МВР

ОД Търговище

 

Награди в чест на професионалния празник на служителите на МВР
За постигнати високи професионални постижения и послучай 5 юли – празника на служителите на МВР, са отличени четирима служители на областната дирекция на МВР-Търговище. На тази дата се навършват 141 години от създаване на вътрешното ведомство в страната ни.

За образцово изпълнение на служебните си задължения с грамота от административния секретар на МВР са отличени: Румяна Атанасова, началник на сектор“ Български документи за самоличност“ в областната дирекция; и Илияна Миланова, старши експерт „Човешки ресурси“ в сектор „КАПОЧР“ на отдел „Административен“ в дирекцията.

С „Писмена похвала“ от директора на ОДМВР-Търговище за съществен принос при изпълнение на професионалните им задачи са наградени двама служители – гл. инсп. Иван Александров, началник на сектор „ООР ТП“ в отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция; и гл. инсп. Борислав Борисов – началник на РУ-Омуртаг.

02 юли 2020

32 деца от образователен център в гр. Търговище се запознаха с професията на полицая

Атрактивната демонстрация на открито бе посветена на предстоящия професионален празник на служителите на МВР – 5 юли
Днес на открита площадка в парка „Борово око“ в гр. Търговище служители на РУ-Търговище и на областната дирекция на МВР представиха пред деца от първи и втори клас от образователен център „Усмивки“ в града своята професия. Проявата бе посветена на професионалния празник на служителите на МВР-5 юли.
Пред малчуганите служебното полицейско куче Арт, водено от своя водач Диян Колев – ст. полицай в районното управление, демонстрира уменията си за откриване на наркотично вещество, укрито в автомобил. След това на децата бе дадена възможност да си изберат в кой от няколкото наредени сандъци, имитиращи куфари, да бъде укрито количество наркотик. Под възторжените им възгласи Арт се справи успешно и с тази задача и заслужено бе изпратен от тях с аплодисменти.

Голям интерес сред малките възпитаници на образователния център предизвика изземването на следи от ръце чрез използване на специални химически средства, демонстрирано им от експерта в сектор „НТЛ“ на областната дирекция Георги Гюрюшев. Децата не скриха възторга си, че получиха възможност наживо да се запознаят с подобни професионални действия, които досега са виждали само във филмите.

С голям интерес те посрещнаха представянето на служебния полицейски автомобил и на някои атрибути, използвани от служителите на реда при изпълнение на служебните им задължения – стоп-палка, шлем, противокуршумна жилетка, предпазна каска, светлоотразителна жилетка, белезници. Началникът на група „Охрана на обществения ред“ в РУ-Търговище Димитър Боянов, командирът на отделение Анатолий Малчев и мл. полицейският инспектор в същата група Галина Георгиева им разказаха за основните моменти от денонощната работа на униформените служители. Бе демонстрирано как се получава сигнал за инцидент в реално време посредством радиостанция, с каквато са оборудвани полицейските автомобили.  Почти всички от децата се снимаха с палката, каската и жилетката, и спонтанно  споделиха желанието си и те да станат полицаи, като пораснат. А едно от тях за малко влезе в ролята на задържан от полицията, чрез което на децата бе обяснено какви са правилата, които служителите на реда стриктно спазват при извършване на действия по задържане.

В края на откритото занятие малчуганите поздравиха полицейските служители с емоционално изпълнена песен. Управителят на образователен център „Усмивки“ Светлана Храброва благодари за ползотворната съвместна работа, тъй като това не е първата среща на възпитаниците на центъра със служители на областната дирекция. „Изразяваме своята благодарност за интересния урок на открито, проведен от вашите служители. У нас ще останат незабравими спомени от срещата ни с представители на любимата детска професия. Благодарим за емоциите и вълнението, които ни дадохте!“ – е вписано във връчения от нея благодарствен адрес, адресиран до директора на областната дирекция ст. комисар Николай Ненков.01 юли 2020

Приключи операция на „Пътна полиция“ с акцент опазване живота и здравето на децата на пътя

През миналата седмица в страната ни бе проведена специализирана полицейска операция, насочена към опазване на живота и здравето на децата и младежите. Основните акценти в осъществяваната активна контролна дейност бяха: недопускане пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места или при забранителен сигнал на светофарната уредба, както и недопускане управлението на мотопеди и други видове превозни средства от неправоспособни водачи. По време на едноседмичната превантивна акция бе засилен контролът и спрямо водачите на пътни превозни средства с оглед недопускане отнемането на предимство на пешеходци, а също -  недопускане управление на МПС и превоз на пътници без използване на обезопасителни средства. Следеше се и за това велосипедисти да не се придвижват по тротоарите и  да използват светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието.
35 са съставените на пешеходци фишове за констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата по време на операцията в област Търговище. От тях 29 са за пресичане на нерегламентирани места, и 6 - за неспазване на забранителен сигнал на светофарната уредба.

122 са съставените от контролните органи в хода на операцията актове за установени други нарушения по Закона за движение по пътищата, 247 – наложените глоби по фиш/тук не са включени електронните фишове/. Издадени са 19 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. От съставените фишове един е за констатирано нарушение при управление на мотопед. Два фиша са съставени на водачи за неизползване на свелоотразителна жилетка при управление на двуколесно ППС, един – за неизползване на велоалея при управление на велосипед. 35 са съставените актове на водачи за управление на МПС без обезопасителен колан или каска, 4 акта и фишове – за превоз на пътници без обезопасителен колан или каска, и 39 актове и фишове - на превозвани пътници, които са били без обезопасителен колан или каска.

По време на специализираната акция в областта ни служителите на реда са съставили и 274 акта и фиша за други констатирани от тях други нарушения по Закона за движение по пътищата/извън горепосоaчените/.
30 юни 2020

С поредица инициативи на областната управа в партньорство с областната дирекция на МВР в Търговище бе отбелязан Деня на безопасност на движението по пътищата
Жизнерадостно настроение и много приятни емоции у присъствашите предизвикаха изпълненията на деца от Детска градина „Осми март“ в гр. Търговище, които предложиха своя програма с образователна насоченост за Деня на безопасността на движението. Целият район на детското заведение бе тематично украсен за проявата – бяха организирани стоянки с детски рисунки, касаещи пътната безопасност, в двора бе импровизирано кръстовище с четири мини светофара, по платното бяха очертани двата вида пешеходни пътеки, и бе обособена отделна алея за велосипедисти и управляващи тротинетки. Пред гостите на тържеството децата показаха на практика какво са научили за правилата на движение – например за пресичане на пешеходна пътека както в качеството им на група пешеходци, така и на водачи на ППС. Със завидно майсторство малчуганите управляваха няколко детски колички, а един от тях в ролята на полицай осъществяваше контрол за спазване на правилата за преминаване през кръстовище. Други техни връстници управляваха велосипеди и тротинетки. По време на цялото шоу, преминало под наслов „Уча играейки, живея знаейки“, малките участници в движението не допуснаха неточност, която евентуално да е предпоставка за пътен инцидент. А с това заслужиха искрените адмирации на гостите на проявата, сред които бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, директорът на областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Ненков, началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

В инициативите със свой принос се включиха и възпитаниците на Детското полицейско управление от II СУ“Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Младите приятели на полицията участваха в проверки, които извършваха екипи от служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище, на 4 възлови откъм автомобилен трафик места в областния град и в близост до него. След като полицейските служители приключеха с проверката на документацията на спрените от тях за проверка автомобили, децата от Детското полицейско управление връчваха на всеки от водачите тематични флаери и стикери с пожелания за отговорно и безаварийно шофиране. Флаерите съдържаха емоционални послания към родители, учители и полицейски служители, визиращи тяхната роля за възпитание у децата на уважение към правилата за пътна безопасност и формиране у тях на убеждението, че спазването на тези норми няма алтернатива.

Всички инициативи в Търговище, свързани с Деня за пътна безопасност, бяха реализирани под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
 

29 юни 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО