МВР

ОД Видин

 

12 дек 2018

Актуална информация за оперативната обстановка и пътнотранспортния травматизъм в региона бе представена на редовен месечен брифинг в ОДМВР-Видин

Комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция коментира резултатите от работата на служителите на реда. През месец ноември 2018 г. в ОДМВР-Видин са били регистрирани 95 криминални престъпления (спрямо 109 през ноември м.г.). Разкриваемостта през миналия месец е била в размер на 42.11% (при 31.19% за ноември м.г.).  Сред регистрираните през ноември криминални престъпления са 12 престъпления против собствеността, 6 кражби, една измама и 4 наркопрестъпления. Телефонни измами, грабежи, палежи и престъпни посегателства спрямо МПС през миналия месец не са били извършени. Установени са 79 лица – извършители на 78 престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишни периоди).

От 1 януари до 30 ноември т.г. на територията на ОДМВР-Видин са регистрирани общо 1 104 криминални престъпления. За същия период на 2017 г. броят им е бил 1 096.  Разкриваемостта за 11-те месеца на 2018 г. е в размер на 62.41%. За същия период на миналата година е била в размер на 58.58%.

В резултат на активната работа по линия „Наркотици“ от януари до ноември в областната дирекция и трите районни управления са разследвани общо 50 досъдебни производства и 14 заявителски материала, свързани с отглеждане, притежание и разпространение на наркотични вещества. Към момента разкриваемостта при този вид престъпни деяния е 50%.  63-ма души са били задържани за престъпления свързани с наркотици от януари до ноември. Осем от тях са непълнолетни, другите са млади хора, предимно на възраст от 18 до 30 години.

През месец ноември 2018 г. на територията на област Видин са възникнали 43 пътнотранспортни произшествия. Девет от тях са били тежки. Загинали са четирима души, а девет са били ранени. При проверки в региона пътните полицаи установили за един месец общо 1589 нарушения и съставили 517 акта и 789 фиша.

Служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в дните на предстоящите коледни и новогодишни празници, информира комисар Петров. Предприети са необходимите мерки за засилено полицейско присъствие на местата, свързани с масово събиране на хора по време на празничните тържества.  Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в питейни и увеселителни заведения.

Засилен контрол ще осъществяват пътните полицаи в целия регион. Очакваме жители на областта, които работят в чужбина, в столицата и други големи градове на страната, да се завърнат по родните места за Коледа, посочи още началникът на отдел „Охранителна полиция“ и призова водачите – шофирайте внимателно, бъдете дисциплинирани и толерантни. Сигурността на пътя зависи от поведението на всички участници в движението.

150 000 къса цигари без бандерол иззели снощи служители на РУ-Видин

Двама местни жители са задържани в ареста, по случая е образувано досъдебно производство

Полицейските действия били предприети вчера към 18 часа на територията на складова база в южната промишлена зона на областния град. 
В условията на неотложност криминалисти извършили претърсване в „Мицубиши Лансер“, собственост на 54-годишен видинчанин - криминално проявен и осъждан за престъпление по чл.234 от НК. В колата открили 400 кутии (8000 къса) безакцизни цигари „Royal“. В автомобила на съпругата му - „Опел Корса“, намерили 60 кутии (1200 къса) от същата марка. При извършен на място личен обиск на 46-годишен видинчанин били открити още 20 кутии (400 къса) цигари.
Последвало претърсване във фирмено складово помещение с материално отговорно лице 54-годишният, там разследващите намерили и иззели още 7020 кутии (140 400 къса) цигари.
Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.
Случаят е докладван в Районна прокуратура – Видин.
Работата на разследващите продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

12 дек 2018

7-годишен видинчанин е сред победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“

Творбата на Александър Кръстев е класирана първа сред рисунките на негови връстници

29 деца от област Видин участваха със свои рисунки в националния етап на Международния конкурс  „С очите си видях бедата” – 2018 г.

Церемонията по награждаването на победителите се проведе миналата седмица в Националния дворец на децата в столицата.

Александър Кристиянов Кръстев от Детска градина „Русалка”, филиал „Здравец” - град Видин спечели първо място във възрастова група 7-10 години -  категория „Деца и ученици от всички общообразователни училища и центровете за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и училищно образование” .

Малчуганът и неговите родители присъстваха на награждаването. Отличените 41 млади творци от цялата страна получиха грамоти и предметни награди.

Гости на тържеството бяха Милко Бернер – зам.-министър на вътрешните работи, главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН-МВР, Татяна Досева – директор на Националния дворец на децата, педагози, директори на училища, родители.

Проявата се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа (EUR-OPA). Организатори са ГДПБЗН, МОН и Национален дворец на децата. За първа година в международния раздел на конкурса за детска рисунка участваха ученици от Гърция и Азърбайджан. До сега в проявата със свои творби са се включвали и деца от Сърбия, Пакистан, Малайзия, Филипини, Индонезия, Китай, Иран, Ирак и Индия.

10 дек 2018

РД ПБЗН - Видин отбеляза 5 декември – Международен ден на доброволеца

Почетни грамоти получиха доброволци от общинските формирования в региона

Днешната инициатива на видинските огнеборци уважиха представители на доброволните формирования от общините в областта и Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” от  училища в региона.

Главен инспектор Стилиян Пешев – началник на сектор „Превантивна и контролна дейност” в РД ПБЗН – Видин благодари на всички за ентусиазма и постоянството в доброволчески дейности. Началникът на местната пожарна - главен инспектор Георги Георгиев презентира пред младите огнеборци възможности за включването им в инициативата „Млад доброволец”, след навършване на 16-годишна възраст.
Почетни грамоти получиха доброволци от общинските формирования. Отличията, за принос в развитието и популяризирането на доброволчеството в България, връчи главен инспектор Стилиян Пешев.  

***

Международният ден на доброволеца и доброволчеството се отбелязва по инициатива на ООН  за първи път през 1985 г. 
Целта е да се даде по-голяма гласност, да се популяризира трудът на доброволците по целия свят и те да получат нужното уважение.

05 дек 2018

Практически препоръки за безопасно поведение при движение по пътищата по време на студентския празник – 8 декември 2018 г.

Засилено полицейско присъствие ще има на 8 декември във Видин и Белоградчик – в районите на заведенията, хотелите и ресторантите, в които ще празнуват студенти.

Служителите на реда проведоха работни срещи с представители на частните охранителни фирми, изпълняващи дейности по охрана на питейни заведения, както и със собствениците на хотели, къщи за гости, питейни и увеселителни заведения – уточнени са механизмите на взаимодействие.

От сектор „Пътна полиция”- Видин е създадена необходимата организация за засилен контрол за безопасност на движението. Пътните полицаи строго ще следят за превишена скорост, шофиране на автомобили от неправоспособни водачи и употребили алкохол и/или наркотични вещества. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях.

 

***

„Пътна полиция“ съветва: 

При възможност да не се ползва личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- охладителната течност на автомобила подменена ли е с антифриз;

- нивото на маслото в автомобила дали е в нормални граници;

- оборудвана ли е аптечката в автомобила с необходимите медикаменти и същите в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- подготви вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- предварително какъв да бъде маршрутът за придвижване;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- нека да управлява най-опитният водач;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите, както на предните, така и на задните седалки;

- кой ще пие алкохол – шофьорът не трябва да е употребил алкохол. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай след употреба на алкохол, наркотични вещества или техните аналози!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 •  Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

 Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка– 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!


Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция „Национална полиция”
2018 г.

05 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО