МВР

ОД Перник

 

Новини

Актуална информация за оперативната обстановка и пътнотранспортния травматизъм в региона бе представена на редовната месечна пресконференция в Перник

Резултатите от работата през месец декември 2018 г. бяха представени от комисар Сашко Христо, зам.-директор на ОДМВР. Статистиката показва, че са регистрирани 65 престъпни посегателства, с 25 по-малко от предходния месец. Най-много са случаите на управление на МПС след употреба на алкохол над 1, 2 промила – 11 бр. при 15 за ноември. Следват взломните кражби, които са 8, с 2 по-малко. Унищожаване и повреждане на чуждо имущество е имало в 7 случая, отново с 2 по-малко от предходния период. Комисар Христов подчерта, че най-много престъпления са извършени на територията на Първо – РУ – 29 бр. Часовият пояс с преобладаващи посегателства е 08, 00 – 18, 00 ч.
По данни на комисар Васил Василев, началник отдел „Охранителна полиция“, ОДМВР – Перник е предприело действия за осигуряване реда и сигурността по време на традиционния Международен кукерски фестивал – Сурв – Перник 2019. Ще има допълнителни сили от СДВР и Дирекция „Жандармерия“.
Бяха отчетени и резултатите от пътнотранспортния травматизъм през 2018 г. 667 са пътнотранспортните произшествия, с 9 загинали и 56 ранени. Това е с 60 по-малко от 2017 г., трима загинали и 12 ранени по-малко. По показател намалени ПТП през годината Областната дирекция се нарежда на Трето място, след Сливен и Кюстендил. Най-честите причини за катастрофи са несъобразената скорост и неспазване на дистанция. Близо 30 хиляди нарушения са констатирани през годината от пътните полицаи.

09 яну 2019

Ученик от Детско полицейско управление - Радомир Втори в Национален конкурс за рисунка

Петокласникът Иван Петров от радомирското Основно училище „Хр. Смирненски“ е на второ място в Националния конкурс за детска рисунка на тема „Полицаят е мой приятел и учител“. Още едно второ място е определило журито, за момиче от гр. Търговище. На първо място е дете от гр. Кърджали, а на трето трима - от Разград, Ловеч и Кърджали.
Специално жури е оценило призовите места от общо 84 детски рисунки, изпратени от 27 ОДМВР и СДВР.
Церемонията по награждаването се е състояла вчера, в гр. София. Младите полицаи са посрещнати радушно от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП и старши комисар Благородна Макева, д-р – зам.-директор на ГДНП. Децата и придружаващите ги ръководители са се снимали за спомен с ръководството на главната дирекция.
Възпитаниците на Детските полицейски управления са гостували и на министър Младен Маринов и главен комисар Ивайло Иванов – главен секретар на МВР. Те са ги сурвакали за здраве, с пожелания за успехи в нелеката им работа.

21 дек 2018

Полицията предприе мерки за безопасност по Коледа и Нова година

Осигурено е засилено присъствие на местата за масово събиране на хора

Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници, от страна на ОДМВР - Перник са предприети необходимите действия, за осигуряване на добър обществен ред и сигурност на гражданите.  Изготвени са графици за допълнителни дежурства, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува и се провеждат срещи, за уточняване на взаимодействието с представителите на контролните органи, общините и управителите на заведения и тържища. Ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, за гарантиране безпроблемното протичане на увеселителните мероприятия. 

Пътуването с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Този сезон, характерен с мъгли, мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи.  Шофьорите не бива да сядат зад волана,  ако въздействието на поетия алкохол не е отминало – контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен. Ще бъдат  провеждани специализирани полицейски операции през всички празнични и почивни дни.
В дните с очаквана най-висока интензивност на движението ОДМВР – Перник, съвместно със стопаните на пътя, ще осигурят с временна сигнализация за ползване на 2 ленти в по-натоварената посока на международния път Е-79 /София – Кулата/.
По празниците, на територията на целия регион и особено в участъците на главните и първокласни пътища ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, за регулиране и облекчаване на движението.


Много хора по празниците тръгват да пътуват. За да няма неприятни изненади при завръщането,  е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи.
На първо място отново е дискретността - не бива много хората да знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.  Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището.  В никакъв случай не  бива да се оставят в дома големи суми пари, бижута и злато. Ако жилището ще е празно само за една нощ,  осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. Непрекъснатото писане във фейсбук за това, къде се намирате също може да ви изиграе лоша шега.

Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите.
Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Една от схемите, която прилагат джебчийките е следната: „Отивате в магазин или мол, за да купувате подаръци. Респективно, носите повече пари. Изведнъж  край вас започва да се запъва и да реве добре облечено дете, което вдига страшен шум, всички го гледат. Е, докато го гледат,  става опразването на чанти и портфейли“.

По време на празниците се активизират измамниците!
Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците добиват  личните данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да „източат“ банковите им карти.
Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Един от популярните сценарии е за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста. Друг хит при измамите е, че вие сте в опасност и някой ще ви нападне и обере. Тази информация се съобщава по телефона, след което се обаждат от името на полицейски началник и искат събиране и даване на голяма сума пари, която да послужи при залавянето на нападателите. Указанията са, левовете да бъдат сложени в торбичка и хвърлени през терасата или оставени до кофа за боклук.
Най-често жертви стават възрастни хора, затова по-младите трябва да ги предупредят за съществуващата опасност.
От полицията съветват по никакъв повод да не се дават пари на непознати хора и при всяко съмнение да се търси помощ от МВР.

Не подценявайте противопожарните изисквания.
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на Коледните и Новогодишни празници  повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Да не се оставят на терасите леснозапалими и горими материали, тъй-като могат да попаднат хвърлени бегалски свещи или бомбички, който да ги запалят.

Грижливо да бъдат изключени всички електроуреди преди пътуване, защото при бързината често това се забравя и води до пожари и нежелани последици.

Гражданите могат да подават всякакви сигнали за нарушения, престъпления или пътнотранспортни произшествия на тел 112. Органите на реда ще реагират своевременно.

 

 

19 дек 2018

ОДМВР – Перник с мерки за безопасно използване на пиротехнически изделия по време на празниците

Полицията предприе  мерки за осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение по време на Коледните и Новогодишни празници. Извършват се проверки   в търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и недопускане на нерегламентираната им продажба на места без разрешение. 
Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят пиратки. Гърмежите, предизвикани от неправомерното им използване, често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.
Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, вследствие на употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.
Недопустимо е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.
Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1.Фойерверки – в четири категории;

2.Сценични пиротехнически изделия;

3.Други пиротехнически изделия

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:
1. Категория "Фойерверки от категория 1" е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;
2.От категория "Сценични пиротехнически изделия" - на лица под 16 години;
3. От категория "Други" – на лица под 18 години.
Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. При възпламеняване и зареждане в ръка или близо до лицето и косата, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Опасно е и паленето на пиратки със запалка.
Полицейските експерти отправят следните препоръки към хората, които са решили да използват пиротехнически изделия с увеселителна цел: 
- Фойерверките и илюминациите да се изстрелват само от подходящи места, които няма да представляват опасност за околните.
- Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.
- Пиротехническите изделия трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица.
- При индикация за дефект - оставете пиротехническото средство да престои поне 5 минути там, където е паднало. Залейте с вода, за да обезвредите. 
- Не паркирайте автомобила си под терасите на жилищни сгради, защото може да бъде повреден, запален (разбира се неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

 

18 дек 2018

Деца посетиха Първо РУ – Перник

14 малчугани на възраст 6-7 години от детска градина „Райна Княгиня“ № 15 в Перник посетиха Първо РУ – Перник вчера. Под ръководството на г-жа Камелия Милчева, инспектор „Детска педагогическа стая“ децата се запознаха на място с условията, при което се трудят полицаите и колко отговорна, рискована и необходима е тяхната професия за обществото.
С голям интерес малките посетители се запознаха с помощните средства, използвани от служителите на реда. Палките, белезниците, бронежилетките, щитовете и каските ги впечатлиха неимоверно и голяма част от тях пожелаха да ги сложат на телата си. |
Голямо вълнение и любопитство беше предизвикано и от стрелбището, където униформените тренират и залата за фитнес и спорт.
Очакван интерес сред младата аудитория предизвикаха полицейските автомобили, до които се докоснаха и разбраха тяхното предназначение и използваните технически съоръжения. Но най-много бяха впечатлени от полицейското куче, което изпълни множество команди и откри скрит предмет в лек автомобил.
Навсякъде където бяха, малчуганите направиха множество снимки за спомен. Накрая бяха почерпени с бонбони и лакомства и си тръгнаха развълнувани и много впечатлени, с пожелания към полицаите за Весела Коледа и щастлива Нова година.

 

06 дек 2018