МВР

Пресцентър

 

27 сеп 2021

Без сериозни инциденти премина футболната среща между отборите на ПФК „Левски“ и ПФК „ЦСКА – София ”

Не са регистрирани напрежение и по-сериозни инциденти по време на вчерашната футболна среща между отборите на ПФК „Левски“ и ПФК „ЦСКА – София ” на Националния стадион „Васил Левски”. Не са допуснати нарушения на обществения ред и в столицата.

Столичната полиция предприе всички необходими мерки за обезпечаване на реда и сигурността в града. Посетителите на спортното събитие бяха проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове. На един от тях е задържано момче, носило  пиратки. В близост до стадиона е задържан и друг от феновете,  от когото е иззет забранен предмет. Преди футболната среща, при обход и извършена проверка на района униформените са открили и три сака с пиротехника.

 

 


СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с предстоящата футболна среща между отборите на ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Левски“

Преди, по време и след провеждане на спортната среща (26 септември от 16.30 часа на Националния стадион ”Васил Левски”) полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач.

Предприети са стриктни мерки за недопускане на фенове, които имат наложена  забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет. Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри).

Ангажимент по охраната на спортната среща имат  частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при евентуално възникнала необходимост.  За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона  - от 14.30 часа.

 

Във връзка с провежданото спортно мероприятие,  в следобедните часове  е възможно  да възникне временно затруднение в движението в централната градска част, уточняват от СДВР.

 

 


25 сеп 2021

Министър Бойко Рашков: Нямаме различия със сръбските колеги по отношение на сигурността и сътрудничеството ни на границата

Министрите на вътрешните работи на България и Сърбия Бойко Рашков и Александър Вулин обсъдиха въпроси от взаимен интерес, свързани с мигрантския натиск и възможността за облекчаване на трафика през граничните пунктове

Благодаря на министър Вулин за възможността да се срещнем и обсъдим въпроси от взаимен интерес – на първо място сътрудничеството ни границата. Обсъдихме мигрантския натиск, който безпокои страната ни и ще се отрази неминуемо и върху Сърбия, а това е притеснително и за сръбските колеги. Установихме, че нямаме различия по тази тема. Друг съществен въпрос е трафикът на тежкотоварните и леките автомобили, който тормози този и други гранични пунктове на страната ни и колегите от Гранична полиция положиха огромни усилия през лятото за преодоляване на проблемите. Обсъдихме една възможност, която може да реши частично проблема в други подобни години -  става въпрос за започнат преди 7-8 години строеж на нов ГКПП в района на Белоградчик и сръбската страна е в много по-напреднал стадий в изграждането на пътя, докато у нас строителството край с. Салаш е изоставено. Говорихме  за възможността за възобновяване на строителството, за да може оттам да преминават леки и лекотоварни автомобили, което би скъсило значително пътя към Белград от наша страна, както и  ще улесни пътуването на сръбските граждани към България. Така би се разтоварило значително движението през КГПП Видин и Калотина, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков на съвместен брифинг на българо-сръбската граница на ГКПП Калотина.

Министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин благодари на българския вътрешен министър за осъщественото посещение и за проявения интерес. „Между държавите ни няма отворени въпроси и двустранното полицейското сътрудничество е на високо ниво. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигрантски натиск. В сътрудничество с българските колеги можем поне малко да намалим мигрантската криза. Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще положим усилия мигрантския натиск да се усети в най-ниска степен.  В наш общ интерес за двете страни е транспортът на стоки да е по-бърз, лесен и безопасен, но не във вреда на контрола. Няма как заради по-бързата обработка, да намалим проверките за трафик на хора и наркотици.  Затова е необходимо заедно да решим как процесът да е по-бърз, но да не е за сметка на сигурността. Президентите ни Вучич и Радев договориха отварянето на още един граничен пункт и ще осъществим договореното от тях, като в близко време ще предоставим предложението ни на българските колеги, допълни още министър Вулин.

В края на срещата министър Бойко Рашков отправи покана към министър Вулин да посети България. В рамките на посещението на ГКПП Калотина, още с пристигането на пункта, вътрешният министър и директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов се срещнаха със служителите от дежурните гранични екипи и посетиха и българо-сръбския Контактен център за сътрудничество между органите на граничната охрана на Калотина.

 

 


24 сеп 2021

Приключиха Дните на безопасността на пътя

Пътна полиция с апел към водачите – предстоят минусови температури сутрин, шофирайте внимателно!

Дните на безопасността на пътя се проведоха в периода от 16 до 22 септември. Те са част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol и по този повод бяха реализирани редица инициативи, както от полицията, така и от държавни и неправителствени организации, и частни лица.

Акцентът тази година бе поставен върху разсейването, най-вече от страна на водачите, но и към спазване на правата и задълженията на  пешеходците като участници в движението по пътищата.

За времето на операцията са проверени близо 40 000 превозни средства, съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Установените в този период нарушения са 18 419.

По отношение на разсейването, констатирани са 366 случая, при които водачи са управлявали в нарушение на Закона за движение по пътищата, като са ползвали мобилно устройство  по време на управление на техните превозни средства. Установени са и 1 786 случая на неизползване на обезопасителни средства. 61 водачи са наказани за отнемане на предимство на пешеходец. 651 пък са случаите на нарушения, извършени от пешеходци.

Гл.инспектор Близнаков припомни, че във връзка с промените във времето и вече минусовите температури в сутрешните часове, шофьорите трябва да са изключително внимателни и да се движат със съобразена с метеорологичните условия скорост.

 


24 сеп 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин – 24 септември 2021

София. Мъж е задържан за нанесена телесна повреда на полицейски служител. На  13 септември, около 20.40 часа на метростанция „Сливница“, докато изпълнявал служебните си задължения, служител на сектор Метрополитен към СДВР бил нападнат от мъж с агресивно поведение. Нападателят – 28- годишен от село Минекьово, който нанесъл удар с юмрук и разкъсал униформеното облекло на полицая, бил задържан на място от пристигналите допълнителни екипи. След доклад на материалите по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131 от НК. Наложена му  мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

 

Хасково. Трима младежи са задържани за грабеж в РУ - Хасково, осъществен преди два дни. Тогава, двама от тях - на 15 и на 17 г., проникнали в дома на 82-годишен мъж в областния град и след като хвърлили одеяло на главата му, откраднали от него златен пръстен с тегло 35 грама. Като помагач на деянието е установен и 18-годишен, с чиято помощ те продали златното бижу в ателие в Димитровград за над 1600 лева. По-голяма част от получените пари са намерени в тях от криминалистите и иззети с протокол по заведеното досъдебно производство. Работата по случая продължава. Още един мъж, откраднал дарителска кутия е пренощувал в хасковския арест. Преди три дни е бил подаден сигнал за кражбата на кутията, оставената в магазин в комплекс „Веспрем“ в Хасково. В хода на издирвателните действия служителите установили, че 33-годишен откраднал дарителска кутия с 51 лева, които похарчил.

 

Плевен. Голямо количество цигари без бандерол иззеха плевенски полицаи. Тютюневите изделия са установени в автомобил и в жилища, обитавани от 49-годишен плевенчанин. Полицейските действия са в рамките на специализирана акция, проведена вчера. Около 8.00 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен проверили „Мерцедес“, собственост и управляван от 49-годишен. Той предал доброволно с протокол 210 кутии с цигари от различни марки. При последвало претърсване в дома му в Плевен и на друг обитаван от него адрес са иззети още 3690 кутии, всички без акцизен бандерол. Уведомена е Районна прокуратура - Плевен и е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 4 от НК. Работата по случая продължава.

 

Петима попаднаха вчера в ареста за наркотици. Снощи, към 21.55 часа, непосредствено преди полицейска проверка, младеж изхвърлил под автомобил полиетиленово топче. Установена е самоличността му – 15-годишен плевенчанин. Оказало се, че топчето, от което се освободил съдържа суха зелена тревиста маса. Топчета със същото съдържание предали 28-годишен и 32-годишен при полицейски проверки, извършени същата вечер. Отново вчера, но в град Искър, бил спрян лек автомобил „Рено Клио“. Тестът с техническо средство показал, че водачът - 18-годишен от село Горни Дъбник, шофира под въздействието на амфетамин и метамфетамин. Издаден му е талон за медицинско изследване, но нарушителят е отказал да даде кръвна проба. Спътникът му - 18-годишен от същото село, доброволно предал на полицаите полиетиленово пликче със зелена тревиста маса - дизайнерски чай по данни на младежа. На иззетите количества са назначени експертизи. Притежателите им са задържани за срок до 24 часа, за случаите е уведомена прокуратурата и по тях за започнати производства.

 

Кърджали. Притежател на наркотик и управлявал автомобил след употреба на дрога е задържан в РУ - Кирково. 29-годишен водач на „БМВ“ бил проверен вчера около 11,30 часа между селата Кирково и Домище. Тестът за наркотични вещества отчел положителен резултат за амфетамин. Издаден е бил талон за медицинско изследване и взета кръвна проба за химически анализ. При извършено претърсване в жилище в село Първица, обитавано от водача, бил намерен и иззет метамфетамин. Образувано е бързо производство за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотик и досъдебно производство за притежаване на високорисково наркотично вещество. Разследващи полицаи от РУ - Кирково продължават работата по случаите.

 

Пазарджик. Пиян водач се блъсна с колата си в кафе-аперитив във Велинград. Инцидентът възникнал вчера следобед на един от булевардите в курортния град. 64-годишен велинградчанин седнал зад волана на „Фолксваген“-а си след почерпка с алкохол. При движение на заден ход той загубил управление над возилото и се ударил в кафе-аперитив, собственост на друг велинградчанин. При удара не са пострадали хора, нанесени са щети на сградата. На мястото пристигнал автопатрул при РУ - Велинград и дежурна група за оглед на местопроизшествието. Пътните полицаи тествали шофьора с дрегер, а уредът отчел положителен резултат. Мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Тийнейджър, извършил грабеж, е установен от служители на полицейски участък „Изток“ при РУ - Пазарджик. На 21 септември в участъка постъпил сигнал от майка на 14-годишно момче. Жената заявила, че синът й бил нападнат от непознат младеж, който със заплахи отнел смарт часовник и избягал. С разследването на случая се заели служители от полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“. Не след дълго органите на реда установили, че извършител на грабежа е 16-годишен тийнейджър от село Мало Конаре. Часовникът бил предаден от него доброволно на органите на реда. По случая се води преписка, която ще бъде докладвана в районната прокуратура в Пазарджик.

 

Извършител на кражба е задържан от служители на полицейския участък в Брацигово. 60-годишна жена от брациговското село Бяга се оплакала, че е станала жертва на кражба. Докато била в ябълковата си градина в селото жената се простила с дамската си чанта. В нея тя съхранявала портмоне с дебитни карти, мобилен телефон, лични документи и сумата от 70 лева. При проведеното разследване по „горещи следи“ служители от местния участък задържали извършителя - 44-годишен жител на село Бяга. Той предал откраднатите вещи, документи, телефон и част от паричната сума. Случая е докладван на Районната прокуратура.    

 

Служители от РУ - Велинград разследват случай на пътен инцидент с починал пешеходец. Вчера рано сутринта в полицейското управление в курорта бил получен сигнал за прегазен човек. Към мястото, указано в сигнала, незабавно били насочени екипи на РУ-Велинград и участъка в Сърница. На около километър и половина на пътя от Сърница, по посока за Велинград, униформените открили тяло на мъж. Установена е самоличността на починалия, а при огледа е изяснено, че е бил блъснат от моторно превозно средство. Тялото е транспортирано за аутопсия в отделение по съдебна медицина. Предприети са действия за изясняване на инцидента, издирване на водача и моторното превозно средство. По случая се води досъдебно производство.

 

Кюстендил. Вчера в РУ - Кюстендил е образувано досъдебно производство за незаконен добив на подземни богатства. При съвместна проверка на служители от МВР и Министерство на енергетиката в частен имот в землището на с. Невестино е открита и иззета техника за пресевна дейност. За случая е уведомен дежурен прокурор.


24 сеп 2021

Информационен бюлетин - 23 септември 2021

София. В Трето РУ е задържана 23-годишна от Велико Търново за притежание и разпространение на наркотици. На 2 септември, около 20.30 часа на бул. „Сливница“ служители на Трето РУ спрели млада жена със съмнително поведение.  В хода на проверката била установена самоличността й, а при обиск у нея била намерена и иззета бяла плочка твърдо вещество. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е амфетамин, с тегло 99.89 грама. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, задържаната е привлечена като обвиняема по чл. 354 а от НК. Наложена й е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Бургас. Полицейски служители от Четвърто РУ-Бургас предприели действия за установяване на извършител на грабеж от 49-годишен бургазлия, осъществен около 8 часа на 19 септември в к-с «Меден Рудник». Бързо е изяснено, че извършителят е 33-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, който е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа. Работата по случая продължават служители на Четвърто РУ–Бургас.

 

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление - Средец във връзка с взломна кражба на : тример за трева, два телевизора, два мобилни телефона, аудио – уредба, дамски принадлежности и др., собственост на 38 годишна жена от с. Зорница, извършена в периода от 15.08.т.г. до 22.09.т.г., е установен и задържан извършителят на престъплението –  24-годишен криминално проявен мъж от същото село. Той е направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Средец.

 

Плевен. Четирима са задържани за кражба на люцерна. Разследването на полицията започнало непосредствено след постъпил рано сутрина вчера сигнал в РУ Долни Дъбник. 47-годишен съобщил,  че е установил кражба от имота му – люцерна от 7 дка негова земя в землището край града в местността Долна бара били окосена и извозена. При проведените оперативни действия служители от Второ РУ–Плевен изяснили и задържали тримата извършители – на възраст 15, 22 и 34-години, жители на плевенското село Дисевица. Фуражната култура е открита в двора на 26-годишен в  Дисевица, която е иззета и предадена на собственика срещу разписка. Проведени са разпити на свидетели. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195, ал.1, т.4 от НК. Сезирана е прокуратурата. Работата по случая продължава.          

 

Хасково. Цигари без бандерол иззеха полицаи от РУ Харманли. Към 11.20 часа на 21 септември, на АМ “Марица“ в посока София, те проверили пътнически автомобил „Мерцедес“, шофиран от 61-годишен жител на кърджалийското с. Драганово. В багажа на 53-годишен пътник от с. Ястребово служителите открили 400 къса безакцизни цигари, които собственикът предал с протокол.

 

Перник. 45 растения от рода на конопа са иззети при акция на служители от ОДМВР-Перник. На 21 септември полицаи от сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР и колегите им от Криминална полиция при РУ – Радомир проверили гориста местност в ковачевското с. Калище. На място са установени и задържани 30-годишен столичанин и 39-годишен жител на гр. Божурище. Открити и иззети са 45 растения от рода на конопа с височина до 2, 5 м. Двамата са се движели с лек автомобил „Мерцедес“ с регистрационни табели от друго моторно превозно средство. Мъжете били задържани за срок до 24 часа с полицейска мярка. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 „в“, ал. 1 от НК и работата продължава под надзора на прокуратурата.

 

Благоевград. Сигнал за отнет лек автомобил бил получен в РУ- Гоце Делчев. Според информацията, в нощта срещу 22 септември изчезнал лек автомобил „Сеат Толедо“, паркиран отключен и с ключ на таблото в с. Ново Лески, община Хаджидимово. След предприети незабавни издирвателни действия колата била открита изоставена в землището на селото. Работещите по случая полицейски служители установили, че извършителите са двама 17-годишни младежи от Гоце Делчев. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Пазарджик. Пореден случай на незаконна сеч разследват полицаи от РУ-Велинград. Вчера следобед в полицейското управление бил подаден сигнал от служители на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик. В местност в горския фонд, стопанисван от ДГС-Селищеq лесничеите открили общо 38 дънери на иглолистни дървета, отсечени без позволително и немаркирани с контролна горска марка. На мястото пристигнала дежурна група при РУ-Велинград, извършен бил оглед, а по случая било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите незабавни действия били установени извършителите - 40-годишен мъж от велинградското с. Побит камък и 47-годишен жител на Сърница. Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура.  

 

Извършител на кражба от заложна къща е установен и задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. На 24 август, в управлението бил получен сигнал от служителка на заложна къща в областния град, която съобщила за клиент, заложил смартфон. След като получил сумата от залога, той поискал смартфона под предлог, че му е необходимо преди да тръгне да види един номер. Вземайки устройството, той бързо се измъкнал от помещението и избягал. В резултат на предприетото разследване, криминалистите от полицейското управление в областния град влезли в дирите на 27-годишния жител на пазарджишкия квартал „Изток“. Той е задържан, а мобилното устройство е иззето.   

 

 

Варна. Мъж на 31 години,  от с. Тутраканци, у когото униформените от Общинска полиция открили наркотични вещества, е задържан в ареста на Първо РУ. Направената експертна справка показала, че той е държал в себе си метамфетамин. По случая е образувано бързо  производство и е докладвано на прокуратурата.

 

Стара Загора. На 21 септември към 23.15 часа, при полицейска проверка  на  АМ “Марица” в района на 16-я километър, бил спрян лек автомобил, управляван от 40-годишен мъж. Униформените установили, че колата превозва дрехи, обозначени като оригинални без съгласието на правопритежателя на търговските марки. Иззети са 86 артикула от различни марки. В РУ-Чирпан е започнато досъдебно производство по чл. 172, б.б, ал.1 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


23 сеп 2021

Информационен бюлетин - 21 септември 2021

София. Служители на Седмо РУ установиха и задържаха 39-годишен мъж за нанесен побой. Действията по разследването били предприети, след като на 12 септември 29-годишен мъж потърсил помощ в полицията - бил нападнат от непознат, след удар с юмрук в лицето паднал на земята. От нараняването в главата мъжът получил черепно мозъчна травма. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите на Седмо РУ влезли в дирите на извършителя. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура, на задържания е повдигнато обвинение по чл. 129 от НК.

29-годишен рецидивист е задържан за извършен грабеж. Действията по разследването започнали през август тази година, когато възрастна жена потърсила помощ в полицията -  излизайки от подлеза на метростанция „Вардар“,  непознат мъж я блъснал и й отнел златно синджирче. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, бил установен и задържан нападателят, вече осъждан за грабеж. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура и мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

София област. Извършители на две престъпления бяха задържани след бързи действия на полицията в Сливница. Работата по първия случай започнала след сигнал от жител на града, че докато отсъствал от дома си, от една от стаите е била извършена кражба на мобилен телефон. Броени часове по-късно извършителят на престъпното деяние бил разкрит и задържан в ареста на районното управление. 22-годишният криминално проявен и осъждан мъж от същия град предал отнетата чужда вещ. По случая е образувано бързо производство.

Към 13.50 часа вчера жител на с. Хераково съобщил в полицията, че след произвеждане на изстрел неизвестен извършител е причинил смъртта на куче от неопределена порода. След оглед на местопроизшествието по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325Б, ал.1 от НК. След бързи оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Сливница установили и задържали извършителя на деянието- на 49 години, адресно регистриран в София. Иззета е пневматична пушка. Действията по разследването продължават.

Велико Търново. Служители на полицейското управление в Елена разследват незаконен лов, извършен в землището на с. Костел. Вчера около 3 ч. охранител на ловно стопанство подал сигнал в полицията – докато обхождал ловното стопанство установил лица, които извършвали незаконен лов на едър дивеч, задържал единия от бракониерите. Пристигналите на място полицейски екипи  установили самоличността на заловения – 51-годишен от с. Бяла паланка, общ. Твърдица, известен на полицията и осъждан. При извършения на местопроизшествието оглед униформените открили останки от кошута, както и неустановена марка огнестрелно оръжие, за които задържаният не притежавал необходимото разрешително. В хода на продължилото разследване по образуваното досъдебно производство е установена и съпричастността към деянието на 29-годишен местен жител, неизвестен до момента на полицията. Той също е задържан. Установено е, че законно притежава огнестрелно оръжие. Двамата са привлечени, като обвиняеми. Работата по документиране на случая продължава.     

Стара Загора. Досъдебно производство е образувано в Първо РУ- Стара Загора след получен сигнал за кражба на  близо 18 000 лева от частен дом в с. Хрищени. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия е установен извършителят – 16-годишно момче. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около извършеното престъпление  продължава под  наблюдението на прокуратурата.

Видин. На 20 септември около 17 часа по пътя Видин-Рупци полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Поло“ с видинска регистрация. Последвалата справка установила, че 55-годишният водач – жител на областния град, е неправоспособен и никога не е имал шофьорска книжка. Управляваното от него превозно средство било с поставени регистрационни табели, предназначени за друго превозно средство. По случая  е образувано досъдебно производство.

 

 


21 сеп 2021

Информационен бюлетин - 20 септември 2021

София. Служители на Трето РУ предотвратиха грабеж и задържаха нападателя. На 17 септември, малко след полунощ, 49-годишен мъж бил нападнат от непознат в центъра на София. След като непознатият му нанесъл удари в областта на главата, се опитал да му отнеме златен синджир. Намиращ се в близост полицейски патрул предприел незабавни действия и предотвратил грабежа. На място е задържан 37-годишен, осъждан за грабеж, отведен е в районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 199 от НК. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура на мъжа е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Столични полицаи задържаха пиян водач. На 18 септември, около 21.50 часа в ж.к. „Люлин“, за проверка бил спрян лек автомобил „Мерцедес“. 45-годишният шофьор бил тестван с техническо средство, което отчело положителен резултат за употреба на алкохол - концентрация над 1.2 промила. Мъжът бил задържан за срок до 24 часа. След  доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 343Б от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Служители на Седмо РУ установиха и задържаха 39-годишен мъж за нанесен побой. Действията по разследването били предприети, след като на 12 септември 29-годишен мъж подал сигнал в полицията, че е бил нападнат от непознат, който му нанесъл удар с юмрук в главата. Пострадалият паднал и си ударил главата в земята, което довело до черепно-мозъчна травма. След проведените оперативно-издирвателни действия, е установен и задържан 39-годишен мъж. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура. На задържания е повдигнато обвинение по чл. 129 от НК.

Хасково. Мъж и жена са задържани за нанасяне на телесна повреда. На 18 септември към 14.45 часа на спешния телефон постъпил сигнал, че на булевард „Съединение“ мъж нападнал таксиметров водач. Изпратеният на място автопатрул изяснил, че пострадалият е отказал услугата заради агресивното държание на клиента и го помолил да напусне автомобила. В този момент мъжът извадил нож, нападнал го и му нанесъл порезни рани в областта на ръката и крака. Незабавно е сформирана група за издирването му и в хода на полицейските действия, 49-годишният познайник на органите на реда от Хасково и съпровождащата го 53-годишна жена от София били задържани след скандал с друг таксиметров шофьор, който сигнализирал в полицията. Двамата са заловени при слизане от поредното такси в района на улица „Кърджалийска“. Полицаите са намерили и ножа, използван от мъжа, скрит в района на центъра. Работата по случая продължава, извършват се процесуални следствени действия за пълното и цялостно доказване на престъпната им дейност. Образувано е досъдебно производство.

 

По „горещи“ следи за кражба от магазин са установени две момичета в Димитровград. На 17 септември собственик на бакалия сигнализирал в полицията, че две девойки откраднали литър алкохол. Не след дълго 13-годишните момичета били открити и отведени в управлението, признали са за стореното. На следващия ден бил установен и млад мъж, задигнал алкохол от витрина на магазин. Случката се е разиграла в 5 часа сутринта пред магазин в града - 27-годишният откраднал 2 бири и побягнал, но бързо бил заловен от полицейските служители.

 

Трима са задържани за наркотици в РУ - Хасково. На 17 септември криминалисти от управлението проверили трима мъже в областния град. У първия, на 34 години, открили 7 сгъвки чай за пушете с тегло 3 грама. Последвали проверки на 19-годишен, от когото иззели сгъвга с 0,5 г метамфетамин, и на 17-годзишен – у когото намерили грам пико. Тримата били задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. По същото време криминалисти от управлението в Харманли намерили в землището на с. Върбово 39 засети растения от рода на конопа с различна височина. Направеният полеви наркотест е реагирал на марихуана. Работата по случая продължава.

 

Габрово. В рамките на полицейска акция срещу наркоразпространението, проведена на територията на областния град, е задържан криминално проявен мъж. При обход на гориста местност, криминалистите засекли 36-годишен жител на село Рязковци, който в момента полагал грижи за 57 растения от рода на конопа. При извършено претърсване в дома му е намерена и иззета суха зелена листна маса с тегло 8 грама, която реагирала на  марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. За притежаване на наркотици в Плевен е задържан 28-годишен. Мъжът бил спрян за проверка  на улица в областния град на 17 септември и при обиска от него униформените иззели саморъчно свита цигара – канабис. Последвало претърсване на обитаван от него адрес, където били намерени: две найлонови свивки и три стъклени буркана, съдържащи суха зелена тревиста маса; три съцветия и буркан, натъпкан със същото наркотично вещество; пластмасова кутия, съдържаща бяло кристалообразно вещество; друга кутия с бяло кристалообразно вещество; електронна везна; шест банкноти с номинал 100 лв. и други  четири - с номинал 50 лв. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354, ал.3, т.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура - Плевен. 28-годишният е задържан за срок до 24 часа. По случая продължава работа разследващ полицай.

           

На 18 септември, към 22.40 часа, в полицията в Пордим бил подаден сигнал за инцидент в една от махалите на града. Според първоначално установените факти от пристигналия на място полицейски екип, група мъже пристигнали в района с таксита, започнали да заплашват с убийство и да хвърлят бутилки по улиците и дворовете на живеещите, след което отново с таксиметрови автомобили се оттеглили. В резултат на предприетите незабавни оперативни действия били задържани четирима – на възраст от 17 до 22 години. Като съпричастни към деянието в полицейския арест попаднали още четирима жители на Пордим – на възраст от 17 до 48 години, и 41-годишен от с. Одърне. Уведомен е дежурен прокурор в Районна прокуратура - Плевен. В рамките на образувано досъдебно производство ще се изясняват мотивите за хулиганската проява, както и ролята на всеки един от задържаните

 

90 килограма тютюн без акцизен бандерол са открили и иззели плевенски полицаи. На 18 септември около 07.00 часа на първокласен път Е-83, в района на село Гривица, униформени спрели лек автомобил "Дачия Логан". След установяване на самоличността на водача – 42-годишен от Плевен, и на спътника му  -  19-годишен от село Буковлък, е предприето претърсване на колата, от багажника на която полицаите иззели пет черни полиетиленови чанти, натъпкани с нелегалния тютюн. За срок до 24 часа е задържан 19-годишният. Други 10 кг от същата нередовна стока били иззети при проверка на  паркинг на улица в гр. Левски. Тютюнът бил поставен в найлонови пликове, предаден е доброволно от собственика – 19 –годишен от Буковлък.  За случаите е уведомена прокуратурата. Образувани са две досъдебни производства за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, а работата по документирането на случаите продължава.

 

Стара Загора. Извършител на домови кражби е задържан при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу собствеността, проведена на 16 и на 17 септември от служители на РУ - Казанлък. За посегателствата, извършени предходните дни, в районното управление са образувани досъдебни производства. В резултат на полицейските действия е установено, че в дните 14-15 септември 25-годишен е откраднал от три жилища в града: мобилен телефон и 155 лева; 60 лева и дебитна карта, чрез която изтеглил парична сума; 70 лева. Извършителят е задържан за срок до 24 часа.

 

Сливен. Задържан извършител на домова кражба и констатирани нарушения – това са резултатите от специализирана операция на участък „Градец“ – РУ - Котел. Акцията за противодействие на конвенционалната престъпност е проведена в края на миналата седмица в селата Градец, Медвен, Пъдарево, Катунище и Мокрен. В хода на действията, полицаи предприели действия по сигнал за кражба на вещи от частен имот в село Пъдарево. В резултат издирването е установен и задържан извършителят - криминално проявен 45-годишен мъж от село Мокрен. Направил е пълни самопризнания, като е върнал откраднатите вещи. По време на операцията са констатирани 14 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата на община Котел.

 

Криминалисти на РУ - Нова Загора работят по кражба на вещи от лек автомобил. Сигналът постъпил на 18 септември в 23.05 часа -  около 40 чифта маратонки от различни марки били откраднати от лек автомобил „Мерцедес Спринтер“, паркиран пред дома на собственика в града. По подозрение за извършената кражба е задържано 16-годишно местно момче. Работата по случая продължава, извършват се оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия.

 

Пазарджик. Велинградски полицаи задържаха извършител на вандалска проява. В събота в полицейското управление на курортния град бил получен сигнал от собственик на къща за пробити няколко дупки във фасадата на сградата и повредени каменен цокъл и стъклопакет. На местопроизшествието бил извършен оглед, а служители на районното управление предприели разследване. Не след дълго те задържали 45-годишен велинградчанин като извършител на посегателството. По случая е образувано досъдебно производство. 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


20 сеп 2021

МВР в медиите

Кампании

За първия учебен ден децата на загинали и пострадали служители получиха по 700 лева от МВР

 

Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Подпомаганите от благотворителната инициатива 88 деца получиха по 700 лева за 15 септември. Финансовата подкрепа за първия учебен ден е утвърдена вече от години традиция, възможна благодарение на всички дарители, които засвидетелстват своята ангажираност с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, даряващи ежемесечно средства от заплатите си.

Благодарим на спомоществователите, които са опора в ежедневието на децата, претърпели тежката загуба на родител.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.


13 сеп 2021

България е основен двигател в най-новата европейска кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация #BlindBetting

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора с финансовата подкрепа на EMPACT стартират кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация. #BlindBettingе реализирана от изцяло български екип и се провежда под надслов „Не залагай съдбата си на карта“.Целта е да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в престъпните мрежи по трафик, както и към разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.
#BlindBetting включва два видеоклипа, брошура и плакат, създадени от българска рекламна агенция и под режисурата на едно от най-големите имена в рекламната и филмовата индустрия в България и извън нея – Валери Милев. Символиката в превенционните материали представя най-популярния начин за склоняване на млади момичета и въвличането им в експлоатационните мрежи на трафикантите – метода „loverboy“. Жертвите, водени от мечтите си за по-добър живот, залагат на сляпо, а дори понякога и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че друг ще печели от продажбата на телата им. Изборът им води до насилие, зависимост, срам и страх. Пътят назад е труден, но жертвата трябва да знае, че има хора, които ще са там, за да ѝ помогнат да се възстанови и отново да поеме контрол над живота си.
Кампанията ще се разпространи на територията на 26 европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство. Всички рекламни материали са адаптирани на официалните им езици са им предоставени за ползване.
На територията на България #BlindBetting ще протече на два етапа– от 28.06 до 31.07.2021 г. и от 18.10 (Европейски ден за борба с трафика на хора) до 30.11.2021 г. Първият етап е насочен към превенция на потенциалните жертви на престъплението – млади момичета и жени от различни социални класи, с различно образование и семейна среда, тъй като всяка една от тях би могла да попадне в ситуация на трафик – без оглед на възраст, социален статус и образованост. Вторият етап е адресиран към ползвателите на сексуални услуги, особено в страните, в които тази дейност е легализирана. Целта е да се повиши тяхната информираност по отношение на трафика на хора, както и ангажираността им в борбата с тази престъпна дейност.
ГДБОП и НКБТХ изказват благодарност на всички партньори - над 20 правителствени и неправителствени организации в България, сред които министерства, агенции, дирекции,  представители на частния сектор, с които споделяме еднакви ценности и се борим за реализирането на общи цели. Всички те изявиха желание и готовност да се включат в #BlindBetting и безвъзмездно да предоставят своята подкрепа за каузата, разпространявайки превенционните материали според възможностите си. С тяхна помощ ще разширим кръга от социално-ангажирани бизнеси и институции с оглед мултидисциплинарното и всестранно противодействие на престъплението трафик на хора.
Активно поддържаме идеята за публично-частните партньорства като един от начините за отстояване на гражданска позиция и за успешно противодействие на трафика на хора, но също и на всяка друга престъпна активност, застрашаваща бъдещето на цялото българско общество. 


28 юни 2021

Подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Участващите в благотворителната кампания на министерството 89 деца получиха по 400 лева за Великден; на шест от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 800 лева

Каузата да дарим грижа и внимание на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари продължава да ни обединява, независимо от трудностите, пред които обществото ни се изправя през последната година. Благородните жестове в дни на изпитания отново осигуриха възможност за предоставяне на финансова подкрепа на децата, споделящи обща съдба.

Със средствата, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, 89 деца бяха подпомогнати с по 400 лева по повод Великденските празници. По традиция, част от финансовите средства бяха заделени и за завършващите средното си образование – през 2021 г. шестима зрелостници, момичета и момчета от София, Плевен, Пловдив и Сливен, получиха по 800 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2020 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа. По случай пролетните празници за тях бяха осигурени по 300 лева, а на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

 


23 апр 2021

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020