МВР

ОД Смолян

 

03 авг 2021

Съобщение за удължено работно време в звено “Български документи за самоличност" - Смолян

За улеснение на гражданите от 04.08.2021 г. временно се въвежда удължено работно време от 07:30 до 17:30 часа на звено “Български документи за самоличност” в ОДМВР - Смолян.

Тази промяна цели облекчаване на административното обслужване на гражданите и повишаване на качеството на услугата. Тя е продиктувана и от факта, че през летния период се увеличава броят на желаещите да  заявят и получат български документи за самоличност.

Oт Oбластна дирекция на MBP - Смолян нaпoмнят нa гpaждaнитe, чe мoгaт дa пoдaвaт зaявлeния зa издaвaнe нa лични дoĸyмeнти и пo eлeĸтpoнeн път нa Интepнeт aдpec: httрѕ://е-uѕlugі.mvr.bg. Чpeз пopтaлa зa eлeĸтpoнни aдминиcтpaтивни ycлyги нa MBP вceĸи бългapcĸи гpaждaнин, пpитeжaвaщ вaлидeн бългapcĸи ĸвaлифициpaн eлeĸтpoнeн пoдпиc, мoжe дa пoдaдe зaявлeниe зa издaвaнe нa лични дoĸyмeнти и yдocтoвepeния. Toвa ca: личнa ĸapтa или пacпopт, yдocтoвepeниe зa cъбития, cвъpзaни c издaвaнeтo нa дoĸyмeнти, ĸaĸтo и дyблиĸaт нa cвидeтeлcтвo зa yпpaвлeниe нa мoтopнo пpeвoзнo cpeдcтвo.

Заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във  всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“ (БДС) , на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен  адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото  звено, където е подадено заявлението.

Oт 1 юли дo 31 юли 2021 г. в ceĸтop „БДC“ в OДMBP – Смолян, ca пpиeти 3676 зaявлeния нa гpaждaни зa издaвaнe нa дoĸyмeнти зa caмoличнocт/лични ĸapти и пacпopти/и СУМПС.

 


График на планираните срещи на мобилните екипи от ОДМВР – Смолян в малките населени места през месец август 2021 г.

През месец август 2021 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Смолян мобилни екипи, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и представител на РСПБЗН - Смолян, ще посетят малки населени места и проведат срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

На територията на община Смолян

- с. Чокманово -         на 11.08.2021 г. – 10:30 ч.

- с. Смилян -               на 11.08.2021 г. – 11:30 ч.

- с. Могилица-            на 11.08.2021 г. – 13:30 ч.

- с. Арда -                    на 11.08.2021 г. – 14:30 ч.

 

На територията на община Златоград

- с. Бурево -                 на 18.08.2021 г. – 11:00 ч.

- с. Средец -                 на 18.08.2021 г. – 13:00 ч.

- с. Изгрев -                  на 18.08.2021 г. – 14:00 ч.

- с. Диманово -             на 18.08.2021 г. – 15:00 ч.

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.


28 юли 2021

Стартира специализирана полицейска операция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети

От днес до краят на месец август на територията на РУ – Девин при ОДМВР Смолян, ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети. Акцията е във връзка с усложнената пътнотранспортна обстановка и зачестилите тежки ПТП с ранени лица с участието на мотоциклети. Само за изминалите две седмици трима мотоциклетисти са пострадали при настъпили пътни инциденти в този район.

Екипите на “Пътна полиция” ще следят основно за правоспособност на водачите на двуколесни и триколесни МПС, регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на табелата с регистрационен номер, недопускане управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, използване на защитни каски от водачите и пътниците.

При установяване на нарушения за Закона за движение по пътищата ще се предприемат незабавни действия за санкциониране на нарушителите.

 

От 14 до 18 юли тече и друга акция по безопасност на движението на територията на ОДМВР – Смолян, в нея се осъществява контролната дейност за неизправните шумозаглушителни устройства на превозните средства. В хода на засилените проверки  се следи за техническата изправност на автомобилите, наличието на монтирани шумоусилващи устройства и други нарушения на ЗДвП.

 

 

 


16 юли 2021

Изборният ден в област Смолян започна в спокойна обстановка

Изборният ден започна в 07:00 часа, секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл [email protected]

В днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Смолян, ще работят от 08:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Областна дирекция на МВР - Смолян е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.


11 юли 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО