МВР

ОД Кърджали

 

19 сеп 2017

Две къщи и 400 декара треви и храсти изгоряха за два дни

Усложнява се пожарната обстановка в областта, препоръки за безопасно поведение

Само за два дни /на 16 и 17 септември 2017 г./ на територията на област Кърджали възникнаха общо 11 произшествия, от които 9 пожара, при които са унищожени 2 къщи, покъщнина и над 400 декара сухи треви и храсти. Пожарите застрашаваха населени места и горски територии. Благодарение на своевременната намеса на служителите от РД „ПБЗН“-Кърджали, подпомогнати от местното население и доброволците, огънят не обхвана по-големи площи.
Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Кърджали отправя апел към жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня, а именно:
 Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
 В личните дворове палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).
 Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
 Никога не оставайте запаления огън без наблюдение! 
 Особено внимание по отношение спазването на мерките за пожарна безопасност следва да се проявява в сезона на приготвянето на зимнина.
 Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
 Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
 Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. 
 Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.  
 Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски участъци.
 Не палете огън в гората освен на обозначени специално устроени за това туристически места.
 Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.
 Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
 Разчистването от сухи клони на горски участъци трябва да става чрез извозване на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
 При възникване на пожар, потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Стартира традиционната акция на полицията преди началото на учебната година   „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  Полицейски екипи от ОД на МВР-Кърджали вече са направили оглед на сигнализацията и по общини са изпратени писма за освежаване на пътната маркировка в районите на училища и детски градини. Проведени са срещи с частните охранителни фирми, с които е обсъден въпросът за прецизен пропускателен режим в учебните заведения. Извършват се охранителни проверки на сградите на училищата с акцент създаването на ред и сигурност по време на учебните занятия. 
Изготвени са графици за засилено полицейско присъствие в първия учебен ден и след това в районите на училищата за създаване на безопасни условия при придвижването на учениците. Системни проверки ще има и в питейните и увеселителни заведения за присъствие на малолетни и непълнолетни след установения час.
Периодът от 25 септември до 1 октомври е обявен за Седмица на превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември -  за Ден на превенцията на национално ниво.
 

11 сеп 2017

Близо тон марихуана иззе полицията от крумовградско село

Установен е мъжът, отглеждал дрогата, и е привлечен като обвиняем

Рекордно количество наркотици са открити и иззети при специализирана операция на ОД на МВР-Кърджали за противодействие на разпространението на наркотици в областта. Дрогата е открита в открита в крумовградското село Качулка, установен е и мъжът, който е отглеждал и държал наркотиците, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов на пресконференция с участието на окръжния прокурор Желязко Стефанов и наблюдаващия прокурор Петя Чотрова. От зеленчукова градина на 66-годишен в селото са изкоренени растения от марихуана с общо тегло 950 кг, а от дома му са иззети около 12 кг сухи съцветия от същия наркотик. Дрогата е на съхранение в РУ-Крумовград, където е образувано досъдебно производство. Старши комисар Момчилов подчерта, че това е най-голямото количество открити наркотици в историята на областната дирекция.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.354в, ал.1 и чл.354а, ал.3 от Наказателния кодекс, по което е привлечен като обвиняем 66-годишен от село Качулка, съобщи наблюдаващият прокурор Петя Чотрова. Поради медицински показания обвиняемият е бил настанен в здравно заведение и не е задържан. Впоследствие съдът му е определил мярка „парична гаранция“ в размер на 6000 лв., а с постановление на Районната прокуратура в Крумовград на лицето е наложена забрана да напуска пределите на страната. 
Окръжният прокурор Желязко Стефанов съобщи, че е увеличен броят на досъдебните производства под наблюдение на Окръжна прокуратура за разпространение на наркотични вещества през последната година и това се дължи на активната работа на ОД на МВР-Кърджали по разкриване на този вид престъпления.
 

11 сеп 2017

Седмица на пожарната безопасност започва на 11 септември в областта

Открити телефонни линии за граждани и Ден на отворени врати в пожарните служби в областта са част от проявите

Традиционната Седмица на пожарната безопасност ще се проведе в областта от 11 до 15 септември. На 12 септември в регионалната дирекция и във всички районни пожарни служби ще има Ден на отворени врати за граждани. На 12, 13 и 15 септември от 10 до 12 часа на открити телефонни линии ще се приемат въпроси и сигнали на граждани – РД“ПБЗН“-Кърджали, тел.:0361/69220, РС“ПБЗН“-Кърджали-0361/69335; РС“ПБЗН“-Момчилград-0361/69720; РС“ПБЗН“-Крумовград-0361/69820; РС“ПБЗН“-Подкова-0361/69161; РС“ПБЗН“-Ардино-0361/69920; РС“ПБЗН“-Джебел-0361/69020. Разяснителна беседа  на тема „Как да се предпазим от пожар в училището и в дома“ ще бъде изнесена на 12 септември от 9,30 часа пред деца от ДГ „Баба Тонка“ в Кърджали. На децата ще бъде показана пожарна и спасителна техника. На 13 септември от 10 часа в пожарните служби по места ще бъдат извършени демонстрации за реакция при различни по характер произшествия. Същия ден в Кърджали от 11,30 часа своите умения ще демонстрират млади огнеборци и състезатели по пожароприложен спорт. На тържествено събрание в регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат обявени наградените служители във връзка с професионалния им празник. На 14 септември ще бъдат положени венци в памет на загинали при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и спасители от областта. Ръководството на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще се срещне с ветерани от пожарните служби на 15 септември. Информационно–разяснителни материали, описващи превантивните мерки и правилното поведение за защита на хората при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации, ще бъдат разпространени сред населението. 

08 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО