МВР

ОД Русе

 

19 фев 2019

НАД 200 НАРУШЕНИЯ НА ПЕШЕХОДЦИ И ДРУГИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО СА УСТАНОВЕНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА В РУСЕНСКО В ХОДА НА ПРОВЕДЕНАТА ОТ 4 ДО 15 ФЕВРУАРИ АКЦИЯ

 

31 нарушения на неправилно пресичащи пешеходци са установени от служителите на ОДМВР – Русе на територията на областта в хода на проведената специализирана полицейска операция в периода 04 - 15.02.2019 г. Операцията бе насочена към нарушенията, допускани от пешеходците и се състоя в цялата страна.

През периода на територията на Русенска област са проверени 129 пешеходци, 31 от които са извършили нарушения. Установени са също и водачи, които са допуснали нарушения спрямо пешеходците - отнемане на предимство – 9 бр. Контролните органи са съставили 168 броя - актове /АУАН/, фишове, предупредителни протоколи. Освен това са отнели още толкова книжки (СУМПС) и  свидетелства за регистрация на МПС (СРМПС) - общо 168 броя. Връчени са на водачи и 657 електронни фиша. А 15 броя са отнетите СУМПС със ЗППАМ за неплатени глоби.

В хода на двуседмичната акция, от служителите се извърши и оглед на състоянието на вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други. За констатираните нередности служителите на полицията са изготвили 15 сигнални писма до съответните стопани на пътя, по реда на чл.165, ал.1, т.3 от ЗДвП, за да бъдат предприети от тях необходимите действия за опресняване, обновяване, ремонт на съоръжения и т.н.  

 

Активните контролни действия на Пътна полиция продължават, като в специализираните полицейски операции акцент върху поведението на пешеходците ще има през всеки месец от годината.

 

 

 

Русенски полицаи задържаха 41-годишен водач след извършени от него нарушения, опит да избяга от проверка, преследване и ПТП ​

6 акта и досъдебно производство за хулиганство са образувани по случая

 

 

Съставени са 6 акта за административни нарушения и е образувано досъдебно  производство по чл.325 ал.2 от НК, по случая разиграл се миналата вечер в Русе.

Вчера около 19:30 часа в гр. Русе на бул. Липник, в района на кръстовището с ул. Братислава, екип пътни полицаи е извършвал обход със служебен автомобил, когато служителите са забелязали лек автомобил с марка "Волво" с русенска регистрация да преминава на червен сигнал на светофара. Униформените са подали светлинен и звуков сигнал към превозното средство, за да спре, но то е продължило движението си. Полицаите са последвали нарушителя, предавайки сигнал за случващото се и на другите дежурни полицейски екипи. Така след кратко преследване и в опит да избяга от униформените, в района на  кръговото кръстовище на ул. Чипровци и ул. Лозен планина, лекият автомобил «Волво» се е ударил в крайпътен бордюр, напуснал е платното за движение и се е блъснал в дърво.  При последвалото задържане на водача от пътните полицаи, той им е оказал яростна  съпротива и не се е съобразил с отправените от тях разпореждания. В хода на проверката на документите на водача е изяснено, че той е 41-годишен русенец. Тестван е за алкохол и наркотици, като резултатите са били отрицателни. Извършените от него нарушения са документирани от полицаите, като са съставени общо 6 акта (АУАН): 3 бр. за преминаване на червен светофар - чл.6 т.1 от ЗДВП; един, затова че не спира при подаден звуков и светлинен сигнал - чл. 103 от ЗДВП; един за причиняване на ПТП - чл.20 ал.2 от ЗДВП; един за управление на МПС с прекратена регистрация - чл. 140 от ЗДВП.  Материелите по случая са предадени на разследващ полицай, който е образувал досъдебно производство за престъпление по чл.325 ал.2  от НК. Мъжът е бил задържан в МВР. Работата по случая продължава.       

 

 

18 фев 2019

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец февруари 2019 година ​ ​


През месец февруари 2019 година мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:


  

населено място

дата

            час*

с. Бъзън, с. Писанец, с. Семерджиево, с. Ново село

14.02.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Смирненски, с. Кривня, гр. Сеново, гр. Глоджево

19.02.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Тетово, с. Хотанца, с. Просена, с. Долно Аблавново

21.02.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Пепелина, с. Широково, с. Чилнов, с. Острица

26.02.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.
* Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

11 фев 2019

В ХОД Е СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО, НАСОЧЕНА КЪМ НАРУШЕНИЯТА, ДОПУСКАНИ ОТ ПЕШЕХОДЦИНа територията на ОДМВР – Русе, както и в цялата страна, пътна полиция провежда специализирана полицейска операция, насочена към нарушенията, допускани от пешеходци.  Контролните действия се налагат във връзка със зачестилите прояви на неправилно поведение на пешеходците на пътното платно, пресичане на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, но също и поради допускани нарушения от водачите на МПС, водещи до пътнотранспортни произшествия. 
Проверки се извършват на места с потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно пешеходно движение, както и в районите където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна.
В рамките на акцията се извършва оглед на състоянието на пътищата, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други. При констатирани нередности се изготвят сигнални писма до стопаните на пътя.
Операцията ще продължи до 15 февруари.
Направеният анализ на пътнотранспортния травматизъм на територията обслужвана от ОДМВР-Русе сочи, че през 2017 г. са регистрирани 335 тежки ПТП, при  които са пострадали общо 455 души – 438 ранени и 17 убити, а през  2018 г. са регистрирани 331 тежки ПТП, при които са пострадали 435 души - 420 ранени и 15 загинали. Видно е, че е намалял е броят на тежките ПТП, ранени и загинали лица.

Най-много пешеходци са пострадали при тежки ПТП от вида блъскане на пешеходец. От този вид произшествия през 2017 г. са настъпили 67 ПТП, при които 69 са ранените пешеходци, а са загинали 5.  През 2018 г. са станали 68 ПТП с 65 ранени и 4 загинали. Най-голяма тежест има Община Русе, където са настъпили 51 ПТП с 52 ранени и 4 загинали. Отчита се намаление на броят на тежките ПТП с пострадали пешеходци, както и на ранените и загиналите лица. Пътнотранспортната обстановка на територията на Община Русе е най-тежка и през двата сравнителни периода.

По основните показатели, данните за ПТП от вида блъскане на пешеходец са както следва:
През 2017 г. основна причина за ПТП с пешеходци са нарушенията на изискванията на ЗДвП, допуснати от водачите на МПС. По тяхна вина са станали 61 ПТП с 62 ранени и 5 загинали. Поради нарушение на пешеходец са настъпили 5 ПТП с 5 ранени. През 2018 г. основна причина за ПТП с пешеходци отново са нарушенията по ЗДвП, допуснати от водачите на МПС, като по тяхна вина са настъпили 65 ПТП с 63 ранени и 3 загинали. Поради нарушения на пешеходци са настъпили 2 ПТП с 1 ранен и 1 загинал пешеходец. 

В региона най-често извършваните нарушения от страна на водачите, които са довели до настъпването на тежки ПТП с пострадали пешеходци, са:  несъобразената скорост, отнемането на предимство на пешеходец  и  неправилни маневри.
           
Настъпили ПТП по дни от седмицата през 2017 г.:
          -  Понеделник  – 15 ПТП с 15  ранени лица и 1 загинал
           -  Вторник – 15 ПТП с 14 ранени и 1 загинал 
           -  Сряда -  10 ПТП с 12  ранени лица
           -  Четвъртък – 9 ПТП с 9 ранени лица и 1 загинал
           -  Петък – 8ПТП с 9 ранени
           -  Събота 4 ПТП с 4 ранени и 1 загинал
           -  Неделя 6 ПТП с 5 ранени и 1 загинал
            
Настъпили ПТП по дни от седмицата през 2018 г.:
           -   Понеделник  – 7 ПТП с 5  ранени лица и 2 загинали
           -   Вторник – 8 ПТП с 8 ранени 
           -   Сряда -  11 ПТП с 11  ранени лица
           -   Четвъртък – 17 ПТП с 16 ранени лица и 2 загинали
           -   Петък – 11 ПТП с 11 ранени
           -   Събота - 7 ПТП с 7 ранени
           -   Неделя – 7 ПТП с 7 ранени     
       
През 2017 г. най-много ПТП с пешеходци  са  настъпили в часовете:
    - между  11,00 – 12,00 часа -  7 ПТП с 7 ранени
    - между  17,00 – 18,00 часа – 14 ПТП с 13 ранени и 1 загинал
    - между  18,00 – 19,00 часа – 7 ПТП с 7 ранени и 1 загинал 
 През 2018 г. в часовете:
    - между  09,00 – 10,00 часа -  10ПТП с 10 ранени
    - между  17,00 – 18,00 часа – 7 ПТП с 7 ранени
    - между  18,00 – 19,00 часа – 11 ПТП с 11 ранени      

През 2017 г. при ясно време са станали 49 ПТП с пешеходци (с 52 ранени и 3 загинали); при облачно време са настъпили 9 ПТП (със 7 ранени и 2 загинали); при снеговалеж са станали 3 ПТП (с 3 ранени), а при дъжд 6 ПТП (със 7 ранени пешеходци).
През 2018 г. при ясно време са станали 41 ПТП с пешеходци (40 ранени и 2 загинали); при облачно време – 11 ПТП (10 ранени и 1 загинал пешеходец); при снеговалеж - 3 ПТП (3 ранени); при дъжд - 9 ПТП (9 ранени).
И през двата периода най-голям брой ПТП с пешеходци са станали в светлата част на денонощието. За 2017 г. - при дневно осветление са настъпили 47 ПТП с 50 ранени и 2 загинали, а през 2018 г. те са 48 ПТП с 47 ранени и 2 загинали. През 2017 г. при тъмнина са настъпили 2 ПТП  с 1 ранен и 1 загинал, а през 2018 г. са станали 5 ПТП с 3 ранени и 2 загинали. При изкуствено осветление за 2017 г. са настъпили 16 ПТП със 16 ранени и 2 загинали, а през 2018г. са 12 ПТП  с 12 ранени.
При сумрак през 2017 г. са настъпили 2 ПТП с 2 ранени, а през 2018г. са настъпили 3 ПТП с 3 ранени.
За 2017 г. най-много ПТП с пешеходци са настъпили през месеците: януари - 7 ПТП с 6 ранени и 1 загинал; октомври - 10 ПТП с 9 ранени и 1 загинал; ноември - 10 ПТП с 1 загинал  и 9 ранени. За 2018 г.: през месец май - 10 ПТП с 9 ранени и 1 загинал; септември - 7 ПТП с 8 ранени; ноември - 8 ПТП със 7 ранени и 1 загинал.

През 2017 г. в населените места са настъпили 66 ПТП с пешеходци, при който са ранени 68 от тях и 5 са загинали. В извън населено място е станало 1 ПТП с 1 ранен. През 2018 г. в населени места са допуснати 65 ПТП със 66 ранени пешеходци и 3 загинали. На пътен уличен участък през 2017 г. са настъпили 37 ПТП с 35 ранени и 5 загинали, на кръстовища 21 ПТП с 24 ранени, а на други места - 9 ПТП с 11 ранени. За 2018 г. на пътен уличен участък са настъпили 20 ПТП с 2 загинали и 18 ранени; на кръстовище са настъпили 25 ПТП с 24 ранени и 1 загинал, а на друго място са настъпили 23 ПТП с 23 ранени и 1 загинал.
       
МЕСТАТА С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПТП С ПЕШЕХОДЦИ :
На територията на гр. Русе
       • Ул.”П.Хитов”  
       • Бул. Ц.Освободител с пресечните с бул. Хр. Ботев и пресечната с  бул. Липник,както и пресечната с бул. Скобелев
      • Началото на  бул. Липник
      • Бул. Христо Ботев в района на бензиностанция  ЛУКОИЛ
      • Ул. Воден
      • Ул. Борисова
      • Ул. Вардар 
      • Ул. Муткурова  с бул. Скобелев
      • Ул. Н. Вапцаров  с бул. Хр. Ботев
      • Бул. Липник
      • Ул. Плиска по цялата дължина и пресечната  с ул. Янтра
      • Ул. Доростол  с ул. Сан Стефано
      • Ул. Тулча
      • Бул. България
      • Ул. Чипровци
      • Бул. Хр. Ботев с ул. В. Левски
На територията на  РУ- Бяла, в гр. Бяла
      • Ул. Люлин
      • Ул. Хаджи Димитър
На територията на  РУ- Ветово
      • Ул. В. Левски, гр. Ветово
На територията на  РУ- Две могили
       • Бул. България, гр. Две могили 


08 фев 2019

Ученици от ОУ „Иван Вазов“ – Русе бяха отличени за участието си в Националния конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, който се проведе в края на миналата година в рамките на дейностите по програма „Детско полицейско управление“

 

 

Три деца от ОУ „Иван Вазов“ – Русе получиха награди за участие и отлично представяне в Националния конкурс за рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, организиран от Главна дирекция „Национална полиция“.

Наградените вазовски възпитанички, ученици-доброволци от Детското полицейско управление при Първо РУ, са: Ивасхея Михова, Деница Нанкова и Вера Димитрова.

Грамоти и награди от името на Директора на Главна дирекция „Национална Полиция“ гл. комисар Христо Терзийски им бяха връчени на церемония в учебното заведение от Пламен Първанов,  началник на Първо РУ и колегите му Петър Петров, началник на сектор „Криминална полиция“ в Първо РУ, Явор Иванов, началник сектор „Охранителна полиция“ в Първо РУ и Йордан Генджов, началник на „Група за охрана на обществения ред“ в Първо РУ.

 

Националният конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“ се проведе в края на миналата година в рамките на дейностите по програма „Детско полицейско управление“. Със свои творби в него участваха доброволци от всички детски полицейски управления в страната. За награждаване бяха класирани седем от постъпилите общо 84 рисунки в национален мащаб.

По време на церемонията „Полицай на годината 2018“ с рисунките от конкурса бе проведен благотворителен търг, средствата от който постъпиха по сметка на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.

 

16 яну 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО