МВР

ОД Хасково

 

25 май 2018

Рекордно количество хероин бе задържано на ГКПП- Капитан Андреево ​

190 кг от високорисковия наркотик са открити в хода на международна операция при взаимодействието между партньорските служби

На 23 май, в хода на международна операция във взаимодействие между МВР, Агенция „Митници“ и партньорските служби е разкрит и пресечен случай на контрабанда на рекордно количество от 191.220 кг хероин, на стойност над 12 млн. лв., съобщиха на съвместна пресконференция на ГКПП-Капитан Андреево главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и Дарина Славова - зам.-окръжен прокурор на Хасково.

Хероинът е открит в товарен автомобил „Сканиа“ с турска регистрация, на влизане в страната от Турция, превозвал стока за Белгия. Шофьорът, турски гражданин на 61 години, представил пред българските митнически власти редовни документи за превозваната стока - лепило /теракол/ в чували от 25 кг за получател в Белгия. При огледа на товарното ремарке се включило и митническото куче Ричи, което се насочило към един от чувалите, в който митническите служители, освен очакваното съдържание - теракол, открили пакет с кафяво прахообразно вещество. При последвалата физическа проверка митническите служители установили, че в 95 пакета по 2 кг, разположени на различни места из целия товар, има хероин. Общото количество на задържания наркотик е 191.220 кг, на стойност над 12 000 000 лева по цени на съдопроизводството.

Тъй като плътността на товара – строително лепило и на наркотика са близки, укритието не е забелязано при сканиране с рентген, обясни директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов акцентира върху извършената предварителна подготовка за осъществяване на трафика, както и ролята на митническото куче - незаменим помощник в случаите, когато техниката е недостатъчна.

Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, обяви, че шофьорът на камиона е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане по обвинение за престъпление по чл.242, ал.4, за което се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева. Дарина Славова изрази благодарност от името на главния прокурор за работата по случая на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“.

На пълен работен ден ще работи сектор „Български документи за самоличност“ за изборите в с.Криво поле

За осигуряване нормалното провеждане на частични местни избори в село КРИВО ПОЛЕ, на 20.05.2018г, сектор “Български документи за самоличност” в ОДМВР Хасково ще съдейства на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди провеждането на изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:

1.   В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за издаване на нова лична карта, ще бъде ускорено издаването или ще бъде издадено удостоверение за гласуване, когато е изгубен, откраднат, повреден, унищожен документа за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или личната карта е с изтекъл срок на валидност.

2.   При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 18 май 2018г., по искане на гражданите ще им бъде издавано удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1.       Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Хасково за дните от 15 май 2018г. до 19 май 2018 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 20 май (неделя) от 08:30 до 17:30 часа

2.       Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД ИЗБИРАТЕЛНАТА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 20 май 2018 г.

16 май 2018

Засилени полицейски мерки по време на абитуриентските балове

Всяка  година полицията отделя  сили и средства, за да осигури  безопасността на младежите в една от най-романтичните нощи от живота им.  И тази година Районните  управления в областта ще осигурят охрана на обществения ред, сигурност и безопасност на движението в районите на училищата, маршрутите на придвижване и питейните и увеселителни заведения, в които ще се провеждат абитуриентски  тържества.

Целта е своевременно да бъдат проверени местата, в които са предвидени честванията на празника, да се организират срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и местна администрация за предприемане на съвместни действия за  обезпечаването на сигурността и обществения ред  по време на баловете. Служители ще извършат проверки на увеселителните заведения, като специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари ще установяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност,  на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Специално внимание се обръща на завишаването на контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства.
Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. В този смисъл ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

От „Пътна полиция” отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите, насочени към тях, техните родители и приятели. Целта е всички те да осъзнаят риска и своята лична отговорност, за да бъдат избегнати поводите за нещастни случаи и да не се помрачат празниците на зрелостниците.

По време на абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти.
Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества, когато младежите се насочват към заведения или паркове, за да продължат вечерта с приятели и познати извън кръга на съучениците си.

Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било, да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане. При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола Ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри.  По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил с  повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи. Най-честите нарушения, за които са предвидени глоби са неправомерно използване на звуков сигнал - 10лв, неправилен превоз на пътници - 50лв, неправилно паркиране -  от 20 лв до 200 лв и без обезопасителни колани - 50лв.

При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията – на тел.112.

На всички младежи от випуск 2018 ОДМВР-Хасково  желае незабравима празнична нощ и успешен старт в живота.

 

15 май 2018

График за посещение на населени места от мобилни екипи на ОДМВР-Хасково за месец май 2018г

На 22.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Радиево, общ.Димитровград

На 22.05.2018г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Голямо Асеново, общ. Димитровград

На 23.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Поляново, общ.Харманли

На 23.05.2018 г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Дряново, общ.Харманли

На 29.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Корен, общ.Хасково

На 29.05.2018 г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Караманци, общ.Хасково

На 30.05.2018 г. за времето от 10:30 ч. до 12:30 ч. посещение в с.Момково, общ.Свиленград

На 30.05.2018 г. за времето от 14:00 ч. до 17:00 ч. посещение с.Генералово, общ. Свиленград 

Мобилни групи ежемесечно посещават малки населени места в областта. Те се срещат с жители и представители на местната власт по график, като целта е хората да имат възможност пряко да информират полицейските служители за нарушения на обществения ред, Закона за движение по пътищата, извършени престъпления и случаи, за които е необходима намесата на други компетентни институции.

14 май 2018

Възможни са затруднения при регистрацията на пътни превозни средства

От днес, 11 май  влизат в сила промените по Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Въвежда се единна такса за регистрация, промяна и възстановяване на регистрацията в зависимост от вида на превозното средство. Съгласно нормативната база, се плащат такси по Тарифа №4 за различните услуги, плюс стойността на табелите, когато услугата е свързана с издаване на нови табели.
За първоначална регистрация и промяна в регистрацията със смяна на табели с регистрационен номер, както и възстановяване на регистрацията на превозното средство с прекратена такава ще се плаща 35 лева за лек автомобил, 30 лева за ремаркета и полуремаркета и 28 лева за мотоциклети и мотопеди. Регистрационен номер с четири еднакви цифри ще струва 1500 лева, а такъв с комбинация от шест букви и цифри по желание - 7000 лева. Транзитните номера са по 25 лева за автомобили, за ремаркета - 20 лева. 

В тази връзка от Пътна полиция уточняват, че е възможно да възникнат затруднения при регистрацията на пътни превозни средства.

Предварително се извиняваме за възникналите неудобства.

11 май 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача