МВР

ОД Перник

 

Новини

Полицията в Пернишко на крак по време на изборите

Това бе обявено днес по време на нарочна пресконференция в дирекцията

В ОД на МВР- е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността във връзка с провеждането на изборите за членове на Европейски парламент. Това обявиха на пресконференция днес старши инспектор Митко Митков от отдел "Охранителна полиция" и колегата му Александър Рангелов от "Пътна полиция". Всички служители на дирекцията, жандармерия, Гранична полиция и пожарните служби ще охраняват реда и изборните секции в деня преди и по време на вота в областта. Органите на реда поемат охраната на секциите на 25 май и приключват работата си след  обявяване края на изборния ден и транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК. 
Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени лица, в нетрезво или неадекватно състояние.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОД на МВР-Перник  и паспортните звена в РУ на МВР в областта ще работят на 24 и 25 май от 8,30 до 17,30 часа, а  на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. 
Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да упражнят правото си на глас. При невъзможност да им бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., те ще могат да получат удостоверение, с което да гласуват. За тази цел е необходимо лично да подадат искане в  сектор „Български документи за самоличност“ в областния град и в  паспортните звена и РУ  на МВР, за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден - 26 май 2019 г.
Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232 и e-mail:
[email protected] Със заповед на директора на ОДМВР – Перник старши комисар Димитър Попов са определени мобилни групи, които да реагират на всеки един сигнал.

 

22 май 2019

Нови успехи за отборите по стрелба на ОДМВР – Перник.

Пернишките полицаи се класираха на Първо място в провелия се зонален турнир по стрелба в гр. Благоевград. Надпреварата се е състояла на 17 май и в нея са взели участие отбори от ОДМВР – Благоевград, Перник, Кюстендил и Регионалните дирекции „Гранична полиция“ Кюстендил и Благоевград. Пернишката дирекция се е състезавала с три отбора – два мъже и един жени. Отборът в състав Александър Стоянов и Мартин Малинов е завоювал първото място. В индивидуалната надпревара Мартин Малинов е първи. Вторият отбор в състав Кирил Кирилов и Калоян Ефтов също са се е представили достойно. При дамите отново най-точен е мерника на пернишкия отбор. Александра Атанасова и Мария Вълчанова са завоювали първото място. Александра е първа в индивидуалното класиране, а Мария втора.

 

21 май 2019

Утре ще се проведе XХ областно състезание на младежките противопожарни отряди

На 10 май тази година, от 10,00 часа на стадиона в с. Ковачевци ще се проведе XХ областно състезание на младежките противопожарни отряди (МПО) „Млад огнеборец“ – Перник 2019 г.
Организатор е РДПБЗН-Перник в партньорство с РУО на МОН и Областна администрация на област Перник. Откриването е от 10,00 часа.
Право на участие имат отборите класирали се на първо място в проведените общински състезания на МПО „Млад огнеборец“. В РДПБЗН-Перник са регистрирани заявки за участие от четири отбора – представители на общините Перник, Радомир, Брезник и Трън. Отборите се състоят от 9 души плюс един резерва или общо от 10 състезатели. Възрастовата граница за участие на състезателите е от 12 до 16 години.
Състезанието включва две спортни дисциплини:

  • "Бойно разгръщане на състезателна пътека";
  • "400 м щафетно бягане с препятствия".

Провежда се с цел повишаване физическата дееспособност на младежите и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.
Класирането е въз основа на резултатите в двете състезателни дисциплини се определя първенец в комплексното класиране, който ще представлява област Перник в републиканските състезания на МПО „Млад огнеборец“.
Награждаване на отборите и закриване на състезанието – около 12,00 часа.

09 май 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Подаваната информация трябва да е относима към дейността на МВР по време на изборния процес

От вчера /7 май/  до 27 май 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.
Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

08 май 2019

Полиция и пожарна ще се грижат за сигурността в Пернишка област по време на Великденските празници

Организирани са множество мерки за недопускане на нарушения на обществения ред

По повод предстоящите Великденски празници ОД МВР и РД ПБЗН  Перник са предприели мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на публични прояви. Те бяха огласени днес, на проведен нарочен брифинг в сградата на областната дирекция.

В ход са и проверки за недопускане на незаконен превоз и търговия с животни, суровини и хранителни продукти. 
В празничните дни се предвижда засилено полицейско присъствие, както по главните, така и по третокласните и общински пътища и подходите и районите на питейни и увеселителни заведения и православните храмове. Пътни полицаи ще има и в районите на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Предвидено е провеждането на специализирани полицейски операции по различни направления на дейност, при които ще се следи най-вече за водачи употребили алкохол или неправоспособни такива, както и използване на обезопасителни колани или каски и наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.
 Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в областта са извършили контролни проверки на църквите и манастирите, в които ще се провеждат празнични богослужения. Служители от направление „Държавен противопожарен контрол“ са извършили инспекция на 53 православни храма на територията на област Перник, като в 5 от тях са установени нарушения, за които има издадени писмени разпореждания за отстраняването им. Проверени са ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на църковните служители. Огнеборци ще следят за спокойното протичане на празничните литургии в по-големите църкви в Пернишка област.
За да бъдат спокойни и светли Великденските празници и с цел осигуряване на пожарната безопасност, в районите на манастирите и храмовете ще има засилено полицейско присъствие за предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност на пътищата и подстъпите към тях.   

24 апр 2019

Препоръки на Пътна полиция към всички, които ще пътуват по време на Великденските празници

БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН

Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.

Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност.

Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

В последния работен и последния почивни дни се забранява движението на товарни автомобили по автомагистрала „Струма“ в часовия порядък както следва – последен работен ден от 16 до 20 ч. и последен почивен ден от 14 до 22 ч. Осигурен е паркинг в района на с. Старо село.

За да може всеки да е на празниците със семейството си и да няма инциденти на пътя, ето няколко съвета от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:

-          Провери изправността на превозното средство

-          Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път

-          Планирай пътуването, но не и времето за пристигане

-          Провери за ограничения по маршрута си

-          Провери за срока на валидност на документите

-          Провери за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата

-          Шофирай концентрирано

-          Запази спокойствие при попадане в колона

-          Бъди отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя

-          Бъди толерантен

-          При нужда позвъни на телефон 112

ПРОВЕРИ ИЗПРАВНОСТТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Провери преминат ли е периодичният преглед за проверка на техническата изправност

- Провери спирачната система, маслото, антифриза и светлините

- Провери състоянието на чистачките. Ако трябва, подмени перата с нови

- Зареди резервоарчето с миеща течност за стъкла

- Провери състоянието на гумите, в т.ч. и на резервната. Прецени в момента нуждата от смяна на зимните гуми с летни

- Провери в моторното превозно средство (отнася се за 3- и 4-колесни МПС) налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител

- Провери съдържанието на аптечката и състоянието (изправността) на пожарогасителя

- Ако превозното средство е технически неизправно, пътувай с друг автомобил, с влак или автобус

ПОДГОТВИ СЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНИ АКСЕСОАРИ ЗА ДЪЛЪГ ПЪТ

- Не забравяй да монтираш стабилно (съгласно инструкцията за употреба) детско обезопасително столче (седалка), ако ще превозваш и дете (деца)

- Зареди вода за пиене и вода за автомобила

- За мобилния телефон вземи зарядно за автомобил

- Сложи в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор

- Зареди повече гориво в случай, че пътуването се удължи

- Ако маршрутът и районът за почивка са ти непознати – подготви (и си носи) карта за ориентир

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО, НО НЕ И ВРЕМЕТО ЗА ПРИСТИГАНЕ

- Планирай пътуването отрано и практично

- Тръгни по-рано, за да избегнеш натоварванията по маршрута

- Използвай светлата част на деня за придвижване

- Прави по-чести почивки, ако пътят е дълъг

- Ако има и друг шофьор, сменяйте се, за да отпочивате, ако пътят е дълъг

- Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри

ПРОВЕРИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ ПО МАРШРУТА СИ

- Планирай маршрута си и местата, които ще посетиш

- Осведоми се за въведени временни ограничения на движението

- Провери има ли участъци в ремонт

- Информирай се за обходните маршрути и при нужда се снабди с карта за ориентир

- Проучи местата за отдих и възможностите за паркиране край обектите, които ще посетиш    

ПРОВЕРИ ЗА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ

- Провери валидността на свидетелството си за управление на МПС. Не тръгвай на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност

- Провери валидността на полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Не тръгвай на път без валидна полица

- Не забравяй да вземеш свидетелството си за управление на МПС и контролния талон

- Не забравяй и свидетелството за регистрация на превозното средство

- Не забравяй валидната полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите

- При напускане на територията на страната носи валиден международен сертификат за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за чужбина – „Зелена карта“

- Носи документа, отразяващ датата за извършване на следващия периодичен преглед за проверка на техническата изправност

- Ако ще преминаваш по платената пътна мрежа, плати винетна или тол такса за превозното средство, което управляваш

- Провери стикерът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите залепен ли е на определеното място

- Ако ще пътуваш зад граница, провери какви документи са ти нужни, ако ги нямаш, снабди се с тях и не ги забравяй

- За някои чужди страни се изисква паспорт. Информирай се предварително за това

ПРОВЕРИ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ ГЛОБИ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

- Преди пътуване се информирай за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП)

- Информация за неплатени глоби по ЗДвП може да получиш:

- във всяко районно управление на МВР

- в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР

- от Портала за електронни административни услуги на МВР

- Ако имаш неплатени задължения, рискуваш:

- временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (на водач), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 1, б. „д“ от ЗДвП)

- временно спиране от движение на пътно превозно средство (на собственик), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП)

- Информация за реда и начина на плащане на глоби може да намериш на адрес:

https://mvr.bg/opp/административни-услуги

в статията „Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата“.

ШОФИРАЙ КОНЦЕНТРИРАНО

- Преди шофирането почини добре

- Докато шофираш, не се разсейвай – с писане или говорене по телефона, с търсене на обхват или станция, с отклонение на мислите, с обслужване на пътниците, с ядене и др.

-  Движи се със съобразена с пътните условия скорост

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб

- Бъди особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими

-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта

ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.

- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притесняваш водача в автомобила отпред

- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара

- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив

- При образувана колона на автомагистрала не заемай/не използвай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи

- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи

БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ СЕБЕ СИ,

СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ НА ПЪТЯ

- Не пий алкохол поне 8 часа преди отпътуването на далечно разстояние

- Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

- Въздържай се от обилно нахранване преди шофиране, за да избегнеш сънливостта и забавените реакции

- На дълъг път нека шофира най-опитният

-  Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца

- Поставяй предпазна каска, ако си с мотопед или с мотоциклет

- Осигури каска и за пътника, настоявай да я използва

- Поставяй предпазен колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това

- Не превозвай деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки или столчета) за всяко от тях

- Ползването на колан/каска, а за деца – на седалка или столче, е задължително съгласно Закона за движението по пътищата

- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора

- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение

- Възпрепятствай управление на МПС от неправоспособни

- Не допускай твоят шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдеш и ти

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт

 

БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН

-       Не забравяй, че пешеходците, децата и възрастните (престарелите) хора са уязвими участници в движението по пътищата

-       Помни, че водачите на двуколесни пътни превозни средства (велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти) също са уязвими участници в движението по пътищата

-       Давай път на пресичащите пешеходци, но задължително се убеди, че шофьорът отзад е възприел намерението ти

-       Ако превозното средство пред теб спре внезапно, значи има причина. Спри и ти, не предприемай веднага маневра да го заобиколиш отляво или отдясно

-       Помни, че при сблъсък между пешеходец и превозно средство, пешеходецът е многократно по-уязвим и раним

-       Не забравяй за „мъртвата точка“ на огледалата

-       Мотоциклетистите са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят твоето превозно средство

-       Не засичай водач на двуколесно превозно средство. Двуколесните  са неколкократно по-нестабилни от превозни средства с 3-, 4- и повече колела

-       Винаги търси визуален контакт с останалите участници в движението, с които си попаднал в „конфликтна“ точка и трябва да решите кой да премине пръв. Не продължавай движението си, ако не си убеден, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ти

ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112

Отдел „Пътна полиция” при

Главна дирекция „Национална полиция

24 апр 2019