МВР

ОД Шумен

 

16 окт 2020

Близо 650 нарушения на скоростта само за седмица в Шуменско

648 нарушения на скоростта са установени по време на специализираната полицейска операция , която се проведе в област Шумен от 9 до 15 октомври. 255 от нарушенията са в населено място, а 393 водачи са засечени да управляват със скорост над максимално разрешената извън населени места. Наложени са 647 глоби с фиш и един акт за установено административно нарушение. Местата за контрол в населено място са били 9 , пет точки е имало по първокласните пътища в региона, 2 на участъци по второкласни пътища.

„Рекордите“ в и извън населено място са установени в понеделник. Най-високата установена скорост по време на операцията в населено място е на водач на лек автомобил Порше. Засечен бил да шофира в село Радко Димитриево на 12 октомври със 127 км/ час при разрешени 50 в населено място. Законът предвижда лишаване от правото да управлява за срок от 3 месеца и глоба в размер на 900 лв.

Електронен фиш и глоба в размер на 750 лева ще получи водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ , който бил засечен да шофира със 160 км/ час при максимално разрешени 90 край село Ивански на 12 октомври. На същата дата, два часа по-късно, малко след 14:30 часа мобилната камера „запечатала“ водач на лек автомобил Ауди, който преминал със 154 при разрешени 90 км/ час. Издаден му е електронен фиш с глоба в размер на 650лева.

От началото на годината до края на месец септември са установени 19 253 нарушения на скоростните режими. С концентрация на алкохол до 1,2 промила са установени 94 водачи, а с над 1,2 промила – 105. След употреба на наркотични вещества зад волана на превозни средства в региона са засечени 31 водачи. През първите 9 месеца на годината при проверки са били установени 340 неправоспособни.

Открит урок по пътна безопасност се проведе днес в детска градина „Китка“ в Нови пазар

Деца от подготвителната трета група разиграха различни ситуации по безопасно пресичане и придвижване. Практическото занятие беше проведено от пътни полицаи от РУ- Нови пазар. Целта беше да се затвърдят знанията на подрастващите за безопасно поведение на пътя.  На площадка с маркировка, пътни знаци и светофарна уредба в почти реална ситуация децата трябваше да справят с регулиране на пътното движение сами. Сложната ситуация да стигнат до различни точки „ из града“, като преминават през кръстовища с различни знаци също  не ги затрудни. Малки пътни полицаи установиха нарушител, който отне предимство на пешеходец. С полицейски автомобил на сирени отидоха при нарушителя и  и му „съставиха акт“. Посъветваха го да не нарушава закона и да пази децата на пътя. Пътният полицай Тихомир Миленов припомни на възпитаниците на детската градина защо трябва да ползват обезопасителни колани и да се возят в автомобилите задължително на детски столчета. С нагледен пример той им обясни какво може да се случи на едно дете, ако не ползва обезопасителен колан и какви могат да бъдат последствията при инцидент на пътя.

Началникът на РУ- Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов връчи на група „Пчелица“ грамота за отлично представяне в ситуация по безопасност на движението и светлоотразителни висулки на всяко от децата.  Гости на практическото занимание бяха  кметът на община Нови пазар и началникът на отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция  комисар Йордан Дундаков .15 окт 2020

Победа за младите шуменски огнеборци

Възпитаниците на IX ОУ „Панайот Волов“ спечелиха турнир в Ловеч

Младите шуменски огнеборци спечелиха есенния турнир посветен на саможертвата на Юлиян Манзаров в Ловеч. Независимо от лошото време децата показаха мъжество и спортно майсторство. В турнира сили мериха огнеборци от областите Бургас, Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Плевен, Хасково и Шумен. Най-подготвени се оказаха децата от IX ОУ „Панайот Волов“, гр. Шумен. В комплексното класиране те постигнаха резултат от 1044,02 точки. С 1030,52 точки младежите от СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос, спечелиха заслужено своите сребърни медали. Бронзът стана притежание на учениците от СУ „Васил Левски“, гр. Троян. Постигнатия от тях резултат е 1012,58 точки.

„Въпреки тежките условия и проливния дъжд спечелихме. Стартирахме първи на бойно разгръщане. Валеше, но продължихме в дисциплината 400 м. щафета с препятствия. В отбора има три нови попълнения, но показаха състезателен и отборен дух и се вписаха в отбора много добре. Благодаря за безрезервната помощ на всички от РДПБЗН- Шумен, които ни помагат при подготовката“, коментира треньорът им Слави Димов. Подготовката на младите  огнеборци продължава за следващия турнир.

 

14 окт 2020

ОДМВР - Шумен започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверки се извършват на територията на всички страни членки на ROADPOL

От 12 до 18 октомври на територията на всички държави членки европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, се извършват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. В хода на операцията екипите ще контролират за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози от водачите, използване на обезопасителни колани. Ще се следи също за спазване на часовете за почивка от водачите, недопускане на претоварване на автомобилите, превозване на по-голям брой пътници от предвиденото, превоз на неукрепени товари, техническа изправност на автомобилите, управление на товарни автомобили от неправоспособни водачи и водачи, на които временно е отнето свидетелството за управление. Проверките у нас се извършват съвместно от пътни полицаи и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация".

12 окт 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО