР - Габрово

V място –  СДВР

VI място – ГДЖСОБТ

 

Комплексно класиране

I място –  ОДМВР – Враца

II място –  СДВР

III място – Академия на МВР

IV място – ОДМВР - Варна

V място –  ОДМВР - Кърджали

VI място – ОДМВР – Ловеч


23 дек 2021

Мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на коледните и новогодишни празници

Във връзка с предстоящите коледните и новогодишни празници, както и свързаните с тях почивни дни в Областна дирекция на МВР и РД „Противопожарна безопасност и защита на населението“- Смолян е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността, повишаване на безопасността на движението по пътищата, пожарната безопасност и защита на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

 

Осигурен е максимален брой полицейски служители, които да регулират и подпомагат движението по главните и второстепенни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очакваната му интензивност. Стриктно ще се следи за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и за движението с неподготвени автомобили при евентуално влошена метеорологична обстановка.

 

В тази връзка „Пътна полиция“ – Смолян, апелира водачите на МПС да бъдат отговорни на пътя! Нека предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за зимни условия автомобили и да спазват правилата за движение.

 

Ще има засилено полицейско присъствие около обектите и местата на провеждане на празничните мероприятия (църкви, храмове, площади, туристически комплекс Пампорово и други туристически селища).

 

Съвместно със служители на РДПБЗН-Смолян са извършени проверки на питейни и увеселителни заведения в областта, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са организацията за пожарна безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване.

 

По отношение на въведените мерки от здравните власти ще се осъществява контрол върху спазването им от присъстващите на открити места и в големи търговски  вериги. Особено внимание ще бъде обърнато на  проверките по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения максимум. Ще се следи за спазването на определената физическа дистанция от 1,5 метра, както и на задължителното  носене на защитна маска за лице. Планирани са и съвместни проверки с участие на представители от  Регионална здравна инспекция, Областна дирекция за безопасност на храните и Комисия за защита на потребителите.

 

Областната дирекция на МВР пожелава светли коледни и новогодишни празници на всички жители и гости на област Смолян!

 


22 дек 2021

Откриване на Републикански турнир "Купа България" по стрелба с пистолет за служители на МВР - Смолян - 2021 г.

Официална церемония за тържественото откриване на коледния Републикански турнир “Купа България” по стрелба с пистолет за служители на МВР –  Смолян, 2021 г. се състоя днес от 11.00 ч. пред сградата на ОД МВР – Смолян. Състезателите в турнира са общо 107 участници от 22 отбора от Областните дирекции на МВР в страната, които ще премерят сили в следващите два дни.

 

Официални гости на церемонията бяха, зам. областния управител на област Смолян – г-н Младен Исаев, зам. кмет на община Девин – г-жа Дияна Чаушева, комисар Ивайло Стоянов – директор на РД “Гранична полиция” - Смолян и директора на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов, който приветства участниците в състезанието и им пожела успешен старт, точен мерник и победен финал.

 

Републиканският турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР – 2021 г. е организиран за единадесета поредна година от Спортна асоциация на МВР, която е основана на 14 август 1990 год. в София. В асоциацията членуват над 52 клуба. В нея се развиват и провеждат републикански прегледи и първенства по стрелба, джудо, джу-джуцо, карате, кик-бокс, полицейска лична защита, ски-алпийски дисциплини и биатлон, ориентиране, футбол, волейбол, баскетбол, тенис, турнири по таекуондо, тенис на маса, воден слалом, колoтуризъм, кросове и други. Спортната асоциация на МВР членува в USPB /Балкански полицейски спортен съюз/, на който е и съучредител; в USPE /Европейски полицейски спортен съюз/ и в Световен полицейски спортен съюз /USIP/.

 

Отбори и състезатели – служители на МВР са участвали на редица Балкански, Европейски и Световни игри за полицаи и пожарникари. Спечелени са многобройни медали, купи и призови класирания.

 

През последните години градът ни се утвърди като традиционен домакин на турнира. Благодарение на добрата база и отличните условия за провеждането на състезанието, ежегодно броят на отборите, участващи в него се увеличава.


21 дек 2021

Практически препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно пътуване по коледните и новогодишни празници.

 

За Коледа и Нова година много хора потеглят на път. Цели семейства са в автомобилите и избират маршрут на територията на страната или в чужбина. Често пътуванията са организирани от групи – приятелски или служебни, но са свързани с предстоящо съвместно празнуване. Трафикът традиционно е изключително натоварен и интензивен с пикове в началото на празниците и в последния почивен ден. Онези, които не пътуват, също участват в уличното движение, което е не по-малко натоварено.

За да се чувствате по-подготвени за предстоящите празнични дни, вижте препоръките на „Пътна полиция“:

 

СУПЕР ДЕСЕТ ЗА ВОДАЧИ

Преди път проучи прогнозата за времето и се информирай за ограниченията по избрания маршрут!

При очаквано влошаване на обстановката, не потегляй на път! При усложнения изчакай обстановката да се нормализира!

Движи се само с изправно превозно средство! Не подценявай дори незначителната неизправност!

Зареди в достатъчно количество всички течности в автомобила. Помни, че трябва да са подходящи за зимни условия. Зареди достатъчно гориво!

Провери задължителното оборудване налично ли е в автомобила. Виж съдържанието на аптечката!

Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави ги на достъпно място!

За дълъг път се подсигури с вода, храна и одеяло.

Вземи документите си и тези на автомобила! За чужбина ти трябва зелената карта.

Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота!

Шофирай разумно! Бъди толерантен! Дай път на пешеходците!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ЛИЧНА ГРИЖА

Ако задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи навреме нова!

Провери валидността на преминатия технически преглед на автомобила!

Ако пътуването е зад граница, носи личната си карта/паспорта и зелената карта!

В определени ситуации при пътуване зад граница с деца се изисква декларация или друг документ. Проучи въпроса и си осигури декларация. Не я забравяй!

Ако си пил алкохол, не потегляй на път без значение от разстоянието!

Да шофираш след употреба на наркотици, е престъпление!

Не шофирай уморен! Тръгни, когато си напълно отпочинал!

На дълъг път и при влошена метеорологична обстановка нека шофира най-опитният!

За новия и за неопитния водач не е подходящо да се учи да шофира при влошени метеорологични условия!

Шофирай концентрирано, не си отвличай вниманието!

 

СУПЕР ДЕСЕТ В ГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ

Съблюдавай пътните знаци и маркировка!
Особено през зимата спазвай по-голяма дистанция!
Шофирай внимателно!
Внимавай за работници на пътя!

В районите на неосветени кръстовища и пешеходни пътеки бъди внимателен! Пешеходците обикновено са с тъмни дрехи и се появяват в полезрението ти в последния момент.

Ако си спрял принудително в аварийната лента на магистралата или скоростния път, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник – постави го на не по-малко от 100 метра от превозното средство!

Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!

За почивка използвай обособените за отдих места или паркинга на крайпътен обект, за да избегнеш риска от катастрофа при неправилно спиране на пътното платно.

В автомобила всички трябва да са с поставени обезопасителни колани, а децата – да са в специално столче/седалка!

На мотопеда/мотоциклета всички трябва да са със защитна каска!

Осигурявай предимство. Предимството е живот!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ГРИЖИ ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Почисти изцяло автомобила си, ако е затрупан от сняг или е замръзнал!

Особено преди дълъг път провери:

 • състоянието, дълбочината на протектора и налягането на гумите;

 • маслото и антифриза;

 • изправността на светлините;

 • изправността на отоплителната инсталация на автомобила;

 • изправността на стъклопочистващата система и количеството зимна течност в резервоарчето;

 • пожарогасителят и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са;

 • обезопасителният триъгълник на достъпно място ли е;

 • светлоотразителната жилетка в колата ли е и на достъпно място ли е;

 • закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

 

СУПЕР ДЕСЕТ ИДЕИ ЗА ПЛАНИРАНЕТО

Предварително планирай пътуването и си подготви резервен маршрут за всеки случай.

Непосредствено преди потегляне провери за ограничения и се информирай за прогнозата за времето! Дори да няма видима причина за ограничението, не го нарушавай!

За далечното пътуване предвиди повече почивки на обособени места за отдих!

Ако ще празнуваш извън населено или на непознато място проучи:

 • има ли бензиностанции по пътя;

 • какъв е обхватът на мобилните комуникации;

 • къде е най-близкото лечебно заведение;

 • къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях;

 • къде е най-близкото районно управление на МВР.

  При пътуване зад граница се информирай къде е българското посолство и как да се свържеш с него.

  Информирай се за изискванията на страната, към която пътуваш, против разпространението на COVID.

 

СУПЕР ДЕСЕТ ЗА НЕОЧАКВАНОТО И НЕПРЕДВИДИМОТО

Не забравяй да информираш близките си в каква посока и с кого пътуваш.

Макар и поостаряло – вземи пътна карта за района, към който пътуваш. Може да няма обхват или зарядът на GPS-комуникаторът ти да падне.

За дълъг път си вземи вода за пиене и храна, вземи и одеяло за всеки случай.

Постави в багажника вериги за сняг, лопата и буксирно въже, ако отиваш към район с очаквани снеговалежи.

Зареди напълно мобилния си телефон!

Вземи зарядни за устройствата, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).

Зареди в резерва антифриз, масло и зимна течност за чистачки.

Вземи препарат за размразяване на стъкла и ключалки.

Носи в себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.

Запиши си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

 

СУПЕР ДЕСЕТ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Пресичай на пешеходна пътека! Дори да си с предимство, премини, когато си убеден, че шофьорът е възприел намерението ти за пресичане.

Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!

Не тичай, за да хванеш автобуса, тролейбуса, трамвая! Изчакай следващия. По-добре да закъснееш, отколкото да получиш травма от падане или да попаднеш в катастрофа.

Обличай светли връхни дрехи! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото, раничката!

Зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията!

Шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове!

Когато пресичаш, спри или намали музиката, ако трябва, свали слушалките, за да възприемаш правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари!

Пази се от висулки при движение в близост до сгради.

За да напазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

Бъди толерантен, не навлизай внезапно на платното за движение.

 

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

 


20 дек 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО