МВР

ОД Хасково

 

Новини

Полицаи от РУ Димитровград задържаха турски гражданин, държал високорискова дрога

Днес прокуратурата, под чието наблюдение бе акцията, го привлече като обвиняем

Вчера, в хода на провеждаща се операция за спазване на противоепидемичните мерки от водачите на таксита, служителите на реда са проверили автомобил на изхода на града. В него от Димитровград за Пловдив пътувал 28-годишният турски гражданин.  В багажа му са намерени 44 вакуумирани полетиленови плика със суха зелена листна маса, реагираща при полеви наркотест на марихуана. Дрогата е с тегло 7,9 кг,  на стойност 47 400 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор, днес обвиняемият е задържан до 72 часа за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество. Предстои Окръжна прокуратура Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

12 фев 2021

За незаконен добив на скалнооблицовъчви материали са задържани двама жители на ивайловградското село Железино

Акцията е преминала под наблюдението на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Ивайловград

Преди два дни, полицаи от управлението извършили проверка за незаконен добив на скални материали, в резултата на която в землището на ивайловградското с. Нова ливада е намерено кариерно гнездо. В него незаконно се добивал гнайс. Кариерата не фигурирала в регистъра на Министерството на енергетиката с необходимите разрешителни за осъществяване на тази дейност. На място са били установени 18 мъже, извършващи добива на гнайс.  Двама от тях, на 26 г. и на 42 г.от с.Железино са задържани до 24 часа по Закона за МВР. В кариерното гнездо е имало верижен багер, а наблизо и верижен трактор с монтирано устройство за товарене, както и 50 броя палети, натоварени с гнайсови плочи.

05 фев 2021

Голямо количество безакцизни цигари иззеха при операция полицаи от Хасково

154 740 къса безакцизни цигари иззеха полицаи от хасковската дирекция. Вчера под наблюдението на РП-Хасково е проведена специализирана операция по противодействие на пресичане и предотвратяване на престъпленията, свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол, ощетяващи държавния бюджет. Полицаите са извършили проверка на лек автомобил „БМВ“, шофиран от 39-годишен хасковлия. В багажника са намерени 38 000 къса от различни марки цигари. Последвали са претърсвания и в четири помещения, ползвани от мъжа на територията на Кърджали и Стара Загора. В хода на процесуално-следствените действия от тях са иззети още 92 400 къса. При проверка на дом на улица „Н.Цанов“ в областния град, собственост на хасковлия на 49г. са установени 24 340 къса папироси без бандерол. Двамата мъже са задържани по образуваните бързи производства. Работата по случая продължава.


15 яну 2021

Подсилени дежурства в дните преди и по време на Рождество и Нова година

Екипи ще следят да няма навалици пред търговските обекти

Преди и по време на празниците, екипи от полицаи и служители на РЗИ ще следят дали се спазват противоепидемичните мерки в търговските вериги. Освен за правилно носене на маски, екипите ще наблюдават и за отстоянието между хората на опашките – включително пред търговския обект. Магазините, които не спазват мерките ще бъдат санкционирани по Закона за здравето.

Звената за контрол на общоопасните средства вече започнаха проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават и предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините - употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата  и влошаването на времето. 

Пътните полицаи припомнят основните рискови фактори: нестабилност на автомобила заради намалено сцепление на гумите с настилката при заледяване, снеговалеж, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост от мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия. Подценяване на необходимата техническа подготовка на автомобила за зимния сезон, движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг;
интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер и при сумрак в недостатъчно осветени населени места и край тях.
Празнично настроение може да провокира склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние. Нетрезвото състояние на шофьори и пешеходци  в празничните нощи е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците.

Специални мерки за безопасност предприеха и пожарникарите.  В дните преди празниците пожарникарите проверяват църкви и манастири.
Внимание в тазгодишните проверки е обърнато на наличието на уреди за първоначално пожарогасене, наличието на условия за успешна евакуация, състоянието на отоплителните съоръжения и електрическите инсталации. Дадени са указания за извършване на инструктажи на персонала и служителите на съответните обекти. Всички църковни служители, които ще участват в отслужването на празничните литургии са инструктирани за действията, които трябва да предприемат при пожарен инцидент. 

Най – честите нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са свързани с неизправни ел. инсталации, неправилно монтирани отоплителни уреди, нестандартни и подсилени ел. предпазители, неизправни евакуационни осветителни тела, недостатъчен брой противопожарни уреди, складирани метериали по пътищата за евакуация и др.
Пожарникарите ще издават  писмени разпореждания и  протоколи от комплексните проверки. За констатирани нарушения ще съставят актове за установяване на административно нарушение. Ще изпращат  уведомителни и   разпоредителни писма до председатели на църковни настоятелства, йерархийски наместници и органите за местно управление.

Специални мерки за противопожарна безопасност трябва да се вземат и когато в дома има коледно дърво и декоративни светлини. Огнеборците препоръчват елхата да се съхранява далеч от източници на топлина, особено ако е украсена със светещи лампички. Топлината изсушава дървото, което го прави лесно запалимо. Декоративните светлини също могат да бъдат опасни и за това никога не бива да се оставят включени, когато напускате дома или лягате да спите. Проверете дали лампичките не са в опасна близост до запалителни предмети. Важно е да се съобрази и с натоварването на контактите. Това се отнася и до декоративните светлини, поставени на открито. Те лесно могат да се увредят от климатичните условия и да станат опасни.

Какво да не правим ?

Не отрупвайте елхата с  хартиени гирлянди и памук!
Не оставяйте елхата със запалени бенгалски огньове без наблюдение!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки. На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използуване!
Не оставяйте децата сами в къщи!

Нека си пожелаем спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение, не забравяйте, че на тел. 112  в районните полицейски управления дежурят хора, готови да Ви помогнат.

21 дек 2020

Засилен пътен контрол по пътищата в област Хасково преди и по време на предстоящия студентски празник.

Полицията призовава гражданите да подават сигнали при нарушения на обществения ред 

 

За да бъдат намалени предпоставките за настъпване на пътни инциденти с участие на автомобили, превозващи студенти към и от местата за празнуване,  пътищата в цялата страна, в т.ч. и в Хасковска област ще има засилено полицейско присъствие. Пътните полицаи ще проверяват водачите за правоспособност, употреба на алкохол и спазване на скоростните режими. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за употреба на алкохол и за спазване на правилата за безопасно движение. Полицейските служители от РУ на МВР са ангажирани с предварителни проверки на къщи за гости, хижи и работещи хотелски комплекси, като на собствениците се отправят предупреждения за спазване на наложеното ограничение за присъственост на не повече от 15 човека.

Полицията призовава гражданите, ако забележат нарушения на обществения ред, условия или действия застрашаващи сигурността на гражданите по време на студентския празник незабавно да сигнализират на тел.112.
 
За безопасно пътуване по време на предстоящите празници, пътна полиция препоръчва на   студентите да се погрижат за техническото състояние на автомобила, с който ще се придвижват към местата за празнуване. При пътуване на по-дълго разстояние  - до заведение, хижа или хотел в планината, те трябва да предвидят възможна промяна в метеорологичните условия и да оборудват автомобила със зимни гуми и вериги против сняг, да се уверят че осветителната и отоплителната система на колата са в изправност и да си осигурят водач, с достатъчно опит зад волана. Добре пътуването да бъде планирано така, че да се осъществи в светлата част на денонощието. Ако празникът е организиран в рамките на града, в който студентите живеят или учат е най-добре да оставят автомобила и да си спестят притеснения и рискове.

Изключително важно е да не се правят никакви компромиси по отношение употребата на алкохол от водачите. Доказано е, че дори когато поетият алкохол е в малки количества и не се отчита от уредите за проверка,  той оказва влияние върху на реакциите и преценката за рисковете по време на шофиране. Празничната еуфория също може да затрудни преценката на водача, дори и когато не е употребил алкохол. Приповдигнатото настроение често води до подценяване на опасностите и до поемане на необмислени рискове. Понякога пътниците в автомобила също са източник на риск  - подпийналата компания може да окаже влияние на водача  за вземане на емоционални, погрешни решения, а  шумните разговори и високите децибели на музиката в купето пречат на концентрацията на шофьора и отклоняват вниманието му. 

Пътните полицаи препоръчват предварително да бъде определен водачът, който ще управлява автомобила по обратния маршрут, а той да ограничи употребата на алкохол в празничната нощ и да си осигури достатъчно сън, за да е бодър на следващия ден. В никакъв случай да не сяда зад волана ако не е напълно трезвен и не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако се окаже, че никой не е достатъчно бодър и трезвен, за да шофира по-добре да се отложи пътуването. Недоспиването и махмурлукът са не по-малко опасни при управление на МПС, от състоянието на опиване. Ако водачът усети   понижаване на тонуса или сънливост по време на пътуването трябва да намали скоростта на движение и да увеличи дистанцията, а най-добре - да спре за почивка край пътя.  

ОДМВР-Хасково  пожелава на всички студенти разумно поведение зад волана и приятни преживявания по време на празника.

07 дек 2020

Задържаха двама мъже за за подпомагане на граждани от Афганистан и Пакистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми Т.П., на 39 г., и Д.Ф, на 40 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт, 19 чужди граждани, от които 2 ненавършили 16 годишна възраст, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като спрямо Д.Ф. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.П.

На 14 ноември 2020 г., към 08,30 часа, служители на Дирекция “Вътрешна сигурност“- МВР, ОД на МВР-Хасково и РУ-Свиленград са установили и задържали в гр.Свиленград, 19 чужди граждани от Афганистан и Пакистан, всички мъже, като двама от тях са ненавършили 16-годишна възраст. Чужденците са се намирали в товарния обсег на микробус с българска регистрация управляван от Т.П.

Установено е, че чужденците влезли в България от Гърция през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.П., в който те се качили. Автомобилът се насочил към вътрешността на гр.Свиленград, като зад него се движел друг лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.Ф. Събраните доказателства сочат, че  обвиняемият Т.П. е следвало да откара чужденците с микробуса до вътрешността на гр. Свиленград, където трябвало да ги остави, а от там те да бъдат превозени до вътрешността на страната, а обвиняемият Д.Ф е следвало да обезпечи безпроблемното им движение до гр.Свиленград, като за целта е следвало да
получат възнаграждение. Срещу чуждите граждани са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.279 ал.1 от НК и са настанени в Център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП-Свиленград. По досъдебното производство се извършват следствени действия.

16 ное 2020