МВР

ОД Търговище

 

Новини

Приключи превантивна акция на „Пътна полиция“, насочена към безопасността на пешеходците и пътниците в превозните средства

В хода й са установени петима водачи, управлявали след употреба на алкохол, и трима – под въздействие на наркотични вещества

651 МПС и 773 пътуващи в тях граждани са проверени по пътищата на област Търговище в хода на специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Превантивната акция бе проведена за периода 5-11 октомври 2021 г.  Контролните органи следяха за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите.

Специален акцент в нея бе използването от страна на пътниците на обезопасителни системи, както и обезопасяването при превозването на деца.  Паралелно бе осъществяван активен контрол и  върху неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

24 са случаите на констатирано от полицейските служители неизползване на обезопасителни колани от водачи на МПС, и 13 – на пътници в МПС без предпазни колани. В хода на операцията по пътищата на областта са установени 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/, и 2 случая – на управление на МПС с алкохолно съдържание в издишания от водача  въздух от 0,5 до 1, 2 промила, за което се налага санкция по административен ред.Най-високата отчетена стойност на алкохолно съдържание в издишания от водач на МПС въздух е 2,92 промила. Установени са и трима водачи, управлявали МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

Констатирани са 6 случая на нарушения на разпоредби на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци. По време на акцията контролните органи са установили двама седнали зад волана неправоспособни водачи, и два случаи на неосигурено предимство на пътно превозно средство от страна на водачи на МПС.
804 са  констатираните за периода на територията на област Търговище нарушения на скоростните режими. За така  установените от тях нарушения полицейските служители са съставили 71 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 182 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата.

12 окт 2021

1,6 кг суха тревиста маса, реагираща на наркотичното вещество марихуана, иззеха криминалисти от жилище в Търговище

Живееща там млада жена отглеждала растенията в гориста местност край града

На 11.10.2021 г. при извършени около 10,30 ч процесуално-следствени действия в дома на 25-годишна жена от гр. Търговище криминалисти на ОДМВР и РУ-Търговище са намерили и иззели суха зелена тревиста маса, съхранявана в кашони, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана. При последващи действия по разследването е установено, че същата отглежда в гориста местност край гр. Търговище още 11 растения с височина от 1,50 до 2 м всяко, които при извършен полеви наркотест реагират на наркотичното вещество канабис. Същите са иззети по надлежния ред.

Извършени са съответните огледи от дежурна оперативно-следствена група. Младата жена е задържана в РУ-Търговище за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1/ за държане на високорискови наркотични вещества/ и по чл. 354в, ал. 1/за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила/ от Наказателния кодекс по описа на областната дирекция на МВР-Търговище.

Действията по документиране на престъплението продължават и се извършват под надзора на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.


12 окт 2021

В област Търговище стартира операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 17 октомври 2021 г. в страната ни е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Действията се провеждат на територията на цяла Европа във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL.

Проверките у нас се осъществяват от смесени екипи – на “Пътна“ и “Охранителна полиция”, и на служители от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.  Основното, за което ще се следи, е спазване на времето за почивка, недопускане на претоварване на товарните автомобили, спазване на скоростните режими,
недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества.

В календара на ROADPOL са предвидени 4 пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите – във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.


11 окт 2021

В ход е превантивна акция с фокус осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства

На 5 октомври 2021 г. в област Търговище стартира специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. В хода й контролиращите екипи ще бъдат разположени приоритетно в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на ПТП и рискови участъци. Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи, както и на обезопасяването при превозването на деца. Контрол ще се осъществява и за: неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Полицейските служители ще бъдат ангажирани и с ограничаване на неправилното движение на пешеходците – внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение, нарушения извън населените места при липса на банкет или тротоар.

Контролът спрямо водачите ще бъде насочен още към: установяване на нарушения, свързани с отнемане предимство на пешеходци и на ППС, управление на МПС от неправоспособни водачи, употребили алкохол,  наркотични вещества или техни аналози.     Освен това полицейските екипи ще контролират спазването на скоростните режими, недопускането на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за недопускане спирането и паркирането на пешеходни пътеки и велоалеи, кръстовища, пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

От началото на настоящата година до 3.10.2021 г. на територията на страната са настъпили 4525 тежки ПТП, при които са загинали 367 и са ранени 5674 участници в движението. През последната седмица поради груби нарушения на изискванията на Закона за движение по пътищата се отчита повишаване на пътно-транспортния травматизъм у нас.

Превантивната акция ще приключи на 11 октомври.


07 окт 2021

С жителите на 9 малки населени места в областта ще се срещнат мобилни екипи от служители от ОДМВР-Търговище през м. октомври 2021 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. октомври 2021г. в област Търговище мобилни екипи, съставени от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:

– На територията, обслужвана от РУ-Търговище на 7 .10.2021 г.:  в селата  Цветница,Братово и Божурка.
- На територията, обслужвана от РУ-Попово  – на 13.10.2021 г.: в селата Светлен, Медовина и Посабина.
-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 28.10.2021 г. – в селата Беломорци, Долна Хубавка и Горна Хубавка.
06 окт 2021

Открит бе ловният сезон и за местен дребен и едър дивеч, както и груповият лов на дива свиня

В ОД МВР-Търговище с цел осъществяване на превенция и контрол за нормалното протичане на ловен сезон 2021/2022 г. стартира втора за сезона специализирана полицейска операция
На 2.10.2021 г. стартира груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. В областната дирекция са  предприети всички необходими мерки за безопасно протичане на ловния сезон. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР - Търговище, Регионална дирекция по горите –Шумен, и  държавните горски стопанства в Търговище, Попово и Омуртаг, с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията й. Проведени са инструктажи на ръководителите на дружинките по места от служители в съответните структури на територията на ОД МВР –Търговище, като целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. С цел ограничаване на предпоставките за произшествия и нарушения на нормативната база/регламентирана основно в Закона за лова и опазване на дивеча и в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ на територията на област  Търговище вече е в ход специализирана полицейска операция, която ще приключи на 1.11.2021 г. За целта в областната дирекция на МВР е изготвен план, утвърден от директора на структурата.

Превантивната полицейската акция бе предшествана от друга проведена в област Търговище специализирана полицейска операция, която стартира с откриването на ловния сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. В хода й контролните органи са проверели 30 ловни дружинки и 122-ма организирани ловци. Констатирано е едно нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча – става дума за незаверени ловен билет и членска карта на организиран ловец. Съставен му е акт за установяване на административно нарушение от служители на ДГС-Търговище.

До момента от откриването на новия ловен сезон в област Търговище не са регистрирани инциденти или злополуки с участници в ловните излети. Такива няма регистрирани в областта и през предходния ловен сезон. Това обаче в никакъв случай не е основание за намаляване на бдителността по време на излетите. Затова от служба „Контрол на общоопасните средства“ в дирекцията отново напомнят на организираните ловци основните правила за безопасно поведение по време на лов, чието спазване е безалтернативно, за да бъдат гарантирани здравето и живота на участниците в излетите:

- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
- необходим е стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника


От ОДМВР-Търговище напомнят още, че от продължават регулярни съвместни проверки с участието на полицейски служители и представители от Регионалната дирекция по горите-Шумен, като се следи основно за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов, попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). Периодично се извършват и проверки с цел недопускане участието в ловните излети на ловци, употребили алкохол или упойващи вещества.
05 окт 2021

График за осъществяване на срещи с граждани в малките и отдалечени населени места на територията на област Търговище през месец октомври 2021 г.

През месец октомври 2021 г. по утвърден график от директора на ОДМВР – Търговище, началниците на РУ - Търговище, РУ -  Попово и РУ – Омуртаг ще осъществят изнесен прием за граждани в малките и отдалечени населени места на областта, както следва:

Началник РУ-Търговище - гл. инсп. Светлин Петев, ще проведе срещи с жителите на следните населени места:
- село Черковна на 21 октомври в 10:00 часа;
- село Стража на 21 октомври в 11:00 часа.

Началник РУ- Попово - гл. инсп.  Ивелин Христов, ще проведе срещи с жителите на следните населени места:
- село Гърчиново на 06 октомври в 10:00 часа;
- село Люблен на 06 октомври в 11:00 часа.

Началник РУ- Омуртаг - гл. инсп.  Борислав Борисов, ще проведе срещи с жителите на следните населени места:
- село Панайот Хитово на 07 октомври в 10:00 часа;
- село Долна Хубавка на 08 октомври в 10:00 часа.

Срещите ще се проведат в кметствата на съответните населени места при стриктно спазване на противоепидемичните мерки разпоредени от Министерство на здравеопазването.

29 сеп 2021