МВР

Пресцентър

 

23 яну 2018

Стартира проект “ИНВЕСТИЦИИ ЗА БЕЗОПАСЕН РЕГИОН: ОКРЪГ ГЮРГЕВО И ОБЛАСТ РУСЕ“ (ISR)

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР в качеството си на бенефициент 2 от 30 март 2017 година изпълнява проект “Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), e-MS код ROBG-135 в партньорство с Окръжен съвет Гюргево.
Заедно с партньорите по проекта, на пресконференцията днес присъстваха главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, областният управител на Русе Галин Григоров, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, Валентин Колев, зам.-областен управител на Русе, старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе, Лили Ганчева, изпълнителен директор на „Еврорегион Данубис“,  а от румънска страна Лучеиян Корозел, земестник-председател на Окръжен съвет Гюргево, Нику Мърдале, директор на Дирекция Европейски проекти и ЕС, Мируна Ефтимиу, зам.-директор на същата дирекция и ръководител на проекта, подполковник Раду Ковач, първи заместник на главния инспектор на Окръжен инспекторат на извънредните ситуации Гюргево.
На срещата бяха официално представени екипите от българска и румънска страна, които ще управляват и реализират проекта.
Това е четвъртият пореден проект, по който работят партньорите от Русе и Гюргево. Той е финансиран по Програмата INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата допустима стойност на проекта е 5 843 603,20 евро , от които 85% от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - съфинансиране от националните бюджети на двете държави.
Целите на проекта са: подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион; повишаване на ефикастността на действията при извънредни ситуации на отговорните за това власти до края на проекта; модернизация на съществуващите пожарни аварийно-спасителни служби и оборудването на спасителните екипи, работещи в еврорегиона.  
Основните дейности, които ще бъдат реализирани от българска страна са: ремонт и реконструкция на сградите на Първа РСПБЗН-Русе, заедно със всички законоустановени съпътстващи дейности – оценка на инвестиционния проект, строителен надзор, обзавеждане, доставка на компютърна техника и офис оборудване; изработване и разпространение на материали за информираност и публичност. От румънска страна: строителство на гараж за пожарни автомобили, пункт за периодична техническа проверка, работилница за техническо обслужване и ремонт, адекватно оборудван полигон за симулиране на реални полеви условия за обучение на служители и парамедици, съблекални, стаи за почивка, административни помещения и т.н. Предвидено е и закупуването на подвижна работилница за поддръжка и ремонт на пожарни автомобили /оборудване за проучване и оценка на рисковете, за спасяване от враждебна среда и в други специфични произшествия/.

 

 

Плевенски полицаи задържаха 31-годишен от Червен бряг за извършено тежко криминално престъпление

Наложена му е мярка „задържане за 72 часа“

За часове криминалисти от ОДМВР – Плевен и РУ Червен бряг задържаха извършител на убийство. На 22 януари към 8:20 часа чрез тел. 112 в полицията постъпил сигнал за мъж с прободна рана, който търси помощ в аптека в град Червен бряг. Незабавно на мястото е изпратен автопатрул. Полицаите намерили безжизненото тяло на пострадалия във фоайето на аптеката. Установена е самоличността му – 52-годишен от Червен бряг. Пристигналият на местопроизшествието медицински екип констатирал смъртта му, настъпила от кръвозагуба. Според първоначалната информация, мъжът бил прободен на улица в града  минути преди обаждането на спешния телефон Незабавно били предприети оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, осъществени под ръководството на окръжен прокурор по образуваното досъдебно производство. В резултат на това, в автобус, на път към София, бил заловен извършителят – 31-годишен от Червен бряг.
Първоначално той бил задържан в полицията за срок до 24 часа по Закона за МВР. Плевенската окръжна прокуратура го е привлякла като обвиняем по чл. 115 от НК. На 23 януари, с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен, той е задържан за срок до 72 часа. Разследването по случая продължава.     

 

23 яну 2018

58-годишен мъж е задържан по подозрение в изготвяне на неистински документи

Полицейските действия са проведени под надзора на прокуратурата

 В хода на проведена вчера специализирана операция, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Силистра са извършили претърсване в дома на 58-годишния местен жител. На адреса са намерени и иззети бланки за годишни технически прегледи, застрахователни полици, включително и чуждестранни, холограмни стикери и др. Установени са компютърна конфигурация, ламинатор, гилотина за рязане на хартия, лаптоп и принтери. Иззети са електронни носители на информация. 

58-годишният мъж, срещу когото към момента на производство са дела за идентична дейност, е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Силистра.

23 яну 2018

Пет високотехнологични наркооранжерии са разкрити от криминалисти на ОДМВР-Добрич

Резултати от спецоперация, проведена под наблюдението на прокуратурата, на територията на област Добрич

Специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението е проведена в началото на месеца. В нея участваха криминалисти на ОДМВР-Добрич и служители на Специализираното тактическо звено за бързи действия Варна, Зоналното жандармерийско управление Варна и ГПУ Генерал Тошево. Извършени са оперативно- издирвателни и процесуално следствени действия на 25 адреса и пет моторни превозни средства. В хода им са установени общо пет високотехнологични оранжерии за отглеждане на канабис - две в с. Победа и по една в селата Дъбовик, Змеево и Бобовец. От там са иззети 250 растения от рода на конопа с общо тегло 80 кг. Открита е и сушилня от висок клас с 20 кг суха тревна маса, реагираща на полевия тест на наркотичното вещество канабис. Иззети са и 110 грама от наркотичното вещество амфетамин, както и два газови пистолета и боеприпаси. Задържани са общо 21 души, чиято съпричастност към престъпната дейност се изяснява.

В рамките на операцията са задържани и двама служители на електроразпределителното дружество, които по първоначални данни са манипулирали уредите за отчитане на електроенергията в помещенията. По този начин била отчитана по-ниска консумация на потребения ток. В тази връзка са образувани и 6 досъдебни производства за престъпления по чл. 234в, ал. 1 от НК.

Работата по документирането на материалите продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Полицейската операция е продължение на проведена аналогична операция през месец ноември 2017 г., когато бе задържан криминално проявеният С.С. От жилището му  в Каварна бяха иззети 500 г канабис и 50 г метамфетамин и кокаин.Отново в град Каварна, на 23 ноември м.г., при предприето претърсване на частен имот криминалистите откриха  високотехнологична наркооранжерия и от нея бяха иззети 31 растения от рода на конопа. Бе задържан 40-годишният А.Н. На двамата мъже бяха наложени мерки за неотклонение задържане по стража, а по-късно Окръжният съд им наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на  8 000 лева.

 

22 яну 2018

Гранични полицаи откриха трима чужденци в товарен автомобил на ГКПП Капитан Петко войвода

На 21 януари на граничния пункт пристигнал за влизане в страната товарен автомобил „Рено“, превозващ бяла техника за Литва, с водач полски гражданин.

При извършената от гранични полицаи проверка с газ-анализатор са отчетени завишени стойности на въглероден двуокис в товарната част. Установено е, че пломбажното въже на ремаркето е скъсано на около два метра от десния край преди вратата. В товарната част на камиона са открити трима души – мъж и жена афганистанци, и иранец. Нелегалните пътници са задържани в ГПУ-Свиленград.

Уведомени са гръцките гранични власти на ГКПП – Орменион и Тристранния контактен център на  ГКПП - Капитан Андреево. По случая е образувано бързо производство за незаконно преминаване на границата срещу тримата, открити в товарния автомобил. 

Полският гражданин е разпитан като свидетел по случая и освободен.

22 яну 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 23 януари 2018

Варна. В резултат на бързи и адекватни оперативно – издирвателни действия,  служители на ОДМВР – Варна разкриха извършителите на тежко криминално престъпление. Повдигнати са обвинения на непълнолетно момче от Варна, извършило убийството на 53-годишен мъж. Установено е, че непълнолетният е имал малолетен съучастник, който не може да носи наказателна отговорност. Сигналът за открито тяло на мъж в района на пазара в ж.к:“Вл. Варненчик“ е е подаден в полицията на 21 януари,  около 8.30 часа. Пристигналият на място екип е установил саоличността му и е извършил първоначалния оглед. Извършената аутопсия е потвърдила първоначалната версия за извършено тежко криминално престъпление. В хода на предприетите оперативно – издирвателни и процесуално – следствени действия и съдебни експертизи, разследващите са събрали данни и установили извършителите на престъплението. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването са под надзора на Окръжната прокуратура – Варна. На непълнолетния са повдигнати обвинения по чл. 116, ал.1, т.6 и 11 от НК, задържан е с прокурорско постановление за 72 часа.

Две жени са задържани в полицията за кражби. На 21 януари в полицията постъпили два сигнала за кражби на два куфара с лични вещи, документи, дрехи, мобилен телефон и пари. Деянията били извършени в интервала между 9.45 и 10 часа на Летище – Варна. В хода на проведените действия са задържани извършителките - М.Й./24 г./ и В.Г./30 г./,  и двете от Кубрат, добре познати на органите на реда и осъждани. По случая са образувани досъдебни производства, материалите са докладвани в Районната прокуратура – Варна и на двете задържани са повдигнати обвинения по чл. 194 от НК.

Видин. 68-годишен мъж от село Бела, нанесъл побой на 90-годишната си майка след употреба на алкохол, бил задържан вчера в 18.00 часа в ареста за срок до 24 часа. Сигналът в полицията подал случайно преминаващ по улицата жител на селото. Работата по случая продължава.

Монтана. На 36 – годишен мъж е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство, а съдът му е наложил наказание – задържане за 4 денонощия в поделенията на МВР. На 22 януари, около 13.40 часа, Е.И./36 г./ от Берковица, във видимо нетрезво състояние, нахлул в сградата на местна гимназия и започнал да заплашва охраната – настоявал да получи диплома за завършено образование. Успял да влезе и в една от класните стаи, където насочил агресията си към учителя и зам.-директора на гимназия. Благодарение на навременната намеса на полицейски екип, той бил задържан и били предотвратени по-сериозни последици от недопустимото му поведение.  С предизвикателното си поведение той не само попречил за провеждането на нормален учебен процес, но и уплашил децата, които станали неволни свидетели на агресивното му поведение.  

Пловдив.  Двама са задържани с наркотици в хода на специализирана операция от служители на РУ-Карлово. В неделя в полицейския арест попаднали жители на Калофер, на 30 и 35 години. По време на проверката по-младият изхвърлил на земята пакетче с амфетамин, а 35-годишният опитал да се отърве от други две пакетчета с подобно съдържание. Срещу мъжете са започнали бързи производства под наблюдението на районната прокуратура. Ден по-рано полицаи от Хисаря иззели три топчета със съмнително съдържание от 37-годишен столичанин, посетител в местен хотел. Експертна справка показала, че веществата са канабис и хашиш.  По случая е образувано досъдебно производство.

Мъж е в болница след като бил блъснат от влак тази сутрин. Сигналът за инцидента е получен в полицията минути преди 7 часа - между селата Златитрап и Кадиево пътнически влак е ударил странично мъж, който вървял в близост до релсите. Пострадалият – 74-годишен жител на Стамболийски, е настанен в болница с наранявания по краката. По предварителни данни той е с увреден слух и не е реагирал на звука от приближаващата железопътна композиция.

Стара Загора.  25 – годишен мъж е задържан с прокурорско постановление за 72 часа за грабежи. В рамките на разследването е установено, че Г.З. от с. Дълбоки е извършил три грабежа през миналата година и един - през януари тази година. При три от извършените деяния - на 13, 14 и 21 декември, чрез използване на физическа сила, той отнел дамски чанти с пари, документи и мобилни телефони. При последното деяние, извършено на18 януари, Г.З. отново нападнал жена и отнел раницата й с документи и пари. По случаите в Първо РУ били образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл.198 от НК. След полицейския арест, с постановление на прокуратурата, мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Работата по документиране и доказване на цялостната му престъпна дейност продължава.

София. Служители на Седмо РУ разкриха извършител на кражба. Действията по разследване стартирали през месец януари миналата година, когато бил подаден сигнал в полицията, че от стая в студентското  общежитие е откраднат преносим компютър. В резултат на проведените  оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия, в рамките на образуваното досъдебно производство, бил установен и задържан извършителят на деянието - И.О./25г./ от Айтос. Откраднатата вещ е открита  и върната на потърпевшата. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура на 25 – годишния извършител е наложено административно наказание на основание чл. 218 б от НК.

Ямбол. За час служители на РУ- Стралджа разкриха кражба на мобилен телефон. Сигналът в полицията подал възрастен мъж вчера в 11.10 часа. В резултат на навременно предприетите действия криминалистите установили извършителката – 33 - годишна жена. Инкриминираната вещ е намерена и върната на собственика по надлежен ред.  Работата по образуваната преписка продължава.

Шумен. Над 400 кг контрабанден тютюн са иззели служители на ОДМВР – Шумен. Акцизната стока е открита в два автомобила, спрени за проверка край преславското село Веселиново.  Вчера, малко след 5 часа сутринта, полицейски екип, който работел по безопасността на движението в селото, забелязал Ауди „А4“ и Форд „Фокус“, които се движили един след друг. След като забелязали патрулния автомобил, водачите рязко намалили скоростта на движение. Подозрителното им поведение на пътя станало причина униформените да ги спрат за проверка, при която в купето на форда открили множество черни чували с тютюн. Оказало се, че багажникът на аудито също бил пълен с акцизна стока. На място пристигнали и служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към областната дирекция и техни колеги от Велики Преслав. При извършения оглед било установено,че шофьорът на форда Г.П. /30г./ от Гоце Делчев превозвал 350 кг тютюн без акцизен бандерол. , а М.М. /38г./ - 90 кг от същата контрабандна стока. Тютюнът е иззет. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа.  За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата. Работата по случая продължава.

Враца. Други 333 пакета с нарязан тютюн, без български акцизен бандерол са иззети и от полицаи на РУ-Бяла Слатина. Вчера, в района на кооперативния пазар в града, те спрели за проверка лек автомобил  “Опел“, собственост на жител на плевенското село Буковлък. В колата униформените открили и контрабандната стока. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.

ПБЗН. Сигнал за пожар в заведение в столицата е подаден тази сутрин малко след 5.40 часа. Веднага на място са изпратени 3 пожарни автомобила с 12 огнеборци. Огънят е потушен. Няма пострадали. По първоначални данни са изгорели 500 кв.м площ. Работа по изясняване на причините за възникналия инцидент продължава.

 

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

23 яну 2018

Информационен бюлетин - 22 януари 2018

Велико Търново. Задържан е водач на товарен автомобил, неизпълнил полицейско разпореждане и ударил униформен служител. Вчера в 12,37 часа на тел. 112 е получен сигнал за употребил алкохол водач на товарен автомобил «Мерцедес», който пътува в посока Гурково – Велико Търново. Служители на Пътна полиция установили камиона в района на Прохода на Републиката. Водачът не спрял при многократно подадените звукови и светлинни сигнали, малко по-късно спукал гума, спрял, но отказал да изпълни полицейските разпореждания. Вместо да излезе от автомобила и да представи документи за самоличност, той извадил от кабината метален лост и ударил в главата единия от униформените служители. Пострадалият е настанен във великотърновската болница с комоцио. Водачът – 38-годишния Д.С., гражданин на Беларус, е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. При задържането е оказал съпротива и е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство и кръвна проба. Той също е прегледан в Спешна помощ. Установено, е че има фрактура на ръката. По случая е започнато бързо производство за престъпление по чл.131, Ал.2 от НК. 

 

46-годишен мъж от В. Търново е обвинен в умъртвяване на домашното си куче. Тази нощ в 02,20 ч. на тел. 112 е получен сигнал от 40-годишна жена от с.Хотница, която живеела на семейни начала с мъжа. На място бил изпратен полицейски екип. При проверката станало ясно, че същата вечер К. К.,  криминално проявен и осъждан,  е умъртвил животното. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325Б, ал. 1 от НК.   След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен в качеството на обвиняем.

 

Пловдив. В резултат на бързи и професионални действия полицаи от Хисаря задържаха мъж, буйствал и нанесъл щети в жилищна кооперация вчера.  Според получената около 18.40 часа информация, 33-годишен местен жител в неадекватно състояние нахлул въоръжен с нож в дома на баща си, унищожавайки входните врати на неговия и други два съседни апартамента. След като бил неутрализиран, без да има пострадали, криминално проявеният и осъждан извършител е отведен в полицейския арест. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Пловдив, образувано е бързо производство по чл. 216 от НК.

 

В полицията в Раковски са задържани петима автори на поредица вандалски прояви в нощта срещу неделя в с. Белозем. 24-часовата мярка за неотклонение е взета спрямо 18-годишен, трима 17-годишни и 16-годишен, всички от Пловдив. При проведените полицейски действия е установено, че момчетата нанесли сериозни материални щети по лек автомобил „Фолксваген“, на който счупили предно обзорно стъкло и странично огледало и изкривили тавана и една от вратите. Освен това причинили увреждания по входната врата, прозорец и фасадата на сградата на жп гарата в селото и разбили външното тяло на климатик на съседно заведение за бързо хранене. Срещу извършителите е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК, под наблюдението на районната прокуратура.

 

София. Служители на Трето РУ установиха извършителка на кражба. На 6 януари столичанка заявила в Трето РУ, че от жилището й на ул. „Доктор Калинков“ е извършена кражба на дамската й чанта, съдържаща лични документи и дребни вещи. В резултата на предприетите оперативно- издирвателни дейности е установена извършителката - К.М./22г./, от София. Откраднатите вещи са намерени и върнати на собственичката. Събраните по случая  материали са изпратени в Софийска районна прокуратура. 

 

Сливен. Към 11.30 часа на 20 януари от Центъра за спешна помощ в Нова Загора е получен сигнал за възникнал инцидент с пациент, който ударил дежурния  фелдшер.  С.Х. /20 г./от Нова Загора е задържан, уведомена е Районна прокуратура-Нова Загора. По случая е образувано бързо производство за причиняванена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

 

Кърджали. 30-годишен е задържан за незаконно притежаване на три вида наркотици. В хода на специализирана операция за противодействие на разпространението на наркотици, разпоредена от директора на ОД на МВР и проведена в събота, било извършено претърсване в жилището на мъжа в Кърджали. В жилището полицаите открили 126 грама марихуана, 22 грама хероин и 58 таблетки синтетична дрога. Видът на наркотичните вещества е установен с тестове. Дрогата е иззета и е на съхранение в РУ-Кърджали. Притежателят ѝ е задържан за срок до 24 часа в управлението. Образувано е бързо производство по чл. 354а, ал.3 от НК, работата продължава сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в дирекцията и разследващ полицай. Второ бързо производство за незаконно притежаване на наркотици е образувано в РУ-Кърджали след проверка на 24-годишен в събота около 20,30 часа в областния център. Полицаите открили суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. Младежът е задържан в полицейското управление в Кърджали и работата по случая продължава разследващ полицай.

 

Кюстендил. Досъдебно производство за притежание на наркотични вещества е започнато в края на миналата седмица в РУ-Дупница срещу 18-годишен жител на Сапарева баня. Той пътувал в лек автомобил, който бил спрян за проверка от полицаи на ул. „Орлинска“ в Дупница. При проверката у 18-годишния И.Г. са открити опаковка с канабис и още една - с кокаин. И.Г. е задържан за 24 часа в ареста на РУ-Дупница.  Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. За случая е уведомен дежурен прокурор.

 

24-годишен мъж е пострадал при сбиване в заведение в Кюстендил в нощта срещу събота. Той е настанен в кюстендилската болница с временна опасност за живота. Служителите на РУ- Кюстендил са установили другите двама мъже, участвали в сбиването. Единият е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

 

Досъдебно производство е започнато в РУ-Кюстендил вчера срещу 36-годишния Е.В.  Полицаите го спрели за проверка и открили в автомобила му 5600 къса цигари без български акцизен бандерол, уведомен е дежурен прокурор.

 

Пазарджик. Близо 13 000 къса цигари без бандерол са иззети от полицаи от ОДМВР. При полицейска операция, проведена  на територията на областния град, служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ проверили апартамент, чийто собственик Я.А./62г./ от Пазарджик съхранявал с  търговска цел  цигари от различни марки, всичките без бандерол. Открити са общо 12 780 къса тютюневи изделия. Мъжът е задържан в ареста, а срещу него е образувано полицейско производство. По същото време полицаи от участъка в Батак извършили проверка в къщата на 73-годишния С.А. , където открили около 5 кг сух нарязан тютюн без акцизен бандерол. Стоката е иззета, а спрямо възрастния мъж се води бързо производство.      

 

Автор на два грабежа е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. Сигнал за първия случай бил получен на 16 януари около 22 часа - на улица в града 43-годишната К.Н. била нападната от непознат. Мъжът успял да отмъкне дамската й чанта с лични документи, мобилен телефон, златен накит и сумата от 270 лева. На следващата вечер, отново в района на същата улица, нападателят издебнал 50-годишната Д.Р. от Пазарджик, като опитал да й отнеме мобилния телефон, но жената оказала съпротива, мъжът се уплашил и избягал. С разплитането на случаите се заели криминалисти от РУ-Пазарджик. След няколкодневна упорита работа те попаднали в дирите на извършителя - 32-годишния Г.Б. от ихтиманското с. Вакарел. Мъжът е задържан в ареста, а спрямо него се води полицейско производство.

 

Петима извършители на домови кражби са задържали полицаите от управленията в Септември и Пазарджик. Преди малко повече от месец неизвестен разбил прозорец и проникнал в къщата на 40-годишен от Белово. Мъжът се простил с няколко златни накита, съхранявани в жилището му. В резултат на проведеното разследване криминалисти от РУ-Септември задържали 43-годишната М.Д. от Белово. През изминалата седмица неизвестен прескочил през оградата на имот в с.Дебращица, собственост на 60-годишен от Пазарджик и отнел от постройка в двора домакинска техника. Местните полицейски инспектори се заели със случая и не след дълго в полезрението им попаднал С.М./54г./ от същото село. Откраднатите електроуреди били открити у него и предадени обратно на собственика.

Най-дръзка била кражбата от къщата на 37-годишната П.К., жителка на пазарджишкото с. Мало Конаре. През уикенда неизвестни проникнали в дома й през незатворен прозорец на банята и изнесли телевизор, златни накити и сумата от близо 10 000 евро. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, по „горещи следи“ били заловени жителите на същото село В.Г./18г./, В.П./18г./ и техен 17-годишен съучастник. При задържането, у единия от младежите криминалистите открили топче наркотично вещество-синтетичен канабиноид. Тийнейджърите са задържани в ареста, работата по случая продължава.

 

Бургас. Досъдебно производство по чл. 333 от НК /унищожаване или повреждане на имущество със значителна стойност, чрез взрив/ е образувано в ОДМВР – Бургас след инцидент тази нощ, към 3.30 часа, при който са нанесени материални щети на златарско ателие на ул. „Фердинандова“ в града. На мястото са извършени огледи, установено е, че в ателието няма проникване и не е извършена кражба. Счупени са стъкла, както на златарското ателие, така и на близко разположени обекти и на предното стъкло на лек автомобил, паркиран в района. Няма пострадали хора. По случая са назначени експертизи, иззети са записи от видеокамери, извършват се разпити на свидетели. Процесуално-следствените действия продължават под прякото ръководство на Окръжна прокуратура – Бургас. 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

22 яну 2018

Информационен бюлетин - 21 януари 2018

Стара Загора. Шестима мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа в РУ – Чирпан. Вчера сутринта бил получен сигнал, че в село Черна гора, общ.Братя Даскалово, неизвестни взломили прозорец на къща и влезли в нея. Там набили 57- годишният собственик и откраднали мобилен телефон, DVR, захранване за видео камери и други вещи. В резултат на проведените незабавни оперативно – издирвателни действия криминалистите установили и задържали извършителите – шестима мъже от селото, на възраст между 22 и 36 години. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1 от НК.  

 

Разград. Трима криминално проявени и осъждани мъже са задържани от служители на ОДМВР-Разград за откраднати цигари от магазини. В хода на оперативните действия, в които се включили и служители на ОДМВР- Силистра, било установено, че тримата се  укривали в тутраканско село. Четири кражби били извършени от началото на януари в исперихските села Конево, Лудогорци, Малко Йонково и Здравец. След разбиването на търговските обекти са откраднати над 110 стека цигари от различни марки. При последвалите процесуално следствени действия станало ясно, че тримата извършили кражби и на територията на община Тутракан. Задържани са двама братя - И.Р./46 г./и З.Р./42г./ от Павликени, и 47-годишният Х.Р. от варненското село Бенковски. Работата по случая продължава.

 

Пътен инцидент. Пловдив. 62 – годишен велосипедист е загинал при пътен инцидент. Сигналът бил подаден снощи, около 18.30 часа. По първоначални данни на път ІІ-56, между Раковски и село Стряма, лек автомобил „Форд  Мондео", управляван от 33 - годишен мъж, движейки се с несъобразена скорост, блъснал движещият се пред него велосипедист. В резултат на удара 62- годишният мъж загинал на място. По случая е образувано досъдебно производство.

        

 

          

21 яну 2018

Информационен бюлетин - 20 януари 2018

Стара Загора. Вчера, около 15.40 часа, служители на РУ - Гълъбово се отзовали на сигнал за извършваща се кражба на дърва от общински фонд в землището на село Мусачево. В резултат на предприетите бързи действия, на място са установени и задържани трима мъже - С.Ч. /52 г./ и Ф.Ч. /34 г./, жители на село Долно Осеново, общ. Симитли, и И.М. /24 г./ от село Сенокос, обл. Благоевград. Наложени са им полицейски мерки за срок до 24 часа. Нанесените щетите са в процес на изясняване. Започнато е бързо производство за престъпление по чл. 195 от НК.

 

Бързо производство за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК е започнато срещу В. Г. /60 г./ от Казанлък. Вчера, около 14.00 часа, той бил засечен от служители на районното управление в града да шофира лек автомобил „Ауди“, който не е регистриран по надлежния ред. Водачът е задържан в РУ - Казанлък за срок до 24 часа. 

          

Служители на старозагорското Второ РУ задържаха мъж, седнал зад волана под въздействието на наркотични вещества. Управляваният от И.И. /33 г./ лек автомобил „Фолксваген Кади“ бил спрян за проверка вчера в 11.40 часа, на ул. „Войвода Стойно Черногорски“ в областния град. Тестът на старозагореца с техническо средство отчел положителен резултат за употреба на амфетамин. Нарушителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство по 343б, ал. 3 от НК.

 

Търговище. Мъж загуби живота си при катастрофа на пътя София – Варна. Сигналът за инцидент в участъка при км 245+790, на територията на община Търговище, постъпил в полицията около 21.35 часа вчера. Според първоначалните данни, водачът на „Сузуки Суифт“ с варненска регистрация, при движение на прав пътен участък, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в правомерно движещ се лек автомобил „Фолксваген Голф“ с монтанска регистрация. При удара на място е загинал 47-годишен варненец, пътувал в първия автомобил. Двамата водачи, 28-годишни, правоспособни, са настанени за лечение в болница в Търговище с множество наранявания. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

20 яну 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.
       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017

Кампания „Не бъди финансово муле!“

Информационната превантивна кампания е инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на „финансови мулета“ са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава „финансово муле“?
Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
„Финансовите мулета“ са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори „финансовите мулета“ да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Република България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като „финансово муле“, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират „финансови мулета“?
Набират става по два основни начина:
1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:
- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр . "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Кои лица най-често стават „финансови мулета“?
Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?
Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:
Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?
Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?
Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.

05 апр 2017