МВР

ОД Перник

 

Новини

Множество награди по случай професионалния празник на служителите от МВР – 05 юли

Днес, на тържествено събрание по случай 140-години от създавенто на МВР, в сградата на ОДМВР – Перник бяха наградени служителите от дирекцията, постигнали високи резултати при осъществяване на дейността си.
С „Почетен знак“ на МВР – втора степен е награден началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. Същото отличие, но трета степен получават и двама служители от сектора. Наградите са от Младен Маринов, министър на вътрешните работи.
С „Грамота“ от административния секретар на МВР г-н Бойко Славчев е наградена Звезделина Василева – главен юрисконсулт в дирекцията.
„Писмена похвала“ от директорът на ОДМВР – Перник старши комисар Димитър Попов получиха 7 служители от дирекцията, за проявена самоинициативност и постигнати отлични резултати при представянето на Областната дирекция  в провежданите ежегодни турнири по стрелба. Отново с „Писмена похвала“, но за съществен принос и постигнати високи резултати при изпълнение на професионалните задачи, са отличени 46 служители на полицията, в това число заместник директорът комисар Сашко Христов и началник отдел „Охранителна полиция“ комисар Васил Василев.  
На церемонията бяха връчени и наградите от провелия се турнир по стрелба в чест на празника.
На първо място индивидуално жени се класира Александра Атанасова от отдел „Разследване“. Втора е Анна Кирилова от група „Миграция“ и трета Цветелина Ленкова от Първо РУ. При мъжете първи е Ивайло Ангелов – от Първо РУ, втори Мартин Стоянов  - сектор „Пътна полиция“ и трети Румен Евтимов от същия сектор.
В отборната надпревара на първо място при жените е тимът на отдел „Разследване и група „Миграция“, на второ Първо РУ и на трето отдел „Охранителна полиция“. Първи отбор на Първо РУ е първенец при мъжете. На второ място е сектор „Пътна полиция“, а на трето РУ – Радомир.
Ключовете на 5 нови автомобила „Шкода“ бяха връчени от старши комисар Димитър Попов. Първо РУ получава два автомобила и по един за Второ РУ, РУ – Радомир и РУ – Брезник.
По случай празника са получени множество поздравителни адреси, в това число от областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова и от г-жа Вяра Церовска – кмет на Община Перник.
В заключителната си реч по време на церемонията, старши комисар Попов поздрави всички отличени по случай празника, изказа задоволство от постигнатите професионални резултати и пожела на служителите крепко здраве, лични и професионални успехи.

04 юли 2019

Препоръки на ГДНП – отдел „Пътна полиция“

Лятна доза безопасност

 „Пътна полиция” дава ЛЯТНА ДОЗА БЕЗОПАСНОСТ за деца и възрастни за ползване през лятната ваканция

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

 1. Върви по тротоара
 2. Използвай подлезите и надлезите
 3. Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
 4. Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
 5. Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
 6. Пресичай улицата бързо
 7. Пресичай само на зелено
 8. Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
 9. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
 10. Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
 11. Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
 12. Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

 1. Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
 2. Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
 3. Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
 4. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
 5. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
 6. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
 7. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
 8. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
 9. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
 10. Използвай велоалеята, ако има такава 
 11. Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
 12. За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед

ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

 1. Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
 2. Шофирай трезвен. Не се дрогирай
 3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
 4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
 5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
 6. Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
 7. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
 8. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
 9. Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
 10. Бъди толерантен към останалите
 11. Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
 12. Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност

ЗА ПЪТНИЦИ

 1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
 2. Пътувай при трезвен и недрогиран водач
 3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
 4. Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
 5. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
 6. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
 7. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
 8. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
 9. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
 10. Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
 11. Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
 12. Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници


27 юни 2019

Акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя“ ще се провежда през летните месеци

Целият състав на Охранителна и Пътна полиция ще бъде включен в контрола на движението в областта през летните месеци с фокус върху безопасността на децата, които са във ваканция, обяви на пресконференция главен инспектор Слави Лазов, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Перник. През летните месеци ще се проведат специализирани операции в рамките на акцията, с цел контрол на пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, използване на обезопасителни колани и системи, установяване на неправоспособни водачи.
От началото на тази година до края на месец май на територията на областта са регистрирани 238 ПТП, от които 16 тежки с 5 загинали и 4 ранени. Две са с участието на деца, пострадали при катастрофите.
През периода юни – август минала година са станали 193 ПТП, от тях 19 тежки с 3 загинали и 19 ранени. 4 от произшествията са с деца, които са пострадали. Двама велосипедисти, един водач на мотоциклет и един пътник.
Според началника на Пътна полиция, най-честите нарушения се правят от възрастовата група 14-16 години. Тези деца карат мотопеди, АТВ-та и други двуколесни моторни превозни средства и нарушават правилата за движение. Не по-малко са и велосипедистите, които също не спазват реда. Когато бъде заловен в нарушение велосипедист до 16-годишна възраст, глобата е за родителя. Над 16-години санкцията е за нарушителя.
След направени анализи на произшествията през летните месеци експерти на ГДНП са изготвили препоръки, насочени към всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на МПС, пътници /публикуваме ги отделно/.
На 5 юли ще се честват 140 години от създаването на МВР.  Проявите посветени на празника започват от 2 юли с турнир по стрелба, участие в който са заявили почти всички подразделения на ОД на МВР – Перник. На 2 и 3 юли ще има Дни на отворените врати в Областната дирекция и в районните управления, а на 04 юли ще се проведе тържествено събрание, на което ще бъдат наградени служители, постигнали високи резултати в служебната си дейност.    

27 юни 2019

РДПБЗН: Да опазим природата от ПОЖАРИ !

Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в земеделските земи и горските територии.

Ежегодно пожарите в природата причиняват огромни загуби на страната и нанасят сериозни вреди на околната среда. Унищожава се природното богатство – горите, загиват различни животински видове, опожаряват се селскостопански сгради, съоръжения и жилища. Много са и регистрираните случаи на загинали и пострадали граждани от огнената стихия в бита и природата.

От началото на годината в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Перник са регистрирани общо 719 пожари, като за същия период на миналата година са били 232. Пожарите без загуби са 611 броя, а през същия период на миналата година 163 броя - близо 4 пъти повече пожари в сухи треви в сравнение с миналата година. Пожарите в горския фонд от началото на годината до момента са 14 броя, като за същия период на миналата година е бил само 1 брой - отново много повече пожари през 2019 г.

Анализа на причините показва, че всички пожари в сухи треви и горски масиви са причинени от дейността на човека и само 2 % се дължат на природни явления.

В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания, за да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от пожари, е необходимо да се знае следното:

 • Със заповед на областният управител на област Перник е определен пожароопасния сезон в горите. Обръщаме внимание, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност през летния пожароопасен сезон. Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Деянието е инкриминирано – чл.331, ал.2 от НК: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.”.
  Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото се определя след преценка на пожарния риск за околните насаждения, по възможност трябва да е в близост до вода (язовир, река, ручей, извор, чешма). Огнището се подготвя кръгло, с диаметър до 1 м и се огражда с венец от камъни с височина около 20 см. или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията. Огнището се огражда с минерализована ивица – това е ивица, почистена от цялата тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. Мястото не се напуска от хората, преди да е напълно изгасен. При ветровито време не се пали огън - летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време;
 • Абсолютно недопустимо е да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея;
 • Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник;
 • Има случаи, в които техническа неизправност на машина или превозно средство, работещо в гората или земеделската земя може да причини огнено бедствие. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горските или земеделските територии, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
 • В случай на пожар - не губете време. Незабавно се обадете на телефон 112.
През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!

21 юни 2019

Двама криминално проявени са задържани за търговия и притежаване на наркотични вещества

Иззети са марихуана, амфетамин и екстази

Акциите са проведени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник и криминалисти от Второ РУ.
На 18 юни, на ул. „Вардар“ в областния център спецполицаи от областната дирекция задържали 27-годишен перничанин в момент на продажба на наркотици. По-късно бил претърсен района  и входа на блока в който живее. Иззети са около 50 грама марихуана, 50 грама амфетамин и 50 хапчета екстази.
Вчера, в пернишкия кв. „Изток“ е проверен 19-годишен младеж. При направения му личен обиск са иззети около 7 грама амфетамин.
Двамата са познати на полицията и са задържани за 24 ч. с полицейска мярка.
Започнати са досъдебни производства и действията по разследванията продължават.

20 юни 2019

Полицията издирва 84 годишна жена

ОДМВР – Перник издирва Мара Борисова Заркова, на 84 г. Жената е в неизвестност от 14 май тази година и е с постоянен адрес гр. Перник.  Последно е забелязана на 08 май 2019 г. в района на радомирското с. Поцърненци, където притежава наследствена къща.
Висока е около 160 см.; с кафяви очи; къса боядисана и разресана на път коса  и  леко  пълно телосложение.  Същата се  подържа в добър  външен  вид  и  изглажда видимо  по-млада  от   действителната  си  възраст.  По данни на сина й, майка му  Мара Борисова Заркова  страда  от лека форма на старческа  деменция. В деня в който е била видяна за последно в  района на с. Поцърненци, общ.Радомир,  същата е била облечена в бежово – жълто  яке  от  плат   и  зелена  на  цвят пола.
Който има информация за жената, да се обади на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

31 май 2019

Директорът на ОДМВР – Перник, областният управител и кметът на Радомир връчиха наградите на финалистите в Националната програма „Работата на полицията в училищата“ 2018/2019 г.

Финалният етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата" под мотото: „Ваканция – здравей! Да играем безопасно!" домакинства община Радомир с провеждането на спортно състезание. Събитието се състоя на градския стадион.В общо шестте отбора се включиха ученици от 4 и 5 клас от общините Радомир, Земен и Ковачевци, които премериха сили и бързина в няколко отделни етапа.
Чрез тях те демонстрираха знания и умения за овладяване на агресията, хулиганските и вандалски прояви, превенцията на престъпността, безопасността на движението по пътищата и основните дейности на полицията и нейните служби за помощ и съдействие на гражданите.
Отборите, представили се на призовите места, бяха отличени от областния управител Ирена Соколова, директорът на ОДМВР - Перник старши комисар Димитър Попов и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.
Соколова поздрави организаторите на инициативата в лицето на ОДМВР, РУ-Радомир и МКБППМП - Радомир:
 "През своето 19-годишно съществуване програмата „Работа на полицията в училищата" се доказа като всеобхватна и резултатна в гарантирането на безопасността на децата. Всеки випуск ученици, чрез ролеви ситуации, игри и полезни знания, се запознава отблизо със задълженията и отговорностите на действащ полицейски екип. Вярвам, че този проект има своето бъдеще и отразява институционалното отношение, ангажираност и грижата към подрастващите в посока на личната им безопасност, както навън, така и в интернет пространството.", каза губернаторъ
Националната програма „Работа на полицията в училищата" стартира през 2000 година и има за цел засилване на присъствието на полицейските служители в учебните заведения и запознаване на децата с теми, които ще доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни и повишаване на тяхната сигурност и безопасност

 

30 май 2019

Ученици показаха уменията си при извънредни ситуации

Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" се проведе днес в Перник. Проявата е под патронажа на областния управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова. Организатори са РДПБЗН – Перник, РОУ и Областен съвет на БЧК. Награденият фонд е осигурен от Областна администрация  - Перник.
На първо място се класира XII ОУ „Васил Левски", на второ учениците от VIII ОУ „Кракра Пернишки", а трети  са възпитаниците на ОУ „Алеко Константинов"

Надпреварата включваше два етапа – теоретичен и демонстративе.Учениците демонстрираха уменията и реакциите си за действие в обособени центрове за земетресение, център производствени аварии, който включва - химическа, биологична и радиационна защита, индивидуални средства за защита, оказване на първа долекарска помощ на пострадали при бедствия, наводнения и гасене на пожари.
Отборът победител ще представи област Перник на републиканския кръг от ученически състезания по Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, който ще се проведе на 26, 27 и 28 юни 2019 г., в Стара Загора.
Наградите връчиха зам.-областният управител Иво Иванов и служители от ГДПБЗН- София и РДПБЗН – Перник.

30 май 2019