МВР

ОД Русе

 

Новини

В ДЕНЯ НА ПОЛИЦЕЙСКИЯ ПРАЗНИК СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ОДМВР – РУСЕ ОТНОВО ЗАВОЮВАХА ШАМПИОНСКИ ТИТЛИ В СЪСТЕЗАНИЯТА ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА И КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Русенските полицаи се връщат с 5 купи и 10 медала от първенствата, проведени вчера и днес в гр. Смолян

 

 

В изпълнение на Вътрешните правила за реда за организиране и провеждане на тренировъчната и състезателната дейност на служителите в МВР и утвърдения спортния календар на „Спортна асоциация – МВР“ за 2019 година, вчера и днес в град Смолян се проведе НАЦИОНАЛНА КУПА „БЪЛГАРИЯ“ по Полицейска лична защита и карате за служители на МВР.

Служители от Областна дирекция на МВР – Русе, отново взеха участие в първенствата. Русенската дирекция представиха петима състезатели - Александър Йорданов, Светослав Бодуров, Теодор Иванов, Станислав Георгиев, Милен Атанасов, под ръководството на Станислав Станчев, главен инструктор по полицейска лична защита в ОДМВР – Русе.

 

Състезанията са организирани и проведени по правилата за полицейска лична защита – съгласно Общия регламент за организиране и провеждане на републиканския преглед по полицейска лична защита за 2019 г. и за карате – дисциплини „ката“ и „кумите”, съгласно съдийския правилник на Световната карате федерация (WKF), публикуван на сайта: www.karatebg.org.

 

Представителите на русенската областна дирекция за пореден път показаха боен дух и спортно майсторство, като отново се представиха блестящо и се връщат с общо 5 купи и 10 медала от първенствата.

В отборното първенство по полицейска лична защита и двата тима на ОДМВР - Русе завоюваха призови места. Шампионската титла взе отборът „ОДМВР – Русе І“ в състав Александър Йорданов и Светослав Бодуров, които са настоящите (през последните три години) национални шампиони и трети на световното за 2018 г.

Вторият русенски отбор „ОДМВР – Русе ІІ“, в състав Теодор Иванов и Станислав Георгиев, зае трета позиция на призовата стълбица.

В индивидуалното класиране в „карате“, шампионската позиция на първото място в категория до 75 килограма, завоюва русенският състезател Светослав Бодуров. В категорията до 84 килограма служителят на ОДМВР – Русе Александър Йорданов се класира на второ място.

В отборното класиране на карате ОДМВР – Русе завоюва втора позиция.

 

 

 

 

 

 

 

*****

Спортът „Полицейска лична защита” е създаден за практикуване от служителите с полицейски правомощия и се явява съществена част от целия процес на обучение в системата на МВР. Дисциплините са с подчертано специализиран характер и симулират ситуации близки до реалните. Независимо, че придобитите умения се изграждат в един процес, подчинен на спортни правила, необходими са решителни, безкомпромисни и творчески действия. Постигнатите спортни резултати са показател за равнище на професионална подготовка.

Целта при упражняването на спорта „Полицейска лична защита” е изграждане и запазване на постоянно високо ниво на тренираност на полицейските служители през целия трудов път.

 

08 ное 2019

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА СЕРИЯ КРАЖБИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В РУСЕНСКИ СЕЛА

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище са намерени и иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяване

 

 

 

В края на миналата и началото на тази седмица в ОДМВР – Русе постъпиха сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняване на сигналите, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, от полицията е документирано, че в периода от 24 октомври до  6 ноември тази година в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, намиращи се в Русенска област, е проникнато в църковни храмове, чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби.  Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия, съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР - Русе и ОДМВР - Търговище, като извършители на деянията са установени две лица: 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, двамата известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели  19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

Двамата мъже са задържани в ОДМВР – Русе.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.
07 ное 2019

46 СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР – РУСЕ БЯХА НАГРАДЕНИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА АРХАНГЕЛОВДЕН, ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ ​Българската национална полиция чества своя професионален и патронен празник на 8 ноември – Деня на Свети Архангел Михаил, светецът, който символизира властта, реда и законността, царуването на истината, правдата и любовта. Тази година се навършват 140 години от създаването на първите полицейски структури в страната.

Днес по традиция в навечерието на патронния празник на полицаите се състоя тържествено честване в сградата на ОДМВР – Русе.

На събитието присъстваха Валентин Колев, заместник-областен управител на Русе,  от Община – Русе Спасимир Димитров, директор на дирекция "Управление при кризи", ръководителите на Окръжна и Районна прокуратури  - Георги Георгиев и Яна Илиева, ръководители на други държавни и местни институции и организации, ръководители и служители от всички подразделения на МВР в областта.

Директорът на ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов отправи приветствие към всички служители по време на проведеното днес тържествено събрание.
„Да бъдеш част от министерството на вътрешните работи, не е просто професионално решение. Да бъдеш част от МВР е мисия, която искрено осъзнаваш, като живееш с убеждението, че служиш на реда и закона, че с действията си полицейските служители често са във фокуса на общественото внимание, че осъзнато се лишаваш с част от личното си пространство“. Това заяви директорът на ОДМВР и призова колегите си да продължават уверено по пътя на безкомпромисното противодействие срещу престъпността, в битката за ред и законност и да направят така, че полицията да бъде още по-ефективна и полезна за обществото. Той им пожела здраве и увереност, все повече успехи в служебен и личен план, а на техните близки търпение, за да ги подкрепят в нелеката, но отговорна професия. 

Полицаите бяха поздравени и лично от заместник областният управител Валентин Колев, поздравителни адреси бяха връчени от останалите официални гости, както и от други институции и организации в областта. 

По време на тържественото събитие бяха обявени имената на наградените служители от дирекцията. 

Със заповед на директора на ОДМВ- Русе, за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи, както и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция, са отличени общо 46 служители от различни подразделения.

С „Обявяване на благодарност“ – един служител от отдел „Разследване“ при ОДМВР – Русе.  С „Писмена похвала”: служители от сектор „Базова научно техническа лаборатория“; от Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Русе; от отдел „Разследване“, от Първо РУ; от РУ – Ветово и РУ – Две могили.

Честванията днес завършиха с официална церемония пред сградата на ОДМВР – Русе, по време на която се поднесоха венци и цветя пред монумента „ПРИЗНАТЕЛНОСТ И СЛАВА“. 

 

07 ное 2019

НА АРХАНГЕЛОВДЕН БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК


 

Българската национална полиция чества своя професионален и патронен празник на 8 ноември – Деня на Свети Архангел Михаил, светецът, който символизира властта, реда и законността, царуването на истината, правдата и любовта.

Тази година се навършват 140 години от създаването на първите полицейски структури в страната.

По традиция празникът в Русе ще бъде отбелязан от служителите на ОДМВР - Русе с тържествено честване, което ще се състои в четвъртък - 7 ноември 2019 година.

Събитията ще започнат в 11:00 часа с тържествено събрание на служителите от ОДМВР – Русе в голямата зала на първия етаж в дирекцията,  намираща се на бул. Ген. Скобелев 49. След това ще се състои официална церемония пред сградата на ОДМВР – Русе, по време на която ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента „ПРИЗНАТЕЛНОСТ И СЛАВА“. 

На събитието са поканени представители на държавната и местна власт, правораздавателните институции, ръководители и служители от други подразделения на МВР в областта.

Ръководството на ОДМВР – Русе отправя покана към всички бивши и настоящи служители на полицията, както и към представителите на медиите, които желаят да присъстват на тържественото събитие.

 

 

 

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“.

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

 

06 ное 2019

ЗАДЪРЖАНИ СА ЛИЦА, ИЗЗЕТИ СА НАРКОТИЦИ, КАКТО И ПОСОБИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО И УПОТРЕБАТА ИМ ПРИ ПРОВЕДЕНИ В РУСЕ 2 СПЕЦАКЦИИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

 

 

 

Две паралелни спецакции, насочени срещу наркоразпространението и употребата на наркотични вещества, проведоха служителите на ОДМВР – Русе на 4 ноември.

В хода на първата специализирана полицейска операция, действията са реализирани на територията на гр. Русе от служители на Първо РУ и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Русе. Те са осъществени под надзора на Окръжната прокуратура. Задържан е мъж от Русе на 28 години. При извършените личен обиск на лицето, както и претърсване и изземване на адреси в града, обитавани от него, са иззети суха тревна маса, реагирала при полеви наркотест на марихуана; около 4 гр. метамфетамин; прибори за разфасоване и разтегляне; а също и мобилни комуникатори. Отделно в други лица, съпричастни към разследваната дейност, са намерени  пособия за производство на средства за употреба на наркотичното вещество метамфетамин - 283 стъклени епруветки; лула, изработена от епруветки; газова горелка.
28-годишният русенец е задържан. По случая се води досъдебно производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Работата по разследването продължава.

 

В рамките на други действия на полицията, служители от Първо РУ са установили и спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“ с английска регистрация, с четири лица. Това се е случило около 21 часа на 4 ноември, в района на местността „Караач“ в Русе, на асфалтиран път, водещ към склад на завод. При проверката в колата  са установени двама пълнолетни мъже на 21 и 26 години и двама непълнолетни – момче на 17 г. и момиче на 15 г. След първоначалните действия на полицаите и извършените обиски, в трима от тях са открити наркотични вещества - около 20 грама суха зелена тревна маса, четири оранжеви таблетки и около грам бяло кристално вещество. Направените полеви тестове са дали положителни реакции за марихуана, екстази и метаамфетамин.

Двамата пълнолетни мъже са задържани в полицията. Случаят е документиран, като са образувани три бързи полицейски производства за престъпления по чл. 354 а, ал. 3 от НК, като е уведомена и прокуратурата. Работата на полицията продължава.

 

 

 

 

06 ное 2019

ПРИКЛЮЧИ ИЗБОРНИЯТ ДЕН

Информация към 20:20 часа


Без сериозни нарушения или инциденти протече и завърши денят на балотажите в област Русе.
Всички избирателни секции на територията на ОДМВР – Русе са приключили работа. Не са констатирани нарушения, свързани с полицейската охрана или пожарната и аварийна безопасност в местата за гласуване.
Създадена е необходимата организация служители на ОДМВР – Русе да съпроводят транспортирането на изборните протоколи и материали до общинските избирателни комисии.
В изборния ден служителите от звената на сектор „Български документ за самоличност“ при ОДМВР – Русе са издали общо 5 удостоверения за гласуване.

Обстановката в региона към 20:15 часа е спокойна. До момента, от поделенията на ОДМВР и РДПБЗН в Русенска област, не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, произшествия или инциденти, които да застрашат протичането на изборния процес.

 

03 ное 2019

ИЗБОРНИЯТ ДЕН НА БАЛОТАЖИТЕ В РУСЕНСКО ЗАПОЧНА НОРМАЛНО И В СПОКОЙНА ОБСТАНОВКА

Информация към 8 часа

 

 

 

Изборният ден от втория тур на местния вот в Русенско започна нормално, в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече без проблеми. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК без нарушения, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили провеждането на изборите на територията на областта.

В изборния ден МВР осъществява само външна охрана на изборните помещения. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Припомняме, че законът забранява в изборните помещения да бъдат допускани въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота и здравето, както и хора в нетрезво състояние. Забранено е и паркирането на автомобили в непосредствена близост до секционните помещения.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected]. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.


Създадена е организация и звената на „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. До момента са издадени 18 удостоверения.


Служителите от Група „Миграция“ при ОДМВР – Русе също работят извънредно днес от 08:30 до 19:30 часа. Те ще съдействат за издаване на необходимите документи на гражданите на ЕС, които имат право да гласуват на тези избори.

 

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

 

03 ное 2019