МВР

ОД Разград

 

Двойно повече нарушения по пътищата са засечени за седмица от пътните полицаи

Санкционирани са и 13 пешеходеца

606 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 11 до 17 февруари 2019 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 232 фиша и 116 акта. Осем от актовете са на неправоспособни водачи. Други три броя от актовете са съставени на шофьори, които управляват МПС без заплатена винетна такса. По време на контролната дейност са засечени четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, като двама от тях са били с концентрация над 1,2 промила. В хода на провеждаща се специализирана полицейска операция са санкционирани 13 пешеходци.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – един автомобил е с прекратена регистрация заради употреба на алкохол от страна на водача, три превозни средства - заради неправоспособност на шофьорите и едно МПС заради употреба на упойващи вещества от водача.

През периода пътните полицаи са извършили 35 проверки за употреба на дрога.

Няма данни за настъпили пътно-транспортни произшествия през отчетния период, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

 

19 фев 2019

Психолог на ОДМВР и инспектор Детска педагогическа стая влизат във ВУИ-Завет

 

По инициатива на инспектор Детска педагогическа стая при Участък МВР – Завет Мирослав Минев на 13.02.2019 г. във ВУИ „Н. Й. Вапцаров” се проведе работна среща с участието на представители от РУО-Разград, Отдела за закрила на детето, МКБППМН-Завет, учители и възпитатели от учебното заведение.

На срещата бяха обсъдени предложения за съвместна превантивна работа във ВУИ, за да се ограничат противоправните деяния на учениците. Психологът на полицията Полина Вълчева, инспекторът Детска педагогическа стая и останалите институции ще обединят усилията си в дейности с възпитаниците на интерната. Целта е да бъдат усвоени умения за общуване в учебното заведение, в семейството и в обществото, за оценяване на свободата на всеки човек, за отговорността към собственото поведение и личния пример.

Работната среща премина в разговори за предшестващия жизнен опит на учениците, свързан с прояви на агресия и насилие, за ценностната система, при която стойности като солидарност, готовност за оказване на помощ или съчувствие са изтласкани на заден план.

Освен теоретичните занимания, в работата с децата са набелязани и практични занятия във връзка с усвояването на умения за комуникация, на умения за боравене с цифри, за пространствени умения, за перцептивни умения, бързина на отговора (скоростна обработка на информацията) и за капацитет за вземане на решения и др.

Основен ангажимент по изброените дейности ще имат Полина Вълчева – психолог при ОДМВР, ИДПС Мирослав Минев при Участък Завет и училищният психолог на ВУИ Н. Василева. Набелязаните мерки ще се проведат в 5-6 занятия и трябва да приключат през месец май 2019 г.

След срещата на институциите беше отработено първото занятие с учениците от ВУИ „Н. Й. Вапцаров”, което протече с опознаване и споделяне на положително мнение за стоящия от дясно на представящия се. След това всеки имаше възможност да се представи с рисунка на лист под формата на животно или растение и да обясни какво го свързва с съответната рисунка.

Първото занятие премина при засилен интерес от учениците, които се включиха активно в коментари, изказвания и показаха че могат да общуват цивилизовано, като всеки участник спазваше определеното изискване за култура на комуникирането между събеседници и работата в екип.

Следващите срещи и занятия ще бъдат планирани и проведени в същия състав от обучители.

 

15 фев 2019

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО