МВР

ОД Видин

 

14 авг 2018

Директорът на видинската полиция посети античния град Рациария и проведе среща с археолозите

Продължават действията на служителите на реда срещу иманярските набези на територията на обекта

Старши комисар Петър Коцин посети разкопките в района на Рациария и се запозна с очакванията на специалистите от работата им през настоящия археологически сезон. 
Доцент д-р Иво Топалилов от Шуменския университет– зам.-ръководител на екипа и колегите му от Регионален исторически музей– Видин оцениха положително полицейските действия срещу иманярските набези в района на античния град. През последните три години има непрекъсната комуникация между полицията и археолозите.
Действията на униформените срещу незаконните разкопки нямат кампаниен характер. Те са целенасочени и постоянни, посочи главен инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в Арчар. 
Десет полицаи от участъка в селото се грижат за сигурността на жителите от 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария в землището на Арчар.
Престъпленията, свързани с посегателства в границите на Рациария запазват тенденция на трайно намаление през последните години. От началото на 2018 г. в РУ-Видин са образувани три досъдебни производства за незаконни разкопки там. Шестима местни  жители са били задържани в полицейския арест, като извършители на престъпните деяния. Проведени са поредица от специализирани полицейски операции и ежедневни проверки с цел предотвратяване и пресичане на незаконни изкопни дейности. Община Димово е осигурила охрана през светлата част на денонощието, през нощта територията на обекта е включена в обходите на автопатрулите от полицейския участък. 

472 нарушения на скоростните режими установили пътните полицаи за една седмица при проверки в област Видин

Контролът за спазване на разрешената максимална скорост за движение бе осъществяван в рамките на операция на TISPOL

В седмицата от 6 до 12 август Пътна полиция проведе специализирана операция за контрол на максималната скорост за движение. Акцията реализираха пътни полицаи на територията на всички държави- членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция- TISPOL.

В контролната дейност, осъществена на територията на област Видин за една седмица, униформените установили 472 нарушения на скоростните режими. 110 от тях били засечени през нощта.

Само през миналия месец (юли 2018 г.) видинските пътни полицаи издадоха над 1000 електронни фиша за превишена скорост. Това остава най-честото нарушение, извършвано от водачите, шофиращи на територията на региона.

Статистиката сочи, че през 2017 г. в България превишената и несъобразена скорост продължава да заема най-голям дял в пътнотранспортните инциденти по вина на водачите. По този показател данните за страната са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз.

През 2017 г. при проверки по пътищата на територията на област Видин униформените служители установили общо 6188 случая на превишаване на максимално допустимата скорост на движение. В региона, през миналата година са станали 168 катастрофи с пет жертви и 30 ранени по вина на водачи, шофирали със скорости, надвишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия.  

14 авг 2018

Внимание: Опасност от пожари!

Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност. 

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния сезон:

  • Недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда;
  • Всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;
  • Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене;
  • Не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете;
  • Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар;
  • Разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне;
  • Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.

 

При пожар потърсете помощ на телефон 112.

 

На страницата на НИМХ може да проверите как ще се промени индексът за пожароопасност през следващите 48 часа.

10 авг 2018

Актуална информация за противодействието на престъпността, безопасността на движение и пътнотранспортния травматизъм в област Видин бе представена на редовния брифинг в областната дирекция на МВР

През първото шестмесечие на тази година нивото на престъпността в региона бележи спад -  по линия на криминалната престъпност с 6.05 %, а по линия на икономическата с 15.57 %. Резултатът на областната дирекция е постигнат вследствие на предприетите мерки за гъвкаво разпределение на силите и средствата на база анализ на средата за сигурност, поясни директорът старши комисар Петър Коцин. Той представи информация от отчет– анализа на териториалната стуктура за работата й от 1 януари до 30 юни. Намаление с 21.69 % бележат престъпленията против собствеността.  През периода  се наблюдава чувствителен спад на регистрираните домови кражби с 41.12 %  и намаление при взломните с 33.33 %.  За първото полугодие на 2018 г. по криминална линия са регистрирани общо 590 престъпления и са разкрити 318. Разкриваемостта е 53.90 %  спрямо 52.87 % за аналогичния период на 2017 г.  Общият брой на регистрираните икономически престъпления е 103, разкрити от тях 69. Разкриваемостта е 66.99% спрямо 45.08% за същия период на м.г. От регистрираните пет грабежа са разкрити два, с установени четирима извършители, работата по останалите три продължава. Едно умишлено убииство е извършено от началото на годината, престъплението е разкрито. От кражбите през текущия период са разкрити 68 и установени извършители 73 при разкриваемост 39.77.  От установените извършители на кражби 22 са жени, а 14 непълнолетни. От най-често извършваните кражби – домовите, са разкрити 20 и установени 24 извършители при разкриваемост от 31.75%. За шестте месеца полицията е иззела  над 600 г сух канабис, 23 свежи растения от същата култура, 17,4 г амфетамин; 19 таблетки екстази; метамфетамин – 116,9 г; кокаин – 2 г и 86 таблетки Ривотрил. От януари до юни при извършени полицейски проверки и специализирани операции по линия «Акцизи» униформените иззели общо 85 414 къса цигари, над 138 кг нарязан тютюн и около 980 литра алкохол и спиртни напитки без бандерол.

 

Главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор „Пътна полиция” представи информация за обстановката по безопасност на движение и пътнотранспортния травматизъм през предходния месец. От 1 до 31 юли 2018 г. на територията на област Видин са станали общо 46 пътнотранспортни произшествия – осем от тях тежки, с две жертви и 10 ранени. За един месец, при проверки по пътищата, униформените съставили 369 акта за установени различни нарушения на Закона за движение по пътищата. Само през юли пътните полицаи са издали над 1000 електронни фиша за превишена скорост. Това е най-честото нарушение, извършвано от водачите, шофиращи на територията на региона.

09 авг 2018

Кметовете на Видин и Белоградчик адресираха благодарности до местните полицаи за безупречната организация при охраната на летните музикални фестивали в двата града

Изказвам своята най-искрена благодарност за оказаното съдействие по време на фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида”. Полицейските служители изпълниха отлично отговорностите си и допринесоха за безупречната организация на събитието, посочва в благодарствения си адрес инж.Огнян Ценков - кмет на община Видин.

Приемете моята благодарност за професионализма и отговорността, проявени при съвместната ни работа по време на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали”, пише Борис Николов – кмет на община Белоградчик в благодарствено писмо, и изразява признателност към полицията за реда и сигурността по време на събитието.

 

Полицейските екипи се погрижиха за организацията на движението, обществения реда и сигурността на жителите и гостите на двата града, и на зрителите на поредицата от музикални събития.  

Редът и охраната на двата летни фестивала, проведени в края на юли и началото на август, обезпечиха служители от ОДМВР-Видин, РУ-Видин, сектор „Пътна полиция”-Видин, РУ-Белоградчик и водачи на служебни полицейски кучета.

08 авг 2018

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО