МВР

ОД Търговище

 

Новини

56 акта за неспазване на противоепидемичните мерки са съставили полицейските служители в община Търговище от началото на извънредното положение

Началникът на РУ-Търговище гл. инсп. Иван Александров участва в съвместен брифинг в община Търговище за актуалната ситуация с коронавируса
В срещата с журналистите участваха още кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, изпълнителният директор на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков, и главният секретар на РЗИ-Търговище д-р Марин Йовов, епидемиолог.

Област Търговище е една от трите области в България, в които до момента не е установена положителна проба за COVID-19.  Под 14-дневна домашна карантина от началото на извънредното положение досега са били поставени 792 души, като към момента за 447 от тях карантината вече е изтекла. Т.е. в момента под наблюдение в областта остават 345 души, 182-ма oт които се наблюдават от личните им лекари, а останалите -  от органите на РЗИ. Ако се появят пациенти с положителни проби, то търговищката болница има пълна готовност да ги приеме за лечение. В момента там разполагат с 12 апарата за обдишване, а при нужда могат да ползват още 3, които са на разположение на „Спешна помощ“. В нея са обособени 10 легла за пациенти, които евентуално биха се нуждали от дихателна реанимация – стана ясно на брифинга.

Областният управител изрази задоволството си от създадената отлична организация и синхрон в действията на представителите на всички държавни и общински структури в областта,  които участват в борбата за ограничаване разпространението на заразата. Той заяви, че всички, които са на първа линия в тази борба, са оборудвани с необходимите лични предпазни средства, и призова гражданите да проявят самодисциплина в така важното за цялото ни общество съблюдаване на въведените противоепидемични мерки, като избягват разходки и особено – струпване на обществени места. В тази тежка за всички ситуация на 50 възрастни граждани по тяхно желание им е осигурено снабдяване с лекарства и хранителни стоки по домовете, а общо 700 души всеки ден получават прясно приготвена топла храна от социалния патронаж – съобщи кметът д-р Димитров, който обяви, че дарява една своя месечна заплата за нуждите на търговищката болница.

56 акта за установяване на административно нарушение са съставили на граждани служители на РУ-Търговище за неспазване на разпоредените противоепидемични мерки от обявяването на извънредното положение до момента Нарушенията са свързани най-вече с разходки на паркови пространства и събиране на групи от повече хора – съобщи началникът на РУ-Търговище. 53 от актовете са по заповедта на кмета на община Търговище/44 са констатираните нарушения в гр. Търговище, и 9 – в села на общината/, а 3 – по чл. 209а от Закона за здравето. Образувани са 4 досъдебни производства по описа на управлението по чл. 355, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс - за нарушаване на разпоредена от здравните органи домашна карантина. Материалите по случаите са докладвани в Районна прокуратура-Търговище за вземане на отношение по компетентност.
През изградените 5 контролно-пропускателни пункта на изходните артерии от областния град дневно преминават по около 2500-2600 автомобила – каза още гл. инсп. Александров. Намалява броя на автомобилите, които полицейските служители се налага да връщат от пунктовете, тъй като водачите им не могат да докажат необходимостта и неотложността на предприетото от тях пътуване. Докато при обявяване на извънредното положение на тези пунктове са били връщани средно по 200 автомобила на ден, сега тази цифра варира около 120-150. Той информира още, че са  проведени срещи с настоятелствата на църковните храмове в общината и са предприети мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие около църквите по време на предстоящите християнски празници Цветница и Великден.

Кметът на общината призова гражданите да прекарат максимално време вкъщи по празниците предвид общата цел - опазването здравето на всички ни.


07 апр 2020

Удължава се срокът за подаване на документи за обявен в областната дирекция конкурсВъв връзка с с обявеното извънредно положение на територията на Република България и временното преустановяване на конкурсните процедури за назначаване в МВР, от ОД МВР-Търговище информират, че:


1.    Със заповед № 8121К-5597/01.04.2020 г. срокът за подаване на документи за участие в конкурса за назначаване на държавна служба в ОДМВР – Търговище за  длъжности „полицай – ст. полицай“ е удължен с 6 работни дни, от деня, следващ отмяната на обявеното от Народното събрание  извънредно положение.

2.    Всички заповеди и съобщения относно провеждането на конкурси в МВР, можете да намерите на: http://publicmvr.mvr.bg/dhr/конкурси-main/обявени-конкурси/на-длъжности-за-държавни-служители-по-чл-142-ал-1-т-1-от-змвр

3.     Допълнителна информация може да получите на тел. 60-363 и 60-374 – „Човешки ресурси“ в областната дирекция.

02 апр 2020

От ОДМВР-Търговище отново призовават гражданите да спазват противоепидемичните мерки
Служителите от ОДМВР –Търговище продължават да осъществяват активен контрол за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, предписани в заповедите на министъра на здравеопазването.  Осъществяват се ежедневни проверки за спазването на задължителната домашна карантина, разпоредена от здравните власти. От дирекцията призовават жителите на областта, завърнали се от чужбина, да не  нарушават карантината, за да не попаднат под наказателно преследване по чл. 355, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при  областната дирекция съвместно с представители на РЗИ, Инспекцията по труда, Областно управление по безопасност на храните, НАП и Комисията за защита на потребителите, извършват проверки на търговските обекти и аптеките в областта.  Засега не са констатирани нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването.

Продължават стриктните проверки на изградените на изходите на гр. Търговище 5 контролно-пропускателни пункта.От полицията напомнят, че влизане и излизане в града се допуска само при неотложна необходимост – отиване на работа, здравословни причини и завръщане по постоянен или настоящ адрес. Възникналите други спешни обстоятелства се попълват в декларацията, екземпляр  от която се оставя на КПП-то. Препоръчва се на пътуващите декларацията да бъде попълнена от тях в два екземпляра, за да не се губи време при контрола. Ако те не разполагат с бланка на декларацията, такава ще им бъде предложена на контролно-пропускателния пункт. Автомобилите, чиито водачи не могат да докажат основателна причина за предприетото пътуване, биват връщани.

Продължават и ежедневните проверки на полицейски служители по паркове, детски площадки, пешеходни зони, междублокови пространства и край търговски обекти, за спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и за недопускане на струпване на повече хора на едно място. Първите 3 акта за установяване на административно нарушение по чл. 209а, ал.1 от Закона за здравето са съставени в началото на настоящата седмица в гр. Търговище – на граждани, позволили си да се разхождат в парк в града въпреки многобройните предупреждения предходните дни, че това представлява нарушение на разпоредените противоепидемични мерки.

От полицията напомнят още, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение се удължава срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март до 31 октомври 2020 г., с 6 месеца.  В посочения срок на удължаване тези документи ще са валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България, но не и в чужбина. Ако имат неотложна нужда да сменят личните си документи, е необходимо гражданите да спазват задължително противоепидемичните мерки и да влизат в помещенията на службите „Български документи за самоличност“ само по един. От сектор „БДС“ при ОДМВР-Търговище информират, че през м. март 2020 г. в сектора и в звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг са издадени на граждани 1197 лични карти и 720 паспорта.

От областната дирекция информират още, че в условията на извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, се налага необходимостта от временно преустановяване на срещите на мобилните екипи от служители на ОДМВР – Търговище с жителите на малки населени места в областта.  И съветват при въпроси, свързани с обществения ред и сигурността, гражданите, техните организации, както и органите за местно самоуправление, да търсят съдействие от началниците на районните управление на МВР в състава на дирекцията.

01 апр 2020

Промени за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване на МВР
С Държавен вестник бр.28, обн. 24.03.2020 г., е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Съгласно закона е предвидено, че  срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.  се удължава с 6 месеца.


В посочения срок на удължаване тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валидни индивидуални удостоверителни документи за правоспособност за управление на моторно превозно средство, само на територията на Република България.

Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Удължава се срокът на валидност на документите на дългосрочно и постоянно пребиваващи чужденци в България, както и на гражданите на ЕС и техните семейства.
В Закона за чужденците в Република България се дава възможност на чужденец с продължително пребиваване в Република България, на който срокът за пребиване изтича в срока на обявено извънредно положение, да може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение. Срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване.
Продължително пребиваващ чужденец, на който разрешеното продължително пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение  може да влезе на територията на страната без наличие на виза в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение.

Сроковете на разрешенията по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се удължават с два месеца от отмяната му.

Промените ще допринесат за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване за прием на заявления.

25 мар 2020

Пропускателен режим за земеделски производители и животновъди

Те ще бъдат пропускани през контролно-пропускателните пунктове при определени условия на база заповед на министъра на здравеопазването
Земеделски стопани и животновъди ще бъдат допускани до ниви, овощни градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, както и до животновъдни обекти, пчелини и водни обекти за отглеждане на аквакултури  за извършване на необходимите мероприятия по сеитба, пръскане, почвообработка, грижи за животните, рибата и други.

Преминаването през съществуващите КПП по т. 2 от Заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването ще става след легитимиране с един от следните документи:


1. Удостоверение за регистрация по Наредба 3, като земеделски стопанин (зелено картонче). Ако не е заверено за 2020 година важи заверката и за 2019 г. или

2. Служебна бележка, издадена от земеделски производител, удостоверяваща че преминаващото лице е негов служител или;

3.Удостоверение за регистрация на животновъден обект (ферма, рибовъден обект или пчелин).

Ще се допуска преминаването на превозни средства, които превозват семена, посадъчен материал, торове, препарати, полева техника, фуражи и други, необходими за извършване на земеделските, животновъдните и рибовъдните дейности.

Земеделските стопани и животновъди ще бъдат допускани до областните центрове при  необходимост от подаване на документи в ОД „Земеделие”, ОС”Земеделие”, ОД на ДФ”Земеделие” и Областните дирекции по безопасност на храните, или при необходимост от посещение на агро-аптеки, магазини за резервни масти, техника и оборудване, както и други, необходими за осъществяване на земеделска дейност.


24 мар 2020

МВР предоставя бланка на декларация, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове

Бланката е прикачена под съобщениетоЗа да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция „Български документи за самоличност“ за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, в спешен порядък бе изготвена бланка за декларация. Тя ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични мерки от 21 март 2020 г.

Припомняме, че от 00:00 часа  21.03.2020 г. на входовете и изходите на областните градове са изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост – полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.
Н
а изходните артерии на областния център Търговище са изградени 5 такива пункта.


Декларация
Декларация

23 мар 2020