МВР

ОД Разград

 

21 ное 2017

Пожарната в Завет няма да бъде закривана

Участъкът в Завет е поделение на районната служба в Кубрат и обслужва общо седем населени места, както и част от територията на ловния резерват „Воден“.

Участъковата служба за пожарна безопасност и защита на населението в град Завет няма да бъде закрита. Това заяви лично директорът на ГД“ПБЗН“ главен комисар Николай Николов, който пристигна на работна среща в малкия лудогорски град.

Хората подеха подписка срещу закриването на пожарния участък, в която са се включили над 1700 жители на община Завет. Представители на Организационния комитет заявиха, че местните хора са притеснени за своето здраве и сигурност и смятат, че ако при инцидент пожарна кола пристига от друг регион, тя ще се забави и ефективността й ще е по-ниска. На територията на общината се намира и ловен резерват „Воден”. Липсата на пожарна служба може да доведе до невъзможност за опазване на животните, горския фонд, селскостопанската продукция, големи материални загуби, а понякога дори на човешки живот.

Главен комисар Николов увери, че Участъковата служба за пожарна безопасност и защита на населението в Завет ще продължи да функционира. Това е станало въз основа на изменение на нормативната база, което вече е гласувано на второ четене в Народното събрание. Днес главен комисар Николов смята да подпише предложение за отмяна на всички заповеди, издадени при предвиденото закриване на пожарни служби.

Четвъртокласничка от Завет е сред наградените в национален конкурс на МВР

На церемония в Националния дворец на децата на 7 ноември бяха наградени победителите в Националната изложба-конкурс „Аз и детското полицейско управление“ по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. На събитието присъстваха представителите на МВР, водещи Детските полицейски управления. Церемонията бе уважена от зам.-министъра на МВР Стефан Балабанов, главният секретар на гл. комисар Младен Маринов, директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева, директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Анджелина Тотева, Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката, Ваня Кастрева - директор на РУО-София и Герасим Герасимов- представител на посолството на Швейцария.  

Главният секретар на МВР Младен Маринов сподели, че всичко е започнало през месец май миналата година, когато е даден официално стартът на програмата в столичното 110 СУ и за кратко време тя се е развила до мащабите си днес с 201 полицейски управления.

ОДМВР-Разград участва с пет рисунки на деца, отличени в областния етап от конкурса, където се състезаваха 28 творби на малки художници. Мерелин Мехмет Гюл, ученичка в IVа клас на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Завет, е класирана на трето място във възрастовата група 3 – 4 клас.

„Детско полицейско управление“ започна своето съществуване преди една година и половина. До момента са открити 201 Детски полицейски управления към всички Районни управления на МВР в страната. В тях се обучават 4543 деца на възраст от 8 до 12 години. Там малчуганите усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.

09 ное 2017

95% от пътно-транспортните произшествия на територията на ОДМВР-Разград са причинени от водачите на МПС

Данните бяха представени във връзка със стартиращата от 1 ноември традиционна акция „Зима”

 

340 от общо 358 катастрофи в Лудогорието са станали по вина на шофьорите. Това съобщи старши инспектор Димитър Александров от сектор „Пътна полиция” по време на днешния брифинг, посветен на старта на акция „Зима”. От настъпилите пътно-транспортни произшествия 84 са тежки, с 10 загинали и 102-ма ранени. Все пак броят на катастрофите бележи спад в сравнение със същия период на миналата година.

С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия от 1 до 30 ноември 2017 година ще се проведе традиционна полицейска акция „Зима”. За трета поредна година тя е разделена на три кампании:

   

 • „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. в периода от 1 до 10 ноември. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.
 •  

   

 • „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците в периода от 11 до 20 ноември. 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя.
 •  

   

 • „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и готовността за зимата в периода от 21 до 30 ноември. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.
 •  

 

По време на акция „Зима” ще се извърши оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътно-транспортни произшествия. Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на пътното движение.

30 окт 2017

Система за видеонаблюдение помага при разкриване на престъпления и предотвратяване на инциденти в Разград

С 93 камери ОДМВР и Община Разград следят за сигурността и реда в областния център

 

Системата за видеонаблюдение, която функционира на територията на град Разград бе предмет на днешната пресконференция на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев, съвместно с директора на ОДМВР – Разград старши комисар Ивайло Йовчев. Видеонаблюдението в Оперативната дежурна част на ОДМВР-Разград стартира през март 2012 година. С последващите разширения са обхванати възлови точки и кръстовища в град Разград. Към момента централната градска част се наблюдава от 45 камери, на входно-изходните артерии на града функционират 18 камери, а детските площадки се охраняват с 32 камери.

На 13 март Община Разград поднови договор с „ЛАЛЗ“ ЕООД, по който с 62 броя камери се извършва поддръжка и сервизно обслужване на система за видеонаблюдение на различни места в града. Съвместно с Областна дирекция на МВР в Разград се установява контрол върху ключови кръстовища, детски площадки, светофари и централната градска част.

На 29.12.2016 година е сключен договор с „БИС систем“ ЕООД , по който фирмата доизгради системата за видеонаблюдение и контрол в централната градска част на гр. Разград, като бяха включени още 31 камери, които да обхванат - пл. „Възраждане“ и Войнишки паметник“, бул. „България“ и пл. „Момина чешма“, паркинг и площад пред бар „Сохо“, площадка за скейт до Художествената галерия, кръстовище ул. „Дунав“ с ул. „В. Левски“, паркинг на ул. Кубрат“, ДКЦ - 1, ул. „Перистър“, кръстовище ул. „Странджа“ и „Априлско въстание“, надлез на бул. „Априлско въстание“.

Наблюдението на камерите около административната сграда се извършва от общински служители в специално изградена стая за видео наблюдение. Всички останали камери се наблюдават от полицейски служители в Оперативната дежурна част на ОДМВР-Разград.

„Системата за видеонаблюдение дава повече сигурност и възможност за разкриване престъпления”, каза старши комисар Ивайло Йовчев и даде примери за някои от тях:

 • Разкрита кражба на лек автомобил „Фолксваген“ от паркинг на завод „Биовет“ през месец август 2017г.
 •  

 • Разкрити участници в извършването на серия „телефонни измами“ в гр.Разград през месеците януари-март 2017г. Доказани и документирани 9бр. измами, като първоначалната насока за авторството на престъплението е именно от видеозаписи на камери в централната част на града.
 •  

 • Разкрит е участник в „телефонна измама“ през месец август 2017г. на възрастна жена в централната част на града. Отново запис на камера дава насока за автора на престъплението. /3 000 лв/
 •  

 • Разкрита е кражба през Януари 2016г. на скъпоструващи ел.нивели в база „Гнездо на орли“ /тогава в процес на изграждане/, чрез засичане на МПС на извършителя на входната точка на гр.Разград в посока гр.Търговище.
 •  

 • Разкрит извършителят на нанесена тежка телесна повреда /извадено око/ на лице, в близост до заведение „Сохо“ през 2016г.
 •  

 • Разкрит е грабеж над младо момче на площад „Ларго“ през 2016г.
 •  

 • Разкрита кражба на лек автомобил от кв.Водна централа през 2015г.
 •  

 • Разкрит е опит за грабеж през 2013г. над лице, пренасящо голямо количество злато /от заложна къща/ на входа на гр.Разград в посока от гр.Исперих.
 •  

 • Разкрито извършено блудство над малолетно дете в района на кв.Водна централа през 2013г.
 •  

 • Разкрити извършителите на домова кражба от 2015г. от апартамент на ул.“Бели лом“, чрез засичане на ползван от лицата лек автомобил на влизане в гр.Разград в посока от гр.Попово.

Старши комисар Йовчев изрази желание да се разраства и подобрява системата с по-модерна техника.

„Амбицията ни е видеонаблюдението да обхване целия град и това да спира нарушителите“, каза д-р Валентин Василев.

Журналистите посетиха специализираните стаи за видеонаблюдение в Общинска администрация и ОДМВР.

05 окт 2017

106 специализирани полицейски операции са проведени през лятната ваканция

От 15 юни до 15 септември са констатирани 2381 нарушения на ЗДвП

За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия с деца от 01.09.2017 г. до 31.10.2017 г. се провежда традиционната Акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Периодът от 25.09.2017 г. до 01.10.2017 г. е обявен за "Седмица за превенция на детската пътна безопасност", а 30.09.2017 г. е Ден на превенцията. На национално ниво Денят на превенцията ще се проведе в гр. Стара Загора, домакин на традиционния юбилеен ХХV Национален конкурс „Пътен полицай на годината - 2017".

Преди старта на новата учебна година с директорите на детските градини и училищата на обслужваната територия са проведени работни срещи за съгласуване на съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в техните райони. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР.

Извършени са охранителни проверки на сградите на детските градини и училищата в обслужваната територия. При констатиране на пропуски, свързани с охраната, своевременно до началника на РУО се изпращат уведомителни писма за отстраняването им и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. На полицейските наряди са поставени конкретни задачи за противодействие разпространяването на наркотични вещества в районите на детските градини и училищата.

От началото на годината до 18.19.2017 г. на територията на Разградска област са настъпили общо 312 ПТП, от които 67 тежки, със 7 загинали и 82 ранени граждани.

В сравнение със същия период на 2016 г. общият брой на ПТП е намалял от 394 на 312 (-21% ), тежките ПТП също бележат намаление- от 104 през 2016 на 67 през 2017 година (-36% ), броят на загиналите е с 13 по-малко (-65% ), както и ранените са намалени от 119 на 82 (-31% ). През 2017 година на територията на Разградска област са настъпили 7 ПТП с участие на деца и юноши, което съставлява 2 % от всички ПТП. Няма загинали деца, ранени са 5 /1,6 %/ като пътници в МПС.

Съвместно с РУО предстои да се изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност от униформени служители на „Пътна полиция" пред децата от детските градини, както и пред учениците през първия срок на новата учебна година, а до 09.03.2018 г.за втория учебен срок.

25 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО