МВР

ОД Русе

 

22 яну 2021

СПЕЦОПЕРАЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОДМВР – РУСЕ

Действията по противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места са реализирани в районите на РУ – Ветово и РУ – Сливо поле

 

 

 

Специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места бе проведена вчера на територията на РУ – Ветово, а днес и на територията на РУ – Сливо поле. В полицейските действия са участвали екипи служители от различни подразделения на ОДМВР- Русe. В проверките са съдействали и инспектори от РДГ - Русе.

В хода на операциите служителите на МВР извършваха проверки за незаконна сеч и нерегламентирано съхранение и транспортиране на дървен материал,  посегателства срещу собствеността на гражданите, управление на МПС от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или упойващи средства, на нерегистрирани МПС и други нарушения на ЗДвП, нарушения на закона за българските лични документи, също за нарушения на акцизните режими, спазването на карантинни режими и въведените ограничения във връзка с извънредната обстановка, както и други дейности с цел превенция на конвенционалната престъпност. Наред с това установяване и на лица, извършители на престъпления, лица обявени за издирване, местно и общодържавно, проверки по Закона за гражданската регистрация.

На територията на РУ – Ветово в рамките на няколко часа са проверени 36 МПС, 74 лица. Съставени са общо 23 фиша и акта по ЗДвП, други 2 по ЗБЛД, както и един предупредителен протокол. Проверени са и 7 търговски обекта.
Образувани са 8 преписки за престъпления по чл. 235, ал.2 от НК, във връзка с установени случаи на незаконно съхранение и транспортиране на дървесина на територията на гр. Ветово и в гр. Сеново – общо над 10 кубика, както строителна така и за огрев.
Започната е работа и във връзка със случай на съхранение на акцизни стоки без платен налог. При проверка в частен дом в гр. Ветово, обитаван от 45-годишна жена, е открито количество ситно нарязан тютюн без бандерол, какъвто се изисква по закон. Количеството /около половин кг/ е предадено на полицейските служители, а по случая е заведена преписка с оглед данни за престъпление по чл.234, ал.1 от НК. 

Днес на територията на Община Сливо поле екипите са работили в района на с. Малко Враново. Проверени са 100 МПС и над 130 лица. Съставени са 14 акта и 28 фиша по ЗДвП. Образувани са 10 преписки - 8 случая за нерегламентиран дървен материал; един по линия „акцизни стоки“ – съхранявани в имот 7 кг. тютюн без платен налог; и един по линия на „културно-историческите ценности“, за открити антични монети.
Работата на част от екипите все още са в ход, с оглед документиране и изясняване на установените нарушения.

 

 

Действията на служителите на ОДМВР – Русе по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция на територията на малките населени места в областта продължават, в хода на планирани и други специализирани полицейски операции.

 

  


38-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН С НАРКОТИЦИ ПРИ ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ

Случаят се разследва под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе

 

 

На 6 и 7 януари т.г. на територията на гр. Русе, под надзора на Окръжна прокуратура Русе, от служители на Първо РУ - Русе е проведена специализирана полицейска операция във връзка с противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества.
В хода на реализираната акция е спрян за проверка лек автомобил „Форд Фокус“ с русенска регистрация, управляван от 38- годишен мъж. При проверката е установено, че автомобилът е без сключена застраховка "Гражданска отговорност", а при тестване на водача за наркотици, уредът е дал положителна проба за амфетамин и метамфетамин. Мъжът е бил отведен в сградата на Първо РУ, където му е извършен личен обиск и е открито пакетче с кристалообразно вещество, реагиращо на метамфетамин. При последващи процесуално-следствени действия - обиски, претърсване и изземване на адрес в Русе, обитаван от 38-годишния, както и в колата му, са открити и иззети множество телефони, наркотични вещества, вещества служещи за синтез на метамфетамин и средства за приготвянето му. Иззетите количества наркотици са в процес на уточняване и обект на предстоящи експертизи.
Действията по разследването на случая продължават, в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК, под ръководството и надзора на прокуратурата. Мъжът е с постановена постоянна мярка „задържане под стража“.11 яну 2021

ПЪРВИТЕ СРЕДСТВА, СЪБРАНИ ОТ КАМАНИЯТА„ЗАЕДНО ЗА СИГУРНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ“, ИНИЦИИРАНА ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОДМВР - РУСЕ, БЯХА ПРЕДАДЕНИ ДНЕС НА РЪКОВОДСТВАТА НА ДВЕ МЕДИЦИНСКИ ЗАВЕДЕНИЯ В РУСЕ

 

Първите събрани средства от кампанията „Заедно за сигурност и спокойствие“, инициирана от служителите на ОДМВР – Русе, бяха предадени днес на Специализираната болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания Д-р "Димитър Граматиков" и УМБАЛ „Медика“ в Русе.

Идеята за все още реализиращата се инициатива на служителите от ОДМВР в Русе се роди спонтанно в края на миналата година. Целта бе да се проведе  благотворителна кампания, която да подпомогне работата на техните колеги - медиците, с които са на първа линия в условията на ситуацията, породена от COVID-19, както и на пациентите, сред които попадат често хора от медицинския персонал и органите на реда. В допълнение към инициативата, възникна и идеята за изработването на календар за 2021 година, който да бъде даван в дар на дарителите, като жест на благодарност за отзивчивостта и съпричастността.

В луксозния печатен материал са събрани 12 кадъра, които представят служителите на реда не само в професионален, но и в човешки план – като хора, които са посветили живота си в полза на обществото. Само в рамките на няколко седмици проектът намери съмишленици и последователи и календарът стана факт.

В кампанията освен служители на МВР се включиха народни представители, областният управител на Русе и неговите заместници, кметове на общини, журналисти, служители на други институции, граждани. 

Кампанията за набиране на средства все още продължава в ОДМВР – Русе.

Даренията днес бяха приети от ръководствата на двете лечебни заведения с благодарност за съпричастността и вниманието от страна на служителите на реда.

 

 

Успоредно с кампанията „Заедно за сигурност и спокойствие“ служителите на МВР проведоха още една дарителска инициатива и днес събраните средства предоставени на майката на Боби, който пострада в тежката катастрофа, в която загина баща му - нашият уважаван колега гл.инспектор Станислав Станчев, началник на РУ-Ветово.

Детето вече се възстановява в домашни условия и всички стискаме палци много скоро процедурите да се увенчаят с успех.

 


07 яну 2021

НАГРАДИХА ПОЖАРНИКАРИ И ПОЛИЦАИ, УЧАСТВАЛИ В ЛИКВИДИРАНЕ НА ПРОИЗШЕСТВИЕ НА ЖП ГАРАТА В БОРОВО


 
Петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на инцидента с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция в района на жп гарата в град Борово на 16 декември т.г., бяха наградени днес в Бяла.
Главен инспектор Свилен Рачев - началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  Бяла, бе удостоен с най-високото отличие на МВР - "Почетен знак - III степен". Останалите пожарникари и полицаи получиха колективни парични награди.
Главен комисар Николай Николов - директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" връчи почетното отличие на гл. инспектор Рачев. Наградата е за проявен героизъм, смелост и себеотрицание, за конкретен съществен принос и висок професионализъм, изтъкна гл.комисар Николов. Той поздрави всички пожарникари и полицаи, както и кмета на община Борово и неговия екип, за професионализма и перфектно свършената работа при реализирането на спасителната операция.
"Радвам се, че нашите граждани в България започнаха да изпълняват подобни указания за евакуация. Допреди три-четири години това не беше така. Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат", каза Николов.
Главен инспектор Свилен Рачев заяви, че това признание е за всички негови колеги. „Не се чувствам по никакъв начин герой. Това, че знакът е даден на мен, означава, че МВР си свърши работата", каза Рачев.
Старши комисар Теодор Атанасов, директор на областната дирекция на МВР в Русе заяви, че тази критична ситуация е била демонстрация на отличната координация между пожарна, полиция и местна власт. Координация, която е била осъществена в условия на висок риск.
Кметът на Борово Валентин Панайотов отбеляза, че с действията си главен инспектор Свилен Рачев е предотвратил сериозни щети в Борово, тъй като е успял да спре теча на газ от цистерната. Панайотов съобщи, че е направено предложение към Общинския съвет Рачев да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на град Борово".
Кметът на Бяла Димитър Славов от своя страна връчи на Свилен Рачев почетен знак на общината и грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.30 дек 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО