МВР

ОД Ловеч

 

15 ное 2018

Ръководството на ОД МВР Ловеч и община Ловеч призовават участниците в протестите за спазване на законите в РБългария

Да се спазват правата на всички граждани и на всички участници в пътното движение, защото както всеки има право на протест, така има и право на свободно придвижване - с този призив към обществото се обръщат участниците в работна среща в Община Ловеч, състояла се на 14 ноември.

В срещата участваха кметът Корнелия Маринова, зам.- кметът Даниел Колев, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР в Ловеч и главен  инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР в Ловеч.

Блокирането на пътища и кръстовища, особено в края на почивните дни, възпрепятства много повече хора, отколкото участват в самите протести, бе изтъкнато по време на разговора.

Представителите на полицията се обръщат към участниците в гражданските протести да спазват всички законови изисквания, като направят необходимите уведомления и да посочват своите представители (коменданти), както го изисква Законът за събранията, митингите и манифестациите.

Посочено бе, че всеки може да изразява свободно своята гражданска или политическа позиция, но това не бива да пречи на правата на останалите български граждани.

Същевременно представителите на полицията призоваха да се спазва закона, защото само така може да се гарантира гражданския мир. От своя страна Община Ловеч ще съдейства със своите звена за осигуряване на добрия обществен ред и сигурността на всички граждани.

С много детски усмивки и в отлично настроение премина занятието по пътна безопасност на децата от ДПУ при СУ „Тодор Кирков“ гр.Ловеч

След като малчуганите се запознаха с основните правила за гарантиране на тяхната безопасност като участници в пътното движение, в качеството им пешеходци и пътници в превозни средства те с огромно удоволствие се включиха и в националната кампанията за безопасност на движението „Посланията на есенния лист“. Тя е организирана от Националния дворец на децата и подкрепена от ГД "Ннационална полиция".

Малките полицаи от 2 и 5 клас в присъствието на служители от РУ Ловеч спираха водачи на автомобили и с усмивка ги призоваваха за толерантност на пътя, спазване на правилата за движение и специално отношение към децата на пътя и в превозните средства.
 Доброволците от Детско полицейско управление раздаваха на водачите  сътворени от тях послания, прикрепени към есенни листа. Този своеобразен подарък на децата беше причина за изключително топлото и радушно отношение на всички участници в пътното движение.

 

 

15 ное 2018

На 11 ноември служители на ОД МВР-Ловеч осигуриха опазването на обществения ред и пътната безопасност по време на проведените протестни действия на територията на областта.

Двама са задържани, съставени са актове по ЗДВП и ЗБЛД

  • На територията обслужвана от РУ Тетевен, на ПП I-4  София-Варна край с.Български извор, в периода от 14.00 часа до 17.30 часа е проведен не заявен и нерегламентиран протест, с участието на около 150-180 човека и между 35 и 50 превозни средства. Установени са незаконосъобразни действия изразяващи се в спиране на движението на превозни средства по ПП-I-4 чрез пресичане на платната за движение за период от 10 мин. и умишлено забавено управление на лични МПС по ПП София-Варна, в района на с.Български извор. Служителите на реда са съставили 1 акт за нарушение на ЗДВП и на 1 лице е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия.

     

  • На територията на РУ Троян протестните действия са проведени при разклона за с.Калейца на път II-35 Троян-Плевен, с участието на около 100 човека и 30 МПС. За протеста не са били уведомени община Троян и ОПУ-Ловеч, а действията на гражданите са довели до затваряне на път II-35 при разклон за с. Калейца за период от 11.00 часа до около 13.00 часа.

За установени закононарушения полицейските служители са задържали двама мъже: един, който е управлявал МПС без свидетелство за правоспособност и едно лице за хулигански прояви. Образувано е 1 досъдебно производство  и 1 бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС. Съставен е 1 акт по УБДХ /прекратен от РС гр. Троян и изпратен за образуване ДП по чл. 325 от НК/, 4 акта по ЗДВП и 1  по ЗБЛД /непредставяне на документ за самоличност/. Изготвени са и 3 полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

 

ОДМВР-Ловеч се обръща към протестиращите да спазват законовите изисквания, да не допускат блокиране на главни пътни артерии и да изпълняват полицейските разпореждания. Добрият обществен ред е условия за гарантиране на сигурността както на протестиращите, така и на останалите граждани. Физическа сила и полицейска техника не е използвана.

 

 

 

 

13 ное 2018

На 8 - ми ноември българските полицаи отбелязват своя професионален празник

 

Заместник директорът, началниците на отдели „Разследване“ и „Охранителна полиция“, началниците на районните управления в Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Ябланица и Угърчин  и още 36 служители от ОД МВР-Ловеч са наградени с „Писмена похвала“ от старши комисар Милен Маринов по повод празника на Българската полиция.

Други 39 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени отново с „Писмена похвала“ от името на зам.директорът на областната дирекция - комисар Цветозар Цанков и от името на комисар Светослав Шишийски - началк отдел „Охранителна полиция“.

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е  “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.

Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

07 ное 2018

От 01 ноември на територията на цялата страна стартира акция „ЗИМА”

Периодът на провеждането й е от 1 до 30 ноември.

 

 

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.

 С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и т.н.  Кампанията ще се проведе от 01 до 10 ноември, а 06 ноември е обявен за  Ден без велосипедисти - жертви на пътя. През периода от 01-10 ноември 2018 год. акцент в действията на служителите по пътен контрол ще бъде превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата от страна на велосипедистите - да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се прави проверка на светлините и тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания.

 

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.  Провеждането и е планирано от 11 до 20 ноември , а 13 ноември е обявен за  Ден без пешеходци –жертви на пътя. В този период дейността на служителите с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване  от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. При регистриране на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще бъде обърнато на пешеходците в тъмната част на денонощието/ при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населените места.


Кампания „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците ще се проведе от 21 до 30 ноември , а 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя. По време на заключителната трета кампания дейността на пътните полицаи ще е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете. Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

МВР ще се включи традиционно и в дейностите посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ноември, който ще се отбележи в храмовете на всички официални религии в страната, в седмицата на третата неделя от месец ноември /18 ноември 2018 год./.

 

Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване но време на акцията на нарушения на ЗДВП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима незабавно отношение.

31 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача