МВР

ОД Търговище

 

Новини

Криминалисти на РУ-Търговище установиха и задържаха трима души за притежание на наркотични вещества

В хода на специализирана полицейска операция са иззети няколко вида наркотични веществаПо време на проведена на 25.06.2019 г. на територията на гр. Търговище специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, при извършена около 16,50 ч в община Търговище полицейска проверка на лек автомобил“Мерцедес Е 400“ на път I-4/София-Варна/, км 218+200 - до кантона на Областното пътно управление, пътуващ в посока гр. Варна, е установено, че водачът му - 25-годишен мъж от гр. Омуртаг, държи у себе си 2,85 грама бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин. У него е намерена и 0,297 г суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуанa.

При последващи процесуално-следствени действия в жилището в гр. Търговище на пътувал в същия автомобил 26-годишен мъж от гр. Омуртаг, са намерени и иззети 2 грама от наркотичното вещество метамфетамин и нерегистриран газов пистолет  По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Водачът и пътникът в автомобила са задържани за срок до 24 ч в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. И двамата са известни на полицията, осъждани.
При извършена по надлежния ред – със специализирано техническо средство, проверка на водача на автомобила е установено още, че същият управлява автомобила след употреба на наркотични вещества или техни аналози – амфетамин и метамфетамин. Взета му е кръвна проба за химическо изследване. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На същия ден при извършена около 17,30 ч на улица в гр. Търговище полицейска проверка на 38-годишен мъж от същия град е установено, че  той държи у себе си 98 броя зелени на цвят таблетки, които при извършен полеви наркотест реагиарт на наркотичното вещество екстази. При последващи оперативно-издирвателни действия в дома на същия са установени и иззети: 31 броя таблетки екстази, 0,5 грама амфетамин и 260 грама марихуана. Мъжът също е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

По време на полицейската операция са проверени 12 МПС, 22 лица и две жилища.

26 юни 2019

В ход е традиционната превантивна акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“В област Търговище, както и в цялата страна,  се провежда традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, която има за цел опазване живота и здравето им през ваканционния летен период. Акцията стартира през м. юни и ще приключи в края на м. август 2019 г. В хода й през този месец по пътищата на областта бе проведена едноседмична специализирана полицейска операция, такива предстои да бъдат проведени и през месеците юли и август. Те са насочени основно към установяване на неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства( в т.ч. и деца-водачи), управление на МПС от неправоспособни водачи, особено лица до 18 г., както и към контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. При осъществяване на контролната си дейност служителите на „Пътна“ и „Охранителна полиция“ отделят особено внимание и на правилното поставяне и заключване(закопчаване) на предпазните колани и на детските обезопасителни системи съгласно разпоредбите на Закона за движението по пътищата.

В различни обучителни форми с деца и ученици през летния ваканционен период полицейските служители ще им дават конкретни препоръки за: игра на безопасни места; управление на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства. По подходящ начин при срещите си с децата униформените ще им разясняват административно-наказателната и наказателната отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи; ще обсъждат с тях конкретни ситуации и ще им дават примери за пътни злополуки;  ще отправят практически препоръки за безопасно поведение на пътя, използвайки нагледни средства и материали по безопасност на движението по пътищата.
Създадена е организация за осъществяване на взаимодействие с органите на Областен отдел „Автомобилна администрация“ и с РУ на  образованието в Търговище и с училищните ръководства по места за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се провеждат  инструктажи на водачите и ще се  осъществяване на проверки  с цел недопускане управлението на автобуси от употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи, както и такива за техническа изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите.

По време на церемонията по връчване на свидетелства за управление на нови водачи  в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция наред с акцентиране върху основните предпоставки за възникване на пътни инциденти,  специално внимание ще се отделя и на използването на обезопасителните колани/системи за превозване на деца и защитните каски, както и на предвидените в Закона за движение по пътищата санкции за нарушения на водачите и пътниците.  В тези превантивни беседи ще се акцентира и върху отнемането от водачи на предимството на пешеходци на пътя.

За времето от 1.06. до 30.08.2017 г. в област Търговище е регистриран един пътен инцидент с пострадало дете – 3-годишно, пътуващо в лек автомобил. В резултат на инцидента детето е било ранено. За същия период на 2018 г. в областта ни две деца са ранени в пътно-транспортни произшествия – 9-годишно, блъснато от МПС в качеството му на пешеходец, и дете на 13 г., ранено при  блъскането му от МПС в качеството му на велосипедист. От началото на настоящата година до момента в пътни злополуки са ранени две деца: 10-годишно – като пешеходец, и 13-годишно, блъснало се с велосипеда си в паркиран автомобил.
25 юни 2019

В хода на превантивна акция за пътна безопасност са установени 8 неправоспособни водачи и трима, управляващи след употреба на алкохолПриключи специализираната операция на „Пътна полиция“, свързана с подобряване на безопасността н движението, която бе проведена от 18 до 22.06.2019 г. в цялата страна. В нея освен пътни полицаи участваха и техни колеги от „Охранителна полиция“ с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Акценти в активната контролна дейност бяха: спазване на скоростните режими, неправоспособност на шофьорите, ползване на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, неправилно изпреварване, отнемане на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание бе отделено и на водачите на мотоциклети - на тяхната правоспособност, на видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства и на използването на защитни каски от водачите и спътниците им.

По време на превантивната акция по пътищата на област Търговище са били проверени 976 МПС. За констатираните от тях нарушения по Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили на съответните водачи 67 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 208 глоби по фиш. По време на проверките  контролните органи след извършване на справка за проверяваните от тях МПС са установили 41 случая на невръчени на водачи електронни фишове,  които са им връчили на място. В хода на акцията са установени 8 водачи, управляващи МПС, без да притежават свидетелство за управление, и трима водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол. 7 от проверените МПС не са били регистрирани по надлежния ред. Значителен е броят на случаите на превозване на деца без детски обезопасителни системи – 36. Констатиран е и един случай на управление на двуколесно МПС без защитна каска.


24 юни 2019

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инцидентиСпециализирана операция на „Пътна полиция“ стартира в 14 ч днес в област Търговище, както и в цялата страна. В ОД МВР-Търговище е изготвен и утвърден план за провеждането й, с който е създадена организация за осъществяване на ефективен контрол по пътищата на областта с цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти и подобряване на безопасността на движението. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, неправилното изпреварване, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци със засилен трафик на движението на МПС, както и на места с въведена временна организация на пътя. В акцията освен служители на сектор„Пътна полиция“ в областната дирекция ще участват и техни колеги от „Охранителна полиция“ в районните управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Специализираната полицейска операция ще продължи до края на седмицата. Същевременно продължава и предприетата операция на „Пътна полиция“ за летния сезон. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.18 юни 2019

Лятна доза безопасност

Практически препоръки на „Пътна полиция” за деца и възрастни през лятната ваканцияЗА ПЕШЕХОДЦИ

1.    Върви по тротоара
2.    Използвай подлезите и надлезите
3.    Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4.    Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5.    Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6.    Пресичай улицата бързо
7.    Пресичай само на зелено
8.    Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
9.    Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10.    Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
11.    Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12.    Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ


1.    Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2.    Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3.    Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4.    Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5.    Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6.    Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7.    Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8.    Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9.    Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10.    Използвай велоалеята, ако има такава  
11.    Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
12.    За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед

ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА


1.    Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3.    Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
4.    Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5.    Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6.    Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7.    Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
8.    Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9.    Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10.    Бъди толерантен към останалите
11.    Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12.    Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност

ЗА ПЪТНИЦИ


1.    Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3.    Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4.    Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5.    Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6.    Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7.    Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8.    Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9.    Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10.    Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11.    Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12.    Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници


17 юни 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. юни 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. юни 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 13 .06.2019 г.:  в селата  Дралфа(10 ч), Маково(13 ч) и Миладиновци(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 20.06.2019 г.: в селата Голямо Градище(10 ч), Люблен(13 ч) и Гърчиново(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 27.06.2019 г. – в селата Орач (10 ч), Длъжка поляна(13 ч) и Стара речка(15 ч).

05 юни 2019