МВР

ОД Благоевград

 

Новини

„Животът е безценен! Не го заменяй с дрога!“

На 18 и 19 февруари, от Петьо Петков-инспектор в сектор „Наркотици“ в отдел ПКП  към СДВР и в присъствието на Катя Чакърова инспектор в РУ-Банско, пред ученици от училища в Банско, Добринище и с.Места бяха изнесени лекции и презентации на теми: „Опасностите от употребата на наркотични вещества и уличните наркотици“ и „Тенденции и иновации при разпространението на психоактивни вещества“. На учениците, които са от 4-ти до 7-ми клас и от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от различни училища бе предоставена подлробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метаамфетамини, различни видове екстази и други. Демонстрирано бе установяване на наркотични вещества с полеви наркотест. Децата бяха запознати с огромната вреда, която наркотичните вещества нанасят на организма и пагубните последици от тях, а на по-големите бе показан и снимков материал на хора след употреба на наркотични вещества. В средно общообразователно училище в гр.Банско бе проведена беседа с родители и преподаватели на ученици от 4-ти до 7-ми клас от училището за това, какви са симптомите при употреба на наркотични вещества и как да бъдат разпознати, а също така и при нужда къде да се потърси адекватна помощ. По време на лекциите бе отчетено, че само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи.

 

 

19 фев 2019

Специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците

За периода от 04.02.2019г. до 19.02.2019г. се проведе специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците. От полицейските служители  бе засилен контролът в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно движение, както и на места, на които се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните платна от пешеходци. По време на операцията бе поставен акцент на пресичането на нерегламентирани места от възрастни пешеходци придружаващи деца или в присъствието на деца. В хода на ежедневните контролни дейности внимание бе обърнато на състоянието на пътищата и техните принадлежности - състояние на настилките, вертикалната сигнализация, маркировка, видимост на пешеходните пътеки, осветяване, пешеходни ограждения и др., като при констатирани проблеми са изготвени сигнални писма на основание чл165, ал.1, т.3 от Закона за движение по пътищата.

От началото на годината на територията на област Благоевград са настъпили  36 бр. тежки ПТП с четирима загинали и 52-ма ранени, като за същия период са настъпили 11 бр. ПТП с пешеходци с девет ранени и двама загинали. По време на акцията, от полицейските служители, са установени 51 бр. нарушения от пешеходци и 4 бр. от водачи на МПС с отнемане на предимството на пешеходни пътеки. Санкционирани са 51 бр. пешеходци и 4 бр. водачи на МПС.

19 фев 2019

Временна организация на движението по време на състезанията от Световната купа по ски за мъже в Банско

За времето от 20.02.2019г. до 24.02.2019г. гр.Банско ще бъде домакин на стартовете от Световната купа по ски за мъже в дисциплините Алпийски комбинация, Супер гигантски слалом и Гигантски слалом, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на стартовете и съпътстващите ги мероприятия. Създадена е оптимална организация за осигуряване на охраната на спортните съоражения, маршрутите за придвижване и местата за настаняване на състезателите, официалните и длъжностните лица, гостите и зрителите.  С цел обезпечаване на сигурността и преминаването на мероприятието при добър обществен ред са проведени срещи с организаторите на спортните и съпътстващите мероприятия. Създадена е и необходимата организация за безопасността на движението на територията на РУ-Банско.

За времето от 08:00 часа до 17:00 часа на 21,22,23 и 24 февруари 2019 г., е въведена временна организация на движението на МПС и граждани от местността Мотиката до Бъндеришка поляна и местността Шилигарника, като същото ще се осъществява с пропуски, получени от организаторите на събитието. В района на мероприятието граждани ще бъдат допускани с карта за ски влека, която е валидна за деняи с акредитации, получени от организаторите.

ОДМВР-Благоевград апелира за съобразяване със създадената организация и спазване на разпорежданията на контролните органи.

 

 

18 фев 2019

Акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград

 

На 14.02.2019г. в качеството си на обвиняеми са привлечени М.Т. /32г./ и А.М./21г./ и двамата от гр.Банско. В хода на проведена, на 13.02.2019г. в гр.Банско, акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на частен дом, обитаван от А.М., при която е намерена и иззета около 0,36 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис.   В хода на работата по случая е извършена проверка на къща и прилежащи към нея стопанска постройка и гараж, обитавани от М.Т., при която  са намерени и иззети: три полиетиленови топчета, съдържащи около 1,72 грама кокаин, полиетиленов плик, съдържащ около 0,61 грама кокаин и електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354, ал.1 от НК.

 

 

 

15 фев 2019

В ОДМВР-Благоевград се проведе пресконференция във връзка с криминогенната обстановка

 

На 24.01.2019г. от 10:30 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления за месец декември 2018г. са  236 бр., от тях разкрити 118 бр. За месец декември 2018г. са извършени 49 кражби, а 30 от тях са разкрити, като са задържани 23 лица. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Сандански, на второ – 01 РУ-Благоевград и 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Гоце Делчев, на пето – РУ-Разлог и на шесто – РУ-Банско. За цялата 2018г. са регистрирани 3 271 престъпления, като от тях са разкрити 1 687. 

За изминалата 2018 година спрямо постигнатите резултати, по процент разкриваемост се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта: на първо място – РУ-Банско, на второ място – РУ-Гоце Делчев, на трето място – 02 РУ-Благоевград, на четвърто място РУ-Петрич, на пето място – РУ-Разлог, на шесто място – 01 РУ-Благоевград и на седмо място РУ-Сандански. От 01.01. 2019 г. до 22.01.2019г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград са регистрирани 139 престъпления.

От старши комисар Хаджиев бе оповестено, че съвместната работа със служители на жандармерията по линия на противодействие на битовата престъпност продължава и ще се осигури максимално полицейско присъствие и в малките населени места. Той подчерта също, че с оглед зимния сезон и присъствието на голям брой чуждестранни туристи, с цел опазване на обществения ред има засилено полицейско присъствие на входовете и изходите на Банско, както и начална станция на ски зоната. Успешно продължава и работата на съвместните екипи от български, гръцки и румънски полицейски служители. Във връзка с предстоящия кръг от Световната купа по ски за мъже в гр.Банско, от ОДМВР-Благоевград, ще бъдат предприети всички необходими мерки мероприятието да се проведе при добър обществен ред.

 

 

 

На пресконференцията присъстваха представители на: РТЦ Благоевград, Радио Благоевград, Информационна агенция Фокус, 24 часа, вестник „Струма“, информационен сайт „Инфомрежа“,  информационен сайт „Pirinsko.com“ и информационен сайт “Благоевград нюз“.

 

24 яну 2019

Криминалисти от ОДМВР-Благоевград и ГД „Национална полиция“ задържаха заподозрени за кражби на автомобили в Банско ​

 

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с кражби на МПС, основно с чужда регистрация и собственост на чуждестранни граждани, гости на Банско е проведена на 2  януари. Тя е осъществена от служители на ОДМВР-Благоевград и колегите им от ГД „Национална полиция“. В хода на полицейските действия,  в местността Стражите в землището на гр.Банско, в лек автомобил „Фиат Брава“ са установени и задържани 31- годишен от Криводол, област Враца и 21-годишен от Симитли, област Благоевград.

При претърсванията на адреси в Криводол, в софийското с.Мировяне и в Симитли са намерени и иззети множество мобилни апарати, компютърни конфигурации и техника, използвана при извършването на кражбите на автомобилите. Открити са и вещи, заявени от пострадалите  и оставени от тях в откраднатите автомобили. В Симитли, като съпричастни в извършените деяния, са задържани и 51-годишен от Криводол и 21-годишен от Симитли.

В хода на проведените процесуално-следствени действия са събрани данни за участие на 31-годишния към извършени кражби на МПС през сезон 2016-2017г. в Банско. На него и на 51-годишен са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК за кражба на лек автомобил „Тойота Рав 4“ и опит за отнемане на лек автомобил „БМВ Х6“, като деянията са извършени от началото на годината. Постановена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

08 яну 2019