МВР

ОД Благоевград

 

06 мар 2018

Отчет за дейността през 2017 година се проведе в ОДМВР-Благоевград ​

 

 

В присъствието на главен комисар  Младен Маринов – главен секретар на МВР, главен  комисар Светлан Кичиков–директор на ГД „Гранична полиция“, д-р Атанас Камбитов –кмет на гр.Благоевград, г-н Бисер Михайлов - областен управител на гр.Благоевград, прокурор Христо Георгиев – окръжен прокурор на Благоевград, както и представители на Районна прокуратура и Районен съд Благоевград, от старши комисар Николай Хаджиев – директор на ОДМВР-Благоевград, бе представен годишният отчет на дирекцията за изминалата 2017 година.

Старши комисар Николай Хаджиев отчете, че през изминалата  година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които значително са подобрили работата на дирекцията по всички направления и са допринесли за постигнатите високи резултати.

Дирекцията се намира на 6-то място по брой регистрирани престъпления в сравнение с останалите ОДМВР в страната. Регистрирани са 3 698 престъпления, като по криминална линия те са 3 245 , а по икономическа - 453.

Доминираща престъпност за периода са престъпленията против собствеността – 1634, в частност кражбите – 1294. На второ място са общоопасните престъпления – 1241, в частност престъпленията по транспорта – 655. Престъпления против личността са 149 бр.

Въпреки усложнената оперативна обстановка през 2017г.  ОДМВР Благоевград постигна добри резултати в разкриваемостта на престъпленията 49,43%, като средното за страната е (45,93%). Разкрити са 344 престъпления, регистрирани в предходни периоди.

В ОДМВР Благоевград са установени 1632 лица като извършители на престъпления на територията на дирекцията. Установени са 545 лица извършители на престъпления против собствеността през разглеждания период, от които 434 са извършителите на кражби и 22 на грабежи. Общо 59 са извършителите на престъпления против личността. Установените извършители на: ПЗО са 9 лица, а на хулиганства 14 лица.

По криминална линия са разкрити 1709 бр. престъпления т.е. 52,67% на разкриваемост, което е с 5,09 пункта над средното за страната (47,58%).

Въпреки усложнената оперативна обстановка през отчетния период, ОДМВР Благоевград постигна добри резултати в разкриваемостта на криминалните престъпленията.

Повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата е един от основните приоритети на дирекцията. По отношение на пътния травматизъм се наблюдава намаление на тежките ПТП с 20,88%. Регистрирани са с 76 броя по-малко тежки ПТП. Загинали са 26 души (-13), а с 82 по-малко са ранените участници в движението. Престъпленията против транспорта заемат най-голям дял от общоопасните. Те не са същински криминални престъпления, но имат изключително значение за превенцията на пътя. Разкриваемостта е изключително висока 85,04%. Наблюдава се намаление в регистрираните такива.

През следващата година усилията ще бъдат насочени към подобряване на разкриваемостта по всички линии на дейност.

Динамиката на обстановката и бързопроменящата се среда на сигурност предполагаха максимална концентрация и ангажираност на целия състав на дирекцията, адекватни управленски решения и постоянство в изпълнението на професионалните задължения за постигане на основните задачи, залегнали в Приоритетите на МВР 2017 година, а именно:

  • Повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемостта на т. нар “битова престъпност”, престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки и други ощетяващи държавния бюджет, които се характеризират с висока степен на латентност;
  • Намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата;
  • Подобряване ефективността и качеството в дейността по разследването;
  • Добро взаимодействие с ГДНП и ефективно сътрудничество с гражданското общество, органите на местната власт и стриктното изпълнение на приоритетите и програмите на МВР.

Главен комисар Младен Маринов поздрави служителите на ОДМВР-Благоевград с постигнатите резултати като подчерта, че високото качество на работа е проличала и в реализациите по линия на противодействие на наркоразпространението, сводничеството и лихварството проведени на територията, обслужвана от дирекцията. Представителите на местната власт също изразиха задоволство от постигнатото при съвместната работа. Д-р Атанас Камбитов – кмет на гр.Благоевград изтъкна, че градът е спокоен и сигурен благодарение на отговорната работа на полицейските служители. Областният управител г-н Бисер Михайлов използва момента да благодари за добрата комуникация и координация по време на бушуващия пожар в Кресненското дефиле, в резултат на което не бе допуснато да има човешки жертви.

 

 

 

 

За безопасност на пътя на 3-ти март и почивните дни

 

 

Във връзка с настоящите празници и почивни дни, от полицейски служители на ОДМВР Благоевград, ще се предприеме засилен контрол по главен път Е - 79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ-19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва :  На ПП-1 Е-79 КПП Бело поле, пътен възел Симитли,  гр. Кресна, гр. Сандански, на път ІІ-19 с. Градево, бензиностанция „Шел“ Разлог, вход гр. Банско и вход гр. Г. Делчев. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контрола по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12т.  вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника в първия предпразничен и последния почивен ден. 

  

 

ОДМВР-Благоевград апелира  към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.

 

 

 

02 мар 2018

Стартираха дейностите по обновяване и модернизиране на сградите на ОДМВР и Първо РУ-Благоевград

От кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и директорът на ОДМВР-Благоевград старши  комисар Николай Хаджиев, бе направена символична първа копка за обновяване на сградите на ОДМВР и Първо РУ-Благоевград. С дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОДМВР И Първо РУ-Благоевград“ ще се подобри енергийната ефективност, ще се осигури достъп на хората с увреждания и ще бъдат подобрени условията на труд на полицейските служители. Старши комисар Хаджиев благодари на кмета и неговия екип, както и на служителите, които са ангажирани с реализацията на проекта и пожела: „ След приключване на тези дейности да се поздравим с обновени сгради и значително подобрени условия на труд. На добър час!“

26 фев 2018

При съвместни действия реализирани от служители на ГДНП и РУ – Петрич е предотвратена незаконната продажба на ценни монети ​

Операцията е реализирана на 21.02.2018 г. на територията на община Петрич, като са задържани четирима мъже за иманярство и наркотици. При съвместни действия, от служители от Сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР – Благоевград, са извършени проверки на домове, обитавани от:  В. В /40 г./, неизвестен до момента на полицията, Д. С. /46 г./, регистриран за престъпления по чл. 278 А от Наказателния кодекс, Д. Т. /62 г./, регистриран за престъпления по чл. 227 Б, 278 Б и 278 А, и осъден по чл. 278 Б и В. А. /60 г./, регистриран за престъпление по чл. 278 А. При проведените претърсвания са открити и иззети 100 старинни монети от Античността и Средновековието, три металдетектори и около 5 грама марихуана. Образувани са четири досъдебни производства.  

22 фев 2018

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача