МВР

ОД Кърджали

 

Седем отбора ще се конкурират за областен първенец в ученическото състезание за защита при бедствия, пожари и аварийни ситуации

На 24.04.2019 г. от 10,30 ч. в ОДК-Кърджали ще се проведе областният кръг на ученическото състезание „Защита  при   бедствия, пожари и извънредни ситуации – Кърджали 2019“ . Участие ще вземат 7 отбора,  класирали се на първо  място в общинския кръг на  ученическото  състезание.
Целите са:
да се провери нивото на придобитите през основния курс на обучение  знания, умения и навици за действия при бедствия и аварии;
да се възпитава в участниците чувство на приятелство, взаимопомощ и работа в екип при възникване на бедствени ситуации; 
да се възпита съпричастност към дейността на МПО „Млад огнеборец”, ученическите екипи на БЧК и други доброволчески организации и желание за включване след време в дейността на доброволеца, спасителя и пожарникаря;
да мотивира участниците и присъстващите към по-нататъшна подготовка за действия при бедствени ситуации и популяризира действия за защита при бедствия и аварии. 
Победителят в областния етап ще участва в републиканския кръг на състезанието през месец юни.
Обучението по защитата на учащите се при бедствия и аварии е от изключително важно значение за формирането на устойчиво поведение в кризисна ситуация. Компетентностите в тази област водят до драстично намаляване на негативните последици при инциденти в училище и извън него.
Придобитите знания и изградените навици ще се използват за оказване на помощ на пострадали при аварии и катастрофи и за предотвратяване и овладяване на горски и битови пожари. 
Организатор на националното ученическо състезание ”Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” е ГДПБЗН-МВР в партньорство с Министерство на образованието и науката и Националния дворец на децата. 
Мероприятието е включено в Националния календарен план за извънучилищни дейности, който се утвърждава от министъра на образованието и науката и се предоставя на РУО и всички структурни звена в системата на средното образование. 
Състезанието е завършващ етап в обучението на учащите се за действие при бедствия, аварии и катастрофи. 

19 апр 2019

Тежко пътно произшествие по главния път към ГКПП „Маказа”

58-годишен водач на "Фолксваген" е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР

Тежък пътен инцидент със загинало дете и пострадали е станал днес около 13,30 часа в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа” . По първоначални данни при включване в главния път „Фолксваген” се сблъскал с лек автомобил „БМВ“, в който пътувало семейство с две деца. Бебе на 6 месеца починало, ранени са 10-годишно дете, 29-годишна жена и 32-годишният водач на автомобила „БМВ“, които са били прегледани в Спешното отделение на кърджалийската болница, а след това настанени за лечение. Мястото на произшествието е било отцепено от полиция за няколко часа, а движението пренасочвано в едната лента. Извършен е оглед от дежурна оперативна група. 58-годишният шофьор на лекия автомобил „Фолксваген“ е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура.

14 апр 2019

Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ се запознаха с работата на полицейските служители и наблюдаваха демонстрации на действия при кризисни ситуации

Ученици от езиковата гимназия „Христо Ботев“ посетиха днес ОД на МВР-Кърджали, за да се запознаят с основните задачи, които изпълняват полицейските служители, да наблюдават демонстрации с част от въоръжението в полицията и действия при кризисни ситуации. Посещението е свързано с проект „Аз гражданинът“, ръководен от преподавателката Рада Ангелова, и насочен към насърчаване на демократичните ценности у подрастващите и гражданската им активност. С функциите на ОД на МВР-Кърджали, структурата и основните задачи, възложени по закон на полицейските служители, ги запозна началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димитър Димитров. Ръководителят на Тактическото звено за бързи действия Георги Христов представи пред учениците оръжията и помощните средства, които се използват при операции с висока степен на риск – задържане на въоръжени лица, действия при масови безредици и кризисни ситуации. Той демонстрира използването на бронежилетка, представи въоръжението на звеното /пистолет, картечен пистолет „Шипка“, автомат, пушка-помпа, снайперова пушка „Драгунов“, специален защитен щит, електрошоков уред „Тейзър“, които се използва при операции с най-висока степен на риск. На учениците беше представен автомобил на Пътна полиция, оборудван с камери, които записват действията на полицейските служители в реално време. За финал гостите в дирекцията наблюдаваха задържане на престъпник със служебно полицейско куче и получиха информация в какви ситуации се налага използването му – при издирването на хора, които са се изгубили, при задържане на извършители на престъпления, за откриване на опасни предмети, наркотици.   

На снимките: Моменти от демонстрациите.

12 апр 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО