МВР

Пресцентър

 

18 яну 2020

Българските власти имат готовност да съдействат на разследване в Истанбул

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е осъществила контакт по полицейските информационни канали. Повод е инцидент в Истанбул, при който български гражданин е прострелян смъртоносно при акция на местната полиция, след като нахлул с мачете и предизвикал безредици в заведение в града снощи. Установено е, че 32-годишният българин има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи. Действието се развило около 23.30 часа в ресторант, намиращ се на ул. „Шехит Камил Балкан“ в кв. Байрампаша – Истанбул.
Задграничният представител на МВР има готовност да окаже съдействие на разследването, ако такова бъде поискано.
До момента в Генералното ни консулство в Истанбул не е получена официална информация от властите. Генералното ни консулство работи по случая като са предприети действия по установяване на допълнителни данни. Инициирани са проверки и е отправено официално запитване до турските власти, от които се очаква получаване на подробна информация.

Извършител и подбудител на палеж са задържани в РУ-Троян

Продължава работата по образуваното досъдебно производство след случай на открити край луковитско село цистерни с неясно съдържание

 

Професионалната работа на криминалистите от РУ Троян под ръководството на Окръжна прокуратура Ловеч доведе до резултат -  в рамките на 3 дни бе установен извършителят на палежа на леки автомобили в Троян, бе съобщено на брифинг с участието на ст. комисар Милен Маринов, директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълков, административен ръководител на Окръжна прокуратура Ловеч. Продължават процесуално - следствените действия за установяване на мотивите. Цел на палежа е бил един от изгорелите 7 леки автомобила, като щетите по него са най-малко.  Благодарение на бързата намеса на екипите на РСПБЗН-Троян е предотвратена много по-голяма опасност, тъй като един от горящите автомобили е бил с газова уредба, уточни ст.комисар Маринов. Вчера за извършителя е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ , а с прокурорско постановление за 72 часа е задържан и подбудителят, допълниха от прокуратурата. Двамата задържани, на 38 и 27 години, са криминално проявени, от Враца. Спрямо тях в миналото са образувани досъдебни производства за средни и леки телесни повреди, но до момента не са осъждани. За определен период от време те са работили в едно от казината в Троян, уточни прокурор Вълков. 

Оповестена бе  информация и за откритите в началото на седмицата край луковитското село Торос цистерни с течност. Първоначално в изоставена сграда са открити 6 цистерни, сред които една празна, всяка с вместимост по 1000 л, пълни с неустановена течност, а ден по-късно е задържан и камион, натоварен с още 4 подобни цистерни. Те са откарани на оторизирана площадка в гр. Луковит, където са под охрана. Към момента продължават активните процесуално- следствени действията в рамките на образуваното досъдебно производство за установяване на състава и произхода на веществата. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложено на оторизирана фирма да извърши химически и токсикологичен анализ на веществата, след което те ще бъдат предоставени на фирма, лицензирана за транспорт и преработване на опасни вещества.

В хода на разследването двамата задържани за 24 часа в неделя шофьор и пътник в камиона  с четирите цистерни са заявили, че пътуват от Ботевград към площадка за отпадъци във Велико Търновска област, за която при проверка е установено, че е затворена в края на миналата година, уточни директорът на ОДМВР-Ловеч. Работа по досъдебното производство за превозване на опасни вещества продължава.

17 яну 2020

Продължават издирвателните действия за установяване на 28-годишния Емил Невенов Великов

 

Мъжът е среден на ръст с кафяви очи и права кестенява коса, боядисана в предната част в рижав цвят. В деня на бягството от сградата на полицията Емил Великов е бил облечен с черно кожено яке, светли дънки, бели маратонки. Носел е тъмна шапка с козирка. Emil Velikov
Великов е криминално проявен и осъждан. Едновременно с обявяването на Великов за общодържавно издирване, на мъжа е  наложена и забрана да напуска страната.
Гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР.

17 яну 2020

Икономическа полиция и ДАНС установиха нерегламентирано помещение за третиране на пластмасови отпадъци в Пловдив

Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата

Нерегламентирано помещение в което се третират (мелят) отпадъци от пластмаса - закачалки за дрехи и макари, са установили при съвместна проверка служители на отдел “Икономическа полиция” Пловдив, ТДНС и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В работното помещение -  на ул. “Рогошко шосе”- южно от входа на дружество “Юрий Гагарин”, са намерени самоделна мелачна машина и екструдер, кантар и 38 чувала с по 25 кг гранулат.  На място са установени двама работници, без документи за самоличност и без данни за фирма. На работниците са съставени актове по Закона за българските лични документи.

Дейността е прекратена с предписание от РИОСВ, с оглед установеното са съставени констативни протоколи,  за случая ще бъдат сезират органите на НАП и Инспекцията по труда. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

17 яну 2020

ОДМВР – Варна работи по случай с установени 25 контейнера със съмнителни отпадъци на Пристанище Варна – Запад

 

На  съвместен брифинг на Районната прокуратура и ОДМВР беше оповестена информация за работата по случай с установени на Пристанище Варна – Запад 25 контейнера със съмнителни отпадъци, пристигнали през октомври 2019 година в България от италианско пристанище. Сигналът е постъпил в Областната дирекция в следобедните часове на 16 януари. Към момента е установено, че получател на товара е българска фирма със седалище в София, а според първоначалния оглед, съдържанието на контейнерите не кореспондира с посоченото в документите.

„Изясняват се отговорните лица, свързани със случая” заяви пред медиите старши комисар Даниел Пашов, директор на ОДМВР – Варна. Работим също за изясняване целта на вноса на тези контейнери. Назначени са експертизи за установяване на вида на отпадъците, допълниха от прокуратурата.

Продължава работата по документиране и доказване на извършеното престъпление. Действията се осъществяват под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в града.

17 яну 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 17 януари 2020

София. 34-годишен мъж е задържан в Девето РУ за извършен грабеж. На 12 декември миналата година жител на столичния квартал „Люлин“ заявил в полицията, че около 16.30 часа двама непознати му нанесли побой и му отнели мъжка чантичка, съдържаща мобилен телефон и сума пари. В резултат на предприети оперативни и  издирвателни действия от служители на Девето РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ при СДВР е установен и задържан авторът на престъплението - 34-годишен мъж, известен на полицията. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на  на задържания е повдигнато обвинение по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ в срок до 72 часа.

 

Сливен. Полицаи от РУ-Сливен разкриха и задържаха извършител на кражба от частен имот. В хода на проведено разследване е установено, че посегателството, извършено на 7 януари, е дело на 39-годишен, криминално проявен и осъждан. Той проникнал в жилище в Сливен, откъдето откраднал пари, лични вещи, златни и сребърни накити. След като бил задържан за срок до 24 часа, мъжът направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. Работата по досъдебното производство продължава.

 

Пазарджик. Криминално проявен мъж, извършил домова кражба, е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик. Сигнал за случилото се подал собственик на къща в пазарджишкото село Ивайло. Той съобщил, че непознат е разбил входната врата на дома и проникнал вътре. Била извършена кражба на моторен трион, велосипед, метални съдове и предмети. В резултат на предприетото разследване „по горещи следи“ криминалистите бързо влезли в дирите на извършителя - 36-годишен от същото село. Той е познат на органите на реда, има и други криминални прояви. Вещите са открити и иззети, а мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа. Спрямо него се води преписка, която ще бъде докладвана на прокуратурата в областния град.

 

Стоки, неправомерно носещи логото на известни търговски марки, иззеха полицаи на РУ-Панагюрище. Вчера служителите извършили проверка в магазин, собственост на 51-годишна местна жителка. Те установили, че в търговския обект са изложени за продажба различни спортни стоки, обозначени с лого на различни марки, без съгласието на притежателя на правата им. Иззети са общо 37 артикула – спортни долнища и тениски. По случая се води преписка.  

 

Видин. На 16 януари, в условията на неотложност, полицейски служители извършили претърсване в апартамент, обитаван от 36-годишен, в к-с „Крум Бъчваров“ в областния град. Разследващите открили и иззели нерегистрирана по надлежния ред въздушна пушка и две кутии с чашки за въздушно оръжие кал. 4,5 мм и 4,52 мм, сгъваем нож, харпун със стрела и ловен лък с пет стрели. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

 

Бургас. Марихуана иззеха вчера служители на Второ РУ. Полицаите задържали 32-годишен бургазлия, а при последвало претърсване - от дома му са иззели три торбички с разпределени в тях общо 40 грама със суха, зелена тревна маса. Мъжът е оставен в ареста за срок до едно денонощие. По случая е образувано бързо производство.

 

Стара Загора. Служители от Участък - Гурково при РУ – Казанлък иззеха незаконен тютюн. Вчера, в хода на проверка в с. Елхово, общ. Николаево, у 58-годишен мъж от с. Нова махала били установени 10 кг ситно нарязан тютюн, без акцизен бандерол. В РУ - Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

 

Кюстендил. Вчера, 82-годишен жител на град Рила подал сигнал в полицията, че от жилището му са откраднати 350 лв. Криминалистите предприели незабавни действия, в рамките на които установили 16-годишния извършител на престъплението. Последвало задържането на младежа и образуване на досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокурор.

 

Търговище. Три момчета са извършители на кражба на лотарийни билети, установиха служители на РУ-Търговище. Оперативните действия били предприети по сигнал за посегателството от павилион бул. „Ал. Стамболийски“ в областния град, при което били отнети 13 билета. В хода на разследването полицаи разкрили, че двама непълнолетни и един малолетен, и тримата от гр. Търговище, са „атакували“ павилиона в съботния ден. По случая в управлението се извършва проверка, резултатите от която ще бъдат докладван в Районна прокуратура-Търговище за вземане на отношение по компетентност.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

17 яну 2020

Информационен бюлетин - 16 януари 2020

Стара Загора. Установен е участник в сбиване, при което на 37-годишен е нанесена телесна повреда. Към 20 часа снощи, в заведение в с. Александрово, община Павел баня, е възникнал скандал между двама мъже - на 37 и на 42 г., от същото село. Скандалът прераснал в сбиване, при което 42-годишният нанесъл с нож прободна рана в левия крак на 37-годишния мъж и порезна - на лявата му ръка. Пострадалият е транспортиран във ФСМП - Казанлък, без опасност за живота. Извършителят се укрил и към момента се издирва. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.129 от НК.

Към 15 часа вчера, при проверка в частен дом в с. Елхово, община Николаево, обитаван от 57-годишен мъж, е установено, че собственикът съхранява 12,3 кг тютюн без акцизен бандерол и 260 къса саморъчно свити цигари. Мъжът е задържан в РУ-Казанлък. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.

Пазарджик. Продължава работата на служители от група „Криминална полиция“ при РУ-Пещера за противодействие на кражбите от търговски обекти на територията на родопския град. Както бе съобщено, след разследване вчера бяха установени мъж и жена, откраднали инструменти и продукти от хипермаркет. Криминалистите са документирали още една тяхна проява - в навечерието на Коледа двамата отмъкнали парна ютия от магазин за домашни потреби, собственост на 55-годишен пещерец. Полицаите са установили и двама известни на полицията мъже с предпочитания към марковия алкохол. Отново по време на отминалите празнични дни криминално проявените пещерци- на 30 и на 37 г., „посетили“ няколко местни хипермаркета, откъдето се сдобили с общо 18 бутилки с марково уиски. Двамата са задържани в ареста на полицейското управление. По случаите са образувани преписки, които са докладвани на прокуратурата в родопския град. 

Криминалисти от РУ-Септември разследват кражба от автомобил в с. Бошуля. Сигнал за случая е бил подаден снощи около 19 часа в дежурната част на полицейското управление. Собственикът  -  60-годишен местен жител, обяснил, че стъклото на една от вратите на паркирания пред дома му автомобил е разбито и отвътре са откраднати лични документи, парична сума, дебитни и кредитни карти, както и законно притежаван пистолет. На място незабавно пристигнали екипи на полицейското управление в Септември. Извършен е оглед, образувано е полицейско производство, работата по случая продължава.

Кюстендил. 43-годишен е задържан в полицейския арест за притежание на наркотично вещество. Вчера, при проверка на мъжа, служителите на реда открили у него 3 опаковки хероин. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Мъжът е известен на полицията с противозаконни деяния, по случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил. Уведомен е дежурен прокурор.

Враца. Незаконно съхранявани боеприпаси са иззети при проверки във   врачанско село. В хода на предприети процесуални действия  в частен дом в село Соколаре служителите на реда намерили и иззели 444 патрона от различен калибър,  самоделно изработен пистолет, пушка, 980 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол. От друг имот в същото села са иззети намерените 217 боеприпаса, за които собственикът не притежава разрешение за съхраняване. По случаите са образувани бързи полицейски производства.

Добрич. 42-годишен криминално проявен от областния град е задържан след проведените оперативно - издирвателни и процесуално-следствени действия. В хода на работа е установено, че през нощта срещу 14 януари мъжът е извършил взломна кражба от търговски обект на територията на Добрич. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража”. Продължава работата за установяване и документиране на цялостната му престъпна дейност.

Плевен. Към 15.20 часа вчера в полицията в Гулянци е съобщено за 62-годишен местен жител, ухапан от куче, открито по-късно умъртвено. След незабавни оперативни действия е изяснено, че животното е умъртвено от 33-годишен, а поръчител е пострадалият. Извършен е оглед на местопроизшествието. И двамата мъже са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Работата по случая продължава. Сезирана е прокуратурата.

Кърджали. За хулигански действия и причинено пътнотранспортно произшествие 38-годишен е задържан в РУ-Крумовград. Инцидентът станал около 19 часа вчера в землището на село Кожухарци. По първоначални данни, с лек автомобил „Мерцедес“ мъжът организирал преследване на друг „Мерцедес, в който пътувала 17-годишната му дъщеря с 20-годишния си приятел. Застигнал ги в района на село Кожухарци и нарушавайки дистанцията блъснал движещия се пред него автомобил. Няма пострадали. Водачът, причинил катастрофата, напуснал мястото на произшествието. Бил е издирен от полицаи от РУ-Крумовград и задържан за срок до 24 часа. Тестът за алкохол е с отрицателен резултат. Пътното произшествие  е обработено по административен ред с акт по ЗДвП. Проверката по случая е по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство и се извършва от група „Охранителна полиция“ в РУ-Крумовград.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

16 яну 2020

Информационен бюлетин - 15 януари 2020

Хасково. Вчера към 9.30 часа на булевард „Съединение“ в областния град, териториалните полицаи от управлението спрели за проверка лек автомобил „Форд Транзит“, управляван от 53-годишен жител на с.Брягово. В хода на проверката станало известно, че мъжът извършва нерегламентиран превоз на пътници, без да притежава съответната правоспособност за това. Взето е отношение и от служители на ИААА. По случая е образувано досъдебно производството е по чл.324 ал.1 от НК.

За държане на дрога е образувано бързо производство в РУ Свиленград. Вчера в 17 часа териториалните полицаи от участъка в Любимец предприели  проверка на 28-годишен шофьор на л.а. „Фиат“. В хода на инспекцията, те забелязали неадекватното му поведение, след като отказал кръвна проба и тест за алкохол и наркотици,  му съставен акт. Последвала е проверка в дома му на улица „Хан Кубрат“, където е открита кутийка с 0,8 грама канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест, а работата в рамките на образуваното бързо производство продължава.

Враца. 67-годишна врачанка е задържана за опит да извърши неправомерно теглене на пари от чужда банкова карта. В понеделник по обяд местен жител подал сигнал в полицията, че докато пазарувал в магазин, е „изчезнал“ портфейлът му с лични документи и банкови карти. По-късно от една от картите  бил направен неуспешен опит за транзакция. В резултат на предприетите бързи оперативни действия криминалистите влезли в дирите на извършителката. Тя е задържана в ареста на РУ – Враца, а работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

София. 16-годишен младеж е задържан във Второ РУ за притежание на наркотични вещества. На 02 януари в района на кв. „Надежда“, служители на Второ РУ спрели за проверка на млад мъж. Установена била самоличността му – на 16 години от София, който доброволно предал растителна маса. По случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е коноп с тегло 12.77 грама. След  доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на младежът са наложени корекционно-възпитателни мерки по чл. 61 от НК.

Видин. 37-годишен видинчанин е задържан вчера в полицейския арест за причинена телесна повреда. Сигнал за инцидента, случил  се в апартамента й, е подала на телефон 112, малко след 8.30 часа, 30-годишна жена. Към адреса незабавно бил насочен екип на полицията. Оперативна група извършила оглед на местопроизшествието. Медици транспортирали жената в ЦСМП. След преглед и оказана помощ тя била освободена за домашно лечение. В хода на проведените оперативно-издирватели действия и разпит на пострадалата разследващите установили съпричастността към деянието на 37-годишния мъж. Той е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведен в ареста. Случаят е докладван в районната прокуратура, работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Стара Загора. 44-годишен мъж и 33-годишна жена от Стара Загора са задържани при специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Вчера служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" извършили претърсване на лек автомобил "Ауди", където намерили и иззели 8 римски монети, старинен кръст от жълт метал, 3 старинни икони с неизяснен към момента произход и други 9 старинни предмета. Последвало задържането на двамата старозагорци и образуване на досъдебно производство по чл.278, ал.6 от НК. Работата по изясняване на всички обстоятелства около случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Пазарджик. Служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик иззеха множество забранени за притежание премети и вещества от къща на мъж от пазарджишкото село Огняново. Разследването на криминалистите започнало след установяването на 32-годишен мъж от същото село, който  притежава наркотици. Той и друг път е бил засичан и задържан от органите на реда за подобни престъпления. Вчера униформените предприели претърсване на жилището му в селото, където намерили неголямо количество амфетамин и близо 13 грама марихуана. По време на процесуалните действия криминалистите се натъкнали на незаконно притежавана самоделна пушка, нерегистриран газ-сигнален пистолет и 50 боеприпаса за него. Открити са и 27 туби с близо 440 литра дизелово гориво - без документи за произход, 240 литра с алкохол без бандерол, 559 къса с цигари и килограм сух нарязан тютюн. В едно от помещенията открили и незаконен казан за варене на ракия. Наркотиците, оръжието, алкохолът и тютюневите изделия са иззети, а дизеловото гориво е предадено на служители от Агенция Митници. По случаите се водят полицейски производства под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик.

Двама извършили на поредица кражби в хипермаркет в Пещера са установени и задържани от служители на група „Криминална полиция“ при местното полицейско управление. Преди дни била депозирана жалба от управителя на търговския обект в РУ-Пещера за няколко кражби извършени от мъж и жена в навечерието на Коледните празници. В рамките на няколко дни двамата се сдобили с мини тонколона, акумулаторни винтоверт и уред за рязане. В хода на предприетото разследване криминалистите установили, че автори на посегателството са стари познайници на полицията 39-годишен мъж и 30-годишната му съпруга, и двамата от Пещера. У тях били открити откраднатите вещи и инструменти. Припомняме, че преди седмица те бяха задържани от пещерските криминалисти, като автори на кражби на мобилни телефони от офиси на мобилен оператор. Продължават действията по документиране на престъпната им дейност.   

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

15 яну 2020

Информационен бюлетин - 14 януари 2020

Стара Загора. Марихуана и метамфетамин иззеха полицаи при спецакция срещу престъпната дейност, свързана с разпространение на наркотични вещества. Действията са реализирани от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР – Стара Загора на 10 януари. В хода на акцията, на ул. „Гладстон“ в областния град, били задържани 26-годишен мъж и други трима - на 22, на 28 и на 31 години, всички местни жители. При последвалите лични обиски и претърсване и изземване в жилищата им са намерени и иззети общо 317 г марихуана и 6,81 г метамфетамин. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 1 от НК. С постановление на прокурор от окръжната прокуратура, на 26-годишния е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Бързо производство по чл. 354 а, ал. 3 т. 1 от НК е започнато срещу 28-годишен старозагорец, също задържан в хода на операцията. Работата по случаите продължава.

Плевен. Специализирана операция срещу престъпления, свързани с наркотици, проведоха вчера в Червен бряг служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при областната дирекция и на районното управление в града. В хода на действията, осъществени под наблюдението на прокурор при районната прокуратура, са проведени процесуално-следствени действия в дома на 22-годишен в града. Открити са общо 80 топчета, съдържащи жълто прахообразно вещество – метамфетамин, по данни на притежателя им. Намерени са и 12 боеприпаса /ловни патрони/ за гладкоцевно оръжие, 12 калибър, които не са съхранявани според  изискванията на ЗВВОБПИ. Младият мъж е задържан за срок до 24 часа. Продължава работата по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 1, т. 1 от НК.

Над 100 кг тютюн без бандерол иззеха плевенски полицаи. Вчера около 21.20 часа, на улица в областния град, служители на реда спрели за проверка „Пежо“, управлявано от 27-годишен местен жител. В багажното отделение на автомобила установили осем чувала с нарязана, суха, жълто-кафява маса с мирис на тютюн. Общото количество - около 110 килограма, е иззето с протокол за експертизи. Водачът е задържан за срок до 24 часа и за случая е уведомен прокурор. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК продължава.

За наркотици в ареста на плевенското Второ РУ попаднаха мъж и жена. На 13 януари, на ул. „Цар Самуил“ полицаи проверили 30-годишен и 27-годишна. При извършения личен обиск, в дамската чанта на жената намерили четири сгъвки с бяло кристалообразно вещество - пико. Назначени са експертизи на иззетото количество. Двамата са задържани са срок до 24 часа. Уведомена е прокуратурата, работата по случая продължава.

Служители на РУ-Долни Дъбник предприели оперативни действия във връзка със сигнал, постъпил около 22.30 часа на 12 януари, че 50-годишен жител на село Ореховица е с фрактура на черепа. В хода на работата по изясняване на случая било установено, че мъжът е пострадал при побой, нанесен му от 35-годишен от същото село. Извършителят на деянието е задържан за срок от 24 часа. Пострадалият е настанен в болница Плевен, без опасност за живота. Продължава работа по започнатото досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 3 от НК, уведомен е дежурен прокурор в Районна прокуратура -Плевен.

София. Полицаи от Трето РУ задържаха двама в момент на покупко-продажба на наркотици. На 2 януари, в хода на спецоперация по противодействие на престъпления с наркотични вещества, бил задържан 36-годишен, криминално проявен, и негов клиент. При последвали процесуално- следствени действия в автомобила, ползван от продавача, са намерени и иззети 13 пликчета - тип спейсбек - с бяло прахообразно вещество. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото количество е кокаин с тегло 6.37 грама. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, 36-годишният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Клиентът е разпитан като свидетел и освободен.

Перник. Мъж и жена са задържани за притежаване на наркотици и шофиране на автомобил след употреба на опиати. Около 22.00 часа, служители от Второ РУ проверили лек автомобил „Нисан Микра“, паркиран зад жилищен блок на ул. „Рашо Димитров“. В колата били двама мъже, на 23 и на 32 години, и 22-годишна. При претърсване, в превозното средство полицаите открили около 1 г бяло прахообразно вещество, което реагирало на амфетамин при полевия тест, а до автомобила – пакетче със суха, зелена листна маса, дала положителен резултат за канабис. Установено е, че наркотиците са притежание на 32-годишният мъж, който е задържан за срок до 24 часа. Около три часа по-късно, микрата била засечена да се движи по улица в пернишкия кв. „Изток“. При тестването на 22-годишната водачка с техническо средство е отчетен положителен резултат за амфетамин. Взета й е кръвна проба за химичен анализ и е задържана с полицейска заповед за срок до едно денонощие. Започнати са бързи производство и работата продължава под надзора на Районна прокуратура – Перник.

Ямбол. В  РУ-Ямбол е започнато досъдебно производство за притежание  на наркотици. Вечерта на 13 януари, на ул. „Огоста“ в областния град, полицейски екип спрял за проверка мъж със съмнително поведение. В хода й 28-годишеният жител на Бургас заявил, че държи в себе си около 4 г суха тревиста маса - чай за пушене, която предал по надлежен ред. Разследването по случая продължава.

Варна. Служители на ОДМВР - Варна задържаха двама непосредствено след извършени две кражби от леки автомобили. Познатите на органите на реда варненци, на 19 и на 27 години, били арестувани снощи, около 21.45 часа. У тях полицаите открили вещи и части със съмнителен произход, за които е установено, че са откраднати малко по-рано същата вечер от два автомобила, паркирани на териториите на Първо и Второ РУ. Собствениците са уведомени за извършените кражби, вещите им са върнати. По случаите има образувани досъдебни производства. Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава под надзора на районната прокуратура в града. Двамата извършители са задържани за срок до 24 часа.

Бургас. Полицаи от РУ – Камено откриха откраднат автомобил и разкриха извършителя на деянието. Оперативните действия били предприети по сигнал от 50-годишния собственик на „Нисан Микра“, че е изчезнала колата му, паркирана отключена с ключовете вътре. Автомобилът е открит изоставен на улица в града, а скоро след това бил установен и извършителят – 18-годишен, криминално проявен, от Камено. Той направил пълни самопризнания за стореното. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Русе.  Двама младежи от Русе са установени като извършители на опита за грабеж от букмейкърски пункт. На 10 януари около 22.20 часа, чрез единния номер за спешни повиквания - 112, в полицията е подаден сигнал за опит за грабеж в пункт за спортни залагания на бул. Липник в областния град. По първоначални данни двама непознати влезли в пункта с маски и пистолети,  насочили оръжието към служителката в обекта и клиент и поискали парите от касата. След категоричен отказ от жената, двамата нападатели напуснали пункта и изчезнали в неизвестна посока. Веднага към адреса бил насочен екип, който извършил оглед, стартирали и действия по установяването на авторите на престъплението. В хода на оперативно-издирвателните мероприятия от служители на криминална полиция в Първо РУ, както и от извършените множество процесуално-следствени действия криминалистите установили двама 17 – годишни младежи от Русе, които до момента не са известни на полицията с криминални прояви. Последвало задържането им в рамките на 24 часа и образуване на досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на  Районна прокуратура - Русе.    

Сливен. Криминалисти на участък „Запад“ при РУ-Сливен задържаха извършител на палеж. На 7 януари, след получен сигнал за запалено „Ауди А3“ в село Чокоба, били предприети действия по изясняване на обстоятелствата около случая и установяване на извършителя. В хода на оперативната работа, за деянието е задържан 73-годишен жител на Сливен. Той е направил пълни самопризнания, задържан е за срок до 24 часа. Работата по досъдебното производство продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 яну 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019