МВР

ОД Благоевград

 

Новини

15 души са задържани и над 5 килограма канабис са иззети при мащабни акции за противодействие на незаконното разпространение на наркотични вещества

Под надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград, вчера, 5 декември на територията на областта бе проведена мащабна полицейска операция с участието на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград,  РУ-Банско, Второ РУ в областния град и РУ-Петрич. В хода на  полицейските действия са задържани 15 души.

В момент на осъществяване на сделка за разпространение на около 5,5 килограма канабис в района на петричкото с.Рупите, полицейски служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград и РУ-Петрич задържали двама мъже - на 38 и 40 години, и двамата от с.Скрът, община Петрич, трима мъже - на 18, 19 и 23 г., всички от Благоевград и 25-годишен от Стара Загора. В хода на работата по случая са извършени претърсвания и изземвания в жилище и в сграда в с.Скрът, стопанисвани от двамата мъже /на 38 и 40 ./, като са намерени и иззети около 30 800 лв. и 6 150 евро и 4 чувала с остатъци от суха, тревиста маса, реагирала на канабис. При последващи оперативно издирвателни действия служителите на реда задържали и 70-годишен жител на селото.

Преди настъпването на зимния туристически сезон на територията, обслужвана от РУ-Банско, служители на РУ в курорта разкриха лица, занимаващи се с  разпространение на наркотични вещества. Непосредствено след осъществена покупко-продажба на наркотични вещества, в Банско са задържани общо 8 мъже – петима, на възраст от 18 до 34 години, всички от града, 25-годишен от Стара Загора, 22-годишен от Свиленград и 25-годишен от града. При извършените процесуално-следствени действия, полицейските служители претърсили четири обекта в Банско и един в Благоевград. В жилище в курорта, обитавано от 21-годишен от града са намерени около 44,1 грама суха, тревиста маса канабис, електронна везна и плик с канабисови семена. В друго жилище, обитавано от 34-годишен от Банско и при извършения му личен обиск  са намерени и иззети 5 топчета, съдържащи общо около 13 грама суха, тревиста маса канабис и мелница.

Работата по случаите продължава.

06 дек 2019

Възможност за предсрочна подмяна на български лични документи

Във връзка с изтичащия голям брой български лични документи през 2020 година и очаквания увеличен прием на заявления за издаването и подмяната им, както и с цел предотвратяване на струпването на голям брой  граждани пред гишетата на звената „Български документи за самоличност“ и избягване на напрежение, ОДМВР-Благоевград призовава гражданите да подменят личните си документи преди изтичането на крайния срок на тяхната валидност.

Напомняме, че всички български граждани с постоянен адрес на територията на цялата област Благоевград могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт – обикновена услуга /до 30 дни/ във всяко звено „Български документи за самоличност“ на ОДМВР-Благоевград.        

Заявления за бърза и експресна услуга се подават само в ОДМВР-Благоевград.

Готовите документи се получават там, където са подадени заявленията.

Всеки български гражданин, притежаващ български валиден  квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт по електронен път на интернет адрес:  e-uslugi.mvr.bg

ОДМВР-Благоевград има готовност за извършване на организиран прием по заявка на различни институции, ведомства, кметства и др.      

04 дек 2019

Предприети мерки от ОДМВР-Благоевград за спокоен студентски празник

Във връзка с предстоящите традиционни тържества по повод студентския празник - 8 декември от ОДМВР- Благоевград са предприети следните мерки за осигуряване на нормалното протичане на празника, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата:

- Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни мерки по време на провеждане на мероприятията.

- Проведени са срещи със собственици  и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, като целта на срещите е акцентиране върху възможните рискове от престъпни посегателства, а също така и даване на препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация при необходимост.

- Осъществени са срещи с управителите на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и териториалните полицейски структури за обезпечаване на сигурността и обществения ред преди, по време и след честването на студентският празник. На срещи с охранителите в частните охранителни фирми са проведени инструктажи за засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия.

За обезпечаване на сигурността и недопускане на инциденти в курортните населени места в област Благоевград полицейското присъствие е засилено, като са пренасочени допълнителни служители.

- Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 За периода от 06.12.2019г. до 09.12.2019г. ще бъдат проведени специализирани полицейски акции по  АМ „Струма“, ПП1 Е-79 и път II-19 / Симитли –Банско – Гоце Делчев/ с акцент върху: водачи, управляващи МПС под въздействие на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ МПС водачи, съхранение и продажба на акцизни стоки без наличен задължителен бандеролен знак и на стоки с неясен произход. На 07.12.2019г. и 08.12.2019г. ще се проведат специализирани полицейски операции „Алкохол и наркотици“ за установяване на управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози в районите на питейни, увеселителни и хотелски комплекси и хижи, където са организирани празненства със студенти. Обхвата на специализираните полицейски операции е на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград с акцент градовете, в които се очаква голям брой празнуващи студенти: Банско, Сандански, Благоевград и др.

ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи. При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА НАЧАЛОТО:

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!

Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.

По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!

Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

 

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена пътна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства;

- документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпани ли са;

- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;

- има ли достатъчно антифриз;

- има ли достатъчно масло и спирачна течност;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;

- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;

- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

- по кой маршрут да минеш;

- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция наблизо.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

• Не шофирай пил или дрогиран!

• Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!

• Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

• Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

•Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.

•Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.

•Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.

•Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.

•Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.

•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.

•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.

•Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки

•Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.

•Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.

•Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта

•Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл

•Безопасни игли – 6 бр.

•Ножици с тъпи върхове – 1 бр.

•Уред за обдишване – 1бр.

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

05 дек 2019

17 ноември 2019 г. - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

„Животът не е резервна част“ е мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. всяка  трета неделя от месец ноември е определена за Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Тази година Световният ден се отбелязва на 17 ноември /неделя/. В редица страни по света на този ден се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. Той се е превърнал  във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране и на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите необратими последици. Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

Европейско послание, с което Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2019 г. се провежда под мотото Животът не е резервна част/Life is not a car part

 

15 ное 2019

Министър Маринов: Положителните оценки от европейските ни партньори доказват, че сме предприели правилна посока за последователни и целенасочени мерки по превенцията и противодействието на корупцията

Вътрешният министър участва в организирана от ЮЗУ „Неофит Рилски“ национална научно -практическа конференция „Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието на корупционни престъпления в Република България“

Противодействието на корупцията е основен приоритет в Програмата за управление на правителството на Република България, подчерта в словото си министър Младен Маринов. Доказателство за това е приетата актуализирана Национална стратегия за борба с корупцията, насочена към развитие на антикорупционната система в страната и срещу корупцията по високите етажи на властта, свързана с лица, заемащи висши държавни длъжности. 

Вътрешният министър се спря и на предприетите действия за ограничаване на проявите на корупция вътре в системата на МВР, защото подобни прояви понижават доверието на гражданите в институциите, пораждат чувство за несправедливост, неравенство и безнаказаност и способстват за незачитане на установения правов ред. Въведена в действие е система от мерки за ограничаване влиянието на факторите, създаващи благоприятна среда за корупционни деяния, създаден е Вътрешноведомствен съвет за превенция и борба с корупцията, приета е Концепция за превенция и противодействие на корупцията в МВР, разработени са Методически указания за изпълнение на планираните дейности и за оценка на ефективността на работата по превенция и противодействие на корупцията. Идентифицирани са и областите с най-висок корупционен риск в системата - на Пътна, Охранителна полиция и Гранична полиция и обществените поръчки, към които са насочени основните усилия за противодействие на явлението. Като основна антикорупционна мярка през 2018 г. стартира изграждането на Център за активен мониторинг в системата на МВР, чрез който ще се засили контролът върху дейността в рисковите сектори. За недопускане на корупционни прояви сред служителите  са предприети и сериозни организационни мерки. Създадени са условия за подаване на сигнали от гражданите и бизнеса за корупция, злоупотреба с власт и други незаконосъобразни действия или бездействия на служители от МВР. По сигналите се извършват проверки и при наличие на данни за извършени корупционни деяния се предприемат съответните законосъобразни действия. Целта на проверките е не само да търсим решение на установените пропуски, но и да поощряваме отговорните служители, посочи още вътрешният министър. Той обясни, че в областта на разследването на престъпления се провеждат съвместни инициативи с прокуратурата, както и практически обучения по места, активно е взаимодействието ни с ДАНС при провеждането на оперативно-издирвателните мероприятия за разкриване на корупционни прояви.

 

Министър Маринов припомни и активното участие на МВР в антикорупционни инициативи на международно и регионално ниво, особено в региона на Западните Балкани. За противодействие на престъпленията, включително корупционните, по инициатива на България, е създадена регионална мрежа за засилено сътрудничество на структурите за вътрешна сигурност от България и съседните й държави (Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния), което се отчита като добра практика в европейски план. И в момента на граничните контролно-пропускателни пунктове се провеждат инициативи по международния проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, като целта е да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и администрацията.

 

Последователните и целенасочени мерки по превенцията и противодействието на корупцията получават положителна оценка в четири поредни доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, където Европейската комисия посочва Министерството на вътрешните работи като пример за успешно прилаган секторен подход в тази област, отбеляза вътрешният министър и припомни, че предвид постигнатите резултати в областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност и реформата в съдебната власт Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне.

 

В усилията по противодействие на корупцията институциите търсят максимално представителство и подкрепа и сред научните институции. В този смисъл той благодари на Югозападния университет в Благоевград за организацията на настоящия форум и пожела на участниците динамични дискусии за подобряване на противодействието на корупционните престъпления и постигане на все по-значими резултати.

 

На форума присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-главният прокурор Иван Гешев, председателят на  Конституционния съд Борис Велчев, депутати, проф. д-р Борислав Юруков - ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ .

През втория ден от националната научно -практическа конференция директорът на ОДМВР-Благоевград - старши комисар Дойчин Дойчинов ще запознае аудиторията с дейността на областната дирекция по линия на противодействие на корупционните престъпления.

 

 

11 ное 2019