МВР

Пресцентър

 

08 авг 2020

СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата

Нека хората протестират, но не за сметка на нарушаване на гражданския мир и закона

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев обобщи пред медиите, че след като на 7 август около 4.30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на София, през изминалата нощ е направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. По думите му служители на СДВР са установили груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращи лица, чиято кулминация е била в района на Орлов мост. Те са се изразявали в къртене на преместваеми съоръжения, пейки и кофи за боклук, както и изграждане на барикади. Различни групи протестиращи са складирали на Орлов мост камъни, павета и бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези хора да окървавят центъра на столицата е свидетелствал и начина на барикадиране, който дори блокирал преминаването на линейки. Директорът на СДВР поясни, че неформалните лидери на барикадата са давали указания на присъстващите на място жени и момичета къде да застават, за да бъдат евентуално използвани като жив щит. Сред същите неформални водачи е имало такива, които от началото на протестите призовават през социалните мрежи, че е време „да полетят паветата“.  Установена е била и група от 15-20 души с маски и качулки, които са следвали поведението и профила на ултраси от футболни агитки. На друга група хора са били раздавани бухалки и вериги, с които са били връзвани и кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка са обикаляли из широкия периметър на района, за да информират водачите на барикадата за действията на полицейските служители. Старши комисар  Хаджиев отбеляза, че целта на всички тези провокации е била да се предизвикат физически сблъсък с представителите на закона. За полицията, за разлика от всички тези хора, това не е война, добави той. Първата ни и основна задача е гарантирането на живота и здравето на столичани, включително и на тези, които протестират незаконно или открито провокират полицията, заключи директорът  на СДВР.

Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР е взело решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящи условия и време да предприеме съответните мирни действия по възстановяване на конституционния ред в столицата.

Старши комисар  Георги Хаджиев отново призова - политическите лица, представителите на държавни институции, организаторите на протестите - да спазват закоустановения ред. Нека протестът не е за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града, добави директорът на СДВР като призовавам и медиите, да не позволявате през средствата за масово осведомяване да се насажда напрежение, чрез фалшиви новини, да се търсят сблъсъци. Ние няма да го допуснем, наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените действия на Орлов мост е именно да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана в европейски и световни медии, заяви Георги Хаджиев. Той увери, че СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на законовите разпоредби. Законът е един за всички, а нашата задача е да осигурим спазването му, подчерта старши комисар Хаджиев.

На сутрешния брифинг информацията от изминалата силно динамична нощ не е била обобщена изцяло. Към 3.30 часа в Четвърто РУ са били доведени двама души за проверка на съпричастността им към хулигански действия в района на Орлов  мост, добави директорът  на СДВР.

Той още веднъж да поднесе своите и на Столична дирекция на вътрешните работи извинения към всички столичани, съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред чрез изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София.

 

 

Гл. комисар Николай Николов: Ситуацията с пожарите в старната е овладяна

Четири общини в област Хасково са обявили бедствено положение

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов обобщи, че вчера са гасени 247 пожара. Изгорели са хиляди декари гори и десетки хиляди декари земеделска земя. Продължават да действат 3 огнища – Лесово, Твърдица и Динево. Към момента обстановката е под контрол, уточни главен комисар Николов. Поради смяната на посоката на вятъра под наблюдение е ситуацията в село Лесово. В гасенето там ще се включи и хеликоптер от авиобаза „Пловдив“. Това се налага за да сме сигурни, че сто процента границата е защитена, допълни директорът на ГДПБЗН. По думите му няма непосредствена опасност за населените места, но ако се появи силен вятър обстановката ще се усложни. Бедствено положение е обявено в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Главен  комисар  Николай Николов призова хората да бъдат изключително внимателни, за да не се повтори ситуацията от вчера.

 

08 авг 2020

Гл.инсп. Стоядинова: Продължаваме да търсим диалог с протестиращите с цел възстановяване на обществения ред и свободното придвижване на възлови столични кръстовища

СДВР: Уважаваме правото на протест на всички хора, но същевременно призоваваме тези протести да бъдат мирни, съобразени със законовите разпоредби

За пореден ден вчера бе проведен протест в столицата. Към 21.00 часа множеството се отправи на шествие от пл. „Независимост“  към Орлов мост. Част от протестиращите останаха на площада и започнаха да разпъват палатки на пътното платно. Отказаха разговор с полицаите да преместят палатките, нещо повече - опитаха да върнат за подкрепа някои от отправилите се към Орлов мост, съобщи  гл.инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. Пристигналите на Орлов мост започнаха да изнасят кофи за смет към пътното платно, преместваха пейки от парка. В момента са изградени плътни и солидни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и др. автомобили със специален режим. Събралите се хора на място категорично отказаха да разговарят с полицейските служители и да отстъпят от позицията си, нещо повече - започнаха да събират камъни и стъклени бутилки с коментари помежду си, че ще ги използват в случай че бъдат атакувани или спрямо хора, които са нежелани на протестите, коментира гл.инсп. Стоядинова. Тя отбеляза, че там е имало  изключително много жени, което е ограничило и възможностите на полицията да използва физическа сила спрямо тях. 

В днешния ден предстои да продължим опитите за диалог с протестиращите с цел да  възстановим обществения ред и движението на моторни превозни средства по пътното платно. Гл. инспектор Красимира Стоядинова отново припомни категоричната позиция на полицията: Уважаваме правото на протест на всички хора, но същевременно призоваваме тези протести да бъдат мирни, съобразени със законовите разпоредби и да не пречат на свободното придвижване на останалите граждани.

08 авг 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 7 август 2020

Ловеч. 23-годишен е задържан за грабеж в с. Горан, извършен в края на месец юли. Сигналът в полицията е подаден на 28 юли около 00.45 часа - жена от селото крещи през прозореца на баня, че е заключена и ограбена. Незабавно към мястото на инцидента бил насочен полицейски автопатрул. Установено било, че докато спяла, жената била нападната от непознат, нахлул в дома й, отнел сумата от 800 лева, златни накити и дебитна карта и избягал. По случая било образувано досъдебно производство. Незабавно стартирали активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия от служители на РУ-Ловеч, ОДМВР-Ловеч и сектор „Грабежи“ - ГДНП, под ръководството на Окръжна прокуратура - Ловеч. Задържаният 23-годишен мъж е от с. Славяни и е с криминални регистрации в полицията. С прокурорско постановление мярката му за задържане била удължена до 72 часа, след което му е взета постоянна мярка „задържане под стража". Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата в Ловеч.    

 

Сливен. В полицейския арест е задържана18-годишна за извършен от нея грабеж. На 5 август 36-годишен мъж потърсил помощ в полицията, обяснил, че чрез използване на сила бил отнет телефонът на 10 – годишния му син. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия била установена и задържана извършителката, с криминални регистрации в полицията. Задържана е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

 

София област. Криминално проявен и осъждан мъж е задържан при полицейска операция срещу наркоразпространението. Около 17.50 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция срещу престъпленията с наркотични вещества, служители на РУ-Сливница извършили проверка на 37-годишен мъж с постоянен адрес на територията на столичния град. У него бил открит неразпечатан блистер с 10 таблетки с надпис „Ривотрил“. След като мъжът не представил рецепта за лекарството, криминалистите пристъпили към претърсване на обитавания от него адрес в с. Бахалин. От къщата са иззети пет саксии със засадени в тях растения, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Още два неразпечатани блистера „Ривотрил“ били открити и под дюшек на леглото му. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

07 авг 2020

Информационен бюлетин - 6 август 2020

Бургас. На 5 август около 4.15 часа в РУ - Царево е получено съобщение от охраната на дискотека в с. Лозенец,  че на улицата между дискотеката и друго заведение е извършен въоръжен грабеж – мъж насочил пистолет към 19-годишен бургазлия, като му отнел сумата от 100 лв. След това непознатият се качил в лек автомобил „БМВ 330” и напуснал местопроизшествието. В резултат на бързите полицейски действия лекият автомобил бил засечен в местността „Тарфа” край Лозенец, криминалистите изяснили, че ползвателят на колата обитава вила в района. Със съдействието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР - Бургас е извършено задържането на мъжа и още двама – столичани на възраст от 18 до 20 години,обитаващи вилата. Съпричастността на всеки от тях към извършения въоръжен грабеж се изяснява. Извършени са множество процесуално-следствени действия /претърсване и изземване, разпити на свидетели и пострадали, разпити пред съдия, разпознавания и други/. По случая е образувано досъдебно производство.   

 

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и РУ – Несебър е задържан извършител на три грабежа. Според събраните до момента данни, на 12 юли около 12.50 часа, в района на плажната ивица в Слънчев бряг, 22-годишният мъж от несебърското село Гюльовца скъсал и издърпал от врата на 67-годишен полски турист златен ланец с плочка, с общо тегло около 200 грама. На 1 август по обяд, в района на дървената пътека на плажната ивица в Слънчев бряг, издърпал от врата на 44-годишна чешка туристка златен синджир, а на 4 август около 16.40 часа негова жертва станал 53-годишен румънски турист – по идентичен начин отнел златен кръст с общо тегло около 7 грама. Извършителят е направил пълни самопризнания, като посочил местонахождението на отнетите златни накити. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

 

Извършител на грабеж е разкрит и от служители от Първо РУ – Бургас. 16-годиишният криминално проявен младеж от областния град е направил пълни самопризнания по случая. На 4 август около 1.30 часа, в района на ул. „Петър Берон” той отнел насила таблет, ползван от 65-годишен таксиметров шофьор. Инкриминираната вещ е намерена и върната на потърпевшия. Работата по случая продължава.

 

В резултат на съвместни полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция”, РУ - Несебър и Пето РУ - Бургас за срок до 24 часа са задържани двама криминално проявени мъже от Варна / на 22 и 52 години/, придвижващи се с лек автомобил „Ситроен Ксара Пикасо”.  Автомобилът бил спрян на входа на Обзор, като при извършеното претърсване, в специално пригоден тайник под задната дясна броня, са намерени и иззети 13 метални заготовки тип „къртачи” за отключване на патрони на леки автомобили, както и парична сума в различни по номинал банкноти. По цялата дължина на задната пластмасова броня е открита метална кука с дължина от 138 см и дървен клин с конусовидна форма. В купето на автомобила са открити гаечен ключ тип „звезда” и мобилен телефон. Установено е, че двамата варненци са съпричастни към извършена на 3 август около 11.40 часа кражба на сумата от 490 лева,  60 евро и 20-левова банкнота от лимитирана серия от автомобила на софиянец, спрян в района на лугата на Черноморски солници. Кражбата била извършена, чрез използване на технически средство за преодоляване на заключващия механизъм на предната лява врата на автомобила. Работата по случая продължава.

София. 30-годишен столичанин е задържан в полицията за притежание и разпространение на наркотици. На 3 август, около 15.40 часа, в района на бул. „Васил Левски“, служители от Пето РУ спрели за проверка лек автомобил „Хонда Сивик“, управляван от 30-годишен криминално проявен мъж. В хода на проверката в автомобила полицаите намерили и иззели 4 плика, съдържащи растителна маса и саморъчна направена цигара. При последвали процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство в жилището му са намерени и иззети още 4 буркана и полиетиленов плик, съдържащи тревиста маса и електронна везна. От изготвената експертна справка станало видно, че иззетата тревиста маса е марихуана с тегло 557.97 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в Пето РУ, а събраните материали по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура. Задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 Плевен. На 5 август около 12.25 часа, при извършен обход, под моста на река Вит на пътя Плевен – Ясен, е установен 24-годишен от село Радишево. До него имало завързана полиетиленова чанта, съдържаща съцветия от суха зелена тревиста маса с мирис на марихуана, с приблизително тегло около 200 грама. При извършената проверка у мъжа е намерен полиетиленов свитък с  приблизително тегло около 2 грама, по негови данни марихуана. Свитъкът е предаден с протокол за доброволно предаване на полицейските служители. В хода на извършената проверка в близост до местопроизшествието се приближил лек автомобил "Шкода Октавия" с чешка регистрация.При вида на униформените водачът обърнал посоката на движение, паркирал автомобила на земен път в близост до коритото на река Вит, след което шофьорът се върнал пеша при униформените. Установена е самоличността ме -  25-годишен плевенчанин. При последвалото претърсване и изземване в лекия автомобил са намерени и иззети електронна везна и метална кутийка, съдържаща полиетиленов плик с 5 семена, жълта метална тръбичка и самозалепващ се полиетиленов плик, съдържащ 5 пликчета. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава пад наблюдението на Районна прокуратура-Плевен.          

 

Хасково. 25-годишен мъж е задържан срок до 24 часа за опит за подкуп на полицейски служители. На 6 август в РУ-Хасково е получен сигнал за нарушител на нощната тишина. Изпратените на място полицейски служители установили автомобил, от който се чувала силна музика и мъж на 25 години във видимо нетрезво състояние. За деянието е съставен акт за установяване на административно нарушение. Малко по-късно отново било съобщено, че мъжът продължава да нарушава нощната тишина. Пристигналият поицейски екип го отвел в районното управление и при съставянето на втория му акт мъжът поставил банкнота от 50 лева върху документа, заявявайки, че ги дава, за да не бъде санкциониран. По случая е образувано бързо производство.

 

Двама непълнолетни са задържани за извършена кражба на лек автомобил „Пежо 406“. На 5 август в РУ-Хасково бил получил сигнал от 32-годишен мъж от селото -  един от автомобилите му, който бил оставен отключен и с ключ на таблото пред дома му в с. Корен, е откраднат. Малко по-късно в полицията постъпила информация за преобърнат лек автомобил на пътя от с. Манастир към Хасково. Служителите на реда установили въпросния автомобил, а в хода на проведените оперативно-издирвателни действия разкрили и задържали извършителите на деянието - двама младежи на 16 и 17 години, от същото село. По случая е образувана преписка.

 

Кюстендил. Товарен автомобил „Мерцедес“, обявен за противозаконно отнет в Италия, бе открит от служители на РУ-Бобов дол в автоморга в с. Големо село. Това станало вчера по време на проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията спрямо моторни превозни средства Автомобилът е иззет с протокол за доброволно предаване. За случая е уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил. Работата по случая продължава.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

06 авг 2020

Информационен бюлетин - 5 август 2020

Ловеч. Служител на РУ- Ловеч е пострадал при залавянето на избягал агресивен пациент на Държавната психиатрична болница в града. При задържането му се е наложило използването на стоп патрони. Вчера около 13.30 часа в районното управление постъпил сигнал, че  от болничното заведение е избягал 43-годишен пациент, минути по-късно последвало второ съобщение -  гол мъж се разхожда по крепост "Хисаря" и се държи агресивно с охраната. На място незабавно е изпратен автопатрул. Мъжът не се подчинил на полицейските разпореждания да се облече и да представи своите документи за самоличност,   внезапно нападнал единия от униформените, успял да го удари няколко пъти в областта на главата и дори опитал да издърпа служебното му оръжие. След няколкократни предупреждения се е наложило полицейският служител да използва помощно средство /палка/, но след като и това не респектирало агресията на гражданина, се наложило другият униформен  да използва служебното си оръжие. Мъжът е прострелян със стоп патрон  в областта на хълбока и откаран за преглед и лечение в болница в Плевен, без опасност за живота. По случая е образувана проверка, като след приключването й материалите ще бъдат изпратени в Районна прокуратура- Ловеч.                                

 

Монтана. Заподозрян за извършена кражба е задържан в полицейския арест в резултат на проведени незабавни полицейски действия. Вчера в 17.30 часа 45-годишна берковска жителка потърсила помощ в полицията, след като установила липсата на портмонета си със сумата от около 450 лв., лични документи и дебитни карти. Тя обяснила, че към 13.30 часа докато шофирала забелязала свой 30-годишен познат, който се придвижвал на автостоп, качила го в колата си и го оставила на ж.п. прелеза в Берковица, а малко по-късно установила кражбата на портмонето й от дамската чанта. Веднага стартирали оперативно-издивателните действия, в хода на които било установено местонахождението на стопаджията. При обиск от джоба на панталоните му са намерени и иззети две спринцовки с прозрачна течност и хапче с надпис „субститол”. Работата по изясняването на обстоятелствата по случая продължава в рамките на  образувано досъдебно производство по чл. 194 ал. 1 от НК и под наблюдението на прокуратурата.

 

Бургас. Бързо производство е образувано срещу 25-годишен криминално проявен перничанин, заловен с наркотици. Вчера около 15.00 часа в Созопол служители на районното управление го спрели за проверка. При обиск от него са иззети плик с 5 г канабис, 11 жълти хапчета /екстази/ - с тегло 5 грама, и 3-грамова бучка с бяло вещество, реагирало при наркотеста на амфетамин. Работата по документирането на случая продължава.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

05 авг 2020

Информационен бюлетин - 4 август 2020

Добрич. Опит за кражба предотвратиха полицаи от добричкото Първо РУ. Вчера, около 8.25 часа, на ул. „Сан Стефано” в областния град, служители на сектор „Криминална полиция” задържали 54-годишен местен жител, известен на органите на реда. С техническо средство за заглушаване на автомобилни аларми той правел опит да отнеме дамска чанта от лек автомобил „Тойота”. След доклад на материалите по случая в Районна прокуратура - Добрич, на задържания е наложена мярка за задържане до 72 часа. Работата по случая продължава.

 

Плевен. Вчера, служители на плевенското Първо РУ се отзовали на сигнал, постъпил в 10.18 часа, че в лятна градина към ресторант на улица „Васил Априлов“ е стреляно по персонала на заведението. Пристигналите незабавно на място полицаи установили, че около 6.50 часа, от съседен жилищен блок, 44-годишен, криминално проявен и осъждан, е произвел изстрели с пневматично оръжие по обслужващи в обекта. При инцидента няма пострадали. Извършителят, който бил във видимо неадекватно състояние, предал револвера, задържан е за срок до 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура – Плевен. Продължава работа по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

 

Жена, обявена за общодържавно издирване с мярка „задържане“, установиха полицаи от Второ РУ – Плевен. Тя била задържана вчера, около 19.10 часа на улица „Ограждан“ в областния град, а при довеждането й в районното управление 37-годишната доброволно предала наркотични вещества – пико. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 от НК. Работа продължава разследващ полицай.

 

Вчера, в Първо РУ в Плевен е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3,  т. 1 от НК. При личен обиск на 36-годишен, извършен същия ден на улица „Прилеп“, плевенчанинът доброволно предал пластмасова кутийка с бяло кристалообразно вещество – пико, по негови данни. Предстои назначаване на химическа експертиза на иззетото количество. Притежателят на наркотика е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Работата по случая продължава, уведомена е районната прокуратура.

 

София. Младеж е задържан за наркотици от полицаи от Шесто РУ. На 28 юли, след получен сигнал за лице, разпространяващо наркотични вещества в района на бул. „България“, служители на районното управление задържали 19-годишен, криминално проявен столичанин. При последвалите процесуално-следствени действия, от жилището на задържания са иззети 10 полиетиленови сгъвки с растителна маса, електронна везна и сума пари. Изготвената експертна справка показала, че растителната маса е марихуана с тегло 39 грама. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, младежът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража“.

 

Благоевград. Полицаи от благоевградското Първо РУ задържаха мъж в момент на полагане на грижи за около 8 канабисови растения. 68-годишният жител на село Бучино бил установен при проверка в местността Каракачанска, землище на населеното място. Последвало претърсване и в дома на задържания, където служителите на реда открили още 23 растения, които при полевия тест реагирали положително на канабис. Общото тегло на иззетите наркотични растения е около 72 килограма. За случая е уведомена Районна прокуратура – Благоевград и е образувано досъдебно производство.

 

Стара Загора. Полицаи разследват кражба от жилището на възрастен мъж. Сигналът за посегателството постъпил в старозагорското Второ РУ вчера. Полицаите изяснили, че предишния ден, около 13.00 часа, непознат позвънил на входната врата на апартамента на 92-годишната жертва и се е представил като работник, който ще ремонтира покрива на блока. Влизайки в жилището, мъжът помолил за чаша вода и така останал сам. Когато собственикът се върнал в помещението, установил, че непознатият вече го няма и липсва портмоне със 140 лева. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от НК продължава.

 

Кюстендил. Досъдебно производство е образувано в РУ – Дупница във връзка със сигнал за повреден преден капак на лек автомобил „Мерцедес“. При огледа на превозното средство, паркирано в ж.к. „Бистрица“, е установен проектил от куршум. Работата по случая продължава.

 

Монтана. Полицаи от РУ – Берковица задържаха мъж за кражба на кон. Сигналът за посегателството, постъпил в районното управление вчера, в 14.17 часа, чрез тел. 112. В хода на работата по случая било изяснено, че около 14 часа врачански жител, жена му и трите им деца, придвижващи се с конска каруца, отбили за почивка на улица в центъра на с. Замфирово. В един момент към тях се приближили двама жители на монтанския кв. „Кошарник” – мъж на 48 години и 37-годишната му съпруга. Те отправили заплахи, след което 48-годишният разпрегнал каруцата, отнел коня и го транспортирал с бус „Форд Транзит“ до Монтана. Извършителят на деянието е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК.

 

Кърджали. 29-годишен, счупил стъкла на лек автомобил „Дачия“, е задържан в РУ - Кърджали. Инцидентът станал вчера, около 9.30 часа, на улица в областния град. При възникнала свада с 54-годишния водач на колата по-младият участник в разправията с удари счупил две стъкла. Полицейски служител се намесил и прекратил конфликта. Извършен е оглед на място, образувано е досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

 

Разследване за използване на неистински официален документ е започнато в ОДМВР - Кърджали с постановление на районната прокуратура. Удостоверение за осигурителен стаж с вписани неверни данни в него е било представено пред Териториалното поделение на НОИ. Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващ полицай продължават работата по случая.

 

Проверка за отправени закани за убийство е започната в РУ - Джебел вчера. 64-годишен бил заплашен с физическа разправа от двама мъже на 21 г. и на 41 г. Група „Охранителна полиция“ изяснява случая.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

04 авг 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г.
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019