МВР

ОД Търговище

 

11 юли 2018

Над 30 деца от образователен център в областния град гостуваха на полицаите от РУ-Търговище

Децата се запознаха със спецификата на професията полицай, за която някои от тях мечтаятДнес сградата на РУ-Търговище бе огласена за известно време от жизнерадостна детска гълчава и много усмивки. От ръководството  на управлението с удоволствие приеха предложението да се срещнат с деца от образователен център „Усмивки“ в Търговище. Така  32 деца на възраст от 7 до 9 години заедно с трима свои преподаватели, за пръв път влязоха в сградата, водени от голямото си желание да научат повече за професията полицай.

Децата и техните учители бяха посрещнати и придружавани от полицейски инспектор Владимир Върбанов и младши полицейски инспектор Галина Георгиева, служители в група „Териториална полиция“ на управлението. И може би защото и двамата служители са униформени, разговорът започна именно с полицейската униформа – какви атрибути включва тя, какво я отличава от формените облекла на други институции. Полицейските инспектори им показаха помощните средства, които използват служителите на реда – стоп-палки, каски, щитове, бронежилетки, а гостите им получиха възможност да се снимат с някои от тях. Децата видяха помещенията за разпит, за осъществяване на полицейска закрила, както и тези за задържане на извършители на правонарушения. Те с интерес разгледаха и патрулния полицейски автомобил, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите автомобили – специалната звукова и светлинна сигнализация. Обяснено им бе какви са действията на служителите на реда при спиране на автомобил на пътя и при извършване на полицейска проверка. В хода на разговора  някои от гостуващите деца споделиха, че мечтаят, като пораснат, да станат и те полицаи, и се заинтересуваха как може да реализират тази си мечта.

Изключително сме благодарни на полицейските служители за вълнуващата среща. Те бяха  много мили с децата, които научиха от тях, че за да си полицай, освен да бъдеш смел, трябва да си и добър човек. И вече повечето мечтаят да станат такива.“ – заяви г-жа Светлана Храброва, ръководител на центъра.

„Точно това е пътят, по който се повишава общественото доверие и вярата в институцията МВР като цяло“

В ОД МВР-Търговище е получено писмо от жена от гражданка от Сливен, което е адресирано до директора на дирекцията. В него се казва:


„На 24.06.2018 г. аз и 7-годишната ми внучка бяхме на гости на роднини във вашия прекрасен град. За съжаление преживяхме неприятен инцидент, когато пред очите ми трима пияни младежи надраскаха колата ми и като цяло имаха непристойно поведение. След направената от нас забележка единият от тях удари моята сестра и след това всички избягаха.

Имахме щастието в този момент на помощ да ни се притекат полицейските служители Илиян Илиев, Николай Николов и Кирил Кирилов. Те наистина в рамките само на 5 минути заловиха извършителите на това злодеяние. Не вярвах, че е възможна такава бърза и професионална реакция от страна на полицията, но аз я видях с очите си.

Позволете ми пред вас и пред цялата общественост на град Търговище да изкажа своята голяма и искрена признателност към тези достойни българи. Със своята светкавична реакция, прецизност и високи морални качества те осигуриха за мен и близките ми подкрепа и сигурност в този тревожен момент. Вашите служители проявиха безупречна подготовка и изключителна готовност да запазят сигурността на жителите и гостите на град Търговище. Убедена съм, че и занапред ще продължат да изпълняват нелеката си служба като доблестни и смели хора. Точно това е пътят, по който се повишава общественото доверие и вярата в институцията МВР като цяло!

Моята скромна молба е полицаите, които ми помогнаха, да бъдат наградени или отличени по някакъв начин за своята доблестна постъпка. Тя е пример за останалите служители, но и за всички нас като общество. Себеотрицанието и усърдието им трябва да бъдат хилядократно възнаградени!

Мили момчета, бъдете горди със себе си! От все сърце ви благодаря! Възхитена съм от вас! Желая ви здраве и благополучие!“

                                                        С уважение: Снежана Колева
                                                                             Гр. Сливен

Посочените в писмото трима полицейски служители са: ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище, и мл. инспектори Илиян Илиев и Николай Николов, мл. автоконтрольори в сектор „Пътна полоиция“ на ОД МВР-Търговище. Случаят, който е повод за благодарственото писмо, фигурира в информационния бюлетин на дирекцията от 25.06.2018 г.


10 юли 2018

Задържана е участничка в схема за реализиране на телефонни измами в Търговище

Работи се за доказване на евентуална съпричастност на 64-годишната жена и към няколко извършени измами на територията на ПоповоНа 4.07.2018 г. след проведени в РУ-Търговище незабавни  оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установена и задържана участничка в схема, по която са извършени няколко телефонни измами в гр. Търговище. Извършител на деянията е 64-годишната Д.Й. от гр. Варна, живееща в гр. Търговище. Установена е съпричастността й към извършени на 2 и 3.07.2018 г. в областния център четири телефонни измами, реализирани по една и съща схема – чрез въвеждане в заблуждение на граждани посредством обаждане на стационарен телефон за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които в момента провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами. По този начин за два дни са били отнети от граждани на гр. Търговище общо около 9250 лв., 1510 турски лири и 60 грама златни накити.

На 2.07.2018 г. от владението на 31-годишна жена по споменатия измамен начин е била отнета сумата от 2000 лв., а  от 85-годишен мъж -  сумата от 700 лв., 150 турски лири и около 50 г златни накити. На следващия ден след въвеждане в заблуждение по вече споменатата схема от владението на 49-годишна жена от гр. Търговище е отнета сумата от 1200 лв. и 1360 турски лири, а 69-годишна нейна съгражданка се е разделила със сумата от 5350 лв. и около 10 грама златни накити.

По случаите са образувани досъдебни производства по описа на РУ-Търговище. Д.Й. е задържана в управлението за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Същата е разпитана и е признала участието си в измамната схема. Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им. Д. Й. е привлечена в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. В момента се работи по доказване на евентуална  нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени под същия претекст през м. юни на територията на град Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.
От РУ-Търговище информират, че за последните 3 дни са получени множество сигнали от граждани на гр. Търговище за извършени опити за телефонни измами посредством обаждане на стационарни телефони.

От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона. Полицията никога не търси по подобен начин съдействие от граждани при осъществяване на дейността си. В случай на получено такова обаждане е необходимо разговорът да бъде прекъснат и своевременно да сигнализират на свои близки и на единния телефон за спешни обаждания 112.

06 юли 2018

Победител в комплексното класиране на спартакиадата послучай 139-та годишнина от създаването на МВР, е отборът на РД ПБЗН-Търговище

Полицаи и пожарникари се състезаваха в чест на празника си в няколко вида спорт – стрелба с боен пистолет, тенис на маса, футбол на малки вратички и майсторско управление на автомобил При много голям интерес и масово участие премина традиционния турнир по стрелба с боен пистолет за представители на органите за местно самоуправление, съдебната власт и медиите. 27 души - 15 жени и 12 мъже,  застанаха на огневия рубеж в надпревара за точността на мерника си. Участниците стреляха по мишена от разстояние 25 м, като имаха право на 3 пробни и 5 зачетни изстрела. Съгласно регламента на турнира всеки от участниците имаше право на 3 пробни и 5 зачетни изстрела по мишена N 4/гръдна/ от разстояние 25 м. В надпреварата се включиха областният управител М. Стайков, кметът на община Търговище д-р Д. Димитров, секретарят на общината Хр. Халачева, председателят на Районен съд-Търговище Пл. Драганов, председателят на Общинския съвет в Антоново Б. Салимов, представители на Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура-Търговище, журналисти, пресаташета.   Победител при жените стана Нели Димитрова от Окръжен съд-Търговище. Второто място при първото си участие в този турнир спечели Симона Алексиева от в. „Знаме“, а трета стана Бойка Славова от Районна прокуратура-Търговище. Победител при мъжете с впечатляващия сбор от 47 точки  стана журналистът Кольо Колев от екипа на БНТ, пред Маргарит Новаков от Окръжен съд-Търговище, и Илиян Маринов от Окръжна прокуратура-Търговище. Наградите на победителите и техните подгласници бяха връчени от директора на ОД МВР-Търговище ст. комисар Николай Ненков.

В турнира по стрелба с боен пистолет за подразделенията на МВР се наложи отборът на РД ПБЗН-Търговище,  пред отборите на РУ-Търговище и РУ-Попово. Индивидуалната надпревара при дамите бе спечелена от Вилислава Петкова от РУ-Омуртаг. При мъжете победител е Николай Христов от РУ-Попово, следван от Свилен Бонев от РД ПБЗН-Търговище и Аспарух Александров от РУ-Омуртаг.
Много емоции на зрителите предложи състезанието по футбол на малки вратички, в което участваха 4 отбора – на трите районни управления в състава на ОД МВР-Търговище и на РД ПБЗН-Търговище. В крайното класиране победител стана отборът на РУ-Търговище, пред отборите на РД ПБЗН-Търговище и РУ-Попово. В почивката между мачовете на мъжете  среща на футболния терен си дадоха два детски отбора, съставени  от деца на полицаи и на пожарникари. След края на надпреварата отборите получиха подарък по една футболна топка.

В състезанието по тенис на маса се наложи отборът на РД ПБЗН-Търговище в състав: директорът на дирекцията комисар Ст. Стефанов и Борислав Борисов. Второто място зае отборът на РУ-Попово, а третото – на РУ-Омуртаг.

В състезанието по майсторско управление на автомобил участваха 10 мъже и две жени. Победата при мъжете спечели Тончо Тончев от отбора на ОД МВР-Търговище, а при жените се наложи Славелия Спасова от РУ-Търговище.

В крайното комплексно класиране от спартакиадата победител стана отборът на РД ПБЗН-Търговище, пред отборите на РУ-Търговище и на РУ-Попово.
 
 


04 юли 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО