МВР

ОД Търговище

 

21 яну 2019

Извършител на три измами на възрастни хора, осъществени в началото на 2018 г., е установен в РУ-Търговище


На 18.01.2018 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в РУ-Търговище е доведен 51-годишен мъж от гр. Варна, за когото е установено, че е извършител на следните измами на обща стойност 530 лева, осъществени в гр. Търговище:
•    На 8.01.2018 г. на площад“Свобода“ в центъра на града е въвел в заблуждение 90-годишен мъж от града под предлог за разваляне на едри банкноти, и е отнел от владението му сумата от 200 лв.
•    На 7.02.2018 г. на кооперативния пазар в гр. Търговище е въвел в заблуждение 88-годишен мъж от същия град под предлог за уедряване на пари, и е отнел от владението му сумата от 180 лв.
•    На 12.02.2018 г. пред Драматичния театър в  областния град е въвел в заблуждение под предлог за обмяна на валута 87-годишен мъж от гр. Търговище, и е отнел от владението му сумата от 150 лв.

51-годишният мъж от гр. Варна е известен на полицията с извършването на други подобни измами на територията на страната. Измамите в гр. Търговище е осъществил, като е причаквал хората, които същия ден са получили пенсиите си в пощенските клонове, започвал е разговор с тях и ги е въвел в заблуждение чрез изполване на споменатите предлози. Към момента на установяване на съпричастността му към горепосочените деяния в гр. Търговище същият е изтърпявал наказание в място за лишаване от свобода по ефективна присъда за подобни измами, извършени на територията на друга област в страната. За извършените от него измами на възрастни хора в гр. Търговище му е повдигнато обвинение в хода на образуваните по описа на РУ-Търговище досъдебни производства по чл. 211 във вр. с чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс – за извършване на измами, представляващо опасен рецидив.


34 420 нарушения на Закона за движение по пътищата са регистрирани в областта през 2018 година

Управлението на МПС с превишена скорост продължава да е най-често срещаната причина за тежки пътни инцидентиПрез 2018 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, са регистрирани 57 тежки ПТП, в които са загинали 14 и са били ранени 58 граждани. В сравнение с 2017 г. е налице намаление броя на загиналите в тежки пътни инциденти в областта с един човек, но увеличаване броя на тежките ПТП с 13, и на ранените в тях граждани – с 12.

Анализът сочи, че най-често срещаната предпоставка за пътни произшествия с тежки последици продължава да е управлението на МПС с превишена и несъобразена скорост. За 2018 г. поради тази причина в област Търговище са възникнали 9 пътни инцидента с по 8 загинали и ранени в тях граждани. Предприети неправилни маневри от водачите на ПТП са причинили други 4 тежки ПТП с 5 загинали и 4 ранени. 5 тежки пътни инцидента по пътищата на областта през разглеждания период са предизвикани от отнемане на предимство. В някои случаи пътните злополуки са причинени от съчетаване на част от гореспоменатите причини, към които може да се добавят и зачестяващите напоследък случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи. Статистиката сочи още, че до тежки ПТП понякога се стига не само по вина на водачите на МПС, а и на други категории участници в движението – така например през 2018 г. поради нарушения на правилата за движение от страна на пешеходци в област Търговище са загинали двама души.

Най-тежки като последици са пътните злополуки от вида „Сблъскване между МПС – косо и челно“. През изминалата година в областта ни 11 от тежките пътни инциденти са именно такива, като в тях са  загинали 4 и са били ранени 5 граждани; следвани от ПТП от вида „преобръщане на МПС извън пътното платно“ – за периода в тях са намерили смъртта си трима граждани и са били ранени други четирима.

Най-много от тежките пътни инциденти – 36, са настъпили извън населените места в областта. В тях са загинали 14 и са били ранени 31 души. В населените места са регистрирани 21 тежки ПТП. 41 тежки пътни инцидента са настъпили при суха пътна настилка(с 11 загинали и 42 ранени), а 16 – при мокра и заснежена такава(3 загинали и 16 ранени). По-голямата част от тежките пътни инциденти – 38, са настъпили през светлата част на денонощието.

През 2018 г. се утвърждава тенденцията към намаляване броя на констатираните по пътищата нарушения на Закона за движение по пътищата, респективно – и на броя на наложените от контролните органи санкции. Това може да бъде обяснено както с ефективната превантивна дейност за ограничаване на предпоставките за възникване на тежки инциденти, регулярно осъществявана от служителите на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и в районните управления в състава й, така и с повишаване на културата на пътната безопасност на участниците в движението и на тяхната отговорност като такива. Установените през 2018 г. по пътищата на областта нарушения на Закона за движение по пътищата са 34 420(със 1 208 по-малко от 2017 г.), като съставените за тях актове за установяване на административно нарушение са 4 761(със 739 по-малко от 2017 г.), а наложените глоби по фиш са 29 659(с 469 по-малко от 2017 г.). През 2018 г. пътните полицаи в региона са участвали в 247 специализирани полицейски операции за осигуряване на безопасността на движението, в хода на които са констатирани 1 584 нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са 167 акта и са наложени 1164 глоби по фиш.

Особено внимание се отделя на активната контролна дейност по установените в областта два пътни участъка с концентрация на ПТП, и двата – на първокласен път I-4(София-Варна) в местността „Боаза“: съответно от км 217 до км 217+500, и от км 232 до км 232+300.  Съвместно със служители на Областното пътно управление бяха предприети съвместни действия за допълнителното им сигнализиране. През м. септември 2018 г. бяха изградени шумящи маркировки, които допълнително да предупреждават водачите на МПС за предстоящите опасни пътни участъци.  Оттогава до момента в  тях е регистриран само един пътен инцидент с материални щети.

 За подобряване на организацията на движение на МПС и отстраняване на някои недостатъци в пътната сигнализация през 2018 г. служители на сектор „Пътна полиция“ са изготвили 27 предписания към стопаните на пътищата в областта.  С цел повишаване на информираността на учащите се по въпросите на пътната безопасност и осъзнаване от тях на безалтернативността на спазването на основните й правила, пътните полицаи в областната дирекция са провели 32 срещи с ученици от началните класове в областта и са участвали в провеждане на няколко училищни викторини по актуалната тема.

18 яну 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки и отдалечени населени места в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 17.01.2019 г
.:  в селата  Голямо Соколово(10 ч), Бистра(13 ч) и Съединение(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – на 24.01.2019 г.:
в селата Гагово(10 ч), Паламарца(13 ч) и Кардам(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг - на 31.01.2019 г.: в селата Орач(10 ч), Кьосевци и Стойново(13 ч), и Малоградец(15 ч).

09 яну 2019

Втори участник в схема за телефонни измами за по-малко от месец задържаха криминалисти на РУ-Попово


Участник в схема за телефонни измами задържаха служители на РУ-Попово в резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия няколко часа след получаване на сигнал за осъществена такава измама. На 8.01.2019 г. в управлението е бил получен сигнал, че 86-годишна самотноживееща жена в гр. Попово е била въведена в заблуждение чрез обаждане на стационарния й телефон и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция за задържане извършители на телефонни измами, от владението й е била отнета сумата от 985 лв.

Обадилият й се по телефона непознат мъж се представил за полицейски служител, който й обяснил, че вероятно ще получи обаждане от извършители на измами, и я посъветвал стриктно да изпълни исканията им, тъй като по този начин ще помогне на полицията за тяхното задържане. Жената действително получила обаждане с  настоятелно искане да предаде парите, с които разполага, защото в противен случай последствията за нея щели да бъдат тежки. Тя събрала парите и ги оставила в найлонова торбичка пред входната врата на къщата си. После бързо се прибрала, спазвайки и друго указание, дадено й по телефона от мнимия полицейски служител – да не стои в близост до прозорците на дома си, защото в хода на операцията може да има престрелка и това да бъде опасно за нея.

След предприети незабавни действия за установяване на човека, взел оставените от възрастната жена пари, в които били включени няколко екипа служители на РУ-Попово, на автогарата в гр. Попово е бил задържан 50-годишен мъж от с. Априлово, община Попово. За съшия е установено, че е бил „нает“ предишния ден след публикуване на обява в Интернет, че си търси работа. Мъж, представил се за лекар, го „наел“ да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Участието в гореспоменатата измама на практика било стартът на 50-годишния в тази му „дейност“. След като прибрал оставените от възрастната жена пари, съгласно указанията, които получил от „работодателя си“, той заминал да ги занесе в град в друга област, като си приспаднал 350 лв. от тях за свършената от него работа. На връщане бил задържан на Автогара Попово. Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. 50-годишният мъж е задържан в управлението на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

Преди по-малко от месец - на 18.12.2019 г., криминалисти от РУ-Попово установиха и задържаха друг мъж, участвал като куриер при реализиране на телефонни измами на други две възрастни жени в гр. Попово, на обща стойност близо 4 хил. лв.
09 яну 2019

5 водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, и двама – под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, са установени по пътищата на областта по празницитеЗа времето от 21.12.2018 г. до 1.01.2019 г. с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата на област Търговище по време на коледните и новогодишни празници чрез осъществяване на активен контрол върху него бе проведена специализирана полицейска операция.  В  нея участваха екипи, съставени от служители на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и на „Териториална полиция“ в районните управления, притежаващи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Един от акцентите в осъществяваната контролна дейност бе недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, тъй като това създава сериозен риск както за тях самите, така и за другите участници в движението.

В хода на  превантивната акция за горепосочения период от време в област Търговище са установени 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. В 4 от случаите водачите са шофирали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което са санкционирани по административен ред, а в един водач е шофирал с алкохол над 1,2 промила - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е образувано бързо полицейско производство. На съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение и са издадени заповеди за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква“б“ от Закона за движение по пътищата – „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. На други трима собственици на МПС е наложена принудителна административна мярка „Временно спиране от движение на пътното превозно  средство“ по чл. 171, т. 2, буква“и“ - за това, че допускат или предоставят управление на МПС на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. В хода на операцията са установени и два случая на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, за което са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс, и са издадени  заповеди за прилагане на принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. По време на операцията са издадени и пет заповеди за принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата – „прекратяване регистрацията на пътно превозно средство“, за срок от 6 месеца до една година - за управление на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози.

През периода бе осъществяван и регулярен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими. За последната седмица на изминалата 2018 г. със стационарно преносим уред за контрол на скоростта (СПУКС) са  заснети 135 такива нарушения, а с мобилните системи за контрол– други 33.  През седмицата на водачи на МПС в областта са издадени 524 електронни фиша за неспазване на скоростните режими.03 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО