МВР

ОД Търговище

 

ЧЕТИРИМА ЗАГИНАЛИ ПО ПЪТИЩАТА НА ОБЛАСТТА НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012 Г., ВСИЧКИ – ПО ПЪТЯ СОФИЯ-ВАРНА


Най-рисков участък за тежки пътни инциденти остава проходът “Боаза”


 Статистиката сочи, че през активния летен сезон/месеците юли, август и септември/ тежките пътно-транспортни произшествия рязко нарастват. Основните причини за това са: управление на МПС с превишена скорост, неправилно изпреварване при наличие на насрещни превозни средства и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, включително и на пешеходци, управление на МПС в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция. Сред основните предпоставки за тези тежки пътни инциденти са значително увеличената интензивност на движението по всички основни пътища от републиканската пътна мрежа и особено по тези към курортните райони, интензивното движение на двуколесни МПС, включително без регистрация и управлявани от непълнолетни и неправоспособни, управлението на мощни мотоциклети със значително превишаване на допустимата скорост, управлението на МПС от преуморени водачи, движението на каруци и селскостопански машини без светлини и сигнализация, неблагоприятното влияние на високите температури, водещо до сънливост и забавени реакции на водачите, и др.
 През летния сезон на изминалата 2012 г. на територията на област Търговище са регистрирани 9 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 граждани и са ранени други 10. Това е чувствително намаление в сравнение с летния период на 2011 год., когато в областта ни са станали 22 тежки пътни инцидента, в които са загинали 7 и са ранени 26 граждани. Като най-рисков за пътни инциденти се очертава преминаващият през областта ни първокласен път  I-4/София-Варна/, и особено – участъкът от него в прохода “Боаза”/от км 215+200 до км 220+100/. Трябва да се има предвид, че през летните месеци потокът на МПС по този първокласен  път значително се увеличава предвид многото пътуващи за морето граждани, както и връщащите се обратно оттам.  И четиримата загинали през този период в пътни злополуки на територията на област Търговище са намерили смъртта си като водачи на МПС/трима - на леки автомобили, и един – на мотоциклет/. За трите летни месеца на 2012 г.  в прохода “Боаза” са загинали двама и са били ранени други двама граждани. С цел осъществяване на по-ефикасен контрол и превенция на пътните злополуки при влошаване на пътните и метеорологични условия в прохода от м. октомври 2012 г. на първокласен път I-4 в близост до кантона на Областно пътно управление е изграден и функционира контролно-пропускателен пункт на “Пътна полиция”. При дъжд, мъгла, падащи камъни и при поява на други природни фактори, създаващи предпоставки за увеличаване на пътната аварийност, екип от служители на сектора осъществява дежурство в споменатия участък, като контролира за спазване правилата за пътна безопасност, предоставя при нужда съвети на водачите на МПС, а при създадена необходимост и регулира движението на МПС.
 Що се отнася до движението на МПС през летните месеци на миналата година в самия областен център – гр. Търговище, най-много пътни инциденти са възникнали по бул. “Митрополит Андрей” и улиците “Славейков” и “Кубрат”. За щастие тези пътно-транспортни произшествия са причинили само материални щети по превозните средства, без в тях сериозно да са пострадали хора.
 От сектор “Пътна полиция” в ОД МВР-Търговище съветват водачите на МПС, пътуващи  към курортните райони през настоящия летен сезон, да спазват стриктно въведените по първокласен път I-4 с вертикална пътна сигнализация/пътни знаци/ ограничения на скоростта. Оттам напомнят, че във вече споменатия най-рисков на територията на област Търговище участък от този път – в прохода “Боаза”, към момента има монтирани 38 пътни знаци, предупреждаващи водачите на МПС за опасни участъци от него, за падащи камъни и за ограничаване скоростта на движение там на 60 км/ч. От  сектора напомнят още на преминаващите оттам водачи, че изпреварването в прохода е забранено и изразяват убедеността си, че ако водачите проявяват достатъчно отговорност и спазват ограниченията за скоростта на движение в този участък, те ще преминават оттам безопасно и безаварийно.