МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Ученици от Банско, Добринище и с.Места се запознаха с дейността на полицейските служители при запазване на местопроизшествие и снемане на пръстови отпечатъци

Занятия на тема „Запазване на местопроизшествие и снемане на пръстови отпечатъци“ бяха проведени пред ученици от VI клас в различни училища в гр.Банско, гр.Добринище и с.Места. От инспектор Катя Чакърова и експерт криминалист от РУ-Банско децата бяха запознати с дейността на полицейските служители при получаване на сигнал за извършено престъпление, как се запазва местопроизшествие, как се обработват установените следи и как се снемат пръстови отпечатъци на заподозрени лица. На малчуганите бе предоставена възможност да снемат сами собствените си пръстови отпечатъци от различни повърхности и им бе обяснено как това помага при установяването на извършителите на криминални деяния.

19 мар 2019

Пред ученици от Банско, Добринище и с.Места бе изнесена лекция на тема „Аз като участник в движението“

Пред ученици от четвъртите класове на училища в гр.Банско, гр.Добринище и с.Места бе изнесена лекция и бе проведено практическо занятие по безопасността на движението и поведението на децата като пешеходци и велосипедисти. От инспектор Катя Чакърова те бяха запознати с основните правила за движение и пътните знаци, дейността на пътните полицаи и тяхното облекло. С малчуганите бе проведена беседа  и бе направена демонстрация за безопасно пресичане на пътното платно и за тяхното поведение като велосипедисти. Те имаха възможност да разгледат от близо патрулен автомобил и оборудване то му. По време на лекцията и практическото занятие учениците впечатлиха инспектор Чакърова с добрите си познания  и като пешеходци и като велосипедисти

12 мар 2019

Намаляване на броя на регистрираните престъпления и подобряване на разкриваемостта през изминалата година отчете ОДМВР-Благоевград

 

В присъствието на зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, старши комисар Стоян Темелакиев – зам.-директор на ГДБОП и г-н Христо Георгиев – административен ръководител на Окръжна прокуратура Благоевград се проведе годишния отчет-анализ на ОДМВР-Благоевград. През 2018 година са предприети  и реализирани комплекс от мерки по изпълнение на дейностите, приоритетите, програмите на МВР, мерки насочени към повишаване ефективността по противодействие на престъпността, разследването на престъпленията, осигуряване на обществения ред и безопасността на движението. През отчетния период на територията на ОДМВР-Благоевград са регистрирани 3 271 престъпления, което е с 526 бр. по-малко в сравнение със същия период на 2017 година. Наблюдава се понижение на регистрираната престъпност с 13,58%. Разкрити са 1 687 престъпления от регистрираните в периода, като нивото на разкриваемост е 51,57% и е с 4,3 пункта по-високо спрямо същия период на 2017година.

От регистрираните 3 271 престъпления – 2 857 са по криминална линия, а по икономическа линия са 414 престъпления. Постигнатата разкриваемост по криминална линия е с 6,96 пункта над средното за страната, което показва мотивираност за постигане на добри резултати в противодействието на криминалната престъпност. Противодействието на престъпленията с наркотици, ограничаване разпространението на наркотични вещества, както и противодействие на отглеждането на наркокултури е приоритет в дейността на дирекцията и през 2018 година са постигнати много добри резултати, като се отчита увеличение на процента разкриваемост - 62,68% за 2018 година при 59,28% за 2017 година. Значително е увеличено количеството иззети стръкове канабис в сравнение с предходната година – 8 934 бр. за 2018г. при 5 474 бр. за 2017г. Иззетото количество кокаин е 1,206 килограма за 2018г. при 0,030 килограма за 2017 година. Разкрити са две оранжерии за отглеждане на канабис.

През отчетния период се наблюдава намаление на регистрираните грабежи, като процента на разкриваемост е 65,22% за 2018 година при 61,54 % за 2017 година. В противодействието на т.нар. „битова престъпност“, като посегателствата спрямо МПС са знакови в това отношение, се отчита подобрение в работата и процента на разкриваемост е 37,84% за 2018 година спрямо 26,67% за 2017 година. При престъпленията против собствеността изключително значение имат т.нар. телефонни измами. От ОДМВР-Благоевград са проведени множество превантивни мерки съвместно със средствата за масова информация и органите на местната власт, като през 2018г. броя на регистрираните престъпления по тази линия е намален – 89 бр.  в сравнение с 2017г., когато са регистрирани 93 броя.

На територията на областта са задържани следните количества акцизни стоки без бандерол: 465 440 къса цигари без акцизен бандерол, 588 килограма тютюн и 90 литра алкохол без акцизен бандерол.

През отчетния период са регистрирани 295 бр. тежки ПТП с 18 убити и 377 ранени граждани, като основните причини за тях са неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение, несъобразената с пътните условия скорост и употребата на алкохол. За същия период в ОДМВР-Благоевград са установени 65 222 нарушения, като са съставени 9 784 АУАН и 50 772 фиша.

От главен комисар Георги Арабаджиев и старши комисар Стоян Темелакиев бе дадена добра оценка за постигнатите резултати, като старши комисар Темелакиев подчерта, че ОДМВР-Благоевград работи добре и върви в правилната посока.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07 мар 2019

Пресконференция във връзка с криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати бе проведена в ОДМВР-Благоевград

На 26.02.2019 г. в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления за месец януари 2019 г. са  248 бр., от тях разкрити 91 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ  01 РУ-Благоевград, на трето РУ-Петрич, на четвърто 02 РУ-Благоевград, на пето  РУ-Сандански, на шесто  РУ-РУ-Гоце Делчев и на седмо РУ-Разлог. От началото на месец февруари до момента са  регистрирани 376 престъпления.  От старши комисар Хаджиев бе оповестено, че съвместната работа със служители на жандармерията по линия на противодействие на битовата престъпност продължава и ще се осигури максимално полицейско присъствие и в малките населени места. Той подчерта също, че с хората от малките населени места се повеждат редовни беседи с цел запознаване с проблемите в района, като в повечето случаи техните въпроси и проблеми са свързани с компетенцията на други институции.

Банско е домакин на кръг от Световната купа по ски за мъже и в тази връзка старши комисар Хаджиев изрази задоволство от преминаването му при добър обществен ред и създадената добра организация, като засиленото полицейско присъствие в града и на ски зоната е допринесло за липсата на инциденти.

През миналата 2018-та година от ОДМВР-Благоевград бе предприета инициатива, при която на възрастни хора се раздадоха 50 000 брошури с разяснения за телефонните измами и за това как хората да действат в случай, че станат жертва на телефонни измамници. Отчетено бе, че през последните четири месеца на територията на областта се отчита спад на телефонните измами, но има случаи, при които жертви са млади хора.

Старши комисар Хаджиев подчерта, че приоритет в работата на полицейските служители е борбата с конвенциалната престъпност, противодействието на производството и разпространението на наркотици и пътната безопасност. Той отправи апел за безопасно и съобразено с пътните и атмосферни условия шофиране, както и за толерантност на пътя и от страна на водачите и от страна на пешеходците.

 

26 фев 2019

„Животът е безценен! Не го заменяй с дрога!“

На 18 и 19 февруари, от Петьо Петков-инспектор в сектор „Наркотици“ в отдел ПКП  към СДВР и в присъствието на Катя Чакърова инспектор в РУ-Банско, пред ученици от училища в Банско, Добринище и с.Места бяха изнесени лекции и презентации на теми: „Опасностите от употребата на наркотични вещества и уличните наркотици“ и „Тенденции и иновации при разпространението на психоактивни вещества“. На учениците, които са от 4-ти до 7-ми клас и от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от различни училища бе предоставена подлробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метаамфетамини, различни видове екстази и други. Демонстрирано бе установяване на наркотични вещества с полеви наркотест. Децата бяха запознати с огромната вреда, която наркотичните вещества нанасят на организма и пагубните последици от тях, а на по-големите бе показан и снимков материал на хора след употреба на наркотични вещества. В средно общообразователно училище в гр.Банско бе проведена беседа с родители и преподаватели на ученици от 4-ти до 7-ми клас от училището за това, какви са симптомите при употреба на наркотични вещества и как да бъдат разпознати, а също така и при нужда къде да се потърси адекватна помощ. По време на лекциите бе отчетено, че само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи.

 

 

19 фев 2019

Специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците

За периода от 04.02.2019г. до 19.02.2019г. се проведе специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците. От полицейските служители  бе засилен контролът в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно движение, както и на места, на които се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните платна от пешеходци. По време на операцията бе поставен акцент на пресичането на нерегламентирани места от възрастни пешеходци придружаващи деца или в присъствието на деца. В хода на ежедневните контролни дейности внимание бе обърнато на състоянието на пътищата и техните принадлежности - състояние на настилките, вертикалната сигнализация, маркировка, видимост на пешеходните пътеки, осветяване, пешеходни ограждения и др., като при констатирани проблеми са изготвени сигнални писма на основание чл165, ал.1, т.3 от Закона за движение по пътищата.

От началото на годината на територията на област Благоевград са настъпили  36 бр. тежки ПТП с четирима загинали и 52-ма ранени, като за същия период са настъпили 11 бр. ПТП с пешеходци с девет ранени и двама загинали. По време на акцията, от полицейските служители, са установени 51 бр. нарушения от пешеходци и 4 бр. от водачи на МПС с отнемане на предимството на пешеходни пътеки. Санкционирани са 51 бр. пешеходци и 4 бр. водачи на МПС.

19 фев 2019