МВР

ОД Търговище

 

14 юни 2018

Обявен е конкурс за назначаване на вакантна длъжност в Районно управление - Омуртаг, сектор „Разследване-РУ-Омуртаг“

На основание чл. 156, ал. 1 и ал. 5 от Закона за МВР и Наредба № 8121з-344 от 2014 г. за назначаване на държавна служба в МВР с МЗ № 8121К-6602 от 30.05.2018 г. в Областна дирекция на МВР – Търговище е обявен КОНКУРС ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА за 1 (една) вакантна  изпълнителска длъжност в Районно управление – Омуртаг, сектор „Разследване-РУ-Омуртаг“ – младши разследващ полицай-старши разследващ полицай в РУ.
 
Срокът за подаване на документите за участие в конкурса е от 15.06.2018 г. до 04.07.2018 г.

Документи се приемат в сектор “Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” при ОДМВР – Търговище, всеки делничен ден от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.
 
За повече информация относно изискванията към кандидатите и необходимите документи за участие в конкурса: тел. 0601/60363 и 0601/60374 - “Човешки ресурси” иwww.mvr.bg (дирекция „Човешки ресурси“/обяви и конкурси/на длъжности за държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1  - „Обявяване на конкурс за ОДМВР – Търговище“.

Полицейски служители, ученици и учители от поповско училище със съвместна превантивна инициатива по случай световния ден на ненасилието над възрастни хора-15 юни.

Проявата бе посрещната с изключителен интерес от хората от третата възраст, живущи в с. Кардам, общ. Попово

Народно читалище „Иван Братанов-1896“ в поповското село Кардам на 12.06.2018 г. събра ученици и учители от ПГСС „Никола Пушкаров“ в гр. Попово, полицейски служители от РУ-Попово, представители на местната власт, читалищни дейци и хора от местния пенсионерски клуб във връзка с превантивна проява, посветена на 15 юни-Ден на ненасилието над възрастни хора.

По време на срещата старши инспектор Св. Станчев, началник на група „Охранителна полиция“ в РУ-Попово разясни подробно на събралите се хора от третата възраст за различните престъпни схеми за реализация на телефонни измами, потърпевши от които най-вече са именно възрастните хора. Основните използвани от извършителите на измами сценарии са: необходимост да бъде оказано съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържане на извършители на именно този вид престъпление; спешна нужда от средства за лечение на техен близък; авансово предплащане на търговска сделка с гарантирана висока печалба; заплащане на климатици и др. На присъстващите бе разяснено, че извършителите на измами са много изобретателни, комбинативни и често в движение променят сценария на използваната от тях престъпна схема.

Полицейските служители дадоха на хората от пенсионерския клуб съвети за това каква трябва да бъде адекватната реакция от тяхна страна, ако получат подобно заблуждаващо телефонно обаждане. Бе им показан и видеоклип с участието на деца, чрез които гражданите бяха призовани под никакъв предлог да не представят пари и ценности, поискани им в телефонен разговор от непознати и винаги в подобни ситуации да се опитват да запазят спокойствие и да проявяват бдителност.

Служител от група „Криминална полиция“ в РУ-Попово разясни на участниците в проявата и за други видове престъпления, извършвани в малките и отдалечени населени места най-често от гастролиращи групи, потърпевши от които отново са предимно хората от третата възраст, за различни възможни рискови ситуации, в които могат да бъдат въведени от хора, предлагащи услуги като поставяне и подмяна на улуци по домовете, саниране на жилища, изкупуване на отпадъчни материали или селскостопанска продукция. На пенсионерите бе обяснено как би следвало да действат в подобни случаи и къде да сигнализират в случай на необходимост.

Превантивната проява бе посрещната с изключителен интерес и със задоволство от жителите на поповското село, доказателство за което бяха многото зададени въпроси към полицейските служители.

13 юни 2018

Съвети на „Пътна полиция“ за безопасно шофиране през лятото


По традиция с настъпването на летния сезон, който е и време за отпуски, се увеличава интензивността на движението на ППС както в страната, така и конкретно в област Търговище. През летните месеци особено  нараства трафикът по преминаващия през територията на областта участък от първокласния път I-4/София-Варна/, както и по второкласните пътища от републиканската пътна мрежа.

Статистиката сочи, че през миналогодишния летен сезон/от 1.06.2017 г. до 31.08.2017 г./ в областта ни са възникнали 11 тежки пътни инцидента/два пъти по-малко в сравнение със същия период на предходната година/ с 6 загинали и 19 ранени в тях граждани. Анализът на основните причини за възникването им показва, че трима души  са загинали в пътни инциденти по пътищата на областта през лятото на миналата година в резултат на челен сблъсък между МПС, двама – вследствие сблъсък на МПС под ъгъл /косо/, и един – в резултат на преобръщане на автомобил извън пътното платно.

С цел ограничаване на предпоставките за тежки ПТП през този сезон от сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище призовават водачите на ППС винаги да тръгват на път добре отпочинали, да се движат с повишено внимание и да се отнасят с отговорност към шофирането, особено когато возят и други пътници в автомобила, и никога да не забравят, че от поведението им зад волана зависи не само техният живот, но и този на част от другите участници в движението.

Оттам напомнят, че по време на пътуване е важно:

- използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета)
- водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка
- при дискомфорт или умора водачът да спре за кратък отдих
Както и че при интензивно движение:

- вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили
-  не трябва да се предприемат  предприемат рискови изпреварвания  
- необходимо е да се предпазват останалите участници на пътя
- полезно е да се знае къде по маршрута има ремонти
- трябва да се предпазват останалите участници на пътя
- да се знае къде по маршрута има ремонти

Ето и конкретните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ на пътните полицаи към водачите на МПС за този сезон:

СКОРОСТ

-ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.
-ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение.

-НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите  водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.
-НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ, когато колоната автомобили се движи бавно -  винаги има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най-безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО, при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:
- през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца,
- покрай паркирани автомобили,
- покрай паркове и градинки,
- покрай спирки на обществения транспорт,
- при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.
НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

- При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.
- Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната скорост, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА  НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

- Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.
- Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да „сечеш” завоите и да навлизаш в насрещното движение.
- При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
- Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми  да сте “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката, която във всеки момент е различна за отделните водачи.
- Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ „РЕВАНШ”, КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.
- Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни  маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.
- На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента.
- Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ.
- Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.
- При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.
- Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.


ШОФИРАНЕ В ТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ


При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение
Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.
- Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози.

ПРАВОСПОСОБНОСТ

- Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАЙ УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.
- Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.
- Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. При необходимост потърси съдействие от полицията - с това ще предотвратиш евентуална катастрофа и ще спасиш хора.

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!

При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.


08 юни 2018

След 19-часа непрекъсната работа служители на РУ-Търговище установиха мъж, незаконно отстрелял благороден елен

На 37-годишния С.А. от гр. Търговище е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от Наказателния кодексНа 6.06.2018 г. около 21,45 ч в местността „Мандрата“ край с. Пролаз, община Търговище, служители на Държавно горско стопанство-Търговище и на РУ-Търговище са открили тялото на елен, който е бил прострелян  без надлежно разрешително за това.

При извършени незабавни заградителни действия от служители на полицейското управление на около 3 км от  мястото, където е намерено тялото, е открит автомобил с търговищка регистрация. При извършения оглед на местопроизшествието и последваща аутопсия на животното е установено, че то е умъртвено посредством два изстрела с огнестрелно оръжие. В  тялото му е открит един проектил, за който е установено, че е от ловна карабина. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

В резултат на проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен и извършителят на деянието – 37-годишният С.А. от гр. Търговище, който на 7.06.2018 г. е доведен в РУ-Търговище. В хода на разследването е установено, че същият е организиран член на ловна дружинка и е притежавал законно споменатото оръжие. С.А. е задържан  за срок до 24 ч в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. На същия е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от Наказателния кодекс. Работата по документиране на престъплението продължава и се осъществява под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.

08 юни 2018

Обявен е конкурс за назначаване на вакантна длъжност в сектор“Криминална полиция“ в РУ-Търговище


На основание чл. 156, ал. 1 и ал. 5 от Закона за МВР и Наредба № 8121з-344 от 2014 г. за назначаване на държавна служба в МВР с МЗ № 8121К-6602 от 30.05.2018 г. в Областна дирекция на МВР – Търговище е обявен КОНКУРС ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА за 1 (една) вакантна  изпълнителска длъжност в Районно управление – Търговище, сектор „Криминална полиция“, група „Противодействие на криминалната престъпност“ - разузнавач VІ - V степен .

Срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 30 дни, считано от деня, следващ публикуването на обявата.(т.е. - от 8.06.2018 г.)
Документи се приемат в сектор “Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” при ОДМВР – Търговище, всеки делничен ден от 10.00 до 11.30 и от 15.00 до 17.00 часа.

За повече информация относно изискванията към кандидатите и необходимите документи за участие в конкурса: тел. 0601/60363 и 0601/60374 - “Човешки ресурси” и www.mvr.bg (дирекция „Човешки ресурси“/обяви и конкурси/на длъжности за държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1  - „Обявяване на конкурс за ОДМВР – Търговище“.

07 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО