МВР

Пресцентър

 

Полицейски и митнически служители задържаха 522 литра алкохол без документи за платен акциз

Голямото количество нелегален алкохол е открито при две проверки, извършени в рамките на ден

На 25.11.2020 г. служители от сектор Оперативен контрол-Силистра, отдел МРР-Дунавска, съвместно със служители на Гранична полиция, извършват проверка в частен имот в село в община Силистра. В избено помещение, прилежащо към имота, те откриват 400 литра безцветна прозрачна течност с мирис на ракия. От лицето, стопанисващо имота, са изискани документи по Закона за акцизите и данъчните складове, удостоверяващи начисляването, плащането или обезпечаването на акциза, но към момента на проверката не са представени такива. При оглед на адреса става ясно, че мъжът притежавал съоръжение за изваряване на етилов алкохол, което към момента на проверката не е работило. Предстои съставяне на акт за установяване на административно нарушение.
Същия ден, при съвместна проверка на служители от РУ-Горна Оряховица и митнически служители от сектор Оперативен контрол-Свищов, отдел МРР-Дунавска, са установени 122,65 литра жълтеникава течност с мирис на етилов алкохол. Количеството е намерено в частен имот в село в община Горна Оряховица. От мястото са иззети 126 стъклени бутилки, в които е съхранявана течността с мирис на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Горна Оряховица.  
 
 
 

 


26 ное 2020

За по-малко от 48 часа криминалисти на ОДМВР- Шумен установиха автора на двойно убийство в града

В разследването, проведено под ръководството на прокуратурата, се включиха служители на ГДНП и експерти от Институт по психология на МВР

Действията по разследване на двойно убийство на мъж и жена започват веднага след получен сигнал на 23 ноември към 13.30 часа - намерени във вила в местността „Под манастира“,  безжизнени тела на мъж  и жена - на 75 и  68 години. Още при извършения оглед от дежурно-оперативно следствена група и съдебен лекар, са установени данни за насилствена смърт. Незабавно е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 116 от НК и е създадена организация за провеждането на множество оперативни и процесуално-следствени действия. Криминалистите изграждат няколко различни версии, а целенасоченото разследване ги насочва към евентуалния извършител, който според направения профил е близък на жертвите. Междувременно, само за денонощие след извършеното престъпление, са проведени и множество разпити на свидетели. В изясняването на фактите, обстоятелствата, в събирането на видеоматериали и доказателства, криминалистите получават много голяма гражданска подкрепа. Така  постепенно разследващите стесняват кръга от заподозрени и стигат до установяването и задържането на извършителя  - 21-годишен внук на семейството. При процесуалните действия са иззети множество веществени доказателства, включително и метална тръба, с която е извършено тежкото престъпление.  

Задържаният е направил пълни самопризнания. След повдигнато обвинение, с постановление на Окръжна прокуратура – Шумен, на 21 –годишния извършител е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Приведен е в ОС „Изпълнение на наказанията“. Работата по документиране на престъплението продължава, под прякото наблюдение на прокуратурата.

 


26 ное 2020

Националният институт по криминалистика е бенефициент по два проекта, финансирани от фонд „Вътрешна сигурност“

На онлайн конференция днес бе дадено началото на два проекта - „Обновяване на оборудване за техническо изследване на документи в НИК-МВР“ и „Обновяване оборудването на Гранична полиция във връзка с измененията в Регламента „ЕВРОДАК“. Проектите са финансирани от Националната програма на България за подпомагане от фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014-2020. Общият бюджет на първия проект е 821 448 лева с ДДС, а на втория – 445 365 лева с ДДС. Периодът на изпълнение и на двата проекта е 24 месеца. Заложената цел е подпомагане на интегрираното управление на границите, включително насърчаване на допълнителна хармонизация на мерките, свързани с управлението на границите, в съответствие с общите стандарти на Европейския Съюз. 

По проект „Обновяване на оборудване за техническо изследване на документи в НИК-МВР“ ще бъде закупена нова специализирана апаратура за детайлно техническо изследване на документи за пътуване на български и чужди граждани. Ще бъде подобрен техническият капацитет при извършване на експертизи на документи за пътуване на български и чужди граждани. Ще се разширят възможностите за по-пълноценно и всеобхватно изследване на документи за пътуване на български и чужди граждани, като същевременно ще бъдат осигурени по-голяма обективност и по-високо качество на изготвените експертизи. Ще се поддържа висок стандарт на изследванията и изготвяните експертизи, в съответствие със стандарта EN ISO/IEC 17025:2018, като по този начин ще се постигне подобряване на възможностите на разследващите и правоприлагащите органи за разкриване и осъждане на извършителите на документни престъпления при преминаване на границите, както и  по-висока степен на контрол и защита на външните граници, включително справяне с незаконната имиграция. В хода на изпълнението на проекта се предвижда доставка на технически средства и програмни продукти, които са необходими за повишаване на изследователския капацитет и поддържане на съвременно и адекватно ниво на обезпеченост за техническо изследване на документи в сектор „Документни изследвания” при НИК-МВР. Закупуването в рамките на проекта на ново, съвременно оборудване, със своите множество нови функции и възможности, до голяма степен ще надгради системите за изследване и ще компенсира посочените затруднения, като ще постави дейността на Лабораторията по техническо изследване на документи в НИК-МВР на съвременно европейско и световно равнище.

В рамките на проект „Обновяване оборудването на гранична полиция във връзка с измененията в Регламента „ЕВРОДАК“ се предвижда обновяване на специализирани биометрични станции на системата, разположени в структурите на ГДГП. Така, чрез използване на развитието на биометричните технологии и в частност - включването на лицевата идентификация при проверката на лица - нарушители на граничния режим на Република България, ще се постигне подобрена идентификация на лицата, особено в случаите на липсващи или умишлено увредени пръсти, както и по-висока степен на контрол и защита на външните граници, включително пресичане на незаконната имиграция. Обновяването на специализираните биометрични станции включва цялостна подмяна на 27 специализирани биометрични станции и закупуване на 4 допълнителни, както и обновяване и допълване  оборудването на 33 специализирани биометрични станции с допълнително оборудване (скенери за пръстови отпечатъци и документи), с оглед измененията в Регламента за Евродак.  Планирано е и съответно обучение на служителите, работещи със системата -  8 специализирани курсове с обучители - служители на НИК-МВР.

Във формата участваха зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева, служители на ГДНП, ГДГП, представители на административни дирекции в МВР и на ДАБ.

 

 


26 ное 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 26 ноември 2020

София. Полицаи задържаха четирима криминално проявени непосредствено след извършена взломна кражба. В хода на спецоперация на служители на СДВР и техни колеги от ГДНП, на 22 ноември около 1.30 часа, са арестувани криминално проявените и осъждани мъже - на 38, на 40, на 43 и на 44 години. Петият съучастник, 47-годишен, успял да избяга и е обявен за общодържавно издирване. При предприетите оперативни и разследващи действия е установено, че петимата извършили взломна кражба от жилище в ж.к. „Иван Вазов“ като счупили патрона на входната врата и отнели златни накити и пари. Последвали процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, при които у задържаните са немерени инструменти за взломяване на заключващи механизми, както и отнетите чужди вещи и пари. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура петимата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 195 от НК. На задържаните четирима е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Столични полицаи задържаха 60-годишен мъж, противозаконно отнел  автомобил. Действия по разследването започнали на 17 октомври, когато 34- годишен мъж съобщил в полицията, че е изчезнал паркираният му на бул. „Петко Ю. Тодоров“ „Ситроен Берлинго“. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по образуваното досъдебно производство, е установен и задържан извършителят на деянието – 60-годишен, криминално проявен, от София. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 346 от НК. С определение на Софийския районен съд му е взета мярка „задържане под стража“.

 

София-област. В РУ - Ботевград е образувано досъдебно производство по повод получен на 25 ноември сигнал от столична болница за прието тримесечно бебе, настанено в детска реанимация с два хематома и фрактури на главата. В хода на проведените действия по разследването е задържана 19-годишната майка на детето от с. Скравена. Привлечена е в качеството на обвиняем по чл. 129 от НК и й е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Сливен. Четирима са задържани за производство и разпространение на наркотици в хода на проведена на 24 ноември  спецакцията Действията са осъществени от служители на сектор „Криминална полиция“ към  РУ–Сливен, под ръководството на окръжната прокуратура. Трима мъже - на 52, на 43 и на 37 години, и 26-годишна жена, всички от областния град, са арестувани в района на учебно заведение. При процесуално-следствените действия на адреси в Сливен и село Чокоба полицаите иззели суха листна маса и бяло кристалообразно вещество, разпределени в различни по вид опаковки. Веществата са реагирали на марихуана и метамфетамин. Иззети са още електронни везни, прекурсори и други вещества, необходими за производството на синтетичен наркотик. По случая е образувано е досъдебно производство.

 

Кърджали. Притежател на два вида наркотици и двама водачи, управлявали автомобили след употреба на наркотично вещество и алкохол, са установени в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и подобряване на обстановката по безопасност на движението, проведена вчера на територията на РУ - Кърджали. Около 16.30 часа в района на село Черноочене, за проверка бил спрян лек автомобил „Опел“. У 36-годишен пътник в колата полицейски служители намерили суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана, и кристално вещество – дало при теста характерната реакция за метамфетамин. Наркотиците са иззети, а притежателят им е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 за незаконно придобиване и държане на високорискови наркотични вещества. Междувременно в областния град били проверени двама водачи на  моторни превозни средства. На бул. “Беломорски“ униформените спрели  лек автомобил,  управляван от 32-годишен мъж. Тестът за наркотици на шофьора отчел положителен резултат. Той е отказал кръвна проба за химически анализ, задържан е в полицейското управление за срок до 24 часа. Вторият – 54-годишен мъж, шофирал след употреба на алкохол, бил засечен на  ул. “Първи май“. Той също отказал да даде кръвна проба за химически анализ, задържан е в полицейското управление. По случаите са образувани две бързи производства за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотици и алкохол.

 

Благоевград. Акция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена вчера в Гоце Делчев. В хода й е задържан 39-годишен от града, у когото е намерено около 0,38 грама бяло прахообразно вещество, реагирало положително на кокаин. При продължилите действия по разследване полицейските служители установили и задържали и мъжа, продал наркотика - 45-годишен от Гоце Делчев. В стопанисвана от него автомивка в града са намерени и иззети полиетиленови пликчета, съдържащи около 8,90 грама кокаин. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

 

Задържан е мъж, шофирал след употреба на дрога, от него са иззети канабис и метамфетамин. Вчера сутринта в с. Гърмен, полицаи от РУ - Гоце Делчев спрели за проверка лек автомобил „Рено Клио“ с 26-годишен водач от с. Дебрен. Тестът му показал, че е седнал зад волана под въздействие на наркотични вещества. Последвало претърсване в обитавано от него жилище, откъдето са иззети около 9,34 грама канабис и около 0,79 грама амфетамин. Младият мъж е задържан за срок до 24 часа и работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Шумен. 27-годишен мъж от Шумен е установен да шофира след употреба на наркотични вещества, в спътникът му е задържан за притежание на наркотични вещества. Проверката от екип на пътна полиция била извършена около 21.30 часа снощи на площад „България“ в града – те спрели за проверка лек автомобил, управляван от 27-годишен шуменец. Тестван бил с дръг тест, който отчел положителни стойности на канабис, амфетамин и метамфетамин проба. Мъжът е отказал да даде кръвна проба за анализ. В автомобила пътувал и 25-годишен местен жител, при обиск у него били намерени две полиетиленови пликчета с бяло кристално вещество, което е иззето и дадено за лабораторно изследване, и саморъчно свита цигара марихуана – по данни на мъжа. Двамата са задържани за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Започнати са бързи производства- за шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози и за държане на наркотични вещества без надлежнo разрешително.

 

Видин. Мъжки дрехи, брандирани с лого на търговски марки и предлагани за продажба без съгласието на притежателите на изключителното право, са иззели вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин. В условията на неотложност полицаите предприели претърсване в магазин, в централната част на областния град. Разследващите са иззели седем чифта дънки, шест блузи и  три спортни комплекта, предлагани без съответното разрешително за това. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Варна. Вчера в полицията бил получен сигнал за конфликтна ситуация, възникнала на пътя Варна – Добрич - един от участниците е принудил другия да спре автомобила си и му е нанесъл удари. След проведени незабавни действия по разследване на случая, са установени двамата участници в конфликта, на 28 и 43 години. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор в Районна прокуратура – Варна, а работата по изясняването на всички обстоятелства продължава от разследващ екип.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


26 ное 2020

Информационен бюлетин - 25 ноември 2020

София. Служители на Пето РУ задържаха двама млади мъже за притежание и разпространение на наркотични вещества. В хода на специализирана полицейска операция в района на бул. „Мария Луиза“  униформените спрели за проверка 21 – годишен мъж, а при обиск от него иззели 10 полиетиленови самозалепващи се пликчета с зелена растителна маса. Последвало претърсване в жилището му, където бил засечен и задържан и 20-годишен младеж. В апартамента полицаите намерили 31полиетиленови пликчета и плик - съдържащи зелена растителна маса, пластмасова кутия с жълто прахообразно и на кристали вещество, електронна везна, три мобилни телефона и пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че веществото е синтетичен канабиноид с общо тегло 186.89 грама. Двамата задържани са с криминалистически регистрации в полицията. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура те са привлечени като обвиняеми по чл. 354 от НК. На 21-годишния е наложена мярка за неотклонение „гаранция“  в размер на 500 лева, а на 20-годишния  - мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, която впоследствие е променена в постоянна. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

Благоевград. Трима непълнолетни са задържани при  проведена вчера областния град аналогична операция.  Служители на Първо РУ спрели за проверка тримата младежите – двама на 17 и един 16- годишен. При последвал обиск  у 16-годишния те  открили около 4,51 грама марихуана, а при претърсване на жилището му – още около 7,85 грама суха тревиста маса, реагирала също положително на марихуана. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Стара Загора. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена и на територията на Казанлък.  В хода й в с. Копринка е задържан 23-годишен мъж, у когото е открита суха зелена тревиста маса - марихуана, с тегло 17,95 грама. Служители на РУ – Казанлък задържали и 20 годишен,  след като в него те намерили близо 131 г от същата дрога. По случаите са образувани бързи производства за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 НК, работата по които продължава под надзора на прокуратурата. В рамките на образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК и продължило разследване по него, на 19 ноември служители на РУ - Чирпан и Второ РУ - Стара Загора извършили претърсване в къща в с. Братя Даскалови. На адреса те открили пластмасов бидон, натъпкан с общо 2447,07 г суха зелена тревиста маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана,  и два полиетиленови плика с още 155,63 г от същата дрога. Припомняме, че ден по-рано двама мъже на 30 и 35 години, пътували с автомобил, бяха спрени в района на с. Бъдеще. При обиск на 30-годишния полицаите намериха две полиетиленови топчета с 0.90 г марихуана, сгънати по специален начин, а при претърсване на автомобила - в двигателния му отсек, откриха полиетиленов плик с още 607,90 грама от същата дрога. На 30-годишния старозагорец е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Трима са задържани за грабеж. Вчера в Първо РУ 18 – годишен сигнализирал, че предната вечер бил нападнат от трима непознати, които му отнели мобилен телефон и пари. В резултат на предприетите незабавни оперативно – издирвателни действия криминалистите установили извършителите -  на 20, 18 и 19 години, всички от Стара Загора. По случая е образувано досъдебно производство по чл.198, ал.1 от НК, работата продължава.       

Монтана. След получен сигнал за съхранение на археологически обекти, без да бъдат регистрирани по съответния ред, и предприето разследване, криминалисти на РУ – Монтана и колегите им от областната дирекция извършили процесуално-следствени действия в жилището на 28–годишен в ж.к. „Младост”. От апартаменти те намерили и иззели 4 керамични предмета с различни форми и размери, 3 метални гривни, 62 метални предмета с кръгла форма, наподобяващи монети с различни размери и изображения върху тях, както и метал-детектор. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК, а работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

Хасково. Незаконно оръжие е иззето от частен дом. Вчера, малко след 14 часа, в РУ Димитровград бил получен сигнал за семеен скандал между 52-годишен и 50-годишната му съпруга. При пристигането на униформените мъжът започнал да развива вентила на газова бутилка със запалка в ръка и да заплашва, че ще се самоубие, но в резултат на проведените разговори с него, той бил успокоен. Последвала проверка в стопанска постройка към къщата, където полицаите открили тайник зад дървена облицовка на стената, в която била укрита гладкоцевна пушка и 52 патрона за нея, за които мъжът не притежавал съответните разрешителни. Той е задържан в полицейския арест, а по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Плевен. На 23 ноември към 16.30 часа е получен сигнал в РУ-Гулянци, че в затревена площ, вдясно от платното на пътя от гр. Гулянци - посока с. Комарево, лежи жена в безпомощно състояние. Веднага към мястото са насочени полицейски и медицински екипи, след установяване на самоличността на жената и констатиране на множество травми по тялото й, пострадалата е откарана и настанена за лечение в болница. При незабавно стартиралите съвместни оперативно-издирвателни действия криминалистите на РУ-Гулянци, РУ-Долна Митрополия и ОДМВР- Плевен било констатирано, че травмите на жената са причинени от моторно превозно средство, чийто водач е напуснал местопроизшествието и се е укрил. В хода на разследването е идентифицирано возилото  - товарен автомобил „Рено Мастер“, а малко по-късно е извършен и арестът на шофьора – 31- годишен жител на с. Комарево. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр.ал.1 от НК. Работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

25 ное 2020

Информационен бюлетин - 24 ноември 2020

Стара Загора. Двама мъже - на 30 и 35 години, са задържани при специализирана полицейска операция за пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества. В района на с. Бъдеще служители на Второ РУ спрели за проверка лек автомобил, с който двамата се придвижвали. При последвалия обиск на 30-годишния полицаите намерили две полиетиленови топчета, сгънати по специален начин, съдържащи суха тревиста маса - марихуана, общо 0,90 грама, а при претърсване на автомобила - в двигателния му отсек, открили полиетиленов плик, съдържащ още 607,90 грама от същата дрога. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

София – област. Трима са задържани при полицейска акция срещу наркоразпространението. Около 14 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция срещу престъпленията с наркотични вещества на обслужваната територия, служители на РУ-Елин Пелин предприели проверка на лек автомобил, с водач и двама пътници - и тримата криминално проявени. При претърсване на автомобила и на адреса на един от пътниците в с. Гара Елин Пелин, полицейските служители открили и иззели общо 16 г суха тревиста маса, реагираща на марихуана, и около 2 г бяла бучка, дала характерната реакция на амфетамин при извършения тест. Тримата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А от НК. Разследването продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Пазарджик. Служители на участъка в пазарджишкия квартал „Изток“ задържаха млад мъж с наркотични вещества. 26 – годишният бил спрян за проверка от полицейски служители  и при обиск у него е открито полиетиленово топче със суха листна маса. Последвал полеви наркотест, който реагирал положително на синтетичен канабиноид.  Дрогата е иззета, а мъжът задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

На кръстовище в централната част на областния град автопатрул на РУ-Пазарджик спрял лек автомомбил, управляван от 28-годишна жителка на Троян. В колата полицаите намерили топче с неправилна форма, съдържащо бял прах – веществото реагирало при наркотеста на амфетамин. Дрогата е иззета, а жената - задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу нея е образувано бързо полицейско производство и работата продължава.

Видин. Вчера сутринта при извършена проверка на постъпилите карти от местата за обществен подслон било установено, че ден по рано в хотел в областния град са отседнали двама граждани на Ирак. Последвала незабавна проверка на място. Служители на група „Миграция“ констатирали, че в паспортите, представени от чужденците, няма положени визи или печат за вход на граничен пункт на Р България. Двамата били съпроводени до ОДМВР-Видин и задържани за изясняване на самоличност и начина им на влизане в страната. Работата по случая продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

24 ное 2020

Информационен бюлетин - 23 ноември 2020

Враца. Непълнолетен жител на село Търнава е задържан  като съпричастен към извършен въоръжен грабеж  в игрална зала в с. Борован.  В жилището му са открити канабис и  боеприпаси от различен калибър. Работата по случая продължава.

Стара Загора. Трима мъже и жена са задържани в полицейския арест за извършена кражба на пари. На 20 ноември т.г.  помощ в полицията потърсил 68-годишен мъж от Гълъбово- обяснил, че непознатите дошли в дома му с увещанието да ремонтират улуците на къщата му, след като не се разбрали за исканата от тях сума, той се прибрал и тогава забелязал липсата на парите, по негови данни - 5000 лв., които стопанинът бил оставил на масата на кухнята. В резултат на предприетите  оперативно-издирвателни действия криминалистите установили и задържали квартета -  трима мъже, съответно на 42,39 и 32 години, и 36-годишна жена. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194, ал.1 от НК, а работата по документирането му продължава под ръководството на прокуратурата.

Плевен. 18-годишен от с. Черковица е задържан в полицейския арест за кражба на дебитна карта и изтеглена впоследствие сума в размер на 8000 лева. Сигнал за извършеното престъпление е подаден на 16 ноември от 63-годишен мъж от същото село.  В хода на предприетото разследване е установено, че неправомерното теглене от чуждата дебитна карта е извършено от АТМ-устройства на различни банкови офиси на територията на Гулянци и Плевен. В резултат на упорита работа криминалистите влезли в дирите на извършителя, който е направил пълни самопризнания. По случая е образувано досъдебно производство, работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Голямо количество цигари с български бандерол, предназначено за незаконен износ в страна от ЕС, е установено при съвместна операция на криминалисти от РУ - Кнежа и служители на Агенция „Митници“. Те предприели проверка на товарен автомобил с плевенска регистрация, управляван от 32-годишен местен жител. Инспекцията е извършена вчера, след получен сигнал за нерегламентиран превоз на акцизни стоки. В рамките на процесуалните действия са открити 15 кашона с цигари, укрити в кашони с възглавници. Установено е, че стоката била предназначена за незаконен износ от България. Съставен е протокол, предстои и издаване на административно наказание за нерегламентиран транспорт на акцизни стоки.

 

Видин. Близо 16 кг нарязан тютюн без бандерол са иззели служители на РУ-Видин. На 20 ноември, в условията на неотложност, полицаи предприели претърсване в необитаем имот. В пристройка на къщата те установили три чувала с 13 кг тютюн, пакетиран в 61 плика. Нередовната акцизна стока била иззета по надлежния ред. Разследването по случая продължава, образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. На 22 ноември, около 16.50 часа, при обход в района на видинския общински пазар, полицейски служители открили в близост до неизползваема търговска маса торба с 15 пакета нарязан тютюн без бандерол. Нередовната акцизна стока, с общо тегло 2,500 кг, била иззета по надлежния ред. По случая в РУ-Видин е заведена преписка.

Кърджали. Полицейски служители от РУ-Крумовград разкрили кражба на овчарско куче няколко часа след подадения сигнал. Домашното животно изчезнало на 21 ноември от къща в село Перуника. При организираните издирвателни действия полицаите стигнали до 45-годишен от съседно село. Кучето било намерено в дома му, иззето е и е върнато на собственика. Извършителят на деянието бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Проверката по случая е по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс и по нея работи група „Криминална полиция“ в РУ-Крумовград.

ОДМВР-София. Петима са задържани при полицейски акции срещу наркоразпространението в областта. Около 13.20 часа на 20 ноември, при извършване на обход в района на детска градина в Ихтиман, служители на районното управление извършили проверка на 17-годишен младеж, известен на инспекторите от Детска педагогическа стая. След като от него била иззета зеленикаво-кафява листна маса, реагираща на марихуана, непълнолетният е задържан с полицейска мярка и впоследствие предаден на родител. Три часа по-късно и втори непълнолетен попаднал в ареста на РУ-Ихтиман за притежание на наркотично вещество. 14-годишният бил проверен от служителите на реда в района на учебно заведение, при което от него била иззета саморъчно свита цигара с канабис. Той също е задържан с полицейска заповед, след което предаден на родител. По същото време криминалисти от РУ-Ботевград задържали двама местни жители - на 32 и 23 години, известни на органите реда, в чиито раници са открити общо четири сгъвки, съдържащи 4.15 грама суха зелена тревиста маса канабис.

Около 20.30 часа снощи, в с. Разлив, служителите на реда извършили проверка на лек автомобил „Пежо 206“, с водач от Мездра и двама пътници от Ботевград. 20-годишният шофьор е задържан за срок до 24 часа, след като у него било намерено топче суха тревиста маса с тегло около 1.3 г, реагираща на марихуана. Действията по разследване на случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

67-годишна жена е задържана във връзка с причинена смърт на две животни. Около 15.30 часа в събота жител на с. Гара Елин Пелин сигнализирал в полицията, че негова съселянка е убила с мотика две малки кучета и е оставила телата им пред дома му. На място веднага били изпратени полицейски служители и в присъствието на ветеринарен лекар е извършен оглед. Констатирана е смъртта на две мъжки кучета неустановена порода на възраст около 30 дни, с тежки травми по главите и телата. След незабавни оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят на деянието - местна жителка на 67 години. Иззети са веществени доказателства, имащи отношение към извършеното престъпление. По случая в РУ-Елин Пелин е образувано досъдебно производство по чл. 325Б, ал.1 от НК. Разследването продължава.

Сливен. Двама мъже на възраст 49 и 62 години от град Котел ще отговорят за иманярство. Те са установени от криминалисти на ОДМВР-Сливен в момент на незаконни изкопни работи в земеделска нива между сливенския квартал “Дебелата Кория“ и село Камен. Двамата са хванати в момент на извършване на обход с металотърсач и изкопни дейности. При последвалите процесуално-следствени действия в дома на единия от задържаните са иззети различни предмети и монети, за стойността на които е назначена експертиза. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Търговище. Установена е жена, продавала фалшиви парфюми с лого на големи търговски марки. При извършена на 20 ноември около 11.00 ч. полицейска проверка в района на пазар за битови стоки в гр. Търговище е установено, че 22-годишна жена от с. Беломорци предлага за продажба 28 флакона, различни по вид и марка парфюми – имитация на известни търговски марки, без да има съгласието на притежателя на авторското право или на негов представител за това. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 172б от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

 

 

23 ное 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г. сума получена за период 01.07.2020 г.- 30.09.2020 г. 
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.  115,83 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.  149,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.    91,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.  355,83 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Ноември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019