МВР

ОД Видин

 

17 окт 2018

143 кг тютюн и над 1000 къса цигари иззеха видински полицаи при специализирана операция по линия „Акцизи“

Вчера, в проверките, насочени срещу ограничаване нивата на търговия на дребно с нелегален тютюн и цигари, са участвали служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция и РУ-Видин. Към 6.30 в гр. Димово, униформените спрели лек автомобил „Шевролет Авео“ с видинска регистрация, управляван от 49-годишен жител на областния град. При последвалата проверка, в купето и багажника на колата, полицаите открили  15 полиетиленови чувала с общо 143 кг нарязан тютюн без бандерол. Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, нередовната акцизна стока била иззета. Водачът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. Около 11 часа служители на РУ-Видин извършили проверка в частен имот в Новоселци и открили 51 кутии цигари с надпис „MayFair 80“ без бандерол. На стопанката съставили акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая в районното управление е заведена преписка.

Служители на РУ-Белоградчик иззеха голямо количество канабис – 85 зелени стръка и над 7 кг полусуха листна маса

Задържан е 26-годишен от село Дреновец, по случая е образувано досъдебно производство

Полицейските действия били предприети вчера. В условията на неотложност разследващи извършили претърсване в частен имот, ползван от 26-годишен, в Дреновец. Там открили електронна везна и 74 грама нарязана на дребно зелена тревиста маса, реагирала на канабис при полевия наркотест. Последвало претърсване в необитаема тухлена постройка, извън регулационните граници на селото. В таванското помещение на сградата, служителите на реда открили 7,062 кг полусуха зелена листна маса във вид на съцветия, индикирали на канабис при наркотеста. Западно от постройката, на площ от около 25 кв. м. униформените се натъкнали на 15 стръка отрязани конопени растения. В близост до мястото, в югоизточна посока била открита друга камара със 70 конопени стръка. Растенията, с дължина от 110 до 160 см, реагирали на канабис. Намерено било и устройство тип „мелница“, съдържащо следи от нарязана на ситно зелена листна маса. Мъжът е задържан за срок до 24 часа и приведен в полицейския арест. Случаят е докладван в прокуратурата. Работата на разследващите продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 и чл.354в, ал.1 от Наказателния кодекс.

15 окт 2018

Актуална информация за резултатите от работата на местната полиция бяха представени на редовния брифинг в ОДМВР-Видин

Старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин и главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор „Пътна полиция“ представиха днес пред журналисти актуална информация, свързана с работата на служителите на реда в региона.

От 1 януари до 30 септември 2018 г. в област Видин са регистрирани 862 криминални престъпления. За същия период на 2017 г. броят им е бил 884. За деветмесечието на тази година разкриваемостта възлиза на 59.86%. За същия период на 2017 г. разкриваемостта на криминалните престъпления е била 56,67%. От януари до септември са извършени 307 престъпления срещу собствеността – разкрити до момента от тях са 132; кражби 248 – разкрити са 116; седем грабежа – разкрити от тях три; осем посегателства срещу МПС – разкрито едно; 10 телефонни измами – разкрити две от тях; 14 палежа – разкрити четири от тях; едно умишлено убийство, което е разкрито и 36 наркопрестъпления. През деветмесечието на 2018 г. са иззети общо 119 226 къса цигари, около 217 кг нарязан тютюн и 2 161 литра алкохол без бандерол.

През месец септември т.г. броят на регистрираните криминални престъпления в региона е 75, при 97 през месец септември 2017 г. 44,33% е разкриваемостта през септември тази година, същият месец на миналата година е възлизала на 35,5%.

12 престъпления против собствеността, шест кражби, един грабеж, един палеж и 6 наркопрестъпления са регистрирани през миналия месец. 62-ма са установените извършители на престъпления, в т.ч. и на престъпления от предходни периоди. 51 от тях са мъже, 11 жени и 9 малолетни и непълнолетни.

77 специализирани полицейски операции по различни направления на дейност са проведени на територията на региона през месец септември. Извършени са 24 проверки на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали и 45 проверки на заложни къщи и други обекти. Иззетите количества нередовна акцизна стока през миналия месец са 4954 къса цигари, почти 22 кг нарязан тютюн и 196 литра алкохол без бандерол.

Специализирани операции и постоянни проверки за противодействие на незаконната сеч провеждаме на територията на Видинска област от края на месец август, посочи директорът на ОДМВР. Традиционно, преди началото на отоплителния сезон, случаите на незаконен добив на дървесина се увеличават. От последните дни на август до първите дни на октомври полицаи от трите районни управления, съвместно със служители на горското стопанство, са иззели над 150 кубика незаконно добита дървесина при проверки в районите на видинските села Арчар и Новоселци, и в землищата на населени места на териториите на РУ-Кула и РУ-Белоградчик. 

Продължаваме работата по утвърдената вече организация за ежеседмични посещения и срещи в малки населени места на областта от мобилните групи на областната дирекция, включващи служители от криминална и охранителна полиция, уточни старши комисар Коцин. Както знаете вече, започна и учебната година за новия випуск на три Детски полицейски академии – в Белоградчик, Кула и Брегово. Превантивната работата на полицейските служители сред учениците е важна, а тяхната сигурност и безопасност, са постоянно във фокуса на нашето внимание, посочи още директорът.

Пътна полиция: От януари до септември 2018 г. на територията на област Видин са възникнали 338 пътнотранспортни произшествия, със седем жертви и 57 ранени. Най-голям брой пътни инциденти през този период са възникнали на територията на Община Видин – 191 катастрофи с 3 жертви  и 37 ранени.

 

11 окт 2018

Автопаркът на ОДМВР-Видин е обновен с 33 нови служебни коли

Днес, старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители от областната дирекция и  трите районни управления в структурата на ОДМВР-Видин.

30 автомобила Great Wall Hover и 3 автомобила VW Tiguan, предназначени за опазване на обществения ред в граничната Видинска област, са разпределени,  както следва:

  • 18 автомобила за полицейските служители от РУ-Видин;
  • Осем автомобила за униформените от РУ-Белоградчик;
  • Пет автомобила за полицаите от РУ-Кула.
  • Един автомобил за служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция;
  • Един автомобил за служителите от група „Миграция“ в областната дирекция.

Безаварийно ползване на новите коли, по-добра мобилност и ефективност в ежедневната работа, пожела старши комисар Петър Коцин на полицаите. Моторните превозни средства са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси с разтегателни бариери.

ОДМВР-Видин получи 33 от общо 341 нови служебни автомобила, доставени на вътрешното ведомство,  в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.

11 окт 2018

Специализирани операции и постоянни проверки за противодействие на незаконната сеч провежда полицията на територията на Видинска област

Голямо количество незаконно добита дървесина е установено вчера от служители на РУ-Кула, Белоградчик и горското стопанство. Около 150 кубика дърва са иззети през последния месец

На 2 октомври, в хода на проведена специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната сеч, към 14.20 часа в село Киреево служители на РУ-Кула проверили товарен автомобил „Ман“, управляван от 48-годишен жител на село Раковица. В каросерията униформените установили 6,8 кубика дърва без контролна горска марка и превозен билет, доказващ законния им произход. Своевременно били уведомени служители на горското стопанство, които съставили констативен протокол и два акта по Закона за горите. Превозното средство и дървата са иззети. По случая в РУ-Кула е заведена преписка. Малко по-рано, около 13.30 часа служител на РДГ-Берковица сигнализирал в РУ-Белоградчик, че при извършена проверка в имот в горския фонд в землището на село Праужда, за който има издадено писмено позволително за сеч, констатирал отсечени и извозени немаркирани дървета. В съседни имоти, за които нямало издадено писмено позволително, също имало отсечени дървета. При последвалия оглед на място в шест имота били установени общо 131 дънера без следи от маркиране на ствола. На около 50 метра от асфалтов път, свързващ селата Праужда и Крачимир, полицаите открили две полуремаркета  с видински регистрации и натоварени в тях общо 92 кубика дърва – метровки, без контролна горска марка. Ремаркетата и дървесината били иззети. При извършените първоначални действия по разследването били установени съвпадения по външни белези между иззети отрези от дънерите в шестте имота и натоварените в ремаркетата дърва. Работата по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство по чл.235, ал.1 от Наказателния кодекс.

От 23 август до 2 октомври 2018 г. полицаи, съвместно със служители на горското стопанство, са иззели общо около 150 кубика незаконно добита дървесина при проверки в районите на видинските села Арчар и Новоселци, и в землищата на населени места на териториите на РУ-Кула и Белоградчик. 

03 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО