МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Предприети мерки за обезпечаване на сигурността на гражданите и транзитно преминаващите през страната чужди граждани за дните от 20 до 23 септември 2019 година

 

На брифинг в ОДМВР-Благоевград  от старши инспектор Славчо Ангелов – За началник сектор „ПП“ бяха оповестени разпоредените от директора на ОДВМР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов мероприятия за обезпечаване на сигурността на гражданите и транзитно преминаващите през страната чужди граждани за дните от 20 до 23 септември 2019г., включващи срещи с органите на местната власт и местното самоуправление, а също така и с лица, извършващи  частна охранителна дейност с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти  и своевременен обмен на информация. ОДМВР-Благоевград обръща внимание на гражданите при забелязване на изоставени пакети, куфари и други вещи да подават сигнали на тел. 112.                                                                                                     

Съгласно разпорежданията на старши комисар Дойчинов, предвид очаквания интензивен трафик, през почивните и празнични дни ще бъдат изведени допълнителни сили, включващи автопатрули, пеши патрули, полицейски патрули, както и смесени автопатрули с Отдел „Автомобилна администрация“  - Благоевград. На територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград ще се проведе  Специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ с акцент върху недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества. При осъществяването на пътния контрол ще се използват наличните технически средства за контрол на скоростта.

От старши инспектор Ангелов бе съобщено, че от началото на годината до момента на територията на област Благоевград са регистрирани 215 тежки ПТП с 11 загинали и 287 ранени. При тежки ПТП от 2010 г. до сега в района на Кресненско дефиле са загинали 37 души и са ранени 195. Той припомни, че при тежки ПТП от 2010 г. до сега в района на дефилето са загинали 37 души и са ранени 195.

Съгласно заповед  на директора на Агенция „Пътна инфраструктура“ през предстоящите почивни дни ще бъде въведена временна организация на движението, която включва забрана за движение  на товарни автомобили, превозващи товари с допустима маса над 12 тона по републиканската пътна мрежа в областта, движещи се в посока от гр.София в посока ГКПП Кулата и обратно, както следва:

На 20 септември /петък/ за времето от 16:00 часа до 20:00 часа

На 23 септември /неделя/ за времето от 14:00 часа до 20:00 часа

ОДМВР-Благоевград апелира водачите на ППС да спазват необходимата дистанция, да не превишават позволената скорост и да  не предприемат рискови маневри в района на Кресненско дефиле.

 

20 сеп 2019

За броени часове полицейски служители на ОДМВР-Благоевград задържаха двама извършители на тежко престъпление в село Кърналово

От директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов днес бе оповестен резултатът от незабавно проведените оперативно издирвателни дейности, благодарение на които за броени часове бяха задържани 25-годишен мъж от гр.Петрич и 22-годишен мъж от с.Кърналово.  Около 05:30 часа на 17.09.2019г. в детско заведение в с.Кърналово, използвайки кухненски нож, същите са заплашили 60-годишна жена от селото и са отнели портмонето й с намираща се в него сума от около 150 лева. „Събрани са достатъчно доказателства и е намерено оръжието, което е използвано от извършителите“ – съобщи старши комисар Дойчинов и допълни, че работата по документирането на случая продължава, като предстои повдигане на обвинения на извършителите. Директорката на детското заведение и потърпевшата жена изказаха своите благодарности за изключително професионалната и бърза реакция на полицейските служители, благодарение на която извършителите бяха установени и задържани. 

19 сеп 2019

Стартираха дейностите по обновяване и модернизиране на сградите на РУ-Разлог и РСПБЗН-Разлог

Днес на официална церемония  в РУ-Разлог в присъствието на кмета на град Разлог инж. Красимир Герчев, Д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет – гр.Разлог, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН и старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на ОДМВР-Благоевград стартираха дейностите за обновяване на сградите на РУ-Разлог и РСПБЗН-Разлог, които ще бъдат изпълнени по проект “Повишаване на енергийната ефективност на административни сгради на РУ - Разлог и РСПБЗН – Разлог“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма“Региони в растеж“ 2014 – 2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, като целта е да се  подобри енергийната ефективност на сградите, да се осигури достъп на хората с увреждания и да бъдат подобрени условията на труд на полицейските служители. „Това е част от политиката на МВР за подобряване на условията на труд на нашите колеги и аз благодаря на кмета и председателя на Общински съвет – гр.Разлог за оказаната подкрепа.“ – каза главен комисар Николов и допълни, че това е подкрепа получена благодарение на работата на служителите, които често пъти отсъствайки от дома си са призвани да помагат на населението на община Разлог. Старши комисар Дойчинов също изказа своята благодарност към кмета и неговия екип, както и към служителите, които са ангажирани с реализацията на проекта: „Щастлив съм, че институциите вървят ръка за ръка и си помагат с каквото могат, защото каузата е една и тя е България. Пожелавам съвсем скоро да застанем отново пред тази сграда и тя вече да бъде обновена, а колегите да могат да изпълняват служебните си задължения в много по-добри условия на труд. Благодаря и на добър час!“ – каза той.        

 

 

18 сеп 2019

ОДМВР-Благоевград пожелава успешна и безопасна учебна година

 

 

От ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението през новата учебна година. Още от първия учебен ден е засилено полицейското присъствие в районите на учебните заведения, рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градския транспорт. Цивилни и униформени полицаи следят за недопускане  на инциденти и нарушения на обществения ред. От полицейските патрули ще се следи за неправилно и рисково движение на деца по улиците, като също така те ще подпомагат и безопасното пресичане на пътното платно. При установяване на нарушения от страна на водачи на ППС ще се взимат незабавни мерки в съответствие на ЗДвП.

От 01.09.2019г. стартира традиционната акция на полицията „Децата  тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 23 до 29 септември е обявена за „Седмица за превенция на пътната безопасност“, а 28 септември за Ден на превенцията.

16 сеп 2019

Криминалисти на ОД МВР Благоевград разбиха канал за трафик на наркотици към Гърция

 

Специализираната полицейска операция по противодействие на наркотрафика е осъществена вчера от  служители на сектор ПКП при ОДМВР-Благоевград. На ГКПП Кулата - Промахон на изходното трасе за Р.Гърция, те извършили проверка на лек автомобил „Ауди“, управляван от 40-годишен мъж от Петрич. В колата пътувал и негов 47-годишен съгражданин. В хода на полицейските действия са намерени два пакета с общо 186 г кафяво прахообразно вещество, реагирало положително на хероин при направения полеви наркотест. Последвало задържането на двамата мъже. В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в стопански постройки в землището на Петрич, собственост на 59 – годишен местен жител. Там са открити и иззети близо 1 040 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис.

 

Мъжът и друг негов съгражданин – на 48 години, са задържани като съпричастни към  случая.

 

Образувано е досъдебно производство и работата по документирането на случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Благоевград.

05 сеп 2019

Пресконференция във връзка с криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и предприетите охранителни мерки във връзка с началото на новата учебна 2019 /2020 година бе проведена в ОДМВР-Благоевград

      На пресконференция в ОДМВР-Благоевград от комисар Антон Доклев-ВПД  н-к отдел ОП при ОДМВР-Благоевград бе предоставена информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати на дирекцията, създадената организация  за обезпечаването на сигурността на гражданите и безопасността на движението през почивните дни, както и предприетите  охранителни мерки във връзка с началото на новата учебна 2019 /2020 година.. От Вержиния Лазарова - инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата.

Според предоставената статистика за месец август регистрираните престъпления са 220 бр., спрямо 238 бр. за месец юли, като разкрити за август са 62 броя, спрямо 69 бр. за месец юли. През изминалия месец е регистриран един грабеж, който е разкрит. Кражбите са 52 бр., 16 от които са разкрити. Броят на измамите е 3 бр., като е разкрита една. Регистрирани са 19 бр. престъпления свързани с наркотични вещества, от които полицейските служители са разкрили 5 броя. Посегателствата спрямо МПС са 3 бр., а палежите 11.

С най-голяма разкриваемост на престъпленията е  РУ-Разлог -45% разкриваемост следвано от 01 РУ-Благоевград – 38,46%, РУ-Петрич -37,93%, 02 РУ- Благоевград – 35,71%, РУ-Сандански – 30,77%, РУ-Гоце Делчев – 18,6% и РУ-Банско – 11,11%.

Комисар Доклев съобщи, че през изминалия месец на територията обслужвана от ОДМВР-Благоевград са проведени 56 СПО, при които са иззети: 1 742 килограма зелена листна маса канабис, 1,180 килограма марихуана, 1 037 стръка канабис, 160 грама амфетамин, 0,5 грама хероин и 0,5 грама кокаин, като са задържани 19 лица. Той подчерта също, че продължават и съвместните специализирани полицейски операции със служители на Дирекция „Жандармерия“, по време на които за периода са иззети: 0,21 грама амфетамин,  около 24,88 грама канабис, 21 бр. тревисти растения канабис с общо тегло 10 килограма и електронна везна. Задържани са 29 лица. Той подчерта, че за спокойствието на гражданите, от старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на областната дирекция, е разпоредена нова разтановка на силите и средствата, която включва допълнителни полицейски патрули, както и патрули със служебни кучета за охрана в централните градски части на общинските центрове, а също така и в парковете и градските градинки, които са предпочитано място за разходка.

На пресконференцията бяха съобщени статистически данни свързани с пътнотранспортния травматизъм, според които през месец август на територията на областта са възникнали 36 бр. ПТП, които са с 16 бр. повече от месец юли, като ранени са 46 участници в движението за изминалия месец – 11 повече от тези през  месец юли. Загинал през август е един човек. За допуснати нарушения по ЗДвП и КЗ са съставени 849 акта, 2 322 фиша и 1 107 електронни фиша.                                      

Във връзка с очаквания интензивен трафик от автомобили преди и по време на предстоящите почивни дни в посока Р.Гърция от комисар Доклев бе оповестена създадената организация на движение, която включва забрана на движението на товарни автомобили, превозващи товари с допустима маса над 12 тона по републиканската пътна мрежа в областта, както следва:

На 05.09. /четвъртък/ - за времето от 16:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от гр.София в посока ГКПП Кулата и обратно.

На 07.09.2019г. /събота/ - за времето от 10:00 ч. до 14:00 ч. за пътуващите от гр.Благоевград в посока ГКПП „Кулата“.

На 08.09.2019г. /неделя/ - за времето от 14:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от гр.София в посока ГКПП „Кулата“ и обратно.

С цел облекчаване на пътнико-потока през ГКПП „Кулата“ комисар Доклев призова пътуващите за Р.Гърция по време на предстоящите почивни дни да използват за преминаване ГКПП „Илинден“.                                                       

„Засилено полицейско присъствие е предвидено още от първия учебен ден в районите на учебните заведения, като цивилни и униформени полицаи ще следят за недопускане  на инциденти и нарушения на обществения ред. Предприети са и всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението.“                                         - каза комисар Доклев и допълни, че от 01.09.2019г. стартира традиционната акция на полицията „Децата  тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, като седмицата от 23 септември  до 29 септември е „Седмица за превенция на пътната безопасност“.

От Вержиния Лазарова - инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата. Тя подчерта, че основните програми, по които  МВР и училищата ще си сътрудничат  през новата 2019/2020 година по линия на превенцията са: „Работа на полицията в училищата“ и „Детско полицейско управление“.  Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето  на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършени от деца и срещу деца. „Тези програми са мощен механизъм за ранна превенция на подрастващите и намира добър прием от страна на  родители,  училищни власти и обществото, като през предстоящата учебна година инспекторите ДПС съвместно с други полицейски служители, съгласно утвърдени графици и при необходимост ще провеждат беседи по училищата по различни теми.“ – каза инспектор Лазарова. Тя допълни, че  през последните години се наложило осъществяване на добър обмен на информация между училищните ръководства и ИДПС с цел своевременна намеса и предотвратяване на извършвани противообществени прояви и други престъпления. Преди началото на учебната година ще бъдат проведени срещи с Регионалното управление на образованието, с директорите на училища и детски градини, на които ще се обсъдят  всички мерки за по-бърза реакция на МВР при възникнала необходимост, а през цялата учебна година е предвидено да има проверки в питейните и увеселителни заведения. Онова, за което ще се следи е дали се спазва Законът за закрила на детето и най-вече спазва ли се забраната за недопускане на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и продават ли им се тютюневи изделия и алкохол.    Приоритет в работата полицейските служители по линия на детската престъпност ще бъде превенцията за една успешна и безопасна година.                       

 

04 сеп 2019

Предстои честване на седмицата на пожарната безопасност

                В периода от 09 до 13 септември 2019 г. предстои традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са планирани и са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Във всички териториални звена на РДПБЗН – Благоевград се откриват временни приемни за граждани с открити телефони и ще се проведат дни на отворените врати. Предвидено е провеждането на демонстрации на професионалните способности на пожарникарите и спасителите за адекватна реакция при справянето с последиците от пожари, природни и предизвикани от човека бедствия.

Планираните мероприятия по градове може да видите ТУК

04 сеп 2019