МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Предприети мерки за спокоен студентски празник

Във връзка с предстоящите традиционни тържества по повод студентския празник - 8 декември, от ОДМВР- Благоевград, са предприети следните мерки за осигуряване на нормалното протичане на празника, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата:

- Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни мерки по време на провеждане на мероприятията.

- Проведени са срещи със собственици  и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, като целта на срещите е акцентиране върху възможните рискове от престъпни посегателства, а също така и даване на препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация при необходимост.

- Осъществени са срещи с управителите на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и териториалните полицейски структури за обезпечаване на сигурността и обществения ред преди, по време и след честването на студентският празник. На срещи с охранителите в частните охранителни фирми са проведени инструктажи за засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия.

- За обезпечаване на сигурността и недопускане на инциденти в курортните населени места в област Благоевград полицейското присъствие е засилено, като са пренасочени допълнителни служители.

- Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

- За периода от 07.12.2018г. до 09.12.2018г. ще бъдат проведени специализирани полицейски акции по ПП1 Е-79 и път II-19 с акцент върху: водачи, управляващи МПС под въздействие на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни МПС водачи, съхранение и продажба на акцизни стоки без наличен задължителен бандеролен знак и на стоки с неясен произход.

 

ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи. При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление.

 

Весел празник!

 

 

 

 

07 дек 2018

Акция „Зима“ приключи

От 01.11.2018г. до 30.11.2018г. се проведе традиционната Акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия.

В рамките й бяха проведени три кампании: Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците и Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

От полицейските служители на ОДМВР-Благоевград  са проведени 29 СПО, като са проверени 1 641 ППС от тях: 1 373 леки автомобила, 12 велосипедиста, 38 ППС с животинска тяга, 10 бр. селскостопанска техника, 167 товарни автомобила, 21 мотоциклета и 6 мотопеда. Констатирани са 99 бр. неизправности и са съставени общо 340 бр. актове и фишове. По време на акцията на територията на област Благоевград няма загинали участници в движението по пътищата. Изготвени са предписания за отстраняване на недостатъците на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, както и  за подобряване на уличното осветление.

07 дек 2018

От полицейски служители на ОДМВР-Благоевград бе проведена открита демонстрация в изпълнение на Националната програма „Работа на полицията в училищата“

 

Пред ученици на V СУ „Георги Измирлиев“ в гр. Благоевград, от служители на различни служби и звена при ОДМВР-Благоевград, бе проведена открита демонстрация в изпълнение на Националната програма „Работа на полицията в училищата“ под надслов „Превенцията – най-добрата инвестиция за бъдещето“. Бе представено естеството на работа и част от задачите на полицейските служители, като децата станаха свидетели на демонстрация на патрулно куче, изпълняващо команди, като с него бе отиграно упражнение „задържане на нарушител“. Водач на патрулна кола демонстрира сигналната и звукова уредба на полицейския автомобил, а служители от „СПС“ демонстрираха бойни хватки и прийоми.  Демонстрациите бяха съпътствани с превантивни съвети към децата за безопасно движение по улиците, безопасни игри и съхраняване на здравето и живота им.

23 ное 2018

В ОДМВР-Благоевград се проведе пресконференция във връзка с криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и предстоящите празници и зимен сезонНа 20.11.2018г. от 10:00 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати, както и предстоящите празници и зимен сезон и свързаните с тях охранителни мерки.

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до края на месец октомври са 2 766 бр., като разкрити са 1296 броя престъпления. За месец октомври 2018г. са регистрирани 253 престъпления, като от тях 234 криминални и 19 икономически престъпления. Разкрити са 85 престъпления. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград.  За месец октомври в РУ-Гоце Делчев са регистрирани 66 бр. престъпления, в 02 РУ-Благоевград – 41 бр., в РУ-Петрич – 39 бр., в 01 РУ-Благоевград – 34 бр., в РУ-Сандански – 33 бр., в Разлог – 19 бр. и в РУ-Банско – 9 бр. престъпления.

Във връзка с предстоящите празници и зимен сезон от старши комисар Хаджиев бе оповестено, че с оглед опазване на обществения ред в населените места, където се очаква посещение от голям брой граждани ще бъде създадена необходимата организация с командироване полицейски сили от цялата дирекция. Също така, с цел по-добра комуникация с чуждестранните туристи в гр.Банско ще бъдат командировани гръцки и румънски полицейски служители, които ще работят в смесени екипи с техни колеги от ОДМВР-Благоевград. Във връзка с предстоящия студентски празник в населените места, където се очаква голям брой празнуващи студенти ще бъде създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред. Старши комисар Хаджиев подчерта, че в момента в ход е акция „Зима“, която ще продължи до 30 ноември, като МВР призовава за стриктно спазване на ЗДвП.

Бе предоставена информация за броя на стационарните и мобилни камери, с които разполага ОДМВР-Благоевград. На ПП1 Е-79 в центъра на гр.Кресна е разположена една стационарна камера, която в зависимост от трафика на автомобили се мести на км. 369 на ПП1 Е-79. Дирекцията разполага също с 4 бр. мобилни, радарни устройства в МПС-та и 1 бр. тринога. При интензивен трафик от триногата са констатирани 250 нарушения в рамките на час. От началото на годината до 31.10.2018г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград са установени и санкционирани 14 347 нарушители. За неправилно спиране и паркиране - 9 561, за неспазване на предимство, знаци и сигнали - 2 754 и за неправилни маневри и неправилно движение по пътното платно – 2 147 водачи. Бяха оповестени и размерите и вида на санкциите, които се налагат при нарушение на ЗДвП.

Във връзка с провеждащите се протести и съставянето на предупредителни протоколи на организаторите и участниците в тях от старши комисар Николай Хаджиев бе съобщено, че на територията на ОДМВР-Благоевград за 18 ноември са получени заявления и получени разрешения за три протеста: от община Гоце Делчев, община Разлог и община Симитли. Нерегламентирани са били протестите в района на гр.Благоевград и ГКПП-Кулата. В района на път II-19 е имало частично затруднение на движението, което се е регулирало от намиращите се на място полицейски служители, като не е имало ескалация на напрежението. Протестът в гр. Симитли е преминал без напрежение и нарушения на обществения ред. Той заяви също, че по време на протестите действията на полицейските служители  са били насочени единствено и само по опазване на обществения ред и недопускане на нарушения. Направените предупредителни протоколи са за недопускане на нарушения на обществения ред. Към момента в ОДМВР-Благоевград няма постъпили жалби за полицейско насилие по време на протест в района на ГКПП-Кулата.

От журналистката Мариета Димитрова /сайт Blagoevgrad News/ бе повдигнат въпроса за направена проверка след протестите на 18 ноември, при която според нея полицейски патрул е бил инструктиран да спре точно нейната кола, в която пътувала с оператора си, който шофирал автомобила. След проверката, същите са били доведени в 02 РУ-Благоевград, където е направена проба за алкохол и наркотици на оператора и водач на автомобила. От старши комисар Хаджиев бе обяснено, че по никакъв начин няма целенасочено действие и всеки един участник в движението по пътищата може да бъде проверен от органите на реда, като въпросната проверка е направена по Закона за движение по пътищата. Той допълни, че там където има нерагламентиран протест лицата, участващи в този протест биват предупреждавани да не извършват противоправни действия. Той подчерта отново, че действията на полицейските служители са насочени единствено и само по опазване на обществения ред.

На въпрос за случай от 19 ноември с дерайлирал влак в района на с.Черниче бе съобщено, че пътниците от влака са превозвани с автобуси, а на тези, които са имали здравословни оплаквания е оказана медицинска помощ. В момента работата по възстановяване на движението в района на инцидента продължава.

 

 

20 ное 2018

Голямо количество канабис е намерено и иззето от полицейски служители на РУ-Сандански

При специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества тази сутрин в землище на с. Левуново, общ.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж от Бургас.  В хода на проверката на автомобила, от полицейските служители, са намерени и иззети две чанти с пакети, опаковани със стреч фолио, съдържащи суха, зелена, тревиста маса. След направен полеви тест тревистата маса е реагирала положително на канабис с общо тегло около 11,050 кг. Водачът на автомобила е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354А, ал.3 от НК.

15 ное 2018

Служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански е откриха лаборатория за отглеждане на канабис

Вчера от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански, е проведена акция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, в хода на която е извършена проверка на къща в гр. Кресна, където е установена стая на приземен етаж, пригодена и работеща като лаборатория за отглеждане на канабис. Тя е била е оборудвана с въздуховоди,  лампи, трансформатори. Намерени са 41 тревисти растения, засадени в саксии, които след направен полеви тест са реагирали положително на канабис. Открити са също така торове и земеделски инвентар за отглеждането на растенията. В къщата е намерена и иззета и суха, тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис. В хода на извършените оперативно-издирвателни мероприятия е задържан мъж от гр. Кресна, като по случая е  образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354В, ал.1 от НК.

15 ное 2018