МВР

ОД Хасково

 

Новини

Ст.комисар Ангел Цанков честити празника на служителите на ОДМВР Хасково

Той изрази признателността си към професионализма на полицаите и благодари на семействата им за подкрепата

Добра професионална оценка за работата на своите служители даде Ръководството на ОДМВР-Хасково навръх празника на МВР – 5 юли.

Хасковската Дирекция е с 55% разкриваемост от началото на годината, което е над средния процент за страната, а именно- 45 %.

От регистрираните 1169 криминални престъпления са разкрити 645 , срещу 1329 за периода през първото шестмесечие на 2019г, с 575 разкрити, или има   увеличение на тяхната разкриваемост с 12 пункта.

И тази година, структуроопределящи са имуществените престъпления – 472, от които разкрити 227 или 48 % разкриваемост.

Престъпленията срещу личността запазват тенденцията да са с нисък дял. За отчетната година е регистрирано 1 убийство, което е разкрито. За шестмесечието няма извършени изнасилвания, а от 3 регистрирани блудства е  разкрито 1 в периода.

Общото количество на конфискуваните безакцизни цигари за отчетния период е 167 600 къса и близо 148 кг тютюн.

За края на шестмесечието се отчита увеличение със 7 броя на тежките ПТП, намаление на броя на убитите с 3 и увеличение на ранените при тях с 31, именно: 114 ПТП,  5 убити и 166 ранени за първите 6 месеца на 2020г.

През шестмесечието са издадени 15 557 лични карти, 10 224 свидетелства за правоуправление и 12 411 паспорта.

Заловени количества наркотични вещества от служителите на ОДМВР-Хасково са: марихуана /суха маса/ - 11,4043 кг.; 249 бр. растения канабис; хероин – 0,002 кг.; амфетамин – 0,2156 кг. и 3421 бр. таблетки амфетамин; метамфетамин – 0,0253 кг. и метамфетамин таблетки – 50 бр.; екстази таблетки – 11 бр.; дизайнерски наркотици – 0,1237 кг.; други НВ – 0,0008 кг. и 0,002 литра и 24 бр. таблетки.

В тази връзка, за съществен принос при изпъленение на професионалните им задачи и за проявена инициативност и постигнати високи резултати, признание получиха 20 служители от Хасковската дирекция. Те ще бъдат отличени със заповед директора   ОДМВР Хасково  с «Писмени похвали». С «Грамота» от административния секретар на МВР, за образцово изпълнение на служебните си задължения е отличена ст.експерт Андонова от сектор «Български документи за самоличност».

В навечерието на 5 юли – професионалния празник и 141 -годишнината от създаването на МВР, ст.комисар Ангел Цанков честити празника на служителите от Областната дирекция като им пожела здраве, бодрост и професионални успехи. Той изрази своята признателност за волята и търпението им и не забрави  благодарността си към семействата на полицаите.

    Уважаеми колеги,

За мен е чест да Ви поздравя по повод професионалния празник на МВР – 5 юли.

Обръщам се към Вас, за да изразя своята признателност за Вашата всеотдайност и отговорност. Предизвикателствата пред Вас днес са много – битова и трансгранична престъпност, миграционен натиск, опазване на обществения ред и сигурност. Срещу тези сериозни изпитания, Вие се изправяте ежедневно със своите професионализъм  и компетентност и не рядко рискувате живота си.

Затова съм дълбоко признателен за усилията, търпението и волята, които полагате. Работете все така с чувство за дълг пред обществото.

Предайте личните ми благодарности и на Вашите семейства, които често пренебрегвате, заради отговорната си работа. Пожелавам Ви здраве, лично щастие, спокойни дни и нови професионални успехи.

                      Честит празник!

                   Ст.комисар Ангел Цанков

 

03 юли 2020

Криминалисти задържаха 53-годишен за умишлено убийство в Димитровград

Окръжна прокуратура го привлече като обвиняем

На 26 юни 2020 г., в полицията е постъпил сигнал за починала жена в приземен етаж на къща в Димитровград. На място са пристигнали полицейски екипи и разследващи полицаи от РУ на МВР – Димитровград. При извършения оглед по трупа на пострадалата са били открити множество кръвонасядания в  областта на крайниците и тялото, както и рана на глезена на левия крак. Трупът е бил откаран за аутопсия.

Установено е, че починалата жена е на 62-години. Тя била собственичка на къщата и живеела на втория етаж  Приземния етаж на дома обитавал обвиняемият П.П. на 53г.  Вечерта на 26 юни 2020 г., двамата се скарали по повод битов спор, като наемателят нанесъл множество удари по тялото и крайниците на жената с твърд предмет. Когато жената изпаднала в безсъзнание,  той се обадил на тел. 112 и съобщил, че намерил хазяйката си в безпомощно състояние. Пристигналите на място полицаи установили, че е нанесъл удари на жената с метален водопроводен разтегаем ключ. Бил е тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, като уредът е отчел 1,5 промила на хиляда алкохол в издишания въздух. Обвиняемият П.П. е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково. Направил е самопризнания. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

28 юни 2020

И в Любимец вече се приемат заявления за нови лични документи

Областна дирекция на МВР Хасково информира гражданите, че  в сградата на Полицейски участък Любимец започна работа изнесено работно място за приемане на заявления за издаване на лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Всяка сряда и четвъртък служител на сектор „Български документи за самоличност“ от РУ Свиленград ще обслужва жителите на Любимец и региона, желаещи да им се издадат нови лични документи.

Приканваме гражданите да се възползват от създадените възможности за подаване на заявления и получаване на готовите лични документи в Любимец. Така ще спестят време от чакане на опашки през лятото пред „Паспортна служба“ в Свиленград и Хасково. 

Съветваме ви: Не оставяйте подмяната на личните документи за последния момент!

Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга. Към момента няма опашки от чакащи граждани.

25 юни 2020

Заработи системата за проверка на неплатени глоби на ГКПП"Капитан Андреево"

Съвместни екипи от РДГП Елхово и полицаи от ОДМВР Хасково извършват проверки на всеки преминаващ през пункта  за невръчени задължения и глоби по закона за движение по пътищата. Преди ден стартира пробно автоматизираната информационна система „Граничен контрол“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните към пътните полицаи. Водачи, на които за първи път се връчват наказателни постановления имат право да продължат пътуването си и да направят плащане в законоустановения срок. За тези водачи, които дължат суми по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове, при желание могат да ги заплатят на място чрез монтиран за целта ПОС терминал, което се отразява незабавно в системата на МВР. Важно условие е те са да връчени, да е минал срока на обжалване и за доброволно плащане.

„Глобите могат да се платят и по банков път, с онлайн банкиране и през портала за електронни административни услуги в сайта на МВР“, разясни на място главен инспектор Димо Чобанов, началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Хасково. По думите му, на пътниците се връчват фишове, които не са задължени да плащат и които не възпрепятстват пътуването им. Чобанов уточни, че изпълняваме задълженията си по ЗДвП и свързаните с отговорността на водачите и пътниците да заплатят дължимите им глоби по извършените нарушения.

Само за 2 дни са връчени 123 електронни фиша на стойност над 14 000 лева, а гражданите са заплатили на място 133 глоби на стойност над 8300 лева. Съставени са 45 акта и 4 заповеди за принудителни административни мерки.

19 юни 2020

Системата за неплатени глоби стартира пробно вчера на ГКПП „Капитан Андреево“

Пътните полицаи тестваха в реални условия новата функционалност на автоматизираната информационна система „Граничен контрол“. Пробно от 17 юни до 30 юни проверки ще се извършват на ГКПП „Капитан Андреево“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните. Водачи, на които за първи път се връчват наказателни постановления имат право да продължат пътуването си и да направят плащане до 14 дни. А тези, които имат влезли в сила глоби могат да ги заплатят на място чрез инсталиран на ГКПП-то постерминал, което се отразява веднага в системата на МВР.

От Пътна полиция уверяват, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и автобусите. На тях също ще им бъдат връчвани фишове, ако имат такива, което няма да спре пътуването им.

Вчера 9 полицаи от ОДМВР Хасково и колегите им от Гранична полиция пробваха ефективността на системата. В рамките на 24 часа са проверени 150 лица и 75 автомобила. Съставени са 29 акта за неплатени глоби и са връчени 99 електронни фиша по Закона за движение по пътищата. През ПОС гражданите са платили 54 задължения.

Преди отпътуване, гражданите могат да проверят за невръчени глоби в Паспортна служба в Хасково или в сайта на МВР в портала за електронни административни услуги.

 

Още една операция стартират от днес пътните полицаи. До 25 юни те ще следят за недопускане на  пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места и/или при забранителен сигнал на светофарната уредба и за  управлението на мотопеди и други видове превозни средства, за които се изисква правоспособност съгласно Закона за движението по пътищата  с акцент върху ненавършили 18 години неправоспособни водачи.  

Спрямо водачите на пътни превозни средства ще бъде осъществен контрол както за недопускане и отнемане предимството на пешеходци, така и за управление на МПС без използването на обезопасителен колан/система, съответно предпазна каска. Униформените ще следят и за превоз на пътници, които са без поставени обезопасителни колани/системи, съответно предпазни каски, с акцент върху законовите изисквания за превоз на деца и за недопускане на двуколесни ППС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП. Пътните полицаи ще взимат отношение и при установени случаи на неизползване на светлоотразителна жилетка от водач на велосипед при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, както и при управление на технически неизправни велосипеди.  

18 юни 2020

График на мобилните екипи в малките населени места за м.Юни 2020г.

Дата, час и населено място

На 17.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Момково, общ.Св-град;

10:45ч. – 11:15ч. в с.Георги Добрево, общ.Любимец;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Лозен, общ. Любимец; 13:00ч. – 13:30ч. в с. Малко Градище, общ. Любимец;

 

 

На 18.06.2020 г.за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с. Брястово, общ. Мин. бани;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Спахиево, общ. Мин. бани; 11:30ч. – 12:00ч. в с.Боян Ботево, общ. общ. Мин. Бани;

13:00ч. – 13:30ч. в с. Ангел войвода, общ. Мин. бани;

13:45ч. – 14:15ч. в с. Винево, общ. Мин. Бани;

На 16.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Константиново, общ.Сим-град;

10:45ч. – 11:15ч. в с.Калугерово, общ.Сим-град;

11:30ч. – 12:00ч. в с.Навъсен, общ.Сим-град;

13:00ч. – 13:30ч. в с.Троян, общ.Сим-град;

13:45ч. – 14:15ч. в с.Дряново, общ.Сим-град;

На 24.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с.Овчарово, общ.Х-ли;;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Браница, общ.Х-ли;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Черепово, общ.Х-ли;

13:00ч. – 13:30ч. в с. Изворово, общ.Х-ли;

 

На 25.06.2020 г. за времето от:

10:00ч. – 10:30ч. в с. Въгларово, общ. Хасково;

10:45ч. – 11:15ч. в с. Сираково, общ. Мин. бани;

11:30ч. – 12:00ч. в с. Гарваново, общ. Хасково;

13:00 ч. – 13:30ч. в с. Горски извор, общ. Д-град;

 


11 юни 2020

Жителите на община Минерални бани могат да се възползват от нова услуга за издаване на документи

Поредната услуга за облекчение на жителите на община Минерални бани и региона ще въведе сектор „Български документи за самоличност“. Както в община Стамболово, така и в полицейския участък в с.Минерални бани, ще бъде отворено изнесено работно място със служител от сектора и полицай от сектор „Пътна полиция“. В дните 26 май и 2 юни, служителите ще приемат заявления за лична карта, паспорт и свидетелство за правоуправление на МПС. След като документите са изготвени, те ще се връчват на място. За заплащане на услугите има осигурен Пос терминал.

Припомняме на гражданите, че документи за самоличност могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност и да го направят на предпочитано от тях звено на „БДС“, различно от постоянния им адрес във все още ненатоварените гишета. Гражданите, притежаващи електронен подпис, могат да се възползват и от електронните услуги на МВР.

За месец Април 2020г., на територията на областта са издадени 1131 лични карти, 478 паспорта и 626 свидетелства за правоуправление на МПС. До края на 2020г. изтича срока на 29813 лични карти, 24496 паспорта и 20047 шофьорски книжки.

От „Български документи за самоличност“ напомнят, че личните карти и свидетелства за правоуправление, които изтичат между 13 март и 31 октомври 2020г. имат удължена валидност 6 месеца на територията на страната.

21 май 2020

Повече полицейско присъствие в района на харманлийско, обеща директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков

Повишеното присъствие на полицаи ще продължи в с.Браница след инцидента с грабежа, станал преди дни. При него, 76-годишен мъж бе нападнат и ограбен от свой 32-годишен съселянин, познат на органите на реда. След бързата намеса на полицаите, извършителят бе задържан по горещи следи в рамките на 3 часа. Той е привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. Същият е имал и предишни криминални регистрации за кражби.

Директорът на хасковската дирекция ст.комисар Цанков, увери жителите на селото, че „усилията за гарантиране на реда и опазването на собствеността в малките населени места в областта е основен приоритет в работата на ОДМВР Хасково“. Той изтъкна, че разчита на доброто взаимодействие с кметовете и кметските наместници за осигуряване на спокойствието на хората и за превенция срещу престъпността.

Според кметския наместник на селото, в момента ситуацията е спокойна и напрежение сред хората няма.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, проведена вчера в областта,  са участвали 119 полицейски служители с 52 автомобила  с изградени 21 КПП-та. Проверени са 446  лица и 320 МПС. Разкрити са 15 престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога, иззети са над 53000 артикула с лого на защитени марки и безакцизни стоки, задържани са няколко лица, заподозрени в извършването на кражби. Съставени са 7 електронни фиша, 18 акта и 22 фиша по ЗДвП и 11 акта по Закона за българските документи за самоличност.  Задържани са 5 лица, проверени са 12 лица с две и повече досъдебни производства,  40 търговски обекта, 246 лица поставени под карантина. Установени са двама мъже в Хасково и Симеоновград, нарушили карантината, за което са образувани 2 досъдебни производства по чл.355 ал.2 от НК.  Образувани са 8 досъдебни и 3 бързи производства.

13 май 2020