МВР

ОД Разград

 

15 окт 2021

Полицейска операция с акцент "нарушения на пешеходци" започва от днес

Масови проверки за нарушения, извършени от пешеходци, както и от водачи на МПС, неосигуряващи предимство на пешеходци, започват от днес. Пътните полицаи ще работят за ограничаване на предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия и контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията. Специализираната полицейска операция започва от 19 часа на 15 октомври.

От началото на годината до настоящия момент на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 19 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, от които 16 тежки с 2 - ма убити и 14 ранени лица. За същия период на миналата година са възникнали 21 ПТП, от които 19 тежки с един убит и 18 ранени лица. Въпреки по – малкия брой на настъпили такива произшествия, се увеличава броят на загиналите лица.

С настъпването на есенно-зимния период, намаляването на светлата част от денонощието и видимостта на пътя традиционно се отчита и повишаване в интензивността на пешеходното и автомобилно движение в населените места, което от своя страна е предпоставка за нарастване на инцидентите с участието на пешеходци.

Засилените проверки ще продължат до 19 часа на 24 октомври.


480 първокласници от общините Разград и Цар Калоян ще получат подаръци от полицията

За 21-ва поредна година полицията в Разград провежда своите срещи с първокласници. Инициативата днес стартира от ОУ “Никола Икономов” в Разград, където за първи път прага на класните стаи са прекрачили 97 деца. По традиция служителите на реда раздават специални подаръци, които да са полезни за децата и техните родители. Малчуганите се запознават с инспекторите от Детска педагогическа стая, научават специфични детайли за отличителните знаци, видовете полицейски служители, направленията в тяхната дейност и отговорностите на различните служби. Първоначалните беседи са свързани с теми по безопасност на движението и лична безопасност - рискове при общуване с непознати и действия при евентуални кризисни ситуации.

Срещите се провеждат по съгласуван с Регионалното управление на образованието график. Инспекторите от Детска педагогическа стая към Районно управление – Разград ще проведат срещи с всички първолачета в рамките на следващите две седмици. Превантивни материали ще получат децата и учителите в общините Разград и Цар Калоян.


12 окт 2021

Четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, са засечени за седмица

246 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 4 до 10 октомври 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 190 фиша и 45 акта. За нарушение на правилата а движение са санкционирани трима пешеходци. Заснети са 43 нарушения за скорост със системите за видеоконтрол, монтирани в служебни автомобили.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на три моторни превозни средства – и в трите случая причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а трима са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 11 до 17 октомври на територията на ОДМВР-Разград се провежда специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL “Товарни автомобили и автобуси”. Голяма част от тежките транспортни злополуки по пътищата в Европа с голям брой човешки жертви и значителни материални щети са причинени от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за възникналите инциденти са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

От началото на годината до 01.10.2021г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 339 ПТП, от които 77 тежки с 5 убити и 96 ранени лица. За същия период на миналата година общият брой на ПТП е бил 295 със 7 убити и 101 ранени лица. При сравнение на двата периода се отчита нарастване на общия брой на ПТП и намаление в броя на възникналите тежки катастрофи.


12 окт 2021

С удължено работно време и през октомври е сектор "БДС"

Над 2300 лични карти са изтекли от началото на годината до момента, а притежателите им не са предприели действия по тяхната подмяна. ОДМВР-Разград призовава гражданите да проверят валидността на документите си за самоличност и да не забравят, че от 1 февруари 2021 година важи само едномесечния срок за подновяване на лични карти. Предвид наближаващите избори за Президент и Народно събрание, Сектор „Български документи за самоличност“ продължава и през октомври да работи с удължено работно време. Служителите обслужват граждани от 08.30ч. до 19.00ч. без прекъсване от понеделник до петък. В РУ-Исперих, РУ-Кубрат и РУ-Лозница работното време е от 08.30ч. до 17.30ч.

До края на годината изтичат още 4524 лични карти, 1268 паспорта и 2534 свидетелства за управление на МПС. Само през септември са издадени 3044 лични карти. От началото на 2021 година до момента са изготвени и връчени близо 20 000 лични карти, над 12 000 паспорта и почти 6300 свидетелства за управление на МПС.

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР-Разград, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на Област Разград. Притежателите на електронен подпис могат да се възползват от предоставените услуги за прием на заявления чрез портала за електронни услуги на МВР.

 


05 окт 2021

Над 110 нарушения на скоростните режими са заснети от системите за видеоконтрол в Лудогорието

303 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 27 септември до 3 октомври 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 247 фиша и 40 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Заснети са 111 нарушения за скорост, от които 13 с т.нар.“тринога“.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, а в един - употребата на алкохол от страна на шофьора.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а трима са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


05 окт 2021

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО