МВР

ОД Перник

 

03 авг 2021

Само един активен пожар има на територията на областта след изключително сложната обстановка през вчерашния ден

Продължават активните действия на пожарникари, доброволци и горски служители по локализирането и ликвидирането на пожара в земенското с. Беренде. В района на силно пресечената местност горят сухи треви и храсти и смесена гора. Към момента, по първоначални данни са засегнати около 600 декара смесена гора и 1 400 декара сухи треви и храсти. На място е сформиран щаб под ръководството на директора на РДПБЗН - Перник гасенето продължава.
Локализиран и ограничен е пожара в пернишкия кв. „Мошино“ и селата Големо Бучино и Люлин. Тлеят отделни огнища, който се под контрола на пожарникари и горски служители. Щетите тепърва ще бъдат изчислявани поради голямата площ на горене.
Значителни са и щетите в ковачевското с. Лобош, където са унищожени паянтова постройка, лек автомобил, смесена гора около 300 декара, сграда около 20 кв.м., 24 кошера, 20 овошки и над 10 хиляди декара сухи треви и храсти.
При всички пожари няма пострадали хора, а причините са небрежност при боравене с открит огън.
От пожарната апелират, гражданите да бъдат изключително внимателни и да не създават предпоставки за пожари и запалвания. Под никакъв предлог да не се палят огньове, да не се изхвърлят фасове по време на движение от автомобилите и да се обръща внимание на селскостопанската техника, работеща на полето.

 


Предотвратени са разрастването на пожар и опасност от взрив в асфалтова база

Инцидентът е възникнал в района на Асфалтова база до Долна Диканя, в непосредствена близост до автомагистрала "Струма" и голям житен блок. Сигналът за пожар в обекта е получен вчера към 14.45 часа. Незабавно към мястото са насочени три екипа от пожарникари от Радомир и Перник. Към тях са се включили още три от СДПБЗН.
В резултат на професионалните им действия огънят, при който няма пострадали хора, е погасен. Повредена е спирателната арматура в обекта. Поради наличието на бутилки с метан, е предприето постоянно охлаждане и контролирано изпускане на газта.
Директорът на ГДПБЗН гл.комисар Николай Николов и ръководството на РДПБЗН-Перник са контролирали действията на екипите на място.
Автомобилният трафик не е спиран, служителите в базата са изведени своевременно, не е имало опасност за околните населени места. 
Предстои да се изясняват и причините за възникването на пожара.
За инцидента, както и за хода на планираните действия, е информиран министър Бойко Рашков, който е благодарил на пожарникарите за професионалната реакция.


13 юли 2021

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача