МВР

ОД Русе

 

Новини

СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ, 23 - 29 септември 2019 г.

 

 

С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, се провежда традиционната национална  “Акция на полицията: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!”.

В рамките на акцията дните 23-29 септември са обявени за СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ.

На 28-ми септември ще се проведе Ден на превенцията в национален мащаб, както и традиционния ХХVІI Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019“ в гр. Плевен.

 

По време на акцията се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите училища, особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Извършва се регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

Същевременно служителите от ОДМВР ще участват активно в образователния процес по безопасност на движението (в рамките на цялата учебна година), чрез различни инициативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите, в които ще им припомнят основните правила; с програмата на МВР „Детско полицейско управление”; срещи на униформените с ученици от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП; дискусии по темата безопасно поведение на пътя; както и работата с най-малките (детски градини, 1-4 клас), които се оказват и най-добрите помощници на пътните полицаи, явяващи се в ролята на проверяващи и контролиращи поведението на своите родители.

 

 

По данни от статистиката, на територията обслужвана от ОДМВР – Русе, през периода 01.06.2019 г. – 31.08.2019 г. ( лятната ваканция) в ПТП са участвали 16 деца, при  които са  ранени 15: 11 леко ранени, 4 тежко ранени, а 1 се е разминало без травми. 6 от децата са пострадали като водачи на превозно средство, 5 като пътници, а други 5 като пешеходци.

Анализите сочат, че ПТП с деца настъпват най-често при ясно време, през дневните часове, когато те използват свободното си време за игри и управление на превозни средства. Освен това децата не познават и или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка, както и с местата за безопасно пресичане. При осъществяване на контрола на движението на пътните полицаи прави впечатление и лошия пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила. Данните показват още, че не са установени места с концентрация на ПТП с пострадали деца на територията на населените места в Русенска област, както и по републиканската и общинска пътна мрежа в региона.

Според причините за ПТП, инцидентите с деца се разпределят по следния начин: Поради нарушения извършени от водачи са ранени 8 деца. Поради нарушение на дете-пешеходец е ранено 1 дете. Най-често извършваното нарушение е „управление с несъобразена скорост с пътните и други условия,  и при наличие на деца в близост до пътното платно“. По тази причина са ранени 3 деца. Поради „отнемане на предимство“ са ранени 5 деца. „Неспазване на дистанция“ е причина за 2 пострадали деца, а при движение на заден ход от страна на водачите са ранени 2 деца.
По показателя „състояние на времето“ - продължава тенденцията  при ясно време да настъпват  най-голям брой тежки ПТП с участие на деца, като при такова време са ранени 12 деца. При облачно време са ранени 2 деца, а при дъжд едно.
По показателя „час на денонощието“ - през светлата част н денонощието са ранени 12 деца, а през тъмната част на денонощието са ранени 3 деца.
По  „място на тежки ПТП“ - статистиката показва, че 9 деца са ранени на улични и пътни отсечки., а на кръстовища са ранени 6 деца.
За периода 01.06.2019 г. – 31.08.2019 г. не са настъпвали тежки ПТП със загинали деца.

 

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите. От Пътна полиция отново припомнят своите препоръки към тях:

 • Да припомнят на децата правилата за безопасно движение на пешеходците;
 • Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно, няколко пъти.  
 • Ясния регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране, спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ;
 • Основните неща, които детето трябва да знае, за да е в безопасност са:

  - къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича);

  - как да пресича -  как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобила, за да предприеме пресичане; 

  - кога не бива да пресича – например пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил;

  - къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.

 • Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна. Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението.  

 

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН !

 

 

19 сеп 2019

ОДМВР – Русе предприема поредица мерки за обезпечаване на сигурността, организацията на движението и пътната безопасност в региона, в периода 20 - 23 септември


 

ОДМВР – Русе предприема поредица от допълнителни организационни и превантивни мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред, организацията на движението и пътната безопасност в региона, в периода 20 - 23 септември, във връзка с честването на националния празник на 22 септември – Деня на независимостта на България и свързаните с него почивни дни. Това обявиха на брифинг днес старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе и ст. инспектор Стилиян Станев, началник група в сектор „Пътна полиция“ – Русе.

Ст. Комисар Атанасов заяви, че създадената от ОДМВР – Русе организация е в три основни направления: охрана на обществения ред във връзка с празничните събития; противодействие на престъпленията, най-вече свързани със собствеността на гражданите, тъй като се очаква от една страна голямо струпване на хора на обществени места, които могат да станат обект на джебчийски и други кражби, а от друга отсъствието от домовете на гражданите, които ще използват почивните дни за да пребивават в други населени или курортни места, е предпоставка жилищата им да станат обект на посегателства; третото направление е с цел намаляване на нарушенията на ЗДвП и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. По отношение на охраната на обществения ред началниците на районни управления са осъществили контакти с местната власт и са уточнили местата, където ще има обществени мероприятия и са предприети действия по тяхната охрана. За противодействие на престъпленията е създадена организация за получаване на сигнали за евентуални подготвяни закононарушения и тяхното предотвратяване от една страна, а от друга е засилено наблюдението над рисковите групи, извършващи такива деяния.

Във връзка с третото направление от предприетите от ОДМВР – Русе мерки, ст. инспектор Станев обясни, че по време на националния празник и свързаните с него почивни дни се очаква значително увеличение в интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на областната дирекция, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места, и нарастване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия. Затова в дните от 20 до 23 септември ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.
Той допълни, че при изготвянето на разстановката на  състава ще се акцентира върху активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност: на  20.09.2019 г. /от 14.00 до 20.00 ч/; 21.09.2019г.  /от 10.00 до  18.00 ч/; 22.09.2019г.  / от 10,00 до 18,00ч. и 23.09.2019г.  /от  14.00 до  20.00 ч/, като основно контролът ще се осъществява по път І-5 / Русе – Бяла, I-2 / Русе-Разград, както и по второкласните пътища в областта. Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като ще бъдат обхванати най-натоварените и конфликтни участъци.
Създадена е и организация за взаимодействие с териториалните структури на АПИ за съгласуване и въвеждане на временна организация на движението и стриктен контрол по ограничение на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника в първия предпразничен /20.09.2019г./ и последния празничен ден /23.09.2019г./ съгласно заповед № РД-11-1212/29.11.2018 г. на АПИ.

Екипи от служители с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще издават фишове за налагане на глоби, ще съставят актове за установяване на административни наказания, ще издават наказателни постановления, ще установяват употребата на алкохол с доказателствен анализатор, както и на наркотични средства и/или техни аналози, ще осъществяват контролна дейност по ЗДвП и ще осъществяват организация и контрол на трафика.
Част от действията им ще се извършват съвместно с длъжностни лица, определени от собствениците или администрацията, управляваща участъците от републиканската пътна мрежа и/или с представители на фирмите, които ги поддържат. Ще се прегледа състоянието на участъците в ремонт и с въведена временна организация на движението, по отношение обозначаването им със съответните средства за организация, регулиране, сигнализация и маркировка. При необходимост на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗДвП ще се издадат писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях.

За времето от 22:00 ч. на 21 септември до 02:00 ч. на 22 септември 2019 г. и за времето от 22:00 ч. на 22 септември до 02:00 ч. на 23 септември 2019 г. ще се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ с акцент върху недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи и/или от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.
При осъществяването на контрол на движението по пътищата ще се използват наличните технически средства, в т.ч. и тези за контрол на скоростните режими. Ще се следи и за случаи на влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове, които са със статус „неплатен“, както и такива, които не са били връчени на гражданите.

От пътна полиция препоръчват на водачите внимателно да планират пътуването си, задължително да се информират за актуалното състояние на пътнотранспортната обстановка и евентуални настъпили тежки ПТП, които могат да затрудняват движението по определени маршрути и участъци, да се движат със съобразена скорост, да спазват необходимата дистанция, да не управляват след употреба на алкохол /наркотици, да спазват правилата.

 

 

**Препоръки за бeзопасност на Пътна полиция

 

 

 

19 сеп 2019

Русенци за 3-та поредна година станаха абсолютни шампиони на България в състезанията по полицейска лична защита и карате за служители на МВР

Отборът на ОДМВР – Русе завоюва първото място в комплексното класиране, като грабна шампионски и призови места в отборните и индивидуални дисциплини ​

 

Финален етап на Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР се проведе от 11 до 13 септември 2019 г.  в град Варна, спортна зала „Юнашки салон“.  В надпреварата участваха 16 отбора от цялата страна, представители на различни подразделения в МВР.

ОДМВР – Русе взе участие с два отбора, с водач и треньор Станислав Станчев, главен инструктор по полицейска лична защита на ОДМВР-Русе. Русенските състезатели премериха сили в отборната надпревара по полицейска лична защита и в индивидуалните дисциплини - „ката” и „кумите”.

В оспорваната отборна надпревара, на финала се наложи нашите отбори да се изправят един срещу друг в битката за купата. В крайна сметка Отборът „Русе -1” в състав Александър Йорданов и Светослав Бодуров  зае първото място и стана републикански шампион на България в „полицейска лична защита“. Другият ни тим „Русе – 2” в състав Станислав Георгиев, Теодор Иванов и Милен Атанасов, който се е наложи да влезе в последната битка, заради травма на колегата си, се класира на второ място.

При индивидуалните срещи, в дисциплината „ката“ – русенецът Светослав Бодуров заслужено стана първи при мъжете. В дисциплината „комите“, в категория до 75 кг, служителите на русенската областна дирекция на МВР Станислав Георгиев и Светослав Бодуров се класираха на двете 3-ти места. В категорията до 84 кг., в тази дисциплина, русенецът Александър Йорданов зае второ място, след като не успя да влезе в последната битка, заради травма, което доведе до служебната победа на опонента му. 

В крайното комплексно класиране на Републиканските състезания по полицейска лична защита и карате за служители на МВР заслужено служителите на ОДМВР - Русе станаха шампиони на България, като заеха първото място, оставяки зад себе си тимовете на Академия на МВР и ОДМВР - Пловдив.

 Спортът „Полицейска лична защита” е създаден за практикуване от служителите с полицейски правомощия и се явява съществена част от целия процес на обучение в системата на МВР. Дисциплините са с подчертано специализиран характер и симулират ситуации близки до реалните. Независимо, че придобитите умения се изграждат в един процес, подчинен на спортни правила, необходими са решителни, безкомпромисни и творчески действия. Постигнатите спортни резултати са показател за равнище на професионална подготовка.

Целта при упражняването на спорта „Полицейска лична защита” е изграждане и запазване на постоянно високо ниво на тренираност на полицейските служители през целия трудов път.

13 сеп 2019

ДВЕ СПЕЦАКЦИИ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПРОВЕДОХА РУСЕНСКИТЕ КРИМИНАЛИСТИ

При полицейски действия, извършени под надзора на прокуратурата, са иззети количества амфетамин, марихуана, крадени регистрационни табели и отглеждани канабисови растения

 

 

 

На 12 септември 2019 година се проведоха две паралелни специализирани полицейски операции, насочени срещу наркоразпространението. Действията, реализирани на територията на две населени места в Русенско, са извършени от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Русе, под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе.

В рамките на едната акция е направено претърсване в имот в град Мартен, където криминалистите са открили -  125 грама амфетамин, субстанции, използвани за разреждането на наркотичното вещество, 11 броя саморъчно свити цигари, чието съдържание при полеви наркотест е дало положителна реакция за марихуана, както и комплект крадени регистрационни табели. Собственикът на имота, 43-годишен мъж, е криминално проявен и в срок на условна присъда за друго тежко умишлено престъпление. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа. По случая се води досъдебно производство и работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.    

В рамките на паралелно проведени действия на територията на с. Бръшлен, община Сливо поле, е установено друго лице – 39-годишен мъж, оглеждал марихуана с цел последваща продажба на територията на страната. В рамките на проверката вчера са установени канабисови насаждения, които са иззети и предстои да бъде назначена физико-химична експертиза. Работата на полицията по случая продължава, като  предстоят и други допълнителни действия, с оглед  документиране на престъпната дейност на лицето.

        

13 сеп 2019

РУСЕ ДНЕС Е ДОМАКИН НА ТРАДИЦИОННАТА СРЕЩА МЕЖДУ РУМЪНСКИ И БЪЛГАРСКИ ПЪТНИ ПОЛИЦАИ

В приятелски футболен мач русенските полицаи биха колегите си от Гюргево с 8:3
Днес в Русе се проведе традиционната среща между румънски и български пътни полицаи и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни.

Срещата бе официално открита от директора на ОДМВР – Русе ст.комисар Теодор Атанасов. Събитието от българска страна уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, ръководни и редови служители от ОДМВР - Русе, а от румънска страна директорът на Румънската пътна полиция полицейски квестор Бречеа Флорентин, началникът на Пътната полиция в Окръжен инспекторат на полицията – Гюргево главен комисар Мариан Попеску и други техни колеги.

Дългогодишно е сътрудничество на ОДМВР – Русе с органите на полицията на Република Румъния и по-конкретно в Регион Гюргево. Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния традиционно осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението през различни периоди от годината – туристически сезон, празници и др., когато се очаква по интензивен трафик от румънски и български граждани. Служителите на реда контролират спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава, в двата съседни гранични региона – Русе и Гюргево.

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

В духа на традиционното професионално сътрудничество днес на терена на стадион „Дунав“ в гр. Русе се състоя и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни. Превърнали се в една добра традиция, тези спортни срещи сплотяват полицейските служители на двете съседни държави и чрез духа на спорта развиват в тях редица качества, полезни и в полицейската им работа.

Футболният мач премина също в дух на колегиалност и приятелска атмосфера. Срещата се изигра в две полувремена по 30 минути и въпреки оспорваната надпревара, русенските полицаи надделяха с категоричното 8:3.

Медали, купи и грамоти на участниците връчи началникът на сектор „Пътна полиция“ – Русе гл. инспектор Михаил Манов.

 

 

 

12 сеп 2019

В навечерието на професионалния празник на българските пожарникари и спасители бяха наградени 13 служители от РДПБЗН – Русе


Днес пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, намиращ се пред сградата на Първа РСПБЗН в Русе, бе проведена официална церемония във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември.

На церемонията присъстваха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, директорът ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов и неговият заместник комисар Илиян Енчев, началникът на „Районен център 112“ Полина Трендафилова, директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов и др.

Гостите и служителите приветства комисар Димитър Павлов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе: „Днес се прекланяме пред саможертвата на пожарникарите, отдали живота си и загинали при изпълнение на служебния дълг, с ясното съзнание за риска, който носи професията ни в името на спокойствието и сигурността на хората. Това ни задължава да сме по-отговорни, по-подготвени и сплотени пред предизвикателствата, които поднася ежедневието. Имаме сили и възможности да работим всеотдайно, така както очаква обществото от нас.“
Поздравление към служителите отправи областният управител Галин Григоров.

По време на церемонията бяха прочетени заповеди за награждаване на 13 служители от РДПБЗН – Русе. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, за проявена инициативност, постигнати високи и трайни резултати при изпълнение на служебните задачи с отличие „Почетен медал“ бе удостоен главен инспектор Красимир Владов, началник на Районна служба „ПБЗН -. Бяла. Със заповед на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов са наградени 5 служители, а със заповед на директора на РДПБЗН - Русе комисар Димитър Павлов – 7 служители.

Събитието продължи с ритуал по поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

След церемонията част от гостите се запознаха с напредъка по ремонтните дейности на сградата на Първа районна служба „ПБЗН“, който се извършва по трансграничен българо-румънски проект с европейски средства и съфинансиране от държавния бюджет.

 

12 сеп 2019