МВР

ОД Благоевград

 

06 юни 2018

Пред местни журналисти директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев представи кратък анализ на дейността на дирекцията

Старши комисар Николай Хаджиев отчете намаление на престъпността на територията на област Благоевград, като от началото на годината до 31.05.2018г. регистрираните престъпления са 1398, което е с 302 престъпления по-малко в сравнение със същия период за 2017 година. Намален е броя на регистрираните грабежи, кражби, измами и посегателства спрямо МПС. За периода от 01.01.2018г. до момента са регистрирани  9 кражби на МПС, от които 2 са разкрити, като за същия период са извършени 8 противозаконни отнемания на автомобили, от които 6 са разкрити. В резултат на добре създадената организация през изминалия зимен сезон 2017г.-2018г. в гр.Банско е регистрирана една кражба на МПС. Вследствие на проведени акции по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, от полицейските служители на ОДМВР-Благоевград, от началото на годината до сега са иззети: около 503 грама хероин, около 42 грама кокаин, около 28 грама марихуана, около 30 грама амфетамин и около 230 бр. канабисови растения. На територията на областта няма регистрирани убийства. Регистрираните случаи на телесни повреди са 45, като 9 от тях са разкрити. От началото на годината до момента случаите на палежи на МПС са 35. Вандалските прояви с увреждане на МПС са 23, като 6 са разкрити и установени 8 извършители. Голям е броя на задържаните лица, шофиращи след употреба на наркотични вещества, като от началото на годината до момента случаите са 69.

Старши комисар Хаджиев изрази задоволство от създадената добра организация във връзка с осигуряването на добрия обществен ред и недопускането на инциденти по време на абитуриентските празници. Той изтъкна, че основен приоритет в работата на полицейските служители е превенцията на престъпността, като основните линии по които се работи са битовата престъпност, наркотици, както и безопасността на движение по пътищата. От ОДМВР-Благоевград е създадена организация мобилни екипи да осъществяват пряк контакт с хората в малките населени места и представителите на местната власт с цел получаване на актуална информация за възникнали проблеми и взимане на адекватно и навременно отношение. Приоритет в дейността на дирекцията са и телефонните измами, като в резултат на професионализма на полицейските служители са задържани както лица, които провеждат телефонните разговори и въвеждат в заблуждение потърпевшите, така и посредници в схемата, които осъществяват вземането на паричните средства и ценности.

От ОДМВР-Благоевград е създадена организация за сигурността, безопасността на движението и опазване на обществения ред преди и по време на абитуриентските балове

По повод предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май- Деня на българската просвета и култура в ОДМВР-Благоевград е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на пътно-транспортни произшествия, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

Проведени са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, като са обсъдени и приети съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

 

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват.

 

 От служители на ОДМВР-Благоевград и Пожарна безопасност и защита на населението се извършват проверки на ресторанти, барове, дискотеки, и клубове, където се организират тържествата. При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

 

Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

 

Мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури са обсъдени на срещи с ръководствата на частни охранителни фирми и звената за охраната на учебните заведения.

 

На територията на област Благоевград, от полицейски служители на сектор „Пътна полиция“, ще се осъществява засилен контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите.

 

 

 

21 май 2018

ПРЕПОРЪКИ ЗА АБИТУРИЕНТИ - ПРАЗНИЦИТЕ НЕ ДАВАТ ПРЕДИМСТВО

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най- радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя. това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция” съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

Мисли за собствената си безопасност

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай При нужда позвъни на телефон 112

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. има промени в Закона за движението по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици - спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план\ Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

  •  управление с несъобразена или превишена скорост;
  •  неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;
  •  извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
  •  отнемане на предимство;
  •  преминаване на червен сигнал на светофара;
  •  управление от неправоспособни водачи;
  •  управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;
  •  подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
  •  возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.

Не прекалявай с алкохола


Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите*1 решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания - помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели’' решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционачни викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

 

 

 

17 май 2018

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача