МВР

ОД Шумен

 

14 юни 2018

Криминалисти установиха мъж, който се представял за полицай и извършил кражби на пари от шест жилища в Шумен

Криминално прояверният с измами жител на Каварна е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор

След прецизна работа криминалисти от РУ- Шумен установиха и задържаха мъж, който се представял за полицай в града, и извършвал кражби на пари от жилища на предимно възрастни хора. П.С./41г./ години с адрес в гр. Каварна развил „полицейската си дейност“ на територията на Шумен  в дните от 1 до 4 юни. На различни адреси в града посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства от крадци. По време на „превантивната си дейност“ мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града. Образувани са 4 досъдебни производства и за заведени 2 преписки по заявителски материали. Работата на криминалистите  по установяване на извършителя била усложнена от факта, че описанието което давали за „полицая“  било в широк диапазон- от костюмиран млад мъж до мъж с папки до мъж на средна възраст,облечен в спортни дрехи. Всички го описвали като комуникативен. Давал вид на загрижен за възрастните хора. Проведени са множество оперативни действия. Изяснена била самоличността му- П.С./41г./, криминално проявен с измами и кражби. Бил е обявен за издирване. Вчера е  принудително доведен в Шумен след като полицейски служители установили местонахождението му в гр. Варна.

Преди да започне кариерата му  на „полицай“ се е представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Криминалисти на РУ-Шумен установиха и задържаха извършителки на няколко джебчийски кражби

Действията по разследването са проведени под ръководството на прокурор от Районната прокуратура

В хода на предприети полицейски действия, вчера криминалистите  задържали на територията на Шумен двете местни жителки – А.В. /38г./ и К.В. /22г./. Операцията е реализирана след продължително разследване, в рамките на което е установен механизмът, по който двете жени действали. На 10 април те забелязали мъж да тегли пари от клон на банка на бул.“Велики Преслав“ и го последвали. Когато влязъл в търговски обект, по-младата се оплакала от болки и се свлякла на земята. Притеснен, мъжът се втурнал да й помогне, а в това време другата опитала да го пребърка за парите, но не успяла. Мъжът излязъл от магазина, качил се в такси, двете жени  - в друго и отново го проследили. Пред дома му пак се разиграла сцената с болката и 78-годишният предложил да даде лекарство. През това време партньорката й успяла да го пребърка и да му отнеме 650 лева. По-късно, на 30 април А.В.  действала сама. Тя последвала 67-годишна  жена по ул. „Цар Освободител“ в Шумен и в удобен момент откраднала портмонето й с 300 лв. На 8 май двете успели да приберат 600 лева от 90-годишен, когото набелязали минути след като си взел пенсията. За да му отнемат парите , те умишлено затворили вратата на пощенския клон и помолили да им помогне да я подпрат, за да остане отворена. Докато помагал на едната, другата отнела парите на възрастния човек. На 17 май пак двете проявили изключителна наблюдателност към хората, които ползват банкомат към банка в центъра на града. Набелязали си за жертва жена, която изтеглила пари. Последва ли я, и в асансьор на блок на бул.“Симеон Велики“ успели незабелязано да й отнемат портмонето с 300 лева и дебитната карта. Намерили пин кода и изтеглили още 400 лева.
Двете са задържани за срок до 24 часа в РУ-Шумен. А.В. и К.В. са известни на полицейските служби във Великобритания и Германия, съдени са за  джебчийски кражби и са излежали присъди.  Работата по образуваните досъдебни производства продължава под наблюдението на прокуратурата.

13 юни 2018

Заключителен етап по програма Детско полицейско управление се проведе в шуменското село Царев брод

Участниците от шестте полицейски управления в областта мериха сили във викторина по пътна безопасност, майсторско управление на велосипед с препятствия и оказване на първа помощ на пострадали в катастрофа

Учениците от училищата в Шумен, Велики Преслав,  Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод  завършиха и последния си етап от обучителния процес с открит урок и изпит по пътна безопасност. Домакин на надпреварата беше СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод. Под формата на забавни игри учениците затвърдиха знанията си по безопасност на движението, успешно се справиха и с поставените им задачи  при  преминаване с велосипед през терен с препятствия. По време на състезанието в двора на училището „възникна“ катастрофа с пострадал водач. Екип на районната противопожарна служба в Шумен помогна за изваждане на пострадалия, е доброволци от БЧК го изнесоха на носилка. Автомобилът се възпламени, а бързата реакция на огнеборците по гасене на пожара беше аплодирана от всички участници и зрители. На терен се проведе и изпит по оказване на първа помощ на пострадал. Най- атрактивната част беше „нападение“ на училището от бандити, които бяха задържани и обезоръжени от Специализираните полицейски сили с помощта на следово куче.  Всички участници в шестте детски полицейски управления получиха грамоти за отлично представяне в надпреварата, подаръци и листовки за безопасно пресичане и управление на велосипед по време на лятната ваканция. Връчи им ги  директора на ОДМВР- Шумен ст.комисар  Ялчън Расим.

06 юни 2018

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, оперативни работници от Икономическа полиция и началници от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ  - Шумен

 07.06.2018 г.  - 14 : 00 ч.   с. Белокопитово                 - Кметство

 07.06.2018 г.  - 15 : 00 ч.   с. Панайот Волово              - Кметство

 

14.06.2018 г.  - 14 : 00 ч.   с. Деница                           - Кметство

14.06.2018 г.  - 15 : 00 ч.   с. Боян                              - Кметство

 

 

21.06.2018 г.  - 14 : 00 ч.   с. Радко Димитриево        - Кметство

 21.06.2018 г. - 15 : 00 ч.   с. Ветрище                        - Кметство

 

                      

РУ  - Велики Преслав

28.06.2018 г. - 14 : 00 ч.   с. Миланово                     - Кметство

28.06.2018 г. - 15 : 00 ч.   с. Мокреш                         - Кметство

 


05 юни 2018

Приемане на електронни документи по §2 от ДР на ЗЧОД

 

Според §2 от ДР на Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) :  „Министерството на вътрешните работи осигурява възможност за приемане на документите по чл. 41, чл. 46, ал. 1, чл. 51, ал. 1 и 2 и чл. 52, ал. 3, 4 и 5 в електронна форма при условията и по реда на Закона за електронното управление.“

*По чл. 41, ал.1 от ЗЧОД - заявление за получаване на лиценз за извършване на частна охранителна дейност;

*По чл. 46, ал. 1 от ЗЧОД - декларация при промяна на:

1. обстоятелство по чл. 41, ал. 2 или 3 от ЗЧОД;

2. регистрацията на едноличния търговец или юридическото лице.

*По чл. 51, ал. 1 и 2 от ЗЧОД – писмено уведомление за сключване на трудов договор по чл. 50, ал. 1 и 2 от ЗЧОД;

*По чл. 52, ал. 3, 4 и 5 от ЗЧОД - писмено уведомление за сключване или прекратяване на договор за охрана, респ. за фактическо поемане, съответно снемане на самоохраната.

 

За ОДМВР Шумен електронни документи от обхвата на §2 от ДР на Закона за частната охранителна дейност, се приемат на следните електронни адреси:

Структура

Ел. адрес

ОДМВР Шумен

[email protected]

РУ Шумен

[email protected]

РУ Нови пазар

[email protected]

РУ В.Преслав

[email protected]

РУ Каолиново

[email protected]

 

 

30 май 2018

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО