МВР

Пресцентър

 

22 мар 2018

ОДМВР-Смолян отчете своята дейност през изминалата година

Зам.-главният секеретар на МВР даде положителна оценка за работата на дирекцията

През изминалата година областната дирекция е изпълнила успешно възложените от ръководството на МВР цели и задачи и бележи значителен напредък в работата си, отбеляза заместник-главният секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев, който днес присъства на анализа на ОДМВР-Смолян. Той подчерта, че са необходими постоянни усилия за постигане на по-добра среда на сигурност в региона - активно противодействие на конвенционалната престъпност, на разпространението на наркотици, на телефонните измами, на контрабандата.

През 2017 г. се запазва тенденцията за област Смолян да е сред областите с най-ниска престъпност в страната. Статистическите данни  сочат, че на територията на областната дирекция са извършени едва 0,7% от регистрираните в страната престъпления, а разкриваемостта им е  72.85/ при средна за страната 47.38%, отбеляза в анализа директорът на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов. Запазва се характерът и на регистрираните икономически престъпления, като водещи остават документните престъпления и престъпленията в горското стопанство, свързани с неразрешен добив на дърва и дървен материал. Той отбеляза, че отченети резултати са Бе отбелязано, че в основата на добрите резултати по противодействие на престъпността е водената сериозна превантивна дейност в региона, както и бързото правосъдие спрямо извършителите на престъпления. Бе подчертано и изключително доброто взаимодействие и координация както със структурите в МВР, така и с прокуратурата и местната власт.
На отчет-анализа на ОДМВР-Смолян присъстваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, неговият заместник Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, председателят на Административен съд - Смолян –Игнат Колчев, зам.окръжният прокурор на Окръжна прокуратура Недко Симов, директорът на Регионална Дирекция “Гранична полиция” - Смолянкомисар Стоян Мандажиев, директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Смолян - комисар Симеон Цървуланов.

Криминалисти на ОДМВР-Русе задържаха по „горещи следи“ трима, извършили опит за кражба от банкомат

С постановления на Районна прокуратура – Русе извършителите са задържани за срок до 72 часа

В резултат на бързите и ефективни действия на русенската полиция, в рамките на денонощие, са задържани трима мъже от Русе, извършили опит за кражба от банкомат. Те са установени и заловени в хода на започнало разследване по сигнал от охранителна фирма, постъпил на 21 март около 2.10 часа. Гардовете съобщили за проникване и опит за кражба в охраняван от тях обект. Изпратените на място полицейски служители изяснили, че в помещението, в което е разположено устройството, е проникнато след вломяване на заключващ механизъм на входна врата. При огледа станало ясно, че банкоматът не е взломен и няма липси на парични средства. Открити били изоставени различни вещи, с които извършителите са се опитали да го разбият. По случая било образувано досъдебно производство.

Тримата задържани русенци, на възраст 33-34 години,  са привлечени като обвиняеми за опит за кражба на пари в големи размери. С постановления на Районна прокуратура – Русе на извършителите са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

22 мар 2018

Служители на ГДБОП задържаха 33 –годишен мъж от с. Яхиново

Установено е, че 33-годишният Д.Т. е използвал  различни фалшиви профили в социалната мрежа, чрез които е осъществявал целенасочени контакти с малолетни момичета. За целта той се представял за техен връстник. По първоначални данни, след като спечелел доверието им, той ги склонявал да го наблюдават пред камера в реално време, докато осъществява извратените си сексуални желания – престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.  

Мъжът е задържан в хода на проведена от служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП операция, реализирана под наблюдението на Районна прокуратура- Дупница. В операцията са участвали и колегите им от регионалното звено в Кюстендил.

Работата по документирането на престъпната дейност на задържания продължава.

 

22 мар 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 22 март 2018

Сливен. Криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на тежко криминално престъпление. На 21 март, минути преди 12 часа от Центъра за спешна помощ съобщили за починал 74-годишен мъж в с. Сотиря, с наранявания по главата. На място били изпратени екипи на РУ-Сливен, разследващ полицай и съдебен лекар, които констатирали, че смъртта на мъжа е причинена насилствено. В хода на незабавно проведените оперативно-издирвателни действия извършителят - Т.Я. /60 г./, от същото село, познат на жертвата, бил установен и задържан в полицията.  За случая е уведомена Окръжна прокуратура. Образувано е досъдебно производство. С прокурорско разпореждане Т.Я. остава в ареста за 72 часа. Предстои внасяне на искане за постоянното му задържане.

Русе. Баща и дъщеря от Горна Оряховица са задържани от полицаи от РУ-Бяла за кражби. Вчера по обед служителите били сигнализирани от жителка на града, че от павилион в града мъж и момиче са откраднали кожен портфейл с 260 лв. По даденото описание на извършителите, полицаите незабавно предприели издирване и по „горещи следи“ задържали дуото - 37-годижен жител на Горна Оряховица и непълнолетната му 14-годишна дъщеря. Минути след задържането им, в районното управление постъпил още един сигнал от жена, която съобщила за извършена по-рано кражба на дамска чанта от пенсионерски клуб в района на кв. Гара Бяла от мъж и момиче, отговарящи на описанието на вече задържаните извършители. В хода на последвалите действия е изяснено съпричастността им към двете деяния. Задържаните признали за стореното и посочили къде точно са изхвърлили дамската чанта. Срещу тях е започнало разследване по образуваното бързо производство.

Пловдив. Служителите на реда предотвратиха разрастването на скандал между две фамилии  в Розино. Около 9.30 часа тази сутрин постъпил сигнал, че в центъра на селото е възникнал скандал между две местни фамилии, които започнали да се замерват взаимно с камъни и стъклени бутилки. Впоследствие участниците в конфликта се придвижили до крайната махала на селото, където продължили физическата саморазправа помежду им. Незабавно към мястото били насочени екипи на РУ – Карлово, сектор „Специализирани полицейски сили“ и жандармерията. В резултат на бързите им действия, разрастването на масовото сбиване било предотвратено, без да се стигне до сериозни последици. Нанесени са материални щети по една от къщите, а участник в скарването е откаран в болница за преглед. До момента в районното управление са отведени четирима мъже. Общественият ред е възстановен, обстановката в селото е спокойна, полицейските служители продължават работата по случая.

Бързо производство е образувано срещу 25-годишен от село Чоба за притежание на наркотици. Във вторник мъжът бил проверен от служители на Шесто РУ на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив и при последвал обиск от него е иззето пакетче с амфетамин. С полицейска заповед извършителят бил задържан за едно денонощие.

Видин. Трима жители на Ново село са задържани вчера за кражба на около 3 тона метал от имот на местен земеделски производител. Служителите на реда предприели разследване след получен в 13 часа за посегателство, при което са отнети електрически инструменти, части от МПС и други метални вещи от сграда и прилежащ имот на база в бившия стопански двор на селото. Изяснено било, че престъплението е извършено на 21 март. За броени часове криминалисти влезли в дирите на извършителите – С.Й./18г./, Д.Й./24г./ и А.Д./22г./, и ги задържали. Работата на разследващите по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Благоевград. Криминалисти от РУ-Гоце Делчев предприели проверка в местността Горна Валта в землището на с.Балдево, при която открили в стопанска постройка около 923 грама тревиста маса, реагирала на канабис. За срок до 24 часа е задържан Л.М./60г./ от с.Балдево. По случая е образувано досъдебно производство.

Велико Търново. Великотърновски криминалисти задържаха двама братя за притежание на наркотични вещества, колегите им в Горна Оряховица засекли  17-годишен с дрога. Вчера следобед, в района на Южен пътен възел в областния град била извършена проверка на лек автомобил, управляван от 34-годишния С.Й. от с. Ресен. При инспекцията полицаите намерили в колата плик с около 40 г зелена листна маса. Последвало претърсване и в жилището му, откъдето били иззети още около 3 г марихуана. С. Й. и брат му - 35-годишният Е. Й., са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство. Вчера в железничарския град е извършена проверка на 17-годишен от с. Козаревец. У него са намерени и иззети 5 свивки  с около 2,5 г канабис. По случая е започнато бързо производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

22 мар 2018

Информационен бюлетин - 21 март 2018

Перник. Криминалисти на ОДМВР-Перник и Благоевград задържаха мъж, отвлякъл 6 годишно момче. Престъплението е извършено вчера, на територията на брезнишко село. Около обяд, в РУ – Брезник бил подаден сигнал от 32-годишна жена. Тя обяснила, че мъжът с който е живяла на семейни начала й е нанесен побой и е отвлякъл 6-годишният й син. Незабавно били предприети съвместни издирвателни и процесуално-следствени действия от служители на ОДМВР – Перник и ОДМВР – Благоевград. След броени часове, в Симитли, бил задържан 48-годишният Х.Г. заедно с отвлеченото малолетно дете. Мъжът е с 24- часова мярка по Закона за МВР, а детето - настанено при роднини на майката. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник, работата по което продължава.

34-годишна жена е привлечена като обвиняема за смъртта на майка й. Сигналът за извършеното престъпление бе подаден преди ден, когато 57-годишна жена бе намерена мъртва в жилището й в Перник. Веднага стартира разследването на криминалисти  на ОДМВР, проведено под ръководството на Окръжна прокуратура. В хода му е задържана 34-годишната Л.Г., чиято мярка за задържане е удължена  до 72 часа с прокурорско постановление. Работата по започнатото досъдебно производство продължава.

Варна. Криминалисти от ОДМВР- Варна разследват тежко криминално престъпление. Около 1 часа след полунощ днес на тел. 112 бил подаден сигнал за буйстващ на балкона на жилището си в жк. „Младост“ млад мъж. При пристигането на полицейския екип са установени безжизнените тела на негова 84-годишна съседка и на 24-годишния мъж, страдал от психично заболяване. По първоначални данни той е прескочил преградата между двата балкона и се прехвърлил в съседския апартамент. След като е умъртвил жертвата си, е посегнал и на собствения си живот. Извършен е оглед на местопроизшествието под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. Действията по разследването продължават.

София. Служители на Четвърто РУ разкриха извършител на кражби. Действията по разкриване на престъпленията стартирали на 20 февруари, когато в Четвърто РУ били получени сигнали, че от помещения в ж.к. „Лозенец“, ползвани под наем от двама мъже, е извършена кражба на различни машини, инструменти и дребни вещи. При последвалия оглед било установено, че в помещенията е проникнато чрез взломяване на входните врати. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия бил установен и задържан извършителят на кражбите - Д.Е./31г./, живеещ на територията на столицата без адресна регистрация. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на П.Е. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 195 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“ . Откраднатите чужди вещи са намерени иззети.

Благоевград. Около 19 часа вчера служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград предприели претърсване на жилище в областния град. Там те открили и иззели електронна везна, около 2,26 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо положително на кокаин, и около 0,60 грама канабис. В полицейския арест е задържан К.И./25г./ от Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство. Малко по-късно служители на РУ-Гоце Делчев извършили проверка на Е.М./18г./ - местен жител, у когото намерили около 103,61 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Е.М. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

На 20 март около 12.30 часа, на пътя между Банско и Добринище, от полицейски служители от РУ-Банско, е извършена проверка на товарен автомобил „Фолксваген Туарег“, управляван от Е.П./37г./ от Добринище. При проверката са намерени два кашона с около 23 килограма нарязан тютюн, без задължителен бандеролен знак. Е.П. е задържана със заповед за задържане до 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Разлог.

Монтана. Вчера на територията на Берковица полицейски служители, съвместно с митничари, е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата, съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. Извършена е проверка на частен дом, обитаван от К.М./44 г./ На адреса са намерени и иззети 46 стъклени и PVC съдове с различни вместимости, съдържащи 117 литра течност, наподобяваща по цвят, вид и мирис на етилов алкохол, пригодени за продажба на дребно, без български акцизен бандерол. Образувано е досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК. 

Пловдив. В РУ – Труд са задържани трима извършители на кражба - 22-годишен от село Желязно и двама жители на село Войводиново, на 20 и 17 години. След проведено разследване са събрани доказателства, че в събота младежите задигнали цигари, лотарийни билети и пари на обща стойност около 3000 лева от магазин във Войводиново. Работата по документиране на случая продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Габрово. Бързо полицейско производство е образувано срещу неправоспособен, шофирал в нетрезво състояние и предизвикал пътен инцидент. Вчера към 15.10 часа е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие без пострадали в с. Петко Славейков. На място незабавно бил изпратен полицейски екип. Установено е, че инцидентът е възникнал между товарен автомобил „Мерцедес“ и лек автомобил „Ленд Роувър“. Водачите са тествани за употреба на алкохол. Техническото средство отчело нулев резултат за шофьора на лекия автомобил и 2.27 промила за 21-годишния мъж от с. Малиново, който управлявал товарния. При проверка в информационните масиви на МВР е установено, че водачът е и неправоспособен.

 
    БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

21 мар 2018

Информационен бюлетин- 20 март 2018

София. Служители на Седмо РУ задържаха 26-годишен мъж за разпространение на наркотици. В ж.к. „Студентски град“ бил спрян за проверка мъж със съмнително поведение. Установена била самоличността му- И.К./26г./, от София. При последвалите процесуално – следствени действия у него и в жилището му криминалистите открили 25 полиетиленови пликчета с растителна маса и 12 полиетиленови пликчета с вещество на бучки и прах. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са марихуана, с тегло 17.91 г и амфетамин с тегло 13.40 грама. По случая било образувано досъдебно производство. И.К. е с криминални регистрации и осъждан за разпространение на наркотични вещества. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура на 26 – годишния мъж е повдигнато обвинение за престъпление по чл.354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За броени дни служители на Осмо РУ разкриха извършители на взломна кражба. На 14 март собственикът на заложна къща в ж.к. „Дружба“ заявил в Осмо РУ, че неизвестни взломили ламаринен панел на обекта му и извършили кражба на множество сребърни бижута, пари и таблет. В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство било установено, че извършители на деянието са Ц.П./26г./ и Х.С./19г./, от София, с криминални регистрации в полицията и осъждани за кражби. На 16 март двамата са задържани с полицейски мерки до 24 часа в Осмо РУ. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура мъжете са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 195 от НК и са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Пловдив. Половин час след полунощ днес служителите на реда се отзовали на сигнал, че в поликлиника в Кричим с прободна рана в гърба се явил 32-годишен местен жител. В хода на полицейските действия било изяснено, че телесната повреда на мъжа е нанесена от негов 39-годишен съсед,  при скарване помежду им.  На пострадалия е оказана медицинска помощ, няма опасност за живота му. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в РУ – Стамболийски. Образувано е досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 от НК.

Двама жители на Садово са задържани в полицията за кражба. 24-часовата мярка е взета спрямо мъже на 32 и 30 години, които в нощта срещу неделя влезли противозаконно в местно предприятие и отнели два топа полиетилен на стойност 600 лева. По случая е образувано досъдебно производство и работата по документирането му продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Асеновград.

Наркотични вещества били иззети от двама жители на Цалапица. В четвъртък, по време на полицейска проверка в селото, било установено, че 19-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген“ притежава пакетче с марихуана. Бучка амфетамин пък била открита в дома на негов 28-годишен съсед. По случаите са образувани полицейски производства в РУ – Стамболийски. Уведомен е дежурен районен прокурор.

