МВР

ОД Хасково

 

Новини

Главен комисар Кичиков: Взетите мерки от държавата и направената организация дават резултат

Директорът на ГДГП направи инспекция на ГКПП - Капитан Андреево във връзка с новата организация за придвижване на товарните автомобили към българо – турската граница

Мерките, които бяха взети от държавата и като организация, която беше направена с местната управа, дават резултат, подчерта главен комисар Светлан Кичиков на граничен пункт Капитан Андреево. Той посочи, че камионите вече са в самия байпас и вървят нормално. За 24 часа през временния паркинг на бившето летище „Узунджово“ са преминали 600 автомобила. По думите му снощи на паркинга е имало само 39  товарни автомобила и уточни, че там се престоява не повече от 3 – 4 часа.  Ние не ги санкционираме, но мисля, че е по добре да бъдат на временния паркинг, отколкото да бъдат на магистралата, където се създават предпоставки за пътни инциденти. Днес е вторият ден от въведената организация. 

На магистралата има тирове, чиито водачи са ги изоставили и са си заминали, за тях ще има санкции – по Закона за движение по пътищата.  В този участък, за близо пет години, са станали 130 пътно транспортни произшествия, загинали са петима и 30 са пострадали, съобщи директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков.

На ГКПП- Капитан Андреево от вчера са монтирани 14 термокамери, а на ГКПП - Капитан Петко войвода три, които се обслужват от служители на РЗИ.

Директорът на Гранична полиция заяви, че на Дунав мост има проблем, тъй като от румънска страната са въвели режим, подобен на нашия и обработката става по-бавно.

На ГКПП - Кулата – на гръцка територия има колона от около 3 - 4 км от товарни автомобили. Към момента на пункта работят шестима служители, изпратени са още двама за обработването на документите, но се забавя, тъй като всеки шофьор, които идва в България подпълва бланката от РЗИ, за да бъде карантиран. Смятам, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време, допълни още главен комисар Кичиков.  

28 мар 2020

Под полицейска охрана са първите ТИР-ове на летище "Узунджово"

Временният буферен паркинг на бившето летище „Узунджово“ вече работи. Тази сутрин, с организиран конвой там са пристигнали първите 64 тежкотоварни автомобила. На бившето военно летище тази сутрин беше и директорът на "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев, директорът на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков и директорът на Областно пътно управление Хасково инж. Радостин Ламбрев. Всички те координираха дейностите по логистиката на временния паркинг и следяха за изпълнението им.

Гл. комисар Светлан Кичиков. Той заяви, че опашката от тежкотоварни автомобили по автомагистрала „Марица“ на изход към Република Турция се е стопила и вече е около 5 км. Пропускателността на пункта в Турция се е ускорил, в резултат на проведените разговори между ресорни министри с турските им колеги, и на ден преминават около 1200 тира. След като бъдат обработени на граничнопропускателният пункт, чакащите на буферния паркинг тежкотоварни автомобили се пропускат поетапно, съпроводени от полицейски патрули – поясни гл. комисар Кичиков.

Работата по обработката на терена продължава. Вече са позиционирани осветителни тела, химически тоалетни и водоноски, предназначени за нуждите на шофьорите. На паркинга има непрекъсната охрана, ще бъде осигурен и кетъринг.

27 мар 2020

Временно се преустановява услугата за групово издаване на лични документи

Наблюдава се спад на подадените заявления

С оглед на обявеното с Решение от 13.03.2020г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разрастващата се пандемия от COVID-19 и с цел ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване струпването на голям брой граждани в затворени пространства Ви уведомяваме, че ОДМВР Хасково временно преустановява организирането и провеждането на изнесен прием с мобилен екип на заявления за издаване на български лични документи.

В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е указано, че  срокът на валидност на личните карти и свидетелствата за управление на моторно превозно средство, които изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава със 6 месеца. В посочения срок на удължаване тези документи ще са валидни само и единствено на територията на страната. По искане на лицето нова лична карта и шофьорска книжка може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР Хасково и звената БДС в районните управления продължават работата си с утвърденото работно време, при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за безопасност.

Констатиран е рязък спад на подадените заявления, което означава, че гражданите спазват и се съобразяват с обявените противоепидемични мерки.

За периода 9 -13 март са приети заявления за издаване на 942 лични карти, 797 паспорта и 594 свидетелства за управление на МПС;

От 16  до 20 март - 310 лични карти, 170 паспорта и 199 свидетелства за управление на МПС;

От 23  до 26 март - 165 лични карти, 64 паспорта и 85 свидетелства за управление на МПС.

Справка за натовареността при издаване на лични документи за м.Март - в прикачения файл.

27 мар 2020

Удължава се срока на валидност на документите за самоличност с 6 месеца

С решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. е обнародван Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, публикуван в Държавен вестник бр.28, от 24.03.2020 г. В него е заложено, че срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.  се удължава с 6 месеца. 

В посочения срок на удължаване тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валидни индивидуални удостоверителни документи за правоспособност за управление на моторно превозно средство, само на територията на Република България.

Удължава се срокът на валидност на документите на дългосрочно и постоянно пребиваващи чужденци в България, както и на гражданите на ЕС и техните семейства.
В Закона за чужденците в Република България се дава възможност на чужденец с продължително пребиваване в Република България, на който срокът за пребиване изтича в срока на обявено извънредно положение, да може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение.

Сроковете на разрешенията по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се удължават с два месеца от отмяната му.

Промените ще допринесат за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване за прием на заявления. Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

26 мар 2020

Институциите с общ вариант за намаляване на ТИР-овете на ГКПП "Капитан Андреево"

Днес на пресконференция в Областна администрация Хасково бе обсъден вариант за справяне със струпването на тежкотоварните автомобили на ГКПП "Капитан Андреево". На срещата присъстваха областният управител Стефка Здравкова, Директорът на ОД на МВР Хасково старши комисар Ангел Цанков, Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев.  

На брифинга областният управител на Хасково оповести, че се обсъжда вариант за пренасочване на тежкотоварните автомобили и трафикът от тях по АМ "Марица" да бъде пренасочен към бившето летище край село Узунджово. Целта е да се намали опашката, която вече е 45 км. Предложението е мотивирано относно обезопасаването при премиенаване на автомагистралата на изход на територията на областта и  предоставяне на водачите по-добри санитарно-хигиенни условия.

Този вариант ще бъде предложен на МВР, на Министерство икономиката и МРРБ за съгласуване.

Директорът на ОД на МВР Хасково старши комисар Ангел Цанков заяви, че участието на полицейските служители е да изготвят организация за съпровождане на ТИР-овете до бившето летище. На влизане в Хасковска област ще бъде изградено КПП, което ще контролира влизащите и излизащите товарни автомобили. Те ще ги придвижват поетапно до Узунджово и пак поетапно ще ги съпровождат по магистралата до ГКПП "Капитан Андреево". С координацията на Гранична полиция камионите ще бъдат подавани за пропускане през пункта.

Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев уточни, че от днес се поема организацията относно отремонтирането и използването на терените на летището с техника.

В заключение старши комисар Ангел Цанков допълни, че ако вариантът бъде приет, няма да се връщат ТИР-ове, които са вече на пункта. А това ще важи само за новопристигналите. По негови изчисления, теренът на бившето летище е с капацитет да поеме около 3000 товарни коли.

26 мар 2020

МВР обнови бланката на декларацията за преминаване през КПП в областните градове

След анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на контролно-пропускателните пунктове /КПП/ в областните градове и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби, уточняваме:
Променя се форматът на декларацията за пътуващите. Новата бланка е публикувана и  на сайта на МВР www.mvr.bg.
Промяната е относно преминаване през КПП във връзка с трудова дейност. В декларацията по новия образец отпада заверката от работодателя в т. 3.  Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си. 
Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни.
Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.
Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

25 мар 2020

Полицаи от ОДМВР Хасково образуваха 5 досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки през почивните дни

Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че на 22 март 2020 г., 25-годишен мъж, който се върнал от чужбина, е нарушил мерките, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. Той напуснал дома си и отишъл на риболов, като бил проверен от полицейски служители и върнат в жилището си в хасковско село.

Районна прокуратура – Свиленград наблюдава бързо производство за това, че в гр. Любимец, 19-годишна жена, завърнала се от чужбина, е нарушила мерките за карантина и е напуснала дома си, като в момента се издирва. 

Районна прокуратура – Харманли наблюдава досъдебно производство за това, че 59-годишна жена, завърнала се от чужбина, е нарушила задължителните мерките за карантина, предписани от РЗИ, и е заминала за Брюксел, Белгия.  В Районна прокуратура – Харманли е образувано и бързо производство за това, че  49-годишен мъж нарушил карантината, предписана му от РЗИ на 19 март 2020 г, като е бил проверен от полицейски служители и върнат в дома си в гр. Харманли.

Районна прокуратура – Ивайловград  наблюдава досъдебно производство за това, че 41-годишен мъж, който бил под карантина след завръщане от чужбина, е нарушил разпоредбите и бил засечен да се разхожда в града, като е бил върнат в дома си от полицейски служители.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.  Според закона неспазването на карантинния период, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

ОДМВР Хасково призовава жителите на областта, строго да спазват задължителната карантина, за да не попаднат под наказателно преследване.  С направените изменения в Наказателния кодекс са предвидени по-тежки санкции за нарушаването на мерки, свързани с разпространението на епидемията. Това е отговорност както към себе си, така и към останалите.

23 мар 2020

Полицейски служители следят за спазването на епидемиологичните мерки

С оглед спазване на ограниченията за струпване и движение на големи групи хора, предложени от Националния оперативен щаб за COVID-19, и постъпилите сигнали от граждани по този повод,   са въведени допълнителни мерки. Предприети са действия по контрол на превозни средства и лица, които се придвижват на групи.

ОД на МВР-Хасково призовава жителите на областта, които се завръщат от чужбина, строго да спазват задължителна домашна карантина за срок от 14 дни. Напомняме на гражданите, че с направени изменения от Народното събрание в Наказателния кодекс са предвидени по-тежки санкции за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Заповедта на здравния министър да не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.  В тази връзка са планирани проверки и по пазари и тържища за предотвратяване струпването на повече хора. Полицейски екипи оказват съдействие на гражданите при нужда. 

Съвместни екипи от служители на РЗИ, общинските власти, НАП и служители на ОДМВР   проверяват аптеки и дрогерии за спазване на законовите правила за работа.  

20 мар 2020