МВР

ОД Русе

 

22 мар 2018

РУСЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАХА ПО ГОРЕЩИ СЛЕДИ ТРИМА ИЗВЪРШИЛИ ОПИТ ЗА КРАЖБА ОТ БАНКОМАТ

С постановления на Районна прокуратура – Русе тримата са задържани за срок до 72 часа за довеждане пред съда

 

 

 

 

В резултат на бързите и ефективни действия на русенската полиция в рамките на денонощие са задържани трима мъже от Русе, извършили опит за кражба от банкомат. Те са установени и заловени в хода на започнало разследване по сигнал, постъпил на 21 март около 02:10 часа от охранителна фирма. Гардовете са съобщили за проникване и опит за кражба в охраняван от тях обект. Служителите от изпратената на място дежурна оперативна група на МВР са изяснили, че след вломяване на заключващ механизъм на входна врата е било проникнато в помещение на ул. Плиска в Русе, в което е разположен банкомат. При огледа станало още ясно, че банкоматът не е взломен и няма липси на пари. Открити са обаче изоставени различни вещи, с които извършителите са се опитали да го разбият. Случаят е документиран и по него бе заведено досъдебно производство.

Тримата задържани са русенци на възраст 33-34 години, те са привлечени като обвиняеми за опит за кражба на пари в големи размери, чрез използване на МПС, технически средства, след предварителен сговор помежду си.

С постановления на Районна прокуратура – Русе от 22.03.2018 г. мъжете са задържани за срок до 72 часа за довеждане пред съда.

 

ТЕМАТА „КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КИБЕРТОРМОЗ И КИБЕРХУЛИГАНСТВО“ ПРЕСТАВИ СТАРШИ ИНСПЕКТОР ПЕТЪР ВАНЕВ ОТ ОДМВР – РУСЕ ПРЕД МЛАДЕЖИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“

Инициативата на русенската библиотека се провежда в рамките на кампанията All Digital Week от 19 до 25 март 2018 г.

 


 

По инициатива на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе днес в зала „Изкуство“ се проведе среща с ученици от 8 до 11 клас на тема „Киберпрестъпления, кибертормоз и киберхулиганство“. Гост-лектор по темата бе старши инспектор Петър Ванев, началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР – Русе.
Акценти в проведената дискусия с подрастващите бяха възможните поведения на потребителите в интернет пространството и последствията от тях, как да предпазваме личните си данни, защо е необходимо да споделяме с близки и приятели това, с което се сблъскваме в глобалната мрежа, как да се използват алгоритми за създаване на сигурни пароли, защо е необходимо да се защитават профилите в социалните мрежи и да не се дава достъп на други хора до тях, как да се поддържа по-сигурна комуникация и т.н.

 

 

****************

 

ALL DIGITAL WEEK

 

От 19 до 25 март 2018 г. се провежда пан-европейската кампания.  Тази ежегодна кампания за повишаване на цифрова грамотността и използването на цифровите технологии се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа, в която над 100 000 европейски граждани всяка година участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.  Кампанията има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че те трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от цифровата трансформация, чрез придобиване на нова медийна грамотност, цифрови умения  и да развият адаптивното си мислене. Фондация „Глобални библиотеки – България” е национален координатор. Регионална библиотека „Любен Каравелов” се включва в кампанията с няколко събития.

 

22 мар 2018

Заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев даде положителна оценка за работата на ОДМВР – Русе през 2017 година и благодари за положените усилия на ръководството и служителите на дирекцията ​

Днес се проведе годишният отчет на областната дирекция в Русе ​

 

 

 

От името на професионалното ръководство на МВР, заместник-главният секретар Георги Арабаджиев даде положителна оценка за работата на ръководството и служителите на ОДМВР – Русе през изминалата година. Той присъства на годишния отчет за дейността на русенската дирекция през 2017 г. В него взеха участие заместник-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ старши комисар Стоян Темелакиев, областният управител на Русе – Галин Григоров, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура в Русе - Георги Георгиев и Яна Илиева, директорът на ТДНС-Русе Георги Георгиев, ръководители на други териториални структури в МВР.

Отлична бе и оценката поставена за работата на дирекцията от страна на Областния управител на област Русе г-н Галин Григоров. Той отчете постигнатия синхрон между Областна администрация Русе и институциите, гарантиращи сигурността в региона. Също така благодари на директора на ОДМВР за своевременната реакция на служителите при възникналите кризисни ситуации, за спасяване на хора и имуществото им, както и за денонощната неуморна работа, за поддържане на сигурността и реда на територията на областта.

 

 

Директорът на ОДМВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов представи отчета за дейността на областната дирекция през 2017 г. Той направи кратък преглед на предприетите и реализирани от дирекцията комплекс от мерки за изпълнение на дейностите по приоритетите и програмите на министерството, както и важните акценти от работата, предвид спецификите на областта.

За 2017 г. са били регистрирани общо 2434 престъпления (2143 криминални и 291 икономически). През 2016 г. броят им е бил със 195 по-малък, когато са регистрирани общо 2239 престъпления (2052 криминални и 187 икономически). За сметка на това през 2017 г. разкриваемостта е увеличена с 12.33 пункта до 49,18 % при 36,85 % за 2016 г. Освен това служителите на ОДМВР – Русе са установили почти 400 извършители повече от предходната година - общо 1615 извършители за 2017 г. (2016 г. -1255 бр.), като в това число са разкрили и 564 извършители на престъпления, регистрирани през минали години.

Както обикновено най-голям дял в работата на дирекцията е борбата с разкриване на престъпления против собствеността и предотвратяване на битовата престъпност. Прстъпленията против собствеността продължават да заемат най-голям дял в структурата на криминалната престъпност - 1191 от общо 2140 регистрирани престъпления или около 55,65 на сто от тях. Забелязва се лек спад на регистрираните престъпления против собствеността спрямо 2016 г. с 80 броя или с 6,3%.

Запазена е положителната тенденция към намаление на регистрираните престъпления против личността и другите криминални спрямо 2016 г., като основно увеличението при регистрираните идва от общоопасните престъпления и най-вече престъпленията свързани с незаконното притежание, съхранение, разпространение и производство на наркотични вещества и престъпленията по транспорта, в които влизат престъпленията по чл.343б и 343в (управление на МПС след употреба на алкохол и без книжка), което пък е в резултат на предприетите мерки за намаляване пътно транспортния травматизъм и засилване контрола на водачите на МПС.

На територията на ОДМВР-Русе през 2017 г. реално са извършени общо 4 умишлени убийства, с първоначален неизвестен извършител, като и четирите са приключени с повдигнати обвинения.

За отчетния период общият брой разследвани досъдебни производства в ОДМВР – Русе се е увеличил  - 3485 бр. (2016 г. – 3202 бр.), от които 3178 броя са разследвания по общия ред, 303 са бързи производства и 4 незабавни производства.

Предприетите организационни мерки от страна на дирекцията по отношение на пътнотранспортната обстановка – за намаляване на травматизма и увеличаване на контрола са дали резултат, като са намалели регистрираните произшествия, както и броят на пострадалите хора. През 2017 г. в Русенски регион са регистрирани 1429 ПТП, при 335 от тях са пострадали общо 455 души (437 ранени и 18 загинали). В сравнение със същият период на предходната година, през 2017 г. общият брой на ПТП е намалял с 399, а броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 68. Броят на ранените е намалял със 75, а на загиналите с 11. В 96,76 % от случаите причина за тежки ПТП са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС. Най-често извършваното нарушение довело до настъпване на тежко ПТП в региона от водачите е движение с несъобразена скорост – 56  ПТП, при които са  ранени 70 граждани, а 3 са загинали.

Констатираните нарушения за 2017 г. от служителите, осъществяващи пътен контрол, са 12458 (11366 за 2016г.) с 3412 съставени акта (2377 за 2016г.) и 9047 съставени фиша (8705 за 2016г.).

 

 

 

В линковете по-долу може да откриете повече информация и снимки.

 

07 мар 2018

На 88-годишна жена е повдигнато обвинение за убийството на 68-годишен мъж в Русе

 

 

 

На 28 февруари в 17:27 часа в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Русе, чрез тел. 112, постъпва сигнал за убийството на мъж в жилище на ул. Родопи в Русе. Изпратените на адреса полицейски служители установяват в една от стаите трупа на 68-годишен русенец, като е имало следи от удари по главата му. По случая служители на ОДМВР – Русе започнаха разследване, в хода на образувано досъдебно производство, под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе. Предприеха се всички необходими оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на мъжа, както и извършителя на деянието.

В резултат на своята работа разследващите са събрали достатъчно данни, че автор на престъплението е 88-годишна жена от Русе. Двамата са живеели в едно домакинство. На жената е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116, ал. 1 от НК. С постановление на прокуратурата тя е задържана за срок до 72 часа.

Работата по досъдебното производство продължава.

 

02 мар 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО