МВР

Пресцентър

 

Министър Демерджиев: Сигналите за купуване и продаване на гласове нарастват всеки ден

Вътрешният министър присъства на годишния анализ на ОДМВР-Хасково

 

Всяка от дирекциите на МВР в страната работи активно по сигнали за купуване и продаване на гласове. Проверяваме всеки постъпил сигнал и ще направим всичко възможно да преустановим манипулирания вот, коментира вътрешният министър.

По повод разследването срещу областния управител на Хасково министър Демерджиев уточни, че всички материали са събрани и са внесени в прокуратурата. По думите му, в момента в МВР тече втора проверка, касаеща действия по служба, подробности ще бъдат оповестени след приключването й. 

По думите на министъра, оценката за дейността на ОДМВР е добра. На отчета на Областната дирекция присъстваха още заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев.

20 мар 2023

Министър Демерджиев изведе основните задачи на ГДЖСОБТ, свързани с осигуряването на добър обществен ред по време на предстоящите избори

На отчет-анализа на главната дирекция ръководството на МВР потвърди ангажимента си за подобряване на материално-техническото обезпечаване на служителите

В рамките на отчета бе отбелязана положената грижа за материално-техническото обезпечаване на структурите на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Част от тях са: надградена система за видеонаблюдение на административната сграда и за физическа сигурност на класифицираната информация; подменени външни дограми и осветление; доставени и монтирани климатици; специализирана миялна машина за колби и епруветки за физико-химичната лаборатория. В процес на изпълнение са договори за обследване и ремонти за енергийна ефективност на сгради, включително и за проектиране и изграждане на две стрелкови площадки за стрелбищен комплекс Столник. Извършено е и нужното за обезпечаването на  служителите -  осигурени 159 комплекта „Робокоп“ и 15 – комуникационни антифона, автомати, тактически очила, далекомери и високомери, 169 противокоршумни жилетки, боеприпаси, комплект костюми за работа в среда на радиационни и ядрени рискове, в процес на доставка са: лодки с извънбордови двигатели, дронове, тактически раници. Министърът на вътрешните работи оцени провежданите активни действия на структурите на главната дирекция, техния изключителен принос в реализирането на предприети редица операции на територията на страната, както и в опазването на обществения ред и сигурност на хората, особено в малките населени места. Той очерта и основните задачи, с които дирекцията е натоварена по време на предстоящите избори. 

Резултатите от дейността на главната дирекция през отчетния период бяха обобщени и представени от главен комисар Тодор Гребенаров, директор на ГДЖСОБТ. Той отбеляза сериозната ангажираност на служителите през отчетния период при изпълнение на задълженията по основните направления на дейност - противодействие и превенция на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред, гарантиране на сигурността на границите и противодействие на незаконната миграция, охрана на обекти, обезпечаване на масови мероприятия, участие в действията за подобряване на безопасността и контрола на движението по пътищата извън населените места.

През изминалата 2022 г. за противодействие на конвенционалната престъпност ГДЖСОБТ е провела 5581 специализирани полицейски операции, при които са проверени 50 729 души и 37 182 моторни превозни средства. Служители на дирекцията са участвали в разкриването на 56 престъпления, отзовали са се на 98 сигнала и са оказали 3542 съдействия.

С 30% е увеличен броят на униформените, ангажирани в охраната на българо-турската и на част от българо-гръцката граница – общо 6423-ма. За периода в това направление са извършени проверки на над 50% повече хора (164 315) и моторни превозни средства (118 107) в сравнение с предходната година. Съществен е и ръстът – 81%, на оказаните съдействия, които през 2022 г. са 5852. Във вътрешността на страната служители на ГДЖСОБТ са проверили 133 538 лица, 96 347 МПС, а задържаните са 102-ма.

Участие на служителите в специализираните полицейски операции за охрана и недопускане на престъпления по време на прибирането на селскостопанската реколта  на територията на различни области в страната – дадени 129 наряда, извършени проверки на 1203-ма души, 850 МПС и 20 обекта. През периода се отчита ръст на извършените проверки, свързани с горските, дивечовите и рибните ресурси и безопасността на храните – 185 проверени лица и 20 помещения, оказано е съдействие за задържането на 16 души. Иззети са над 170 куб. м дървесина, близо половин тон риба и множество пособия. 

Осъществена охрана на обществения ред в засегнатите от наводнението в Карловско населени места - общо 289 наряда от ЗЖУ, проверени 1748 души и 1093 МПС. На място жандармеристи са оказали 463 съдействия.

Във връзка с произвеждането на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. е осигурена охраната на прилежащата територия на склада за съхранение на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, охраната и съпровода на изборните книжа, материали и машини, охраната на изборните места и секции. Служителите са участвали в разпоредените специализирани полицейски операции по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и по охрана на обществения ред.

Обезпечена охрана на редица обекти, сред които и стратегически, участие в охраната и съпровождането на специални товари и осигури съдействие при конвоиране;

През отчетния период общо 19 159 служители на главната дирекция са участвали в охраната на 185 масови мероприятия, от които 62 спортни, в обезпечаването на обществения ред в курортните комплекси през зимния сезон –  507 служители с 239 МПС, и през лятото – 65 служители.

През отчетния период служители на дирекция „Специални операции и борба с тероризма“ са участвали в 24 специализирани полицейски операции, както и в редица обиски и претърсвания. Изпълнени са ангажименти по изготвяне на експертизи и експертни справки. Спецполицаите са извършили 49 проверки при съмнение за наличие на взривни устройства, както и 79 други проверки.

 

 

 

 

20 мар 2023

Служители на РУ - Тутракан задържаха двама за незаконни археологически разкопки

Двама са задържани за незаконни археологически разкопки в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 18 март от служители на РУ - Тутракан.

Мъжете, 53-годишни, били установени с колите си в землището на село Косара, докато без съответното разрешение търсели с металдетектори археологически обекти в района. При огледа на място били установени  множество изкопи с прясно изровена пръст до тях. В хода на извършените проверки  у единия от тях и в автомобила му били намерени 40 старинни монети и 5 предмета с белези на артефакти, а у другия – 4 грама метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия, при които в дома на единия в село Косара били открити 520 монети и 42 артефакта, металдетектор, 5 грама семена от канабис и 10 пистолетни боеприпаса. Други 8 монети и 10 артефакта, както и 4 металотърсача,  били намерени при претърсване в жилището на другия мъж в село Сокол.

Двамата са задържани за срок до 24 часа. Находките са иззети, назначени са историко-археологическа и нумизматична експертизи. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277 а, ал. 3 от НК.

 

 

20 мар 2023

Служители на дирекция "Киберпрестъпност"- ГДБОП посетиха нидерландските си колеги

В рамките на проект „Повишаване капацитета на ГДБОП за по-ефективно разследване на организираната и транснационалната престъпност”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, в периода от 13 до 16 март т.г., служители на дирекцията посетиха Кралство Нидерландия и проведоха работни срещи.  На място те се запознаха  с  действията на свои колеги, противодействащи на киберпрестъпността. В сградата на Европол в град Хага бе проведена среща с ръководителя на Европейския център за борба с киберпрестъпността /ЕС3/ – Едвардас Силерис и ръководителите на екипите по отделни направления. Българската делегация, водена от комисар Владимир Димитров, посети нидерландското звено за противодействие на високо-технологични престъпления /NHTCU/ в град Дриберген, където проведе редица срещи с неговия ръководител – Матийс Ван Амелсфорт, и служители на звеното. Дискутирани бяха важни теми, свързани с ефективното противодействие на киберпрестъпността, възможностите за взаимодействие и новостите при извършването на този вид престъпления. Българската група се запозна с холандския опит, начин на работа, както и провеждането на различни форми за превенция.


19 мар 2023

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 20 март 2023

Габрово. Криминалисти задържаха габровец, съпричастен към телефонна измама. Действията по разследването започнали след сигнал, подаден от 72-годишна местна жителка. Тя разказала, че на 13 март на домашния ѝ телефон позвънил мъж, който ѝ съобщил, че неин близък се нуждае от пари за спешна операция. Тя предала сумата от 5000 лева. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен мъжът, получил парите. Сумата, предмет на престъпление, е възстановена. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Агресивен мъж е задържан от автопатрул на РУ - Пазарджик заради обиди към полицаите, опит за физическа саморазправа с тях и съпротива при задържане. Вчера, около 15.00 часа, автопатрулният екип бил изпратен на сигнал за силна музика, идваща от двора на къща в пазарджишкото село Мокрище. След като униформените установили, че 41-годишен местен жител пускал музиката, му обяснили, че е забранено ползването на озвучителна техника на открито. Той обаче, афектиран от случващото се, започнал да отправя обиди към двамата полицаи, опитал се да удари единия от тях и дори скъсал част от униформата му. Полицаите предприели бързи и адекватни действия и скандалджията бил задържан в ареста. Спрямо него е образувано бързо производство за хулиганство.

Шестима извършители на кражби – четирима малолетни, а най-възрастният на 77 години,  са установени от полицаите в областта през почивните дни. През февруари в РУ - Пазарджик жителка на пазарджишкото село Мало Конаре се оплакала, че били откраднати девет гълъба от породата „фенерлии“, отглеждани в частен имот. При извършеното почти едномесечно разследване служители от сектор „Криминална полиция“ при районното управление установили, че автори на кражбата са четирима малолетни, на възраст между 8 и 12 години, всичките от същото село. Спрямо тях се води преписка, която е докладвана на районната прокуратура. В събота в РУ - Велинград постъпил сигнал за кражба на кон от района на ракитовското село Дорково. Екипи от полицейския участък предприели необходимите действия и подпомогнати от жалбоподателя бързо установили самоличността на извършителя - 49-годишен ракитовец. Животното е открито на адреса му. Вчера в района на кооперативния пазар във Велинград била извършена кражба на мъжки портфейл с пари и лични документи, собственост на местен жител. Полицаи от управлението в курорта установили, че авторът на посегателството е 77-годишен жител на столицата. По случая е образувано бързо производство.   

Силистра. 32-годишен е задържан, след като в нетрезво състояние с автомобила си е причинил повреди в заведение за обществено хранене в Дулово. Според първоначалната информация на 18 март, около 00:30 часа, при опит да избегне полицейска проверка, той се врязал с „Мерцедес“-а си в закусвалня, причинявайки материални щети. След като катастрофирал, мъжът се укрил в санитарно помещение в заведението, изоставяйки двамата си спътници в автомобила. Той оказал съпротива на полицейските служители, а когато бил задържан били отчетени над 1,2 промила алкохолно съдържание в издишания от него въздух. Дал е кръвна проба за химичен анализ и е бил задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Видин. Трима жители на Белоградчик са задържани вчера за срок до 24 часа за притежание на наркотици. В ранния следобед служители на реда спрели за проверка 27-годишен, който доброволно предал 14 свитъка със суха зелена листна маса и бяло вещество с твърда консистенция. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, а бялото вещество - на амфетамин. По случая в районното управление е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. По същото време от спрян за проверка 20-годишен полицаи иззели хартиен свитък с 0.5 грама зелена суха листна маса, дала положителна реакция на канабис. Към 18 часа униформени проверили 24-годишен, който доброволно предал 3 саморъчно свити цигари със суха листна маса. Тревата – с общо тегло 1.84 грама, инидикирала на канабис при наркотеста. По случаите в РУ - Белоградчик са образувани две предварителни проверки по чл. 354а от Наказателни кодекс.

Монтана. Мъж и жена от Лом са задържани за притежание на наркотични вещества и акцизни стоки без бандерол. Претърсванията в частен дом, питейно заведение и автомивка, собственост и обитавани от 56-годишен и 41-годишна, с криминални прояви, местни жители, били извършени в края на миналата седмица при специализирана полицейска операция. Намерени и иззети били 4 хартиени пакетчета, съдържащи 6,6 грама суха зелена листна маса, дала индикация на амфетамин - т.нар. „чай за пушене“, чувал с остатъци от ситно нарязан тютюн и кутия цигари без български акцизен бандерол. Последвалите процесуално-следствени действия и в три необитаеми постройки, съседни на имота, ползван от двамата, където били открити още 6 чувала с разпределени в тях 48,4 кг ситно нарязан тютюн без заплатен акциз. Мъжът и жената били задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 1 и чл. 234, ал. 1 от НК. Работата по документиране на престъпната дейност продължава от служители на РУ - Лом.

Рецидивист, извършил кражба на лекарства от лек автомобил, е задържан по „горещи“ следи от служители на РУ - Монтана. На 18 март, около 10 часа, жител на областния град сигнализирал в районното управление, че няколко часа по-рано от жабката на паркирания пред дома му лек автомобил били отнети лекарства на стойност около 100 лева. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия полицаи установили извършителя – 46-годишен рецидивист от областния град, който върнал откраднатите медикаменти. С полицейска заповед му е наложено задържане до 24 часа в ареста на РУ - Монтана. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 346б и чл. 195, ал. 1,т. 4, вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

Сливен. Криминалисти от РУ - Сливен задържаха трима мъже за кражба и причиняване на материални щети. През нощта срещу 13 март те проникнали във фирмена база в индустриалната зона на областния град и нанесли материални щети по шест товарни автомобила и един багер. Откраднали и различни по вид инструменти. Извършителите са установени и задържани в хода на специализирана операция на 17 март. Те направили пълни самопризнания и върнали част от откраднатите вещи.  Работата по доказване на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава от служители на участък „Надежда“ към РУ - Сливен.

Пловдив. Нерегламентирана продажба на фалшиви маркови стоки е установена от служители от Шесто РУ. При спецакция в събота, в магазин в квартал „Столипиново“ те открили 213 различни артикула – дрехи и обувки, носещи лого на няколко световноизвестни марки, предлагани без разрешение на съответните притежатели на патентното право. За престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК е задържан стопанина на обекта, образувано е досъдебно производство.

Мъж от Съединение е задържан в полицията за причинена смърт на гръбначно животно. В петък служители от РУ - Труд се отзовали на сигнал от  собственик на животновъдна ферма край града, който намерил кучето си умъртвено, по първоначални данни след прострелване. Още същия ден е установен и арестуван 32-годишният извършител. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал.2 от НК и работата по документирането му  продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Плевен. Двама мъже са задържани непосредствено след покупко-продажба на наркотици в Плевен. На 18 март, около 22.50 часа, в хода на специализирана операция срещу престъпленията с наркотици, в близост до паркинг в ж.к. „Сторгозия“ били засечени двамата, на 33 и на 31 години. По-възрастният предал свивка със суха зелена тревиста маса – марихуана, която по негови данни закупил минути преди задържането от 31-годишния. В жилището на продавача в Плевен служителите на реда намерили свивка с бяло кристалообразно вещество – пико, три съцветия от марихуана, както и 4 спринцовки с прозрачна течност. На иззетите субстанции ще бъде извършена физико-химическа експертиза. Двамата плевенчани били задържани за срок до 24 часа. За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. 37-годишен бил задържан в края на миналата седмица за притежание на наркотично вещество. При извършената проверка кюстендилските полицаи иззели от него опаковка хероин. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Отново за наркотици в ареста на РУ – Дупница попаднал 35-годишен мъж - при проверка в района на Сапарева баня от него била иззета опаковка кокаин, видно от полевия тест. Срещу двамата притежатели на дрога са образувани бързи производства, за случаите е уведомена прокуратурата.

Благоевград. Служители на РУ - Гоце Делчев намерили дрога при проверка на мазе в жилищна сграда в града. При полеви наркотест количеството - 22,4 грама, дало положителна реакция на канабис. Със заповед за задържане до 24 часа 35-годишен от Гоце Делчев бил оставен в ареста. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Служители на РУ – Разлог задържаха мъж, направил опит да избяга от полицейска проверка. На 18 март, в село Краище, униформени спрели 40-годишния местен жител с управлявания от него лек автомобил. Докато съставяли акт за установено административно нарушение по ЗДвП, водачът блъснал полицейския служител, издърпал документите си и направил опит да избяга. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

София. Служители на Девето РУ разкриха и задържаха извършител на кражба. Работата по случая започнала, след като на 28 февруари млада жена съобщила в полицията, че от автомобила ѝ, паркиран на бул. „Захари Зограф“ в ж.к. „Люлин“, бил откраднат преносим компютър. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия бил арестуван извършителят на престъпното посегателство - 50-годишен столичанин. Събраните материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Софийската районна прокуратура.

Мъж, заредил с гориво  и потеглил без да го заплати, попадна в ареста на Седмо РУ. Полицаи предприели оперативно-издирвателните действия по сигнал, постъпил на 13 февруари - управител на бензиностанция в ж.к. „Младост“ съобщил за случилото се предишния ден. В резултат на полицейски действия е установено, че автомобилът бил управляван от 37-годишен, криминално проявен столичанин. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства по случая продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

20 мар 2023

Информационен бюлетин - 17 март 2023

София. Полицаи от Трето РУ задържаха извършител на грабеж. Разследването започнало на 4 март, когато жертвата потърсила помощ в полицията. Жената разказала, че около 02.00 часа на същата дата пред жилището в което живее, непознат мъж я пресрещнал и успял да издърпа от ръката й дамска чанта с пари, лични документи и мобилен телефон. След проведени издирвателни действия, криминалистите влезли в дирите на 23-годишен, криминално проявен. Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и той е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Пловдив. В Четвърто РУ е образувано бързо производство срещу пловдивчанин, причинил телесна повреда по хулигански подбуди. Около 20.30 часа снощи дежурен полицейски патрул се отзовал на сигнал за конфликт пред бариерата на ул. „Съборна“, ограничаваща достъпа на превозни средства до архитектурен резерват „Старинен Пловдив“. Според предварителната информация, служител на „Общинска охрана“ получил удари от мъж, след отказ да пропусне лек автомобил без необходимото разрешение за преминаване. На пострадалия е оказана медицинска помощ. Нападателят, на 68 години, е задържан за срок до 24 часа.

 

Две момчета са задържани непосредствено след извършен грабеж вчера в Пловдив. Извършителите са на 17 и 13 години, с множество криминалистични регистрации. По първоначална информация, на ул. „Драган Цанков“ те пресрещнали друг тийнейджър и насила му отнели ръчен часовник.  Минути след получения сигнал, служители от Второ РУ и колегите им от сектор „Общинска полиция“ заловили двамата, иззета е и открадната вещ. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. След проведените оперативно – издирвателни действия служители на реда в Пордим разкриха автор на домова кражба.  Полицейските действия стартирали вчера, след получен сигнал за откраднати от частен дом в Пордим метални предмети – решетки, врати, електромотор, и захранващ кабел на фуражомелка. На местопрестъплението е извършен оглед, а в рамките на разследването е задържан извършителят - 38-годишен местен жител. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК.  Материалите са докладвани в Районната прокуратура в Плевен.

 

Разград. Наркотици и боеприпаси са открити в частен дом в Кубрат. Вчера, в хода на полицейска проверка, криминалистите предприели проверка на апартамент, обитаван от 37-годишен мъж. Там криминалистите открили 20 боеприпаса различен калибър, сиво хапче с тегло 1,1 грама, реагирало при полевия наркотест на екстази, и цигара с марихуана. Открити са и голям брой полиетиленови пликове с шлиц. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл.354 А, ал.3, т.1 и чл.339, ал.1 от НК.

 

Стара Загора. 42 – годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Той бил спрян за проверка в областния град от служители на Второ РУ-Стара Загора. Намерена и иззета е суха зелена тревиста маса. Последвали процесуално – следствени действия и в сервиз, стопанисван от мъжа, където униформените открили допълнително количество от същата дрога. Изготвената експертиза показва, че това е наркотично вещество – марихуана, с общо тегло 16.32 грама. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, срещу него е образувано бързо производство по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

София – област. Наркотици, незаконно добита дървесина и дрехи с логото на защитени търговски марки са иззети при спецоперация в Ботевградско. Към 19 часа снощи криминалисти от РУ-Ботевград извършили проверка на криминално проявен местен жител. След като в джоб на връхната му дреха били намерени 12 топчета суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана, и плик с бяло вещество на кристали - метамфетамин, полицейските служители предприели претърсване на адреса му. В къщата те открили още 114 грама марихуана и 62 грама метамфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата. В рамките на проведената вчера специализирана полицейска операция от служители на икономическа полиция в областната дирекция и колегите им от РУ-Ботевград е извършена проверка на търговски обект в с. Скравена. Установени са множество дрехи, обозначени с логото на световни търговски марки, предлагани за продажба без необходимите документи и без съгласието на правопритежателите. С протокол за доброволно предаване са иззети общо 86 артикула. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172Б от НК. Полицейски действия били извършени и за противодействие на незаконния добив и  транспортиране на дървесина, в които се включили и служители на икономическа полиция, колегите им от Полицейски участък – Новачене и представители на Регионалната дирекция по горите. На адрес в с. Литаково са установени общо 45 кубика дърва за огрев без контролна горска марка и превозни билети. По случая е образувано досъдебно производство. Още 1.5 кубика незаконно добита дървесина са иззети от друг адрес в същото село, за което на собственика е съставен акт по Закона за горите.

 

Габрово. Насипен тютюн и цигари без бандерол иззеха полицаи и митничари. Действията са осъществени през вчерашния ден от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция и експерти от Агенция „Митници“. В хода на извършено претърсване в частен имот в село Янковци, обитаван от 36-годишен габровец, те открили в приземния етаж 58 кг тютюн и 2680 къса цигари, без валиден български акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета. По случая е образувана преписка за извършено престъпление по чл. 234 от НК. 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


17 мар 2023

Информационен бюлетин - 16 март 2023

Пловдив. След усилено разследване служителите на реда в Асеновград разкриха автори на грабеж. Работата започнала по сигнал от местна жителка за неизвестни, които издърпали раницата й с лични вещи и мобилен телефон. При проведените оперативни действия криминалистите установили, че посегателството е дело на двама техни познайници – 29-годишен мъж и жена на 39 години. След доклад на материалите в районната прокуратура, извършителите са привлечени като обвиняеми и приведени в ареста за 72 часа.

 

Солидно почерпен и неправоспособен водач задържаха снощи полицаи от Второ РУ в Пловдив. Около 23 часа униформените се отзовали на сигнал за катастрофа с материални щети на бул. „Пещерско шосе“ – лек автомобил се e блъснал в крайпътно дърво. Проверката установила, че 49-годишният мъж зад волана не притежавал шофьорска книжка, а тестът му с дрегер отчел много над пределно допустимите промили. Два часа по-рано в полицията в Стамболийски попаднал друг нарушител на пътя, на 23 години. При спирането му с управлявания лек автомобил служителите на реда се усъмнили в поведението на младия мъж. Последвала проба с апарат за употреба на наркотици и резултатът бил положителен. Справка в информационната система пък показала, че той е с отнето свидетелство за правоуправление след влязло в сила административно наказание. Срещу двамата шофьори са образувани бързи производства, задържани са с полицейски заповеди.  

 

Бургас. Полицаи от областната дирекция иззеха различни видове наркотици при проверки в няколко населени места. Вчера, близо до училище в Поморие, служители от местното районно управление проверили 17-годишен руски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ. При личен обиск  били иззети две саморъчно свити цигари с марихуана, както и пликче с амфетамин, а в рамките на последващо  претърсване в обитаваната от него стая в града, униформените намерили 53 пликчета с бяло вещество на бучки, реагирало при полевия наркотест на амфетамин и плик с марихуана. Младежът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава. Същия ден сутринта, към 10 часа, служители от Четвърто РУ–Бургас  претърсили апартамен в блок в ж.к. «Меден рудник», обитаван от 36-годишен  криминално проявен и осъждан бургазлия. От жилището са иззети кутийка с метамфетамин, колба от 200 мл. и бутилка с бледожълта течност, прекурсори и материали, служещи за производство на синтетичен наркотик. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа.

Ден преди това, към 18.10 часа на бул. «Захари Стоянов» в същия комплекс служители на Четвърто РУ спрели за проверка таксиметров автомобил, с бургаска регистрация, в който пътувал 30-годишен криминално проявенместен жител. При извършеното претърсване на автомобила, в задната част на багажника, били открити и иззети три пликчета  и опаковка с метамфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

Хасково. Безакцизни тютюн и цигари иззеха териториалните полицаи от управлението в областния град. В хода на акция за противодействие на престъпленията, свързани с държане и превозване на акцизни стоки, служителите на реда проверили автобус, собственост на хасковска туристическа фирма, пътувал от Турция за България. В багажа на три от пътничките те намерили общо 2100 къса цигари от различни марки и килограм тютюн без бандерол. Тютюневите изделия са предадени на униформените с протокол от собственичките си.

 

20-годишна е установена с дрога в Хасково. Вчера криминалисти проверили гараж на улица в града, обособен за ремонт на автомобили, стопанисван от 35-годишен. Зад тухла в една от стените е открит плик с 5 г бяло кристално вещество, „пико“. На място била и приятелката на собственика, която признала, че наркотикът е неин. Веществото е предадено на разследващите. Работата по случая продължава.

 

Стара Загора. В рамките на извършено от криминалисти на Второ РУ претърсване на адрес в областния град, обитаван от 48-годишен мъж, е иззето белезникаво кристалообразно вещество -  метамфетамин с тегло 44.65 грама, според данните от изготвената експертиза. Мъжът е задържан. По случая е образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

Плевен. Полицаи от Червен бряг реагирали вчера на сигнал, подаден към 18.40 часа за инцидент в центъра на село Рупци – потърпевшият съобщил, че двама негови съселяни му нанесли побой и нанесли тежки рани по ръката му. Извършителите, на 22 и 34 години, са задържани. На пострадалия е оказана медицинска помощ.  С отрязана част от палеца той е настанен за лечение в болнично заведение в Плевен. При огледа е намерена и иззета сабя и е установено, че са нанесени материални щети по лек автомобил, без регистрационни табели. По случая е образувано бързо производство по чл.129, ал.1 от НК. Уведомен е прокурор от РП – Плевен.

 

Пазарджик. Незаконно притежавани боен пистолет и боеприпаси са открити от панагюрски полицаи в жилището на възрастен мъж. Вчера екипи от РУ-Панагюрище извършили проверка в имот, обитаван от 88-годишен жител на панагюрското село Попинци. В скрин в една от стаите органите на реда открили боен пистолет калибър 7.62 мм, 137 патрона за него, ракетен сигнален пистолет с три сигнални патрона. Възрастният мъж не успял да представи пред органите на реда разрешително за притежанието на оръжието и боеприпасите. Те са иззети, а по случая се води досъдебно производство.

 

Жител на квартал „Изток“ в Пазарджик е задържан заради проявена от него агресия и закани с газов пистолет към съкварталка. Случката се разиграла вчера следобед на улица в квартал „Изток“. 23-годишна жена срещнала свой 51-годишен съкварталец и между двамата започнала разпра след  скандал между мъжа и семейството на младата жена. Агресията обаче бързо взела превес над разума, мъжът извадил газ-сигнален пистолет и произвел няколко изстрела към главата на опонентката си. Пострадалата била транспортирана за преглед в МБАЛ-Пазарджик, където е установено, че са й нанесени наранявания по лицето. След прегледа жената е освободена. Полицейски служители от местния участък бързо установили и задържали нападателя. Иззет бил и газ-сигналният пистолет, с който са произведени изстрелите. Работата по случая продължава, води се бързо производство.

 

 

Монтана. 2 000 литра гориво с неплатен български акциз са установени при проверка на микробус в берковското село Боровци. В хода на планирана  полицейска операция за контрол на пътното движение, вчера е проверен лек автомобил с монтанска регистрация, управляван от 50-годишен местен жител. В товарното отделение на превозното средство униформените констатирали две цистерни с вместимост по 1 000 литра със съдържание на бензин и дизел, по данни на водача. Шофьорът на буса не е предоставил счетоводни документи за платен акциз за горивата, както и на каква стойност са купени. Горивата са иззети от служители на РУ Берковица и агенция „Митници“. На водача ще бъде съставен акт по чл.126 от Закона за акцизите и данъчните складове. По случая в РУ Берковица е образувана проверка по чл. 234, ал. 1 от НК.

               

Кърджали. 33-годишен е задържан в РУ в областния град за притежание на наркотично вещество. В хода на специализирана операция вчера служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали извършили проверка на жилище, обитавано от мъжа, и открили около 20 грама суха листна маса. При направения тест субстанцията реагирала на канабис. Дрогата е иззета. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на високорисково наркотично вещество.

 

Опит за регистрация на лек автомобил с подправен документ е засечен от служител в сектор „Пътна полиция“ вчера. 44-годишен жител на областта представил моторното превозно средство и в хода на обработката на документи станало ясно, че има поправки в талона. Автомобилът е иззет, заведена е преписка за съзнателно използване на неистински официален документ. Работата по случая продължава сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД на МВР-Кърджали.

 

Разград. Служител на бензиностанция в Разград подал сигнал около 21.50 часа снощи за клиенти, заредили гориво, но отказващи да платят. Пристигналият на място дежурен патрулен екип установил двама мъже, на 50 и на 51 години, които заредили с бензин и газ на стойност 245 лв. автомобил, без да платят. Двамата са задържани в РУ-Разград. Пробите им за употреба на наркотици са отрицателни. Взети са кръвни проби за употреба на алкохол. По случая е започната проверка по чл.194, ал.1 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


16 мар 2023

Информационен бюлетин - 15 март 2023

Варна. След кратко преследване е задържан пиян и неправоспособен водач, направил опит да избегне полицейска проверка. В ранния следобед вчера, униформени от районното управление в Девня подали сигнал за спиране към шофьора на лек автомобил, който не се подчинил и продължил движение в посока изхода на града. Мъжът бил последван и много бързо задържан. Инспекция показала, че 36-годишният местен жител е неправоспособен и е седнал зад волана след употреба на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Благоевград. Четирима са задържани при операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, проведена от служители на ОДМВР – Благоевград в първите два дни от седмицата. Единият от тях – 47-годишен от Гоце Делчев, вчера попаднал в ареста на районното управление в града, след като криминалисти открили 261 г бяло прахообразно вещество при проверка, извършена вчера във вила в с. Нова Ловча. При полеви тест иззетата субстанция реагирала положително на амфетамин. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство. На 13 март за наркотици за срок до 24 часа били арестувани и двама в Благоевград. При полицейска проверка в района на парк „Ловен дом“ у 22-годишен албански гражданин била открита цигара с 0,76 грама канабис, а при претърсване в жилище в града  - кутия с 0,33 грама канабис. 33-годишен благоевградчанин пък бил засечен на ул. „Детелина“ да носи в себе си плик с 1,6 грама канабис. По двата случая са започнати досъдебни производства. В хода на полицейските действия, в понеделник, в областния град, униформени проверили частен дом и иззели около 0,80 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис. С полицейска заповед до 24 часа бил задържан 44-годишният обитател на жилището. Образуван е заявителски материал.

 

Кюстендил. Вчера служители на РУ - Дупница задържали 21-годишен местен жител за притежание на наркотично вещество. В рамките на предприети полицейски действия от него е иззета опаковка марихуана. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

В РУ - Бобов дол вчера постъпил сигнал за унищожени 30 овощни дървета в общински имот в землището на с. Коркина. Предприети били незабавни действия  и извършителят на деянието – установен. 77-годишният е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена прокуратурата.

 

Бургас. Служители от Второ РУ в областния град предприели полицейски действия за установяване и издирване на извършител на взломна кражба, извършена на 6 март от дома на жителка на с. Равнец. От жилището били отнети общо 1800 лева, 50 евро и 500 турски лири. В хода на работата по случая полицаите влезли в дирите на 23-годишен криминално проявен мъж от селото, който направил признания и върнал част от отнетите пари. Работата по цялостно документиране на случая продължава.

 

Полицаи от Участък „Камено“ при Второ РУ установили авторите на кражбата на 40 м силов меден ел. проводник и заземителни шини /всичко на обща стойност 1120 лева/, собственост на бургазлия. Изяснено е, че извършители на посегателството са трима криминално проявени мъже от ямболското с. Завой, на възраст от 40 до 63 години, които възстановили стойността на нанесената щета. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържаните продължава.

 

Монтана. Две незаконно притежавани пушки и боеприпаси са иззети от частен имот в село Горна Бела Речка. Вчера, при претърсване в имота на 68-годишен врачанин, служители на Участък Вършец открили гладкостенна пушка, едноцевна със скъсена цев и приклад и 20 боеприпаса, за които притежателят не представил документи. По случая в РУ - Берковица е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК.

 

Служители на Участък Якимово установиха баща и син, транспортирали незаконно добити дърва за огрев. Полицаите предприели действия по сигнал, постъпил към 19 часа в понеделник, че на улица в с. Якимово лек автомобил без поставен заден регистрационен номер превозва дърва. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия по „горещи“ следи били установени избягалите от мястото мъже - на 48 г. и 23 г. Двамата направили пълни самопризнания. Изяснено е, че синът транспортирал в автомобила 0,5 пространствени кубични метра акациева дървесина, без контролна горска марка и документ за произход. На нарушителя е съставен акт по чл. 213 от Закона за горите. По случая са разпитани свидетели и образувана преписка по чл. 235, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


15 мар 2023

МВР в медиите

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2022 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2022 г.- 31.03.2022 г. сума получена за период 01.04.2022 г.- 30.06.2022 г. сума получена за период 01.07.2022 г.- 30.09.2022 г.  сума получена за период 01.10.2022 г.- 31.12.2022 г.
1.БТК ЕАД   3 659,00 лв.   1 595,85 лв. 48,87 лв.  69,73 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД   5 525,00 лв.      828,00 лв. 90,00 лв.  122,00 лв.
3.Теленор България ЕАД   4 838,00 лв.         82,00 лв. 43,00 лв.  56,00 лв.
Общо:  14 022,00 лв.   2 505,85 лв. 181,87 лв.  247,73 лв.

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.
Архив 2021 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2023 г.

Януари


2022 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември


2021 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

06 дек 2022

Финансова подкрепа за първия учебен ден за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 84 деца получиха по 800 лева от набраните средства

 

С подкрепата на всички дарители на благотворителната кампания Министерството на вътрешните работи създаде традиция за осигуряване на финансова помощ за децата на загинали и пострадали полицаи и пожарникари по повод първия учебен ден. Тази година 84 деца получиха по 800 лева от набраните по сметката на кампанията средства.

Благодарим на всички, които подкрепят каузата на МВР с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се превеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха, през настоящата година участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 300 лева за Великденските празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева.

 

 


13 сеп 2022

За Великден 81 деца на загинали и пострадали служители получиха по 300 лева от благотворителната кампания на МВР

На три от децата, завършващи тази година средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Каузата на Министерството на вътрешните работи да сме опора в ежедневието на децата, претърпели тежката загуба на родител продължава да обединява съмишленици.

Благодарение на жестовете на съпричастност със средства, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, по повод Великденските празници 81 деца, участващи в инициативата, бяха подпомогнати с по 300 лева.

В традиция се превърна и финансовата подкрепа за децата, завършващи средното си образование – тази година трима зрелостници получиха и по 700 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2021 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа, както и по 400 лева за Великденските празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 800 лева. По 700 лева получиха всички деца за началото на учебната година.

 

 


13 апр 2022