МВР

Пресцентър

 

20 юни 2018

Криминалисти на СДВР работят по изясняването на всички обстоятелства около опит за интервенция върху банкомат

Минути след полунощ днес в полицията бил получен сигнал за съмнително поведение на трима мъже, които се навъртали около банкомат, монтиран на сградата на банков офис  на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.   На място незабавно били изпратени екипи на СДВР. При извършените заградителни действия полицаите задържали мъжете, засечени в паркиран в близост лек автомобил.  Те са отведени в столично районно управление, където е установена самоличността им. Тримата са на възраст 39 и 40 години, двама от тях са с криминалистически регистрации за извършени престъпления, свързани с наркотици и с кражби.

Предприети са действия по разследването в рамките на образуваното досъдебно производство, а работата по изясняването на всички факти и обстоятелства около случая продължава под наблюдението на прокуратурата.   

Резултати от проведена у нас операция, организирана от TISPOL

Проверени са 19366 водачи, установени са общо 387 нарушения

Полицейската операция за установяване на нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотици, организирана от европейската организация на службите на пътна полиция / TISPOL /се проведе от 4 до 10 юни на територията на страната ни. В хода й са проверени общо 19366 водачи на моторни превозни средства. Установени са 387 нарушения, от които 296 - за шофиране след употреба на алкохол, а 91 – за  управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и техните аналози. Според данните най-много нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, са установени на територията на ОДМВР-Бургас /23/ и СДВР /20/. Най-малко са те на територията на Монтана и Сливен. Статистиката сочи, че отново София и Бургас са с най-много засечени случаи на управление на МПС след употреба на наркотични вещества /СДВР – 15, ОДМВР, Бургас – 9/. Такива нарушения не са констатирани във Враца, Кърджали и Силистра. В рамките на операция са установени и 8 издирвани лица.

За сравнение, при предишната операция, проведена от 11.12. до 17.12.2017 г., са проверени общо 19070 водачи и са засечени 297 нарушения - 246 са на водачите, шофирали след употреба на алкохол и 51 - управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози.

 

 

 

20 юни 2018

МВР подкрепя проекта „Индекс за безопасно шофиране“

Представено бе първото издание на изследователския проект, който включва обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации

Оценката е представителна за българските водачи на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво. Основните фактори, които определят поведението на шофьорите на пътя, са образованието, местоживеенето, стажът и годишният пробег на водача и мощността на автомобила. Висшистите са по-склонни да поемат рискове, в София нискорисковите шофьори са едва 27%, при средно 60% за страната. Шофьорите със стаж между 4 и 10 години са по-склонни да поемат рискове от лица с повече стаж зад волана, най-рискови са шофьорите с най-малък пробег 2-5 хиляди км годишно и най-голям - над 50 хиляди километра.  Данните показва, че българинът има много висока самооценка за собственото си поведение и реакции на пътя, а самоувереността води до подценяване на рисковите ситуации. Мнозинството от водачите оценяват собствения си начин на шофиране като нерисков, а този на останалите участници като рисков.

Според изследването най-често срещаните рискови действия по българските пътища са: превишаване на позволената скорост; неправилно планиране на маршрута и попадане в задръстване; късното „отбелязване“ на превозното средство отпред, което е намалило много скоростта си, и рязкото натискане на  спирачките; заслепяването на насрещно движещи се автомобили заради ненавременно изключване на дългите светлини, паркирането на непозволени за това места, пренебрегването на ограниченията на скоростта рано сутрин и късно вечер и управлението на автомобил, докато шофьорът се занимава със странични дейности.

Изводът, който се налага е, че са необходими мерки за повишаване на уменията и познанията на участниците в движението. Амбицията на изследването е да се превърне в надеждна методика за ежегодно проследяване на тенденциите в поведението на водачите, включително в зависимост от нормативните промени, и с резултатите и препоръките, базирани на данните, да допринесе за повишаването на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия в страната.

 Всяка година  при пътни инциденти средно губим  по една класна стая деца, и ако успеем  да спасим  дори и един човешки живот, значи инициативата има смисъл, отбеляза съветникът на министър на вътрешните работи Калина Крумова по пътна безопасност. По думите на инспектор Мария Ботева от Отдел „Пътна полиция“ при ГДНП е важно всеки един от участниците в движението да е наясно, че е длъжен да пази себе си и е отговорен за живота на другите, а секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност по пътищата Алекси Кесяков отново акцентира върху необходимостта от повече часове по безопасност на движението в  учебните програми, както и върху добрия пример на семейството.

На събитието присъстваха  още заместник-министърът на транспорта Ангел  Попов, зам.- изпълнителният директор  на Изпълнителна агенция  "Автомобилна администрация" , представители на транспортната комисия в  НС и неправителствени организации.

 

 

19 юни 2018

Фотоизложба, посветена на ежедневието на столичните пожарникари, ще бъде открита утре

Събитието е част от проявите за предстоящото честване на 140-та годишнина от създаването на службата; Покана – 20 юни, 14.00 часа, парк „Кристал“

Изложбата, устроена със съдействието на  Дирекция „Култура” – Столична община, е авторска и е на фотографа Силва Тонева. Нейният обектив от години следва софийските пожарникари и запечатва основни моменти от тяхната дейност. Откриване ще се състои на 20 юни в 14.00 часа в парк „Кристал”.
В продължение на 12 дни, до 2 юли, гражданите и гостите на София ще имат възможността да разгледат разнообразните фотоси, илюстриращи ежедневната работа на столичните огнеборци. С откриването на изложбата стартира поредицата от предстоящи инициативи, организирани от Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, и посветени на 140-та години от създаването на службата. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено на 14 юли т.г.

19 юни 2018

200 дози хероин и амфетамин иззеха криминалисти на ОДМВР-Сливен при спецакция

Задържан е 53 - годишен мъж; предстои днес Окръжният съд в Сливен да постанови постоянна му мярка за задържане

Специализираната полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества е проведена в края на миналата седмица. В хода на акцията са извършени процесуално – следствени действия в заведение в новозагорския квартал „Шести“. Там криминалистите открили 199 хартиени пликчета, съдържащи бледокафяво вещество, реагирало при полевия тест на хероин, и 12 пакетчета с бяло кристалообразно вещество, дало характерна реакция на амфетамин. Иззети са и други вещества и предмети, имащи отношение към престъпната дейност. Назначени са експертизи. На място е задържан собственикът на заведението – 53-годишен жител на Нова Загора. С прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена до 72 часа, предявено е искане и предстои днес Окръжният съд в Сливен да постанови постоянна мярка за задържане на 53-годишния мъж..

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

19 юни 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 19 юни 2018

Стара Загора. Двама извършители на домова кражба са задържани в резултат на предприета бърза реакция от служители на областната дирекция. Вчера, около 12  часа, на път II-66, в близост до разклона за с. Свобода, те спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от 46-годишен мъж. В колата пътувал и 40-годишен негов спътник, и двамата от София. При извършеното претърсване в колата и лични обиски на двамата са намерени златни накити, 1550 лв., пособия за отключване на секретни патрони и касови брави на входни врати, заготовки за секретни ключове, ръкавици и други вещи. В хода на разследването е установено, че откритите накити и пари са от извършена същия ден кражба от частен дом в Стара Загора. Последвало задържането на двамата столичани и образуване на  бързо производство за престъпление по чл.195, ал.1, т. 4 от НК. Работата по изясняване на цялостната им престъпна дейност продължава.

Пловдив. Пловдивчанин е заподозрян за нанасяне на телесна повреда. Около 21.30 часа в петък служители на Пето РУ предприели проверка на сигнал за настанен в болница 70-годишен мъж със счупен крак.  Пред униформените пенсионерът разказал, че получил травмата при падане на земята след като бил блъснат от непознат на излизане от асансьор в жилищен блок в квартал „Тракия“. В резултат на предприетите издирвателни действия бил установен 59-годишният извършител, спрямо когото е взета 24-часова мярка за неотклонение. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

Акт по Указа за борба с дребното хулиганство е съставен на 25-годишен жител на областния град. Около 11.30 часа вчера мъжът бил задържан за едно денонощие в Първо РУ заради непристойно поведение и отправени обиди към полицейски служители по време на проверка на бул. „Никола Вапцаров. 

Двама автори на кражби от една и съща търговска верига са били задържани в Четвърто РУ в Пловдив. Около 11.20 часа вчера в полицейския арест бил отведен 43-годишен криминално проявен жител на павликенско село, хванат с незаплатена бутилка алкохол след касова зона в супермаркет на ул. „Райко Даскалов“. Четири часа по-късно в районното управление се озовала и пловдивчанка на същата възраст, известна на служителите на реда. Тя направила подобен неуспешен опит да задигне 6 бутилки със спиртни напитки от друг магазин на бул. „Шести септември“. Срещу извършителите са образувани бързи производства, уведомена е районна прокуратура. 

Варна. Досъдебно производство по чл. 325 от НК е образувано срещу четирима мъже и жена – на възраст от 33 до 57 години за нанесен от тях побой. Сигнал за случилото се в района на Автогара – Провадия е подал вчера по обяд потърпевшият - 61-годишен мъж. По думите му той бил нападнат и бит от четирима непознати. В рамките на предприетите полицейски действия квартетът бил установен и задържан. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Провадия.

Кърджали. За нанесени щети на лек автомобил „Опел“ 29-годишен мъж е задържан в РУ-Момчилград. Инцидентът станал около 18 часа снощи на ул. “Братя Миладинови“ в града. По първоначални данни между задържания и 39-годишния собственик на автомобила възникнал спор и по-младият счупил стъклото на колата. Издирен е от полицията и е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.216, ал.1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

52-годишна е задържана в РУ-Кърджали снощи в 20 часа след опити да попречи на полицейски служители да изпълнят задълженията си по опазване на обществения ред. Полицаите реагирали на подаден сигнал за семеен скандал. След като пристигнали на адреса, жената, която участвала в свадата, възпрепятствала работата на служителите. Тя не се подчинила на отправено предупреждение да не пречи на проверката, след което е задържана.

Хасково. 22-годишен димитровградчанин е задържан за съхранение на дрога. Снощи към 20 часа той управлявал автомобила си по ул. „Хасковска“ в Димитровград, когато бил спрян за проверка от пътни полицаи. При обиск от него е иззето полиетиленово пликче със зеленикаво прахообразно вещество с тегло 1,5 грама, реагиращо на амфетамин при полеви наркотест. Образувано е досъдебно производство. Срещу 19-годишен жител на с. Белица е образувано бързо производство, след като в двора на къщата му служители на РУ-Любимец открили засети два стръка марихуана.

Криминалисти на РУ-Димитровград издирват извършител на грабеж. Тази сутрин в 2,40 часа на спешния телефон позвънила 30-годишна жена - крупие в казино. Обяснила, че докато била сама и стояла на маса в залата, мъж с едро телосложение, облечен в тъмни дрехи, внезапно се приближил, издърпал закачената през рамото й чантичка, в която имало между 400-500 лева служебни пари и ключове за игрални автомати, и побързал да изчезне. По случая е образувано  досъдебно производство, а работата по изясняването на всички обстоятелства около престъплението продължава под наблюдението на прокуратурата.

Смолян. Изяснява се съпричастността на 59 – годишен мъж към извършена  кражба от здравна служба в с. Хвойна. Сигнал за престъплението бил подаден вчера сутринта, от там били откраднати медицински инструменти и медикаменти. При извършения оглед е установено, че кражбата е осъществена след разбиване на входната врата на лекарски кабинет. Щетите са в процес на изясняване. По случая било образувано досъдебно производство, а в хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е задържан 59-годишен жител на с.Горно Воден. Работата по случая продължава. 

София – област. Полицаи от РУ- Сливница задържаха водач, шофирал с чужди документи. Около 11.45 часа на 18 юни, в Божурище, автопатрул на РУ- Сливница предприел проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от жител на с. Хераково. След извършена справка служителите на реда установили, че 48- годишният мъж шофира със СУМПС и контролен талон, собственост на негов починал роднина, с когото имат голяма визуална прилика. Допълнително било установено, че издаденото на негово име свидетелство е с изтекъл срок на валидност. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 318 от НК.

Пътен инцидент. Минути след полунощ днес в полицията в Карлово било съобщено за пътно произшествие на ул. „Теофан Райнов“. Според първоначалната информация, мотоциклет „Хонда“ с 33-годишен водач блъснал пресичащата пътното платно 72-годишна жена, която е загинала на място. Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед. Причините и обстоятелствата около инцидента се изясняват в рамките на досъдебно производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

19 юни 2018

Информационен бюлетин- 18 юни 2018

Бургас. Полицаи от Четвърто РУ–Бургас работят по случай на открити прекурсори. На 16 юни, в к-с «Меден Рудник», служителите на реда подали сигнал за спиране на лек автомобил /старозагорска регистрация/, чийто водач не се подчинил, и увеличил скоростта, като по пътя, от купето била изхвърлена раница и съдържанието й се разпиляло по платното. Със съдействието на служители на Първо РУ, преди кръговото на изхода за Созопол, автомобилът бил спрян. Установено е, че водач е криминално проявеният Р.Е./21 г./ от Стара Загора, неправоспособен, с отнето свидетелство, който отказал проба за наркотици. Задържан е за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство. Задържгани са и спътниците м, - на 21 и 25 години. При огледа на изхвърления багаж, в раницата са открити химични вещества за производство на наркотични вещества и везна. Работата по случая продължават служители на Четвърто Районно управление – Бургас.  

Плевен. На 14 юни, при скандал в семейно жилище в областния град, 26-годишен нанесъл удари с брадва по тялото на 56-годишен. Пострадалият е настанен за лечение в плевенска болница, където на 17 юни е починал. Първоначално извършителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за 72 часа, а днес предстои прокуратурата да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Ямбол. 120 кг безакцизен тютюн иззеха служители от ОДМВР–Ямбол. Операцията за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена на 16 юни в областния град. В хода й криминалисти спрели за проверка лек автомобил, управляван от 57-годишна жена от Ямбол,  в който са намерени и иззети 12 чувала с общо 120 кг нарязан тютюн, без акцизен бандерол. На местопроизшествието е извършен оглед. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

Хасково. 17-годишен симеоновградчанин е задържан за опит за грабеж. На 16-ти юни, към 2,53 часа той влязъл в бензиностанция в Симеоновград и избутал 20-годишна служителка, за да задигне оборота. Момичето, обаче  оказало съпротива и той не успял да открадне парите от касата. След неуспеха, избягал. След проведени издирвателни действия, непълнолетният е задържан по образуваното досъдебно производство.

Досъдебно производство е започнато срещу мъж, съхранявал наркотик. Снощи,  към 23,30 часа, димитровградчанинът бил проверен на ул.„П. Евтимий“ в града. В дрехите му е открито топче с 0,5 г амфетамин и грам марихуана, предадени доброволно с протокол. Колегите им от Хасково също са задържали 43-годишен жител на с.Пчелари, в чийто автомобил при проверка са намерени 5 кофички със засадени конопени растения,  високи до 17 см. В хасковския арест е и 29-годишен младеж, заловен да шофира лек автомобил Роувър след употреба на амфетамин и канабис. В колата са открити плик с 12 г зелена суха листна маса-марихуана и бучка бяло вещество с тегло 3 г  амфетамин.

Общо 33 000 къса цигари без бандерол иззеха  полицаи от Харманли. На 17 юни криминалистите проверили 67-годишен мъж в местен хотел. В прилежащ към хотела навес са намерени 10 000 къса папироси. Още 22 000 къса са иззели от спрян за проверка лек автомобил, шофиран от 33-годишен жител на Ямбол. В кухините на колата са намерени безакцизните цигари. Тютюневите изделия са предадени с протоколи от собствениците си. Съставени актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Женски бой изпрати две жени в болницата. На 15 юни, в 17.15 часа в РУ- Димитровград е получен сигнал на спешния телефон за сбиване на улица „Лонгоза“. На място, за прекратяване на конфликта са изпратени униформени служители и криминалисти, които установили, че инцидент от битов характер е предизвикал скандал и последващо сбиване между жени на възраст 34 г. и 41 г. и опонентите им – 38- и 26-годишна и 41-годишен мъж. Пострадали са първите две, които с повърхностни наранявания, са прегледани и освободени за домашно лечение. Полицаите са иззели 2 газови пистолета, с които втората група заплашвала пострадалите, без да ги използва. Задържани до 24 часа.

ОДМВР-София. 70 л контрабанден алкохол са иззети при полицейска акция в Долна баня. На 16 юни от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-София и колегите им от РУ- Костенец е проведена полицейска операция срещу незаконната търговия с акцизни стоки. В хода й е извършена проверка в обект в Долна баня. От избеното помещение на адреса са иззети пластмасови бутилки с общо около 70 л наливен алкохол без акцизен бандерол. Собственичката на имота е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК.

Около 6.30 часа на 17 юни, в РУ-Сливница е получен сигнал от служителка в игрална зала в Божурище, че след нанесени удари по главата, непознат я ограбил, като отнел чантичка с пари, паник бутон и мобилен телефон, след което е избягал в неизвестна посока. След незабавни оперативно- издирвателни действия на криминалистите, самоличността на извършителя е разкрита и са предприети действия по установяване на местонахождението му. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното по случая досъдебно производство.

Сливен. 15 спортни екипа и други артикули са иззети от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“- ОДМВР-Сливен при специализирана операция. Акцията е осъществена на 16 юни с цел противодействие на закононарушенията, свързани с производството и разпространението на стоки с търговски марки, обект на авторско право. В хода на операцията в търговски обект в град Сливен полицейските служители са установили нерегламентирана продажба на спортни облекла, без съгласието на притежателя на изключителното право. Иззети са 15 екипа, рокли и други артикули. По случая е образувано досъдебно производство.

Кърджали.  Досъдебно производство за нанесена средна телена повреда на 42-годишна жена е образувано в РУ-Ардино. По случая в полицейското управление е задържан за срок до 24 часа 45-годишният приятел на пострадалата, който при скандал около 2 часа на 17 юни нанесъл удар и счупил носа ѝ. Работата по случая продължава разследващ полицай.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

18 юни 2018

Информационен бюлетин - 17 юни 2018

Бургас. 27 – годишен мъж е задържан за тежко криминално престъпление. Снощи, около 20.25 часа в РУ - Айтос бил получен сигнал за открито в безпомощно състояние младо момиче в жилище в града. Изпратеният на място екип установил самоличността – 19 годишна от Айтос, а екип на Спешна помощ я транспортирал до болнично заведение с тежко черепно – мозъчна травма. Около 2.40 часа тази сутрин момичето починало. В резултат на проведените оперативно – издирвателни действия криминалистите задържали Т.Е./27 г./ от София, с криминални регистрации в полицията. Извършени са множество процесуално-следствени действия. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Бургаска окръжна прокуратура.

София. 20 - годишен мъж е задържан в полицията. На 15 юни, следобед, мъжът шофирал лек автомобил "Фиат Пунто" и при подаден му сигнал за спиране, не се подчинил на полицейските разпореждания, и избягал. По-късно бил установен и задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

 

Разград. 33-годишен мъж е задържан за наркотични вещества. Мъжът, който е от Разград бил проверен в петък вечерта. У него полицейските служители открили две пакетчета, увити със станиол, с общо тегло 3 грама, които при тестване реагират на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 А, ал.3 от НК. Работата продължава.

 

ПБЗН. До 12 часа служителите на “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 17 сигнала за произшествия, от които 12 пожара и 5 спасителни дейности. Варна. Тази сутрин в 8.39 часа е получен сигнал за пожар в къща  в града. Веднага на мястото са изпратени три пожарни коли и огнеборци, които потушили пламъците. Вследствие на пожара е загинал 67 – годишен мъж и още двама са обгазени, без опасност за живота. Унищожени са спомагателни постройки, които са се намирали в заден двор на жилищна кооперация, спасени са съседни сгради и постройки. Причините са  в процес на установяване.

 

 

                           БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

17 юни 2018

Информационен бюлетин - 15 юни 2018

Бургас. Извършителят на кражба на пари от шведска туристка е разкрит в  резултат на полицейските действия на служители от РУ-Несебър. Служителите на реда били сезирани от 42-годишната чужденка, отседнала в Слънчев бряг, че в вечерта на 14 юни, в района на автопаркинг в курорта, от дамската й чанта са откраднати 10 000 шведски крони и 1 060 лв. Извършителят е установен - 19-годишният Д.Я. от Бургас. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Служители от сектор «Икономическа полиция» в ОДМВР – Бургас, съвместно с колеги от РУ-Приморско извършили проверки в четири търговски обекта в града, стопанисвани от 64-годишна жителка на Поморие, двама 59-годишни и 39-годишна от Бургас. Инспектиращите установили, че за продажба се предлагат артикули от големи търговските марки, без съгласието на притежателите на изключителното право. Иззети са общо 1 199 различни дрехи. Работата по случаите продължават служители на РУ – Приморско.

Видин. Алкохол и цигари без бандерол били иззети вчера в хода на операция, проведена в областния град от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Видин и сектор „Оперативен контрол” в отдел „Митническо разузнаване и разследване” при Митница - Лом. След проверка на 50-годишна местна жителка, полицаите открили, че тя държи в себе си 280 къса цигари без бандерол. По случая е заведена преписка. В помещение край жилищен блок, ползвано от 41-годишен видинчанин, униформените открили и иззели бутилка с 10.5 л домашна ракия. По случая е заведена преписка.

ОДМВР-София. Над 41 л контрабанден алкохол са иззети при акция на елинпелинските полицаи. На 14 юни, в хода на предприети действия за противодействие на съхранението и  разпространението на акцизни стоки без бандерол, служители на РУ-Елин Пелин проверили  кемпер за бързо хранене в с. Нови хан. На различни места в обекта инспектиращите установили и иззели туби и бутилки, съдържащи общо 41.5 литра алкохол без български бандерол. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.

55-годишен е задържан за хулигански действия спрямо полицейски служители. Около 14.50 часа на 14 юни, служители на РУ- Своге спрели за проверка лек автомобил „Нисан“. В опит да осуети проверката, водачът отправил ругатни и псувни към униформените, отказвайки да изпълни разпорежданията им. 55- годишният столичанин е задържан за срок до 24 часа, а образуваната срещу него преписка по реда на Указа за борба с дребното хулиганство - изпратена в съда. С решение на Районен съд- Своге извършителят е признат за виновен и му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева.

Варна. Досъдебно производство е образувано срещу 63-годишен мъж от с. Бенковски за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. На 6 юни т.г., при полицейска проверка в дървена постройка в лозе в землището на селото, собственост на Т.Ю. (63 г.), са намерени и иззети тротилова пресовка, преправен газов пистолет, боеприпаси. При последвалите процесуално – следствени действия, в дома на мъжа е открита ловна пушка. Т.Ю. не притежава разрешително за тези оръжия и боеприпаси. Материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Плевен. Специализирана операция е проведена вчера от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВ, служители на РУ-Долни Дъбник и специализирани полицейски сили при ОДМВР. При извършено претърсване в Долни Дъбник, в дом, обитаван от 31-годишен, са намерени пистолет без сериен номер, с пълнител с 13 бойни патрона, 10 ловни патрона и още 5 патрона, различен калибър. Оръжието и 28 боеприпаса са иззети. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура-Плевен. Образувано е досъдебно производство по чл.339 от НК е. Работата по случая продължава разследващ полицай.

В хода на полицейски действия, предприети вчера, в заведение в село Бреница, при проверка на 25-годишен от град Бяла Слатина, той предал кутия от цигари с бяло прахообразно вещество – амфетамин, около 5 гр. За проверката е уведомен дежурен прокурор от РП - Кнежа. По случая е образувано бързо производство по чл. 354 „а“, ал.5 във връзка с ал.3 от НК. 25-годишният е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава разследващ полицай.   

Габрово. Към 0.20 часа, в РУ-Дряново е получен сигнал за увреден бариерен механизъм на ж.п. прелез с. Царева ливада. Към мястото е насочен полицейски екип и при предприетите оперативно-издирвателни действия, униформените служители заловили извършителя – 24-годишен местен жител, видимо употребил алкохол. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. 18-годишен димитровградчанин е задържан за съхранение на наркотик. Вчера, полицаи извършили проверка на управлявания от него лек автомобил. В дрехите му са намерени 6 розови и зелени хапчета и пликче с различни дребни розови бучки, реагирали при полеви наркотест на метаамфетамин. Общото тегло на дрогата е 2,55 гр. Образувано е досъдебно производство. Харманлийските криминалисти също са иззели 10 гр марихуана, открити снощи в 21,30 часа при проверка на 23-годишен младеж в с. Поляново. Разследващите са регистрирали бързо производство.

Перник. Криминалисти задържаха перничанин за притежаване на наркотични вещества и незаконно оръжие и боеприпаси. Вчера, на паркинг на голям магазин, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник проверили 61-годишния И.Т. от областния град. При извършения обиск, у него били открити и иззети 1, 6 гр бяло прахообразно вещество, което реагирало на кокаин при направения полеви тест. Полицаите иззели от него и  пистолет „Макаров“ със заличени номера и 8 патрона. По-късно било претърсено жилището му, където органите на реда намерили 12 патрона за пистолет „Макаров“, близо 6 гр кокаин и 14 монети, чиито  археологическата стойност и произход тепърва ще бъдат установявани. Мъжът е задържан за 24 по Закона за МВР. Започнато е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Перник и работата по случая продължава.

Шумен. Над 150 антични на вид монети и две огнестрелни оръжия – старинна пушка и друга, без надписи, били намерени и иззети от частен дом в с. Царев брод. Проверката в имота на Д.Д. /45г./ била извършена вчера след сигнал, че мъжът държи археологически обекти. Намерените вещи и двете пушки са иззети. Експертиза ще установи дали са културно-исторически ценности. Образувано е досъдебно производство.

Служители от полицейското управление в Нови пазар установили извършител на кражба на велосипед, станала между 25 май до 14 юни. Апашът проникнал през незаключена врата в избено помещение на къща в града и откраднал велосипеда на 12-годишно момче. След като близките му съобщили за липсата, полицаите бързо предприели действия и извършителят е открит - непълнолетен жител на Нови пазар, който е разпитан. Велосипедът е намерен и върнат на момчето.

Враца. Акция за противодействие и пресичане на незаконна сеч на дървесина в горските масиви е проведена вчера на територията на общините Враца, Бяла Слатина и Борован с участи5ето на служители на ОД МВР, на  Регионална дирекция по горите -Берковица, местното Държавно горско стопанство, ТД НАП и Дирекция „Инспекция по труда”. Извършени са проверки на 3 обекта на територията на община Враца - 2  постоянни склада за съхранение на дървен материал и фирма. Съставени са 2 акта по чл. 206 от Закона за горите и 2 констативни протокола за установено несъответствие в наличното количество дървесина в проверените обекти. Проверени са и 5 моторни превозни средства за превоз на дървесина, съставени са 2 акта - по ЗДвП и по общинската наредба за контрол на горските територии. В хода на операцията, в с. Борован, на разклона за Бяла Слатина е спрян за проверка товарен автомобил “ДАФ”, собственост и управляван от 62-годишен мъж от Борован. В автомобила са установени 5 кубически м дървесина/дърва за огрев/ без превозен билет.  Автомобилът и превозваната дървесина са иззети от служители на РДГ – Берковица и ДГС – Враца. Съставени са актове по Закона за горите. 

Кърджали. За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители 34-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 3,30 часа тази сутрин на ул.“Булаир“ в града бил спрян за проверка лек автомобил „БМВ“, управляван от 24-годишен. Тестът за алкохол на шофьора отчел 1,33 промила. По време на проверката 34-годишен пътник от колата се нахвърлил с обиди и закани към полицейските служители. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувани са две бързи производства – за управление на автомобил след употреба на алкохол и за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Силистра.  Пожарникари спасиха възрастна жена. Вчера около 17.20 часа бил получен сигнал за 82-годишна самотноживееща силистренка в безпомощно състояние. Със счупен крак жената паднала до входната врата на апартамента си, блокирайки я отвътре. Със стълба еборците се изкачили до втория етаж, където се намирало жилището, и влезли в дома през терасата. Те извели пострадалата от дома й и я предали на пристигналия на адреса медицински екип.

 

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

15 юни 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха усилията си за стартиране на тази кампания.

Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

13 юни 2018

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.
         

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017