МВР

ОД Перник

 

ОДМВР и РДПБЗН- Перник стартират превантивна кампания в населените места от областта

От утре, 21 март полицията и пожарната започват превантивна кампания на територията на всички населени места в Пернишка област. Органите на реда ще направят срещи с кметовете и кметските наместници. С управниците ще бъдат коментирани мерки, касаещи безопасността и сигурността на хората в ръководените от тях територии.
Няколко акцента ще бъдат дискутирани и набелязани мерки за тяхното противодействие.
На първо място осигуряване безопасността и сигурността на децата и юношите с оглед наближаващите пролетна и лятна ваканции. В последните няколко дни станаха инциденти с непълнолетни и неправоспособни водачи на колесни превозни средства /мотопеди, мотоциклети и АТВ/ С усилията на кметовете, полицията и всички живущи могат да бъдат предотвратени подобни инциденти.
Акцент ще бъде поставен и върху безопасността и сигурността на пътното платно. С оправяне на времето започва масово движение на селскостопански машини по пътищата. Не са рядко и тези, които сядат зад волана след употреба на алкохол и шофират с превишена и несъобразена скорост. В селата се управляват нерегистрирани и технически неизправни моторни превозни средства. Засиления контрол от полицията, съдействието на местните хора, кметовете и кметски наместници ще осигури по-малка аварийност и дисциплина на пътя от всички участници. 
Ще бъдат дискутирани и най-честите проблеми и престъпни посегателства в населените места, както и начините за справяне с тях.
Изключително усложнената противопожарна обстановка също ще бъде обсъдена с представителите на местното население. Само с усилията на управниците, населението и пожарната могат да бъда преодолени негативните последици от паленето на сухи треви и отпадъци. Пламналите десетки пожари унищожиха стотици декари горски насаждения, сгради и домашно имущество.
Не на последно място ще бъдат уточнени начините на пряка комуникация на местните управници с органите на полицията и пожарната, както и ежедневните контакти на населението с кметовете.

 

20 мар 2019

Ръководството на МВР даде добра оценка за работата на пернишката полиция през 2018 г.

Намаление на телефонните измами и успешна работа по престъпленията срещу собствеността, сочи доклада на дирекцията

Добра оценка за работата на ОДМВР – Перник през 2018 г. даде зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, който присъства на годишния отчет-анализ заедно със старши комисар Стоян Темелакиев – зам.-директор на ГДБОП. Гости на събитието бяха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова,  окръжният прокурор Галина Антова, зам.-кметът на община Перник Йордан Павлов и директорът на Териториална дирекция за национална сигурност – Перник Красимир Костадинов.
В доклада за изминалата година, старши комисар Димитър Попов – директор на дирекцията отчете намаление на регистрираните престъпления с 2, 66 % и значителен спад при телефонните измами в региона. Общо са регистрирани 1793 престъпления срещу 1842 за 2017 г., което е намаление с 49 бр.
В структурно отношение с най-голям относителен дял са кражбите, които са 747 и бележат устойчива тенденция спрямо миналия период. Като цяло полицията е постигнала добри резултати в борбата с престъпленията срещу собствеността на гражданите. Намалял е и броя на противозаконните отнемания на МПС, който за миналата година е 43, а за предходната 45. През годината са установени и 58 случая на моторни превозни средства с чужди регистрационни табели, срещу 36 за 2017 г.
По линия на икономическите престъпления са регистрирани 90 броя, като намалението в сравнение с 2017 г. е близо 30 %. От тях са разкрити 29 бр., което е 32,22 % разкриваемост. Установени и иззети са двойно повече акцизни стоки през 2018г., преобладаващи по направлението са документните престъпления.
Общо 2452 досъдебни производства са разследвани от структурите  на дирекцията. От тях като бързи производства са започнати 276, приключени като такива 118 и преобразувани 158.
През 2018 г. се отчита намаление на пътнотранспортните произшествия. За годината са станали 667 срещу 727 през 2017 г. Намалението е с 60 бр. Загиналите са 9, с 3 по-малко от предходната година, а ранените 59, с 12 по-малко. Като причини с най-висок относителен дял са тези с несъобразена скорост, липса на дистанция и неправилни маневри на пътното платно. Общият брой на констатираните нарушения през миналата година е 29 671, спрямо 17 394 за 2017 г., което е с 12 277 нарушения повече. Актовете за установяване на административни нарушения са 7 745.
Добро взаимодействие с областната и общинските администрации, като и с прокуратурата и неправителствения сектор беше отчетено в доклада. Според областният управител г-жа Соколова се наблюдава устойчивост в работата на дирекцията. Губернаторът посочи необходимостта от обучение на служителите и работа по проекти, както и положителната тенденция на обмяна на добри административни модели. Търсенето на партньорство с други органи и организации е друг положителен факт, който изтъкна Соколова.
Задоволство от съвместната работа изказа и окръжния прокурор Антова. Според нея усилията през 2019 г. на прокуратурата и полицията трябва да бъдат насочени към подобряване нагласите на гражданите и задълбочена работа в областта на престъпленията срещу собствеността.

 

 

06 мар 2019

Служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР – Перник задържаха трима извършители на кражби

Арестите са осъществени непосредствено след извършеното престъпление

Трима са задържани за кражба от къща в пернишкото с. Дивотино. Престъпното посегателство е направено на 04 март през нощта, когато било проникнато в частен имот и откраднати множество ценности. Непосредствено след извършване на деянието, в с. Мало Бучино са задържани трима мъже на 42, 45 и 50-годишна възраст, всички от столицата. В имота е проникнато чрез отключване на входната врата и последователно разбиване на 2 метални каси. От тях са откраднати около 300 грама ценности. Триото е било добре подготвено, като в колата им са открити и иззети множество инструменти за проникване в жилища и такива за рязане на метални каси. До задържането им се е стигнало след предварително проведено оперативно наблюдение.  
„Заловени са след добре планирана и проведена акция от служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР – Перник“ подчерта директорът на ОДМВР- Перник старши комисар Димитър Попов. Данните бяха огласени заедно с г-жа Аделина Алексиева  - районен прокурор на Районна прокуратура – Перник на съвместен брифинг днес в сградата на полицията. Районният прокурор подчерта, че срещу тримата са събрани достатъчно доказателства и са привлечени като обвиняеми. Първоначално са били задържани за 24 ч., а последствие за 72 с прокурорско разпореждане. Предстои да им бъде поискан постоянен арест, тъй като могат да се укрият или да извършат друго престъпление, заключи г-жа Алексиева.  Всички са криминално проявени, познати предимно с кражби. 
Започнато е досъдебно производство и действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Перник.

 

05 мар 2019

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача