МВР

ОД Перник

 

03 май 2018

ОДМВР-Перник предприе мерки за сигурност във връзка с предстоящите празници

Във връзка с предстоящите празници „Денят на храбростта и на българската армия“ – 6 май, както и свързаните с него почивни дни, полицията и пожарната в Пернишко  предприеха мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност.
Проведени са срещи с органите на местно самоуправление, местна администрация, местните комисии за обществен ред и сигурност и охранителните фирми. Провеждат се съвместни специализирани полицейски операции с Регионалната структура на Българската агенция по безопасност на храните към Министерство на Земеделието, Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите, Агенция „Митници” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Целта е да се противодейства на незаконен превоз и търговия с живи животни, суровини и храни от животински произход, и акцизни стоки преди и по време на празничните дни.
Предвижда се засилено полицейското присъствие в селските райони, включително и нощно време в целия регион. Проверяват се и ще се проверяват всички лица и автомобили, с цел пресичане на престъпления и незаконен превоз на животински храни. 
Вниманието на полицейските патрули ще бъде фокусирано и върху гари, автогари, базари и пазари, където има струпване на хора.
Органите на реда отново напомня на гражданите да внимават за парите си особено когато пазаруват на оживени места, където често гастролират джебчийски бригади. Хората да бъдат бдителни за опазване на имуществото си, ако ще отсъстват от домовете си, а също и по отношение на телефонните измамници, които засилват активността си. Важно е да се съобщава за всяко нарушение и да не се предават пари на непознати, независимо по какъв повод е поискано това.
Служители на „Пътна полиция” ще осъществяват засилен контрол по пътищата в Пернишка област. Предприети са специални мерки в началото на празничните дни и в края им. По всички възлови кръстовища ще има засилено полицейско присъствие, за осигуряване на безпрепятствено изтегляне на автомобилите и съответно нормалното им прибиране по родните места в края на почивките. На главен път Е-79, в района на с. Драгичево ще бъде осигурено придвижване в две ленти по посока Перник на 04 май следобед и 05 май до обяд, и посока София на 07 май след обяд. Ще бъдат използвани активно възможностите на мобилните камери и таблетите. Всички нарушители ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата.
От полицията апелират към гражданите, да бъдат внимателни и да спазват основните мерки и правила за безопасност.

Ето някои от тях:
- Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност. 
- Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в почивните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
- Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
- Не се изкушавайте – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
- Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи,  са със стаж зад волана до две години.
- В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
- Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.
При всяка ситуация, която изисква намеса на полиция и пожарна, подайте незабавно сигнал на единния европейски номер 112.

В МВР работи електронен портал за проверки на издадени наказателни постановления, фишове и електронни фишове

Една от мерките, за справяне с безопасността на движението по пътищата е всеки нарушител да заплати наложената му санкция в срок и това да изиграе превантивна роля спрямо него и останалите участници в движението. Съгласно последните разпоредби на Закона за движение по пътищата, на шофьор, който не е заплатил в законоустановения срок наложените му глоби се отнема свидетелството за управление. За да не се стига до подобни принудителни мерки, МВР създаде електронен портал на адрес https://e-uslugi.mvr.bg, където могат да бъдат направени проверки за влезли в села наказателни постановления, фишове и електронни фишове. Съгласно функционирането на електронния портал, като критерии за проверка трябва да се въведат номер на свидетелството за управление на МПС и ЕГН.
Когато има постъпили искания за подобни проверки от ръководители на органи на държавната и местна власт за юридическите лица, които представляват, проверките ще се извършват от структурите на МВР.

 

 

26 апр 2018

Пътна полиция Перник с апел към водачите: Шофирайте със съобразена скорост

От 16 април до края на седмицата (22 април) на територията на България респективно и Пернишка област се провежда операция на Пътна полиция за контрол на скоростта. Акцията е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и освен у нас, засилени проверки ще се извършват във всички страни, членки на  Европейски съюз. 
В региона, контролът ще бъде масиран, по всички пътища, в това число и третокласната и четвъртокласната мрежа. Утре от 06,00 ч. до 06,00 ч. на 19 април ще се проведе непрекъснат контрол по пътищата на областта. Ще бъдат включени всички средства за измерване на скоростта.
 "Скоростта е един от основните фактори за възникване на тежки пътни инциденти. Това е и причината TISPOL да заложи в графика си ежегодно да се провеждат по две операции за контрол на скоростта“, припомнят от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Перник  Налага се изводът, че у нас превишаването на скоростта е един от най-сериозните проблеми и причини за пътнотранспортни произшествия. „Това е и повода отново да се обърнем към водачите с апел да шофират със съобразена скорост и да проявяват повече толерантност на пътя. Само така, с общи усилия и отговорност, можем да намалим тежките пътни инциденти“ заключават служителите на реда.

 

17 апр 2018

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО