МВР

ОД Ловеч

 

19 ное 2018

Инспектори от Детска педагогическа стая при РУ Ловеч и сектор „Пътна полиция“ гостуваха на единадесетокласниците в Ловеч по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

Днес, под мотото „Правилата са за това, за да се спазват!“  инспектори от Детска педагогическа стая при РУ Ловеч и сектор „Пътна полиция“ изнесоха открити уроци сред единадесетокласниците в четири ловешки училища. Инициативата е част от мероприятията на ОДМВР – Ловеч организирани за този ден и от традиционната акция на полицията „Зима“. В качеството си на бъдещи водачи на моторни превози средства младежите бяха подробно информирани за опасностите и тежките последици, до които води неспазването на Закона за движение по пътищата.

Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

Статистиката на ОД МВР-Ловеч показва, че  от 01 януари до 16 ноември  2018 г. на територията на областта са възникнали 570 пътнотранспортни произшествия, от които 182 тежки с 15 жертви и 243 ранени. За сравнение през същия период на 2017 год. ПТП са били 550, от които 177 тежки с 27 убити и 273 ранени.

Най-голям брой пътни инциденти през този период са възникнали на територията на община Ловеч, която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ : 225 катастрофи, от които 78 тежки с 8 жертви  и 98 ранени.

 

Ръководството на ОД МВР Ловеч и община Ловеч призовават участниците в протестите за спазване на законите в РБългария

Да се спазват правата на всички граждани и на всички участници в пътното движение, защото както всеки има право на протест, така има и право на свободно придвижване - с този призив към обществото се обръщат участниците в работна среща в Община Ловеч, състояла се на 14 ноември.

В срещата участваха кметът Корнелия Маринова, зам.- кметът Даниел Колев, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР в Ловеч и главен  инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР в Ловеч.

Блокирането на пътища и кръстовища, особено в края на почивните дни, възпрепятства много повече хора, отколкото участват в самите протести, бе изтъкнато по време на разговора.

Представителите на полицията се обръщат към участниците в гражданските протести да спазват всички законови изисквания, като направят необходимите уведомления и да посочват своите представители (коменданти), както го изисква Законът за събранията, митингите и манифестациите.

Посочено бе, че всеки може да изразява свободно своята гражданска или политическа позиция, но това не бива да пречи на правата на останалите български граждани.

Същевременно представителите на полицията призоваха да се спазва закона, защото само така може да се гарантира гражданския мир. От своя страна Община Ловеч ще съдейства със своите звена за осигуряване на добрия обществен ред и сигурността на всички граждани.

15 ное 2018

С много детски усмивки и в отлично настроение премина занятието по пътна безопасност на децата от ДПУ при СУ „Тодор Кирков“ гр.Ловеч

След като малчуганите се запознаха с основните правила за гарантиране на тяхната безопасност като участници в пътното движение, в качеството им пешеходци и пътници в превозни средства те с огромно удоволствие се включиха и в националната кампанията за безопасност на движението „Посланията на есенния лист“. Тя е организирана от Националния дворец на децата и подкрепена от ГД "Ннационална полиция".

Малките полицаи от 2 и 5 клас в присъствието на служители от РУ Ловеч спираха водачи на автомобили и с усмивка ги призоваваха за толерантност на пътя, спазване на правилата за движение и специално отношение към децата на пътя и в превозните средства.
 Доброволците от Детско полицейско управление раздаваха на водачите  сътворени от тях послания, прикрепени към есенни листа. Този своеобразен подарък на децата беше причина за изключително топлото и радушно отношение на всички участници в пътното движение.

 

 

15 ное 2018

На 11 ноември служители на ОД МВР-Ловеч осигуриха опазването на обществения ред и пътната безопасност по време на проведените протестни действия на територията на областта.

Двама са задържани, съставени са актове по ЗДВП и ЗБЛД

  • На територията обслужвана от РУ Тетевен, на ПП I-4  София-Варна край с.Български извор, в периода от 14.00 часа до 17.30 часа е проведен не заявен и нерегламентиран протест, с участието на около 150-180 човека и между 35 и 50 превозни средства. Установени са незаконосъобразни действия изразяващи се в спиране на движението на превозни средства по ПП-I-4 чрез пресичане на платната за движение за период от 10 мин. и умишлено забавено управление на лични МПС по ПП София-Варна, в района на с.Български извор. Служителите на реда са съставили 1 акт за нарушение на ЗДВП и на 1 лице е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия.

     

  • На територията на РУ Троян протестните действия са проведени при разклона за с.Калейца на път II-35 Троян-Плевен, с участието на около 100 човека и 30 МПС. За протеста не са били уведомени община Троян и ОПУ-Ловеч, а действията на гражданите са довели до затваряне на път II-35 при разклон за с. Калейца за период от 11.00 часа до около 13.00 часа.

За установени закононарушения полицейските служители са задържали двама мъже: един, който е управлявал МПС без свидетелство за правоспособност и едно лице за хулигански прояви. Образувано е 1 досъдебно производство  и 1 бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС. Съставен е 1 акт по УБДХ /прекратен от РС гр. Троян и изпратен за образуване ДП по чл. 325 от НК/, 4 акта по ЗДВП и 1  по ЗБЛД /непредставяне на документ за самоличност/. Изготвени са и 3 полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

 

ОДМВР-Ловеч се обръща към протестиращите да спазват законовите изисквания, да не допускат блокиране на главни пътни артерии и да изпълняват полицейските разпореждания. Добрият обществен ред е условия за гарантиране на сигурността както на протестиращите, така и на останалите граждани. Физическа сила и полицейска техника не е използвана.

 

 

 

 

13 ное 2018

На 8 - ми ноември българските полицаи отбелязват своя професионален празник

 

Заместник директорът, началниците на отдели „Разследване“ и „Охранителна полиция“, началниците на районните управления в Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Ябланица и Угърчин  и още 36 служители от ОД МВР-Ловеч са наградени с „Писмена похвала“ от старши комисар Милен Маринов по повод празника на Българската полиция.

Други 39 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени отново с „Писмена похвала“ от името на зам.директорът на областната дирекция - комисар Цветозар Цанков и от името на комисар Светослав Шишийски - началк отдел „Охранителна полиция“.

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е  “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.

Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

07 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача