МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Отчет за дейността през 2017 година се проведе в ОДМВР-Благоевград ​

 

 

В присъствието на главен комисар  Младен Маринов – главен секретар на МВР, главен  комисар Светлан Кичиков–директор на ГД „Гранична полиция“, д-р Атанас Камбитов –кмет на гр.Благоевград, г-н Бисер Михайлов - областен управител на гр.Благоевград, прокурор Христо Георгиев – окръжен прокурор на Благоевград, както и представители на Районна прокуратура и Районен съд Благоевград, от старши комисар Николай Хаджиев – директор на ОДМВР-Благоевград, бе представен годишният отчет на дирекцията за изминалата 2017 година.

Старши комисар Николай Хаджиев отчете, че през изминалата  година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които значително са подобрили работата на дирекцията по всички направления и са допринесли за постигнатите високи резултати.

Дирекцията се намира на 6-то място по брой регистрирани престъпления в сравнение с останалите ОДМВР в страната. Регистрирани са 3 698 престъпления, като по криминална линия те са 3 245 , а по икономическа - 453.

Доминираща престъпност за периода са престъпленията против собствеността – 1634, в частност кражбите – 1294. На второ място са общоопасните престъпления – 1241, в частност престъпленията по транспорта – 655. Престъпления против личността са 149 бр.

Въпреки усложнената оперативна обстановка през 2017г.  ОДМВР Благоевград постигна добри резултати в разкриваемостта на престъпленията 49,43%, като средното за страната е (45,93%). Разкрити са 344 престъпления, регистрирани в предходни периоди.

В ОДМВР Благоевград са установени 1632 лица като извършители на престъпления на територията на дирекцията. Установени са 545 лица извършители на престъпления против собствеността през разглеждания период, от които 434 са извършителите на кражби и 22 на грабежи. Общо 59 са извършителите на престъпления против личността. Установените извършители на: ПЗО са 9 лица, а на хулиганства 14 лица.

По криминална линия са разкрити 1709 бр. престъпления т.е. 52,67% на разкриваемост, което е с 5,09 пункта над средното за страната (47,58%).

Въпреки усложнената оперативна обстановка през отчетния период, ОДМВР Благоевград постигна добри резултати в разкриваемостта на криминалните престъпленията.

Повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата е един от основните приоритети на дирекцията. По отношение на пътния травматизъм се наблюдава намаление на тежките ПТП с 20,88%. Регистрирани са с 76 броя по-малко тежки ПТП. Загинали са 26 души (-13), а с 82 по-малко са ранените участници в движението. Престъпленията против транспорта заемат най-голям дял от общоопасните. Те не са същински криминални престъпления, но имат изключително значение за превенцията на пътя. Разкриваемостта е изключително висока 85,04%. Наблюдава се намаление в регистрираните такива.

През следващата година усилията ще бъдат насочени към подобряване на разкриваемостта по всички линии на дейност.

Динамиката на обстановката и бързопроменящата се среда на сигурност предполагаха максимална концентрация и ангажираност на целия състав на дирекцията, адекватни управленски решения и постоянство в изпълнението на професионалните задължения за постигане на основните задачи, залегнали в Приоритетите на МВР 2017 година, а именно:

  • Повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемостта на т. нар “битова престъпност”, престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки и други ощетяващи държавния бюджет, които се характеризират с висока степен на латентност;
  • Намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата;
  • Подобряване ефективността и качеството в дейността по разследването;
  • Добро взаимодействие с ГДНП и ефективно сътрудничество с гражданското общество, органите на местната власт и стриктното изпълнение на приоритетите и програмите на МВР.

Главен комисар Младен Маринов поздрави служителите на ОДМВР-Благоевград с постигнатите резултати като подчерта, че високото качество на работа е проличала и в реализациите по линия на противодействие на наркоразпространението, сводничеството и лихварството проведени на територията, обслужвана от дирекцията. Представителите на местната власт също изразиха задоволство от постигнатото при съвместната работа. Д-р Атанас Камбитов – кмет на гр.Благоевград изтъкна, че градът е спокоен и сигурен благодарение на отговорната работа на полицейските служители. Областният управител г-н Бисер Михайлов използва момента да благодари за добрата комуникация и координация по време на бушуващия пожар в Кресненското дефиле, в резултат на което не бе допуснато да има човешки жертви.

 

 

 

 

06 мар 2018

За безопасност на пътя на 3-ти март и почивните дни

 

 

Във връзка с настоящите празници и почивни дни, от полицейски служители на ОДМВР Благоевград, ще се предприеме засилен контрол по главен път Е - 79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ-19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва :  На ПП-1 Е-79 КПП Бело поле, пътен възел Симитли,  гр. Кресна, гр. Сандански, на път ІІ-19 с. Градево, бензиностанция „Шел“ Разлог, вход гр. Банско и вход гр. Г. Делчев. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контрола по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12т.  вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника в първия предпразничен и последния почивен ден. 

  

 

ОДМВР-Благоевград апелира  към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.

 

 

 

02 мар 2018

Стартираха дейностите по обновяване и модернизиране на сградите на ОДМВР и Първо РУ-Благоевград

От кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и директорът на ОДМВР-Благоевград старши  комисар Николай Хаджиев, бе направена символична първа копка за обновяване на сградите на ОДМВР и Първо РУ-Благоевград. С дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОДМВР И Първо РУ-Благоевград“ ще се подобри енергийната ефективност, ще се осигури достъп на хората с увреждания и ще бъдат подобрени условията на труд на полицейските служители. Старши комисар Хаджиев благодари на кмета и неговия екип, както и на служителите, които са ангажирани с реализацията на проекта и пожела: „ След приключване на тези дейности да се поздравим с обновени сгради и значително подобрени условия на труд. На добър час!“

26 фев 2018

При съвместни действия реализирани от служители на ГДНП и РУ – Петрич е предотвратена незаконната продажба на ценни монети ​

Операцията е реализирана на 21.02.2018 г. на територията на община Петрич, като са задържани четирима мъже за иманярство и наркотици. При съвместни действия, от служители от Сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР – Благоевград, са извършени проверки на домове, обитавани от:  В. В /40 г./, неизвестен до момента на полицията, Д. С. /46 г./, регистриран за престъпления по чл. 278 А от Наказателния кодекс, Д. Т. /62 г./, регистриран за престъпления по чл. 227 Б, 278 Б и 278 А, и осъден по чл. 278 Б и В. А. /60 г./, регистриран за престъпление по чл. 278 А. При проведените претърсвания са открити и иззети 100 старинни монети от Античността и Средновековието, три металдетектори и около 5 грама марихуана. Образувани са четири досъдебни производства.  

22 фев 2018

От ОДМВР-Благоевград са предприети всички мерки за спокойни Коледни и Новогодишни празници

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-Благоевград са предприети редица от мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОКОЗ и други компетентни институции по противодействие на престъпленията и нарушения свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без акцизен бандерол, тютюневи изделия, за контрол на качеството на храните и напитките предлагани на потребителите.

Уточнени са местата на които ще се проведат празнични мероприятия на открито по случай настъпването на Новата 2018г., като са предвидени допълнително полицейски сили за осигуряване спокойствието на празнуващите на открито и  опазването на обществения ред в района.

За недопускане на тежки престъпления и нападения  над лица и обекти, съхраняващи или опериращи със значителни финансови средства - банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност и др., се провеждат срещи с отговорните лица, на които  се акцентира върху възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури и органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.

По време на Коледните празници е осигурено полицейско присъствие в районите, където ще се провеждат мероприятията, търговските центрове, районите на Коледни и Новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.

За обезпечаване сигурността на обществените места в обслужваната територия са проведени срещи със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната, сигналната и разяснителна дейност по отношение пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.

При групови празненства с участието на деца  са дадени необходимите  указания  на организаторите да се съобразят и да спазват разпоредбите на Закона за закрила на детето и Наредбата за закрила на децата на обществени места, като следва в срок до 24 часа преди мероприятието да уведомят Районното полицейско управление.

От органите на реда ще бъде завишен контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно се предприемат и мерки за недопускане продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, като ежедневно по места ще бъдат извършени проверки по линия на контрола над общоопасните средства в тържища, пазари и търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, както и в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. Там където се предвижда използването на фоерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ контрола ще се осъществи лично от инспекторите отговарящи пряко за контрола над общоопасните средства.

На територията на всички общински центрове по време на празненствата за Коледа и Нова година са осигурени допълнително полицейски сили, като в гр. Банско са командировани сили от ОДМВР-Благоевград, Гърция и Румъния.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. На 22.12.2017г. и 27.12.2017г., 29.12.2017г. и 01.01.2018г., на територията на гл. път Е-79 и път II-19  по направление от и към ГКПП – Кулата и ГКПП- Илинден, дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.

Временна организация на движението, по ПП1 Е-79 и път II-19, ще бъде въведена за товарни автомобили над 12 тона, като движението им ще бъде спряно за времето от 16 часа до 20 часа на 22.12.2017г., от 14 часа до 20 часа на 27.12.2017г., от 16 часа до 20 часа на 29.12.2017г. и от 14 часа до 20 часа на 01.01.2018г.

При рязко влошаване на метеорологичната и пътнотранспортна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с Областно пътно управление - Благоевград ще бъде въвеждана временна организация на движението, за което своевременно ще бъде подавана информация до медиите.

Ръководството на ОДМВР – Благоевград  апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да  завишават бдителността си с цел  опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор.

Да не допускат близки и познати да  произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, особено внимание да се обърне на децата.

Да не позволяват на близките си или на лицата от компанията с която празнуват да управляват автомобилите си след употреба на алкохол.

При възникнали инциденти своевременно да се подава информация на тел. 112. 

20 дек 2017

Продължава добрата европейска практика в Банско да патрулират допълнителни полицейски сили, включително гръцки и румънски патрули.

 

 

Добрата практика се реализира за поредна година в Банско в интерес на туристите, посещаващи ски центъра, както и за обезпечаване на сигурността им по време на техния престой . От страна на Гърция, в информационната среща проведена днес участие взе полицейското аташе в посолството й в България – г-н Христос Кириязакис, както и двама от командированите патрули. От страна на Румъния присъства Консулът в нашата страна – Флориан Мазиду, г-н Йон Бежан – директор на „Охранителна полиция”, както и представител на патрулите.

Стана ясно, че средно за активния зимен сезон в курорта, ще присъстват допълнително около 40 полицейски служители, които ще бъдат разположени на трите входно-изходни точки на Банско, както и в района на ски зоната. Основните задачи, които ще се изпълняват, ще бъдат в посока контрол на обществения ред, превенция срещу престъпността, както и спазване на правилата за движение.

Директорът на Областната дирекция на МВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев се обърна с апел към гражданите и посетителите на курорта, да бъдат бдителни и да подават сигнали в случай на забелязани съмнителни лица. Той поясни, че гражданите следва да възпитат в себе си по-висока наблюдателност и отговорност  поради завишеният риск от терористични актове в световен мащаб. Кметът на курорта Георги Икономов заяви, че няма как да бъде развивана успешна туристическа дейност, без да бъде обезпечена сигурността и затова съдействието на полицейските служби тяхната работа е  изключително важно.

18 дек 2017

Приключи Акция „Зима"

 

Традиционната Акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия се състоя от 01.11.2017г. до 30.11.2017г.

В рамките й бяха проведени три кампании: Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците и Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

От полицейските служители на ОДМВР-Благоевград бяха проверени 1 916 ППС, като са констатирани 286 неизправности. Изготвени са предписания за отстраняване на недостатъците на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, както и  за подобряване на уличното осветление.

08 дек 2017