МВР

ОД Търговище

 

15 май 2018

Практически препоръки на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП-МВР за абитуриенти

Празниците не дават предимствоЗавършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Празнуват не само зрелостниците, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества в страната са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на автомобили, превозващи абитуриенти, като при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, oт „Пътна полиция“ съветват:

•    Спазвай Закона за движението по пътищата.
•    Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата.
•    Мисли за собствената си безопасност.
•    Празнувай, но се контролирай.
•    Не прекалявай с алкохола.
•    Намери си шофьор за бала и след него.
•    Ако ще шофираш, не пий алкохол.
•    Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици.
•    Ако не си правоспособен водач, не шофирай.
•    При нужда позвъни на телефон 112.


Спазвай Закона за движението по пътищата.
Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата.
През 2018 г. има промени в Закона за движение по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици – спиране на превозното средство от движение, отнемане на свидетелството за правоуправление, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоби и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества и техни аналози.
Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност.
Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план. Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение по време на баловете е свързано с:
-    управление с несъобразена или превишена скорост;
-    неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите;
-    извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
-    отнемане на предимство;
-    преминаване на червен сигнал на светофара;
-    управление от неправоспособни водачи;
-    управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози;
-    подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
-    возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай.
Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението.

Не прекалявай с алкохола.
Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите" решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него.
Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил.

Ако ще шофираш, не пий алкохол.

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели" решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя.

Ако си неопитен водач, не шофирай.
Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112
Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат сигурността на движението по пътищата.
Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ!


Временна организация на движението в областния център във връзка с празничните шествия на училища и дефилето на зрелостниците


Във връзка с провеждането в гр. Търговище  на различни празнични прояви послучай 24 май – празника на славянската писменост и култура, и абитуриентските балове, с цел подобряване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за възникване на пътни инциденти от ОД МВР-Търговище уведомяват гражданите, че ще бъдат въведени някои ограничения за движение на ППС по някои улици в града.
 
По повод провеждането на празнично шествие на ученици  в гр. Търговище от 9 ч на 24.05.2018 г. до приключване на проявата:

-  се затваря за  движение ул. „Хр. Ботев“ -  в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“, и улиците „ Св. Св. Кирил и Методий“, „Кл. Охридски“ и „Стефан Караджа“
- от кръстовището с ул. „Христо Ботев“ до сградата на община Търговище

- до преминаване на участващите блокове от училищата временно ще бъде ограничено движението по бул. „Митрополит Андрей“ - от кръстовището с ул. „Паисий“ до кръстовището с ул. „Хан Кубрат“ и от кръстовището с ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до кръстовището с ул. „Братя Миладинови“; по ул. „Капитан Данаджиев“ - от кръстовището с ул. „Боровец“ до кръстовището с ул. „Паисий“; по ул. „Трети март“ -  от кръстовището с пресечката за IV-то основно училище до кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“; по ул. „Братя Миладинови“ - от кръстовището с ул. „Дамян Груев“ до кръстовището с ул. „Христо Ботев“;  и по ул. „Христо Ботев“ - от кръстовището с ул. „Братя Миладинови“ до кръстовището с ул. „Цар Симеон“

-  По време на преминаване на блоковете от училищата служители на сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище и на РУ-Търговище ще подпомагат  движението на автомобили и пешеходци на някои от възловите кръстовище в града – на „Стария бряст“, новото кръстовище за кръгово движение до бившата баня, и кръстовището  до бившата сладкарница „Захарно петле“.
 

Във връзка с провеждането на празнично дефиле на абитуриенти от гр. Търговище от 16,30 ч на същия ден до приключване на проявата:

-  се затварят за движение улица „Хр. Ботев“ – в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“; ул. „Св. св. Кирил и Методий“; ул. „Кл. Охридски“; ул. „Стефан Караджа“ – от кръстовището с ул. „Христо Ботев“ до сградата на община Търговище и пред Бюрото по труда; ул. „Бенковски“ – от кръстовището с ул. „Хан Кубрат“  до Драматичен театър-Търговище; ул. П.Р. Славейков“ – от кръстовището с ул. „Палаузов“ до кръстовището с ул. „Искър“

- по улиците „Хр. Ботев“ и „П.Р. Славейков“ в гореспоменатите участъци ще се допускат само МПС, превозващи абитуриенти, като автомобилите ще могат да паркират на паркингите до Спортна зала „Сеид Мустафов“, до ДСК, до хотел „Мизия“ и до бившата сграда на ОББ - до изчерпване на капацитета им
 
- движението по ул. „Палаузов“ в участъка от кръстовището с ул. „П.Р. Славейков“  към  кръстовището с ул. „Първи май“  ще се извършва само в така указаната посока  

- движението на МПС, превозващи абитуриенти, по ул. „П.Р. Славейков“, ще се осъществява еднопосочно -  само откъм хотел „Идол“ в посока пощата

23 май 2018

284 товарни автомобила и 64 автобуса са проверени по пътищата на областта в хода на превантивна акция от календара на TISPOL


През изминалата седмица в страните-членки на  Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ (TISPOL), сред които е и Република България,  бе проведена  операция за контрол над товарните автомобили и автобусите. У нас проверките  бяха осъществени съвместно със служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, „Икономическа“ и „Криминална“ полиция. Целта на операцията бе да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси, както и на техните собственици, че сред основните причини за възникване на тежки произшествия с участието на този вид моторни превозни средства е неспазването на времето за почивка, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари или претоварване.

По време на операцията по пътищата в област Търговище са проверени 284 товарни автомобила и 64 автобуса. Сред констатираните от контролните органи нарушения при управление на товарните автомобили категорично преобладават тези, свързани с неспазване на скоростните режими – 96. 11 са установените случаи на  нередовни документи на водачите на товарните автомобили, по 8 – на неизползване по време на управление МПС на предпазни колани  и на техническа неизправност на автомобилите,  3 – на нередовни документи на товарните автомобили, 2 – на нарушения, свързани с издадените документи за превоз на товар. В хода на проверките служителите на „Пътна полиция“ са връчили на водачи на МПС 8 електронни фиша/както и на един пътник в МПС/ за допуснати от тях предишни нарушения на скоростните режими.  За неплатени глоби са отнели свидетелствата за управление на МПС на двама водачи.

При автобусите са установени по 4 случая на неизползване на предпазен колан по време на движение от водачите, както и на нередовни документи, свързани с превозното средство. Установени са 3 случая на управление на автобус с превишена скорост, и по един – на управление на автобус с техническа неизправност и с нередовни документи на водача. Свидетелството за управление на МПС на един водач е било отнето от контролните органи заради неплатени глоби.

22 май 2018

Създадена е организация за осигуряване на обществения ред, сигурността и пътната безопасност по време на тазгодишните абитуриентски балове


За целта в дирекцията е разработен и утвърден детайлен план и е създадена организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от районните управления в състава на ОД МВР-Търговище. Проведени са срещи с училищните ръководства и настоятелства, с органите на местното самоуправление и местната администрация, за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата в навечерието и по време на баловете, както и на масовите прояви, свързани с честването на 24 най – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения в областта и в тези с очаквано събиране  на автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, както и по маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания. Извършват се съвместни проверки с РС ПБЗН в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки), където ще се организират младежки празненства. Специално внимание се обръща на пропускателния режим с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред, както и продажбата на акцизни стоки без бандерол. Огнеборците проверяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, на евакуационните изходи и уредите за първоначално пожарогасене и на системите за известяване при пожар в гореспоменатите обекти. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. Установени са училищата, които ще организират екскурзии за зрелостниците, и местата, където те ще пребивават, и са предприети мерки за недопускане на инциденти.

Основен акцент в предприетите мерки е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове по маршрути, по които се очаква интензивно движение. От „Пътна полиция“ напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, което може да доведе до тежки инциденти. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.
 От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и отговорност, за да могат да се насладят пълноценно на празника си. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, неправоспособни или самонадеяни водачи, както и надвесването от прозорците и люковете на колите по време на движение. В дните на баловете ще се въвежда временна организация на движението, за да се гарантира безопасността на абитуриентите и техните близки.

При необходимост да предотвратят рискови пътувания или нарушения на обществения ред, гражданите не трябва да се колебаят да потърсите помощ от полицията на тел.112.


От ръководството на ОД МВР-Търговище изразяват увереност, че абитуриентите от област Търговище и техните близки ще проявят достатъчно зрялост и няма да допуснат неприятни инциденти, които да помрачат големия им празник, и пожелават на зрелостниците незабравим бал и успешен старт в живота!

   

18 май 2018

В РУ-Търговище са установени трима мъже, у които са намерени наркотични вещества

    Три престъпления са разкрити в хода на проведена  за времето от 14 до 16.05.2018 г. на територията, обслужвана от РУ-Търговище, специализирана полицейска операция с превантивна насоченост за противодействие на престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества.

     При извършена на 15.05.2018 г. в кв. „Запад“ на гр. Търговище полицейска проверка на 37-годишния Д.С. от същия град е установено, че той държи у себе си 0,5 грама бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин. При извършена на същия ден в този квартал полицейска проверка на 34-годишния Н.Н. от същия град е установено, че той държи у себе си 0,5 грама бяло кристално вещество, което при полеви наркотест също реагира на наркотичното вещество метамфетамин. На 15.05.2018 г. около 20,30 ч в гр. Търговище при извършена на ул. „Раковски“ полицейска проверка на 41-годишния Н.С. от гр. Търговище е установено, че  той държи у себе си 4 грама бяло кристално вещество, което при полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин.

    По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 и по чл. 354а, ал. 1 по описа на РУ-Търговище.

    По време на превантивната операция са проверени 12 лица и 5 МПС.


17 май 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО