МВР

ОД Търговище

 

10 дек 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. декември 2019 г.

Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. декември 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред в следните 9 села от областта:


На територията, обслужвана от РУ-Търговище  на 12 .12.2019 г.:  в селата  Васил Левски(10 ч), Дралфа(13 ч) и Стража(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Поповона 19.12.2019 г.: в селата Кардам(10 ч), Дриново(13 ч) и Ломци(15 ч).

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг на 19.12.2019 г. – в селата Трескавец(10 ч), Любичево(13 ч) и Моравка(15 ч).

Днес стартира операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември, и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията България, включително и в нашата област, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.

Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.
По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата.09 дек 2019

Предприемат се мерки за контрол на продажбата на пиротехнически изделия и съхранението на оръжиеСпециализирана полицейска операция  за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества стартира  днес в ОД МВР-Търговище. Превантивната акция ще продължи до края на м. декември 2019 г. Активните контролни действия се предприемат във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно ще се извършват внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно ще се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение.

Акцентът при провеждането на акцията е върху спазване на нормативно регламентираните изисквания за съхранението и търговията с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ възраст (С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1/бенгалски огън, конфети и др./ на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст). В специализираната операция ще участват служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й. От полицията предупреждават, че ще бъде проявявана нулева толерантност при установяване на нарушения на законовите и подзаконовите нормативни актове.


Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Забранена е извършването на търговска дейност по продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.
•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.
•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Търговище.
•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория 1/бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др./
•    В домашни условия пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“
•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях
•    Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика, защото в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен
•    В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел, тъй като това създава съвсем реална опасност от нещастни случаи, които да помрачат празничния дух и настроение.

09 дек 2019

„Пътна полиция“ с препоръки за безопасно пътуване в дните около студентския празник Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения.  Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани  пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и Никулден.

 В област Търговище няма висше учебно заведение, но със сигурност има граждани, които ще празнуват. С цел недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред във връзка с отбелязването на празника в ОД МВР-Търговище са предприети необходимите мерки. В периода от 6 до 9 декември в областта ще бъде проведена и специализирана полицейска операция по безопасността на движението, основен акцент в която ще бъде превенцията на управление на МПС от водачи, управляващи след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества,  както и от неправоспособни водачи. Екипи на сектор „Пътна полиция“ и на служители на „Охранителна полиция“ в районните управления с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще осъществяват засилен контрол по пътищата от републиканската пътна мрежа, в населените места на областта и в районите на питейни и увеселителни заведения. Традиционно ще има и активна контролна дейност за спазване на скоростните режими от водачите на МПС.

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя, а и в понеделник, много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

За да остане тазгодишният  8 декември незабравим за отбелязващите го,  от отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“   отправят следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ към всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!

Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.
По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!
Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена пътна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства;
- документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са;
- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;
- има ли достатъчно антифриз;
- има ли достатъчно масло и спирачна течност;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;
- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;
- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:
- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:
- по кой маршрут да минеш;
- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;
- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;
- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.
Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:
- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
- има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:
    Не шофирай пил или дрогиран!
    Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!
    Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
    Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

    
Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
    Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
    Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
    Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
    Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
    Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
    Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
    Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
    Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
    Безопасни игли – 6 бр.
    Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
    Уред за обдишване – 1бр.

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

"Пътна полиция" пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!05 дек 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО