МВР

ОД Видин

 

18 фев 2019

Криминалисти от РУ-Белоградчик, ОДМВР-Видин и ГДНП разкриха авторите на грабеж, извършен в дома на възрастна жена

По случая са задържани двама младежи

За броени часове служители на РУ-Белоградчик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин и ГДНП разкриха извършители на грабеж. За престъпното деяние в полицейския арест са задържани двама младежи.
Разследването започнало незабавно, след получен сигнал на тел.112 в неделя рано сутринта. Към 4.22 часа 69-годишна жителка на Дреновец съобщила, че двама маскирани проникнали в дома й и след нанесен побой отнели парична сума. На местопроизшествието незабавно пристигнали екипи на полицията и спешния център, медиците оказали помощ на пострадалата жена. В хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалисти разкрили 18-годишните автори на посегателството – жители на селата Динково, обл.Видин и Дондуково, обл.Монтана. В обитавани от тях имоти – в Динково и Дреновец, разследващите открили и иззели общо 446 лева и множество веществени доказателства. Двамата са приведени в ареста и задържани за срок до 24 часа, уведомена е прокуратурата.
18-годишният от Динково, криминално проявен, е в срок на изтърпяване на 3-годишна условна присъда за идентично престъпление, извършено на 26 декември м.г. в селото.
Работата по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство по описа на РУ-Белоградчик.
В процес на установяване е съпричастността на двамата младежи към още един грабеж, извършен миналата седмица също в Дреновец, който не е бил заявен в полицията. 

Актуална информация за състоянието на престъпността и обстановката по безопасност на движение представиха на брифинг днес директорът на ОДМВР-Видин и началникът на сектор Пътна полиция

През месец януари 2019 г. в ОДМВР-Видин са  са регистрирани 100 криминални престъпления (през януари м.г. броят им е бил 90).  Разкриваемостта през миналия месец е в размер на 31% (за същия месец на 2018 г. е била в размер на  18,89 %). През януари полицейските служители са започнали разследвания по 22 престъпления против собствеността, 17 кражби, четири измами (две от тях телефонни), пет палежа, едно убийство и две наркопрестъпления. Установени са  86 лица, извършители на 81 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишен период). От установените през месеца извършители на криминални деяния шестима са били в нетрезво състояние, а двама под действието на наркотични вещества. През януари на територията на РУ-Видин са проведени 17 специализирани полицейски операции. Броят им на територията на РУ-Белоградчик е 10, а на територията на РУ-Кула – две.

 

През 2018 г. нивото на престъпност в област Видин по линия на криминалната престъпност бележи спад с 0,75%, а по линия на икономическата - намаление с 18,92%.
През миналата година на територията на ОДМВР-Видин общият брой регистрирани криминални престъпления е 1198 (през 2017 г. са били 1204 броя), а на икономическите 210 (2017 г. са били 258 броя).
През 2018 г. по линия на криминалната престъпност са разкрити 756 престъпления от регистрираните, спрямо 719 за същия период на 2017 г.
По линия на икономическата престъпност разкритите престъпления са 139 спрямо 159 за 2017 г.
През миналата година нивото на разкриваемост на ОДМВР – Видин по линия на криминалната престъпност е  63,11 % (59,72% е била 2017 г.), а по линия на икономическата – 66,19% (спрямо 61,63 % за 2017 г.).
През 2018 г. с 24,61 % бележат намаление престъпленията против собствеността. Наблюдава се чувствителен спад на регистрираните домови кражби с 32,39%  и намаление при взломните с 20,35 %.  Разкрити са 176 от регистрираните 386 престъпления против собствеността, при разкриваемост от 45,60 %.
От регистрираните през годината криминални престъпления най-висок дял заемат кражбите, следват престъпленията с продажба и съхранение на акцизни стоки без бандерол, престъпленията в горското стопанство и престъпленията в транспорта.
С най-нисък дял са престъпленията против личността, грабежите и противозаконните отнемания на моторни превозни средства.
През 2018 г.  е извършено едно убийство, престъплението е разкрито. 
Кражбите бележат намаление с  25,82 %, като домовите намаляват с 32,39 %, а взломните с 20,35% . Кражбите от магазини бележат лек спад - с 2,44 %,  а  кражбите на части и вещи от МПС намаление с 31,73%. При кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици се отчита увеличение  с  4,41%.

На територията на област Видин през 2018 г. са регистрирани общо 461 пътнотранспортни произшествия с 12 загинали и 81 ранени.
През 2017 г. броят на катастрофите също е бил 461. Загинали са шестима, а 76 души са били ранени.

 

 

14 фев 2019

Видинските пътни полицаи активизираха контрола спрямо пешеходци-нарушители

Главен инспектор Герасимов: Бъдете внимателни и спазвайте правилата за движение

В област Видин, както и в цялата страна, пътни полицаи провеждат специализирана операция, насочена към пешеходци – нарушители на правилата за движение. Информация за активния контрол, който ще продължи до 15 февруари, представи днес пред журналисти главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор „Пътна полиция“ – Видин.

Проверките, започнали в понеделник, се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.

Контролните действия се налагат във връзка със зачестилите нарушения от страна на пешеходците - неправилно поведение на пътното платно, пресичане на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, както и поради допускани нарушения от водачите на МПС, водещи до пътнотранспортни произшествия.

В хода на двуседмичната акция се извършва и оглед на състоянието на вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и др. При констатиране на нередности пътните полицаи ще изготвят сигнални писма до стопаните на пътя на основание чл.165, ал.1, т.3 от Закона за движението по пътищата.

 

През 2018 г. на територията на област Видин са били регистрирани 21 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци. Загинал е един, ранени са били 17 души.

08 фев 2019

През месец февруари мобилните екипи на ОД МВР-Видин ще посетят населени места в осем общини

Екипите, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“,  секторите „Противодействие на криминалната престъпност“  и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят през февруари 16 населени места в  осем от общините на област Видин.

 

График за срещите

 

6 февруари 2019 г.

община Чупрене

село Горни Лом – 10 часа;

село Долни Лом  – 11 часа.

община Димово

село Шипот – 14 часа;

село Костичовци  – 15 часа.

 

13 февруари 2019 г.

община Видин

село Рупци – 10 часа;

село Бела Рада – 11 часа.

община Кула

село Чичил – 14 часа; 

село Извор махала  – 15 часа.

 

20 февруари 2019 г.

община Белоградчик

село Рабиша – 10 часа;

село Ошане – 11 часа.

община Макреш

село Раковица – 14 часа;

село Киреево – 15 часа;

 

27 февруари 2019 г.

община Ново село

село Ясен – 10 часа;

село Флорентин – 11 часа;

община Брегово

село Косово – 13 часа;

село Ракитница – 14 часа.

01 фев 2019

Конкурс за три вакантни длъжности „разузнавач“ в ОД МВР – Видин

Документи на кандидати ще се приемат от 29 януари до 7 февруари включително

Конкурсът, обявен със заповед на министъра на вътрешните работи, е  за назначаване на държавна служба в ОД МВР - Видин на вакантни изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:

1. Районно управление - Видин
сектор „Криминална полиция“
група „Противодействие на престъпленията против личността”
- разузнавач VІ - IV степен - 1 ( една) вакантна длъжност;

2. Районно управление - Белоградчик
група „Криминална полиция“
- разузнавач (ИП) VІ - V степен - 1 ( една) вакантна длъжност

3. Районно управление - Кула
група „Криминална полиция“
- разузнавач (ИП) VІ - V степен - 1 ( една) вакантна длъжност

Съобщение за конкурса е публикувано във в-к „Ние”, бр.7 от 28 януари 2019 г. 
Документи на кандидати ще се приемат всеки делничен ден от 29 януари до 7 февруари включително в ОДМВР-Видин, ул.”Цар Симеон Велики” №87.
За връзка с „Човешки ресурси“: тел. 094 694 - 368

Подробна информация – в рубриката Конкурси

28 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО