МВР

Пресцентър

 

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха в РУ-Силистра

Доброволците от новия випуск на Детското полицейско управление в Силистра гостуваха в РУ в областния град. Като домакин началникът на управлението, главен инспектор Траян Петров прие децата в кабинета си и ги запозна със своята работа.

По-късно доброволците се запознаха с  различните направления на полицейската дейност, униформите, отличителните знаци и служебната карта, с която се легитимира всеки служител на реда. Темата бе представена от инспектора в Детска педагогическа стая Ирена Мърова, която отговори на многобройните въпроси на любознателните си „колеги“.

Децата надникнаха и в кабинета на оперативната дежурна част, където видяха механизма на действие на Единния европейски номер за спешни повиквания 112, а от дежурния служител научиха кога и как могат да потърсят помощ от полицията. В маршрута им бяха включени още научно-техническата лаборатория, помещенията за временно задържане и за оказване на полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

Националната програма „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи. На местно ниво доброволци в нейното тазгодишно издание са петокласници от СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Силистра.

17 окт 2018

Благотворителен футболен турнир за купа „Емил Шарков“

Официално откриване на първенството - 18 октомври, четвъртък, 9 часа, Спортна зона, ул. „Околовръстен път“ 365 / ул. „Патриарх Герман“

 

За четвърта поредна година, на 18 и 19 октомври 2018 г. ще се проведе благотворителен футболен турнир „Емил Шарков“. Съорганизатори на първенството са Спортната асоциация на МВР и Фондация „Емил Шарков“. Участие ще вземат отбори от различни подразделения на МВР, както и доброволци. До момента участие в турнира са потвърдили 16 отбора. Мачовете ще се играят на игрищата на Спорна зона.

 

Благотворителната кауза е в полза на деца на загинали служители от МВР. Със средствата, събрани през миналата година, Фондация „Емил Шарков“ подпомогна провеждането на летни лагери за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР през юни и септември 2018 г.

17 окт 2018

Неутрализирана е организирана престъпна група за данъчни престъпления на територията на областите Пловдив и Бургас

При спецоперацията на ГДБОП и Специализираната прокуратура са иззети документи и над 150 000 лева, придобити от инкриминираната дейност; Повдигнати са обвинения на петима души

 

Участниците в групата са задържани при специализирана операция, проведена на 16 октомври от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура. За разкриването на престъпната им дейност съдействие са оказали експерти на НАП.

Според събраните данни, групата е сформирана през май 2015 г. с цел избягване установяването и плащането на задължения по ДДС при търговия с мобилни телефони.

По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени 18 адреса, иззети са документи, над 150 000 лева, придобити от инкриминираната дейност, изсушена тревиста маса, наподобяваща марихуана (това установява назначена експертиза). Извършени са и инвентаризации на търговски обекти за установяване на наличностите в тях и облагането им с данък.

С постановление на наблюдаващия прокурор от днес, 17 октомври 2018 г., на един от обвинените е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания накзателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за него. Той има двегодишна условна присъда, също за данъчни престъпления, чийто четиригодишен изпитателен срок не е изтекъл.

17 окт 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни. От българска страна в кампанията участват ГД "Борба с организираната престъпност" - МВР и Асоциацията на банките в България.

 

17 окт 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 17 октомври 2018 г.

 

Сливен. 1800 къса цигари без бандерол са иззети при операция срещу  незаконната търговия с тютюневи изделия. Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и участък „Надежда“  извършили проверка на лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от 65- годишен сливенец. В автомобила са намерени и иззети 1000 къса цигари от марката „ОМЕ“ и 800 къса цигари от марката „ММ“, без акцизен бандерол. По случая е образувано бързо производство.

 

СДВР. Служители на Трето РУ разкриха извършител на грабеж. На 1 октомври столичанка съобщила в полицията, че ден по-рано в автобус на градския транспорт непознат мъж издърпал от ухото й златна обеца, слязъл от рейса и избягал. В резултат от предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство е установен и задържан извършителят - 22-годишен, криминално проявен и осъждан за подобни престъпления мъж, от София. Откраднатата чужда вещ е намерена и иззета. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура. Задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Стара Загора. Досъдебно производство е образувано за извършено престъпление по чл. 235, ал. 1 от НК след като вчера в РУ-Чирпан   служители на местното ДГС съобщили за незаконна сеч на дърва от гора, в землището на с.Медово, община Братя Даскалови. При извършената проверка е констатирано, че са отсечени 73 куб. м дърва, а в близост е установен 56-годишен мъж от Пловдив. Работата по случая продължава.

 

Плевен. Вчера при проверка в имот в село Козар Белене са установени 22 засети в оранжерия растения от рода на конопа. В стопанска постройка на същия адрес е намерена оставена за сушене зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на марихуана. Общото иззето количество листна маса е около 23 кг.  Собственикът – 43-годишен, е разпитан и привлечен като обвиняем. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 а от НК. Уведомен е районен прокурор при РП - Левски. Работа по случая продължава разследващ полицай.

 

49-годишен мъж загина при пожар в апартамента си на 18-тия етаж в жилищна кооперация на ул. „Гренадирска“. в Плевен Сигнал за инцидента  постъпил в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен в 6:42 минути. На мястото на произшествието веднага са изпратени два противопожарни екипа. Огнеборците заварили задимяване и горене на последния етаж в тавански помещения, пригодени за гарсониера. При разчистването след загасяване на пламъците, в банята  е открито тялото на 49-годишен мъж. Причината за инцидента предстои да се установява. Уведомен е прокурор.

 

Монтана. Вчера след получената информация за разпространение на наливен алкохол без български акцизен бандерол, служители на РУ Вършец извършили проверка в частен дом, обитаван от 70-годишен мъж в с. Горна Бела Речка, при която в постройка зад къщата, са намерени 18 пластмасови шишета, с вместимост от 1 до 5 л, с прозрачна течност с мирис на алкохол. В присъствието на служители от Митническо бюро–Враца е измерено съдържанието и са отчетени 50 %. алкохол в течността. Общото количество на открития алкохол, за който не е заплатен дължимия акциз, е около 57 л, със 28,5 литра чист алкохолен градус. По случая е образувана преписка, срещу мъжа са предприети административно наказателни мерки от митническите служители.  съдържание

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

17 окт 2018

Информационен бюлетин - 16 октомври 2018

Операции срещу престъпленията с наркотици. Общо 13 души са задържани при полицейски действия територията на страната на срещу съхранението и разпространението на наркотични вещества. Вчера, криминалисти от ОДМВР - София и РУ - Ботевград извършили проверка на частен адрес в с. Литаково. От криминално проявения и осъждан обитател на имота са иззети електронна везна и около два грама суха зелено-кафява тревиста маса, реагираща на канабис. 24- годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Аналогична полицейска операция през вчерашния ден провели и служители на РУ - Самоков. В хода й полицаите извършили проверка на адрес в града, обитаван от криминално проявен и осъждан мъж на 25 години. Открит и иззет е найлонов плик с тегло около 50 грама, съдържащ зеленикаво-кафяви семена, реагиращи на канабис. Обитателят на адреса е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата. При специализирана операция в Плевен полицаи проверили 21-годишен от село Тотлебен. При личния му обиск били намерени 10 лилави хапчета, по негови данни - екстази. Малко по-късно, в същия район бил засечен и 20-годишен от село Садовец, който носел пликче с бяло кристалообразно, за  вещество - синтетичен наркотик пико, по думите на младежа. Нарушителите са задържани за срок до 24 часа. Уведомена е районната прокуратура, продължава работата по образуваните две бързи производства за престъпление по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 от НК. Отново вчера, при проверка на двама плевенчани, 17-годиша девойка и 21-годишен, служители на Първо РУ открили марихуана. Непълнолетното момиче предало доброволно три топчета със суха, зелена тревиста маса, за която споделила, че е около 3 г марихуана. Последвал личен обиск на младия мъж, у когото полицаите открили плик с около 1 г марихуана. За престъпление по чл. 354 а, ал. 1 от НК е уведомен дежурен прокурор в районната прокуратура. Младежите са задържани с мярка до едно денонощие. Работа по случаите продължава разследващ полицай. Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР - Враца  провели вчера специализирана операция в село Борован. В центъра на селото, в паркиран лек автомобил „Опел“, полицаите установили двама криминално проявени - 35-годишен мъж от село Сухаче и 33-годишен жител на село Чомаковци, общ. Червен бряг. При последвалото претърсване, в пригодени тайници в колата намерили опаковки с общо 17 грама зелена тревна маса – съцветия от рода на конопа. Водачът не е задържан по здравословни причини, връчена му  е призовка за явяване в качеството на обвиняем. Другият мъж е разпитан в качеството на свидетел. По случая е образувано бързо производство. Два вида наркотични вещества са открили полицаи от Търговище у млад мъж в хода на специализирана операция за ограничаване и противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества. От 25-годишния местен жител били иззети 3 г бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, и 50 г суха зелена тревиста маса, дала положителна реакция на канабис. На младия мъж е наложена полицейска мярка за задържане до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК. Вчера, полицейски служители на РУ - Гоце Делчев извършили проверка на 28-годишен жител на село Дебрен. От него иззели около 169,3 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис, а от обитаваната от мъжа къща в селото - 30,8 грама тревиста маса, също дала положителна реакция на канабис. Притежателят на наркотика е задържан за срок до 24 часа, а по случая - образувано досъдебно производство. Полицаи от Кюстендил задържали вчера 29-годишен младеж за притежание на наркотични вещества, проверката служителите извършили на ул. „Жан Жорес“ в града, иззетото наркотично вещество е 5.3 грама марихуана, видът му е установен с полеви наркотест. Започнато е досъдебно производство по   случая, уведомен е дежурен прокурор. Четирима били задържани при специализирана операция в неделя на територията на Пловдив. На бул. „Копривщица“ и ул. „Копривките“ служители на Второ РУ засекли криминално проявени и осъждани мъже, на 39 и 42 години, с общо над 3 грама марихуана и близо 7 грама амфетамин. В кв. „Столипиново“ колегите им от Шесто РУ заловили 38-годишен, който носел 3 пакетчета с хероин, а други 107 дози от наркотика открили в къща, обитавана от 45-годишен мъж с криминални регистрации и присъди. Четиримата пловдивчани били задържани за срок до 24 часа. С постановление на прокуратурата мярката за неотклонение на най-възрастния е удължена до 72 часа. По случаите са образувани бързи производства за престъпление по чл. 354а от НК.     

 

Пловдив. След навреме подаден сигнал и предприети бързи действия служителите на реда в Пловдив задържаха автор на домова кражба. Вчера, жителка на града позвънила във Второ РУ, непосредствено след като установила противозаконно влизане в апартамента си. Жената обяснила, че  между 10.30 и 13.30 часа била отключена входната врата и откраднати златни накити, парична сума и документи. Незабавно бил сформиран екип от районното управление, който започнал разследване съвместно с колеги от отдел „Криминална полиция“. Скоро бил засечен извършителят – 33-годишен столичанин, известен за подобни посегателства и осъждан. В ползвания от него автомобил служителите открили откраднатите от адреса на жената вещи и различни инструменти за преодоляване на заключващи механизми. Спрямо мъжа е взета 24-часова мярка за неотклонение. Работата по образуваното досъдебно производство продължава разследващ полицай. Предстои материалите да бъдат внесени в прокуратурата.

 

София-област. Нередовни акцизни стоки са иззети при съвместни проверки в Костинброд. На 15 октомври служители на районното управление провели полицейска операция съвместно с представители на НАП, Областна дирекция по безопасност на храните, Инспекцията по труда, Комисията за защита на потребителите, РСПБЗН и Общински инспекторат - Костинброд. В хода на операцията са извършени проверки на два търговски обекта - магазин за хранителни стоки и хотел. Установени и иззети са общо 190 литра алкохол, 584 къса цигари и 0.5 кг ситно нарязан тютюн, всичките без българки акцизен бандерол. За констатирани различни нарушения са съставени общо 10 акта. По случая е регистрирана преписка.

 

Видин. Вчера, 78-годишен жител на Грамада сигнализирал в РУ-Кула, че около 15.30 часа, в овощната си градина в землището на градчето, бил нападнат по неизвестни за него причини от свой 35-годишен съгражданин. Младият мъж му нанесъл побой с лопата. Пострадалият, сам потърсил помощ във видинската болница, медиците констатирали фрактура на ребро. 78-годишният е освободен, без опасност за живота, след подписан отказ за болнично лечение. 35-годишният е задържан с полицейска марка за срок до 24 часа. Работата по изясняване на случая продължава, в РУ-Кула е образувана проверка.

 

Ямбол. За броени часове служители от РУ - Ямбол разкриха кражба на пари. Вчера, около 14.10 часа, чрез тел. 112 в полицията постъпил сигнал, че на ул. „Хан Крум“ непознат, млад мъж е откраднал калъф за документи и 70 лева, собственост на възрастен жител на града. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия е установен извършителят на деянието – непълнолетен местен жител. Част от откраднатите пари са предадени на разследващите. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. Вчера, в село Слокощица, микробус „Мерцедес“, превозващ ученици, се е ударил в дворна ограда. Благодарение на реакцията на 54-годишния водач на микробуса няма пострадали и значими материални щети. Водачът е починал, предполагаема причина за инцидента е възникнал здравословен проблем. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, назначени са експертизи, уведомен е дежурен прокурор.

 

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол конфискуваха полицаи от Хасково.   Цигарите са намерени укрити в неработещ хладилник при проверка плевня в дом в с. Ангел войвода, обитаван от 40-годишен мъж. Шестте килограма тютюн са иззети от дом в с. Александрово, собственост на 59-годишен. Тютюневите изделия са предадени с протоколи, съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове, образувани са две бързи производства.

 

Снощи, в 23.30 часа, в РУ - Харманли постъпил сигнал за пожар в къща в с. Славяново. На място незабавно са изпратени спасителни екипи, заели се с потушаването на пламъците. След частичното овладяване на пожара, пожарникарите установили в една от стаите две тела - мъж на 80 години и съпругата му на 78 години. С тях е живеел и 54-годишният им син, който споделил, че бил на двора, когато пламнал пожара. Днес предстои повторен оглед за изясняване причините за пожара. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

 

Враца. Служители на РУ – Козлодуй предприели оперативни действия по сигнал, постъпил на 12 октомври - жител на града се оплакал, че от него е била открадната банкова и изтеглени 1100 лева. В хода на разследването полицаите разкрили, че деянието  е извършено от 16-годишен, криминално проявен и осъждано. Извършителят е задържан в РУ Козлодуй.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

16 окт 2018

Информационен бюлетин - 15 октомври 2018

ОДМВР-София. Двама мъже са задържани за отправяни закани. Около 15 часа на 13 октомври 21-годишен мъж от с. Джурово сигнализирал в полицията, че два часа по-рано негов съселянин му е отправил заплахи и закани с нож. Служители на РУ-Правец провели бързи оперативно-издирвателни действия, в резултат на които установили и задържали извършителя на деянието - криминално проявен и осъждан мъж на 39 години. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал.1 от НК.

В същото време от служители на РУ-Костенец бил задържан 43-годишен мъж от същия град по повод отправяни от него закани спрямо 40-годишен мъж от Момин проход. Сигналът бил подаден от потърпевшия на 12 октомври. По случая е образувано досъдебно производство.

Двама мъже са задържани във връзка с открити наркотици. В хода на проведена на 12 октомври полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества на обслужваната територия, служители на РУ-Своге извършили проверка на частен адрес в с. Заноге. В имота на селскостопанска постройка са открити и иззети 6 кг полусуха тревиста маса, реагираща на канабис. 53-годишният собственик е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

С полицейска заповед за срок до 24 часа за държане на наркотици е задържан и 34-годишен криминално проявен самоковец. Той бил проверен от служители на РУ-Самоков след получено оплакване от местна жителка, че опитва да влезе в саморазправа с нея и близките й. При извършения му личен обиск у извършителя било открито пликче с около 1.2 грама канабис и второ- с приблизително същото тегло, съдържащо бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство.

Плевен. Плевенчанин, подал фалшив сигнал за грабеж, е установен от служителите на реда. На 7 октомври, 27-годишният мъж сигнализирал в полицията, че около 3.20 часа, във фоайето на дискотека в областния град, непознат със сила и заплаха му отнел златен ланец с кръст и тегло около 20 грама. За случая бил уведомен дежурен прокурор и образувано досъдебно производство. В хода на предприетите бързи оперативни действия разследващите установили, че първоначалните данни, подадени от тъжителя, са недействителни. Изяснили, че мъжът се разгневил, след като бил изгонен от дискотеката, и решил да скрие накита, а за „грабежа“ да обвини служител на заведението. Златният ланец е открит в жилището на 27-годишния. Работата на разследващите продължава.

Пазарджик. Двама мъже, извършили серия кражби, са задържани в полицейския арест. През последните две седмици в РУ-Септември били получени няколко сигнала за кражби, извършени след проникване през незаключени прозорци или чрез взломяването им. Собствениците на жилищата се простили с 3400 паунда, ръчни часовници, мобилни телефони, златни накити. В една от къщите крадците отмъкнали дори и няколко бутилки марково уиски и цигари. Мъж от пазарджишкото с. Братаница, който работи в Септември, пък останал без портфейла си със 160 лева, който оставил без надзор в паркирания си незаключен автомобил. С разплитането на случаите се заели местните криминалисти и след няколко денонощия стигнали до самоличността на извършителите – мъже на 23 и на 19 години, с множество криминалистически регистрации. У тях са открити голяма част от откраднатите предмети, лични вещи и парите на жертвите. В жилището, обитавано от единия, полицаите открили и малко количество дрога. След 24-часовото им задържане, Районната прокуратура в Пазарджик е удължила срока им на задържане до 72 часа. Работата по случая продължава.   

Двама шофьори, предложили подкуп на полицаи, са задържани през изминалото денонощие. Случаите са установени по време на полицейска акция за контрол над водачите на МПС. В района на АМ „Тракия“ автопатрул при сектор „Пътна полиция“ спрял за проверка микробус „Форд“ с 60-годишен водач, от Перник. Униформените установили нарушение и предприели действия за неговото документиране. Тогава мъжът подхвърлил на една от седалките банкнота от 20 лева. Идентична била и реакцията на 41-годишен жител на гр.Съединение . Той бил засечен в с. Пишигово, докато шофирал л.а. „Рено“. Докато униформените съставяли фиш са констатираното нарушение, мъжът оставил на предния капак на служебния автомобил банкнота от 20 лева. И двамата водачи са задържани, а спрямо тях са образувани бързи производства.

Видин. Столичанин, седнал зад волана на лек автомобил след употреба на наркотици, е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 12 октомври около 22.25 часа, на ул.“Цар Симеон Велики“ в областния град, полицейски автопатрул подал звуков и светлинен сигнал за спиране на  „Мерцедес“ със софийска регистрация. Водачът продължил, като в движение през прозореца били изхвърлени няколко станиолени топчета. Униформените последвали колата и успели да я спрат на същата улица. Установена била самоличността на водача – 22-годишен от София, и спътниците му – двама 20-годишни от Видин. При тестване с техническо средство пробата на шофьора реагирала положително на канабис. Мъжът дал и кръвна проба за медицински изследване. При огледа на местопроизшествието разследващите открили 2,25 грама зелена суха листна маса в общо пет станиолени топчета. Тревата реагирала на канабис при полевия наркотест. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Враца. Към 3.10 часа вчера край с.Мраморен катастрофирал лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 50-годишен жител на с.Оходен, неправоспособен водач, който навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал лек автомобил „Форд“. Установено е, че 50-годишният никога не е притежавал свидетелство за правоуправление, а за последните 5 години Пътна полиция му е наложила глоби на обща стойност 4550 лв. Той е криминално регистриран, осъждан многократно включително и за шофиране без книжка. Водачът на „Фолксваген“-а е настанен  в болница, взета му е кръвна проба за алкохол. Тестът за алкохол на другия водач е отрицателна. Образувано  е досъдебно производство.

Кюстендил. В края на миналата седмица пред дискотека в Кюстендил е възникнал побой между клиенти. При пристигането на полицейския екип нападателите се разбягали, след кратко преследване двама са задържани, а на други 3-ма,с разкъсно-контузни по главите, е оказана помощ в ЦСМП. Служители на РУ-Кюстендил установили и другите участници в нападението, жители на кв. „Изток“. Всички те са известни на полицията с противозаконни деяния. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил за едро хулиганство. Уведомен е дежурен прокурор.

16-годишен младеж е задържан вчера от кюстендилски полицаи за притежание на наркотично вещество. При извършена проверка – в района на пазара, служителите на реда открили и иззели от него 11.59 г канабис. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Стара Загора. Към 19.55 часа на 13 октомври, в РУ - Казанлък е съобщено за сбиване в с. Енина. На място е установено, че малко преди това същия ден, на пл. "Енинска комуна" в селото е възникнало спречкване между 64-годишен мъж и 19-годишен младеж от същото село, при което младежът нанесъл удар с ръка в областта на лицето на мъжа. Пострадалият е настанен за наблюдение в МБАЛ - Казанлък със съмнения за комоцио, без опасност за живота, а извършителят е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.131, ал.1, т.1 от НК.

Кърджали. 36-годишен е задържан в РУ-Джебел за хулигански действия и нанесен побой. Инцидентът станал на 12 октомври около 14 часа в село Устрен. 36-годишният водач на автомобил спрял принудително кола, управлявана от 73-годишен, с който пътувала и 37-годишната му дъщеря. След кратка размяна на реплики 36-годишният нанесъл удари с юмруци на бащата и дъщерята. По първоначални данни личен мотив е причина за инцидента. Проверката по случая е по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс и се извършва от група „Охранителна полиция“ в управлението в Джебел.

Пловдив. В Шесто РУ е започнала предварителна проверка срещу 34-годишен пловдивчанин за причинена телесна повреда. Около 20.40 часа в петък служителите на реда реагирали на сигнал от тел. 112 за възникнал конфликт между двама обитатели на незаконни постройки на ул. „Крайна“ в квартал „Столипиново“. На място униформените установили, че 32-годишен мъж е ранен с нож в областта на корема от 34-годишния си криминално проявен и осъждан съсед. Пострадалият е настанен в болница, според лекарите няма опасност за живота му. Спрямо нападателя е взета 24-часова мярка за неотклонение. Работата по случая продължава.

Участник в битов скандал в село Бяла река е отведен в полицейския арест. Около 17 часа вчера на тел. 112 постъпил сигнал за скарване на адреса на 61-годишна местна жителка. Тя разказала, че 41-годишният й криминално проявен зет от Първомай дошъл в къщата, за да търси дъщеря й, с която се били скарали. След отказ да бъде допуснат, мъжът се разгневил и отправяйки закани за убийство нанесъл побой над съпругата си, по-малката й сестра и майка им. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в РУ – Първомай. По случая е образувана предварителна проверка за престъпление по чл 144, ал. 3 от НК. Същевременно срещу 61-годишната тъща е започнало бързо производство по чл. 216 от НК, за това че е причинила щета по управлявания от първомаеца микробус, хвърляйки камък.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

 

15 окт 2018

Информационен бюлетин - 14 октомври 2018 година

Бургас. Тази нощ, около 3.30 часа, в бургаското Пето РУ постъпило съобщение за пожар, възникнал пред входната врата на апартамент в жилищен блок в к-с „Зорница“. Огънят, предизвикан чрез подпалване на част от автомобилна гума, е потушен от екип на пожарната. Изгоряло е ел. табло, както и ел. инсталацията на входа, обгоряла е асансьорна врата на етажа. На мястото на инцидента е извършен щателен оглед, разпитани са свидетели. Задържан е 37-годишен бургазлия, чиято съпричастност към извършения палеж е в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Пътен инцидент. Сигналът за произшествие на столичния бул. „Владимир Вазов“ е постъпил преди 10 часа днес. Според първоначалните данни, след катастрофата между мотор на специализираното звено „Сигма“ и лек автомобил „Пежо“ с контузии е полицейският служител. Той е откаран за преглед в болнично заведение, тестван е за алкохол, пробата му е отрицателна. На място е извършен оглед, изясняват се причините за инцидента.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

14 окт 2018

МВР в медиите

Интервю на министър Младен Маринов пред вестник „Телеграф“

 - Г-н Маринов, как се чувствате вече като политик, а не като част от професионалното ръководство на МВР? 

- Аз още не се чувствам като политик, защото мина много малко време от раздялата ми с професионалната дейност. Продължавам да си работя това, което ме е касаело и като главен секретар, защото министъра трябва да е запознат с всичко, което се случва в страната, да се занимава и с обезпечаване основната дейност на министерството-опазване на обществения ред. В течение съм както за оперативната обстановка, така и за управлението на МВР от политическия кабинет.

- Първата критика към вас дойде от президента. Очаквахте ли го?

 - Няма да коментирам изявленията на президента. В нашата работа сме се научили да очакваме абсолютно всичко и винаги се подготвяме за най-лошото, за да се справим във всяка ситуация. Така че няма неочаквани неща за мен, но пак да подчертая-нито ще коментирам, нито имам право да коментирам изявленията на президента. Продължаваме да си вършим работата, а смятам, че тя е добра. Имаме подобрение по основни показатели, свързани с формиране нивото на престъпност в страната. Продължаваме с акцента върху насищане на малките населени места с полицейско присъствие. Знаете, че бяха формирани мобилни групи, а дирекция Жандармерия е укрепена с допълнително ресурс-общо около 1200 полицаи вече работят на терен. Разпределени са на цялата територия на страната. Ще работя в посока повишаване на мобилността на жандармерийските звена, а сега предстои да им бъдат раздадени автомобили, по европейска програма, както и на Гранична полиция и това именно ще подобри работата в малките населени места. Другият ми приоритет е пътната безопасност.

- Синдикатите не ви дадоха 100 дни толеранс, защото сте от системата. Това притеснява ли ви или ви амбицира още повече?

 - Не ме притеснява. Аз и не очаквам 100 дни толеранс. Той се дава на ново правителство, нашето не е ново. Аз съм човек от структурата и влизам на скорост.

- Синдикатите ви приеха спокойно, полицаите на терен ви одобряват. Още при номинацията обаче ви заляха буквално с помия и фалшиви новини. Кой го е страх толкова от вас?

- Обществото стана свидетел на редица операции, които засягат сериозни структури и сериозен контингент. Естествено те никога не стоят без да действат. Който работи, може да чуете всичко за него.

- Защо според вас премиерът избра вас за министър?

 - Това е негово решение.

- А как ви предложи да станете министър?

- В разговор.

- Вие мислихте ли дълго преди да отговорите?

- Естествено, че мислих, тъй като това за мен е сериозно предизвикателство и сами казахте, че очакванията на колегите, с които съм работил, са по-високи, тъй като съм бил един от тях, а и продължавам да съм такъв в мислите си. Това ме притеснява - свръхочакванията и дали ще отговоря на тях. Но ми дава увереност опита който имам и екипа, с който съм работил до момента. В края на краищата, политическото ръководство трябва да стъпи на добър професионален екип.

- Като казахте екип-ясно е, че ще спазите закона и ще обсъдите кандидатурата на новия главен секретар с премиера, ще съгласувате с президента. Но лично вие, на кой бихте се доверили за този пост, имате ли си фаворит?

 - Затруднен съм, тъй като са повече от 4-ма хората, които смятам, че могат да се справят.

- Но постът е само един, така че?

- Така е, но лично за себе си още преценявам всички плюсове и минуси. Ще предложа кандидатура на премира, когато е възможно, и ще продължим по процедурата.

- Какво ще натежи най-много при избора?

- Професионалните качества са ясни, те са задължителни. Ще търся такъв човек, който да умее да работи в екип и да консолидира около себе си всички главни директори, да намира начин как да координира техните действия, да организира добре работата и да е комуникативен и по отношение на останалите институции. Смятам, че това е изключително важно.

- Хейтъри постоянно заливат Фейсбук с твърдения, че нямате опит в разкриване на тежки криминални престъпления, тъй като голяма част от стажа ви е в охранителна полиция. Как ще коментирате?

- Преди да стана директор на СДВР не съм работил по тежки криминални престъпления, но съм работил полицейска работа, която е свързана с разкриването им. Тежките криминални престъпления не се разкриват само от един-двама оперативни работници, всичко е свързано с цялостна организация на работата. Ще го кажа просто - не всеки добър футболист, става добър треньор. Смятам, че трябва да имаш организационни, делови качества, които да те направят ръководител.

- Колко време работихте по аферите на бившите сватове Стайкови и Арабаджиеви преди да се пристъпи към операциите?

- Няма да ви кажа, за да не се разкриват определени доказателства. Това е работа не само на МВР, но и на прокуратурата, тъй като всичко, което ние правим трябва да е съобразено с Наказателния кодекс и НПК. МВР само по себе си не може да свърши тази работа, прокуратурата е водеща. Това е екипна работа.

-Кои са най-големите проблеми на полицаите, които работят на улицата и как ще ги решите?

 - Трябва да започнем от материално техническата база, която за полицаите които работят в сгради е оборудването, а за колегите на терен-екипировката, униформата и транспортните средства. Това са натрупани проблеми, които не могат да се решат дори в рамките на едно управление. Вече е започната работа. Например знаете, че дълги години не бяха изплащани парите за униформи. Сега те вече са изплатени. В процес е и снабдяване със зимни униформи. Правим всичко възможно да бъдат осигурени, но се сблъскваме с неща, които не зависят от нас. Знаете възможностите за обжалване на обществените поръчки. В крайна сметка, за мен е важно да се изберат качествени униформи. Когато полицая е оборудван и сигурен за собствената си безопасност, тогава може да гарантира и сигурността на гражданите. Естествено, ще работя и в подобряване на отношенията граждани-полицаи.

- Как, като знаете, че много хора са загубили доверие в полицията?

 - Доверието е взаимно, а полицаите трябва и да се обучават. Това е процес, който не спира с постъпване на работа, трябва да е и по време на преминаване на службата. Второ-трябва да се работи в посока на това гражданите да разберат, че когато полицай издава разпореждане, са длъжни да го изпълняват, а не да питат „Защо“, „Не може ли за мен да не важи“. Това в големите държави го няма.

- Неведнъж сте казвали, че много се ядосвате на служители, които чакат да стане 17,30 ч и да счупят изходите на МВР, за да си тръгнат. Това е манталитет, как ще го промените?

- Това трябва да стане с усилията на всички ръководители по всички нива. Важно е отгоре какво темпо се задава. Аз съм работил в структури, в които реално не съм имал работно време. Ръководил съм така и като главен секретар. Мога да ви кажа, че включително и тази нощ (б.р.вчера) съм водил разговори с директора на Стара Загора от 3 ч. след полунощ за взривения банкомат.

- Имало ли е случай някой да не ви вдигне посред нощ и после какво се случва?

 - Съвсем нормално е човек през нощта да спи, но когато е неотложно, винаги намираме начини да се свържем.

- Вече като политик-с какво сте склонен да правите компромис в работата и с какво не?

 - Не съм склонен да правя компромис с истината, защото, когато човек се придържа към нея, няма как да сгреши, дори в момента да не се оцени както трябва. Няма да правя компромис и с това служител да е безразличен към сигналите на хората, както и да няма адекватна реакция при опасни ситуации. Ще взисквам, а случаите които са критични, ще контролирам лично. Оборотите ще са високи.

- Това сигурно ще прозвучи като заплаха към някои, които не са свикнали да работят толкова?

 - Не, това не е заплаха. Не виждам заплаха в това, че ще накарам някой да работи.

- Какви бяха първите думи на семейството ви, след като разбраха, че ще ставате министър след 28 г. в МВР?

- Всичко се случи толкова бързо, че...Те обаче са свикнали. Винаги са ме подкрепяли и продължават да го правят. Казаха ми, че това за тях е важно, гордеят се и ще направят всичко възможно да са ми опора.

-По време на церемонията по встъпване в длъжност се развълнувахте много, щяхте да се разплачете. Какво ви накара да сте толкова емоционален, че чак колегите ви бяха втрещени, защото никога не са ви виждали така?

 - Кое може да ме накара да се развълнувам толкова ли, ами нещо, което ми е в сърцето. През целия ми съзнателен живот съм бил полицай. Напускането на такава служба винаги носи след себе си някакви емоции, а и в този момент си направих бърза ретроспекция колко съм лишил децата и семейството от присъствието си. Това е емоция, която в един момент избива. Колкото и на външен вид да изглеждам спокоен и уверен в действията си, всеки носи емоция, която не може да потисне, когато е дълбока и истинска.

 

28 сеп 2018

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха усилията си за стартиране на тази кампания.

Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

13 юни 2018