МВР

Пресцентър

 

19 фев 2019

Близо 200-килограмова моруна, обект на бракониерски улов, бе върната във водите на Дунав

При съвместна операция на служители от ОДМВР-Силистра и ИАРА

Моруна с дължина 2.5 м и тежаща 174 кг, обект на бракониерски улов, бе иззета и върната във водите на Дунав след съвместна операция на служители от ОДМВР-Силистра и ИАРА. Днес около 09.30 часа след получен сигнал по черен път между река Дунав и село Айдемир полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 60-годишен мъж, където била намерена есетровата риба. Моруната е от застрашените животински видове и към момента уловът ѝ е забранен в българската акватория на река Дунав и Черно море.

След извършен оглед от дежурно-оперативна група рибата успешно е върната в естественото ѝ местообитание. Образувано е досъдебно производство по чл. 238 от НК, работата по случая продължава разследващ полицай.

Най-мащабната до момента престъпна схема с ТЕЛК решения е разкрита при операция във Варна

Продължават целенасочените действия на МВР и прокуратурата за пресичане на схемите за източване на държавни средства

 

Специализираната полицейска операция на служители от ГДБОП и под наблюдението на Специализираната прокуратура е проведена на 17 и 18 февруари. В хода й е задържана шестчленна организирана престъпна група, ангажирана в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК решения. Петима от участниците са лекари, сред които председателят на една от експертните комисии, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат българско гражданство. Това съобщи Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство и допълни, че при спецоперацията са задържани общо 45 души. Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима. Разпитани са 31 свидетели, ползватели на такива ТЕЛК решения, 15 от тях - пред съдия. Извършени са 45 претърсвания и обиски, като в двама от лекарите са открити суми от около 20 000 лева, а в банкови касети – съответно близо 1 400 000 лева и 270 000 лева. Иззети са много експертни решения, които предстои да бъдат анализирани. Доказателствата ще бъдат анализирани с цел да се прецени дали и други ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Задържаните са със 72-часова мярка за неотклонение. Утре ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“.

Прокурор Манолова разясни схемата, по която са действали участниците в престъпната група: предлагали са на хора възможност за получаване на инвалидни пенсии и други следващи от това облаги срещу заплащане в размер на 1500-2000 лева. „Пациентите“ са били изпращани при лекари от организираната престъпна група – травматолог, невролог, рентгенолог, на които са съобщавали парола. Последвало уточняване на диагнозата, а подготвените документи били изпращани в ТЕЛК.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че реалната работа по случая е започнала през май м.г., след постъпила информация в териториалния сектор „БОП“ във Варна за хора, осъществяващи посредническа дейност при получаване на неправомерни ТЕЛК решения. В хода на предприетите действия те са установени - двамата братя сирийци, единият от които е кардиолог. Двамата не са осъществявали пряк контакт с лекарите, а са ползвали други посредници, доверени хора.  В началото на оперативната работа, за четири месеца са установени над 200 души, придобили такива ТЕЛК решения. Във веригата често са използвани и хора, вече придобили такива решения от ТЕЛК комисии, за да привличат нови „клиенти“.

Заместник главният прокурор Иван Гешев припомни, че преди повече от месец министър-председателят и главният прокурор възложиха извършване на наказателноправен анализ за престъпления във връзка с придобиване на инвалидни пенсии. Съвместната дейност на МВР и прокуратурата не е кампанийна. За периода 2017-2018 година в този сегмент са образувани 46 проверки и досъдебни производства, а от началото на тази година - 44. Има конкретни резултати, работата продължава интензивно.

МВР и прокуратурата ще направят всичко възможно за пресичане на схемите за източване на държавни средства, категоричен бе главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той посочи, че в съвместните действия участват ГДНП, ГДБОП и областните дирекции. На базата на данни, предоставени от НОИ, са установени областите с най-голям процент ТЕЛК решения. Извършена е огромна по обем работа, проведени са беседи със стотици хора, прегледани са множество документи. Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски уточни, че почти 400 души, на които са отпускани пенсии, са разпитани. След успешните реализации в няколко области, по тази линия са започнали и действия на територията на Софийска област.

19 фев 2019

Организирана престъпна група, участвала в схема за неправомерно издаване на телкови решения, е задържана на територията на Варна

Специализираните действия са осъществени от служители на ГДБОП и териториалното звено във Варна под ръководството на Специализираната прокуратура

Шест-членна организирана престъпна група е задържана в рамките на проведената на 17 и 18 февруари т.г. специализирана операция. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно телкови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок. При извършените процесуално-следствени действия  в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели. 

Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема. 

По време на брифинга заместник-главният прокурор Иван Гешев представи данни за извършения до момента наказателно-правен анализ, свързан с аналогичен вид престъпления. Той е изведен на базата на предприета системна съвместна работа от  МВР и прокуратурата.

 

19 фев 2019

При спецоперация, проведена под ръководството на ГДНП, са задържани трима участници в измамни схеми

Действията са осъществени в координация между ОДМВР-Плевен и ОДМВР- Добрич

Специализираната полицейска операция с цел установяване и задържане извършители на „телефонни измами“ е проведена вчера на териториите на областите Плевен и Добрич под ръководството на ГД „Национална полиция“. В хода на предприетите действия била получена информация за 84-годишна жена от Добрич, която получила обаждане по домашния си телефон и убедена да „помогне на полицаи в задържането на измамници“ тя се канела да хвърли през терасата плик със събраната сума. В резултат на предприетите бързи действия, в момент на вземането на 7 500 евро, бил задържан 37-годишен варненец, изпратен на домашния адрес като „куриер“.            По същото време на територията на град Левски служители от ОД МВР-Плевен задържали в лек автомобил двама рецидивисти от Павликени – на 31 г. и 23г., за които е установена съпричастност към извършеното в Добрич престъпление. При обиск в джоба на панталона на водача било намерено пликче с бяло прахообразно вещество, а тестът за шофиране след употреба на наркотици дал положителен резултат. В рамките на извършените процесуално-следствени действия са открити веществени доказателства, съотносими към подготовката и реализирането на измамата.

Тримата мъже са задържани в полицейския арест до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, като работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата и в посока установяване и на други участници към извършеното престъпление.  

19 фев 2019

Полицията алармира за нов вид телефонна измама

 

Преди дни, 29-годишна жена от Нови пазар била въведена в заблуда след обаждане по мобилен телефон. Мъж, който се представил за финансов сътрудник към банкова институция, предложил на вниманието й няколко услуги, между които съдействие за рефинансиране на банкови кредити или съдействие за теглене на заеми от банкови институции. Непознатият попитал жената дали има парични затруднения и след като получил положителен отговор обяснил, че ще съдейства. Последвали няколко допълнителни обаждания, в които той поетапно разбрал в коя банка има кредит и какъв е размерът на задълженията на младата жена. След като му дала ЕГН-то си, мъжът обяснил, че е проучил кредитното й досие и че ще съдейства да се рефинансира кредита й, като за случая е необходимо да изтегли по-голяма сума. Трябвало да заплати само 280 лева за услугата, които да преведе на името на една от служителките. След като изпълнила уговореното, 29-годишната жена получила ново обаждане, в което й било казано, че е необходимо да преведе още 900 лева - парите щели да седят замразени по нейната сметка като гарант и ако има закъснение по обслужване на кредита, вноската ще бъде погасявана с тях. Така жертвата превела на името на същата „служителка“ и тези пари. След като не получила документите за одобрение на рефинансирането, които очаквала, 29-годишната жена разбрала, че е била измамена и подала сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

 

От полицията отново напомнят: Хората трябва да бъдат изключителни внимателни и предпазливи, когато приемат телефонно обаждане от непознат. В никакъв случай да не предоставят лични данни и информация с какви пари разполагат, къде живеят и имат ли спестявания. Измамниците са ловки и използват всяка казана неволно дума по време на разговор като своя информация. Искат ли ви пари по телефона - бъдете сигурни, че става въпрос за измамна схема. Ако получите обаждане от непознат, който иска пари от вас по различен повод прекъснете връзката, свържете се с ваш близък и го информирайте. Ако не успеете, позвънете на телефон 112 или на дежурните телефони в полицейските управления.

19 фев 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 19 февруари 2019

София. Служители на Първо РУ задържаха извършителка на грабеж. На 7 февруари, около 10 часа,  възрастна жена оставила за кратко чантата си без надзор в столичен храм. Непозната се възползвала от ситуацията и откраднала мобилен телефон и портфейл с дребна сума пари. Потърпевшата я забелязала и я подгонила,  двете се качили в спрелия в това време на близката спирка трамвай.  В района на бул. „Княгиня Мария Луиза“ слезли,  дърпайки се, за да запазят откраднатите вещи. Намиращият се наблизо полицейски екип се намесил своевременно и задържал извършителката на кражбата - 54-годишна столичанка. По случая било образувано досъдебно производство, а след доклад на събраните материали в Софийска района прокуратура, задържаната е привлечена като обвиняема по чл. 198 ал 3 от НК. Наложена й е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Трето РУ е задържан 20-годишен столичанин за притежание на наркотици. На 11 февруари, в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, служители на Трето РУ задържали в ж.к. „Красна поляна“ 20–годишен жител на квартала. При последвалите личен обиск и претърсване, в жилището му полицаите намерили и иззели полиетиленови топчета и плик с растителна маса. По случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата маса 36.99 грама марихуана. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Сливен. Криминалисти на РУ-Сливен задържаха съучастници в телефонна измама и върнаха пари и ценности на 81-годишна жена. На 14 февруари 81- годишна жена от Сливен била заблудена, че помага на органите на реда и  хвърлила през терасата на дома си 500 лева и златни накити, на стойност около 2000 лева. След сигнала и предприетите незабавни издирвателни действия, полицейските служители задържали 48-годишна и 28-годишен, и двамата от село Овчи кладенец, община Ямбол. Двамата са признали за измамата. У тях са намерени парите и златните накити, които са иззети и върнати на потърпевшата. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на двамата продължава.

Стара Загора. При проведени вчера оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Казанлък установили 20-годишен младеж от с. Скобелево, и 26-годишен от с. Осетеново, община Павел баня, участвали като „куриери“ при извършването на две телефонни измами в Казанлък, на 8 и на 10 декември 2018 г., за които се водят досъдебни производства по чл.209, ал.1 от НК. Работата по случаите продължава.

Благоевград. 45-годишен мъж е задържан в полицейския арест. Към 4.10 часа на тел.112 бил получен сигнал за произведени изстрели в района на ул.“Търново“ в областния град. На място пристигналият полицейски екип е установил, че 45-годишен мъж е произвел два изстрела с огнестрелно оръжие, като при инцидента няма пострадали хора. При предприетите бързи заградителни действия той бил установен и задържан. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му и  изясняване на всички обстоятелства продължава под наблюдението на прокуратурата.

Бургас. Служители от Първо РУ–Бургас извършили проверка в апартамент  на ул. «Александър Велики» и задържали двама криминално проявени бургазлии /на 21 и 29 години/ и 29-годишен от Сливен. При претърсване на жилището са намерени и иззети  метамфетамин, канабис, множество прекурсори за производство на синтетични наркотици. В избеното помещение към апартамента е открита мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици, в която са намерени прекурсори и съдове. За случая е уведомена Бургаска районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

В резултат на полицейските действия на служители от РУ–Царево във връзка с инцидента от 6 декември миналата година, когато изгоря напълно паркиран на ул. «Странджа» в с. Варвара товарен «Тойота Хайлукс», ползван от 30-годишен бургазлия, е установен и задържан извършителят на палежа – 47- годишен криминално проявен жител на селото. Той е направил самопризнания. Спрямо него е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

Притежание на наркотици е установено при осъществяване на патрулна дейност от служители на РУ-Сливен. На 18 февруари на бул.“Илинденско въстание“ е извършена проверка на 19-годишен от Сливен. У него са намерени  и иззети 9 топчета, съдържащи канабис. Младежът е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Видин. 18-годишен видинчанин е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за извършени кражби от търговски обекти в областния град. С прокурорско постановление той е задържан за срок до 72 часа и приведен в следствения арест. Местният жител бе заловен от служители на полицията в Монтана след извършени там идентични престъпни посегателства.

София област. 34-годишен е задържан от самоковските полицаи с голямо количество марихуана. Около 15 часа вчера, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, служители на РУ-Самоков извършили проверка в помещение, обособено като фризьорски салон. От установен в обекта 34-годишен местен жител са иззети плик с около 300 грама суха зелена тревиста маса канабис, други шест пакетчета с по един грам от същия наркотик, ръчна мелничка и малка електронна везна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Жител на с. Литаково е задържан във връзка с кражба на коне. Около 15.40 часа на 16 февруари в РУ-Ботевград постъпил сигнал за извършена кражба на три коня от местността Братска могила в землището на с. Литаково. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, в землището на с. Радотина, полицейските служители попаднали на останки от труповете на животните. На местопроизшествието е извършен оглед, а по случая -  образувано досъдебно производство. За срок до 24 часа, като съпричастен към деянието, е задържан 34-годишен криминално проявен и осъждан жител на с. Литаково. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол иззеха криминалисти от димитровградското управление. Вчера те проверили жилището на 70-годишен мъж в Димитровград и открили 1,4 кг нарязан тютюн и 1190 къса саморъчно свити цигари. Тютюневите изделия са предадени с протокол от собственика им.

Пешеходец с неизвестна засега самоличност е загинал в катастрофа. Вчера в 19 часа на път I-8 в посока Пловдив е станал инцидент с товарен автомобил „Волво“ с полуремарке, управляван от 62-годишен турски гражданин. По първоначални данни пешеходецът е излязъл от гориста местност на пътното платно през тъмната част на денонощието, когато бил ударен от товарната кола и е починал на място. Той е без документи за самоличност, на видима възраст около 60-65 години. Пробата на водача на тира е отрицателна, задържан е за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство.

Пловдив. Шестнадесет найлонови торби с безакцизен тютюн са иззети от жилището на 52-годишна пловдивчанка. Нелегалната стока с общо тегло 8 килограма била открита при проверка вчера в дома на жената в квартал „Столипиново“. Извършителката е криминално проявена и осъждана за престъпление против митническия режим. С полицейска заповед тя е задържана за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК.

За броени часове полицаи от РУ–Първомай задържаха извършителки на кражба от дома на възрастно семейство от село Искра. По първоначални данни, вчера преди обяд две непознати момичета влезли в къщата на 81-годишен мъж и съпругата му под предлог че искат да пият вода и на тръгване задигнали 150 лева. В резултат на предприетите незабавни издирвателни действия, малко след получаването на сигнала, в полицейския арест били отведени две жителки на село Брягово - на 21 и 15 години. Срещу тях е образувано бързо производство.

Бързи производства са образувани срещу шестима притежатели на наркотични вещества. В понеделник служители на Четвърто РУ установили, че 18-годишен носи в себе си пакетче с марихуана, а близо 19 грама от същия наркотик иззели от жилището на 23-годишен. Двамата били задържани за едно денонощие, а с прокурорско постановление мярката за неотклонение на по-възрастния младеж е удължена до 72 часа. Ден по-рано подобна прокурорска мярка била наложена и спрямо 39-годишен криминално проявен мъж и 36-годишна жена, след като на адреса им в квартал „Столипиново“ разследващи от Шесто РУ открили пликче хероин и множество разфасовки със съдържание на ново психотропно вещество от рода на синтетичните канабиноиди. В хода на специализирана операция служителите на реда в Карлово заловили 32-годишна жена и 19-годишен младеж, които държали по пакетче с амфетамин и марихуана. 

Враца. След проведени оперативно-следствени действия криминалисти от ОДМВР-Враца е установили автора на кражба на мрежов и коаксиален кабел. В процеса на работа служителите на реда установили, че кражбите са извършени в периода от 11 декември 2018г. до 14 февруари 2019г. на различни улици в областния град. 48-годишен мъж от село Згориград е задържан по случая в РУ-Враца.

Смолян. Вчера, към 19.30 часа, на тел.112 26-годишен мъж от Асеновград съобщил, че брат му в неизвестност. По думите му родственика напуснал дома си и се е отправил пеша от НАО „Рожен“ към хижа в местността Хайдушки поляни. За последно бил забелязан около 10.30 часа същия ден в района на зимен център „Картола“. Предприети са издирвателни действия, в които се включили и служители на РУ-Смолян. Младият мъж е намерен в навес, невредим и в добро здраве. Предаден е на близките му. 

Пожарна безопасност и защита на населението. За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари, спасителни и помощни операции. Мъж на 55 години от Варна и жена на 53 години от гр. Искър са загинали вчера при битови пожари. 40 селскостопански животни бяха задушени при пожар в стопанска постройка в Берковица, огнената стихия унищожи 2000 бали фураж.

Вчера в 7.25 часа във варненската пожарна било получено съобщение за пожар в едноетажна къща кв. Аспарухово на ул. „Розова долина“. Два екипа огнеборци пристигнали незабавно на посочения адрес и погасили пожара за по-малко от 15 минути. Въпреки бързите им действия при инцидента е загинал собственикът на имота – мъж на 55 години. Причината за възникването на огъня е неправилно ползване на отоплителен уред – печка на твърдо гориво. При пожара е унищожено домашно имущество. 

В ранния следобед на вчерашния ден в оперативния център на пожарната в Плевен било съобщено за пожар в къща в гр. Искър. За ликвидиране на произшествието били изпратени огнеборци от службата в Кнежа. При пожарогасенето било открито тялото на собственичката на имота – 53-годишна имота. Пожарът е унищожил домашно имущество, а най-вероятната причина за възникването на огъня е небрежност при боравене с открит огън – незагасена цигара.

Малко преди 12 часа вчера е получен сигнал за пожар в стопанска постройка в гр. Берковица, област Монтана. Към мястото на произшествието били изпратени седем огнеборци с два пожарни екипа. Огънят е причинил задушаването на 40 селскостопански животни, унищожени са й 2000 бали фураж. Спасени при пожара са селскостопанската постройка и 190 селскостопански животни. Причината за инцидента е небрежност при боравеното с открит огън.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 фев 2019

Информационен бюлетин - 18 февруари 2019

София. Служители на Пето РУ разкриха участник в телефонна измама. Действия по разследването стартирали през месец април миналата година, когато възрастна жена се оплакала в полицията, че е станала жертва на телефонна измама. Пред разследващите тя разказала, че на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който я заблуди, че е полицейски служител и търси съдействие за залавяне на телефонни измамници. Жената събрала почти 18 000 лева, които предала според получените указания. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство, служители от Пето РУ установили и задържали 32-годишен столичанин, взел парите на потърпевшата. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Ямбол. За броени часове криминалисти задържаха 18-годишен извършител на грабеж. Снощи, към 18.10 часа в полицията постъпил сигнал, че минути по-рано на улица в града, неизвестен чрез използване на физическа сила е отнел златна обеца на непълнолетно момиче. В резултат на предприетите незабавни издирвателни действия бил установен извършителят на деянието - 18-годишен местен жител. Той е задържан с  полицейска мярка за срок до 24 часа. Обецата, предмет на посегателството, е предадена на разследващите.  Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Стара Загора. Шофьор, опитал да подкупи полицейски служители, е задържан в полицейския арест. На 16 февруари в Казанлък екип на пътна полиция подал сигнал за спиране на 49-годишен водач, управлявал лек автомобил "Форд Транзит". В хода на проверката полицаите установили  извършено от него нарушение по ЗДвП. За да предотврати съставянето на акта, мъжът подхвърлил в служебния автомобил банкнота от 20 лева. Последвало отвеждането му в РУ- Казанлък, където по случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.304 от НК.

Благоевград. Двама мъже на 43 и 44 години са привлечени в качеството си на обвиняеми. Около 4.30 часа при  извършена проверка за алкохол на водач на лек автомобил в Благоевград, той предложили подкуп в размер на около 150 лв. на полицейски служител. С прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Ловеч. Трима мъже са задържани за извършен грабеж на два мобилни телефона. Снощи, около 18 часа  на изхода на Луковит в посока с.Тодоричене, две непълнолетни момчета от селото били нападнати от трима непознати мъже, които  със заплахи и сила  им отнели мобилните телефони. Незабавно бил сформиран екип от служители на РУ Луковит. В хода на проведените оперативно издирвателни действия те влезли в дирите  на трима 20-годишни криминално проявени мъже - двама от Луковит и един от Костинброд. Отнетите вещи са открити. Тримата са задържани с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Монтана. Сигнал за сбиване между шестима мъже пред механа в града бил получен вчера сутринта. Веднага към адреса бил насочен полицейски екип.  Пристигналите на място униформени установили въпросните участници в конфликта - четирима жители на Костинброд, на възраст 48, 23, 41 и 23 години, и двама - на 22 и 23 години от Вършец. От сбиването са пострадали  четирима, които са прегледани в болнично заведение. Двамата мъже от Вършец са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава.  

София – област. 20- годишна е задържана за повреждане и унищожаване на чуждо имущество в с. Поповяне. Около 17.25 часа вчера в РУ- Самоков постъпил сигнал от собственика на къщата. Той обяснил, че били изпочупени  стъклопакетите на три прозореца и стъклата на други два, нанесени са  щети по пералня и музикална уредба. В хода на незабавно проведените оперативни действия е установено, че по- рано същия ден  между собственика на имота и негов съселянин е имало скандал, в който впоследствие са се включили и техни роднини. 20- годишната извършителка на деянието е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура.

Пловдив. Бързо производство е образувано срещу 43-годишен мъж за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. При процесуално- следствени действия в дома му в Хисаря служителите на реда открили да се съхраняват два пистолета и около 40 патрона, без необходимите разрешителни документи. Допълнително били иззети и три оптики, два заглушителя, дървен приклад и други части за оръжия. С полицейска заповед извършителят е задържан за срок до 24 часа. Работата по документиране на случая продължава разследващ полицай от районното управление. 

Поредна спецакция срещу употребата и разпространението на дрога е проведена през изминалата седмица от служители на пловдивската полиция. В хода й са задържани 14 души, иззети са различни по вид и количество наркотични вещества. При процесуално-следствени действия на бул. „Санкт Петербург“ в областния град разследващи от отдел „Криминална полиция“ конфискували близо 1,5 грама амфетамин, подобно количество марихуана, 12 таблетки МДМА и електронна везна от трима мъже на 24, 25 и 31 години и 22-годишна жена. С полицейски заповеди четиримата били задържани за едно денонощие, а с прокурорско постановление мярката за неотклонение на 24-годишния е удължена до 72 часа. В ареста за същия срок е приведен и 29-годишен мъж,  в чието жилище служители на Второ РУ открили 14 пакетчета суха зелена листна маса с общо тегло над 100 грама и електронна везна. За притежание на марихуана в Първо РУ се озовали трима тийнейджъри, на 15, 17 и 18 години, а в Пето РУ – 25-годишен. Междувременно със същия наркотик в Раковски и в Сопот били засечени 20-годишен и 19-годишен. Пак в Сопот, край спирка на градския транспорт, 25-годишен бил задържан да носи в себе си електронна везна и над 18 грама амфетамин. Пакетчета с подобно съдържание иззели служители на Трето РУ от 18-годишен, а колегите им от Първомай – от 20-годишен. Срещу всички извършители са образувани полицейски производства под наблюдение на прокуратурата.

Търговище. Извършител на палеж на къща е задържан в РУ-Попово. Сигналът за пожар, при който няма пострадали,  бил подаден на 15 февруари сутринта. На място веднага били изпратени екипи на пожарната, които погасили огъня, а при извършения първоначален оглед експертите изградили хипотеза и за умишлен палеж. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят - 50-годишен мъж. Задържан е в полицията, повдигнато му е обвинение за извършено престъпление по чл.330 от НК и му е наложена принудителна административна мярка „забрана за напускане на страната“. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Варна. 54 – годишен мъж е загинал тази сутрин при пожар. Сигналът за инцидента е подаден около 07.25 часа. Към място веднага били насочени два пожарни екипа, които успели да овладеят огъня и да потушат пожара. След ликвидиране на произшествието било намерено тялото на мъжа. По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 фев 2019

Информационен бюлетин - 15 февруари 2019

Варна. Полицаи от областната дирекция задържаха 45-годишен мъж, противозаконно отнел автомобил и поискал откуп за връщането му. В началото на месец февруари в полицията постъпил сигнал за откраднат лек автомобил „Мазда“, паркиран пред частен дом в града. В хода на предприетите действия превозното средство било открито. Изяснено е, че маздата трябвало да бъде върната срещу заплащане на откуп. На 13 февруари, около 18.30 часа, непосредствено след взимане на парите и преместване на колата, са задържани трима мъже. Един от тях, на 45 години, е криминално проявен и осъждан. С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна мярката му за задържане е удължена до 72 часа, повдигнато му е обвинение. По случая има образувано досъдебно производство.

 

Велико Търново. След работа по горещи следи служители на РУ – Горна Оряховица разкриха кражба на пушка и златни накити от жилище в с. Стрелец. Деянието е извършено на 12 февруари. В резултат на разследването е установено, че извършител е 19-годишен младеж от с. Изгрев, известен на полицията. Още на следващия ден той бил задържан в родното си село от служители на РУ – Горна Оряховица и ОДМВР – Шумен и конвоиран в полицейското управление в железничарския град. Откраднатото оръжие е намерено и иззето. Вчера задържаният е привлечен като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.  

 

София. Служители на Трето РУ разкриха извършител на взломна кражба. Действия по разследването стартирали в началото на годината, когато управител на автосерсвиз сигнализирал, че от хале на сервиза били откраднати множество инструменти и електроуреди. При последвалия оглед било установено, че в обекта е проникнато чрез счупване на стъкло и изкъртване на метална решетка. В резултат на оперативно-издирвателните действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, е установен и задържан извършителят на деянието - 30-годишен столичанин. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Пазарджик. Криминално проявен е задържан за притежаване на солидно количество наркотици. Вчера следобед, на улица в Пазарджик, екипи на сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик засекли пред входа на жилищен блок 37-годишн мъж, познат на полицията. Оперативните работници установили, че в обитавания от него апартамент мъжът съхранява в картонена кутия 235 грама суха листна маса. Последвал полеви наркотест, при който се оказало, че става дума за марихуана. Дрогата е иззета, а притежателят и задържан в ареста за срок от 24 часа. Спрямо него се води бързо производство.

 

Извършител на кражба от търговски обект е установен и задържан в резултат на бързите действия на пещерски криминалисти. Вчера в РУ - Пещера бил получен сигнал от управител на фирма за извършена кражба на пари от магазин, който дружеството стопанисва - непознат мъж влязъл вътре, възползвал се от това, че продавачката подрежда стока и отмъкнал от касата около 1000 лева. В резултат на проведеното разследване „по горещи следи“ криминалистите бързо влезли в дирите на извършителя - 60-годишен местен жител. У него е открита и иззета част от откраднатата сума. Той е задържан, а по случая е образувано бързо производство.

 

Служители от РУ - Велинград установиха и задържаха извършител на палеж. Преди три дни, на улица във Велинград, огън обхванал паркиран автомобил „Ауди“. В резултат на бързата реакция на собственичката и нейни близки огънят бил погасен бързо. Въпреки това по колата били нанесени сериозни материални щети. На място пристигналите екипи на пожарната и полицията предприели оглед и разследване по случая, след като станало ясно, че запалването е в резултат на умишлени действия. Не след дълго служителите от управлението в курортния град задържали 32-годишен велинградчанин. Спрямо автора на палежа е образувано бързо производство, а работата по пълното изясняване на случилото се продължава.    

 

София-област. Незаконно ловно оръжие, боеприпаси, контрабандни цигари и незаконно добита дървесина иззеха полицаи. Около 13.20 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция, реализирана съвместно със служители на ОДМВР - София и Дирекция „Жандармерия“, криминалисти от РУ - Ихтиман извършили проверка в частен адрес в с. Стамболово. В къщата са открити и иззети ловна пушка и 11 боеприпаса за нея, без надлежно разрешително за притежаването им. 57-годишният обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК. 
При аналогична полицейска операция, проведена на територията на РУ - Костенец, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР - София иззели 21 кубика дърва за огрев, съхранявани в частен имот в с. Костенец без контролна горска марка и документи за законен произход. От служители на Регионалната дирекция по горите са съставени три акта за извършено административно нарушение и дървесината е иззета по надлежния ред. При друга проверка, от апартамент в град Костенец, са иззети 26 пакета и 35 кутии, съдържащи общо 1220 къса цигари без български акцизен бандерол. По случая е регистрирана преписка за извършено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.
В рамките на двете полицейски операции са проверени общо 264 души и 187 моторни превозни средства. Съставени са 36 акта, 18 от които по Закона за движение по пътищата, останалите - по Закона за българските лични документи. Наложените глоби с фиш са 36. За срок до 24 часа са задържани четирима.

 

 

Горски стражар е задържан за незаконна сеч. Около 16.30 часа вчера в полицейския участък в курорта Боровец постъпил сигнал за установена незаконна сеч в землището на с. Радуил. Изпратените на място полицейски служители установили на поляната 4 кубика нацепени дърва за огрев и 3 кубика нарязани трупи, без контролна горска марка и документ за произход. След незабавно предприети издирвателни действия е установен и задържан извършителят - 56-годишен горски стражар. Незаконно добитата дървесина е иззета по надлежния ред. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 235, ал. 1 от НК. уведомена е районната прокуратура в Самоков.

 

Бургас. За часове служители на бургаското Второ РУ разкриха извършител на кражба. Полицаите работили по сигнал, постъпил вчера, около 2.30 часа, за проникване в офис на транспортна фирма. От помещението били откраднати два преносими компютъра и таблет. В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието – 36-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, който направил пълни самопризнания. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Работата по случая продължава.

 

Стара Загора. Полицаи от Първо РУ в областния град задържаха извършители на грабеж. Около 2.30 часа вчера, сигнал в полицията подал 55-годишния потърпевш. Той съобщил, че на ул. "Петър Парчевич", непознати за него мъж и жена го съборили на земята и му отнели портфейл с лични документи и 2800 лева. В хода на предприетите незабавни действия са установени и задържани извършителите на деянието - мъж на 33 години и 26-годишна жена. Двамата старозагорци са с полицейска мярка за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 198 от НК.

 

Търговище. Извършител на телесна повреда е задържан в РУ - Търговище. Полицаи предприели действия по сигнал, че след скандал, възникнал вчера, около 14 часа в района на кооперативния пазар в областния град, 48-годишен мъж е ранен с нож в областта на корема. Пострадалият е приет за лечение в болница, без опасност за живота. В резултат на светкавичните полицейски действия е задържан извършителят на деянието - 56-годишен от с. Лиляк, община Търговище. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129 от Наказателния кодекс.

 

Пловдив. Полицаи от Карлово разкриха автори на кражба на селскостопански животни. Активното разследване стартирало на 12 февруари непосредствено след сигнал от 68-годишен жител  на село Войнягово, който установил липсата на 12 овце и 16 агнета от обора си. В хода на оперативните действия стадото му било намерено в селскостопанска постройка в село Калояново, а извършителите – двама криминално проявени жители на Хисаря, на 26 и 24 години, били задържани за срок до едно денонощие. Работата по документиране на случая продължава разследващ полицай от РУ – Карлово.

 

Благоевград. Вчера в качеството на обвиняеми са привлечени двама жители на Банско, на 32 и на 21 години, след акция срещу съхранението и разпространението на наркотични вещества, проведена на 13 февруари от служители на ОДМВР – Благоевград. В хода на полицейските действия в Банско, от дома, обитаван от по-младия, били иззети около 0,36 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис. Последвала проверка на къща и прилежащи към нея стопанска постройка и гараж, обитавани от 32-годишния, където полицаите открили три полиетиленови топчета с около 1,72 грама кокаин, плик с около 0,61 грама кокаин и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354, ал. 1 от НК.

 

Сливен. Продължава засилената патрулна дейност на РУ - Сливен по установяване на притежание и употреба на наркотични вещества. На 14 февруари, около 17.15 часа, в района на кръстовище Розова градина, екип на „Група охрана на обществения ред“ извършил проверка на 32-годишен от Сливен. От него униформените иззели кутийка, съдържаща бяло кристалообразно вещества, което при полевия тест реагирало на амфетамин. Около час след полунощ днес, в района на квартал „Република“, нощен патрул спрял за проверка 32-годишен мъж, който при вида на униформените изхвърлил две пликчета с амфетамин. Двамата са отведени в РУ-Сливен и задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства.

 

Видин. Вчера, около 16.10 часа на ул. “Акад. Стефан Младенов“ в областния град, полицейски служители спрели за проверка мъж и жена. При извършен личен обиск у 29-годишния видинчанин открили 0.74 грама канабис, а у 24-годишната видинчанка – 0.80 грама амфетамин. Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

 

15 фев 2019

Информационен бюлетин - 14 февруари 2019

Стара Загора. На 11 февруари на територията на РУ - Казанлък е проведена специализирана операция за противодействие на телефонните измами. В хода на полицейските действия е задържан 58-годишен мъж от Габрово. За него е установено, че е съпричастен в ролята на куриер към извършването на три телефонни измами през тази година в Казанлък, при които е отнета сума на обща стойност 20435 лв. С постановление на РП - Казанлък му е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража'' за срок до 72 часа.

Вчера следобед, на ул. "Родопи" в областния град полицейски екип от Първо РУ–Стара Загора спрял за проверка трима мъже. Установено е, че те са без документи за самоличност, незаконно пребиваващи в страната чужденци, по техни данни на 35 г., 23 г. и 18 г., от Афганистан. Задържани са в Първо РУ – Стара Загора за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.281, ал.2 от НК.

Хасково. В хасковското управление е образувано досъдебно производство за закана. Вчера в 12.45 часа е подаден сигнал от 46-годишен жител на с.Сърница, че след скандал със 54-годишния си съсед, последният отправил закани към него и майка му. В потвърждение на заплахата стрелял със законно притежаван пистолет в краката на опонента си. Тъжителят споделил, че спорът им бил имотен и след употреба на алкохол. Полицейските служители иззели газовото оръжие марка „Екол“ заедно с боеприпаси. Мъжът не е задържан поради здравословни причини.

246 кг тютюн без бандерол са иззели икономическите полицаи при ОВМВР-Хасково. Вчера по обяд те проверили офис на куриерска фирма на булевард „България“ в областния град и установили 44 пратки в различни разфасовки нарязан тютюн. Изяснено е, че изпращачите са фиктивни. Безакцизната суха листна маса и предадена с протокол от стопанина на фирмата по образуваното по чл.234 от НК досъдебно производство. По същото време, симеоновградските полицаи иззели още 0,5 кг тютюн при проверка на дом на улица „Съединение“ в Симеоновград, иззет от 48-годишната си собственичка.

ОДМВР-София. Криминалисти от РУ-Сливница изясняват обстоятелствата около насилствено отвеждане. На 12 февруари 42-годишна жена от драгоманското село Чеканец сигнализирала в полицията за упражнен психически тормоз спрямо нея от мъж, когото само бегло познава. Впоследствие тя споделила, че около 10 часа същия ден, в района на гарата в Драгоман,  мъжът я е качил против волята й в микробус и я е откарал до адреса си. При опита му да я вкара в къщата, тя успяла да избяга и да потърси помощ. Криминалистите от РУ-Сливница предприели незабавни оперативно-издирвателни действия, в хода на които бързо установили и задържали 54-годишният мъж за срок до 24 часа. Случаят е докладван в Софийска окръжна прокуратура. Изясняването на всички факти и обстоятелства продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Криминално проявен мъж е задържан след кражба на коне, опит за бягство и оказана съпротива спрямо полицаи от РУ-Костенец. Минути след 9 часа вчера жител на Момин проход съобщил в РУ-Костенец, че от двора на имота му липсват два коня. В хода на незабавно предприетите от полицейските служители издирвателни действия, в които се включил и собственикът, конете и извършителят на деянието били локализирани в района на Гьолския мост в града. При задържането му 27-годишният криминално проявен и осъждан мъж от с. Стамболово оказал съпротива и опитал да избяга, което наложило произвеждането на няколко изстрела във въздуха със стоп патрони. Задържан е с полицейска заповед за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл. 195, ал.1 от НК.

Контрабанден тютюн и цигари иззеха служители на РУ- Костенец от колата и имота на криминално проявен мъж; той е задържан за срок до 24 часа. Около 15.10 часа вчера, при полицейска операция за противодействие на нелегалната търговия с акцизни стоки, служители на РУ-Костенец проверили лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от криминално проявен жител на Долна баня. След като в колата униформените открили плик с около 800 грама нарязан тютюн без бандерол и машинка за ръчно пълнене на цигари, предприели проверка на домашния адрес на водача. В гаража на имота  открили общо 1012 къса цигари, поставени в найлонови пликчета и още около 800 грама нарязан тютюн, всичките без акцизен бандерол, както и втора машинка за пълнене на цигари. Още пликове с близо 6 кг безакцизен нарязан тютюн били открити под навес, а други 2 кг - в мазето на къщата. Нередовните акцизни токи са иззети. 72-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура в Ихтиман с мнение за присъединяване към образувано вече досъдебно производство с оглед данни за извършено продължавано престъпление.

Добрич. На 12 и 13 февруари, след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, са задържани 24–годишен от добричкото с. Сноп и 19-годишен от областния град, криминално проявени, известни на МВР. В хода на работа до момента е установено, че двамата са извършители на четири грабежа, извършени на територията на Добрич от 4 май 2018 г. до 25 януари 2019 г..При първия случай, на 4 май м.г., около 23.15 часа на бул. „Русия” в Добрич, с груба сила двамата съборили на земята 66-годишна жена, отнели дамската й чанта с пари, лични документи и вещи. Сценарият на посегателството е повторен на другия ден спрямо 73-годишна добричлийка, както и на 17 януари вечерта, когато двамата потретили посегателството над

53-годишна жена от града. При четвъртия случай, на 25 януари т.г. вечерта, на „Вардар” в Добрич, двамата мъже отнели от владението на 72-годишна жена дамската й чанта с два мобилни апарата, документи и пари. От последвалите процесуално-следствени действия са открити и част от вещите, отнети и укрити от извършителите. Работата по установяване и документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

Търговище. В РУ-Попово е установен и задържан мъж, извършил грабеж, и впоследствие пребивавал 5 години в чужбина. Вчера в управлението е доведен 24-годишен мъж от поповското с. Ломци. След проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за него е установено, че в ранните часове на 5 септември 2014 г. е извършил грабеж от бензиностанция в с. Садина, като приложил заплаха с нож и отнел от 59-годишен служител сумата от 19 лв. и два мобилни телефона. На извършителя е повдигнато обвинение. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Пазарджик. Акцизни стоки са иззети по време на полицейска акция за противодействие на нелегалната търговия, проведена вчера. Полицаи от Септември проверили лек автомобил, управляван от 66-годишен от града, и  къщата на 50-годишна от беловското село Дъбравите. От двата имота са иззети общо около 2 кг сух нарязан тютюн и 240 ръчно изработени цигари. Контрабандната стока е иззета, а спрямо притежателите им се водят полицейско производство и преписки.  

Варна. Извършителка на домова кражба е установена и задържана в полицейския арест. Сигнал за случилото се в жилище на ул. «Ропотамо» постъпил в полицията на 6 февруари – според информацията, неизвестен е разбил входната врата и е изнесъл телевизор, златни накити, лични вещи и инструменти, както и сумата от 200 лв. След проведени оперативно–издирвателни действия по разследването в полицейския капан попаднала 33-годишна от с. Константиново, известна на МВР. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Вещите, обект на кражбата, са намерени.

Велико Търново. Водач, употребил наркотични вещества, е установен от служители на РУ – Горна Оряховица. Снощи в 21.30 часа в Лясковец те спрели за проверка лек автомобил «Шкода Фабия», управляван от 20-годишен мъж от Горна Оряховица. При тест на водача за употреба на наркотични вещества, апаратът отчел положителна реакция на амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол. Той е отказал кръвна проба. При извършен личен обиск у него са намерени и иззети около 0,5 грама лестна маса, която при полеви наркотест е реагирала на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Пловдив. Двама непълнолетни са задържани при специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в Първомай. Във вторник в районното управление бил отведен 17-годишен криминално проявен и осъждан тийнейджър, от чието жилище служителите на реда иззели 8 топчета канабис и електронна везна. Същия ден в полицейския арест  попаднал и 16-годишен, хванат на улица в града да носи в себе си пакетче с марихуана. Срещу извършителите са образувани полицейски производства, уведомена е прокуратурата.

Русе. В РУ–Бяла служителите на реда разследват сигнал за нападение на горски стражар, задържани са двама. Вчера около 13.00 часа в районното управление е постъпил сигнал от местното горско стопанство в Бяла, че техен служител - горски стражар в землището на с. Лом черковна, е бил нападнат и бит от двама мъже. Горският служител установил незаконна сеч на дървесина от двама жители на селото - мъже на възраст 38 и 18 години, но след като им съобщил, че за деянието ще им бъдат наложени административни санкции, те го нападнали и му нанесли удари с дърво и юмруци. Пострадалият е прегледан в болницата в Бяла, установени са  натъртване по гърба и охлузни рани по лицето. Случаят е документиран от полицията, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал.1, т.1, пр.1, вр. чл.130, ал.1 от НК. Двамата мъже са задържани в РУ-Бяла. Работата по дознанието продължава.

Сливен. 19-годишен младеж е задържан за нападение над медицински служител във филиала за спешна медицинска помощ в Нова Загора. На този етап е установено, че към 0.15 часа днес, в Спешния център е починал 48-годишен мъж от масивен инфаркт. При уведомяването на близките за смъртта му, 19-годишният син на пациента ударил дежурния медицински специалист, като му е причинил наранявания по лицето. Момчето е задържано за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 фев 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018