МВР

ОД Ловеч

 

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Ловеч ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас на 02 април

Служителите работещи по линия „Български документи за самоличност“ в РУ Троян, РУ Тетевен и РУ Луковит и сектор „БДС“ при Областна дирекция на МВР Ловеч ще работят на 01.04.2023 г. /събота/ от 08:30 ч. до 17:30 ч. и на 02.04.2023 г. /неделя/ от 08:30 ч. до 19:30 ч.


В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Ловеч е създадена следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в сектор БДС при ОД МВР-Ловеч, РУ-Троян, РУ-Луковит или РУ-Тетевен за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.  Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
02  АПРИЛ 2023 Г.

 

21 мар 2023

Полицаи от сектор „Охранителна полиция” в РУ Ловеч гостуваха в детска градина в Ловеч

 

Служители на сектор „Охранителна полиция” при РУ Ловеч гостуваха на деца от детска градина „1 юни” в Ловеч.
Посещението е част от поредицата инициативи за запознаване на децата с работата на полицейските служители. Децата бяха запознати с работата на полицаите на улицата, с техните задължения и правомощия, с оборудването при охрана на спортни и масови мероприятия. Докато се провеждаше беседата, гостите се радваха на завиден интерес от малчуганите и бяха обсипани с въпроси свързани с полицейската професия.

Провеждането на открити беседи от този вид с деца от детските градини е част от мероприятията на ОДМВР – Ловеч за превенция сред децата и младежите. Практиката показва, че в игри и беседи заедно с униформените служители малчуганите лесно усвояват правилата за безопасно поведение в различни ситуации.

 

 

 

15 мар 2023

Шест досъдебни производства са образувани в хода на мащабна операция в Ловешко, насочена срещу престъпността и нерегламентиран таксиметров превоз на хора ​

Специализираната операция по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и извършване на проверки на лица и автомобили, осъществяващи таксиметров превоз на хора в нарушение на действащото законодателство е  реализирана през вчерашния ден на територията на Ловешка област. Действията  са осъществени от  служители от ОДМВР- Ловеч, колегите им от районните управления на територията на областта и ДАНС.

При извършени проверки на 7 таксиметрови автомобила в областния град е установено едно нарушение - 32-годишен шофьор е превозвал клиенти, без да притежава необходимите разрешителни документи за такъв вид дейност. Образувано е досъдебно производство по чл. 324, ал.1 от НК, а мъжът е задържан за срок до 24 часа.
В рамките на полицейската операция на територията на Ловеч са проверени още 41 МПС и 73 лица, като за установени нарушения са съставени 3 акта и 12 глоби с фиш по ЗДвП . Образувано е бързо производство срещу 40-годишен ловчанлия, качил се зад волана на товарен автомобил «Фиат Дукато» и шофирал под въздействието на наркотични вещества - пробата с техническо средство е дала положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа .
В района на Тетевен, в хода на извършения контрол на два автомобила, обозначени като таксиметрови, е установено, че водачите им - на 61 и 47 години, също извършвали нерегламентиран превоз на пътници, без необходимите разрешителни документи за упражняването на такъв вид дейност. В РУ-Тетевен са образувани две досъдебни производства по чл.324, ал.1 от НК.  Образувано е и бързо производство срещу 33-годишен водач на товарен автомобил, който е управлявал превозното средство без поставени регистрационни табели.
Общо 17 автомобила, предлагащи таксиметров превоз, са проверени и на територията, обслужвана от РУ Троян. Съставени са 3 акта за административно нарушение на Наредба 34,  за които предстои уведомяване на Областен отдел "Автомобилна администрация" – Ловеч.   
В Луковит, в хода на предприетите действия, последователно били инспектирани 3 таксиметрови автомобила. При проверката на водачите и документацията на превозните средства станало ясно, че те осъществяват обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, каквито се изискват по нормативен акт. За случаите в РУ Луковит са образувани 3 досъдебни производства по чл. 234г от НК, а водачите – двама по на 47 години и един на 58 години, са задържани за срок до 24 часа в местното районно управление.

Работата по случаите продължава под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч.

 

15 мар 2023

Двама са задържани при спецакция насочена срещу наркоразпространението

На 13 март в Тетевен, служители на РУ Тетевен и сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОД МВР-Ловеч, в хода на специализирана операция са спрели за проверка лек автомобил, с водач 42-годишен мъж и пътник - 40-годишна жена, и двамата от с.Галата.
Водачът е тестван за употреба на наркотични вещества, като пробата му е реагирала положително на кокаин. Издаден му е талон за медицинско изследване и е дал кръвна проба и урина за анализ. В хода на последвалите процесуално-следствени действия, в превозното средство полицаите са открили  топче, съдържащо черно на цвят вещество, като предстои назначаване на химическа експертиза за установяване на състава му. От жилище обитавано от водачът са иззети още 22.58 гр. суха тревиста маса-канабис, 38.24 гр. бяло кристалообразно вещество и кутия с 50 патрона, а от дом обитаван от 40-годишната жена полицаите са открили и иззели 171.03 гр. суха зелена тревиста маса-канабис и още 48.18 грама канабис разпределен в пликчета, както и кутия с 40 патрона.

Двамата са задържани, а по случая в РУ Тетевен е образувано досъдебно производство по чл.343б ал.3 от НК и работата по случая продължава под наблюдението на Прокуратурата в Ловеч. Предстои с прокурорско постановление лицата да бъдат задържани за срок до 72 часа.

14 мар 2023

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация