МВР

ОД Благоевград

 

За областта

          География
          Благоевградска област е разположена в Югозападната част на територията на Република България. Южната й граница е с Република Гърция, на запад граничи с Република Македония, на изток с Пазарджишка и Смолянска области, а на север с Кюстендилска област. Обхваща долините на реките Струма и Места, Пирин планина и дялове от планините Рила, Родопи, Славянка, Беласица, Огражден, Малешевска и Влахина.
          Територията й от 6 449 кв. км я нарежда на трето място по площ в страната, след Бургаска и Софийска област. Административно областта е разделена на 14 общини, 96 кметства и 280 населени места. В границите на Благоевградска област се намират ГКПП – Кулата, Златарево, Станке Лисичково, Илинден. Населението на областта е около 335 хил. души. Според броя на постоянното население тя е шестата по големина област в страната.
          Областен център е гр. Благоевград, чието население е около 80 000 души. Благоевград е разположен в долината на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в т.нар. Благоевградска котловина между планините Рила и Влахина. Отдалечен е само на 31 км път от Република Македония, 83 км от Гърция, 88 км от Сърбия. Разстоянието до столицата на България София е 96 км. Наблизо са и най-големите ни зимни центрове - Банско (57 км) и Боровец (83 км), а най-близките курорти по бреговете на Бяло море са на 185 км. През Благоевград минава железопътна линия, свързваща Централна Европа с Гърция и международен път Е-79, част от транс-европейския коридор №4.
          Климатът е преходно-континентален със силно средиземноморско влияние, дължащо се на въздушните маси, които проникват от юг по долината на река Струма.

          Икономика
          В Благоевградска област са застъпени следните отрасли: хранително-вкусова и тютюнопреработвателна промишленост, текстилна индустрия, дървопреработвателна и мебелна промишленост, добив на строителни материали. Обработваемите селскостопански земи в областта са 39%. Отглеждат се предимно трайни насаждения, лозя, тютюн и зеленчуци. През последните две десетилетия бурно се развива туристическия отрасъл. Банско се превърна в световноизвестен зимен курорт. Хиляди туристи посещават ежегодно туристическите маршрути в планините и другите популярни обекти в областта – Рупите, Роженски манастир, Ковачевица, Долен. Край Благоевград по поречието на река Бистрица е разположен градския парк "Бачиново". На 25 км източно от града се намира и новата ски-писта "Картала" в курорт "Бодрост".

          Образование
          На територията на Благоевград се намират два големи университета – Югозападен университет "Неофит Рилски" и Американски университет в България, както и няколко колежа - Технически колеж към ЮЗУ "Н. Рилски", Колеж по туризъм. Общият брой на студентите в града е около 20 000.
          Броят на училища на територията на областта са 182. От тях: начални училища - 17; основни – 102; средни общообразователни – 32, профилирани гимназии (природно-математическа, хуманитарна, езикова) – 5; професионалните учебни заведения са 19; специални (оздравителни и помощни за деца с физически и психически увреждания) – 7.

          Култура
          Десет музея съхраняват историческата памет, етнографското и архитектурното наследство на региона. Културна дейност в областта развиват Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека и професионалните културни институти в Благоевград - Драматичен театър "Н. Вапцаров", Камерна опера, Куклен театър и Биг Бенд – Благоевград, младежките домове, читалищата в общинските центрове и по-големите села, самодейните художествени колективи към тях, към Военен клуб – Благоевград, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата – Благоевград, художествена галерия и многобройни частни формации. Славата на града и България разнася по света и Ансамбълът за народни песни и танци "Пирин", носител на не една държавни и международни награди.
          Особен интерес за посетителите на града представлява възрожденския квартал "Вароша" с неговата уникална архитектура.

          Спорт
          Футболът е най-популярният спорт сред населението на региона. В последно време се развиват волейболът, бейзболът и таекуон-до. Банско е сред водещите ски-центрове в страната и Европа, като за любителите на зимни спортове са изградени модерни съоръжения.

          История
          Благоевград е селище с богата история. Благоприятните условия спомагат за зараждащата се тракийска цивилизация тук около 300 г. пр.н.е. Край топлите минерални извори възниква първото тракийско селище Скаптопара на мястото на днешния квартал (по-рано село) Грамада.
          След османското завоевание на полуострова от 15 век, на мястото на Скаптопара отново има град с многочислено население, който многократно сменя името си – Джума Базари, Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая. "Джумая" е арабска дума, звучаща по-различно от турското произношение - "джамаа", което означава "множество от хора". Арабският корен в етимологията на името означава "петък". Петъкът е бил ден за празнична молитва на мюсюлманите, а от там и пазарен.
          По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява Вароша - българската махала на града. Жителите на Джумая издействат султански ферман за построяване на църква. Така църквата "Въведение Богородично" е осветена през 1844 година във Вароша, а в следващите 50 години е достроена и изографисана.
Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев Македончето, участвал в Освободителните движения. През 1866 година е основано и читалището на града.
          Горна Джумая е освободен от османско владичество на 05.10.1912 г., в първите дни на Балканската война. За две седмици от започването на войната е освободена територията на целия Пирински край. Като окръжен център е определен град Струмица. Въз основа на Букурещкия мирен договор на 07.10.1913 г. (стар стил) Министерството на вътрешните работи издава закон за създаване на Струмишки окръг, в който влизат Струмишка, Петричка, Мелнишка, Горноджумайска, Мехомийска (Разложка) и Неврокопска (Гоце Делчевска) околия.
          Ньойският мирен договор от 1919 г. отново внася административни промени в окръга. Струмишки окръг е закрит. Струмишка околия влиза в състава на Сърбо-хърватско-словенската държава. 
          След Междусъюзническата и Първата световна война в града се заселват многочислени маси българи-бежанци, идващи от Егейска Македония и Вардарска Македония. Постепенно започнало благоустройството и хигиенизирането на града. През 1920 г. тук се премества Солунската гимназия, днес Национална хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Откриват се първоначално две основни училища - Прогимназия и Земеделска гимназия. Построява се Археологичен музей.
          От 20.02.1920 г. до 1934 г. окръжен център е гр. Петрич. Към окръга са следните околии: Горноджумайска, Мелнишка, Мехомийска, Петричка и Неврокопска. По-късно Мелнишка околия се закрива поради преместването на околийския център в Свети Врач (Сандански). След закриването на Петрички окръг, Неврокопска и Мехомийска околия преминават към Пловдивска област, а Петричка, Светиврачка и Горноджумайска околия - към Софийска област.
          През октомври 1943 г. се закрива Горноджумайска област с център град Горна Джумая. Тя обхваща всички околии на бившия Петрички окръг и действа до май 1948 г., когато се създават народните съвети.
          С указ №768 от 22.19.1949 г. територията на Републиката е разделена на окръзи.
На 9 май 1950 г. Горна Джумая е прекръстена на Благоевград.