МВР

Пресцентър

 

МВР и прокуратурата: Имаме воля да преустановим схемите за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК решения и да минимизираме щетите

Заместник главният прокурор Гешев и главният секретар на МВР Иванов оповестиха информация по образувани преписки и досъдебни производства във връзка с неправомерно получаване на инвалидни пенсии и свързани с това социални услуги

 

След извършен анализ преди около месец, бяха събрани почти всички производства от последните 4-5 години, касаещи получаването на инвалидни пенсии с неистински документи и свързаните с това различни престъпления – съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че този анализ е възложен от министър-председателят Бойко Борисов на Министерството на вътрешните работи и респективно от главния прокурор Цацаров на прокуратурата.

„В хода на работата, осъществена в тясно взаимодействие между представители на МВР, прокуратурата и НОИ, е установено че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии в областта: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – почти 20%. В резултат, с участието на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои региони. Предстои подробен анализ на цялата събрана документация и в близките няколко дни се очаква повдигане на обвинения. Такава дейност ще бъде извършена и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски“, подчерта Гешев. По думите му, около 70 % от стотиците разпитани през последните две седмици хора, не знаят от какво са болни, какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са хоспитализирани и т.н. Реалният резултат е, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани. В този смисъл заместник главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1.7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях. Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов даде подробности за действията, извършени в цялата страна: Заедно с колегите от ГД „Национална полиция“ изискахме информация от Националния осигурителен институт и направихме анализ на данните от няколкото града с най-висок процент на инвалидни пенсии. В екипите участваха служители от икономическа полиция към ГДНП, представители на районните и окръжни прокуратури и колегите от секторите „Икономическа полиция“ към ОДМВР. На базата на извършените проверки и снети сведения от над 200 души е направено обосновано предположение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха намерени и иззети огромен брой книжа - празни бланки на ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани, лични и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са почти еднакви. „Това е само началото, правим анализ на всички стари случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в рамките на последния месец, има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, за да преустановим схемите, които генерират доста сериозен финансов ресурс, и да минимизираме щетите, за да бъдат насочени средствата към хората, които наистина се нуждаят от тях“, подчерта главен комисар Иванов.

Благодарност към МВР и прокуратурата за ангажирането с проблема отправи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение - и като брой, и като разход - имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. В периода от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 000 души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и на населението като цяло.

21 яну 2019

СДВР издирва извършители на грабеж

Оперативно-издирвателни действия за установяване и задържане на извършители на грабеж са предприети от столичните криминалисти. В ранните часове на днешния ден е получен сигнал за инцидент на паркинг в района на ул.  „Луи Айер”, а минути по-късно - за извършен грабеж и пострадал мъж. На място веднага били насочени полицейски екипи, които  установили, че на паркинга  са блъснати и увредени седем автомобила. Според обясненията на мъжа, докато чакал в колата приятелката си, забелязал приближаването на четирима непознати, потеглил рязко, но  бил настигнат от тях, бит и ограбен - отнети са му мобилният телефон и наличните пари.  
Той е тестван за наличие  на алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни.  Заради нанесените материални щети по паркираните коли спрямо него е взето отношение по Закона за движение по пътищата.
Във връзка с извършения грабеж е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

20 яну 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 януари 2019 г.

Видин. Късно снощи, в полицейския арест за срок до 24 часа е задържан 31-годишен жител на Димово за извършено тежко криминално престъпление в градчето. По случая е образувано досъдебно производство по чл.115 от НК. Полицейските действия по разследването започнали на 18 януари след получен сигнал в 16.15 часа на тел.112 - жителка на Димово съобщила, че 60-годишният й зет не е излизал от дома си. Пристигналите на адреса полицаи открили безжизненото тяло на мъжа в една от стаите на къщата, с видими следи от наранявания. На следващия ден първоначалните съмнения за насилствена смърт са потвърдени. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Белоградчик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин и криминалисти от ГДНП-МВР събрали достатъчно данни за съпричастност към престъплението на 31-годишния – познат на жертвата. Изяснено било, че престъпното деяние е извършено след употреба на алкохол в дома на 60-годишния. Работата по разследването продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Видин.

На 19 януари служители на РУ-Белоградчик извършили претърсване в частен имот в с. Острокапци. Там униформените открили и иззели две пушки и множество боеприпаси – 103 патрона, различен калибър. 45-годишният обитател на имота е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата на разследващите по случая продължава.

Общо 2.680 кг нарязан тютюн и 8140 къса цигари иззели служителите на реда в хода на проведена специализирана полицейска операция. Униформените извършили проверки на два адреса в Белоградчик, един - във Видин и един - в с. Пешаково. По случаите са образувани едно досъдебно производство и три преписки. 

На 18 януари в 22.30 часа на тел.112 постъпил сигнал за сбиване между двама братя в село Тошевци. Пристигналите на мястото полицейски служители изяснили, че между двамата мъже – на 64 и 73 години, възникнал скандал и последвало сбиване. 64-годишният нанесъл два удара с нож – в лявата и дясната ръка, на своя брат-опонент. Пострадалият бил транспортиран във видинската болница и след оказана медицинска помощ освободен за домашно лечение, без опасност за живота. Авторът на деянието е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая работят служители на РУ-Кула.

Кюстендил. Криминалисти на областната дирекция работят по установяването на всички обстоятелства около кражба от аптека. Сигналът е подаден тази сутрин, по данни на управителя от обекта са откраднали пари, лекарства, медикаменти и апарати. Извършен е оглед на място, според първоначалните данни престъплението е извършено след взломяване на входна алуминиева врата на аптеката. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 и т.4 във вр. с чл.194, ал.1 от НК, в рамките на което е предприето разследване, под ръководството на прокуратурата.

Благоевград. Младеж от Сандански е задържан заради притежаване на наркотични вещества. Полицейски служители от районното управление проверили жилище, обитавано от 24-годишен от града и открили в дома му  7,8 грама суха, тревиста маса, реагирала на канабис. Младият мъж е  задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Около 17.30 часа вчера, в РУ-Гоце Делчев е получен сигнал за възникнал скандал в жилище в града и ранен в крака 40-годишен мъж. На пострадалия е оказана медицинска помощ, той е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работата за установяване на извършителя на деянието.

Бургас. Установени са двама мъже, извършили кражба от строителен обект в Созопол на 17 януари. След сигнала за липсата на хюнебеци и дървен материал от обект в местността Буджака, полицаите от местното районно управление предприели бързи действия и установени извършителите – 55- годишен криминално проявен от Радомир и 60-годишен созополчанин, които признали за стореното. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети от пункт за изкупуване на черни и цветни метали в с. Равадиново. Работата по случая продължават служители на Районно управление – Созопол.

Бързо полицейско производство е образувано спрямо 41-годишен бургазлия, опитал да открадне велосипед. Късно вечерта на 19 януари, 28-годишен обитател в блок в ж.к. «Изгрев» чул шум на междустълбищната площадка и забелязал непознат мъж, който срязал металната верига на вързан велосипед и го откраднал. Младежът последвал непознатия, задържал го и алармирал полицейските служители от Пето РУ–Бургас. 41-годишният, криминално проявен бургазлия направил самопризнания, велосипедът е открит във входа на блока.

Шумен. 197 килограма тютюн без бандерол са иззети вчера след извършена проверка на лек автомобил Мерцедес „ А 170“ с благоевградска регистрация на пътя Шумен - Бургас, след  Смядово. Акцизната стока, разпределена в чували, била открита от  полицейски служители в багажника на автомобила, ползван от 48-годишен благоевградчанин. Той и двамата му спътници, на 48 и 54 г., от Благоевград, били задържани в полицейското управление във Велики Преслав. Образувано досъдебно производство по чл. 234 ал. 1 от НК / държане на акцизни стоки без бандерол/.

Пловдив. Жителка на пловдивския квартал „Столипиново“ е задържана за контрабанда с акцизни стоки. При специализирана операция за пресичане на незаконната дейност в петък полицаи от Шесто РУ претърсили жилищна постройка, обитавана от 49-годишна жена. Там били открити и иззети над 3000 ръчно направени цигари и 7 килограма тютюн без български бандерол. Извършителката е задържана за едно денонощие. Срещу нея е образувано бързо производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Микробус, натоварен с 4 кубика краден дървен материал, бе засечен  в петък край село Дълго поле. При проверката хисарски полицаи установили, че 49-годишният шофьор превозва дървесина от рода на акацията без да има необходимите разрешителни документи. С полицейска заповед мъжът е задържан за срок до 24 часа, образувано е бързо производство по чл. 235, ал.1 от НК.

Около 20.30 часа в петък служители на РУ – Стамболийски реагирали на сигнал за агресивен посетител в заведение в село Цалапица. На място бил задържан 33-годишен мъж във видимо нетрезво състояние, който с брадва бил счупил една от масите.  Нарушителят на обществения ред бил изведен навън без да има пострадали хора и нанесени сериозни материални щети. Срещу него е образувано бързо производство за хулиганска проява. Уведомена е районната прокуратура.

Хасково. Цигари и тютюн без бандерол са иззели през почивните дни полицаи от Хасково и Димитровград. 12 110 къса безакцизни папироси и 2,4 кг нарязан тютюн са конфискувани при проверки на домове и автомобил през изминалите два дена. Тютюневите изделия са предадени с протоколи от собствениците, съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Трима мъже от с. Мустрак са задържани в ареста. На 19 януари, към 9.30 часа на тел.112 позвънил млад мъж, който съобщил, че в дома, в който живее с 29-годишната си приятелка, са нахлули нейни роднини - баща й, брат й и племенникът й, съответно на 60 г., 36 г. и 14 г. Заради стар спор между тях започнала разпра, мъжете счупили прозорец на къщата и ударили с дървен кол задната врата на БМВ, собственост на тъжителя. Посегнали и на младата жена, като й нанесли удари, причинили й охлузни рани по тялото. Тя е прегледана и освободена за домашно лечение. След подадения сигнал, тримата нападатели са задържани до 24 часа по чл.216 ал.1 от НК.

Сливен. Криминалисти от РУ-Котел върнаха парите и златото на 72-годишна жена, станала жертва на телефонна измама. Полицейските служители започнали работа по случая на 18 януари, след получен сигнал за измамена възрастна жена от Котел, която била заблудена, че помага на полицията за залавянето на телефонни измамници и предала 2000 лева и златни накити. В резултат на проведените неотложни оперативно-издирвателни действия, по „горещи“ следи били задържани двама мъже – 50-годишен от Котел и 33-годишен от Елена, у които са намерени парите и накитите, взети от  възрастната жена. Двамата са отведени в РУ-Котел. Работата по документирането на престъпната им дейност продължава.

Криминалисти от РУ-Сливен задържаха извършители на грабеж в кв.„Стоян Заимов“. На 16 януари, две непълнолетни момчета, на 15 и 17 години от кв. „Надежда“  нападнали 44-годишна и след употреба на сила и заплахи, отнели дамската й чанта. След незабавни действия, полицейските служители установили и задържали момчетата. Те признали за стореното и  при обиск, у тях били намерени откраднатите вещи. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. На извършителите е наложена постоянна мярка  „задържане под стража“.

За броени часове криминалисти на РУ-Сливен задържаха 25-годишен мъж, направил опит за грабеж. Полицейските служители започнали работа по случая сутринта на 18 януари, след подаден сигнал от 32-годишна жена, че непознат опитал да отнеме дамската й чанта със сила и заплахи. Тя оказала съпротива и мъжът избягал. Полицаите реагирали незабавно и след няколко часа извършителят - 25-годишен от областния град, криминално проявен за кражби, е задържан за 24 часа. По случая е образувано  досъдебно производство.    

На 19 януари, около 15.40 часа, полицейски служители на участък „Надежда“  предприели действия по овладяване на конфликт между съседи на улица „Бачо Киро“ в квартала. На място полицейските служители задържали 24-годишен мъж, отправял обиди и заплахи към полицейските служители и опитал да ги нападне с ръчно изработена сабя. Той бил тестван за употреба на наркотични вещества, като пробата отчела положителен резултат за метамфетамин. Първоначално е задържан за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Сливен и с прокурорско разпореждане мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

Смолян. Полицаи от РУ – Чепеларе разкриха и задържаха младеж, нанесъл щети на девет автомобила и друго имущество. Криминалисти от РУ – Чепеларе предприели незабавни оперативно-издирвателни дейности за разкриване на извършител на множество увреждания. Общо 10 сигнала постъпили в полицията в неделния ден за нанесени щети на автомобили и друго имущество на улиците “Васил Гаджуров“, “Орфей“ и “Катя Ванчева“ в града – счупени били странични огледала за обратно виждане на девет автомобила, различни марки, както и дисплей на кафе машина и решетка и перка на климатик. В резултат на бързите полицейски действия, още същия ден бил установен и задържан извършителят – 20-годишен от Чепеларе. Изяснено било, че той извършил поврежданията под въздействието на голямо количество алкохол. Младежът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Монтана. Към 0.35 часа вчера, в РУ-Лом жител на града подал сигнал, че 21-годишен е влязъл в дома на жена на същата възраст, с която преди време е живял на семейни начала. В нейно присъствие и против волята й 21-годишният взел 3-месечния й син, чийто биологичен баща е, без да го е припознал, след което напуснал жилището. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия броени часове по-късно детето и бащата са открити в гр. Козлодуй. Детето, в добро физическо и психическо здраве, е върнато на майката. За случая е уведомен Отдела за закрила на децата. Бащата е задържан за срок до 24 часа в РУ-Лом. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 142, ал 2, т. 3 във вр. с ал. 1 от НК.

ОДМВР-София. Шест нови случая на незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа са разкрити на територията на Софийска област. В резултат на активните съвместни мерки за противодействие на незаконните действия по мрежата, водещи до незаплащане на консумираната електроенергия, предприети от ОДМВР-София и електроразпределителното дружество, от началото на месеца са образувани общо 14 досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 234В от НК. Последните шест случая на нерегламентирано присъединяване са констатирани в края на миналата седмица. Три от тях са извършени в имотите на частни абонати в Ботевград и един в правешкото село Разлив. Разследването по четирите досъдебни производства продължава под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград. Последните два случая са от съботния ден, когато при съвместни проверки на служители на РУ-Самоков и енергодружеството са разкрити манипулирани измервателни уреди в трафопост високо напрежение, захранващ с електрическа енергия две вилни селища в курорта Боровец, като по този начин консумираната електроенергия е била отчитана съответно с 80 и 84% по- малко. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура в Самоков. Районните управления към ОДМВР-София и дружеството продължават съвместните си действия за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата, с цел гарантиране сигурността на електрозахранването за гражданите в региона.

19-годишен криминално проявен е задържан за палеж в с. Новачене. Около 0.30 часа вчера в РУ- Ботевград постъпил сигнал за горящ автомобил в с. Новачене. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и огнеборци. Установено е, че е изгорял лек автомобил „Опел Корса“, ползван от жител на селото. След проведени незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите разкрили автора на престъплението - 19- годишен местен жител. Криминално проявеният и осъждан извършител е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 330, ал.1 т НК. Действията по пълното му документиране продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Русе. Полицията изяснява причините за пожар, възникнал в Русе и засегнал два автомобила. Вчера, в 10.32 часа, във Второ РУ постъпил сигнал от тел. 112 за горяща кола, паркирана на улица в русенския квартал „Здравец“. Пожарът бързо бил потушен от екип на РДПБЗН-Русе, последвал и оглед от дежурна оперативна група на полицията. Установено е, че е възникнало запалване в лек автомобил "Опел Вектра" без регистрационни табели, собственост на мъж от Русе, като горенето е засегнало частично и паркиран от дясната страна до лекия автомобил пътнически бус "Форд Транзит", също без регистрационни табели, собственост на друг русенец. По случая е образувано дознание по чл. 330 от НК. Причините за инцидента се разследват.      

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 яну 2019

Информационен бюлетин - 18 януари 2019

Пловдив. Деветима са заловени при специализирани полицейски операции срещу наркоразпространението, проведени през седмицата на територията на Пловдив. На адрес в централната градска част служители от отдел „Криминална полиция“ задържали в момент на наркосделка трима мъже на 22, 28 и 33 години, от които иззели близо 260 грама марихуана, две елктронни везни и мобилни телефони. В квартал „Столипиново“ екипи на Шесто РУ засекли 50-годишен криминално проявен и осъждан да пренася 21 пакетчета с марихуана, а 31-годишен се бил сдобил с две разфасовки хероин. Други четирима притежатели на дрога са установени от служители на Трето РУ. В лекия автомобил „БМВ“ на задържан 25-годишен дрогиран водач от Варна униформените открили 58 грама марихуана.  11 грама от същия наркотик, 37 грама амфетамин и две електронни везни иззели от жилището на 29-годишен пловдивчанин, а от две 17-годишни момчета – общо шест пакетчета суха зелена листна маса. По случаите са образувани полицейски производство, уведомена е прокуратурата. На всички извършители е наложена 24-часова мярка за неотклонение.  

Стара Загора
. 21 – годишен мъж е задържан за притежание на наркотични вещества. В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на наркопритежанието и разпространението на дрога криминалистите спрели за проверка младия старозагорец и открили у него близо 6 г марихуана. Последвало претърсване и в дома му, където попаднали на смес от тютюн и марихуана, 2,43 грама. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК. Работата по документиране на престъпната дейност на задържания продължава.

Кюстендил. Други двама са задържани вчера за същото провинение и на територията на Кюстендилска област. Единият -19-годишен, бил обискиран на улица в Кюстендил и от него униформените иззели  7 хапчета, които при направения полеви наркотест реагирали на MMS opiat. Друг 23 – годишен от село Яхиново бил задържан в ареста РУ – Дупница, след като при проверка в него били намерени две опаковки канабис. По случаите са образувано досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

Добрич. Криминалисти работят по изясняване на всички обстоятелства, свързани с възникнал скандал между двама мъже и довел до нанасяне на сериозни травми. Вчера към 17.10 часа в полицията бил получен сигнал за разпра пред частен дом в с. Дончево, прераснал в сбиване между 67-годишен местен жители и 59 – годишен от Добрич. Пристигналият на място полицейски екип заварил пострадалите, които са откарани в болница. Според информация от заведението единият от тях е с мозъчно  черепна травма и лекарите продължават да се борят за живота му. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава.

София. Столични полицаи задържаха трима за притежание на наркотици. На 16 януари, около 23.50 часа, в района на ул. „Алабин“ и бул. „Христо Ботев“ столични полицаи спрели за проверка мъж със съмнително поведение. След установяване на самоличността му - 31- годишен, криминално проявен,  от Мърчаево, е предприет и обиск, при който у него е намерена и иззета марихуана с тегло 5.89 грама. Няколко часа по - рано, около 19.30 часа на бул. „Княгиня Мария Луиза“ служители на Второ РУ проверили 22- годишен от Монтана, у когото открили полиетиленова сгъвка с 0.59 грама коноп. На 11 януари, около 2 часа на ул. „Позитано“ полицаи от Първо РУ спрели за проверка  23-годишен столичанин и иззели от него  коноп с тегло 0.34 грама. Тримата са задържани с полицейски мерки за 24 часа. Материалите по образуваните бързи производства са изпратени в Софийска районна прокуратура.

Плевен. Вчера на улица "Даскал Димо" в града бил спрян за проверка 29-годишен плевенчанин. У него полицаите открили ел. везна, светло синьо хартиено пакетче, съдържащо бяло кристално вещество.  Непосредствено до мъжа било намерено и друго пликче със същото вещество. Местопроизшествието е посетено от разследващ полицай и експерт. Извършен е оглед. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза на веществото. 29-годишният е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Уведомена е прокуратурата, работа по случая продължава.

На територията на Плевен е проведена специализирана операция за предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения, насочени срещу трафика на нелегални стоки и разпространението на фалшиви и контрабандни стоки. В акцията са участвали служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  и експерти на патентно ведомство. В склад, стопанисван от 52-годишна плевенчанка, проверяващите открили и иззели общо 234 артикула спортни стоки, носещи запазени търговски марки, които се предлагат за продажба без съгласието на притежателя на изключителното право - престъпление по чл. 172 „б“ от НК. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.172 б от НК, уведомена е прокуратурата. Работата по досъдебното производство продължава.

София – област. Два тона нередовно дизелово гориво и 40 кг безакцизен тютюн са иззели служители на РУ- Костинброд и РУ- Самоков. При други  полицейски операции, проведени вчера на територията на Софийска област, са установени  два случая на незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа, както и нарушения във фирмена документация; иззета е незаконно добита дървесина. В хода на специализирана полицейска операция, проведена през вчерашния ден на територията на РУ- Костинброд, от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София и Агенция „Митници“ е извършена съвместна проверка на обект в Костинброд, стопанисван от криминално проявен местен жител. Установено е неправомерно съхранение на 2000 литра дизелово гориво, разпределено в пластмасови съдове, за което управителят не представил необходимите документи. Горивото е иззето от митническите инспектори, а случаят е докладван в районната прокуратура. По случая е регистрирана преписка. 40 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол бе иззет при друга полицейска операция, проведена от служители на РУ- Самоков. Нередовната акцизна стока е открита при проверка на лек автомобил „Опел Зафира“. За срок до 24 часа е задържана 63- годишна самоковка. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура. В хода на продължаващите съвместни проверки със служители на ЧЕЗ Разпределение с цел противодействие на нерегламентираните действия по електроразпределителната мрежа, в предобедните часове на вчерашния ден са констатирани два нови случая на незаконно присъединяване към мрежата, осъществено в частни имоти в Ботевград. Образувани са досъдебни производства, разследването по които продължава под наблюдението на районната прокуратура. Специализирана полицейска операция бе проведена вчера и от служители на РУ- Сливница. В хода на извършени проверки, съвместно с представители на Инспекцията по труда,  са установени нарушения в два обекта в Драгоман. В офис на спедиторска фирма е констатирана липса на график за работа и правилник за вътрешния ред, а в митническа агенция е установена работа на 24- часови смени и отново липса на правилник за вътрешния ред. Управителите на двата обекта са призовани за съставяне на актове за извършените нарушения. По случая е регистрирана преписка. В хода на акцията в ареста на РУ- Сливница е задържан криминално проявен и осъждан местен жител. Около 14.10 часа, 44- годишният мъж не изпълнил дадените му полицейски разпореждания, а при последвалото му задържане, в сградата на районното управление буйствал и  отправял обиди към униформен служител. Срещу задържания е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 270, ал.1 от НК. Уведомена е районната прокуратура. Полицейска операция по линия „горско стопанство“ провели вчера служители на РУ- Елин Пелин и Регионалната дирекция по горите. В хода на съвместните проверки са иззети общо 3.40 кубика дърва за огрев без превозни билети и документи за законен произход, установени в частни адреси в селата Доганово и Лесново. Съставени са актове по Закона за горите.

Русе. Възрастен мъж е загинал при пожар, възникнал в покривната конструкция на жилищен блок в града тази сутрин в 2.37 часа. След получения сигнал към мястото веднага били насочени  четири противопожарни автомобила и 12 огнеборци. От сградата били евакуирани петима души. След погасяване на пламъците, в едно от таванските помещения, екипите открили тялото на възрастен мъж. Трима от жителите на кооперацията са откарани за преглед и оказване на медицинска помощ в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което ще се установяват и причините за възникналия пожар.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

18 яну 2019

Информационен бюлетин - 17 януари 2019

Акцизни стоки. Големи количества контрабандни тютюн и цигари иззеха полицейски служители при операции в страната. Ямбол: 120 кг безакцизен тютюн откриха служители от РУ-Тунджа. Вчера, проверка била извършена на лек автомобил, с които пътували двама мъже от Ямбол, на 49 и на 63 години. Полицаите констатирали преноса на контрабандната стока, разпределена в чували. По случая е започнала проверка за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата по продължава. София-област: Мъж попадна в ареста, след като в колата му полицаи откриха голямо количество цигари без бандерол. Около 18 часа вчера, при провеждането на полицейска операция за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки, служители на РУ- Правец спрели за проверка „Мерцедес“, управляван от 40-годишен мъж от с. Видраре. В багажника на колата открили общо 9400 къса цигари без български акцизен знак. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград. Плевен: Над 10 кг контрабанден тютюн е иззет в хода на проведена аналогична операция. По-голямата част от стоката полицаи намерили в лек автомобил „Опел Вектра“, засечен на улица в областния град. Пътничките – на 57 и на 24 г. от с. Буковлък,  заявили, че нередовната стока е тяхна и предали тютюна с протокол за доброволно предаване. Минути по-късно била спряна за проверка и друга кола, в която пътувала 67-годишна жителка на същото село и държала в себе си полиетиленов плик отново пълен с насипен тютюн. Други три плика с 2 кг от същата контрабандна стока били открити в  контейнер за смет в района на кооперативния пазар в града. За случаите е уведомен прокурор в Районна прокуратура - Плевен и са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

Смолян. Криминалисти на областната дирекция издирват шофьор, блъснал 15-годишно момче и избягал от местопроизшествието. Инцидентът е станал вчера към 7.00 ч на улица в с. Барутин.  По първоначални данни момчето се е движило по уличното платно и при удара е паднало на земята. С травма на главата то е откарано в болница и след оказана медицинска помощ е  освободено за домашно лечение. На мястото на катастрофата е извършен оглед, веднага са предприети и оперативно-издирвателни действия с цел установяването местонахождението на водача. Хората, които имат повече информация за издирвания могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. 

Велико Търново. За борени часове служители на РУ – Павликени  установили извършители на кражба. Вчера постъпил сигналът за откраднато от фризьорско ателие в Павликени портмоне с 500 лева. В резултат на проведените незабавни действия по разследването е установено, че извършители са жена на 22 години от с. Борец и мъж на 26 години от Павликени, и двамата известни на полицията и осъждани. Парите са открити и върнати на собственика. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

10-годишно момче от с. Върбица е извършило кражба от магазин в селото, установиха служители на полицейското управление в Горна Оряховица. Деянието е извършено в три последователни дни в периода 10-12 януари тази година, по ловък начин. Малчуганът влизал в магазина, чрез въздействие на заключващия механизъм на вратата, вземал оборотните пари и след това напускал обекта, като оставял заключващото устройство в изходно положение. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата с мнение за налагане на възпитателни мерки.

Служители на полицейското управление във Велико Търново разследват измама. Вчера сутринта съдействие в полицията потърсила 52-годишна жена от областния град. Тя разказала, че предишния ден две жени я заблудили, че й е направена магия. Докато уж разваляли магията непознатите я ощетили със 7000 лв. По случая е започнато досъдебно производство. Процесуално-следствените действия продължават.  

Сливен. Криминалисти на РУ-Сливен арестуваха 28-годишен с 60 дози марихуана. До задържането му се стигнало след извършена проверка на жилище в сливенския квартал „Сини камъни“. Там полицейските служители установили криминално проявения жител на областния град. В хода на процесуално-следствените действия иззели 60 пликчета, съдържащи суха листна маса, която при полевия тест е реагирала на марихуана. Общото тегло на иззетия наркотик е 100 грама. Мъжът е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура - Сливен.

Кюстендил. Вчера служители на затворническото общежитие в с. Самораново са сигнализирали РУ Дупница, че са открили у 30-годишен, изтърпяващ наказание, бяло кристално вещество. На място полицаите установили с полеви наркотест, че веществото е амфетамин – 6.4 грама. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Хасково. Досъдебно производство е образувано за притежание на наркотик, открит в хотелска стая в града, наета от 39-годишен жител на крумовградското село Колари. В хода на процесуалните действия, полицейските служители открили в тоалетната чиния полиетиленов плик с 2 г екстази. Притежателят на дрогата е задържан в полицейския арест. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Враца. В рамките на проведена вчера спецоперация по противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, служителите на реда засекли в района на Ученически комплекс в града лек автомобил „БМВ“. При последвалото претърсване в колата бил намерен и иззет плик с амфетамин. Задържани са 20-годишен столичанин, управлявал автомобила, и спътникът му, 17-годишен от село Лесура. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Благоевград. Наркотици откриха и иззеха и полицаи от РУ – Банско. На път II-19 между Банско и Разлог те спрели за проверка лек автомобил „Мазда“, управляван от 25-годишен от Ямбол. В колата служителите на реда намерили около 0,264 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис. Последвала проверка на обитаван от мъжа апартамент в Банско, откъдето иззели още около 53 грама канабис. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Криминалисти от РУ – Петрич издирват извършители на грабеж. Разследването е по сигнал, че вчера, около 21.45 часа, 47-годишен мъж е бил напръскан със спрей в областта на лицето от четирима маскирани. Те му отнели със сила две чанти, след което избягали в неизвестна посока с автомобил. По данни на потърпевшия, в чантите носел валута на приблизителна стойност около 100 000 лева и лични документи. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Благоевград. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Пловдив. Млад мъж е в ареста за притежание на наркотици. Към 19 часа във вторник, в района на Централна гара в Пловдив, служители от Зонално жандармерийско управление заловили 22-годишен първомаец с две пакетчета марихуана. Допълнителна справка показала, че извършителят е с криминална регистрация и осъждан. Отведен е за едно денонощие във Второ РУ, по случая е образувано бързо производство. След доклад на материалите в прокуратурата мярката му за задържане била удължена до 72 часа. Същия ден в районното управление в Асеновград попаднал и 17-годишен местен жител, който по време на полицейска проверка направил опит да се освободи от топче със суха зелена листна маса, реагирала на марихуана. Други две подобни разфасовки от наркотика били открити при предприетото претърсване в жилището на тийнейджъра.

Сериозно количество незаконни пиротехнически изделия са иззели полицаи от частен адрес в Сопот. В хода на проверка вчера служителите на реда открили в дома на 54-годишен мъж около 200 килограма пиробатерии без необходимите разрешителни документи. Установено било, че една част от конфискуваните фойерверки са с ниска  и средноголяма степен на опасност /от категория 2 и 3/, а останалите са от категория 4 - с висока степен на опасност и предназначени за употреба само от лица със специализирани познания. Срещу извършителя е образувано бързо производство по чл. 339, ал.2 от НК. Задържан е за срок до 24 часа в РУ – Карлово. Работата по документиране на случая продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Габрово. Криминалисти на ОДМВР-Габрово работят по изясняването на всички обстоятелства около тежък инцидент. Снощи към 20.57 часа е подаден сигнал за дете на годинка и половина, което е получило изгаряния и е в тежко състояние. Пристигналите на адреса полицейски и медицински екипи са установили смъртта на момиченцето. На този етап е изяснено, че родителите му са го оставили за кратко на грижите на свои приятели – 33 –годишен мъж и 27-годишна жена. Двамата са отведени в полицията за изясняване на съпричастността им към трагичния инцидент. По случая е образувано досъдебно производство, предприети са всички оперативни действия, които се осъществяват под наблюдението на прокуратурата. Аутопсия ще изяснява и причината за смъртта на детето.

 

 

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

17 яну 2019

Информационен бюлетин - 16 януари 2019

Благоевград. Вчера, към 2.50 часа, служители на РУ – Банско се отзовали на сигнал за физическа саморазправа между група хора пред нощен клуб в Банско. Незабавно пристигналите на място полицаи установили и задържали трима български граждани - на 44, 48 и 42 години, и четирима великобританци - на 25, 27 и 28 години. В качеството на обвиняем е привлечен 28-годишният чужденец. Той оказал съпротива при задържането, причинявайки лека телесна повреда на полицейски служител. Освен това е установено, че в първите часове на 1 януари мъжът е извършил кражба на мобилен телефон в нощния клуб и е причинил материални щети, след като блъснал витрина на хранителен магазин. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Двама петричани - на 25 и 19 години, са привлечени като обвиняеми. Те са задържани на 14 януари в местността „Глока“, землище на Петрич, в момент на извършване на кражба на далекосъобщителен многожилен кабел, собственост на мобилен оператор.

Сливен. За броени часове криминалисти от РУ – Котел разкриха домова кражба. Вчера, 64-годишен жител на село Мокрен сигнализирал, че от къщата му били откраднати два лаптопа, след взломяване на катинар на входната врата. В резултат на проведените незабавни действия, в рамките на деня полицейските служители установили и задържали извършителите – местни жители на 19 и на 23 години. При обиск от тях са иззети откраднатите преносими компютри. Двамата са задържани за срок до 24 часа и по е започнато бързо производство.

Шумен. Полицаи установиха шуменец, нанесъл материални щети при скандал на пътя. Служители на реда работили по сигнал, постъпил вчера малко след 13 часа – 72-годишен жител на село Лозево разказал как пътувайки от Шумен към селото, опитал да изпревари движещ се пред него бус. Водачът обаче не го пропуснал и ускорил. Малко по-късно, след като изпреварил превозното средство, бил последван до дома си от другия шофьор. Между двамата възникнал скандал, по време на който водачът на буса нанесъл удари с ритници по автомобила и повредил страничното дясно огледало и предна дясна врата на лекия му автомобил „Фолксваген Пасат“. Малко след получаване на сигнала полицаи установили и разпитали извършителя – 32-годишен от Шумен. За извършено престъпление по чл. 325 ал. 3 от НК е образувано досъдебно производство.

Шуменски полицаи разследват кражба на 1500 лева от частен дом в града, извършена в присъствието на 85-годишния собственик. Преди престъплението извършителят се запознал с възрастния мъж в централната част на града. Забелязал, че човекът се придвижва с бастун, и го заговорил. Обяснил му, че работи в ТЕЛК и че имало програма, по която раздават безплатни инвалидни колички на хора в нужда. Разказал, че помогнал на много възрастни хора, предложил да съдейства и на него. За целта му трябвало решението на лекарската комисия и 160 лева, като на по-късен етап парите щели да му бъдат върнати. Заедно отишли до дома на пенсионера. След като видял къде той съхранява парите си, мнимият служител отвлякъл вниманието му, откраднал 1500 лева и бързо напуснал жилището, като казал на възрастния човек, че ще го изчака пред входа. Малко след това шуменецът разбрал за кражбата и подал сигнал в полицията. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

Пловдив. Извършител на взломна кражба е задържан от служителите на реда в Стамболийски. В неделя в районното управление постъпил сигнал за отнети около 1300 лева от павилион за закуски в двора на училище в града. Два дни по-късно, в резултат на организираните издирвателни действия, в полицейския арест попаднал 24-годишният автор на посегателството. Срещу него е образувано досъдебно производство, предстои материалите да бъдат внесени в прокуратурата.

София-област. За броени часове ботевградски криминалисти задържаха извършител на посегателство. Около 5 часа вчера, 32-годишен жител на Ботевград сигнализирал в полицията, че е станал жертва на грабеж. Потърпевшият обяснил, че около 1.30 часа през нощта непознат мъж издърпал от ръцете му таблет, 130 лева и личната му карта. В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия полицаи разкрили и задържали извършителя - 28-годишен криминално проявен и осъждан местен жител. Откраднатите вещи също са намерени и иззети. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК.

Месо без редовни документи е иззето от автомобил след проверка на пътни полицаи. В района на 52 км на автомагистрала „Тракия“, служители на Пътна полиция при областната дирекция и техни колеги от РУ - Костенец извършили проверили лек автомобил „Форд Фокус“. Униформените констатирали транспортиране на около 800 кг трупно агнешко и телешко месо без идентификационна марка и документ, доказващ законния му произход. Случаят незабавно е докладван в Областната дирекция по безопасност на храните, чиито служители извършили проверка. Предприета е процедура по унищожаване на иззетото месо. На собственика на автомобила е съставен акт за извършено нарушение по чл. 246, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

София. Жител на Ветрен попадна в ареста за притежание на наркотици. Заради съмнително поведение, той бил спрян за проверка от служители на Пето РУ на 6 януари, около 15.30 часа, в района на бул. „Ботевградско шосе“. При личния обиск у 34-годишения криминално проявен полицаите открили пластмасова кутийка с бяло прахообразно вещество – амфетамин, видно от изготвената експертна справка. Мъжът бил задържан с полицейска мярка до 24 часа, а по случая - образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като  обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК.

Пазарджик. Тийнейджър извършил кражба е установен от автопатрул при полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“. Снощи младеж влязъл в магазин за хранителни стоки в областния град. Той успял за открадне 11 шоколада и бутилка уиски. Благодарение на бързата реакция на полицейския автопатрул бил задържан извършителят - 15-годишен от Ихтиман. По случая е образувано бързо производство, с момчето работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“. 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 

 

16 яну 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018