МВР

Пресцентър

 

ГДБОП, Специализираната прокуратура и френските правоохранителни органи неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Операцията е проведена на 17 септември т.г. В резултат на проведените действия на служители от ГДБОП, Специализираната прокуратура и френските полицейски и съдебни власти, бе неутрализираха една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

Едновременните действията по разследването на българските и френските правоохранителни органи бяха извършени в пълен синхрон на територията на двете държави, съгласно споразумение за съвместен екип за разследване с участието на Евроджъст и Европол.

На територията на Франция са задържани трима български и един френски гражданин. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер. Задържаният французин осигурявал логистиката за престъпната дейност – отговарял за намирането на френски работодатели, както и за настаняването на работниците.

Групата действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на работниците. В случая огромна част от полагащото се на работниците било присвоявано от дружеството на престъпната група. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Българските работници – предимно малоимотни и малограмотни хора, били набирани главно в Североизточна България. Те подписвали трудови договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден. Във Франция били транспортирани с нелицензиран превоз, където били настанявали в палаткови лагери. Там получавали авансово средства за храна, които впоследствие бивали удържани (както и разходите за транспорт). „Заплатите“ се плащали накуп в края на работния сезон и след удръжките. В крайна сметка полученото не стигало на някои от работниците дори да се приберат в България.

В хода на разследването на българска територия е установено, че офисът на българското дружество, изпращащо работници във Франция, е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, и в частност - за големи парични суми за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи  количества алкохол и цигари. От офиса на счетоводна къща, обслужвала дружеството на престъпната група, е иззета цялата му налична документация (в т.ч. разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи и др.).

Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари. Българското разследване е за изпиране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

 

 

21 сеп 2019

Домашна работилница за обработка на тютюн бе разкрита в село Манолско Конаре

Четирима са задържани за срок до 24 часа

 

Съвместна специализирана операция за пресичане на контрабандата с акцизни стоки е проведена днес от служители на пловдивския отдел „Икономическа полиция“ и инспектори от Агенция „Митници“. Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, процесуално-следствените  действия са предприети в частен имот в село Манолско Конаре. Там екипите открили над 800 килограма наситнен тютюн и четири машини за рязането му. Допълнително е иззето и значително количество необработена тютюнева листна маса, което предстои да бъде уточнено. Като заподозрени за незаконната дейност с полицейски заповеди са задържани четирима мъже. По случая е образувано досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция“ при областната дирекция на МВР. Работата по документирането му продължава

20 сеп 2019

Заместник-министър Балабанов: Днешната клетва е вашето обещание с всички сили да служите в името на обществото

80 стажанти положиха клетва за спазване на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР, с което приключи 6-месечната им първоначална полицейска подготовка

 

Тържествената церемония се проведе днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. На нея присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, ректорът на АМВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, главният секретар на Областната администрация-Пазарджик Светлан Карталов, директорите на областните дирекции на МВР в Кърджали, Видин и Враца старши комисарите Атанас Илков, Янко Янколов и Петър Коцин. Сред гостите бяха и заместник-директорите на ОДМВР Пазарджик и Пловдив, директорът на ЦСПП-Казанлък комисар Красимир Иванов, родители, близки и приятели на завършващите стажанти.

Полагайки тази клетва днес вие не просто извършвате един формален административен акт, а ритуал, който ви задължава да работите усърдно, с всички сили, спазвайки законите в името на добруването на гражданите на България - с тези думи се обърна към стажантите заместник-министър Стефан Балабанов. Той им пожела здраве, успехи и развитие в нелеката им служебна дейност като полицейски служители.  

С днешната церемония се приключва 6-месечната първоначална полицейска подготовка на стажантите. През това време те получиха познания по общи и специализирани дисциплини: правна, тактическа, стрелкова, криминалистическа и психологическа подготовка, полицейска лична защита, оказване на долекарска помощ. След успешното завършване на курса в Пазарджик придобиват статут на пълноправни полицаи и, след кратко въвеждане в работата по места, ще изпълняват своите задачи в областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик, Видин, Враца, Русе и Кюстендил. За постигнатите високи резултати в учебната дейност стажантите, завършили с отличен успех, бяха наградени от старши комисар Неделчо Стойчев и от директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков. Празничен водосвет за здраве и успех отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.      

 

 

                  

 

          

 

20 сеп 2019

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

Това бе акцентът на работното посещение в София на министъра по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос

Като държави на първа линия, България и Гърция са изправени пред общи предизвикателства, свързани със засиления миграционен натиск. Те трябва да обединят усилията си не само на двустранно ниво, а и в рамките на Европейския съюз, за да се обърне необходимото внимание на Източното Средиземноморие. Това трябва да се осъществи и в тясно сътрудничество с Турция.

Това бе общото виждане, изразено от министър Младен Маринов и министърът по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, по време на днешната им среща в София. Двамата дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и по темите за миграцията и убежището. Изразена бе готовност за надграждане и разширяване на съществуващото сътрудничество, с цел справяне с общите предизвикателства - трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки.

Подчертано бе и значението на тристранното сътрудничество с Турция и ключовата роля в обмена на информация на тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Капитан Андреево“. Откритият и конструктивен диалог с турската страна на всички нива трябва да продължи, посочиха двамата министри.

В рамките на работното си посещение в София министър Кумуцакос проведе и срещи с министър-председателя Бойко Борисов и заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Осъществено бе и посещение в Националния координационен център в Главна дирекция „Гранична полиция“ за запознаване на място с миграционната обстановка в България и усилията, които правоприлагащите органи полагат за ограничаване на миграционния натиск и защита на границите.

 

20 сеп 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 20 септември 2019

Стара Загора. Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" са провели специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с наркотични вещества на територията на Стара Загора. В хода й, в района на жп гарата, те задържали 30-годишна жена от която иззели пакетче с бяло прахообразно вещество – амфетамин, 0,57 грама. Около 17.30 часа, на кръстовището на улиците "Ангел Кънчев" и "Граф Николай Игнатиев", бил засечен и 30-годишен местен жител, у когото при обиск са намерени амфетамин, 0,51 г и метамфетамин, 2,36 г, а при последвали процесуално – следствени действия в дома му са иззети още 12,29 г амфетамин и 0,03 г марихуана. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.1 от НК. С прокурорско постановление на мъжа е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа. Работата по случаите продължава.

Видин. Вчера, около 15.10 часа на ул. „Трета“ в с. Капитановци мотоциклет - без регистрационни табели, е засякъл товарен автомобил „Рено“, шофиран от  39-годишен видинчанин. Мотоциклетистът нанесъл побой на шофьора, след което увредил и унищожил оборудването на товарния автомобил. Пострадалият бил транспортиран за медицински преглед в болнично заведение. Дежурно-оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Авторът на деянието – 34-годишен от селото, бил установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е  образувано досъдебно производство.

Хасково. 51-годишна жена е задържана до 24 часа в РУ-Харманли след опит за подкуп на служител на Участък Симеоновград. Срещу нея е образувано бързо производство. Вчера, при проверка на лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от 54-годишен мъж от Симеоновград, е установено, че пътниците на задната седалка не са използвали предпазни колани, поради което пътните полицаи предприели действия по съставяне на акт за установено административно нарушение. За да избегне санкцията, съпругата на водача пъхнала банкнота от 20 лв. в тефтера на един от полицейските служители. Работата по документирането на случая продължава.

Търговище. Кражба на компютърна техника разкриха след няколкомесечна работа криминалисти на РУ-Търговище. Вчера, след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, са установени авторите на престъплението – двама мъже на 35 и 28 години, от Варна и Стара Загора. В хода на работата било установено, че  деянието е извършено през февруари месец след като била взломена вратата на магазина, откъдето били откраднати преносим компютър, мобилни апарати, навигации за автомобили, таблети и охранителни камери. В хода на разследването е установено, че голяма част от откраднатото било оставено в заложна къща. Двамата мъже са известни с криминални деяния на полицията и осъждани. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава под надзора на районната прокуратура в Търговище.

Шумен. 46-годишен мъж, установен с неистински лични документи, е задържан в ареста на районното управление. Мъжът бил участник в пътен инцидент преди село Градище и напуснал произшествието. При проведените издирвателни действия било установено, че автомобилът с който се движи – „Фиат Крома“, със софийски регистрационни табели, бил взет под наем, а  при наемането му е ползвал неистински документи за самоличност – лична карта и свидетелство за управление на моторно превозно средство. Мъжът е издирен и задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен. За извършено престъпление по чл. 308 ал. 2 във връзка с чл. 308 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Кърджали. За притежаване на два вида наркотици 29-годишен е задържан в РУ-Кърджали снощи. Около 21.30 часа в село Глухар полицейски служители спрели за проверка местен жител, у когото открили три топчета суха листна маса, реагирала при направения тест на марихуана. При последвалото претърсване в селскостопанска постройка в двора на имота му били открити още 20 грама марихуана и 13 таблетки, които при тестване реагирали на хероин. Наркотичните вещества са иззети и са на съхранение в РУ-Кърджали, а притежателят им е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3, т.1 от НК. Работата по случая продължава.

100 лв. глоба е наложеното административно наказание на 69-годишен по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. Решението е на Районния съд в Кърджали след инцидент в двора на храм в село Резбарци. Мъжът предизвикал скандал, обиждал и ругал свещеника.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 сеп 2019

Информационен бюлетин - 19 септември 2019

 

Велико Търново. Задържан е мотоциклетист, който избягал от полицейска проверка, блъскайки служител на реда и патрулен автомобил. Вчера сутринта, на кръстовище в Свищов, патрул подал светлинен сигнал за спиране и проверка към водач, управляващ мотоциклет без регистрационна табела. Той не само не е спрял, но увеличил скоростта и блъснал последователно задната част на патрулния автомобил и полицейския служител, след което е избягал. На местопроизшествието е извършен оглед. След удара полицаят е с охлузвания и  навяхване в областта на ръката, а по служебния автомобил са нанесени материални щети. В резултат на предприети действия, водачът - 36-годишен от с. Копривец - е установен и задържан малко по-късно с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.

 

Хасково. Жена от Димитровград е задържана с полицейска мярка до 24 часа за опит да подкупи полицейски служители. При извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, пътните полицаи установили, че 36- годишната водачка е неправоспособна и управлява колата след употреба на алкохол. За да й върнат регистрационните номера и да не й съставят акт, тя хвърлила в служебния автомобил три банкноти по 20 лева. На място бил извършен оглед от дежурно-оперативна група. По случая е образувано бързо производство.

 

16 кг канабис са иззели служители на РУ - Харманли. В местността „Новата Курия“ били  спрени за проверка леки автомобили „Субару Форестър“, управляван от 31-годишен мъж, и „Нисан Ванет“, шофиран от 36-годишен, и двамата от Харманли. В багажното отделение на „Нисан“-а били открити опаковани в черни найлонови торби зелена листна маса и съцветия, които при полеви наркотест реагирали на канабис. При проверка на водачите с техническо средство за употреба на наркотични вещества, било установено, че пробата на 36-годишния мъж е положителна за канабис и метамфетамин. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

 

610 спортни екипа с лого на известни марки, 70 футболни екипа, 210 спортни обувки, 25 чанти и 40 парфюма са открити в багажно отделение на автобус „Мерцедес“, с турска регистрация, управляван от 64-годишен мъж. Стоките са иззети с протокол за доброволно предаване от 39-годишен румънски гражданин, пътник в автобуса. Той е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Пазарджик. Успешна акция по противодействие на производството, разпространението и притежанието на дрога, осъществена от служителите на сектор „Криминална полиция” в РУ-Пазарджик. Вчера, криминалистите проверили къща в пазарджишкото село Добровница, обитавана от 47-годишен пазарджиклия. В двора открили засадени шест растения с височина между 1.85 м и 2.70 м. При направения полеви наркотест се потвърдили съмненията на полицаите, че става дума за канабис. Общото тегло на зелената листна маса и съцветията е 12.5 килограма. В една от стаите на къщата е открита суха листна маса, която също се оказала марихуана с тегло близо 311 грама. Полицаите се натъкнали и на самоделен пистолет, 14 патрона 12-и калибър и артилерийски гръм – пресовка от 400 грама тротил. На друг адрес, също ползван от мъжа, е намерен и плик с 260 грама сух нарязан тютюн. Мъжът е задържан в ареста на РУ-Пазарджик за срок от 24 часа. Спрямо него се води разследване.    

 

Благоевград. Служители на благоевградското Второ РУ задържаха 8 души за наркотици. При проверка, извършена вчера в областния град, от шестима души - на 19 и на 24 години от Симитли, на 26 и на 28 години от Бобошево, 28-годишен благоевградчанин и 20-годишен от Сандански – полицаи открили 10 топчета с канабис и топче с амфетамин. Последвали процесуално-следствени действия в жилището на 24-годишен от Благоевград, откъдето са иззети електронна везна, мобилен телефон и сумата от около 398 лева. В близост до дома му било открито и един плик с канабис, там е установено и 17-годишно момиче от областния град. Общо иззетите наркотични вещества са около 26.31 грама канабис, около 0.39 грама амфетамин. Осмината са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. За случая е уведомена окръжната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

 

Пловдив. Двама млади пловдивчани са били задържани за притежание на наркотици в Шесто РУ. Полицейските проверки са осъществени във вторник на територията на квартал „Столипиново“. Виждайки униформените, 20-годишен криминално проявен и осъждан направил опит да се освободи от пакет с марихуана. Шест топчета с подобно съдържание пък били иззети от 16-годишен криминално проявен тийнейджър. Двамата извършители са отведени за едно денонощие в районното управление. Срещу тях са образувани бързи производства. Същия ден в полицията в Асеновград попаднал 28-годишен жител с криминални регистрации и присъди, хванат да носи в себе си пакетче с амфетамин. След доклад на случая в районната прокуратура, на мъжа е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа.   

 

Сливен. Специализирана операция на полицията в Нова Загора срещу наркоразпространението. На 18 септември, в хода на полицейските действия, била извършена проверка в дома 25-годишен мъж в село Асеновец. Открити и иззети са едно растение от рода на конопа и 10 грама суха листна маса, дали положителна реакция на марихуана. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

Стара Загора. Двама попаднаха в ареста за наркотици. Служители на старозагорското Първо РУ извършили проверка на двама жители на Чирпан, - на 35 и на 34 години, в хода на която единият от тях изхвърлил на земята прозрачно полиетиленово пликче, съдържащо бяло прахообразно вещество – 19.07 г амфетамин, видно от извършена впоследствие експертиза. По случая е  образувано бързо производство по чл. 354а, ал. 1, от НК.

 

Старозагорски полицаи разкриха и задържаха извършителка на домова кражба. Сигналът за престъплението постъпил във Второ РУ на 15 септември - 23-годишен мъж съобщил, че от жилището му са били откраднати 400 лева. При огледа на място е установено, че е проникнато след изваждане на комарник на незатворен прозорец. В рамките на досъдебното производство по чл.194 от НК са предприети оперативно-издирвателни действия. В резултат полицаите задържали за срок до 24 часа авторката на деянието – жена 37 години от с. Сборище, общ. Твърдица.

 

Криминалисти от Стара Загора разследват инцидент от тази нощ. Около 2.15 часа в полицията постъпил сигнал възникнал взрив в гаражна клетка. Нанесени са материални щети, няма пострадали и загинали хора. На място е извършен оглед. Продължава работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случая.

 

Добрич. Мъж е задържан за отглеждане на канабис. Вчера, около 13.30 часа, полицаи извършили проверка на частен двор в с. Кранево. От имота, обитаван от криминално проявен 38-годишен, били иззети 5 растения с височина 2.40 метра. При извършения полеви тест, тревната маса реагирала на канабис с общо тегло на листна маса от 6 килограма. Мъжът е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано бързо производство.

 

На 18 септември, около 11.00 часа, полицаи спрели на улица в Добрич лек автомобил „БМВ” с немска регистрация, управляван от 29-годишен мъж. В хода на проверката е установено, че регистрационните табели са предназначени за друго МПС. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

 

Видин. На 18 септември в РУ-Видин е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а от Наказателния кодекс. На 17 септември, около 2.00 часа, в апартамент в ж.к. “Васил Левски“ и пред жилищния блок, 46-годишен е причинил телесна повреда на живущата с него на семейни начала 35-годишна жена в условията на домашно насилие. След нанесения й побой видинчанката била настанена в болница в областния град. Медиците подали сигнал в полицията. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Видин, работата на разследващите продължава.

 

Кюстендил. Две досъдебни производства са започнати вчера в РУ Дупница за повреждане и унищожаване на чужда собственост: унищожени са множество цветя в двора на къща в с. Крайници, фасадата на къщата и ролетни щори са намазани с боя; срязани са 3 електропроводника, свързващи фотоволтаичен парк с електропреносната мрежа, в землището на с. Крайници, за случаите е уведомен дежурен прокурор.

Досъдебно производство е започнато вчера в РУ Кюстендил за незаконно изсичане на 5 букови дървета от землището на с. Тавачилево, уведомен е дежурен прокурор.

 

Търговище. Благодарение на проведени бързи оперативно-издирвателни действия жена се събра с домашната си любимка и нейните бебета. Полицаи от РУ – Търговище се отзовали на сигнал от 45-годишна жителка на село Баячево, че на 17 септември е било откраднато женско куче, порода пинчер, и петте й новородени кученца. След бързата полицейска намеса, на следващия ден в районното управление е задържан извършителят - 52-годишен мъж от същото село. По случая се извършва проверка.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

19 сеп 2019

Информационен бюлетин - 18 септември 2019

Благоевград. Криминалисти на РУ-Петрич работят по установяването на неизвестни извършители на грабеж. Вчера към 5.30 часа е получен сигнал, че двама маскирани са проникнали в кухнята на детско заведение в с. Кърналово и заплашвайки с остър предмет 60-годишна жена от персонала, са й отнели портмоне със сумата от около 150 лева. На място веднага е пристигнал дежурен екип, който е извършил оглед. По случая е образувано досъдебно производство, предприети са оперативни действия за установяването и задържането на извършителите на престъплението.

Плевен. Конопени насаждения разкриха полицаи при специализирана полицейска операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен и на РУ - Долни  Дъбник. В хода на действията, осъществени на 17 септември, полицаите арестували двама души, докато поливали наркотични растения. Те били засадени на площ от 90 кв.м в широколистна гора, на границите на землищата на селата Староселци и Долни Луковит. Установени са 117 вегетационно развити и направили съцветия с различен диаметър растения от рода на конопа, с височина от 1 м до 1.50 м, които са иззети и им е назначена физико-химична експертиза. В непосредствена близост, в лек автомобил „БМВ“, са открити общо 13 туби, с вместимост 20 л и 10 литра, с тор, мобилен телефон и сумата от 800 лева. Двамата жители на село Староселци, на 28 и на 16 години, са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. За случая е уведомен районен прокурор за престъпление по чл. 354 в от НК. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

София. Двама от мъжете, участвали в инцидент в столично заведение, се предадоха вчера в полицията. От Софийска районна прокуратура им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 2000 лв. Те се издирваха за съпричастност към престъпление в софийско заведение, когато на 12 август вечерта група мъже нахлуха в обекта и нанесоха материални щети на част от мебелите и оборудването. В хода на процесуално- следствените действия са изготвени множество експертизи, има направени разпознавания и събрани свидетелски показания. Издирват се още двама от участниците в инцидента. Работата по случая продължава.

Пловдив. Спортни дрехи, неправомерно обозначени с чужди търговски марки, иззеха служителите на реда в Асеновград. Специализираната операция за противодействие на престъпления против интелектуалната собственост е проведена вчера на територията на кооперативен пазар в града. В търговски обект полицаите открили предлагани за продажба дрехи със знаци-имитации на четири известни търговски марки, ползвани без съгласието на притежателите на изключителното право. Иззети са 44 артикула – спортни комплекти и блузи, на обща стойност около 3500 лева. За срок до 25 часа е задържана 52-годишната управителка на магазина. Образувано е досъдебно производство по чл. 172б от НК. Уведомена е районната прокуратура.

Силистра. Двама са задържани за притежание на наркотични вещества. Вчера около 17 часа по ул. „Албена“ в областния град, при проверка, полицейски служители открили 1,6 грама канабис у 19-годишен, а малко преди полунощ, на ул. „Сан Стефано“, при обиск на 18-годишен, били намерени 5,1 грама от същата дрога. Двамата са задържани за срок до 24 часа, образувани са досъдебни производства.

Видин. 62-годишен жител на село Тияновци е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, след като в дома му служителите на реда открили незаконно притежавани боеприпаси и пушка. Вчера, при извършено претърсване, полицаите намерили и иззели пушка, два пълнителя и 14 патрона за огнестрелно оръжие различен калибър. По случая в РУ-Видин е образувано бързо производство по чл.339, ал.1 от НК.

Хасково. Служители на РУ-Димитровград установиха нерегламентиран превоз на пътници срещу заплащане. Нарушението е констатирано вчера при полицейска проверка, извършена на бул. "Съединение" в града на лек автомобил „Форд Фиеста“, управляван от 39-годишен местен жител. По случая е образувано бързо производство. Съставен е акт за установяване на административно нарушение.

Враца. Боеприпаси и нелегален тютюн са открили полицаи при проверка, извършена вчера в с. Баница. От частен дом, обитаван от 48-годишен мъж от селото - криминално проявен и осъждан за обсебване, са иззети 55 боеприпаса, калибър 9х18 мм, 21 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол, както и две пликчета с бяло вещество, на което предстои да бъде направен лабораторен анализ. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано  е бързо производство по чл. 339, чл. 234 и чл. 354А от НК.

Пазарджик. Вчера по обед в РСПБЗН-Белово е получен сигнал за възникнал пожар в стопанска постройка и сухи треви в землището на с. Мененкьово. В ликвидирането на произшествието се включили дежурните смени огнеборци с три противопожарни автомобила и джип, доброволци от доброволното формирование в Белово и граждани. Благодарение на екипните усилия огънят е погасен около 20 часа. Стихията е унищожила стопанската постройка и се е разпростряла на близо 100 декара сухи треви и храсти. Спасени са няколко къщи, трактор и намиращ се наблизо сеновал. Служители от РУ-Септември са извършили оглед на местопроизшествието съвместно с пожарникарите. Установено е, че инцидентът е възникнал в следствие на проявена небрежност от страна на 67-годишен жител на селото. Той започнал да вари буркани, а от там огънят се разпрострял в сухи треви и в съседния имот. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 сеп 2019

Информационен бюлетин – 17 септември 2019

София. 16-годишно момиче е задържано за притежание на наркотици. В района на Националния стадион „Васил Левски“ столични полицаи спрели за проверка момиче със съмнително поведение. Била установено самоличността й и у нея открили  пликче, съдържащо растителна маса. Резултатът от експертната справка показал, че иззетата маса е 0.31 грама коноп. Събраните материали са изпратени в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки.

 

Пловдив. Под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив служители от РУ – Хисаря разследват опит за убийство. Сигналът е подаден вчера по обяд на тел. 112. Според първоначалните данни, пред дома й в село Ръжево, 51-годишен жител пробол с нож в гърба 64-годишна жена, която е настанена в болница с опасност за живота. При опит да я защити, порезни рани в областта на краката получил неин 60-годишен съсед. След оказана медицинска помощ той е освободен за домашно лечение. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в районното управление. На местопроизшествието е направен оглед. Уведомена е Окръжна прокуратура – Пловдив и е образувано досъдебно производство по чл. 116, ал.1, т.4 от НК. Работата по цялостното изясняване на причините и обстоятелствата около случилото се продължава.

 

Значително количество контрабандни цигари са иззети от дома на 61-годишна жена от Раковски. Вчера служители от районното управление предприели проверка на адреса й и открили близо 11 000 къса папироси от различни марки, без български бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал.1 от НК.

 

28-годишен пловдивчанин е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици. В събота, на ул. „Гладстон“, служители на Второ РУ засекли мъжа да носи пакетче амфетамин. Още от същото вещество открили и при претърсване в дома му. Експертна справка показала, че общото иззето количество наркотик е над 4 грама. След доклад на случая в Окръжна прокуратура – Пловдив на извършителя е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа.

 

Двама извършители на хулиганска проява се озоваха в полицията днес в Пловдив. Малко след 1 часа днес патрул на Шесто РУ реагирал на сигнал от тел. 112 за конфликт в игрална зала в квартал „Столипиново“. На място било установено, че посетители на 32 и 20 години нападнали с удари друг 28-годишен. Двамата мъже са с криминални прояви и осъждани. Задържани са за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано бързо производство по чл. 325, ал. 1 от НК.  

 

Бургас. Наркотици са иззели полицейски служители в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества на територията на Бургас. Служители на Първо РУ са проверили 28-годишен криминално проявен бургазлия и открили у него торбичка с 25 топчета със суха зелена тревна маса – марихуана, с общо тегло 20 грама. Служители на Пето РУ предприели процесуално – следствени действия в апартамент, обитаван от 25-годишна жена. Там били намерени около 70 г марихуана, метамфетамин, хероин, както и електронна везна. При обход в кв. „Сарафово“ служители на Пето РУ забелязали криминално проявените и осъждани 25-годишен и 28-годишна, от която било иззето бяло кристалообразно вещество – метамфетамин, с тегло около 20 грама. В квартирата, обитавана от мъжа, са намерени суха зелена листна маса – марихуана и бяло кристалообразно вещество – метамфетамин. Четиримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а срещу тях са образувани бързи полицейски производства.

 

Пазарджик. Мъж е задържан за притежание на дрога. Вчера следобед служители на полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“ извършили проверка на 32-годишен жител на квартала. У него намерили полиетиленово топче с неголямо количество суха зелена листна маса. При направения полеви наркотест съдържанието реагирало положително на синтетичен канабиноид. Работата по случая продължава.

 

Пътен инцидент. Тази сутрин, малко след 7.30 часа е получен сигнал в полицията за пътен инцидент в село Борован. По първоначални данни ТИР с чужда регистрация се ударил в къща в селото. Леко е пострадал и 27 – годишен мъж, който се е движел по пътното платно, а водачът е транспортиран в болница за преглед. Няма пострадали от живущите в къщата. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

17 сеп 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018