МВР

Пресцентър

 

09 апр 2021

Различни наркотични вещества са иззети при полицейска акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в Габрово

При операцията, проведена от криминалисти от ОДМВР-Габрово под наблюдението на прокуратурата, са задържани петима души

 

Полицейските действия започнали в ранните часове на 7 април. В хода на операцията, криминалисти предприели претърсване в три апартамента в града. В едно от жилищата са открити  над 110 грама метамфетамин, близо 16 грама хероин, таблетки екстази, както и различни препарати, ползвани за прекурсори. Собственикът  - 44-годишен криминално проявен, е задържан за срок до 72 часа,  повдигнато му е обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С полицейска мярка са били задържани и засечените в апартамента мъж на 38 години и 19-годишна. По случая са започнати две досъдебни производства по чл.354а и 354в от НК. В рамките на операцията, за срок до 24 часа, са задържани още двама, на 37 г. и на 35 г., след като от жилищата им са иззети канабис и амфетамин. Спрямо тях са образувани бързи производство от чл.354а от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.

 


Гл.инспектор Близнаков: Основната ни цел е да намалим жертвите на пътя

От 19 часа тази вечер до 14 април т.г. започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

 

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, коментира гл.инспектор Близнаков. Той  отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите  пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства, уточни Близнаков. Той подчерта, че основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

Напомняме на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева, съобщи още гл.инспектор Лъчезар Близнаков.


09 апр 2021

Криминалисти от РУ-Приморско разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с. Ясна поляна

Иззети са над 20 килограма суха тревна маса; 53-годишен е задържан за срок до 72 часа; операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

 

Полицейските действия са осъществени вчера, когато е извършено претърсване в дома на 53-годишен криминално проявен мъж в с. Ясна поляна. Криминалистите установили, че мазето на къщата било изцяло пригодено за отглеждане на марихуана и оборудвано за целта със 17 кварцови лампи с адаптори и вентилатори, както и пет сушилни. От оранжерията са иззети  270 саксии с част от стеблата на конопени растения, мелачка, съдържаща суха зелена тревна маса, и два чувала със суха зелена тревна маса – всичко с общо тегло около 20 кг, течни торови препарати, електронна везна.

Материалите, събрани по образуваното досъдебно производство,  са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. 53-годишният мъж е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане до Районен съд – Бургас за вземане на постоянна мярка за неотклонение.


08 апр 2021

Благодарствена грамота и плакет за директора на ОДМВР и окръжния прокурор на Разград

 Старши комисар Константин Костов и прокурор Тихомир Тодоров получиха наградите на работна среща с директора на Северно-централно държавно предприятие ДП-Габрово инж. Цветелин Миланов и директора на Ири Хисар” инж. Кирил Колев. Поводът за отличията бе  бързото разкриване на извършителите на жестокото убийство на животно от защитен вид. Сигнал за намерен убит зубър бе подаден от служители на Държавно ловно стопанство около 9.50 часа на 29 март, които откриват  останките от животното в землището на разградското село Черковна. По случая веднага беше образувано досъдебно производство по чл.278 Г, ал.1 от НК. В рамките на  разследването, осъществено под ръководството на Окръжна прокуратура-Разград, криминалистите бързо установиха и задържаха трима мъже от село Дянково – на 36, 31 и 27 години, съпричастни към извършеното престъпление, двама от които с криминалистически регистрации и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч. При извършените претърсвания на пет адреса в разградското село Дянково, бяха иззети веществени доказателства, както и  16 кучета от четири породи, обучени за бракониерския лов и използвани за да блокират преследваното животно.
Това не е единственият случай, в който доброто взаимодействие и сътрудничество между полиция, прокуратура и ръководство на ДЛС „Воден” дава резултат. През последните пет години в ОДМВР-Разград са регистрирани 11 криминални деяния, свързани с кражби на камери за видеонаблюдение от държавното ловно стопанство, бракониерски лов и държане на оръжия без надлежни разрешителни. Разследването и разкриването им е приоритет в дейността на полицейските служители. На срещата днес ръководните служители на трите институции се договориха да продължат сътрудничеството помежду си в интерес на опазването на реда и законността. 

 


07 апр 2021

Преподаватели и служители на ЦСПП обогатиха парковата площ на центъра с нови фиданки

Само за три дни  преподаватели и служители от Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик /ЦСПП/ при Академията на МВР, подпомогнати от представители на горското стопанство в Белово, засадиха  близо 170 фиданки от различни дървесни видове на територията на учебното заведение. Инициативата, предприета от ръководството на центъра в Пазарджик, е  свързана с отбелязването на  традиционната Седмица на гората. Тя бе осъществена с помощта на Академията на МВР, Държавните горски стопанства Белово, Ракитово и Алабак. Директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Станимир Калоферов благодари сърдечно на ръководството на Академията на МВР, на горските стопанства - предоставили фиданките, и на служителите на полицейската школа за приноса им в благородната кампания.  
Полицейският център е разположен на обща площ от близо 96 декара, като освен административни и учебни сгради има достатъчно площ, заета от паркове и градини. За крехките насаждения ще се грижат служителите на центъра, консултирани от горските работници, а общата цел е по този начин да бъдат обновени зелените площи в района.


07 апр 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 9 април 2021

Бургас. Оранжерия за отглеждане на конопени растения е открита при предприетите полицейски действия от криминалисти от ОДМВР и Първо  РУ в областния град. Насажденията са намерени в апартамент в кооперация на ул. „Хаджи Димитър” в Бургас, обитаван от 20-годишен бургазлия. От специално приспособена палатка във всекидневната на жилището са иззети  четири саксии със зелени конопени растения канабис с глави и съцветия, четири лампи, вентилатори, торове с различен химичен състав, две електронни везни, пакети и пликчета със суха зелена листна маса марихуана, пликче с пет таблетки екстази, както и суха зелена тревна маса с общо тегло около 200 грама марихуана. Открита е и сумата от 2 300 лв. в банкноти от по 10 и 20 лева. Задържани са обитателят на апартамента, както и други трима бургазлии - две момичета, на 18 и 20 години и 21-годишен мъж. Работата по цялостното документиране на случая продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и Първо Районно управление – Бургас.

 

Видин. 30-годишен, криминално проявен от Бело поле, е задържан за грабеж от дома на възрастна жена в селото. Сигналът за престъплението бил получен на тел.112 в 8.55 часа на 8 април. Полицейските служители изяснили, че късно вечерта на 7 април неизвестен проникнал в дома на 84-годишна местна жителка и след заплаха с нож, й отнел 400 лева. Жената не е пострадала, установили медици при прегледа. В хода на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия, криминалисти разкрили автора на деянието. Мъжът е приведен в полицейския арест и задържан за срок до 24 часа. Случаят е докладван в прокуратурата. Разследването продължава под надзора на наблюдаващ прокурор в рамките на образувано в РУ-Белоградчик досъдебно производство по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

София. Столични полицаи изясняват обстоятелствата около пътeн инцидент, станал днес минути след 11 часа в ж.к. „Люлин“.  По първоначални данни, произшествието е възникнало между товарен автомобил и 62-годишна жена, която е била с внучето си. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Пострадалата жена е откарана в болнично заведение, където малко по-късно е починала. Няма информация детето да е пострадало. Извършен е оглед на място. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

29-годишен мъж е задържан от служители на Шесто РУ за притежание на наркотични вещества. Управляваният от него автомобил  бил спрян за проверка на 5 април, около 21.50 часа от полицаи от Шесто РУ. В хода на проверката водачът се опитал да избяга и да изхвърли в тревните площи наблизо опаковка с тревиста маса. Мъжът бил задържан, а по случая - образувано досъдебно производство. При последвало претърсване в хостел, където задържаният пребивавал, са намерени и иззети три електронни везни, множество пликове с бяло прахообразно и кристално вещество, растителна маса, и таблетки. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетите вещества са 52.78 г марихуана, 55.66 г амфетамин и 1.22 г кокаин.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

 

Плевен. По горещи следи служители от РУ Червен бряг установиха авторите на кражба. На 7 април, около 21.30 часа в полицията бил получен сигнал за откраднати от двора на фирмен имот в града седем газови бутилки за мотокари. Местопрестъплението е посетено от служители на РУ – Червен бряг. Извършен е оглед, при който е изяснено, че посегателството е извършено късно вечерта същия ден. След оперативно - издирвателни действия са установени извършителите – четирима мъже от село Рупци, на 20, 30,  32,  23 и 34-години. От тях са снети обяснения, а вещите, обект на престъплението, са предадени с протокол. Трима от тях са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувана полицейска преписка по  чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс. Работата по документирането на случая продължава.

 

Велико Търново. 41-годишен, криминално проявен и осъждан от София, е обвинен в измама чрез обява в интернет. В хода на разследването са събрани достатъчно данни, че в периода 2017 – 2019 г. в Килифарево, чрез обяви в социалните мрежи, той е заблудил с обещание за работа в чужбина мъже и жени от различни населени места в страната, като по този начин ги е ощетил с общо 2 658 лв.. Сумите той събирал под формата на такси за кандидатстване и транспортни разходи. Вчера 41-годишният е привлечен като обвиняем. С постановление на прокуратурата е задържан за 72 часа. Работата по документиране на цялата му престъпна дейност продължава.

 

Хасково. 36-годишен е с полицейска мярка на задържане за противозаконно отнемане на МПС. Сигнал за извършената кражба на лекия автомобил е получен тази сутрин към 4 часа в полицията. Собственикът съобщил, че е чул шум пред дома си и излязъл да види какво се случва. Пред погледа му, паркираният му лек автомобил „Пежо“ , оставен отключен и с ключове на контакта, потеглил за кратко, а след това непознат изскочил от колата и побягнал. Собственикът, заедно с брат си хукнали да го гонят и го застигнали на бул. „България“, след което сигнализирали в полицейското управление. Хасковлията, познат на органите на реда, е задържан по образуваното досъдебно производство.

Двама 15-годишни са установени за увреждане в Димитровград. Непълнолетните увредили пластмасова седалка от спортна площадка на местно училище в града, установили органите на реда. Момчетата признали деянието си пред полицаите и разказали за случилото се.

 

Монтана. Вчера, към 12.30 часа, докато 43-годишен собственик на лек автомобил сменял спукана автомобилна гума на автомобила си на ул. „Никола Вапцаров” в Монтана, неизвестен отнел от колата мъжка чанта с лични документи и 200 лв. След намесата на гражданин, станал свидетел на случката, извършителят – 43-годишен криминално проявен и осъждан софиянец, бил заловен от собственика с помощта на полицейски автопатрул на РУ -Монтана. Столичанинът е задържан в полицейския арест на РУ Монтана за 24 часа. По случая е образувано бързо производство по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

Благоевград. Двама мъже са в полицейския арест за кражба на гориво. Към 14.40 часа вчера, в местността Растовец в землището на Разлог, полицейски служители от районното управление засекли 46-годишен от Банско и 48-годишен от пернишкото с. Кладница в момент на кражба на бензин от товарен автомобил. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава, ще се установява и дали случаят е първо посегателство за двамата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


09 апр 2021

Информационен бюлетин - 08 април 2021

Враца. В резултат на предприети бързи оперативни действия криминалисти на ОДМВР-Враца установиха и задържаха извършители на два грабежа. Вчера към 11.40 ч. кметът на с. Тишевица съобщил в полицията, че предната вечер неизвестни нахлули в къща, обитавана от местна жителка, и след употреба на сила отнели сумата от 11980 лв. При последвалите незабавни оперативни действия са задържани извършителите – трима жители на селото и техен съучастник от с. Моравица. Трима от  тях са с криминалистични прояви за кражби, двама са непълнолетни. Извършено е претърсване в два частни имота в селото, обитавани от задържаните, открити са част от откраднатите пари. На 6 април помощ в полицията потърсила жена от Враца и обяснила, че същия ден около 12 часа непознат е  влязъл в дома й, бутнал я на земята и  избягал, след като успял да задигне 500 лева и мобилен телефон. В хода на предприетото разследване е задържан 19-годишен жител на село Борован. По случаите са образувани досъдебни производства, а работата по документирането им продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Монтана. Вещи и предмети, представляващи културно-исторически ценности, са иззети от полицаи в Монтана. Вчера, след получен сигнал, била извършена проверка в дома на 35-годишен местен жител. В рамките на процесуално-следствените действия криминалистите иззели от жилището 46 корозирали монети, друга - с изображение на човешка фигура, лула и пафти. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

Варна. 25-годишен е задържан в полицейския арест. Вчера в полицията бил получен сигнал за буйстващ мъж пред къща в село в община Аврен. В резултат на предприети незабавни полицейски действия той е установен на място. В хода на разследването е изяснено, че задържаният е нападнал и бил майка си, по-късно счупил стъкла на входна врата на къща в селото, чиито собственик я е приютил. По случая  е образувана преписка, уведомен е дежурен прокурор.

 

Търговище. В резултат на упорита работа криминалисти на РУ-Търговище установиха млад мъж, увреждал кафе-автомати в града и извършил от тях кражби на наличните суми. В рамките на оперативните действия е установено, че от 29 март до 3 април т.г. 21 – годишният жител на село Бистра е „атакувал“ общо четири такива автомата. Той е с криминалистически регистрации в полицията и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата.

    

Сливен. За притежание на наркотици 27 –годишен попадна в полицейския арест. Тази сутрин, малко след 3 часа, екип на група „Охрана на обществения ред“ при РУ – Сливен спрял за проверка мъжа и при последвалия обиск от него е иззета суха листна маса, реагирала положително на канабис при извършения наркотест. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Разград. Снощи към 17 часа пред входа на местно кафене в Исперих полицейски служители спрели за проверка двама криминално проявени и осъждани мъже. При изваждане на лична карта от джоба си, 39-годишният изпуснал на земята полиетиленов плик с 10 таблетки, дали характерната реакция на „екстази“ при наркотеста. Общото тегло на иззетата дрога е 2,7 грама. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 А, ал.3 от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 


08 апр 2021

Информационен бюлетин - 7 април 2021

Добрич. Голямо количество на контрабандни цигари са иззети от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Добрич, при проверка на л.а. „Фолксваген. Инспекцията е извършена вчера  в района на ж.к. „Балик” .  В колата са открити и иззети 90 800 къса цигари без акцизен бандерол от две марки. При последвалите  оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, в къща в с. Стожер и в апартамент в Добрич са установени  още 10 800 къса цигари и други веществени доказателства. С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани четирима мъже, на 40, 42, 68 и 43 години, и 64-годишна жена. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Работата по установяване и документиране на престъпната дейност на задържаните продължава.

 

Монтана. Към 19.30 часа снощи, на ул. "Антон Страшимиров" в Берковица два дежурни автопатрула на РУ-Лом спрели за проверка лек автомобил "Фиат" с врачанска регистрация, собственост и ползван от 19-годишен местен жител, с когото пътували още трима от града, на 22 г., 15 г. и 16 г. При личния обиск, у 16-годишния са намерени два прозрачни полиетиленови пликчета с 2,98 грама суха зелена тревна маса канабис. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 от НК. Притежателят на наркотичните вещества е задържан в полицейския арест на РУ-Берковица за 24 часа. За случаят е уведомен дежурен прокурор от Районна прокуратура Монтана.

 

27-годишен водач на мотопед от гр. Лом, седнал зад волана под въздействие на наркотични вещества, е установен  при проверка в града на 5 април около 22.15 часа. При личния обиск у него е открит пакет с 10,96 грама зелена листна маса канабис. При последвалата проверка в дома на шофьора, укрити в кухненски шкаф, са намерени засадени 13 растения канабис, високи между 8 и 25 сантиметра, с общо тегло 16,93 грама и кутия със семена за същото растение. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 254в, чл. 343б, ал. 3 и по чл. 354а, ал. 3, т.1 от НК. От автомобила, ползван от ломчанина, е иззет незаконно притежаван газов пистолет. Съставен му е акт по ЗОБВВПИ и е задържан в полицейския арест на РУ-Лом за 24 часа. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава.

 

Пазарджик.  Тийнейджърка, притежавала дрога е задържана от служители на РУ-Велинград. Тя е установена след като автопатрул спрял лек автомобил в района на гарата. При последвалата проверка, у 18-годишната пътничка от гр.Септември, е открито полиетиленово пликче със суха листна маса. При полевия наркотест пробата реагирала на синтетичен канабиноид, с тегло около 13 грама. Тийнейджърката е задържана за срок от 24 часа, а по случая се води бързо производство.

 

Хасково. 22-годишен от Харманли е задържан за срок до 24 часа, след като вчера следобед полицаи от управлението го проверили на ул. „Св. Климент Охридски“, близо до местно училище и при обиска открили в дрехите му сгъвка със суха зелена листна маса марихуана с тегло 1 грам. Със същата дрога в областния град е задържан и 16-годишен. При проверката на ул. „Република“, момчето предало сгъвката на разследващите. Акцията на криминалистите от Хасково срещу разпространението на наркотици на улично ниво продължила и в с.Минерални бани. Там е проверен 34-годишен жител на с.Спахиево с леката си кола „Опел“.  От автомобила служителите на реда иззели черна полиетиленова торба със суха зелена листна маса с мирис на марихуанас тегло 80 грама. Последвали са процесуално-следствени действия в дома му, откъдето е иззета електронна везна. Мъжът е задържан до 24 часа по стартиралото бързо производство.

 

Плевен. Около килограм контрабанден тютюн е иззет при специализирана полицейска операция за ограничаване на разпространението на стоки с незаплатен акциз, проведена вчера в областния град. В рамките на акцията са извършени проверки на търговски обекти и пазари. На територията на кооперативен пазар на ул. "Александър Батенберг" е установен плик с жълто - кафява суха тревиста маса, наподобяваща тютюн. Общото тегло на нередовната стока е над 500 грама. За намерено количество е съставен констативен протокол.

 

Бургас. Към 9.30 часа вчера, 42 годишен мъж от созополското село Габър съобщил в районното управление в Созопол, че съсед е прострелял кучето му с пушка. В резултат на бързите полицейски действия е установен и задържан извършителят – 66-годишен мъж от Габър, използвал законно притежавана ловна пушка. Мъжът направил пълни самопризнания. Задържан е за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


07 апр 2021

Информационен бюлетин - 6 април 2021

Перник. Полицаи от Първо РУ задържаха трима при опит за кражба. Органите на реда били сезирани от 68-годишна жена, която подала сигнал, че от складова база в пернишкия кв. „Кристал“ е направен опит за кражба на декоративни павета. Полицаите блокирали района и задържали двама 40-годишни и един на 35 години, всички от Перник. Мъжете остават в ареста за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават. 

 

Двама са задържани при акция на полицията в Перник срещу престъпленията, свързани с наркотици. Вчера, в кв. „Твърди ливади“, служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник проверили 31-годишен и 24-годишна. От мъжа криминалистите иззели три пликчета с над 3 грама бяло прахообразно вещество. Полевият наркотест показал, че това е амфетамин. Двамата са задържани до 24 часа. Започнато е досъдебно производство под надзора на прокуратурата, работата по което продължава.

 

Монтана. Полицаи от РУ - Лом иззеха канабис от дрогиран водач. Около 22.15 часа вчера, в централната градска част, автопатрул на районното управление спрял мотопед с британска регистрация, собственост и управляван от 27-годишен местен жител. При извършената проверка било установено, че той шофира под въздействие на наркотични вещества - техническото средство отчело наличие на канабис-25 и амфетамини. Последвал личен обиск на нарушителя, при който от него е иззет плик с 10,96 грама зелена листна маса - канабис. Съставени са му два акта по ЗДвП. По случая са образувани две досъдебни производства - по чл. 343б, ал. 3 и по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК. 27-годишният е задържан в полицейския арест на РУ Лом за срок до 24 часа.

 

Хасково. Полицаи от областния град установиха двама с марихуана. Първият, на 22 години, бил проверен като пътник в автомобил. При стартиране на проверката, младежът оставил под предната дясна седалка плик със суха, зелена листна маса с тегло 10 грама, заради което е бил задържан до 24 часа по заведеното досъдебно производство. Същото производство е стартирало и за държане на 39 сгъвки канабис от 36-годишен, в чийто дом били открити. Мъжът, познат на органите на реда, предал на разследващите 16-те грама дрога с протокол. Грам канабис са открили териториални полицаи при проверка в Харманли. Вчера в 14.30 часа, на улица „Хаджи Димитър“ в града, те проверили непълнолетен. В дрехите на 14-годишния намерили станиоловото топче с наркотика, което момчето предало с протокол.

 

20-годишен е задържан за кражба от магазин в Хасково. Вчера около 3 часа, постъпил сигнал за счупена витрина на хранителен магазин на улица „Единство“. При проникването е констатирана кражба на цигари. В хода на работата, криминалистите задържали младежа, заподозрян за взломяването. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Видин. На 5 април, на пътя Гъмзово-Видин, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Рено Лагуна“, шофиран от 42-годишен мъж. Униформените констатирали, че регистрационните табели на колата са издадени за друго МПС. При проверка в областния град полицаи спрели лек автомобил „Сеат Ибиза“ и установили, че водачът – 36-годишен от Белоградчик, не притежава свидетелство за управление на МПС. По случаите в РУ - Видин са образувани досъдебни производства.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


06 апр 2021

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2021 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2021 г.- 31.03.2021 г.
1.БТК ЕАД   548,76 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД   703,00 лв.
3.Теленор България ЕАД   586,00 лв.
Общо:  1837,76 лв.

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2021 г.

Януари
Февруари
Март


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019