МВР

Пресцентър

 

19 апр 2019

Няма по-достоен отговор за работата на институциите от резултатите, които те показват

Премиерът Бойко Борисов благодари на служителите, участвали в операциите по задържане на организирана престъпна група, занимавала се с телефонни измами, на ОДМВР-Смолян, Ловеч и СДВР за задържани извършители на тежки криминални престъпления

В рамките на национално съвещание на  ръководството на МВР, което се провежда в ГД „Национална полиция“, бяха представени презентации от последните успешни реализации за противодействие на  престъпления, свързани с телефонните измами, както и с трафика на наркотици. На първия панел от работния формат присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев. 

Тези операции не можеха да се случат без активното и изключително добро  взаимодействие между институциите, заяви заместник – главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта важната роля на правоохранителните органи на Румъния и Евроджъст, с помощта на които бе идентифицирана и задържана организираната група за телефонни измами. Гешев уточни, че е предприет различен подход на работа в противодействието на този вид престъпления, с който се цели  обхващане на цялата престъпна структура от най-ниското до най-високото ниво. Съзнавайки огромната социална цена, която плащат жертвите на телефонни измами, прокуратурата насочи  усилията си и към превантивни действия, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той  обясни, че с безвъзмездната помощ на трите национални телевизии са изготвени два клипа на тази тематика, които бяха представени пред  участниците на съвещанието.

Задържаното голямо количество наркотици също доказва не само постигнатото добро взаимодействие между институциите, но и професионализма на ГДБОП, Агенция „Митници“ и Прокуратурата – операциите бяха проведени при строга конфиденциалност, бе уточнено по време на презентацията.

Няма по-достоен отговор за работата на институциите от резултатите, които показвате, заяви премиерът Бойко Борисов, който се обърна с благодарност и към служителите на ОДМВР-Смолян, Ловеч и СДВР, работили усилено за установяването и задържането на извършителите на тежки криминални престъпления. Свършихте изключително добра работа, продължавайте да работите на пълни обороти, с тези думи министър-председателят се обърна към ръководния състав на МВР.

 

 

Започна кампанията "Виждам те. Виждаш ме", целяща намаляване на инцидентите между велосипедисти и камиони

Деца от 51 СУ „Елисавета Багряна“ от столицата се поставиха на мястото на водача на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата, когато те са на велосипед. Това е част от започналата днес кампания „Виждам те, виждаш ме“, на която партньор е отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Учениците бяха запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, с основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Разбраха и че най-добрият подход, когато искат да пресекат улицата, било пеш или на велосипед, а по нея се движи камион, е да осъществят задължително визуален контакт с водача му.
„Днешният урок е, за да се научите да заставате от страната на другите и по този начин да изградите умения да се пазите по-добре. Запомнете, че на пътното платно има място за всички, но тези места са определени и всеки трябва да се движи там, където му е разрешено“, обясни смисълът на кампанията инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.  Тя припомни, че велосипедистите до 12 години трябва да се движат по тротоарите, а не по платното, освен ако не са с придружител над 16 години. Инспектор Ботева припомни и правилата за движение на по-големите велосипедисти - вдясно на платното за движение, а ако искат да се движат по тротоара или пешеходната пътека, те трябва да слязат от колелото и да го бутат.
“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. “Програмата е част от цялостната политика на компанията за намаляване на индидентите на пътя. Съвременните технологии, системите за активна и пасивна безопасност в автомобилите могат да помогнат много. Но според официалната статистиката на глобално ниво 90% от катастрофите се дължат на човешка грешка. Затова вярваме, че повишаването на информираността и обученията на различните групи участници в движението по пътищата е изключиелно важно”, обясни Карин Йохансон, Управител на Волво Груп България. Според управителя на партниращата логистична компания Транспрес, Веселин Стоянов, безопасното движение е споделена отговорност и подобен вид инициативи, в които участват бизнесът, образователните институции, контролните органи и обществото, ще помогнат кръгът да бъде затворен и жертвите на пътя на намалеят.
Кампанията ще продължи поетапно и в други градове на България. За да може да се отговори на интереса, в рамките на проекта се търсят шофьори на камиони, които да станат доброволци-обучители.

 

 

19 апр 2019

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с предстоящото футболно дерби

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящата футболна среща  от първа професионална лига  между отборите на ПФК ”ЦСКА- София“ и ПФК „Левски” на 20 април /събота/ от 17.15 часа на Национален стадион ”Васил Левски”.
Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Ангажимент по охраната на спортната среща имат  частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост. 

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 15.15 часа, добре е зрителите да се възползват от тази възможност, за да не се получи струпване пред входовете на стадиона в последния момент, призовават от СДВР. Напомняме, че на 7 август в Държавен вестник бр.65/2018  са обнародвани последните  промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

 Във връзка с провежданото спортно мероприятие,  в следобедните часове  е възможно е да възникне временно затруднение в движението в централната градска част.

19 апр 2019

Двама са задържани за производство и съхранение на наркотични вещества

Мъжете са арестувани при операции срещу наркоразпространението, проведени от криминалисти на ОДМВР- Плевен и Враца

Вчера сутринта в района ж.к „Сторгозия“ криминалисти от Второ РУ – Плевен са установили и задържали 18-годишен от село Крушовица. При извършения обиск у него е намерен полиетиленов плик със суха зелена тревиста маса, по негови данни - марихуана. В хода на процесуално-следствените действия в дома му в селото криминалистите открили наркооранжерия, обособена в таванско помещение. В палатка, оборудвана с техническо съоръжение за вентилация, осветление, влагомер, термометър и изкуствени торове, са намерени 26 саксии със засадени в тях зелени растения от рода на конопа. От пристройка до гараж са иззети електронна везна и полиетиленов плик със суха зелена тревиста маса. Наркотичните вещества и оборудването са иззети. Назначени са експертизи. Младежът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „в“, ал.1 от НК. Полицейските действия продължават под ръководството на прокурор от РП – Плевен.

В хода на предприето от служители на ОДМВР-Враца разследване е извършено претърсване  в частен дом и прилежащи стопански постройки във врачанското село Оселна, собственост на 43-годишен мъж от село Зверино, криминално проявен и осъждан. На различни места  в имота са намерени  иззети 8 полиетиленови топчета и плик, съдържащи семена от рода на конопа и три сухи растения от същия род.  В  друг имот в селото, собственост на същия мъж,  са електронна везна, 4  полиетиленови топчета и  13 пликчета суха листна маса, които при извършеният полеви наркотест реагират на канабис. По случая е образувано  е досъдебно производство за престъпление по чл.354а, ал.3 от НК, а мъжът е задържан в полицейския арест. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

19 апр 2019

Криминалисти от РУ-Троян разкриха извършител на тежко криминално престъпление

За убийството, извършено преди 3 години, с постановление на Окръжна прокуратура - Ловеч за срок от 72 часа е задържан 29-годишен мъж от Троян

 

На брифинг с участието на директора ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов, ръководителя на Окръжната прокуратура Валентин Вълков  и началника на РУ-Троян гл. инспектор Радостина Петкова бяха изнесени подробности около разкриването на  убийство, извършено през 2016 година.  Окръжният прокурор припомни случая, при който в средата на януари 2016 г. за общодържавно издирване бе обявена 58-годишна жена от Троян, която не се върнала от разходка край града. На 25 май 2017 г., в местността Турлата в околностите на Троян, случаен минувач откри останки от човешко тяло и дрехи.  В РУ-Троян бе образувано досъдебно производство, назначени бяха редица експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР, една от които е показала наличие на следи от удар по черепа. В рамките на оперативните действия е изяснено, че намерените кости и части от дрехи са на обявената за издирване през януари 2016 г. 58-годишна жителка на Троян, която е била изнасилена, съобщи Вълков. От Института по психология на МВР е изготвен психологически профил на извършителя, който, според окръжния прокурор и директора на ОД МВР-Ловеч изключително много е помогнал за напредване в разкриването на престъплението. Така, в резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, на 17 април криминалистите предприемат задържането  на 29-годишен жител на Троян. При ареста му, у него са намерени вещи, които го свързват с жертвата. От прокуратурата допълниха, че в края на май 2017 г. същият е бил съден и е изтърпял присъда за притежание на огнестрелно оръжие без разрешително, като е установено съвпадение между микрочастици, открити по тогава иззетото оръжие и тези от жертвата.

Началникът на РУ Троян гл. инспектор Петкова поясни, че това е едно от най-сложните престъпления, по които са работили с  колегите й. Старши комисар Маринов допълни, че оптимално бързо и експедитивно са извършени голям обем от задължителни действия и всички те са съгласувани с Окръжна прокуратура –Ловеч.

От Прокуратурата в Ловеч изразиха задоволство от отличните оперативно-издирвателни действия, проведени от служителите на РУ Троян и ОД МВР-Ловеч и точността на изготвения от Института по психология на МВР профил на извършителя.

18 апр 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 19 април 2019

Пловдив. Домашна работилница за преработка на тютюн е разкрита от служители на Трето РУ в Пловдив. Вчера, в хода на специализирана операция униформените предприели процесуални и следствени действия на адрес в Шекер махала. Там, в момент на рязане на тютюнева листна маса, били установени 35-годишен криминално проявен мъж, 44-годишна жена и 17-годишно момче. Иззети са около 40 килограма от контрабандната стока и машина за обработването й. С полицейски заповеди тримата са задържани за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК.

Трима пловдивчани са задържани в Пето РУ за притежание на наркотици. Вчера в полицейския арест попаднал 41-годишен, в чието жилище в ж.к. „Тракия“ разследващите открили 9 пакетчета марихуана и две електронни везни. Ден по-рано две разфасовки с подобно съдържание били иззети от 31-годишен мъж и 25-годишна жена, засечени в района на Ботаническата градина. По случаите са образувани досъдебно производство и две предварителни проверки за престъпление по чл. 354а от НК. Уведомена е Районната прокуратура.

Кюстендил. Вчера в полицията в Кюстендил е постъпил сигнал, че работещи в пицария в областния град ползват наркотични вещества. Извършена е незабавна проверка в заведението и в кош за боклук е открита опаковка с амфетамин. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера, при извършени процесуално-следствени действия в къща в местността Дренски рид, служители на РУ-Дупница открили и иззели 176 хапчета – синтетичен наркотик, както и въздушна пушка и метално цилиндрично тяло, пригодено за огнестрелно оръжие. Обитателят на къщата, 45-годишен софиянец, е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Пазарджик. Двама притежатели на наркотици са задържани от служители на полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“. Вчера, на улица в квартала, полицейски служители забелязали 22-годишен от пазарджишкото село Мало Конаре. При последвалата проверка се оказало, че мъжът носи пет  топчета синтетичен канабиноид. Със същата дрога е засечен и 30-годишен от село Алеко Константиново. Двамата мъже са задържани в ареста на РУ-Пазарджик,  спрямо тях са образувани бързи производства. 

Полицаите от РУ-Панагюрище задържаха мъж, издирван за домашно насилие, който независимо от наложената му забрана за незабавна защита, нападна и би жена, с която преди време е живял на семейни начала. След извършеното нападение той успя да се укрие от органите на властта. Веднага бяха предприети издирвателни действия и късно снощи той бе установен и задържан в ареста на РУ-Панагюрище. Случаят е докладван на прокурор от Районната прокуратура, като предстои срокът на задържането му бъде удължен със 72 часа. Спрямо него се води дознание.   

Благоевград. Акция за противодействие на разпространението на стоки, обозначени със знаците на запазени търговски марки без разрешение на правоносителя, е проведена вчера на територията на Сандански. Служители на сектор „Икономическа полиция“ в ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански проверили търговски обекти и в един от тях намерили и иззели около 150 артикула, обозначени с лого на известен спортен бранд, във втори - около 74 артикула с подобни етикети, а в трети - около 374 артикула, също с марката  на световен производител. За случаите е уведомена РП-Сандански. Образувани са досъдебни производства.

Смолян. Бързо производство е образувано в РУ-Смолян срещу 22-годишен от пловдивското с. Костиево. Към 20.40 часа снощи, на бул."България" в областния град, при претърсване на лек автомобил с пловдивска регистрация, управляван от 71-годишен смолянчанин, в багажното отделение са открити два кашона с жълто-кафява суха тревна маса с мирис на тютюн, единият  - 10,460 кг и втория - 10,730 кг. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава. 

Монтана. Към 19 часа снощи, в РУ-Лом 29-годишна жителка на село Станево подала сигнал за намерено в двора на имота куче в безпомощно състояние. Съмненията на стопанката били, че е отровено. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал. 1 от НК. Работата по изясняване на случая продължава РУ-Лом.

ГДПБЗН. В 23.48 часа снощи, в оперативния център на пожарната в Русе, е съобщено за горящ покрив на къща на ул. “Свищов“ в областния град. Към мястото са насочени 12 пожарникари с 4 специализирани автомобила. Огънят е потушен, но е изгоряла покривната конструкция на сградата - около 300 кв. м, както и домашно имущество на втория етаж на къщата. Не са засегнати  приземният полуетаж и първият етаж, но разчистването е продължило няколко часа след пожара. Според първоначалните данни, причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън в имота, обитаван от двама съпрузи, които с години трупали отпадъци в двора и в къщата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

19 апр 2019

Информационен бюлетин - 18 април 2019

София. Двама 15-годишни, нанесли побой на възрастен мъж, са задържани в Пето РУ. Сигналът в полицията от потърпевшия бил подаден на 25 март. Той обяснил, че нападението се е случило предната вечер в ж.к. „Суха река“. Пострадалият потърсил помощ в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия били установени и задържани нападателите - две момчета на 15 години - от Дупница и от ловешкото село Малка Желязна. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура единият от тях е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131 ал.1, т. 12, вр. чл.129 ал.1,  т.3 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

    

Пловдив. Асеновградски полицаи задържаха мъж, отглеждал канабис. При процесуални и следствени действия във вторник в частен имот в село Конуш били открити седем саксии с растения, реагирали на полевия наркотест  на марихуана. Допълнително били иззети 0,124 грама амфетамин и електронна везна. С полицейска заповед за едно денонощие е задържан 35-годишният обитател на къщата. Срещу него е образувано бързо производство по чл. 354а, ал.3 от НК. След доклад в Районна прокуратура – Асеновград мъжът е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление, срокът на задържането му е удължен до 72 часа.    

 

Хасково. 32-годишен димитровградчанин е задържан за съхранение на наркотик. Когато снощи към 21 часа, криминалисти от РУ-Димитровград го спрели за проверка на бул. „Раковски“, той изхвърлил пликче с 2 грама суха листна маса, реагирала при полеви наркотест на марихуана. При последвала проверка в жилището му на същия булевард, в отвор за абсорбатор, униформените открили буркан с 26 грама и торбички с 4 грама марихуана. Криминалистите иззели и бяла бучка амфетамин. Мъжът е предал наркотиците по образуваното по чл.354а от НК досъдебно производство.

 

Пазарджик. 16 – годишен е задържан за притежание на наркотици. Вчера следобед криминалисти провели полицейска акция по противодействие на нелегалната търговия и притежаване на дрога в областния град. В полезрението им попаднал 16-годишен тийнейджър, у когото открили пет полиетиленови топчета, съдържащи суха зелена листна маса, реагирала при  полевия наркотест на марихуана. При проведени процесуално – следствени действия в дома на момчето, са намерени още близо 24 грама суха марихуана и над 5 грама семена на канабис. Наркотиците са иззети, а непълнолетният е задържан с полицейска мярка за 24 часа.  С него работят инспектор „Детска педагогическа стая“ и криминалисти. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Снощи в полицията в Панагюрище бил получен сигнал за пострадала от домашно насилие 46-годишна жена. Според установените до момента данни около 20.30 часа 47-годишен мъж, с който жертвата преди време е живеела на семейни начала, отишъл в апартамента й, разбил входната врата на жилището, проникнал вътре и за пореден път й нанесъл побой. Жената е транспортирана за преглед в местната болница, след което е освободена за домашно лечение. С това си действие, той е нарушил Заповед за незабавна защита, издадена от Районния съд. Предприети са действия за издирване и задържане на мъжа, тъй като той е успял да се укрие след извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата.

 

София – област. След светкавични действия на костинбродските полицаи са задържани трима, опитали да откраднат стадо овце. Около 13.30 часа вчера в РУ- Костинброд постъпил сигнал от земеделски производител, че час по- рано от стопанска сграда в града е извършен опит за кражба на стадо от 30 овце. След незабавни издирвателни действия полицейските служители разкрили и задържали извършителите- криминално проявен и осъждан мъж на 24 години  и двама младежи на 17 и 18 години. По случая е образувано бързо производство.

46 - годишен е обвинен за кражба на портмоне и неправомерно теглене на пари от чужда дебитна карта в Етрополе. В РУ- Етрополе било образувано досъдебно производство по повод извършена кражба на портмоне със сумата от 40 лева и последвало теглене на още 170 лева от намираща се в него дебитна карта, собственост на местна жителка. В хода на проведеното разследване криминалистите установили извършителя на престъпното посегателство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура, 46- годишният криминално проявен и осъждан мъж от с. Яна е привлечен като обвиняем и делото е приключено с мнение за съд.

 

Кърджали. Превоз на 1 тон риба без необходимите документи са установили джебелски полицаи в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Тази нощ към 1.20 часа в кв.“Боровец“ в града за проверка бил спрян товарен „Мерцедес“ с разградска регистрация, управляван от 28-годишен. Полицаите установили, че в пластмасови бидони в колата има 1 тон риба, за която водачът не може да представи документи. Уведомени са експерти от местното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Съставен е констативен протокол по Закона за рибарството и аквакултурите.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 апр 2019

Информационен бюлетин - 17 април 2019

София. За броени дни столични полицаи разкриха извършител на въоръжен грабеж. Действия по разследването стартирали в ранните часове на 9 април, когато в полицията бил получен сигнал за извършеното престъпление в района на бензиностанция в ж.к. „Надежда“. По първоначална информация въоръжен мъж нахлул в обекта, заплашил служителя с оръжие и след като грабнал парите от оборота, избягал. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия от служители на Второ РУ, съвместно с техни колеги от сектор „Грабежи“- СДВР, бил установен и задържан извършителят на деянието - 20- годишен мъж от Петърч. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Велико Търново. Криминалисти задържаха 28-годишен рецидивист с за притежание на дрога. Вчера при провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие разпространението на наркотични вещества в Горна Оряховица била предприета проверка на 28-годишен мъж от града, осъждан за престъпления, свързани с наркотичните вещества. Мъжът бил изненадан от униформените, докато слизал от лек автомобил „Фолксваген“, при вида им опитал да осуети проверката, понечил да застигне оставилия го автомобил като междувременно изхвърлил на земята пакет, но опитът му бил своевременно осуетен. Полицейските служители го задържали и отвели в полицейското управление. Автомобилът бил последван и установен в землището на с. Джулюница, а в хода на проверката станало ясно, че зад волана е 32-годишен от Лясковец - криминално проявен и осъждан. При проведени оперативно издирвателни действия криминалистите изяснили, че в автомобила е пътувал и 19-годишен от с. Градище, който успял да се укрие, но в последствие също  бил установен и задържан. В рамките на разследването е установено, че изхвърленият пакет съдържа около 20 грама листна маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана. При претърсване на дома на 28-годишния мъж са намерени и иззети още около 2 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин при наркотеста. Тримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Като обвиняем е привлечен 28-годишния мъж. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Работата по документиране на цялата му престъпна дейност продължава.

Ямбол. Двама мъже са задържани за престъпления с наркотици. На 12 април, в рамките на  специализирана полицейска операция на ул. „Илинден“, бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от 38-годишен мъж. В хода на полицейските действия е установено, че 29-годишен пътник в автомобила държи в себе си около 5 грама метамфетамин - пико. При теста на водача за употреба на наркотични вещества е отчетена положителна проба за употреба метамфетамин. Двамата мъже са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа.  Разследванията по случаите продължават.

Монтана. В имот, обитаван 42-годишен от с. Медковец, са открити и иззети оръжие, взривни материали и боеприпаси. След получаване на сигнала и незабавните действия на униформените са проведени процесуално-следствени действия в къща в селото, където са намерени ловна пушка, пистолет с пълнител, както и картонена кутия с боеприпаси. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339 от НК.

Пловдив. 45-годишен криминално проявен жител на Богданица бе задържан в резултат на бързи и професионални действия на служители от полицейския участък в Садово. Мъжът бил установен и отведен вчера в полицейския арест броени часове след неуспешен опит за грабеж. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Асеновград. Работата продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Близо 25 грама марихуана, електронна везна и три механични мелнички, са иззети от апартамент в Пловдив. В хода на процесуално-следствените действия, осъществени от служители на Второ РУ, са задържани обитателите на адреса, 25 и 26 години. Срещу мъжете е образувано бързо производство по чл. 354а от НК. Уведомена е прокуратурата.

Търговище. Установен и задържан е извършител на кражба на олово от предприятие в града. При извършена вчера полицейска проверка на лек автомобил „Ситроен“ с търговищка регистрация било открито 1 400 кг олово. След проведени в оперативно-издирвателни действия било установено, че за времето от 10 февруари до вчера 39-годишният мъж, работещ в същото предприятие, изнасял и прехвърлял през оградата суровината, като вечер я прибирал. Извършителят е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК.

Пазарджик. Криминално проявен мъж, притежаващ наркотици, е задържан при акция на служители от сектор „Криминална полиция” при РУ-Пазарджик. Вчера в района на улица „Пловдивска”, на паркинг пред хипермаркет, криминалистите засекли стар свой познайник /21г./. В резултат на светкавична реакция на униформените мъжът бил задържан независимо от опита му да избяга. У него е открито полиетиленово топче с близо 7 грама суха листна маса. При направения полеви наркотест съдържанието реагирало положително на марихуана. Последвало претърсване в жилището му, където са намерени около 108 грама бял прах, който реагирал на метамфетамин. Намерената дрога е иззета, а мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

ГДПБЗН. Пожарникари на РСПБЗН-Сливен са помогнали на 64-годишна жена да прибере домашния си любимец. Вчера на обяд жената е подала сигнал, че котката й се е качила на тераса в необитаемо жилище и не може да слезе. Пожарникарите са се отзовали на сигнала, свалили животното, след което са го предали на стопанката му.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

17 апр 2019

Информационен бюлетин - 16 април 2019

София. 34-годишен мъж е задържан в Пето РУ за притежание на наркотици. На 11 април, около 15.30 часа в Бухово, в хода на полицейска операция по противодействие на престъпления свързани с наркотици, е задържан 34- годишен. При последвалите процесуални действия, в мазе, пригодено от задържания за живеене, полицаите намерили и иззели електронна везна  и бутилка с растителна маса – 26.51 грама марихуана, според резултата  от  експертната справка. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

Ямбол. За броени часове елховски полицаи разкриха взломна кражба в село Бояново. Вчера, към 7 часа, в полицията постъпил сигнал, че през изминалите почивни дни е извършена кражба на два лаптопа и колонки  от сградата на училището в селото. На място е установено, че посегателството е осъществено след преодоляване на преградата на прозорец и взлом на вътрешна врата. На местопроизшествието са извършени процесуално следствени действия и са предприети незабавни мерки по издирване на извършителите, в резултат на което е установена съпричастността на двама непълнолетни младежи. Откраднатите вещи са предадени на разследващите. Работата по случая продължава съвместно с инспектор от детска педагогическа стая при РУ – Елхово.

ОДМВР-София. Близо тон месни продукти без документи за произход са иззети от автомобил при проверка на ихтиманските полицаи. Около 12.30 часа вчера автопатрул на РУ-Ихтиман спрял за проверка товарен автомобил „Опел Виваро“, управляван от 44-годишен ихтиманец. В товарния отсек на микробуса униформените попаднали на 800 кг агнешко месо и 150 кг агнешки субпродукти, без задължителната съпътстваща документация. Случаят незабавно е докладван в Българската агенция по безопасност на храните, от чиито служители е съставен акт. Водачът е задържан за срок до 24 часа.

62-годишна е задържана във връзка с нанесен побой. Около 16.25 часа вчера мъж сигнализирал в полицията, че е заварил възрастната си баба в дома й в с. Росоман в безпомощно състояние и с видими следи от наранявания по крайниците. Към адреса незабавно били изпратени служители на РУ- Сливница и екип на Филиала за спешна помощ в Божурище. В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 62-годишната дъщеря на пострадалата. След бързи заградителни действия тя е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, пълното документиране на което продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Смолян. Бързо производство е започнато вчера в РУ-Чепеларе срещу 50-годишен мъж за притежаване на цигари без акцизен бандерол. На същата дата, в района на с. Хвойна, е извършена полицейска проверка на лек автомобил с пловдивска регистрация, управляван от 50-годишен от гр. Първенец. При проверката е установено, че мъжът превозва и държи общо 3581 къса цигари от различни марки цигари,. Стойността на акцизните стоки е в процес на изясняване. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

Плевен.  Вчера, по време на обход в района на ж.к "Дружба", полицаи от Първо РУ-Плевен спрели за проверка 19-годишна и мъж на 23 години. При вида на униформените мъжът опитал да избяга, но опитът му бил осуетен. В ход на извършения обиск, във връхната му дреха, е открито пакетче с жълто-бяло кристалообразно вещество, което е иззето за  експертиза. Мъжът е  задържан за 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Образувано е бързо производство, работата по което продължава от разследващ полицай.          

400 килограма нелегален тютюн и машина за рязването му са иззети при акция на полицаи от ОДМВР. Вчера, около 14 часа, екип от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и специализираните полицейски сили към ОДМВР извършили претърсване на адрес в с. Буковлък. В имота на 43-годишен установили 5 кашона и 42 чувала, пълни със ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. Общото количество е 400 килограма. За случая е уведомен дежурен разследващ полицай и районен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Работата по досъдебното производство продължава.

Ловеч. Четирима са задържани вчера от служителите на реда в областния град след като при процесуално-следствени действия в апартамент в града, обитаван от 34-годишен, са открити пликче с 36 грама метамфетамин, еднолитрова бутилка с 350-400 милилитра прекурсор и съдове за приготвяне на синтетичен наркотик. По време на претърсването в апартамента, освен 34-годишния му собственик, били и две момичета - на 19 и 17 години, и 36-годишен. Четиримата са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.  Образувано е досъдебно производство.

Пазарджик. Двама мъже са задържани от криминалисти при РУ-Пазарджик за притежание на дрога. В единия случай задържането станало в близост до гробищата в областния град, след като служителите засекли 26-годишен от пазарджишкото село Добровница. При обиска у него са открити две топчета суха листна маса. Последвалият полеви наркотест показал реакция за марихуана. Малко по-късно полицаите извършили претърсване в жилището му в селото, където открили още четири топчета марихуана. Така общото количество наркотични вещества открити у мъжа е над 33 грама. Няколко часа по-късно криминалисти проверили и жилище, обитавано от 35-годишен пазарджиклия, където открили плик с марихуана и още един - с бял прах, реагирал при наркотеста на амфетамин. Двамата мъже са задържани в ареста за срок от 24 часа. Спрямо тях са образувани бързи производства.

Враца. Към 18.25 часа снощи, от тел. 112 е получено съобщение за нахапано от куче дете на улица „Демокрация“ в областния град. Изпратеният на мястото полицейски екип установил, че пострадалото дете е 8-годишно момче. Кучето - без поставен  намордник, било съпровождано от 72-годишна жена от Враца. Детето е прегледано в болница. На стопанката на кучето е съставен акт по Наредба на Община Враца.

Кюстендил. Сигнал за убито куче във вилната зона на областния град е постъпил в полицията вчера чрез тел. 112. Дежурна полицейска група е извършила оглед на място, по случая е започнато досъдебно производство, 67-годишният собственик на домашното животно е задържан за 24 часа в ареста на РУ Кюстендил. Работата по случая продължава, уведомен е дежурен прокурор.

Кърджали. Кражба на две ловни кучета е разкрита от криминалисти от РУ-Ардино. След подаден сигнал вчера сутринта за изчезналите животни от двора на 69-годишен жител на село Боровица били организирани издирвателни действия. В хода на операцията по разкриването на престъплението полицаите установили двама мъже, на 53 и 55 години от община Черноочене, които са задържани за срок до 24 часа в РУ-Ардино като съпричастни към кражбата. Елитните животни били укрити в гориста местност, намерени са от полицията и са върнати на собственика. Извършен е оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство за кражба по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Проверка за хулигански действия е започната в РУ-Кирково. Около 17 часа вчера в село Фотиново избухнал скандал между 47-годишен и 55-годишен, в който по-младият нанесъл побой на опонента си. Причината за спречкването е в процес на изясняване. Проверката по случая е по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство и се извършва от група „Охранителна полиция“ в управлението.

Търговище. Около 19 часа вчера, пред хранителен магазин в гр. Попово възникнал скандал, при който 33-годишен от града нанесъл побой и избил зъб на свой 36-годишен съгражданин. Пострадалият е настанен в МБАЛ-Търговище за наблюдение, без опасност за живота. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в РУ-Попово. На двамата, видимо нетрезви, са взети кръвни проби. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

16 апр 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018