МВР

ОД Шумен

 

15 окт 2021

Полицейска операция за контрол на пътното движение започва от днес в Шуменско

Специализирана полицейска операция за контрол по движение на пътищата с  насоченост към осигуряване на безопасността на пешеходците започва от тази вече на територията на област Шумен. Ще се следи да не се излиза внезапно на пътното платно, и пешеходците да не пресичат неправилно платното за движение. Контрол ще се осъществява за това дали пешеходците не преминават на забраняващ сигнал на светофарните уредби и дали пресичат на регламентирани места. Ще се следи дали водачите на пътни превозни средства осигуряват предимство на пешеходците. Освен това полицейските служители ще извършат оглед на пътната мрежа. При липса или деформирани пътни знаци, липсваща или неясна пътна маркировка ще се писмени предупреждения, сигнални писма до собствениците или администрацията, която управлява пътя. Особено внимание ще се обръща на инфраструктурата, касаеща пешеходното движение в райони на обозначени пешеходни пътеки- наличие на знаци, дали маркировката е ясно различима, има ли достатъчна осветеност чрез подходящо улично осветление. Операцията ще продължи до 24 октомври.


39 пешеходци са санкционирани за седмица в Шуменско за пресичане на неразрешени места

996 водачи на моторни превозни средства и 63 пешеходци са проверени по време на специализираната полицейска операция за контрол на неправилно пресичане и отнемане на предимство на пешеходци, която се проведе на територията на ОДМВР -Шумен миналата седмица. От проверените 63 пешеходци за неправилно пресичане са санкционирани 39. От тях 28 са били глобени от екипи на пътна полиция в Шумен, девет са нарушенията в Нови пазар, две във Велики Преслав. Четирима водачи са с наложени глоби за отнемане на предимство на пешеходец. При проверките няма констатирани нарушения за внезапно излизане от пешеходци на пътното платно, или пресичане при червен знак на светофара. По време на проверките на водачите са връчени 103 електронни фиша. За различни констатирани нарушения са съставени 89 акта, наложени са 417 глоби с фиш.

Контролът за пресичане на пешеходците на непозволени места ще продължи. За пореден път отправяме апел да се пресича само на разрешените и обозначени места. Не излизайте внезапно на пътното платно, оглеждайте се и бъдете внимателни. Бъдете видими за водачите. Молим водачите да шофират с повишено внимание в районите на учебни и детски заведения, намалете скоростта преди да преминете покрай пешеходни пътеки. Нека пазим нашия и живота на всички участници в движението.


12 окт 2021

41 неправоспособни водачи са установени по пътищата в Шуменско през септември

61 пътнотранспортни произшествия са възникнали на територията на ОДМВР- Шумен през месец септември. От тях тежки са 12, с 15 ранени участници в движението.  Установени са 4512 нарушения през месеца, от тях за скорост са 1800.  За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 302 водачи, за отнето предимство на пешеходец са санкционирани двама. На шестима пешеходци са наложени глоби за  пресичане на необозначено или неразрешено място. 404 са наложените глоби за неправилно паркиране и спиране. 24 са установените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 15 са управлявали с концентрация над 1,2 промила. Петима са установени да управляват моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества или техни аналози. За неизползване на колан или предпазна каска са санкционирани 161 водачи, 24 са с санкции за ползване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство. 41 неправоспособни водачи са засечени да шофират по пътищата в региона. По време на проверките на контролните органи са установени 357 водачи с нередовни пътни документи, а технически неизправни автомобили са управлявали 157 водачи. Без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са установени 80. Временно са отнети свидетелствата на 54 водачи, двама от тях са отказали да бъдат тествани за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. От движение временно са спрени 36 пътни превозни средства.

 

 


11 окт 2021

Мобилни екипи в малките населени места

 Mобилни екипи на ОДМВР- Шумен проведоха срещи с кметовете на селата Струйно и Панайот Волов. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. В екипите са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, Икономическа полиция и  Охранителна полиция. Кметът на село Струйно Пепа Йонкова изказа тревожност за преминаващите през селото тежкотоварни автомобили. „На места пътят е изключителни тесен, на единия от завоите няма видимост към идващите насрещно. Притеснявам се да не стане катастрофа. Имаше огледало за обратно виждане, което преди време беше счупено. Все още не е възстановено и се надявам да ми съдействате за това“, заяви пред мобилния екип. В село Панайот Волов кметският наместник Димитър Ботев каза, че няма нарушения на обществения ред, и че в селото е спокойно. Двамата изразиха задоволство от взаимодействието с полицейските служители, които отговарят за  населените места. 

 


07 окт 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО