МВР

ОД Русе

 

18 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

Операция "EDWARD" - European day without a road death

 

 

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

***

Всеки, който желае, може да се присъедини към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/
В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD). 
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.


***


За АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ по темата (с
ъбитийна програма, партньори, данни за кампанията, препоръки, препратки към други страници и т.н.) следете сайта на МВР на адрес:

https://www.mvr.bg/press/актуална-информация/актуална-информация/актуално/преглед/актуално/edward-2017

 

 

В ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ОД МВР-РУСЕ ПРЕДПРИЕМА НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ПРИДВИЖВАНЕ НА ДЕЦАТА ДО УЧИЛИЩЕ

В ход е традиционната Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“Във връзка с откриването на новата учебна 2017/2018 година, с цел опазване на обществения ред в районите на детските градини и училищата, полицейски служители извършиха охранителни проверки в цялата област. Акценти в проверките са състоянието на оградите около училищата и на преградните парапети на границите между входовете и пътното платно; осъществяването на пропускателния режим в сградите и  наличието на физическа охрана; състоянието на осветлението в училищата и прилежащите им територии; на сигнално-охранителната техника и системите за видеонаблюдение; ограничаването на достъпа на МПС в училищните дворове; наличието и състоянието на изкуствените препятствия на платното за движение за ограничаване скоростта на ППС в непосредствена близост до училищата; на предупредителни пътни знаци А-19 /“Деца”/ и хоризонтална маркировка върху пътното платно.

Проведени са срещи с ръководствата на общините и с директорите на учебните заведения на обслужваната територия за съвместни действия по обезпечаване на обществения ред в районите на училищата и детските градини и допълнителни мерки за охрана и сигурност. Уточнени са начините за осъществяване при необходимост за своевременна връзка между училищните ръководства, фирмите, осъществяващи охраната на учебните заведения и районните полицейски управления.

Проведена е работна среща с ръководството на Регионалното управление на образованието за набелязване на съвместни мероприятия и дейности във връзка с провеждането на първия учебен ден – 15 септември и за недопускане на нарушения на обществения ред по време на училищните тържества.

Предстои изготвяне на графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност от служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини и учениците от училищата в областта, в така наречените “Часове на полицая”. Служители от “Пътна полиция” и “Териториална полиция“ в дирекцията ще участват в родителски срещи, в чиито дневен ред фигурира темата за пътната безопасност и сигурността на децата. 

През първите учебни дни по места полицейски служители ще запознаят присъстващите в училищата родители и педагози с рисковете от пътни инциденти с участието на деца и юноши и ще отправят практически препоръки за недопускането им.  Днес - 15 септември ще има засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения в областта, тъй като на този ден към тях се стичат не само ученици, а пешеходният и автомобилен поток допълнително се увеличава от родители, роднини, близки. С цел обезпечаване на безопасността на движението по оживените кръстовища, водещи към учебните заведения, ще има полицейски патрули.  В часовете на отиване и връщане на децата от училище служителите на РУ в състава на дирекцията имат готовност да осигурят безпрепятствено пресичане на улиците от учениците и техните придружители, а при необходимост и регулиране на движението на оживените кръстовища и други места с интензивен трафик.

Периодът от 25 септември до 1 октомври е обявен за Седмица на превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември -  за Ден на превенцията на национално ниво.

 

 

 


15 сеп 2017

В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” ОТПРАВЯТ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА, РОДИТЕЛИТЕ И ВОДАЧИТЕ НА АВТОМОБИЛИ

 

 

АКО СИ УЧЕНИК

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя.

 Затова ПОМНИ:

 АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ

Припомни си заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомни си правилата за движение па пешеходците.

Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:

- да пресичаш при зелена светлина на светофара;

- да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;

- да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.

 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.

На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с_друг по-възрастен  човек.

ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

Преди началото на учебната година  заедно с родителите си провери изправността на колелото

Припомнете си заедно най – безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ    

велосипедът е пътно превозно средство, а

велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение:

до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение:

Велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.

Винаги носи светлоотразителна жилетка и други  светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червено на светофара, защото лесно може ла причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.

ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО СИ РОДИТЕЛ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.

Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.

Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ

Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.

Използвай обезопасителната система за деца, дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМО ДО УЧИЛИЩЕ

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:

Настоявай пред детето на светофара то винаги да пресича на зелено.

Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.

Препоръчай на детето си на оживено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

Обсъждайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.

При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне зa помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

ЗАЕДНО

Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.

Уточнете  най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни,

че:

- велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

- до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

- когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

- за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.

АКО СИ ВОДАЧ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.

Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза та настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.

Винаги помни, че депата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ

Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

Винаги бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно повеление.

Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водачи му знак, че също трябва дa спре и да изчака преминаването на децата.

Винаги бъди толерантен към деца -  велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

 

15 сеп 2017

Девет телефонни измами са предотвратени за два дни

Общата сума на нереализираните измами е за близо 100 000 лева.

      Девет телефонни измами са предотвратени за два дни в резултат на активните и целеносочени действия на криминалисти от Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР в Русе, Варна, Монтана, Сливен и София. Общата сума на нереализираните измами е за близо 100 000 лева. Три от тях са на територията на ОДМВР-Монтана, четири на територията на ОДМВР-Сливен и две в ОДМВР-София. 
          В резултат на съвместните действия на криминалисти от ГДНП, ОДМВР-Русе и Варна, на 12 септември в морската столица е задържана 71-годишна жена, изпълняваща ролята на куриер (муле) в извършването на телефонни измами. Фактическото й задържане е станало в момент на вземане на пари, изхвърлени от 65-годишна жена. Става въпрос за 9 225 лева и златни накити. По случая има образувано досъдебно производство във Варна, а на пенсионерката е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 72 часа от прокурор от Районната прокуратура в морския град. При последвалите дейности по разследването, на адрес, обитаван от 71-годишната пенсионерка, са открити още около 5000 лева и златни накити, от други две измами, извършени от нея отново във Варна. Установена е съпричастност на задържаната към още седем измами, извършени на територията на морската столица за общо 15 000 лева.

 

14 сеп 2017

АБСОЛЮТНИ ШАМПИОНИ СТАНАХА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОДМВР – РУСЕ НА ФИНАЛНИТЕ РЕПУБЛИКИ СЪСТЕЗАНИЯ ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА И КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Русенските полицаи завоюваха първо място в комплексното класиране, взеха общо 8 купи и 9 медала

 

 

 

От 30 август до 1 септември 2017 г. в град Кранево се проведе трети финален етап на Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР.

В надпреварата участваха над 30 отбора от цялата страна, представители от различни подразделения на МВР.

ОДМВР – Русе взе участие с два отбора, с ръководител и треньор Станислав Станчев - главен инструктор по полицейска лична защита, а в индивидуалните срещи по карате „кумите” са се състезавали трима русенски служители.

 

Русенският отбор Александър Йорданов и Светослав Бодуров е заел първото място и е станал републикански шампион на България в „полицейска лична защита“. Другият ни тим в състав Милен Атанасов и Станислав Георгиев се е класирал на четвърто място в тази надпревара.

 

В състезанията по карате, в категорията до 75 кг, русенският служител Светослав Бодуров е завоювал второто място, а колегата му Станислав Георгиев е станал трети в същата категория. В категорията до 84 килограма русенецът Александър Йорданов е заел трета позиция.

 

При индивидуалните срещи в дисциплината карате–ката Светослав Бодуров е заел трето място.

 

В отборното състезание по карате са взели участие 12 отбора. След проведени 4 срещи и финал с представителите на ОДМВР – Пловдив, отборът на ОДМВР – Русе е завоювал първото отборно място.

 

Нашите представители завоюваха и комплексната шампионска позиция - първо място в крайното комплексно класиране в републиканските състезанията на МВР.

Русенските полицаи спечелиха общо 8 купи и 9 медала

 

 

 

 

 

 

 

04 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО