МВР

ОД Кърджали

 

21 фев 2019

Двама, обявени за общодържавно издирване, са установени от полицаи в Кърджали и в Кирково

Задържаните са с "мярка "принудително довеждане" като обвиняеми по досъдебни производства

 Двама, обявени за общодържавно издирване, са били установени на територията на полицейските управления в Кирково и Кърджали. На ГКПП „Маказа“ при влизане в България служители на РУ-Кирково проверили 52-годишен, който се оказал обявен за издирване с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Трявна. Около 11 часа вчера полицейски инспектор проверил 58-годишен мъж в Кърджали  и при справка се изяснило, че мъжът е с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Димитровград. са Уведомени са инициаторите на издирването и лицата са предадени на конвойната служба.

Започват срещи на полицейските инспектори с местната власт и гражданите от обслужваните райони на територията на РУ-Кърджали

25 са районите в областния град и населените места в общините Кърджали и Черноочене, където ще бъдат направени публичните отчети

Срещи за информиране на органите на местното самоуправление и гражданите за резултатите от работата на полицията ще се проведат през месеците февруари и март на територията, обслужвана от РУ-Кърджали. На тях полицейските и младши полицейските инспектори ще направят отчет-анализ за своята дейност и ще обсъдят с населението проблемите, които съществуват и начините за тяхното решаване. Важен момент в тези срещи е гражданите да бъдат привлечени като активна страна в опазването на обществения ред и противодействието на престъпността. Вторият акцент е превантивен – хората да знаят какви са най-често извършваните престъпления и как да се предпазят от тях.


График за деня, часа и мястото на срещите – в прикачения документ.

13 фев 2019

Двама доброволци от област Кърджали са наградени в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“

Грамота и купа получи днес доброволецът от формированието „Черноочене-2016“ Нурай Хасан  на официалната церемония по награждаването в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“, която се състоя в Централния военен клуб в София. С грамота и плакет от Националната асоциация на доброволците в България беше отличен ардинският доброволец Юлиян Банков. Двамата получиха отличията си от зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Доброволецът Нурай Хасан от Черноочене зае престижното второ място в категория „Отличени“ за спасяване на жена, попаднала в критична за живота ѝ ситуация, а колегата му Юлиан Банков е излъчен за „Личност на 2018“ за активната му дейност в ардинското доброволно формирование.
На церемонията по награждаването присъстваха: зам.-областният управител на област Кърджали Севда Камбурова и началникът на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.


На снимките: Наградените Юлиян Банков и Нурай Хасан. 
Зам.-областният управител Севда Камбурова и комисар Сергей Заимов с отличените доброволци.

07 фев 2019

Криминалисти от ОД на МВР-Кърджали задържаха мъж с голямо количество марихуана

Окръжна прокуратура-Кърджали привлече като обвиняем 22-годишен мъж за държане с цел разпространение на марихуана

Под наблюдението на Окръжна прокуратура – Кърджали, в ОД на МВР – Кърджали се провежда разследване по бързо производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана.
На 2 и 3 февруари 2019 г. при специализирана операция, разпоредена от старши комисар Венцислав Момчилов, в околностите на гр. Кърджали, е намерена и иззета марихуана с общо тегло 1,7 кг. По случая за срок до 24 часа в РУ-Кърджали е бил задържан 22-годишен мъж.
Той е привлечен като обвиняем към наказателна отговорност като обвиняем за престъпление по чл.354а ал.1 от Наказателния кодекс – за държане с цел разпространение на наркотични вещества.  С постановление на Окръжна прокуратура – Кърджали обвиняемият е задържан за срок от 72 часа.
Извършени са огледи на местопроизшествие, претърсвания и изземване, разпитват се свидетели.
 

04 фев 2019

Намалял е броят на пожарите в областта през 2018 година

150 автономни пожароизвестителни датчика са монтирани в домовете на възрастни и трудно подвижни хора

Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов направи днес отчет-анализ за резултатите от дейността на дирекцията през 2018 г. Гости на отчета бяха: старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности“  в ГДПБЗН, областният управител Никола Чанев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, началникът на Районен център 112-Кърджали инж.Елена Паскалева, д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП и Жана Чакърова-Шукерска, директор на ОС на БЧК. В отчета беше очертана картината по основните дейности на Регионалната пожарна дирекция.

Пожарогасителна и спасителна дейност

През 2018 г. са регистрирани общо 750 излизания с пожарна техника /ПТ/, 665 от които за възникнали произшествия. За сравнение през 2017 г. са регистрирани общо 883 излизания с ПТ, 784 от които за възникнали произшествия.


Вид произшествие              2017         2018

Пожари                                  131            117
Пожари без загуби                312           205
Дежурство ПТ                          10             18
Лъжлив сигнал                         84             63
Помощ на други РСПБЗН         5               4
СД                                           341           343
Общо произшествия             784            665
Общо излизания                    883            750


По отрасли - водещ е делът на произшествията в „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 41,9 %  от общия брой, следвани от “транспорт, складиране и пощи” – 28,4 %. 
Водеща причина при пожарите е „небрежност при боравене с открит огън“ с 39,1 % от общия брой пожари, следвани от  „неправилно използване на отоплителни уреди“ с 22,3 %, „късо съединение“ с 21, 1%. За 5.2 % от пожарите причините са в процес на установяване.
По отношение на лъжливите повиквания се наблюдава тенденция за намаляването им през последните пет години, като за 2018 г. броят им е най-малък – 63. 

Контрол по спазване на Закона за защита при бедствия

През 2018 г. са извършени общо 389 проверки. Проверени са 80 аварийни планове и 78 планове за защита при бедствия. Осъществени бяха 19 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания. Освен това са извършени 29 проверки на колективни средства за защита. 
Служители на РДПБЗН - Кърджали участваха в 182 съвместни проверки от междуведомствени комисии. 

Държавен противопожарен контрол (ДПК)

През 2018 г. са извършени 38 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 968 обекта и тематични в 1478 обекта.
Съвместно с други служби на МВР и ведомства са проверени 69 обекта, по сигнали и предложения 26 обекта, по искания за издаване на сертификати 2 обекта. 
През отчетния период са връчени 795 противопожарни разпореждания. Предписани са 1901 мероприятия.
За нарушения на пожарните правила и норми са съставени 100 акта за административни нарушения. За отчетния период са приложени 38 принудителни административни мерки.
През отчетния период при пожари са загинали 4-ма граждани и са пострадали 8, при загинали 2-ма граждани и пострадали 7 за 2017 г.
Няма загинали и пострадали служители при произшествия през годината.
На територията на област Кърджали има регистрирани 6 доброволни формирования с общо 59 доброволци. Регистрирани са 3 участия на доброволци в ликвидиране на произшествия от областта. Проведени са 13 съвместни пожаротактически занятия.

Превантивна дейност

РДПБЗН – Кърджали организира отпечатването на 4000 флаера по разработена от ГДПБЗН брошура с мерките за пожарна безопасност. Рекламните материали се разпространяват чрез органите на местната власт, службите за социален патронаж, пенсионерски клубове, училища, както и от оперативния състав при провеждане на ПТЗ  и оперативно изучаване на районите. В домове на самотно живеещи, възрастни и трудно подвижни граждани са монтирани 150 автономни пожароизвестителни датчика.
Служители, упражняващи държавен противопожарен контрол, изнесоха 75 лекции /беседи в учебни заведения/ по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди. Проведоха се 25 срещи преди или след молитви в религиозните храмове /джамии и църкви/ със същата превантивна цел.
Проведени са общите събрания на 29 МПО „Млад огнеборец“, като са привлечени  321  ученици за членове.
За провеждането на ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” за учебната 2018/2019 г. са формирани 35 отбора с общо 153 ученици и 35 педагози. 
В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2018” участваха 166 деца от областта, като в областния кръг бяха допуснати 170 рисунки, а 20 бяха наградени.
Проведен бе първият етап от ежегодния НК „Пожарникар на годината-2017“. Предложеният от комисията служител младши инспектор Бисер Петров, старши пожарникар I степен в РСПБЗН – Крумовград, беше отличен в заключителния етап на конкурса и беше награден с „писмена похвала“ със заповед на директора на ГДПБЗН - МВР.
Във връзка с влошени метеорологични условия и риск от възникване на кризисни ситуации до органите на изпълнителната власт са изпратени 10 предупреждения и 30 метеоаларми. 
 

31 яну 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО