МВР

ОД Търговище

 

Информационна кампания в няколко училища в Търговище послучай предстоящия Световен ден за възпоминание на жертвите на ПТП

Инициативата бе реализирана от Общинския съвет за наркотични вещества в Търговище в партньорство с РУ-ТърговищеКакто е известно, с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През настоящата 2019 г. този ден се отбелязва на 17 ноември.

Според статистиката една от основните предпоставки за възникване на тежки пътни инциденти, които често вземат и жертви, е управлението на МПС след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества или техни аналози. Именно върху превенцията върху този тип рисково поведение на някои водачи избраха да акцентират в съвместната си инициатива служители на Общинския съвет по наркотични вещества-Търговище и на РУ-Търговище, които се срещнаха и проведоха разговори по темата с ученици от гимназиалните класове на няколко училища в гр. Търговище. В навечерието на Световния ден за възпоминание на жертвите на пътни инциденти те гостуваха и изнесоха презентации в три училища в областния център - във II СУ „Проф. Никола Маринов“, в Професионалната техническа гимназия“Цар Симеон Велики“, и в  Професионалната гимназия по електротехника и строителство. Темата бе актуална за гимназистите, голяма част от които тъкмо в тази възраст придобиват свидетелства за управление първоначално на двуколесни МПС, а  малко по-късно – и на автомобили. Освен това общоизвестен е фактът, че значителна част от водачите, позволили си да управляват МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози, са млади хора.

В тези срещи, инициирани от специалисти от Общинския съвет по наркотични вещества, участва и полицейски инспектор от група „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище Геньо Богоев. Дискутирани бяха различните видове наркотични вещества и тяхното негативно въздействие върху здравето на младите хора, особено когато след приемането им те си позволят да шофират, тъй като тогава създават риск както за своето здраве и живот, така и за тези на другите участници в пътното движение. За целта на учениците бяха показани и подходящи видеоматериали. Инсп. Богоев ги запозна с наказателната отговорност, която се носи от водачите, седнали зад волана на автомобила или на мотопеда и мотоциклета, след като са употребили алкохол или наркотик. В беседите бе засегната и пряката връзка между подобно рисково поведение на водачите и вероятността да причинят пътно-транспортно произшествие.

Във всички училища, където бе реализирана инициативата, срещите преминаха в непринудена обстановка и се превърнаха в откровен разговор по така актуалната за пътната безопасност тема. От своя страна   организаторите на кампанията от Общинския съвет по наркотични вещества изразиха своето задоволство от партньорството си с полицията в нейното осъществяване, както и надеждата си тя да постигне  очаквания превантивен ефект.


13 ное 2019

Двама мъже от област Търговище са задържани за серия кражби от православни храмове в русенски села

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище са намерени и иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяванеВ края на миналата и началото на тази седмица в ОДМВР – Русе са постъпили сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняването им, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, криминалистите установили, че в периода от 24 октомври до 6 ноември тази година в църквите в русенските селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, Русенска област е проникнато чрез взломяване на входните врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби.  Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище като извършители на деянията са установени две лица – 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от село Водица, община Попово. И двамата са известни на органите на реда, осъждани. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

Двамата мъже са задържани за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

07 ное 2019

На 8 ноември – Архангеловден, българската полиция отбелязва своя професионален празник

Поздравление към служителите на областната дирекция на МВР-Търговище от директора й ст. комисар Николай Ненков


Уважаеми колеги,


За мен е чест да ви поздравя с професионалния празник на българската полиция 8 ноември – Деня на св. Архангел Михаил, и да отправя своите искрени благопожелания към вас и вашите семейства! Използвам празничния повод, за да благодаря на всеки един от вас за избора ви да работите в системата на МВР, както и за убедеността и постоянството, с които отстоявате този ваш избор в служба на гражданите и обществото - независимо от всички трудности, които преодолявате.

И тъй като празниците са и повод за равносметка, бих искал да отбележа, че заслугата за много добрите постижения в основни приоритетни области от дейността на дирекцията ни е на всички вас. Нашата професия и работата ни несъмнено не са от леките. Отговорността ни е огромна, предизвикателствата пред нас се множат, както и обществените изисквания и очаквания. Убеден съм, че ще  продължите напред с досегашния хъс и себераздаване, които ежедневно влагате в работата си, и вярвам, че това ще бъде оценено подобаващо от гражданите, чийто здраве, живот и имущество сме призвани да защищаваме. А доверието на обществото е най-доброто  признание за усилията, които полагаме, за да осъществим успешно своята кауза и мисия.

Позволете ми още веднъж да ви поздравя и да пожелая здраве и благополучие на вас и на близките ви.  Защото хората до нас с подкрепата, разбирането и съпричастността си ни дават сили по-леко да превъзмогнем напрежението, умората, стреса – чест спътник на нашата работа, в която понятието работно време обикновено е само условна величина.

Честит празник, скъпи колеги!


******
Още за празника:

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод, и след обсъждане е избран Св. Архангел Михаил - предводител на небесното войнство, защитник на онеправданите и страдащите. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:"Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт, дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
Денят се е отбелязвал до 1943 год. С решение на Министерския съвет е възстановен като празник на полицията през 1998 год.

******
Послучай тазгодишния празник на полицията за съществен принос при изпълнение на професионалните си задачи със заповед на директора на областната дирекция на МВР с „Писмена похвала“ са наградени: гл. инсп. Иван Александров, впд началник на РУ-Търговище, и още трима служители в същото управление - гл. инсп. Светлин Петев, началник на сектор „Криминална полиция“; ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в сектор „Охранителна полиция“; и ст. инсп. Димитър Боянов,  началник на група „Охрана на обществения ред“ в същия сектор.


07 ное 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. ноември 2019 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. октомври 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 14.11.2019 г.:  в селата  Божурка(10 ч), Подгорица(13 ч) и Макариополско(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 21.11.2019 г.: в селата Заветно (10 ч), Априлово(13 ч) и Звезда(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 28.11.2019 г. : в селата Илийно(10 ч),  Камбурово(13 ч) и Беломорци (15 ч).

06 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО