МВР

ОД Търговище

 

20 сеп 2017

На 21 септември – Европейският ден без загинали на пътя, деца от две търговищки училища ще раздават на водачите на МПС брошури с призив за отговорно и безопасно шофиране

Инициативата ще бъде осъществено в хода на специализирана полицейска операция с превантивна насоченост


 Нека всички  с обединени усилия направим Европейския ден без жертви на пътя възможен! –около това мото се обединиха участниците в проведения днес в ОД МВР-Търговище брифинг във връзка с инициативата „EDWARD”/European Day Without  A  Road Death/, която е се осъществява по предложение на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL, и е посветена на Европейската седмица на мобилността  - от 16 до 22 септември 2017 г.

В брифинга  взеха участваха  участие директорът на ОД МВР-Търговище старши комисар Николай Ненков и началникът на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията гл. инсп. Теодор Тодоров. В срещата с медиите участва и областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков – областна администрация Търговише е основен партньор на ОД МВР-Търговище в тазгодишното реализиране на превантивната инициатива.

Гл. инсп. Тодоров направи кратък анализ на пътно-транспортната обстановка в област Търговище за първите 8 месеца на настоящата година.За този период са регистрирани 28 тежки пътни инцидента с 12 загинали и 32 ранени граждани. В сравнение с предходната година е налице намаление на тежките ПТП с 14, но броят на загиналите и ранени в тях граждани е нараснал – съответно със 7 и с 4 души. За това време контролните органи са констатирали на територията, обслужвана от дирекцията, 26 522 нарушения на Закона за движение по пътищата, което е с 22,74% повече от тези за същия период на 2016-та. Чувствително е нараснал и броят на съставените за тези нарушения актове за установяване на административно нарушение – с близо 90% повече, както и на наложените глоби по фиш – увеличение с 18% спрямо сравнявания период на предходната година. За първите 8 месеца на годината са образувани 88 бързи и незабавни полицейски производства на водачи, управляващи МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила/чл. 343б от Наказателния кодекс/, и 38 бързи производства по чл. 343в от Наказателния кодекс – за управление на МПС от неправоспособни водачи, които вече са били наказвани по административен ред за същото деяние.

Началникът на „Пътна полиция“ разясни на присъстващите журналисти, че за утрешния ден в страната ни е създадена организация за 24-часов мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край, като тази информация ще бъде предоставяна онлайн на обществеността. Той ги покани да се включат утре в планираната специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, която ще се проведе за времето от 9 до 12 ч срещу бензиностанция „Rompetrol“  - на първокласния път I-4/София-Варна/ край гр. Търговище –в посока гр. Търговище.   Предвижда се по време на операцията деца от две търговищки училища –I ОУ „Хр. Ботев“ и II СУ „Проф. Никол Маринов“, да раздават с превантивна цел  на водачите на МПС брошури с призив за отговорно и безопасно шофиране, отправяйки по този начин послание към всички участници в пътното движение да се включат активно в Европейския ден без загинали на пътя.

“Глобалната ни обща цел е да сведем до минимум броя на тежките пътни инциденти и на загиналите в тях. Надяваме се своята роля за това да изиграят и приетите изменения в Закона за движение по пътищата. Но трябва да сме наясно, че реален ефект може да бъде постигнат само ако са налице самовъзпитание и самоконтрол у всеки водач, ако всеки излиза на пътя с уважение към останалите участници в движението и с нагласата, че спазването на правилата за движение по пътищата няма алтернатива“ – каза областният управител М. Стайков.

Ст. комисар Н. Ненков говори за изключително важната роля на превенцията на пътната безопасност и подчерта, че това е един от приоритетите на ОД МВР-Търговище. В тази връзка той визира проведената наскоро успешна операция в дирекцията спрямо опасното шофиране/дрифтене/ в гр. Търговище, чиито резултати са видими за гражданите.  Директорът на ОД МВР-Търговище говори и за усилията, които се полагат за това у новите водачи на МПС да бъде формирано чувство на отговорност на пътя, на уважение към правилата за движение и и на толерантност към участниците в пътното движение. Той разказа за  утвърдената в дирекцията традиция на специална церемония в „Пътна полиция“ тези водачи, преди да получат шофьорските си книжки и да седнат самостоятелно зад волана,  да проведат беседа с пътен полицай и да гледат превантивно видеоматериал, визиращ често срещаните на пътя грешки, предизвикващи тежки катастрофи.За втора поредна година 21 септември е обявен Европейски ден без загинали на пътя

В страната ни той ще премине под мотото „Спаси животи!“ в рамките на операция "EDWARD" - European day without a road death


По предложение на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL, денят 21 септември за втора година е обявен за европейски ден без загинали на пътя. В тази връзка и в нашата  страна ще бъде реализирана инициативата „EDWARD”/European Day Without  A  Road Death/, която е подкрепена от Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността  - от 16 до 22 септември 2017 г.  Мотото, под което тази година ще премине Европейският ден без жертви на пътя в Република България, е „СПАСИ ЖИВОТИ!“.  Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР е национален координатор на операцията на територията на Република България.

Според статистиката около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя. Целта е денят 21 септември да не бъде белязан със загинали при пътни инциденти граждани. Предвижда се на този ден у нас да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата, като детайли от всички евентуални пътни инциденти с тежко ранени граждани или пък с фатален край да бъдат предоставяни онлайн на обществеността. По време на „EDWARD” в страната ни ще има активно полицейско присъствие на пътя и използване на всички налични технически средства за контрол  с цел осигуряване безопасността на движението, като в помощ на служителите на „Пътна полиция“ ще се включат и служители на „Териториална полиция“, които имат компетенции да осъществяват контрол по Закона за движение по пътищата.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/.
В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

Подробности за реализирането на инициативата на територията на област Търговище ще бъдат оповестени пред журналисти на брифинг на 20 септември 2017 г. , от 14 ч в сградата на дирекцията. Заповядайте!19 сеп 2017

Препоръки на служителите на “Пътна полиция“ към децата, родителите им и водачите на МПС за новата учебна година


АКО СИ УЧЕНИК

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя.

 Затова ПОМНИ:

 АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ

Припомни си заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
Припомни си правилата за движение па пешеходците.

Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:
- да пресичаш при зелена светлина на светофара;
- да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;
- да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.

 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.

На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с_друг по-възрастен  човек.

ОБСЪДИ
с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

Преди началото на учебната година  заедно с родителите си провери изправността на колелото.

Припомнете си заедно най – безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ    
велосипедът е пътно превозно средство, а

велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение: 

до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение:

Велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.

Винаги носи светлоотразителна жилетка и други  светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червено на светофара, защото лесно може ла причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.

ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.


АКО СИ РОДИТЕЛ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.
Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ

Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.

Използвай обезопасителната система за деца, дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМО ДО УЧИЛИЩЕ

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:

Настоявай пред детето на светофара то винаги да пресича на зелено.

Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.

Препоръчай на детето си на оживено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

Обсъждайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне зa помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

ЗАЕДНО

Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.

Уточнете  най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни,
че:
- велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
- до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
- когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
- за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.


АКО СИ ВОДАЧ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.

Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза та настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.

Винаги помни, че депата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ

Винаги се движи със скоростпод максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

Винаги бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно повеление.

Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водачи му знак, че също трябва дa спре и да изчака преминаването на децата.

Винаги бъди толерантен към деца -  велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.
 

15 сеп 2017

Полицейски и младши полицейски инспектори гостуваха на бъдещи първокласници във II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище

Те обсъдиха с децата основните правила за безопасно движение по улиците и правилно пресичане на пътното платно


10 полицейски и младши полицейски инспектори от сектор „Териториална полиция“ в РУ-Търговище днес гостуваха по покана на училищното ръководство на петте паралелки бъдещи първокласници в класните им стаи в рамките на традиционната инициатива „Академия за първокласници“, която успешно се провежда във II СУ-Търговище вече десет години. Целта за начинанието няколко дни преди началото на новата учебна година първокласниците да се съберат за два-три дни в училището, в което ще учат, е по този начин те да се опознаят помежду си и със своите учители, и така по-безболезнено да бъде преодолян преходът от преминаване от детската градина в училищна форма на обучение. Неизменна част още от зараждането на инициативата до днес е срещата на децата с униформени служители от РУ-Търговище.

 Какви са правата ни като пешеходци на пешеходната пътека, кой сигнал на светофарната уредба какво означава, кой е най-безопасният маршрут за придвижването им до училище и обратно, от коя страна на автомобила при спиране в близост до училище е най-безопасно да слязат децата, какво е значението на основните пътни знаци в близост до училищната сграда – това бяха само част от темите на емоционално преминалите срещи на малчуганите с униформените полицейски служители. Те бяха посъветвани винаги да се оглеждат внимателно и в двете посоки, преди да пресекат пътното платно, и много да внимават, когато играят на двор с паркирани на него много автомобили, защото някой от тях може да потегли и водачът му да не ги види. На тези срещи те научиха още, че е по-сигурно да управляват велосипедите си с каски на главите, и че в качеството си на велосипедисти също не трябва да забравят за основните правила за пътна безопасност.

Свидетелство за интереса им към темата бе огромната активност на децата, които се надпреварваха да коментират и да задават въпроси на униформените. Някои от бъдещите ученици споделиха, че като пораснат, мечтаят да станат именно полицаи. В една от паралелките децата дори поставиха казус на служителите – кое МПС би имало предимство в конкретна пътна ситуация. А след беседите малчуганите получиха възможност да приложат на практика наученото в класната стая за правилата на движение, когато излязоха на улицата и в реална обстановка полицейските служители временно преустановиха движението на МПС, докато децата и техните учители преминат по пешеходната пътека.

„Години наред успешно си партнираме със служители от РУ-Търговище в различни превантивни инициативи, и Академията ни за първокласници-2017, е само една от тях. Категоричен съм, че тези срещи са много интересни за децата, те после с дни ги коментират и питат кога ще им гостуват полицаите отново. За нас са много ценни съветите за пътна безопасност, които децата получават от тях, високо ценим и участието им в предварителната родителска среща по темата за превенция на агресивното поведение. Убеден съм, че така, обединявайки усилията си, всички ние – учители, родители, полицейски служители, несъмнено ще постигнем по-голяма ефективност в превантивната ни дейност. И времето доказва това.“ – сподели заместник-директорът на училището Пламен Иванов.

12 сеп 2017

Започва операция на ТISPOL за използването на обезопасителни средства

От днес до 17 септември "Пътна полиция" ще следи за ползването на колани, каски и детски столчета в колите


От днес до 17 септември „Пътна полиция“ започва операция по линия на TISPOL – Европейската организация на службите на пътна полиция, за използването на обезопасителни средства по време на пътуване. Ще има засилени проверки сред водачите и пътниците в автомобилите дали слагат предпазни колани, а при ползващите мотоциклети, ще се следи за каски. Освен това пътните полицаи ще проверяват и за използването на обезопасителни столчета при превозването на деца в автомобилите.

Основната цел на операцията е да се осъзнае от водачите и пътниците, че неизползването на обезопасителни средства води до значително увеличаване на риска от сериозен травматизъм и дори смърт при инцидент на пътя.

По време на операцията пътните полицаи у нас ще следят и за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

11 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО