МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Приключи Акция „Зима"

 

Традиционната Акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия се състоя от 01.11.2017г. до 30.11.2017г.

В рамките й бяха проведени три кампании: Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците и Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

От полицейските служители на ОДМВР-Благоевград бяха проверени 1 916 ППС, като са констатирани 286 неизправности. Изготвени са предписания за отстраняване на недостатъците на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, както и  за подобряване на уличното осветление.

08 дек 2017

От ОДМВР-Благоевград са предприети необходимите мерки за осигуряване безопасността на празнуващите студенти

 

 

По повод студентския празник - 8 декември, от ОДМВР- Благоевград, са предприети необходимите мерки за осигуряване на нормалното протичане на празника, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата От полицейските служители са проведени срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни мерки по време на провеждане на мероприятията. Проведени са срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, като целта на срещите е акцентиране върху възможните рискове от престъпни посегателства, а също така и даване на препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация при необходимост. Осъществени са срещи с управителите на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и териториалните полицейски структури за обезпечаване на сигурността и обществения ред преди, по време и след честването на студентският празник. На срещи с охранителите в частните охранителни фирми са проведени инструктажи за засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия. За обезпечаване на сигурността и недопускане на инциденти в курортните населени места в област Благоевград полицейското присъствие е повишено, като са пренасочени допълнителни служители. Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За периода от 07.12.2017г. до 09.12.2017г. ще бъдат проведени специализирани полицейски акции по ПП1 Е-79 и път II-19 с акцент върху: водачи , управляващи МПС под въздействие на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни МПС водачи, съхранение и продажба на акцизни стоки без наличен задължителен бандеролен знак и на стоки с неясен произход.

 

ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи. При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление.

 

Весел празник!

06 дек 2017

Криминалисти на ОДМВР-Благоевград откриха и иззеха над 3 кг хероин. На четирима мъже са повдигнати обвинени

 

Операцията е реализирана на 29 ноември т.г. от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Благоевград и колегите им от РУ-Петрич, под наблюдението на Окръжна прокуратура. Към 05.30 часа, в района на ГКПП Кулата – Промахон бил спрян лек автомобил „Фолксваген Туарег“, управляван от Н.Е./38г./ от гр.Казанлък. При последвалото претърсване на колата, криминалистите открили тайник, в който били укрити пакети с 2,018 килограма кафяво, прахообразно вещество, реагиращо положително на хероин. В хода на организираните незабавни действия е засечен втори автомобил – „Ауди“, е задържан негов съгражданин – А.Д./48г./, съпричастен към престъпната дейност. При извършените процесуално-следствени действия от колата са иззети  близо 2 900 евро. В рамките на операцията криминалистите предприели претърсвания в жилища, обитавани от С.К./54г./ от с.Тополница и Б.Д./48г./ от с.Скрът, също съпричастни към престъплението. От дома на С.К. са намерени и иззети около 1,050 килограма хероин ,близо 599 г канабис, , около 12,07 г амфетамин и 1,6 грама кокаин. На адреса са открити и над 55 000 евро и приблизително 3 500 лева, както и акцизни стоки без бандерол - близо 1.500 кг нарязан тютюн и около 400 литра алкохол. От жилището на Б.Д. криминалистите иззели сумата от около 8 000 евро. На С.К. и Б.Д. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.354А, ал.1 от НК, а на А.Д. и Н.Е. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 242, ал.2 от НК.

01 дек 2017

Полицейски служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Благоевград иззеха около 190 килограма нарязан тютюн, без задължителен бандеролен знак

Полицейски служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Благоевград иззеха около 190 килограма нарязан тютюн, без задължителен бандеролен знак

 

Полицейската акция се е състояла около 08:10 часа на 22.11.2017г., като на път II-19 в района на махала „Оцетарска“, общ. гр.Симитли, от полицейски служители на сектор „ПИП“ при ОДМВР-Благоевград, е извършена проверка на лек автомобил „Сеат Толедо“, управляван от Ю.П./27г./ от с.Абланица. В хода на проверката, в автомобила са намерени иззети три полиетиленови сака и шест полиетиленови чувала, съдържащи около 190 килограма ситно нарязан тютюн, без задължителен бандеролен знак. Ю.П. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

23 ное 2017

Приключи втората от трите кампании на Акция „Зима“

 

 

Приключи Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която се проведе от 11 до 20 ноември. За Ден без пешеходци-жертви на пътя бе обявен 6 ноември.

Дейността на полицейските служители бе насочена към поведението на пешеходците и поведението на водачите на ППС спрямо тях, като основният контрол бе акцентиран към спазването на правилата за безопасно пресичане от страна на пешеходците и предоставяне на предимство от водачите на ППС. От органите на реда бе осъществяван завишен контрол, както на пешеходци, показващи явно намерение да извършат неправилно пресичане на пътното платно, така и на пешеходците в тъмната част на денонощието /при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населените места.

В седмицата на третата неделя на месец ноември бе отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ноември

 

 

20 ное 2017

Приключи първата от трите кампании на Акция „Зима“

 

 

Кампанията „С безопасно пътно средство през зимата“  се проведе от 01 до 10 ноември, като дейността на полицейските служители бе насочена към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

През този период основно бе извършван контрол за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.  От полицейските служители е взето своевременно отношение  в случаите на установени водачи на ППС движещи се без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и намалена видимост. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС контролът бе насочен към изправността на светлините и тяхното съответствие с нормативните изисквания, а също така бяха извършвани проверки на изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

13 ное 2017

Главен инспектор Евгени Куртишев и главен инспектор Красимир Кацаров са служителите на ОДМВР-Благоевград, които бяха отличени с наградите "Джовани Фалконе"

 

 

 

 

 

На тържествена церемония днес бяха връчени наградите "Джовани Фалконе" за полицаи и магистрати, отличени в тазгодишното издание на конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. В присъствието на старши комисар Николай Хаджиев - директор на ОДМВР-Благоевград, от кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и посланикът на Италия Стефано Балди бяха връчени грамоти на отличените служители от ОДМВР-Благоевград: главен инспектор Евгени Куртишев – ВПД Началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Благоевград и главен инспектор Красимир Кацаров – Началник сектор „"Противодействие на икономическата престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Благоевград.

Конкурсът в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе е учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на посолството на Република Италия. Целта му е да се подпомогнат усилията на магистратите и полицаите, да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията , влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на местно и национално ниво.

 

31 окт 2017