МВР

Пресцентър

 

04 мар 2021

Главният прокурор Иван Гешев награди магистрати и полицаи

Церемонията се състоя след съвещание на ръководствата на МВР и ПРБ

Днес ръководствата на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Прокуратурата на Република България (ПРБ) проведоха работно съвещание. Бяха обсъдени акценти от дейността на правоохранителните институции по противодействие на престъпността през 2020 г. Набелязани бяха и мерки за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на предстоящите избори за Народно събрание.

В съвещанието участваха главният прокурор на Република България Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция“ – главни комисари Любомир Янев и Николай Хаджиев, зам.-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева,

След края на работното съвещание, проведено в сградата на МВР, на официална церемония бяха наградени 18 служители на вътрешното министерство, прокурори и следователи за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

Предоставяме ви информация за наградените и случаите, по които са работили:

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП - МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги  Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Заместникът на главния прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева е отличена с предметна награда за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения при осъществяването на административното и организационно ръководство на Върховна административна прокуратура и съществен принос за издигане авторитета на Прокуратурата на Република България.

С плакет „Прокуратура на Република България“ са отличени Дияна Иванова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Варна, и Димитър Кайряков, прокурор в ОП-Варна. Двамата са наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин, разкрит през февруари т.г.

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП - МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги  Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Плакет „Прокуратура на Република България“ получи прокурорът от отдел 04 „Международен“ при ВКП Сава Петров и следователят в отдел 03 „Стопански“ на Националната следствена служба Светослав Василев за работата им по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разследване на дейността на лица, използвали рансъмуеър (ransomwear) с наименованието NetWalker. Зловредният софтуер е атакувал здравни заведения, училища, предприятия и правителствени агенции в САЩ чрез проникване в компютърните им системи и криптиране на информацията, за чието разкодиране е бил искан откуп в големи размери.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Стара Загора Ваня Керанова-Робакова получи плакет „Прокуратура на Република България“ за водено от нея наказателно производство, по което е постигната осъдителна присъда за двама извършители на грабеж над възрастен мъж в с. Енина, община Казанлък.

Директорът на ГДБОП гл.комисар Любомир Янев, получи предметна награда, а заместникът му  ст. комисар Илия Делчев и инспектор Стоян Златанов бяха отличени със знак „Прокуратура на Република България“. Наградите са за активното участие на ГДБОП в неутрализирането на  организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, проведена на 1 февруари т.г. при съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Службата за борба с наркотиците DEA, както и за  проведеното разследване срещу международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия, за трафик на големи количества хероин от Турция през България към САЩ.

За двете операции прокурорите Ивета Маркович и Калин Близнаков от Специализираната прокуратура (СП) и Елица Василева, прокурор от Софийска районна прокуратура, командирована в СП,  са отличени с плакет „Прокуратура на Република България“. Ивета Маркович получи наградата за работата й по разследването на организираната престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, а Калин Близнаков и Елица Василева - за професионално свършена работа по изпълнението на молбата за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследването срещу международната престъпна мрежа за трафик на хероин.


 

 


ОДМВР – Габрово предприема мерки за организация на движението в района на връх Шипка във връзка с Националния празник - 3 март

Подробности оповести директорът на областната дирекция старши комисар Борислав Муеров

 

Временна организация на МПС:
- От 22.00 ч. на 02.03.2021 г. до 17.00ч. на 03.03.2021 г. ще бъде спряно транзитното преминаване на всички видове МПС през прохода Шипка. Ще се пропускат само автобуси от междуградския автобусен транспорт от редовни пътнически линии, движещи се по утвърден маршрут.

На 3 март:
- От 5.30 до 13.00 часа автомобилите ще се движат еднопосочно в посока от Габрово за връх Шипка, като ще бъдат допускани само автомобили, превозващи участници и гости.
- От 13.00 ч. до около 17.00 ч. автомобилите ще се движат еднопосочно от връх Шипка към Габрово.

 

Паркиране на моторни превозни средства:

- автобуси – на хеликоптерна площадка зад х-л „Шипка“,
- микробуси –на малкия паркинг зад х-л „Шипка“,
- леки автомобили –по пътя от връх Шипка /от базата на Областно пътно управление – Габрово/  към Габрово.

Транзитният поток ще бъде пренасочен през прохода на Републиката:
- посока север-юг – Русе – Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката-Гурково (Казанлък, Стара Загора, Бургас)
- посока юг-север – Гурково - Проход на Републиката - Дебелец /Велико Търново,  Русе/
- местното движение и идващите от север и северозапад МПС ще бъдат пренасочвани по маршрут Габрово – Трявна - с. Белица - с. Вонеща вода-Проход на Републиката и обратно.

 

Събития в Габрово на 3 март:

-  9.30 часа - панихида в памет на загиналите за Освобождението в храм „Успение на Пресвета Богородица“
- 10 часа - тържествено издигане на националното знаме на пл. „Възраждане“.

 

 

 

 


02 мар 2021

Полицейските служители от ОДМВР – Варна ще обслужват жителите на община Аврен в нови приемни помещения

Общината осигури на полицаите и нов високопроходим автомобил

Директорът на ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Илиян Илиев и началникът на Четвърто РУ гл. инспектор Ив. Стефанов приеха лично от кмета и заместник – кмета на община Аврен Емануил Манолов и Боян Георгиев ключовете за новия автомобил и изцяло подновените и модерно оборудвани приемни на полицейските служители. 
Старши комисар Пашов искрено благодари на кмета за осигурените отлични условия за работа на полицейските служители и го увери, че областната дирекция ще продължи да полага всички усилия за осигуряване спокойствието и защитата на всички граждани. 
Община Аврен се обслужва от шестима полицейски служители, четирима от които ще работят и приемат жители от общината в реновираните си приемни в общинския център с. Аврен.
С осигурения високопроходим автомобил служителите на МВР ще достигат своевременно и бързо до всяко място в общината, където е необходима намесата им, независимо от климатичните условия.

 


02 мар 2021

Криминалисти на Хасково задържаха двама, измамили възрастен мъж

Действията на полицейските служители стартирали след подаден сигнал от 80 – годишен мъж .Възрастният мъж разказал, че в междуградски автобус за селото, където живее, се запознал с жена, представила се като Златка. Тя обяснила, че имала да получава 70 000 лева, оставени като наследство в Гърция от покойната й майка. Твърдяла, че парите й са запорирани и за да ги освободи, трябвало да плати 10 000 лева.  80- годишният й повярвал, от сметка в банката в Хасково изтеглил парите и вчера ги предал на жената и на мъж, който бил с нея. Двамата се разбрали с възрастния мъж да изтегли още 10 000 лева, които да им предаде. Мъжът отказал и подал сигнал в полицията.
Днес, в резултат на проведени оперативно – издирвателни действия криминалистите задържали двамата – 37 – годишна жена и 48 – годишен мъж. У тях били открити 5 000 лева и 1 495 британски лири, които са част от сумата, предадена от мъжа вчера. Наложена им е полицейска мярка за срок до 24 часа.
По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на  Районна прокуратура – Хасково.   

 


02 мар 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 2 март 2021

Хасково. Двама мъже са задържани за подпомагане на чужденци без документи да преминат през страната. Вчера по обяд, по време на полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с незаконната миграция и трафика на хора, служители от участъка в Стамболово към РУ-Хасково спрели за проверка на третокласния път до с.Долно Ботево лек автомобил „БМВ“, шофиран от 30-годишен от Сливен. В колата служителите установили четирима души -сирийци и иракчанин, всички без документи за самоличност. Мъжете на възраст между 18 и 23 години, заедно с водача са задържани по образуваното по чл.281 ал.1 от НК досъдебно производство. В ареста на хасковското управление е и 22-годишен хасковлия, водач на автомобил, управлявал „БМВ“-то. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура Хасково.

 

Видин. 3000 къса контрабандни цигари са иззели служители на РУ-Видин. На 1 март, около 18.10 часа, на ул.“Вела Пеева“ в областния град униформени спрели за проверка 49-годишен местен жител и у него открили 150 кутии цигари без бандерол. На мъжа съставили акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая е заведена преписка.

 

Стара Загора. Полицията в областния град изяснява случай на увреждане на лек автомобил. Вчера сутринта, 27-годишен мъж съобщил в Първо РУ в областния град, че в часовете през изминалата нощ са били срязани гумите на колата му, паркирана на ул. „Стефан Караджа“. Образувано е досъдебно производство по чл. 216, ал.1 от НК.

 

Търговище. Служители от районното управление в града са установили непълнолетен, взломил монетници на детски увеселителни колички. Вчера, след проведените издирвателни действия, полицаите стигнали до 17-годишен младеж от града, за когото е изяснено, че е  извършил две кражби на монети. При първия случай той отнел около 30 лева на монети, а при втория – в края на февруари взломил детска количка пред сградата на театъра. По случаите в РУ-Търговище се извършва проверка.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


02 мар 2021

Информационен бюлетин - 1 март 2021


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!

Пловдив. 53-годишен мъж от село Чалъкови е задържан за причинена средна телесна повреда. На 28 февруари около 10 часа, в РУ-Хисаря било съобщено от пловдивска болница за настанен пациент, на 60 години, с фактура на черепа. По думите на пострадалия, по-рано същия ден, 53-годишен мъж, с който работел заедно, му е нанесъл множество удари с твърд предмет по тялото, а един от тях сериозно засегнал и главата му. В резултат на бързите действия на служители на РУ-Хисаря извършителят – 53-годишен жител на село Чалъкови е задържан.  В хода на работата разследващите са събрали  голям обем веществени доказателства, които показват съпричастността на задържания към извършеното престъпление.  Двамата мъже  работели в кравеферма в Ново Железаре, където оставали да нощуват. Същия ден, след работа седнали да се почерпят, възникнал спор, който прераснал в скандал и бой.  По безспорен начин е установено, че задържаният по- млад мъж е нанесъл ударите с винкелов профил. Действията на разследващите се водят под надзора на Районна прокуратура Пловдив. 

 

Пловдивски криминалисти задържаха трима дилъри в Раковски. Иззети са 110 топчета марихуана и 140 грама амфетамин, предназначени за улична продажба. Арестите са извършени в рамките на полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества. На 28 март вечерта  служители на РУ-Раковски предприели претърсване два адреса в населеното място. В жилищата на 19-годишен и 29-годишен служителите на реда намерили и иззели разфасовки с различен грамаж - общо 140 гр амфетамин и 110 броя топчета марихуана. Иззети са и 2 електронни везни със следи от дрога по тях. Изяснено е, че двамата купили наркотичното вещество от друг дилър, също от Раковски.  С постановление на дежурен прокурор, и тримата обвиняеми са задържани за 72 часа, в рамките на които предстои внасяне на искания за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени, е „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от 5000 до 20 000 лева. В резултат на засилените проверки и целенасочена работа на служителите на РУ-Раковски, от началото на годината до момента седем жители на града са с повдигнати обвинения за наркоразпространение.

 

При поредната акция на пловдивската полиция, в хода на която бе осъществен засилен контрол по пътищата в града и областта, бяха задържани четирима водачи при опит да подкупят длъжностни лица, опитвайки се да избегнат санкциите. Само за 16 часа в събота срещу неделя бяха констатирани 1 346 нарушения, отнети 25 шофьорски книжки, а 17 водачи - установени с алкохол и наркотици зад волана.  18-годишен пловдивчанин и двама негови по- възрастни съграждани, на 44 и 51 години, опитали да избегнат санкциите, подхвърляйки пари на проверяващите.  35-годишен турски гражданин, седнал зад волана на „Опел астра“ , който нямал валидно свидетелство за управление на МПС предложил подкуп в размер на 200 лв, за да прикрие престъплението си на пътя.Стара Загора.
В Първо РУ - Стара Загора е образувано бързо производство за престъпление по чл.304 от НК срещу 21-годишен мъж от с. Подслон. Установено е, че вечерта на 27 февруари, в района на с. Хан Аспарухово,  той е управлявал лек автомобил „Мерцедес“ без застраховка „Гражданска отговорност“. Мъжът се опитал да осуети полицейската проверка, като  пуснал банкнота от 10 лв. в служебния автомобил. Работата по случая продължава.

 

София – област. Криминално проявен е задържан с амфетамин при акция на полицията в Елин Пелин. В хода на проведена на 26 февруари полицейска операция за противодействие на наркоразпространението, в с. Григорево,  служители на РУ-Елин Пелин предприели проверка на криминално проявен и осъждан жител на селото. 24-годишният е задържан, след като у него били открити пет сгъвки, съдържащи бяло прахообразно вещество с общо тегло 11 грама, реагиращо на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354А от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

 

33-годишен е арестуван за нанесен побой на възрастен роднина. Около 19.40 часа на 27 февруари столичанин потърсил помощ от полицията, съобщил за скандал между негови роднини в с. Ново село, прераснал впоследствие в побой. Незабавно на адреса били изпратени служители на РУ-Самоков, които изяснили, че свадата между дядо и внук е станала след употреба на алкохол. 84-годишният мъж е транспортиран до Центъра за спешна помощ с множество хематоми по главата и две счупени ребра. 33-годишният му внук е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129 от НК. Работата по пълното му документиране продължава под наблюдението на районната прокуратура.

 

Кърджали. Двама са  задържани в РУ-Кърджали за хулигански действия. Около 22.30 часа на 27 февруари възникнал скандал пред търговски обект в областния град. Свадата между трима мъже прераснала в сбиване. В резултат на предприети незабавни действия в полицейското управление били задържани двама от нарушителите на обществения ред на 32 г. и 53 г. Сектор „Охранителна полиция“ извършва проверката по чл.325, ал.1 от НК за хулиганство.

 

Над половин килограм марихуана и 20 грама амфетамин са открити и иззети при специализирана операция на РУ-Кърджали за противодействие на престъпления, свързани с притежанието и разпространението на наркотични вещества. Около 22.30 часа на 26 февруари за проверка бил спрян лек автомобил „Тойота“, управляван от 29-годишен. Полицейски служители открили у 31-годишния пътник суха листна маса с тегло 512 грама, която при тестване реагирала на марихуана. В хода на същата операция бил спрян и лек автомобил „БМВ, шофиран от 32-годишен мъж. В колата униформените намерили бяло прахообразно вещество, 20 грама, което при тест реагирало на амфетамин. Наркотичните вещества са иззети, а по случая за срок до 24 часа са задържани двамата мъже. По случаите са образувани досъдебни производства за незаконно притежаване на наркотици и работата продължават разследващи полицаи в РУ-Кърджали.

 

Плевен. Вечерта на 26 февруари в село Ореховица бил спрян за проверка лек автомобил "Фиат Линеа". Установена била самоличността на водача - 23-годишен жител на село Попица, и на пътника– 31-годишен от село Търнак. В хода на инспекцията между предните седалки на колата са намерени три полиетиленови пликчета, две от тях  с бяло кристалообразно вещество, а третото - раздробена зелена листна маса. По данни на пътника - „пико“ и марихуана. Предстои назначаване на физико - химична експертиза. 31-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, предл.2 от НК. Уведомена е прокуратурата.

 

Търговище. На 28 февруари, около 19.30 часа в с. Долец бил спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат“,  управляван от 47-годишен мъж от Попово. В колата полицейските служители открили ситно нарязан тютюн, без бандерол, с тегло 240 кг. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.  По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234 от НК, работата по което продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


01 мар 2021

Информационен бюлетин - 26 февруари 2021

Стара Загора. Двама са задържани за извършена домова кражба. Сигналът в полицията бил подаден вчера, че предния ден от дома на 89-годишна жена от Мъглиж неизвестен откраднал портмоне с неустановена сума пари. Той проникнал в жилището през незаключена входна врата на къщата. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите са установили  извършителите – на 19 и 17 години, и двамата от Мъглиж. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

 

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с незаконно държане и разпространение на наркотични вещества, е проведена на 23 февруари на територията на Стара Загора. В 09.20 часа на булевард в града бил спрян за проверка лек автомобил "Ауди", управляван от 37-годишен мъж. У водача полицаите открили полиетиленово пакетче, съдържащо бяло, кристалообразно вещество - метамфетамин с тегло 0,12 грама. В 23.40 часа, на главен път II-66 в с. Ракитница, бил спрян лек автомобил "Ситроен", управляван от 42-годишен мъж и пътник в автомобила - 32-годишен, и двамата от Стара Загора. В колата униформените намерили метамфетамин, с тегло 10,92 грама.  Водачът е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, поради което му е отнето свидетелството за управление на МПС. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354а, ал.1 от НК. Тримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Продължава работата по документиране на престъпната им дейност под надзора на Окръжната прокуратура.

 

Добрич. Вчера в полицията бил получен сигнал за кражба на дизелово гориво от селскостопански машини, паркирани в стопански двор на територията на с. Граничар, обл. Добрич.  На място е извършен оглед, установено е, че престъплението е извършено за времето от 1 декември 2020 г. до 25 февруари – откраднатото количество гориво е около  400 литра. В хода на проведените оперативно- издирватели и процесуално–следствени действия криминалистите установили извършителите на деянието – 20- годишен жител на с. Дуранкулак и  18 – годишен от с. Граничар. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

Шумен. Наркотични вещества са иззели служители на областната дирекция. Снощи, около 18 часа, бил проверен 32-годишен жител на село Байково. У него служителите на реда открили пликче с около 2 грама суха тревиста маса, по негови данни - марихуана. С близо един грам зелена тревна маса била засечена и 52 – годишна жена от Шумен, по нейни данни - „чай за пушене“. Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 354 А ал. 3 от НК, работата по които продължава. 

 

Хасково. Стоки с лого на защитени марки са иззели икономическите полицаи. При проверка на адрес в града те открили  подготвени пратки за изпращане по куриер до клиенти. При инспекцията в кашоните са установени 108 флакона с парфюми, с надпис и лого на запазени търговски марки, за които 37-годишният им собственик от София не е представил документи за произход и съгласие на правопритежателя. По случая е образуваното досъдебно производство.

 

ПТП. 17 – годишен е починал при пътен инцидент, а друго момче на същите години е настанено в тежко състояние. Сигналът за произшествието, възникнало в района на ж п гарата в Панагюрище, е подаден тази сутрин, около 5 часа. Незабавно на място са пристигнали екипи на пътна полиция, пожарната и спешна помощ. Според първоначалните данни лек автомобил, управляван от раненото момче, е изгубило контрол над колата, автомобилът е напуснал пътното платно и се преобърнал встрани от пътя по таван. От удара на място е загинал спътникът му. Извършен е оглед на място, по случая е образувано досъдебно производство, работата по изясняване на причините, довели до трагичния инцидент продължава.          

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


26 фев 2021

Информационен бюлетин - 25 февруари 2021

 

София. Столични полицаи задържаха двама извършители на грабеж.  Сигналът за престъплението бил подаден в полицията на 15 февруари от млад мъж, който разказал, че ден по-рано, около 16 часа, на бул. „Панчо Владигеров“ бил нападнат от двама непознати младежи с качулки и маски. След като го напръскали с лютив спрей и му нанесли побой, нападателите  му отнели портмоне с пари, лични документи и дебитна карта. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, служителите на Девето РУ влезли в дирите на двамата извършители - на 18 и 22 години, известни на полицията. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, им е повдигнала обвинение по чл. 198 от НК и им наложила мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Плевен. Към 18.50 часа вчера, в полицията е получен сигнал за грабеж, извършен на ул. "Хан Крум" в областния град, при който е пострадал жител на с. Ореховица. На място полицейски екип е извършил оглед, и е установил, че минути по-рано непознат е нападнал и нанесъл удар в челюстта на жертвата, отнел от якето му 50 лева, след което побягнал към центъра на града. По случая било образувано досъдебно производство по чл. 199, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 198, ал. 1 от НК, а в рамките на предприетите действия криминалистите задържали заподозрян за престъплението. Работата по установяването на всички детйли около грабежа продължава, под ръководството на прокуратурата.

          

Сливен. В рамките на  няколко часа след получен сигнал, служители  на РУ-Сливен и участък „Надежда“ разкрили кражба от търговски обект в областния град, за която съобщил служител. По негови данни, от магазина била открадната тонколона. В хода на разследването е изяснено, че кражбата е извършена на 22 февруари от 37-годишна жена от града, осъждана. Разследващите открили крадената вещ, тя е иззета е предадена.  Задържана е първоначално за срок до 24 часа в РУ-Сливен. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Сливен.

 

Служители на участък „Надежда“ изясняват обстоятелствата около случай, при който е причинена средна телесна повреда на 13-годишно момче. Сигнал за това е получен вчера  около 15.20 часа. Според първоначалните данни, на улица в града, между пострадалото момче и 12-годишен е възникнал конфликт , който бързо прераснал в саморазправа. Пострадалото дете е  настанено в болница с комоцио и хематом в черепната кухина, по данни на медиците - с опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Монтана. Досъдебно производство по чл. 115, ал. 1 от НК е образувано вчера след случай в с. Громшин, община Бойчиновци, завършил с фатален край.  Сигналът за скандал между двама местни жители, на 67 и 66 години, в центъра на селото бил получен към 16.30 часа. Според информацията,  първият стрелял няколко пъти с газов пистолет в лицето на съселянина си. Двамата били разтървани от случайни свидетели, но в отговор 66-годишният отишъл до автомобила си, взел нож и нанесъл няколко прободни рани на опонента си, който е починал на място. На 66-годишния е наложена мярка за задържане за срок до 24 часа по Закона за МВР и е под охрана в болницата в Монтана, без опасност за живота. Работата продължава под наблюдението на окръжната прокуратура. 

 

След получен сигнал за кражба, извършена в землището на монтанското с. Долно Белотинци в нощта срещу 23 февруари, криминалисти предприели оперативни действия за разкриване на посегателството. Изяснено е, че след взлом на вратата на трафопост, от цех на фирма са отнети 3  трансформатора. Двамата извършители – 40-годишен мъж и 34-годишна жена, са установени и задържани в полицейския арест на РУ-Монтана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 3 от НК.

 

Пазарджик. Двама тийнейджъри са задържани за притежание на наркотици от служители на сектор „Криминална полиция” при РУ в областния град. Вчера, в двора на местно училище, униформените засекли 18-годишен младеж, който при вида им изхвърлил топче със суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана. По-късно, на улица в областния град било проверено 17-годишно момиче, у което криминалистите открили топче със същото вещество. Спрямо тях се водят бързи производства.

 

Млад мъж от Велинград е задържан като заподозрян за извършен палеж. Огънят лумнал тази нощ в паркиран на улица в курорта джип, собственост на 28-годишен велинградчанин. На мястото се отзовали екипи на пожарната и полицията, които бързо погасили пламъците, засегнали задната част на автомобила. На мястото е извършен оглед и  предприето разследване. Не след дълго криминалистите  задържали 21-годишен жител на курорта, заподозрян за извършеното престъпление. По случая се води досъдебно производство, работата по случая продължава.   

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкрили и задържали трима мъже, откраднали кабели от фирмен склад. Сигналът в полицейското управление бил за разбита стена на помещение в периода от 21-22 февруари и установена липса на 3,5 км многожичен кабел. При организираните издирвателни действия, вчера полицаи задържали трима мъже, на 29, 35 и 39 г., съпричастни към посегателството. Открит и иззет е и откраднатият материал. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство за взломна кражба.

 

В сектор „“Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали е започната проверка за използване на неистинска диплома за завършено основно образование. Документът бил представен в сектор „Пътна полиция“ от 36-годишна. Работата по случая е с оглед на чл.316 от Наказателния кодекс.

 

Досъдебно производство за пожар в складово помещение в Момчилград е образувано в районното управление в града. Огънят възникнал около 19 часа вчера. При опит да гаси пламъците е пострадал 54-годишен мъж, който бил транспортиран в пловдивска клиника с изгаряния по ръцете и краката. Пожарът е потушен от четирима огнеборци от службата в Момчилград. Благодарение на своевременната намеса била спасена сградата и съхранявани в нея стоки. Огънят е унищожил 20 кв. м покривна конструкция и материали, съхранявани в склада. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието. Разследващ полицай и група „Криминална полиция“ продължават работата по случая.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


25 фев 2021

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г. сума получена за период 01.07.2020 г.- 30.09.2020 г.  сума получена за период 01.10.2020 г.- 31.12.2020 г.  
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.  115,83 лв.  121,84 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.  149,00 лв.  133,00 лв
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.    91,00 лв.  101,00 лв
Общо:  3057,92 лв.  355,83 лв.  355,84 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2021 г.

Януари


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019