МВР

ОД Хасково

 

Новини

Стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Инициативата е на „Пътна полиция”. Засиленият превантивен контрол ще продължи през цялата лятна ваканция. 
В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти ГД „Охранителна полиция” за пореден път организира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”. През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани.  При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се  прилага Законът за движението по пътищата.
През този период служителите на пътна и охранителна полиция ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват на децата и юношите дебнещите ги на пътя опасности при неправилно и внезапно пресичане на пътното платно, при управление на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, както и при пътуване без използване на обезопасителни колани и системи за превоз на деца. Предприети са мерки за установяване на местата с повишена опасност от произшествия с деца и юноши.
Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвраяване на инциденти. Стриктно ще бъде следено за  спазване на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използането на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни. 
По време на акцията „Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение.

 

Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите

Препоръки към водачите

- Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.
- Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешехоните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент!
- Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.
- Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил! Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.
- На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.
- Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.
- В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.

Препоръки към родителите

- Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя!
- Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
- Проучете къде и с кого ще изграе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.
- Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.
- Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност /категория „М”/ и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.
- Задължително използвайте обезопасителни системи /седалки и столчета/ при превозване на малки деца в автомобила.

Препоръки към децата и юношите

- За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.
- Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен сфетофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.
- На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.
- Никога не пресичайте платното тичешком! Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.
- Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.
- Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това. 
- Отказвайте да се возите на стари, неизправн, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

 

13 юни 2019

Ваканция здравей! Да играем безопасно

Деца от 8 училища от областта проведоха днес заключително състезание по Националната програма „Работа на полицията в училищата“ под наслов „Ваканция здравей! Да играем безопасно“

В залата на Областна администрация-Хасково, 32 деца от училища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Тополовград и Ивайловград  показаха умения, придобити по Програмата. Петокласниците демонстрираха познания как да играят безопасно и да реагират правилно в рискови ситуации. На финала на едногодишното си обучение, рамо до рамо с инспекторите от Детска педагогическа стая и колегите им от районните управления в областта, децата изявиха знанията си по отношение на предпазване от дрога, престъпления и пътен травматизъм, като се стремяха не само да дават верни отговори, но и да показват умения за партньорство и дисциплина. На финала бяха отличени с награди и поздравени с постановка от театрална студия от деца от тополовградското село Хлябово на тема „Тъжна история, смешно разказана“.

Гости на занятието бяха областния управител на Хасково, началникът на Регионалното управление на образованието и представители на институции.

10 юни 2019

На 5 и 6 юни през територията на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград и Русе ще преминат колони с военна, едрогабаритна техника

Възможно е временно затруднение на движението на автомобили по основни пътища на територията на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград и Русе на 5 и 6 юни, поради преминаването на колони с военна, едрогабаритна техника.

Поради провеждане на военни учения на 5 юни от 9 часа от ГКПП „Капитан Петко войвода“  поема колона, която ще се придвижи до полигона в Ново село.

На 6 юни от 9:30 часа поетапно 4 колони с едрогабаритна техника ще се придвижват от ГКПП „Капитан Петко войвода“ по маршрут – гр. Тополовград-гр. Елхово-с. Тенево, където е предвидено време за презареждане и престой. След това колоните продължават по маршрут – с. Тенево-с. Зимница-п. в. „Петолъчката“-с. Мокрен-гр. Котел-гр. Омуртаг-гр. Разград-полигон „Николово“-ГКПП „Русе“.

Пътна полиция и Военна полиция са взели всички необходими мерки по съпровождането на техниката и обезпечаване на опасните участъци и уязвимите кръстовища. Умоляват се водачите, които ще пътуват по тези направления на посочените дати, по възможност да изберат алтернативни маршрути или часове на придвижване. Да не навлизат в колоната, както и да изпълняват стриктно указанията на униформените и временната организация на движението, ако е въведена такава. 

04 юни 2019

График на мобилните екипи в малките населени места за м.Юни

Дата, час и населено място

На 06.06.2019 г. за времето от:

10:00 ч. – 10:30 ч. в с.Георги Добрево, общ.Любимец;

10:45 ч. – 11:15 ч. в с.Момково, общ.Св-град;

11:30 ч. – 12:00 ч. в с.Костур, общ.Св-град;

13:00 ч. – 13:30 ч. в с.Лисово, общ.Св-град;

13:45 ч. – 14:15 ч. в с.Дервишка могила, общ.Св-град;

На 13.06.2019 г.за времето от:

10:30 ч. – 11:00 ч. в с. Българска поляна; общ. Т-град;

11:15 ч. – 11:45 ч. в с. Хлябово, общ. Т-град;

12:00 ч. – 12:30 ч. в с. Сакарци, общ. Т-град;

 

На 27.06.2018 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с.Железино, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Железино, с.Ленско, с.Нова ливада и с.Горско и граждани);

12:00 ч. – 12:30 ч. в с.Пъстроок, общ.Ив-град;

14:00 ч. – 14:30 ч. в с.Гугутка, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Гугутка, с.Бели дол, с.Ботурче, с.Ветрушка, с.Вис, с.Гнездаре и с.Казак и граждани);

На 20.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с. Белополци, общ. Ив-град;

11:45 ч. – 12:15 ч. в с. Конници, общ. Ив-град;

13:30 ч. – 14:00 ч. в с. Розино, общ. Ив-град;

На 18.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с.Покрован, общ.Ив-град;

12:00 ч. – 12:30 ч. в с.Кобилино, общ.Ив-град;

14:00 ч. – 14:30 ч. в с.Черни рид, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Черни рид, с.Долноселци и с.Горноселци и граждани);

На 11.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с. Долно Луково, общ.Ив-град(среща с кмета на с. Долно Луково, с.Горно Луково и с.Меден бук и граждани на селата) ;

12:00 ч. – 12:30 ч. в с. Бял градец, общ.Ив-град;

 

На 25.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с.Планинец, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Планинец, с.Брусино, с.Глумово, с.Карловско, с.Сборино, с.Соколенци и с.Чучулига и граждани);

12:00 ч. – 12:30 ч. в с.Попско, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Попско, с.Бубино, с.Пашкул и с.Черничино и граждани);

На 19.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:30 ч. в с. Свирачи, общ. Ив-град(среща с кмета на с.Свирачи и с.Орешино и граждани);

12:00 ч. – 12:30 ч. в с. Белополяне, общ. Ив-град;

14:00 ч. – 14:30 ч. в с. Мандрица, общ. Ив-град(среща с кмета на с.Мандрица, с.Одринци и с.Сив кладенец и граждани);

На 21.06.2019 г. за времето от:

11:00 ч. – 11:45 ч. в с. Плевун, общ. Ив-град(среща с кмета на с.Плевун и с.Костилково и граждани);

13:00 ч. – 13:45 ч. в с. Кондово, общ. Ив-град(среща с кмета на с.Кондово и с.Железари и граждани);

На 26.06.2019 г. за времето от:

10:30 ч. – 11:00 ч. в с.Камилски дол, общ.Ив-град;

11:30 ч. – 12:00 ч. в с.Хухла, общ.Ив-град(среща с кмета на с.Хухла и с.Ламбух и с граждани);

13:15 ч. – 13:45 ч. в с.Драбишна, общ.Ив-град;

14:15 ч. – 14:45 ч. в с.Славеево, общ.Ив-град;


04 юни 2019