МВР

Пресцентър

 

Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност се проведе на територията на РУ – Г. Оряховица

Акцията е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура – В. Търново и Районна прокуратура – Г. Оряховица от служители на РУ – Г. Оряховица и ЗЖУ

В рамките на операцията са разкрити две престъпления – домова кражба и причиняване на лека телесна повреда. Образувани са 4 бързи производства – за притежание на наркотични вещества, шофиране на автомобил, след употреба на наркотични вещества и нерегистриран автомобил. Образувани са и 3 преписки – две от тях за притежание на акцизни стоки без бандерол и една за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Повдигнати са обвинения на две лица, задържани с полицейски мерки до 24 часа са други трима.

Проверени са 196 граждани, 75 автомобила и 3 питейни и увеселителни заведения. В проверените заведения са констатирани нередности по отношение на документацията и са съставени констативни протоколи. В едно от тях са установени две непълнолетни лица, след 22,00 ч. Други 12 непълнолетни са установени в района около заведенията. На родителите на всички са съставени актове по Закона за закрила на детето. Извършени са 61 проверки за алкохол. Съставени са 60 акта и са наложени 39 глоби по фиш. Заснети са двама нарушители за скорост и са издадени 5 заповеди за налагане на принудителни административни мерки. 

10 юли 2020

Пътна полиция провежда превантивна операция на територията на страната

От днес започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества.  Акцията, която се провежда на територията на цялата  страна, ще продължи до 16 юли, уточни инспектор Николай Крушарски от Пътна полиция в ГДНП. Той отбеляза, че статистиката показва рязък спад на пътнотранспортни произшествия, причинени от шофиране след употреба на алкохол – за първото шестмесечие на тази година те са 562, а за същия период на миналата година – 639, загиналите са  с 12 по-малко, в сравнение със същия период на 2019 г. Предприетият контрол и възможността за използването на технически средства дават своя превантивен ефект, сочи анализът на пътна полиция, коментира инспектор Крушарски.

Той предостави и данни от  проведената от 25.06. до 01.07.2020 г. специализирана полицейска операция за засилен контрол на дву, три и четириколесни моторни превозни средства. На територията на цялата страна са проверени 4 546 водачи, констатирани са  1 599 нарушения, за  които на 558 са съставени административни акта и 981 фиша. За неизползване на защитни каски са санкционирани 87 водачи, 11 – за управление след употреба на алкохол, а 4-ма – под въздействието на наркотични вещества.  В рамките на акцията са установени и 84 неправоспособни лица,  управлявали три и четириколесни моторни превозни средства.

10 юли 2020

Столичната полиция търси съдействие за установяване на самоличност

Часове след публикуване на снимките самоличността на мъжа е установена

СДВР търси съдействие за установяване на самоличността на мъжа от снимките. 9Поводът е изясняване на обстоятелствата около извършени криминални престъпления на територията на страната.

Гражданите, които разполагат с информация за имената, адреса или местонахождението на мъжа от снимките, могат да сигнализират на тел. 112; 029828770; 029828727; 029828760  или в най–близкото районно управление на МВР.

Анонимността им е гарантирана.

 

10 юли 2020

Резултати от проведена специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност на територията на област Ямбол

Специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, под наблюдение на прокуратурата, е проведена вчера на територията на област Ямбол. Проверени са 575 души и 461 МПС. Взето е отношение по 106 констатирани административни нарушения. Издирени са две лица, обявени за общодържавно издирване. Задържани са шестима, съпричастни към различни престъпления. Извършени са проверки на 23 обекта - заложни къщи, пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, сечища, магазини и частни имоти. В хода на акцията са установени два обекта за изкупуване на черни и цветни метали, както и на отпадъци от пластмаса, работещи  без необходимата регистрация за осъществяваната дейност по Закона за управление на отпадъци. Образувани са две преписки за предварителна проверка. Разкрити са две кражби от частни имоти в Ямбол. Установен е 19- годишен  младеж с наркотични вещества – марихуана. По случая е образувано досъдебно производство. В рамките на полицейските действия са открити и иззети общо 4020 къса безакцизни  цигари, като  по случаите е взето отношение по административен ред.

08 юли 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 10 юли 2020

София. 35- годишен столичанин е задържан в Пето РУ след агресия на пътя. На 7 юли 25 - годишен мъж подал сигнал в полицията, че около 21.40 часа, докато управлявал лекия си автомобил „Форд Фокус“,  на кръстовището на булевардите  „Дондуков“ и „Васил Левски“, водач на лек автомобил  „Пежо“ го засякъл и умишлено предизвикал пътнотранспортно произшествие с неговата кола. Шофьорът на Пежо-то слязъл и му нанесъл удари с юмруци и порезни рани с нож. Пострадалият бил прегледан в болнично заведение и освободен. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия криминалистите установили и задържали извършителя на деянието – 35-  годишен, с криминални регистрации в полицията. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 325, ал.3 от НК. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 700 лева.

 

Полицаи от Седмо РУ задържаха 51- годишен мъж, непосредствено след извършена кражба. На 25 юни, около 3 часа в Седмо РУ бил получен сигнал за мъж със съмнително поведение, в близост до жилищен блок в ж.к. „Мусагеница“. Към адреса незабавно са насочени полицейски екипи, които задържали при опит да избяга 51- годишен, с криминални регистрации в полицията. У него са открити отрязан катализатор, тръборез, клещи, гаечен ключ и нож. От последвалите допълнителни оперативни действия е установено, че малко по-рано същата нощ задържаният е отрязал и откраднал катализатора на паркиран в близост лек автомобил „Опил Астра“. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 195  от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Кърджали. Притежател на 40 грама хероин и 38 таблетки от същия наркотик е задържан в РУ-Кърджали. В хода на специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, проведена вчера на територията на РУ-Кърджали,  около 19.00 часа в областния град бил спрян за проверка 32-годишен мъж. Полицаите намерили у него 9 грама бяло вещество, което при направен тест реагирало на хероин. Последвало претърсване и в жилището, обитавано от мъжа, където са  открити още 31 грама прахообразно вещество и 81 таблетки от същия наркотик. Дрогата е иззета. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 а, ал.1 от НК, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Враца. Специализирана операция по противодействие на престъпления, свързани с притежанието и разпространението на наркотични вещества, е проведена вчера и на територията на областния град. При претърсване на апартамент в града криминалистите намерили 7 плика, съдържащи канабис, както и множество семена, а на друг частен адрес - 2 плика със същото съдържание. В имот в местността „Мачкин дол” край града са открити 6 растения от рода на конопа, достигнали височина 45 см.  Задържани са тримата собственици, по случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължават под наблюдението на прокуратурата.

 

Бургас. Трима мъже са задържани за притежание на наркотични вещества. Вчера, около 10.00 часа, в района на ж.к. „Меден Рудник“ служители от Четвърто РУ задържали 31- годишен мъж. От дома му криминалистите иззели няколко пластмасови кутии със зелена суха тревна маса – канабис, с тегло около 200 г,  и електронна везна. Малко по-късно бил проверен и 19- годишен, с криминални регистрации в полицията и осъждан. У него бил открит плик с около 15 г  канабис. Същата дрога и електронна везна са намерени и при претърсване на жилището на 30- годишен. Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случаите са образувани бързи производства, работата по тях продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Ловеч. Двама мъже от Тетевен са задържани за притежание на наркотични вещества. Вчера униформените спрели за проверка лек автомобил, управляван от 25-годишен мъж и пътник, 24- годишен. При тестване на водача техническото средство отчело наличие на метамфетамин, а в ръката на спътника му полицаите открили пакетче, с 0.29 г бяло кристалообразно вещество, което при тестване  е реагирало на амфетамин. Последвала проверка е на автомобила. Под една от седалките служителите на РУ - Тетевен намерили 6 пакетчета със суха тревиста маса, с общо бруто тегло 3.69 г, която при полеви тест е реагирала на кетамин, а между седалките -  пакетче с 0.22 г бяло кристалообразно вещество, реагирало също на кетамин при наркотеста.  По случая е образувано е досъдебно производство, а разследването по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Перник. Четирима са задържани при акция на полицията по противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества. Вчера криминалисти на ОДМВР – Перник предприели претърсване на дома на 19-годишна перничанка. В жилището те заварили 41-годишен от с. Люлин и двама мъже - на 34 и 28 години, от Перник. От апартамента са иззети близо 30 г ефедрин, около 0.60 г марихуана и 0.61 г амфетамин. Четиримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Познати са на органите на реда с различни противоправни деяния, а 41-годишният е и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

10 юли 2020

Информационен бюлетин - 09 юли 2020

Сливен. Задържан е извършител на грабеж от игралната зала в Сливен, след опит той да се укрие. 33-годишният мъж е заловен в резултат на предприети съвместни действия на криминалисти от областните дирекции в Сливен и Пловдив. На 4 юли, след като заплаши с нож служител в казино в Сливен, мъжът открадна оборота на заведението и мобилен телефон. Още същия ден той е установен като извършител на деянието и обявен за издирване. В хода на съвместните оперативно-издирвателни действия мъжът е задържан на 7 юли в Пловдив. Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Районна прокуратура-Сливен.

Кърджали. 39-годишен мъж е задържан в полицейския арест за незаконно притежаване на два вида наркотици и старинни монети. Около 16.30 часа вчера в областния град за проверка бил спрян лек автомобил „Хонда“ с кърджалийска регистрация, шофиран от мъжа. При направена проверка полицаи открили в колата около 0,6 грама суха листна маса, дала характерната реакция на марихуана при направения полеви наркотест. Последвало и претърсване и в апартамент, обитаван от него, където криминалистите намерили още 7 грама и 43 семена от същата дрога и около 13 грама бяло вещество, което при тестване реагирало на амфетамин. От жилището били иззети и 5 старинни монети. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата.

Бургас. Служители от РУ-Камено са установиха извършителка на измама. Установено е, че в периода от 16 до 26 юни задържаната 21-годишната жена от Игнатиево - криминално проявена , е въвела в заблуждение 19-годишен младеж  с обещание като ясновидка да извърши различни ритуали, с които да установи биологичните му родители. За целта, чрез седем парични превода с различна стойност, жертвата й привел сума в общ размер на 7 500 лева. Задържаната е  направила пълни самопризнания и върнала получената сума. Работата по цялостното документиране на случая продължава от служители на РУ – Камено, под наблюдението на прокуратурата.

София област. Трима са задържани с наркотици през изминалото денонощие. Около 2.40 часа тази сутрин автопатрул на РУ-Ихтиман предприел проверка на лек автомобил „БМВ“. В един от пътниците униформените открили 10 топчета със суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, с общо тегло 5.8 грама. 21-годишният криминално проявен мъж е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Няколко часа по-рано, в ареста на РУ-Ихтиман попаднал и 20-годишен местен жител, у когото при извършена проверка полицаите открили саморъчно свита цигара със суха зелена тревиста маса- марихуана. По случая е регистрирана преписка. Цигара с марихуана е иззета и от 18-годишна пирдопчанка. Автомобилът, в който пътувала, бил проверен около 3 часа на 8 юли в Златица. Тя е задържана за срок до 24 часа, а по случая е започнато бързо производство.

Видин. 35-годишен жител на с. Капитановци е задържан вчера в полицейския арест за 24 часа. В дома на мъжа униформените намерили и иззели 5 ловни патрони 12-и калибър без необходимото разрешително, а в двор в близост до имота му -  7 растения, реагиращи на канабис при извършения полеви наркотест. По случая в РУ-Видин са образувани две досъдебни производства, документирането по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

Стара Загора. Двама мъже са задържани за кражба. На 6 юни 36-годишен мъж е заявил в полицията, че в късните часове предния ден през незатворена врата на тераса е проникнато в жилището му и е извършена кражба на мобилен телефон и мъжки портфейл, с лична, кредитна  и дебитна карти и сумата от 720 лв. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на двамата извършители на деянието - на 25 и на 32 години, от Стара Загора. Те са задържани първоначално с полицейска мярка за срок до 24 часа. След повдигнати им обвинения, с постановление на прокуратурата, на 32-годишния мъж мярката за неотклонение е променена на “задържане под стража“ за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл.195, ал.1 от НК, а работата по него продължава под ръководството на прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

09 юли 2020

Информационен бюлетин - 8 юли 2020

София. Двама мъже са задържани за притежание и разпространение на наркотици. В хода на полицейска операция срещу престъпления, свързани с наркотични вещества, пред жилище в ж.к. „Сухата река“ бил задържан 35 – годишен мъж, с криминални регистрации в полицията, с купена дрога. Последвали процесуално-следствени действия в апартамент, собственост на 32-годишен столичанин, където служителите на Пето РУ открили помещение, оборудвано като оранжерия за отглеждане на канабис. От там са иззети 107 саксии с почва в тях, лампи, рефлектори, трансформатори, релета, препарати, суха растителна маса и три телефона. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура 32-годишният е привлечени като обвиняем по чл. 354 А от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лева. Работата по случая продължава.

 

Хасково. Служители на РУ-Харманли задържаха мъж и две жени, съпричастни към извършен грабеж. В дома на задържания са открити и иззети наркотици. Действията по разследването са проведени под наблюдението на Районна прокуратура. Според събраните данни тримата нападнали 36-годишен жител на с.Дъбовец  и със заплахи му отнели 280 грама златни накити и 35 000 лева, получени от продажбата на животни, после отнели ключовете от колата му и се отправили в неизвестна посока. В резултат на предприетите действия автомобилът е открит изоставен на територията на Хасково, а малко по-късно са установени и задържани извършителите – 25-годишен мъж и две жени  - на 26 и 20 г. В хода на разследването е извършено  претърсване  в дома на 25-годишния, където на различни места са открити 10 таблетки метамфетамин - с тегло 10 грама, 4 грама марихуана и електронна везна. При вида на полицаите, мъжът опитал да погълне полиетиленово пликче с 2 грама марихуана, но опитът му бил осуетен, а 26-годишната хвърлила тротоарна плочка по предния капак на служебната кола. По случая са образувани 3 досъдебни производства по чл. 198 ал1; чл.354а ал.3 и чл.325 ал.3 от НК, а работата по документирането им продължава под ръководството на прокуратурата.

 

Пазарджик. В полицейския арест е задържан 54–годишен мъж за притежание на наркотици. Вчера, на един от изходите от областния град, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при областната дирекция спрели за проверка Джип „БМВ“, управляван от мъжа. На предната седалка в превозното средства криминалистите открили найлонова торбичка със суха листна маса и съцветия - марихуана, с тегло 215 грама. Последвало претърсване в жилището му, откъдето са иззети електронна везна и старинна монета. На задържания му е наложена полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Монтана. Вчера, след получен сигнал, криминалисти от ОДМВР Монтана  предприели проверка на частен дом в ж.к. „Парта 1” в град, откъдето иззели 11 г зелена суха тревна маса  - канабис, 14.8 г амфетамин и газов револвер с 5 патрона. На място е извършен оглед от оперативно-следствена група. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1, т. 1 от НК, а работата по документирането му продължава под ръководството на прокуратурата.

 

Кюстендил. Незаконно притежавани оръжие и боеприпаси са иззели служители на РУ – Кюстендил.  В хода на проведени процесуално-следствени действия на адрес в кв. „Изток“ служителите на реда открили 3 незаконно притежавани пистолета и пълнител с 11 патрона. Имотът е собственост на 52-годишен мъж от Кюстендил. По случая е образувано досъдебно производство, работата му продължава под надзора на прокуратурата.

 

Ловеч. Шестима мъже са задържани в полицията след сбиване в Угърчин. Сигнал за инцидента е получен в полицията малко след 22.00 часа на 6 юли. Веднага на място е изпратен полицейски автопатрул, който предотвратил разрастването на конфликта между две местни фамилии. Няма пострадали хора. В рамките на проведените допълнителни оперативно-издирвателни действия са задържани шестима жители на града, участвали в инцидента -  на възраст от 18 до 57 години.  Работата по установяването на причините, довели до конфликта, както и на всички участващи в него продължава. По случая е образувано досъдебно производство по чл.325 ал.1 от НК.

 

Бургас. 39- годишен криминално проявен бургазлия е задържан от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Специализираните полицейски сили в района на бензиностанция в бургаския квартал „Победа”.Предстои повдигане на обвинение за изнудване и рекет. Мъжът е с криминални регистрации в полицията. Работата по случая продължава от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас, под наблюдението на прокуратурата.

 

Сливен. Специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност бе проведена на територията на с.Градец, под надзора на Окръжна прокуратура. Действията са осъществени от служители на ОДМВР-Сливен и Зонално жандармерийско управление. Проверени са 151 души, 70 превозни средства, търговски обекти и частни имоти. Установено е местонахождение на 29 лица от криминалния контингент. Връчени са 12 призовки и 11 наказателни постановления за наложени глоби по административен ред. В хода на операцията ел задържан 67-годишен мъж, в чиито дом са открити доказателства за извършвана незаконна банкова дейност. По случая е образувано досъдебно производство. В търговски обект в село Градец е установена нерегламентирана продажба на спортни артикули, носещи марката „Аdidas“. Образувано е бързо производство. По време на акцията са установени 14 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредба №1 на община Котел.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

08 юли 2020

Информационен бюлетин - 7 юли 2020 година

София-област. Извършители на грабеж са задържани след бързи действия на криминалистите от РУ - Сливница. Около 2.30 часа на 6 юли, 21-годишен жител на града съобщил в полицията, че бил нападнат в дома му от двама мъже, които знаел само по малко име. Това станало около полунощ, докато спял, усетил, че някой притиска тялото му с ръце -  единият го държал за раменете, другият го ударил два пъти в челюстта. След тяхното оттегляне младият мъж отишъл за преглед във Филиала за спешна помощ, а след прибирането си у дома установил, че от портфейла му липсват 500 лева. Полицейските служители предприели бързи оперативни действия, в хода на които скоро установили извършителите - 20-годишен криминално проявен от Годеч и 18-годишен от Сливница. Двамата са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

 

София. Столични полицаи разкриха и задържаха извършители на грабеж. Сигнал за престъплението постъпил в полицията на 26 юни от 52-годишна жена. Потърпевшата разказала, че същия ден сутринта, в магазин за алкохол и цигари в ж.к. „Младост“, двама мъже й нанесли побой, след което откраднали мобилния й телефон и малка сума пари. Служители от сектор „Грабежи“ – СДВР и техни колеги от Седмо РУ предприели оперативни-издирвателни действия, в резултат на които е установена самоличността на извършителите, единият от тях – столичанин на 20 години, криминално проявен - е задържан. Продължава издирването на съучастника му. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура, задържанията е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК и му е наложена постоянна марка за неотклонение. 

 

Благоевград. За броени часове полицаи от благоевградското Второ РУ разкриха извършител на грабеж. Служителите на реда предприели незабавни действия по сигнал за посегателството, извършено вчера, около 17 часа - в района на парк „Ловен дом“ в Благоевград, непознат със сила отнел от 13-годишно момче около 65 лева. Детето потърсило помощ в полицейското управление и успяло да даде описание на извършителя. В хода на издирвателните действия бързо е установен и задържан 18-годишен местен жител, съпричастен към деянието. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК. продължава.

 

Трима тийнейджъри са откраднали товарен ЗИЛ 131, установиха полицаи от РУ – Гоце Делчев. Те предприели незабавни издирвателни действия във връзка със сигнал, подаден около 13 часа вчера от собственика на камиона. Той обяснил, че возилото, паркирано в покрайнините на Гоце Делчев с контактен ключ на таблото и незаключено, било откраднато предишната нощ. В рамките на разследването автомобилът е открит изоставен край сметището на с. Дъбница, установени са и трима съпричастни към деянието – на 16, на 17 и на 18 години. Двама от тях са задържани в районното управление, образувано е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава.

 

Пазарджик. Млад мъж, извършил вандалска проява и нанесъл щети на полицейски автомобил, е задържан в ареста на РУ - Пещера. В края на миналата седмица, автопатрул при полицейския участък в Брацигово реагирал на сигнал за междусъседски скандал. При пристигане на мястото униформените предприели действия за изясняване на ситуацията и прекратяване на скандала. Тогава, 20-годишен брациговец - син на единия от участниците, се афектирал и решил да се разправи с полицаите. Взел дървен стол и от терасата го захвърлил по паркирания на улицата патрулен автомобил „Шкода“. Така били нанесени щети на возилото – деформация на покрива и счупени задно панорамно стъкло и стоп. След като извършил посегателството, младият мъж успял да избяга и се укривал в продължение на няколко дни. Вчера той е установен и задържан в ареста на полицейското управление в Пещера за срок от 24 часа. Случаят е докладван на районната прокуратура в родопския град. Образувани са досъдебни производства за унищожаване и повреждане на държавно имущество и хулиганство.   

 

Трима са задържани за притежаване на наркотици при специализирана полицейска операция във Велинград. Вчера, служители на „Криминална полиция“ извършили проверка в жилището на 22-годишен велинградчанин и открили две полиетиленови топчета и саморъчно направена цигара. При направените полеви наркотестове съдържанието им дало положителна реакция на марихуана. Сходен е и случаят с 21-годишен от същия град - у него били намерени 6 найлонови топчета със същия по вид дрога. Далеч по-големи количества били открити при проверка на къща, обитавана от 24-годишен мъж. На различни места в жилището криминалистите се натъкнали на близо 120 грама суха марихуана, около грам амфетамин, електронна везна и прибори за разфасоване на наркотици. И тримата жители на курортния град са задържани за срок от 24 часа. Образувани са досъдебни производства, работата по случаите продължава.

 

Мъж, обрал хранителен магазин, е задържан от служители на полицейския участък в Стрелча. През миналата седмица неизвестен разбил стъклопакет на търговски обект в Стрелча, собственост на местна частна фирма, проникнал вътре и набързо задигнал наличните около 50 лева на монети и няколко кутии с цигари. На местопроизшествието е извършен оглед, а с разследването се заели местните полицейски служители. Не след дълго те установили и задържали автора на посегателството – 24-годишен местен жител. У него били открити част от откраднатите стоки. По случая се води полицейско производство.

 

Бургас. Наркотици иззеха полицаи от бургаското Пето РУ при проверка в апартамент в к-с „Славейков“. От жилището, обитавано от 29-годишен криминално проявен бургазлия, служителите на реда иззели буркан с глави от съцветия /марихуана/ с общо тегло около 90 грама, електронна везна и торбичка с бяло прахообразно вещество – около 1 грам кокаин. Бургазлията е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

07 юли 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019