МВР

ОД Хасково

 

Новини

Полицията предприема мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на предстоящите празници и почивни дни

Традиционно в навечерието на Възкресение и свързаните с тях почивни дни, полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността. Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници и Гергьовден. В часовете с най-висока интензивност на движение ще се осигури демонстративно присъствие и ще се контролира движението по международните и главни пътища, както и в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги и заведения. Пътните полицаи ще предприемат действия по улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци в районите на масово посещаваните църковни храмове.  Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани и обезопасителните системи за превозването на децата, изправност на автомобилите, наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др. Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол.

Традиционно и огнеборците  проверяват  църковните храмове. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.
По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители. 

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН.  

 

За да не помрачите предстоящите празници пътните полицаи съветват да следвате няколко прости съвета:

Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието.
Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.
Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.
При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция.
Поставяйте непременно предпазните колани и  настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.

 

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо   помрачи вашето настроение, знайте, че на тел.112 можете да намерите полицейски служители, готови да Ви помогнат.  

29 апр 2021

Ускорено издаване на лични документи в седмицата преди изборите за Народно събрание

Сектор „български документи за самоличност“ ще работи и на 3-ти април /събота/ на пълен работен ден

Звената „Български документи за самоличност” при ОДМВР Хасково ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за  Народно събрание.

Служителите ще работят на:

03.04.2021г /СЪБОТА/ от 08:30 до 17:30 часа и на 

04.04.2021г /НЕДЕЛЯ/ от 08:30 до 19:30 часа

 

Предприети са действия с цел българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, Дирекция „Български документи за самоличност" е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Хасково или в РУ Димитровград, РУ Харманли, РУ Свиленград, РУ Ивайловград или в РУ Тополовград за дните от 30 март 2021 г. до 03 април 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.

2. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборите за Народно събрание се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3.  В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 април 2021 година.

Част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на редовните парламентарни избори е откриването на денонощна телефонна линия и електроненадрес, на които да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите – тел.: 02/90 112 98, както и на e-mail: [email protected].

26 мар 2021

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР Хасково възобновява „организирания прием“ за подмяна на български лични документи

 

При постъпило заявления за посещение в  институции, ведомства или кметства за „организиран прием“,  екип  на сектор „БДС“ с мобилна биометрична станция ще приема на място заявленията, при спазване на препоръките за работата в условията на корона вирус. Предварителна заявка може да бъде направена в сектор „БДС“ на телефон 038/640355 и на имейл: [email protected]

Отново ще заработят и изнесените приемни – още на 10.03.2021 година  в ПУ Минерални бани и в ПУ Стамболово- на 11.03.2021г

Оправда се очакването през 2020 година в ОДМВР Хасково да бъдат издадени около 100 000 лични документи-  произведени бяха 98 725 броя или с 30 000 броя повече от 2019 година, когато са били 68 557.  До края на 2021 година поради изтичане на валидността им, в област Хасково трябва да се подменят над 30000 лични карти, 20 000 паспорта и 15 000 СУМПС.


05 мар 2021

Проверете валидността на личните си документи

 

Считано от 01.02.2021 г. всички лични карти, чийто срок на валидност  изтича, подлежат на подмяна в 30-дневен срок.

За удължената валидността на шофьорските книжки  се прилага Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19. Според Регламента срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца. Всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г. и е изтекъл или ще изтече в периода 01. 09. 2020 г. до 30. 06. 2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01. 07. 2021 – която от двете дати е по-късната.


05 мар 2021

Полицаи от управлението в Хасково задържаха двама, подпомагали чужденци да пребивават незаконно

30-годишен мъж от Сливен е задържан за подпомагане на чужди граждани незаконно да пребивават в страната. На 1-ви по обяд, по време на полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с незаконната миграция и трафика на хора, служители от участъка в Стамболово към РУ Хасково са спрели за проверка лек автомобил „БМВ“ на третокласен път до с.Долно Ботево в посока с.Силен. В колата, служителите установяват четирима сирийци и иракчанин, всички без документи за самоличност. Мъжете на възраст между 18 и 23 години, заедно с водача са задържани по образуваното по чл.281 ал.1 от НК досъдебно производство. В ареста на хасковското управление е и 22-годишен хасковлия, водач на автомобил, пилотиращ „БМВ“-то. Работата по случая продължава.


05 мар 2021

Полицаи от РУ Димитровград задържаха турски гражданин, държал високорискова дрога

Днес прокуратурата, под чието наблюдение бе акцията, го привлече като обвиняем

Вчера, в хода на провеждаща се операция за спазване на противоепидемичните мерки от водачите на таксита, служителите на реда са проверили автомобил на изхода на града. В него от Димитровград за Пловдив пътувал 28-годишният турски гражданин.  В багажа му са намерени 44 вакуумирани полетиленови плика със суха зелена листна маса, реагираща при полеви наркотест на марихуана. Дрогата е с тегло 7,9 кг,  на стойност 47 400 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор, днес обвиняемият е задържан до 72 часа за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество. Предстои Окръжна прокуратура Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

12 фев 2021