МВР

ОД Перник

 

07 фев 2019

Лаборатория за синтетична дрога е разкрита в Радомирско

Полицейската операция е проведена на 5 февруари от служители на ГДБОП, ОДМВР-Перник и РУ-Радомир, под наблюдението и ръководството на Окръжна прокуратура Перник .В рамките на  операцията са осъществени процесуално-следствени действия в къща в радомирското с. Долна Диканя, обитавана от 43-годишен столичанин, регистриран по чл.325 от НК, неосъждан. Там антимафиотите открили инсталация за производство на синтетична дрога в работен процес. Инсталацията представлява метален съд, свързан с газова горелка, съдържащ около 20 литра кафява течност, която при тестване реагира на метамфетамин. При извършеното претърсване от жилището са иззети още: туба, съдържаща около 10 литра прозрачна течност, която при тестване с полеви тест реагира на амфетамин база; около един килограм бяло прахообразно вещество, дало реакция на амфетамин и други химикали и прекурсори, използвани в процеса на синтез на наркотичното вещество. Намерени и иззети са колби, хладници, мерителни чашки, стъклен съд.
Столичанинът е задържан в рамките на 24 часа. По случая е образувано  досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Благотворителна акция проведе ОДМВР – Перник

Благотворителна акция, за подпомагане децата на загинали полицаи и хора, нуждаещи се от парични средства проведе пернишката полиция. 4 100 лева са събрани по инициатива на всички синдикални дружества в дирекцията и ръководството й, като в доброто дело са се включили всички служители. Инициативата е стартирала в навечерието на Коледните и Новогодишни празни.
Събраните средства са разпределени по равно между 4 деца на загинали полицаи; трънчанка, претърпяла ПТП; жена, лекуваща се в Турция; дете в неравностойно положение и дете на болна колежка.
Председателят на най-големия синдикат в пернишката полиция Васил Алексиев благодари на служителите, за проявената съпричастност и човещина и заяви, че и за напред ще се провеждат подобни инициативи.
Парите са преведени по банкови сметки на нуждаещите се, а днес на церемония в областната дирекция, директорът й – старши комисар Димитър Попов връчи банковите бордера. Той също благодари за добрата организация и проявеното милосърдие.
Полицаи от РУ – Трън от три години отделят средства от заплатата си всеки месец, като постъпленията отиват във Фонда за деца на загинали служители от системата на МВР.

31 яну 2019

Добра оценка за работа си през 2018 г. получи РДПБЗН – Перник

Отчет-анализ за дейността на РДПБЗН – Перник се проведе вчера. На съвещанието присъстваха старши комисар Александър Джартов – директор на дирекция в ГДПБЗН – МВР, областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова и директорът на ОДМВР – Перник старши комисар Димитър Попов.
Директорът на институцията Емил Марков отбеляза, че изминалата година за област Перник е била спокойна, без сериозни бедствия и големи материални щети. Той благодари на областния управител за дълготрайното и ползотворното сътрудничество между Областна администрация и РДПБЗН в различни сфери. Приносът на губернатора е в организирането и функцията на работните групи разработващи Областния план за защита при бедствия, съдействието му за подобряване на материално-техническата база на дирекцията, както и за вече традиционното организиране на съвместни превантивни учения между служители на администрацията и пернишките огнеборци.
След изслушване на доклада, старши комисар Джартов даде добра оценка за работа на огнеборците от региона. Според него всички поставени задачи са изпълнени качествено и в срок.
Старши комисар Попов също подчерта доброто взаимодействие и комуникация между полицията и пожарната  и пожела това да продължи и за напред и критичните ситуации да бъдат по малко.  
Областният управител Ирена Соколова благодари за добрата съвместна работа, насочена към ликвидиране на последствията от пожари, природни бедствия, аварии и катастрофи. „Когато се работи в името на хората и за гарантиране на тяхната сигурност и безопасност е истинско удоволствие“, заключи г-жа Соколова.

В съответствие с целите на МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", през 2018 г. дейността на РДПБЗН е била насочена върху осигуряване на надеждна защита за населението и инфраструктурата при пожари, както и при други ситуации.
През 2018 г. дежурните екипи на РДПБЗН са реагирали на 1233 броя повиквания, спрямо 1363 през 2017 г. Преобладават пожарите без материални загуби – 510 бр., като същите са 41% от общия брой на произшествията. Пожарите с материални загуби са 160 бр., което е с 13% от общите, за 2017 – 195 бр. - 14%.
През настоящата година се е увеличил броят на загиналите от огън – трима. Пострадалите са намалели в сравнение с предходни години.
Пожарите със загуби са най-много в отраслите „Жилищно стопанство" – 73 бр. /45%/, „Транспорт и складиране" – 53 бр. /33%/ и „Енергетика" – 10 бр. /6%/. В зависимост от причините най-много пожари са възникнали от небрежност при боравене с открит огън, късо съединение и техническа неизправност.
През първата половина на изминалата година в РДПБЗН-Перник е доставена безпилотна техника за разузнаване и следене развитието на произшествия в големи размери.
Продължило е и успешното сътрудничество с РУО на МОН по линия на превенция и обезпечаване на пожарната безопасност и защита на учениците.

 

29 яну 2019

Полицията готова за охраната на Международния фестивал „Сурва 2019“ – Перник

Изготвен е план с конкретни мероприятия за трите дни на форума

Целият наличен състав на ОДМВР – Перник, служители от СДВР и дирекция „Жандармерия“ са ангажирани в охраната на най-голямото масово мероприятие в областния град. По 200 полицаи на ден ще бдят за реда по време на тридневния XXVIII Международен фестивал на маскарадните игри, обяви на пресконференция началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Васил Василев. Взети са максимални мерки за сигурност заради опасността от терористични актове и други нарушения.
Органите на реда ще бъдат сред публиката по време на фестивала. При всяко нарушение или инцидент, както и при оставен без надзор багаж, хората трябва да се обръщат към най- близкостоящия до тях полицай или да се обаждат на тел. 112.
Утвърден е план за разстановка на силите и средствата, за максимално покритие на цялата площ, на която ще тече карнавалът. Полицейско присъствие ще има както в зоната на игрите, така и по периферията на града, в това число и на паркингите.
За трите дни на фестивала, на 25, 26 и 27 януари, са наложени временни ограничения за движение на автомобили по всички улици, опасващи площад „Кракра“, където ще текат дефилетата. За това кметът на общината Вяра Церовска е издала нарочна заповед
Виж Тук
От днес в централната градска част започват да действат платени паркинги, други ще се ползват само от участниците във фестивала.
На основните пътни възли и кръстовища ще има указателни табели за движение на участниците в дефилетата.
Както всяка година и сега от полицията предупреждават перничани и гостите на града да не  оставят незаключени автомобилите си и да не оставят ценни вещи в купетата, да се пазят от джебчии, които се активизират особено в трите дни на фестивала, и да бъдат особено внимателни към децата си. Не са редки случаите, когато малчуганите се губят, а заради огромния брой участници и зрители, издирването им отнема часове. При подобни случаи от полицията препоръчват хората да се обръщат към най-близкия до тях полицай

24 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача