МВР

ОД Русе

 

Новини

ПЪРВА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА” БЕ ПРИСЪДЕНА НА ИНСПЕКТОР ДОБРИН ХАРАЛАМПИЕВ, СТАРШИ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ В ОТДЕЛ „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ПРИ ОДМВР-РУСЕ

Тържествената церемония "Полицай на годината 2018" се състоя днес в столицата

 

 

Поредното издание на церемонията “Полицай на годината 2018”, създадена и развита по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация “Доверие и закрила” се проведе днес от 11. 00 часа в  зала 6 на Националния дворец на културата в София.

Първа индивидуална награда “Полицай на годината” бе присъдена на инспектор Добрин Валентинов Харалампиев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване“, ОДМВР-Русе -  за доказан професионализъм и изключителен принос в работата по разследване на тежки криминални престъпления, сред които три производства за умишлени убийства и две за разпространение на наркотични вещества, като всички те са със значим обществен интерес и юридическа сложност.

Наградата му връчи заместник-главният секретар главен комисар Георги Арабаджиев.

 

Повече за церемонията и наградените можете да научите в публикацията на сайта на МВР.


13 дек 2018

ОДМВР – РУСЕ ПРЕДПРИЕМА МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСЕН 8 ДЕКЕМВРИ

Специализирани операции са планирани в областта във връзка със студентския празник

 

ОДМВР – Русе и тази година предприема редица мерки за осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите, за безпроблемно провеждане на студентския празник – 8 декември.

В тази връзка в Русе и областта ще има засилено полицейско присъствие и проверки в дните преди, по време и след студентския празник. Служителите на полицията ще следят за реда и сигурността в районите на заведенията, хотелите и ресторантите, в които ще празнуват настоящите и вече завършили студенти.
Представители на ОДМВР - Русе провеждат работни срещи с частните охранителни фирми, изпълняващи дейности по охрана на питейни и увеселителни заведения в региона, както и със собствениците на хотели и ресторанти – уточняват се механизмите на взаимодействие при констатиране на данни за нарушения и престъпления.

Планирани са специализирани полицейски операции с цел недопускане извършването на тежки престъпления или други криминални прояви, както и за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. В проверките на пътя ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; наличие на гражданска отговорност; движение с превишена или несъобразена скорост и т.н. По време на операциите ще се осъществява контрол и по отношение съхранението и продажбата на акцизни стоки без бандерол, пиротехнически изделия, както и други закононарушения.    

 Отдел „Пътна полиция“ при
Главна дирекция Национална полиция” дава следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ за безопасно поведение при движение по пътищата по време на студентския празник – 8 декември 2018 г.

 

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

 

Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                  

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

 

06 дек 2018

ОДМВР – РУСЕ ДНЕС БЕ ДОМАКИН НА УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПОД МОТОТО „СПОРТЪТ Е ПО-ДОБРИЯ НАЧИН ДЕЦАТА ДА ПОРАСНАТ" ​

 

 

Русе днес бе домакин на ученическо състезание под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Събитието се организира в сътрудничество между Областна дирекция на МВР - Русе, Регионално управление на образованието - Русе, Ученическа спортна школа – Русе и с любезното съдействие на Община - Русе. То се проведе на основание сключено споразумение между Главна дирекция „Национална полиция" и Съюза на пивоварите в Р България за сътрудничество и взаимодействие в превантивна кампания срещу употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат".

 

Във връзка с Постановление на Министерски съвет № 215/14.09.2012 г. (Обн. ДВ, бр.72 от 2012 г. и доп. бр.62 от 2013г. бр.60 от 2014г. и бр. 41 от 2015г.) е създаден Национален съвет по превенция на престъпността - консултативен орган, изпълняващ функциите по формиране и реализиране на политиката на МС по въпросите на превенция на престъпността, както и по организиране и контрол на изпълнението на действащата Национална стратегия по превенция на престъпността (2012-2020г.).

В План за изпълнение на приоритетите и постигане целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018г. е заложена мярка № 89 - „Реализиране на кампания „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Същата дейност е заложена и в Плана за действие по Националната стратегия за младежта (2010-2020), а именно: кампания за превенция на правонарушения, извършени от младежи, по приоритет 9 - „Повишаване ролята на младите хора в превенцията на престъпността". Мярката е заложена на основание сключено споразумение между Главна дирекция „Национална полиция" и Съюза на пивоварите в Р България за сътрудничество и взаимодействие в превантивна кампания срещу употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Предвидено е  реализиране на спортни дейности, с цел популяризиране на физическото възпитание и спорта сред подрастващите и ограничаване на извършените от тях престъпления и правонарушения.

ОДМВР – Русе бе номинирана от ГДНП за домакин на спортно състезание между ученици, което да се проведе под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат".

 

Състезанието днес се състоя в  залата на Спортен комплекс „Ялта“ в гр. Русе. В него взеха участие три отбора, 60 деца, ученици на възраст 11-12 години, от русенските учебни заведения: ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Никола Обрентенов“ и СОУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Официални гости на събитието бяха: Валентин Колев, заместник-областен управител на Област Русе, главен инспектор Денислав Донков, секретар на Националния съвет по превенция на престъпността; Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите; Петко Добрев, началник отдел „Управление при кризи“ в Община Русе; инспектор Зорница Шуманова и инспектор Боряна Томова от Главна дирекция „Национална полиция“; а от името на домакините старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе. 

Момичетата и момчетата от русенските учебни заведения премериха сили в няколко щафетни игри. В крайното класиране отборите се подредиха по следния начин: на първо място отборът на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“; на второ място възпитаниците на ОУ „Никола Обрентенов“; а на трето място децата от ОУ „Иван Вазов“.

 

Децата получиха купи, медали, грамоти и награди, осигурени от организаторите на превантивната кампания.

 

30 ное 2018

МЕСЕЧЕН БРИФИНГ

 

Днес бе даден месечен брифинг в  ОДМВР - Русе. В него взеха участие Комисар Илиян Енчев, заместник директор на ОДМВР- Русе и главен инспектор Михаил Манов, началник на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията.

 

Комисар Енчев първо запозна журналистите с някои основни данни за работата на русенската дирекция от началото на месец ноември. В този период в ОДМВР – Русе са регистрирани 90 престъпления, като 28 от тях са разкрити. Разкриваемостта е над 31 %, за сравнение миналата година в същия месец тя е била 15 %. По отношение на кражбите, заемащи най-голям дял от криминалните деяния, през периода са регистрирани 21, от които 8 са разкрити, има извършен и един грабеж. При телефонните измами също има спад. Регистрирани са 7, от които един опит. Значително е намалението в сравнение с миналия ноември, когато са били 18, а от тях 5 опита.

Продължаваме реализирането на всички възможни превантивни дейности за противодействие на този вид престъпност, включително усилията ни са насочени и в търсенето на съдействие от всички банкови институции, заяви комисар Енчев.  Статистиката сочи, че в много от реализираните престъпления, парите които се предават на измамниците се теглят от потърпевшите от банковите им сметки, като става въпрос за не малки суми. Това се случва докато извършителите държат жертвите на телефона и им дават указания как да действат във финансовата институция. Затова целта е да бъде повишено вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят инцидентно значителни суми от спестяванията си и да им бъде разяснена необходимостта при най-малко съмнение  своевременно да се уведомяват органите на реда, за да може да се предотврати престъплението.

По отношение на престъпленията, свързани с моторни превозни средства, заместник-директорът съобщи, че през изминалия месец са били задържани 7 автомобила от висок ценови клас с година на производство след 2015 г., които са били подготвяни за регистрация след интервенция в областта на идентификационните номера и чрез използване на неистински чуждестранни свидетелства за регистрация. До установяването на тези нередности се е стигнало благодарение на добрата работа от страна на служителите от сектор „Пътна полиция“, както и на колегите им от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. Случаите са документирани и по тях се води разследване.

Продължава и активната работа на полицията в Русе за противодействие срещу разпространението на наркотици. Комисар Енчев обяви резултатите от проведената в понеделник в Русе специализирана полицейска операция срещу разпространението на високорискови наркотични вещества, от служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» и Специализираното тактическо звено  на дирекцията. https://www.mvr.bg/ruse/

Началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Михаил Манов съобщи актуални данни за пътно-транспортната обстановка в региона за първите 10 месеца на годината, както и информация за м. ноември, в периода на провежданата акция „Зима“.

За първите 10 месеца на годината на територията на ОДМВР – Русе са регистрирани 275 ПТП, с 14 загинали и 351 ранени граждани. В сравнение с 2017 г. тежките ПТП са намалели с 5, загиналите са същия брой, а ранените с 23 по-малко. През този период нашият регион се нарежда на едно от челните места в страната по брой тежки ПТП.

По линия на административно-наказателната дейност през 10-те месеца на тази година, данните сочат завишение по всички показатели, в сравнение с миналата година. Съставени са: 9623 фиша, с 3392 повече от миналата година; 10 557 електронни фиша, с 5379 повече; и АУАН (актове) – 7051 , които са с 1725 повече от периода през 2017 г. Общо 10 496 документа повече са съставили контролните органи.

В периода на миналия есенно-зимен сезон, от 01.10.2017г. до 31.03.2018г., в Русенски регион са регистрирани  136 тежки ПТП, при които са пострадали общо 172 души –  164 ранени и 8 убити. Намаляване на пътнотранспортния травматизъм в този период на всяка годината е една от основните цели и на провежданата през месец ноември традиционна превантивна акция на пътна полиция - „Зима”. Тази година тя преминава в три етапа: „С безопасно пътно превозно средство през зимата” /01-10.11.2018 г./ ; „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” / 11-20.11.2018 г; и „Безопасно шофиране през зимата” /21-30.11.2018 г./.

При провеждането на трите периода на акция “Зима“ на територията на ОДМВР са провеждани специализирани полицейски операции с участието на служители от сектор Пътна полиция“ и Районните управления към дирекцията, уточни  главен инспектор Манов, като до настоящия момент са съставени 37 акта и 53 глоби по фиш, като са спрени от движение и 13 моторни превозни средства.

 

28 ное 2018

ОБИСКИ И АРЕСТ ПРИ СПЕЦОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОДМВР – РУСЕ

Задържан е 28-годишен мъж за разпространение

 

 

Специализирана полицейска операция срещу разпространението на високорискови наркотични вещества се проведе на територията на ОДМВР – Русе в понеделник. Това съобщи днес пред журналисти заместник-директорът на ОДМВР - Русе комисар Илиян Енчев.
В акцията са участвали служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР - Русе, съвместно със Специализираното тактическо звено на дирекцията. В хода на операцията, в рамките на съгласуваните с Окръжна прокуратура – Русе  действия, са били установени трима мъже (на възраст 23 – 27 г.) в лек автомобил «Рекстън», пренасяли наркотик – марихуана, закупен от 27-годишна жена от Русе, която е била също установена. В рамките на спецакцията полицаите са задържали 28-годишен мъж, живеещ заедно с русенката. В него е намерен пистолет «Макаров» със заличен сериен номер, боеприпаси за оръжието и бокс. Извършено е претърсване в жилище в Русе, което двамата са обитавали, както и в ползвани от мъжа гараж и избено помещение. Намерени и иззети са общо 150 патрона, заглушител, близо 200 грама амфетамин, около 70 грама марихуана, електронни везни, мобилни телефони и пакетче с бяло прахообразно вещество, а на една от терасите в дома криминалистите са се натъкнали и на специално пригодено място за отглеждане на марихуана, откъдето са иззети 19 растения, препарат за отглеждане на растения, филтри, кварцова лампа и вентилатор.
По случая е образувано следствено дело по описа на Окръжна прокуратура - Русе за престъпление по чл. 354а, ал.1 и чл. 339 от НК. 28-годишният мъж е задържан първоначално за 24 часа, след което му е повдигнато обвинение и с постановление на прокуратурата е задържан за 72 часа.
Работата по разследването продължава под надзора на прокуратурата.

28 ное 2018

Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще раздават брошура със съвети към гражданите в рамките на информационно-разяснителната кампания през есенно-зимния пожароопасен сезон

 

С настъпилото застудяване вече се налага използването на отоплителни и нагревателни прибори, в много случаи без да е извършена необходимата подготовка за целта, което повишава опасността от възникването на пожари. 

В тази връзка по традиция служителите на ГД ПБЗН в цялата страна, наред с извършването на комплексни, контролни и тематични проверки, провеждат и информационно-разяснителна кампания за гражданите, в която се акцентира върху необходимите превантивни мерки за намаляване предпоставките за възникване на пожари и за ограничаване на вредните последици от тях.

Тази година от ГДПБЗН е разработена брошура, която ще бъде предоставяна на населението, като за разпространението й ще се търси съдействие и партньорство от органите на местната власт, особено в по-малките населени места, структури на МТСП (социален патронаж, бюра по труда и др.), представителите на религиозните общности, читалища, пенсионерски клубове, маршрутни автотранспортни линии към отдалечените населени места и др.

 

Брошура: разгледайте прикачените файлове

 

 

Още по темата: ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПОЖАРООПАСЕН СЕЗОН 

 


27 ное 2018