МВР

ОД Хасково

 

Новини

На пълен работен ден ще работи сектор „Български документи за самоличност“ за изборите в с.Криво поле

За осигуряване нормалното провеждане на частични местни избори в село КРИВО ПОЛЕ, на 20.05.2018г, сектор “Български документи за самоличност” в ОДМВР Хасково ще съдейства на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди провеждането на изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:

1.   В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за издаване на нова лична карта, ще бъде ускорено издаването или ще бъде издадено удостоверение за гласуване, когато е изгубен, откраднат, повреден, унищожен документа за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или личната карта е с изтекъл срок на валидност.

2.   При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 18 май 2018г., по искане на гражданите ще им бъде издавано удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1.       Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Хасково за дните от 15 май 2018г. до 19 май 2018 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 20 май (неделя) от 08:30 до 17:30 часа

2.       Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД ИЗБИРАТЕЛНАТА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 20 май 2018 г.

16 май 2018

Засилени полицейски мерки по време на абитуриентските балове

Всяка  година полицията отделя  сили и средства, за да осигури  безопасността на младежите в една от най-романтичните нощи от живота им.  И тази година Районните  управления в областта ще осигурят охрана на обществения ред, сигурност и безопасност на движението в районите на училищата, маршрутите на придвижване и питейните и увеселителни заведения, в които ще се провеждат абитуриентски  тържества.

Целта е своевременно да бъдат проверени местата, в които са предвидени честванията на празника, да се организират срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и местна администрация за предприемане на съвместни действия за  обезпечаването на сигурността и обществения ред  по време на баловете. Служители ще извършат проверки на увеселителните заведения, като специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари ще установяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност,  на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Специално внимание се обръща на завишаването на контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства.
Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. В този смисъл ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

От „Пътна полиция” отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите, насочени към тях, техните родители и приятели. Целта е всички те да осъзнаят риска и своята лична отговорност, за да бъдат избегнати поводите за нещастни случаи и да не се помрачат празниците на зрелостниците.

По време на абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти.
Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества, когато младежите се насочват към заведения или паркове, за да продължат вечерта с приятели и познати извън кръга на съучениците си.

Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било, да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане. При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола Ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри.  По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил с  повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи. Най-честите нарушения, за които са предвидени глоби са неправомерно използване на звуков сигнал - 10лв, неправилен превоз на пътници - 50лв, неправилно паркиране -  от 20 лв до 200 лв и без обезопасителни колани - 50лв.

При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията – на тел.112.

На всички младежи от випуск 2018 ОДМВР-Хасково  желае незабравима празнична нощ и успешен старт в живота.

 

15 май 2018

График за посещение на населени места от мобилни екипи на ОДМВР-Хасково за месец май 2018г

На 22.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Радиево, общ.Димитровград

На 22.05.2018г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Голямо Асеново, общ. Димитровград

На 23.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Поляново, общ.Харманли

На 23.05.2018 г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Дряново, общ.Харманли

На 29.05.2018 г. за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. посещение в с.Корен, общ.Хасково

На 29.05.2018 г. за времето от 13:30 ч. до 17:00 ч. посещение в с.Караманци, общ.Хасково

На 30.05.2018 г. за времето от 10:30 ч. до 12:30 ч. посещение в с.Момково, общ.Свиленград

На 30.05.2018 г. за времето от 14:00 ч. до 17:00 ч. посещение с.Генералово, общ. Свиленград 

Мобилни групи ежемесечно посещават малки населени места в областта. Те се срещат с жители и представители на местната власт по график, като целта е хората да имат възможност пряко да информират полицейските служители за нарушения на обществения ред, Закона за движение по пътищата, извършени престъпления и случаи, за които е необходима намесата на други компетентни институции.

14 май 2018

Възможни са затруднения при регистрацията на пътни превозни средства

От днес, 11 май  влизат в сила промените по Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Въвежда се единна такса за регистрация, промяна и възстановяване на регистрацията в зависимост от вида на превозното средство. Съгласно нормативната база, се плащат такси по Тарифа №4 за различните услуги, плюс стойността на табелите, когато услугата е свързана с издаване на нови табели.
За първоначална регистрация и промяна в регистрацията със смяна на табели с регистрационен номер, както и възстановяване на регистрацията на превозното средство с прекратена такава ще се плаща 35 лева за лек автомобил, 30 лева за ремаркета и полуремаркета и 28 лева за мотоциклети и мотопеди. Регистрационен номер с четири еднакви цифри ще струва 1500 лева, а такъв с комбинация от шест букви и цифри по желание - 7000 лева. Транзитните номера са по 25 лева за автомобили, за ремаркета - 20 лева. 

В тази връзка от Пътна полиция уточняват, че е възможно да възникнат затруднения при регистрацията на пътни превозни средства.

Предварително се извиняваме за възникналите неудобства.

11 май 2018

29 водачи се „разделиха“ временно с шофьорските си книжки за неплатени глоби

583 са МПС проверени от пътните полицаи по време на специализираната полицейска операция по празниците /30.04-6.05/. Полицейските екипи са отнели 29 свидетелства за правоуправление на водачи за неплатени глоби. Свидетелството се отнема до заплащане на дължимата глоба като това може да стане по два начина – онлайн от сайта на МВР или в офис на банка.

Връчени са 71 електронни фиша на водачи и 24 на пътници. 16 участници в движението са установени, че са без обезопасителни колани. С неплатена винетка такса са 11 водачи, а други 7 – без платена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. При проверките са установени 5 неправоспособни и 3-ма водачи, шофиращи с алкохол. Технически неизправните МПС са 11. За констатираните нарушения, пътните полицаи са съставили актове и фишове по Закона за движение по пътищата.

 

09 май 2018

Да бъдем предпазливи по празниците

Районните полицейски управления   в Хасковска област ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през празничните дни.  С наближаването на Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. 

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
• Укрепете и осветете стопанските си постройки
• Запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
• Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
• Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или с стопански помещения.
• Обърнете особено внимание на банкнотите, с които купувачите плащат закупената стока – често измамниците използват сделките с животни в селата за прокарване в обръщение на фалшиви банкноти (основно 10 и 20 лв.).
• Препоръчваме, при осъществяване на сделката с животни, да придружите купувача до ветеринарната служба в селото за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.

Ако ще отсъствате от дома

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Ако ви предстои  пътуване: 

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. 

Затова: 
• На първо място изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи.

•Ако попаднете в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията.
спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.
• При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
• При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана. 

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел. 112 в РУМВР денонощно дежурят хора, готови да Ви помогнат.

 

03 май 2018

Продължава операцията на пътните полицаи за неплатени задължения от водачите на МПС

В проверките са включени и служители на АПИ и ОПУ

Акцент на специализираната полицейска операция, която ще продължи до 6 май са невръчени електронни фишове и неиздължени в срок задължения по Закона за движение по пътищата. Полицаите ще бъдат разположени най-вече по шосетата, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове. Освен на водачите, проверки за невръчени фишове ще се извършват и на пътниците, притежаващи свидетелства за правоуправление на МПС.

За два дни от началото на акцията/30 април/ са проверени 130 МПС и са съставени 38 глоби с фиш и 9 глоби с акт.

От Пътна полиция припомнят, че от 21 януари 2017г в чл.171 ал.1 е в сила нова точка „д“, според която е предвидена принудителна административна марка – временно отнемане на шофьорската книжка на водач, който управлява МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно плащане. Свидетелството се отнема до заплащане на дължимата глоба. Това може да стане по два начина – онлайн от сайта на МВР или в офис на банка.

02 май 2018