МВР

ОД Русе

 

Новини

С ЕКСПЕРТИ ОТ БАЗОВАТА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ В ОДМВР – РУСЕ СЕ СРЕЩНАХА ДНЕС УЧЕНИЦИТЕ ОТ ДЕТСКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ПРИ СУПНЕ „ФРИДРИХ ШИЛЕР" – РУСЕ

 

Учениците от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер" – Русе, включени в проекта „Детско полицейско управление“, днес проведоха седмичната си лекция в областната дирекция на МВР в Русе.  Поредната им вълнуваща среща бе с експерт-криминалисти от Базовата научно-техническа лаборатория (БНТЛ).  

Децата се запознаха с някои действията на експертите от МВР по време на първите етапи от разследването на престъпления - изследване или оглед на местопроизшествието, защо и как се прави това, колко важна е тази дейност за установяване и доказване на престъпленията и за разкриване на извършителите. Също и каква е ролята на тяхното експертно мнение в следващите етапи от разследването, както и колко е значима за отсъждане на справедлива присъда в съда.

С особен интерес учениците слушаха и наблюдаваха как се вземат отпечатъци, как се прави криминалистическа регистрация на извършител на престъпление, видяха и базата данни, в която се съхранява информацията. Видяха още техниката, с която се изготвят експертизи. Посетиха химическата лаборатория, където се изследват наркотици, наличие на алкохол в кръвта и други вещества. Научиха и по какъв начин се изследват биологичните следи, как и какво се гледа със специалния микроскоп и други интересни неща.

Всеки ученик получи 
свой отпечатък - за спомен от интересната среща . 

 

17 апр 2019

ОТБОРИ НА ОДМВР – РУСЕ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В НАЦИОНАЛЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТУРНИР ПО МИНИ ФУТБОЛ

20 април 2019 година (събота) в „АРЕНА РУСЕ“ - Спортен комплекс „ЯЛТА“На 20 април 2019 година (събота) в Спортен комплекс „Ялта“- „АРЕНА РУСЕ“  ще се проведе турнир по мини футбол за служители на МВР.

Спортната инициатива е с благотворителна насоченост за подпомагане децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР.

Проектът се реализира в рамките на подписаното тристранно сътрудничество между „Спортна асоциация – МВР“, Корпорация „Развитие“ и Сдружение „Българска Асоциация Мини Футбол“. В рамките на няколко месеца верига от регионални турнири в 16 областни градове в страната ще излъчи финалисти, които ще играят в навечерието на празника на МВР – на 3 и 4 юли на Националната футболна база "Бояна", за Купата на „Развитие“.

По време на всички турнири в страната специални екипи от доброволци ще набират дарения и ще информират зрителите и любителите на мини футбола за инициативата.

След изиграването и на финалния турнир в София, цялата събрана от доброволците и спонсорите сума ще бъде предоставена на фонда, създаден в подкрепа на децата и семействата на загинали и пострадали служители от системата на Министерството на вътрешните работи.Спортното събитие в Русе ще започне в 09:00 часа на 20 април в Спортен комплекс „Ялта“- игрища „АРЕНА РУСЕ“. Участие ще вземат 8 отбора от служители на МВР в Русе. Те ще премерят сили в две групи по 4 отбора, всяка среща в рамките на 2 полувремена от 10 минути.

Заповядайте! Очакваме Ви!

 

 

 

 

16 апр 2019

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ ПО ЛИНИЯ „НАРКОТИЦИ“ СЕ ПРОВЕДЕ В РУСЕ 

Полицейска операция за противодействие на разпространението и притежанието на наркотици е проведена от служители на ОДМВР – Русе в петък. В хода на предприетите действия с екипи, от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и специализираното тактическо звено, първо е бил задържан 36-годишен русенец с около един грам хероин, а след това в лек автомобил „Мерцедес“ са установени две жени от Русе на 23 и 19 години, като едната е предала 2 грама хероин и 0,3 грама метамфетамин. По-късно е  задържан и 25-годишен русенец, в чиято чанта е имало грам метамфетамин, 15 грама амфетамин, 3 грама марихуана и таблетка "екстази".

При продължаващите действия в рамките на полицейската спецакция, след претърсване в дома на 50-годишен мъж в Русе, служителите са намерили и иззели 50 грама хероин и 30 грама метамфетамин, електронни везни, мобилни телефони и парична сума.

Проверка от криминалистите и на 33-годишен мъж в Русе, също е довела до находка от наркотични вещества.  Той предал на полицаите електронна везна и три пакетчета, в които е имало метаамфетамин.        

Отново в рамките на операцията в следобедните часове на 12 април в района на пътен възел „Охлюва“ в Русе, екип на групата за охрана на обществения ред при Първо РУ е спрял за полицейска проверка лек автомобил и униформените са установили, че колата се управлява от 40-годишен мъж от Русе. На въпроса на служителите дали в него или в автомобила има забранени от закона вещества, той отрекъл, но при извършеният му личен обиск във вътрешен джоб на якето му е открито полиетиленово пликче, съдържащо бучки с неправилна форма в бял цвят. При полеви тест съдържанието на пакетчето е реагирало на вещество от групата на амфетамините.

Действията на полицаите в хода на операцията са документирани от разследващите, като са започнати досъдебни производства. Работата по случаите продължава.
Продължават и целенасочените действия на полицията в Русе по установяването и задържането на лица, свързани с разпространение и притежание на наркотични вещества. 

15 апр 2019

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ БЕ ПРОВЕДЕНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР – РУСЕ В ПЕТЪК И СЪБОТА

Действията на полицията бяха насочени по линия противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, престъпни деяния, извършвани от и срещу малолетни и непълнолетни, както и срещу продажбата на акцизни стоки без бандерол

 

 

В периода от 18 часа на 5 април до ранните часове на 7 април на територията на ОДМВР – Русе се проведе специализирана полицейска операция. В нея участваха екипи от различни подразделения на областната дирекция, като действията им бяха основно насочени срещу разпространението на наркотици и други престъпления, свързани с тях; деяния извършвани от и срещу малолетни и непълнолетни; продажба на акцизни стоки без платен налог и др.

По време на операцията служителите на реда са извършили проверки на 424 лица, 278 превозни средства, 43 питейни и увеселителни заведения, 10 зали за хазартни игри и още 42 обекта – търговски, нетърговски и сборища.

Установените нарушения/престъпления  са документирани, като са образувани две бързи производства, едно дознание и 8 преписки (ЗМ). Съставени са 24 акта (АУАН), 56 фиша, заловено е едно лице с влязла в сила присъда, установено е едно непълнолетно лице без придружител. Иззети са стоки без акциз - 70 литра нафта и един килограм тютюн.

В хода на проведената в Русе специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и държане на наркотични вещества е установен и задържан мъж на 25 години, с влязла сила присъда, който се е укривал от властите. Задържани са и още 6 лица.
Акцията се е разиграла в русенския квартал „Чародейка“ около 20 часа на 5 април. Във връзка с провежданата операция, сформираните полицейски екипи от ОДМВР - Русе, с участие и на служители от РДГП-Русе, са провели заградителни мероприятия, при които са локализирали и спрели за проверка четири автомобила с марките - БМВ, „Порше Кайен“, „Мицубиши“ и „Форд“, в които са установени 7 мъже на възраст 17 – 45 години. В едната кола, в която са пътували трима, е открит въпросният 25-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване, с мярка "задържане", с влязла в сила присъда.
След установяване на самоличността на лицата е извършено претърсване и изземване в колите, те са били отведени в районното управление за провеждане на други допълнителни процесуално-следствени действия, като вида и количествата на откритите вещества се уточняват. Издирваният е задържан и приведен по съответния ред. Другите са задържани по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.1 от НК. Работата по него продължава.

С марихуана и метеамфетамин е заловен 31-годишен мъж от Русе. В събота около 18:50 часа,  в хода на провежданата специализирана полицейска операция на изхода на гр. Русе, на главен път І-5, служители на ОДМВР-Русе са спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф" с русенска регистрация с водач 31-годишен мъж. При проверката в колата е намерен найлонов плик , съдържащ около 10 грама суха тревна маса със специфична миризма на марихуана, а по-късно в Първо РУ 31-годишният е предал на разследващите и друго вещество - кристал, което след обработка с полеви наркотест е реагирало на метамфетамин. Случаят е документиран като е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а, ал.3. пр 2, т.1 от НК.

Бързо производство за притежание на наркотици е образувано и срещу 19-годишен русенец, установен  в хода на полицейската операция вчера. На 7 април около 07:40 часа в Русе на бул. Цар Освободител, в района на светофара до Симовата мелница, служители от Първо РУ са спрели за полицейска проверка лек автомобил "Сузуки Витара" с русенска регистрация. В хода на последвалите действия в чантичката на 19-годишен пътник в колата , са намерени бучки метамфетамин и хашиш, които той е предал доброволно на полицаите. Случаят е документиран,  като срещу 19-годишния е образувано бързо производство за престъпление по чл.354а, ал.3 от НК.

          

 

08 апр 2019

555 нарушения на скоростните режими са установени на територията на ОДМВР – Русе в рамките на операция „24 часа скорост“На територията на цялата страна се проведе операция „24 часа скорост“, при която в рамките на едно денонощие имаше изключително интензивни проверки за спазването на скоростните режими.

От 06:00 часа на 2 април до 06:00 часа на 3 април, на 44 места за контрол на територията на ОДМВР – Русе, със 7 автоматизирани технически средства и системи, полицейските екипи са установили общо 555 нарушения за превишаване на максимално допустимата скорост за движение.

От тях със стационарни камери са установени 41 нарушения, със СПУКС – триноги са установени 181 нарушения, а с мобилни камери, с които са оборудвани служебни автомобили са установени 333 нарушения.

В рамките на операцията са регистрирани едно леко ПТП и едно ПТП с пострадали. Констатирани са 7 случая на водачи, превишили скоростта с повече от 50 км/ч в населено място, както и 14 други нарушения на ЗДвП.
Установени са 2 случая на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол - единият с концентрация над 1.2 промила; още един, който е управлявал след употреба на наркотични вещества; двама неправоспособни водачи; един, управлявал автомобил с прекратена регистрация и един без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.
От автоматизираните системи е установен и един водач, засечен при нарушение на допустимата скорост, който е управлявал МПС без необходимата застраховка, като ще му бъде издаден електронен фиш и за това нарушение.

 

03 апр 2019

Нападение над възрастна жена в Бяла, разследва полицията. Задържан е 33-годишен мъж

Работата по разследването на случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура

 

Вчера сутринта около 08:40 часа в РУ-Бяла е получен  сигнал за открита в дома си в град Бяла жена на 78-години в безпомощно състояние. Тя е била откарана от екип на ФСМП-гр.Бяла в университетската болница „Канев“ в Русе, където след преглед са й установени фрактура на черепа, на лицеви кости, контузия на мозъка и мозъчен кръвоизлив. Настанена е в интензивното отделение с опасност за живота. На адреса в град Бяла е извършен оглед от дежурна оперативна група на полицията, при който са установени  и иззети следи. Случаят е документиран и е започнато разследване  като е образувано досъдебно производство за опит за убийство  - престъпление по чл.115 вр. чл.18, ал.1 от НК.

В хода на разследването от служители на ОДМВР – Русе и РУ – Бяла е задържан 33-годишен мъж. По-рано сутринта той е бил установен от екипи на РУ – Бяла, след сигнал, че се е движел гол до кръста в неадекватно състояние из града. Мъжът е отведен и настанен в психиатричната болница в града и е под полицейска охрана. Работата по разследването на случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура.

 

 

 

01 апр 2019