МВР

ОД Ловеч

 

Новини

В ОД МВР Ловеч са предприети мерки за нормалното протичане на Деня на Независимостта 22 септември и свързаните с него почивни дни

 

Усилията на пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главните пътища на територията на областта- това съобщи на брифинг днес гл.инспектор Николай Недялков началник сектор "Пътна полиция" в областната дирекция.

На 20 септември от 12.00 до 20.00 часа и на 21 септември от 08.00  до 12.00 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове. Същата организация е създадена и за последния от серията почивни дни - 23 септември, за времето от 14.00 до 20.00 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове. 
. Ще се осъществява контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, забраната за употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат служители от всички полицейски участъци и Районни управления на МВР при ОДМВР – Ловеч в градовете Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит , Ябланица и Угърчин. 
При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Ловеч за контрол на скоростните режими. Пътните полицаи ще извършват проверки и относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби. 
В следобедните часове на 20 септември  усилията на служителите на ИААА и на служителите на ОД МВР-Ловеч, ще са насочени към спазване на забраната за движение на товарните автомобили от 16.00 до 20.00 часа, а в последния почивен ден от 14.00 до 20.00 часа. 

Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на ловешка област да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари, както и да пазят личните си данни. 

 

19 сеп 2019

147 кг. марихуана откриха и иззеха полицаи от имот в ловешкото село Доренци

Това съобщиха на брифинг днес старши комисар Милен Маринов директор на областната дирекция на МВР и гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ в града.

147 кг. марихуана във вид на зелена листна маса отглеждана в наркооранжерия в ловешкото село Дойренци са открити при проведена на 18 септември специализирана полицейска операция.
В имота полицаите са се натъкнали на инсталация и солидна оранжерия от дървена конструкция, покрита с полиетилен и мрежа от всички страни. При проверка в нея се установени 46 растения от рода на конопа с различна височина, варираща от 160 см до 240 см. Всяко едно растение е било обградено от метална скара и с изградена вентилация и капково-поливна система свързана с геран извън имота. В къщата е открита стая-сушилня с направени дървени стелажи, с остатъци от суха зелена тревиста маса по тях, а в дуго помещение е установен мобилен гардероб-инкубатор, оборудван с отоплителна и вентилационна система,пригоден за отглеждане на култивиран разсад. Теглото на листната маса след отделяне на стеблата и претегляне е 147 кг.
В имота , в момент на полагане на грижи за насажденията е установен 64-годишен мъж, който е задържан за срок от 24 часа и предстои привличането му в качеството на обвиняем и повдигане на 72 часова мярка задържане под стража.

Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура Ловеч.

 

19 сеп 2019

Старт на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2019/2020 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще продължи до 31 октомври 2019г.  

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Ловеч набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.
По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните от 23 до 29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията, който на национално ниво ще се проведе в гр.Плевен, домакин на традиционния XXVII Национален конкурс „Пътен полицай  - 2019“.

В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Статистика на ОД МВР-Ловеч за пътни инциденти с деца до 17 години:

В периода от  01.01 до 31.08.2019г. 47 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 9 са тежко ранени, 30 са леко пострадали, а 8 са без последствия след инцидента. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 29 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 8, а 10 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водачи на превозни средства.
За сравнение в периода от  01.01 до 31.08.2018г. 42 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 5 са тежко ранени, 2 деца са загинали /1 дете е загинало в качеството си на неправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/ и 26 са леко ранени, а 9 са децата които на са потрадали при катастрофите. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 21 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 7, а 14 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водач на превозни средства.

 

 

Препоръки за пътна безопасност, насочени към родителите и учениците

12 сеп 2019

Водосвет за здраве на огнеборците и за безаварийно ползване на наличната техника бе отслужен в ловешката пожарна по повод старта на седмицата на Пожарната безопасност

По инициатива на ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ловеч през празничната седмица водосвети ще бъдат извършени освен в Ловеч и във всички останали РС ПБЗН на територията на областта – Троян, Тетевен, Ябланица и Луковит.

 Водосветът в РС ПБЗН-Ловеч бе отслужен от ловчански митрополит Гавриил.

По покана на директорът на РДПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски и началникът на РС ПБЗН-Ловеч гл.инспектор Явор Абаджиев днешното празнично събитие беше уважено от г-жа Ваня Събчева областен управител на област Ловеч, г-жа Корнелия Маринова кмет на община Ловеч, ст.комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч, гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ-Ловеч и др.

В началото на церемонията комисар Кацарски, а след това и г-жа Маринова отправиха своите благопожелания за празника към служителите на РС ПБЗН-Ловеч и изразиха надежда, че съвременната техника, с която службата разполага и екипната организация на работа, ще допринесат огнеборците да останат здрави и невредими по време на изпълнение на дълга за спасяване на хората и тяхното имущество при пожари, кризи и бедствия.

Празничните инициативи продължават през цялата седмица.

09 сеп 2019

ОД МВР-Ловеч предприема комплекс от мерки за осигуряване на обществения ред през празничните дни

На всички празнични мероприятия, предвидени за провеждане в региона, ще има полицейска охрана.

В ОД МВР Ловеч са предприети  мерки за нормалното протичане на Деня на Съединението 6 септември и свързаните с него почивни дни.

На 5 септември от 12.00 до 20.00 часа и на 6 септември от 08.00  до 12.00 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове. Същата организация е създадена и за последния от серията почивни дни - 8 септември, за времето от 14.00 до 20.00 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове.
Усилията на пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главните пътища на територията на областта. Ще се осъществява контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, забраната за употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат служители от всички полицейски участъци и Районни управления на МВР при ОДМВР – Ловеч в градовете Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит , Ябланица и Угърчин.
При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Ловеч за контрол на скоростните режими. Пътните полицаи ще извършват проверки и относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби. 
В следобедните часове утре усилията на служителите на ИААА и на служителите на ОД МВР-Ловеч, ще са насочени към спазване на забраната за движение на товарните автомобили от 16.00 до 20.00 часа, а в последния почивен ден от 14.00 до 20.00 часа. 

Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на ловешка област да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари, както и да пазят личните си данни. 

 

04 сеп 2019

В навечерието на професионалния празник на огнеборците – 14 септември ръководството на РД ПБЗН-Ловеч отчита една от най-натоварените години

В периода от 09 до 13 септември традиционно се провежда седмицата на Пожарната безопасност.

Огнеборците по традиция ще отпразнуват празника си с редица инициативи.
Това заяви пред журналисти днес комисар Владимир Кацарски директор на РД ПБЗН-Ловеч. 
Тържествени водосвети ще бъдат отслужени във всички районни служби; през седмицата на Пожарната безопасност са организирани Дни на отворени врати във всички подразделения на РД ПБЗН-Ловеч; ще се проведат показни занятия на огнеборците за всички деца и граждани на Ловеч; организирани са срещи с бивши колеги както и провеждането на турнири по стрелба, тенис на маса и футбол за служители. 

Дни преди  професионалния празник на огнеборците – 14 септември, комисар Кацарски отчете резултатите от дейността на службата за осемте месеца на 2019 година като най-натоварените в последните 5 години.

Общия брой на излизанията на служителите от РДПБЗН-Ловеч за периода от 01.01. до 01.09.2019 год. е 1355, като от тях 143 са пожарите с материални загуби, 900 са без материални загуби /697 само на сухи треви/, 45 са излизанията за аварийно спасителни дейности, 222 са за оказване на техническа помощ /отводняване, паднали дървета и т.н/ и 21 са лъжливите повиквания.

За същия период на на 2018 год. общия брой на произшествията е 1045.

До момента при пожари в ловешка област са загинали 2-ма човека, пострадали са 9 /от които двама са служители на РД ПБЗН-Ловеч/ и са спасени 17.  

Разпределение на произшествията по сектори:

 -  с най-голям дял традиционно са тези в жилищно стопанския сектор -76 бр.
 -  27 са произшествията  в транспортния отрасъл и складови помещения
 -  5 бр. в селското стопанство
 
-  5 в горското стопанство
 -  5 в сферата на хотелиерство и туризъм
 - 3 в енергетиката
 
- 3 в преработвателната промишленост 

Най-честата причина за възникване на произшествия е проявена небрежност при боравене с открит огън – 54 случая, късо съединение – в 25 от случаите, строителна или техническа неизправност – 19, неустановена причина - 16, неправилно използване на отоплителен уред – 10,  умисъл - 5 и т.н.

В резултат на  произшествията са унищожени:

 • 1829 м2  покривни конструкции
 • 250 броя зайци
 • 130 дка иглолистна гора
 • 350 дка широколистна гора
 • 20 дка смесена гора
 • 480м сгради /разгъната площ/
 • 11 МПС
 • 16 контейнери
 • 3 трактора
 • 58 фургони и паянтови постройки
 • 26 броя черна и бяла техника
 • 31 бр. мебели и др. 

 По линия на контрола и превантивната дейност служителите на РД ПБЗН-Ловеч са извършили 1288 проверки в обекти в експлоатация, новостроящи се обекти и обекти  за масово пребиваване. Констатирани са 961 нарушения, за които са изготвени 251 разпоредителни документи, а в следствие на неизпълнението им са съставени 36 акта.
За периода от 01.01 до 01.09.2018 год. те са 1624. 

Служители на РД ПБЗН са участвали в 61 приемателни комисии и в други  21 комисии съвместно с РДГ за опазване и защита на горите от пожари.

По линия на превентивната дейност  служителите са извършили 229 проверки на обекти с предпоставки за възникване на евентуални инциденти,  участвали са в актуализацията на областния и всички общински планове за защита при бедствия и аварии и са организирали 12 обучения за защита при бедствия.

Комисар Владимир Кацарски сподели пред журналистите, че по повод професионалния празник-14 септември, 24-ма служители от РД ПБЗН-Ловеч са предложени да бъдат наградени от ръководството на МВР.

04 сеп 2019

Намаление на регистрираните престъпления в областта, отчете ръководството на ОД МВР в Ловеч

На редовния месечен брифинг директорът на ОДМВР Ловеч представи пред журналисти актуална информация за криминогенната обстановка в региона и пътната  безопасност за периода от м.януари до 31 август 2019 год.

На срещата с медиите присъстваха още Цветозар Цанков зам.директор на ОД МВР-Ловеч и комисар Светослав Шишийски-началник отдел „Охранителна полиция“.

Комисар Цанков обяви, че  се отчита значително намаление при регистрираните престъпления от началото на годината до 31 август. 1139 престъпления са регистрирани от 01 януари до 31 август 2019 год. при 1474 за същия период на 2018 год.
Разкриваемостта се е увеличила  със  7,37% : през 2019 год. е 50.92% при 43.55% за 2018 год. Криминалните престъпления са 965 за 2019г. при 1232 за 2018г., а икономическите – 172 за 2019г. в сравнение с 2018 год., когато са отчетени 242. Престъпленията против собствеността  са 35.47% от общия брой регистрирани до 31 август 2019 год., общоопасните престъпления съставляват 31.34% от всички престъпления, а тези против личността са 5.44%.
Комисар Цанков посочи, че само за м.август регистрираните престъпления на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са 117 или с 92 по-малко в сравнение с м.август 2018 год. когато са били 209 броя.

Началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Светослав Шишийски представи информация за пътнотранспортния травматизъм  на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч.
За периода от 01.01.2019 г. до 31.08.2019г.  на територията на областта са регистрирани 384 ПТП, от които 140 тежки с 16 убити и 215 ранени. За сравнение през 2018г. произшествията на пътя са били 437, от които 137 тежки с 12 убити и 189 ранени. Разлика: общо 53 ПТП по-малко, тежки ПТП (+ 3), убити (+ 4) и ранени ( +26) .

За месец август 2019г.  пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч са отчели 66 ПТП, от които 24 тежки с 1 убит и 32 ранени.  За сравнение през м.август  2018 г. пътнотранспортните произшествия са били 43, от които 7 тежки с 2 убит и 7 ранени. Разлика: общо 23 ПТП повече, тежки ПТП  (+ 17), убити (- 1) и ранени ( +25) .
По линия на административно-наказателната дейност началникът на отдел „Охранителна полиция“ съобщи, че от 01.01.2019 г. до 31.08.2019 г. са съставени 2 3926 АУАН и 26 674 наложени глоби с фиш, като от тях  10 650 са за превишена скорост.

Статистиката само за м.август показва, че от 01.08.2019 г. до 31.08.2019 г. са съставени 447 АУАН и 3093 наложени глоби с фиш, от тях  1287 за превишена скорост, като за сравнение от 01.08.2018 г. до 31.08.2018 г. са съставени 552 АУАН и 2871 наложени глоби с фиш, от тях  1083 за превишена скорост. За управление на МПС под въздействие на алкохол и наркотици за м.август 2019г. са санкционирани 20 водачи.

 

02 сеп 2019