МВР

ОД Търговище

 

10 авг 2018

Служители на РУ-Омуртаг установиха и иззеха близо 60 кг нарязан тютюн без валиден български акцизен бандерол

Стоката, притежавана от 63-годишен мъж от с. Плъстина, е открита в хода на проведена специализирана полицейска операцияНа 9.08.2018 г. в хода на проведена на територията, обслужвана  от РУ-Омуртаг, специализирана полицейска операция за ограничаване и противодействие на държането и търговията с акцизни стоки без бандерол, около 10 ч е извършена полицейска проверка на кооперативния пазар в с. Обител, община Омуртаг, на лек автомобил „Фолксваген“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 63-годишния О.Ш. от с. Плъстина, община Омуртаг. Установено е, че водачът превозва в багажника на автомобила си 11 прозрачни найлонови торбички с около 6 кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. При последваща проверка и извършени процесуално-следствени действия/оглед/ в дома му в с. Плъстина е установено, че в стая на приземен етаж О.Ш. съхранява 25 найлонови торбички и 4 найлонови чувала с около 52,5 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон.  Намерената стока е иззета по надлежния ред – с протокол за доброволно предаване. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 234, ал. 1  от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

По време на специализираната акция са проверени 8 търговски обекта, 18 физически лица, 9 автомобила и 1 частен дом.От утре до края на м. август сектор „Български документи за самоличност“ ще работи с удължено работно времеОт 9.08.2018 г. до 31.08.2018 г. служителите от сектора ще работят с удължено работно време – от 7,30 ч до 18 ч вместо обичайното работно време от 8,30 до 17,30 ч. По време на обедната почивка от 12 до 13 ч в сектор „Български документи за самоличност“ ще работи едно дежурно гише за обслужване на граждани.

Работното време ще бъде удължено поради засиления през летните месеци наплив от граждани, желаещи да им бъдат издадени документи за самоличност. Увеличаване на потока от граждани се наблюдава от средата на м. юни. Според наблюдения от предходни години най-голям той е през месеците юли и август, когато за летния си отпуск в България се завръщат много от работещите в Западна Европа наши сънародници.

От ОД МВР-Търговище напомнят на гражданите, че могат да подават заявления за издаване на лични документи и по електронен път на Интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg. Чрез портала за електронни административни услуги на МВР всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лични документи и удостоверения. Това са: лична карта или паспорт, удостоверение за събития, свързани с издаването на документи, както и дубликат на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

 От 1 август до 7 август 2018 г. в сектор „БДС“в ОД МВР-Търговище са приети 548 заявления на граждани за издаване на документи за самоличност/лични карти и паспорти/. Броят на издадените  в сектора и връчени на граждани документи за самоличност за същия период от време е  244.

08 авг 2018

117 са нарушенията, установени по време на едноседмична превантивна акция за контрол на използването на предпазни средства- колани, каски и детски седалки, при управление на МПС

В хода на операцията са констатирани и 9 нарушения на правилата за движение, извършени от пешеходциПрез изминалата седмица по пътищата на областта по утвърден от директора на областната дирекция план бе проведена специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението на МПС, основен акцент в която бе използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, на предпазни каски от водачите на мотоциклети и от пътниците, които возят, за използване на детски обезопасителни системи при превозване на малки деца в автомобилите, както и за неправилно движение по улиците и пътищата на пешеходци и велосипедисти. Целта бе по този начин да се съдейства водачите и пътниците в МПС да осъзнаят, че неизползването на предпазни колани и каски увеличава риска от сериозни наранявания и дори – от летален изход при възникнали тежки пътни инциденти с тяхно участие, а също и да се акцентира върху опасностите, които създава неправилното пресичане на пътното платно или рисково движение по него от страна на пешеходци.

По време на проверките служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция са констатирали 70 случая на управление на МПС без обезопасителни колани, за което на съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Полицейските служители са съставили 4 акта за превозване в автомобили на малки деца без детски обезопасителни системи. Толкова на брой акта са съставени и на водачи на МПС, управляващи под въздействието на алкохол. В хода на акцията са установени и 6 случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, за което на съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховането. Констатиран е и един случай на управление на МПС, която не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

125 са общо наложените глоби по фиш за констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата по време на едноседмичната превантивна акция, от които 9 са за извършени от пешеходци нарушения на правилата за движение. Сред  тях фигурират и фишове, съставени на пътници в МПС за неизползване на предпазни колани по време на движение.08 авг 2018

Операция на TISPOL за разрешена максимална скорост за движение

Ще се проверява и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”Специализирана операция за контрол на максималната скорост на пътя стартира в цялата страна. Акцията се провежда на територията на всички европейски държави - членки на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“- TISPOL, и ще продължи до 12 август т.г. Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

Статистиката сочи, че през 2017 г. в България превишената и несъобразена скорост продължава да заема най-голям дял в пътно-транспортните инциденти по вина на водачите. По този показател данните за страната са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.

07 авг 2018

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. август2018 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. август 2018 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“ и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  - 15.08.2018 г. – Драгановец/10 ч/, Макариополско/11 ч/, Баячево/12 ч/ и Острец/13 ч/

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – 22.08.2018 г. –с. Светлен/11 ч/, с. Звезда/12 ч/, с. Долна Кабда/13 ч/, с. Марчино/14 ч/, с. Конак/16 ч/, с. Заветно/17 ч/
- На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – 29.08.2018 г. –  с. Беломорци/11 ч/, с. Презвитер Козма/12 ч/, с. Горна Хубавка/13 ч/, с. Долна Хубавка/14 ч/, с. Панайот Хитово/16 ч/, с. Камбурово/17 ч/


Припомняме, че от м. ноември 2017 г. мобилни екипи от полицейски служители от отдел „Охранителна полиция“ и от секторите „Криминална“ и „Икономическа“ полиция в ОД МВР-Търговище провеждат ежемесечни срещи с представителите на местната власт и гражданите в малките населени места.
Изнесените приемни се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. Целта е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в тези населени места. На тези срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност власт да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред и за извършени престъпления, както и за подават сигнали, които налагат предприемане на действия от други компетентни институции.

06 авг 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО