МВР

ОД Русе

 

22 дек 2017

ДНЕС ЗАПОЧНАХА СЪВМЕСТНИТЕ КОНТРОЛНИ ПРОВЕРКИ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ОТ СМЕСЕНИТЕ БЪЛГАРО-РУМЪНСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ ЕКИПИ

 

 

 

Днес в 13:30 часа, точно на самата граница между България и Румъния, на Дунав мост, се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави. На символичната церемония присъстваха началниците на двете пътни полицейски служби от Русе и Гюргево главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску.

Както вече съобщихме, смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния ще осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението в периода на коледните и новогодишни празници.  Работата на българо-румънските полицейски екипи, по пътищата от двете страни на Дунав мост, стартира от днес - 22 декември 2017 година.

Служителите на реда ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава в двата съседни гранични района – Русе и Гюргево. Целта е осигуряването на пътната безопасност в празничните и почивни дни на румънските и българските граждани, с оглед очаквания интензивен трафик.

Екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки по предварително изготвен и съгласуван график на територията на районите на Русе и Гюргево. Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства и т.н.  

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

 

РУСЕНКИ СРЕД НАЙ-ТОЧНИТЕ СТРЕЛЦИ С ПИСТОЛЕТ

Отборът по стрелба на ОДМВР – Русе се представи достойно в коледния турнир “Купа България” в Смолян ​Републикански турнир “Купа България” по стрелба с пистолет за служители на МВР се проведе от 19 до 22 декември 2017 г. в гр. Смолян. Той е част от спортния календар за 2017 г. на Спортна асоциация - МВР.

Републиканският преглед за служители на МВР е организиран за осма поредна година от Спортната асоциация на МВР – отдел “Център по бойна подготовка и спорт” към Академията на МВР и Спорен клуб “166” – Смолян. В надпреварата са взели участие 22 отбора с над 120 състезатели, от структури на МВР в цялата страна.

ОДМВР – Русе се представи с отбор от 5 състезатели: Людмила Пенева, Венета Сорева, Румен Георгиев, Пламен Пенчев и Пламен Стоилов.

Русенските служители на МВР се представиха достойно в турнира, като заеха призови места.

В отборната надпревара при жените Людмила Пенева и Венета Сорева завоюваха второто място, само на секунди разлика от първия тим.

В комплексното класиране отборът на ОДМВР – Русе се нареди на 6-та позиция в съревнованието между 22 отбора.

 

 /снимки - прикачени по-долу в новината/

 

Спортната асоциация на МВР е основана на 14 август 1990 година в София. В асоциацията членуват над 52 клуба. Асоциацията развива и провежда републикански прегледи и първенства по стрелба, джудо, джу-джуцо, карате, кик-бокс, полицейска лична защита, ски-алпийски дисциплини и биатлон, ориентиране, футбол, волейбол, баскетбол, тенис, турнири по таекуондо, тенис на маса, воден слалом, колoтуризъм, кросове и други. Спортната асоциация на МВР членува в USPB /Балкански полицейски спортен съюз/, на който е и съучредител в USPE /Европейски полицейски спортен съюз/ и в Световен полицейски спортен съюз /USIP/.

Отбори и състезатели – служители на МВР са участвали на редица Балкански, Европейски и Световни игри за полицаи и пожарникари. Спечелени са многобройни медали, купи и призови класирания.

 

22 дек 2017

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНИЯТА ВЪВ ВРЪЗКА С КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

 

 

 

Настоящите практически препоръки са изготвени въз основата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки.

По време на Коледните и Новогодишните празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението в дните преди и в края на почивните дни; зимните условия за движение; неосветени или слабо осветени улици в населените места; потегляне на път с неподготвени за зимата автомобили; неправилно движение на пешеходци, употребили алкохол; склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; значително намалена светла част от денонощието и рязко повишена опасност от блъскане на пешеходци в периода след смрачаване до около 21:00 ч.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол от водачи и пешеходци е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени по време на Коледните и Новогодишните празници през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви препоръчваме да спазвате следните препоръки:

* Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.

* Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.

* Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

* Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

* При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

* При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.

* Преди пътувания с автомобила предварително определете надежден водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

* Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.

* В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.

* Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.

Пожелаваме Ви весели празници и безопасно пътуване!

ОДМВР - Русе

 

21 дек 2017

ОДМВР – РУСЕ ПРЕДПРИЕМА НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ И ПОЧИВНИ ДНИ

ЕКСПЕРТИ СЪВЕТВАТ КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА СВОЯТА СИГУРНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

 

През месец декември традиционно Областна дирекция на МВР-Русе предприема допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на коледните и новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни, зимния туристически сезон и ученическата ваканция.

Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на съвместни мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата и извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения. Засилено полицейско присъствие ще има около обектите и в местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени събития, както и около големите търговските обекти. Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Планирани са и ще се проведат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения. По преценка акциите ще се провеждат съвместно с представители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе и други контролни, и компетентни институции.

На срещи с представителите на охранителните фирми и звената за самоохрана се обръща внимание за повишаване на бдителността и пропускателния режим, и своевременния обмен на информация с полицията. Съвместно с представителите на туроператорските фирми, ръководителите на групи и собствениците и ползвателите на местата за отдих са набелязани мерки за обезпечаване на сигурността при организирани екскурзии и пътувания.

По линия на пътния контрол е създадена необходимата организация за засилено присъствие на екипите в дните с интензивен пътникопоток преди, по време и след празничните и почивни дни в периода 22 декември,  27 декември, 29 декември 2017 година и на 1 януари 2018 година. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Проведени ще бъдат специализирани полицейски операции в районите на увеселителни заведения.
В този период ще се осъществява контрол и над въведените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

В периода до 31 декември 2017 година ще бъдат извършвани ежедневни проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.

 С цел недопускане на инциденти и престъпни деяния различни експерти от МВР са подготвили съвети към гражданите как да се погрижат за своята сигурност и да защитят имуществото си от посегателства по време на предстоящите празнични дни.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

С по-голяма бдителност и внимание за повече сигурност и лична безопасност

Погрижете се за сигурността на домовете си!

- Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места, тъй като от тях могат да се възползват недоброжелатели с цел извършване на кражби;

- При излизане затваряйте прозорците и балконските врати на жилището си;

- Бъдете особено предпазливи, когато в дома ви се опитват да влязат непознати под различен предлог;

- Ако в района, където живеете, забележите непознати лица или такива със съмнително поведение, незабавно позвънете в районното управление или на тел. 112;

- Не съхранявайте в дома си големи парични суми и ценности;

- Ако сте планирали пътуване, оставете на доверен съсед или роднина телефонния си номер, на който да се свърже с вас при нужда;

- Не оповестявайте публично в социалните мрежи плановете си за предстоящо пътуване през празниците. Тази информация може да бъде използвана за извършване на престъпление във ваше отсъствие.

Пазете се от джебчии!

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразнични дни около пазарите и православните храмове. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват техните джобове и чанти.

- Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете на части и ги сложете на различни места в чантата или вътрешните джобове на дрехите си;

- Попаднете ли в навалица, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото;

- Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, се обърнете рязко назад, за да огледате добре нападателя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще спомогне за разкриването на престъплението.

Внимавайте с пиротехническите изделия!

В дните около празниците се наблюдава масова употреба на пиротехнически изделия. Необмисленото и невнимателното им използване често обаче предизвиква пожари,наранявания – изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. Имайте предвид, че употребата на пиротехнически средства е забранена в обществени и административни сгради, в лечебни заведения и в близост до тях, в обществения и железопътен транспорт, в увеселителни заведения и дискотеки, в близост до детски и учебни заведения, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

При покупката им имайте предвид следното:

- всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкции за употребата му на български език;

- закупуването от деца се осъществява под родителски контрол;

- пиротехническите изделия се съхраняват далеч от отоплителни уреди, открит огън и химични вещества;

- безразборното им изхвърляне от тераси и прозорци представлява опасност за преминаващите граждани и автомобили;

- в никакъв случай да не се използват самоделно направени пиратки и бомбички, тъй като инцидентите с тях много често имат сериозни последици за живота и здравето.

 Пожелаваме Ви весели и спокойни празници!

ОДМВР - Русе

 

 

 

 

 

21 дек 2017

СМЕСЕНИ БЪЛГАРО-РУМЪНСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ ЕКИПИ ЩЕ РАБОТЯТ В РУСЕ И ГЮРГЕВО

Съвместните контролни проверки по безопасност на движението стартират на 22 декември

 

 

 

 

 

Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния ще осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението през декември, в периода на коледните и новогодишни празници.  Работата на българо-румънските полицейски екипи по пътищата от двете страни на Дунав мост стартира от 22 декември 2017 година.

Служителите на реда ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава в двата съседни гранични района – Русе и Гюргево. Целта е осигуряването на пътната безопасност в празничните и почивни дни на румънските и българските граждани, с оглед очаквания интензивен трафик.

Екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки по предварително изготвен и съгласуван график на територията на районите на Русе и Гюргево. Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства и т.н.  

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

 

20 дек 2017

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО