МВР

Пресцентър

 

24 фев 2020

Сътрудничеството на правоприлагащите органи с културните институции и научните среди е ключов фактор за успеха на борбата с трафика на културни ценности

Това подчерта министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с баварския си колега Йоахим Херман участва в кръгла маса, посветена на противодействието на престъпленията срещу културно-историческото наследство

 

Кръгла маса на тема „Противодействие на трафика на културно-исторически ценности. Опитът на България и Бавария“ организира Министерството на вътрешните работи съвместно с Фондация „Ханс Зайдел“. Участие във форума взеха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, държавният министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман, министърът на културата Боил Банов, посланикът на Германия в София Н.Пр. Кристоф Айххорн, депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, експерти от главните дирекции ГДБОП и ГДНП в МВР и от Министерството на културата.

„Ефикасното противодействие на престъпната дейност, свързана с културно-исторически ценности, изисква широкоспектърен хоризонтален подход. Ключов фактор в него е тясното и постоянно сътрудничество на правоприлагащите органи с културните институции, научните среди. От особена важност са и постоянните усилия за укрепването и запазването на капацитета на полицейските структури за противодействие на този вид престъпления“, подчерта при откриване на дискусията министър Маринов. Той очерта основните предизвикателства при опазване на културното наследство – разлики в политиките и практиките на отделните държави, липса на строг контрол за произход, сложни и продължителни процедури по връщане на културни ценности. В този смисъл вътрешният министър отбеляза развиването на съвместни проекти в тази насока като един от редицата положителни аспекти на взаимодействието на международно ниво.

„Трябва да направим всичко по силите си, за да противодействаме ефективно на трафика на културни ценности. Ключово за успеха в тази област е задълбочаването на международното взаимодействие между компетентните структури“, потвърди виждането и министър Йоахим Херман.

Министър Боил Банов определи инициативите за споделяне на успешни практики за защита на културното наследство като значима стъпка към по-висока ефективност на общите усилия и отбеляза: „С Министерство на вътрешните работи и специализираните главни дирекции работим ефективно при сигнали за незаконни разкопки, кражби, проверки на физически и юридически лица, подпомагаме работата на колегите си с информация и съдействие за експертизи, включително и в чужбина“.

Само през миналата година в България са образувани близо 150 досъдебни производства и са иззети над 10 000 незаконно придобити предмета с културно-историческа стойност – монети, накити, оръжия, керамични съдове.  В резултат на осъществени десетки съвместни операции с партньорски служби от Сърбия, Унгария, Германия, Италия и много други, на България са върнати десетки хиляди движими културни ценности, голяма част от които са уникални произведения на античното изкуство. Общо 202 ценни метални предмета бяха върнати в страната след успешна съвместна операция с участието на Бавария през 2019 г.

Опит в национален план както за превенция и предотвратяване, така и за разкриване на престъпни действия срещу културното наследство представиха директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов и президентът на Полицията на Бавария проф. д-р Вилхелм Шмидбауер.

 

Мобилен екип на сектор „БДС“ - СДВР прие заявленията за подмяна на личните документи на служители на Държавната агенция за бежанците при МС

Екип на сектор „Български документи за самоличност” в СДВР обслужени на място с мобилна биометрична станция 34-ма служители в Държавната агенция за бежанците при МС. Чрез прилагане на тази услуга, за която от ДАБ бе подадена предварителна заявка, служителите бяха улеснени – обслужени на работното им място в работно време, спестено има бе чакането пред гишетата в столичната дирекция или пред паспортните служби в районните управления в София. Зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет Лиляна Станкова-Пройчева изрази благодарността си към организацията на МВР, в частност отдел „Български документи за самоличност“ при СДВР, за улеснението и спестеното време както за подчинените им, така и за агенцията.

От „Български документи за самоличност“ при СДВР напомнят, че за посещението на мобилен екип е необходимо да се подаде писмено искане до директора на СДВР, като се посочи лице за контакт и се изготви списък на желаещите да подменят личен документ - лична карта или паспорт. Важно е да се знае, че заявления за подмяна на лична карта могат да се подават и преди изтичането на срока на валидност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис и валидна биометрия, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg. По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново свидетелство със същата валидност.24 фев 2020

България има изключителен принос и дава пример за това как трябва да се защитава външната граница на ЕС

Оценката даде Йоахим Херман - държавен министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, който е на посещение в България по покана на министър Маринов

 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов проведе работна среща с Йоахим Херман - държавен министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, който е на посещение в България по покана на българския си колега. По време на разговорите двамата министри обсъдиха важни въпроси от европейския дневен ред и направиха преглед на двустранното сътрудничество.

„България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността на ЕС. Доброто и резултатно сътрудничество между двете страни допринася за общата европейска сигурност“, заяви след срещата министър Маринов. Той изрази удовлетворение от конструктивен разговор -  между двете държави няма открити въпроси по отношение на сигурността, а оперативното сътрудничество е на изключително високо ниво.

Българският вътрешен министър запозна баварския си колега с действията, които страната ни предприема за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и отбеляза приноса на Германия в тази област, включително с участие на германски полицаи в мисиите на Фронтекс, техническа помощ и обучителни дейности. В този контекст министър Маринов отново заяви подкрепата на България за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията, който да намери баланс между отговорност и солидарност предвид предизвикателствата, пред които се изправят държавите на първа линия.

„Българският принос за охрана на външната граница на ЕС е изключителен пример за това как трябва да бъдат защитавани границите на Съюза“, подчерта Държавният министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Той отбеляза много доброто сътрудничество във всички сфери на сигурността между България и Бавария, включително и на оперативно ниво.

В хода на разговорите бе обменена информация и за приоритетите в сферата на борбата с организираната престъпност, наркотрафика, контрабандата, трафика на хора и други области от взаимен интерес. Отбелязано бе и успешното взаимодействие на двете страни като координатори на приоритетна област „Сигурност“ на Дунавската стратегия за развитие на сътрудничеството в сферата на граничния контрол, борбата с тероризма, върховенството на закона. Отчетени бяха и конкретните резултати, които вече дава и съвместна дейност по противодействието на трафика на културно-исторически ценности - перспективна област за засилено сътрудничество, изведена по време на срещата между двамата министри в Мюнхен. Кръгла маса, посветена на тази тема, ще се състои по-късно днес в София, на която България и Бавария ще споделят опит в сферата. Акцент по време на срещата бе поставен и върху последователната подкрепа на България за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, която ще допринесе за по-голяма сигурност в региона.

В рамките на срещата министрите Маринов и Херман дискутираха и въпроса, свързан с новия коронавирус. Споделено бе становището, че са необходими навременни, ефективни и общи действия както на национално, така и на европейско ниво за ограничаване на разпространението на вируса в Европа. В този смисъл министър Маринов сподели, че на извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикано от министър-председателят Бойко Борисов, ще бъдат докладвани всички мерки от министерства и институции за подготовка на България за ефективно действие при наличие на застрашеност.

 

24 фев 2020

Криминалисти от Плевен задържаха трима за разпространение на порнографски материали

Полицейските действия са под ръководството и контрола на Окръжна прокуратура - Плевен

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен, съвместно със служители от ГДБОП са провели оперативно – издирвателни действия, в резултат на които са задържани трима мъже разпространение на порнографски материали. Изяснява се съпричастността и на други към престъпното деяние.
В хода на разследването било установено, всички, разпространявали в интернет пространството снимки със сексуално съдържание на млади момичета, са пълнолетни мъже, като един от тях осъждан за умишлено престъпление. Първоначално момичетата доброволно са предали снимки на трети лица, които без тяхно съгласие са осъществявали нерегламентиран достъп и са ги разпространявали в интернет профили и социални мрежи. Иззети са технически средства, както и материалните носители с порнографско съдържание. Назначени са експертизи. На тримата задържани е повдигнато обвинение и с решение на Окръжен съд – Плевен им е наложена постоянна мярка за задържане.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Плевен.

Резултатите от добрата координация по разследването бяха огласени на брифинг от директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, заместник окръжен прокурор Николай Пачевски и главен инспектор Живко Ламбов - ГДБОП.

 

 

24 фев 2020

Министър Маринов разговаря с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон

България може да послужи за пример с прагматичния си и работещ модел за управление на миграцията – е оценката на еврокомисаря

Министър Младен Маринов проведе среща с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон. Визитата е част от програмата на новоизбрания еврокомисар за посещения в държавите – членки на ЕС. По време на разговорите двамата обсъдиха бъдещето на европейската политика в областта на миграцията и убежището. Комисар Йохансон отбеляза, че България може да послужи за пример с прагматичния си и работещ модел за управление на миграцията и е необходим партньор в търсенето на общо европейско решение.
Министър Маринов изведе най-важните елементи, които следва да намерят място в новия Пакт по миграция и убежище, като засилено сътрудничество с третите страни, сигурни и защитени външни граници и създаване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на базата на точния баланс между солидарност и отговорност. 

 

24 фев 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 24 февруари 2020

София - област. Водач на лек автомобил, нарушил в пъти ограничението на скоростта, бе установен на входа на Златица. Драстичното нарушение е заснето от мобилна камера вчера в 11.35 часа на входа на града. Джип „Волво“ е засечен да се движи със 136 км/ч при въведено ограничение от 40 км/ч. На водача предстои съставяне на акт със санкция от 1200 лева и отнемане на свидетелството му за управление на МПС за срок от три месеца. Това е вторият случай на дръзко игнориране на скоростните режими, заснето на Подбалканския път от началото на годината. На 20 януари, на разклона за с. Чавдар, бе засечен лек автомобил „Ауди“, движещ се със 163 км/ч при въведено ограничение от 50 км/ч. На водача е съставен електронен фиш със санкция в размер на 1100 лева.

Петима души са задържани при полицейски акции за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. Около 18 часа на 21 февруари, в курорта Боровец, полицейски служители предприели проверка на двама мъже и две жени от София. Четиримата са задържани за срок до 24 часа, след като у единия от групата били открити и иззети четири ръчно свити цигари с канабис и парчета от розова таблетка екстази. По случая в РУ-Самоков е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 354А от НК.

По същото време, при идентична полицейска операция, служители на РУ- Костенец извършили личен обиск на 24-годишна жителка на Ихтиман. Криминално проявената и осъждана жена е задържана за срок до 24 часа, след като в дрехата й е открито пликче с бяла бучка, реагирала на амфетамин. По случая е регистрирана преписка.

Хасково. 25-годишен мъж, издирван от полицията за принуда /чл. 143 ал. 1 от НК/, e задържан вчера по досъдебно производство на Районна прокуратура-Димитровград. Мъжът бе търсен във връзка с подаден на 21 февруари сигнал за жител на града, принудил 15-годишна момиче да го последва, въпреки несъгласието на детето, като е употребил сила и я дръпнал за ръката. Девойката успяла да избяга към дома си, докато мъжът говорел по телефона си. На 23 февруари, след оперативно-издирвателни действия, полицейски служители го открили, докато се укривал в таванско помещение на жилищен блок в Димитровград. Той е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Установено, че е  издирван от април 2019 г. по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, водено от ГДБОП за лихварство. Разследването по досъдебното производство за принуда продължава. 

Варна. Млад мъж, посегнал на лекар е бил задържан в полицията след сигнал, получен към 21:40 часа на 21 февруари. Според съобщението, дежурен лекар в спешен център на болнично заведение в областния град бил нападнат по време на преглед от 31-годишен мъж от Русе, известен на МВР, който бил видимо неадекватно състояние след употреба на алкохол. Той отправил обиди и псувни към дежурния лекар и проявил и агресия като му нанесъл удар с глава. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани на прокурор от Районната прокуратура в града.

Бургас. На 21 февруари около 17.15 часа в РУ-Средец е съобщено за инцидент в с. Драка: 60-годишен от Средец и синът му, на 37 години, криминално проявен с адрес в созополското село Зидарово, и двамата в явно нетрезво състояние нанесли побой на 85-годишен от Драка. Реагиралите на  сигнала полицейски служители били посрещнати от сина с кирка. За да предотвратят агресивното и грубо поведение на мъжа, полицаите използвали при задържането му  физическа сила и белезници. След теста за употреба на алкохол, отчел значителния резултат над 3промила, криминално проявеният е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Сливен. Производство на наркотици е разкрито при операция на полицията в областния град. Акцията е осъществена от криминалисти от участък „Надежда“ и служители от Специализираните полицейски сили. При извършването на процесуално-следствени действия на адрес в града е иззет плик с кристалообразно вещество, реагирало при полевия тест на метамфетамин. Иззети са още електронна везна, вещества и предмети, необходими за производство на синтетичен наркотик. На място е установен 25-годишен от Сливен, който е отведен в районното управление и е задържан за 24 часа. За случая е уведомено Окръжна прокуратура-Сливен. Работата по случая продължава.

Двама са задържани в РУ-Нова Загора за причиняване на телесна повреда. На 22 февруари, около 19,20 часа, в полицията е получен сигнал за пострадал след сбиване 28-годишен мъж. Изяснено е, че малко по-рано, в село Съдиево, след възникнал скандал, 28-годишният бил ударен от двама мъже, на  19 и на  и 40-години, и получил травма на главата. Откаран е в болницата в Сливен за оказване на медицинска помощ, без опасност за живота.  Двамата са  отведени в РУ-Нова Загора и задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 

Монтана. Към 10,30 часа вчера в полицията е получен сигнал от управител в административна сграда на бивш завод, собственост на софийска фирма. Той  съобщил, че при посещение и обход установил счупено стъкло на прозорец и чул шум в сградата. На място незабавно е изпратен автопатрул на група за охрана на обществения ред при РУ Лом. При последващите заградителни действия, на втория етаж на сградата са установени и задържани двама местни криминално проявени, на 25 г. и 22 г., в момент на кражба на кабели от ел. инсталацията на сградата. Местопроизшествието е посетено от оперативно-следствена група на РУ Лом, извършен е оглед и е образувано бързо производство. Извършителите са задържан в РУ Лом за срок от 24 часа. Нанесените щети са в процес на изясняване. Работа по случая продължава РУ Лом.

Велико Търново. Наркотични вещества иззеха служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР–Велико Търново и РУ–Горна Оряховица. Вчера около 13 часа, в района на местността Дълга лъка е извършена проверка на лек автомобил «Сеат», управляван от 34-годишен мъж от с. Ресен. В автомобила е намерен плик с  около 15 грама вещество на бучки, което при полеви наркотест е реагирало на амфетамин. В хода на започнатото досъдебно производство е извършено претърсване в имот в селото, обитаван от мъжа, където са намерени и иззети 56 пликчета, съдържащи листна маса. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Същия ден, при специализирана полицейска операция в Лясковец е извършена проверка на лек автомобил, управляван от 19-годишен местен жител и пътник – негов връстник от Ловеч. В хода на проверката са намерени и иззети около 10 грама листна маса, реагирала при полеви наркотест на канабис, както и електронна везна и метална мелница. Двамата са задържани с полицейски мерки до 24 часа. Образувано е бързо производство. Работата по документиране на двата случая продължава.

Кюстендил. Вчера в полицията е получен сигнал за грабеж извършен край областния град от трима мъже – те нападнали 44-годишен софиянец и му отнели портмоне със 700 лв. Пострадалият е подал сигнал в полицията и при проведените незабавни издирвателни дейности извършителите са установени. Единият е от Дупница/19 г./, другият е от Кюстендил/34 г./, третият е непълнолетен кюстендилец. Пълнолетните са задържани с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

София. 19-годишен младеж е задържан в Седмо РУ за притежание на наркотици. На 13 февруари, около 16 часа, в кв. „Дървеница“ служители на Седмо Ру спрели за проверка младеж със съмнително поведение. При последвал личен обиск у него полицаите намерили и иззели плик с растителна маса – марихуана с тегло 54 грама. Младежът - на 19 години, от София, е задържан с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

Благоевград. На 22 февруари около 16:30 часа, в местността Горна Валта в землището на с. Балдево, община Гърмен, полицейски служители от РУ-Гоце Делчев извършили проверка на прилежащи постройки и сграда, обитавана от 64-годишен от селото. В имота е намерен и иззет чувал  с около 1,475 грама суха тревиста маса, реагирала на канабис. Мъжът задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Същия ден, към 15 часа, на ул.“Панаирски ливади“ в Гоце Делчев, служителите на реда от местното районно управление спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“ с 21-годишен водач от с. Господинци и 18-годишен пътник, от същото село. У 21-годишния е намерена и иззета около 29,85 грама тревиста маса, реагирала положително на канабис. Двамата са задържани за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Стара Загора. Служители на ОДМВР – Стара Загора разкриха кражба от склад на фирма в областния град, извършена на 17 февруари. Според информацията, от помещението били отнети различни и много на брой домакински уреди и кухненска посуда. Извършителите - четирима мъже на възраст между 25 и 42 години, всички от с. Градец, са установени и задържани за срок до 72 часа. На 20 февруари състав на Районния съд – Стара Загора им определи мярка за неотклонение "Задържане под стража". В резултат на проведените допълнителни оперативно-издирвателни действия е установено, че задържаните, в различни съучастия с още трима мъже, са извършили и други 4 взломни кражби в Стара Загора в периода от 23 декември до 10 февруари. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава.

Пазарджик. Мъж от септемврийското село Варвара е задържан от служители на РУ-Септември заради притежаване на наркотици. В събота вечерта, на улица в Белово автопатрул при РУ-Септември спрял за проверка лек автомобил „Ауди“ с 23-годишен водач от село Варвара. У него униформените открили плик със суха листна маса марихуана. Намерената дрога, малко над 13 грама, е иззета, а притежателят й задържан за срок от 24 часа. Спрямо него е образувано бързо производство.

Извършител на кражба е установен и задържан от пещерски криминалисти. В полицейското управление в Пещера бил получен сигнал от управител на фирма в родопския град, който съобщил за липсата на инструменти, собственост на фирмата. Местните криминалисти провели разследване и скоро установили, че автор на посегателството е 22-годишен пещерец.  Спрямо него е образувана преписка, която е докладвана на Районната прокуратура.

Алкохол без бандерол е иззет от частен дом във Велинград. Служители на РУ-Велинград извършили проверка в къщата, обитавана от възрастна велинградчанка и открили в имота й около 170 литра алкохол без бандерол в различни разфасовки. По случая се води полицейско производство.

Кърджали. Двама са задържани след скандал и сбиване в кв. „Възрожденци“ в областния град вчера около 12 часа. Между 31-годишна и 64-годишен избухнал спор, при който жената заплашила опонента си с джобно ножче. В отговор той нанесъл удар с лопата. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство.

34-годишен е бил настанен в болница, след като при скандал бил прободен в гърдите. По първоначални данни, около 19,30 часа на 22 февруари пострадалият и 52-годишен негов познат били в обща компания и се скарали. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл.129, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс и работата продължава разследващ полицай.

Смолян. Досъдебно производство е образувано след масово сбиване в Девин. За случая в полицията е съобщено на 22 февруари към 19:10 часа. Според сигнала, възникнало масово сбиване в махала на ул. „Освобождение“ в  Девин, в което участвали около 40 д. Трима мъже, предизвикали свадата, на 19, 29 и 32 години, съответно от Девин, от с. Борино и от с. Триград получили контузии, основно по главите. Оказана им е медицинска помощ, 32-годиншият е приет за лечение в болницата в Смолян. Тримата инициатори на сбиването са задържани за срок до 24 часа, след което са освободени. На всички участвали в хулиганската проява са съставени протоколи за предупреждение, а на 15 от тях са съставени и актове за установяване на административно нарушение за нарушаване на обществения ред. Причините , довели до случая са в процес на изясняване.  

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

24 фев 2020

Информационен бюлетин - 21 февруари 2020

Видин. Служители на РУ-Видин иззеха 0.500 кг барут от дома на криминално проявен мъж от Дунавци. Вчера, в хода на проведени процесуално-следствени действия, в частен имот полицаите открили три метални цилиндрични кутии с барут. 42-годишният обитател на адреса е привлечен в качеството му на обвиняем по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.339, ал.1 от НК. С постановление на Районна прокуратура – Видин той е задържан за срок до 72 часа и приведен в следствения арест. Работата на разследващия екип по случая продължава.

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и колегите им от РУ-Белоградчик задържаха извършители на кражба на кошери. На 20 февруари в 11 часа жител на Кула сигнализирал за откраднати 12 пчелни кошера от пчелин в землището на Димово. Разследващите извършили оглед на местопроизшествието, а в хода на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи следи“ събрали данни за съпричастността на двама видинчани към посегателството. Мъжете - на 54 и 56 години, били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В наследствен имот на 56-годишния, в село Жеглица, служителите на реда открили и иззели по надлежния ред откраднатите кошери. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 На 20 февруари 2020 г. в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване - престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс. Вчера, след получен сигнал от община Видин, в условията на неотложност полицейски служители извършили претърсване на работното място на касиер на гише в общинския информационен център във Видин. Иззети са документи, относими към разследваното престъпление. Според първоначалните данни, за неустановен към момента период от време през 2019 г., били присвоени парични средства от наеми, заплатени от наематели на общински жилища, с което е нанесена имотна вреда на община Видин. За случая е уведомена прокуратурата. Работата на разследващия екип продължава.

Плевен. Вчера 73 – годишна жена подала сигнал в РУ - Долна Митрополия за кражба на личните ѝ документи. Тъжителката обяснила, че вчера около 12 часа, когато се прибрала в дома си след пазаруване, че личната ѝ карта и дебитната ѝ карта с пин кода, са откраднати. По случая е образувано досъдебно производство. Незабавно е започнало разследване, в рамките на при което било засечено теглене от картата от банкомат в град Искър. В резултат на бързите оперативни действия криминалистите влезли в дирите на  извършителката на деянието -  35-годишна от село Староселци. Задържана е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Откраднатите документи са предадени доброволно. Работа по случая продължава.

Монтана. В рамките на проведени оперативни действия, вчера криминалисти предприели претърсване на имот с. Лехчево, обитаван от 40-годишен местен жител. Оттам те иззели: 62 силно корозирали метални предмета с неправилна форма, метална монета със сребрист цвят, с дупка, халка и символи, наподобяващи арабски знаци; 2 кръгли метални предмети, свързани един с друг, 2 керамични предмета, дървен гребен. Открити са още 12,55 грама канабис и саморъчно свита цигара канабис, 3 кг ситно налязан тютюн, поставени в 10 полиетиленови плика и 410 саморъчно свити цигари, без български акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6, чл.354а, ал. 3 и чл. 234 от НК. Работата по случая продължава.

София – област. Незаконно оръжие, боеприпаси и наркотици са иззети при полицейска акция в Самоков. В следобедните часове на вчерашния ден, при провеждане на полицейска операция срещу наркоразпространението, криминалисти от РУ- Самоков предприели проверка на двама местни жители, на 26 и 28 години. След като и у двамата било открито по едно топче суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, служителите на реда пристъпили към претърсване на адресите им. В дома на единия са открити и иззети незаконно притежаван боен пистолет, 81 патрона, както и около 2 кг суха зелена тревиста маса канабис. Мъжете са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Служители на ОДМВР- София установиха и задържаха издирван мъж от Костинброд, осъден в чужбина за участие в организирана престъпна трупа за измами. Служители на група „Издирване“ в ОДМВР- София засекли мъжа на 20 февруари на територията на столицата. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест с цел екстрадиция. 53- годишният е осъден на 4 години „лишаване от свобода“ за участие в организирана престъпна група за извършване на измами, включително и чрез проникване в компютърни системи за електронно банкиране, по френските закони, с мярка за неотклонение „задържане под стража“. За случая са уведомени компетентните органи и изготвени необходимите документи.

Пазарджик. Криминалисти задържаха 28 – годишна жена за източване на чужда дебитна карта. Сигналът подал 76 – годишен мъж в края на декември м.г., когато бил в имота си в село Семчиново и установил  липсата на портфейла си, в който имал документи, дебитните карти на него и съпругата му, заедно с ПИН-кодовете на тях. Няколко дни след това той установил, че от сметката му са изтеглени над 1000 лева от банкомати в Пещера и село Варвара, като покупка от магазин за промишлени стоки. В резултат на проведените оперативно – издивателни действия криминалистите от РУ-Септември, след близо едномесечно разследване, влезли в дирите на извършителя - 28-годишната жителка на село Семчиново. Задържана е с полицейска мярка за 24 часа и срещу нея е образувано полицейско производство. Работата по документиране на престъпната и дейност продължава.

При спецакция  бил задържан 21 – годишен мъж, откраднал документи и пари от микробус на куриерска фирма. Според сигнала, в края на миналата година, неизвестни  издебнали шофьор на микробуса,  собственост на фирма за куриерски услуги, паркиран до офиса в Белово. За броени секунди успели да откраднат оборота, както и раницата на водача на буса с лични документи и пари. В хода на предприетите оперативно – издирвателни действия 21 – годишният извършител на престъплението бил установен и задържан. Установено е, че в качеството си на служител в куриерската фирма той станал съучастник на негов познат, като го улеснил максимално при извършване на престъпното деяние. На мъжа му е повдигнато обвинение. Продължават оперативно-издирвателни действия по установяване и задържане и на другия извършител. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.   

Перник. Множество нелегално продавани стоки са иззети в рамките на акция, проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция. Полицаите проверили бутик за дрехи в Радомир, от където иззели близо 300 артикула различни стоки от световноизвестни марки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172 „б“, ал. 1 от НК и действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Перник.

Ямбол. 31 нарушения са установени вчера при специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на конвенционалната  престъпност, опазване на обществения ред и  незаконната миграция, проведена вчера на територията обслужвана от РУ-Eлхово. В акцията са участвали полицейски сили от РУ- Елхово и от Зонално жандармерийско управление - Бургас. Проверени са 100 души, 64 МПС, 3 зали за хазартни игри и 12 места за подслон. От контролните органи са съставени, 6 акта за различни по вид  административни нарушения и са наложени 26 глоби по фиш. В рамките на операцията полицейски служители са провели 12 срещи с кметове и кметски наместници на населени места, при които е отчетено доброто взаимодействие между полицията и представителите на местната власт и са обсъдени и допълнителни мерки за повишаване сигурността на гражданите.

 

 

        

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 фев 2020

Информационен бюлетин - 20 февруари 2020

София. Служители на Първо РУ са задържали над 1 кг наркотици в жилище в ж.к. „Студентски град“. На 13 януари полицейски служители спрели за проверка 28-годишен, у когото при извършения обиск открили  полиетиленова сгъвка с растителна маса, а след претърсване на обитаваната от него квартира - растителна маса, бяло прахообразно вещество и таблетки. Резултатът от направената експертна справка показала, че веществата са амфетамин – 941.40 грама, коноп – 111.41 грама и екстази - 11.81 грама. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За броени дни столични полицаи задържаха двама извършители на грабеж. Сигнал за престъпното деяние е подаден в полицията на 4 февруари от 25-годишен младеж, нападнат от двама непознати, които му отнели мобилен телефон. В резултат предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, служители на Първо РУ установили и задържали извършителите – на 22 и 28 години, известни на полицията, а вторият многократно осъждан. Инкриминираната вещ е намерена и иззета.  Задържаните са  привлечени като обвиняем по чл. 198 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на двамата е наложена марка „задържане под стража“.

Сливен. Полицейски инспектори от Териториална полиция при РУ-Сливен са задържали 34-годишен мъж, който е нарушил заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашното насилие. Заповедта е издадена на 18 февруари тази година от Районен съд-Сливен, с която му е наложена забрана да доближава жената, с която живее на семейни начала и детето й. Мъжът е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Търговище. Водач на автомобил е задържан за шофиране под въздействието на наркотични вещества, а спътникът му - за притежание на дрога. Снощи при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Алфа Ромео“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 34-годишен местен жител, е констатирано с драг тест, че мъжът се е качил зад волана след употреба на метамфетамин. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. В хода на проверката полицаите открили у 35-годишния му спътник около 0,33 грама  бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест дало характерната реакция на метамфетамин. Последвали процесуално-следствени действия и в жилището му, където са намерени и иззети още 0,7 г метамфетамин и 1,2 г марихуана. Наркотичните вещества са иззети по надлежния ред.  По двата случая са образувани случая досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК. Двамата са задържани в РУ-Търговище в рамките на 24-часовото полицейско задържане, а работата по документирането на случая продължава под надзора  на  прокуратурата.

Хасково. Досъдебно производство за телесна повреда е започнало в РУ-Димитровград. Предприети са активни процесуално – следствени действия за установяване на причината за травматични увреждания на 3-годишно момченце, както и за евентуалния извършител. Районна прокуратура – Димитровград наблюдава досъдебното производство. Вчера към 19 часа в полицията е постъпил сигнал от лекар на Детското отделение на МБАЛ-Димитровград. Обяснил, че малко по-рано детето било доведено от 23-годишната си майка. При медицинския преглед медиците установили, че то е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма. Като причина за травмите майката посочила скорошно падане на детето по стълбите на къщата им. Момченцето е преместено за лечение в пловдивска болница, където медицински екип продължава да се бори за живота му.  Уведомени са социалните служби.

Ямбол. 40-годишен ямболия е задържан за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди. Вчера около 11 часа в оперативна дежурна част на ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал, че близо до търговски обект в жилищен комплекс има паднал човек с видими следи от насилие. Пострадалият – 65-годишен мъж, е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, настанен за лечение с различни контузни рани, без опасност за живота. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирватени  действия е изяснено, че мъжът е бил нападнат и бит от 40-годишен местен жител. Нападателят е установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Събраните материали по случая са докладвани своевременно в районната прокуратура. Днес, в хода на разследването на 40-годишния мъж е  повдигнато обвинение за престъпление по чл. чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и с прокурорско постановление  е задържан за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението  прокуратурата.

Кърджали. Трима са задържани с наркотици в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността вчера. Хероин е бил намерен при проверка на 33-годишен около 12.30 часа вчера в областния град. Видът на иззетата дрога е определен с наркополеви тест. Същият вид наркотик, но на таблетки, бил намерен и у 19-годишен, проверен във вилната зона на областния град около 21.30 часа. Петте хапчета реагирали на хероин при извършено тестване. Суха листна маса е иззета от 20-годишен при извършено му проверка около 13.30 часа в Кърджали. Наркотичните вещества са на съхранение в полицейското управление, а притежателите им са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл.354а, ал. 3, т.1 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Трима са задържани за притежание на наркотични вещества през изминалото денонощие. Вчера, по време на полицейска акция по противодействие на наркоразпространението , екип от криминалисти на РУ-Септември извършили претърсване в къща в село Ковачево, обитавана от двама мъже  - на 28 и 25 години. В хода на процесуално-следствените действия в имота са открити 7 полиетиленови пликчета със суха листна маса от глави и съцветия - марихуана с общо тегло от близо 67 грама.  На една от улиците в Пазарджик колегите им от полицейското управление в областния град засекли 17-годишен младеж, от когото са иззети три полиетиленови топчета с неголямо количество марихуана. И тримата са задържани в арестите на полицейските управления в Септември и Пазарджик. Срещу тях са образувани бързи производства, работата по документирането на случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

Разград.  Бързо производство за нанасяне на средна телесна повреда е образувано по сигнал за агресия между деца в училище. По първоначални данни, тази сутрин към 7.30 часа в класна стая на гимназия в град Лозница възниква разправия между две 14-годишни момчета и две момичета – сестри на 15 и на 17 години. При последвалото сбиване едно от момчетата ритнало в областта на стомаха по-малката от сестрите, която незабавно е транспортирана в МБАЛ-Разград - оказана й медицинска помощ, след което  е освободена за домашно лечение. Непълнолетните участници са разпитани от разследващ полицай в присъствие на инспектор Детска педагогическа стая. Случаят е докладван на окръжния и на районния прокурор.

ГДПБЗН. В резултат на предприети бързи действия екипи на пожарната в Смолян потушиха пожар, възникнал тази нощ в хотел в Пампорово. Сигнал за горящата покривна конструкция бил подаден в 00.13 часа на тел.112. Незабавно пристигналите огнеборци, заедно с полицейските екипи и служители на хотела, успели да евакуират 400 гости на хотела, за кратко време били потушени и пламъците, унищожили около 70 кв. м. от покрива. Извършен е оглед на място, по първоначални данни огънят е тръгнал от омаслена аспирация на ресторанта.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 фев 2020

Информационен бюлетин - 19 февруари 2020


Перник.
При мащабна акция в Радомир е задържан криминално проявен за притежание и разпространение на наркотични вещества. Иззети са над 100 грама марихуана и амфетамин. Полицейските действия са осъществени вчера под наблюдението на прокуратурата. В рамките на започнато досъдебно производство е задържан 46-годишен местен жител. При претърсване на жилището му са намерени и иззети: 77 пакетчета, съдържащи суха зелена листна маса с тегло над 44 грама; плик с около 40 г суха зелена листна маса; 34 прозрачни пликчета, съдържащи бяло кристално вещество с тегло около 20 грама и електронна везна. Направените полеви тестове показали, че веществата реагират на марихуана и амфетамин. Задържаният мъж е осъждан за кражба на моторно превозно средство, унищожаване и повреждане, управление на автомобил в нетрезво състояние и без свидетелство и за прокарване на фалшиви парични знаци. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Перник.

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент в столицата. Снощи около 23.00 часа в полицията е получен сигнал за възникнал бой между около 20 мъже в кв. „Христо Ботев“ . По първоначални данни трима са пострадали от побоя, откарани са в болница. В резултат на предприетите незабавни полицейски действия конфликтът е прекратен, задържани са двама от участниците, единият от които също е с нараняване  -  фрактура на два пръста на ръката.  Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата, в рамките му  ще се изясняват всички обстоятелства, довели до инцидента.

Сливен.
За по-малко от час криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на грабеж . В 1 часа тази нощ е получен сигнал за нападнати и заплашени с нож две 19-годишни момчета. Пред служителите на реда те обяснили, че около 23.20 часа снощи, на ул. „Асеновска” в град Сливен, докато са се прибирал към домовете си, непознат мъж ги е заплашил с нож, отнел им е сумата от 40 лева, след което  е избягал в неизвестна посока. В резултат на предприетите незабавни действия 40 минути след получаване на сигнала извършителят  - 30-годишен местен жител, бил установен и задържан. Той  е с богато криминално досие и вече осъждан. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен.    

Благоевград. За броени часове полицейски служители на РУ-Петрич установиха и задържаха двама извършители на грабеж. Незабавните оперативни действия са предприети по сигнал, получен вчера в РУ-Петрич -  към 2.05 часа двама младежи, ползвали услугата на таксиметров автомобил, нанесли побой над 67-годишния водач и му отнели мобилен телефон. В резултат на предприетите незабавни действия извършителите – на 17 години, са задържани. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на РП-Петрич.

Бургас. Вчера служители от РУ-Созопол предприели проверка в района на ж.к. «Миньорски блокове» в с. Атия. При обиск на 38-годишен постоянно пребиваващ у нас украински гражданин, те намерили плик със суха зелена тревна маса марихуана, с тегло около 40 грама. Украинецът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство. В полицейския арест попаднали и 28-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия и 26-годишната му приятелка.При претърсване на жилището им в Слънчев бряг, служители на Пето РУ-Бургас намерили и иззели две електронни теглилки, кутийки с бяло кристалообразно вещество /метамфетамин/, две пликчета с марихуана. Работата по цялостното документиране на престъпната дейност на бургазлиите продължават служители на Пето РУ–Бургас, под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. Служители от РУ–Гулянци задържаха извършител на множество кражби на територията на село Гиген. Действията са предприети след подаден сигнал, че от 2 до 18 февруари, в къща в селото били разбити три врати и отнети различни вещи и проводници. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Извършен е оглед на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.3 от НК. След проведени полицейски действия е установен извършителят – 52-годишен от областния град. В рамките на разследването е констатирано, че той е съпричастен и към други престъпления - 10 кражби на различно имущество от частни домове в селото Гиген,за които той е направил признания и описал механизма. Привлечен е в качеството му на обвиняем и е приведен в Следствения арест - Плевен. Част от инкриминираните вещи са намерени и са на съхранение в полицията. Продължава работата по документиране на престъпната му дейност.

Кърджали.  Неистински лична карта, свидетелство за правоуправление на МПС и паспорт са открити у 35-годишен мъж, който бил проверен вчера около 19.30 часа в областния град в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността. Документите са иззети, мъжът е задържан в РУ-Кърджали за срок до 24 часа. Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ продължава работата по образуваното досъдебно производство по чл.308 от НК, под наблюдението на прокуратурата.

53-годишен представил образец за трудов стаж с вписани неверни данни в него. Досъдебно производство по чл.316 във връзка с чл.308 от Наказателния кодекс е образувано в РУ-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай продължават документирането на случая.

Незаконен превоз на 300 кг месо e засечен вчера от полицаи от РУ-Кърджали при специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Около 15.30 часа на КПП „Чилик“ за проверка бил спрян лек автомобил „Опел“. В колата били открити 300 кг месо с неустановен произход, собственост на 50-годишен пътник. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните съставили акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Месото е иззето с протокол. 

Монтана. 51-годишен ломски жител е задържан вчера след като не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 78-годишна жителка и връчена му лично преди седмица. Вчера сутринта на ул. "Вакумна фабрика" в Лом той влязъл в саморазправа с жената, независимо от издадената му забрана да доближава жилището и местата за социалните й контакти на разстояние по-малко от 20 метра. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа в ареста на РУ Лом. По случая са разпитани свидетели и е образувано бързо полицейско производство по чл.296 ал.1 НК.

Сливен. Близо 170 спортни артикула с лого на световни марки са иззети при акция за противодействие на нерегламентирана търговия с продукти, обект на интелектуалното право. В рамките на операцията на Икономическа полиция за разпространение на стоки с търговски марки, обект на авторско право в Сливен са проверени търговски обекти, сергии и други места за продажба. От обект на ул. “Булаир“ са иззети 169 спортни артикула, обозначени с марки на световни брандове. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Вчера към 16.30 часа в с. Минерални бани, автопатрул от участъка спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес“, шофиран от 46-годишен мъж от Кърджали. Полицаите зебелязали, че спътникът му пътувал без да е сложил обезопасителния колан. При справка станало ясно, че шофьорът е санкциониран за техническа неизправност на колата, имал и неплатени глоби. Докато проверяващите предприели действия по съставяне на санкциите, водачът им предложил две банкноти от по 10 лева, за да „забравят за нарушенията“. Веднага е извикан разследващ полицай и е образувано бързо производство. На 45-годишният са съставени актове за двете му провинения, а на пътника – фиш.

Трима са задържани в полицейския арест за държане на дрога. Вчера около 11 часа, на улица „Дунав“, служители от „Териториална полиция“ на РУ-Хасково спрели за проверка 37-годишен мъж, у когото намерили бурканче с грам марихуана. На същата улица бил засечен и 36-годишен мъж от Кърджали, качил се на мотор след употреба на кокаин. От него са иззети 10 грама марихуана При последвало претърсване в обитаваното от мъжа жилище  полицаите открили торба с 22 плика с марихуана и с бяло кристално вещество, бучка от същото кристално вещество и 2 електронни везни.

Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха 48-годишен мъж, автор на кражби от две жилища в село Новосел, една от които извършена на 16 февруари - тогава неизвестен измъкнал  три телевизора от частен дом в селото. По данни на 30-годишния собственик на имота, в къщата, след счупване на стъкло на прозорец е проникнато в периода 1 февруари до 16 февруари. За извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство. В друг случай собственик на имот съобщил за кражба на моторен трион и винтоверт.  Проведените действия за установяване на извършителя дали резултат. Извършени са проверки на няколко адреса в селото. В една от къщите, обитавана от 48-годишен местен жител криминалисти намерили част от откраднатите вещи. В съседен необитаем имот били открити още вещи. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП- Шумен. Работата по документиране на образуваните производства продължава.

Благоевград. Около 8.15 часа вчера във Второ РУ-Благоевград е съобщено за възникнала физическа саморазправа между двама мъже, на 74 и 34 години, и двамата от гр. Симитли. Пристигналите на място полицейски служители установили, че след скандал в къща в града, 75-годишният е нападнал опонента си, в резултат на което пострадалият е с фрактура на черепа. Извършителят е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. Вчера при проверка на мотоциклет „Кавазаки“, представен за първоначална регистрация, служители на сектор „Пътна полиция“ – Кюстендил установили, че моторът е обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система. Превозното средство е иззето с протокол за доброволно предаване, по случая е образувана преписка в ОДМВР – Кюстендил.

ОДМВР-София. Столичанин е задържан за незаконна обмяна на валута в курорта Боровец. Около 13.50 часа вчера, в хода на полицейска операция, служители на полицейския участък в Боровец засекли столичанина, който предлагал на чуждестранните туристи обмяна на валута на висок курс. Минути преди задържането му 59- годишният мъж обменил във фоайето на хотел 100 британски лири, които предал впоследствие на служителите на реда. По случая в РУ- Самоков е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 252 от НК.

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 фев 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019