МВР

ОД Хасково

 

10 сеп 2019

Стартира акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

С наближаването на новата учебна година и децата, завърнали се в града, отново стават активни участници в движението - пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища... Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички - родители, учители, водачи - ние ВЪЗРАСТНИТЕ.

Статистиката сочи, че от началото на годината до момента в Хасковска област са станали 6 катастрофи с деца, с 6 ранени. С приближаването на всяка учебна година, 
служителите от пътна и териториална полиция извършват проверки в районите на училищата. Съвместно с представители на общините е направен преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата. 

Още на първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде засилено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.  
С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, ще се проведе традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. 

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Хасково набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните 23-29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.

На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията и националния конкурс за пътен полицай 2019г в Плевен. Такъв Ден на превенцията ще бъде реализиран и във всички останали областни градове, на който ще бъдат разпространени материали за превенция на пътната безопасност.

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите. Препоръчваме им да използват първите дни на учебната година, за да им припомнят правилата за безопасно движение на пешеходците.

• Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно, няколко пъти.  
• Ясния регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране, спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ.
• Основните неща което детето трябва да знае, за да е в безопасност са:
- къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)
- как да пресича -   как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобила, за да предприеме пресичане.  
- кога не бива да пресича – напр.  пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил
- къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.
• Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна.  Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението.  

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН !

 

„Седмица на пожарната безопасност” - 9 - 13 септември 2019 година

В периода от 9 до 13 септември 2019 година ще се проведат „Седмица на пожарната безопасност” и честване на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.

РДПБЗН-Хасково и териториалните й структури са организирали различни мероприятия:

  1. Организиране на приемна в РСПБЗН с открит телефон за граждани 038/662237 в дните 9,10 и 11 септември от 9,30 -12 часа
  2. Ден на отворените врати в РСПБЗН за прием на граждани – 9 и 10 септември от 9,30ч до 12 ч.
  3. Срещи с представители на местната власт в Община Минерални бани за популяризиране на доброволчеството – в с.Минерални бани на 10-ти септември от 10 часа
  4. Демонстративно занятие пред представители на местните средства за масово осведомяване на тема „Спасяване на пострадали при ПТП" – на 11 септември от 10 часа на пункт за метали на улица „Правда” в Хасково.
  5. Демонстративно занятие по евакуация на деца от ДГ № 20 „Весели очички“, улица „Булаир” в Хасково – на 12 септември от 10 часа.
  6. Честване на 14.09.2019 г. с отдаване почит към загиналите при изпълнение на служебния им дълг служители - РСПБЗН-Хасково, ул. „Македония“ №12 А.

14 септември - професионален празник на служителите от ГДПБЗН – МВР Денят е определен за професионален празник на огнеборите през 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България. Датата 14 септември се свързва с откриването на Първия пожарникарски събор през 1905 година. Обявява се за Професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, с което е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.
На събора, свикан на 14 септември 1905 година в София са разисквани състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатирано е сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание „Пожарно дело” като негов орган. Пожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири.
Решенията на Първия пожарникарски събор, въпреки големите трудности, се осъществяват на дело. Инициаторите на събора се заемат с изключителна преданост, енергия, професионализъм и всеотдайност с мисията за просперитет на пожарното дело и се изявяват като обществени личности, признати от цялото българско общество. Постигнатото в тази област получава и международна известност и признание. През 30-те години у нас е изграден модел за осигуряване на пожарната сигурност и защита на населението от бедствия, който е характерен и днес за развитите европейски страни.

09 сеп 2019

Полицията предприе необходимите мерки за осигуряване безпроблемното пътуване в дните около Съединението на България

Взети са всички необходими мерки за нормалното придвижване по пътищата на страната и граничните пунктове в дните около Деня на Съединението, 6-и септември. На 5 септември от 12 до 20 часа и на 6 септември от 8  до 12 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове. Същата организация е създадена и за последния от серията почивни дни - 8 септември, за времето от 14 до 20 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове.
През последния работен и последния почивен ден усилията на пътните полицаи ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и автомагистралите. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места. Създадена е организация и при нужда по направленията към автомагистралите да бъдат насочени екипи, които да поемат и регулират пътния поток. Набелязани са мерки за недопускане на струпване на автомобили преди зоната за граничен контрол и недопускане на нарушения в зоната на граничните пунктове. В следобедните часове утре усилията на служителите на агенцията ИААА и на Пътна полиция, ще са насочени към спазване на забраната за движение на товарните автомобили. В почивните дни също са осигурени дежурни екипи. Движението на товарните автомобили по основните направления и автомагистралите ще бъде ограничено утре 16 до 20 часа, а в последния почивен ден от 14 до 20 часа. 

04 сеп 2019

Пътни полицаи и доброволци от БЧК раздадоха брошури за пътна безопасност в Хасково

Инициативата „Безопасно лято“ продължава

Акцията е част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ Пътните полицаи и младежи от БЧК раздадоха брошури със съвети за безопасно шофиране на водачи и пешеходци, като ще заострят вниманието към децата – пешеходци, велосипедисти и пътници в автомобилите.

Контролните органи следяха и за спазването на ограниченията скоростта, на предимството, на управлението на МПС без предпазни колани, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол и наркотици шофьори. Основната цел е да се намалят предпоставките за катастрофи, водещи до травматизъм.

Според началникът на Пътна полиция главен инспектор Димо Чобанов, през тази година са намалели, както тежките пътнотранспортни произшествие /-42/, така жертвите на пътя /-48/. От началото на годината произшествията са 139 с 8 загинали и 180  ранени.

Пътните полицаи са констатирали 30 213 нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са на водачите 18 655 електронни фиша, 3 428 акта и 7 794 фиша. Главен инспектор Чобанов допълни, че тази година са намалели със 75 броя и леките произшествия.

23 авг 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача