МВР

Пресцентър

 

Главна дирекция „Гранична полиция“ стартира пилотен проект на Frontex

 

Главна дирекция „Гранична полиция“ е домакин и активен участник в пилотен проект, реализиран от Европейската агенция за гранична и брегова охрана /Frontex/. Проектът въвежда технологично подпомагани проверки на пътниците на българските граници. Той е част от подготовката за въвеждането на системата за вход и изход, която ще се прилага постепенно от май 2022 г. по външните граници на ЕС.

Пилотният проект стартира на ГКПП „Капитан Андреево“. Първоначално ще се фокусира върху пътниците на автобусните терминали при влизане в България през ГКПП „Капитан Андреево“ и при излизане на ГКПП „Калотина“.

Проектът е предназначен предимно за пътуващи с паспорт граждани на трети страни. Автоматизираните проверки на паспорта ще се извършват чрез четене на документи за пътуване след саморегистриране. След като регистрацията бъде одобрена, пътникът преминава през биометричен коридор, където се извършва идентификация в движение. Освен от граждани на трети страни, новата система ще може да се използва и от европейските граждани.

При проведените тестове на системата на ГКПП „Капитан Андреево“ целият процес на извършваната проверка се изпълнява в рамките на две минути на пътник. Информацията ще бъде достъпна за потвърждение при излизане на автобусите на ГКПП „Калотина“, където проектът ще стартира в края на юни 2021 г.

Тестването и изследванията ще продължат до 15 септември 2021 г., след което ще бъдат изготвени съвместни доклади, анализи и препоръки с Агенцията за оценка на процесите и прилагане на добри практики при бъдещото изграждане на системата за вход и изход на европейско ниво.


17 юни 2021

Специализирано практическо занятие се проведе в Центъра за специализация и професионална подготовка при АМВР в Пазарджик

   

На стажант-жандармеристите гостуваха техни колеги от Дирекция „Жандармерия“ – София и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив при Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.

С бъдещите жандармеристи от структурите в цялата страна беше проведено практическо занятие, свързано с тактическите действия на полицейските служители при охрана на масови и спортни мероприятия, задържане на лица, охрана на стратегически обекти и дипломатически представителства, опазване на обществения ред при различни ситуации от ежедневната работа.

В рамките на три дни опитните служители от Дирекция „Жандармерия“ в София и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив проведоха множество практически тренировки с обучаемите, поставяха ги в ситуации, близки до реалните, с използване на оборудване и техника. По този начин „новобранците” получиха безценни съвети и напътствия от колеги си. Нагледно бяха демонстрирани начините за използване на полицейското оборудване, защитата на личната неприкосновеност и адекватното поведение по време на екипна работа. По време на обучението беше поставен акцент и върху огромната отговорност, която всеки служител носи за опазването на своя живот, този на колеги си и на гражданите.

Провеждането на практически занятия са от изключителна важност за формирането на знания и опит у младите полицаи и за изграждането им като професионалисти.


17 юни 2021

Директорът на ОДМВР - Силистра отличи три момичета за достойна постъпка

 

Директорът на ОДМВР - Силистра старши комисар Мартин Недялков отличи три момичета от областния град за извършена достойна постъпка. Шестокласничките от ОУ „Отец Паисий“ Йоанна Петрова и Йоана Енчева и Симона Кръстилева, ученичка от VIII клас в ПМГ „Климент Охридски“, намерили на 12 юни на пейка в района на Автогарата мъжка чанта, съдържаща 235 лева, лични документи и други вещи, и без колебание я предали в полицията. Ден по–късно полицейски служители издирили собственика и му върнали изгубеното.

За Йоанна Петрова, чийто баща е полицейски служител, това е третият случай, в който предава в полицията намерени чужди пари или вещи.

Днес, в присъствието на ръководни служители, директорът на ОДМВР - Силистра връчи благодарствени адреси на двете шестокласнички, а Симона, която бе възпрепятствана от неотложен ангажимент да присъства лично, ще получи отличието си на по-късен етап. Областният директор поздрави момичетата за проявената честност и посочи, че постъпката им е пример за подражание. Той изказа уважението си към родителите и учителите на децата за доброто им възпитание и отправи пожелания за здраве и много успехи.


17 юни 2021

Полицейски операция за проверка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества

Тя се првежда на територията на всички страни, членки на ROADPOL

В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. Главен инспектор Владинов подчерта, че в рамките на полицейските действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни ще се проведе „24-часов маратон” – интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС. 
Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.
По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 


17 юни 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 17 юни 2021

Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. Трафикът на товарни автомобили в посока изход от Република България през ГКПП Дунав мост 2 - Видин продължава да е изключително интензивен. В момента колоната от товарни автомобили е с дължина около 9 км, като поради извършващи се строително монтажни работи на път I-1 Видин-Ботевград от км. 3+700 до км 9+250, периодично товарните автомобили се спират на територията на област Монтана и област Враца, с цел недопускане възникването на пътни инциденти. 

 

София. Служители на Девето РУ задържаха 26 - годишен мъж, повредил чуждо имущество. На 3 юни бил получен сигнал, че в  село Волуяк гори лек автомобил. На място незабавно били изпратени екипи на полиция и пожарна. Пожарът, засегнал предната част на колата бил потушен, а по случая е образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия  бил установен и задържан 26- годишен от селото. След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура мъжът бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл.216 от НК. Наложена му е марка „парична гаранция“ в размер на 300 лева.

 

 

София – област. 19 – годишна е задържана в полицията за грабеж над възрастна жена. След подаден сигнал в РУ- Годеч  незабавно започнало разследване, в хода на което било установено, че самотно живеещата възрастна жена била посетена от  непозната, която предложила да й направи магия за здраве. След двучасов предстой, гостенката разбрала къде жената съхранява пенсията си и вечерта, прескачайки оградата на къщата, нахлула и със сила отнела от жертвата си 600 лева и златни накити.  По случая е образувано досъдебно производство. На 19 – годишната е повдигнато обвинение, наложена и е парична гаранция от 1000 лева.  

 

Силистра. Две жени са установени като извършителки на домова кражба. В хода на полицейско разследване, извършено на 24 март т.г. в село Бабук, било установено, че 51-годишна и 28-годишна проникнали в къщата на възрастен и самотноживеещ мъж и откраднали спестяванията му от 5000 лв. След като били разкрити, двете доброволно възстановили отнетата сума на мъжа. По-младата от тях има предишни криминални прояви, включително и осъдителна присъда за кражба. Работата по случая продължава в рамките на досъдебното производство. 

 

Ловеч. 31-годишен мъж е задържан в полицията за държане на наркотични вещества. Вчера, след получен сигнал и извършена проверка на мъжа, обитаваната от него стая и на лекия му автомобил,  полицейски служители  открили и иззели общо 7 г наркотично вещество.Мъжът бил спрян за полицейска проверка докато управлявал колата си, а при инспекцията станало ясно, че се  качил зад волана  след употреба на наркотични вещества /метамфетамин/, а при последвалия личен обиск, в него е открита значителна парична сума и грам кристалообразно вещество, реагирало при  полевия тест на „кетамин“. В хода на последвалите процесуално-следствени действия в стая, обитавана от него, полицейските служители  открили и иззели 6 грама кристалообразно вещество-  кетамин. По случая са образувани две досъдебни производства, работата по които продължава.  

 

Мъж на 30 години и жена на 28 години са задържани в РУ - Тетевен, след като вчера около 12.00ч. на ПП I-4 в района на „Боаза“,  лек автомобил не се подчинил на подаден полицейски сигнал за спиране и е продължил към с.Торос. Там превозното средство било спряно от друг автопатрул, а при проверката станало ясно, че двамата са неправоспособни, а тестването им за наркотични вещества отчело наличието на „амфетамин“ и „метамфетамин“ и при двамата. Жената доброволно предала на полицейските служители опаковка с бяло кристалообразно вещество и с бруто тегло 2 грама, което при направен полеви тест е реагирало на "метамфетамин". Изяснява се кой от двамата е шофирал превозното средство и не се е подчинил на подадения полицейски сигнал. По случая са образувани три досъдебни и бързо производство и работата продължават служителите на РУ Тетевен. 

 

Пловдив. Мъж е задържан за кражба на значителна парична сума в Пловдив. Вчера 32-годишният криминално проявен и осъждан пловдивчанин бил отведен в Трето РУ. Той е заподозрян, че в понеделник задигнал чанта с над 10000 лева от фирмен „Опел Комбо“, докато шофьорът снабдявал със стока търговски обект на територията на район „Северен“.  По случая е образувано досъдебно производство. 

 

Домашна работилница за нелегални цигари разкриха служителите на реда в Пловдив. При проведена вчера специализирана операция срещу незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки, полицаи от Второ РУ проверили частен адрес на ул. „Ген. Данаил Николаев“. В хода на процесуално-следствените действия са иззети 5400 къса саморъчно свити цигари без български бандерол, килограм нарязан тютюн, електрическа и три ръчни машини за пълнене на папироси. Като заподозряна за незаконната дейност е 56-годишната обитателка на жилището. Срещу жената е образувано досъдебно производство по чл. 234 от НК. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив. 

 

Четирима са задържани при спецакция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици в Пловдив. Действията са осъществени във вторник от криминалисти на Първо РУ. При претърсване в апартамента на 32-годишен пловдивчанин в жк „Христо Ботев“ служителите иззели множество пакетчета с марихуана с общо тегло 122 грама, топче хашиш и електронна везна. Мъжът е отведен за едно денонощие в районното управление. Същия ден в полицейския арест попаднали и трима жители на смолянска област, на 27, 26 и 22 години. Първият, който пътувал в лек автомобил „Фолксваген“, опитал да се освободи от близо 4 грама марихуана, след като колата била спряна за проверка на бул. „Никола Вапцаров“. Останалите двама били засечени в друг автомобил от същата марка, управляван от 26-годишния.  При последвало претърсване разследващите намерили укрит пакет с близо 6 грама марихуана, още около 4 грама от наркотика иззели при обиск на 22-годишния пътник. Срещу извършителите са образувани бързи производства. Работата продължава под наблюдение на окръжната и районната прокуратура.  

 

Плевен. Специализирана полицейска операция е проведена на територията на община Левски. В хода й,  в землището край града в местността "Кулата", в близост до напоителен канал, е установен 29-годишен от град Средец, област Бургас, в момент на полагане на грижи за 32 растения от рода на конопа,  засадени в саксии. От мястото на проверката с лек автомобил "Мерцедес“ неизвестен е потеглил в посока Левски. Впоследствие била установена самоличността му – 35-годишен от Добрич. Последвали процесуално – следствени действия в обитавания дом от двамата мъже, където криминалистите открили везна и семка в полиетиленов плик. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „в“, ал.1, от НК.

 

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкрили нива с канабис в село Житница, община Черноочене. От двора на 57-годишен мъж полицаите иззели вчера 254 растения с различна височина и с общо тегло 5,7 кг. Наркотикът е на съхранение в РУ-Кърджали, а притежателят му - задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл.354в, ал.1 от Наказателния кодекс за незаконно отглеждане на растения от рода на конопа. Работата по случая продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Кърджали. За незаконно притежаване на същия вид наркотик трима били задържани тази нощ в полицейското управление в областния град. При проверка около 1,40 часа, извършена от автопатрул в Кърджали на 26-годишен и двама 30-годишни мъже, била изхвърлена суха листна маса, която при направен тест реагирала на марихуана. Дрогата е иззета. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс за незаконно притежаване на високорисково наркотично вещество. 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА 

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ  

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА! 

 

 

 

17 юни 2021

Информационен бюлетин - 16 юни 2021

Монтана. Мъж от Вършец е задържан във връзка с извършвани незаконни банкови и платежни услуги. Процесуално-следствените действия в дома на 39-годишния мъж в кв. „Изток“ били проведени вчера в рамките на образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК. От жилището са иззети 2 чужди дебитни карти с изписани на листчета пин кодове за тях, титулярите на които са жители на града. Мъжът е оставен в полицейския арест за срок до 24 часа. Работата по случая продължава РУ - Вършец.

 

Търговище. Извършител на грабеж разкриха и задържаха полицаи от РУ – Търговище. Незабавните издирвателни действия стартирали по сигнал, подаден вчера към 16.30 часа  - 65-годишен жител на с. Голямо Соколово съобщил, че вечерта на 3 юни бил нападнат от непознат, който му нанесъл побой и му отнел 150 лева. За броени часове служителите на реда установили нападателя - 31-годишен от същото село. Той е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава с оглед данни за извършено престъпление по чл. 198 от Наказателния кодекс.

 

57-годишен мъж е в ареста за поредица от кражби. В резултат на оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, проведени от служители на РУ – Търговище, е установено, че жителят на с. Васил Левски за два дни е извършил три кражби в областния град: на 14 юни той отнел велосипед от складово помещение на заведение, а от училищен двор - дамска чанта с намиращи се в нея лични документи, учебници и кожено яке; на следващия ден, от стълбищна площадка пред заведение, откраднал още един велосипед. Извършителят, криминално проявен за кражби и осъждан, е задържан за срок до 24 часа. Този месец той е установен като извършител на още една кражба на велосипед, оставен пред магазин в централната част на Търговище.

 

София-област. Мъж, задържан след опит да избяга от полицейска проверка, е установен като извършител на кражба. Вчера, около 05:00 часа, патрул на РУ - Елин Пелин забелязал движещ се лек автомобил без регистрационни табели. Въпреки подадения към водача звуков и светлинен сигнал за спиране, той продължил движението си. В опита си да избяга, мъжът ударил колата в железен стълб. Последвала полицейска проверка, при която е установена самоличността му – 39-годишен. Тестът му с техническо средство дал положителна проба за употреба на алкохол. При огледа на място, в багажника на автомобила униформените открили два топа ел. проводници с дължина 230 метра, за които нарушителят твърдял, че е намерил, както и ръкавици и клещи. Автомобилът и откритото в него са иззети по образуваното бързо производство, а мъжът – задържан за срок до 24 часа. Междувременно, към 8 часа, в РУ - Елин Пелин постъпил сигнал от собственик на фирма от с. Мусачево за кражба на кабели от складово помещение. В резултат на оперативните и процесуални действия е изяснено, че извършител на посегателството е 39-годишният. Той е привлечен в качеството на обвиняем. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Перник. Голямо количество нелегален алкохол иззеха при акция служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник. Проверката на търговски обект в пернишкото с. Дивотино, с управител 46-годишна жена, е извършена вчера. Иззети са туби с около 400 литра алкохол, без акцизен бандерол. Образувано е досъдебно производство по чл. 234 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

 

Пловдив.  Бързи производства са образувани срещу двама пловдивчани за притежание на наркотици. Мъжете, на 41 и на 35 години, били заловени вчера на територията на квартал „Столипиново“ в областния град. В хода на специализирана полицейска операция служители на Шесто РУ установили, че първият носи в себе си две пакетчета психотропно вещество от рода на синтетичните канабиноиди. Четири дози с хероин били иззети и от 35-годишния. И двамата са с криминалистични прояви и осъждани. С полицейска заповед те са задържани за срок до едно денонощие.

 

Плевен. В Първо РУ е започнато бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс. При полицейска проверка, извършена на 14 юни вечерта в ж.к. "Дружба", 24-годишна предала доброволно на служителите на реда свитък и топче, съдържащи суха, зелена тревиста маса – марихуана, по думите й. Назначена е химическа експертиза на иззетото количество. Младата жена била задържана за срок до 24 часа и за случая – уведомена районната прокуратура. Продължава работа разследващ полицай.

 

Враца. Кетамин и плик със суха листна маса иззеха служители на РУ – Бяла Слатина. Полицейската проверка в частен дом в града, обитаван от 22-годишен местен жител, е извършена вчера. Притежателят на дрогата е задържан за срок до 24 часа в районното управление. Образувано е бързо производство.

 

Двама тийнейджъри са разбили две машини за кафе в областния град и откраднали намиращите  се в тях пари, установи разследване на служители на РУ – Враца. Оперативно-издирвателните действия били предприети във връзка със сигнали за посегателствата, извършени на 3 и на 9 юни. В резултат са установени авторите – криминално проявени младежи на 16 и на 18 години.

 

Сливен. 21-годишен е задържан от служители на РУ - Сливен за побой и причиняване на телесна повреда. В 18.36 часа вчера 32-годишен мъж от село Желю войвода сигнализирал, че му е нанесен побой. Пострадалият е откаран в болница със съмнения за фрактура на крака. Извършителят – 21-годишен криминално проявен, от същото село, е отведен в районното управление и задържан за срок до едно денонощие. По случая работи разследващ полицай.

 

Кърджали. 15-годишен е настанен в болница за наблюдение след скандал с 16-годишен в училище. Инцидентът станал вчера около 11.30 часа в учебно заведение в Момчилград. Между двамата ученици възникнал спор, последвали удари, от които пострадал по-малкият. Причините за свадата са в процес на изясняване. По случая работи група „Криминална полиция“ в РУ - Момчилград и инспектор от „Детска педагогическа стая“ с оглед на чл. 325, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Русе. Наказание от 500 лева е наложено на мъж за хулиганска проява срещу служители на реда. Случаят е от 14 юни, когато при на полицейска проверка заради извършено нарушение на ЗДвП, 41-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ започнал да отправя обиди, псувни и закани за саморазправа към служител на Второ РУ. След документиране на случилото се, на 41-годишния е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство и с решение на съда от вчера му е наложено наказание – глоба в размер на 500 лева. До спирането на нарушителя се е стигнало, след като бил забелязан от униформените да дрифтира. В хода на последвалата проверка, съвместно с екип на Пътна полиция, лъхащият на алкохол мъж отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на спиртни напитки и наркотични вещества и започнал да се държи хулигански. Той бил задържан и конвоиран до болницата, където се е съгласил да даде кръвна проба. Изследването за алкохол е дало положителен резултат, изчаква се анализът на пробата за наркотици. Материалите по случая са предадени на разследващ полицай и е започнато досъдебно производство.     

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


16 юни 2021

Информационен бюлетин - 15 юни 2021

Бургас. 22 – годишен рецидивист е задържан за извършени от него шест домови кражби. В хода на предприетите оперативно – издирвателни действия по сигнал за две кражби от къщи в кв. „Горно езеро“ в края на месец май, криминалисти на Четвърто РУ влезли в дирите на стария си познайник, който опитал да се укрие след извършените престъпления . В хода на разследването те установили, че задържаният е автор на още четири аналогични кражби в квартала. 22 – годишният направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. Работата по случаите продължава.

 

Сливен. Мъж и жена, откраднали пари от частен дом в града, са задържани в полицията. Сигналът бил подаден на 11 юни. В хода на разследването било установено, че на 9 юни 35- годишен мъж и 38-годишна жена, с криминалистически регистрация в полицията и осъждани, са проникнали през незаключена врата в жилището на мъж в сливенския квартал „Клуцохор“ и откраднали сумата от 2000 лева.  Двамата са задържани са с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава. Уведомена е прокуратурата.  

 

Кюстендил. След получен сигнал от 36-годишна жена, че с употреба на сила на територията на общ. Кочериново, са й отнети лични вещи и пари, служителите на РУ – Рила предприели издирвателни действия за установяване на нападателя. 33 – годишният мъж е задържан на територията на Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Кърджали. Криминалисти от РУ - Кърджали разкриха кражба от лек автомобил. След подаден сигнал, че от „Рено“, паркирано в кв. “Възрожденци“ в областния град са откраднати 90 лева, веднага започнали издирвателните действия. Установени са двама съпричастни към деянието – непълнолетен на 17 г. и 20-годишен, които са задържани в полицейското управление. Проверката по случая продължава сектор „Криминална полиция“.

 

Досъдебно производство и проверка са започнати в РУ - Джебел спрямо 44-годишен водач. Шофьорът на товарен „Форд“ представил пред полицейски служители свидетелство за правоуправление, което се оказала фалшиво и по случая е започнато разследване. В хода на проверката било установено, че моторното превозно средство не е регистрирано в законния двумесечен срок от придобиването му, което също е престъпление по Наказателния кодекс. По случаите работят разследващ полицай  и група „Охранителна полиция“.

 

Стара Загора. Извършител на кражба разкриха служители на РУ – Чирпан. Работата по досъдебно производство по чл.195 от НК стартирала след сигнал, подаден на 11.06.2021 г. - за кражба на мъжка кожена чанта със златни накити в нея. В резултат на проведените оперативно–издирвателни действия е установен 20-годишен мъж от Чирпан. Действията по случая продължават под надзора на прокуратурата.

 

Пазарджик. 20 – годишен е задържан от криминалисти на РУ –Пазарджик. В хода на разследването е установено, че мъжът е разбил монетник на кафе-машина и монетни устройства на автомивка в село Мало Конаре, а в рамките на проведените оперативно – издирвателни действия униформените влезли в дирите на извършителя. 20 – годишният е местен жител с криминалистически регистрации в полицията и осъждан за други подобни посегателства. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

Непълнолетен предложил подкуп на полицейски служители, за да не му съставят акт за констатирано нарушение, е задържан в районното управление. Снощи, малко след 22 часа  автопатрул на РУ - Пазарджик спрял за проверка лек автомобил „Сеат“, управляван от 17-годишен тийнейнджър. Униформените предприели действия за констатиране на нарушението и съставяне на акт, когато непълнолетният излязъл от автомобила и подхвърлил пред предната гума на служебния автомобил банкнота с номинал от 50 лева. На място бил извършен оглед, а по случая е образувано бързо производство.     

ГДПБЗН. Локализиран е пожарът, възникнал тази сутрин малко след 9 часа в  столовата на завод „НЕОХИМ“. На мястото работят седем екипа от Димитровград, Хасково, Харманли, Симеоновград, Чирпан и Стара Загора с автоматична стълба и химически и специализирани автомобили. Помещението е в административната сграда на територията на завода.Няма данни за загинали и пострадали. Продължават усилията на огнеборците до пълното ликвидиране на инцидента, след което ще се извършва и оглед.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


15 юни 2021

Информационен бюлетин - 14 юни 2021

Русе. 60-годишен мъж е задържан в полицията, след като жена му била намерена мъртва в дома им. На 12 юни в 17:15 часа, чрез тел. 112, в РУ – Две могили бил получен сигнал от 60-годишен жител на с. Могилино -  прибирайки се, открил жена си /59 г./ мъртва в къщата им. Домът е посетен от служители на полицията. Извършен е  оглед, при който по тялото на починалата били установени следи от удари. По случая започнало разследване в рамките на  образувано досъдебно производство по чл.115 от НК. 60-годишният мъж е задържан от полицията. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на прокуратурата.


Пазарджик. Задържан е шофьор, направил опит да избегне полицейска проверка и да блъсне с колата си служител на реда. Снощи, около 19.15 часа, на кръстовище в септемврийското село Карабунар. Автопатрул при РУ - Септември извършвал контрол над участниците в движението. Един от униформените подал сигнал за спиране със стоп-палка към водача на приближаващ лек автомобил „Фолксваген“. Мъжът обаче не се подчинил, дори ускорил и минал изключително близо до патрулната кола, нанасяйки лека щета по бронята, само бързата реакция на стоящия в близост униформен предотвратила той да не пострада. Автопатрулът го последвал със включена светлинна и звукова сигнализация. Преследването продължило до село Виноградец, където мъжът успял на една от уличките, изоставил „Фолксваген“-а си и се укрил. 54-годишият местен жител е задържан минути по-късно в жилището си в селото. Справка показала, че той е системен нарушител на правилата за движение по пътищата. Задържан е за срок до 24 часа в ареста на РУ – Септември. По случая е образувано досъдебно производство за хулиганство, съпроводено със съпротива на орган на властта и грубо нарушаване на обществения ред. Разследването е под надзора на Районна прокуратура – Пазарджик.

 

Габрово. Планирана полицейска операция срещу употребата и разпространението на наркотици провели полицаи от областната дирекция в различни населени места. Към 21.30 часа на 11 юни, в гр. Плачковци служители на РУ-Трявна проверили 19-годишен, у когото открили плик с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. По случая е образувано бързо производство по чл.354а ал.5 от НК, младежът  е задържан. На другия ден сутринта, в района на бул. „Стефан Караджа“ в областния град, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил. В колата бил намерен плик с марихуана, за която е изяснено, че е на  пътувалия в автомобила 28-годишен многократно осъждан, също от Габрово. При проверка в дома му, полицаите установили, че той отглежда  растения от рода на конопа, които при извършения полеви наркотест реагирали на марихуана. 28-годишният е задържан, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а ал.3 т. 1 от НК.

 

Плевен. Жител на областния град е задържан при полицейски действия на 11 юни. 19-годишният  бил проверен при обход, в района на улица "Сан Стефано" в Плевен. Младежът предал с протокол свитък с бяло кристалообразно вещество. В обитаваното от него жилище били открити плик  със суха зелена тревиста маса - около 20 грама, сгъвка с бяло кристалообразно вещество и електронна везна. По данни на задържания, веществата са пико и марихуана. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а от НК, уведомен е дежурен прокурор.          

 

Специализирана полицейска операция срещу съхранението на акцизни стоки без бандерол е проведена на 11 юни на територията на с. Буковлък. Проверките в частни имоти били предприети от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Специални тактически действия при ОДМВР. В приземен етаж на къща е намерена нарязана жълто - кафява листна маса наподобяваща тютюн, с общо тегло около 40 кг. На друг адрес били открити 15 бали пресована листна маса  тютюн, с общо тегло около 450 кг. Установеното количество е предадено с протокол. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен. Образувани са досъдебно производство и преписка.

 

Бургас. Полицейски служители от Първо РУ разкриха взломна кражба на 60 стека цигари от различни марки и сумата от 360 лв., извършена в нощта срещу 7 юни от хранителен магазин на ул. «Рилска». Установен е извършителят – 22-годишен криминално проявен мъж, от Дряново. Изяснено е, че той е проникнал в обекта след взлом на входните врати. По същия начин той влязъл и в други две офис помещения - на 6 юни, на ул. «Екзарх Йосиф»,  а дни преди това, на 27 май -  в офис на ул. «Лермонтов”, но не отнел нищо. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържания продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

 

Служители от РУ-Карнобат задържали 33-годишен криминално проявен мъж от с. Раклица, който в нощта срещу 4 юни откраднал два акумулатора от два леки автомобила, паркирани в града, а на 4 юни откраднал 150 лева и монетник от кафе-автомат в Карнобат. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържания в РУ- Карнобат.

 

Шумен. Екип на охранителна полиция в Шумен установи и задържа четирима мъже в момент на кражба на катализатор от лек автомобил в града. Малко след 19 часа на 13 юни в дежурната част на РУ-Шумен бил приет сигнал, че на паркинг на бул.“Мадара“ в града, до лек автомобил Фолксваген „Поло“ се навъртат мъже със съмнително поведение. Към мястото веднага са насочени екипи на охранителна полиция. В момент на  опит за кражба на катализатор с помощта на техническо средство, полицейските служители  заловили четирима мъже, трима от тях - на 37, 34 и 16 години от Игнатиево и 18-годишен от Суворово.  Задържани са за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 194 ал. 1 и чл. 18 ал. 1 от НК продължава. Изяснява се съпричастността им към аналогични посегателства.

 

София – област. 25-годишен мъж от Ботевград е задържан за притежаване на наркотици. При проверка на дома, в който той живее, полицаите намерили 24 топчета, съдържащи зелена тревиста маса, с общо тегло около 20 грама, реагирала при полеви наркотест на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК.

 

Благоевград. Операция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от служители на ОДМВР. В хода на  полицейските действия, на 11юни, в обезлесен участък в землището на Петрич са намерени и иззети около 8  тревисти растения, които при полеви тест реагирали на канабис, с общо тегло около 0,7 килограма. На 12 юни вечерта, при проверка  на 19-годишен в с. Делчево, униформените  иззели тревиста маса, реагирала на канабис и той е бил задържан за срок до 24 часа. По същото време, в с. Краище, община Белица, полицейски служители на РУ-Разлог спрели лек автомобил и при проверката, у 22-годишен от селото и 25-годишен от гр. Разлог били намерени и иззети 4 топчета, съдържащи към 2,5 грама канабис. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. За случаите са уведомени съответните прокуратури. Работата продължава по образуваните досъдебни производства.

 

Перник. Незаконно продавани дрехи са иззети в Брезник. Облеклата, обозначени като продукти на известни марки, били продавани нелегално в търговски обект в града. Акцията е  проведена на 11 юни от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР. Полицаите конфискували над 150 артикула, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. Започнато е досъдебно производство под надзора на прокуратурата и работата по разследването продължава.

 

Кърджали. Водач с фалшива шофьорска книжка е установен от полицейски служители на РУ-Джебел. 44-годишният, управлявал товарен автомобил, бил спрян за проверка на 13 юни около 8 часа в града. Пред полицаите водачът представил свидетелство за правоуправление, издадено в Нидерландия. След направена справка станало ясно, че документът е неистински. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство.

 

Хасково. Двама хасковлии са задържани за грабеж. На 13 юни, около 1 часа в РУ Хасково е получен сигнал от 21-годишен младеж, който се е оплакал, че бил нападнат 15 минути по-рано от двама непознати на ул. „Зорница“. Нападателите го ударили по главата и му отнели мобилен телефон и 200 лева. Веднага е сформирана оперативна група, която задържала двамата извършители - на 20 г. и 17г. Образувано е досъдебно производство.

 

Търговище. Служители от районното управление в областния град установиха извършител на кражба на оптичен кабел. Според сигнала за случая, на 10 юни била извършена кражба на дървена макара с навит около 2000 м оптичен кабел, собственост на мобилен оператор. След проведените  оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят – 31-годишен мъж от гр. Търговище, известен на полицията, осъждан. Кабелът е върнат на собственика По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194 от Наказателния кодекс.

 

Стара Загора.  Досъдебно производство за кражба на 260 кг медни отпадъци от складово помещение в района на жп гарата в Стара Загора е образувано във Второ РУ - Стара Загора. Сигналът бил  подаден на 31 май. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, извършителите са установени и задържани - 38-годишен мъж и 36-годишна жена от Стара Загора. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


14 юни 2021

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Участващите в благотворителната кампания на министерството 89 деца получиха по 400 лева за Великден; на шест от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 800 лева

Каузата да дарим грижа и внимание на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари продължава да ни обединява, независимо от трудностите, пред които обществото ни се изправя през последната година. Благородните жестове в дни на изпитания отново осигуриха възможност за предоставяне на финансова подкрепа на децата, споделящи обща съдба.

Със средствата, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, 89 деца бяха подпомогнати с по 400 лева по повод Великденските празници. По традиция, част от финансовите средства бяха заделени и за завършващите средното си образование – през 2021 г. шестима зрелостници, момичета и момчета от София, Плевен, Пловдив и Сливен, получиха по 800 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2020 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа. По случай пролетните празници за тях бяха осигурени по 300 лева, а на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

 


23 апр 2021

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2021 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2021 г.- 31.03.2021 г.
1.БТК ЕАД   548,76 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД   703,00 лв.
3.Теленор България ЕАД   586,00 лв.
Общо:  1837,76 лв.

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2021 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019