МВР

Пресцентър

 

Фондация „Емил Шарков“ благодари на Министерството на вътрешните работи

 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев получи благодарствено писмо от  Фондация „Емил Шарков“ за организацията и провеждането на националната среща на децата на загиналите служители от МВР. “В чисто човешки план, наследниците на бащи герои усетиха за сетен път подкрепата на институцията под чиито пагон са служили техните родители“ се казва в  писмото.

Националната среща „Деца на герои“ 2017 г . събра 82 деца и съпруги на загинали при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. Медиен партньор на събитието беше БНТ. Целта на срещата беше да се изгради общност, в която децата, споделящи обща съдба, да намерят морална и емоционална подкрепа и да  изградят в себе си   вярата, че могат да се справят успешно в живота и че са достойни наследници на своите бащи – герои . В срещата взеха участие заместник министър Балабанов, журналиста Надя Обретенова, певци и артисти от столицата.

16 яну 2018

Криминалисти от ОДМВР-Пазарджик иззеха над половин килограм кокаин

Задържан е основен дилър на наркотици в региона; след ареста, първоначалното му задържане е удължено със 72 часа

 

Над половин килограм кокаин и приспособления за разфасоването му са иззети от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. Полицейските действия криминалистите предприели в неделя, когато екипите задържали В.Д./46г./ - Мечката,  криминално проявен с множество регистрации за блудство, изнасилвания, притежаване на наркотични вещества. Според първоначалните данни, той е основен дилър на наркотици в региона. При проведеното претърсване в къщата му в пазарджишкото с. Огняново полицаите открили в няколко разфасовки над половин килограм кокаин,три електронни везни, консумативи за разпределяне на високорисковия наркотик. Намерено е и малко количество марихуана. Мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа, в последствие задържането му е удължено от прокурор от окръжната прокуратура в Пазарджик със 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в Окръжния Пазарджик за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.  Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.   

16 яну 2018

​В резултат на предприетите от МВР превантивни действия не са допуснати тежки инциденти с пироизделия

5643 проверки на тържища и търговски обекти, предлагащи пиротехнически изделия, са извършени по време на последните празници

5643 проверки по линия на контрола на общоопасните средства са направени от силите на реда в редица тържища, пазари и търговски обекти по време на Коледните и Новогодишните празници. Основните цели на инспекциите бяха да не се допусне продажбата на пиротехнически изделия (ПИ) без издадени полицейски разрешения за търговия, да се предотврати търговията с видимо повредени пироизделия и продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 - на лица под 16 години и на категория 3 - на лица под 18 години. 

В хода на проверките са образувани пет досъдебни производства за установена търговска дейност без надлежно разрешение – три на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин и две, на територията на ОДМВР – Ловеч. Констатирани са 30 нарушения, за които са съставени АУАН, от които 26, за нерегламентирана търговска дейност и 4, за неправомерна употреба на ПИ.

Униформените са издали 931 полицейски разпореждания, 1854 предупреждения и 180 уведомителни писма.

3649 е общият брой на иззетите пиротехнически изделия.

Според обобщените данни на сектор Контрол на общоопасните средства в Главната дирекция „Национална полиция“ на територията на цялата страна по време на празниците са констатирани 16 произшествия с пиротехнически изделия, при които са ранени 19 души. В резултат на предприетата превантивна работа не са допуснати тежки инциденти.  

 

ТАБЛИЦА

за произшествията с пиротехнически изделия и предприетите мерки по време на Коледните и Новогодишни празници – 2017/2018 г.

 

№ по ред

ПОКАЗАТЕЛИ

Брой

1

Брой извършени проверки

5643

2

ПРОИЗШЕСТВИЯ:

16

а

Загинали

0

б

Ранени

19

в

материални щети

0

3

НАРУШЕНИЯ:

30

а

търговска дейност

26

б

неправомерна употреба

4

4

СЪСТАВЕНИ АКТОВЕ:

30

а

търговска дейност

26

б

неправомерна употреба

4

5

РАЗПОРЕЖДАНИЯ ПО ЧЛ.64 ОТ ЗМВР.

931

6

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ПА ЧЛ. 65 ОТ ЗМВР.

1854

7

УВЕДОМИТЕЛНИ ПИСМА ПО ЧЛ.66, АЛ. 2 ОТ ЗМВР.

180

8

ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА:

5

а

търговска дейност

5

б

неправомерна употреба

0

9

ИЗЗЕТИ ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ.

3649

Забележка: Иззети пиротехнически изделия означава общия брой стандартни опаковки

 

 

 

16 яну 2018

Академията на МВР класирана на първо място в професионално направление „Национална сигурност“

 

На 12 януари 2018 г. във Военния клуб в София се състоя церемония за награждаването на най-добрите университети в България, която се проведе в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, еврокомисаря по цифровите технологии и цифровото общество Мария Габриел, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, земеделския министър Румен Порожанов, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, проф. Огнян Герджиков, много други видни учени, публицисти, журналисти и гости. Отличията са определени на база рейтинга на висшите училища, изготвен от Министерството на образованието.

Сред 23-те най-добри университета за 2017 година, за пореден път Академията на Министерството на вътрешните работи получи първо място в професионално направление „Национална сигурност“. Наградата бе връчена на ректора на АМВР доц. д-р Неделчо Стойчев от главния редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов. „Академията на МВР не е обикновено висше училище и тази награда ни дава основание да смятаме, че и догодина ще я постигнем“ - бяха думите на ректора при получаване на отличието.

15 яну 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 16 януари 2018

Хасково. Голямо количество контрабандни цигари, спирт и дизелово гориво са иззети от криминалисти на Харманли и Хасково след гонка на камион. Вчера на пътя от Пловдив към Свиленград, полицаите спират за проверка товарен автомобил „Пежо“, управляван от 43-годишен свиленградчанин. При приближаването на униформения, шофьорът рязко потеглил с риск да удари проверяващия. Последвали предупредителни изстрели във въздуха и едва под моста на пътния възел Харманли-Симеоновград, камионът бил спрян. В товарения отсек са намерени кашони с общо 500 000 къса цигари без бандерол. В рамките на разследването е установена и  съпричастността на още един свиленградчанин /на 40 г./, в чиито имоти на улица „Света гора“ и „В. Левски“ са открити 3460 литра дизел, 300 литра течност с мирис на спирт, над 5000 евро и над 16 000 лева. Мъжете са задържани до 24 часа в РУ Харманли по образуваното бързо производство по чл.234 ал.1 от НК.

Незаконен арсенал е открит в дома на 58-годишен димитровградчанин. Минути след полунощ вчера бил получен сигнал от болницата за приет мъж с прострелна рана. Той обяснил, че се е прострелял с халосни патрони при игра с газов пистолет. При последвала проверка в дома му униформените открили 4 пистолета, единия - разглобен, 3 барабана за револвер, 4 капсул-детонатора, 46 боеприпаса за огнестрелно оръжие, 140 боеприпаса за ловно оръжие, метални и дървени заготовки за старинни оръжия, 3 метални цеви за ловни пушки, 3 дървени приклада и ръчна граната без запалка. Единствено за ловната пушка мъжът е притежава документи. Оръжието е иззето, работата по образуваното досъдебно производство по чл.339 от НК продължава.

ОДМВР-София. 24-годишен е задържан със значително количество наркотици. При проведена вчера полицейска операция криминалисти от РУ- Самоков  извършили проверка на 24- годишен местен жител. У криминално проявения мъж те открили пликче с шест бучки бяло вещество с тегло около 5.20 грама, както и друго с 18 топчета суха зелена тревиста маса с общо тегло около 10 грама. При извършения наркополеви тест откритите вещества реагирали на амфетамин и канабис. Дрогата е иззета, а мъжът е задържан в ареста за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Самоков.

40 литра контрабанден алкохол са иззети от търговски обект. На 15 януари е проведена полицейска операция за противодействие на съхранението и разпространението на акцизни стоки на територията на РУ- Самоков. В хода на акцията е извършена проверка на кафене за продажба на спиртни напитки и сладкарски изделия в с. Доспей. Открити  и иззети са пластмасови бутилки, съдържащи общо 40 литра ракия без поставен български бандерол. По случая е регистрирана преписка за административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Плевен. На 15 януари, около 16 часа, полицаи и служители на Митница- Свищов открили 199,4 литра етилов алкохол в бутилки с различна вместимост при извършена проверка на избено помещение в къща в гр. Левски. Видът на иззетия алкохол предстои да  бъде определен с лабораторен анализ. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура- Левски.

Русе. На 15 януари около 1.50 часа  автонаряд на  РУ - Ветово  спрял за проверка лек автомобил  "Опел Комбо“, управляван от 40-годишен мъж от същия град. Водачът  бил изпробван за алкохол с техническо средство, при което дрегерът отчел наличие на алкохол в издишания от него въздух. Веднага след проверката мъжът се качил в колата си и потеглил, като при опит да бъде спрян,  ударил с колата един от униформените в ръката. При медицинския преглед е установено, че на служителя е причинена контузна рана на дясна предмишница. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление  по чл. 343 б, ал. 1 от НК и чл. 325, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Видин. Криминално проявен и осъждан видинчанин е задържан тази нощ за извършена кражба от училище в кв. „Калето“. Към 0.55 часа на тел.112 бил подаден сигнал за забелязани светлини от прожектор в училищната сграда. Пристигналите незабавно на мястото полицаи заловили в двора, до входната врата на гимназията, видинчанина В.Д./35г./ При последвалия оглед разследващите установили, че след взломяване на входната врата на компютърната зала на първия етаж, са откраднати седем лаптопа, три мултимедии, две ups-устройства, три монитора, компютърна конфигурация и принтер. На около 20 метра от сградата на училището, в незавършен строеж, те намерили и вещите, обект на посегателството. Авторът на деянието е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, в рамките на образуваното по случая бързо производство.

София. Служители на Трето РУ установиха  и задържаха извършител на кражба. Действията по разследване на случая стартирали през месец юни м.г., когато 36-годишна жена заявила в полицията, че от стълбищната площадка на жилищна кооперация на  ул. „Позитано“  е извършена кражба на велосипеда й марка „Спринт“. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни и процесуално-следствени действия било установено, че  извършител на деянието е  С.Д./29г./ от София. На 10 януари той е  задържан в Трето РУ с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура С.Д. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.195 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. След сключено споразумение Софийски районен съд е постановил присъда 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

19- годишен младеж от Поморие е задържан в столичното Първо РУ за извършен грабеж. Работата по разследване на престъплението започнала преди около година, когато 21- годишен столичанин заявил в Първо РУ, че на 26 февруари, около 10 часа, на ул. „Коста Лулчев“ е бил нападнат от непознат младеж, който чрез  заплаха и нанесени удари му е откраднал дребна сума пари и избягал. След предприетите оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия извършителят на деянието – Л.С. бил задържан в Първо РУ с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура извършителят е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Пловдив. С постановление на пловдивската районна прокуратура 51-годишен жител на Девин е задържан за срок до 72-часа. В хода на проведено разследване от служители на Второ РУ са събрани доказателства, че криминално проявеният и осъждан мъж е автор на грабеж в областния град. Около 17 часа на 8 януари, в района на хълм “Бунарджик”, той пресрещнал 50-годишен пловдичанин и след заплаха с нож и използване на физическа сила му отнел над 250 лева.  По случая е образувано досъдебно производство.

Жена е заловена при опит да внесе наркотици в затвора в Пловдив. При щателна проверка в неделя охранителите открили осем пакетчета със съмнително съдържание в багаж, предаден за затворник от 63-годишната пловдивчанка. Експертна справка показала, че иззетото вещество е хероин. С полицейска заповед извършителката била задържана за 24 часа в Първо РУ. След доклад в Районна прокуратура - Пловдив по случая е образувано бързо производство.

Сливен. Петима са задържани за кражба от фирма в град Сливен. На 12 януари, около 09.30 часа, в хода на специализирана полицейска операция, при обход, екип на участък  "Надежда" засекли в района на ул. „Керамична“ две каруци, натоварени с машинни елементи. В каруците били установени петима криминално проявени мъже на възраст 20-44 години.  От проведените допълнителни оперативно-издирвателни действия полицейските служители изяснили, че машинните елементи са обект на кражба  от фирма в индустриалната зона на град Сливен.  Извършени са огледи на местопроизшествие, разпитани са свидетели, образувано е досъдебно производство. Петимата са задържани за 24 часа. 

              

 

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

16 яну 2018

Информационен бюлетин - 15 януари 2018

Плевен. След прецизна оперативна работа плевенски криминалисти задържаха участник в телефонни измами. Действията по разследването стартирали на 9 декември миналата година, когато 83 – годишна жена подала сигнал в полицията. Пред разследващите разказала, че  предния ден неизвестен ѝ се обадил на стационарния и на мобилния телефон, представяйки се за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници, я накарал да събере в плик наличните в дома ѝ пари 4 950 лева, както и златни накити. Убедил я да ги изхвърли през терасата на жилището. По случая било образувано досъдебно производство под ръководството на районната прокуратура. В хода на оперативно - издирвателните действия, проведени от криминалисти на областната дирекция и колегите им от Първо РУ бил установен и задържан 25-годишен от село Ореховица, който е взел парите и златните накити. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

 

Пловдив. След активно разследване служители на Шесто РУ разкриха автори на грабеж над възрастна жена в Пловдив. Полицейските действия стартирали на 13 ноември м.г. по сигнал от 85-годишна жена, че на бул. “Източен” от ръцете й била издърпана дамска чанта с дребна парична сума и лични документи и вещи. В рамките на предприетото разследване  е установено, че посегателството е дело на двама познайници на полицията, на 18 и 17 години. Срещу тях е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.

 

В ареста са задържани двама непълнолетни извършители на множество увреждания по едно и също време в Пловдив.  Около 1.40 часа в неделя в Първо РУ постъпил сигнал за пожар на територията на пазар на ул. “Георги Икономов”. След потушаване на огъня било установено, че са изгорели шест сергии и каравана. При предприетите незабавни издирвателни и заградителни действия  в районното управление за срок до 24 часа били отведени момчета на 16 и 17 години. С постановление на районна прокуратура – Пловдив мярката им е удължена до 72 часа, след събрани доказателства, че минути преди да предизвикат пожара, с помощта на друг 17- годишен, двамата тийнейджъри са нанесли щети по общо 12 автомобила, паркирани на същата улица. По всички случаи са образувани досъдебни производства по чл. 216, ал. 1 от НК. Работата по документирането им продължава.

 

Габрово. На 12 януари около 1.50 часа в РУ-Севлиево е получен сигнал от служители на охранителна фирма за счупено стъкло на магазин в града. На място незабавно е изпратен дежурен екип. Полицейските служители и частните охранителни извършили проверка в обекта, при която в избеното помещение към магазина заловили 33-годишен мъж от Севлиево, многократно осъждан за кражби. У него били намерени 41 ваучера за храна и 7 карти за предплатени телефонни услуги на стойност 187 лв., които мъжът бил взел от чекмедже в магазина. На местопроизшествието е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство. С определение на Районен съд – Севлиево на извършителя е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

След проведени оперативни действия от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Габрово, 57-годишна габровка, осъждана за кражби, е заподозряна в извършването на 5 кражби от жилища в града. Според първоначалните данни тя влизала в домовете на възрастни хора под претекст, че може да им осигури на достъпни цени дърва за огрев по социална програма. Докато разговаряла с домакините, оглеждала жилищата, използвала невниманието им, намирала и отнемала спестяванията им. По този начин, за времето от 19 декември м.г. до 9 януари т.г. е извършила кражба на общо 1000 лева и лични документи. По случаите са заведени преписки, които ще бъдат изпратени на Районна прокуратура-Габрово.

 

Хасково. 61-годишен мъж е задържан за причинена смърт по непредпазливост. Вчера в 10.30 часа на спешния телефон в РУ- Хасково е получен сигнал от задържания, че жената, с която е живеел на семейни начала, е починала. На мястото била изпратена оперативна група. Полицаите констатирали, че по тялото на починалата 38-годишна жена има синини. Назначената аутопсия потвърдила насилствената смърт вследствие от нанесен побой, при който е последвало счупване на черепа на жената. От проведените процесуални действия било установено, че след пиянски запой, двамата са се скарали и са си разменили удари. По случая е образувано досъдебно производство по чл.124 от НК- за смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена телесна повреда. Извършителят, познат на органите на реда, е задържан до 24 часа. Действията по разследването продължават.

 

18-годишен хасковлия е задържан за съхранение на наркотик. Вчера в 21.30 часа автопатрул го спрял за проверка във вилна зона „Каменец“ край Хасково. Под предната дясна седалка на колата му „Рено“ бил открит грам суха листна маса – марихуана. Бързо производство е заведено в управлението и срещу 22-годишен младеж от града, в чийто „Фолксваген“ вчера е намерен плик със 100 грама марихуана и везна. Извършителят е задържан до 24 часа. 23-годишен също попадна в полицейския арест. Той бил спрян за проверка на 13 януари в района на Капитан Андреево. При обиск у  него са открити 5,3 грама марихуана, 3.16 г амфетамин на бучки и 5 зелени хапчета с лого, реагиращи на амфетамин.  Работата по случаите продължава.

 

София. 16-годишен е задържан за притежание на наркотици. На 5 януари, около 23 часа в ж. к. „Свобода“  служители на Второ РУ спрели за проверка младеж със съмнително поведение. У него униформените открили пликче, съдържащо растителна маса. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата маса е коноп с тегло 0.22 грама. Събраните материали са докладвани в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на корекционно- възпитателни мерки на основание чл.61 от НК.

 

Кюстендил. Досъдебно производство е образувано срещу 27-годишен дупничанин. При претърсване в жилището му униформените открили и иззели 28 грама метадон. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Задържаният е известен на полицията с разнообразие от противозаконни деяния. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

Сливен. Петима са задържани за притежание и разпространение на наркотични вещества при специализирани операции в края на миналата седмица. Служители на участък „Запад“ в село Глуфишево спрели за проверка лек автомобил „Пежо“. В един от пътниците - 21-годишния А.Г. от Сливен, те намерили 2,8 грама метамфетамин. Техни колеги от участък „Надежда“ и криминалисти на РУ-Сливен засекли В.Ч./49 г./ и 48-годишната А.Ч, в които намерили 54 топчета станиол и 3 пакета, съдържащи марихуана. 20-годишният В.А. попаднал в полицейския арест, след като при обиск у него били открити  8 станиолови топчета, съдържащи марихуана. Патрулен екип на група „Охрана на обществения ред“ проверил  лек автомобил „Мазда“. 26-годишният водач А.С. предал доброволно пакетче, съдържащо зелена листна маса, която при полевия тест е реагирала на марихуана. По случаите са образувани досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

 

Перник. Двама са задържани за нанесен побой на служител на бензиностанция.          Сигналът бил подаден тази сутрин, около 3. 45 часа от охранители. На място служителите на реда установили, че е възникнал скандал между 24 – годишния служител и трима неизвестни, които след  нанесения побой избягали. Пострадалият бил прегледан в болнично заведение и освободен без сериозни наранявания. В хода на предприетите бързи оперативни действия служителите на реда установили злосторниците и задържали двама от тях. Мотивите за престъплението са в процес на установяване. По случая е образувано е досъдебно производство.

 

Досъдебно производство за престъпление по чл.304, ал.1 от НК е образувано срещу 35 – годишен мъж от Кюстендил.         На 14 януари сутринта в Радомир бил спрян за проверка лек автомобил,  управляван от  М.С./35 г./. Полицаите установили, че мъжът е натрупал неплатени глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата и предприели процедура по изземване на свидетелството му за правоуправление. За да избегне санкцията мъжът подхвърлил в служебния автомобил малка сума пари. Полицаите незабавно сигнализирали оперативната дежурна част. М.С. бил задържан за 24 часа с полицейска мярка. Работата по случая продължава.

        

 

 

   

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

15 яну 2018

Информационен бюлетин - 12 януари 2018

Бургас. Служители от Първо РУ- Бургас задържаха двама мъже  - Г.П./40г./ от Габрово,  криминално проявен и Б.С./38г./ от Бургас, извършили кражба през декември от жилище в кооперация на ул. «Цар Самуил». От дома те отнели различна едри домакински уреди и дребна техника, както и картини, икони и др. вещи. След като са установени от полицаите, Г.П. и Б.С. направили самопризнания. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети, а останалите са открити у хора, на които били продадени или оставени за съхранение. Г.П. и Б.С. са задържани със заповед за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

 

Снощи, към 22.30 часа, в РУ-Средец  е получен сигнал за силен шум от дом  на ул. «Средна гора» в града, обитаван от 41-годишния Н.И., криминално проявен.  На място е изпратен патрул. Стопанинът, във  видимо нетрезво състояние, се държал неадекватно, отказал да се съобрази с полицейските разпореждания и умишлено пречил на полицейските служители да изпълнят служебните си задължения. Задържан е, като при поставянето на  белезниците продължил с агресивното поведение, нанесъл удар по главата на единия полицай и скъсал пагона на униформеното му облекло. Служителят е с повърхностно нараняване. Н.И. е задържан със заповед за задържане за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

 

Разград. 37-годишен от Кубрат е задържан след отправени заплахи към служител на реда. Случаят се развил на 10 януари вечерта, към 21 часа, в с. Брестовене, когато водач на лек автомобил „БМВ“ не спрял на подаден от служители на РУ- Кубрат сигнал със стоп палка. След кръстовището, шофьорът продължил, последван от полицейската кола и спрял пред къща на  ул. „Ивайло“. От мястото на водача слязъл неправоспособният Ю.М. /19 г./, който се укрил в къщата. При извършената проверка около 22 часа, той не е установен, а срещу патрулния екип излязъл 37-годишния му баща С.С. и отправил заплахи и закани за саморазправа. Малко по-късно се чули изстрели и върху полицаите и служебния автомобил се изсипали оловни сачми от гладкоцевно оръжие. Служителите не са пострадали. С.С. е задържан, синът му, който се е укрил, днес се е явил в полицията с адвокат. По случая се водят разследвания за престъпления по чл.270, ал.1 и по чл.144, ал.2 от НК. Все още не е установено оръжието, както и авторът на стрелбата.

 

Габрово. Двама младежи са установени като извършители на взломна кражба на 7 януари, при която от магазин  в Севлиево отнели 2500 лв. и 300 евро. По случая бе образувано досъдебно производство и след издирване, полицаите влезли в следите на двамата /16 и 17 г./, от Дряново. Задържани са за срок до 24 часа. Част от парите са върнати на собственика.

 

Кърджали. 50 г марихуана и стрък сухо растение от същото растение били открити от полицаи при претърсване вчера в жилище в Кърджали, обитавано от 28-годишен. Видът на наркотичното вещество е определено с тест. Общото тегло на иззетото количество е 60 грама. Преди процесуално-следствените действия в апартамента, кърджалиецът бил спрян за проверка на ул.“Стефан Стамболов“ в областния център. Той управлявал лек автомобил „Сеат“ и бил тестван за употреба на наркотици - пробата отчела положителен резултат. Мъжът е задържан в полицейското управление в Кърджали. Образувани се две бързи производства– за незаконно притежаване на наркотици и за управление на автомобил след употреба на наркотично вещество. Работата по двата случая продължават разследващи полицаи.

 

София. Служители на Първо РУ задържаха 24- годишен мъж от Нови Искър с пакетчета наркотични вещества. На 7 януари, около 21.40 часа, на ул.“Тинтява“  полицаи от Първо РУ спрели за проверка лек автомобил „БМВ 530 Д“ . В хода на проверката била установена самоличността на  водача  - К.П./24г./, криминално проявен за престъпления, свързани с наркотици, от Нови Искър. При последвалия обиск, у него служителите на реда намерили и иззели множество пакетчета, съдържащи растителна маса и бяло прахообразно вещество. К.П. бил задържан в Първо РУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Резултатът то назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са коноп  - 16 г, кокаин  - 1.3г и амфетамин – към 40 грама. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, К.П е привлечен като обвиняем по чл. 354 а от НК и му  наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Сливен. Наркотици са открити в хода на специализирана операция за противодействие на конвенционалната престъпност, проведена вчера на територията на РУ-Нова Загора. При полицейските действия в рамките на  акцията, в централната част на Нова Загора е извършена проверка на 24-годишния И.Т. и 20-годишния Д.Ц.. От тях са иззети общо 11 топчета  суха растителна маса, която при полевия тест е реагирала на марихуана. Двамата са задържани за 24 часа в РУ-Нова Загора. Образувани са досъдебни производства.

Наркотично вещество е открито и у 20-годишен от Сливен. У него полицейските служители от участък „Надежда“ към РУ-Сливен намерили и иззели около 8 г марихуана, разпределена в станиолови топчета. В.А., криминално проявен и осъждан за кражби, е задържан в полицейския арест за разпространение на наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Варна. Вчера, в рамките на специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението в града, служителите на реда спрели за проверка л.а. «Пежо» управляван от И.Я. /28г./ от Варна. При обиска от него са иззети кутийка с 2.02 г суха тревиста маса, реагирала при наркотеста на марихуана,  и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Същия ден в полицейския арест попаднал и Г.Н. /19г./. Той бил засечен в района на  ж.к. «Виница», а при извършената проверка било установено, че носи в себе си пакетче с 0.22 г марихуана. По случая е образувана преписка, материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

 

Стара Загора. Контрабандни цигари откриха полицаи от Второ РУ в областния град. На ул. "Капитан Петко войвода" те спрели за проверка  лек автомобил "Опел Вектра". В управляваната от К.К./34г./ кола, служителите на реда намерили 21 стека цигари от различни марки, без акцизен бандерол. Водачът е задържан във Второ РУ–Стара Загора за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство по чл.234, ал.1 от НК.

 

Две досъдебни производства са образувани след случаи на открити мъртви кучета. Към 19.35 часа снощи, в РУ–Казанлък е съобщено за простреляно куче в източния край на с.Ветрен, община Мъглиж. На място е установено, че животното, със стопанин 47-годишен мъж от селото,  е било умъртвено около 6 часа сутринта, с неустановено оръжие. Образувано е досъдебно производство по чл.325б, ал.1 от НК. По същия текст от НК е и досъдебното производство, образувано вчера във Второ РУ – Стара Загора, след сигнал за намерено мъртво куче в тревна площ в кв."Железник". Работата по случаите продължава.

 

Пътен инцидент. Тази сутрин в 6.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил „Ауди”, управляван от 34-годишен мъж от гр.Дунавци, пътувал в посока областния град, навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни, причината за катастрофата е неправилно изпреварване. Шофьорът на леката кола е загинал на място. На местопроизшествието е извършен оглед. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

12 яну 2018

Информационен бюлетин - 11 януари 2018 г.

 

Стара Загора. Затворник, пуснат в отпуск е задържан, след преследване. Вчера към 8.30 часа, на ул."Индустриална" пътни полицаи подали сигнал за спиране на шофьор на лек автомобил "Rover", с английски регистрационен номер. Водачът не се подчинил и с висока скорост предприел застрашаващи пътното движение маневри, за да избяга от последвалия го полицейски автомобил с включени светлинни и звукови сигнали. Той навлязъл в насрещното движение по бул. „Св.П.Евтимий“, излизайки от града се отправил към с.Сливито и се насочил по черен път, където аварирал. Изоставяйки колата, мъжът опитал да се покрие, но след кратко преследване, към 13 часа той бил задържан в района на селото. Установена е самоличността му – Г.Г. /31г./ от с. Дъбово. Изяснено е още, че мъжът в момента излежавал присъда в  затвора в Стара Загора и ползвал отпуск. При извършен оглед на автомобила били открити множество ВиК части, за които е установено, че са  откраднати от работилницата на затвора. Освен това, се оказало, че Г.Г. е шофирал в едногодишен срок от наказание за управление на МПС без книжка. Резултатът от теста за употреба на алкохол е отрицателен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343"в", ал.2 и чл.194, ал.1 от НК, а мъжът е приведен в затвора. 

 

София. Служители на СДВР издирват 52-годишен мъж. Към 8.35 часа днес е получен сигнал за настанена в болница 50-годишна жена. Тя е в тежко състояние, приета е с прободни рани по тялото. По първоначални данни жената била нападната с нож от свой познат на улица в кв. „Орландовци“. След нанесените наранявания той е избягал. Предприети са светкавични заградителни и оперативни действия за установяване на местонахождението му. 

 

41- годишен дилър на наркотици е задържан от служители на  Трето РУ. На 5 януари, около обяд, Г.А. бил заловен в момент на пласиране на дрога на ул. „Софроний Врачански“. При последвалите процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището, обитавано от задържания, полицаите намерили и иззели 55 полиетиленови пликчета, съдържащи кафяво прахообразно вещество и полиетиленово пликче с растителна маса, електронна везна и сума в банкноти. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото  вещества е хероин с тегло 5.34 г. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура  Г.А. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

23-годишен мъж попадна в ареста на Шесто РУ за притежание на наркотици.

На 5 януари, в ж.к. „Борово“, в непосредствена близост до столично училище, служители  от Шесто РУ задържали Г.Г. /23г./ от София.  При личния обиск у него е намерен полиетиленов плик с растителна маса, а при последвало претърсване на дома му - полиетиленов плик, съдържащ растителна маса,  и полиетиленов плик и пластмасова кутия с бели бучки с неправилна форма. След изготвената експертна справка станало ясно, че иззетите вещества са амфетамин с тегло 32.84 г и марихуана с тегло 8.27 г. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура Г.Г. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лв.

 

Пловдив. Наркодилър е задържан при специализирана полицейска операция на служители от Пето РУ в Пловдив. Във вторник, в обект в търговски център в жк “Тракия”, в момент на разпространение на марихуана бил заловен 18-годишен местен жител. Експертна справка показала, че иззетият от него наркотик е с общо количество над 107,5 грама. Спрямо извършителя е взета 24-часова полицейска мярка за неотклонение. Под наблюдението на районната прокуратура е образувано бързо производство по чл. 354а, ал.1 от НК. Ден по-рано в районното управление в Карлово се озовал  26-годишен, след като в лекия му автомобил “Мерцедес” униформените открили пакет с хероин. По случая се води досъдебно производство.

Непосредствено след извършен грабеж, вчера в Пловдив е задържан извършителят на престъплението. Криминалисти на Шесто РУ реагирали светкавично на сигнал, подаден вчера към 13.30 часа от 30-годишна жена -  край училище на ул. “Вратцата” неизвестен отнел насила златна обеца от 8-годишния й син.  При организираните заградителни и издирвателни действия в полицейския капан попаднал 21-годишен пловдивчанин, известен на служителите на реда за подобни посегателства и разпространение на наркотици. Срещу него е образувано бързо производство. 

Пазарджик. Криминално проявен, опитал да извърши домова кражба и предложил подкуп на полицейски служител, е задържан в ареста на РУ-Септември. Случката се разиграла вчера сутринта на улица в града. Гражданин забелязал мъж със съмнително поведение, който опитвал с отвертка да отвори входната врата на жилище, собственост на жена от Септември. Междувременно, полицай от местното управление забелязал случващото се и реагирал незабавно. Униформеният задържал на място крадеца, а минута по-късно пристигнали и колегите му от дежурния автопатрул. Оказало се, че заловеният е 54-годишният пазарджиклия Н.А., криминално проявен и регистриран за кражби на територията на страната ни и в чужбина. Междувременно докато пристигне автопатрулът, Н.А. предложил на задържалия го полицай 20 лева, за да го пусна да избяга. Така, освен за опит за кражба спрямо мъжа се води и полицейско производство за подкуп на длъжностно лице. Случаят е докладван на Окръжната прокуратура в Пазарджик. С постановление на прокурор арестът на Н.А. е удължен със 72 часа. Продължава работата по изясняване на евентуална съпричастност на Н.А. към други взломни домови кражби, извършени на територията на Септември.  

Русе. Двама мъже са установени от полицаи от Второ РУ при разследване на сигнал за грабеж на пари. В полицията в Русе е постъпило съобщение от жител на града, че на 5 януари вечерта е станал жертва на грабеж в района на хиподрума, където се е срещнал с двама мъже, които познавал само по първи имена. Той е заявил, че след употреба на сила, двамата му отнели 1000 евро, които носел за закупуването на лек автомобил. Случаят е документиран от разследващите, в хода на оперативно-издирвателните действия криминалистите установили извършителите - двама русенци, на 33 и 21 години. Работата по разследването на случая продължава.Образувано е досъдебно производство.

 

Полицаи установили при проверка 19-годишен с наркотик. На 10 януари около 1 часа, при обход в района служители по охраната на обществения ред при Първо РУ забелязали спрял лек автомобил „Пежо“ на паркинг пред магазин на бул. „Мидия Енос“ в областния град. При последвалата проверка, в колата са установени четирима мъже, изяснена е самоличността им, а в превозното средство е намерена кутия от цигари с топче неясно вещество. Единият от групата /21г./, русенец, заявил, че веществото е кокаин и е негово. Случаят е документиран, заведена преписка по чл. 354а, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава.

Благоевград. Хероин е открит и иззет от двама мъже в хода на проведена от криминалистите операция по противодействие на наркоразпространението, проведена вчера на територията на града.   При обиск у Ю.Р./36г./ и С.М/38г./ били намерени общо 0.3 г хероин. Други двама местни жители - К.Г./57г./ и М.Ч./83г./, също попаднали в полицейския арест. При претърсване на жилището, обитавано от тях, полицаите  намерили 15 полиетиленови топчета, съдържащи близо 0.8 г хероин и електронна везна. За случая е уведомена прокуратурата.

Монтана. Двама рецидивисти проникнали в необитаема къща в Лом, собственост на 35-годишен мъж и успели да се „снабдят“ с модерна техника – плазмен телевизор, таблет, тонколони, стереоуредба, усилватели и др. вещи. За кражбата съобщил потърпевшия. Двамата злосторници са установени в рамките на предприето разследване по случая.  Г.Б./35 г./ и Н.К./23 г./ са криминално проявени и осъждани. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Извършителите са задържани за срок от 24 часа в ареста на РУ Лом. Работата по случая продължава.

След скандал и нанесен побой, 55-годишна жена е настанена в болница в Лом. След подадения вчера сигнал от болничното заведение  е установен и задържан съпругът на жертвата – В.С. /55г./. Изяснено е, че разпрата се е разразила на 9 януари към 16.30 часа в дома на семейството в Долно Линево.  Извършен е оглед на място, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 128, ал. 1 НК.

Повдигнато е обвинение на 58-годишен мъж от Варна за нанесен побой на негов съгражданин

Варна. 58-годишен варненец е задържан за нанесен побой. Сигналът за открит човек в безпомощно състояние пред блок в ж.к. «Вл. Варненчик» е получен на 8 януари. Пострадалият е настанен в болница с черепно–мозъчна травма. След проведените оперативно–издирвателни и процесуално – следствени действия е установено, че на мъжа е нанесен побой от негов съгражданин - М.Б. (58 г.) , който е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура. На М.Б. е повдигнато обвинение по чл. 129, ал. 2 връзка с ал. 1 от НК.

Бургас. Срещу двама местни жители е образувано досъдебно производство. Установено е, че единият от тях е подал невярна информация за отвличане. 30-годишните криминално проявени мъже - С.Т. и А.Ж. , са задържани в хода на проведена вчера специализирана операция в района на к-с „Меден рудник“. Акцията, в която са участвали криминалисти на областната дирекция, колегите им от Четвърто РУ и служители на Специализираните полицейски сили, била предприета веднага след  полученото съобщение. При претърсване на апартамент в бл. 69 в квартала полицаите открили пико и задържали на място двамата мъже.  В хода на разследването било изяснено, че авторът на лъжливия сигнал е С.Т. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Плевен.  Над 15 кг контрабанден тютюн са иззели плевенските полицаи в рамките на извършени вчера проверки на територията на областния град. Към 07.30 часа на улица "Княз Александър Батенберг" служителите на реда спрели за проверка  51-годишна от село Буковлък, от която иззели два полиетиленови плика с над 6 кг нарязан тютюн, без бандерол.  Минути по-рано била засечена и нейна 26-годишна другоселка, от която са иззети общо 9 кг от същата акцизна стока. Срещу двете жени са образувани досъдебни производство, работата на разследващите полицаи продължава под наблюдението на прокуратурата.

Хасково. Бързо производство е заведено в димитровградското управление срещу 31-годишен мъж. Полицаи от управлението са му извършили проверка вчера на булевард „Ст.Стамболов“ в града. В дрехите му са открили кутийка със свивка с изсушена зелена листна маса канабис. Иззета с протокол.

Двама мъже и жена са задържани за кражби вчера. 52-годишна жена е била в РУ-Харманли за кражба на мобилен телефон, откраднат преди дни от харманлийка в магазин за дрехи. В РУ-Хасково били доведени и двама мъже, на 37г и 25г. Първият откраднал 2 дамски чанти с дебитни карти и 1200 лева, а вторият откраднал бутилка алкохол от хипермаркет в града, която не заплатил на касата.

 

    БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

11 яну 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.
       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017

Кампания „Не бъди финансово муле!“

Информационната превантивна кампания е инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на „финансови мулета“ са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава „финансово муле“?
Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
„Финансовите мулета“ са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори „финансовите мулета“ да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Република България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като „финансово муле“, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират „финансови мулета“?
Набират става по два основни начина:
1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:
- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр . "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Кои лица най-често стават „финансови мулета“?
Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?
Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:
Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?
Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?
Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.

05 апр 2017