МВР

ОД Търговище

 

Новини

Водачите на мотоциклети и мотопеди - без сериозни нарушения на пътя

Този извод се налага на база резултатите от проведена превантивна акция за пътна безопасност
Във връзка със старта на новия мотосезон у нас за времето от 9 до 14 до 14.04.2021 г. в цялата страна бе проведена специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства. Основната й цел бе намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. В хода й пътните полицаи извършваха  масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията, към която спада управляваният мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол от водачите, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

Резултатите от осъществения в област активен контрол върху управлението на двуколесни МПС в област Търговище потвърждават наблюдаваната в последно време в страната тенденция към завишаване на дисциплината на пътя при водачите на мотоциклети и мотопеди. По време на превантивната акция в областта ни контролните органи са проверили 11 двуколесни МПС и 14 лица – водачи и пътници в тях. Не е установено управление на мотоциклети или мотопеди от неправоспособни или употребили алкохол водачи, от такива без предпазни каски, както и на управление на технически неизправни двуколесни МПС или на такива без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. За констатирани в хода на акцията други нарушения на Закона за движение по пътищата служителите на реда са съставили 66 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 105 глоби по фиш.
15 апр 2021

От 19 часа тази вечер до 14 април т.г. започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства


 

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им. Факт е, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите  пътно-транспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдава се завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес в цялата страна специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средствач. Основната цел на акцията е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

От „Пътна полиция“ напомнят на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лева.


09 апр 2021

В ОДМВР-Търговище са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред в деня на парламентарните избориВ ОДМВР-Търговище е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота по време на предстоящите парламентарни избори за Народно събрание. В дирекцията е сформиран оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден. 270 служители на МВР ще охраняват РИК и СИК в област Търговище. Служителите ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 3 април 2021 г. Тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК. За да се гарантира законосъобразното протичане на изборния процес, мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение.

Извършени са проверки на всички обекти в областта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите в случай на инцидент. От началото на месец март служители на РДПБЗН –Търговище са извършили проверки на 232 обекта. Издадени са 11 противопожарни  предписания.  Проведени са и инструктажи на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Търговище  ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби в звената в РУ-Попово и РУ-Омуртаг, както и в сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище, ще работят на 03.04.2021 г. / събота/ от 08.30 ч. до 17.30 ч. , и на 4.04.2021 г. /неделя/ от 08.30 ч. до 19.30 ч., като гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи пред секционната избирателна комисия, и е валидно за изборния ден 4 април 2021г.  То служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. С  решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях

На отворената от 8 март в МВР денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и на e-mail iz[email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112.02 апр 2021

Въвежда се временна организация на движението в централната част на гр. Търговище във връзка с предстоящите избори за Народно събрание

От ОДМВР-Търговище информират водачите на МПС и всички граждани на гр. Търговище, че във връзка с разпределянето на изборните книжа по секционни избирателни комисии, за по-ефективно осъществяване опазването на обществения ред и за безпрепятствено протичане на изборния процес в деня преди изборите и  в самия изборен ден се създава временна организация на движение на МПС в гр. Търговище, както следва:

На 3 април 2021 г. събота:

За времето от 10 до 17 ч ще бъде преустановено движението на МПС:
•    по ул. „Христо Ботев“ в гр. Търговище – в участъка от пресечката с бул. „Митрополит Андрей“ до пресечката с ул. „Стефан Караджа“
•    по ул. „Климент Охридски“ – в участъка между пресечките с ул. „Сава Геренов“ и с ул. „Христо Ботев“
•    по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ – по цялото й протежение


и на 4 април, неделя:

За времето от 18 ч до отпадане на необходимостта ще бъде преустановено движението на МПС:

•    по ул. „Христо Ботев“ в гр. Търговище – в участъка от пресечката с бул. „Митрополит Андрей“ до пресечката с ул. „Стефан Караджа“
•    по ул. „Климент Охридски“ – в участъка между пресечките с ул. „Сава Геренов“ и с ул. „Христо Ботев“
•    по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ – по цялото й протежение


От ръководството на областната дирекция се обръщат към водачите на МПС с апел да спазват стриктно временно наложените ограничения за движение и разчитат на тяхната отговорност и разбиране относно временно причиненото им неудобство.


01 апр 2021

408 нарушения на скоростните режими в областта за седмица

Това са част от нарушенията, установени по време на поредна акция за подобряване на пътната безопасност

827 МПС и 936 граждани са проверени по пътищата в област Търговище от екипи на сектор „Пътна полиция“ и на „Охранителна полиция“ в районните управления в състава на областната дирекция, в хода на проведена едноседмична специализирана полицейска операция за подобряване безопасността на движението/от 26.03.2021 г. до 31.03.2021 г./. За този период от време чрез използване на различни технически средства са установени 408 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС.

Сериозен е броят на констатираните от контролните органи случаите на неизползване на обезопасителни колани от водачи или пътници в МПС, както и на детски обезопасителни системи – 48. Не са малко и установените по време на превантивната акция нарушения, свързани с неправилно изпреварване – 21. Установените нарушения, извършени за периода конкретно от водачи на товарни автомобили, са 14. Отново не липсват и нарушения, извършени от пешеходци – 4 за горепосочения период. По време на осъществявания активен контрол органите на реда са констатирали 2 случая на неосигуряване предимство на пешеходец от страна на водач на МПС.

И при тази акция са установени водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози. В резултат са образувани две бързи полицейски производства: по чл. 343б, ал. 1/за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила/ и по чл. 343б, ал. 3 – за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества. Друг водач е установен да управлява МПС с концентрация на алкохол в издишания от него въздух от 0,5 до 1,2 промила.

За констатираните в хода на специализираната операция по пътна безопасност нарушения служителите на дирекцията са съставили 54 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 188 глоби по фиш.01 апр 2021

За няколко дни са установени четирима водачи, управлявали след употреба на алкохол, и един – под въздействието на наркотични вещества

Това са част от резултатите от неколкодневна полицейска акция за подобряване на пътната безопасност707 МПС и 820 души/водачи и пътници в МПС/ са били проверени от екипите на „Пътна“ и „Охранителна полиция“ по пътищата на област Търговище в хода на проведена от 19 до 24 март 2021 г. специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението с акцент движението в градовете и пътищата между малките населени места. В градовете полицейските екипи  следяха основно за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства. Осъществяван бе активен контрол с цел превенция на рисково шофиране, като особено внимание бе отделено  на управлението на МПС от неправоспособни водачи и за недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол.

По време на акцията чрез използване от служителите на реда на различни технически средства за контрол на скоростта са установени  178 нарушения на скоростните режими.  Констатирани са 33 случая на неизползване на обезопасителни колани или системи по време на движение на моторното превозно средство; по 2 случая – на използване на мобилен телефон от водача по време на управление на МПС, и на отнето предимство на други ППС; и по един случай – на извършени на пътя неправилни маневри от водач на МПС и на неосигуряване предимство на пешеходци. За периода контролните органи са установили 4 водачи, управляващи МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила. По случаите са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

В хода на акцията са констатирани и по 2 случая на управление на МПС от водачи с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, както и на управление на МПС от неправоспособни водачи. Образувано е и едно бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс – за управление на МПС от водачи, употребили наркотични вещества или техни аналози.

По време на акцията са установени и 6 нарушения, извършени от пешеходци.
За констатираните от тях нарушения на Закона за движение по пътищата на област Търговище полицейските служители са съставили 57 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 153 глоби по фиш.

26 мар 2021

Звената „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Търговище ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание на 4.04.2021 г.

Служителите от звената РУ-Попово и РУ-Омуртаг, както и сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище, ще работят на 03.04.2021 г. / събота/ от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 4.04.2021 г. /неделя/ от 08.30 ч. до 19.30 ч.

В ОД МВР-Търговище е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас за избор на Народно събрание на 4.04.2021 г.

За целта в сектор„Български документи за самоличност“на  дирекцията  е създадена следната организация за работа:
1.    В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

2.    При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.


За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:

1. Гражданите, желаещи издаване на удостоверение, следва лично да подадат искане в звената РУ-Попово, РУ-Омуртаг и сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище в дните от 30.03.2021 г. до 03.04.2021 г. от 08.30 до 17.00 часа и в деня на изборния ден  - 4.04.2021 г. , от 08.30 до 19.00 часа в  звената РУ-Попово, РУ-Омуртаг и сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите за   Народно събрание , се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

От ОД МВР-Търговище напомнят на гражданите, че удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН  - 4.04.2021 година.


26 мар 2021