МВР

Пресцентър

 

22 юли 2019

Министрите на външните и вътрешните работи участваха в среща за миграцията в Париж

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов участваха в неформална среща на външните и вътрешните министри от ЕС и Шенген в Париж, посветена на актуалните проблеми на миграцията в Средиземноморието.

Срещата се организира по покана на френските външен и вътрешен министър - Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер.

Вицепремиерът Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници. Тя заяви, че приветства усилията и прагматичния подход на Финландското председателство на Съвета на ЕС в търсене в цялостно и устойчиво европейско решение. Тя изтъкна, че следва да продължат усилията за ефективно изпълнение на споразуменията за реадмисия с трети страни и договаряне на нови.

Ако искаме да предотвратим нелегалните влизания в ЕС е нужна усилена работа с всички страни по маршрута и то във всички области, каза още Захариева и изтъкна, че не бива да се поставя акцент само върху натиска в Централното Средиземноморие, но и да се обърне внимание на Източното Средиземноморие, където основният приток е от граждани на Афганистан, Ирак и Сирия.
Ключов елемент е балансът между отговорност и солидарност или казано по друг начин справедливото споделяне на тежестите, каза Захариева.

“Без наличието на един, постоянен и общо важащ за целия ЕС механизъм проблемът няма да се реши. Временните решения или коалиционните решения (на група ДЧ) могат да облекчат държавите на предна линия, но няма да решат в цялост проблема, пред който е изправен ЕС. Важно е да говорим с един глас и по тази тема и да отправи правилните послания”, изтъкна Захариева.

Министър Маринов заяви, че всички държави по маршрутите, държавите на дестинация, транзит и произход, са засегнати от миграцията и следва да поемат своите отговорности – както към хората, имащи нужда от закрила, така и към своите граждани. Като част от Източносредиземноморския маршрут България от години поема своята отговорност като държава на първа линия и гарантира високо ниво на сигурност на външната граница на Европейския съюз, каза той. Българският вътрешен министър акцентира върху сериозните финансови, технически и човешки ресурси, които страната ни влага за гарантиране на граничната сигурност, противодействие на нелегалната миграция, както и за недопускане възникването на нови маршрути и предотвратяване на вторични движения. Поддържането на необходимото ниво на политическо и професионално сътрудничество със съседните държави е гаранция за бърз обмен на информация и реализиране на съвместни действия при необходимост, приоритетно сред които е трайното разбиване на организираните престъпни групи за контрабанда на мигранти, посочи още вътрешният министър.

Министър Маринов увери делегатите, че България ще продължи максимално отговорно да противодейства на незаконната миграция както и досега.

Българските министри ясно заявиха, че са против приемане на мигранти директно от корабите. 

През 2018 г. са били регистрирани 150 000 случая на нелегални влизания в ЕС, което е спад с 25 % в сравнение с 2017 г. и най-ниското ниво от пет години. За първото полугодие на 2019 г. по море са влезли само около 32 000 нелегални мигранти. Най-много са регистрирани в Гърция – 13 600 (сходен брой спрямо същия период на 2018 г.) и Испания – 10 500 (намаление с 5 000). В резултат на сътрудничеството на Италия с либийските власти и новата политика на страната да не допуска в Италия спасени мигранти, пристиганията там са едва 2800 (спрямо 16500 през същия период на 2018 г.). В Централното Средиземноморие увеличение регистрира само Малта с 1200 случая (спрямо 235).

 

Днес беше осветен параклис, изграден с дарения от служители на МВР и граждани

Главен комисар Николай Николов: Свети пророк Илия да пази пожарникарите и гражданите на Кърджали от бедствия и да дава вяра на всички

Да ни води свободата и духовното в нашия път, да вярваме в закрилата на свети пророк Илия в делата ни, но и да бъдем професионалисти, готови да се справят с всяка критична ситуация, това каза днес директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов в Кърджали при откриването на новопостроения параклис с името на светеца. Нека този храм бъде място на вярата и за пожарникарите от Регионалната дирекция, и за жителите на областния град, добави той. Пред журналисти по-късно главен комисар Николов обяви, че службите в страната са в пълна готовност да посрещнат пожароопасния сезон. Проверени са детайлно всички планове за овладяването на горски пожари, направени последни съгласувания с други държавни институции за съвместни действия, в готовност да се включат при кризисни ситуации са  новоремонтираните хеликоптери. Преодолян е и кадровият дефицит, след последния конкурс за назначаване на 79 служители на практика е постигнато пълно кадрово обезпечаване на пожарните служби в страната. Като цел главен комисар Николов посочи създаването на доброволни формирования в общини, където такива липсват.

Параклисът „Свети пророк Илия” в Кърджали беше осветен с молитва от отец Николай Величков в присъствието на областния управител Никола Чанев, ръководители на държавни институции и здравни заведения, граждани. Храмът е изграден изцяло с около 30000 лв., събрани от дарения на служители на МВР и граждани, проектът е дело на архитект Станислав Луков. Областният  управител Никола Чанев дари икона за параклиса и пожела на пожарникарите по-малко кризисни ситуации, вяра и професионализъм в моментите, в които гражданите имат нужда от помощ.

С курбан за здраве завърши освещаването на храма, който се издига над града, на учебен полигон на РДПБЗН-Кърджали.

20 юли 2019

Криминалисти на СДВР задържаха шестима участници в група за изнудване и пране на пари

Действията са осъществени под надзора на Специализираната прокуратура

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 милиона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила,  за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи. Според първоначалните данни обект на изнудване е бил бизнесмен, на когото групата е опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои. Според събраната информация тя е действала от януари 2017 г.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери (престъпления по чл. 213а и чл. 253 от НК). На трима от тях са определени парични гаранции от по 150 000 лева. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

19 юли 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин- 22 юли 2019 година

Плевен. Задържан е водач, употребил алкохол и нанесъл материални щети на полицейски автомобил при опит да осуети проверка. Около 17 часа на 19 юли, на улица "Чаталджа", служители от Първо РУ-Плевен подали сигнал със стоп-палка по образец на водач на мотоциклет "Кавазаки", без регистрационен номер. Мотоциклетистът, който се движел от село Радишево в посока бул. "Христо Ботев", не спрял на подадения сигнал и продължил движението си. Последван бил от полицейските служители и екип на сектор „Пътна полиция“ с включени светлинна и звукова сигнализация. Мотоциклетистът изгубил контрол над управлявания от него мотор и нанесъл щети по предната дясна врата на служебния полицейски автомобил. След установяване на самоличността му било установено, че е на 47 години и е неправоспособен водач. Изпробван е за употреба на алкохол с техническо средство, при което уредът отчел положителна проба от 2.35 промила. На нарушителя е съставен акт и е задържан за срок до 24 часа. За престъпление по чл.270 и чл.343б от НК е образувано досъдебно производство и е уведомен прокурор.

 

Смолян. По време на провеждане на Националния събор на народното творчество „Рожен 2019“ не са регистрирани тежки престъпления и инциденти. Образувано е бързо производство за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Около 10 часа на 20 юли, при полицейска проверка в местността „Роженски поляни“, в палатка, собственост на 31-годишен мъж от Пловдив, са открити незаконно притежавани пистолет "Blow" калибър 9 мм с един патрон в пълнителя, ловна пушка "Gumusifp", с монтиран на нея фенер и лазерен прицел, както и 20 други патрона. Извършен е оглед, а оръжията и боеприпасите са иззети. Пловдивчанинът е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.  

 

Хасково. Общо 364 артикула на защитени марки иззеха полицаи от управленията в Димитровград и Хасково. През почивните дни униформените от РУ-Димитровград са проверили лек автомобил „Мерцедес“, шофиран от 53-годишен мъж от Нова Загора. В багажника на колата са намерени 141 артикула с лого на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. Още 137 тениски с лого са открити и при проверка на търговски обект на Неделния пазар. 33-годишната им продавачка ги продавала на маса без да притежава права на марката. Собствениците на стоките са ги предали с протоколи по образуваните досъдебни производства. По чл.172б от НК е стартирало досъдебно производство. Ден по-рано, в дома на 34-годишен мъж на улица „Ген. Колев“, са намерени 86 парфюма с надписи и имена на различни марки, иззети са с протокол.

 

Видин. 380 кг нарязан тютюн без бандерол са иззели видински полицаи в хода на проведена специализирана операция по линия „акцизи“. На 19 юли около 19.45 часа в град Димово униформени спрели за проверка пътуващ в посока Видин лек автомобил „Опел Зафира“ с плевенска регистрация. Колата шофирал 59-годишен мъж от Плевен. При проверката в превозното средство полицаите открили 38 чувала с по 10 кг нелегален тютюн във всеки. Нередовната акцизна стока е иззета по надлежния ред, а водачът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК.

 

Търговище. Криминалисти на РУ-Попово установиха извършител на кражба на мобилен телефон непосредствено след получаване на сигнал за деянието. Миналия петък 42-годишен мъж от с. Светлен, община Попово съобщил в полицията, че предната вечер неизвестен е откраднал мобилния му телефон на стойност 1400 лв. Мъжът  разказал, че за малко оставил без надзор  телефона на маса в питейно заведение в същото село. След проведени незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят на деянието - 46-годишен мъж от Варна. Телефонът е върнат на собственика му. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 194 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. 

 

Пазарджик. Двама извършили на кражби са задържани от служители на полицейските управления в Септември и Велинград. В петък в полицейското управление в Септември бил получен сигнал от 39-годишен мъж, че в района на централния булевард, от джоба му е бил отнет портфейл с лични документи и сумата от 160 лева. Местните криминалисти веднага предприели действия по разследването и бързо стигнали до самоличността на джебчийката. Оказало се, че това е 19-годишна от Септември. При друг случай, 25-годишна жена от Велинград подала сигнал в полицейското управление на курорта за установена липса на мобилен телефон. При извършеното разследване „по горещи следи“ криминалистите бързо установили, че автор на посегателството е 14-годишен тийнейджър от Велинград. Телефонът е открит у него и върнат обратно на собственичката му. С непълнолетния работи инспектор „Детска педагогическа стая“. 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

22 юли 2019

Информационен бюлетин - 19 юли 2019

София. Полицаи от Седмо РУ задържаха 41- годишен столичанин, непосредствено след извършен грабеж. Действията стартирали на 13 юли,  след подадена в Седмо РУ жалба от мъж, който обяснил, че около 13 часа пред търговски обект в ж.к. „Младост“ бил  нападнат от непознат, който със сила издърпал чантата , съдържаща лични документи и пари, и избягал. В резултат на предприетите светкавични издирвателни действия бил установен и задържан извършителят на деянието- столичанин, с криминалистически регистрации за грабежи.  След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска районна прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

36-годишене задържан в ареста на Първо РУ за държане и разпространение на наркотици. На 20 май, около 19.55 часа , на ул. „Коста Лулчев“ криминалисти спрели за проверка мъж със съмнително поведение. При обиск у него полицаите открили пакетче, съдържащо прахообразно вещество. При последвало претърсване в жилището му те  немерили и иззели множество различни по вид разфасовки, съдържащи прахообразно вещество и тревиста маса. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 10.29 грама кокаин и 49.03 грама коноп. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура 36- годишният мъж е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лева.

Благоевград. В хода на специализирана полицейска операция по  противодействие на отглеждане и разпространение на наркотични вещества, проведена на 18 юли, е извършена проверка в района на едно от селата на общ. Петрич. Там са открити 322 зелени тревисти растения, с общо тегло 180 кг, реагирали положително на канабис. След вземане на представителни проби, растенията са унищожени по надлежния ред. По случая в РУ – Петрич е образувано досъдебно производство.

Варна. Криминалисти на областната дирекция задържаха мъж с близо 3 кг суха марихуана. В хода на полицейска операция по противодействие на  наркоразпространението, те предприели претърсване в частен дом в града, обитаван от 39-годишен мъж от с. Гроздьово. От адреса била иззета апаратура за отглеждане на растения от вида на конопа и суха тревиста маса – марихуана, с тегло 2900 г. 39-годишният е задържан за срок до 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура в града. По случая е образувано досъдебно производство. На мъжа е повдигнато обвинение.

Хасково. 33-годишен мъж е задържан за държане на дрога. Вчера, криминалисти от димитровградското управление проверили адрес в с. Горски извор. В рамките на инспекцията, в северната част на двора на къщата те открили засадени 2 растения от рода на конопа, достигнали  височина до 105 см. Обитаващият имота признал, че ги е засадил и е полагал грижи за тях. Растенията са иззети с протокол по досъдебното производство. Също за съхранение на наркотик е задържан в управлението в Хасково и 25-годишен мъж. Тази сутрин в 2 часа на улица в областния град той бил спрян за проверка от униформените полицаи, които открили в дрехите сгъвка с бяло вещество под формата на бучка с тегло 1 грам – амфетамин.

Пловдив. 55-годишен наркодилър е в ареста, след като е заловен от служителите на реда в Пловдив. В сряда патрул на сектор „Специализирани полицейски сили“ засякъл криминално проявения и осъждан мъж да носи в себе си няколко пакетчета със зелена тревиста маса. Още разфасовки с подобно съдържание и две електронни везни открили колегите им от Второ РУ при последвалото претърсване в жилището на пловдивчанина. Експертна справка установила, че иззетото в хода на процесуално-следствените действия вещество е синтетичен канабиноид с общо тегло над 607 грама. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а от НК. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, а впоследствие с постановление на Окръжна прокуратура - приведен в ареста за 72 часа.

Автор на няколко кражби от трафопостове е разкрит от служители на ОДМВР – Пловдив. Специализираната полицейска операция е проведена през почивните дни във връзка с регистрирани случаи на откраднати медни проводници от две съоръжения в Раковски и едно в Брезово. В неделя съвместните действия на служители от отдел „Криминална полиция“ и сектор „Специализирани полицейски сили“ дали положителен резултат  и в полицейския арест бил отведен 53-годишен карловец. При процесуални и следствени действия в автомобила на криминално проявения и осъждан мъж униформените открили 9 медни намотки и различни инструменти, ползвани за незаконната дейност. С постановление на Районна прокуратура – Пловдив той е задържан за срок до 72 часа. В рамките на досъдебно производство продължава работата за изясняване на съпричастността му и към други подобни кражби на територията на областта.

26-годишен е задържан непосредствено след опит за грабеж вчера в областния град. Около 15.30 часа полицаи от Второ РУ реагирали незабавно на сигнал от възрастен пловдивчанин, че на ул. „Хан Кардам“ бил нападнат с удари от непознат, който след като не успял да му отнеме сумата от 270 лева, избягал в неизвестна посока. От побоя, с наранявания по тялото, потърпевшият е настанен в болница. При организираните издирвателни и заградителни действия малко по-късно в полицейския арест бил отведен 26-годишният извършител. Срещу него е образувано бързо производство. Материалите са докладвани в Районна прокуратура. 

Видин. Вчера, в хода на проведена специализирана операция по  противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, полицейски служители извършили претърсване на три търговски обекта в областния град. В хода на процесуалните действия било установено, че без съгласието на притежателя на изключителното право собствениците на обектите предлагали артикули, обект на това изключително право без правно основание. По случаите са образувани четири досъдебни производства.

Шумен. Двама са задържани за хулиганска проява и съпротива срещу полицейски служители. Малко преди 05:30 часа вчера в полицията в областния град бил приет сигнал, че група мъже нарушават обществения ред и удрят по паркирани автомобили. На място изпратеният екип заварил част от групата, сред които и двама мъже – на 24 и 22 г., с агресивно поведение, единият от които започнал да хвърля камъни по служебен автомобил и го увредил. При последвалото им задържане и поставяне на белезници,  другият успял да скъса униформената риза на униформен. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325 ал. 2 от НК, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата..   

Сливен. Новозагорски криминалисти разкриха кражба на вещи от молитвен храм в село Кортен. Сигналът е получен на 18 юли около 14.15 часа в РУ-Нова Загора. След проведените незабавни издирвателни действия е задържан 25-годишен от същото село. В него са намерени и иззети предметите на кражбата от храма. Той е отведен в РУ-Нова Загора и остава в ареста за 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

19 юли 2019

Информационен бюлетин - 18 юли 2019

София. Служители на Четвърто РУ задържаха 26-годишен столичанин,  разпространявал наркотици на територията на ж.к. „Лозенец“. Той е заловен минути след осъществена продажба на наркотици в рамките на проведена на 15 юли от служители на Четвърто РУ. При последвалите процесуално- следствени действия у него и в жилището му са намерени и иззети найлонова топка, съдържаща растителна маса, 13 хартиени сгъвки с прахообразно вещество, 9 саморъчно свити цигари с растителна маса, самозалепващи се пликчета, електронна везна и сума пари. От назначената експертна  справка станало ясно, че иззетите вещества са 110.30 грама марихуана и 4.69 грама амфетамин. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Столични полицаи разкриха извършител на взломна кражба. Действията по разследването стартирали в края на месец март, когато материално отговорно лице на търговски обект, намиращ се на бул. „Цариградско шосе“, заявила в Седмо РУ, че от офис на втория етаж в магазина е извършена кражба на метална касета, съдържаща документи и ключове от служебни автомобили. При последвалия оглед било установено, че в обекта е проникнато чрез взломяване на прозорец и врата, водеща до помещението, където се съхранявала касетата. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия от служители на Седмо РУ, съвместно с техни колеги от сектор „Кражби“ при СДВР, бил установен и задържан извършителят на деянието- 19-годишен, криминално проявен и осъждан за подобни престъпления младеж от с. Врачеш. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Кърджали. Хероин, амфетамин, суха листна маса марихуана и коноп в саксии се оказаха в домашната наркосбирка на 28-годишен кърджалиец. В хода на специализирана операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества мъжът бил проверен вчера около 12.30 часа от полицейски служители в двора на учебно заведение в областния град. У него полицаите намерили суха листна маса, която при тестване реагирала на марихуана. При извършено претърсване в жилището му били открити 152 хапчета амфетамин, около 26 грама хероин и три растения коноп в саксии. Видът на наркотиците бил определен с тестове. Дрогата е иззета и е на съхранение в полицейското управление, а притежателят ѝ - задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс. Работата по пълното му документиране продължава.

 

Благоевград. В хода на специализирана полицейска операция по  противодействие на отглеждане и разпространение на наркотични вещества, предприета на 17 юли, в местността Драганица в землището на с. Баскалци, са открити 163 зелени тревисти растения, с общо тегло 238 кг, реагирали положително на канабис. На същата дата, в местността Сульово дере, землище на с. Будилци, са установени засадени 34 растения от рода на конопа, с общо тегло 2,28 кг. След вземане на представителни проби растенията са унищожени по надлежния ред. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ – Петрич и РУ – Сандански.

 

Пловдив. Трима души са задържани при специализирана полицейска операция срещу употребата и разпространението на наркотични вещества във вторник в  Пловдив. На кръстовище в квартал „Кючук Париж“ служители на Първо РУ спрели за проверка лек автомобил „БМВ“ с 27-годишен водач и 22-годишна пътничка. При последвалите лични обиски и претърсвания в колата и жилището на мъжа общо са иззети близо 4 грама марихуана, над 13 таблетки екстази, амфетамин, електронна везна и гриндер. Двамата са задържани за срок до 24 часа в районното управление, срещу тях са образувани бързи производства по чл. 354а от НК. Същия ден подобни действия са предприети от криминалисти на Четвърто РУ спрямо 22-годишен, засечен на площадка над тунела на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ да носи в себе си около 7 грама марихуана и пакет амфетамин. След доклад на случая в Районна прокуратура – Пловдив младежът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК.

 

Варна. В рамките на специализирана полицейска операция на служители на сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР – Варна за разкриване на престъпления против интелектуалната собственост, са намерени и иззети над 1100 парфюми на различни известни и защитени марки, за които не са представени документи за произход или необходимата документация за изрично съгласие от страна на правопритежателя. В хода на операцията е разкрито и тайно помещение, намиращо се в офис на куриерска фирма в ж.к. «Възраждане», където били съхранявани парфюмите. За срок до 24 часа е задържан 30- годишен варненец, известен на органите на реда с аналогични прояви. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районната прокуратура в града.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

18 юли 2019

Информационен бюлетин - 17 юли 2019

София. Служители на Четвърто РУ разкриха извършител на палеж на лек автомобил, паркиран пред жилищна кооперация. Разследването започнало в началото на месец юни, когато собственичката подала сигнал за случилото се в полицията. След направения оглед станало ясно, че пожарът е предизвикан умишлено.  В хода на предприетите оперативно- издирвателни действия криминалистите установили и задържали извършителя- 54- годишен столичанин. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.330 от НК..  Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лева.

Монтана. 52-годишен мъж от с. Горна Вереница е задържан за кражба от два търговски обекта. На 9 юли рано сутринта в  полицията е получен сигнал за а взломена входна врата на хранителен магазин в кв."Боруна" в Лом, от където са били откраднати различни стоки за бита и храни. В малките часове на нощта пък на ул. "Славянска" с помощта на твърд предмет била разбита входната врата на друг хранителен магазин, от където е извършена кражба на около 640 лева в банкноти с различен номинал. От проведените издирвателни действия е установен авторът на престъпленията – 52 годишен криминално- проявен и многократно осъждан. Намерени са веществени доказателства. Спрямо мъжа е взета прокурорска мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72часа.

Габрово. Вчера, в рамките на процесуално-следствени действия, извършени в къща на 65-годишен жител на село Мичковци, криминалисти от районното управление открили боеприпаси за ловно оръжие и самоделна пушка, които мъжът държал без да има за това надлежно разрешение. В една от стаите те намерили и суха листна маса, реагирала при направения полеви наркотест на канабис. Образувани са досъдебни производства по няколко от съставите на Наказателния кодекс. Разследването по случаите продължава под надзора на прокуратурата.

Шумен. Незаконно притежавано оръжие е намерено и иззето от частни домове в Нови пазар. Вчера сутринта полицейски служители от районното управление в града извършили проверка по получен сигнал. В частен дом на ул.“ Чавдар войвода“ униформените намерили  две пушки с дървен приклад с неустановена марка и пистолет. В друго жилище на ул. “Васил Левски“ открили два пистолета, две пушки, на едната от които бил поставен  патрондаш с четири ловни патрона - 12 калибър, и пистолет с пълнител без патрони. В друга жилищна постройка в местността „Станата“ била намерена самоделна малокалибрена пушка и 61 патрона калибър 5.6 мм. Оръжията са иззети. В следобедните часове при продължилата специализирана полицейска операция полицейските служители от Нови пазар извършили претърсване в още едно жилище на ул. “Чавдар войвода“ в града и открили незаконно притежавани пушка, газов пистолет и 27 броя 8 мм патрони. По случаите са образувани досъдебни производства.

Кърджали. Криминалисти разкриха извършител на противозаконно отнемане на автомобил. 38-годишен жител на областния град е задържан вчера след проведени оперативно-издирвателни действия, започнали след получен сигнал за откраднат 13 юли срещу 14 юли мерцедес, паркиран на улица в града. В резултат на предприетото светкавично разследване, униформените открили колата изоставена в кв.“Възрожденци“ с липсващ CD плеър. В дома на задържания са намерени и иззети вещи, свързани с престъплението. По случая е образувано досъдебно производство, работата по изясняване на обстоятелствата свързани с  престъплението продължава под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. За оказване на съпротива срещу орган на властта при изпълнение на служебни задължения са задържани двама мъже -  на 35 и 62 години. В нощта на 15 срещу 16 юли в ж.к. "Мара Денчева" в града униформени спрели за проверката лек автомобил "Рено". Водачът не предоставил документи за самоличност и направил опит да осуети проверката. При предприети действия по задържането му, мъжът оказал съпротива, а спътникът му започнал д дърпа единия от униформените. Двамата нарушители са задържани, установена е самоличността им. След доклад на случая в Районна прокуратура – Плевен е образувано досъдебно производство по чл. 270, ал.1 от НК. Работата по цялостното изясняване на фактите и обстоятелствата около случая продължава.

Пловдив. Глоба в размер на 300 лева трябва да заплати 30-годишен жител на Златитрап, проявил агресия към полицейски служители. Около 2 часа вчера, на ул. „Огражден“ в областния град мъжът се държал грубо и заплашвал  патрул на Трето РУ, предприел проверка на сигнал за нарушение на обществения ред. Отведен е за едно денонощие в полицейския арест. Съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство и с решение на Пловдивски районен съд е наложено административното наказание.

Мъж, отглеждал в дома си марихуана, е задържан в полицейското управление в Асеновград. В събота служителите на реда засекли 39-годишния криминално проявен и осъждан местен жител да носи в раницата си стръкове зелена листна маса, реагирала при полевия тест на марихуана.  При последвало претърсване в дома му били открити и иззети и 6 саксии с растения от рода на конопа. Образувано е досъдебно производство, извършителят е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава под наблюдение на Районна прокуратура – Асеновград.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

17 юли 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018