МВР

ОД Хасково

 

Новини

Множество предмети с културно-историческа стойност са иззети от служители на ГДНП и ОДМВР-Хасково

Операцията е проведена под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково

Голямо количество антични предмети са открити и иззети в хода на специализирана полицейска операция, проведена 1 февруари на територията на Хасковска област. Акцията е реализирана  от  служители на Сектор „Престъпления, свързани с културно - исторически ценности“ в ГДНП и колегите им от ОДМВР - Хасково под ръководството на Окръжната прокуратура - Хасково. 

Действията били планирани след разследване на получена в ГДНП първоначална информация за мъж, който държи и предлага на черния пазар културно-исторически ценности. В хода на операцията са извършени претърсвания  в жилище в гр. Симеоновград, както и на високопроходим автомобил, ползвани от С.С. /59 г./ от същия град. Оттам са открити и иззети 360 антични монети, 30 украшения и части от въоръжение – предмети с културно-историческа стойност, както и металотърсач.
С.С. е задържан в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. Работата по случая продължава.

                                

05 фев 2018

41-годишен мъж е задържан при опит да извърши телефонна измама

Негов помагач се е предал в полицията в ранния следобед днес;

Задържането на двамата е осъществено благодарение на подаден навреме сигнал и предприети бързи оперативни действия

Вчера, при опит да извърши поредна измама, криминалисти на ОДМВР-Хасково задържали 41-годишен мъж от Варна. Малко преди това той позвънил на домашния телефон на възрастна жена, представил се за полицейски служител и действайки по сценария за „полицейска операция и съдействие за задържане на измамници“, започнал да увещава жертвата си да съдейства на органите на реда за залавянето на престъпници. За целта тя трябвало временно да им предадe наличните си пари и накити, които обещал, че веднага след операцията ще й бъдат върнати. В разговора жената признала, че има  6800 лева, но усещайки колебание в гласа й, непознатият мъж продължил сценария с подробности около „заподозрения престъпник“  - изключително опасен, който можел да я открие и да я нападне. Последвало и разпореждането парите да бъдат хвърлени през терасата на жилището. 

След като се окопитила, жената, който наскоро прочела разлепената на кооперацията листовка за видовете измами, осъзнала че е попаднала в подобна схема. Затова напъхала в плика вместо пари – торби, хвърлила ги през терасата, като междувременно сигнализирала в полицейското управление.

Последвали светкавични полицейски действия, в които се включили няколко екипа. Така в резултат на бързата реакция, в момент на вземането на „плячката“, криминалистите  задържали 41-годишния варненец. Били предприети действия и по издирването на негов помагач, който днес сам се е предал в полицията. Двамата са направили самопризнания. По първоначални данни те са извършили и друга измама за 7000 лв. в Хасково. Съвместно с криминалисти на Стара Загора се изяснява и съпричастността на задържаните към други две аналогични престъпления на територията на Стара Загора.

Работата по разкриването на цялостната престъпна дейност на двамата варненци продължава под наблюдението на прокуратурата. 

 

31 яну 2018

Безбандеролни цигари, дизел и спирт иззеха криминалисти от ОДМВР Хасково

Голямо количество безакцизни цигари, спирт и дизелово гориво са иззели криминалисти от Харманли и Хасково след гонка на камион. Вчера на пътя от Пловдив към Свиленград, полицаите спират за проверка товарен автомобил „Пежо“, управляван от 43-годишен свиленградчанин. Водачът е спрял на подадения сигнал, при което към него се е приближил служителят с цел да извърши проверка. В този момент колата е потеглила рязко назад в опит да блъсне служителя на реда и да осуети проверката. Полицаят произвежда 2 предупредителни изстрела във въздуха, които не спират маневриращия водач, застрашаващ живота и здравето му. Друг полицай е стрелял в задната гума на камиона, който е спрян под мост на пътния възел Харманли-Симеоновград. На място е извършено претърсване, като в товарения отсек на колата са намерени кашони цигари без бандерол – 500 000 къса от различни марки. В хода на издирвателните действия, по горещи следи е установена и съпричастността на още един свиленградчанин на 40г, в чийто имоти на улица „Света гора“ и „В.Левски“ са открити 3460 литра дизел, 300 литра течност с мирис на спирт, над 5000 евро и над 16 000 лева. Мъжете са задържани до 24 часа в РУ Харманли по образуваното бързо производство по чл.234 ал.1 от НК. /снимки/

16 яну 2018

Мерки за пътна безопасност по време на коледните и новогодишните празници ​

По време на Коледните и Новогодишните празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението в дните преди и в края на почивните дни; зимните условия за движение; неосветени или слабо осветени  улици в населените места; потегляне на път с неподготвени за зимата автомобили; неправилно движение на пешеходци, употребили алкохол; склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; значително намалена светла част от денонощието и рязко повишена опасност от блъскане на пешеходци в периода след смрачаване до около 21.00 ч. 
Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол от водачи и пешеходци е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени по време на Коледните и Новогодишните  празници през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.
За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви  препоръчваме да спазвате следните препоръки: 
1.Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.
2.Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.
3.Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4.Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
5.При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
6.При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.
7.Преди  пътувания с автомобила предварително определете надежден водач от компанията, който  ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие. 
8.Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
9.В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.
10.Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.

Специални противопожарни мерки за безопасност:

Не отрупвайте елхата с  хартиени гирлянди и памук!
Не оставяйте елхата със запалени бенгалски огньове без наблюдение!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки. На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използуване!
Не оставяйте децата сами в къщи!

Нека си пожелаем спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение, ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение, не забравяйте, че на тел: 112  в РУ   дежурят хора, готови да Ви помогнат.

20 дек 2017