МВР

Пресцентър

 

Актуално

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Локализиран е пожарът между хасковските села Присадец и Маточина

Информация на ГДПБЗН за пожарната обстановка в страната към 18.30 часа

 

В гасенето на пожара, възникнал на 16 август в сухи треви и храсти  между селата Присадец и Маточина, участват седем противопожарни автомобила и пет с висока проходимост. В действията по погасяване на огъня бе използвана и верижна техника. Към момента пожарът е локализиран на площ около 7000 декара. Работа по окончателното му ликвидиране продължават 30 пожарникари и доброволен отряд от Свиленград.

Локализиран е и пожарът в землищата на селата Хлябово и Сакарци. Сигналът за горящи сухи треви и храсти бе подаден в РСПБЗН – Хасково на 16 август. Огнеборци с два противопожарни автомобила остават на място до окончателното погасяване на огъня.

Пожарникари от РСПБЗН – Хасково работят по доизгасяване и на огъня, възникнал в смесена гора в землищата на селата Княжево и Срем. На място са пет противопожарни автомобила и четири с висока проходимост. В действията участват 20 огнеборци и доброволен отряд от Тополовград.

Огнеборци с два противопожарни автомобила работят и по доизгасяване на пожара в смесена гора в село Черничино, общ. Ивайловград, локализиран на площ около 300 декара.

18 авг 2017

Локализиран е пожарът, възникнал в смесена гора в с. Черничино, Ивайловградско

Информация на ГДПБЗН за пожарната обстановка в страната към 12.00 часа

 

В гасенето на пожара, възникнал на 16 август т.г. в района на селата Маточина и Присадец, са съсредоточени голямо количество техника – 7 противопожарни автомобила и 5 автомобила с висока проходимост. Горят сухи треви и храсти, пожарът е на площ около 7000 дка. В операцията участват 30 пожарникари, доброволен отряд от Свиленград, 35 войници от модулно формирование на поделение в Хасково. В гасенето  се включи и верижна техника.

Същия ден бе получен сигнал и за пожар на сухи треви и храсти  в землищата на селата Хлябово и  Сакарци. Пожарът е локализиран на площ около 800 дка с помощта на 6 противопожарни автомобила, 5 автомобила с висока проходимост, с 20 служители на РДПБЗН-Хасково и доброволен отряд от Тополовград. Действията  продължат до окончателното ликвидиране на пожара. 

Пожарникари, подпомагани от доброволен отряд, гасят и огън, възникнал в смесена гора  в землищата на селата Княжево и Срем, разпрострял се на площ от около 1000 дка. Сигналът за инцидента бе подаден вчера към 13.04 часа. Гасителните действия продължават и към момента.  

Отново вчера бе получено съобщение за пожар на смесена гора  в с. Черничино, общ. Ивайловград. На място бяха изпратени 3 противопожарни автомобила, 3 автомобила с висока проходимост с 10 служители на РДПБЗН Хасково. Пожарът, който е на площ около 300 дка, е локализиран. Действията продължат до окончателното му ликвидиране.

 

18 авг 2017

Продължава гасенето на няколко пожара на територията на област Хасково

Няма опасност за населените места, няма риск за населението

Пожарникари и доброволци продължават действията за погасяване на пожара в  сухи треви и храсти в землището на с. Присадец, община Тополовград - с. Маточина, община Свиленград, област  Хасково. На място работят 7 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост с 30 служители на РДПБЗН-Хасково, 3 машини с висока проходимост на Държавното горско стопанство, доброволен отряд от- Свиленград, модулно армейско  формирование от поделението в Хасково с 34 войници.

Локализираният вчера пожар в сухи треви и храсти в с. Сакарци, община Тополовград се е възобновил през нощта, заради вятъра. На място гасенето днес ще продължат пожарникарите от РДПБЗН-Хасково, подпомагани от доброволен отряд от Тополовград, служители на горското стопанство и техника..

Създадена е организация в гасенето на пожара в смесена гора край в с. Срем, община Тополовград днес да се включи булдозер . На място работят 5 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост с 20 служителя на РДПБЗН-Хасково, доброволен отряд  от Тополовград. В тяхна помощ днес ще се включи модулно формирование на армейското поделение в Хасково.

Локализиран е възникналият вчера по обед пожар в смесена гора в с. Черничино, община Ивайловград, област Хасково. В погасяването участват 10 служители на РДПБЗН - Хасково, 4 специализирани автомобила, техника  от горското стопанство.

18 авг 2017

Локализиран е пожар, разпрострял се на площ около 800 дка в тополовградското село Сакарци

Продължават гасителните действия в областите Хасково и Бургас; Няма опасност за хората

 

Действията до окончателното ликвидиране на пламналите сухи треви и храсти в село Сакарци продължават. Локализираната площ е 800 дка. В усилията за овладяване на огъня участваха 6 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост с 20 служителя от РДПБЗН-Хасково и доброволен отряд - Тополовград.

Продължават гасителните действия на сухи треви и храсти в селата Присадец и Маточина. Към момента на място работят 7 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост, 30 служители на РДПБЗН-Хасково, 3 коли с висока проходимост, доброволен отряд – Свиленград и 34 войници от поделение в Хасково. Пожарът е на площ около 1200 дка.

Друг  пожар бушува в смесена гора в тополовграското село Срем. Към момента там са съсредоточени 5 противопожарни коли, 2 автомобила с висока проходимост, 20 служители на РДПБЗН-Хасково, 2 коли с висока проходимост  и  доброволен отряд – Тополовград.

Все още продължават  усилията и по локализирането на горяща смесена гора  в ивайловградското село Черничино. Към момента с огъня се борят 3 противопожарни коли, една с висока проходимост, 10 служители на РДПБЗН - Хасково. Пожарът е на площ около 300 дка. 

Действащите пожари се развиват при силен вятър.      

В Бургаска област, село Скала, са локализирани горящи сухи треви  и храсти на площ 2000 дка.Теренът е пресечен и трудно достъпен. Огънят е унищожил и две изоставени къщи.

На този етап няма опасност за хората от близките села.

17 авг 2017