МВР

ОД Шумен

 

05 дек 2019

Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител на грабежи

Подробности за посегателствата обобщиха директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим и прокурор Орлин Куздов говорител на Окръжна прокуратура- Шумен

Работата по случая започнала на 8 октомври, когато в полицията било съобщено за извършен грабеж. Около 22 часа на кръстовище, образувано от улиците „Алеко Константинов“ и „Петко Българанов“ неизвестен използвал физическа сила и отнел дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало лични документи, 250 лева и два мобилни телефона. Нападателят отправил заплахи към  жената с нож, с който прерязал дръжките на чантата й.  Впоследствие  18-годишен ученик от Шумен  свидетелствал  пред  полицията, че в малките  часове  на  06 октомври  бил нападнат  от  неизвестен мъж с  нож  в  същия  район  на  града.  

На 20 ноември около 20:30 часа на кръстовище от улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ неизвестен нападнал в гръб 30-годишна жена.  По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й  чанта и я отнел. В нея имало лични документи и сумата от 50 лева. За инцидента полицията  била уведомена  по-късно. Криминалисти започнали  работа по установяване на извършителя, след като от МБАЛ- Шумен била получена информация, че жена от града е  жената потърсила медицинска помощ.     

Още след първия  случай криминалисти от РУ- Шумен започнали да проверяват широк кръг от заподозрени, работили по различни  версии, като не се изключвала  възможността  извършителят  на деянията  да е едно  и  също  лице.

Три дни след това около 21 часа на бул. “Плиска“ до железопътен надлез в Шумен неизвестен нападнал в гръб 19-годишна и направил опит да й отнеме дамската чанта. И в този случай нападателят използвал заплахи с нож. Нанесъл й порезна рана в областта на лицето. Момичето успяло да избяга от мястото, като малко по-късно информирала полицията за случая.

Проведен е  комплекс  от  издирвателни  и информационно - аналитични  мероприятия, включително  специализирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието в районите, където били локализирани посегателствата.  Характерно в трите случая било, че грабителят напада жертвите си в гръб  с особена дързост и отправя заплахи с хладно оръжие. В два от случаите,  след закани срязал дръжките на дамските чанти на жертвите си, след което се отправял в неизвестна посока. Полицейски служители влезли в дирите на криминално проявен мъж. На 3 декември извършителят бил установен и задържан. Това е Н.М./38г./ адресно регистриран във варненското село Игнатиево. В хода на проведените множество оперативни действия са намерени и иззети вещи, обект на посегателства. Открити са дамските чанти на двете жени, двата мобилни телефона, които били отнети от 42-годишната шуменка. Мъжът е осъждан за множество кражби и серия от грабежи през 1999 година в Шумен.  Осъждан е 10 пъти за  грабежи, за отнемане на моторно превозно средство, за грабеж на моторно превозно средство, за кражби, за нанесена средна телесна повреда, за хулиганство, като престъпленията били извършвани на  територията на Варна, Шумен и Провадия. Има 9 криминалистически регистрации. С постановление на прокурор  е за задържан за срок до 72 часа.  Работата по документиране на престъпленията продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен.

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

 

Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Шумен

05.12.2019

11:00 часа

Село Дибич

Кметство

05.12.2019

13:00 часа

Село Васил Друмев

Кметство

05.12.2019

14:00 часа

Село Илия Блъсково

Кметство

05.12.2019

15:00 часа

Село Друмево

Кметство

05.12.2019

16:00 часа

Село Вехтово

Кметство

 

РУ Каолиново

12.12.2019

11:00 часа

Село Крива река

Кметство

12.12.2019

13:00 часа

Село Хърсово

Кметство

12.12.2019

14:00 часа

Село Ружица

Кметство

12.12.2019

15:00 часа

Село Вълнари

Кметство

12.12.2019

16:00 часа

Село Цани Гинчево

Кметство

 

РУ Велики Преслав

19.12.2019

11:00 часа

Село Иваново

Кметство

19.12.2019

13:00 часа

Село Кьолмен

Кметство

19.12.2019

14:00 часа

Село Нова бяла река

Кметство

19.12.2019

15:00 часа

Село Бяла река

Кметство

19.12.2019

16:00 часа

Село Тушовица

Кметство

 

04 дек 2019

3096 пътни превозни средства са проверени по време на акция „Зима“ в Шуменско

3096 пътни превозни средства са проверени по време на акция „Зима“ на територията на ОДМВР- Шумен, която приключи преди дни. По време на акцията са проведени 14 специализирани полицейски операции0 пет от тях  по кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, пет във връзка с кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и четири операции във връзка с „Безопасно шофиране през зимата“. Проврени са водачи на 2515 леки автомобили, 501 товарни автомобили, 30 велосипедисти, 28 пътни превозни средства с животинска тяга, три мотоциклета, шест мотопеда и 12 на селскостопанска техника.  Констатирани са 74 неизправности по превозните средства, от тях 44 са били по осветителните системи и сигнализацията, установена е една неизправност при устройство за измиване на предно стъкло, шест за управление с разкъсани или износени гуми, девет са били нарушенията за неизправност на велосипеди.  По време на акцията са спрени от движение 18 пътни превозни средства. Съставени са 236 акта, наложени са 766 глоби с фиш. Изготвени са 33 предписания до местни органи за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъци на пътни настилки, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, изпълнени са 22 от тях.  До АПИ за отстраняване на недостатъци на пътни настилки и сигнализация са изготвени пет предписания, към момента е  изпълнено едно.

По време на акцията за неправилно пресичане са съставени актове на четирима пешеходци, 18 са глобени с фиш.  Наложени са пет глоби с фиш на водачи с животинска тяга, съставени са и 5 акта за установени нарушения. Санкционирани са и десет велосипедисти.

 

04 дек 2019

За безопасен студентски празник

Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения. Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани с пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и с Никулден на 6 декември.

Ако попадате в групата на празнуващите повече от два дни и на пътуващите за купон в планината или на друго приятно и атрактивно място, подгответе се за изживяването, като си осигурите не само храна, напитки и музика, а и безопасно движение по пътищата на страната.

 

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя, а и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка извън големия град. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

 

Студентският празник е особено преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ и БЪДЕЩИ студенти:

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА НАЧАЛОТО:

 

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!

 

Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.

По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!

Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

 

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

 

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена пътна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства;

- документите за резервация.

 

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са;

- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;

- има ли достатъчно антифриз;

- има ли достатъчно масло и спирачна течност;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;

- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;

- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

 

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

- по кой маршрут да минеш;

- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция наблизо.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

 • Не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                  

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

 

Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

 

 

02 дек 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО