МВР

ОД Шумен

 

19 мар 2019

Актове за нарушители на противопожарни изисквания

Акт за установено административно нарушение е съставен на 67-годишен жител на Нови пазар затова, че не е спазил правила за пожарна безопасност.  Вчера малко след 11 часа служители на РСПБЗН- Нови пазар реагирали на сигнал за пожар в сухи треви близо до язовир край града. След като пристигнали на място локализирали пламъците и се погрижили да спрат разпространението им . Пожарът бил погасен с помощта на 2 тона вода. На място бил установен 67-годишен мъж, който запалил огън край язовира, за да изгори суха растителност. Пламъците бързо се пренесли към близките сухи треви. Съставен му е акт, като законът предвижда глоба в размер между 200 и 2000 лева. Още един акт е бил съставен от РСПБЗН- Нови пазар за горене на гуми в дворно място на ул. Генерал Столетов в града на 16 март.Акт е бил съставен и на 45-годишерн мъж от село Ивански затова, че на 14 март за запалил около 20 часа пожар в сухи треви близо до село Дибич.  Напомняме, че нарушителите на противопожарните изисквания подлежат на административно-наказателна отговорност, като наказанието може да бъде от 200 до 2000 лева.

 

189 нарушения в Шуменско са установени по време на едноседмичната операция по TISPOL

918 моторни превозни средства за проверени на територията на ОДМВР- Шумен по време на едноседмичната полицейска операция по линия на TISPOL. Операцията беше за установяване на нарушения, свързани с неизползване на обезопасителни колани , каски и системи за деца. При проверките са установени са общо 189 нарушения. 120 от тях са били на водачи на превозни средства, които не са ползвали обезопасителен колан. Санкционирани са 39 пътници, които са пътували на предна седалка в автомобила и 30, които са били на задната, но са били без колан. В 282 от проверените автомобили е имало пътници на предните седалки и 245 са пътували на задните седалки, в 67 превозни средства са пътували деца. Петима водачи, които са превозвали деца без обезопасителни системи  са санкционирани и други двама , които са били без обезопасителни каски. По време на проверките са засечени двама водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. 

19 мар 2019

Главен комисар Ивайло Спиридонов: Резултатите от работата на шуменската дирекция през 2018 година са много добри

 

 

           

 

Директорът на ГДБОП- МВР главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева присъстваха на отчета за дейността на ОДМВР- Шумен през 2018 година. 
Директорът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим представи годишния анализ на дирекцията в присъствието на областния управител проф. Стефан Желев, административният ръководител на окръжна прокуратура и окръжен прокурор Маргарита Георгиева, административният ръководител на Окръжен съд – Шумен София Радославова, ръководители на районни прокуратури в областта. Те благодариха за доброто институционално взаимодействие с областната дирекция на полицията.
2020 са регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- Шумен през изминалата 2018 година, с 208 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 1090 от тях . Процентът на разкриваемост е 53,96% През последните години се наблюдава трайна тенденция за устойчиво ниво на престъпността в областта – между 2000 и 2250 престъпления годишно. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат. Най-голям дял през 2018 година  заемат престъпленията срещу собствеността- 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.

Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в областта. През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева. Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11.

Регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.

През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления.  Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол.

 На територията на областта през изминалата година  са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101.

Няма посегателства срещу възрастни хора , които живеят в малките и отдалечени населени места.  За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.

 

Отчетена беше и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година. През месец януари продължи кампанията на ОДМВР- Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство.“ На възлови кръстовища в града и по главен път Русе- Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя.  Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях. В местни  медии продължи да се излъчва изработения от ОДМВР- Шумен видеоклип за превенция на измамите.

През месец март служители на РУ- Шумен участваха в инициативата „Приобщи приятел“.  Полицейските служители изиграха приятелска футболна среща  с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града . Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.

В края на месец април ОДМВР – Шумен взе участие в организираното от Главна дирекция „Национална полиция” национално спортно състезание по Програма „Детско полицейско управление”. Ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Царев брод спечелиха купата за комплексен победител. 

През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав,  Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод  завършиха последния си етап от обучителния процес по програма „Детско полицейско управление“  с открит урок и изпит по пътна безопасност.

По инициатива на ОДМВР Шумен по случай 26 юни – международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици беше изработен клип за вредата от употребата на синтетични наркотици.   

През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. В централна част на областния град  млади регулировчици от различни училища под надзор на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили. Отправени бяха апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в областта  получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.

ОДМВР- Шумен се включи в инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.

Впечатлена съм от доброто взаимодействие на полицията в Шумен със съдебната и местна власт. Добро впечатление ми направи  превантивната дейност на полицията, работата  с малолетни и непълнолетни е сериозен приоритет,  отчете заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ Благородна Макева.

През 2019 година областната дирекция в Шумен ще работи по подобряване административното обслужване на гражданите и бизнеса, ще бъдат разработени мерки, които да доведат до намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Ще продължи работата по противодействие на престъпленията против личността и собствеността на гражданите и опазване на обществения ред.

 

 

14 мар 2019

Полицейските служители в Участък Каспичан работят при по-добри условия

Реновираният  полицейски участък в град Каспичан беше открит днес с тържествен водосвет. На освещаването присъстваха кмета на община Каспичан Милена Недева, екипът й , директорът на областната дирекция ст.комисар Ялчън Расим, началникът на РУ- Нови пазар гл.инсп. Веселин Райнов, началникът на полицейския участък ст. инспектор Васил Василев. Поднасям своите благодарности  към г-жа Милена Недева. Общината помогна с подобряване на условията на труд на нашите служители. Нашата основна цел е да върнем доверието на гражданите в нас. Вярвам, че когато жителите на общината потърсят съдействие от полицията за решаване на техен проблем ще се чувстват по-комфортно и спокойно в обновените помещения на участъка, каза директорът на ОДМВР- Шумен.

Ремонтът на участъка е на стойност 40 800 лева и е извършен със средства на общинския бюджет.  Радвам се, че осигурихме нормална среда на работещите полицейски служители в участъка. Благодаря на ръководството на областната дирекция за работата им и за обезпечаване на всички събитие в общината, които са както с  национален, така и с международен характер, каза при освещаването  кметът Милена Недева.

Участък Каспичан към РУ- Нови пазар обслужва територията,  в която се намират 9  населени места с население от около 7000 жители. През 2018 година на територията, обслужвана полицейския участък в града са регистрирани 132 криминални престъпления, разкрити са 72 от тях.  Полицейските служителите са работили по 181 заявителски материала. Разкрити са 60,5 % от тях.

 

 

Населени места

2018 г.

2017 г.

Регистрирани криминални

престъпления

Разкрити общо

Регистрирани

криминални

престъпления

Разкрити

общо

Град Каспичан

65

33

57

32

Град Плиска

12

5

14

9

Село Върбяне

7

5

6

5

Село Златна нива

8

3

4

3

Село Каспичан

17

10

15

7

Село Могила

7

5

2

1

Село Кюлевча

6

4

14

7

Село Марково

6

6

9

7

Село Косово

4

1

11

8

Общо

132

72

132

80

 

Анализът сочи, че се запазва броят на регистрираните криминални престъпления на територията на Община Каспичан. Забелязва се значителен спад на регистрираните престъпления в сравнение с миналата година в с. Косово, както и спад в броя на престъпленията в населените места гр. Плиска, с. Кюлевча и с. Марково.

 През второто шестмесечие на 2018 г. е регистрирано тежко криминално престъпление – четворно убийство в град Каспичан, което е разкрито.

Регистрираните кражби са 60, като от тях една е взломна- от  необитаван частен дом в кв. “Калугерица” на град Каспичан е извършена кражба на печка, на твърдо гориво. Квартирните кражби са 5 , а кражби на части и вещи от моторни превозни средства  няма. Няма регистрирани джебчийски кражби. Преобладават кражбите на лично и обществено имущество имущество в гр. Каспичан, които са 24 . Разкрити  са 11. В село  Каспичан са регистрирани 15 кражби, разкрити са 10. В село Могила от регистрираните 6 са разкрити 5.

Кражбите се извършват основно през светлата част на денонощието, като се забелязва ръст на извършените посегателства от извършители на възраст от 14 до 18 години и такива под 14 год. Прониква се предимно в домове, които са неукрепени или не добре укрепени в крайните квартали на градовете и крайните улици в селата, неосветени през нощта и при отсъствие на собственик.

Няма неразкрити тежки криминални престъпления. През 2018 година на територията на общината са регистрирани 32 пътнотранспортни произшествия, от тях 4 са тежки. Загинали в катастрофи няма, ранените са четирима. През 2018 година за различни констатирани нарушения са наложени 367 глоби с фиш и са съставени 257 акта за установени административни нарушения.

 

 

 

13 мар 2019

36 пожара са погасили огнеборците през почивните дни в Шуменско

Съвети за пожарна безопасност

Дежурни екипи от РДПБЗН- Шумен са реагирали на 21 сигнала за пожари през последното денонощие. Шест са пожарите, които са ликвидирали огнеборците по време на съботното си дежурство, а на 8 срещу 9 март са ликвидирани 9 пожара.

 

На 10 март в 10:49 часа бил приет сигнал за пожар в селскостопанска постройка в село Новосел. Към ул.“Бузлуджа“ бил пратен противопожарен екип от шуменската пожарна. След пристигане на място огнеборците заварили да гори постройка, в която имало зърно и фуражомелки. Изяснено било, че пламъците тръгнали след небрежно боравене с открит огън. Собственикът запалил отпадъци в близост до постройката и пламъците се пренесли. Пожарът бил погасен с помощта на 2 тона вода. Унищожени са 2 тона зърно, две фуражомелки и около 50 кв.м. покривна конструкция. Две сгради са спасени от опожаряване.

 

В 13:25 часа на 10 март било прието съобщение за пожар в иглолистна гора в село Благово. Насочен бил екип на РСПБЗН- Шумен, а след това съдействие са оказали още два противопожарни екипа от Шумен и един от Велики Преслав.  Помощ в гасенето са оказали 10 служители на ДГС- Шумен. По негови данни неизвестен бил подпалил сухи треви край селото. Пламъците се прехвърлили в гората. Пожарогасенето било на площ от около 200 000 кв. м. Унищожени са 65 декара иглолистна и 300 декара лесонепригодна гора. За гасенето били ползвани 18 тона вода. Пожарът бил ликвидиран около 17:30 часа. Спасени са 130 декара иглолистна гора.

В 13:51 часа е приет сигнал за върхов  пожар в иглолистна гора в землището на село Живково. Към мястото веднага бил насочен противопожарен екип от РСПБЗН- Шумен. По данни на свидетели пожарът е възникнал от запалени сухи треви в частен имот в края на селото. Пламъците се прехвърлили към горския масив. Екипи на РСПБЗН- Нови пазар  и Велики Преслав също се включили при потушаване на пожара. 12 служители на ДГС- Шумен оказали помощ при гасенето на пламъците. Ползвани били тупалки и ранцеви пожарогасители. Седем противопожарни екипа / 3 от Шумен, 3 от Нови пазар и един от Велики Преслав/ с  25 огнеборци са участвали в ликвидиране на пожара. За гасенето му са ползвани 19 тона вода. Унищожени били 24 декара иглолистна гора. Разчистването е било на площ от 22 000 кв.м. Спасена от опожаряване е 226 декара смесена гора.

В 13:09 часа на 8 март е приет сигнал за пожар в местността „Сърта“ край село Каспичан. Изпратен бил екип на РСПБЗН- Нови пазар. След пристигане на място огнеборците установили, че има силен вятър, местността била силно пресечена и вероятността пожара да обхване горския масив била голяма.  Съдействие оказали още два екипа- един от Шумен и  един от Нови пазар. На помощ в гасенето се включили 8 доброволци от формированието в Каспичан и 10 служители на Горското стопанство. Пламъците били потушени с пръскачки и тупалки. Пожарът бил погасен с 3 000 л. вода. Спасена била 1000 декара смесена гора.Във връзка с възникналите многобройни пожари в сухи треви на територията на област Шумен  през последните две седмици напомняме, че трябва да се спазват няколко основни правила: Не палете огън на открито във ветровито време. Така пламъците могат да се разпространят бързо на големи разстояния. Не хвърляйте незагасени цигари.  Палене на огън близо  до навеси и стрехи,  под клоните на дървета крие опасност от бързо разпространение на пламъците. Най-честите причини за възникването на пожар в сухи треви са небрежността при боравене с открит огън и умишлените действия. 
 В случай, че забележите възникнал пожар трябва незабавно да сигнализирате на телефон 112. За да улесните намирането на пожара и спомогнете за бързото пристигане на екипите на пожарната трябва да съобщите къде е пожара, какво гори има ли застрашени хора и/или сгради, вашите имена и телефон за обратна връзка в случай на нужда.
 След съобщаването за пожара всеки трябва да прецени може ли да загаси пожара или да помогне той да не се разпространи. Ако се опитвате да гасите възникнал пожар, трябва да помните, че най-важна е вашата безопасност и тази на останалите хора. Не предприемайте излишни рискове, а преценявайте силите и възможностите си.
В случай, че сте станали свидетел на действия, които са предизвикали пожар можете да сигнализирате.

11 мар 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО