МВР

ОД Русе

 

Новини

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец януари 2019 година ​ ​


През месец януари 2019 година мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:


  

населено място

дата

            час*

с. Тръстеник, с. Екзарх Йосиф, с. Горно Абланово, с. Обретеник

08.01.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Червен, с. Сваленик, с. Кацелово, с. Табачка

17.01.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Бабово, с. Голямо Враново, с. Борисово,
с. Юделник

22.01.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Иваново, с. Щръклево, с. Пиргово, с. Мечка

29.01.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.
* Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

04 яну 2019

СЛУЖИТЕЛИ НА МВР В РУСЕ ОТНОВО ЗАЕХА ПРИЗОВИ МЕСТА В РЕПУБЛИКАНСКИЯ ТУРНИР ПО СТРЕЛБА С ПИСТОЛЕТ „КУПА БЪЛГАРИЯ”

Златен медал в индивидуалното класиране при жените и четвърто отборно място ​

 

 

 

 

Девети републикански турнир за „Купа България“ по стрелба с пистолет за служители на МВР се проведе в гр. Смолян от 19 до 21 декември. Събитието се организира от Спортна асоциация на МВР и Областната дирекция на вътрешните работи в Смолян.  То е част от спортния календар за 2018 година на Спортната асоциация на вътрешното ведомство. Тази година в турнира участие взеха 26 отбора от областните и специализираните дирекции в Министерството на вътрешните работи. Деветият пореден Коледен турнир се отличи с най-голям брой участници в сравнение с минали години. Около 150 служители на МВР премериха уменията си в стрелбата с пистолет.

 

Служителите на МВР в Русе също участваха със свой отбор в турнира.

В комплексното класиране русенци се наредиха на 10-та позиция от участвалите 26 тима.

В отборното класиране при жените русенските представителки  Людмила Пенева от ОДМВР – Русе и  Венета Сорева от териториален сектор „БОП – Русе, Разград“ заеха четвъртото място.

В индивидуалното класиране при жените русенската състезателка Людмила Пенева от ОДМВР – Русе завоюва първото място и бе удостоена със златен медал и купа.

 21 дек 2018

В ПРАЗНИЧНИТЕ И ПОЧИВНИ ДНИ СЕ ПОВИШАВА РИСКЪТ ОТ ПОЖАРИ, КАКТО В ДОМА, ТАКА И НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

От началото на отоплителния сезон при пожари в Русенско са загинали двама

 

 

 

От началото на отоплителния сезон екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе са реагирали на 55 сигнала за произшествия. Това съобщи на брифинг днес директорът на РД ПБЗН - Русе комисар Димитър Павлов. Той уточни, че в повечето случаи става въпрос за пожари без нанесени материални щети, като гасене на горими отпадъци в метални контейнери  (38 броя), в които се изхвърля незагасена сгурия. При тези случаи обаче става въпрос за не малко разходи от страна на екипите на пожарната. В тази връзка той апелира към гражданите да бъдат изключително отговорни и да не изхвърлят неизгасената жарава навън, преди да са се убедили, че няма опасност. Като е най-добре това да правят на следващия ден, след почистването.

В момента отоплението на твърдо гориво е най - разпространено не само за населените места извън Русе, а и за самия град. Това до голяма степен е и причина за замърсяването, което се наблюдава в атмосферата в населените места, особено при промяна на метеорологичната обстановка. За горене от хората се ползват различни отпадъци, а не стандартното гориво, за което са предвидени печките. Така, освен че се замърсява силно атмосферата,  се увеличава в голяма степен и пожарната опасност.

От началото на отоплителния сезон при пожари в Русе са загинали двама, като и в двата случая предполагаме, че причината е свързана с отоплението на сградите, заяви комисар Павлов. В този период са регистрирани 15  пожара, заради запалване на сажди (отлагания по стените) в комини, като в 6 от тях се е получило задимяване и запалване на горими материали в помещения и покривни конструкции. В един от тези пожари загина възрастна жена, собственичка на имота. Още един човек, възрастен мъж, загуби живота си при пожар, предизвикан според огнеборците при използването на неизправна електрическа печка от вентилаторен тип. По тези случаи продължават досъдебните производства, уточни директорът на РДПБЗН-Русе. Той отново напомни, че възрастните сомотноживеещи хора са най-уязвими от подобни инциденти. 

Служителите на РДПБЗН – Русе ще вземат участие в предвидените проверки и операции с полицията през предстоящите празнични и почивни дни. Комисар Павлов обърна внимание и отправи предупреждение към собствениците и наемателите на заведения за спазване на правилата и изискванията за безопасност, особено по отношение на поддържането на свободен достъп до допълнителните евакуационни изходи и съоръжения в сградите. Често тези изисквания се пренебрегват в празничните дни, когато има повече стоки и посетители и проходите се ползват като място за складиране на амбалаж или друго, което е много опасно и недопустимо. При констатирани такива случаи контролните органи ще бъдат категорични и безкомпромисни при налагането на необходимите мерки за въздействие.

В извършените проверки преди празниците, от служителите на РДПБЗН не са установени груби нарушения, обясни комисар Павлов. Той посочи още, че до момента не са налагани и административно - наказателни мерки.

От пожарната припомниха някои правила и съвети за безопасност във връзка с празниците, тъй като статистиката сочи, че в тези дни се повишава значително рискът от пожари. 

 

 

 

ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПОЖАРИ

ПОЖАРНАТА ОБСТАНОВКА ПРЕЗ НАСТОЯЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

 

20 дек 2018

МЕСЕЧЕН БРИФИНГ – ДЕКЕМВРИ

 

 

Днес в ОДМВР – Русе се проведе традиционният месечен брифинг. В него взеха участие старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе, началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Николай Кожухаров и комисар Божидар Петков, началник на отдел „Охранителна полиция“. Те информираха представителите на медиите за резултатите на дирекцията в някои от основните аспекти на дейността й през изминалия месец, както и за предстоящи операции.

 

Работата на служителите по противодействие на криминалната престъпност през последния месец на територията на областта са били насочени основно срещу извършвани телефонни измами, притежание и разпространение на наркотични вещества, кражби от МПС.  Благодарение на ефективната работа на криминалистите от двете районно управления в град Русе и сектор „ПКП“ в дирекцията, от регистрираните 27 престъпления за разпространение и държане на наркотици са разкрити 20 случая. Установени са 21 лица като извършители на тези деяния. Иззети и задържани са 1. 600 кг марихуана, 230 грама метаамфетамин и 10 грама хероин в рамките на един месец. В периода служителите са работили усилено и по отношение разследването на извършени кражби на вещи и части от моторни превозни средства, като от края на октомври до началото на декември е имало известен ръст в регистрираните подобни случаи, предимно от таксиметрови автомобили. В тази връзка е установен извършител, на когото са повдигнати обвинения и е в ход досъдебно производство. По отношение на телефонните измами за месеца са регистрирани 6 престъпления, като са установени 3 извършители в нашата област и още 4 на територията на други региони. Гл. Инспектор Кожухаров отново отправи апел към гражданите да не се поддават на подобни схеми и припомни, че правоохранителните  институции и техните служители не извършват обаждания по телефон към хората с искане да бъдат предоставяни парични суми, за да се подпомага работата им при залавяне на извършителите. А това е най-използваната схема за телефонна измама от последната година и половина.
През месеца, след поредица сигнали за извършени джебчийски кражби от заведения в Русе, криминалистите са установили и две лица, като в момента е в процес документирането на престъпната им дейност.
Продължава работата на мобилните екипи от ОДМВР - Русе в малките населени места, като през последния месец е направен нов график. Служителите, ангажирани с тази дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт вече в 8 населени места седмично, на територията извън областния град. Те приемат заявления от гражданите за извършени нарушения или престъпления.

През периода от 01.01.2018 г. до 18.12.2018 г. в Област Русе са регистрирани 1403 ПТП, при 320 от тях са пострадали общо 421 души – 406 ранени и 15 загинали. В сравнение със същият период на 2017 г. общият брой на ПТП  е намалял с 353,  броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 4,  броят на пострадалите лица-ранени е намалял с 20, а броя на загиналите e намалял с 2.

Основна тежест на пътно-транспортната обстановка в целия регион се дава на Община Русе, където са причинени 69,06 % от тежките ПТП, 63,05% от ранените и 53,33 % от убитите. Най-голям брой тежки ПТП са настъпили на път I-5 / Русе-Бяла /, като тенденцията е намаляване на броя на тежките ПТП в сравнени със същия период на 2017 г. и увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. 10 са загиналите граждани в ПТП, станали по първокласни и второкласни пътища в областта.               

През периода на коледните и новогодишните празниците се провеждат традиционно специализирани полицейски операции. Това обяви комисар Божидар Петков. Такива са операцията „Алкохол и неправоспособност”, както съвместната операция с ОО“Автомобилна администрация“ на територията на ГКПП-Дунав мост във връзка с извършване на нерегламентирани превози от лица, които не притежават лиценз за извършване на обществен превоз.

На 21 и 26.12.2018 г., на 28.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. на територията на Област Русе ще се осигурят максимален брой полицейски екипи по направление на големите населени места, курортни комплекси и по основните туристически направления за организиране и подпомагане на движението и недопускане образуването на автомобилни колони. В посочените по горе дни дейността на служителите работещи по контрол на пътното движение ще се насочи основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични и упойващи вещества и техните аналози, както и от неправоспособни водачи. Ще се осъществява необходимата координация и взаимодействие с РДГП Русе при усилване на трафика или затруднено движение в района на контролния пункт на  Дунав мост и ще се предприемат мерки по регулиране и подпомагане на движението.

За безпроблемно напускане на населените  места ще се осигурят полицейски екипи на изходите им на 21.12.2018г. и на 28.12.2018г. Те ще подпомагат автомобилното движение. Същата организация ще е създадена и на входовете на населените места в края на празничните и почивните дни на 26.12.2018 г. и 01.01.2019 г. При рязко влошаване на метеорологичната и/или пътна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с ОПУ ще се въвежда временна организация на движението, като се уведомяват съседните Областни дирекции на МВР за оказване на необходимото съдействие.

Ще се осъществява и контрол по въведените със заповед на АПИ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника и специализирана строителна техника, като движението на товарни автомобили над 12 т. ще бъде спряно от 16:00 ч до 20:00 ч на 21.12.2018 г. и от 14:00 ч до 20:00 ч. на 26.12.2018 г. 

 

Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни служителите на реда отново припомниха някои основни правила и съвети за безопасност и предпазване от престъпления и произшествия.

 

20 дек 2018

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР В РУСЕНСКО ПРЕДПРИЕМАТ МЕРКИ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА СИГУРНОСТТА, РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ И ПОЧИВНИ ДНИ

ЕКСПЕРТИ СЪВЕТВАТ КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА СИ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ​Днес бе даден съвместен брифинг от ръководителите на двете основни структури на МВР в Русе – старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе и комисар Димитър Павлов, директор на РДПБЗН – Русе. В него взеха участие началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Николай Кожухаров и комисар Божидар Петков, началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Русе.

През месец декември традиционно Областна дирекция на МВР-Русе и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе предприемат допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред и сигурността, както и пожарната безопасност по време на коледните и новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни, зимния туристически сезон и ученическата ваканция.

Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на общи мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата, извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения, и други обекти.

В периода на празниците ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени събития, както и около големите търговските обекти, тържища, пазари. Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Планирани са и ще се проведат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения, включително и по безопасността на движението. В акциите ще се включат освен представители от ОДМВР-Русе и служители на РДПБЗН-Русе. Ще участват и други контролни и компетентни институции.

При извършваните проверки в местата, където се очаква събирането на повече хора (заведения, зали, хотели и т.н.) служителите на РДПБЗН не са констатирали груби нарушения, но са дадени препоръки от пожарникарите да се спазват изискванията за пожарна безопасност и осигуряването на изходите за евакуация.

На срещи с представителите на охранителните фирми и звената за самоохрана е от служителите на реда е обърнато и внимание за повишаване на бдителността,  с оглед пропускателния режим, и своевременния обмен на информация с полицията. Съвместно с представителите на туроператорските фирми, ръководителите на групи и собствениците и ползвателите на местата за отдих са набелязани мерки за обезпечаване на сигурността при организирани екскурзии и пътувания.

По линия на пътния контрол е създадена необходимата организация за засилено присъствие на екипите в дните с интензивен трафик преди, по време и след празничните и почивни дни. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, извършващи неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Проведени ще бъдат специализирани полицейски операции в районите на заведения, организирани обществени празненства и други прояви.

В този период ще се осъществява контрол и във връзка с издадените заповеди за въведени от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Ще бъдат извършвани и проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.С цел недопускане на инциденти и престъпни деяния различни експерти от МВР са подготвили съвети към гражданите как да се погрижат за своята сигурност и да защитят имуществото си от посегателства по време на предстоящите празнични дни.

Прочетете приложените материали:

 

 

 

20 дек 2018