МВР

ОД Шумен

 

29 юли 2021

В ход е полицейска операция по безопасност на движението

От днес на  територията на ОДМВР- Шумен е в ход операция по безопасност на движението. Тя е инициирана от ГД „Национална полиция“ , ще се проведе на територията на цялата страна и е във връзка със зачестилите от началото на месеца тежки пътнотранспортни произшествия. Изготвен е анализ на настъпилите произшествия по вид, с причини и часови диапазони. Започват засилени проверки на уязвимите места, в това число на пешеходни пътеки, за да се следи дали водачите осигуряват предимство на пешеходците. Контрол ще бъде осъществен и на пешеходци за неправилно и рисково пресичане на пътното платно. Ще се извърши оглед на пътната маркировка и знаци, осветлението на пешеходните пътеки и при констатирани проблеми ще се изпращат сигнали до стопаните на пътя. Ще се проверяват водачи на моторни и пътни превозни средства, ще се следи дали са правоспособни, управляват ли технически изправни превозни средства и дали не са седнали зад волана след употреба  на алкохол или наркотични вещества. Водачите на мотоциклети и мотопеди ще бъдат проверявани и за състоянието и видимостта на регистрационния номер, както и за ползване на защитни каски от водачите и пътниците. Ще се следи за рисковото поведение на тази категория участници в движението по пътищата като навлизане в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване, превишена скорост, поведение, застрашаващо останалите участници в движението. Водачите на велосипеди ще бъдат проверявани дали използват светлоотразители и жилетки при управлението на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост; дали се движат в най-дясната част на пътното платно като няма да се допуска движение в непосредствена близост до други пътни превозни средства, и по места и улици с въведена забрана за движение на този вид превозни средства. Операцията ще продължи до 3 август.

 

 

Внимание! Опити за измами по телефона в Шуменско

В ранния следобед днес на стационарни телефонни номера в село Иваново са получени обаждания от непознат мъж, който се представил за д-р Иванов.  Казал, че се обажда от болницата, където лекуват техни близки от ковид. Измамникът казал, че състоянието им е тежко и имат нужда от скъпоструваща терапия от Америка, която е на стойност 8 500 лева. Хората веднага са задали допълнителни въпроси и са разбрали, че става дума за опит за измама по телефона.

Напомняме, че сценариите за измами могат да бъдат различни, като често в тях се споменават имена, за които твърдят, че са на лекари, полицаи, прокурори, следователи и други длъжностни лица. Не предоставяйте никакви лични данни на непознати хора по телефона! 

 Призоваваме всички ако получат обаждане по телефона от непознат, който им иска пари по какъвто и да е повод да затворят веднага, след като чуят сигнал „свободно“ да се свържат със своите близки или да подадат сигнал веднага на телефон 112.


21 юли 2021

Резултати от кампанията на пътна полиция "Безопасно лято"

258 моторни превозни средства са проверени по време на кампанията  „Безопасно лято“, част от ежегодната операция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. По време на проверките не са установени водачи, които управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества. За различни констатирани нарушения са съставени 39 акта, наложени са 139 глоби с фиш. За неизползване на обезопасителни колани са санкционирани 18 водачи, двама са отнели предимство на пътно превозно средство, 23 не са спазвали пътните знаци и маркировката. Установени са 644 нарушения на скоростните режими. По време на проверките засечени шестима неправоспособни водачи, които са управлявали автомобил. На 17 юли малко след 21 часа е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие на ул. “Пролет“ в Шумен. Към мястото на произшествието е насочен полицейски екип. Пътните полицаи установили, че автомобилът се е ударил в стена. Изяснено било, че зад волана било 10-годишно дете. Съставен е акт на собственика на автомобила, че го е предоставил на неправоспобен водач, и на майката на детето че е допуснала детето й да управлява лек автомобил, както и за това че след произшествието не са уведомили контролните органи, а са напуснали мястото Контролната дейност по време на операцията на пътна полиция е насочена към установяване на нарушения, които влияят на травматизма. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.


21 юли 2021

Директорът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов с почетен знак на МВР

Пожарникарите отбелязват деня на своя небесен закрилник Свети пророк Илия.  Дни преди празника директорът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов получава едно от най-високите отличия в МВР- Почетен знак II степен. Наградата за него е неочаквана, а предложението до вътрешния министър Бойко Рашков е от директора на ГДПБЗН- МВР гл. комисар Николай Николов.  Изключително съм благодарен за тази награда, но тя е оценка както за моята, така и за работата на всички колеги от шуменската дирекция. Заедно сме преодолявали различни тежки ситуации, винаги сме едни от първите, които пристигат на произшествия. Виждаме страха  в очите на хората, и винаги помагаме. В днешния ден сме отново на линия, и засега поне нямаме сигнали за тежки  произшествия, коментира комисар Иванов.  В системата на МВР комисар Иванов започва работа през 1991 година. Много произшествия съм посетил и като пожарникар, и като ръководител на екипите. Не мога да забравя инцидентът в Хитрино, не мога да забравя пожарът през месец август миналата година в смесената гора над кв. Дивдядово. Изключително тежка ситуация, динамична, но благодарение на упоритата и целенасочена работа на огнеборците се справихме и не допуснахме разпространението към квартала и ПП „Шуменско плато“.

Еднакво тежки за работа са както пожарите, така и другите бедствия, на които са първи, разказва директорът на шуменската пожарна- инцидентни с опасни вещества, различни промишлени аварии, наводнения, снегонавявания, извозване на болни, доставка на лекарства с верижна техника. Пожелавам на всички колеги да са здрави и да работят все така отговорно и всеотдайно,  допълва комисар Иванов.

Поздравителен адрес за празника е получен от директора на шуменската полиция  ст. комисар Владислав Мишев. „Високо ценя вашата всеотдайност, риска, който ежедневно поемате в борбата с огнените стихии и кризисни ситуации за спасяване живота и здравето на хората. Нека Св. Пророк Илия бди над всички вас“, пише в поздравлението директорът на областната дирекция.

 

20 юли 2021

Акция на ОДМВР- Шумен срещу безразсъдните мотоциклетисти в града започва днес

Усилията на полицейските служители ще бъдат насочени към ограничаване на предпоставките за тежки инциденти на пътя с участие на мотоциклетисти в активния мотосезон.  Пътните полицаи ще следят стриктно дали водачите са правоспособни, дали мотоциклетите им са регистрирани и дали се движат с предпазни каски. Нулева толерантност ще  бъде прилагана към водачите на мотоциклети, които създават голям шум, управляват безразсъдно и застрашават безопасността на движението.  Ще се извършват проверки на водачи на мотори както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Те ще бъдат както в града, по участъци от уличната мрежа, които предразполагат  развиване на по-висока скорост, така и извън Шумен.  Ще се следи техническата изправност на превозните средства, включително наличие на шумозаглушители, и дали водачите управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози.

 

Целта на полицейската операция е да се преодолеят проблемите с така наречените  „мото хулигани“. Зад нея твърдо застават представители на мотоклубове в региона. „Остро критикуваме поведението на тези водачи и се разграничаваме от тях. Провеждали сме разговори с тях, че трябва да спазват правилата, и че не трябва да се дразнят хората с  неразумно шофиране и демонстрации на пътя. Има места, на които могат да се докажат, но това  не е  пътното платно. Затова изцяло подкрепяме действията на полицията за тази полицейска операция. Правилата са за всички и трябва да ги спазваме, категоричен е Димо Димов- президент на мотоклуб „Madara Horsemen”. 

Подкрепяме полицията и дори за някои нарушения смятаме, че трябва да има по-строги санкции. Ние тези водачи не можем да ги дисциплинираме, нас ни слушат клубните членове.  Искаме да кажем „стрийт рейсъри“, че мотоциклетизмът не е скорост, а начин на живот, допълва Валентин Стойчев член на мотоклуб “The Devils”.

Пътните полицаи ще следят да не се допуска шофиране ма мотоциклети със закрити или заличени регистрационни табели, както и управлението на високи обороти, което създава дискомфорт на жителите на града , особено в късните вечерни и нощни часове. Целта на операцията не е да  бъдат санкционирани мотоциклетисти и мотопедисти, а да се пазят хората, и в края на сезона да няма регистрирани тежки инциденти.

Резултати:

За шест дни в Шуменско в рамките на полицейска операция за контрол над водачите са двуколесни моторни превозни средства са проверени 48 мотоциклета и мотопеда. Установен е един неправоспособен водач. Двама са санкционирани за неизпозлване на защитна каска, един е бил с технически неизправно моторно превозно средство. По време на проверките не са установени превозни средства, които не са регистрирани по определения ред. Не са засечени и водачи, с регистрационен номер, който не е поставен на определеното място. По време на проверките всички водачи са били с валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Полицейската операция продължава.


19 юли 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО