МВР

Пресцентър

 

22 яну 2020

Резултати от съвместна операция на ГДБОП, Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП

Установено е нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите; действията са проведени под ръководството на Районна прокуратура – Кърджали

 

В периода 20-22.01.2020г. служители на специализиран отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР, заедно с Дирекция „Жандармерия“ -ГДНП, експерти от Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, извършиха проверки на дейността на два интернет доставчика, опериращи на територията на област Кърджали. Действията са осъществени под ръководството на Районна прокуратура – Кърджали.

Предмет на проверката бе установяването на нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите. В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители. Иззети са множество документи и компютърно-информационни данни, касаещи дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и финансовата дейност на дружествата.

По случая са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления против интелектуалната собственост. Констативни протоколи са били съставени и от присъстващите на проверката НАП, КРС и Министерството на културата.

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. “сив” сектор, с което се нанасят огромни финансови щети не само на правоносителите, но и на бюджета на страната.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата на Република България за противодействие на този вид престъпна дейност.


 

Служители на ГДБОП задържаха мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Операцията е проведена с активното съдействие на колегите им от Русе и Враца, и криминалисти на двете областни дирекции, под ръководството на Русенската районна прокуратура

Разследването е стартирало след подаден в ГДБОП сигнал  и проведени оперативни действия по случая. В хода на операцията, в която активно участват служителите на ГДБОП в Русе и Враца и служители на съответните областни дирекции, на територията на Русе  са  установени две от жертвите на трафика с цел сексуална експлоатация – на 19 и 22 години, държани против волята им на адрес в областния град. В рамките на акцията е задържана 27-годишна от Монтана, чиято роля била да набира момичета за осъществяването на престъпната дейност. Малко по-късно е задържан и 31-годишният й съучастник от Враца. Извършени са претърсвания в домовете на двамата задържани. Според първоначалните данни набираните от тях момичета са били транспортирани в различни градове в страната, а престъпната им дейност  е започнала в средата на месец юли миналата година.

На двамата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под  стража". По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.6 вр. ал.1 вр. чл.20, ал.1 от НК, а разследването по него продължава под надзора на Русенска районна прокуратура.

 

22 яну 2020

34-годишен мъж е задържан за палеж в Ихтиман

С прокурорско постановление на мъжа е наложена 72-часова мярка

Сигнал в полицията за горящ покрив на къща в Ихтиман е подаден в сутрешните часове на 15 януари. След получаването на сигнала веднага бе сформиран екип от криминалисти от областната дирекция и районното управление в Ихтиман. Благодарение на изключително добрата и мобилна организация на предприетите оперативни действия, за по-малко от седмица бяха проверени множество камери, леки автомобили и тяхното движение, в резултат на което бе установен и задържан извършителят на палежа. Извършени са множество процесуално - следствени действия, разпити на свидетели, назначени експертизи, претърсвания и  изземвания, като всички иззети веществени доказателства кореспондират помежду си и сочат по безспорен начин авторството на деянието. 34-годишният мъж от София е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление  и задържан за срок до 72 часа, предстои внасяне на искане до районния съд в Ихтиман за налагане на постоянна мярка за задържане.

Продължават процесуално – следствените действия  и оперативната работа по всички версии за изясняването на детайлите и обстоятелствата по случая.

Подробности оповестиха директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова. 

 

21 яну 2020

Криминалисти задържаха 48-годишен за тежко криминално престъпление

Подробности по случая оповестиха директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин и окръжният прокурор Ваня Ненкова

На 19 януари, рано сутринта, на тел.112 постъпил сигнал за ранен мъж, открит в заведение в областния град. Пострадалият, 31-годишен местен жител, починал в линейката на път за болницата. Към мястото своевременно били насочени екипи на полицията, дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието.

Под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Видин разследващите провели множество оперативно–издирвателни и процесуално следствени действия. В хода им изяснили, че мъжът бил в заведението в компанията на още трима видинчани. Там възникнал спор, 48-годишният с газов пистолет прострелял във врата 31-годишния и избягал. Същият ден бил обявен за издирване. Вчера, придружен от адвокат, той се е явил доброволно в полицията, но отказал да даде обяснения. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работи се по всички версии. Мотивите за престъплението се изясняват. С прокурорско постановление мъжът ще бъде задържан за срок до 72 часа, предстои искане за постоянното му задържане.

Работата по образуваното досъдебно производство по чл.115 от НК продължава.

 

 

21 яну 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 22 януари 2020

Варна. 23-годишен грузински гражданин е задържан за извършван от него въоръжен грабеж. В нощта на 19 срещу 20 януари, на ул. „Марица” в областния град, неизвестен заплашил с огнестрелно оръжие 24-годишен варненец и отмъкнал мобилния му телефон. След предприети действия по разследване на случая и проведена специализирана полицейска операция, в квартира в централната част на града, грузинецът бил задържан. Телефонът, отнет при грабежа, е намерен заедно с други вещи, за които се предполага, че са обект на престъпление. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му  продължава под надзора на Районната прокуратура в града.

Силистра. 57-годишен е установен с археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законов ред, в дома му са открити два металдетектора. Вчера в Главиница при полицейска проверка у мъжа била намерена старинна монета, а в дома му - други три, както и два саморъчно направени металдетектора. Назначени са експертизи за установяване на културно-историческата стойност на монетите, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 277, ал.7 от НК.

София. 55-годишен столичанин е задържан в рамките на проведено разследване от служители на сектор „Детска престъпност и криминален контингент“ при СДВР, за предлагане на помещения за сексуални услуги. По първоначални данни мъжът, управител на стриптийз клуб, предоставял системно част от помещения на заведението, като за „услугата“ той получавал половината от заработената сума. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на задържания е повдигнато обвинение по чл. 155, ал.3 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1500 лева.

Велико  Търново. Служители на полицейското управление в Павликени установиха извършител на кражби. На 4 ноември миналата година е получен сигнал за кражба на два акумулатора от товарен автомобил, собственост на куриерска фирма. На 16 декември последвало съобщение за идентична кражба от товарни автомобили „Скания“, собственост на местна фирма, а на  20 януари е стартирало бързо производство за опит за кражба на месингови батерии и водопроводни кранчета от избени помещения на жилищен блок в Павликени. Престъплението останало недовършено поради намесата на полицейски екип, който установил и задържал извършителя- 29-годишен местен жител, известен на полицията и осъждан. Пред полицейските служители мъжът признал и за извършените предишни престъпления. Вчера той е привлечен, като обвиняем за кражба и опит за кражба  и му е наложена  мярка за неотклонение „задържане за 72 часа“.

Монтана. Към 9,30 часа вчера, след сигнал в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР за нерегламентиран транспорт на отпадъци с произход Италия, е извършена проверка на тежкотоварен камион, с румънска регистрация. В рамките на инспекцията е установено, че камионът е с неизрядни съпроводителни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 353 в, ал. 1 от НК в ОДМВР Монтана.

Плевен. Над 110 кг контрабанден тютюн са иззели плевенските полицаи. Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, специализирани полицейски сили и Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен предприели проверка в частен дом в село Буковлък, обитаван от 51-годишен. Там те открили осем полиетиленови чувала, съдържащи нарязана листна маса, с общо тегло около 80 кг. Други 30,500 кг контрабанден тютюн са иззели пътни полицаи, след като спрели за проверка лек автомобил "Ауди А4", шофиран от 27-годишен жител на с. Септемврийци. С него пътувал и 56-годишен мъж от монтанското село Дондуково. Акцизната стока е открита в багажното отделение - три полиетиленови чувала, съдържащи нарязана листна маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. Други 3,500 кг тютюн без бандерол са иззели униформени при проверка на територията на кооперативен пазар в града. Предстои назначаване на експертизи на иззетия тютюн. По случите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

22 яну 2020

Информационен бюлетин - 21 януари 2020

София. Служители на Девето РУ разкриха извършител на кражба. На 10 януари 37-годшен мъж съобщил в полицията за извършеното същия ден престъпление - в автосервиз в ж.к. „Връбница“ била установена липсата на скъпи инструменти. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, е установен и задържан криминално проявен мъж, на 26 години. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Стара Загора. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на 15 януари от служители на РУ-Раднево. В хода на полицейските действия, в апартамент в града, обитаван от 40-годишен мъж, е открита и иззета суха, зелена тревиста маса - марихуана, с общо тегло 1,32 грама. Образувано е бързо производство по чл. 354а от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 

Благоевград. В хода на акция за противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, проведена на 20 януари, в района на ул. “Рокфелер“ в Петрич полицейски служители от районното управление извършили проверка на двама мъже, на 38 и 34 години, от града. Намерено и иззето е кафяво прахообразно вещество /към 1,15 грама/, реагирало при полевия тест на хероин. Двамата са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Кюстендил. Множество вещи, обект на кражби, извършени от октомври миналата година до януари, откриха и иззеха служители на РУ- Кюстендил в два имота в областния град. В хода на акция за противодействие на престъпността полицаите намерили инструменти, домакинска и битова техника, откраднати от гаражи и епизодично обитавани имоти. Полицията в Кюстендил издирва собствениците на вещите, които могат да ги потърсят в местното районно управление.

 

Хасково. Цигари и тютюн без бандерол иззеха териториални полицаи от районното управление в областния град при проверки вчера в две жилища. В първото открили 1160 къса саморъчно свити цигари и 2 кг тютюн, а във второто – килограм жълто-кафявата листна маса. Собствениците им – жена на 53 г. и мъж на 49 г., предали тютюневите изделия с протоколи, съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

30-годишен хасковлия е задържан за кражба от автомобил. Вчера, около 11 часа, той счупил стъклото на „Опел“, паркиран пред дома на собственика в ж.к. „Орфей“ в областния град. При незабавните издирвателни действия хасковските полицаи задържали познатия им с подобни прояви мъж. Също за кражби, в РУ-Димитровград са доведени 19-годишна и 30-годишният й приятел. В рамките на няколко дена, двамата проникнали в две къщи в селата Малко Асеново и Здравец, откъдето отнели покъщнина. Пред униформените полицаи те признали за кражбите на кабели, килими, часовник и други вещи.

 

Монтана. Вчера към 5.20 часа, 57-годишна монтанска жителка подала сигнал в РУ-Лом за извършена взломна кражба от магазин в с. Септемврийци, община Вълчедръм. Полицейски екип установил, че в обекта е проникнато след взлом на дограмата на прозорец и е извършена кражба на дребна сума. При издирването служители на Участък Вълчедръм установили извършителите – двама местни жители, 56-годишен криминално проявен и 14-годишната му дъщеря. Работа по случая продължава.

 

Досъдебно производство за незаконна лихварска дейност е образувано вчера, след получен сигнал в Участък Бойчиновци. В хода на предприетите действия са установени и разпитани жители на селото и е изяснено, че за периода от средата на 2019 г. до момента в селото са давани заеми срещу лихва от частни лица, които не притежават разрешително за тази дейност. В РУ Монтана е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК.


Разград.  27-годишен мъж от Исперихско е привлечен като обвиняем за извършени блудствени действия спрямо непълнолетно момиче. Самоличността му бе разкрита в рамките на 5 дни от разградски криминалисти. Той бе задържан на 20 януари за срок от 72 часа с постановление на районния прокурор. Случаят нашумя, след като в социалните мрежи се появи публикация от майка на тийнейджърка, чиято приятелка е била потърпевша. От поста и коментарите под него става ясно, че мъжът се навърта в района на Разградска гимназия почти всяка вечер. Полицията се самосезира и за кратко време успя да го установи и задържи.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 яну 2020

Информационен бюлетин - 20 януари 2020

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент от тази сутрин в столицата. Сигнал за намерен мъж, лежащ пред блок в  ж.к. „Младост 1“, бил получен в полицията около 9.00 часа. Изпратените на място полицейски екипи установили, че е в неадекватно състояние и го придружили до дома му, където намерили 65-годишната му майка в тежко състояние - с прободни и порезни рани по тялото. Пострадалата обяснила, че нараняванията са нанесени от сина й. Екипи на спешна помощ са откарали и двамата в болница за оказване на медицинска помощ. Предприети са действия по установяване на всички факти и обстоятелства около случилото се в рамките на образуваното досъдебно производство. Действията се провеждат под наблюдението на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена на територията на столицата. В хода й е извършена проверка на столично заведение, където са открити  кутии, съдържащи 16 полиетиленови пликчета с тревиста маса, 2 пликчета с бели бучки и електронна везна. По случая е задържана 37 – годишната управителката на заведението. Направената експертиза показала, че веществото е марихуана – 18.85 грама и амфетамин – 1.24 грама. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура на задържаната е повдигнато обвинение по чл. 354 от НК и е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 300 лева“.

Бургас. Трима са задържани за инцидент, станал снощи малко преди 21.30 часа. В полицията бил получен сигнал, че в болнично заведение е приет 47 – годишен мъж с рана в областта на главата и с опасност за живота. Изпратеният на място полицейски екип установил 43 – годишната му съпруга и синовете му на 25 и 23 години. По първоначални данни нараняването му е о причинено от съпругата. Извършен е оглед на местопроизшествието. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Шумен. 48-годишен местен жител е задържан за нападение на униформен служител. Малко след 1.15 часа било потърсено полицейско съдействие за възникнал скандал в имот на ул. “Тича“ в града. Към адреса веднага бил насочен полицейски екип. При пристигане на адреса униформените установили мъж, който по време на предприета проверка нападнал един от служителите и успял да му нанесе удар по тялото. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление  по чл. 131 ал. 2 от НК. Работата продължава.  

Стара Загора. Специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпна дейност с наркотични вещества, е проведена на територията на Стара Загора от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност".  В хода й, у 30-годишен, е открита 1,02 г марихуана, а у 25-годишен мъж - грам амфетамин. Криминалистите проверили и 26 годишен, у когото намерили 0,36 г марихуана, а при извършено претърсване в дома му в Стара Загора са иззети още 11,32 г марихуана и 3,92 г амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК. Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а след изтичането й с прокурорско постановление на 26-годишния мъж мярката му задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Благоевград. Наркотични вещества са иззели служители на РУ – Банско. На 18 януари полицейски служители на РУ-Банско проверили стая в частен дом в града, обитавана от 34-годишен мъж от София. Там била открита около 0,33 грама тревиста маса, реагираща положително на марихуана. 34-годишният е задържан с полицейска мярка за 24 часа.  У 27-годишен мъж от с. Ясен, общ Плевен криминалистите намерили  около 2.4 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис, а при последвала проверка в обитавания от него апартамент, са иззети мобилни апарати, електронна везна и 51 полиетиленови пликчета. В близост до колата му, паркирана на кооперацията, в която живее, са иззети около 28,10 грама кокаин, около 9,64 грама екстази и около 15,5 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

Русе. Девет души са задържани при спецоперация, насочена срещу употребата и разпространението на наркотици. Акцията е проведена на 17 и 18 януари. В хода на полицейските действия са задържани деветима, на възраст между 17 и 27 г., като в част от тях са открити метамфетамин и марихуана. При проведени процесуално-следствени действия в жилищата и колите им, полицаите са открили тревна маса, реагираща на марихуана, метамфетамин, прибори за разтегляне и употреба на наркотици, мобилни телефони и др. вещи. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Работата продължава под ръководството и надзора на прокуратурата.

Кърджали. Двама притежатели на наркотични вещества са установени и задържани в хода на специализирана операция на РУ-Кърджали на 17 януари. 19-годишен и непълнолетен на 17 години били проверени в областния град. Полицаите открили суха листна маса, която при извършени тестове реагирала на марихуана. Дрогата е иззета, а притежателите ѝ задържани за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувани са бързи производства по чл.354а, ал.3 от НК.

Мъж, отнел противозаконно лек автомобил „Рено“ и катастрофирал с него в Кърджали, е задържан в районното управление. Колата била паркирана на улица в централната част на града. Установено е, че около 2 часа на 19 януари 25-годишният кърджалиец потеглил с нея и се е блъснал в сграда на съседна улица. Полицейски автопатрул на РУ-Кърджали установил водача. Тестът за алкохол отчел 1,39 промила. Издаден е талон за медицинско изследване, но кръвна проба била отказана. Извършителят на престъплението е бил задържан за срок до 24 часа в управлението. Извършен е оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство по чл.346, ал.2 и бързо производство по чл.343б, ал.1 от НК. Екип на пожарната служба в града обезопасил катастрофиралата кола.

Голямо количество фалшиви артикули с лого на известни търговски марки са били иззети при специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали на 18 януари. Общо 694 артикула, обозначени със знаци на 16 марки, са били установени при проверка на частен адрес в Момчилград и на сергия на пазара в Кърджали. За иззетите 616 броя стоки при претърсване на помещение Момчилград е образувано досъдебно производство по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс. Работата по случаите продължават разследващ полицай и Икономическа полиция.

Плевен. Двама 35-годишни са задържани в плевенския квартал „Дружба“ в момент на кражба от детска градина. Полицаите установили, че мъжете са изкъртили от стените ел. проводници. При огледа са иззети два сака с различни медни проводници, както и инструменти, ползвани при кражбата. Нанесените щети са в процес на установяване. Извършителите са разпитани и са признали за стореното. Уведомена е прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство.         

В момент на опит за кражба от детска градина в ж.к. „Дружба“ са засечени двама 15-годишни. Непълнолетните се опитали да откраднат метални пана от оградата на детското заведение. На местопрестъплението е извършен оглед. Нанесените материални щети са в процес на установяване. Паната са предадени на служители от общината. Извършителите са задържани с полицейска мярка, направили са самопризнания.  за срок до 24 часа. Непълнолетните направили самопризнания. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.195, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 яну 2020

Информационен бюлетин - 17 януари 2020

София. 34-годишен мъж е задържан в Девето РУ за извършен грабеж. На 12 декември миналата година жител на столичния квартал „Люлин“ заявил в полицията, че около 16.30 часа двама непознати му нанесли побой и му отнели мъжка чантичка, съдържаща мобилен телефон и сума пари. В резултат на предприети оперативни и  издирвателни действия от служители на Девето РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ при СДВР е установен и задържан авторът на престъплението - 34-годишен мъж, известен на полицията. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на  на задържания е повдигнато обвинение по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ в срок до 72 часа.

 

Сливен. Полицаи от РУ-Сливен разкриха и задържаха извършител на кражба от частен имот. В хода на проведено разследване е установено, че посегателството, извършено на 7 януари, е дело на 39-годишен, криминално проявен и осъждан. Той проникнал в жилище в Сливен, откъдето откраднал пари, лични вещи, златни и сребърни накити. След като бил задържан за срок до 24 часа, мъжът направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. Работата по досъдебното производство продължава.

 

Пазарджик. Криминално проявен мъж, извършил домова кражба, е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик. Сигнал за случилото се подал собственик на къща в пазарджишкото село Ивайло. Той съобщил, че непознат е разбил входната врата на дома и проникнал вътре. Била извършена кражба на моторен трион, велосипед, метални съдове и предмети. В резултат на предприетото разследване „по горещи следи“ криминалистите бързо влезли в дирите на извършителя - 36-годишен от същото село. Той е познат на органите на реда, има и други криминални прояви. Вещите са открити и иззети, а мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа. Спрямо него се води преписка, която ще бъде докладвана на прокуратурата в областния град.

 

Стоки, неправомерно носещи логото на известни търговски марки, иззеха полицаи на РУ-Панагюрище. Вчера служителите извършили проверка в магазин, собственост на 51-годишна местна жителка. Те установили, че в търговския обект са изложени за продажба различни спортни стоки, обозначени с лого на различни марки, без съгласието на притежателя на правата им. Иззети са общо 37 артикула – спортни долнища и тениски. По случая се води преписка.  

 

Видин. На 16 януари, в условията на неотложност, полицейски служители извършили претърсване в апартамент, обитаван от 36-годишен, в к-с „Крум Бъчваров“ в областния град. Разследващите открили и иззели нерегистрирана по надлежния ред въздушна пушка и две кутии с чашки за въздушно оръжие кал. 4,5 мм и 4,52 мм, сгъваем нож, харпун със стрела и ловен лък с пет стрели. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

 

Бургас. Марихуана иззеха вчера служители на Второ РУ. Полицаите задържали 32-годишен бургазлия, а при последвало претърсване - от дома му са иззели три торбички с разпределени в тях общо 40 грама със суха, зелена тревна маса. Мъжът е оставен в ареста за срок до едно денонощие. По случая е образувано бързо производство.

 

Стара Загора. Служители от Участък - Гурково при РУ – Казанлък иззеха незаконен тютюн. Вчера, в хода на проверка в с. Елхово, общ. Николаево, у 58-годишен мъж от с. Нова махала били установени 10 кг ситно нарязан тютюн, без акцизен бандерол. В РУ - Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

 

Кюстендил. Вчера, 82-годишен жител на град Рила подал сигнал в полицията, че от жилището му са откраднати 350 лв. Криминалистите предприели незабавни действия, в рамките на които установили 16-годишния извършител на престъплението. Последвало задържането на младежа и образуване на досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокурор.

 

Търговище. Три момчета са извършители на кражба на лотарийни билети, установиха служители на РУ-Търговище. Оперативните действия били предприети по сигнал за посегателството от павилион бул. „Ал. Стамболийски“ в областния град, при което били отнети 13 билета. В хода на разследването полицаи разкрили, че двама непълнолетни и един малолетен, и тримата от гр. Търговище, са „атакували“ павилиона в съботния ден. По случая в управлението се извършва проверка, резултатите от която ще бъдат докладван в Районна прокуратура-Търговище за вземане на отношение по компетентност.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

17 яну 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019