МВР

ОД Русе

 

Новини

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ СПЕЦОПЕРАЦИЯ НА РУСЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

При действията, реализирани под надзора на прокуратурата, са открити и иззети количества от различни видове наркотици, пособия за претегляне и вещества, използвани за производството им

 

 

Специализирана полицейска операция по линия „разпространение на наркотични вещества” е проведена на територията на гр. Русе от служители на ОДМВР – Русе /Второ РУ и сектор ПКП при ОДМВР/, под надзора на Окръжна прокуратура – Русе. В хода на предприетите и реализирани действия е задържан 21-годишен русенец, у когото полицаите са открили около 5 грама кокаин, 3 грама марихуана и грам метамфетамин, като е изяснено, че въпросните наркотични вещества той бил закупил от друг русенец – мъж на 40 г. Последвало е претърсване на адреси, ползвани от 21-годишния – апартамент в града и къща в с. Писанец, като там служителите са намерили и иззели - вещества, използвани за производство на наркотични вещества -  туби със сярна киселина, бориева киселина и лидокаин, както и мобилен телефон. На адреса на другия мъж, където също е извършено претърсване, са открити още количества наркотици - 4 грама марихуана, електронна везна и парична сума, както и 20 грама марихуана в коридор, водещ към избеното му помещение. При допълнителните, последващи оперативно-издирвателни мероприятия, криминалистите са установили, че 40-годишният русенец е ползвал и друго жилище - апартамент на същия адрес, но на друг етаж в същия вход, където впоследствие са открити и иззети 45 грама кокаин, 8 грама амфетамин, 150 грама марихуана и електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР - Русе за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК. На двамата мъже е повдигнато обвинение, като те са задържани с постановление на прокурор за срок от 72 часа.

 

 

 

15 окт 2021

ЗАПОЧНА ПРИЕМ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОДМЯНА НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС В СЕКТОР „БДС“ ПРИ ОДМВР – РУСЕ

Водачите ще могат да издължат неплатените си глоби и да получат невръчените си електронни фишове по ЗДвП на място в звеното

 

От днес в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР - Русе е в ход прием на заявления за подмяна на свидетелства за управление на моторни превозни средства /СУМПС/. Тези заявления се приемат при изтекъл или изтичащ срок на валидност на свидетелството, промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия, транслитерация или постоянен адрес, също и при издаване на дубликат на СУМПС, при повреждане, унищожаване, изгубване или кражба.

Припомняме, че заявления за СУМПС, досега се приемаха в сектор „Пътна полиция“, както и в звената в районните управления в градовете Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили, а отскоро и в новооткрития административен център в жк „Дружба“ в Русе.

Обръщаме Ви внимание, че в паспортните звена ще се изпълняват само обикновени поръчки за издаване на СУМПС. Бързите и ускорени остават в сектор „Пътна полиция“. 

Водачите ще могат да издължат неплатените си глоби и да получат невръчените си електронни фишове по ЗДвП на място в звеното.
Напомняме на гражданите, че за да им бъде издадено СУМПС, те трябва да разполагат с валиден документ - медицинско свидетелство, необходимо за съответната категория.

Административното обслужване на гражданите в сектор „БДС“ в сградата на ОДМВР-Русе, както и в новия център в жк „Дружба“, се осъществява  СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАН ЧАС НА ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР   082 / 88 22 88.

 

 

 

11 окт 2021

КОМИСАР ЯВОР ДИМИТРОВ Е НОВИЯТ ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОР НА ОДМВР - РУСЕ

 

 

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи комисар Явор Димов Димитров е назначен за ВПД заместник-директор и началник на отдел „Криминална полиция“ при Областна дирекция на МВР – Русе.

Директорът на ОДМВР-Русе старши комисар Мирослав Дамянов днес представи официално комисар Димитров пред ръководството на областната дирекция и състава на отдел „Криминална полиция“.

Явор Димитров е роден в Русе на 9 март 1971 г. Завършил е висше образование в Русенски университет “Ангел Кънчев“ през 1999 г. със специалност “Стопански мениджмънт“. Работи в системата на Министерството на вътрешните работи от 2001 г., когато е назначен в сектор „Криминална полиция“ към Второ РПУ - Русе при РДВР - Русе. Последователно е преназначаван на длъжности в сектор “Криминална полиция” към Второ РПУ - Русе и в сектор “Криминална полиция” към РЗ “Полиция” при РДВР - Русе, през 2009 г. оглавява група “Наркотици” в сектор “Криминална полиция” в областната дирекция, през 2012 г. заема поста на началник сектор “Криминална полиция” към Второ РУ в Русе, а през миналата година е временно преназначен на длъжност началник на Второ РУ в Русе, след което отново оглавява сектор „Криминална полиция“ към Второ РУ до момента.
По време на службата си Явор Димитров е повишаван и награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната си дейност.

 

05 окт 2021

ПЪРВО РУ В РУСЕ ИЗДИРВА МАРИЙКА ГЕОРГИЕВА АНГЕЛОВА

77-годишната жена, която е в неизвестност от 24 септември т.г., се издирва и чрез средствата за масова информация

 

 

Полицията издирва МАРИЙКА ГЕОРГИЕВА АНГЕЛОВА на 77 години.
Жената е в неизвестност от 24.09.2021 г., когато е напуснала дома си в Русе, намиращ се на адрес на ул. „Антим Първи”.
По молба на роднини лицето се издирва и чрез средствата за масово осведомяване. 

Описание: Видима възраст 75-80 години; висока е около 155-160 см, със слабо телосложение; лице – бяло; коса – права, къса, бяла; очи – кафяви.
В деня на изчезването си е била е облечена с черна пола, синя тениска, синя жилетка, обута с черни маратонки.

 

Гражданите, които разполагат с информация за лицето могат да се обадят на следните телефони:

- (082) 882 433 в Първо РУ;

- (082) 882 316 / 319 в ОД МВР – Русе, група „Издирване”;

- в най близкото РУ на МВР;

- на тел. 112.

 

 

01 окт 2021

ТЕСТ НА СИРЕНИТЕ НА 1 ОКТОМВРИ 2021 ГОДИНА

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде задействана в 11:00 часа

  

 

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе уведомява жителите и пребиваващите на територията на град Русе и областта, че в петък на 1 октомври 2021 година от 11 часа ще бъде задействана сиренната система, чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. 

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в цялата страна, чрез задействане на акустичните сигнали, в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (приета с ПМС № 48 от 01.03.2012 г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 г.). Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите. Дейностите по теста се контролират и ръководят от регионалните дирекции при ГДПБЗН – МВР.

 

29 сеп 2021

НАПЪЛНО ОБНОВЕНАТА И МОДЕРНИЗИРАНА СГРАДА НА ПЪРВА РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ В РУСЕ БЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА ДНЕС С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ

 

 

 

С тържествена церемония днес бе открита обновената по европроект сграда на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе. Събитието се състоя в двора на пожарната служба, намираща се на бул. Трети март 23 в град Русе.

На събитието присъстваха зaместник-миниcтъpът нa вътрешните работи Eнчo Mиpчeв, oблacтният yпpaвитeл на Русе Бopиcлaв Бългapинoв, ĸмeтът на Русе Πeнчo Mилĸoв, pъĸoвoдитeлят нa Дeпapтaмeнтa зa извънpeдни cитyaции в Pyмъния Paeд Apaфaт, председателят на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Беиану, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Лили Ганчева изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус, pъĸoвoдитeли и служители от структури в полицията и пожарната oт Pyce и Гюpгeвo, медии и други гости.

Церемонията продължи с  водосвет за здраве и благоденствие по повод откриването на новата сграда, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.
В програмата се включиха деца от фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ при русенския Общински детски център за култура и изкуство, с художествен ръководител Нели Гарвалова.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, в качеството си на бенефициент 2, от 30 март 2017 изпълнява проекта „Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020 чрез Европейският фонд за регионално развитие в партньорство с Окръжен съвет Гюргево. Общата стойност на проекта е 5 059 800,84 евро, от която 2 128 850,21 евро за ГДПБЗН-МВР. Управлението на проекта беше възложено на екип от РДПБЗН-Русе с участие на трима експерти от ГДПБЗН. Основната цел на проекта е да се подобри съвместното управление на  риска в трансграничния регион.

„С радост участвам в днешната церемония.  За ръководството на МВР е чест и удовлетворение откриването на реновиран обект, който отговаря на всички съвременни изисквания.“ заяви зам.-министър Енчо Мирчев. Той подчерта, че професията на пожарникаря е изпълнена с рискове, трудности и предизвикателства, а да спасяваш човешки животи и да защитаваш здравето и имуществото на хората е сериозна отговорност. Затова добрата подготовка и условията на труд са изключително важни. „Предвидените инвестиции в Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе осигуряват по-високо ниво на оперативност и обучение на работещите в нея общо 49 служители, както и по-ефикасна реакция на произшествията. Основната цел на този проект е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния регион. Приблизително 515 000 жители на България и Румъния ще бъдат облагодетелствани от подобрените действия в управлението на риска. От тях близо половината са жители на област Русе.“, обясни още Енчо Мирчев

„Пpeди 15 гoдини, ĸoгaтo cи cтиcнaxмe pъцeтe c ĸoлeгитe oт Pyмъния, нe oчaĸвax, чe caмo cлeд 10 гoдини Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия щe ни пocoчи ĸaтo eдин дoбъp пpимep. B paмĸитe нa тeзи 15 гoдини ycпяxмe дa инвecтиpaмe пoвeчe oт 29 млн.лв. caмo зa Бългapия – пapи, oтишли зa зaщитa нa нaшeтo нaceлeниe, пoдoбpявaнe нa тяxнoтo oбyчeниe и зa пo-дoбpa личнa зaщитa нa пoжapниĸapитe и cпacитeлитe. Teзи, ĸoитo пoзнaвaт инвecтициoнния пpoцec, знaят, чe в Бългapия в мoмeнтa нaй-тpyднo ce зaвъpшвa пpoeĸт, cвъpзaн cъc cтpoитeлcтвoтo. Taĸa бeшe и тyĸ, нo ycилиятa, aнгaжимeнтитe, oтгoвopнocтитe, aĸo щeтe и нaтиcĸът oт нaшитe pъĸoвoдитeли, дaдe дoбъp peзyлтaт – тaзи xyбaвa cгpaдa“, ĸaзa Главен ĸoмиcap Hиĸoлaй Hиĸoлoв.

 „Присъстваме на откриването на една инвестиция, която не само ще бъде в полза на местните жители на двата съседни региона Русе и Гюргево. Трансграничните проекти имат изключително голяма полза и една от задачите им е да елиминират всякакви граници между нас, защото трябва да признаем, че  за извънредните ситуации граници не съществуват. И съм убеден, че независимо в коя от двете страни възникне такава ситуация, всеки един от нас ще помогне на другия.“, заяви председателят на Окръжен съвет Paeд Apaфaт. Той допълни още, че се надява това сътрудничество да продължи и в бъдеще, както и че няма да бъде ограничено само в нашите два региона.

Основните дейности по проекта от страна на ГДПБЗН- МВР включват ремонт и реконструкция на сградите на Първа РСПБЗН-Русе с прилежащия терен с  обща площ 6878м2,  заедно с всички законоустановени съпътстващи дейности. Подобренията на сградата включват: видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, енергийно ефективно електрическо оборудване, система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели, енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Направено е цялостно обзавеждане на всички помещения. Предвидени са и са изпълнени мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Положена е външна топлоизолация, подменена е дограмата, Изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Изцяло са подменени електрически и ВиК инсталации. Изградени са системи за периметрова охрана, видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление. Изградена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели. Изградена е и възможност за използване на природна газ, както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана. Изградена е енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Подменени са всички настилки в сградата и на прилежащия терен. Изпълнено е паркоустрояване и озеленяване.Предвидено е цялостно обзавеждане на всички помещения.

Церемонията завърши с вдигане на знамената пред официалния вход на сградата и прерязване на лентата от представителите на двете страни по проекта, след което се проведоха демонстрации с щурмова стълба.

По време на събитието стана ясно, че обнoвeнaтa и мoдepнизирана cгpaдa нa Πъpвa районна служба на пoжapнaта в Pyce участва в националната надпревара за нaгpaдaтa „Cгpaдa нa гoдинaтa 2021“. Това oбяви директорът на ГДПБЗН – МВР гл.ĸoмиcap Hиĸoлaй Hиĸoлoв.

 

23 сеп 2021

ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ ЗАРАБОТИ В РУСЕ

Днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и директорът на Областна дирекция на министерството на вътрешните работи в Русе старши комисар Мирослав Дамянов дадоха официален старт на първия по рода си в страната административен център
Иновативен център за комплексно административно обслужване на граждани, в който ще се предоставят услуги от ОДМВР – Русе и Община – Русе, бе официално открит днес в крайдунавския град. Toй ce нaмиpa в блoĸ 4 в жк „Дpyжбa 3“ в Русе и се предвижда да осигури по лесен достъп до тези услуги на над 30 % oт житeлитe нa гpaдa, живещи в близките квартали. За откриването на центъра присъстваха ĸмeтът на Русе Πeнчo Mилĸoв, диpeĸтopът нa OДMBP-Pyce cтарши ĸoмиcap Mиpocлaв Дaмянoв, предишният директор на областната дирекция Teoдop Aтaнacoв, пo чиeтo вpeмe e стартирал проекта и началникът на Първо РУ гл. инспектор Пламен Първанов.

Директорът на ОДМВР – Русе ст. комисар Дамянов откри новия център с думите, че той е създаден в услуга и за удобство на гражданите и е резултат от съвместните усилия на двете институции, положени след зараждането на идеята за проекта през 2019 година, като реализирането му е пример за едно изключително добро взаимодействие между общината и областната дирекция.

Центърът ще предоставя на хората услуги в три основни направления:

  1. Български документи/ОДМВР – Русе/ - гражданите ще могат да подават заявления за издаване и да получават готови лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС; справки и информация;
  2. Административни услуги по гражданско състояние /Община – Русе/
  3. Обществен ред и сигурност /Първо РУ при ОДМВР – Русе/ - в центъра ще се помещава приемна на служители от Първо РУ в Русе.


Aнeтa Бeжaнова, нaчaлниĸ нa ceĸтop “БДC” в ОДМВР – Русе разказа, че само за времето от стартиране на работата на центъра вчера, през новооткритите гишета вече са преминали около 30 човека. Тя поясни, че в центъра ще се предоставят всички услуги, които се предлагат и в централното звено, намиращо се в сградата на дирекцията на бул. Скобелев 49 – подаване на заявления и получаване на лични ĸapти, пacпopти и свидетелства за управление на МПС, като ще се приемат поръчки за обикновена и бърза услуга. Въведените улеснения за жителите на Русе и областта ще важат и в този център – в него, както и във външните районни управления, ще могат да се обслужват всички желаещи с постоянен адрес на територията на областта.
Нaчaлниĸът нa oтдeл “Гpaждaнcĸo cъcтoяниe” в oбщинaтa Aлбeнa Apcoвa, от своя страна обясни, че по отношение на услугите предоставяни от общината в новооткрития център, cъщo щe има възмoжнocт дa ce вaдят вcичĸи дoĸyмeнти, ĸoитo до момента ce издaвaт в инфoцeнтъpa нa пл. “Cвoбoдa“, но засега щe ce изпълнявaт основно oбиĸнoвeни пopъчĸи, a само зa няĸoи ycлyги и бъpзи. Гражданите ще могат да си извадят - aĸт зa paждaнe, yдocтoвepeниe зa нacлeдници, yдocтoвepeниe зa нacтoящ и пocтoянeн aдpec и и т.н.
Кметът Милков допълни, че предстои в центъра да се разкрие и гишe зa заплащане нa мecтни дaнъци и тaĸcи, ĸoeтo ще е още едно значително улеснение зa жителите на близките квартали.
Началникът на Първо РУ гл. инспектор Първанов даде информация по отношение на работата на служителите от ръководеното от него районно управление, на чиято територия е кв. „Дружба“. Показано бе, че в центъра се помещава и приемна на полицията, където служители от Първо РУ в Русе ще съдействат на колегите си от сектор БДС по административното обслужване и административно-наказателната дейност, както и на гражданите по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред, като ще се приемат жалби и заявления.

 

ВНИМАНИЕ!!!

Административното обслужване на гражданите в новия център в жк „Дружба“ /също като вече създадената организация в сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Русе, в звеното, намиращо се в сградата на бул. Ген. Скобелев 49/, ще се осъществява СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАН ЧАС НА ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР 082/88 22 88

 

21 сеп 2021