МВР

ОД Благоевград

 

19 фев 2019

„Животът е безценен! Не го заменяй с дрога!“

На 18 и 19 февруари, от Петьо Петков-инспектор в сектор „Наркотици“ в отдел ПКП  към СДВР и в присъствието на Катя Чакърова инспектор в РУ-Банско, пред ученици от училища в Банско, Добринище и с.Места бяха изнесени лекции и презентации на теми: „Опасностите от употребата на наркотични вещества и уличните наркотици“ и „Тенденции и иновации при разпространението на психоактивни вещества“. На учениците, които са от 4-ти до 7-ми клас и от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от различни училища бе предоставена подлробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метаамфетамини, различни видове екстази и други. Демонстрирано бе установяване на наркотични вещества с полеви наркотест. Децата бяха запознати с огромната вреда, която наркотичните вещества нанасят на организма и пагубните последици от тях, а на по-големите бе показан и снимков материал на хора след употреба на наркотични вещества. В средно общообразователно училище в гр.Банско бе проведена беседа с родители и преподаватели на ученици от 4-ти до 7-ми клас от училището за това, какви са симптомите при употреба на наркотични вещества и как да бъдат разпознати, а също така и при нужда къде да се потърси адекватна помощ. По време на лекциите бе отчетено, че само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи.

 

 

Специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците

За периода от 04.02.2019г. до 19.02.2019г. се проведе специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците. От полицейските служители  бе засилен контролът в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно движение, както и на места, на които се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните платна от пешеходци. По време на операцията бе поставен акцент на пресичането на нерегламентирани места от възрастни пешеходци придружаващи деца или в присъствието на деца. В хода на ежедневните контролни дейности внимание бе обърнато на състоянието на пътищата и техните принадлежности - състояние на настилките, вертикалната сигнализация, маркировка, видимост на пешеходните пътеки, осветяване, пешеходни ограждения и др., като при констатирани проблеми са изготвени сигнални писма на основание чл165, ал.1, т.3 от Закона за движение по пътищата.

От началото на годината на територията на област Благоевград са настъпили  36 бр. тежки ПТП с четирима загинали и 52-ма ранени, като за същия период са настъпили 11 бр. ПТП с пешеходци с девет ранени и двама загинали. По време на акцията, от полицейските служители, са установени 51 бр. нарушения от пешеходци и 4 бр. от водачи на МПС с отнемане на предимството на пешеходни пътеки. Санкционирани са 51 бр. пешеходци и 4 бр. водачи на МПС.

19 фев 2019

Временна организация на движението по време на състезанията от Световната купа по ски за мъже в Банско

За времето от 20.02.2019г. до 24.02.2019г. гр.Банско ще бъде домакин на стартовете от Световната купа по ски за мъже в дисциплините Алпийски комбинация, Супер гигантски слалом и Гигантски слалом, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на стартовете и съпътстващите ги мероприятия. Създадена е оптимална организация за осигуряване на охраната на спортните съоражения, маршрутите за придвижване и местата за настаняване на състезателите, официалните и длъжностните лица, гостите и зрителите.  С цел обезпечаване на сигурността и преминаването на мероприятието при добър обществен ред са проведени срещи с организаторите на спортните и съпътстващите мероприятия. Създадена е и необходимата организация за безопасността на движението на територията на РУ-Банско.

За времето от 08:00 часа до 17:00 часа на 21,22,23 и 24 февруари 2019 г., е въведена временна организация на движението на МПС и граждани от местността Мотиката до Бъндеришка поляна и местността Шилигарника, като същото ще се осъществява с пропуски, получени от организаторите на събитието. В района на мероприятието граждани ще бъдат допускани с карта за ски влека, която е валидна за деняи с акредитации, получени от организаторите.

ОДМВР-Благоевград апелира за съобразяване със създадената организация и спазване на разпорежданията на контролните органи.

 

 

18 фев 2019

Акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград

 

На 14.02.2019г. в качеството си на обвиняеми са привлечени М.Т. /32г./ и А.М./21г./ и двамата от гр.Банско. В хода на проведена, на 13.02.2019г. в гр.Банско, акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на частен дом, обитаван от А.М., при която е намерена и иззета около 0,36 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис.   В хода на работата по случая е извършена проверка на къща и прилежащи към нея стопанска постройка и гараж, обитавани от М.Т., при която  са намерени и иззети: три полиетиленови топчета, съдържащи около 1,72 грама кокаин, полиетиленов плик, съдържащ около 0,61 грама кокаин и електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354, ал.1 от НК.

 

 

 

15 фев 2019

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача