МВР

ОД Благоевград

 

13 ное 2017

Приключи първата от трите кампании на Акция „Зима“

 

 

Кампанията „С безопасно пътно средство през зимата“  се проведе от 01 до 10 ноември, като дейността на полицейските служители бе насочена към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

През този период основно бе извършван контрол за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.  От полицейските служители е взето своевременно отношение  в случаите на установени водачи на ППС движещи се без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и намалена видимост. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС контролът бе насочен към изправността на светлините и тяхното съответствие с нормативните изисквания, а също така бяха извършвани проверки на изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Главен инспектор Евгени Куртишев и главен инспектор Красимир Кацаров са служителите на ОДМВР-Благоевград, които бяха отличени с наградите "Джовани Фалконе"

 

 

 

 

 

На тържествена церемония днес бяха връчени наградите "Джовани Фалконе" за полицаи и магистрати, отличени в тазгодишното издание на конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. В присъствието на старши комисар Николай Хаджиев - директор на ОДМВР-Благоевград, от кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и посланикът на Италия Стефано Балди бяха връчени грамоти на отличените служители от ОДМВР-Благоевград: главен инспектор Евгени Куртишев – ВПД Началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Благоевград и главен инспектор Красимир Кацаров – Началник сектор „"Противодействие на икономическата престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Благоевград.

Конкурсът в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе е учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на посолството на Република Италия. Целта му е да се подпомогнат усилията на магистратите и полицаите, да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията , влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на местно и национално ниво.

 

31 окт 2017

Стартира акция „Зима“

 

За времето от 01.11.2017г. до 30.11.2017г. стартира традиционната Акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия. В рамките на акцията ще се проведат три кампании:

  • Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., която ще се проведе в периода от 01 до 10 ноември 2017г., като 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти -жертви на пътя.
  • Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, която ще се проведе в периода от 11 до 20 ноември 2017г., като 16 ноември ще бъде обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.

    Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП - 20 ноември по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната в седмицата на третата неделя на месец ноември.

  • Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците, която ще се проведе в периода от 21 до 30 ноември 2017г., като 22 ноември ще бъде обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.

 

 

 

 

 

 

 

СЕДЕМ ВАЖНИ ПРАВИЛА С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

ЗА ТВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМАТА

 

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

 

-        Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).

Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).

-        Велосипедът трябва да е с изправни:

         Спирачки;

         звънец (чл. 79, т. 1 и 2).

Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

 

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ

 

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).

Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

 

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ

 

-        Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).

-        Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).

-        ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а

-        Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

 

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ

 

-        Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).

Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).

-        Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

-        При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:

         два бели или жълти светлоотразителя отзад;

         през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).

-        При движение с велосипед трябва да имаш:

         устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;

         бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

 

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

 

-        Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:

обезопасителен триъгълник;

         аптечка;

         пожарогасител и

         светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

-        За зимата е препоръчително в МПС да имаш:

         Антифриз;

         резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;

         вериги за сняг;

         достатъчно гориво;

         зарядно за акумулатор;

         въже за теглене;

         одеало и др.

 

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА

 

-        Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

-        При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка:

         в тъмната част на денонощието;

         при намалена видимост и

         извън населени места (чл. 80, т. 1).

Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

 

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО

 

-        Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.

-        Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.

-        Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).

-        Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).

Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).

-        Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).

Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).

 

31 окт 2017

Полицаи от Благоевград задържаха телефонен измамник

На Д.П./24г./ от Благоевград е повдигнато обвинение, задържан е за 72 часа

 

Криминалисти от ОДМВР-Благоевград задържаха съучастник в схема на телефонни измами. Работата по случаите  започнала след серия сигнали от пострадали, първият от които постъпил в полицията на 9 октомври, а в рамките на седмицата до 25 октомври съобщенията за подобни престъпления, извършени на територията на Благоевград и Симитли се умножили. Авторът на измамите се представял за митнически инспектор, уведомявал възрастни хора, че на името на техен роднина са пристигнали митнически документи и за да ги получат, е необходимо да се плати такса. Ако не пратят пари за плащането на таксата навреме, документите ще бъдат върнати в чужбина и получаването ще струва в пъти повече във валута. Документирани са няколко сходни случая, при които Д.П./24 г./ успял да заблуди възрастни хора по тази схема: на 9 октомври 89-годишна от Благоевград предала към 2 000 лева, седмица по-късно 75-годишна нейна съгражданка е ощетена със същата сума, а 68-годишна жителка на Симитли му предала 750 евро. С телефонно обаждане на 25 октовмри, той се опитал  да заблуди и 83-годишна от Благоевград и в момент на предаването на парите Д.П. е задържан от полицаи от Първо РУ-Благоевдград. Няколко часа по-късно, след доклад на материалите в Районна прокуратура, му е повдигнато обвинение по чл. 209 ал.1 от НК и му е определена мярка „задържане за 72 часа“.

27 окт 2017

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача