МВР

ОД Шумен

 

05 авг 2020

16 незаконно притежавани оръжия са иззети през първото полугодие в Шуменско

7284 оръжия се водят на контрол и отчет в ОДМВР- Шумен от началото към края на месец юни. 5 828 от тях са за ловни цели, а 1456 са собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобити от тях за служебни и граждански цели.  За  същия период на 2019 г.  общият  брой  огнестрелно оръжие е  бил 7 123.През изтеклото шестмесечие  на  територията на  ОД на МВР -  Шумен няма  регистрирани  престъпления и злополуки с огнестрелно оръжие.  Иззети са 16 незаконно притежавани оръжия и 148  боеприпаси.  Извършени са 490 планирани и 145 внезапни проверки на лица и обекти осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.

През първите шест месеца на територията на ОДМВР - Шумен са извършени 23 взривявания и 5 пиротехнически илюминации. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали. Няма констатирани нарушения. На територията на ОДМВР - Шумен работят 13  магазина за търговия с оръжие,  боеприпаси и пиротехнически изделия. 11 от тях са в Шумен, един в Нови пазар и един във Велики Преслав. Проверяват се ежемесечно от полицейски служители. За изтеклия период са  съставени  23 акта за нарушения на нормативната уредба по КОС. Проверени са 136 ловци по  време на ловните излетни дни. Нарушения не са констатирани.

 

Срещи с кметове на пет населени места проведоха мобилни полицейски екипи от областната дирекция на полицията в Шумен

Срещи с кметове на пет населени места проведоха мобилни полицейски екипи от областната дирекция на полицията в Шумен. Инспектори от криминална, охранителна и икономическа полиция посетиха селата Дренци,  Капитан Петко, Боян, Денница и Черна, за да установят дали има нерешени проблеми, поставени на вниманието на полицейските служители.  Кметът на село Дренци Бирол Шабан съобщи, на улица „Черешите“  в населеното място има прав пътен участък, по който водачите на автомобилите се движат с несъобразена скорост и е желателно да се постави ограничител на скоростта тип „легнал полицай“. В село Капитан Петко кметът Мехмед Мустафа съобщи, че след ремонт и полагане на нова пътна настилка по главната улица се наблюдава увеличение случаите, в които водачи на моторни превозни средства се движат с по-висока скорост, и е желателно да се поставят ограничители на скоростта тип „габъри“ за да се предпазят жителите в населеното място. В село Боян кметът Иса Сали съобщи, че в селото нямат нарушения на обществения ред и сигнали за извършени престъпления. Заяви, че в селото има поставени под карантина хора, след завръщането им от страна с усложнена епидемиологична обстановка, но всички я спазват. В село Денница кметът Джемал Хюсеин заяви, че нарушения в населеното място на обществения ред няма. В постоянен контакт е с обслужващите  в селото полицейски служители. По време на срещата разказа още, че в селото има самотно живущи възрастни хора, с които провежда редовно беседи с оглед предпазването им от приходящи непознати лица в Денница, които биха могли да извършват различни измами. За спокойна обстановка в село Черна съобщи  Анифе Ебазерова, жител на населеното място.  Кметовете информираха, че кварталните полицаи посещават селата по утвърден график, имат постоянна телефона връзка с тях, и при необходимост реагират веднага.

 

 

31 юли 2020

Криминалисти от РУ- Шумен задържаха шестима по време на сделка с наркотични вещества

Иззети са около 500 г метамфетамин, синтетичен наркотик и таблетки.

Малко след 15:30 часа вчера при целенасочени оперативни действия  в хода на специализирана полицейска операция пред автокъща на бул. “Ришки проход“ в града е извършена проверка на водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с разградска регистрация. В автомобила, освен 23-годишният водач от Разград, били 20-годишен мъж от Кубрат и 38-годишен с постоянен адрес в гр. София. Водачът бил проверен малко след като закупил наркотични вещества от търговски обект в непосредствена близост. При извършения личен обиск в него бил намерен плик с около 30 грама дизайнерска дрога – „чай за пушене“. При претърсване в търговския обект, стопанисван от 28-годишен мъж от Шумен, са намерени електронна везна, около 4 грама „чай за пушене“, бледожълта бучка с неправилна форма,  бяла на цвят бучка, осем таблетки, шест от които с лого на канабис. В жилище на ул. “Вичо Папазов“ в града, обитавано от шуменеца са намерени два плика с около 500 г бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагирало на метамфетамин, открити са две електронни везни, плик със суха тревна маса. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 А от НК. Разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен.

29 юли 2020

Криминалисти от ОДМВР- Шумен установиха и задържаха извършител на тежко криминално престъпление

Действията по разследването се провеждат под надзора и указанията на прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен

На 25 юли около 12:30 часа в дежурната част на ОДМВР- Шумен е получено съобщение от МБАЛ, че екип на спешна помощ е посетил жилище в кв. Дивдядово след сигнал, че жена е с алкохолно натравяне и трудно дишане. Медиците установили, че жената е починала. По тялото й имало множество рани и синини. На място бил насочен екип от група „Охрана на обществения ред“ при РУ- Шумен. Изяснено било, че в имота на ул.“ Люлин“ живее 31-годишен мъж, с когото починалата 45-годишна жена живеела на семейни начала. Случаят е докладван на дежурен прокурор в ОП- Шумен. Криминалисти от областната дирекция провели беседа  с 31-годишния. Пред тях разказал, че в петък вечерта двамата с приятелката му се  разхождали в гориста местност край квартала. Изпили голямо количество алкохол. По негови данни след това тя многократно падала и се удряла. Късно вечерта се прибрали в жилището. Сутринта не успял да я събуди и подал сигнал в спешна помощ.

При извършения оглед от оперативно следствената група,  съдебният лекар установил, че по тялото на 45-годишната жена има множество травми, счупени ребра, множество натъртвания и охлузвания по главата и крайниците.  Проведените оперативни действия от криминалисти дали резултат. Мъжът признал, че по време на разходката между тях е възникнал скандал, който прераснал в побой. Извършени са два огледа на местопроизшествието, по време на които са иззети множество веществени доказателства. Разпитани са много свидетели. Като обвиняем е привлечен Ю.К./31г./ за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6, предложение второ и трето и т. 6а от НК във вр. с чл. 115 от НК. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа. Уважено е искането на ОП- Шумен за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването продължава.

 

29 юли 2020

Главен комисар Стоян Темелакиев и главният прокурор Иван Гешев се запознаха на място с хода на проведената в област Шумен специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност

Заместник- главният секретар на МВР даде добра оценка на служителите на ОДМВР- Шумен за бързите оперативни действия при разкриване на убийство в града

16  лица са задържани за притежание и разпространение на наркотични вещества, за незаконно притежаване на боеприпаси с различен калибър по време на проведената специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в Шуменско. Образувани са 9 досъдебни и 2 бързи полицейски производства.

Заместник-главният секретар на МВР и главният прокурор се запознаха със създадената организация и предприетите действия от полицейските служители по време на специализираната операция.  Проверени са общо 414 лица, като 69 от тях са криминално проявени. Извършени са проверки на 294 моторни превозни средства. При съвместна проверка с ОДБХ  от  търговски обекти в община Смядово са иззети 108 кг. хранителни продукти / месо/ с неизяснен произход. Месото е изпратено за унищожаване. За различни констатирани нарушения полицейските служители са съставили 41 акта, наложени са 48 глоби с фиш. Констатирани са 174 нарушения на скоростните режими с мобилната камера.

През първите шест месеца на 2020 година в ОДМВР- Шумен  са регистрирани 909 криминални престъпления спрямо 1075 за същия период на 2019 година. Разкрити са 451 от регистрираните престъпления, което е 49, 61% .

Добрите резултати на ОДМВР- Шумен са постигнати благодарение на превантивната работа и прякото наблюдение на криминалния контингент. В резултат на доброто взаимодействие с местната власт се отчита намаление на битовите престъпления и посегателствата срещу собствеността, обобщи зам.-главният секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев. Заместник-главният секретар на МВР даде добра оценка на служителите на ОДМВР- Шумен за бързите оперативни действия при разкриването на убийство на 45-годишна жена в града. Криминалисти от областната дирекция установиха и задържаха извършителя на тежкото престъпление за броени часове.

Специализираната операция се проведе под ръководството на Окръжна прокуратура- Шумен.

29 юли 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО