МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят активни действия по разследване за извършено тежко престъпление – убийство на две малолетни деца

Досъдебното производство е образувано след постъпил, около 17:30 часа на 19.11.2020г., сигнал за открити трупове на две деца в апартамент на къща в гр. Сандански. Незабавно на място пристигнали полицейски служители, които установили майката на убитите тригодишно момиче и петгодишно момче. При условията на неотложност е започнал оглед на местопроизшествието. Иззети са веществени доказателства. Към настоящия момент е извършено освидетелстване, разпитани са множество свидетели, назначени са експертизи. С постановление на наблюдаващия прокурор 32 -годишната жена е била привлечена в качеството на обвиняем за тежко престъпление, извършено от нея спрямо жертвите, които са нейните малолетни деца. Жената е задържана за срок до 72 часа.

20 ное 2020

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година, в седмицата от 9 до 15 ноември, хора от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми. В християнските храмове Световният ден ще бъде отбелязан на 15 ноември - ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас даде своя принос.

 

  

 

Обръщение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски:

 

 

 

            Уважаеми съграждани,

 

            На 15 ноември 2020 г. светът за петнадесети път ще се обедини от една и съща кауза – да се съхрани човешкият живот и да се отдаде почит на всички, които са го загубили в катастрофи на пътя. Решението от 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия отговаря на днешните търсения на по-сигурни пътища, по-безопасни превозни средства и по-умели и отговорни  водачи, пешеходци и пътници.

 

            Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота.

 

            Ние сме част от света и нашите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм допълват глобалните решения, насочени към забавяне на скоростта и отделяне на повече време за възприемане на света около нас и в нас. Нека заедно продължим по пътя на отговорния избор за движение със съобразена скорост, извършване на умели маневри, които не поставят хората в риск, и даване предимство на живота.

 

            Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот.

 

            Нека се движим безопасно!

 

            Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя!

 

            Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!

 

 

 

                                                                                    Министър:

                                                                                                             Христо Терзийски

09 ное 2020

Резултати от специализирана полицейска операция, проведена на територията на общините Кресна, Струмяни и Сандански

 

Операцията по противодействие на конвенционалната престъпност е осъществена от служители в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Специализирани полицейски сили“ в отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР- Благоевград, РУ- Сандански и Зонално жандармерийско управление - София, под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград .

В хода на полицейските действия са проверени 179 моторни превозни средства и 217 лица, 11 от тях са задържани по Закона за МВР. Съставени са 31 акта за установени административни нарушения, от които 7 по Закона за българските лични документи, 24 - по Закона за движението по пътищата и 28 фиша за извършени нарушения по същия закон.

Образувани са две досъдебни производства за извършени престъпления – управление на МПС с регистрационна табела, издадена за друго превозно средство, и за незаконно държане на високорискови наркотични вещества.

16 окт 2020

Двама са задържани при акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества

Под надзора на Окръжна прокуратура – Благоевград, на 28.09.2020 г., е проведена акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, при която са задържани двама мъже на 27 и 41 години. През нощта на 27.09.2020 г., в местността „Клетище“ в района на с. Влахи, област Благоевград, двамата, в съучастие, без надлежно разрешително държали коноп с цел разпространение. Общото количество на дрогата възлиза на 130,39 килограма, разпределено на 7 части. В хода на работата по случая е установено, че от пролетта на 2020 г. до 28.09.2020 г., в обособена нива с площ от 700 кв.м. на същото място, обвиняемите засадили и отглеждали 411 растения от рода на конопа (марихуана). Общото им тегло възлиза на 781,585 килограма. Образувано е  досъдебно производство за незаконно държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените правила. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор лицата са задържани за срок до 72 часа. Работата по случая продължава. Установява се съпричастността на други лица към извършените престъпления.

 

29 сеп 2020

ОДМВР-Благоевград с предприети мерки за безопасна учебна година

Стартира и Акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !"

От ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението във връзка с новата учебна учебна година. Полицейското присъствие в района на учебните заведения, рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градския транспорт е засилено още от първия учебен ден. Цивилни и униформени полицаи следят за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, като от полицейските патрули ще се следи за неправилно и рисково движение на деца по улиците, неправилно паркиране на МПС в района на учебните заведения, а също така ще се подпомага и безопасното пресичане на пътното платно. При установяване на нарушения от страна на водачи на ППС ще се взимат незабавни мерки в съответствие на ЗДвП.

Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !”. От 16 до 22 септември ще се проведе „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Тя ще е под наслов „Остани жив! Пази живота!“. При  провеждането й, приоритетно в началото и края на учебния ден, ще се осъществява засилен полицейски контрол за спазване ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците от страна водачите в районите на училища с най-голямо натоварване на движението около тях. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

 

Ръководството на ОДМВР – Благоевград  пожелава на всички ученици, родители и учители успешно начало на Новата учебна 2020-2021 година !

15 сеп 2020

Официално бяха открити реновираните сгради на РУ-Разлог и РСПБЗН-Разлог

 

На официална церемония  днес в присъствието на кмета на град Разлог инж. Красимир Герчев, Д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет – гр.Разлог, зам. министър Стефан Балабанов, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН и старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на ОДМВР-Благоевград бяха открити реновираните  сгради на РУ-Разлог и РСПБЗН-Разлог.

Проектът “Повишаване на енергийната ефективност на административни сгради на РУ - Разлог и РСПБЗН – Разлог“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014 – 2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Реализирането на проекта допринася за подобряване на работната среда на служителите, които се грижат за опазването на обществения ред и пожарната безопасност. След обновяването на сградите е повишена енергийната ефективност, изпълнени са строително-монтажни работи, включващи цялостно топлинно изолиране на външните стени, покрив и под, извършена е подмяна на прозорци и врати и е осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

В словото си по повод  откриването на обновената сграда, зам. министър Балабанов благодари на кмета Герчев за доброто партньорство в името на общата цел – подобряване средата за сигурност на населението в общината и заяви, че този проект е един отличен атестат на съвместната работа на районното полицейско управление и пожарната служба с местната общинска администрация. “ Пожелавам на нашите колеги да нямат работа. Да са живи и здрави. Броят на излезлите на сигнал пожарникари да е равен на броя на завърналите се. На полицаите успех в борбата с престъпността. Бъдете живи и здрави!”-каза той.

10 сеп 2020