МВР

Пресцентър

 

25 сеп 2018

Ще работим така, че обществото да усети защитата и подкрепата на полицаите, да повярва, че те се грижат за неговата сигурност

Министър Младен Маринов откри обновената сграда на ОДМВР-Благоевград

За втори път днес имам честта да откривам реновирана сграда на областна дирекция, отбеляза със задоволство министър Маринов.  Това е придобивка за гражданите и колегите, които се грижат за сигурността на хората,  възможност за по-добър достъп на хората и по-добро обслужване.  Ще работя за това обществото да усети защитата на полицаите, да заслужат неговото уважение и подкрепя.  Вътрешният министър благодари на кмета на община Благоевград за осъществения проект и посочи, че поетапно ще се търсят средства за материално-техническото обезпечаване – ще се започне с екипировката на полицаите,  автомобилите, средствата за лична защита, компютрите за разследващите полицаи и администрацията. Той подчерта, че това е двустранен процес - министерството трябва да изпълни даденото обещание пред правителството да работи за максимално свиване на контрабандата, на сивата икономика, на незаконната търговия, за да може да има  постъпления в бюджета, които да се инвестират в сектор „сигурност“. Той уточни, че и в момента вървят много проекти и обществени поръчки. До десетина дни ще връчим автомобили по европейска програма за гранична полиция и областните дирекции, които са в близост до външната граница с ЕС. Ще бъдат закупени бронежилетки, поетапно се раздават полицейски униформи.  Министър Маринов подчерта, че проблемите в министерството не могат да се решават без диалог, който включва и градивни критики, но изрази надежда да има и обратен процес, защото по думите му „за да убедим обществото, че трябва  да се повиши статутът на полицая, е необходимо да  даваме услугата, която се очаква от нас. Той обясни, че кризата по отношение на кадрите е преодоляна и вниманието на ръководството ще се съсредоточи в запазването на кадровия потенциал и  развитието му по отношение на обучението и насочване в проблемните места.  Продължаваме ефективното  противодействие с конвенционалната престъпност, по-голяма мобилност на екипите, за да реагираме по-бързо на сигналите и да постигнем по-добър контакт с представители на местната власт и хората.

На тържествената церемония присъстваха директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, директорът на РДПБЗН-Благоевград инж. Георги Пармаков, кметът на Благоевград  д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и зам. кметове на община Благоевград

 

Обновяването на сградата на ОДМВР-Благоевград и извършено по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сградите на ОД МВР и Първо РУ – Благоевград“.  Той се реализира в резултат на подписано партньорско споразумение между Община Благоевград и Министерство на вътрешните работи. Общата стойност на проекта е 1 456 928,12 лв., от които европейско финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в размер на 85% и 15% национално съфинансиране. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 18 месеца, като той изтича на 3 октомври 2018 г. Основната цел на проекта е внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград. На 26 февруари бе направена първа копка по проекта, като завършването на дейностите се осъществиха преди крайния срок. 

Министър Маринов участва в среща по въпросите на контрола на производството на акцизни стоки

Представителите на институциите потвърдиха воля за предприемане на неотложни стъпки за законодателни промени в нормативната уредба, свързана с акцизното законодателство

В Министерството на финансите днес се проведе среща между министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателя на комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов. 

Темата на разговора бе контролът на производството на акцизни стоки и необходимите в тази връзка промени в акцизното законодателство.

Представителите на институциите потвърдиха воля за предприемане на неотложни стъпки за  законодателни промени в нормативната уредба, свързана с акцизното законодателство

Днешната среща е резултат на обсъжданията в комисията за борба със сивата икономика, и отчетените празноти в НК. Максимално бързо създадохме организация, за да се преодолеят идентифицираните дефицити. Ролята на българския парламент е максимално бързо до края на следващата седмица да започне разглеждането на законодателни изменения, които да преодолеят набелязаните липси в наказателното законодателство, за да се създаде възможност разкритията на лоши практики да бъдат наказателно преследвани с цялата строгост на закона, заяви на срещата министър Владислав Горанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров напомни, че на последното заседание на комисията за противодействие на сивата икономика е подчертана тезата, поддържана от държавното обвинение, а именно - необходимостта от промени в чл. 234 от НК. „Действащата сега правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол. Има спешна необходимост от промени за: 1. Въвеждане на нова форма на изпълнително деяние – производство на акцизни стоки без бандерол или въобще в нарушение на лицензионен или регистрационен режим; 2. Промяна на дефиницията „продава“ – в „разпространява под каквато и да е форма“; 3. Въвеждане на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията за производство на такива стоки. Към момента е налице и съответната воля, която да доведе до тия промени“, заяви Цацаров.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева уточни, че още днес, в спешен порядък експертна група в министерството с участието на представители на прокуратурата и на МФ чрез Агенция “Митници“ ще има задачата да изработи конкретни текстове за промени в чл. 234 на НК. Поради спешността на тези промени, ще предложим текстовете оптимално бързо за  обсъждане в правната комисия и от всички заинтересовани.

„Заявявам волята на парламентарната група на ГЕРБ да се съобразим с предложените промени, която ще получим от работната група и ще очакваме текстовете. Към настоящия момент това деяние е обект на административна наказателна отговорност. С повишената обществена опасност и нанасяните вреди, смятам, че народните представители ще приемат да повишим третирането на това нарушение. Още днес ще докладвам за днешното обсъждане на коалиционния формат, а евентуално следващия вторник ще представя пред тях готови текстове, за да получим и съдействието на коалиционните ни партньори. Смятам, че такова предложение ще обедини по-голямата част от парламентарните групи", заяви на срещата председателят на комисията по правни въпроси данаил Кирилов..

25 сеп 2018

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик

 

Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Той не скри вълнението си при срещата със сержантите и сподели с тях, че неговият професионален път също е започнал с пазарджишката полицейска школа. Припомни, че един от приоритетите му като вътрешен министър ще е обучението на полицейските служители и тяхната професионална квалификация. С интерес присъства на лекция със стажанти по общополицейска подготовка на тема „ Превенция и разкриване на видове престъпления“.  Министърът посети и стрелбищния комплекс, където се провеждат занятията по стрелкова подготовка. Директорът на центъра комисар Стоян Зайков запозна министър Маринов с учебния план и дейностите, прилагани от преподавателския състав за осъществяване на качествена подготовка на новопостъпилите стажанти.

Към настоящия момент в ЦСПП-Пазарджик се обучават близо 350 служители от Главна дирекция „Гранична полиция“, СДВР и областните дирекции на МВР в страната.

25 сеп 2018

Стартират VIII Световното първенство за юноши и ІV Световното първенство за девойки по пожароприложен спорт

От днес до 30-ти септември град Варна ще бъде домакин на VIII Световното първенство за юноши и ІV Световното първенство за девойки по пожароприложен спорт. Надпреварата, в която участие ще вземат представители на 12 държави, се провежда под егидата на Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите. От българска страна организатори са Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Българската федерация за пожароприложен спорт.

Четири са дисциплините, в които отборите ще мерят сили – „Изкачване с щурмова стълба“, „Бойно разгръщане на мотопомпа“, „Щафетно бягане 4Х100м.“ и „Състезателна пътека с препятствия“. Всеки състезателен ден ще започва от 9 часа на варненския стадион „Локомотив“.

Заповядайте!

25 сеп 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 25 септември 2018

София-област. Трима младежи са задържани за отправяни заплахи и закани. Около 13 часа на 20 септември, 78-годишна жена от с. Джурово потърсила съдействие от полицията по повод отправени спрямо нея заплахи и закани от младеж от същото село. На място незабавно били изпратени служители на РУ- Правец, които задържали извършителя - криминално проявен на 18 години. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал.3 от НК. Разследването продължава под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

Около 17.10 часа на 22 септември работник в заведение в Самоков съобщил в полицията, че е станал свидетел как 16-годишен местен младеж е провокирал саморазправа и е отправял закани за убийство спрямо непълнолетната майка на детето им. На адреса веднага били изпратени полицейски служители, които установили, че извършителят междувременно се е оттеглил в неизвестна посока с лек автомобил. В резултат на предприетите незабавни издирвателни и заградителни действия автомобилът бил открит паркиран пред жилищен блок в кв. „Възраждане“. От извършената справка е установено, че поставените регистрационни табели са издадени за друго МПС. Броени минути по-късно, 16-годишният също бил установен и задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Около 1.10 часа на 22 септември в РУ - Сливница постъпил сигнал за мъж, който е счупил стъклопакета на входната врата на ресторант в Драгоман, след което е избягал. След бързи заградителни действия полицейските служители установили извършителя на деянието. При задържането му 23- годишният мъж от Драгоман е отправял обиди, закани и ругатни спрямо служителите на реда. Въпреки оказаната съпротива, той е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.2 от НК.

Трима души са задържани при полицейски акции срещу наркоразпространението. Около 0.10 часа на 22 септември, в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества, проведена от криминалисти на РУ - Самоков съвместно с колегите им от ОДМВР - София, е извършена проверка на 25- годишен самоковец. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, след като у него служителите на реда открили топче суха зелена тревиста маса с тегло около 3 г, реагираща на марихуана. На следващата нощ в ареста на районното управление в Самоков, за притежание на дрога, попаднал и втори млад мъж. При извършената му проверка, от 20-годишния жител на с. Райово са иззети ръчна мелничка, съдържаща около 2 г суха, зелена тревиста маса, реагираща на марихуана, както и две бучки амфетамин с тегло около 1 грам. При последвалото претърсване в дома му криминалистите намерили и иззели 23 стръка канабисови растения с тегло около 500 грама, оставени за сушене. Криминално проявеният и осъждан младеж е задържан за срок до 24 часа. По двата случая са образувани досъдебни производства. При идентична полицейска операция, около 22.30 часа на 21 септември, на паркинг в гр. Костенец, служители на районното управление в града задържали 21-годишен местен жител, държал пликче с около 1.5 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 354А от НК.

Пловдив. Наркодилър е заловен при специализирана полицейска операция, проведена на територията на пловдивския квартал „Столипиново“ в петък. Около 8.30 часа на ул. „Батак“ 52-годишният криминално проявен и многократно осъждан мъж бил засечен да носи в себе си около 40 пакетчета със съмнително съдържание. Експертна справка показала, че иззетите вещества са хероин, амфетамин и синтетичен канабиноид. Пловдивчанинът бил отведен за едно денонощие в полицейския арест, а впоследствие с постановление на районната прокуратура мярката му за неотклонение била удължена до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Благоевград. На 23 септември в качеството си на обвиняем е привлечен 18-годишен от Благоевград. По първоначални данни, чрез принуда, той склонил към извършване на кражби и държане на наркотично вещество 13-годишно момче от областния град. С постановление на районната прокуратура на младежа е наложена 72-часова мярка за неотклонение.

Видин. На 23 септември, полицаи се отзовали на сигнал за извършен грабеж в с. Арчар, постъпил в 4.21 часа на тел. 112. Според информацията, около час по-рано двама маскирани проникнали през прозорец в частен дом. Използвайки сила спрямо стопанката, те отнели от магазина, в двора на имота й, 1900 лева и 10 кутии цигари. В резултат на издирвателните действия по образуваното в РУ-Видин досъдебно производство установена съпричастност към извършеното деяние на 28-годишен жител на селото. Той е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Полицаи разкриха и задържаха извършител на палеж. На 23 септември, в 2.45 часа, на тел. 112 е постъпил сигнал за запален лек автомобил „Фолксваген Поло“ с видинска регистрация в с. Неговановци. При извършения оглед било установено, че огънят е тръгнал от предната дясна страна на автомобила, вследствие на което тази част е изгоряла. В близост служители на реда открили и пластмасова бутилка с течност. В хода на работата по образуваното досъдебно производство е установен извършителят – 25-годишен жител на селото, който е задържан за срок до 24 часа.

Хасково. 32-годишен местен жител е задържан за съхранение на дрога. Тази сутрин около 3 часа, той бил засечен от автопатрул, докато шофирал лек автомобил „Хонда“. При последвалата проверка униформените открили в дрехите му епруветка с бяло вещество на кристали – „пико“, иззето с протокол. В полицейския арест попаднал и 24-годишен от с. Книжовник. Той е пътувал в лек автомобил и спрян за проверка на улица „Балатон“. От него са иззети 3 г амфетамин и две топчета марихуана. По случая е стартирало бързо производство.

Канабис и засети растения от рода на конопа са иззети при проведено претърсване на адрес в с. Овчарово.  В къщата криминалистите открили 4 кг суха зелена листна маса, а в двора – две растения, достигнали височина до 2 метра. Като съпричастен към отглеждането и съхранението на дрогата е задържан 65-годишен мъж, обитаващ съседния имот. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.  51 растения от рода на конопа били намерени и в землището на с. Търнава. От мястото са иззети поливни маркучи, потомяема водна помпа и акумулатор. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Двама мъже – на 30 и 45 години, са задържани за извършен грабеж. Установено е, че в неделя  двамата влезли в дома на 42-годишен мъж в Харманли, заплашили него, жена му и четирите им малолетни деца, нападнали и били стопанина и откраднали велосипед-бегач, бензинова машинка за рязане на дърва, лични вещи и 25 лева. В хода на предприетите светкавични действия  полицаите от харманлийското управление са заловили мъжете, познайници на полицията. Част от инкриминираните вещи са намерени.

Стара Загора. Полицаи от РУ – Казанлък разследват убийство на куче. Сигналът за намерено в село Бузовград тяло на четириного постъпил в полицията вчера. При огледа са открити рани в областта на врата. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 325б от НК.

Кърджали. 10 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол е открит при операция срещу контрабандата, проведена от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. На 22 септември полицаи проверили търговски обект в района на пазара, стопанисван от 53-годишен. В обекта бил намерен килограм нарязан тютюн, а при проверка в жилището на мъжа - още 9 кг от същия продукт. Безакцизната стока е иззета. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. 10.190 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол е иззет от лек автомобил “Хонда“. Превозното средство, шофирано от 54-годишен кюстендилец, било спряно за проверка от пътни полицаи в района на с. Багренци. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

 

   

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

25 сеп 2018

Информационен бюлетин - 21 септември 2018

Хасково. 45-годишен мъж е задържан за подпомагане на чужденци, преминали незаконно в страната ни. Вчера, в рамките на проведена акция, служители на РУ-Харманли открили на адрес в с. Смирненци 18 незаконно пребиваващи мъже на възраст между 15 и 30 г., които не представили документи и се представили за граждани на Афганистан и Пакистан. В къщата е установен и  собственикът й. Издирва се и 16-годишен свиленградчанин, познайник на полицията, който по първоначални данни заключил чужденците в дома. Имигрантите са отведени в РУ-Харманли. Работата по образуваното по чл.281 ал.2 от НК досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Безакцизно дизелово гориво конфискуваха при проверка от служители на РУ-Свиленград на нефункциониращ паркинг в местността Бикя в землището на Любимец, стопанисван от 54-годишна харманлийка. Във фургон в обекта са намерени 2 бидона с общо количество 1350 литра дизел, а във вкопан в земята съд – още 640 литра. Сигнализирано е на ТМУ-Пловдив, чиито служители са взели необходимите за анализ проби и са иззели количествата дизел. Уведомени са НАП и ИРМ-Хасково за съставянето на протоколи от проверките.

София. Служители на Девето РУ задържали 27-годишен столичанин, непосредствено след извършена кражба. На 16 септември, в Девето РУ бил получен сигнал за млад мъж, откраднал спортни обувки от магазин в столичен търговски център и избягал. В резултат на предприетите незабавни заградителни действия, близо до мола, служители на Девето РУ задържали беглеца с откраднатите маратонки. Установено е, че 27-годишният софиянец е с множество криминалистически регистрации за кражби. Задържан е в районното управление с полицейска заповед до 24 часа, а по случая - образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем по чл.194 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В ареста на Пето РУ е задържан млад мъж за притежание на наркотици. На 10 септември, около 3.30 часа, на бул. „Данаил Николаев“, столични полицаи спрели за проверка лек автомобил. При инспекцията те открили в колата кутийка с тревиста маса марихуана /0.54 г/. Притежателят й е задържан с полицейска мярка до 24 часа в Пето РУ, по случая е образувано досъдебно производство.  Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Враца. При предприети вчера оперативно-следствени действия в гориста местност в землището на с. Галиче служители на РУ-Бяла Слатина открили засадени 51 растения канабис, достигнали височина до 2.4 м. На мястото са установени  двама мъже от селото. Единият- 19-годишен местен жител е задържан в РУ-Бяла Слатина, а другият – успял да избяга с лек автомобил и е  обявен за издирване. Дрогата е иззета, а по случая е образувано бързо производство.

Видин. Канабис и амфетамини са иззели вчера видинските полицаи, по случая били задържани двама жители на областния град. В района на Крайдунавски парк, след като забелязали патрулиращ автомобил, двама мъже изхвърлили в затревената площ на парка кутийка с 14 топчета, 11 от които /5,05 г/ реагирали като канабис, а 3  /1,1 г/ - амфетамин. Установена била самоличността на двамата, на 20 и на 23г. При претърсване в апартамент, обитаван от единия, служителите на реда открили допълнително малко количество канабис. С полицейска мярка за срок до 24 часа двамата мъже са задържани в полицейския арест. Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава.

Сливен. Отглеждане на канабис в домашни условия установили служители на РУ-Сливен. Вчера, при проверка на адрес в града, полицейските служители намерили засети в двора на имота две растения от рода на конопа. При полевия тест те реагирали на канабис. На място са установени мъж и жена, на 34 г., от Сливен, и двамата криминално проявени за кражби. Задържани са за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Бургас. Управител на хотел в Созопол съобщил вчера в районното управление за установена след ревизия липса от метална касета в рецепцията на около 6 500 лв. /българска и чуждестранна валута /. Служителите на  реда  предприели бързи издирвателни действия, съвместно с колегите им от РУ-Средец, и скоро влезли в дирите на криминално проявен 35-годишен мъж от Средец. По първоначални данни от началото на юли до края на август той е отключвал касата пет пъти и така отнел посочената сума. Задържан е за срок от 24 часа, направил е пълни самопризнания. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Созопол.

Монтана. Полицаи от РУ-Вършец разкриха кражба, за която съобщила местна жителка на 19 септември. 88-годишната жена се оплакала, че в периода от три месеца назад неизвестен е отнел 2 златни пръстена за около 600 лв, съхранявани в хладилника в дома й. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Вършец установили извършителя - криминално проявена и многократно осъждана за кражби 62-годишна от ловешкото с. Дойренци. Единият пръстен е намерен и иззет от заложна къща в Берковица, а вторият  - заложен и продаден за 114 лв. в заложна къща във Вършец. 62-годишната е направила признания. По случая е заведена преписка по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1.

Плевен. Вчера, при претърсване в имот без административен адрес, обитаван от 46-годишна в с.Буковлък, в момент на експлоатация в двора е установена специализирана машина за рязане на тютюн, около която са открити три  чувала с близо 33 кг нарязан тютюн. На пътя пред имота е установен паркиран автомобил, собственост на 32-годишен от селото, в който се намерени 12 чувала с тютюн, около 120 кг. Жената  заявила, че машината за рязане и листната маса са нейна собственост. За случая е уведомен дежурен прокурор в РП – Плевен, образувано е досъдебно производство по чл.234 ал.1 от НК. Работата по досъдебното производство продължава разследващ полицай.

Благоевград. 16-годишен пострада при сбиване в училище в областния град. Сигналът в полицията за физическа саморазправа в двора на училището е получен вчера към 12.40 часа вчера. Пристигналите на място полицейски служители от Второ РУ установили, че скандалът е възникнал между две момчета на 16 г. от Разлог и от Благоевград и четирима техни връстници  от областния град и от петричкото с.Самуилово. При инцидента, без опасност за живота е пострадал младежът от Разлог, който е настанен за лечение в болница. Работата по случая продължава.

Досъдебно производство за извършено престъпление по чл.325Б, ал.1 от НК е образувано в Първо РУ-Благоевград. Полицаите реагирали светкавично на сигнал за проявена жестокост към куче. Сигналът бил получен вчера към 15.30 часа. По първоначални данни на улица в града мъж е ритал животното. Пристигнал полицейски екип и ветеринари са установили смъртта на кучето. За случая е уведомена РП-Благоевград и действията по разследването продължават под наблюдението й.

Към 18.55 часа вчера, в Първо РУ-Благоевград, бил получен сигнал за инцидент в частен двор в с.Долно Лешко, община Благоевград. По първоначални данни 3-годишно момченце, влязло незабелязано в лек автомобил, паркиран в имота с ключ на контакта и оставен на скорост, завъртяло ключа, запалило автомобила, който потеглил и ударил 63-годишната си баба. Тя е починала на място. За случая е уведомена ОП-Благоевград.

ОДМВР-София. Криминално проявен столичанин е задържан за оказана съпротива спрямо полицейски служители. Около 19.40 часа снощи, в с. Бенковски, служители на РУ-Пирдоп предприели проверка на криминално проявен жител на  София. 35-годишният мъж не се подчинил на дадените му разпореждания и в опит да ги възпрепятства да изпълнят задълженията си по служба, опитал безуспешно да се укрие в дома на баща си. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270 от НК.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

21 сеп 2018

Информационен бюлетин - 20 септември 2018 г.

Пловдив. Към 14 часа вчера в Шесто РУ постъпило съобщение от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив за проявена агресия към техен екип. Според информацията, линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им, лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им, нанесъл удар по специализирания автомобил. Реагиралите незабавно на сигнала униформени установили, че веднага след случилото се пловдивчанинът е напуснал дома си и в момента се укрива. Допълнителна справка в полицейските регистри показала, че за подобно поведение спрямо служители на реда той има съставени два акта по Указа за борба с дребното хулиганство.  Под наблюдението на районната прокуратура са предприети активни действия за издирване на извършителя. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144, ал.3 от НК. 

 

Бързо производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди е образувано срещу 34-годишен мъж. Вчера, към 19 часа, във Второ РУ бил получен сигнал за спречкване между водачите на два автомобила след катастрофа с незначителни материални щети на ул. „Рая“.  На място било изяснено, че виновният шофьор, 34-годишен с криминални регистрации в полицията, нанесъл удари на другия участник, на 38 години, който не е пострадал сериозно. Спрямо нападателя е взета 24-часова мярка за неотклонение. 

 

Трима мъже с криминални регистрации в полицията са в ареста след поредна кражба. В понеделник служители на Четвърто РУ започнали разследване по досъдебно производство за отнети с взлом компютърна конфигурация и  уреди от партерно жилище на ул. „Марин Дринов“ в областния град. В хода на работата били събрани доказателства, че посегателството е дело на пловдивчани на 24, 25 и 26 години, познати на полицията за подобни престъпления. След доклад на материалите в Районна прокуратура – Пловдив, тримата са привлечени като обвиняеми, наложена им е мярка за неотклонение  задържане за 72 часа. 

 

Хасково. 46-годишен хасковлия е задържан за грабеж. Мъжът, който е с криминални регистрации, е заловен при незабавни издирвателни действия след сигнал на 12-годишно момиче от Димитровград. Пред разследващите момичето разказало, че докато се прибирало към дома си на бул. „Благоев“ в Димитровград забелязало мъж с колело, който я следвал. При влизането във входа на блока, непознатият й подал бележка, на която пишело „Не викай, защото имам нож“. Накарал я да отключи апартамента и задигнал мобилния й телефон и дребни монети. След като я заплашил, хвърлил ключовете за дома й и си тръгнал. Веднага били сформирани полицейски екипи, които предприели действия по издирването на мъжа. С помощта на видеонаблюдението на града и даденото от момичето описание, нападателят  бил задържан. Направил пълни самопризнания и е описал механизма на извършеното престъпно деяние. У него бил открит мобилния телефон на момичето. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Оръжие без документи иззеха свиленградските полицаи, които проверили вчера жилище в с. Мустрак, обитавано от 34-годишен мъж. В къщата са открити газов пистолет и въздушна пушка без документи за собственост и необходимите уведомления към органите на реда. От жилището са иззети и 1360 къса безакцизни цигари. Последвала проверка в друга къща и пристройка към нея в селото, собственост на 50-годишен свиленградчанин. Установени са две ловни пушки и 28 патрона, съхраняващи се не по установения ред и без надлежно разрешение. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Сливен. За броени часове криминалисти на РУ-Котел задържаха извършител на домова кражба. Сигнал в полицията подал 91–годишен мъж от Котел, който разказал, че неизвестен проникнал в жилището му и откраднал 240 лева. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия бил установен и задържан извършителят - 51-годишен мъж от Котел. Мъжът направил пълни самопризнания. По случая е образувано бързо производство.

Новозагорски криминалисти хванаха 30-годишен мъж с 15 дози хероин и два пакета с метамефетамин. Проверката в дома на 30-годишен мъж е извършена на 19 септември в хода на ежедневния контрол по противодействие на наркоразпространението на територията на квартал „Шести“ в град Нова Загора. В хода на процесуално-следствените действия полицейските служители са намерили 15 пакетчета хероин и два пакета от фолио, съдържащи метамфетамин. Мъжът, който е с криминални регистрации в полиция, е задържан с полицейска мярка за 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Силистра. Специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението е проведена вчера от служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра. В хода на полицейските действия около 12 часа в централната част на областния град бил засечен 65-годишен мъж с криминално минало.  При извършения обиск у него са намерени 16 хартиени свитъка с кафяво прахообразно вещество, идентифицирано с полеви наркотест като хероин. По-късно същия ден, в дома на мъжа в село Калипетрово при извършено претърсване криминалистите открили още 15 пакетчета със същия наркотик. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Продължава работата по разследването, образувано е досъдебно производство.

 

Видин. 16-годишен видинчанин е задържан за притежание на наркотици. Снощи, около 20.15 часа, в хода на провеждана специализирана операция за установяване на лица, държащи и разпространяващи наркотични вещества, пред кафене на ул. „Широка“ в областният град униформените открили у младежа електронна везна и две пликчета със суха зелена листна маса. Теглото е 1,05 грама, а при направения полеви тест листната маса реагирала на канабис. По случая в РУ-Видин е образувана преписка.

 

Вчера, около 18 часа, в района на крепостта „Калето“ в Белоградчик, след извършена проверка на трима, униформените открили в ръката на 17-годишен жител на града саморъчно навита цигара, съдържаща суха зелена листна маса, за която той твърдял, че е марихуана. По случая в РУ-Белоградчик е образувана преписка.

 

Кърджали. Фалшиви артикули на известни търговски марки са били открити при специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ вчера. При проверка в магазин за дрехи в Кърджали полицаите намерили 51 броя тениски, блузи и якета от 13 марки, които били използвани за търговската дейност без разрешението на притежателя на изключителното право. Стоките са предадени с протокол за доброволно предаване. Проверката по случая е по чл.172б от НК.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

20 сеп 2018

Информационен бюлетин - 19 септември 2018 г.

Хасково. Икономически полицаи иззеха 150 фалшиви артикула от куриерска фирма. Вчера при проверка на офис в Хасково, в момент на изпращането на кашон със стоката в чужбина, служители на реда установили двамата изпращачи - мъже на 55 години от Хасково и на 46 години от с. Широка поляна. В пакета са намерени текстилни изделия, обозначени с лого и надпис на търговска марка без разрешение на правопритежателя. При проверката станало известно, че изпращачите са подготвили още 11 кашона със стока, всеки един с тегло между 20-30 килограма. По товарителница, текстилните изделия са влезли от Турция, а получатели са различни лица в страна от ЕС. Образувано е досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Трима мъже и жена са задържани в РУ - Ивайловград за отглеждане на канабисови растения. Вчера в горска територия в покрайнините на язовир Ивайловград, криминалисти са установили нива, засята с около 400 наркотични растения. На място е задържан 33-годишен албанец, без документи за самоличност, който поливал растенията. В ръкава на язовира са задържани и 39-годишен жител на село Покрован и 32-годишна ивайловградчанка, които се придвижвали по водата с лодка с гребла. Като съпричастен към случая е задържан и 44-годишен хасковлия. Работата по образуваното по чл. 354 в, ал. 1 от НК досъдебно производство продължава.

Пловдив. Петима пловдивчани са били задържани при специализирана операция срещу наркоразпространението на територията на квартал „Столипиново“ в областния град. Тя е проведена в понеделник от служители на Шесто РУ. В полицейския арест са отведени 23-годишна жена и четирима мъже на възраст между 28 и 43 години, двама от които криминално проявени и осъждани. В хода на акцията извършителите били засечени на бул. „Цариградско шосе“, ул. „Ландос“ и ул. „Храбрец“ да носят в себе си различни по вид и количество наркотици. Общо от петимата били иззети четири пакетчета с хероин и шест  - с марихуана. По случаите са образувани бързи производства по чл. 354а от НК.

При подобни действия същия ден, в района на жп гарата в Стамболийски, полицаи от районното управление заловили 28-годишен местен жител. Установено било, че мъжът, който е с криминални регистрации, притежава над 0,6 грама амфетамин и 0,7 грама марихуана. Срещу него започнато бързо производство.

С решение на Районен съд – Първомай от вчера на 52-годишен мъж е наложено административно наказание „задържане в структурно звено на МВР“ за седем денонощия. Мярката е взета след съставен му акт по Указа за борба с дребното хулиганство в понеделник. Тогава, около 9.30 часа, в административна общинска сграда в града жителят на село Градина се скарал  със  служителка от социална служба и друга жена и се опитал да им нанесе удари. Извършителят бил отведен за срок до 24 часа в районното управление, където ще изтърпи и останалата част от наложеното наказание.

София-област. Правешки полицаи задържаха четирима младежи във връзка с нанесен побой. Около 2.20 часа на 18 септември, в хода на специализирана полицейска операция по линия „детска престъпност“ и в частност спазване на вечерния час от малолетни и непълнолетни, служители на РУ - Правец установили сбиване между група младежи на площада пред сградата на общината. Полицаите бързо прекратили свадата и възстановили обществения ред. За срок до 24 часа като съпричастни към възникналото сбиване, при което пострадали двама младежи, са задържани трима техни връстници. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 130, ал.1 от НК. При извършените проверки на нощните заведения, полицаи са установили в тях общо 11 непълнолетни без придружител след 22 часа. Те са съпроводени до районното управление в присъствието на инспектор „Детска педагогическа стая“, където на родителите им са съставени актове за нарушение на чл. 8, ал. 3 и ал. 4 от Закона за закрила на детето.

Монтана. По „горещи” следи служители на РУ – Лом разкриха извършителка на кражба. Вчера, около 12.30 часа, 20-годишна жителка на Лом, работеща като сервитьор в питейно заведение, съобщила, че малко по-рано, докато била на работа, от портфейла й били откраднати около 60 лева. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия полицаите влезли в дирите на 24-годишна криминално проявена от града. Тя била отведена в РУ Лом, където са й снети обяснения. Открадната сума е върната на собственичката. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура - Лом.

Кърджали. Мъж, повредил 20 пътни знака по пътя от Джебел към село Воденичарско, е задържан в полицейското управление. След подадена жалба вчера в РУ - Джебел и организирани издирвателни действия, снощи в 20 часа е установен извършителят на деянието – 24-годишен велинградчанин. По първоначални данни става дума за вандалска акция след употреба на алкохол, при която голяма част от знаците били изтръгнати, а други изкривени. Група „Охранителна полиция“ в управлението извършва проверка по чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

Пазарджик. Млада жена и неин племенник са задържани за притежаване на наркотици. Вчера полицаи от РУ-Пещера провери акция по противодействие на разпространението на наркотици в родопския град. В къща, обитавана от 37-годишната жена и 29-годишния й родственик, униформените открили 15 полиетиленови пликчета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Последвал полеви наркотест, който отчел положителна реакция на хероин. Намерени са още блистер с пет таблетки от забранен за свободно притежаване лекарствен препарат „SUBUTEX“. Дрогата е иззета, а двамата са задържани в ареста на РУ - Пещера. Работата по случая продължава, образувано е полицейско производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

 

 

19 сеп 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха усилията си за стартиране на тази кампания.

Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

13 юни 2018

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.
           

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017