МВР

ОД Русе

 

22 яну 2020

ПРИ СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОДМВР – РУСЕ И ГДБОП СА ЗАДЪРЖАНИ МЪЖ И ЖЕНА ЗА ТРАФИК НА ЖЕНИ С ЦЕЛ СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Случаят се разследва от ОДМВР – Русе под надзора на Русенската районна прокуратура


 

Разследването е стартирало след подаден в ГДБОП сигнал  и проведени оперативни действия по случая. При съвместните действия на служители от ОДМВР – Русе, ГДБОП в Русе и Враца и служители на други областни дирекции, в хода на операцията в гр. Русе  са  установени две от жертвите на трафика с цел сексуална експлоатация – на 19 и 22 години, държани против волята им на адрес в областния град. В рамките на акцията е задържана 27-годишна от Монтана, чиято роля била да набира момичета за осъществяването на престъпната дейност. Малко по-късно е задържан и 31-годишният й съучастник от Враца. Извършени са претърсвания в домовете на двамата задържани. Според първоначалните данни набираните от тях момичета са били транспортирани в различни градове в страната, а престъпната им дейност  е започнала в средата на месец юли миналата година.

На двамата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под  стража". По случая е образувано досъдебно производство, по описа на Първо РУ – Русе, за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.6 вр. ал.1 вр. чл.20, ал.1 от НК. Разследването продължава под надзора на Русенска районна прокуратура.

 

СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР – РУСЕ С ДВЕ ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ ОТ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СПОРТНАТА АСОЦИАЦИЯ – МВР

 

На церемония, състояла се в Министерството на вътрешните работи вчера, бяха наградени най-добрите спортисти, треньори и деятели на спорта в МВР. Двама служители от ОДМВР – Русе получиха две от престижните годишни награди на Спортната асоциация на МВР за 2019 г. , която бе определена като една от най-успешните години в историята на спорта в МВР.

В индивидуалните спортове при мъжете Светослав Бодуров от ОДМВР Русе получи приза за Първо място на Националния преглед и на Националната купа по карате.
В секцията „Колективни спортове – регионални клубове“ отборът по полицейска лична защита на ОДМВР Русе в състав: Александър Йорданов и Светослав Бодуров също бе удостоен с престижното годишното отличие.
Годишните награди на русенци връчиха заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Припомняме, че русенските състезатели по полицейска лична защита и карате за служители на МВР вече пета поредна година (2015 – 2019) са сред шампионите на България, както в индивидуалните, така и в отборните състезания.

 


Повече за церемонията, състояла се вчера може да прочетете на сайта на МВР:  В една от най-успешните години в историята на спорта в МВР двама състезатели печелят приза „Спортист на годината“

 

 

17 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства


ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО