МВР

ОД Търговище

 

21 сеп 2018

За трети пореден път - без тежки пътни инциденти в област Търговище в Европейския ден без загинали на пътя

Деца от търговищко училище се включиха в специализираната полицейска операция за подобряване безопасността на движението, раздавайки на водачите флаери със съвети за отговорно шофиране


Няма регистрирани тежки пътно-транспортни произшествия със загинали или пострадали в тях граждани на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговише, по време на  тазгодишния Европейски ден без загинали на пътя - 19.09.2018 г. Регистриран е само пътен инцидент в гр. Попово, в резултат на който са нанесени незначителни материални щети на участващите в него МПС. По време на проведената по пътищата на областта 24-часова превантивна специализирана полицейска операция за пътна безопасност ‘EDWARD” служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция са констатирали 18 случая на превишаване на максимално допустимата в съответния участък скорост, за което водачите са санкционирани.

На този ден в етап от операцията на първокласен път I-4/София-Варна/ край гр. Търговище, в който бяха извършвани проверки на МПС по метода на широкообхватния контрол. взеха символично участие и ученици от пети и шести клас на СУ "Проф. Никола Маринов" в гр. Търговище, водени от заместник-директора на училището Пламен Иванов. Децата връчваха на водачите флаери с послания за разумно и отговорно шофиране, и им пожелаваха да стигнат успешно до крайната точка на избраната от тях дестинация. Детското полицейско управление в това училище е един от партньорите на ОД МВР-Търговище в осъшествяване на проекта, който се инициира за трета поредна година от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" - TISPOL. В Европейския ден без загинали на пътя служители на друг от партньорите на областната дирекция  в превантивната инициатива - Областен отдел "Автомобилна администрация"-Търговище, също раздаваха листовки със съвети за безопасно пътуване на кандидатите за водачи на МПС, които имаха теоретичен изпит.


Утре е Европейският ден без загинали на пътя

24 часова полицейска операция по пътищата на област Търговище в рамките на проекта “EDWARD” на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL

 
Целите и задачите на превантивната акция за подобряване на безопасността на движението пред медиите представи гл. инсп. Иван Стефанов, впд началник на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция. В брифинга като представители на партньорите на ОД МВР-Търговище в тазгодишното издание на инициативата взеха участие и изпълняващият длъжността началник на областен отдел „Автомобилна администрация“-Търговище Мустафа Хасанов, зам. директорът на II СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище Пламен Иванов, и експерти от отдел „Транспорт“ на община Търговище.

Гл. инсп. И. Стефанов направи кратък анализ на пътно-транспортната обстановка в област Търговище за първите 8 месеца на настоящата година. За този период са регистрирани 41 тежки пътни инцидента с 9 загинали и 43 ранени граждани. В сравнение с идентичния период на предходната година е налице намаление на  загиналите в тежки пътни инциденти с 4 души, но е нараснал броят на ранените в тях, както и на самите тежки ПТП – съобщи той. За това време контролните органи са съставили за  нарушения по Закона за движението по пътищата на областта 18 367 електронни фиша за нарушения на скоростните режими, 10 645 обикновени фиша и 4025 акта за установяване на административно нарушение. За първите 8 месеца на годината са образувани 35 бързи полицейски производства на водачи, управляващи МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила/чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/, 39 бързи полицейски производства за управление на МПС след употреба на наркотични вещества/чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс/, и 23 бързи производства по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс – за управление на МПС от неправоспособни водачи, които вече са били наказвани по административен ред в едногодишен срок за същото деяние.

 Гл. инсп. Стефанов посочи, че в предишните две издания Европейския ден без загинали на пътя/през 2016 и 2017 г./ на територията на областта ни не е допуснато да има загинали или тежко пострадали при пътни инциденти, като изрази надежда и утрешният ден да приключи по същия начин. Той запозна присъстващите със създадената организация за 24-часов контрол на движението по пътищата на областта утре, и  представи вижданията на ръководството на сектора за необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети до края на годината с оглед намаляване на предпоставките за тежки пътни инциденти и повишаване на сигурността на участниците в движението.

Началникът на „Пътна полиция“ разясни на присъстващите журналисти, че за 19 септември 2018 г. в страната ни е създадена организация за  постоянен мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край, като тази информация ще бъде предоставяна онлайн на обществеността. Той покани желаещите журналисти да се включат в планираната специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, която ще се проведе утре срещу бензиностанция „Rompetrol“  - на първокласния път I-4/София-Варна/ край гр. Търговище, в рамките на която се предвижда деца  от Детското полицейско управление при СУ „Проф. Никола Маринов“-Търговище да раздават с превантивна цел на водачите на МПС брошури с призив за отговорно и разумно шофиране.

„В утрешния Европейски ден без жертви на пътя наш екип също ще излезе по пътищата и ще осъществява активен контрол с цел безопасното придвижване на автобуси и товарни автомобили. По този начин ние на практика ще изразим своята подкрепа за инициативата и съпричастността ни към каузата за намаляване на пътния травматизъм и на предпоставките за тежки пътни инциденти – заяви представителят на ДАИ-Търговище.


18 сеп 2018

„Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“ – традиционната акция на полицията продължава до 31 октомври

От „Пътна полиция“ дават препоръки за безопасност на пътяВ ход е традиционната акция на „Пътна полиция“ под гореспоменатия наслов. В рамките й последната седмица на месец  септември - дните от 24 до 30.09.2018 г. , са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а датата 29 септември  е определена за Ден на превенцията. Ще се осъществява засилен контрол в районите на учебните заведения, а служителите на „Пътна полиция“ ще извършват засилени проверки и специализирани полицейски операции  с цел  максимално ограничение на пътните инциденти с участието на деца. На 29 септември  в гр. Габрово ще се проведе и традиционният ХХVІ Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2018-та“.

За да бъдат ограничени пътните инциденти с деца и юноши, от Отдел „Пътна полиция“ предоставят следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ за учебната 2018/2019 г.

ЗА УЧЕНИЦИ
Научи се да се пазиш сам на пътя.
 
•    Ако отиваш ПЕША на училище
•    Провери заедно с родителите си кой е най-безопасният и кратък маршрут до училище.
•    Припомни си правилата за пешеходци.
•    Винаги:
•    пресичай на зелено;
•    се движи по тротоара и използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
•    върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
•    Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, закрепени за облеклото или раницата.
•    Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.
•    На натоварено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
•    Обсъди с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.
 
•    Ако се придвижваш до училище с велосипед
•    Преди началото на учебната година заедно с родителите си провери изправността на колелото.
•    Припомнете си заедно най-безопасния маршрут до училище.
•    Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
Не забравяй, че:
•    велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
•    до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
•    навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
•    велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
•    Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
•    Дори да закъсняваш за училище, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
•    Помни, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА  РОДИТЕЛИ

Децата не са възрастни.
Най-важна е безопасността на твоето дете.
Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.
 
•     Ако детето ти е първокласник
•    Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
•    Преминете заедно неколкократно по маршрута.
•    Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
•    В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
•    Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
•    Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
•    При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
•    Предварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.
 
•    Ако ТИ возиш детето си до училище
•    Провери дали използваната обезопасителна система за деца е изправна.
•    Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
•    Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, като нарушаваш правилата на пътя.
•     Ако детето ти ходи самò до училище
•    Преди началото на учебната година припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
•    Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
•    Настоявай на светофара детето ти винаги да пресича на зелено.
•    Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
•    Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
•    Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
•    Препоръчай  му на натоварено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
•    Коментирайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
•    При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
•    Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.
 
•     Ако детето ти се придвижва до училище с велосипед ЗАЕДНО
•    Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.
•    Уточнете най-безопасния маршрут до училище.
•    Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
•    велосипедът е пътно превозно средство, а
•    велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение;
•    до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
•    когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
•    за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
•    Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
•    Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
•    Напомняй на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА ВОДАЧИ
Децата са част от движението пътя и още се учат да се пазят сами.
 
•     Ако се движиш покрай детско или учебно заведение
•    Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са, за да предпазят децата и теб от пътен инцидент.
•    Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила.  
•    Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
•    Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.
 
•    Ако преминаваш покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ
•    Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
•    Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.  
•    Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.    
•    Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
•    Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
•    При катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.
 

17 сеп 2018

От днес на територията на областта стартира едноседмична специализирана операция с цел подобряване безопасността на движението

Акцията е организирана от ТИСПОЛ/Европейска мрежа на службите на „Пътна полиция“/ и ще продължи до 23.09.2018 г.Целта на операцията в област Търговище е посредством осъществяван активен контрол на пътното движение да се ограничават предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата. Извършваните в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция анализи на пътно-транспортната обстановка в областта сочат като основни причини за инцидентите на пътя управлението на МПС с превишена и с несъобразена скорост, неправилното изпреварване, управлението от неправоспособни водачи или на технически неизправни МПС, както и управлението на МПС след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Наред с проверките за евентуална употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите, както и за правоспособност, един от основните акценти в едноседмичната акция на „Пътна полиция“ е за използване от водачите по време на управление на мобилни телефони и други устройства/таблети, гледане на телевизия/, които са сериозна предпоставка за отвличане на вниманието им и са теоретична предпоставка за пътни злополуки. По време на проверките ще се следи и за използване на обезопасителни колани от водачи и пътници, на обезопасителни седалки за деца и за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

В акцията освен пътни полицаи ще се включат и служители от „Охранителна полиция“ в районните управления в състава на дирекцията, които имат правомощия за осъществяване на дейност по Закона за движение по пътищата. Целта е проверките да обхванат максимален брой МПС.17 сеп 2018

Практически препоръки към водачите на МПС в рамките на инициативата „EDWARD”


Водачите несъзнателно, а понякога и съзнателно поставят останалите участници в движението в опасност по много начини, чрез превишаване на скоростта, управление след употреба на алкохол, непоставяне на предпазен колан, ползване на мобилен телефон при движение, ползващи автомобили негодни за движение по пътното платно, паркирайки автомобилите си върху ленти, предназначени за колоездачи, блокирайки пешеходни пътеки, не включвайки светлини или предприемайки рисковани маневри. Затова, преди да седнете зад волана, винаги имайте предвид, че:


Шофирането не е игра!

Минута размисъл за възможните рискове помага за правилни решения при шофиране!

Моята концентрираност при шофиране спасява твоя живот! Прави го и ти за мен!
Аз давам път на живота, а ти?

Бъди гъвкав – планирай маршрута, избери варианти на придвижване!

Използвай различни превозни средства и се движи по-спокойно!

Ако имаш много грижи, не шофирай, избери друг транспорт!

Ако трябва да пътуваш и да говориш дълго по телефона, избери друг транспорт!

Шофирам, за да се придвижа по-бързо. Бъди толерантен! Помогни ми да стигна!

Движи се безопасно, за да се прибереш невредим у дома!

Спри, за да осигуриш предимство, и ... помириши живота!

Спри и се огледай – ще видиш колко много други движещи се хора има около теб.

На пътя пази себе си, така ще предпазиш и другите!

Спазвай правилата на пътя! Не е важно дали ще те глобят, а дали ще стигнеш жив!

Бъди умен, използвай разумно скоростта!    

Пътят не е място за забавления на висока скорост.

Безопасната и разрешена скорост намаляват рисковете за теб и за останалите.

Не слаломирай! „Слаломът“ също се движи и е различно подготвен за реакция в неочаквана ситуация.

В завой навлизай така, че да може да спреш, ако се наложи!  
 
Спазвай дистанция! На всеки може да се наложи внезапно да спре.

Движи се на безопасно разстояние! Виждай далеч напред, за да предвиждаш проблеми и опасности на пътя!    

Поставеният колан всъщност те пази!

Ако си с мотор, не забравяй да си сложиш каската, тя ще те предпази!

Някои лекарства влияят на зрението и на слуха, на времето за реакция и на способността за безопасно шофиране.          

Никога не шофирай след употреба на наркотици.

Никога не шофирай след употреба на алкохол.

Ако ще шофираш, не пий алкохол!

Провери за ограничения и ремонти, преди да седнеш зад волана.

Помагай на децата да разпознават опасностите на пътя.

Оглеждай се и се ослушвай, за да си в безопасност!

Спри да гледаш в телефона! В момента пресичаш пътното платно.

Изключи или намали звука, извади слушалките от ушите! Не чуваш шума на автомобилите.    

13 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО