МВР

ОД Шумен

 

15 яну 2019

22 303 са нарушенията на скоростните режими през изминалата 2018 година на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен

Най-много са водачите, които са превишили ограниченията на скоростта с до 30 км/ час над максимално допустимата

22 303 са нарушенията на скоростните режими през изминалата 2018 година на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен.  Най-много са водачите, които са превишили ограниченията на скоростта с до 30 км/ час над максимално допустимата- 18 172. Със скорост между 31 и 40 км/ час над максимално позволената са установени да шофират 3115 водачи. 727 са преминали през стационарни и мобилни камери със скорост, която е между 41 и 50 км/ час над максимално разрешена. През годината са засечени 289 водачи, които не са спазили режимите на скоростта и са преминали по пътни участъци със скорост от  над 50 км/ час над допустимата. В тази категория нарушители е и водач на лек автомобил Ауди А5, който бил засечен да шофира с 167 км/ час при разрешени 60 км/ час. „Рекордьорът“ бил заснет от мобилна камера на сектор „Пътна полиция“  на 4 май до гр. Смядово. За превишение на скоростта със 107 км му е наложена глоба с фиш в размер на 1150 лева.  Със скорост на движение 143 км/ час край Смядово на 22 април бил засечен водач на лек автомобил Ауди А3 при въведено ограничение на скоростта 60 км/ час. Съставен му е фиш на стойност 900 лева. На 30 март по пътя Русе- Варна  край Шумен бил установен водач на лек автомобил Ауди А7  със 141 км/час при разрешени 60. Наложена му е глоба с фиш в размер на 900 лева. Тримата нарушители са установени с мобилна камера.

Стационарната камера край Шумен също е запечатала „състезатели“ през годината. Най-много е бързал водач на лек автомобил Ауди А3, който на 24 януари е преминал през „очите“ на кат с 146 км/ час при ограничение на скоростта от 60 км.  Стойността на издадения електронен фиш е 950 лева. Три дни след това е установен вторият по превишение на позволената скорост водач. Той бил зад волана на лек автомобил Пежо 307 и бил засечен да шофира с 143 км/ час. За превишената стойност на скоростта му е съставен електронен фиш на стойност 900 лв.

 Водачи на Хюндай Купе с плевенска регистрация и Ауди А8 с пловдивска са засечени да преминават със 141 км/ час  при ограничение на скоростта от 60 км/ час. За „прелитането“ през камерата са им издадени електронни фишове на стойност 900 лева всеки.

 

 

 

678 водачи са санкционирани от полицейски служители за неправилно спиране и паркиране през месец декември

Установени са 2117 нарушения на скоростните режими

678 водачи са санкционирани от полицейски служители  за неправилно спиране и паркиране  през месец декември.  При извършените проверки са установени 333 , които не спазвали предимство, знаци и сигнали,  100 водачи, които са управлявали техническо неизправно моторно превозно средство, а 252 са били с нередовни пътни документи. 17 са засечените неправоспособни водачи в последния месец на годината, които въпреки липса на свидетелство за управление са шофирали.  За неизползване на обезопасителен колан или каска са санкционирани 91 водачи, 14 са ползвали мобилен телефон докато шофират, без да ползват устройство „свободни ръце“.  По време на проверките били установени 34 водачи, които били без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.  През декември двама са отказали да бъдат тествани с техническо средство.  С алкохол зад волана са засечени по петима с концентрация от 0,5- 0,8 промила, двама от 0, 8 – 1,2 промила и 15 с концентрация на алкохол над 1,2 промила.

В последния месец на 2018 година временно са отнети 117 свидетелства за управление на моторни превозни средства.  81 от тях са били отнети от водачи, които управляват с наложено наказание „глоба“, незаплатена в срока за доброволно заплащане.  Временно са спрени от движение 46 пътни превозни средства-  за това, че нямат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“,  заради собственици, които са допуснали или предоставили мпс на водач с концентрация на 0,5 промила алкохол , за управление на мпс с наложено наказание „глоба“ незаплатено в срока на доброволно плащане.  Прекратена през декември е регистрацията на 35 пътни превозни средства – 22 са на собственик, който управлява без да е правоспособен, или лишен от правото да управлява. В 13 от случаите е прекратена регистрацията на собственици, които управляват с концентрация над 0,5 промила, който е употребил наркотични вещества или аналози , както и при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство или други проби за анализ.

През декември са регистрирани 57 пътно транспортни произшествия,  тежките са 7. Загинал е един, ранени са седем души.

Установени са 2117 нарушения на скоростните режими. 1816 от нарушенията са били на водачи, които са се движили със скорост до 30 км/ час над максимално позволената.  201 са водачите, които са нарушили режимите на скоростта между 31 и 40 км/ час над разрешената. 69 са санкционирани за движение по пътен участък със скорост от 41 до 50 км/ час над максимално допустимата. 31 са засечени да се шофират с над 50/км час над позволената.

11 яну 2019

Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка

Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха  спестявания  в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка.  Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет  обаждания за опити за измами.  Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители. Със служебни и собствени автомобили обхванали голям периметър от населеното място.  В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който  върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона.  Последвали го.  Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му-  С.К./48г./ от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети  общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена  за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници.  Сутринта  на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото.  Разговорът прекъснал. Малко след това  се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров. Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът  й е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“  ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.   „Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от  непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на С.К. че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен  се съгласил, след като му било обещано добро заплащане. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в  РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.

05 яну 2019

Началниците на районните полицейски управления ще проведат традиционните си месечни срещи с жителите на отдалечени места през януари

Началниците на районните полицейски управления ще проведат традиционните си месечни срещи с жителите на отдалечени места  през януари. На 9 януари от 10 часа началникът  на РУ- Каолиново гл. инсп. Кирил Кирилов ще се срещен с жителите на село Вълнари. Срещата ще се проведе в кметството. На същата дата - 9 януари в 10:00 часа е предвидена срещата на началника на РУ- Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов с жителите на гр. Плиска. Гражданите могат да зададат своите въпроси в кметството на града. На 16 януари жителите на село Байково ще имат възможност да се срещнат с началника на РУ- Шумен гл. инсп. Илиян Николов и да потърсят решение на свои проблеми, които са в компетентността на полицията. Срещата ще започне в 11 часа в сградата на кметството. Жителите на село Троица  могат да поставят за решение свои искания и проблеми, за които не са намерили решение  към началника на полицейското управление във Велики Преслав гл. инсп. Румен Симеонов. Срещата е насрочена за 23 януари от 11:00 часа в кметството на селото.

03 яну 2019

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Велики Преслав

03.01.2019

11:00 часа

Село Бяла река

Кметство

03.01.2019

13:00 часа

Село Тушовица

Кметство

03.01.2019

14:00 часа

Село Риш

Кметство

03.01.2019

15:00 часа

Село Александрово

Кметство

03.01.2019

16:00 часа

Село Веселиново

Кметство

 

РУ Шумен

10.01.2019

11:00 часа

Село Васил Друмев

Кметство

10.01.2019

13:00 часа

Село Илия Блъсково

Кметство

10.01.2019

14:00 часа

Село Овчарово

Кметство

10.01.2019

15:00 часа

Село Костена река

Кметство

10.01.2019

16:00 часа

Село Кладенец

Кметство

 

РУ Каолиново

17.01.2019

11:00 часа

Село Климент

Кметство

17.01.2019

13:00 часа

Село Наум

Кметство

17.01.2019

14:00 часа

Село Тъкач

Кметство

17.01.2019

15:00 часа

Село Тодор Икономово

Кметство

17.01.2019

16:00 часа

Село Дойранци

Кметство

 

РУ Нови пазар

24.01.2019

11:00 часа

Село Могила

Кметство

24.01.2019

13:00 часа

Село Каспичан

Кметство

24.01.2019

14:00 часа

Село Кюлевча

Кметство

24.01.2019

15:00 часа

Село Марково

Кметство

24.01.2019

16:00 часа

Село Косово

Кметство

 

РУ Шумен

31.01.2019

11:00 часа

Село Тервел

Кметство

31.01.2019

13:00 часа

Село Звегор

Кметство

31.01.2019

14:00 часа

Село Развигорово

Кметство

31.01.2019

15:00 часа

Село Струйно

Кметство

31.01.2019

16:00 часа

Село Длъжко

Кметство

 

 

02 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО