МВР

ОД Благоевград

 

Новини

С пожелание да се ползват със здраве и в полза на обществото старши комисар Николай Хаджиев връчи ключовете на 19 нови служебни автомобила

 След отслужен водосвет директорът на ОДМВР-Благоевград  ст. комисар Николай Хаджиев връчи ключовете на 19 нови служебни автомобила.  Те са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.  Освен за охрана на граничните райони новата високопроходима техника ще бъде използвана и в малките населени места за охрана на обществения ред и противодействие на конвенционалната престъпност. Те са оборудвани с най-новата и съвременна техника за осъществяване на полицейските дейности, включваща ТЕТРА станции за радиовръзка, камери за видеонаблюдение, системи за идентификация на номерата на МПС, средства за обезпечаване на местопроизшествия, заградителни мероприятия, всякакъв вид видео наборна техника за обезпечаване на полицейската дейност, таблети и 4G връзка.

  Разпределението по Районни управления в област Благоевград  е 3 автомобила – за РУ Сандански, 3 – за РУ Петрич, 3 – за 01 РУ-Благоевград, 3- за 02 РУ-Благоевград, 2 – за РУ-Гоце Делчев, 2 – за РУ-Банско, 2 – за РУ-Разлог и 1 - за сектор „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Благоевград.

 Старши комисар Николай Хаджиев изрази задоволството си от обновяването на автопарка на дирекцията и подчерта, че автомобилите ще бъдат в полза, както на дейността на полицейските служители така и на обществото. 


10 окт 2018

Провеждане на пожаро-тактическо учение за гасене на горски пожар на територията на Национален парк „Пирин“ в община Банско

На 18.10.2018 г. на територията на Национален парк „Пирин“ в община Банско ще се проведе пожаро-тактическо учение със сили и средства на всички структурни звена на РДПБЗН – Благоевград и другите съставни части на  ЕСС от област Благоевград – Национален парк „Пирин“, доброволци от доброволното формирование към община Банско, РУ Банско при ОДМВР – Благоеврад и ФСМП – Банско, на тема „Ограничаване и ликвидиране на последствията от възникнал горски пожар на територията на oбщина Банско, област Благоевград”.

        Основна цел на учението ще бъде да се провери степента на подготовка на участниците по утвърждаване на знанията и придобиване на нови такива по организиране и ръководство на силите и средствата, проверка на възможностите на противопожарната техника, както и подобряване на взаимодействието с частите на Единната спасителна система и щаба за изпълнение на плана на РДПБЗН - Благоевград за действие при извънредни ситуации.

Не на последно място ще бъде направена проверка на работата на щаба за спазване на изготвени от работна група при РДПБЗН – Благоевград „Правила за организация и ред за работа на оперативния щаб при ликвидирането на горски пожари“.

05 окт 2018

Министър Младен Маринов откри обновените сгради на ОД на МВР и Първо РУ-Благоевград

 

С тържествен водосвет в присъствието на директора на ОДМВР-Благоевград - старши комисар Николай Хаджиев, директора на РДПБЗН-Благоевград инж. Георги Пармаков, кмета на Благоевград  Д-р Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов, председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и зам. кметове на община Благоевград, министър Младен Маринов сърдечно благодари за санирането на сградата на полицията  и отбеляза, че това е преди всичко придобивка за обществеността на Благоевград и полицейските служители, които се грижат за сигурността и обслужването на гражданите. „Тази обновена сграда ще даде възможност за по-лесен достъп на гражданите и по-доброто им обслужване. Всички средства, които са дадени за сигурност не са изгубени, а те се възвръщат“ – допълни министър Маринов. Той поздрави колегите и пожела да откликват на всеки един призив и сигнал за помощ на съгражданите си. Старши комисар Николай Хаджиев изтъкна, че това обновяване на сградите е от особено значение, тъй като условията, в които работят полицейските служители са значително подобрени. Той благодари на община Благоевград за изпълнението на проекта и пожела на полицейските служители ползотворна работа в благоприятна работна среда.

Дейността е извършена по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сградите на ОД МВР и Първо РУ – Благоевград“.  Той се реализира в резултат на подписано партньорско споразумение между Община Благоевград и Министерство на вътрешните работи. Общата стойност на проекта е 1 456 928,12 лв., от които европейско финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в размер на 85% и 15% национално съфинансиране. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 18 месеца, като той изтича на 3 октомври 2018 г. Основната цел на проекта е внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград. На 26 февруари бе направена първа копка по проекта, като завършването на дейностите се осъществиха преди крайния срок. 

Министър Водосвет 1

 

 

26 сеп 2018

Операция "Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD"

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция –ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „EDWARD“  с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя –„EDWARD“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2018г. е планирано операцията да се проведе на 19 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Мотото на Република България за 2018г. е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2018г./ „Мултимодалност“ с мото „Комбинирай, движи се!“.

Към момента на интернет страницата на „EDWARD“ е активен  т.нар. „брояч“ на деня, който отчита оставащите дни до 19 септември.

Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват и за рисковете, на които може да изложат останалите участници. Да помислят за това как самите те могат да допринесат за намаляването на рисковете на пътя.

За постигането на целта на 19 септември да няма загинали по пътищата от ОДМВР-Благоевград ще е засилена контролната дейност и в максимална степен ще се подпомогне безопасността на всички участници в движението. При установени на място нарушения на ЗДвП от полицейските служители ща се взима отношение, като ще се прилага принципът на  „Нулева толерантност“ към нарушителите на ЗДвП –пешеходци, пътници, водачи, работници на пътя. За целта в максимална степен ще се използват наличните технически средства и автоматизираните технически средства за контрол над скоростта.

Чрез интернет страницата на МВР и Пътна полиция ще се отчитат настъпилите пътнотранспортни произшествия, при които има пострадали хора.

 

Информация за протичането на операцията може да се черпи от страницата на МВР в интернет, facebook страницата на Главна дирекция „Национална полиция“ и twitter профила на отдел „Пътна полиция“ при ГДНП – Traffic pflice BG-MB.

 

 

От ОДМВР-Благоевград призоваваме на 19 септември 2018г. всички заедно да бъдем отговорни към себе си и към останалите участници в движението по пътищата, за да постигнем общата цел и да няма загинали при пътни инциденти.

18 сеп 2018

Практически препоръки за безопасност на пътя – учебна 2018/2019 година

ЗА УЧЕНИЦИ

 

важно!

научи се да се пазиш сам на пътя.

 

 • Ако отиваш ПЕША на училище
 • Провери заедно с родителите си кой е най-безопасният и кратък маршрут до училище.
 • Припомни си правилата за пешеходци.
 • Винаги:
 • пресичай на зелено;
 • се движи по тротоара и използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 • върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 • Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 • Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.
 • На натоварено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • JОбсъди с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

   

 • Ако се придвижваШ до училище с велосипед
 • Преди началото на учебната година заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 • Припомнете си заедно най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

  Не забравяй, че:

 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 • до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 • навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 • велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 • Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • Дори да закъсняваш за училище, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 • JПомни, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

   

  ЗА родителИ

   

  важно!

  децата не са възрастни.

  Най-важна е безопасността на твоето дете.

  Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

   

 •  Ако детето ти е първокласник
 • Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Преминете заедно неколкократно по маршрута.
 • Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 • В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 • Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
 • Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 • При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 • JПредварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

   

 • Ако ТИ возиш детето си до училище
 • Провери дали използваната обезопасителна система за деца е изправна.
 • Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 • Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, като нарушаваш правилата на пътя.

   

 •  Ако детето ти ходи самò до училище
 • Преди началото на учебната година припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 • Настоявай на светофара детето ти винаги да пресича на зелено.
 • Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
 • Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 • Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 • Препоръчай на детето си на натоварено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • Коментирайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
 • При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
 • Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

   

 •  Ако детето ти се придвижва до училище с велосипед зАЕДНО
 • Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.
 • Уточнете най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение;
 • до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 • когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 • за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 • Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 • Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • JНапомняй на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

   

  ЗА водачи

   

  важно!

  Децата са част от движението пътя и още се учат да се пазят сами.

   

 •  Ако се движиш покрай детско или учебно заведение
 • Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са, за да предпазят децата и теб от пътен инцидент.
 • Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила. 
 • Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 • Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

   

 • Ако преминаваш покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ
 • Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 • Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение
 • Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
 • Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
 • Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 • При катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.

 

Отдел „Пътна полиция“ –

Главна дирекция „Национална полиция“

Септември, 2018 г.

17 сеп 2018

От ОДМВР-Благоевград са предприети действия по линия на противодействие на измамите сред възрастните хора

Телефонните измами са престъпления, които през последните години са често регистрирани и най-често жертви са възрастни хора, които попадайки в мрежите на телефонните измамници се разделят със свои спестявания и ценности. В хода на кампания предприета от  ОДМВР-Благоевград бяха изготвени и отпечатани 45 000 бр. брошури с превантивна насоченост с цел противодействие на подобен род престъпления. В брошурите са описани накратко най-важните съвети за предпазване от такива измами, като те се раздават на възрастните хора лично от полицейските служители  в дните на получаване на пенсиите  в пощенските клонове, банкови офиси и кметствата в малките населени места на територия на област Благоевград. Всички полицейски служители, включени в работата по реализирането на кампанията лично разясняват съдържанието на брошурата и отговарят на въпроси от страна на възрастните хора. Целта на кампанията е да се повиши информираността на възрастните и самотно живеещи хора по отношение на престъплението „измама“ и в частност „телефонна измама“, да получат знания за това как да реагират, как да сигнализират и как да потърсят помощ при опит да бъдат измамени, а също така да получат информация как да разпознаят, че се извършва измама спрямо тях и как да постъпят.

11 сеп 2018

В периода от 10 до 16 септември 2018 г. предстои традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември

 

В периода от 10 до 16 септември 2018 г. предстои традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са планирани и са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Във всички териториални звена на РДПБЗН – Благоевград се откриват временни приемни за граждани с открити телефони и ще се проведат дни на отворените врати. Предвидено е провеждането на демонстрации на професионалните способности на пожарникарите и спасителите за адекватна реакция при справянето с последиците от пожари, природни и предизвикани от човека бедствия.

Във връзка с организирането и провеждането на традиционната  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14ти септември, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и териториални звена на дирекцията в област Благоевград предвиждат следното:

Планираните мероприятия по градове може да видите  ТУК

 

 

05 сеп 2018