МВР

Пресцентър

 

06 дек 2019

Пожарникари и полицаи с отличия в категория „Смело сърце“

Наградите са от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз

 

Екипите на полицейските служители от СДВР и от Столичната пожарна служба, отзовали се броени минути след инцидента в МБАЛ „Пирогов“ на 27 ноември, бяха наградени с плакет и грамота в категория „Смело сърце“. Те получиха своите отличия заедно с екипа на болницата по време на церемонията „Лекар на годината – София 2019“, организиран от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Депутатът Десислава Атанасова благодари сърдечно на всички участвали в спасителните действия за адекватната, навременна и професионална реакция, спасила човешки животи.

Наградата от спасители за спасители има особена тежест, приемаме я с отговорност и уважение – сподели старши инспектор Пламен Радев от Столичната пожарна служба. Това е част от нашата работа, успяхме, защото действахме заедно, за мен е чест да работя с такива колеги – с тези думи главен инспектор Андон Андонов от СДВР благодари за оказаното уважение към работата на полицаите. В категория „Смело сърце“ бяха отличени 35 пожарникари от Столичната пожарна служба и 12 полицаи от СДВР.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, европейският комисар Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, началникът на кабинета му Михаил Златанов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, Веселин Гетов - директор на СД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Сред официалните гости бяха омбудсманът на Република България Диана Ковачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на Министерството на здравеопазването.

Служители на ГДБОП в Русе разкриха престъпна група за производство, доставка и разпространение на наркотични вещества

Специализираната операция е осъществена под наблюдението на Специализираната прокуратура

 

Служители на териториалния сектор за борба с организираната престъпност в Русе, с участието на техни колеги от секторите в Разград и Бургас, разкриха организирана престъпна група, извършвала престъпления, свързана с наркотици. Процесуално – следствените действия са предприети в края на ноември на територията на Русе и бургаското с. Крушевец. В процеса на работа са документирани производство, доставка и разпространение на наркотични вещества от организираната престъпна група, действала с користна цел (престъпление по чл. 321 вр. чл. 354 „а“ от НК). Изяснено е, че групата е „работила“от юни тази година, от когато е и под наблюдение. В рамките на разследването са установени данни за производство, доставка и разпространяване на екстази и метаамфетамин на хапчета), както и прекурсори за производството им.

За срок от 24 часа са задържани двама мъже от  Бургас - на 30 и 33 години, и двама русенци – на 35 и 34 години. При претърсване на 4 обекта , три от които в Русе и един в с. Крушевец, са намерени и иззети около 37 таблетки метамфетамин; общо към 42 грама суха тревна маса марихуана; 5 грама кристалообразно вещество; незаконно притежавана ловна пушка 12-ти калибър и патрони за нея. Открито е помещение в с. Крушевец и лабораторно оборудване, пригодено за производство на наркотични вещества – метамфетамин, различни видове прекурсори за приготвяне на наркотични вещества; 30 хапчета със съдържание на ефедрин, както и 5 мобилни телефона. На двете места – и в Русе и в с. Крушевец са открити пособия за претегляне и разфасоване на наркотични вещества.       

По случая в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 354 „а“ от НК. Разпитани са 7 свидетели. Спрямо трима от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за доставка и разпространение на наркотични вещества, на двама е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на трети -  парична гаранция.

06 дек 2019

15 души са задържани и над 5 килограма канабис са иззети при акции срещу наркоразпростнанението

Операциите са проведени на територията на ОДМВР - Благоевград

Под надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград вчера, 5 декември на територията на областта бе проведена мащабна полицейска операция с участието на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград,  РУ-Банско, Второ РУ в областния град и РУ-Петрич. В хода на  полицейските действия са задържани 15 души.

В момент на осъществяване на сделка за разпространение на около 5,5 килограма канабис в района на петричкото с.Рупите, полицейски служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград и РУ-Петрич задържали двама мъже - на 38 и 40 години, и двамата от с.Скрът, община Петрич, трима мъже - на 18, 19 и 23 г., всички от Благоевград и 25-годишен от Стара Загора. В хода на работата по случая са извършени претърсвания и изземвания в жилище и в сграда в с.Скрът, стопанисвани от двамата мъже /на 38 и 40 ./, като са намерени и иззети около 30 800 лв. и 6 150 евро и 4 чувала с остатъци от суха, тревиста маса, реагирала на канабис. При последващи оперативно издирвателни действия служителите на реда задържали и 70-годишен жител на селото.
Преди настъпването на зимния туристически сезон на територията, обслужвана от РУ-Банско, служители на РУ в курорта разкриха мъже, занимавали се с  разпространение на наркотични вещества. Непосредствено след осъществена покупко-продажба на наркотични вещества, в Банско са задържани общо 8 мъже – петима, на възраст от 18 до 34 години, всички от града, 25-годишен от Стара Загора, 22-годишен от Свиленград и 25-годишен от града. При извършените процесуално-следствени действия, полицейските служители претърсили четири обекта в Банско и един в Благоевград. В жилище в курорта, обитавано от 21-годишен от града са намерени около 44,1 грама суха, тревиста маса канабис, електронна везна и плик с канабисови семена. В друго жилище, обитавано от 34-годишен от Банско и при извършения му личен обиск  са намерени и иззети 5 топчета, съдържащи общо около 13 грама суха, тревиста маса канабис и мелница.
Работата по случаите продължава.

06 дек 2019

Приключи операцията за контрол над водачи, използвали места за спиране, предназначени за хора с трайни увреждания

За 24 часа са установени общо 1330 нарушения при проверени 4788 водачи

 

Приключи специализираната операция за контрол над водачи на моторни превозни средства, използващи места за спиране, предназначени за хора с трайни увреждания. Полицейските действия са част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и се проведоха в периода от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември на територията на всички държави-членки. В рамките на 24 часа беше извършен засилен контрол над водачите на МПС, паркирали на места за спиране, определени за хора с трайни увреждания.

По време на полицейската операция на територията на България са установени общо 1330 нарушения при проверени 4788 водачи на МПС.

По време на операцията са установени редица други нарушения. Констатирани са 36 случая на липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, отнети са 60 свидетелства за управление на моторни превозни средства на водачи за неплатени глоби, връчени са 575 електронни фиша на водачи за различни техни нарушения, както и на 39 пътници.

Най-много нарушения са установени в ОДМВР Пазарджик – 193, ОДМВР Добрич – 192 и ОДМВР Бургас – 184.

06 дек 2019

Министерството на вътрешните работи и Международната банка за възстановяване и развитие подписаха споразумение за подкрепа

Споразумението ще бъде с продължителност от 24 месеца

Днес Министерството на вътрешните работи и Международната банка за възстановяване и развитие продписаха споразумение за подкрепа при изпълнение на дейностите, свързани с управлението на риска от бедствия. Документът, чията продължителност е 24 месеца, е в съответствие с Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и международната финансова организация. С подписването му Министерството на вътрешните работи ще получи подкрепа при разработването на предложение за Национален план за управление на риска от бедствия, възползвайки се от информацията и международния опит, с които банката разполага в тази област. Дейностите, в които двете организаии ще си сътрудничат, са свързани с изпълнението на приоритетите за намаляване риска от бедствия, заложени в Националната програма за развитие: България 2020, както и целите от Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018 – 2030 г. Предвидените в договора дейности ще се финансират със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове 2014-2020 г., предоставени на страната ни чрез оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“

06 дек 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 06 декември 2019

София. Служители на сектор „Наркотици“ задържаха трима мъже за притежание и разпространение на наркотични вещества. На 28 ноември в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, в момент на покупко-продажба, са задържани трима - двама клиенти, на 26 и 27 години, и дилър, на 32 години. От купувачите са иззети тревиста маса и мобилни телефони. При последвалите процесуално-следствени действия в дома на 32-годишния мъж са намерени пликчета и бурканче с тревиста маса, ръкописни записки, две везни и един пистолет. След направената експертна справка било установено, че веществото е марихуана, с тегло 12.92 грама. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Софийска градска прокуратура и след изтичане на полицейската мярка за 24 часа, на 32 – годишния е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.

Пловдив. Трима са задържани при специализирана операция срещу разпространението и притежанието на наркотици, проведена в сряда на територията на областната дирекция. При претърсване в стая в общежитие на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив полицаи от Пето РУ открили и иззели 18 топчета марихуана с общо тегло над 22 грама. По случая с постановление на Районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан 19-годишен младеж. Техни колеги от Шесто РУ засекли в района на квартал „Столипиново“ 35-годишна пловдивчанка, която носела в себе си 59 пакетчета с хероин.  С полицейска заповед тя е задържана за едно денонощие. От Окръжна прокуратура й е повдигнато обвинение и взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Междувременно в Карлово служителите на реда открили в лек автомобил „Мерцедес“ обособен тайник, в който имало пакет суха зелена листна маса, 10 пакетчета вещество на кристали и електронна везна. При последвалите процесуално-следствените действия на адреса на 18-годишния водач попаднали на още две електронни везни и цигара с марихуана. Експертна справка показала, че иззетите вещества са марихуана с общо тегло 24,5 грама и над 11 грама хашиш. Извършителят е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици, задържан е в ареста за срок до 72 часа. Работата на разследващите продължава под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив.    

Ямбол. Криминалисти задържаха 34-годишен мъж за притежание на наркотици. Вчера, в хода на полицейска операция за противодействие на наркоразпространението в града, бил спрян за проверка 34-годишен мъж, у у когото са открити около 10 грама марихуана. Последвали процесуално – следствени действия и в дома му, където са намерени още около 23 г от наркотичното вещество. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. 

София – област. В хода на проведена през вчерашния ден полицейска операция срещу наркоразпространението, служители на РУ- Ихтиман извършили проверка на адреса на 21- годишен криминално проявен местен жител. Мъжът е задържан, след като в една от стаите, в стъклен буркан, служителите на реда открили 35 топчета суха зелена тревиста маса с общо тегло 22 грама, реагираща на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Криминално проявен от с. Комщица е задържан за хулигански действия. Работата по случая започнала вчера след подаден сигнал от кметския наместник на селото за залети с машинно масло части от сгради. Служители на РУ- Годеч реагирали незабавно и установили, че с отработено машинно масло са залети входните врати на сградите на кметството и пощата, част от автобусната спирка, няколко порти на имоти и табла за електромери, монтирани на електрически стълбове. След бързи оперативно- издирвателни действия авторът на вандалската проява – 34-годишен местен жител, бил разкрит и задържан за срок до 24 часа, съставен му бил и акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. Още същия ден, с решение на Районен съд- Костинброд, мъжът е признат за виновен и му е наложена административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева.

Хасково. Неразрешени за употреба лекарства иззеха полицаи от Икономическа полиция при областната дирекция в рамките на проведена операция с цел установяване и документиране на неправомерно разпространение в интернет на лекарствени продукти, отпускани с рецепта или неразрешени за употреба на територията на страната. В акцията са участвали и служители от Изпълнителна агенция по лекарствата. В хода на съвместните действия, в дом и в склад в града, са намерени 463 опаковки с лекарствени турски медикаменти, които са предадени с протокол от 52-годишния им собственик, с криминални регистрации в полицията. Съставен му е акт от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Работата по случая продължава.

Забранени за внос препарати за растителна защита са иззети от адрес в Свиленград. Полицаи от Икономическа полиция са проверили къща и прилежаща пристройка, обитавани от 41-годишен мъж. Там те открили съхранявани забранени препарати от различни видове -  240 бутилки по литър, 37 бутилки по 0,5 л, 18 пакета по килограм и още 10 пакета без посочен грамаж. Работата по изясняване на всички детайли около продължава.

Кърджали. Без нарушения на обществения ред премина вчерашната футболна среща в Кърджали между отборите на „Арда 1924“ и ЦСКА. В резултат на осъществения строг контрол служителите на реда са установили и задържали 27-годишен фен от Гълъбово, направил опит да наруши забрана за посещаване на спортно мероприятие. Принудителната административна мярка е била наложена през месец ноември, тази година. На мъжа е съставен акт по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и материалите ще бъдат внесени днес в Районния съд. При предварителния оглед на стадиона полицейските служители са открили и иззели 5 кашона с пиротехнически изделия и над 10 димки, които са на съхранение в РУ-Кърджали.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

06 дек 2019

Информационен бюлетин - 5 декември 2019 година

Русе. Домашна наркооранжерия разкриха полицаи. В хода на полицейски действия, извършени вчера от служители на сектор „Криминална полиция“ при Второ РУ, е направена проверка в имот в село Бъзън, ползван от 32-годишен русенец, за когото имало данни, че отглежда и държи наркотици. При процесуално-следствените действия са намерени и иззети 27 канабисови растения с различна височина, оборудване за отглеждане на марихуана и около 100 грама суха  зелена тревна маса, реагирала при полеви наркотест на марихуана, както и мобилни телефони и устройство за съхранение на видеозаписи. Случаят е документиран от разследващите, образувано е досъдебно производство и се разследва за престъпление по чл. 354а и чл. 354в от НК.

         

Водач, опитал да избяга от полицейска проверка, е установен да управлява след употреба на амфетамин, а в колата му е открита марихуана. Около половин час след полунощ вчера, на пътя Русе – Силистра, в района на 28-и километър, автопатрул от РУ - Сливо поле подал сигнал за спиране към мъж зад волана на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с разградска регистрация, движил се в посока към Тутракан. Водачът продължил, но скоро бил спрян от последвалите го служители на реда. При проверката е установена самоличността му - 27-годишен. На полицаите направило впечатление, че той отговаря неадекватно на зададените въпроси, затова потърсили съдействие от екип на Пътна полиция, който да му направи проверка с техническо средство. Пробата за употреба на алкохол била отрицателна, но тестът за наркотични вещества и техни аналози показал, че е под въздействие на амфетамин. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение, връчен му е талон за изследване и случаят е предаден на разследващ полицай в сектор „Пътна полиция“, който е образувал бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК. При последвалата проверка на автомобила, униформените иззели саморъчно свита цигара, полиетиленово пликче със суха тревна маса, реагирала на марихуана при полевия тест, гриндер и електронна везна. За установеното е образувано бързо производство по описа на РУ - Сливо поле, с оглед престъпление по чл. 354 а от НК.     

 

София-област. Трима криминално проявени са задържани при полицейски операции срещу наркоразпространението. Около 12.50 часа вчера, криминалисти от РУ - Ихтиман извършили в района на професионална гимназия в града проверка на 16-годишен местен младеж. Непълнолетният е задържан в полицейския арест, след като у него били открити две топчета суха зелена тревиста маса, реагирала на марихуана. Няколко часа по-късно, в близост до друго учебно заведение в града, полицейските служители задържали 19-годишен, носил у себе си топче марихуана. Същевременно, при идентична полицейска операция на територията на Елин Пелин, е задържан 25-годишен осъждан столичанин, от когото е иззето полиетиленово пликче с около 4 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на хероин. По трите случая са образувани досъдебни производства.

 

Редица нарушения са констатирани при комплексни проверки на търговски обекти в Правец. В изпълнение на предварително утвърден план, вчера бе проведена съвместна полицейска операция на служители от РУ-Правец, Териториалната дирекция на НАП, Комисията за защита на потребителите и Областната дирекция по безопасност на храните, с цел извършване на тематични инспекции и регулярни проверки на търговски обекти. В хода й са проверени общо 7 обекта, при което са констатирани различни нарушения. Салати, десерти и месни продукти  от свинско и пилешко с изтекъл срок на годност, както и несъответствие на наличните суми в касата с дневния отчет, са установени в един от проверените обекти. В друг - магазин за промишлени стоки, е установено, че на стоките не са поставени етикети на български език, което е нарушение на чл. 91, ал.1 от Закона за защита на потребителите. Принудителна административна мярка „запечатване на обекта“ предстои да бъде наложена от данъчните инспектори спрямо баничарница, където било констатирано несъответствие на наличните пари в касата с дневния отчет, липса на паспорт на фискалното устройство и на всички отчети. За всички установени нарушения предстои съставянето на актове.

 

Ловеч. В началото на седмицата служители на РУ-Троян извършили проверка на хале в гр. Априлци, като на място са установили мъж от село Орешак в момент на демонтаж на части от лек автомобил „Сеат”. При проверката е установено, че превозното средство е обявено за откраднато от София. В халето полицаите са открили още пет моторни превозни средства,  три от тях - обявени за издирване. В хода на проведените допълнителни оперативно-издирвателни действия са установени още двама жители на Троян, заподозрени в съпричастност към извършваната в халето дейност. По случая е образувано досъдебно производство, тримата са задържани за срок от 24 часа и работата на служителите от РУ-Троян продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Троян.

 

София. Мъж, осуетил полицейска проверка, е задържан в Четвърто РУ. Вчера, около 18 часа, на бул. „Черни връх“, служители на СДВР спрели два леки автомобила - „Ауди А 8“ и „Мерцедес МЛ“ за проверка. В хода й пътник от аудито, 30-годишен мъж, осуетил полицейската проверката. Задържан е с мярка до 24 часа по ЗМВР. Работа по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

 

Плевен. Полицаи от РУ – Гулянци разкриха и задържаха извършителка на домова кражба. Незабавните издирвателни действия били предприети по сигнал за посегателство в село Шияково, постъпил в районното управление на 1 декември, около 10.55 часа. По данни на потърпевшата, отнети били телевизор, саундбар, лаптоп, смартфон, златен пръстен, дебитни карти с ПИН кодовете за тях, 100 лева и чифт маратонки. При огледа на място било установено, че в къщата е проникнато през незаключена метална порта на двор и входна врата на къщата. В резултат на оперативните действия, извършени по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК, на 3 декември е задържана извършителката - 20-годишна от село Глава. Тя направила самопризнания и предала откраднатите чужди вещи с протокол за доброволно предаване. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокурор при Районна прокуратура - Никопол.

 

Вчера в плевенското Първо РУ е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. При проверка, извършена на 3 декември в имота на 20-годишна в село Буковлък, полицаи иззели шест бали с кафява листна маса, наподобяваща тютюн, с приблизително тегло 220 килограма. За случая е уведомен прокурор при Районна прокуратура – Плевен. Работата на разследващите продължава.

 

Пловдив. Към 23 часа снощи полицаи от районното управление в Първомай засекли 16-годишно момче да управлява лек автомобил „Фолксваген“ с хасковска регистрация. Справка в полицейските регистри показала, че неправоспособният тийнейджър има влязло в сила наказателно постановление за предишно подобно нарушение. Допълнително станало ясно, че непълнолетният отнел противозаконно колата на свой познат от Хасково, вземайки ключовете от дома му. По случая е образувано бързо производство по чл. 343в, ал. 2 от НК и досъдебно производство по чл. 346, ал.1 от НК. Работата продължава под наблюдение на районната прокуратура. 

Млада жена бе задържана с наркотици при специализирана операция от служителите на реда в Стамболийски. В понеделник било установено, че  22-годишна пътничка в лек автомобил „БМВ“ носи в раницата си електронна везна и няколко бучки амфетамин. Още около 37 грама от наркотика, канабисови семена и масло били иззети и при последвало претърсване в жилището й.  С полицейска заповед извършителката била задържана за срок до 24 часа. Уведомена е прокуратурата.

 

Двама пловдивчани, занимавали се с незаконна преработка на тютюн, са били задържани от служители на Трето РУ. Вчера, на адреса на 46-годишна жена и 20-годишен младеж на ул. „Кипарис“ униформените открили и иззели около 15 килограма тютюнева листна маса, машина за рязането й и електронен кантар. Срещу двамата е образувана предварителна проверка за престъпление с акцизни стоки. Задържани са за едно денонощие в районното управление. Междувременно в полицията в Асеновград е образувано бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК срещу 69-годишен криминално проявен и осъждан мъж, от чието жилище били конфискувани 20 килограма контрабанден тютюн.   

 

Монтана. На 4 декември в района на площад „Славейков” в областния град криминалисти от ОДМВР установили 16-годишно момиче, у което при извършения личен обиск, в джоба на панталона й са намерени и иззети 7 топчета, обвити в найлон, съдържащи общо 4,8 грама канабис. Притежателката им е задържана за 24 часа в РУ-Монтана. Местопроизшествието е посетено от оперативно-следствена група на ОДМВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК.

 

Враца. Вчера към 11.20 часа в Мездра, по време на операция за противодействие разпространението на наркотици, след оперативно-следствени действия за проверка е спрян лек автомобил, управляван от жител на града. В автомобила пътували други двама, криминално проявени и осъждани. При извършения личен обиск, у единия  е намерен плик с 44 грама „чай за пушене“. Образувано е досъдебно производство. В РУ-Мездра е задържан 18-годишен. Работата по случая продължава.

 

Благоевград. Полицейски служители от Първо РУ-Благоевград задържали двама младежи, на 15 и 19 години и двамата от областния град. Около 12:50 часа те опитали да извършат кражба на маратонки на приблизителна стойност около 94 лв. от магазин в централната градска част. По случая е образуван заявителски материал.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

05 дек 2019

Информационен бюлетин - 04 декември 2019

Видин. Над 500 артикула с надписи и лого на популярни модни брандове, предлагани за продажба в търговската мрежа без съгласието на притежателя на изключителното право, са иззели вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР. В хода на специализирана операция, проведена на територията на областния град, полицаите извършили претърсвания в пет търговски обекта в града. Общият брой на иззетите от магазините дрехи (тениски, блузи, спортни комплекти, якета), обувки и чанти възлиза на 507. Работата на разследващите продължава, по случаите са образувани четири досъдебни производства по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Плевен. 14 килограма нарязан тютюн без бандерол иззеха плевенски полицаи. Към 15 часа вчера служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ–Плевен провели операция срещу  съхранението на акцизни стоки без бандерол. В хода й е извършена проверка в частен дом в село Буковлък, обитаван от 55-годишна. Намерени и иззети са две чанти с множество пликове със суха, нарязана листна маса тютюн. Общото тегло на нередовната стока е около 14 кг. За случая е уведомен дежурен прокурор при РП - Плевен и е образувано досъдебно производство по чл. 234 ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

На 2 декември около 18.20 часа полицейски служители конвоирали 32-годишен от Второ РУ-Плевен до сградата на Първо РУ в града. При приемането на задържания в арестното помещение са му свалени белезниците и 32-годишният тръгнал да бяга по стълбите на полицейското управление към изхода на сградата, насочвайки се към близките жилищни блокове. Последван е от полицай и е заловен на метри от полицейското управление. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл.270, ал.1 от НК. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура - Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

Сливен. Установени са извършителите на вандалски акт в гробищния парк на град Нова Загора. Полицейските служители започнали работа по случая на 29 ноември, след получен сигнал за увредени 19 надгробни паметника. В хода на разследването били установени четирима непълнолетни на възраст от 10 до 14 години от града, като реалните автори на посегателството са двама от тях. Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Районна прокуратура-Нова Загора.

Пловдив. Две момчета са задържани във Второ РУ след бързи полицейски действия вчера. Към 20 ч. в районното управление постъпил сигнал от 67-годишен мъж от областния град, че лекият му автомобил „Опел“ е противозаконно отнет. Пред разследващите потърпевшият обяснил, че посегателството било предшествано от влизане с взлом в жилището му, от където липсвали ключовете на колата. При организираното незабавно издирване същата вечер криминалистите установили извършителите – 21-годишен пловдивчанин и 18-годишен жител на смолянско село. Двамата са задържани за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано бързо производство.  

Благоевград. След проведени издирвателни действия във връзка с извършена на 1 декември кражба на около 200 лв. от православен храм в петричкото с. Беласица, полицейски служители от РУ-Петрич задържали извършителя - 67-годишен от селото. По случая е образувано досъдебно производство.

Минути след полунощ днес в РУ-Банско е получено съобщение за извършена кражба на сумата от около 1 162 лв. от стая в хотел в местността Грамадето в землището на курорта. В резултат на предприетите светкавични действия били установени и задържани злосторниците – двама столичани на 29 и 31 години. За случая е уведомена РП-Разлог. Образувано е досъдебно производство.

Варна. Варненец, занимавал се с разпространение на наркотични вещества, е задържан при акция на полицаи от Трето РУ. При претърсване в дома на 36-годишния са установени значително количество суха тревиста маса марихуана – 96,99 г, метамфетамин  - 79,91 г, и екстази – 6,97 г. Иззета е и електронна везна със следи от наркотичните вещества. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, повдигнато му е обвинение. Заедно с него са задържани и 23-годишен и жена на 58 г., живеещи на същия адрес. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Варна.

Шумен. 29-годишен жител на село Пристое е задържан за притежание на наркотични вещества. Около 19.25 часа снощи, на ул.“Съединение“ за проверка бил спрян водач на лек автомобил Опел „Вектра“ с шуменска регистрация. Като представил свидетелството си за управление пред полицейския служител водачът извадил малко пликче и побързал да го прибере. Последвал личен обиск. Установено е, че пликчето съдържа около 7 грама суха зелена тревна маса. По негови данни това било „чай за пушене“. Веществото е иззето, а мъжът - задържан за срок до 24 часа в РУ-Шумен. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 А ал. 3 от НК.

Кюстендил. Полицаи от Дупница задържали вчера двама притежатели на наркотични вещества. 23-годишна жена е проверена на ул. „Антон Страшимиров“ в града и от нея е иззета опаковка с бяло прахообразно вещество – екстази. При проверка в дома на 29-годишен е установено, че той съхранява 91.3 грама амфетамин. Наркотичното вещество е иззето. По случаите са започнати досъдебни производства, уведомен е дежурен прокурор.

При преглед в пункта за регистрация на МПС в Дупница на представен лек автомобил „Ауди“, служителите установили, че автомобилът е обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система. По случая е образувана преписка в РУ-Дупница, автомобилът е оставен на съхранение на паркинг на МВР с протокол за доброволно предаване.

Русе. Вчера, при изпълнение на служебните си задължения за контрол на пътното движение на главния път Русе – Велико Търново на територията на РУ - Две могили, служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР спрели заради нарушение - забрана за изпреварване, лек автомобил „Опел Инсигния“. В колата, управлявана от румънски гражданин на 43 г., пътували и двама пътници. Водачът предоставил на униформените служители документ за застраховка "Гражданска отговорност", свидетелство за регистрация на МПС и паспорт и пуснал в патрулния автомобил четири банкноти по 5 лева.  Служителите предприели действия по обезпечаване на мястото и подали сигнал за случилото се към дежурната част в ОДМВР.  Дежурна оперативна група е документирала случая. Водачът е бил задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство  за престъпление по чл.304а от НК.

Пътен инцидент. Днес малко преди 8 часа на тел 112 в ОДМВР-Ямбол е получен сигнал, че  на пътя Ямбол-с. Безмер, близо до селото е настъпило тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила. При инцидента на място е загинал 65-годишен мъж - водач на единия автомобил. Другият участник е военнослужещ – 25 - годишна жена, която е транспортирана и настанена за лечение в МБАЛ – Ямбол, без опасност за живота. На местопроизшествието са извършени процесуално-следствени действия от  военен следовател при ВОП - Сливен. Движението в  участъка на катастрофата бе подпомагано от служители на пътна полиция.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

04 дек 2019

Информационен бюлетин - 03 декември 2019

София. Служители на Девето РУ задържаха 21-годишен мъж за кражба от лек автомобил. Разследването започнало след постъпил сигнал на 2 октомври – собственикът на колата обяснил, че на същата дата в ж.к. „Люлин“, неизвестен е счупил задното стъкло на автомобила му и му откраднал портфейла с лични документи, кредитни и дебитни карти.  В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство служителите на Девето РУ установили и задържали извършителя – 38-годишен мъж. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура му е повдигнато обвинение по чл.196 от НК и му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Бургас. 53 – годишен мъж е задържан в полицeйския арест. Вчера, около 11 часа в  Пето РУ  бил получен сигнал, че пред кабинет в болнично заведение мъж размахва пистолет. Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността му – 53-годишен, криминално проявен, който  в явно нетрезво състояние държи пистолет. Иззето му е оръжието – газов пистолет с патрон в цевта, заедно с 10 патрона към него. Мъжът е тестван с дрегер за употреба на алкохол, апаратът отчел промили над допустимото. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Търговище. Противозаконни артефакти са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция, насочена срещу противодействие на престъпления, свързани с културно – исторически ценности.  При проверка в дома на 45-годишен от Търговище, служителите на реда открили  12 антични монети, 3 антични пръстена и 14 различни по вид артефакти от различни епохи, представляващи археологически обекти, нерегистрирани и неидентифицирани по надлежния ред. Вещите са иззети. Ще бъде назначена комплексна археологическо-нумизматична оценъчна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК.

Плевен. Обявен за общодържавно издирване е установен и задържан от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при областната дирекция. 63-годишният мъж е обявен за издирване с телеграма по описа на ГДНП във връзка с влязла в сила присъда и изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ за 3,6 години в затвора Ловеч. Регистриран е в Шенгенската информационна система с цел предаване или екстрадиране. Мъжът е предаден за конвоиране до затвора. Уведомени са инициаторите на издирването.

Велико Търново. Наркотични вещества иззеха служители на полицейските управления в Г. Оряховица и Свищов. Вчера в хода на специализирана полицейска операция за противодействие разпространението на наркотични вещества в Долна Оряховица е извършена проверка на лек автомобил „БМВ“, управляван от 20-годишна местна жителка и четирима пътници. В хода на проверката в единия от тях – 20-годишен местен жител, е намерено пликче, съдържащо близо 2 грама марихуана. Водачката и пътникът са задържани с полицейски мерки до 24 часа. В хода на операцията са извършени проверки и на адрес в града, обитаван от 39-годишен мъж, откъдето са иззети около 30 грама марихуана, а у 16-годишен са намерени други 4 грама от същата дрога. По двата случая са започнати бързи производства. Същия ден в с. Ореш е извършена проверка на 56-годишен мъж от Свищов, от когото са иззети около 50 грама марихуана и към 30 грама бял прах, реагирал при полевия тест на амфетамин. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Той е известен на полицията и осъждан. По случая е започнато досъдебно производство. Вчера по обяд на разклона за с. Леденик служители на Пътна полиция спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 41-годишен мъж от В. Търново. При последвалия тест с наркодрегер станало ясно, че мъжът шофира след употреба на кокаин. Той е отказал кръвна проба. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Кърджали.
Криминалисти от ОДМВР откриха голямо количество монети, които не са били идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство. В рамките на операцията е извършено претърсване в жилището на 63-годишен, където униформените намерили 150 монети. Притежателят им е задържан, а по случая е образувано досъдебно производство по чл.278, ал.6 от Наказателния кодекс.

Притежател на кокаин е задържан вчера. 25-годишен бил проверен на КПП- Чилик и у него полицаите открили бяло прахообразно вещество, което при тестване реагирало на хероин. Наркотикът е иззет, а притежателят му е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3 от Наказателния кодекс за незаконно придобиване и държане на наркотично вещество.

Две досъдебни производства за използване на неистински официални документи са образувани в РУ-Кърджали с постановления на Районната прокуратура. Фалшиви дипломи за завършено основно образование представили двама мъже в сектор „Пътна полиция“. Работата по случаите продължават сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващи полицаи.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

03 дек 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018