МВР

Пресцентър

 

04 фев 2023

Министър Иван Демерджиев: Надявам се на следващото честване заедно да почетем паметта на апостола Гоце Делчев

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се поклони пред гроба на революционера в Скопие

 

Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност сигурността трябва да се ограничава от нещо важно и то е всички, които искат да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев, заяви вътрешният министър след поклонението. Той изрази съжаление, че редица български граждани са възпрепятствани това да се случи.

„Взаимното уважение, каквото ние декларираме към народа на Северна Македония и каквото получих уверение от министър Спасовски, че ще получим, предполага точно това – да се даде възможност всички да дойдат и да се поклонят пред паметта на апостола“.

Министър Демерджиев коментира и проблемите на работата на граничните пунктове на РСМ като обясни, че министър Спасовски твърди, че става въпрос за токов удар. „ За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно да се подготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи ГКПП. За съжаление разбрах, че проблемите са продължили и  след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, у които няма сянка на негативно отношение и няма причина за подобен род провокации.  Проблемът беше само в едната посока – на влизане в РСМ и това направи неприятно впечатление. Не е това пътят напред към обединена Европа, той предполага стабилност и взаимно доверие. Политиците от двете държави сме длъжни да изградим това доверие и уважение, каквото има между народите на двете държави“.

Провокации са опитите да ни разделят, ние сме съседи и народите ни традиционно се уважават. България е държава, която стриктно спазва правовия ред, категоричен бе вътрешният министър Демерджиев.

Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, като мисля, че това е правилният път и паметта на апостол като Гоце Делчев го заслужава. Беше ми отказано, но се надявам на следващото честване това да се случи, допълни Демерджиев.

 


Министър Демерджиев: Надявам се, декларациите да не останат на думи, но да има и действия

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министър Венцислав Катинов са на посещение в Скопие и ще положат цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“

 

Ще изчакаме да пристигнат сънародниците ни, които идват от България, така че да се съберем и да поднесем заедно цветя на гроба на Гоце Делчев, заяви вътрешният министър в Скопие. Той изрази надежда, че властите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде пример с действията на българските власти при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече абсолютно гладко. 

“Много е важно охраната тук да е организирана както беше в Благоевград – тогава бяха допуснати всички, които имаха желание да отдадат почит”.

“Очакваме да пристигнат около 100-150 души наши сънародници и наистина е много важно всички, които имат желание да дойдат, да бъдат допуснати и да им бъде осигурено безопасно посещение на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на колегата ми от Северна Македония, заяви министър Демерджиев.

Той поясни, че е важно как ще бъде процедирано с българските граждани - не само да не бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане достатъчно бързо.  Ако има воля и желание действително да се изпълни декларираното за  безпроблемно и сигурно посещение, те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена безопасността им, ще се срещнем с тях и ще  отдадем почит заедно. Ако проверките протичат часове наред, това ще означава че декларациите не отговарят на истината.

Министър Демерджиев съобщи, че вчера получил уверенията на колегата си вътрешен министър на РСМ за предприетите мерки да не се допусне блокиране на магистралата към Скопие. 

Вътрешният министър припомни за срещата му с министър Оливер Спасовски, по време на която е станало ясно, че се знаят извършителите на побоя над Християн Пендиков - един от тях е задържан, с други се работи към момента и един е бил в процес на издирване. „Състоянието на Пендиков се подобрява, МВР ще осигури охрана, когато бъде изписан и ще направим необходимото да му дадем спокойствие сигурност“, допълни Демерджиев. 

“Използвам възможността да призова личността на Гоце Делчев, която принадлежи на историята, да не се използва за призиви към насилие. Почитта към него се изразява със смирение и уважение към паметта на апостола. Подобни призиви рушат мостове, а ако искаме да сме част от Европа трябва да градим, а не да рушим мостовете помежду ни.  Затова призовавам политиците да не се поддават на подобен род провокации, да запазим самообладание и спокойствие. Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложих това да се случи и днес, не се възприе от македонската страна за момента, но вярвам, че идната година може да се случи, заяви в заключение заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.


04 фев 2023

МВР получи специализирано оборудване за радиационен контрол

​Заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър прие дарението от заместник-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез и Кевин Рошдих, мениджър за България по Програмата „Втора линия на защита“ към Департамента по енергетика

 

Дареното оборудване е резултат от дългогодишна и последователна подкрепа на Департамента по енергетика на САЩ за осигуряване на необходимата специализирана техника за МВР за предотвратяване на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали. 

Това е още едно доказателство за укрепване на стратегическото ни партньорство. Доставянето на специалната техника е изключително важно за професионалното ръководство на министерството. Ние сме изключително благодарни и за обучението на кадри на МВР за работа с това оборудване, укрепването на капацитета е много важен елемент в нашите взаимоотношения – отбеляза по време на церемонията заместник-министър Димитрова-Бийчър

Заместник-посланик Брулет-Родригез уточни, че предоставеното днес оборудване за радиационен контрол е на стойност над 400 000 долара. Тя отбеляза, че през миналата година е посетила граничните пунктове на летището и пристанището във Варна и се е убедила на място в ползотворното използване на специализираната техника.

Дарението включва специализирано преносимо оборудване за откриване и идентифициране на източници на йонизиращи лъчения и е предназначено за нуждите на ГДНП – сектор „КОС“, ГДЖСОБТ и ГДБОП. В кратък срок след предаването му американската страна ще проведе и обучение на служителите за работа с оборудването.

На срещата присъстваха главен комисар Станимир Станев – заместник-главен секретар на МВР, главен комисар Атанас Илков – директор на ГДНП, главен комисар Тодор Гребенаров – директор на ГДЖСОБТ, старши комисар Явор Серафимов – заместник-директор на ГДБОП, Емил Ангелов – началник на сектор „КОС“ в ГДНП и експерти от посолството и Департамента по енергетика на САЩ.

През последните 12 години партньорство в рамките на Програмата „Втора линия на защита“ на Главна дирекция „Гранична полиция“ е предоставена техническа помощ в размер над 50 милиона щатски долара, включваща доставки, инсталиране на оборудването и обучение на състава, обслужващ техниката.  Целта е изграждане на система за ефективен контрол върху движението на ядрени и други радиоактивни материали през държавните граници на България. С финансови средства по програмата е извършвана и техническа поддръжка в рамките на три години. Екипът на Програмата работи в тясно сътрудничество с ГДГП за инсталиране на системи за откриване на радиация на 19 гранични пункта, включително летища и пристанища. По Програмата е оборудван и обучителен кабинет в ЦСПП-Пазарджик, доставени са 8 микробуса с мобилни детекторни системи, както и множество ръчно преносими уреди за откриване на радиация.


03 фев 2023

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 3 февруари 2023

Пловдив. Столичанин с богато криминално досие и присъди е установен като автор на две кражби на територията на Пловдив. Разследването е проведено от служители на Четвърто РУ по сигнали, получени през октомври м.г. за последователни посегателства от новостроящи се сгради на ул. „Капитан Райчо“ и на бул. „Цар Борис III Обединител“. От единия обект били задигнати портмонета на двама работници с общо над 1400 лева и лични документи в тях, а от другия – професионални строителни инструменти на обща стойност около 4000 лева. След проведените оперативни действия са събрани доказателства, че кражбите са извършени от 51-годишен рецидивист от София в период на временно прекъсване на наказание „лишаване от свобода“, което изтърпявал за друго престъпление в затворническо общежитие. Работата по документиране на случаите и изясняване съпричастността на мъжа и към други подобни посегателства в областния град продължава под наблюдение на районната прокуратура.  

 

След активна работа криминалисти от Второ РУ разкриха самоличността на мъж, извършил кражба в търговска верига на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив. Преди две седмици клиентка се оплакала, че от метален шкаф за багаж на входа на магазина е отнета дамската ѝ чанта, в която имало мобилен телефон, банкови карти и пари. При организираните съвместни действия с колегите им от Първо РУ служителите влезли в дирите на 43-годишния извършител, с регистрации в полицията и осъждан. При задържането мъжът направил самопризнания за стореното. Образувано е досъдебно производство.

 

В ареста на Второ РУ се озова 45-годишен пловдивчанин по подозрение за противозаконно отнемане на чужд автомобил. Около 14 часа в сряда шофьор потърсил помощ в полицията, след като установил, че паркираната му на бул. „Хаджи Димитър“ кола липсва. Превозното средство веднага било обявено за издирване, а в резултат на бързите действия няколко часа по-късно автомобилът е намерен изоставен с демонтирани гуми и джанти. Усилената работа за установяване на извършителя също дала положителен резултат и вчера 45-годишният мъж бил задържан. Справка показала, че той е с регистрации в полицията и осъждан. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив.

 

Жител на Асеновград е в ареста за притежание на наркотици. В сряда 33-годишният мъж бил засечен от служителите на реда да носи в себе си пакетче с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия тест на метамфетамин. Още 4 подобни разфасовки със същото съдържание са открити и при претърсване на неговия адрес. С постановление на наблюдаващия случая районен прокурор криминално проявеният и осъждан мъж е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа. 

 

Хасково. Полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества е проведена в Хасково, Симеоновград и Димитровград. В областния град криминалисти проверили дом в ж.к. „Орфей“, собственост на 29-годишен, в който намерили станиолова сгъвка с грам бяло кристално вещество, подлежащо на експертиза. При работа с него е установено, че мъжът е извършител на кражба от автомобил, станала преди два дни в същия квартал. Тогава той, заедно с двама младежи на 17 и на 18 години, проникнали в паркирана кола и задигнали 28 кг луканки. Отнетото е върнато на собственика с протокол. В управлението в Димитровград пренощувал 48-годишен, проверен в местно казино. В дрехите му полицаи открили саморъчно свита цигара с марихуана. При проверка в Симеоновград у 39-годишен мъж от с. Черногорово било намерено грам бяло кристално вещество - метамфетамин, разпределено в 3 сгъвки.

 

Благоевград. Трима са в ареста за притежание на дрога. В хода специализирани действия срещу престъпленията, свързани с наркотици, вчера служители на РУ - Петрич проверили жилище в града. От различни помещения са иззети фолио с около 1,04 грама кафява течност, реагираща на хероин, и две полиетиленови опаковки, съдържащи около 1,12 грама канабис. Двамата обитатели - 48-годишен петричанин и 26-годишна жителка на Пещера - са задържани за срок до 24 часа. Работата продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. Междувременно полицаи от РУ - Гоце Делчев задържали 18-годишен от с. Абланица, след като при проверка открили у него около 0,4 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис.  По случая е образуван заявителски материал.

 

Плевен. За притежание на наркотици в полицейския арест е задържан 36-годишен плевенчанин. Той бил спрян за проверка от служители на Второ РУ вчера преди обяд, на площад „Свобода“, и доброволно предал свивка с бяло кристалообразно вещество - пико. Предстои физико-химическа експертиза на иззетия наркотик. Срещу притежателя на дрогата е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК и е сезирана Районна прокуратура - Плевен.

 

Враца. 22-годишен рецидивист е задържан в полицейския арест. След извършени  оперативни действия, през вчерашния ден криминалисти предприели претърсване на имот в с. Търнава и открили пластмасова капсула с вещество, реагиращо при полевия наркотест на метамфетамин, електронна везна, стъклени колби, фунии, химически вещества, химическа маска и ръкавици. В жилището бил засечен мъжът, криминално проявен и осъждан, който направил опит да избяга. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от НК.

 

Монтана. Наркотични вещества са открити в две килии в затворнически общежития от открит тип в Бойчиновци. Вчера, след сигнал, от стая, обитавана от трима лишени от свобода, са иззети 0,7 грама бяло вещество, дало индикации за кокаин при полеви наркотест. Единият от затворниците доброволно предал и 2,2 грама зелена тревна маса. Същия ден служител от ЗООТ подал сигнал, че затворник му предал 3 полиетиленови сгъвки, съдържащи 0,7 грама зелено тревисто вещество, за които заявил, че вероятно били подхвърлени от друг затворник, настанен в близка килия. В снетите сведения посоченият затворник отрекъл да е съпричастен към деянието. По случаите са образувани досъдебно производство и преписка по чл. 354 а, ал. 1 от НК.

 

Стара Загора. Вчера полицаи от РУ – Чирпан предприели бързи оперативни действия по сигнал за кражба на кобила и каруца от имот в село Партизанин. В резултат скоро установили извършителя на деянието - 31-годишен чирпанлия. С полицейска заповед той е оставен в ареста за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство по чл. 194 от НК. Кобилата и каруцата са върнати на собственика.

 

Пазарджик. Двама извършители на кражба от автомобил са установени и задържани в РУ - Пазарджик. В нощта срещу 2 февруари било разбито стъкло на джип, паркиран на улица в пазарджишкото село Ивайло. От превозното средство били откраднати позлатен мъжки накит и дистанционно управление за лебедката на високопроходимия автомобил. При извършените незабавни действия по разследването служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик и колегите им полицейски инспектори, обслужващи територията на селото, установили самоличността на извършителите - 30-годишен жител на същото село и негов 62-годишен съучастник от София. Двамата са задържани за срок до 24 часа.

 

Бързо производство е образувано спрямо млада жена, съзнателно пречила на полицаите да изпълнят задължението си по служба. Снощи, малко след 23 часа, в РУ - Панагюрище постъпил сигнал за лек автомобил, навлязъл и паркирал на територията на гробищния парк в Стрелча. Незабавно към мястото бил насочен автопатрул при местния полицейски участък. Униформените установили в района паркираната кола, до която стояла млада жена. Когато ѝ поискали документи за самоличност, шофьорката бързо влязла в автомобила и се заключила вътре. Въпреки отправените към нея разпореждания да слезе и да предостави исканите документи, тя категорично отказала да се подчини. Полицаите, със съдействие на колегите си от РУ – Панагюрище, установили самоличността ѝ - 36-годишна жителка на София. След проведени продължителни разговори с нея те успели да я изведат от возилото. Задържана е за срок до 24 часа в ареста на полицейското управление в средногорския град. По случая се води бързо производство за престъпление по чл. 270 от Наказателния кодекс.     

 

Непълнолетно момче е пострадало при пътен инцидент. Сигнал за постъпването му в болница тийнейджър бил получен през нощта на сряда срещу четвъртък в ОДМВР - Пазарджик. Медиците информирали, че момчето е с фрактури в областта на таза и ребрата, като според тях се касае за пътнотранспортно произшествие. Незабавно били изпратени екипи на РУ - Пазарджик, които да изяснят ситуацията. Оказало се, че няколко часа по-рано 16-годишният пътувал в джип по пътя между село Семчиново и местността „Милеви скали“. Водач на автомобила бил 49-годишен негов съселянин, а возилото било нерегистрирано и без регистрационни табели. При навлизане на заледен участък от пътя и обръщане посоката на движение задните колелета на джипа надвиснали над близката до пътя урва. Шофьорът и возещият се до него мъж успели да изскочат, но непълнолетният останал вътре. От тежестта возилото се преобърнало и паднало в пропастта. На местопроизшествието бил извършен оглед от дежурна група при РУ - Септември. По случая е образувано досъдебно производство. Момчето е оставено за лечение, направена му е операция и е без опасност за живота.

 

Видин. 64-годишен жител на Грамада е задържан в полицейския арест за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Вчера, в условията на неотложност, криминалисти предприели претърсване в обитавана от мъжа сграда в градчето. Там открили и иззели дългоцевно нарезно оръжие и 86 патрона. Разследването по случая продължава в рамките на образувано в РУ - Кула досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

Пътен инцидент. Челен удар между кола и камион е настъпил тази сутрин на Подбалканския път, в участъка между с. Левски и Калофер. Сигналът е получен в полицията около 8.10 часа – по предварителни данни лек автомобил , управляван от 29-годишна жена, навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил в товарен „МАН” с 50-годишен водач. При транспортирането ѝ към пловдивска болница водачката на колата е починала. Местопроизшествието е запазено, извършва се оглед, а движението в района на катастрофата е проходимо. Служители на РУ - Карлово разследват причините и обстоятелствата, довели до пътния инцидент.  

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


03 фев 2023

Информационен бюлетин - 2 февруари 2023

София. Служители на Икономическа полиция и представители на Областна дирекция по безопасност на храните – София извършиха съвместна проверка на заведение на бул. „Дондуков“. Контролът е по сигнал за обсебени хладилни витрини. В хода му в заведението са открити 140 кашона с консерви скариди, с общо тегло 105 кг, които били с изтекъл срок на годност. Установено е още, че хладилните витрини били взети по схема за „Франчайз“, но съответният им ползвател отказвал да извършва плащания по договора. С актове на ОДБХ -  София дейността на ресторанта е преустановена.  Витрините са върнати на собственика. Работата по документиране на случая продължава, предстои доклад в прокуратурата.

Рецидивист и 21-годишна попаднаха в полицейския арест, непосредствено след извършена от тях взломна кражба от жилище в района на Орлов мост. Задържането е осъществено от служители на сектор „Кражби“-СДВР. При извършени  процесуално-следствени действия в автомобила и жилището, в което живеят, били намерени 11450 лева, 40 евро, 700 чешки крони и лични вещи. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.195 от НК. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура на 36-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, а на партньорката му -  „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Плевен. 28-годишен е задържан за отвличане на млада жена от с. Мечка. Издирвателните действия - разпити на свидетели, претърсвания и проверки, стартирали незабавно след подадения вчера към 14.15 часа сигнал. По информация на близки на жертвата тя била отвлечена с автомобил. В резултат на професионалното разследване скоро младата жена била открита на адрес в плевенското село Върбица. Извършителят е установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.142 от НК, уведомена е прокуратурата.

Монтана. Служители на Участък- Георги Дамяново разкриха извършителите на кражба на пари от бензиностанция в близост до село Гаврил Геново. Престъпното деяние било извършено на 30 януари между 20 и 1.20 часа. При огледа било установено, че с твърд предмет бил взломен стъклопакетът на входната врата на бензиностанцията и отнета метална касета за съхранение на парични средства. В резултат на  проведените оперативно-издирвателни действия са установени извършителите – двама чужди граждани, на 22 и 20 години. Касетата е иззета, а по случая е образувано досъдебно производство.

Разград. Сигнал за кражба на авточасти втора употреба бил получен в РУ-Разград. По данни на потърпевшия от бившия стопански двор в село Ясеновец са изчезнали 52 скоростни кутии за различни марки автомобили, вероятно престъплението било извършено в периода между 16 и 23 януари. В хода на разследването по образуваното по случая досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК, в полицейския капан попаднал . В хода на разследването била установен 29-годишен, с криминалистическа регистрация, от Ясеновец, чиято съпричастност към деянието се изяснява.

Пазарджик. В резултат на усърдна и целенасочена работа служители от полицейския участък в Лесичово установиха самоличността на трима тийнейджъри, извършили грабеж. Сигналът в полицията бил подаден на 31 януари, когато мъж сигнализирал, че на улица в село Калугерово бил нападнат от трима младежи. След като му нанесли побой непознатите откраднали телефона му и 250 лева. В хода на разследването, след активна работа „по горещи следи“, криминалистите влезли в дирите на триото - на възраст между 16 и 19 години, всичките от село Динката. Задържани са с полицейска мярка за срок до 24 часа. Открит и иззет е телефонът. По случая е образувано досъдебно производство.

Бургас. Вчера, около 11 часа в района на комплекс „Зорница“ служители от Второ РУ спрели за проверка 26-годишен местен жител, с криминалистически регистрации в полицията. При извършения оглед от него били иззети торбичка и гриндер, съдържащи съцветия от суха зелена листна маса – марихуана, с общо тегло около 15 грама. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Служители на Четвърто РУ задържали 23 – годишна жена за притежание на синтетично наркотично вещество – „пико“ . Тя била проверена на етажна площадка в блок в ж.к. „Меден Рудник“. При последвали процесуално – следствени действия в обитавания от нея апартамент  полицаите намерили чашка, съдържаща бяло кристалообразно вещество- метамфетамин, стъклена лула и колба също с метамфетамин, плик със зелена суха тревна маса - канабис и електронна везна. Общото тегло на открития метамфетамин е около 10 грама, а на тревната маса около 6 грама. Работата по документирането на случая продължава.

Хасково. Различна по вид дрога иззеха служители от управленията в Свиленград, Димитровград и Харманли при проведена операция по противодействие на престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотици. В навес, в частен дом в Свиленград, собственост на 35-годишен, са намерени: 2 спринцовки, метална кутия с жълто кристалообразно вещество с тегло 447 грама и 105 грама бяло кристално вещество. Съдържанието е дало характерната реакция на амфетамин при извършения полеви наркотест.  Полицаите от РУ- Харманли извършили претърсване на жилище в жк „Тракия“, обитавано от чужд гражданин, и открили  16 съцветия канабис, саморъчно свита цигара с тегло 1 грам и гриндер. Друг 42 – годишен мъж, с криминалистически регистрации, е задържан до 24 часа в РУ-Димитровград. От жилището му униформените иззели 9,75 грама марихуана и електронна везна. Иззети са още 55 грама от същата дрога, която той оставил за съхранение в своя съседка.

Благоевград. Тази сутрин, полицейски служители на РУ-Сандански предприели процесуално-следствени действия в жилище в града, обитавано от 54-годишен мъж. В една от стаите те намерили около 130 грама суха тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

В хода на проведена вчера акция на територията на Сандански полицейски служители предприели проверка в ресторант към хотел в града. Между облегалка и седалка на дивана, на който седели трима мъже – двама местни жители - на 35 и 54 години, и 60-годишен от София, била открита найлонова торбичка, съдържаща около 100 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е компетентната прокуратура.

Пловдив. На сигнал за спречкване на пътя реагирали вчера служители от Шесто РУ в Пловдив. Около 14 ч. шофьор се оплакал, че докато изчаквал на червен сигнал на кръстовище между бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Ландос“, непознат водач от съседен автомобил му нанесъл удари, а след това се оттеглил в неизвестна посока. Потърпевшият е прегледан от лекарски екип и освободен за домашно лечение. При организираните бързи оперативни и издирвателни действия още същия ден е установена самоличността на извършителя. 37-годишният мъж е задържан в районното управление, а срещу него се води досъдебно производство за причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди. По предварителни данни, повод за конфликта между двамата било засичане по време на движение. 

Младеж, седнал зад волана след коктейл от наркотични вещества, е заловен днес в Пловдив. Минути след полунощ, на кръстовище между бул. „Шести септември“ и ул. „Йоаким Груев“, екип на сектор „Специализирани полицейски сили“ спрял за рутинна проверка лек автомобил, управляван от 20-годишен от благоевградско село. Проба с драг чек отчела положителен резултат за употреба на кокаин, канабис, амфетамин, бензодиазепини и метадон. Срещу извършителя е започнато бързо производство, задържан е за срок до 24 часа в Четвърто РУ.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


02 фев 2023

Информационен бюлетин - 1 февруари 2023

Хасково. Различни по вид наркотични вещества иззеха полицаи от участъка в Симеоновград. Вчера те проверили дом на улица „Витоша“, обитаван от 54-годишен. При претърсването в жилището са намерени 10 грама бяло кристално вещество, 2 везни, бурканче със сиво вещество, бутилка с бледожълта течност и торбичка с бели кристали. Предстои експертиза за установяване вида на веществата, образувано е досъдебно производство. По същото време в Хасково полицаи проверили апартамент в жк “Орфей“, собственост на 48-годишен, където е открито бурканче с 2 грама изсушена листна маса – марихуана.

 

57-годишна е установена за кражба в РУ Свиленград. Действията са предприети  след сигнал за кражба на 129 метални колчета от складова база в Любимец, извършена в периода от 12-и януари до края на месеца. В хода на работата, полицаите установили жена от града, която признала, че всеки ден си вземала по десетина колчета от базата. Работата по случая продължава.

 

Пиян водач, откраднал автомобил, е задържан в Свиленград. Тази нощ към 0.30 часа служители забелязали и спрели за проверка на улица „Цар Симеон Велики“ лек автомобил, шофиран от 66-годишен от с. Момково. Той бил във видимо нетрезво състояние и дрегерът отчел 1,07 промила алкохол. Мъжът, стар познайник на полицията, отказал тест за наркотици. При справка станало ясно, че колата не е негова, откраднал я от свой съселянин, оставил я паркирана отключена и с ключове на таблото. Водачът е задържан до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

 

Плевен. Двама мъже са задържани с наркотици от полицаи в областния град. На 30 януари  следобед, на ул.  "П. Р. Славейков"е извършена полицейска проверка на 43-годишен, който предал доброволно стъклена опаковка и кутия, съдържащи суха зелена тревиста маса. Назначени са експертизи на иззетите вещества. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Уведомен е прокурор от РП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай.

          

За притежание на наркотици в полицейския арест е задържан и 31-годишен плевенчанин. Той бил обискиран вчера около 13.10 часа в сградата на Първо РУ в областния град и в дрехата му била намерена кутийка със суха зелена тревиста маса, по негови данни марихуана. Предстои физико-химическа експертиза. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК и е сезирана Районната прокуратура.

 

Варна. Трима мъже, на 28, 35 и 40 години, съответно от Балчик, с. Дъбова махала и Варна, са задържани в ареста. У тях служителите на реда открили наркотични вещества – хероин и марихуана, метамфетамин и амфетамин, според заключението на експертните справки. По случаите са образувани бързи производства, материалите са докладвани на прокуратурата.

 

Бургас. Служители от Първо РУ–Бургас извършили проверка в частен дом на ул. «Вълко Пушков» и иззели намерените в жилището около 100 грама наркотични вещества – метамфетамин, според данните от полевия наркотест. За срок от едно денонощие са задържани трима бургазлии, на възраст от 20 до 47 години, пребивавали в имота. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление в Бургас.

 

Пазарджик. Мъж, направил опит за домова кражба, е задържан от служители на РУ-Септември. В края на ноември той проникнал в къща, собственост на жител на село Голямо Белово с идеята да извърши кражба от жилището, но не успял и избягал. В хода на разследването се оказало, че автор на неуспешното посегателство е 33-годишен мъж от Костенец. Той е задържан, а спрямо него се води досъдебно производство.

 

Млада жена е задържана в РУ-Велинград заради притежаване на наркотици. Тя била проверена вчера по време на рутинна проверка на автомобил, спрян от автопатрул. В автомобила, шофиран от жител на Пазарджик, пътувала и 33-годишна жителка на Пещера, която носела топче със суха растителна маса. Проба от веществото реагирала на синтетичен канабиноид. Дрогата е иззета, а притежателката - задържана за срок от 24 часа в ареста. 

 

Враца. Служители на реда реагирали вчера на сигнал, получен към 2 часа от  жител на Свищов. Той  съобщил, че на изхода на с. Драшан към с. Камено поле, лекият  автомобил, в който пътувал с негов съгражданин /криминално проявени  и осъждани/, бил спрян от друга кола. От нея слезли трима непознати, нанесли им удари с метални тръби и свалили връхните дрехи на спътника му. В рамките на предприетите действия полицейските служители установили, че малко преди подаването на сигнала, двамата мъже са били в центъра на Драшан, където опитали с техническо средство да източат оборотните средства от автомат за кафе, но реално успели да вземат неголяма сума. Нападението е било извършено след като напуснали селото. По случая са задържани двама жители на с. Габаре  и един - от гр. Бяла Слатина. По случая са  образувани две досъдебни производства – по чл. 198 ал. 1 от НСК – за побоя и по чл. 195 от НК – за кражбата от кафе автомата.

 

Пловдив. Автор на взломна кражба е задържан в Шесто РУ в Пловдив. Работата по случая започнала в понеделник, непосредствено след като жителка на квартал „Столипиново“ се оплакала, че през нощта от дома й са задигнати вътрешно тяло на климатик, автомобилна газова уредба, машина за захарен памук и  предмети от домакинството. При проведените оперативни и издирвателни действия ден по-късно криминалистите влезли в дирите и заловили техен 20-годишен познайник. Младежът направил самопризнания за стореното, а с протокол от него са иззети откраднатите вещи. Материалите по образуваното досъдебно производство са внесени в прокуратурата.

 

Стара Загора. Досъдебно производство по чл.346 ал.1 от НК е било започнато във Второ РУ-Стара Загора след получен сигнал на 24 януари за противозаконно отнет лек автомобил, паркиран в областния град. В резултат на предприетите от полицейските служители оперативно-издирвателни действия колата е издирена и открита седмица по-късно в с. Богомилово. За срок до 24 часа в полицейския арест е задържан извършителят на престъплението  - 35-годишен старозагорец.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


01 фев 2023

Информационен бюлетин - 31 януари 2023

София. Близо килограм коноп иззеха полицаи от Девето РУ, притежателят на дрогата е с постоянна мярка за задържане. Миналата седмица служители на управлението извършили проверка на жилище в столицата, собственост на 45-годишен криминално проявен мъж. При процесуалните действия са намерени три буркана със зелена тревиста маса, четири пликчета със същото съдържание – общо 981.23 грама коноп, видно от изготвената експертна справка, както и две електронни везни. Събраните по случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 345А от НК. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Плевен. Служителите на реда предприели вчера претърсване в жилище в областния град, обитавано от 41-годишна. В дома са намерени опаковки със сухи зелени съцветия и изсушена зелена листна маса. Предстои физико-химическа експертиза на иззетото количество. Жената е задържана с полицейска заповед за срок до 24 часа. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК е уведомена Районна прокуратура - Плевен. Работата продължава  разследващ полицай.

 

Хасково. 31-годишен е задържан в РУ - Димитровград за извършена от него кражба. Вчера по обяд в управлението бил получен сигнал от собственик на склад в града, който обяснил, че от помещението е откраднат сървър за съхранение на информация от охранителните камери. При огледа станало ясно, че проникването е осъществено с подбран ключ. В рамките на предприетите оперативни действия криминалистите влезли в дирите на извършителя, познат на полицията с подобни си прояви. Той признал за посегателството и върнал сървъра. Също за кражба в ареста на Харманли пренощували двама мъже. Първият, на 28 години, е заловен след извършена домова кражба на телевизор, мобилен телефон и 200 лева, а вторият – 27-годишен - след като задигнал метална спирала от двор. И двамата върнали откраднатите вещи с протоколи.

 

Монтана. Служители на РУ - Берковица разкриха извършители на кражба от къща в село Замфирово. Престъплението било извършено в периода между 19 и 30 януари - след взломяване на катинар на гараж в селото били отнети фризер, сушилня, микровълнова фурна и кухненска маса с 3 стола. В резултат на оперативно-издирвателните действия са установени извършителите – двама местни жители, на 18 и на 29 години. Откраднатите вещи, продадени на други жители, са открити и иззети, предстои да бъдат върнати на собственика. Работа по образуваната преписка продължава.

 

Кърджали. Кражба на 1200 лева разкриха криминалисти от РУ - Кърджали. Сумата била открадната от стая на 15-годишна ученичка в общежитие. След подаден сигнал и започната проверка по случая полицейски служители стигнали до неин връстник, съпричастен към извършеното деяние. Парите са намерени у него и върнати на собственичката. Работата по случая продължават сектор „Криминална полиция“ и инспектор от Детска педагогическа стая.

 

Пловдив. В полицията в Първомай са отведени двама мъже, заловени непосредствено след извършена кражба. Униформените реагирали незабавно на постъпила информация за разбита входна врата на местната автогара. При обход на сградата не били установени липси, но при проверка на двора станало ясно, че от един автобус са били демонтирани две акумулаторни батерии, били откраднати и други две - оставени за бракуване. Скоро след организиране на оперативните и издирвателни действия в районното управление били отведени двама 42-годишни местни жители, с криминалистични регистрации и осъждани.  Работата по документиране на случая продължава. 

 

Две момчета от Карлово са заподозрени за поредица посегателства от моторни превозни средства. Разследването на служителите на реда в подбалканския град е проведено по сигнали за задигнати акумулатори от три лекотоварни автомобила в периода от края на ноември до началото на декември м.г. В процеса на работата са събрани доказателства, че съпричастни към кражбите са двама младежи – на 19 и 17 години. По случаите са образувани проверки за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

Видин. 33-годишен от с. Буковец – заподозрян в извършване на палеж на автомобил, е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Вчера, към 7.50 часа, жителка на с. Иново потърсила помощ на тел.112. Незабавно пристигналите на място екипи установили при огледа, че при пожара са засегнати тапицерията на задната седалка и кората на багажното отделение на автомобила, паркиран на улицата. В близост до превозното средство открили пластмасова бутилка, съдържаща безцветна течност с мирис на петролен продукт. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия по случая служителите на реда задържали 33-годишния криминално проявен мъж. Разследването продължава в рамките на образувано в РУ - Видин досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

62-годишен столичанин, предложил 10 евро на полицай, за да избегне санкция, е задържан за срок до 24 часа. Вчера, към 11 часа, в района на видинската северна промишлена зона, младши инспектор от РУ - Видин предприел действия след констатирано административно нарушение на Закона за движението по пътищата, извършено от водач на влекач с прикачено полуремарке. За да осуети налагането на административната санкция, мъжът подал документите си на униформения заедно с банкнота с номинал от 10 евро. По случая е образувано бързо производство по чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

Стара Загора.  За притежание на наркотични вещества е задържан 37-годишен мъж. Той бил засечен в гараж в областния град, а в хода на проверката от него били иззети бяло кристалообразно вещество - метамфетамин с тегло 27.88 г, и суха зелена тревиста маса – 0.56 г марихуана. Срещу мъжа е образувано бързо производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

 

Търговище. Криминалисти на областната дирекция продължават работа по образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК за убийство на млад мъж в село в община Антоново и последвало самоубийство. Действията се осъществяват под наблюдението на Окръжна прокуратура - Търговище. Според данните до момента, късно вечерта вчера, след употреба на алкохол между 46-годишен мъж и 33-годишен негов племенник е възникнал скандал. При разпрата по-възрастният извадил ловно оръжие – по първоначална информация законно притежавано, и прострелял смъртоносно родственика си, след което посегнал и на собствения си живот. Назначени са  съдебно- медицински експертизи, а работата по изясняването на всички обстоятелства около случая продължава. 

 

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

31 яну 2023

МВР в медиите

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2022 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2022 г.- 31.03.2022 г. сума получена за период 01.04.2022 г.- 30.06.2022 г. сума получена за период 01.07.2022 г.- 30.09.2022 г.  сума получена за период 01.10.2022 г.- 31.12.2022 г.
1.БТК ЕАД   3 659,00 лв.   1 595,85 лв. 48,87 лв.  69,73 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД   5 525,00 лв.      828,00 лв. 90,00 лв.  122,00 лв.
3.Теленор България ЕАД   4 838,00 лв.         82,00 лв. 43,00 лв.  56,00 лв.
Общо:  14 022,00 лв.   2 505,85 лв. 181,87 лв.  247,73 лв.

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.
Архив 2021 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2022 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември


2021 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

06 дек 2022

Финансова подкрепа за първия учебен ден за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 84 деца получиха по 800 лева от набраните средства

 

С подкрепата на всички дарители на благотворителната кампания Министерството на вътрешните работи създаде традиция за осигуряване на финансова помощ за децата на загинали и пострадали полицаи и пожарникари по повод първия учебен ден. Тази година 84 деца получиха по 800 лева от набраните по сметката на кампанията средства.

Благодарим на всички, които подкрепят каузата на МВР с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се превеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха, през настоящата година участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 300 лева за Великденските празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева.

 

 


13 сеп 2022

За Великден 81 деца на загинали и пострадали служители получиха по 300 лева от благотворителната кампания на МВР

На три от децата, завършващи тази година средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Каузата на Министерството на вътрешните работи да сме опора в ежедневието на децата, претърпели тежката загуба на родител продължава да обединява съмишленици.

Благодарение на жестовете на съпричастност със средства, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, по повод Великденските празници 81 деца, участващи в инициативата, бяха подпомогнати с по 300 лева.

В традиция се превърна и финансовата подкрепа за децата, завършващи средното си образование – тази година трима зрелостници получиха и по 700 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2021 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа, както и по 400 лева за Великденските празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 800 лева. По 700 лева получиха всички деца за началото на учебната година.

 

 


13 апр 2022