МВР

Пресцентър

 

25 мар 2019

Министър Маринов проведе среща с главния прокурор на Турция Акарджа

Днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов проведе протоколна среща с Мехмет Акарджа, главен прокурор на Република Турция. Срещата бе част от работното посещение на турския главен прокурор по покана на българския му колега Сотир Цацаров.

Министър Маринов даде висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, насочено към справяне с общите предизвикателства – противодействието на незаконната миграция, организираната престъпност, тероризма. Изрази готовност за продължаване на конструктивното сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес.

Главният прокурор на Република Турция също оцени високо нивото на двустранните отношения във всички области, като подчерта, че и между прокуратурите на двете страни също са изградени преки контакти и се работи съвместно по конкретни случаи от интерес на двете страни.

На срещата присъстваха главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов.

Твърдо отстояваната позиция на България е за приемане на общоевропейско решение за убежището

Министър Маринов поясни, че то гарантира солидарност от страните, които не са на първа линия, при евентуална мигрантска криза

 

Провеждането на процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове е част от стратегията за справяне с кризи при евентуална мигрантска вълна – подчерта министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той припомни, че за тази цел на България, като важна външна граница на ЕС, Европейската комисия отпусна 160 млн. евро. С част от тези средства имаме ангажимент да изградим кризисни центрове в зоните на регионалните дирекции „Гранична полиция“ – уточни вътрешният министър, подчертавайки, че дейностите са елемент от готовността за своевременни действия при кризи, свързани с миграционен натиск, за да не бъде допусната ситуацията от 2014-2015 г. Той призова да няма заиграване със страховете на хората и категорично подчерта, че не става дума за настаняване на мигранти, връщани от Западна Европа.

Министър Маринов посочи, че към момента в ЕС действа Регламента Дъблин, но се работи по общо решение за политиката по убежище на Съюза. В това общо решение се обсъждат седем акта. Твърдо отстояваната от България позиция, каквато поддържат и Гърция, Малта, Кипър, Италия, е категорично общо решение в пакет, за да можем да гарантираме при евентуална криза освен отговорност и солидарност от страните, които не са на първа линия. В този контекст министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с вътрешния министър на Германия Зеехофер и потвърди, че България държи на тази позиция и на това да гарантира сигурността на гражданите си – допълни вътрешният министър.

25 мар 2019

Министър Маринов: Миграционният натиск е овладян, но в световен мащаб тази заплаха не е отминала

Вътрешният министър присъства на годишния отчет - анализ на Главна дирекция „Гранична полиция“

Изграждането на възпрепятстващото съоръжение и надграждането с техника за наблюдение даде резултати и миграционният натиск по българо-турската граница е значително по- малък в сравнение с 2015 и 2016 г. Не така стоят нещата с българо-гръцката граница. Налага се да предислоцираме сили и средства, за да гарантираме сигурността и  на тази граница, поясни министър Младен Маринов. Той изрази категоричната позиция, че  миграционният натиск е овладян, но в световен мащаб тази заплаха не е отминала. Във връзка с направения отчет на ГДГП, министърът отбеляза и положителните показатели в борбата с контрабандата на структурите на главната дирекция.

Данните от анализа показват, че през 2018 г. обстановката на държавната граница продължава да бъде динамична по отношение на незаконната миграция в резултат на политическата нестабилност и хуманитарната криза в Близкия Изток и Африка.

През отчетния период най-динамична на вход оперативната обстановка продължава да бъде по българо-турската граница. Регистрирани са опити на 5311 граждани на трети страни да преминат на вход, което е намаление с 23 % спрямо 2017 г. Задържани са общо 350 лица от трети страни, което показва намаление с 46 % в сравнение с 2017 г. На вход извън граничните пунктове на българо-турската граница са задържани 187 лица от трети страни. На ГКПП на вход на българо-турската граница са задържани общо 163 лица, от тях задържани 73 лица са били укрити (в товарни автомобили – 46, във влак – 25, в автобус – 1 и в лек автомобил – 1), 82 лица са използвали преотстъпени или неистински документи и 8 лица са направили опит да заобиколят граничния контрол на ГКПП.

6 пъти повече в сравнение с 2017 г. са опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно на българо-гръцката граница. Българските гранични власти са задържали 293 граждани на трети страни. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 4354 лица са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Р Гърция.

Наблюдава се намаление на миграционния натиск на изход със 74 % спрямо 2017. През 2018 г. на изход са задържани 634 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на държавната граница. Най-натоварена на изход продължава да бъде българо-сръбската граница, където са задържани 393 граждани на трети страни.

През 2018 г. на изход на българо-румънската граница са задържани 186 граждани на трети страни.

През 2018 г. на ГКПП са издадени 3557 отказа за влизане в страната на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС. 

Не са допуснати да излязат от страната 3506 лица.  Най-голям е броят на недопуснатите да излязат от страната деца без пълномощно от родител – 1434, следват лицата с невалидни документи – 786, с наложено ограничение за напускане на страната – 586, без документи – 518 и др.

На ГКПП са установени 11 432 лица и 223 МПС , обявени за издирване.

През 2018 г. общият брой на водените досъдебни производства е 1815. Налични са данни за 450 осъдени лица.

През 2018 г. в ГДГП са образувани 87 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281/каналджийство/. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 112 лица, предимно граждани на България – 55 и Турция – 27. Направени са опити за превеждане на 707 лица, от които преобладават гражданите на Ирак – 320 и Афганистан – 209.

През 2018 г. продължиха опитите за пренасяне на големи количества цигари без акцизен бандерол през границата на страната. Служители от ГДГП (самостоятелно и в съвместни операции) са участвали в задържането на общо 1 262 826 кутии цигари, което е с 50 % повече в сравнение с 2017 г.

През 2018 г. на границите на страната са установени и задържани 12 кг хероин, 75 223 кг канабис , 106 кг марихуана и 123 кг синтетични наркотици. Най-голямо количество наркотични вещества са задържани на българо-македонската граница – общо 63 129 кг канабис.

Визуалното и техническо наблюдение способства за получаване на изпреварваща информация в оперативно уязвимите участъци по държавната граница, придобиване на предварителна информация за движението на лица и групи в близост до държавната граница, както и за своевременното насочване на наземните патрули с цел осигуряване на ефективно противодействие на нелегалната миграция. Осъществени са общо 193 специални задачи за въздушно наблюдение на държавната граница, което е почти четири пъти повече в сравнение с предходната година. Изпълнени са 58 полета с хеликоптерите на СОВН за други случаи на МВР.

 

 

 

25 мар 2019

На територията на Любимец, Малко Търново и Елхово няма да се строят бежански лагери

Зам.-министър Красимир Ципов се обърна към жителите на трите общини и отново разясни предмета на поръчката и процедурите, които ще се извършват във временните центрове

На извънреден брифинг зам.-министър Красимир Ципов отново категорично заяви, че жителите на общините Любимец, Малко Търново и Елхово трябва да бъдат спокойни, че там  няма да се изграждат бежански лагери. Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Това е вследствие от приет през 2016 година План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция. Зам.-министър Ципов отново поясни, че тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на МС, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активирането му.  Към момента миграционният натиск в страната ни е нулев, подчерта Красимир Ципов.
За да успокои гражданите, се наложи той отново да разясни, че в тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС. Красимир Ципов уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР, а това са РДГП – Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново. Предстои там да бъде изградена инфраструктура - ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана.  Това ще са центрове от затворен  тип и ще се охраняват от служители на МВР. Средствата са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, допълни заместник-министърът. 

24 мар 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 25 март 2019

София. Мъж, опитал да извърши въоръжен грабеж в аптека в центъра на столицата, е задържан в полицейския арест. На 21 март, около 17.50 часа, той влязъл в аптеката на бул. „Княгиня Мария Луиза“, криейки ръката си под блузата и след като извикал, че това е обир,заплашил служителите, че ще ги застреля, ако натискат паник-бутона. В този момент в аптеката влезли други клиенти, което разколебало действията на нападателя. Последвал сигнал на тел. 112, незабавна реакция на служителите на реда и задържане на мъжа. По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на  Софийска районна прокуратура. На задържания е повдигнато обвинение по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1  НК и наложено 72-часово задържане. Предвид високата обществена опасност на деянието спрямо извършителя ще бъде поискана на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Русенец е задържан във Второ РУ за притежание на наркотично вещество. На 12 март в хода на полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с наркотици, в района на Централна автогара в  столицата, полицаи са задържали 29-годишния мъж. При последвалия обиск у него е намерена тревиста маса, за която изготвената експертна справка показала, че е коноп с тегло 245.57 грама. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража“.

Служители на Девето РУ разкриха извършител на кражба. По случая е задържан непълнолетен. Действия по разследването стартирали през месец октомври миналата година, когато в районното управление е съобщено, че от строителен обект в ж.к. „Люлин“ е извършена кражба. При огледа е установено, че в обекта е проникнато чрез срязване на оградна мрежа и са откраднати 30 кофражни платна. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия е установен и задържан  извършителят на деянието - 16-годишен столичанин, който според първоначалните данни бил подпомаган от двама малолетни съучастници. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура младежът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 194 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

Стара Загора. Вчера сутринта във Второ РУ бил получено сигнал за открито в къща безжизнено тяло на жена. Незабавно на място са изпратени полицейски и медицински екипи, които при огледа са установили, че 22-годишната жена е починала от рана в областта на  врата, нанесена с остър предмет.  В резултат на проведените неотложни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят на убийството –28-годишен старозагорец, с когото жената е съжителствала. След първоначалното задържане за срок до 24 часа, с постановление на окръжна прокуратура на мъжа е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 ч.

Монтана. Вчера следобед на телефон 112 е постъпил сигнал от жителка на с. Якимово за възникнал битов скандал в дома й между 22-годишния й син и 63-годишен, прераснал в сбиване, при който по-възрастният е ранил с нож опонента си в областта на корема. Пострадалият е транспортиран до болницата в Монтана, където е опериран и настанен на лечение, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство в РУ Лом по чл. 129, ал.1 от НК. 63-годишният е задържан с  полицейска мярка. Работата по изясняване на обстоятелствата на престъплението продължава в Участък Якимово.

Сливен. Производство на наркотици и притежание на незаконно ловно оръжие са разкрили криминалисти на РУ-Сливен. В хода на специализирана операция по установяване на лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици, проведена на 22 март, са извършени процесуално-следствени действия на адрес в Сливен. На място, в момент на производство на наркотици, е установен и задържан  криминално проявен 33-годишен от града. От имота полицейските служители са иззели плик с около 2 грама метамфетамин и 4 плика с около 8 грама амфетамин. Иззети са още прекурсори, предмети, течности и вещества, необходими за производство на синтетичен наркотик. В хода на претърсването е открита и незаконно притежавана ловна карабина „Калашников“ и боеприпаси. Мъжът е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен.

Благодарение на бързата реакция на пожарникари от РСПБЗН-Котел  е спасена жена, паднала в река в град Котел. Сигналът за инцидента бел получен рано сутринта на 23 март. Незабавно към мястото били насочени спасителни екипи, които действали светкавично и успели да извадят жената от студените води на реката и на носилка я изнесли от дерето. Пострадалата  е настанена в болнично заведение, където грижата за нейното възстановяване е поета от медиците.

Търговище. Вчера след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в РУ-Търговище е доведен 50-годишен мъж от с. Стража. Установено е, че през  нощта на  23 срещу 24 март в гориста местност край същото село е проявил жестокост и е причинил смъртта на магаре – собственост на 75-годишен мъж от същото село. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

София-област. Собственик отива на съд за осъществено незаконно присъединяване на имота му към електроразпределителната мрежа. След приключване на процесуално-следствените действия по досъдебно производство, образувано в РУ-Елин Пелин, в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 234В, ал1 от НК е привлечен 73-годишен столичанин. В хода на разследването са събрани доказателства, че той е осъществил незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа в имота си в с. Гайтанево, като е създал условия за непълно отчитане на потребената електроенергия. Делото е изпратено в районната прокуратура с мнение за предаване обвиняемия на съд.

Междувременно, в хода на продължаващите активни съвместни проверки на ОДМВР-София и ЧЕЗ Разпределение за противодействие на незаконните действия по мрежата, водещи до незаплащане на консумираната електроенергия и влошаване на качеството на услугата за коректните клиенти,  на 22 март е констатирано и документирано поредно незаконно присъединяване -  в частен имот в с. Лъга, за което собственикът е признал, че е извършител. След оглед на местопроизшествието по случая в РУ- Етрополе е образувано досъдебно производство. Районните управления към ОДМВР-София и дружеството продължават съвместните си действия за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата, с цел гарантиране сигурността на електрозахранването за гражданите в региона.

Криминално проявен етрополец е обвинен и задържан за 72 часа за хулиганство. В РУ-Етрополе било образувано досъдебно производство срещу 27-годишен местен жител за извършено от него грубо нарушаване на обществения ред. През януари криминално проявеният и осъждан мъж възпроизвел многократни изстрели с газов пистолет, крещейки обидни и нецензурни изрази, като деянието му се отличавало с особена дързост и цинизъм. След приключване на действията по разследването на извършителя е повдигнато обвинение и с прокурорско постановление му е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пловдив. Млад карловец е привлечен като обвиняем за оказана съпротива и причинена лека телесна повреда на полицейски служител. В хода на специализирана операция за противодействие на престъпността, около 20.30 часа в петък, криминалисти от районното управление в Карлово предприели проверка на 19-годишния местен жител, засечен на ул. „Ген. Карцов“. Легитимирайки се със служебна карта, единият от цивилните полицаи поискал документите му за самоличност, но в този момент младежът внезапно побягнал.  След кратко преследване  бил настигнат в близък парк  и при опит да му бъдат поставени белезници, младежът влязъл в схватка с единия от служителите, наранявайки го леко по крака. Последвало задържането му в полицейския арест, а с постановление на  Районна прокуратура – Карлово му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 270, ал.1 и чл. 131, ал.1 от НК. По случая е образувано бързо производство.

Хасково. 30-годишен димитровградчанин е задържан за палеж на автомобил. Сигнал за пожара е подаден вчера в 1 часа. Незабавно към мястото са изпратени екипи, които загасили пламъците. Колата – товарен „Мерцедес“, собственост на 50-годишна жителка на с. Крум, е изгоряла напълно. На произшествието полицаите са открили пластмасова туба с мирис на петролен продукт. В хода на издирвателните действия е установен и задържан извършителят, който си признал за извършеното престъпление. Работата по документиране на случая продължава.

Часове по-късно – в 14 часа, на спешния телефон в РУ Димитровград е получено съобщение за пожар и в сухи треви в парцел, собственост на 75-годишен мъж в местността „Габера“. Според първоначалните данни огънят е тръгнал, след като мъжът подпалил тревата в имота си, който ообхванал и съседен имот. От пламъците е изгоряла дървена стопанска постройка. Образувано е досъдебно производство. Щетите са в процес на изясняване.

Сигнал за горяща къща в Харманли бил подаден на 23-ти в 14 часа. На мястото – улица „Стадионска“, били изпратени полицейски и спасителни екипи, които погасили пламъците, но не успели да спасят дома на 71-годишният собственик. По време на огледа, пожарникарите са открили множество хартиени и пластмасови отпадъци. За момента причините са в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство. Същия ден в 17.30 часа в РУ Свиленград също бил подаден сигнал за горяща къща на улица „Жолио Кюри“. Изгоряла е покъщина в стая, пригодена за живеене, където е имало и печка с твърдо гориво. Домът е собственост на 48-годишен мъж от града. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

25 мар 2019

Информационен бюлетин - 22 март 2019

Видин. 31-годишен жител на Дреновец е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. Вчера, при извършено претърсване в имот, обитаван от него, криминалисти открили и иззели шест кафяво-зелени бучки. Веществото, с общо тегло 25 г, реагирало на канабис при полевия наркотест. Работата на разследващите по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

София. Двама 16-годишни младежи попаднаха в ареста на Шесто РУ за извършен грабеж.  Действия по разследването стартирали на 1 януари, когато млада жена сигнализирала, че около 19 часа в ж.к. „Овча купел“ била нападната от две момчета, които издърпали дамската й чанта, в която носела лични документи, мобилен телефон и пари. В резултат на упорита работа и предприети оперативно-издирвателни действия по досъдебното производство са установени и задържани двамата извършители на деянието - 16-годишни, криминално проявени, от София. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура те са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

Ямбол. Досъдебно производство за кражба на медни проводници е образувано в РУ – Ямбол. Вчера, в района на кръстовището на ул. „Н. Петрини“  с обходен път изток, полицейски екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 28-годишен мъж. В автомобила са установени 5 касетки с медни проводници. В хода на работа по случая е изяснено, че проводниците са противозаконно отнети от предприятие на територията на областния град. Стойността на нанесената щета е в процес на установяване. Работата по случая продължава.

Стара Загора. Полицаи от РУ – Раднево разкриха и задържаха извършители на крупна кражба от частен дом. Сигналът за престъплението подал 84-годишният собственик на къща в село Коларово. Пред разследващите обяснил, че наел непознати да извършат ремонт на покрива и смяна на улуци на къщата. След като ремонтните дейности приключили, той заплатил услугата и мъжете си тръгнали. По-късно установил, че от шкафче в дома му са взели 10 000 евро. По случая било образувано досъдебно производство по чл. 194 от НК и в рамките му предприети оперативно-издирвателни действия. В резултат са разкрити извършителите на деянието - петима мъже на възраст между 32 и 43 години, всички от с. Завой, обл. Ямбол. Те са задържани за срок до 24 часа.         

Шумен. Самоделно изработен пистолет и 31 боеприпаса откриха полицаи от частен дом в Смядово. Проверката в ранните следобедни часове вчера била извършена след получен сигнал, че мъж държи оръжие без разрешение в дома си. След претърсване незаконно притежаваното оръжие и боеприпаси от дома, обитаван от 52-годишен мъж,  са иззети. За извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

Шуменски полицаи разследват кражба от фирмен офис в областния град. Сигналът за открадната метална каса с 5000 лева в нея бил приет в полицейското управление вчера сутринта. По данни на служител на фирмата, престъплението било извършено в нощта срещу 21 март след разбиване на входната врата. Офисът е охраняван от частна охранителна фирма чрез сигнално-охранителна техника, чиито служители не са забелязали проникване в офиса, след като сот-ът се е активирал. Извършен е оглед на местопроизшествието от служители на полицията в Шумен. За извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4 от НК е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. Вчера служители на РУ - Кюстендил задържаха 44-годишен мъж за кражба на две ловни пушки, боеприпаси и принадлежности. Той и 28-годишният му съучастник изнесли с два чувала от къща в града, обитавана от 85-годишен, оръжието, 18 патрона и пълнител. Изяснено е също, че откраднатото оръжие е законно притежание на сина на възрастния мъж, но не е съхранявано по законовите изисквания. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. Извършителите на кражбата са задържани с полицейска заповед до 24 часа.

Бургас. Към 10 часа вчера служители от Пето РУ–Бургас извършили проверка в апартамент в ж.к. «Изгрев», обитаван от 26-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия. В жилището те намерили и иззели пакетирани пликове със съцветия марихуана, с общо тегло около 250 грама, 10 милиметрова спринцовка с екстракт от марихуана, както и електронна везна. По случая е образувано бързо полицейско производство. Бургазлията е привлечен в качеството му на обвиняем, като му е наложена мярка за неотклонение «парична гаранция».

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

22 мар 2019

Информационен бюлетин - 21 март 2019 година

Ловеч. Трима мъже са задържани за срок до 24 часа при съвместна операция, проведена от служители на сектор «Противодействие на икономическата престъпност» при ОДМВР, РУ-Ловеч и ТДНС-Ловеч. Вчера, към 14 часа, в сградата на Областния отдел «Автомобилна администрация», по време на полагане на теоретичен изпит за придобиване на СУМПС, е задържан 30-годишен мъж от с. Борима, установен да полага изпита с личната карта и данни на 26-годишен мъж от Луковит. В хода на проведените процесуално следствени действия е задържан и служител на ООАА-Ловеч, както и 26-годишният жител на Луковит, притежател на личната карта, с която се е явил изпитваният. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

 

Стара Загора. 64-годишен мъж от с. Богомилово е задържан в полицейския арест. При предприети процесуално-следствени действия в дома му служители на Второ РУ намерели и иззели голямо количество оръжие и боеприпаси - две дългоцевни пушки; две въздушни, с изменения по тях; самоделно нарезно оръжие с оптически прицел; заглушител; приклад; 3 цеви за нарезно оръжие и 710 патрона от различен калибър - всички незаконно притежавани. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.339 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 

Перник. В хода на планирана полицейска акция, служители от участъка в Рударци задържаха вчера 41-годишен местен жител обявен за издирване. При ареста, в дома му са открити и иззети наркотични вещества – амфетамин и метадон. Мъжът е обявен за издирване по досъдебно производство за притежание на наркотични вещества, което е в съдебна фаза и след неявяване на делата, с което на практика е възпрепятствал правосъдието. Задържан е за 24 часа с полицейска мярка, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Перничанин ще отговаря за множество умъртвени кучета. На 5 април минала година, служители от Първо РУ и представители на Общинския инспекторат провериха имот в областния град, в който в лоши условия били отглеждани кучета. Инспекцията бе по сигнал на граждани и в хода й контролните органи се натъкнаха на ужасяваща картина - множество починали четириноги и  много слаби и недохранени животни. В резултат на започналото разследване и проведени множество процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура – Перник привлече 27-годишният перничанин като обвиняем по чл. 325 „б“, ал. 1 от НК. При доказване на вината му, го заплашва наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лева.

 

Видин. 4.800 кг нарязан тютюн без бандерол, пакетиран в 10 плика, са иззели вчера служители на полицейския участък в кв.“Нов път“ от 66-годишен местен жител. Униформените съставили на мъжа акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая е заведена преписка.

 

Сливен. 32-годишен мъж е задържан от екип на група „Охрана на обществения ред“ за причиняване на материални  щети в игрална зала в областния град. Мъжът, с криминалистически регистрации,  е задържан в ранните часове днес след получен сигнал от телефон 112 за причинени щети по игрална машина. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Пловдив. Около 2.20 часа вчера патрул на Четвърто РУ реагирал на сигнал от тел. 112, че пловдивчанин заловил в имота си непознат мъж, който се канел да открадне три декоративни осветителни тела. 27-годишният извършител е отведен за едно денонощие в полицейския арест. По случая е образувано бързо производство.

 

Трима младежи са заловени с наркотици при полицейска проверка в района на Сахат тепе в Пловдив. Във вторник в ареста на Второ РУ се озовали 23-годишен старозагорец и двама 17-годишни пловдивчани, от които служителите на реда иззели общо около 10 грама марихуана и бучка амфетамин. Срещу младежите са образувани бързи производства.

 

Благоевград. Снощи, към 20.40 часа, в областния град, полицаи от Второ РУ спрели за проверка 22-годишен, у когото намерили 12,6 грама тревиста маса, реагирала положително на канабис. Младежът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Кюстендил. 31-годишен мъж е задържан вчера от кюстендилски криминалисти за извършена кражба. Той се възползвал, че водачът на фирмен автомобил го оставил за кратко без надзор, и отнел наличните в кабината 50 лв. По случая е започнато бързо полицейско производство в РУ Кюстендил. Уведомен е дежурен прокурор.

 

Варна. Служители на ОДМВР–Варна задържаха рецидивист, извършил три кражби от автомобили. Разследването стартирало, след като между 17 и 19 март в полицията били подадени сигнали за посегателства от леки автомобили, паркирани пред частни домове в с. Гроздьово, с. Юнак и с. Дъбравино. Според съобщенията, неизвестен прониквал в колите и отмъквал музикални устройства и акумулатори. В рамките на предприетите оперативно–издирвателни действия по случаите в полицейския капан попаднал 19-годишен жител на Девня, известен на МВР и осъждан. По случаите са образувани досъдебни производства, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Вещите, обект на престъпленията, са намерени.

 

На 19 март, на ул. «Княз Черкаски» в областния град, униформените спрели за проверка лек автомобил, в който пътували трима мъже на възраст 26,34 и 30 години, известни на органите на реда. При последвала проверка в колата били намерени и иззети множество пакетчета с различни наркотични вещества и таблетки, които при направената експертиза са реагирали на: амфетамин - 6,93 г, хероин - 5,18 г и лекарствен продукт със специален режим на отпускане. След задържането на триото в рамките на 24 часа, на 26-годишния е повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на Окръжна прокуратура.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 мар 2019

Информационен бюлетин - 20 март 2019

Сливен. За по-малко от 24 часа криминалисти от участък „Надежда“ към РУ-Сливен разкриха кражба на стойност 15 000 лева, извършителите са задържани. Сигнал в полицията за кражба от помещение на фирма в индустриалната зона на града бил подаден вчера. Последвали незабавни издирвателни действия, в рамките на които полицейските служители установили, извършителите - 24-годишен, в съучастие с две момчета на 14 и 17 години. По първоначални данни, след като пробили отвор в тухлена стена на сградата на фирмата, те са проникнали в ремонтна работилница и са извършили кражба на 15 електрически двигатели, електрически проводници с различна дължина и сечение и ел. уреди. Тримата са с криминалистични регистрации за кражби, те са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Част от откраднатите вещи са намерени и предадени. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.                    

Криминалисти на участък „Запад“ задържаха 44-годишен мъж за палеж в село Селиминово. В хода на разследването било установено, че на 19 март 44-годишният умишлено е запалил къщата на 28-годишна жена. По първоначални данни причината за палежа са имотни спорове. По случая е образувано досъдебно производство. 

Велико Търново. Двама мъже от Лясковец и Горна Оряховица са обвинени в два палежа на товарни автомобили, извършени в края на миналата година в Елена. Те бяха задържани при специализирана полицейска операция, проведена на 14 март от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при областната дирекция, колегите им от РУ – Елена и разследващи полицаи. В резултат на проведените оперативно – издирвателни и процесуално-следствени действия са събрани достатъчно данни, че извършители на двете престъпления са 37-годишен мъж от Лясковец и 41-годишен мъж от Горна Оряховица, известен на полицията, и осъждан. На 15 март двамата са привлечени, като обвиняеми. На по-младия е наложена мярка за неотклонение „подписка“, а на съучастника му, с определение на Районен съд – Елена от 18 март, е наложена  най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кърджали. За хулигански действия 41-годишен е задържан в РУ-Кърджали. При свада вчера около 7 часа на бул. “България“ в областния център мъжът нападнал и ранил с нож в крака свой 36-годишен познат, който преди това му нанесъл удари по тялото и главата. Пострадалият бил настанен под наблюдение в болнично заведение. Причините за скандала са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство по чл.325, ал.1 от НК за хулиганство.

Мотопед, обявен за издирване в Шенгенската информационна система, е установен вчера в Кърджали. Моторното превозно средство било представено за първоначална регистрация в сектор „Пътна полиция“ и при направената справка станало ясно, че се издирва от март 2016 г. с инициатор Германия. 30-годишният кърджалиец, представил мотопеда за регистрация, го е предал с протокол. Работата по случая продължават служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция.

70 грама марихуана са открити и иззети от криминалисти от ОДМВР-Кърджали в хода на специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества и техните аналози. Около 9.30 часа вчера била извършена проверка във вила в областния град, обитавана от 24-годишен. Полицаите открили буркан със суха листна маса с общо тегло 70 грама, която при извършен тест реагирала на марихуана. Наркотикът е иззет и на съхранение в дирекцията, а притежателят му - задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. По случая е образувано бързо производство по чл.354а, ал.3 от НК за незаконно придобиване и държане на наркотични вещества. Работата продължава. 

София. Служители на Трето РУ задържаха баща и дъщеря, дилъри на наркотици. Задържането е осъществено на 11 март около 20 часа от служители на Трето РУ. 34- годишната била засечена  заедно с двама нейни клиента на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в момент на покупко - продажба на „билка“. При последвалите процесуални – следствени  действия полицаите намерили и иззели общо 59 полиетиленови пликчета, съдържащи тревиста маса, електронна везна и голяма сума пари. В жилището, обитавано от дамата, е задържан и баща й – 63- годишен криминално проявен – и двамата живеели там без адресна регистрация. Двамата са задържани с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата тревиста маса съдържа синтетичен канабиноид с общо тегло 30. 034 грама. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за  престъпление по чл.354 а от НК. На мъжа е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 000 лева, а на родственицата му - мярка „задържане под стража“.

Пловдив. Двама мъже, занимавали се с разпространение на наркотици, били задържани при полицейски действия в понеделник. В хода на специализирана операция за пресичане на незаконната дейност служители от РУ - Стамболийски предприели претърсване в имота на 27-годишен жител на село Куртово Конаре. В къщата и в помощна постройка, укрити на различни места, били намерени над 504 грама марихуана, около 62 грама амфетамин и пакетче хашиш. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от НК, с постановление на окръжната прокуратура той е задържан за срок до 72 часа. Същия ден, на адрес в квартал „Столипиново“ в областния град, по време на проверка от служители на Шесто РУ 53-годишен пловдивчанин направил опит да се освободи от 34 пакетчета със съмнително съдържание. Експертна справка установила, че иззетото вещество е марихуана с тегло близо 7 грама. Извършителят, който е регистриран и осъждан за разпространение на наркотици, е отведен за срок до 24 часа в районното управление. Материалите по образуваното бързо производство са докладвани в районната прокуратура.

Враца. На територията на Враца е проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, проверка на търговски обекти за наличие на стоки без български акцизен бандерол, предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния. В хода й в апартамент, обитаван от 28-годишен, полицейските служители са намерили и иззели  суха зелена листна маса с тегло 56 грама, която при полевия наркотест реагира на канабис. По случая е образувано бързо полицейско производство. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, работата по документирането на случая продължава.

Стара Загора. На бул. "Св. Патриарх Евтимий" в града бил спрян за проверка лек автомобил "Мерцедес", управляван от 29-годишен мъж. Водачът отказал да бъде тестван за употреба на наркотични вещества. Последвали процесуално-следствени действия в жилището му в Стара Загора, където полицаите открили полиетиленов плик, съдържащ суха, зелена тревиста маса – канабис, с тегло 9.68 грама. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а от НК.

Снощи, около 20.00 часа в Казанлък, на бул. "Ал. Батенберг", от служители на РУ - Казанлък бил спрян за  проверка лек автомобил "Ауди", управляван от 28-годишен мъж от Казанлък. В колата полицаите открили и иззели 50 стека с цигари, без акцизен бандерол. Водачът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234 от НК, работата по документирането му продължава.

Добрич. Снощи около 19 часа в с. Врачанци, в момент на претоварване на контрабандни цигари са задържани двама мъже – на 50 и 26 години, и двамата от Добрич. Иззети са общо 40 000 къса цигари, без акцизен бандерол. Работата по документирането на случая продължава.  

Пътен инцидент. Двама души загинаха при тежък пътен инцидент. Сигналът е подаден днес, малко след 10 часа. По първоначални данни на пътя I-4 София – Варна, на около 2 км от разклона за с.Божурка, са се ударили три леки автомобила. От удара на място са починали двама от единия автомобил. Продължава огледът, районът е отцепен. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

20 мар 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018