МВР

ОД Търговище

 

22 май 2020

2662 случая на нарушения на скоростните режими са установени в областта в рамките на петдневна специализирана операция

Служителите на „Пътна полиция“ осъществяваха контрол за спазване на разрешената скорост на движение на МПС и през деня, и през нощта
За времето от 16 ч на 13.05.2020 г. до 16 ч на 20.05.2020 г. на територията на цялата страна бе проведена специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими от водачите на пътни превозни средства. В хода на осъществявания контрол бяха извършвани засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение. За целта на територията на област Търговище бяха използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта – подвижните автоматизирани системи „TFR1-M”,  автоматизирано техническо средство за контрол на скоросттта СПУКС и  стационарна камера. Проверките се извършваха както през светлата, така и в тъмната част на денонощието.

2662 нарушения на скоростните режими са установени по време на операцията по пътищата на областта ни. Анализът на резултатите сочи, че най-често водачите на леки автомобили нарушават скоростните режими в населените места. 1707 от горепосочения брой нарушения са констатирани в населени места на областта, а 955 – извън населени места. Най-голямото установено по време на специализираната акция превишаване на максимално разрешената скорост в населено място е в с. Моравица, община Антоново, където водач на лек автомобил с търговищка регистрация е управлявал моторното превозно средство със 172 км/ч - при ограничение за движение в населено място 50 км/ч. Нарушението е установено с автоматизирано техническо средство за контрол на скоросттта СПУКС/популярно като камера на тринога/.

По време на проверките служителите на „Пътна полиция“ в областта са връчили на водачи на МПС 67 електронни фиша, а 3 такива – на пътуващи в проверявани МПС граждани. Съставени са 5 акта за установяване на административно нарушение на водачи за неплатени наложени им глоби по Закона за движение по пътищата.

Две ученички от гр. Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

Те бяха приети от ръководството на РУ-Попово и получиха благодарствени грамоти за доблестната си постъпка
Случката се разиграла следобеда на 18 май 2020 г.  в гр. Попово.  Две момичета от същия град – седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, вървейки по градския площад, изведнъж съзрели паднал на земята найлонов плик, съдържащ сумата от 290 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за районното управление на полицията с плика. Дежурните служители, на които предали намерената парична сума, ги поздравили за доблестта. След което  в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Днес децата бяха приети в РУ-Попово от началника на  управлението гл. инсп. Ивелин Христов и от началника на  група „Охранителна полиция“ в него ст. инсп. Стефан Стефанов. Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция.   „Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам сега постъпи по аналогичен начин“ – каза гл. инсп. Христов.

Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала и през ум друга мисъл освен тази – да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, намирайки парите, да се консултират за решението си с когото и да е – били единодушни. „Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек…  И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в настоящото трудно време на епидемия“ – споделиха двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено се зарадвали  и ги поздравили за стореното.

На срещата присъства и  жената, неволно изпуснала на площада плика с парите, без да забележи. Тя разказа, че работи в потребителна кооперация и била излязла по работа. Парите били служебни.  Просълзена и развълнувана,  жената благодари на двете момичета за техния жест.

     


19 май 2020

Стартира специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими
За времето от 16 ч на 13.05.2020 г. до 16 ч на 20.05.2020 г. на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими от водачите на пътни превозни средства. В хода на осъществявания контрол ще се извършват засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, като за целта ще се използват всички налични технически средства за контрол на скоростта.

Намаляването на броя на загиналите в пътно-транспортни произшествия с 50% спрямо 2010 г. е цел, поставена от Европейската комисия пред страните-членки на Европейския съюз, а постигането й е пряко свързано с ограничаване на пътните инциденти от различни видове.

Фактът, че голям процент от тежките пътни  злополуки в нашата страна със значителен брой загинали и пострадали в тях, са причинени именно от управление на МПС с превишена или несъобразена скорост, прави осъществяването на контрола върху спазването на скоростните режими по пътищата на страната изключително важна и отговорна задача.

13 май 2020

Приключи специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение

Най-често констатираните в хода й нарушения по пътищата на област Търговище – неизползване на обезопасителни колани от водачите на МПС и неспазване на пътни знаци и маркировка
От 14:00 часа на 8 май до 02:00 часа на 11 май 2020 г. на територията на цялата страна  бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. Акцентите в осъществявания активен контрол на пътя бяха: неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, недопускане на преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби.  Контролните органи следяха и за използване на обезопасителни средства от водачите и пътниците, за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, за  недопускане на управление от неправоспособни водачи, както и за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.  Паралелно бе осъществяван и контрол на скоростните режими, като за целта бе използвана цялата налична техника.

Специален акцент в операцията  бяха водачите на дву- и триколесни моторни превозни  средства, като се извършваха проверки с цел недопускане на управление от неправоспособни водачи, както и относно състоянието и правилното поставяне на регистрационния номер.  

В хода на акцията на територията на област Търговище са проверени 514 лица и 423 МПС. Най-много са установени случаи на следните две нарушения на Закона за движение по пътищата – управление на МПС без обезопасителен колан и неспазване на пътни знаци и маркировка – по 29. За така посочения период от време контролните органи са констатирали и 13 случая на неправилно изпреварване по пътищата на областта, 3 случая – на управление на МПС след употреба на алкохол, по 2 случая – на отнето предимство на пътно превозно средство и на неизползване на обезопасителни системи за деца, по един случай – на неизползване на защитна каска при управление на мотоциклет и на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

За констатираните от тях нарушения служителите на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция са съставили 51 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 116 глоби по фиш. В хода на акцията на водачи на МПС са връчени и 19 електронни фиша.
11 май 2020

Удължава се срокът за подаване на документи за участие в конкурс Във връзка с отмяната на извънредното положение, обявено на територията на Република България, от ОД МВР-Търговище уведомяват, че:

1.    Със заповед на министъра на вътрешните работи от 1.04.2020 г. срокът за подаване на документи за участие в конкурса за назначаване на държавна служба в ОДМВР – Търговище за  длъжности „полицай – ст. полицай“ е удължен с 6 работни дни, от деня, следващ отмяната на обявеното от Народното събрание  извънредно положение. (Документи ще се приемат от 14.05.2020 г. до 21.05.2020 г. вкл.)

2.    Всички заповеди и съобщения относно провеждането на конкурси в МВР, можете да намерите тук: (http://publicmvr.mvr.bg/dhr/конкурси-main/обявени-конкурси/на-длъжности-за-държавни-служители-по-чл-142-ал-1-т-1-от-змвр)

3.     Допълнителна информация може да получите на тел. 60-363
и 60-374 – „Човешки ресурси“

11 май 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО