МВР

Пресцентър

 

18 мар 2018

Предприети са действия за установяването на извършители на хулигански прояви

Днес към 10.30 часа бил получен сигнал за инцидент в района на Ябланица. По първоначални данни, пътуващи с два автобуса и два автомобила фенове на единия от отборите, които ще участват в днешното дерби „Левски“-ЦСКА,  са засекли автобус и кола, в които били привърженици на другия отбор. Маскирани излезли от двата автомобила и започнали да трошат стъклата на превозните средства на опонентите си. От  инцидента няма пострадали, има нанесени материални щети. Жертвите са успели да се изнесат от мястото и са потърсили помощ в РУ-Ябланица. В района на Тетевен е засечен единият от автомобилите и са задържани двамата мъже, пътуващи в него.  Предприети са светкавични полицейски действия с цел установяването и задържането на останалите участници в инцидента.  Междувременно силите на реда се реагирали и на подобен сигнал от тел. 112, станал на автомагистрала „Тракия“. По време на движение, от лек автомобил били хвърляни камъни по бус, който го задминавал. От инцидента е потрошено стъкло на буса. Предприети са действия за установяването на извършителите, както и на всички обстоятелства около случая.

На територията на СДВР до този момент няма сигнали за нарушения на обществения ред. Продължават действията на силите на реда, ангажирани в охраната на обществения ред и безопасност на движението в столицата, във връзка с предстоящото дерби, което ще се проведе днес на Националния стадион ”Васил Левски”.

 

27-годишен рецидивист е задържан в момент на производство на наркотични вещества

Действията на криминалистите от РУ – Г. Оряховица са осъществени под наблюдението на Окръжна прокуратура – В.Търново

 

Вчера, към 20.30 ч., в хода на специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества, криминалисти на РУ-Горна Оряховица предприели претърсване на жилище в Долна Оряховица. Адресът обитавал 27-годишният Л.С., известен на полицията и осъждан. В рамките на процесуално-следствените действия те задържали мъжа, в момент на крайна фаза на производството на пико. В жилището са намерени и иззети множество бутилки с течност, кутия, съдържаща натриева основа, газов котлон, везна, специализиран учебник и други вещи, имащи отношения към престъпната дейност на Л.С.

Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, работата по което продължава  под наблюдението на Окръжна прокуратура – В. Търново.

18 мар 2018

Столични полицаи задържаха трима за притежание на наркотици

В хода операция по противодействие на притежанието и разпространението на наркотици на територията на столични училища и в близост до тях, проведена на 15 март т.г., криминалисти на СДВР са задържали 19-годишната Ж.В. и двама 17-годишни – момче и момиче.  Те били засечени в двора на професионална гимназия в ж.к. „Илинден“.  Последвали личен обиск и претърсване в дома на Ж.В., при които криминалистите намерили суха тревиста маса, разпределена в множество различни разфасовки, дала реакция на марихуана. Общото количество на иззетата дрога е 69 грама.

По случая било образувано досъдебно производство, а материалите – докладвани на Софийска градска прокуратура. С постановление на прокуратурата, 19-годишната е привлечена като обвиняема по чл. 354 а от НК и й е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Двамата непълнолетни са предадени на родителите, работата по документирането на случая продължава.

17 мар 2018

Засилването на оперативното сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност и по-доброто управление на миграцията и убежището дискутираха двата стратегически комитета в рамките на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

COSI и SCIFA проведоха паралелни неформални заседания в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

 

На 15 март 2018 г. в София се проведоха паралелни заседания на два стратегически комитета, подпомагащи пряко дейността на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ - Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI) и Стратегическият комитет за имиграция, граници и убежище (SCIFA).

COSI разгледа добри практики при взаимодействието между правоприлагащите органи и службите за сигурност. Постигнато бе съгласие, че засилването на това сътрудничество е ключова предпоставка за по-ефективна борба с тероризма и организираната престъпност.

Обсъдени бяха актуалните тенденции в борбата с организираната престъпност с фокус върху настоящата правна рамка на ЕС за организирана престъпна група.

Разгледани бяха и връзките между хоризонталните и останалите приоритети от  Политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност (2018-2021). Направени бяха конкретни предложения за подобряване на сътрудничеството чрез оптимизиране на обмена на информация.

SCIFA разгледа мерките, които могат да се вземат съвместно на ниво ЕС за по-добро управление на миграционните кризи и справяне с предизвикателни ситуации. Дискусиите се проведоха на основата на опита от последните години и извлечените поуки. Отчетена бе необходимостта от създаване на механизъм за управление на кризи, когато системите за убежище са под натиск, който да позволи по-добрата координация между всички участници, навременен и адекватен на нуждите отговор и споделена отговорност.

Българското председателство ще продължи да търси баланса и правилното решение, което да е приемливо за всички държави членки в отговор на нуждата за създаване на механизъм за управление на кризи.

На 16 март двата комитета заседаваха заедно, като обсъдиха  противодействието на каналджийството на мигранти, по-специално през Западните Балкани. Подчертана бе необходимостта от по-ефективна работа на европейските служители за връзка, разположени в страните от региона. Набелязани бяха конкретни мерки за по-успешно противодействие на документните измами, които улесняват каналджийството. Постигнато бе съгласие за по-силно ангажиране на Западните Балкани в оперативни дейности в рамките на Политическия цикъл на ЕС.

 

Контекст

Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI) е създаден с Договора от Лисабон от 2009 г.  Комитетът се намира на върха в структурата на работните формати към Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, тъй като е единственият орган, създаден директно с Договора от Лисабон, докато останалите са с решение на КОРЕПЕР. COSI наблюдава дейността на няколко работни групи в областта на вътрешната сигурност - РГ „Правоприлагане“, РГ „Обмен на информация и защита на личните данни“ (DAPIX), РГ „Тероризъм“ и други.

Стратегическият комитет по имиграция, граници и убежище (SCIFA) е създаден през 1999 г. с решение на КОРЕПЕР, с оглед подготовка дискусиите на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ по хоризонтални и стратегически въпроси в областта на миграцията, границите и убежището.

В двата комитета участват висши ръководни служители на държавите членки, като и двата комитета отговарят пряко за подготовката на дискусиите в рамките на СПВР.


 

16 мар 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 18 март 2018

Пазарджик. Трима са задържани за незаконна сеч на дърва. В РУ-Пазарджик бил получил сигнал за група хора, които извършвали незаконната дейност в района на коритото на река Марица, в близост до село Мирянци. Незабавно към указаното място бил насочен автопатрул при полицейското управление в областния град. На място униформените засекли Г.И. /25г./, брат му А.И / 26г./ и 23-годишната Ж.И. – родственица на двамата мъже, жители на пловдивското село Куртово Конаре. С общи усилия те вече се били сдобили с близо четири кубика дърва от вида-топола, собственост на „Напоителни системи” ЕАД-Пазарджик. Дървеният материал, натоварен в каруца, е иззет, а  „триото” -  задържано в ареста.

Незаконно притежавана ловна пушка и боеприпаси за нея са иззели  полицаи на РУ-Септември в хода на извършено претърсване в дома на 44-годишния А.Б. от беловското село Мененкьово. Мъжът не притежавал необходимото разрешение за откритата ловна гладкоцевна пушка 16-ти калибър и патроните за нея. Оръжието и боеприпасите за иззети, а спрямо А.Б. се води бързо производство.

Тийнейджър, извършил домова кражба, е задържан от служители на полицейския участък в квартал «Изток», реагирали на сигнал, подаден в полицията в петък за откраднати от къща в квартала два телевизора, два TV тунера, електроуреди и обувки. В резултат на проведеното разследване органите на реда спипали автора на посегателството Е.С. /19г./ от същия квартал, а откраднатите вещи били открити в дома му. По случая е образувано бързо производство.

Полицейско производство е образувано срещу двама мъже за незаконна продажба на маркови спортни стоки. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” извършили проверка на Градския пазар в Пазарджик. Установено е, че на две от търговските маси, ползвани от двама мъже от областния град, били предлагани маркови спортни стоки, за които търговците не притежавали съответните разрешения на притежателя на изключителното право върху тези марки за страната ни. Иззети са общо 117 артикула. Стоката е иззета, а по случая се води бързо полицейско производство.

Враца. Мъж, извършил обир от къща в града, е установен и задържан в рамките на проведени бързи оперативни действия на криминалисти на областната дирекция.  Вчера по обяд бил получен сигнал за извършеното престъпление, а при извършения оглед било установено, че на 15 март в дома неизвестен е проникнал през незатворен прозорец и е откраднал масивен златен пръстен и сумата от 300 лева. По случая било образувано досъдебно производство. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия е установен злосторникът – Т.Д. /44 г./ от Враца. Изяснено е, че още в деня на кражбата той е предал златния накит в заложна къща, откъдето е иззет, а парите – успял да похарчи. Т.Д. е задържан за срок от едно денонощие във врачанския арест, а работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

18 мар 2018

Информационен бюлетин - 16 март 2018 г.

Плевен. Към 6 кг марихуана и синтетичен наркотик иззеха полицаи от областната дирекция. Около 9 часа на 15 март, в къщата на 77-годишен в с. Гривица, служители на Първо РУ-Плевен попаднали на помещение, пригодено за отглеждане на растения от рода на конопа. Установени са 17 саксии със засадени растения, високи към 100-170 см, два полуизсушени стръка, както и три лампи, контактори и инсталация за захранване. При последвалите процесуално следствени действия в имот, обитаван от 25-годишен, е намерен ел. кабел с обща дължина около 76 метра, с който е осигурявано електрозахранването на инсталацията за отглеждане на коноп. 25-годишният е задържан за срок до 24 часа. Иззетото количество зелена тревиста маса е с тегло около 6 кг. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354А, ал.3 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Плевен.

 

На 15 март около 11 часа, малко след  изхода на Долни Дъбник към с. Горни Дъбник, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД МВР-Плевен, съвместно с колеги от РУ-Долни Дъбник спрели лек автомобил "Фолксваген Пасат", управляван от 40-годишен от същия град. При обиска, у него са намерени три хартиени пакетчета, за които мъжът признал, че съдържат наркотика "пико". При последвало претърсване в автомобила, на предна дясна седалка са намерени и иззети още 6 пакетчета със същото съдържание. При претърсване в дома на водача са открити и още 21 пакетчета, съдържащи около 10 грама „пико". Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354А, ал. 3, т. 1 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура в Плевен.

          

 

Пазарджик. Двама млади мъже, притежавали наркотици, са задържани от панагюрски криминалисти. Служители на РУ засекли лек автомобил „Форд” с водач 34-годишния Р.В. от Плевен. Младият мъж съхранявал в себе си малко пакетче с бял прах, реагирал при полевия наркотест на амфетамин. В стая в къща за гости, обитавана от съгражданина му Х.М./34г./  криминалистите открили плик, пълен със суха листна маса - марихуана, с общо тегло 370 гр. Двамата плевенчани са задържани в ареста, а по случая се образувани бързи полицейски производства. 

 

Кюстендил. Вчера кюстендилски полицаи са задържали 61-годишна жена за притежание на високорисково наркотично вещество. При извършените процесуално-следствени действия в дома й в кв. „Изток“ в града, са открити и иззети 9 опаковки с кафяво прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на хероин. Задържаната ще остане в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая в РУ Кюстендил е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

София. Служители от Първо РУ разкриха извършител на грабеж. Действията по разследване на престъплението започнали на 6 февруари, когато служителка на дентален център на ул. „Гурко“ съобщила в Първо РУ, че непознат мъж влязъл в служебно помещение, нанесъл й удар по рамото и отнел портмоне с пари. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство бил установен и задържан извършителят - И.М./25г./, от София, криминално проявен и осъждан за подобни престъпления. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, И.М. е привлечен като обвиняем  по чл. 198 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Бургас. Четирима мъже и жена от карнобатското с.Екзарх Антимово са задържани от служители на РУ–Карнобат при полицейска операция за противодействие на имуществените престъпления. Установено е, че криминално проявените Н.Р./19г./, Н.С./31г./, В.С./30г./, В.Г./37г./ и Б.Р./26г./ са съпричастни към извършени на територията на общината кражби. Намерени и иззети са вещи и битова техника, отнети от частен дом в Карнобат. В хода на акцията е установен и извършителят на домова кражба от друга къща в града - криминално проявеният С.И./24г./ от с. Смолник, община Карнобат, който признал за стореното и върнал част от крадените вещи.

Пловдив. Криминално проявен бе задържан непосредствено след извършен грабеж в Сопот. Минути след полунощ в сряда, 56-годишен от града се оплакал в полицията, че на ул. „Ганчо Попниколов“ бил нападнат с удар в главата от непознат, който му отнел мобилен телефон и избягал. В резултат на организираните незабавни издирвателни действия, служителите на реда влезли в дирите на 27-годишен местен жител, с множество полицейски регистрации и осъждан. Задържан е за срок до 24 часа. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в Районна прокуратура – Карлово.

Шумен. След прецизна работа криминалисти от РУ-Шумен установиха извършител на кражба на сумата от 10 000 лева от частен дом в града. На 13 март, 26-годишен мъж подал сигнал в полицията, че е установил липсата на крупната сума от обитавания от него апартамент. По негови данни, кражбата била извършена на 11 март. В резултат на  предприетите незабавни действия на криминалистите, извършителят е установен - Я.Т./24г./ от Шумен. Част от сумата е възстановена на потърпевшия. Работата по случая продължава.

Благоевград. За срок до 24 часа от полицейски служители на РУ-Банско е задържан М.Н./29г./ от с. Лешница, община Сандански. Около 4 часа вчера, на изхода от Банско в посока с. Баня, при проверка на лек автомобил „Рено Мастер“ управляван от М.Н., служителите на реда намерили и иззели около седем чувала с накладки за товарни автомобили. В хода на работата по случая е установено, че елементите са противозаконно отнети от помещение в с. Баничан, община Гоце Делчев. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. 2400 къса цигари без бандерол иззеха вчера полицаи от Свиленград. Те са открити при спрян за проверка на автомагистрала „Марица“ автобус, собственост на джебелско дружество. В багажното отделение буса, шофиран от 43-годишен кърджалиец, са открити кутиите, собственост на 31-годишен хасковлия. Безакцизните папироси са предадени с протокол.  Съставен е акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

37-годишна харманлийка е доведена в местното управление. Вчера по обяд, нейна съгражданка /62-г./ плащала сметките си за ток в сграда на пощата, където забравила дамската си чанта с 500 лева, дебитна карта и ключове. Когато се върнала да я търси – не я открила и подала сигнал. След проведени издирвателни действия, криминалистите установили съгражданката й, задигнала вещите й. Тя прибрала парите и изхвърлила чантата в контейнер. След залавянето й, върнала част от парите с протокол по образуваното бързо производство.

Сигнал за паркирана горяща кола е подаден вчера в 19,45 часа в РУ Свиленград. Пристигналите в село Пъстрогор огнеборци установили, че гори микробус „Форд“ и потушили пламъците. По първоначални данни, пожарът е започнал в двигателния отсек на автомобила, собственост на 38-годишен свиленградчанин. След като опожарил колата, огънят се прехвърлил върху покривните части на две селскостопански постройки в близост до него, които са изгорели частично. При огледа, в товарното помещение на микробуса са намерени останки от два пластмасови бидона. Образувано е досъдебно производство.

Габрово. Към 8.40 часа вчера, в РУ-Габрово е получен сигнал за микробус, паркиран в района на ул. „Капитан дядо Никола“, в който се съхранява месо в нарушение на правилата за производство, преработка, транспортиране и търговия с животни. На място незабавно е изпратен полицейски екип и е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните-Габрово. При извършената съвместна проверка, униформените служители и инспекторите от ОДБХ открили в микробуса, собственост на 32-годишен мъж от севлиевското село Петко Славейков, разфасовано телешко месо без документи за произход и транспорт. Извършен е оглед. Месото /134 кг/ е иззето, назначена е ветеринарно-медицинска експертиза. Работата по цялостното изясняване на случая продължава, образувано е досъдебно производство по чл. 350, ал. 2 от НК.

Кърджали. 11-годишна ученичка произвела изстрели във въздуха с пневматична пушка след свада със свой ученик в училището в село Гулийка. Няма пострадали. Полицаи от РУ-Крумовград проверяват случая, станал на 14 март около 16 часа. По първоначални данни, след спор със съученик момичето се прибрало вкъщи, взело оръжието, което е не е огнестрелно и е регистрирано по надлежния ред от майка ѝ. Пушката е иззета и е на съхранение в РУ-Крумовград. Проверката се извършва от група „Криминална полиция“ и инспектор от Детска педагогическа стая в управлението. Случаят е докладван в Районна прокуратурата в Крумовград и е уведомен Отделът за закрила на детето.

Стара Загора. На 15 март служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Стара Загора предприели операция за противодействие на престъпления, свързани с незаконно държане на взривни вещества. При извършените процесуално-следствени действия - претърсване и изземване в апартамент и в лек автомобил "Фолксваген", ползвани от 33- годишен мъж от Стара Загора, са намерени и иззети 1,5 кг тротил, 4 електродетонатора и пиротехническа запалка. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 339 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.  Работата по случая продължава.

Пловдив. Криминалисти на ОДМВР-Пловдив работят по изясняване на всички обстоятелства и факти около тежко престъпление. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив. Около 16.10 часа вчера бе получен сигнал за намерени телата на 32-годишен мъж и 29-годишна жена, в апартамент в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Веднага на мястото бяха насочени екипи от криминалисти. Под наблюдението на прокуратурата е извършен първоначалният оглед,  както и разпити на свидетели. Процесуално - следствените действия продължават.

Криминално проявен бе задържан непосредствено след извършен грабеж в Сопот. Минути след полунощ в сряда 56-годишен мъж от града се оплакал в полицията, че на ул. „Ганчо Попниколов“ бил нападнат с удар в лицето от непознат, който му отнел мобилен телефон и избягал. В резултат на организираните незабавни издирвателни действия служителите на реда влезли в дирите на 27-годишен местен жител. Той е с множество полицейски регистрации и осъждан. Задържан е за срок до 24 часа. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в Районна прокуратура – Карлово.

Ямбол. Към 19:30 часа снощи, в ОДМВР постъпил сигнал от Центъра за спешна помощ за два отделни случая на пострадали при побой. Отзовалите се на място полицейски служители установили, че час по-рано, в двора на училище, след пререкание между две момчета на 13 и 15 години, прераснало в побой, по-малкият получил лека телесна повреда. Момчето е настанено за лечение в болницата в Ямбол, без опасност за живота. По вторият случай служителите установили, че около 17 часа, в района на индустриалната зона възникнал скандал между двама мъже /33 и 36 г./, който се разразил в бой. Пострадал е по-възрастният, който е  хоспитализиран, без опасност за живота. Продължават процесуално-следствени действия за пълното изясняване на случаите в рамките на образуваните досъдебни производства.

Видин. В сряда към 12.30 часа, гражданин сигнализирал в РУ-Белоградчик за намерен в местността Субашин край града предмет, на вид - ръчна граната. Районът бил незабавно заграден и охраняван от полицейски служители до пристигането на военни специалисти. Боеприпасът е обезвреден вчера, около 11.30 часа, от специализирана група на врачанското военното формирование.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

16 мар 2018

Информационен бюлетин - 15 март 2018

Русе. Двама мъже са задържани в полицейския арест за притежание на наркотици. 32 и 28-годишните местни жители били засечени в момент на сделка от служителите на реда на ул. Солун в града. При обиск у по-младия били намерени и иззети  6 пакетчета, съдържащи кристално, бяло на цвят вещество, което при направен полеви тест е реагирало на амфетамин. От клиента му полицаите иззели още едно пакетче от същата дрога. Установено е, че той току що бил закупил наркотика от дилъра. Случаят е документиран от разследващите, като е образувано досъдебно производство.

Пловдив. Притежател на наркотици бил задържан в Шесто РУ в Пловдив. Около 15 часа във вторник на бул. „Цариградско шосе“ 28-годишният мъж направил опит да се освободи от две пакетчета със съмнително съдържание по време на полицейска проверка. Експертна справка показала, че иззетото вещество е хероин. Спрямо пловдивчанина е взета 24-часова мярка за неотклонение, по случая е образувано е бързо производство.

Сливен. В РУ-Котел е задържан 19-годишен, нападнал служител на Държавно горско стопанство. Преди ден държавният служител и негови колеги от участъка към село Нейково реагирали на сигнал за незаконна сеч в местността „Канала“, в землището на село Градец. Пристигналият на място екип заварил двама мъже, които сечели поредното дърво. При опит да изпълни служебните си задържания, 41-годишен служител бил нападнат и ударен с камък от 19-годишния А.А. от село Градец.  След получаване на сигнала в РУ-Котел младежът е издирен и задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Бързо производство за управление на МПС с регистрационни номера, издадени за друго превозно средство, е започнато в РУ-Сливен. Вчера към 08.20 часа, в местността „Пещерна река“, полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Пежо 306“, управляван от 57-годишния И.П. от град Сливен. При инспекцията станало ясно, че регистрационните номера на автомобила са били издадени за лек автомобил ВАЗ 2101.

Враца. Двама души са задържани за притежание и съхранение на предмети с културно-историческа стойност и инструменти за добиването им. Оперативните действия са проведени вчера  следобед в района на землището на село Горна Кремена. В резултат на предприетата светкавична полицейска проверка, на място били засечени 50-годишните  В.Д. от с. Камено поле и Ю.М. от гр. Враца. При последвалото претърсване са намерени и иззети два металдетектора и лопати, както и 4 монети, метални върхове от стрели, гривни и пръстени, чиято с културно-историческа стойност ще бъде установена при експертиза. Двамата мъже са задържани в ареста на РУ- Мездра. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по изясняването и документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

Бургас. Незаконен боен арсенал са иззели служители на РУ- Несебър при проверка на адрес в с. Равда, обитаван от братята С.А./49 г./ и  Д.А. /44 г./. В рамките на извършеното претърсване са намерени и иззети два пистолета, собственост на С.А. /револвер и въздушен пистолет/, газов пистолет с шест халосни и два газови патрона, два разглобени метални пистолета без пълнител и дървен приклад с два цилиндрични елемента, също разглобени, за които Д.А. признал, че няма необходимите разрешителни документи. Брат му предал доброволно още пликче с марихуана, както и 95 кутии цигари от различни марки, без акцизен бандерол. Работата по документирането на случая продължава.

Стара Загора. Служители на Второ РУ изясняват всички обстоятелства около смъртта на женско куче и 3 новородени на възраст около 10 дни. Сигналът за ужасната гледка бил получен вчера. Мъртвите тела били открити  до  фургони в землището на с. Кирилово. В рамките на предприетите действия ще се установяват причините за смъртта на животните На място е извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство по  чл.325б, ал.1 от НК. 

Монтана. Служители на РУ-Берковица изясняват всички обстоятелства около инцидент с възрастна жена. Вчера към 9.25 ч. бил получен сигнал за лежаща на ул. „Генерал Скобелев“ в града жена, която била с окървавена глава и в безпомощно състояние. Пристигналият на място полицейски екип е установил самоличността на 90-годишната местна жителка, която веднага била откарана в болница. По първоначални данни на медиците, тя е била нахапана от куче. На този етап не са установени очевидци на случая. Продължават разпити на живеещите в близост до местопроизшествието, които свидетелствали, че в района често бродели бездомни кучета. По случая е  образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК, работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Вчера към 17.20 ч. на ул. "Георги Димитров" на кръстовището с ул. "Дано Опинчев" в с. Медковец, в хода на провеждан контрол по безопасност на движението, служители на полицейския участък спрели за проверка лек автомобил "Форд Мондео" с монтанска регистрация, управляван от В.М./25 г./ от с. Долно Церовене. След направената справка те установили, че водачът е неправоспособен, не притежава СУМПС и управлява в едногодишен срок на административно наказание с влязло в сила наказателно постановление, връчено му на 26.08.17 г. за същото нарушение. В хода на проверката станало ясно, че В.М. се е качил зад волана след употреба на алкохол. На нарушителя са съставени 2 акта по ЗДВП. Заведен е заявителски материал в РУ- Лом за извършено престъпление по чл. 343в, ал. 3 от НК. Работа по изясняване и документиране на случая продължава Участък Медковец.

Плевен. Голямо количество контрабандни тютюн и алкохол е иззето вчера в хода на проведена операция по противодействие на разпространение на акцизни стоки без бандерол. При извършена проверка в дома на 56-годишен в град Долни Дъбник полицаите установили 550 литра течност, налята в различни по вместимост съдове, наподобяваща по вид и мирис на етилов алкохол /ракия/. Направеното на място замерване с денситометър е показало различен алкохолен градус. Откритото количество високо алкохолна течност е иззето с протокол. За констатираното нарушение предстои съставяне на акт по Закона за акцизите и данъчните скрадове. В района на пазар в Плевен, служители на 02 РУ-Плевен и на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция засекли 22-годишен от село Буковлък, който тъкмо изваждал от автомобил два чувала и един найлонов плик, съдържащи около 21 кг тютюн. За случая е уведомен дежурен прокурор в РП-Плевен, образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Установената контрабандна стока е предадена от мъжа с протокол за доброволно предаване. Нанесената щета на държавния бюджет от невнесения акциз е в размер на около 3 190 лв. Работата по образуваното досъдебното производство продължава разследващ полицай.

Видин. 3020 къса цигари – част от тях със сръбски, а другите без бандерол, били открити вчера в хода на проведена специализирана операция в областния град. Проверка в частен имот на ул.”Антон Страшимиров”, в присъствието на адресно регистрирания там 58-годишен мъж, извършили  служители от видинските сектори „Противодействие на икономическата престъпност” и „Противодействие на криминалната престъпност”, и представители на сектор „Оперативен контрол” в отдел „Митническо разузнаване и разследване”. Контрабандните цигари били иззети по надлежния ред. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство по описа на Митница Лом. По същото време, в района на село Срацимир, кулски полицаи проверили товарен автомобил и в кабината открили 140 къса цигари без бандерол. На водача униформените съставили акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

З.Т./22г./ от Грамада е задържан в полицейския арест за унищожаване и повреждане на чужда движима вещ. Вчера, в 08.10 часа, жител на града сигнализирал в РУ-Кула за срязани четирите гуми на „Фиат Пунто”, паркиран пред дома му. Авторът на деянието бил разкрит и задържан няколко часа по-късно. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.216, ал.1 от Наказателния кодекс.

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха за часове извършител на взломна кражба. Вчера сутринта бил подаден сигнал, че през разбит прозорец е проникнато в заведение в областния център и са откраднати лаптоп и 400 лв. Извършен е оглед от дежурна оперативна група и при незабавно организираните издирвателни действия полицаите заловили 22-годишен мъж. Лаптопът е намерен, иззет е и е на съхранение в полицейското управление. С откраднатите пари мъжът разплатил бързо свои задължения. Задържан е за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство и работата продължава разследващ полицай.

Спасителни действия. Полицаи, спасители, местни жители и служители на горското на Самоков издирват възрастен човек, паднал във водите на р. Палакария. Вчера към 09.30 часа бил получен сигнал за инцидента. Установено е, че 83-годишният мъж е жител на с. Райово. Според първоначалните данни той опитал да премине с каруца реката, но бил понесен от силното течение на водата. Намерена е част от каруцата и конят. Днес издирвателните действия по течението на реката продължават.   

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

15 мар 2018

Информационен бюлетин - 14 март 2018

Варна. Специализирана операция срещу наркоразпространението е проведена вчера в областния град. В хода на полицейските действия за срок до 24 часа са задържани три жени и осем мъже, трима от които известни на органите на реда. При процесуално – следствените действия са претърсени пет имота в града, както и леките автомобили, ползвани от задържаните. Намерени и иззети са множество мобилни телефони и средства за комуникация, големи суми пари, множество и различни видове наркотични вещества, електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

 

Благоевград. Полицейски действия за противодействие на престъпления, свързани с наркотици са предприети вчера и от служители на РУ-Гоце Делчев. При проверка на лек автомобил, в района на ул.“Рила“, са намерени към 3,8 г тревиста маса и за срок до 24 часа са задържани пътувалите в колата Й.М./23г./ и Г.Б./18г./, и двамата от Гоце Делчев. При друга проверка, на ул.“Кирил и Методий“ в града, у П.М./31г./ е намерена и иззета механична везна, а по-късно от обитаваното от него жилище е иззет амфетамин, към 1,2 г. Мъжът е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Около 14 часа, на ул.“Михаил Антонов“ в Гоце Делчев, у Г.Д./26г./ от града е намерено към 0,5 г бяло, прахообразно вещество - амфетамин. Притежателят му е задържан до 24 часа. Същата мярка е взета и спрямо Н.Я./31г./, у когото полицаите намерили около 9,780 г бял прах, също амфетамин. Допълнително количество от същата синтетична дрога е открито и в дома му – към 0,22 г. За случаите са информирани Районна прокуратура в Гоце Делчев и Окръжната в Благоевград.

 

Хасково. 17-годишен димитровградчанин е задържан за съхранение на дрога. Вчера около 18 часа, криминалисти от РУ-Димитровград проверили младежа на улица „Гросето“. При обиска, у него те окрили плик със 104 г суха зелена листна маса. Младежът признал, че държи още от същия наркотик в пощенска кутия на споменатия адрес и при последвалото претърсване оттам са иззети още 30 г канабис и електронна везна. Познатият на органите на реда младеж е задържан до 24 часа по образуваното бързо производство по чл.354-а ал.3 от НК.

 

 

Велико Търново. За броени часове горнооряховски криминалисти установили противозаконно отнет лек автомобил и разкрили извършителя на престъплението. В хода на проведеното разследване е установено, че на 12 март тази година 35-годишният Л.К. от Севлиево, известен на полицията и осъждан, е откраднал лек автомобил «Фолксваген Туран» от паркинг на автосервиз в Горна Оряховица. Автомобилът е открит и върнат на собственика. След доклад на материалите в прокуратурата, Л.К. е  привлечен, като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение «подписка». 

 

Видин. 347 бутилки с общо 260 л етилов алкохол с мирис на ракия без документи за произход и платен акциз били иззети вчера от гараж във Видин при проведена специализирана операция. Проверка в помещението на ул.”Широка”, в присъствието на ползвателя, извършили служители от видинския сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и сектор „Оперативен контрол” в отдел „Митническо разузнаване и разследване”. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Лом.

 

Пазарджик. Скандал на улица в с.Лесичово приключил с нараняване. Случката се разиграла вчера в късния следобед, когато възникнала разпра между местните К.С./36 г./ и 71-годишния Г.И. Напрежението между двамата бързо ескалирало заради стара вражда, възрастният мъж извадил нож и ранил опонента си в гърдите. Пострадалият е транспортиран в болницата в Пазарджик с прободни наранявания, без опасност за живота. На мястото незабавно пристигнали служители на местния полицейски участък, които задържали Г.И. Извършен е оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. По случая се води полицейско производство.

 

София. Досъдебно производство е образувано по чл. 325 от НК. Снощи към 18.50 часа бил подаден сигнал в полицията за инцидент, станал в района на бул. „България“. По първоначални данни, след възникнало леко пътнотранспортно произшествие между джип и лек автомобил, петимата мъже от джипа са опитали да се саморазправят с шофьора на колата. На място веднага бил насочен екип на столичното Шесто РУ. В ареста за 24 часа са задържани петимата, а случаят е докладван на Софийска районна прокуратура. Продължават действията по установяването на всички обстоятелства по него.

 

Пловдив. Полицаи от Пето РУ задържаха мъж, предложил им подкуп. Около 16.40 часа вчера служители на районното управление предприели проверка на лек автомобил „БМВ“, спрян край жилищен блок в квартал „Тракия“. В колата били 35-годишният водач и пътничка - двамата не носели документи за самоличност. За да избегне евентуалната санкция, мъжът подхвърлил в патрулния автомобил две банкноти с номинал от 50 и 20 лева. За предложения подкуп пловдивчанинът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а срещу него е започнато бързо производство по чл.304 от Наказателния кодекс.

 

Бързо производство е образувано срещу младеж, оказал съпротива на  служители на реда в Пловдив. Около 22.30 часа снощи патрул на общинска охрана поискал съдействие от Второ РУ. Поводът - възникнал конфликт с млад мъж във видимо неадекватно състояние в близост до Цар Симеоновата градина.  Пристигналите на място полицаи били посрещнати с агресия от 23-годишния извършител, който нанесъл удари по единия от униформените. Спрямо младия мъж е взета 24-часова мярка за неотклонение. Предстои материалите по образуваното бързо производство по чл. 325, ал.2 от НК да бъдат внесени в прокуратурата.

 

17-годишен бил засечен с наркотици в района на Сахат тепе в Пловдив. При проверка в понеделник екип на Второ РУ иззел от тийнейджъра пакетче с над 0,3 грама марихуана. Същия ден на ул. „Калина“ колегите им от Шесто РУ установили, че 39-годишен мъж държи три пликчета с хероин. С полицейски заповеди двамата били задържани за едно денонощие. Образувани са бързи производства.

 

Сливен. Криминалисти задържаха трима мъже, извършили серия кражби на територията на РУ-Нова Загора. До ареста на тримата се стигнало, след получен на 5 март сигнал за взломен автомат на автомивка на ул. „Цар Освободител“ в Нова Загора. На място е изпратен екип, който установил, че таблото на автомата е взломено и от монетника са откраднати  100 лева. След незабавно предприетото издирване са задържани криминално проявените Н.Й./38г./ от София, А.А./26г./ от Раднево и П.Н./35г./ от Стара Загора. В хода на разследването е изяснено, че тримата са участвали във взломни кражби  на три кафе автомата в Нова Загора, извършени през септември 2017 г., като откраднатите монети са общо около 300 лева. Установено е и  съучастието им в кражба на мобилен телефон от 14-годишно момиче, също в Нова Загора, който е върнат от извършителите. Работата по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тримата продължава от служители на сектор „Криминална полиция“ към РУ-Нова Загора.

 

Криминалисти от РУ-Сливен задържаха двама са грабеж, сигнал за който подал 21-годишен от града. Той съобщил, че около 17,30 часа вчера бил нападнат от непознати, които му отнели мобилен телефон и зимно яке. След проведеното незабавно издирване, извършителите - Р.Ч./20 г./ и 16-годишен, са задържани. Инкриминираните вещи са иззети и предадени. Образувано е досъдебно производство. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава.

 

Търговище. Извършители на кражби са установени в хода на проведена вчера на територията на РУ-Търговище акция за противодействие на кражбите на метали и за контрол на дейността по изкупуването на отпадъци от черни и цветни метали. При оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия е установено, че 24-годишният Д.Ш. от областния град,  35-годишният Е.М. от с. Момино и  непълнолетен  от Търговище в различно съучастие  са извършили две кражби. При първата, след взлом на входна врата, те проникнали в частен имот в Момино, отнели медни съдове и пръскачка, собственост на 53-годишен мъж. При втората кражба, извършена през последните дни, те отнели 30 м двужилен мостов кабел и 8 алуминиеви съда от стопанска постройка на частен имот в кв. „Бряг“ на Търговище, собственост на 37-годишен мъж от  същия град. Двамата са задържани са срок до 24 часа, по случаите е образувано досъдебно производство. Д.Ш. е известен с нанасяне на средна телесна повреда, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, участие в грабеж, както и с извършена миналата година в Търговище домова кражба.

 

Пожарна безопасност и защита на населението. Към 10.25 часа днес в оперативния център на пожарната служба в Стара Загора е получен сигнал за пожар в цех в завод за боеприпаси в Казанлък. Незабавно към мястото на произшествието били насочени екипи от РСПНБЗН-Казанлък. По първоначални данни, пожарът е възникнал на територията на един от цеховете в завода. При инцидента е загинал един, друг работник е откаран в болница със сериозни изгаряния.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

14 мар 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.
       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари
Февруари

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017

Кампания „Не бъди финансово муле!“

Информационната превантивна кампания е инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на „финансови мулета“ са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава „финансово муле“?
Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
„Финансовите мулета“ са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори „финансовите мулета“ да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Република България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като „финансово муле“, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират „финансови мулета“?
Набират става по два основни начина:
1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:
- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр . "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Кои лица най-често стават „финансови мулета“?
Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?
Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:
Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?
Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?
Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.

05 апр 2017