МВР

Пресцентър

 

21 яну 2022

При съвместна операция е разкрита модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана

Действията са осъществени от служители на ГДБОП и на СДВР; Иззети са различни наркотични вещества, трима са задържани

 

На 19 януари в кв. „Малашевци“, при спецоперация за противодействие на престъпления с наркотични вещества, служители на ГДБОП и СДВР задържаха трима чужди граждани на 25, на 28 и на 31 години. При последвало претърсване на помещение, стопанисвано от единия от задържаните, е установена  оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана. Иззети са около 800 саксии със засадени растенията на височина от 10 до 100 см, множество лампи, саксии, трафове, машини за отделяне на главите на растенията, както и голямо количество суха и свежа растителна маса. Различни по вид наркотични вещества са намерени и при претърсвания в обитаваните от задържаните жилища. Резултатът от назначената експертна справка показал, че сухата тревистата маса е коноп с тегло 473 грама, а останалите наркотични вещества са амфетамин, хашиш и коноп.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354А и 354В от НК. Материалите са докладвани в Софийската градска прокуратура и тримата мъже са с повдигнато обвинение и наложена марка за неотклонение „задържане за срок“ до 72 часа.


Стоян Темелакиев: Необходими са единни действия на Европейския съюз и адекватен капацитет за отговор и защита на границите

Заместник-министърът взе участие в Европейска конференция по управление на границите

 

Конференцията, организирана съвместно от Австрия, Гърция, Литва и Полша, се проведе на 20-21 януари във Вилнюс, Литва. В нея участваха министри и заместник-министри на вътрешните работи и миграцията на държавите членки, посланици, европейския комисар по Вътрешни работи Илва Йохансон и представители на европейските агенции.

В своето изказване зам.-министър Темелакиев акцентира върху необходимостта Европейският съюз да действа единно и обединено и да разполага с адекватен капацитет за отговор и защита на границите си. Подчерта, че миграционните предизвикателства към държавите на първо влизане, включително и инструментализирането на миграцията, имат своите специфики, които следва да бъдат взети предвид в търсенето на работещо за всички решение. Нужни са мерки, насочени към превенцията на нелегалните преминавания на границите, като тези мерки следва да са предприети достатъчно рано, за да се избегне разрастването на ситуацията в криза, коментира заместник-министърът. Опитът на България показва, че физическите съоръжения са най-ефективният инструмент за спиране на потоците. В този смисъл България настоява Европейската комисия да ги разпознае като мярка за наблюдение на границите и да допусне финансирането им по линия на европейските фондове. Зам.-министър Темелакиев отчете и необходимостта от засилени действия във външното измерение и търсенето на решения по пътя на дипломацията с цел спиране на миграционните потоци от третите страни.

В рамките на формата участници приеха съвместно изявление. Те посетиха Центъра за гранично наблюдение и външната границата на Литва с Беларус, където домакините представиха предприетите мерки за справяне с миграционния натиск, резултат от инструментализирането на миграцията от страна на Беларус.


21 яну 2022

Започват засилени проверки за спазване на правилата за движение по пътищата

Фокусът е върху най-уязвимите участници

 

От днес до 30 януари е в ход специализирана полицейска операция, в чийто фокус са най-уязвимите участници в движението по пътищата – пешеходците, съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков. Екипите на Пътна полиция ще следят за спазване на правилата от страна на водачите на превозни средства спрямо пешеходците, най-вече за недопускане отнемането на предимство. Същевременно ще се контролира и недопускането на нарушения от самите пешеходци - пресичане на необозначени за това места и внезапно навлизане на платното за движение.

Близнаков обърна внимание, че само от началото на годината до момента в страната са регистрирани 88 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, трима души са изгубили живота си. През изтеклата седмица в страната са констатирани над 600 нарушения, извършени от пешеходци – най-вече пресичане на необозначени за това места и минаване при червен сигнал на светофара. В този смисъл той призова и тях към по-голяма дисциплинираност.

 


21 яну 2022

Мъж е задържан в полицейския арест за производство на наркотици в домашни условия

От жилището му в Плевен са иззети 200 грама съцветия от марихуана, 10 грама метамфетамин и прекурсори за производство на дрога

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена вчера на територията на Плевен. На  улица "Сторгозия" криминалисти от Второ РУ – Плевен засекли 37-годишен мъж, който при вида на униформените побягнал. След кратко преследване той бил задържан, а в рамките на последвалите процесуално-следствени действия в дома му криминалистите открили различни химически вещества, бутилки с прекурсори за производство на наркотици, съдове с кристалообразни вещества и течности. Иззети са: пластмасова двулитрова бутилка с течност, хартиен свитък, съдържащ кафяво кристалообразно вещество; два стъклени буркана и пластмасов контейнер с бяло кристалообразно вещество - наподобяващо метамфетамин с тегло около 10 грама; буркан със съцветия от зелена тревиста маса с тегло около 200 грама; пластмасов контейнер, съдържащ червено прахообразно вещество; три бутилки с безцветна течност; буркан с етикет "натриева основа"; електронна везна. Назначени са експертизи на иззетите вещества.

След първоначалното 24-часово задържане, с постановление на прокурор от РП – Плевен, 37-годишния мъж е задържан за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 „а“, ал.1 от НК, работата по който продължава.

 


21 яну 2022

Криминалисти на ОДМВР-Варна задържаха двама мъже за извършено престъпление по чл. 142 а, ал. 1 от НК

Продължава издирването на техен съучастник

Оперативните действия са предприети след подаден от жертвата сигнал. По данни на жената – служителка в хранителен магазин, в ранните часове на 19 януари т.г., собственикът  я държал против волята й в склада на търговския обект , принуждавайки я да си признае за откраднати от нея - назад във времето,  оборотни пари. В резултат на проведените незабавни действия в полицейския арест били задържани собственикът – 38-годишен и 32-годишен мъж - негов помагач, двамата с криминалистически регистрации. Продължава издирването на третия съучастник в извършеното престъпление.

За случая е  докладвано в  Районна прокуратура и е образувано досъдебно производство. На двамата мъже е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.142а, ал.1 от НК и за закана  с убийство и им е взета мярка „задържане за срок до 72 часа“.

 


21 яну 2022

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 януари 2022 г.

 Кърджали. Два вида наркотици и незаконно притежавани оръжия са открити вчера в хода на продължаващата специализирана операция на РУ-Кърджали за противодействие на държането и разпространението на дрога, управление на моторни превозни средства след употребата й, престъпления срещу личността и собствеността. При извършено претърсване в село Кьосево в дом, обитаван от 33-годишен, полицейски служители открили 123 грама кафяво пресовано вещество, което при тестване реагирало на хашиш, и 5 грама суха листна маса – марихуана. Наркотичните вещества са иззети и са на съхранение в полицейското управление. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, образувано е досъдебно производство. Операцията продължила с претърсване на жилище в село Висока, където намерили 2 пушки и 3 патрона, притежавани без необходимите разрешителни. Оръжията е боеприпасите са иззети. Образувано е досъдебно производство по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс. Притежателят на незаконния арсенал е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

 

Монтана. Вчера, на територията на Лом, е проведена специализирана полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества. Униформени извършили претърсване на два адреса в крайдунавския град, обитавани от 32-годишен мъж, с криминалистически регистрации, и 24-годишна местна жителка. В гардероб в жилището на мъжа те открили 31,90 грама от бяло прахообразно вещество във вид на бучка, което при направения полеви тест реагирало на амфетамин, а в помещение, обитавано от жената - несесер с 59 станиолови топчета, съдържащи 31,72 грама канабис. Двамата са задържани с полицейска заповед до 24 часа. По случаите, под надзора на прокуратурата, са образувани бързо производство и досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от НК.

 

Видин. На 20 януари, в условията на неотложност, криминалисти от РУ-Белоградчик предприели претърсване в частен имот в с. Гара Орешец, обитаван от 40-годишен мъж. В една от стаите открили 160 грама зелена суха листна маса и бяла бучка с тегло 0,65 грама. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, а бялото вещество – на амфетамин. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата на разследващите продължава.

 

Пловдив. 20-годишна асеновградчанка е задържана за притежание на наркотици. При полицейска проверка от нея са иззети 200 таблетки екстази, а при претърсване в жилището й -  малко количество синтетичен канабиноид. Срещу младата жена е образувано бързо производство. С постановление на прокуратурата тя е привлечена като обвиняема  и е взета мярка за неотклонение – парична гаранция.

 

Около 08.30 ч. вчера в РУ-Хисар бил получен сигнал за увредено устройство за самообслужване на бензиностанция в с. Старосел. На място бил извършен оглед от полицейски екип, а след незабавно предприети действия е задържан извършителят - 20-годишен мъж. Срещу него е образувано бързо производство, работата по документирането на случая продължава.

 

София област. Множество фалшиви маркови стоки са иззети при акция на самоковската полиция. При съвместни действия на служители на РУ-Самоков и представители на Патентното ведомство е извършена проверка на нерегламентиран търговски обект. Инспектиращите се натъкнали на предложени за продажба артикули, обозначени със знаци на защитени търговски марки, без съгласието на правопритежателя. Иззети са общо 115 артикула /анцузи, блузи, обувки и дамски чанти/. Собственичката е задържана за срок до 24 часа в ареста на районното управление. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172Б от НК.

 

София. 20-годишен е задържан непосредствено след извършен от него грабеж. Вчера след обяд от касата на магазин за хранителни стоки на бул. „Самоковско шосе“ млад  мъж успял да отмъкне пари и ваучери. При опит да бъде спрян от служители в обекта той ги изблъскал и избягал, но минути по-късно попаднал в полицейския капан. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

 

Седем мъже и три жени са задържани вчера в Седмо РУ във връзка с извършено престъпление. Разследване на сигнал за противозаконно отнемане на лек автомобил на територията на управлението насочил полицейските служители по дирите на десетимата. Снощи те са задържани с полицейска мярка  до 24 часа за изясняване на тяхната съпричастност към извършеното престъпление. Работа по образуваното досъдебно производство продължава под  надзора на прокуратурата.

 

Плевен. Двама непълнолетни са задържани, затова че откраднали кола от Кнежа, изоставили я в Койнаре, а после опитали да подкарат и друг автомобил. Вчера в полицията бил получен сигнал за изоставен на кръстовище в Койнаре автомобил "Фолксваген Пасат“. В резултат на предприети незабавни полицейски действия бил установен собственикът, както и че колата е била оставена отключена, а при извършения оглед не били установени материални щети. Малко по-късно криминалистите влезли в дирите на извършителите на деянието - двама 13-годишни - единия от Койнаре, а другия от село Дисевица. Момчетата направили пълни самопризнания. Разказали, че на 19 януари, малко преди полунощ открили автомобила на паркинг с ключове на контактното табло. Влезли и потеглили, а после я изоставили в Койнаре. На другата сутрин опитали да подкарат и друг автомобил, но не могли да  го запалят. На малолетните е предоставена полицейска закрила. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.

 

Стара Загора. В РУ-Казанлък е започнато досъдебно производство  за извършен грабеж. Преди дни 62-годишна жена потърсила помощ в полицията, обяснила, че  била  заплашена от две жени, които със сила й отнели дамска чанта с лични документи и 1040 лева. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия са установени и задържани извършителките – на 43 и 40 години. Работата по документирането на случая продължава.


Ямбол. За броени часове ямболски полицаи задържаха извършител на грабеж. Вчера към 13:35 часа чрез тел. 112 постъпил сигнал, че минути по-рано, на ул. “Граф Игнатиев“ в областния град, неизвестен мъж е отнел мобилния телефон на бременна жена. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия е установен и задържан извършителят на деянието - 28-годишен местен жител. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

Служители от РУ - Ямбол задържаха млада жена, причинила телесна повреда. Полицейските действия стартирали вчера след получен сигнал, че в ЦСМП – Ямбол е приет 42-годишен мъж с прободна рана. В хода на процесуално-следствените и издирвателни действия е изяснено, че около 9.30 часа на 20 януари, при възникнал в жилище скандал, 18-годишна е нанесла рана с нож в гърба на 42-годишния си роднина. Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ – Ямбол, с опасност за живота. Младата жена е задържана за срок до 24 часа.  Работата по случая продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


21 яну 2022

Информационен бюлетин - 20 януари 2022 г.

София. Служители на Пето РУ разкриха и задържаха извършител на грабеж. Действия по разследването стартирали в края на миналата година, когато жителка на ж.к. „Сухата река“ сигнализирала за престъплението - около 17.30 часа на 12 декември била нападната пред дома си от непознат, който издърпал от ръката й портфейл с пари и документи, след което избягал. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е задържан нападателят – 24-годишен, криминално проявен. Той е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Габрово. Четирима са задържани за притежание на наркотици. На 18 януари, около 16.00 часа, на ул. “Орловска“ за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Рено 19“, управляван от 23-годишен местен жител. При последвалия тест станало ясно, че той шофира под въздействието на канабис, а в раницата му униформените открили свивка със суха, зелена листна маса - тегло 10 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана. В хода на предприето претърсване в апартамент в Габрово, обитаван от него и още двама младежи - на 22 и на 23 години, в една от стаите полицаите открили и иззели още 80 грама канабис и 1 грам метамфетамин. Същия ден униформените засекли и 19-годишна габровка, от раницата на която иззели суха, зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана. По случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

Варна. Варненски криминалисти задържаха двама местни жители, занимавали се с производство и разпространение на наркотици. В рамките на предприета операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, вчера са извършени арестите на двамата, засечени в момент на пласиране на дрога. При последвало претърсване на жилището, в което 36-годишният рецидивист и 32-годишната варненка, позната на органите на реда, живеели, били намерени и иззети 25.89г амфетаминопроизводни, марихуана 1.50 г и 1.02 г екстази, както и други вещи, относими към осъществяваната престъпна дейност.   След доклад на материалите по образуваното досъдебно производство в Окръжна прокуратура – Варна, извършителите са привлечени като обвиняеми, а работата по документирането на случая продължава.

Кърджали. Над 200 грама наркотици са били иззети при специализирана операция на РУ-Кърджали, проведена вчера с цел противодействие на притежаването и разпространението на дрога и управление на моторни превозни средства след употребата й. Около 19 часа, в землището на село Срединка, полицейски служители извършили проверка на 32-годишен и намерили около 200 грама суха листна маса, която при извършен тест реагирала на канабис. Още 2 грама от същия наркотик били открити при проверка на 33-годишен около 22 часа снощи в областния град. Наркотиците са иззети и са на съхранение в полицейското управление, а притежателите им - задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс и работата продължават разследващи полицаи. В хода на същата операция полицаи са проверили около 21,30 часа в Кърджали 32-годишен водач на „Ауди“. Тестът за алкохол отчел положителен резултат. Издаден е бил талон за медицинско изследване и взета кръвна проба за анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление и е образувано бързо производство.

 

69-годишен е бил задържан в РУ-Кирково след отправени заплахи за убийство към 73-годишна жена и 72-годишен мъж. Инцидентът станал около 11,30 часа вчера в село Самодива. Авторът на заканите носел моторен трион. По първоначални данни това е пореден скандал, възникнал по имотни въпроси. Група „Охранителна полиция“ в управлението извършва проверка по чл. 144, ал.3 от Наказателния кодекс.

 

Хасково. 52-годишен е в ареста за държане на наркотик. Вчера към 13.00 часа, в землището на Любимец, криминалисти спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от мъжа, познат на органите на реда. Колата била съпроводена до ГКПП за щателна митническа проверка. При нея, под предния капак на колата, в естествената кухина на въздухопровода, е намерена полиетиленова чанта със суха зелена листна маса с тегло 74 грама – синтетичен чай. Образувано е досъдебно производство.

 

Перник. Голямо количество алкохол и цигари без бандерол е иззето при акции, проведени вчера на територията на областта.  Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник извършили проверки на търговски обекти и къща. От първия обект в пернишкото с. Кралев дол са иззети 68,5 литра алкохол без акцизен бандерол, от кафе-аперитив и прилежащи постройки в с. Студена - 80 литра нелегален алкохол, а 1600 къса контрабандни цигари са конфискувани от къща и прилежащи сгради в брезнишкото с. Слаковци. Работата по случаите продължава. 

 

Монтана. Осем криминални престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция по опазване на обществен ред и противодействие на конвенционалната престъпност, проведена вчера в Берковица. Проверени са 12 моторни превозни средства, 31 лица и седем адреса, съставени са седем акта за установени административни нарушения. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия в ареста на районното управление в града за кражби са задържани трима жители на кв. „Раковица“ - двама братя на 20 и на 27 години и 17-годишен от същия квартал. Според данните до момента братята са извършили кражба на пластмасов съд с вместимост от 1000 литра от частен имот в квартала, както и на аудио система от паркирана кола. 17-годишеният пък задигнал акумулатор от лек автомобил – престъплението е извършено през декември м.г. Откраднатите вещи са намерени и върнати на собствениците. Досъдебно производство е образувано по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, след като на ул. „Д-р Иван Панов“ криминалисти иззели от 17-годишен местен жител доза от 0,39 грама марихуана. При проверки в четири частни имота в кв. „Раковица“ е установено съхранение на общо 4,5 кубика незаконна дървесина от различен вид. По случаите са образувани преписки по чл. 235, ал. 2 от НК.

 

Бургас. Двама криминално проявени са задържани за поредица от посегателства, извършени в средата на месец януари. В действията по разследване на престъпленията се включили служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и на Първо и Второ РУ. В резултат е установено, че 17-годишен от пловдивското село Нареченски бани и 24-годишен асеновградчанин са извършили четири взломни кражби – на 14 януари проникнали в бистро в ж.к. „Славейков“, откъдето откраднали пет мобилни телефона, а от пекарна на бул. „Стефан Стамболов отнели около 920 лева. Два дни по-късно, на 16 януари, след счупване на витрина, проникнали в магазин за мобилни телефони и отмъкнали два мобилни телефони и 50 лева оборотни пари. Същата нощ взломили и стъклопакет на магазин за пакетирани стоки на бул. „Богориди“, откъдето отнели около 200 лева. Задържаните направили пълни самопризнания, част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава.

 

Служители от РУ – Сунгурларе установиха извършителите на прострелване и последвало разфасоване на биволица, собственост на жител на Котел. Деянието е осъществено вчера в местността „Черкезкото“ край с. Дъбовица от трима мъже на възраст 73, 65 и 45 години, които се придвижвали с джип без регистрационни номера. При претърсване на возилото са намерени четири найлонови торби с месо от едър рогат добитък. Иззети са и две законно притежавани пушки от двамата по-възрастни мъже. Работата по случая продължава.

 

Търговище. В ареста на РУ-Търговище е задържана жена, увредила дрегер. Вчера, на кръстовище в областния град, за проверка бил спрян лек автомобил „Фолксваген Транспортер“, собственост и управляван от 54-годишен от с. Беломорци, община Омуртаг. Возещата се в превозното средство 52-годишна жена от същото село опитала да възпрепятства изпълнението на служебните задължения на полицейските служители и счупила техническото средство за тестване на водачите за употреба на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216  от Наказателния кодекс.

 

Ямбол. За нарушаване на заповед за защита от домашно насилие в РУ-Ямбол е задържан 36-годишен. Вчера, при извършена незабавна проверка по сигнал, е установено, че мъжът е нарушил наложените му от Районен съд –Ямбол ограничителни мерки по Закона за защита от домашно насилие и нахлул в жилището на бившата си приятелка. Той е установен и задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура-Ямбол.

 

Благоевград. Вчера служители на РУ – Петрич предприели действия по постъпило оплакване от жителка на града. Тя обяснила, че е видяла свои снимки в сайт, съдържащ порнографски материали, като по думите й фотосите били разпространение в мрежата от 40-годишен мъж от Петрич. Служители са издирили мъжа и той е отведен в полицията за изясняване на всички обстоятелства около случая, по който е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159, ал. 1 от НК. Уведомена е прокуратурата в Петрич.

 

Вчера, около 15.40 часа, в РУ - Петрич постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие на кръстовище между улиците „Ат. Маджаров“ и „Марица“ в града. Според първоначалните данни, 70-годишен водач, управлявайки лек автомобил „Форд Конект“, не спрял на знак „Стоп“ и се е ударил в жилищна сграда на ул. „Марица“, причинявайки материални щети. Полицейски служители се отзовали на място и тествали водача за алкохол, като дрегерът отчел солидна консумация. На нарушителя е съставен акт и е издаден талон за медицинско изследване. Отказал е да даде кръв за експертиза. Задържане е за срок до 24 часа в РУ - Петрич, където е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343 Б, ал.1, от НК. За случая е уведомена прокуратурата в Петрич.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


20 яну 2022

Информационен бюлетин - 18 януари 2022 г.

 

Габрово. 270 000 къса контрабандни цигари са иззети при специализирана полицейска операция. На 15 януари в района на село Богатово е спрян за проверка товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен мъж от Севлиево. Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в багажника кашони, пълни със стекове цигари, без валиден български акцизен бандерол. Иззети са 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е задържан по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

 

София. 41-годишен е задържан в Четвърто РУ за кражба на велосипеди. Действията по разследването започнали през месец юли миналата година, когато живущ в ж.к. „Стрелбище“ заявил в полицията, че от подземен паркинг в района на ул. „Твърдишки проход“ е извършена кражба на два велосипеда. След проведени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия   бил установен извършителят, стар познайник на полицията. Той е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 194 от НК и мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

 

Пловдив. Двама младежи - на 14 и 19 години, са задържани за серия от кражби в Асеновград. Според данните до момента, в края на миналата седмица, те са отнели  кутии с пари от параклис и църква в града. Посегателствата са извършени с взлом. Преди дни пък счупили страничното стъкло на таксиметров автомобил и отмъкнали сумата от 80 лева. Познатите на органите на реда момчета са задържани  с  полицейска заповед до 24 часа. Работата по случая продължава, уведомена е районна прокуратура.

 

Хасково. 21-годишен е задържан за извършена от него кражба. Вчера собственик на помещение, изградено под тераса на блок в ж.к. “Орфей“ , потърсил помощ в полицията и обяснил, че е установил липсата на съхраняваните вътре 4 гуми с джанти, 2 носача за автомобил и 2 спирачни диска. В хода на издирвателните действия, полицаите влезли в дирите на извършителя, който не само признал за този случай, но и за още 3 аналогични престъпления, извършил в края на миналия месец. Работата по доказване на цялостната му престъпна дейност продължава под надзора на прокуратурата.

 

35-годишен е задържан за притежание на наркотици. Вчера униформени  извършили проверка в имот на улица „Звезда“ в областния град. От него и от жилището му те иззели  общо 110 сгъвки /дози/ с кафяво жълто прахообразно вещество и  суха зелена листна маса с тегло около 20 грама. Познайникът на полицията заявил, че дозите са метамфетамин и хероин, а листната маса е чай за пушене. Дрогата е иззета с протокол по образуваното бързо производство. Работата по случая продължава.

 

Сливен. 49-годишна жена е задържана с 93 дози наркотик в рамките на проведена вчера на територията на общината специализирана акция по  противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества. Жената била засечена в село Сотиря, при проверка  служители на участък „Петолъчка“  открили в нея 93 опаковки, съдържащи зелена листна маса с  общо тегло  около 50 грама. Иззетото количество реагирало на наркотично вещество при извършения полеви аркотест. Жената е задържана с полицейска мярка до 24 часа. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава под  надзора на прокуратурата.

 

Варна. Трима мъже са задържани за притежание на наркотици. Те били спрени за проверка от служители на Първо и Четвърто РУ и при обиск от тях била иззета зелена тревиста маса - марихуана, както и кристалообразно вещество – метамфетамин, видно от  експертната справка. Срещу  тримата задържани – 21-годишен жител на с. Стражец, 32-годишен варненец и жител на Дългопол на 42 години, са образувани бързи производства.

 

Видин. Вчера, в хода на проведена специализирана операция за противодействие на незаконната сеч, служители на РУ-Кула извършили проверки в с. Водна. На три адреса открили общо 16 кубика дърва без контролна горска марка, без превозен билет и документи, доказващи законния им произход. Полицаите установили и жителка на Грамада, която доставила дървата, на която са съставени актове по Закона за горите. По случаите са образувани три предварителни проверки по чл.235 от Наказателния кодекс.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


18 яну 2022

Информационен бюлетин - 17 януари 2022

Плевен. Установен и задържан е извършител на кражба на 93 грама златни бижута. Сигнал за случая бил подаден в полицията на 14 януари от собственичка, която съобщила, че от жилището ѝ в Плевен са откраднати златни накити – маркови гривна, ланец и дамски пръстени, както и други пръстени от скъпоценния метал.  По случая било образувано досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.4 вр. с чл.194, ал.1 от НК.  и уведомен  дежурен прокурор при РП – Плевен. При незабавно предприетите  оперативни действия, около 18.30 часа на другия ден криминалистите установили и задържали извършителя- 43-годишен плевенчанин. На 16 януари той е привлечен като обвиняем и с постановление на прокуратурата мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Отнетите вещи са открити в заложна къща в областния град. Предадени са с протокол като доказателство към образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава разследващ полицай.

 

Бургас. При допълнителни  действия криминалисти от ОДМВР и Първо РУ–Бургас са установили съпричастност на задържан за кражби и към други три случая. За 43-годишния криминално проявен бургазлия, арестуван за две взломни кражби от търговски обекти в централната градска част на областния град, е изяснено, че в нощта срещу 22 декември, след взлом на входната врата, е проникнал в магазин за мъжка конфекция на ул. «Цар Калоян», откъдето отнел кожен артикул; същата нощ и по същия начин той влязъл и в магазин за детски дрехи на споменатата улица и изнесъл стоки на приблизителна стойност около 700 лв.  На 5 януари, около 3 часа мъжът е взломил павилион за пакетирани стоки в к-с «Славейков» и присвоил цигари и други стоки за около 300 лв. Бургазлията направил признания. Материалите по случаите са докладвани в  районната прокуратура. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

 

Служители от Второ РУ–Бургас установиха и задържаха 32-годишна извършителка на неколкократни кражби. Изяснено е, че задържаната е била съседка на потърпевшата и в периода от средата на август до 16 декември миналата година е отмъквала от чуждия дом различни суми на обща стойност близо 1500 лв. Извършителката е признала за стореното и е върнала откраднатите пари. Работата по случая продължава от служители на Второ РУ– Бургас.

 

Търговище. За броени часове криминалисти на РУ-Омуртаг установиха и задържаха извършител на грабеж. Сигнал за случая бил подаден на 15 януари към 10,30 часа на тел. 112.  Според информацията, в района на  с. Тъпчилещово бил нападнат млад мъж, от когото насила са отнети 1000 лв. При предприетите незабавни издирвателни действия служители на управлението установили и задържали извършителя - 37-годишен рецидивист, местен жител. Установено е, че за заплахите си той  е използвал газов пистолет. Задържан е в РУ-Омуртаг за срок до 24 часа. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 198, ал. 1 от НК. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура-Търговище.

 

София. Полицаи от Второ РУ задържаха 17-годишен, участвал в извършването на грабеж. Други двама негови съучастници се издирват. На 8 януари млад мъж съобщил във Второ РУ, че предната вечер, около 23 часа, в парк в ж.к. „Надежда“ бил нападнат от трима непознати, които му нанесли побой, повалили го на земята и му отнели ключ за  лек автомобил, мобилен телефон, портфейл с пари и лични документи, маратонки и дънки. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство бил установен и задържан единият от нападателите, известен на органите на МВР. Той е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „надзор на инспектор при детска педагогическа стая“.

 

Служители на Четвърто РУ установиха и задържаха извършител на кражба. Действията по разследването започнали в края на миналата година, когато 42-годишен мъж съобщил за кражба на пари от офиса му. По случая било образувано досъдебно производство, а предприетите оперативно- издирвателни и процесуално-следствени действия довели до задържането на извършителя - 22 –годишен, с криминалистически регистрации. Задържаният е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 194 от НК.

 

26-годишен е  попаднал в ареста в Пето РУ за притежание и разпространение на наркотици. Мъжът бил задържан на 11 януари в ж.к. „Суха река“. При последвали процесуално-следствени действия в жилището му са намерени и иззети множество пликчета с тревиста маса и бяло вещество на кристали и електронна везна. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетите вещества са 18.48 грама марихуана и 0.87 грама кокаин. Задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

 

Сливен. Двама задържани при специализирана операция на полицията в Нова Загора по противодействие на наркоразпространението. На 14 януари при проверка в дома на 34-годишен мъж е намерена и иззета суха листна маса с тегло около 5 грама,  която при полевия тест е реагирала на канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

При проверка в хотел в град Нова Загора са намерени и иззети около 15 грама суха листна маса, която при теста е реагирала на канабис. Задържан е 23-годишен мъж от град Нова Загора. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Перник. Криминално проявен е задържан за разпространение на наркотици и управление на автомобил под въздействието им. Действията на полицаите са предприети в рамките на специализирана операция. На 14 януари, служители от сектор „Криминалната полиция“ при Първо РУ спрели автомобил с четирима човека. В колата са намерени 2 пликчета марихуана, по първоначални данни  - продадени им от 43-годишен от областния град. По-късно мъжът се качил на лекия си автомобил „Хонда“ и бил спрян за проверка. След проба с техническо средство е отчетен положителен резултат за амфетамин и метадон. В него са намерени 3 пакетчета марихуана и 2 амфетамин. Било претърсено и жилището му, откъдето органите на реда иззели амфетамин и електронна везна. Криминално проявеният и осъждан мъж първоначално бил задържан за до 24 часа с полицейска мярка, а впоследствие и за срок до 72 часа с прокурорско постановление. За 24 часа бил задържан и един от четиримата мъже в автомобила, на които била пласирана дрогата. Започнато е разследване по чл. 343 „б“, ал. 3 и 354 „а“, ал. 1и 3 от Наказателния кодекс и работата продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

 

Петима са задържани във връзка с побой над 30-годишен мъж. Сигнал за инцидента - сбиване в дискотека в центъра на Перник на 16 януари през нощта, бил подаден на тел. 112. След предприети незабавни оперативно-издирвателни действия са задържани петима перничани на възраст 27-49 години, чиято съпричастност, както и причините за случилото се, са в процес на установяване.  Образувано е досъдебно производство и работата продължава под наблюдението на прокуратурата.

               

Нелегално продавани дрехи са иззети от магазин в Перник. Акцията е проведена на 14 януари от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР. Органите на реда проверили търговския обект в центъра на областния град, откъдето иззели 66 артикула от различни защитени марки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. Обектът се стопанисва от 52-годишен перничанин. Започнато е досъдебно производство, работата продължава под надзора на прокуратурата.

 

Хасково. Общо 81 артикула с лого на защитени марки са иззели икономическите полицаи при ОДМВР и колегите им от РУ Димитровград. Част от стоките – 45, са конфискувани на 14 януари при проверка на маса и стационарна каравана на ул. „Ястреб“ в областния град. Маратонките, обозначени с надписи на запазени търговски марки, били предлагани без разрешението на правопритежателя, предадени са с протокол на разследващите. Останалите 36 спортни екипи са иззети от маса на Неделния пазар в Димитровград. Униформените установили, че 50-годишният продавач ги е предлагал за продажба без съответното разрешително. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

 

Враца. Към 0.55 часа днес, от тел.112 е получен сигнал за съмнителен човек, който обикалял около лек автомобил, паркиран на улица във Враца. Районът бил заграден и скоро, в лек автомобил наблизо, бил засечен 41-годишен мъж. Според първоначалните данни той се е вмъкнал в колата, след като  счупил едно от стъклата. Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е досъдебно производство по чл.195 ал.1 т.3 от НК.

 

Към 15.30 часа вчера, на улица в областния град, бил проверен 23-годишен, от Враца. У него униформените намерили 25 грама амфетамин, канабис и електронна  везна. Младежът е задържан в РУ Враца. Образувано  е досъдебно производство по чл.354А ал.23 от НК.

 

Варна. Двама мъже, на 20 и 34 години, известни на полицията, са задържани преди дни. При проверки, извършени от служители на Първо и Второ РУ, от тях са иззети  суха зелена, тревиста маса – съответно 9.55 г и 4.41 грама  марихуана. По случаите са образувани бързи производства.

 

Представители на две дружества за комунални услуги съобщили в полицията преди дни за откраднати 21 чугунени капака за шахти. В резултат на започналите незабавни  оперативни действия служители от Трето РУ-Варна задържали извършителя – 29-годишен мъж от Дългопол, осъждан.  По случая е образувано досъдебно производство, а на посегналия на имуществото е взета мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. В ареста на Второ РУ се озовал и 41-годишен варненец, известен на полицията, който според данните до момента в почивните дни взломил ключалка на врата на служебен лек автомобил и е извършил кражба на автомобилен усилвател, cd плеър, около 113 метра кабел за захранване на ток, както и различни видове инструменти. Голяма част от вещите са издирени, иззети и приложени към образуваното досъдебно производство.

 

Пазарджик. Двама извършили на кражби на мобилни телефони са установени и задържани от служители на група „Криминална полиция“ при РУ-Пещера. В края на миналата седмица в полицейското управление постъпили сигнали от две жени от родопския град. Едната съобщила за неизвестен, проникнал в къщата й и отмъкнал скъп мобилен телефон. Малко по-късно същата участ сполетяла и друга нейна съгражданка, която се простила със смартфон близо до дома си. В хода на разследването местните криминалисти стигнали до самоличността на извършителя - 17-годишен тийнейджър от баташкото село Нова Махала. Телефоните са открити и иззети, а по случаите се водят преписки, които са докладвани на прокуратурата.

 

Малко след полунощ в неделя в РУ-Пещера е получен сигнал от 44-годишен собственик на магазин за мобилни телефони. Той съобщил, че е успял да задържи мъж, който разбил входната врата на обекта и опитал да открадне мобилни апарати. Незабавно на мястото пристигнал дежурен полицейски екип, който отнел в полицейския арест 24-годишен пещерец. У него униформените открили 8 смартфона, които са иззети, а по случая се води бързо производство.

 

Пловдив. Около 8.05 часа вчера чрез тел. 112 във Второ РУ е получен сигнал за нанесен побой на трима младежи пред заведение за бързо хранене на бул. „Шести септември“. На място полицейският екип установил потърпевшите и един от двамата извършители - 26-годишен криминално проявен и осъждан мъж от с. Катуница. Той е задържан за едно денонощие. Предстои материалите да бъдат докладвани в районна прокуратура.

 

В края на миналата седмица бе проведена специализирана полицейска операция срещу нерегламентирана търговия с тютюневи изделия на територията на Трето РУ.  От четирима - трима мъже и жена, са иззети общо около 6 кг  тютюн. Срещу извършителите са образувани предварителни проверки. Работата по случая продължава.

 

Сигнал за иманярска дейност в местността Мекишака в землището на с. Ръжево Конаре е подаден в петък по обяд в РУ- Хисар. На място полицейските служители установили трима мъже да копаят и проучват терена с металодетектор. Извършителите - на 44, 46 и 60 години от  Пазарджик, са задържани за срок от 24 часа. Разследването по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство по чл.277а, ал.2 от НК под наблюдението на прокуратурата.

 

Видин. На 14 януари в полицията постъпил сигнал за изоставен по пътя между селата Неговановци и Ясен лек автомобил и забелязан дим до него. Пристигналите на мястото огнеборци установили, че при контакт на горещите повърхности под автомобила със сухата трева е започнало горене под предната броня. При превозното средство не били установени водач или пътници. Последвалата проверка изяснила, че колата е собственост на жител на областния град и  по негови данни тя била противозаконно отнета. Оперативна група извършила оглед на място. В хода на предприетите издирвателни действия по случая, криминалистите установили извършителя на посегателството - 19-годишен от Ново село. Той бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Разследването по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

 

Кюстендил. В края на миналата седмица в РУ Дупница е съобщено за кражба на вещи от мазета на къща в с. Баланово - бензинова резачка, косачка, меден казан, стълба. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група и е установено, че проникването е осъществено чрез взлом. Служители на реда задържали по случая 43-годишен мъж от селото, в чиито имот са открити част от вещите. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


17 яну 2022

МВР в медиите

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2021 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2021 г.- 31.03.2021 г. сума получена за период 01.04.2021 г.- 30.06.2021 г.  сума получена за период 01.07.2021 г.- 30.09.2021 г.  сума получена за период 01.10.2021 г.- 31.12.2021 г.  
1.БТК ЕАД   548,76 лв.  331,78 лв.  349,88 лв  134,85 лв
2.А1-Мобилтел ЕАД   703,00 лв.  222,00 лв.  757,00 лв  244,00 лв
3.Теленор България ЕАД   586,00 лв.  102,00 лв.  116,00 лв  77,00 лв
Общо:  1837,76 лв.  655,78 лв.  1 222,88  455,85 лв

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2021 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

17 дек 2021

За първия учебен ден децата на загинали и пострадали служители получиха по 700 лева от МВР

 

Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Подпомаганите от благотворителната инициатива 88 деца получиха по 700 лева за 15 септември. Финансовата подкрепа за първия учебен ден е утвърдена вече от години традиция, възможна благодарение на всички дарители, които засвидетелстват своята ангажираност с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, даряващи ежемесечно средства от заплатите си.

Благодарим на спомоществователите, които са опора в ежедневието на децата, претърпели тежката загуба на родител.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.


13 сеп 2021

България е основен двигател в най-новата европейска кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация #BlindBetting

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора с финансовата подкрепа на EMPACT стартират кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация. #BlindBettingе реализирана от изцяло български екип и се провежда под надслов „Не залагай съдбата си на карта“.Целта е да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в престъпните мрежи по трафик, както и към разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.
#BlindBetting включва два видеоклипа, брошура и плакат, създадени от българска рекламна агенция и под режисурата на едно от най-големите имена в рекламната и филмовата индустрия в България и извън нея – Валери Милев. Символиката в превенционните материали представя най-популярния начин за склоняване на млади момичета и въвличането им в експлоатационните мрежи на трафикантите – метода „loverboy“. Жертвите, водени от мечтите си за по-добър живот, залагат на сляпо, а дори понякога и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че друг ще печели от продажбата на телата им. Изборът им води до насилие, зависимост, срам и страх. Пътят назад е труден, но жертвата трябва да знае, че има хора, които ще са там, за да ѝ помогнат да се възстанови и отново да поеме контрол над живота си.
Кампанията ще се разпространи на територията на 26 европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство. Всички рекламни материали са адаптирани на официалните им езици са им предоставени за ползване.
На територията на България #BlindBetting ще протече на два етапа– от 28.06 до 31.07.2021 г. и от 18.10 (Европейски ден за борба с трафика на хора) до 30.11.2021 г. Първият етап е насочен към превенция на потенциалните жертви на престъплението – млади момичета и жени от различни социални класи, с различно образование и семейна среда, тъй като всяка една от тях би могла да попадне в ситуация на трафик – без оглед на възраст, социален статус и образованост. Вторият етап е адресиран към ползвателите на сексуални услуги, особено в страните, в които тази дейност е легализирана. Целта е да се повиши тяхната информираност по отношение на трафика на хора, както и ангажираността им в борбата с тази престъпна дейност.
ГДБОП и НКБТХ изказват благодарност на всички партньори - над 20 правителствени и неправителствени организации в България, сред които министерства, агенции, дирекции,  представители на частния сектор, с които споделяме еднакви ценности и се борим за реализирането на общи цели. Всички те изявиха желание и готовност да се включат в #BlindBetting и безвъзмездно да предоставят своята подкрепа за каузата, разпространявайки превенционните материали според възможностите си. С тяхна помощ ще разширим кръга от социално-ангажирани бизнеси и институции с оглед мултидисциплинарното и всестранно противодействие на престъплението трафик на хора.
Активно поддържаме идеята за публично-частните партньорства като един от начините за отстояване на гражданска позиция и за успешно противодействие на трафика на хора, но също и на всяка друга престъпна активност, застрашаваща бъдещето на цялото българско общество. 


28 юни 2021