МВР

ОД Разград

 

Третокласничка от Разград е сред призьорите в конкурс на ГДНП

Рисунка на дете от Разград е сред наградените в Националния конкурс на тема „Полицаят е мой приятел и учител“. Синем Шабан от 3б клас на ОУ „И.С.Тургенев“ спечели трето място в конкуренция от 84 творби, изпратени от цялата страна в Главна дирекция „Национална полиция“.

Конкурсът е част от планираните дейности по програма „Детско полицейско управление“. Отличените на областния етап рисунки отпътуваха за София и бяха подредени в благотворителен търг на церемонията „Полицай на годината“, която се проведе на 13 декември в НДК. Събраните средства отидоха по сметка в кампанията за подпомагане на децата на загинали и пострадали служители от МВР.

За конкурса „Полицаят е мой приятел и учител“ от ОДМВР-Разград бяха изпратени четири рисунки. На 12.12.2018 г. жури е разгледало и оценило за награждаване 7 от общо 84-те постъпили детски творби в национален мащаб. Официалното награждаване на децата-победители ще се състои на 20 декември от 11 часа в сградата на ГДНП.

 

16 дек 2018

ОДМВР-Разград ви съветва - не правете компромиси със своята безопасност!

 

По време на Коледните и Новогодишни празници е засилено използването на пиротехнически изделия. За да се избегнат инциденти и наранявания или възникване на пожари, ОДМВР-Разград апелира към гражданите за повишена бдителност при употребата на пиратки и фойерверки.

Обръщаме внимание, че употребата на пиротехнически изделия е ЗАБРАНЕНА:

В ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА;

В БЛИЗОСТ ДО ЛЕСНОЗАПАЛИМИ МАТЕЛИАЛИ;

В РАЙОНИТЕ НА ЗДРАВНИ, УЧЕБНИ И СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ХРАМОВЕ И МАНАСТИРИ.

Закупуването на пиротехнически изделия може да става единствено в обекти, които притежават разрешение за търговия с пиротехнически изделия. Преди употребата им, внимателно трябва да се чете и изпълнява инструкцията върху всяко едно от изделията, да се преценява мястото, където ще се възпламеняват, с оглед безопасността.

От МВР са предприети действия за извършване на проверки във всички търговски обекти и складове за съхранение на пиротехническите изделия. Вземат се мерки за пресичане на нерегламентираната им продажба.

При констатирани нарушения ще се търси най-строга отговорност от виновните лица.

Основни правила за безопасност:

- Не използвайте видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност.

- Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното разделяне или съединяване.

- Не предоставяйте пиротехнически изделия на деца по никакъв повод, а при употреба спазвайте указаните задължителни безопасни отстояния от други хора.

- Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или метални контейнери.

- Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата могат да предизвикат локални изгаряния и травми, натискането им с крак също може да бъде опасно.

- Не използвайте самоделно направени фойерверки.

- Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

- Препоръчваме, когато използвате пиротехнически изделия да разполагате с вода или пожарогасител, които да използвате при евентуално възникнал пожар.

- Погрижете се пиротехническото изделие да е поставено върху твърда, равна повърхност.

- Бъдете внимателни, ако има силен вятър.

- Не пушете докато пренасяте пиротехническите изделия.

- Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.

- Четете и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие.

- Не се препоръчва употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия.

Контрол над оръжията и боеприпасите:

Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства.

Забранява се :

-откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;

-носенето и употребата на оръжие и боеприпаси в обществени заведения за хранене и увеселение; в молитвени домове, храмове и манастири; в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове ; при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

- употребата на огнестрелно оръжие с цел, различна от целта за която са придобити; неогнестрелни оръжия (газ-сигнални пистолети, пневматично оръжие) на обществени места.

Нарушителите на изброените по-горе забрани се наказват с глоба от 500 до 2500 лв.

Който носи и употребява оръжия и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества се наказва с глоба от 500 до 3000лв. и отнемане на разрешението за срок от една година.

14 дек 2018

С 214 фиша и 83 акта са санкционирани за седмица шофьори - нарушители на пътя

326 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 3 до 9 декември 2018 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 214 фиша и 83 акта. 4 от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като двама от тях са били с концентрация над 1,2 промила.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – в два от случаите регистрацията е прекратена поради неправоспособност на водача, в други два заради употреба на алкохол и в един – заради употреба на наркотични вещества от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 32 проверки за употреба на наркотични вещества. Една от пробите се оказала положителна.

Настъпили са две пътно-транспортни произшествия с двама пострадали, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

11 дек 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО