МВР

ОД Перник

 

03 апр 2020

Трима са задържани за притежаване на наркотични вещества

Вчера, служители от участък „Полиция“ – Рударци претърсили къща в пернишкото с. Рударци, обитавана от 46-годишен столичанин.  В сградата е намерено бяло кристално вещество с тегло около 21 грама. При направения полеви тест то реагирало на метадон и барбитурати. Познатият на органите на МВР мъж е задържан за до 24 ч. с полицейска мярка.
Тази нощ, около 01, 30 ч., на ул. „Ю. Гагарин“ в пернишкия квартал „Изток“, полицаи от Второ РУ проверили момче и момиче на 21 и 18 години. След личен обиск, у младежа е открито и иззето пакетче, съдържащо суха зелена листна маса с тегло около 0, 60 грама. Наркотестът показал, че това е марихуана. Двамата са задържани за до 24 ч. с полицейска заповед.
Образувани са досъдебни производства по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс и действията по разследванията продължават под ръководството на Районна прокуратура – Перник.  

Спазвайте противоепидемичните мерки

Продължават проверките на служителите от ОДМВР – Перник за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Призоваваме жителите на областта, завърнали се от чужбина да спазват задължителната домашна карантина, за да не попаднат под наказателно преследване. За установени такива случаи ще бъдат образувани досъдебни производства за престъпление, съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник съвместно с РЗИ, Инспекцията по труда, Областно управление по безопасност на храните, НАП, Комисията за защита на потребителите и Общински инспекторат извършват проверки на търговските обекти и аптеките в областта. Средно на ден се проверяват по около 60 обекта. Не са констатирани нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването. В някои аптеки е установено, че не се издават фискални бонове и се отпускат лекарства без рецепта. В търговски обекти проверяващите са установили липсата на касови апарати, както и неправилно съхраняване на хранителни продукти. На нарушителите са съставени констативни протоколи.

Продължават стриктните проверки на изградените контролно-пропускателни пунктове в областта. Допуска се влизане и излизане само при неотложна необходимост. Препоръчваме на пътуващите, декларациите да бъдат попълнени, за да не се губи време при контрола.

Припомняме, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение се удължава срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март до 31 октомври 2020 г., с 6 месеца. Ако имате неотложна нужда да смените личните си документи, моля спазвайте задължително противоепидемичните мерки.

31 мар 2020

Промени в звената за административно обслужване на МВР с цел да се избегне струпването на големи групи от граждани

В Държавен вестник бр.28, от 24.03.2020 г., е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Съгласно закона е предвидено, че срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.  се удължава с 6 месеца. 
В посочения срок на удължаване тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валидни индивидуални удостоверителни документи за правоспособност за управление на моторно превозно средство, само на територията на Република България.
Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.
Удължава се срокът на валидност на документите на дългосрочно и постоянно пребиваващи чужденци в България, както и на гражданите на ЕС и техните семейства.
В Закона за чужденците в Република България се дава възможност на чужденец с продължително пребиваване в Република България, на който срокът за пребиване изтича в срока на обявено извънредно положение, да може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение. Срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване.
Продължително пребиваващ чужденец, на който разрешеното продължително пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение  може да влезе на територията на страната без наличие на виза в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение.
Сроковете на разрешенията по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се удължават с два месеца от отмяната му.
Промените ще допринесат за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване за прием на заявления.
 

25 мар 2020

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача