МВР

ОД Хасково

 

Новини

Криминалисти задържаха 53-годишен за умишлено убийство в Димитровград

Окръжна прокуратура го привлече като обвиняем

На 26 юни 2020 г., в полицията е постъпил сигнал за починала жена в приземен етаж на къща в Димитровград. На място са пристигнали полицейски екипи и разследващи полицаи от РУ на МВР – Димитровград. При извършения оглед по трупа на пострадалата са били открити множество кръвонасядания в  областта на крайниците и тялото, както и рана на глезена на левия крак. Трупът е бил откаран за аутопсия.

Установено е, че починалата жена е на 62-години. Тя била собственичка на къщата и живеела на втория етаж  Приземния етаж на дома обитавал обвиняемият П.П. на 53г.  Вечерта на 26 юни 2020 г., двамата се скарали по повод битов спор, като наемателят нанесъл множество удари по тялото и крайниците на жената с твърд предмет. Когато жената изпаднала в безсъзнание,  той се обадил на тел. 112 и съобщил, че намерил хазяйката си в безпомощно състояние. Пристигналите на място полицаи установили, че е нанесъл удари на жената с метален водопроводен разтегаем ключ. Бил е тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, като уредът е отчел 1,5 промила на хиляда алкохол в издишания въздух. Обвиняемият П.П. е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково. Направил е самопризнания. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

28 юни 2020

И в Любимец вече се приемат заявления за нови лични документи

Областна дирекция на МВР Хасково информира гражданите, че  в сградата на Полицейски участък Любимец започна работа изнесено работно място за приемане на заявления за издаване на лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Всяка сряда и четвъртък служител на сектор „Български документи за самоличност“ от РУ Свиленград ще обслужва жителите на Любимец и региона, желаещи да им се издадат нови лични документи.

Приканваме гражданите да се възползват от създадените възможности за подаване на заявления и получаване на готовите лични документи в Любимец. Така ще спестят време от чакане на опашки през лятото пред „Паспортна служба“ в Свиленград и Хасково. 

Съветваме ви: Не оставяйте подмяната на личните документи за последния момент!

Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга. Към момента няма опашки от чакащи граждани.

25 юни 2020

Заработи системата за проверка на неплатени глоби на ГКПП"Капитан Андреево"

Съвместни екипи от РДГП Елхово и полицаи от ОДМВР Хасково извършват проверки на всеки преминаващ през пункта  за невръчени задължения и глоби по закона за движение по пътищата. Преди ден стартира пробно автоматизираната информационна система „Граничен контрол“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните към пътните полицаи. Водачи, на които за първи път се връчват наказателни постановления имат право да продължат пътуването си и да направят плащане в законоустановения срок. За тези водачи, които дължат суми по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове, при желание могат да ги заплатят на място чрез монтиран за целта ПОС терминал, което се отразява незабавно в системата на МВР. Важно условие е те са да връчени, да е минал срока на обжалване и за доброволно плащане.

„Глобите могат да се платят и по банков път, с онлайн банкиране и през портала за електронни административни услуги в сайта на МВР“, разясни на място главен инспектор Димо Чобанов, началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Хасково. По думите му, на пътниците се връчват фишове, които не са задължени да плащат и които не възпрепятстват пътуването им. Чобанов уточни, че изпълняваме задълженията си по ЗДвП и свързаните с отговорността на водачите и пътниците да заплатят дължимите им глоби по извършените нарушения.

Само за 2 дни са връчени 123 електронни фиша на стойност над 14 000 лева, а гражданите са заплатили на място 133 глоби на стойност над 8300 лева. Съставени са 45 акта и 4 заповеди за принудителни административни мерки.

19 юни 2020

Системата за неплатени глоби стартира пробно вчера на ГКПП „Капитан Андреево“

Пътните полицаи тестваха в реални условия новата функционалност на автоматизираната информационна система „Граничен контрол“. Пробно от 17 юни до 30 юни проверки ще се извършват на ГКПП „Капитан Андреево“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните. Водачи, на които за първи път се връчват наказателни постановления имат право да продължат пътуването си и да направят плащане до 14 дни. А тези, които имат влезли в сила глоби могат да ги заплатят на място чрез инсталиран на ГКПП-то постерминал, което се отразява веднага в системата на МВР.

От Пътна полиция уверяват, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и автобусите. На тях също ще им бъдат връчвани фишове, ако имат такива, което няма да спре пътуването им.

Вчера 9 полицаи от ОДМВР Хасково и колегите им от Гранична полиция пробваха ефективността на системата. В рамките на 24 часа са проверени 150 лица и 75 автомобила. Съставени са 29 акта за неплатени глоби и са връчени 99 електронни фиша по Закона за движение по пътищата. През ПОС гражданите са платили 54 задължения.

Преди отпътуване, гражданите могат да проверят за невръчени глоби в Паспортна служба в Хасково или в сайта на МВР в портала за електронни административни услуги.

 

Още една операция стартират от днес пътните полицаи. До 25 юни те ще следят за недопускане на  пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места и/или при забранителен сигнал на светофарната уредба и за  управлението на мотопеди и други видове превозни средства, за които се изисква правоспособност съгласно Закона за движението по пътищата  с акцент върху ненавършили 18 години неправоспособни водачи.  

Спрямо водачите на пътни превозни средства ще бъде осъществен контрол както за недопускане и отнемане предимството на пешеходци, така и за управление на МПС без използването на обезопасителен колан/система, съответно предпазна каска. Униформените ще следят и за превоз на пътници, които са без поставени обезопасителни колани/системи, съответно предпазни каски, с акцент върху законовите изисквания за превоз на деца и за недопускане на двуколесни ППС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП. Пътните полицаи ще взимат отношение и при установени случаи на неизползване на светлоотразителна жилетка от водач на велосипед при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, както и при управление на технически неизправни велосипеди.  

18 юни 2020

График на мобилните екипи в малките населени места за м.Юни 2020г.

Дата, час и населено място

На 17.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Момково, общ.Св-град;

10:45ч. – 11:15ч. в с.Георги Добрево, общ.Любимец;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Лозен, общ. Любимец; 13:00ч. – 13:30ч. в с. Малко Градище, общ. Любимец;

 

 

На 18.06.2020 г.за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с. Брястово, общ. Мин. бани;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Спахиево, общ. Мин. бани; 11:30ч. – 12:00ч. в с.Боян Ботево, общ. общ. Мин. Бани;

13:00ч. – 13:30ч. в с. Ангел войвода, общ. Мин. бани;

13:45ч. – 14:15ч. в с. Винево, общ. Мин. Бани;

На 16.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Константиново, общ.Сим-град;

10:45ч. – 11:15ч. в с.Калугерово, общ.Сим-град;

11:30ч. – 12:00ч. в с.Навъсен, общ.Сим-град;

13:00ч. – 13:30ч. в с.Троян, общ.Сим-град;

13:45ч. – 14:15ч. в с.Дряново, общ.Сим-град;

На 24.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Овчарово, общ.Х-ли;;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Браница, общ.Х-ли;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Черепово, общ.Х-ли;

13:00ч. – 13:30ч. в с. Изворово, общ.Х-ли;

 

На 25.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с. Въгларово, общ. Хасково;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Сираково, общ. Мин. бани;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Гарваново, общ. Хасково;

13:00 ч. – 13:30ч. в с. Горски извор, общ. Д-град;

 


11 юни 2020

Жителите на община Минерални бани могат да се възползват от нова услуга за издаване на документи

Поредната услуга за облекчение на жителите на община Минерални бани и региона ще въведе сектор „Български документи за самоличност“. Както в община Стамболово, така и в полицейския участък в с.Минерални бани, ще бъде отворено изнесено работно място със служител от сектора и полицай от сектор „Пътна полиция“. В дните 26 май и 2 юни, служителите ще приемат заявления за лична карта, паспорт и свидетелство за правоуправление на МПС. След като документите са изготвени, те ще се връчват на място. За заплащане на услугите има осигурен Пос терминал.

Припомняме на гражданите, че документи за самоличност могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност и да го направят на предпочитано от тях звено на „БДС“, различно от постоянния им адрес във все още ненатоварените гишета. Гражданите, притежаващи електронен подпис, могат да се възползват и от електронните услуги на МВР.

За месец Април 2020г., на територията на областта са издадени 1131 лични карти, 478 паспорта и 626 свидетелства за правоуправление на МПС. До края на 2020г. изтича срока на 29813 лични карти, 24496 паспорта и 20047 шофьорски книжки.

От „Български документи за самоличност“ напомнят, че личните карти и свидетелства за правоуправление, които изтичат между 13 март и 31 октомври 2020г. имат удължена валидност 6 месеца на територията на страната.

21 май 2020

Повече полицейско присъствие в района на харманлийско, обеща директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков

Повишеното присъствие на полицаи ще продължи в с.Браница след инцидента с грабежа, станал преди дни. При него, 76-годишен мъж бе нападнат и ограбен от свой 32-годишен съселянин, познат на органите на реда. След бързата намеса на полицаите, извършителят бе задържан по горещи следи в рамките на 3 часа. Той е привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. Същият е имал и предишни криминални регистрации за кражби.

Директорът на хасковската дирекция ст.комисар Цанков, увери жителите на селото, че „усилията за гарантиране на реда и опазването на собствеността в малките населени места в областта е основен приоритет в работата на ОДМВР Хасково“. Той изтъкна, че разчита на доброто взаимодействие с кметовете и кметските наместници за осигуряване на спокойствието на хората и за превенция срещу престъпността.

Според кметския наместник на селото, в момента ситуацията е спокойна и напрежение сред хората няма.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, проведена вчера в областта,  са участвали 119 полицейски служители с 52 автомобила  с изградени 21 КПП-та. Проверени са 446  лица и 320 МПС. Разкрити са 15 престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога, иззети са над 53000 артикула с лого на защитени марки и безакцизни стоки, задържани са няколко лица, заподозрени в извършването на кражби. Съставени са 7 електронни фиша, 18 акта и 22 фиша по ЗДвП и 11 акта по Закона за българските документи за самоличност.  Задържани са 5 лица, проверени са 12 лица с две и повече досъдебни производства,  40 търговски обекта, 246 лица поставени под карантина. Установени са двама мъже в Хасково и Симеоновград, нарушили карантината, за което са образувани 2 досъдебни производства по чл.355 ал.2 от НК.  Образувани са 8 досъдебни и 3 бързи производства.

13 май 2020

Спецоперация по линия на битовата престъпност в Хасковска област

Действията протекоха под надзора на главния прокурор Иван Гешев

Акция срещу битовата престъпност се провежда на територията на хасковска област. В Харманлийско пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Двамата обявиха, че е задържан мъж, нападнал и пребил възрастен мъж в харманлийското с.Браница,  а след това откраднал пенсията му от 220 лева. Пострадалият е в местната болница, а нападателят му на 33г. е задържан под стража с постановление на съда. Иван Гешев бе категоричен, че държавата трябва да направи всичко възможно подобни инциденти да не се повтарят. Той допълни, че в конкретния случай с грабежа е осъществена добра координация и реакция на кметския наместник при уведомяване на полицията, заради което извършителят е бил разкрит за часове.

„Трябва да е ясно, че на МВР и служителите му дължим благодарност. През тези 2 месеца в условията на извънредно положение, те не са се прибирали по домовете си и изпълняваха несвойствени за тях задачи. Въпреки това, продължаваме активната си работата по противодействие на битовата престъпност. Въпреки драстичното й намаляване, очакваме бум на тези престъпления  и затова се готвим да реагираме по превантивен начин. Приоритет на прокуратурата и МВР е битовата престъпност“, уточни главният прокурор.

Той бе допълнен от главният секретар на МВР, който увери, че след отпадане на КПП-та, МВР ще влезе в ежедневния си ритъм и ще засили полицейските операции по линия на битовата престъпност. „Целта ни е в края на годината, статистиката в това отношение да е доста положителна“, заяви той.

Главен комисар Ивайло Иванов благодари на служителите от РУ Харманли, които в рамките на часове задържаха грабителя. Той поясни, че с негова заповед  те ще бъдат наградени за бързата организация и работата в синхрон. „Заедно с прокуратурата ще продължим превантивната работа срещу битовата престъпност“, увери той.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, до 12 часа днес, в областта са проверен 181 лица и 131 МПС. Разкрити са престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога. Съставени са 20 акта и 4 фиша по ЗДвП и са изградени 20 КПП-та. Задържани са 7 лица, проверени са 10 лица с две и повече досъдебни производства, 46 търговски обекта, 30 лица поставени под карантина. Образувани са 4 досъдебни производства

12 май 2020