МВР

ОД Русе

 

23 юли 2021

РУСЕНСКИ ПОЛИЦАИ РАЗКРИХА ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ И ЛИЦАТА ПРОКАРВАЛИ В ОБРЪЩЕНИЕ НЕИСТИНСКИТЕ ПАРИЧНИ ЗНАЦИ

Задържани са двама мъже на 24 и 26 г. Работата по случая продължава под надзора на Окръжната прокуратура в Русе

 

 

От началото на тази година в полицията в Русе постъпиха няколко сигнала от граждани, касаещи осъществени с тях разплащания с неистински банкноти /с номинал от 50 лв/ в различни обекти в Русе. Във връзка с получените заявления в Първо РУ са образувани досъдебни производства, с оглед изясняване на информацията и евентуалните лица, замесени в тази дейност.

В хода на предприетите и проведени от криминалистите оперативно-издирвателни мероприятия, както и последвалите ги процесуално-следствени действия са установени лицата, съпричастни към изготвянето и разпространението на неистинските банкноти.

При действията на полицията са открити и иззети техническите средства, също необходимите консумативи и заготовки за осъществяване на тази дейност, както и банкноти със същите серийни номера.

Задържани са двама мъже от Русе на възраст 24 и 26 г.

Разследването се води за престъпления по чл.243, ал.1 и по чл. 244 от НК - за изготвяне на неистинки парични знаци и за прокарване в обръщение на нестинки парични знаци.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Русенска окръжна прокуратура. 

 

СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР - РУСЕ РАЗКРИХА ОРАНЖЕРИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАНАБИС В ГР. БЯЛА

Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе; задържан е 42-годишен

 

При целенасочени действия на служителите от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР-Русе е разкрита високотехнологична оранжерия за производство на марихуана на територията на гр. Бяла. Откритите помещения за отглеждане на наркокултурата са оборудвани на изключително добро технологично ниво с осветителна, климатична и поливна системи и други  необходими съоръжения. Криминалистите пристъпили към акцията след получена в ОДМВР-Русе информация за нерегламентирана дейност в изоставен обект в града. Предприето е наблюдение на мястото, данните от сигнала са потвърдени и е изяснено, че става въпрос за постройка с ограничен достъп, като е установен и човек, посещаващ периодично обекта. Днес полицаите пристъпили към конкретни действия за проверка на изоставената сграда с няколко халета и на споменатия посетител - 42-годишен мъж, който е задържан. В постройката са открити три големи помещения за отглеждане на марихуана. Към момента, ориентировъчният брой на намерените саксии със засадени и пораснали стръкове марихуана е 1700, както и изсушена тревна маса. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР-Русе, извършват се процесуално-следствени действия под надзора на окръжната прокуратура – Русе, съобщи на брифинг днес ст. комисар Мирослав Дамянов, директор на областната дирекция в крайдунавския град. Според оценката на криминалистите, вътрешността на обекта представлява изключително добре изградена високотехнологична оранжерия, в която се отглежда специален сорт марихуана.

По думите на окръжния прокурор Георги Георгиев, при този случай са установени най-добрите като състав и най-голямо количество такъв вид растения, както и най-добре оборудваната закрита плантация, на която са се натъквали служителите на реда в областта. По всичко личи, че става въпрос за сериозна, дългосрочна инвестиция, допълниха от прокуратурата. Работата по разследването продължава под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура - Русе. Прокурор Георгиев благодари на служителите и ръководството на ОДМВР-Русе за добре свършената работа и изтъкна, че с тези действия е предотвратено достигането до пазара на голямо количество от това високорисково вещество.

 

22 юли 2021

РУСЕНЦИ СЕ ЗАВРЪЩАТ С ШАМПИОНСКИ ТИТЛИ И ПРИЗОВИ МЕСТА ОТ ПРОВЕДЕНИТЕ В БУРГАС НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА И РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

 

 

 

От 20 юли до днес в град Бургас се проведоха финален етап на Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР. Състезанията са част от спортния календар за 2021 година на „Спортна асоциация" – МВР. В тях участват състезатели от всички структури на МВР в страната.

ОДМВР-Русе представиха Светослав Бодуров, Сашо Петров, Милен Атанасов, Владимир Генев и Станислав Георгиев, с ръководител и треньор Станислав Станчев, главен инструктор по полицейска лична защита в областната дирекция.

След оспорвани битки и тежки състезания, русенци отново се завръщат с шампионски титли и призови места:

Светослав Бодуров и Сашо Петров са шампиони на България по Полицейска лична защита, а другият русенски отбор Милен Атанасов и Владимир Генев са седми.

На „ката“ Светослав Бодуров извоюва златото, класирайки се на първо място.

В състезанията по карате в категорията до 75 кг Сашо Петров се пребори за третото място, а Станислав Георгиев е пети в същата категория. В по-тежката категория, до 85 кг, русенецът Светослав Бодуров е на втора позиция.

В отборното класиране по карате представителите на русенската областна дирекция в състав: Светослав Бодуров, Сашо Петров и Станислав Георгиев станаха републикански шампиони, достойно заемайки първата позиция и в тазгодишното първенство.

 

 

 

22 юли 2021

СЪС ЗАТОПЛЯНЕТО НА ВРЕМЕТО НАРАСТВА ОПАСНОСТТА ОТ ПОЖАРИ В СУХИ ТРЕВИ

Огнеборците припомнят някои правила

 

 

 

Вследствие на трайното повишаване на температурите и настъпилото засушаване, през последната седмица на територията на Областта, водената статистика от РДПБЗН-Русе отчита увеличаване на пожарите в и извън урбанизираните територии към населените места, при които са изгорели големи площи суха тревна и нискостеблена растителност. Само за последната седмица са възникнали над 8 (осем) такива произшествия, които са ликвидирани от екипите на РДПБЗН-Русе. Статистиката показва, че зачестяването на тези произшествия е характерно и за летния сезон, който неминуемо е съпроводенд с повишена мобилност на хората извън урбанизираните територии (с отпадане на някои противоепидемични мерки с/у COVID-19), но освен с голям разход за вложените ресурси по локализиране и ликвидиране от пожарните служби, тези произшествия са свързани и с реална опасност да прераснат в големи и сложни горски пожари. Пожари, обхващайки в своите пламъци голям процент и материално имущество – жилищни и стопански сгради, вилни и еднофамилни жилищни постройки, довеждащи до нанасяне на значителни материални щети за хората и екологията в областта.
Възникналите пожари нанасят не само материални и екологични щети, но те са свързани и с немалък разход на ресурс от страна на пожарните служби, на общинските власти, на стопанствата и т.н.

Най-често установената от огнеборците причина за пожарите в сухи треви и храсти е проявената от хората „небрежност при боравене с открит огън“. Всяка проявена небрежност може да доведе и до възникването на бедствени ситуации, трудни за овладяване пожари, разпространяващи се бързо в различни направления, обхващайки големи площи в труднодостъпни и пресечени терени. Често при такива пожари, отделеното количество продукти на горенето задимяват основни пътни артерии и създават реални предпоставки за възникването на пътнотранспортни произшествия, които статистиката във висока степен отчита, че водят след себе си и не-малък процент на загуба на човешки животи.

Според статистиката, в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 % основно причина за огнените бедствия е била човешката небрежност. Такъв тип пожари се разпространява бързо, обхващайки големи площи труднодостъпни за високопроходимата пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за тези пожари е това, че (вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения при пожар) фронтът на пожара често и бързо променя своята посока. Поради това за ликвидирането им се изискват привличането на значителни сили и средства.

За да опазим горите от пожари, трябва да спазваме противопожарния ред.
Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие (хвърлена кибритена клечка), което допринася за бързото разпространение на горенето.

Повишена пожарна опасност се крие и при проявяване на небрежно отношение на хората при пушене. Хвърлянето на неизгасени фасове при определени условия може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, когато преминавате покрай площи със суха растителност или през горски участъци.
Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.
Не палете огън навън, освен на специално обозначените и устроени за това места (туристически отбивки например). Преди да запалите огън, се уверете, че имате осигурени количества вода за загасяване на огнището при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може ще спомогне и разнесе искри и топли частици на големи разстояния, образувайки нови и множество локални огнища.
Разчистването от сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
При забелязване на признаци на пожар на открито или в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта на придвижване на горенето и скоростта на разпространение на огъня. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от Вас зависи техния живот - своевременно подайте точно и ясно съобщение за пожар и за застрашените хора.
В условия на пожар пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително предпазвайте дихателните си пътища чрез намокрени кърпи или други тъкани.
При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни. След като избегнете опасността, по най-бързия начин подайте съобщение за забелязания от вас пожар – на тел. 112, в местното лесничейство, в кметството на населеното място.
Ако от вашия автомобил забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112! Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.

 

19 юли 2021

КРИМИНАЛИСТИ НА ОДМВР-РУСЕ ЗАДЪРЖАХА 19-ГОДИШНА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА

 

 

На 3 юли в полицията в Русе е постъпил сигнал за противозаконно лишаване от свобода на малолетно момиче /13 г./ в жилище в Русе. Незабавно са предприети действия за изясняване на случая и при извършена проверка на адрес в русенския квартал „Дружба“ е установена и задържана 19-годишна, която е съжителствала с малолетната на квартира. В хода на работата е изяснено, че малко преди това 13-годишната е успяла да избяга и е потърсила помощ в полицията. Започнало е разследване по случая в хода на образувано досъдебно производство. На посечения адрес е извършен оглед и последващо претърсване и изземване. При проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че двете момичета са били принуждавани да проституират от 19- годишна от Горна Оряховица и в нейна полза, тя всъщност ги е довела и в Русе. Изяснено е още, че е придружавана в Русе и от друго момиче, непълнолетна 14-годишна от София, която е  обявена за общодържавно издирване, като тя също е установена от полицията. Другите две момичета са настанени в кризисни центрове в страната.

19-годишната от Горна Оряховица е била задържана от полицията, повдигнато й е обвинение, а днес й е постановена и постоянна мярка „задържане под стража“ от Русенския районен съд и е приведена в следствения арест.

Работата по изясняването на престъпната дейност продължава, под ръководството на Русенската районна прокуратура.

 

16 юли 2021

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО