МВР

ОД Хасково

 

03 апр 2020

Верижна катастрофа на магистралата край Харманли /обновена/

Продължава огледът на мястото на инцидента

22 тежкотоварни автомобила са участвали във верижното произшествие край Харманли, станало тази сутрин, малко след 7 часа на автомагистрала „Марица“ между пътните възли „Тополовград“ и „Симеоновград“. Движението между двата пътни възела е спряно.  

ТИР-овете са част от колона, движила от ГКПП „Капитан Андреево“ към вътрешността на страната. По първоначални данни, най-вероятната причина е намалена видимост поради гъста мъгла.

На място са автоексперти, служители на АПИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Спешна помощ, Пътна помощ, разследващи полицаи и спасители. Районът е отцепен, а движението се пренасочва през Харманли.

При инцидента има двама загинали. Установена е самоличността им - турски гражданин на 46г. и български водач на 62г., също управлявал камион с турска регистрация. От МБАЛ-Хасково съобщават, че шестима, пострадали при инцидента, са потърсили медицинска помощ. Състоянието им е стабилно. Всички ранени са без опасност за живота. 

В хасковската болница  за лечение са настанени : 60-годишен водач от Сърбия с открита фрактура на ляв крак; 39-годишен мъж от Босна – със счупени ръка и крак и разкъсна рана на лява ръка. В отделението по "Ортопедия" са и двама свиленградчани на 42г. и 20г. По-възрастният е с фрактура на 6-то и 8-мо ребра и локсация на става на десен крак. Синът му е с фрактура на лакет на дясна ръка. Последният, посетил борницата е 41-годишен турски водач, на който не са установени травми.

Извършват се активни процесуално-следствени действия, като и в момента продължава огледа на местопроизшествието. Продължава разчистването на пътя. Ударените камиони ще бъдат изтеглени на паркинг, където да се претоварят.  

Поради фактическа и правна сложност разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел. Досъдебното производство е за причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице, престъпление по чл. 343 ал. 3 вр.ал. 1 чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс и се наблюдава от Окръжна прокуратура Хасково.

 

42-годишен хасковлия е с постоянна мярка на задържане за държане на дрога

Мъжът бе задържан от криминалисти преди дни в Хасково

Полицаи провериха колата и дома му в областния град, където откриха дрога с цел разпространението й. Днес по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът му определи мярка за неотклонение „задържане под стража”. Привлеченият като обвиняем мъж, държал с цел разпространение 50 таблетки амфетамин, 20 полиетиленови пликове, съдържащи амфетамини и 9 полетиленови пликове, съдържащи марихуана - престъпление по чл. 354а ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за откритите в дома му стоки с лого на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя – 698 спортни артикула, 450 заготовки и 9200 етикети, престъпление по чл. 172б ал. 1 Наказателния кодекс.

Служителите на полицията установили, че в откритите 20 полиетиленови пликове се съдържат 3 241 хапчета амфетамини, отделно са намерени 50 хапчета метамфетамини и 9 пакетчета марихуана, с общо тегло 14 грама.

Определението на Окръжен съд – Хасково подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив. 

01 апр 2020

Буферния паркинг на бившето летище "Узунджово" функционира добре

Областният управител на област Хасково, директорът на ОДМВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков и директорът на Областното пътно управление направиха проверка днес  на временния паркинг на бившето летище "Узунджово" относно  функционирането му. Те се запознаха с организацията, осигуряваща реда при престоя и преминаването на паркинга, както и санитарно-битовите условия на шофьорите. Теренът бе обособен преди седмица с цел облекчаване трафика на тежкотоварни коли във връзка с разпространението на коронавируса.

По време на инспекцията стана ясно, че буферният паркинг за тирове функционира добре. Областният управител Стефка Здравкова увери, че вече е осигурен кетъринга за водачите чрез две желаещи да доставят храна фирми. На терена има поставени 30 химически тоалетни и 24-часово видеонаблюдение. Всеки влизащ ТИР се дезинфекцира. Проверяващите отбелязаха, че държавата активно работи, за да може камионите на „Капитан Андреево“ да минават бързо и шофьорите да не чакат, за да свършат работата си.

По данни на старши комисар Цанков от старта на буферния паркинг до вчера, полицейските екипи са съпроводили до бившето летище 2551 товарни камиона, а до ГКПП „Капитан Андреево” – 2632 ТИР-а. В охраната и съпровождането на ТИР-овете са ангажирани около 70 полицая и служители на ТОЛ и ДАИ.

В момента на паркинга престояват 72 автомобила, които не са допуснати в Турция, който проблем е в процес на разрешаване от страна на МВР и Министерство на външните работи. Директорът на ОДМВР увери, че временното съоръжение е под постоянна охрана от органите на МВР и че всички институции работят заедно за преодоляване на тази кризисна ситуация. На терена няма станал нито един криминален инцидент.

01 апр 2020

Главен комисар Кичиков: Взетите мерки от държавата и направената организация дават резултат

Директорът на ГДГП направи инспекция на ГКПП - Капитан Андреево във връзка с новата организация за придвижване на товарните автомобили към българо – турската граница

Мерките, които бяха взети от държавата и като организация, която беше направена с местната управа, дават резултат, подчерта главен комисар Светлан Кичиков на граничен пункт Капитан Андреево. Той посочи, че камионите вече са в самия байпас и вървят нормално. За 24 часа през временния паркинг на бившето летище „Узунджово“ са преминали 600 автомобила. По думите му снощи на паркинга е имало само 39  товарни автомобила и уточни, че там се престоява не повече от 3 – 4 часа.  Ние не ги санкционираме, но мисля, че е по добре да бъдат на временния паркинг, отколкото да бъдат на магистралата, където се създават предпоставки за пътни инциденти. Днес е вторият ден от въведената организация. 

На магистралата има тирове, чиито водачи са ги изоставили и са си заминали, за тях ще има санкции – по Закона за движение по пътищата.  В този участък, за близо пет години, са станали 130 пътно транспортни произшествия, загинали са петима и 30 са пострадали, съобщи директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков.

На ГКПП- Капитан Андреево от вчера са монтирани 14 термокамери, а на ГКПП - Капитан Петко войвода три, които се обслужват от служители на РЗИ.

Директорът на Гранична полиция заяви, че на Дунав мост има проблем, тъй като от румънска страната са въвели режим, подобен на нашия и обработката става по-бавно.

На ГКПП - Кулата – на гръцка територия има колона от около 3 - 4 км от товарни автомобили. Към момента на пункта работят шестима служители, изпратени са още двама за обработването на документите, но се забавя, тъй като всеки шофьор, които идва в България подпълва бланката от РЗИ, за да бъде карантиран. Смятам, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време, допълни още главен комисар Кичиков.  

28 мар 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача