МВР

ОД Благоевград

 

Новини

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. Уточняваме, че в МВР не съществува електронна поща с такъв адрес.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

 

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

 

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

Комисар Антон Доклев, старши инспектор Цветан Ангелов и главен инспектор Юлиян Петров оповестиха предприетите мерки за спокойни и безопасни Коледни и Новогодишни празници

 Комисар Антон Доклев – н-к отдел „Охранителна полиция“, старши инспектор Цветан Ангелов – н-к сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград и главен инспектор Юлиян Петров – н-к сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ при РДПБЗН-Благоевград оповестиха предприетите мерки за спокойни и безопасни Коледни и Новогодишни празници


Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград са предприети редица от мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“  и други компетентни институции.

Завишен е контролът при пренасянето , търговията, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Там, където се предвижда използването на фойерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ, контрола ще се осъществява от инспекторите по тази линия на дейност. В тази връзка на 12-ти този месец бе извършена проверка на търговски обект в гр.Белица, при която полицейските служители установяват продажба на пиротехнически средства, без необходимото надлежно разрешително за тази дейност. За констатираното нарушение незабавно са взети всички законови мерки.

С оглед очаквания голям брой туристи, включително и чужди граждани в гр.Банско, за осигуряване на обществения ред и безопасността на движение, на територията на града са командировани и допълнителни сили на Дирекция „Жандармерия, ОДМВР-Благоевград, както и гръцки и румънски полицейски служители, които за времето от 16.12.2019 г. до 08.03.2020 г. ще се осъществяват патрулно-постова дейност в смесени екипи. Допълнителни екипи ще бъдат разположени на входно-изходните артерии на града, а също и на местата с висока концентрация на хора.

В новогодишната нощ по време на празненствата на открито по случай настъпването на Новата 2020 година са осигурени допълнително полицейски екипи във всички общински центрове на територията на областта.                   

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград.  Ще се спазват предвидените от АПИ забрани за движение на товарни автомобили над 12 тона  през последния работен ден преди празниците за времето от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен ден за времето от 14:00 часа до 20:00 часа. На 20.12.2019г., 23.12.2019г., 27.12.2019г. и 01.01.2020 г. на територията, обслужвана от областната дирекция е създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на движението, а също и недопускане образуването на автомобилни колони.

Дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.

ОТ РДПБЗН-Благоевград са проверени над 300 обекта, в които се очаква събиране на голям брой хора / храмове, хотели, хижи/, като в някои от тях има констатирани нарушения и те своевременно са отстранени. Създадена е организация за изнесено дежурство на екипи на сектор СОД.   Автопаркът е подготвен за действие при зимни условия.

Ръководството на ОДМВР-Благоевград апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните  и почивни дни да завишат бдителността си  с цел опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят    жилищата си за дълго време без надзор. Да не допускат близки и познати   да произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, като особено внимание да се обърне на децата.

При възникнали инциденти своевременно да се сигнализира на тел.112                                                               

 

Коледните и новогодишните празници са свързани преди всичко със семейни и приятелски пътувания. Цели семейства пътуват и по пътищата на страната, но и в чужди страни. Интензивността на трафика обичайно се повишава. В него преки участници освен водачите и пътниците в автомобили, са и пешеходците, без почивен ден са и работниците на пътя.

За безопасно движение по пътищата на страната по време на предстоящите празници „Пътна полиция“ препоръчва:

ЗА ВОДАЧИ

Най-важни 10

Провери техническата изправност на превозното средство!

Провери прогнозата за времето и въведените ограничения по твоя маршрут!

Ако се очаква усложнена пътна или атмосферна обстановка, не предприемай пътуване освен ако не е абсолютно належащо! Изчакай обстановката да се успокои!

Не забравяй да вземеш всички документи – лични и на автомобила!

Зареди достатъчно гориво!

Провери задължителното оборудване за автомобила и съдържанието на аптечката!

Подмени всички течности в автомобила със зимни. Провери работят ли чистачките!

Вземи вода, храна и одеяло, ако тръгваш на дълъг път. Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави тези вещи на достъпно място!

Шофирай разумно! Не рискувай живота си и този на семейството си!

Бъди толерантен на пътя! Давай предимство на пешеходците!

 

ИЗБОР НА МАРШРУТ

Планирай пътуването отрано. Предвиди резервен маршрут.

Непосредствено преди път провери за въведени ограничения по маршрута!

Ако пътуването е далечно, предвиди повече почивки!

При въведени временни ограничения за движение не ги нарушавай дори да не виждаш причина за тях!

 

БЪДИ ОСВЕДОМЕН

Информирай се за прогнозата за времето и ограничения по маршрута!

Проучи къде са спасителните служби в района на твоята почивка. Разбери как да се свържеш с тях.

Ако ще празнуваш извън населено място, информирай се за обхвата на мобилните комуникации!

Разбери има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка!

Информирай се за най-близкото лечебно заведение.

Проучи къде е най-близкото районно управление на МВР.

Ако пътуваш зад граница, информирай се къде е българското посолство и как да се свържеш с него.

 

ГРИЖИ ЗА АВТОМОБИЛА

Почисти автомобила изцяло, ако е навалян от сняг или ако е замръзнал!

Провери:

-              маслото;

-              антифриза;

-              състоянието и налягането на гумите;

-              изправността на светлините;

-              изправността на отоплителната инсталация на автомобила! Ако не работи, намери друг автомобил или използвай друг вид транспорт;

-              закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

-              светлоотразителната жилетка в колата ли е;

-              обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

-              пожарогасителят и аптечката в колата ли са.

 

ПОДГОТОВКА НА ДОКУМЕНТИТЕ

Носи нужните документи – лични и на автомобила!

Ако задължителната ти застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи нова навреме!

Провери дали си с валиден преминат технически преглед на автомобила!

Ако ще пътуваш зад граница, не забравяй личната си карта/паспорта и зелената карта!

Ако за пътуване с деца се изисква декларация или друг документ, не го забравяй!

 

ГОТОВНОСТ НА ШОФЬОРА

На дълъг път и при влошена заради метеорологични условия обстановка, нека зад волана бъде най-опитният!

Ако си нов водач, не се учи на майсторско шофиране при влошени метеорологични условия!

Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието!

Ако си уморен, не шофирай!

Ако си пил алкохол, не потегляй на път дори на близко разстояние!

Никога не шофирай, ако си дрогиран!

В тъмното в районите на кръстовища бъди концентриран! Пешеходците често са с тъмни дрехи и ги виждаш в последния момент.

 

ОСИГУРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ

За сигурността на всички си поставете коланите/каските!

Настани децата в специални седалки/столчета за превоз на деца!

Съобразявай се с пътните знаци и маркировка!

Спазвай по-голяма дистанция!

При повече от един шофьор се сменяйте по-често!

За почивка спри на паркинга на крайпътен обект. Така ще се предпазиш от пътен инцидент заради неправилно спиране или паркиране!

Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!

Ако си спрял в аварийната лента на магистралата, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник (поставя се на не по-малко от 100 метра от превозното средство)!

Не застрашавай живота на други семейства!

 

ПОДГОТОВКА ЗА НЕПРЕДВИДИМОТО

Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.

Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.

Подсигури се с достатъчно вода и храна за из път.

За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.

Зареди мобилния телефон! Вземи зарядни за различните устройства и технически средства, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).

Вземи течност за размразяване на стъкла/ключалки.

Зареди се с резервни количества антифриз, масло, течност за чистачки.

Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

 

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Облича се цветно (със светли връхни дрехи)! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото!

При пресичане на улицата/пътя спри или намали музиката, свали слушалките, за да възприемаш по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари!

Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!

Пресичай на пешеходна пътека!

Дори да си с предимство, убеди се, че шофьорът е възприел намеренията ти, и едва тогава пресечи.

Не тичай, за да хванеш автобуса, тролея, трамвая! По-добре изчакай следващия, макар че може да закъснееш. Закъснението е по-приемливо от травма от падане или пътна катастрофа.

Ако трябва да пазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

Не забравяй, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!

Помни, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!

 

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

 

 

 

 

 

 

20 дек 2019

Двама мъже са задържани за крупна кражба на златни и сребърни накити

Разследването е осъществено от криминалисти на ГД “Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Благоевград

За броени часове, в резултат на предприети бързи съвместни оперативно-издирвателни действия, служители на ГДНП, СДВР и ОДМВР-Благоевград установиха и задържаха двама мъже, съпричастни към извършена крупна кражба на златни и сребърни накити. Сигнал за извършеното престъпление от къща в село близо до Благоевград е получен вчера. Инкриминираните вещи, на приблизителна обща стойност около 7 000 лв., са намерени и иззети. 

И двамата задържани са от активния криминален контингент с регистрации за кражби. Изяснява се тяхна съпричастност и към други кражби, извършени на територията на София. Работата по случая продължава под надзора на РП-Благоевград.

20 дек 2019

С приз „Полицай на годината 2019 г.” министър Младен Маринов награди старши инспектор ИВАН ГЕРАКОВ - началник на група „Престъпления против собствеността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград

Индивидуален носител на приза „Полицай на годината 2019 г.” стана старши инспектор ИВАН ГЕРАКОВ - началник на група „Престъпления против собствеността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при  ОДМВР-Благоевград. Старши инспектор Гераков бе отличен за доказан професионализъм, проведени целенасочени и всеобхватни оперативно-издирвателни, оперативно-технически и агентурни мероприятия довели до разкриване и документирани на престъпната дейност на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества, взломни кражби и касоразбивания, престъпления свързани с продажбата на акцизни стоки - гориво, трафик на хора с цел развратни действия. За полученото отличие  той бе поздравен и от старши комисар Николай Хаджиев – зам. директор на ГДНП и старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на ОДМВР-Благоевград.

Днешните награди за полицаите са логичен завършек на динамичната година, изпълнена с множество задачи, които винаги са свързани с високи очаквания към МВР.

17 дек 2019

Започва работата на смесените екипи от български, румънски и гръцки полицаи в Банско

В зимния курорт пристигнаха командированите от Гърция и Румъния служители на реда, които ще патрулират заедно с българските си колеги през зимния туристически сезон.

Гръцките и румънските полицаи бяха посрещнати днес от директора на ОДМВР - Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов и кмета на Банско Иван Кадев. Командированите служители на реда ще патрулират в съвместни екипи заедно с българските си колеги през зимния туристически сезон. Гръцките и румънските полицейски служители бяха придружени от полицейските аташета в България Христос Кириазакис и Алексяндру Йоргулеску .

Смесените екипи ще осъществяват патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред за времето от 16 декември 2019 година до 8 март 2020 година.  Утвърдената вече практика за съвместно патрулиране ще бъде в полза на чуждестранните туристи в Банско, като присъствието на гръцките и румънските полицейски служители ще допринесе за спокойствието на туристите от двете държави.

От Дирекция “Жандармерия” и ОДМВР-Благоевград ще бъдат командировани 42-ма полицейски служители, които ще подпомагат опазването на обществения ред в зимния курорт до края на сезона. Три КПП-та ще има на входно-изходните артерии на Банско, на които ще бъдат проверявани хора и автомобили. Основната цел е недопускане на тежки криминални престъпления. Допълнителни сили ще има в града на местата с висока концентрация на хора -  на началната лифт станция, на Бъндеришка поляна и в местността Шилигарника.

Старши комисар Дойчинов отправи приветствени думи към гръцките и румънските полицаи и им пожела на добър час. “Тази добра практика е утвърдена повече от десет години и съм уверен, че ще продължим да работим съвместно все така добре” - каза той.

 

 

16 дек 2019

Коледно издание 2019 на Националната благотворителна кампания на МВР

По традиция, изградена през последните 16 години, в навечерието на Коледа Министерството на вътрешните работи инициира набиране на средства във връзка с целогодишно провежданата Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Дарителската инициатива под патронажа на министъра на вътрешните работи бе създадена, за да донесе светлина в живота на поразително смела група деца, изпитали тежката промяна от загубата на родител.

Признателни сме на всички, които през годините с готовност застават до нас и безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на полицаите и пожарникарите, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните момичета и момчета.

Каузата ни не би имала успех без силата на медиите да ангажират и вдъхновят за добри дела. Вярваме, че с тяхна помощ апелът ни ще достигне до повече хора, за да претворим заедно великодушието в действие.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

13 дек 2019

Старши комисар Дойчин Дойчинов участва в изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

 

Изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание се проведе в Петрич. В него участваха министър Младен Маринов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов. Председателят на комисията Пламен Нунев поясни, че една от причините тук да се проведе заседанието на комисията е, че на територията на община Петрич има гранични пропускателни пунктове с две държави – Кулата / с Гърция/ и Златарево /на границата със Северна Македония, която е външна за ЕС/. Министър Младен Маринов представи общата картина по проблемите на миграцията – тема, която е била основна и в дискусиите на последния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Той още веднъж подчерта, че България защитава позицията за общоевропейско решение по линия на миграцията и убежището, защото само така биха се постигнали трайни резултати и необходимият баланс между солидарност и отговорност. В рамките на заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с противодействието на правонарушенията и контрабандата, както и развитието на инфраструктурните проекти по ГКПП - Кулата и Златарево.

В рамките на изнесеното заседание членовете на парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност посетиха ГКПП-Кулата. На място те се запознаха със създадената организация на работа, както и с плана за реконструкция на граничния пункт. Към момента проблем на пункта не е свързващият мост, а малкото трасета, на които се обработват леките и товарни автомобили, обясни Министър Маринов. Той посочи, че идеята на реконструкцията на пункта е на първо място да се разделят потоците на моторните превозни средства – товарните автомобили да са от едната страна, а леките коли от другата, за да не се смесват. Той припомни, че през лятото на тази година бе направена такава организация, която даде добри резултати. С разширяването на  ГКПП „Кулата” ще започнат да се извършват и съвместни проверки на наша територия, уточни още вътрешният министър. След реконструкцията на граничния пункт почти двойно ще се увеличат трасетата, допълни директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков. „Сега действаме само в една посока, разделено на две. Тоест имаме четири трасета на изход и четири на вход. След края на дейностите, които се извършват, ще имаме осем трасета само на изход. Така почти двойно ще увеличим капацитета на пункта. Като имаме възможност при по-голям трафик, с подвижни прегради, да пуснем още едно трасе, за да се съобразим с моментната обстановка”, коментира още директорът на ГДГП.

 

 

12 дек 2019

15 души са задържани и над 5 килограма канабис са иззети при мащабни акции за противодействие на незаконното разпространение на наркотични вещества

Под надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград, вчера, 5 декември на територията на областта бе проведена мащабна полицейска операция с участието на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград,  РУ-Банско, Второ РУ в областния град и РУ-Петрич. В хода на  полицейските действия са задържани 15 души.

В момент на осъществяване на сделка за разпространение на около 5,5 килограма канабис в района на петричкото с.Рупите, полицейски служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград и РУ-Петрич задържали двама мъже - на 38 и 40 години, и двамата от с.Скрът, община Петрич, трима мъже - на 18, 19 и 23 г., всички от Благоевград и 25-годишен от Стара Загора. В хода на работата по случая са извършени претърсвания и изземвания в жилище и в сграда в с.Скрът, стопанисвани от двамата мъже /на 38 и 40 ./, като са намерени и иззети около 30 800 лв. и 6 150 евро и 4 чувала с остатъци от суха, тревиста маса, реагирала на канабис. При последващи оперативно издирвателни действия служителите на реда задържали и 70-годишен жител на селото.

Преди настъпването на зимния туристически сезон на територията, обслужвана от РУ-Банско, служители на РУ в курорта разкриха лица, занимаващи се с  разпространение на наркотични вещества. Непосредствено след осъществена покупко-продажба на наркотични вещества, в Банско са задържани общо 8 мъже – петима, на възраст от 18 до 34 години, всички от града, 25-годишен от Стара Загора, 22-годишен от Свиленград и 25-годишен от града. При извършените процесуално-следствени действия, полицейските служители претърсили четири обекта в Банско и един в Благоевград. В жилище в курорта, обитавано от 21-годишен от града са намерени около 44,1 грама суха, тревиста маса канабис, електронна везна и плик с канабисови семена. В друго жилище, обитавано от 34-годишен от Банско и при извършения му личен обиск  са намерени и иззети 5 топчета, съдържащи общо около 13 грама суха, тревиста маса канабис и мелница.

Работата по случаите продължава.

06 дек 2019