 

Благоевград. Криминалисти от Второ РУ проверили жилище, обитавано от Н.Б./21г./ от Благоевград. Оттам са иззети електронна везна, около 2 грама марихуана и около 22 хапчета, реагиращи положително на амфетамин. Н.Б. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера в Гоце Делчев бил спрян за проверка В.А./24г./ от с. Плетена, общ. Сатовча. У него полицейски служители открили около 2,8 грама тревиста маса. След направен полеви тест, същата е реагирала положително на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Хасково. Турски водач е задържан при опит да подкупи полицаи. Вчера около 14.30 часа той бил засечен от двама служители на РУ- Харманли на улица „Македония“ в града да се движи в лентата за насрещно движение. Товарното „Волво“ било последвано от служителите на реда и спряно с подаване на звуков и светлинен сигнал. Полицейските служители предприели проверка на документите на 62-годишния турски шофьор. Тогава той подал банкнота от 20 евро, за да осуети проверката. Задържан е за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство.

Тютюн и цигари без бандерол  иззеха  вчера полицаи от Симеоновград, Свиленград, Хасково и Димитровград.  Безакцизните 1700 къса папироси и 4,5 кг тютюн са иззети при проверки на домове и леки автомобили.  Тютюневите изделия са предадени с протоколи.  Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Кърджали. Полицаи от РУ-Крумовград разкриха мъж, обстрелвал с камъни прозорците на къща в село Сливарка. Около 13 часа вчера неизвестният стрелец потрошил стъклата на жилището на 68-годишен местен жител. При организираните издирвателни действия два часа по-късно е задържан 51-годишният извършител на вандалската акция. По първоначални данни лична вражда е в основата на инцидента. Проверката по случая се извършва от група „Охранителна полиция“ в РУ-Крумовград и е по чл.216, ал.1 от НК за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

 

Стара Загора. Служители на Второ РУ задържаха 37 – годишен мъж за кражба. Вчера 30 – годишна жена подала сигнал в полицията, че вчера, в дома й, непознат я заплашил с нож и отнел обеци и пари. В резултат на проведените оперативно – издирвателни действия било установено, че извършител на престъпното деяние е 37-годишен мъж от Стара Загора. Той е задържан с полицейска мярка за 24 часа и срещу него е образувано  досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК.

20 – годишна жена и непълнолетно момиче са задържани за кражба на дамска чанта. На 17 март 83 – годишна жена от Павел баня подала сигнал за открадната чанта с пари и документи от дома й в Павел баня. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите стигнали до извършители и ги задържали.  Работата по случая продължава.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

20 мар 2018

Информационен бюлетин - 19 март 2018

София. За броени дни служители на Четвърто РУ разкриха автор на палеж. На 10 март столичанин съобщил в Четвърто РУ, че ползваният от него лек автомобил „Форд Фиеста“, паркиран в ж.к. „Стрелбище“, е опожарен.  Огънят засегнал и паркирани наблизо автомобили „Опел“ и „Рено“. На място е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, е установен и задържан извършителят - 17-годишен криминално проявен младеж, живеещ в ж.к. „Стрелбище без адресна регистрация. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, младежът е привлечен като обвиняем по чл. 330 от НК и му е наложена мярка за неотклонение  „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

Бургас. Служители от Четвърто РУ-Бургас разкриха грабеж. Сигнал за случая подала 21-годишна бургазлийка - на 10 март в к-с  «Меден Рудник», неизвестен е отнел чантата й с лични документи, дебитни карти и към 200 лв. Бързите полицейски действия довели до задържането на извършителя - криминално проявен 17-годишен, от Бургас, който признал за стореното. Задържан е за срок до 24 часа. Работата по пълното документиране на случая продължават служители от Четвърто РУ – Бургас.

Бързо полицейско производство е образувано спрямо извършител на измама. Сигналът е получен на 17 март във Второ РУ-Бургас: 55-годишна продавачка в магазин за млечни продукти на ул. „Сан Стефано“ била заблудена от непознат, че е изпратен от собственика на фирмата, за да вземе 700 лв. Полицаите незабавно предприели издирване и в района на автогара „Запад“  забелязали мъж, отговарящ на описанието, който е задържан. В хода на разследването било установено, че 44-годишният Н.А., от Добрич -криминално проявен  е извършител на кражби и измами. Той е разпознат от продавачката. Отнетата сума от 700 лв. е намерена и иззета.    

3,5 кг контрабанден тютюн са иззети при проверки, извършени в края на миналата седмица на територията на бургаския квартал «Рудник». Служители от Пето РУ- Бургас и бургаската жандармерия инспектирали два търговски обекта,  стопанисвани от 44-годишния В.А. и 63-годишния К.М., и двамата от Бургас. В магазините са намерени и иззети общо 35 пакета с нарязан тютюн без акцизен бандерол, общо тегло 3.500 кг. Работата по случаите продължават от служители от  Пето РУ– Бургас.

Пловдив. 40-годишен търговец от Розино е заподозрян за престъпление с акцизни стоки. Срещу мъжа е започнато бързо производство по чл. 234 от НК, след като в петък карловски полицаи иззели от магазина му над 5400 къса цигари без български бандерол.

Досъдебно производство е образувано срещу 28-годишен пловдивчанин за незаконно държане на защитени пойни птици. При съвместна проверка в петък служители на Шесто РУ и РИОСВ открили и иззели общо 28 пернати екземпляра от различни видове в имота на криминално проявения мъж в кв. „Столипиново“. Предстои материалите да бъдат докладвани в районната прокуратура.

Търговище. Досъдебно производство по чл. 325б от НК. е образувано на 17 март спрямо 33-годишен от с.Голямо Градище, община Опака. Според събраните до момента данни той е умъртвил със законно притежавана ловна пушка две кучета, собственост на жена от селото. Я.Я./33г./ е задържан в РУ-Попово. 

Полицаи от областния град разкриха домова кражба, извършена в ранните часове на 16 март, когато неизвестен взломил входната врата, проникнал в апартамент в кв. „Запад“ и изнесъл преносим компютър, собственост на 34-годишнта стопанка. След издирване служителите на реда бързо влезли в дирите на извършителя - 47-годишния О.А. от града, който е  задържан в РУ-Търговище за срок до 24 часа. Той е известен на полицията за кражби, с унищожаване и повреждане на чуждо имущество и с хулигански действия; осъждан. По случая е образувано досъдебно производство.

18-годишен е задържан с марихуана. В хода на акция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, полицаи от РУ-Попово проверили 18-годишния М.Ш. и установили, че съхранява в дома си в гр. Опака 40 г суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на канабис. М.С. е задържан в РУ-Попово за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Видин. 18-годишен видинчанин е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. При обиска у младежа униформените открили 12 топчета с 4.1 г зелена суха листна маса, реагирала при полевия наркотест на канабис. Последвало претърсване в обитаван от 18-годишния апартамент, където криминалисти открили картонче с бяло прахообразно вещество, индикирало при наркотеста амфетамин. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Сливен. В РУ-Сливен са образувани две досъдебни производства за притежание на наркотични вещества. При проверки, извършени по време на патрулна дейност на служители в областния град, са установени М.К./27г./  и Б.М./34г./, и двамата от Сливен. От първия са иззети марихуана и метамфетамин, вторият предал плик с амфетамин. Двамата са задържани за 24 часа. Работата по случаите продължава.

Кърджали. 34-годишен е задържан с хероин в Кърджали. Около 1,30 часа на 18 март, на ул.“Републиканска“ в областния център, мъжът бил спрян за проверка от полицаи, които намерили у него кафяво прахообразно вещество. При извършен тест субстанцията реагирала на хероин. Дрогата е иззета, а притежателят й - задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за незаконно притежаване на наркотично вещество.

В полицейския арест на РУ-Кърджали е задържан мъж, размахвал нощ срещу персонала в игрална зала. Инцидентът е станал около 4,30 часа в събота в областния център. По първоначални данни, 34-годишен посетител, раздразнен от лошия си късмет в играта, се скарал с персонала и заплашвал с нож. Проверката по случая се извършва от сектор „Охранителна полиция“ и е по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулигански действия.

За хулигански действия, съпроводени със съпротива срещу орган на властта, 64-годишен е задържан в РУ-Ардино. Мъжът блъснал полицейски служител, който бил изпратен по сигнал за ударена жена в с.Горно Прахово на 16 март около 16 часа. При пристигането си, служителят на реда поискал личната карта на 64-годишния местен жител, но вместо това получил удар в гърдите. Извършителят на хулиганските действия е задържан в полицейското управление. Образувано е бързо производство по чл.325, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Мъж, нанесъл побой на родителите си, е задържан в РУ-Крумовград. Семейният инцидент станал вчера около 16 часа в с.Звънарка. 36-годишният син проявил агресия към майка си и баща си, като първоначално се скарал с тях, а после им нанесъл побой с дървен прът. Проверката по случая продължава група „Охранителна полиция“ в управлението.

ОДМВР-София. Двама полицейски служители са пострадали при пътен инцидент в Ботевград. Около 0.40 часа на 18 март, в РУ-Ботевград бил подаден сигнал за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил в района на пътен възел Ботевград. При огледа на местопроизшествието било установено, че при маневра ляв завой, патрулният автомобил бил застигнат и ударен от движещия се зад него лек автомобил „Лексус“. Двамата водачи били проверени за употреба на алкохол. 35-годишният шофьор на лексуса е задържан за срок до 24 часа, след като дрегерът отчел 1.68 промила. При инцидента са пострадали и двамата полицейски служители. Единият е настанен за наблюдение със сътресение на мозъка, на другия е оказана медицинска помощ и е освободен за домашно лечение със счупена ключица. Нанесени са и значителни материални щети по полицейския автомобил. По случая е образувано досъдебно производство.

Силистра. 42-годишен мъж е задържан за закана за убийство.  На 17 март в дуловското село Вокил той отправил заканата към жената, с която живеел, но пристигналите на адреса полицейски служители го задържали за срок до 24 часа. С постановление на наблюдаващ прокурор срокът на задържането му е продължен до 72 часа. Образувано е досъдебно производство.

Плевен. Плевенски криминалисти работят по изясняване на всички обстоятелства, свързани с образувано досъдебно производство по чл.131, ал.1, т.12 от НК. На 17 март около 20.20 часа 52-годишен жител на с.Рупци съобщил в полицията в Червен бряг за възникнал в центъра на селото скандал и сбиване между група мъже. На мястото веднага бил изпратен полицейски екип, който установил на адрес в селото 17-годишен жител на Радомирци, с огнестрелна рана в левия крак. По първоначални данни към 20.20 часа в центъра на селото спрели два леки автомобила, от които слезли около 10-ина въоръжени с брадви и ножове жители на с. Радомирци и започнали саморазправа с местните. За да се предпази, 52-годишният произвел изстрел със стоп патрон, като прострелял непълнолетния в крака със законно притежаван пистолет марка "ЧЗ", калибър 9 мм. При инцидента е пострадал и 32-годишен от Рупци, който е откаран в болницата в Плевен, където за лечение е настанен и непълнолетният. На мястото е извършен оглед, стрелецът доброволно е предал оръжието си и брадва. Уведомен е районен прокурор в Червен бряг. Образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване на случая продължава.

Хасково. 22-годишен мъж от Харманли е задържан при опит да подкупи полицаи. В събота той бил засечен от пътен патрул на кръстовището между улиците „Н.Рилски“ и „Люле Бургас“ в града, докато шофирал леката си кола „Фолксваген“ без обезопасителен колан. При поискване на документите за проверка, водачът поставил в тях банкнота от 20 лева с цел да избегне санкцията. Задържан е до 24 часа по образуваното бързо производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

19 мар 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.
       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари
Февруари

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017

Кампания „Не бъди финансово муле!“

Информационната превантивна кампания е инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на „финансови мулета“ са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава „финансово муле“?
Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
„Финансовите мулета“ са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори „финансовите мулета“ да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Република България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като „финансово муле“, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират „финансови мулета“?
Набират става по два основни начина:
1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:
- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр . "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Кои лица най-често стават „финансови мулета“?
Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?
Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:
Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?
Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?
Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.

05 апр 2017