МВР

ОД Благоевград

 

Новини

198 проверки на ловци, включващи 11 ловни групи и ръководителите им извършиха служителите по „Контрола на общо опасните средства“ при ОДМВР – Благоевград

Преди започването на ловния излет за групов лов на дива свиня на 05.10.2019  г., на територията на област Благоевград,  от служителите по „Контрола на общо опасните средства“ при ОДМВР – Благоевград са извършени 198 броя проверки на ловци, включващи 11 броя ловни групи и ръководителите им.

Осъществен бе контрол по начина на провеждане на инструктажите от отговорниците по лова, както  и по начина на съхранение, пренасяне и носене на ловното и огнестрелно оръжие.

Специално внимание на инструктажите е обърнато от служители на  ОДМВР – Благоевград за спазването на мерките за безопасност при ловуването.

Нарушения преди започването на ловния излет на 05.10.2019  г. не са констатирани.

05 окт 2019

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година и инцидентите с огнестрелни оръжия за ловни цели от ОДМВР-Благоевград е създадена организация за засилени мерки с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година и инцидентите с огнестрелни оръжия за ловни цели от ОДМВР-Благоевград  е създадена организация за засилени мерки  с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие

От комисар Антон Доклев - ВПД  н-к отдел ОП при ОДМВР-Благоевград на брифинг пред местни журналисти бяха оповестени предприетите мерки във връзка с разрешения групов лов на дива свиня с цел недопускане на инциденти. На брифинга присъстваха инж. Сашко Попов - директор на РДГ – Благоевград и д-р Атанас Григоров – н-к отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ –Благоевград.

Комисар Доклев отчете, че през 2017година извършените проверки на ловци са 385 бр., при които са издадени 203 разпореждания по ЗМВР и са съставени 21 АУАН, а за 2018 година проверките са 895 с 211 разпореждания по ЗМВР и 30 съставени АУАН. Регистрирано е едно самоубийство за 2017г. и пет самонаранявания през 2018 година. Всички инциденти са настъпили вследствие на неспазване на мерките за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

С цел недопускане на инциденти, от полицейските служители, са проведени инструктажи с лицата определени за ръководители на лова във всички ловни сдружения на територията на благоевградска област, като по време на инструктажите специално внимание е обърнато на правилата за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие и боеприпаси, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето, употребата и забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол и други.

Със заповед за директора на ОДМВР-Благоевград - старши комисар Дойчин Дойчинов е разпоредено извършването на проверки по време на откриването на груповия лов на дива свиня, като акцент ще е спазването на правилата за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпасите, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето и употребата на ловно оръжие, валидност на разрешителните за носене и съхранение, както и контрол за употреба на алкохол по време и след приключване на лова.  От органите на реда ще се извършват и внезапни проверки по време на ловните излети, а също така ще се извършват и регулярни проверки съвместно с РДГ-Благоевград.

„Всички мерки и действия, които сме предприели и предприемаме през настоящия ловен сезон са наша висока отговорност с цел ограничаване и недопускане на произшествия и запазване на живота и здравето на ловците.“ – каза комисар Доклев.

С цел недопускане на инциденти ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на основни и най-важни правила за боравене с ловно оръжие:

1.         Оръжието винаги трябва да бъде изправно, изчистено и смазано;

2.         Никога да не се насочва към човек дори и празно;

3.         При пренасяне да се носи в калъф и разглобена;

4.         При зареждане на оръжието да бъде насочено в безопасна посока;

5.         При изстрел, ако не чуете изстрела, а шум в цевта проверете за наличие на куршум в цевта;

6.         При носене на оръжието в ловното поле цевите да сочат в безопасна посока, ако има дъжд и ли снеговалеж  цевите да сочат надолу;

7.         На позиция/пусия/  се отива с празна пушка и се зарежда когато сте заели позиция;

8.         При почивка и прибиране от пусията се отваря пушката;

9.         Ако възникне неизправност при изстрел занесете оръжието на компетентен орган;

10.       При стрелба над вода и лед винаги може да се получи рикушет;

11.       Никога и по никакъв повод не хващайте пушката за цевите за да доубиете дивеча;

12.       Никога не подавайте пушката на човек  с насочени към него цеви;

13.       Не позволявайте кучето да скача върху вас когато носите ловно оръжие;

14.       Стреляйте само в безопасна посока по дивеча- когато се е издигнал високо или няма опасност да нараните друг ловец;

15.       При преследване на дивеч по хлъзгав терен – трябва да застанете устойчиво за да произведете изстрел по дивеча;

16.       По време на лов не употребявайте алкохол или упойващи вещества;

17.       Поставяте заключващия механизъм на спусъците.

 

04 окт 2019

Над 11 тона канабис са иззети при мащабна акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, проведена на територията на ОДМВР-Благоевград. Задържано е и лице, разпространяващо амфетамин

На 02.10.2019г. е реализирана съвместна специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, като от служители на Дирекция Жандармерия и полицейски служители на сектор „ПКП“ при ОДМВР-Благоевград е задържан 41-годишен, криминално проявен от с.Илинденци. В дома на същия са намерени и иззети: около 57,1 грама сух канабис и електронна везна, по която направения полеви наркотест е отчел следи от канабис. В хода на работата по случая, в прилежащ имот, ползван от лицето са открити около 12 бр. полусухи канабисови растения с общо тегло около 1,400 килограма, които са били положени да се сушат, а в близост до къщата е намерен и чувал, съдържащ около 4,400 килограма сух канабис.

В хода на съвместните действия в нива, находяща се в местността Бранището, землище на с.Илинденци са намерени засадени около 11 бр. тревисти растения с общо тегло около 89 килограма и около 78 бр. полусухи растения с общо тегло около 20,300 килограма, положени да се сушат. След направен полеви тест всички растения са реагирали положително на канабис.

На 02.10.2019г., от полицейски служители на РУ-Сандански, е проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството и съхранението на наркотични вещества, при която в местността Дигнен камен, землище на с.Микрево са открити две ниви със засадени съответно около 704 бр. тревисти растения с общо тегло около 6 100 килограма в първата и засадени около 765 бр. тревисти растения с общо тегло около 5 300 килограма във втората нива. След направен полеви тест растенията са реагирали положително на канабис.

На 02.10.2019г. в местността Дурчовец, землище на с.Гега, от полицейски служители на РУ-Петрич, е открита нива в обезлесен участък на Държавен горски фонд със засадени около 54 бр. канабисови растения с общо тегло около 108 килограма.

В резултат на проведена, на 01.10.2019г. в гр.Банско, специализирана полицейска операция на по линия на противодействие на престъпления свързани с наркоразпространението, в района на ул.“Георги Бенковски“ в града, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на 22-годишна жена от гр.Банско, при която са намерени две полиетиленови пликчета, съдържащи около 3,22 грама амфетамин. В хода на работата по случая е извършено претърсване в жилище в града, обитавано от същата, където са намерени още около 3,32 грама бяло вещество, реагиращо положително на амфетамин. 22-годишната жена е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Работата продължава

02 окт 2019

26 септември - Ден без жертви на пътя. В област Благоевград стартира операция

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

На сайта на Пътна полиция е активна и специална секция, посветена на EDWARD. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. загина само един човек, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

На територията област Благоевград на този ден пътните полицаи ще засилят контролната дейност в максимална степен. Ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, предвижда се и в максимален размер респектиращо полицейско присъствие по магистрали, главни пътища, основни пътни артерии, водещи към по-големи населени места, както и в самите населени места. Засилено полицейско присъствие се предвижда и в малките населени места. По ПП1 Е-79 и АМ „Струма“ са сформирани съвместни екипи със служители на ДАИ, които за времето от 10:00 часа до 12:00 часа  и от 14:00 часа до 16:00 часа днес извършват засилен контрол, както на леки, така и на товарни автомобили.  Всички налични технически средства и автоматизираните технически средства за контрол на скоростта ще се използват при пълна натовареност. Ще се прилага нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата- пешеходци, пътници, водачи, работници на пътното платно.

ОДМВР-Благоевград апелира към всички участници в движението – водачи на превозни средства и пешеходци, на този ден, а и през всеки ден от годината всички заедно да проявим отговорност към себе си и към останалите участници в движението по пътищата, за да постигнем общата цел - да няма загинали при пътни инциденти.    

26 сеп 2019

Благоевград вече разполага с нова и модерна система за електронно видеонаблюдение

Иновативната платформа за видеонаблюдение беше представена от кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заедно с директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов и представители на фирмата, която е изградила системата.

В града са поставени 179 камери на 68 възлови места - входно-изходни точки, училища, детски градини, паркове, кръстовища. Осигурено е 24 часово предаване на информацията в двата центъра за наблюдение - в ОД МВР и Община Благоевград през всеки ден от годината, което безспорно води до подобряване нивото на сигурността за жители и гости на града. Чрез видеонаблюдението доказано се намалява рискът от битова престъпност (от 30% до 50%). С изграждането на системата за видеонаблюдение се подобрява и взаимодействието между службите за сигурност и ще се увеличи възможността за адекватна реакция в кризисни  ситуации, бедствия и аварии. Част от камерите имат функция за разпознаване на регистрационни номера, аналитични функции, детекция на лица, изоставени предмети и др. Внедреното видеонаблюдение е първият модул от иновативната платформа, която ще се  превърне в най-мащабния до момента проект за Smart City система в България. Към този момент системата се ползва успешно в 6 страни и 15 града.  Платформата ще позволява на служителите на ОДМВР – Благоевград в реално време да наблюдават какво се случва в града. Тя също така позволява да могат да се записват събития, като данните ще се пазят 60 дни. Целият процес е съобразен с всички законови изисквания за защита на личните данни.

Старши комисар Дойчин Дойчинов изказа специални благодарности към кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и бе категоричен, че въвеждането на видеонаблюдение в града е особено важно за работата на полицейските служители, тъй като то ще помага на органите на реда, както за разкриване, така и за предотвратяване на различни по вид престъпления и нарушения. „Така ще може да осигурим сигурност на гражданите и гостите на Благоевград. Още повече, че това е нова, свръх модерна система, която има и функция за разпознаване на лица, разпознаване на автомобили, предмети и много други опции“, каза той и изрази надежда, че и в бъдеще ОДМВР и Община Благоевград ще продължават да работят все така добре заедно.

25 сеп 2019