МВР

ОД Хасково

 

Новини

Безбандеролни цигари, дизел и спирт иззеха криминалисти от ОДМВР Хасково

Голямо количество безакцизни цигари, спирт и дизелово гориво са иззели криминалисти от Харманли и Хасково след гонка на камион. Вчера на пътя от Пловдив към Свиленград, полицаите спират за проверка товарен автомобил „Пежо“, управляван от 43-годишен свиленградчанин. Водачът е спрял на подадения сигнал, при което към него се е приближил служителят с цел да извърши проверка. В този момент колата е потеглила рязко назад в опит да блъсне служителя на реда и да осуети проверката. Полицаят произвежда 2 предупредителни изстрела във въздуха, които не спират маневриращия водач, застрашаващ живота и здравето му. Друг полицай е стрелял в задната гума на камиона, който е спрян под мост на пътния възел Харманли-Симеоновград. На място е извършено претърсване, като в товарения отсек на колата са намерени кашони цигари без бандерол – 500 000 къса от различни марки. В хода на издирвателните действия, по горещи следи е установена и съпричастността на още един свиленградчанин на 40г, в чийто имоти на улица „Света гора“ и „В.Левски“ са открити 3460 литра дизел, 300 литра течност с мирис на спирт, над 5000 евро и над 16 000 лева. Мъжете са задържани до 24 часа в РУ Харманли по образуваното бързо производство по чл.234 ал.1 от НК. /снимки/

16 яну 2018

Мерки за пътна безопасност по време на коледните и новогодишните празници ​

По време на Коледните и Новогодишните празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението в дните преди и в края на почивните дни; зимните условия за движение; неосветени или слабо осветени  улици в населените места; потегляне на път с неподготвени за зимата автомобили; неправилно движение на пешеходци, употребили алкохол; склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; значително намалена светла част от денонощието и рязко повишена опасност от блъскане на пешеходци в периода след смрачаване до около 21.00 ч. 
Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол от водачи и пешеходци е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени по време на Коледните и Новогодишните  празници през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.
За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви  препоръчваме да спазвате следните препоръки: 
1.Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.
2.Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.
3.Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4.Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
5.При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
6.При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.
7.Преди  пътувания с автомобила предварително определете надежден водач от компанията, който  ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие. 
8.Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
9.В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.
10.Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.

Специални противопожарни мерки за безопасност:

Не отрупвайте елхата с  хартиени гирлянди и памук!
Не оставяйте елхата със запалени бенгалски огньове без наблюдение!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки. На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използуване!
Не оставяйте децата сами в къщи!

Нека си пожелаем спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение, ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение, не забравяйте, че на тел: 112  в РУ   дежурят хора, готови да Ви помогнат.

20 дек 2017

ОДМВР - Хасково предприе мерки за сигурността на студентския празник 8 - ми декември

В дните преди студентския празник полицията е планирала конкретни мерки за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, в които ще празнуват студенти. Провеждат се предварителни срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана с цел повишаване на бдителността и стриктно спазване на пропускателния режим. 
Ще бъдат проверени питейните и увеселителни заведения за консумация на алкохолни напитки без акцизен бандерол, с фалшив бандерол или с неясен произход, както и продажбата на контрабандни цигари.
Предстоят проверки за предотвратяване на продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без сертификат за качество. Напомняме на гражданите, че производството и употребата на самоделни взривни устройства и пиротехнически средства застрашават техния живот и здраве.
„Пътна полиция” създава необходимата организация за контрол по безопасността на движението. 

Пътните полицаи строго ще следят за превишена скорост, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, техническата изправност на автомобилите. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях. Съвместно с представители на общините се уточняват мерките по организиране на движението и паркирането в районите, където се очаква да пристигнат автомобили на празнуващи. Със съдействието на управителите на  заведенията и ръководителите на охранителните звена ще се договорят превантивни мерки, намеса  и бързо уведомяване на полицията в случаи на опити за шофиране от явно пияни водачи.
“Пътна полиция” отново призовава шофьорите да не сядат зад волана след употреба на алкохол, без свидетелство за правоуправление или ако автомобилът е неизправен. Ще бъдат използвани максимално възможностите на мобилните камери за видеонаблюдение.
В дните около Студентския празник нарастват опасностите от тежки пътни инциденти по вина и с участие на водачи на автомобили, превозващи студентски компании. Основните рискови фактори са превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи.
Отговорността за недопускане на инциденти е основно на водачите, но в голяма степен и на спътниците им - колегите и приятелите от компанията.
Приложените препоръки са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки през изминали години.

1.Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.
2.Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.
3.Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4.Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
5.При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
6.При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.
7.Преди  пътувания с автомобила предварително определете надежден водач от компанията, който  ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие. 
8.Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
9.В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.
10.Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.

Полицията призовава гражданите, ако забележат нарушения на обществения ред, условия или действия застрашаващи сигурността на гражданите по време на студентския празник незабавно да сигнализират на тел.112.

07 дек 2017

19-ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Специализирана операция на пътните полицаи и в малките населени места

 На 19 ноември отдаваме почит на загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им. Всеки ден по пътищата стават произшествия, при които загиват хора.

Голяма част от тежките инциденти по пътната и улична мрежа, с голям брой жертви са причинени от водачи управляващи МПС след употреба на алкохол или други упойващи вещества и от неправоспособни водачи. Нарастващия брои водачи управляващи МПС след употреба на алкохол или под въздействието на упойващи вещества буди безпокойство.

        Нека не забравяме, че когато сме участници в движението е нужно да бъдем внимателни и концентрирани. Да прилагаме нулева толерантност към тези, които застават зад волана без нужната правоспособност или шофират, употребили алкохол или наркотици. Защото отговорността на пътя е споделена отговорност. Министерство на вътрешните работи призовава гражданите на 19 ноември да преосмислят отношението си към безопасността на движението, за да запазим най-ценното – живота и здравето на хората.

В тази връзка на територията на областта и в малките населени места, за времето от 08:00 часа до 17:00 часа на 19.11.2017 г.  ще се проведе специализирана операция, чиято цел  е недопускане настъпването на ПТП. Ще се следи за  ППС без наличие на сключена и действаща застраховка „ГО”, управление на МПС от неправоспособни водачи, управление на МПС без поставени обезопасителни колани или системи за обезопасяване, управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества.

В малките населени места се наблюдава безконтролно предоставяне на четириколесни и двуколесни превозни средства на малолетни, непълнолетни и неправоспособни лица в разрез с разпоредбите на ЗДвП. Екипи на Пътна полиция ще проведат операцията в селата, Големанци, Малево, Стамболово, Долно Черковище и Корен.

На 19-ти между 8 и 9 часа при екипа на първокласния път за разклона за  село  Манастир ще бъдат и деца-доброволци от БЧК-Хасково, които ще раздават брошури на водачите за безопасно шофиране. Подобни брошури ще се раздават и днес от 14 часа от ученици от 10 клас на Езиковата гимназия с екип пътни полицаи   до магазин „Аско Деница“ в Хасково. Те ще наблюдават и демонстративно занятие за проба за алкохол и ще поговорят с полицаите за вредата му при шофиране.

 

17 ное 2017

16 ноември – Ден без пешеходци-жертви на пътя

В ход е втория етап от традиционната акция „Зима“ на сектор „Пътна полиция“

 Днешния ден е посветен на правилното поведение на пешеходците и на водачите на МПС спрямо тях. Операцията ще следи за спазване  от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието. Пътните полицаи ще следят и за управление на МПС без застраховка „Гражданска отговорност“, от неправоспособни водачи и без колани или каски.

Пътните полицаи призовават пешеходците да бъдат внимателни и да спазват правилата – да не бързат, когато пресичат; да избягват да се движат по пътното платно; да бъдат предпазливи при намалена видимост; да са търпеливи на спирките на градския транспорт;

През първия етап от акция „Зима“ са констатирани 1554 нарушения, за които са съставени 170 акта и 1312 фиша, от които 513 електронни. За неизправни светлини са глобени 24 водачи.  

 

16.11.2017г. Хасково

Първи екип:

От 08.30ч. до 10.30ч.  – пешеходните пътеки - к-ще бул. „Раковски” и ул.”Дунав”  

От 12.30ч. до 14.30ч.  – пешеходните пътеки - кръгово кръстовище на бул.”В.Левски” до б-я „Шел”  

Втори екип:

От 08.30ч. до 10.30ч.  – пешеходните пътеки - к-ще бул.”Съединение” и бул.”България”

От 12.30ч. до 14.30ч.  – бул.”България” - пешеходна пътека до м-н „Чочко”

Трети екип:

От 10.00ч. до 12.00ч. – пешеходните пътеки – к-ще бул.”Освобождение” и бул.”Илинден”;

От 13.00ч. до 15.00ч.  –  бул.”Илинден” пешеходните пътеки до у-ще „П.Хилендарски”;

 

16 ное 2017