МВР

Пресцентър

 

14 юли 2018

140 години от създаването на пожарната служба в София

Празникът бе отбелязан с демонстрация на съвременна пожарна техника

Днес столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната служба в града. Празникът бе отбелязан с аткрактивна двучасова демонстрация на съвременна пожарна техника на площад Княз Александър I Батенберг в София. Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят отблизо с техническите възможности на служба, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути. 

Преди демонстрацията служителите на СД “Пожарна безопасност и защита на населението” поднесоха цветя пред паметника на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг. На тържествена церемония директорът на пожарната служба ст. комисар Веселин Гетов награди пожарникарите, проявили себеотрицание и мъжество при локализирането и ликвидирането на опасни и тежки пожари, аварийно-спасителни дейности и наводнения. 

 

Историческа справка:

На 14 юли през 1878 година в София за първи път е създадена организация от доброволци – пожарникари, съставена от столични жители по родове и съсловия. Протоколът, с който е документирано решението за създаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски управителен съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив. Така, преди 140 години започва забележителната история на Столичната пожарна, белязана с професионални постижения и изпълнена с прояви на достойнство, мъжество и себеотрицание на поколения огнеборци.

Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на много пожари, проявявайки забележително умение, храброст и находчивост. Юрий Захарчук, с чието име е свързан един от най-ярките периоди в историята на столичната пожарна и пожарното дело в България, още приживе спечелва прозвището „Рицар на огнеборската чест”, а през 1999 г. е избран за “Пожарникар на ХХ век”.

Пожарната „толумба”, както я наричали в началото, е разчитала на конска тяга и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски съоръжения пристигат от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 г. е поставен на дежурство първият противопожарен автомобил.

 

Мащабна полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност се провежда на територията на страната

Операцията се осъществява по разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов

Мащабна специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред се провежда на територията на страната. В нея, освен полицейските сили на областните дирекции, са включени и служители на Дирекция „Жандармерия. През вчерашния ден планирани действия са извършени на териториите на ОДМВР-София и Перник. В хода на операцията служителите на ОДМВР-София и жандармеристи са проверили общо 1715 лица и 1060 МПС. Задържани са 77 души, издирените са шестима. За констатирани административни нарушения са съставени 309 акта. Проверки са извършени в 22 пункта за черни и цветни метали, 27 заложни къщи и 22 автоморги, автосервизи и депа.

На територията на РУ- Ботевград са проверени 470 лица и 215 МПС. Съставени са 38 акта за установени административни нарушения. Задържани са 18 души. Установени и задържани са и двама, обявени за общодържавно издирване, които са предадени на инициатора на издирването.

Множество нарушения са констатирани  по време на операцията в два пункта за изкупуване и съхранение на отпадъци от черни и цветни метали в Самоков и с. Райово. При проверките, извършени съвместно със служители на икономическа полиция в ОДМВР- София и РИОСВ, е установено, че площадките не отговарят на изискванията и са допуснати нарушения при воденето на документацията, за което са съставени констативни протоколи. В друг инспектиран обект в Самоков - за преработка и съхранение на дървесина, е установено несъответствие в електронния дневник по отношение на наличната дървесина. Съставен е констативен протокол. В рамките на спецоперацията на територията на РУ- Самоков са проверени общо 512 лица и 395 МПС; съставени са 61 акта за установени административни нарушения; задържани са 14 души.

На територията на РУ- Костенец, при извършените съвместни проверки от служители на ОДМВР- София, РУ- Костенец, Зонално жандармерийско управление- София, Регионална дирекция по горите и общинската администрация, на осем адреса в с. Костенец е установено съхранение на общо 30 кубика дърва за огрев без контролна горска марка и документи за законен произход. Съставени са девет акта по Закона за горите и незаконно добитата дървесина е иззета по надлежния ред.

От служители на РУ- Правец, при проверка в къща в с. Видраре, са установени и иззети общо 14.5 литра алкохол, разпределен в 29 половинлитрови пластмасови бутилки, без български акцизен бандерол. Материалите по случая са подготвени за изпращане в Митница- Столична за реализиране на административно- наказателна отговорност.

В рамките на проведената на територията на Пернишка област операция смесените екипи са извършили проверки и в седем автоморги, за констатирани нарушения са издадени четири констативни протокола с предписания към собствениците.

 

13 юли 2018

Трима извършители на улични грабежи в Слънчев бряг са задържани от служители на РУ – Несебър и ГДНП

 

В резултат на множество оперативно-издирвателни действия, обход на различни маршрути и прегледани голям обем видеозаписи са арестувани двама братя от Сливен, на 20 и 22 години, и 19-годишен от пловдивското село Бенковски. Задържани са на 11 юли, около 4 часа, при съвместни действия на служители от РУ – Несебър и от отдел „Криминална полиция“ при ГД „Национална полиция“  в района на крайбрежната алея на Слънчев бряг.

В хода на проведеното разследване е изяснено, че тримата са автори на няколко идентични грабежа на територията на курортния комплекс. В малките часове на 2 юли те отнели мобилен телефон от 23-годишен английски турист, няколко дни по-късно, на 7 юли, откраднали мобилното устройство на 28-годишна молдовска летовничка, след като й нанесли удари. Два грабежа тримата извършили и на следващия ден, 8 юли – около 3 часа, нападнали 18-годишен англичанин, отседнал в курорта, от когото със сила откраднали мобилен телефон, лични документи и 30 лева; техни жертви станали и 15-годишен германски турист и неговият деветгодишен приятел, от момчетата със сила били отнети два мобилни телефона, лични документи, 30 лева и 5 евро.

Задържаните направили пълни самопризнания за криминалните посегателства и къде съхраняват откраднатите чужди вещи. При претърсване на квартира в комплекс в Слънчев бряг, ползвана от двамата братя, са намерени и иззети осем мобилни телефона, част от тях предмет на посегателствата, както и около 10 грама бяло прахообразно вещество /амфетамин/, към 200 грама суха зелена тревна маса /канабис/, електронна портативна везна и множество полиетиленови пликчета.

По случаите са проведените редица процесуално-следствени действия, сред които разпити на свидетели, разпознавания и други. Събраните материали са докладвани в Районна прокуратура - Несебър. Тримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми, наложени са им мерки за неотклонение до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянното им задържане.

Работата на служители от РУ – Несебър по случаите продължава.

13 юли 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 14 юли 2018

Варна. Мъж пострада при пожар в автомобила си. Около 8 часа, тази сутрин, на телефон 112, е постъпил сигнал за пожар, възникнал в лек автомобил „Рено” с АГУ, движещ се по бул. „Република” във Варна. На място са изпратени незабавно служители на РДПБЗН. Установено е, че огънят е възникнал по време на движение. Изясняват се причините, довели до инцидента. Водачът на автомобила (40 г.) е пострадал и е настанен за лечение във ВМБ, където е подложен на оперативно лечение. Има опасност за живота му. По случая е образувано досъдебно производство.

Видин. Вчера в 14.40 часа дежурен лекар от ЦСМП сигнализирал на тел.112 за починал 44-годишен видинчанин при трудова злополука в рудник край село Кошава. Дежурна оперативна група, окръжният прокурор, директорът на областната дирекция,  следовател и прокурор от Окръжна прокуратура-Видин посетили местопроизшествието. Според първоначалните данни мъжът е починал при трудова злополука – срутване на гипсова облицовка от тавана на галерията. Трупът е транспортиран за аутопсия. Работата на разследващите продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

14 юли 2018

Информационен бюлетин-13 юли 2018

София област. Нарушител зад волана е задържан за предложен подкуп на служители от РУ - Годеч. Около 13 часа вчера, в района на с. Гинци, за проверка бил спрян лек автомобил „Ауди 80“. Униформените констатирали, че колата се движи без включени дневни светлини, за което следва санкция по ЗДвП. С цел да избегне съставянето на фиш, 67-годишният водач подхвърлил в патрулния автомобил 20 лева. Последвал незабавен оглед на място от дежурна оперативна група на областната дирекция и извършителят бил задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. В рамките на текущата седмица това е втори случай на опит за подкуп с цел осуетяване санкционирането за констатирано нарушение по Закона за движение по пътищата.

Полицаи от РУ - Сливница задържаха за броени минути двама криминално проявени и осъждани, ограбили непълнолетен. Около 20.20 часа вчера в районното управление постъпил сигнал от дежурен възпитател в център за настаняване от семеен тип в Драгоман за нападнат непълнолетен потребител на социална услуга. Незабавно след получаването на сигнала полицейските служители предприели бързи издирвателни действия, в резултат на които разкрили и задържали двамата извършители - столичанин на 32 и жител на Драгоман на 46 години. Изяснено било, че след нанесен удар криминално проявените и осъждани мъже са отнели от потърпевшия дребна парична сума. По случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Пловдив. 27-годишна пловдивчанка бе задържана за престъпление с акцизни стоки. В хода на специализирана операция вчера служители на Трето РУ установили, че в жилището си на  бул. „Васил Априлов“ жената съхранява около 10 000 къса цигари без български бандерол. Материалите по образуваното бързо производство са докладвани в районната прокуратура.

Мъж, проявил агресия на пътя, бе задържан в Трето РУ в Пловдив. Около 12 часа вчера на бул. „България“ служител на районното управление станал свидетел и веднага се намесил в прекратяването на конфликт между двама водачи на товарни автомобили. По време на случилото се няма пострадали. Пристигналият полицейски патрул установил самоличността на мъжете - 38-годишен с „Шкода“ и 43-годишен с „Мерцедес“. По първоначални данни повод за скарването им било засичане по време на движение.  Задържан за срок до 24 часа е по-възрастният шофьор, който бил ударил с колата си няколко пъти отзад „Шкода“-та. Срещу него е образувано бързо производство за хулиганска проява.

Хероин бил иззет от 28-годишен асеновградчанин. В сряда, по време на полицейска проверка на бул. „Шести септември“ в областния град, у мъжъ били открити три пакетчета с наркотика. Спрямо извършителя е взета 24-часова мярка за неотклонение в Четвърто РУ, образувано е бързо производство. 

Плевен. 24-годишен е задържан за притежание на наркотици. Той бил засечен от автопатрул минути след полунощ вчера на паркинг в парк "Кайлъка" в Плевен. При извършения му личен обиск от него полицаите иззели прозрачен плик с пет бели топчета, по данни на младия мъж - амфетамин. Задържан е за срок до 24 часа. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Уведомен е прокурор в Районна прокуратура - Плевен за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. Работата на разследващите продължава.

Извършител на домова кражба е арестуван след светкавична реакция на полицейски служители от РУ - Левски. Вчера, към 9.15 часа, 77-годишен жител на село Аспарухово сигнализирал в полицията, че от незаключена стопанска постройка в имота му са изчезнали две медни пръскачки, моторен трион, два медни котела и два трифазни удължителя. В хода на предприетите незабавни оперативни действия криминалистите влезли в дирите на извършителя – 24-годишен от селото. Задържан е за 24 часа. Част от откраднатите вещи са предадени с протокол за доброволно предаване и се намират на съхранение в РУ - Левски. По случая е образувана преписка за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

Сливен. Криминалисти на РУ - Сливен разкриха случай на грабеж. В края на месец юни трима криминално проявени - на 28 години от Ямбол, и двама жители на Сливен, на 35 и 32 години - нападнали 39-годишен мъж пред дома му в сливенския квартал „Даме Груев“, нанесли са му побой и са му отнели 90 лева. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е Окръжна прокуратура - Сливен. На извършителите е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Служители на РУ - Сливен работят по случай на причинена телесна повреда. На 10 юли, мъж подал сигнал на телефон 112 за нанесен му побой от непознат пред заведение в центъра на града, в резултат на което му е причинена фрактура на лявата китка. За извършеното деяние са задържани 28-годишен мъж и непълнолетно момче. Участниците в конфликта са от Сливен. Работата по досъдебното производство продължава.

Кърджали. Полицаи от РУ - Крумовград установиха водач, управлявал товарен автомобил без да има шофьорска книжка. При извършена проверка вчера на товарен „Форд“ в землището на село Падало 26-годишният мъж не представил свидетелство за управление на МПС. При направена справка станало ясно, че той вече е бил наказван по административен ред за същото деяние с наказателно постановление, влязло в сила на 1 март, тази година. Шофьорът е задържан в РУ - Крумовград за срок до 24 часа.  Образувано е бързо производство и работата продължава разследващ полицай.

Пътен инцидент. Осемгодишно момченце е пострадало сериозно при пътен инцидент във Враца. Сигналът е постъпил в полицията около 13.30 часа днес. Според първоначалните данни, детето, което се придвижвало с тротинетка, било блъснато на пешеходна пътека от лек автомобил „Форд“. Незабавно е откарано в болница за оказване на медицинска помощ. Полицаи са на място и работят със 67-годишната водачка. 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

13 юли 2018

Информационен бюлетин - 12 юли 2018

ОДМВР-София. Извършител на тежко криминално престъпление е задържан след бързи действия на криминалистите. Минути преди полунощ на 10 юли в ОДМВР-София бил подаден сигнал за ранен охранител на фирма в Костинброд. Пострадалият 78-годишен мъж бил транспортиран в болнично заведение с прободно нараняване в гърба и разкъсна рана на главата. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура. След бързи оперативни и процесуално-следствени действия на криминалисти и разследващи полицаи от областната дирекция и РУ- Костинброд е установен и задържан извършителят на престъплението-  жител на с. Петърч, работник в същата фирма. По първоначални данни, 21- годишният е нападнал колегата си, за да прикрие друго свое престъпление - подготвяна кражба на гориво от служебен автомобил. След доклад на събраните материали в Софийска окръжна прокуратура, 21-годишният мъж е привлечен като обвиняем по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК като му е наложена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ и забрана да напуска пределите на България.

20-годишен е задържан с постоянна мярка за неотклонение за грабеж на възрастна жена. Полицейските действия стартирали около 10.45 часа на 10 юли, след сигнал за ограбена пред дома й в с. Чавдар 94-годишна жена. По данни на пострадалата, единият извършител държал здраво ръцете й, докато другият отнел мобилния телефон от джоба й. По случая в РУ- Пирдоп било образувано досъдебно производство. В рамките на предприети незабавни оперативно- издирвателни действия на криминалистите авторите на престъплението били разкрити и задържани. Двамата криминално проявени младежи от същото село направили пълни самопризнания и върнали отнетия апарат. След доклад на събраните материали в районната прокуратура 20-годишният е привлечен в качеството на обвиняем и за извършеното от него престъпление му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Двама бракониери са задържани в РУ- Правец. Около 0.15 часа на 11 юли, в полицията постъпил сигнал от горски инспектори за установен на черен път в землището на с. Видраре лек автомобил с разфасовани части от диво животно. На място веднага са изпратени полицейски служители, които извършили оглед. В автомобила „Фолксваген Пасат“ са установени разпознаваеми части от дива свиня, както и две ловни гладкоцевни пушки, едната от които незаконно притежавана. Водачът и спътникът му, и двамата от с. Видраре, са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по пълното му документиране продължава.

София. Петима младежи на възраст между 14 и 24 години са задържани от столични полицаи за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. На 10 юли, малко след 17 часа, в Трето РУ е получен сигнал за възникнал скандал между две групи младежи в автобус на градския транспорт, движил се по бул. „Сливница“. По време на разправията те счупили едно от страничните панорамни стъкла на рейса с бутилка от алкохол и избягали. Минути по- късно в полицията бил получен и втори  сигнал, че на спирка на градския транспорт в района на бул. „Константин Величков“ група младежи са  счупили странично  панорамно стъкло на друг автобус и избягали. В резултат на предприетите незабавни заградителни действия, служители на Трето РУ  задържали близо до местата на инцидентите четирима младежи и момиче, на възраст между 14 и 24 години. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад в Софийска районна прокуратура 14-годишната девойка и 24-годишния младеж са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.216 от НК.

Плевен. Снощи към 21.30 часа на улица "Марин Боев" в Кнежа полицейски екип подал сигнал са спиране на лек автомобил, но шофьорът не се подчинил и продължил по улицата. Служителите на реда го последвали, подавайки светлинни и звукови сигнали. Десетина минути по-късно, на изхода от с. Търнак за Бяла Слатина, автомобилът бил спрян. Установена е самоличността на водача - 65-годишен от Кнежа, а при последвалата проверка с дрегер, уредът отчел значително количество алкохол в кръвта му. На шофьора е взета е кръвна проба за лабораторен анализ във ФСМП-Кнежа, той е  задържан за срок до 24 часа. Уведомен е прокурор в РП-Кнежа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 б, ал.2 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

Благоевград. 23-годишен от с. Тополница, община Петрич е привлечен като обвиняем за притежаване на наркотично вещество. На 10 юли в помещения в обитавания от него къща в същото село, са открити 129 грама марихуана, а в дворното място на имота - засадени и отгледани  22 корена растения от рода на конопа.

Ловеч. На 10 юли около 20 часа на път край с.Микре служители на РУ-Угърчин спрели за проверка лек автомобил, управляван от 65-годишен мъж от с.Кирчево и двама пътници на 48 и 39 години, жители на същото село.  В превозното средство полицаите открили и иззели найлоново пликче с приблизително 6 г бяло кристалообразно вещество, което при полеви тест е реагирало на метамфетамин, и пакетче със суха тревиста маса канабис  - 5.86 грама.  За срок от 24 часа в РУ-Ловеч са задържани водачът и 48-годишния пътник, а  39-годишният с постановление на Окръжна прокуратура Ловеч е задържан за срок от 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Видин. 17-годишен видинчанин е задържан вчера в полицейския арест за притежание на наркотици. Непълнолетният бил проверен в двора на училище в града, впоследствие разследващите извършили претърсване и в дома му. Полицаите иззели пакет с 83 г суха зелена листна маса, пликчета и топчета с трева, джобна електронна везна. При полевия наркотест листната маса реагирала на канабис. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Вчера, към 16.30 часа, на тел.112 бил получен сигнал за сбиване в частен имот в с. Медовница. Към мястото незабавно се насочили служители на районните управления от Видин и Белоградчик. Униформените установили, че в двора на имота е възникнало сбиване между двама братя – на 31 и 39 години, които взаимно си причинили наранявания с дървета и вила. Пострадала е и 20-годишна обитателка на имота. Двамата мъже и жената, с различни наранявания,  но без опасност за живота, са настанени във видинската болница. Работата по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Извършител на кражба на мобилен телефон е задържан след светкавична реакция на полицейски автопатрули от РУ-Пазарджик. Случката се разиграла вчера около 18.00ч. на улица в областния град. Деца си играели на улицата и оставили мобилните си телефони на съхранение при приятелите им, които ги наблюдавали. Междувременно покрай тях минал млад мъж, който бързо взел единия от телефоните и побягнал. Децата реагирали бързо, едни от тях тръгнали след крадеца, други уведомили родителите си, а те от стоя страна полицейското управление в областния град. Незабавно периметърът около посегателството бил блокиран от дежурни автопатрули, които за минути спипали 20-годишния злосторник. Той е задържан в ареста, а от него е иззет мобилния телефон на едно от децата. По случая е образувано бързо производство.

Стара Загора. 27-годишен от Казанлък е задържан за увреждане на чужда собственост, след като вчера, към 8.30 часа, в районното управление бил получен сигнал от 20-годишен от Хисаря, че малко по-рано е видял младеж да пробожда две гуми на лек автомобил "Фолксваген". При проведените оперативно-издирвателни действия служители от РУ-Казанлък установили извършителя - 27-годишен мъж от Казанлък. Той е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

Пловдив. Бързо производство е образувано срещу 19-годишен извършител на кражба. Вчера по обяд, в търговска верига на бул. „Македония“ в града, младежът бил заловен след касова зона с бутилка алкохол за около 70 лева. С полицейска заповед той е задържан за едно денонощие в Първо РУ. Допълнителна справка показала, че младият пловдивчанин е известен на служителите на реда за подобно посегателство.

Двама дрогирани и пиян шофьор са били заловени при осъществения пътен контрол вчера от служители на областната дирекция на МВР. Около 18.00 часа в Шесто РУ бил отведен 37-годишен пловдивчанин, хванат на бул. „Цариградско шосе“ под въздействието на наркотици зад волана на лек автомобил „Пежо“. По обяд със същата мярка в полицията в Асеновград се озовал 19-годишен водач на мотоциклет „Хонда“, чиято проба с драг чек реагирала положително на амфетамин. Около 23.15 часа, на пътя от Татарево към Първомай, екип на районното управление установил, че 38-годишен мъж е седнал зад волана на лек автомобил „Сеат“ след употреба на сериозно количество алкохол. Срещу тримата са образувани бързи производства.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

12 юли 2018

Информационен бюлетин - 11 юли 2018

София-област. Метамфетамин и контрабанден тютюн са иззети от частен дом в Ботевград. Проверката била извършена вчера, в хода на операция на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР - София и колегите им от РУ–Ботевград. В една от стаите в те открили 17 полиетиленови сгъвки с общо около 10 г бели бучки, реагиращи на метамфетамин. От жилището бил иззет и контрабанден тютюн, около 350 грама. 35-годишният обитател е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу него е започнато досъдебно производство, регистрирана е и преписка за извършено нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Наркотици и предполагаеми прекурсори за тях иззеха при акция ихтимански криминалисти. При извършена вчера проверка на частен адрес в село Костадинкино, обитаван от криминално проявен и осъждан столичанин, са открити стъклени и пластмасови бутилки с различни по вид и количество прахообразни и течни вещества, както и две топчета със зеленикаво-кафява тревиста маса, реагирала на марихуана. С мярка за срок до 24 часа е задържан 42-годишният обитател на къщата. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Ихтиман.

 

Благоевград. Канабис откриха и иззеха служители на РУ-Петрич. Вчера те извършили проверка в къща, обитавана от 23-годишен мъж, и прилежаща градина в село Тополница. От жилището полицаите иззели суха тревиста маса - 129 г, реагирала при полевия тест на канабис, а от градината - 22 зелени растения с общо тегло 66 кг, също дали положителна реакция на канабис. След вземането на проби, наркотичните вещества са унищожени в присъствието на комисия. За случая е уведомена Районна прокуратура - Петрич. Образувано е досъдебно производство.

 

Плевен. Наркотични вещества били открити вчера при проверка в стая за приемане на вещи за задържани в затвора в Плевен. При огледа, извършен от полицейските служители, в дъното на електрическа кана за вода били намерени 15 пакетчета с кафяво прахообразно вещество. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза на пратката, предназначена за лишен от свобода 32-годишен плевенчанин. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК е уведомен прокурор при Районна прокуратура - Плевен. Работата на разследващите по случая продължава.                   

                   

Полицаи от РУ–Червен бряг разследват телефонна измама. Жертва станала 70-годишна жителка на града, която сигнализирала в полицията вчера, около 17.25 часа. Възрастната жена разказала, че сложила 4500 лева в плик, който закачила на портата на имота си, след като сумата била уточнена в телефонни разговори, проведени близо три часа по-рано. Непознат й се представил за Димитър Димитров  от криминална полиция и под претекст, че се провежда полицейска операция по залавяне на измамници, я въвел в заблуждение. Действията по разследването продължават, за случая е уведомена прокуратурата.

Полицията отново напомня: При осъществяване на функциите си полицейските органи не използват парични средства, предоставени от граждани. Под никакъв предлог не представяйте пари или ценности на непознати. Ако получите обаждане с искане за пари, прекъснете разговора и своевременно подайте сигнал на тел. 112.

 

Сливен. Притежание на наркотици е установено в сливенския квартал „Дружба“. В 2.48 часа тази нощ, полицейски екип, отзовал се на сигнал за шумна компания, извършил проверка пред жилищен блок. В хода й 18-годишен младеж предал доброволно пет топчета със суха листна маса, реагирала на марихуана при полевия наркотест. По случая е образувано досъдебно производство.  

 

Криминалисти от РУ - Сливен работят по случай на причинена телесна повреда. На 10 юли, в 12.20 часа, 48-годишен мъж подал сигнал на телефон 112 за нанесен му побой от непознат пред заведение в центъра на града, в резултат на което му е причинена фрактура на лявата китка. По случая е образувано досъдебно производство. 

 

Силистра. В РУ–Силистра е задържан 59-годишен чужд гражданин, предложил подкуп на служители на група „Охрана на обществения ред“ при районното управление. Вчера в областния град мъжът навлязъл с товарен автомобил в улица, забранена за движение на такъв вид моторни превозни средства. За да избегне санкцията за допуснатото нарушение, той подал заедно с документите си 20 евро на пристигналия на мястото полицейски автопатрул. Полицейските служители сигнализирали за случая дежурния в ОДМВР - Силистра и на място била изпратена оперативна група, която извършила оглед. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е започнато бързо производство.

 

Пловдив. Шофьор бе задържан заради опит да осуети полицейска проверка. Около 9.40 часа вчера, на ул. „Калина“ в областния град, патрул на Шесто РУ спрял за проверка товарен автомобил „Форд“. Зад волана бил 53-годишен пловдивчанин, който се държал непристойно със служителите на реда и отказал да изпълни разпорежданията им. Срещу извършителя е образувано бързо производство по чл. 270, ал. 1 от НК, взета е 24-часова мярка за неотклонение. Случаят е докладван в районната прокуратура.

 

София. Вчера, около 16.30 часа, столичанка потърсила съдействие от полицаи в Четвърто РУ, след като синът й й нанесъл побой и нападнал и баща си. Към адреса незабавно били изпратени полицейски служители, които заварили жилището заключено. При действията по неотложност за влизане в апартамента, срещу полицейските служители с два ножа излязъл 26-годишен мъж. Той е задържани и принудително приведен в център за психично здраве. Тялото на бащата е открито с порезни рани, смъртта е констатирана от лекарски екип. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Бургас. Полицаи от РУ – Созопол разкриха извършител на кражба. Действията били предприети по сигнал, постъпил на 9 юли, около 14 часа – чуждестранна туристка се оплакала, че от детска количка, оставена без надзор, изчезнало портмонето й, в което имало 100 лева. В резултат на бързите полицейски действия е установен и задържан извършителят - криминално проявен 20-годишен жител на село Росен. Той направил пълни самопризнания за стореното. Работата по случая продължава.

 

За наркотици в ареста попадна 22-годишен жител на Ахелой. При проверка, извършена вчера, служители на РУ – Поморие открили у него три пликчета с общо 43 хапчета /екстази/ и около 2 грама суха тревна маса /канабис/. На младия мъж е наложена 24-часова мярка за задържане. По случая е образувано бързо производство.

 

 

Монтана. Дежурен автопатрул на РУ – Вършец установил вчера двама местни жители – 52-годишна жена и мъж на 46 години - в момент на изкупуване на гъби. Те не представили документи за регистрация за този вид дейност, каквито се изискват по Закона за храните. Последвала проверка на управлявания от мъжа лек автомобил „Пежо 806“, в товарния отсек на който полицаите открили още количества гъби - 24,3 кг от вида булка и 88,9 кг от вида манатарка, измерени в присъствието на служител на БАБХ. За извършеното нарушение спрямо двамата ще бъде взето отношение по административен ред от компетентните органи на БАБХ.

 

Кърджали. С постановление на районната прокуратура в РУ - Кърджали е образувано досъдебно производство по чл. 286, ал. 2 от Наказателния кодекс за набеждаване пред орган на властта. 67-годишен мъж съобщил, че 72-годишен умишлено е умъртвил животно, като знаел, че това не е вярно. В хода на образуваното по случая досъдебно производство за причинена смърт на гръбначно, такова престъпление не е установено. По случая работят служители от сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай.

 

Варна. Тази сутрин, около 8.10 часа, в ж.к. „Победа”, в района на магазин за хранителни стоки, е възникнал пътен инцидент. При маневра за движение назад, микробус „Мерцедес”, управляван от 30-годишен мъж, блъснал 78-годишна пешеходка. Тя незабавно била откарана в болнично заведение, където по-късно е починала. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Ямбол. В 18.10 часа вчера, в оперативна дежурната част на ОДМВР – Ямбол постъпил сигнал за непълнолетно момче, удавило се в река Тунджа, близо до ул. „Марица“ в областния град. Незабавно са изпратени екипи на пожарната и районното управление. При проведените издирвателни действия снощи, тялото на детето не е намерено. Днес издирването продължава с участието и на водолазен екип от РДПБЗН – Бургас.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

11 юли 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха усилията си за стартиране на тази кампания.

Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

13 юни 2018

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.
           

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017