МВР

ОД Търговище

 

15 окт 2018

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Операцията ще се проведе едновременно във всички страни-членки на TISPOLОт днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се извършват  по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.
 

Десета поредна година в сектор „Пътна полиция“ в Търговище реализират превантивна инициатива, насочена към новите водачи на МПС

Около 100 души всеки месец получават първите си шофьорски книжки на церемония с беседа и тематично видео


От 2009 г. насам веднъж  седмично в кабинета по пътна безопасност в сектора се провежда специална церемония, на която издържалите успешно изпита за правоуправление – категория „В“, получават шофьорските си книжки. До момента от началото на настоящия месец свидетелствата си за управление на МПС са получили 43–ма души.

Идеята на превантивната инициатива е не просто младежите да получат свидетелствата си в тържествена обстановка, а отново, непосредствено преди да седнат зад волана в автомобила самостоятелно, без инструктор, да им бъде напомнено за отговорността, която носят на пътя както за своето здраве и живот, така и на другите участници в движението.

Десета  година инсп. Пламен Петков от сектор „Пътна полиция“ изнася превантивни беседи на новите водачи, в които под формата на непринуден разговор визира пред тях основните предпоставки за пътни инциденти. А това освен управлението с превишена скорост и неправилни маневри на пътя са и употребата на алкохол или наркотични вещества. На последната до момента церемония той разясни на 23-ма нови водачи от областта колко важна за водача е самодисциплината и до колко нежелани, а често – и тежки последици, може да доведе опитът да бъде компенсирано закъснение с бързо шофиране. Поставянето на обезопасителен колан както от водача, така и от спътниците му в колата е безалтернативно – каза още той. Защото 7-те секунди, които отнема това действие, са спасили много човешки животи на пътя. И  сподели с младите  хора различни детайли, натрупани в многогодишния му професионален опит -  например че появилата се на пътното платно топка определено е сигнал за тичащо след нея дете. Инсп. Петков посъветва новите водач по възможност в началото да шофират, придружени от по-опитен водач, и във всеки момент на пътя да се опитват да предугаждат действията на останалите участници в движението.

По традиция, преди да  получат шофьорските си книжки, присъстващите получиха възможност да изгледат и специален видеоматериал с кадри от  тежки пътни инциденти, визиращ основните грешки на водачите и съдържащ ценни указания за това как те осигурят на пътя своята безопасност. Мултимедийната техника, използвана за излъчване на видеоматериалите, както и самите материали, са осигурени с подкрепата на Българската асоциация на застраховани и пострадали откатастрофи. Кабинетът по пътна безопасност, в който се провеждат тези церемонии, функционира от 2010 г. с основна цел формиране у подрастващите на уважение към правилата на движение по улиците и пътищата още от ранна възраст, и е първият по рода си в страната. През м. декември 2016 г. инсп. Пламен Петков получи специалната награда на фондация „Годишни награди за пътна безопасност“ за личен принос в  превенцията на пътната безопасност сред подрастващите чрез ефективни беседи с получаващите своите свидетелства за управление на МПС млади водачи, провеждане на различни викторини по темата в училищата на област Търговище и популяризирането й сред учениците посредством занятията  в детските полицейски управления.

12 окт 2018

495 нарушения са установени по пътищата на областта в тридневна специализирана операция за подобряване на безопасността на движениетоПрез изминалата седмица на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението по пътищата на областта. Основният акцент в контролната дейност на служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция бяха факторите, които най-често са предпоставка за пътни инциденти с тежки последици – управление на МПС с превишена и несъобразена скорост, както и от неправоспособни водачи и от такива, употребили алкохол или наркотични вещества, неправилно изпреварване и др.

495 са установените от контролните органи  нарушители зад волана в хода на операцията. Съставени са 41 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 442 глоби по фиш. По един от така съставените актове са за управление на МПС от неправоспособен водач и за управление без заплатена винетна такса. Служебно по чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата временно са прекратени регистрациите на две МПС – заради управление от неправоспособен водач и за управление от водач, употребил алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 0,5 промила. В хода на акцията са извършени 11 проверки със специализирано техническо средство „Dreger Drug Test 5000” за евентуално управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Установен е един водач, управлявал под въздействието на такива вещества. По време на операцията на територията на област Търговище не са регистрирани тежки пътни инциденти със загинали или пострадали в тях граждани.
 


09 окт 2018

Служители на РУ-Омуртаг установиха и задържаха 19-годишен младеж, извършил три различни престъпления за по-малко от денонощие

А.М. е извършил кражба на метален шкаф с пари, документи и два лаптопа, както и на монетник от кафе-машина в училище; противозаконно е отнел МПС и е бил установен да шофира след употреба на наркотични вещества


 
След проведени бързи оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Омуртаг са задържали 19-годишен младеж, който за по-малко от едно денонощие е извършил в гр. Омуртаг кражба от училище, противозаконно е отнел лек автомобил и е бил установен да шофира след употреба на наркотични вещества. На 6.10.2018 г. полицейски служители от управлението са установили, че 19-годишният А.М. от с. Величка, община Омуртаг, за времето от 21,30 на 5.10.2018 г. до 6 ч на 6.10.2018 г. в гр. Омуртаг противозаконно е отнел лек автомобил „Опел Корса” с бургаска регистрация – собственост на мъж от гр. Омуртаг. Автомобилът е бил оставен отключен, с ключ на таблото. Впоследствие – около 11,30 ч на 6.10.2018 г., колата е намерена изоставена на паркинг в близост до гр. Омуртаг, без липси и без материални щети по нея. Разследващите установили още, че за времето от 22 ч на 5.10.2018 г.  до 06,00 ч на 6.10.2018 г. А.М. е проникнал през незатворен прозорец в сградата на училище в гр. Омуртаг, откъдето извършил кражба на метален шкаф с размери 56/34/38 с намиращи се в него около 500 лв., документи и два лаптопа. А.М. разбил и монетник на намираща се в сградата на учебното заведение кафе машина, като е извършил оттам кражба  на сумата на около 85 лв. на монети.  На 6.10.2018 г. около 18,20 ч при извършена в гр. Омуртаг полицейска проверка на лек автомобил „Мини купър” с търговищка регистрация е установено, че А.М. управлявал по ул. „Генералска” автомобила след употреба на наркотичните вещества амфетамин и метамфетамин. Водачът е задържан в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случаите са образувани: бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс, и две досъдебни производства -  по чл. 346 и по чл. 195, от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Досега А.М. не е бил известен с криминални прояви на органите на реда. За горепосочените извършени от него деяния са му повдигнати обвинения.

08 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО