МВР

ОД Шумен

 

18 окт 2017

Приключи операцията по линия на TISPOL, най- много са нарушенията на скоростния режим

Установени са водачи с нередовни пътни документи

489 са  проверените товарни автомобили на територията на ОДМВР- Шумен по време на операцията по ТИСПОЛ миналата седмица. 208 от тях са били с българска регистрация, 117 са били с регистрация в ЕС, а 164 с регистрация извън ЕС.Установени са 306 нарушения на скоростния режим.  Санкционирани са осем водачи за неизползване на обезопасителен колан, трима са установени с превишения за часовете на шофиране, петима са установени с техническа неизправност или с нарушения на габаритите. Трима водачи са били с нередовни документи,  в три от проверките са установени нарушения, свързани с нередовни документи на превозното средство, един е бил установен да превозва товар без  необходимите документи.  366 е общият брой на констатираните нарушения при товарните автомобили.

По време на операцията са проверени водачи на 21 автобуса. Един то тях е бил с регистрация на страна извън ЕС, останалите са били с българска регистрация.  Един от  водачите на проверяваните  автобуси е установен да шофира с превишена скорост. Четири са установените нарушения свързани с нередовни документи на превозното средство.

Служители на ОДМВР- Шумен намериха и иззеха близо 400 кг. тютюн без бандерол

Акцизната стока е открита по време на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол

Около 11:30 часа днес на АМ “Хемус“  край Нови пазар е извършена проверка на товарен автомобил Мерцедес „Спринтер“ с благоевградска регистрация. Водачът, 30-годишен мъж от Гоце Делчев  бил видимо притеснен.  По време на извършения оглед в хладилния товарен автомобил полицейски служител забелязал, че между предния  и задния отсек, които имитирали хладилни помещения, има фуга.  Там впоследствие бил открит тайник. Бил замаскиран с лайсни. В него служители на РУ- Нови пазар, криминалисти от сектор „ Противодействие на икономическата престъпност в областната дирекция и полицейски служители от РУ- Нови пазар и колегите им от  РУ- Шумен открили 390 кг. нарязан тютюн без акцизен бандерол, поставен в чували. Акцизната стока е иззета. За срок до 24 часа е задържан водачът на микробуса Г.П./30г./ от Гоце Делчев.  За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокурор от Районна прокуратура – Нови пазар.  12 окт 2017

Санирането на сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Нови пазар започна

Условията на труд на огнеборците в града ще се подобрят след като проектът бъде финализиран

Сградата на районната противопожарна служба е построената през 1951 година. През годините текущите ремонти са извършвани  с доброволен труд на пожарникарите. През 2005 година е бил препокрит покривът на сградата. Условията на труд през годините стават все по-лоши. Помещенията, в които работят пожарникарите са с много лошо осветление, с падаща мазилка, с напукани стени. Сградата на пожарната служба ще бъде ремонтирана по проект на община Нови пазар. Ремонтът е на стойност 519 299 лв., от които 472 427 са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, а 46 871 лв. са финансирани от Община Нови пазар.

„Сградата е много лошо състояние. Лично аз имах възможността да вляза вътре и да видя за какво става дума. Недопустимо е такава важна служба като РСПБЗН да се помещава в сграда, която е пред събаряне. Надявам се след реализиране на проекта нашите огнеборци да се трудят при по-добри условия”, каза по време на първата копна кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

Строителните дейности няма да попречат на огнеборците да изпълняват задълженията си, заяви директорът на РДПБЗН комисар Иван Иванов. За много кратко, когато се сменят вратите - камионите ще напуснат сградата за 2-3 часа. Предвидено е обаче да са в отопляеми помещения, допълни комисар Иванов.

Сред мерките, финансирани със средства са подмяна на дограма, входни и гаражни врати, топлоизолация на външни стени, на покрив, мълниезащита, повишаване ефективността на осветителна инсталация, конструктивно укрепване на югоизточния ъгъл на основната сграда, цялостна подмяна на дървен гредоред и подова настилка. 

12 окт 2017

261 са установените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол през първите девет месеца на годината в Шуменско

От общо констатирани 30 129 нарушения по пътищата в областта, най-много са за скорост – 9475

През първите девет месеца на 2017 година на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 499 пътно транспортни произшествия. За същия отчетен период на миналата година произшествията са били 726. Тази година тежките пътни инциденти са 59, с 14 загинали и 64 ранени. През 2016 година тежките катастрофи са били 64, като в тях живота си са загубили 18 души, ранените са били 69. По време на проверките са установени 261 водачи, които са седнали да управляват моторно превозно средство след употреба на алкохол. С концентрация над 1, 2 промила са били 129 водачи, а с под 1, 2 промила са засечени 132. За неправилно спиране и паркиране са санкционирани 5092 водачи. За неизползване на обезопасителни колани или каски са съставени 1667 акта и 60 глоби с фиш. 1002 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство. 2183 са били с нередовни пътни документи. През първите девет месеца на годината по пътищата в региона са установени 656 неправоспособни водачи. 657 са шофирали без задължително сключена застраховка „Гражданска отговорност“. 88 глоби с фиш и 6 акта са съставени на пешеходци след констатирани нарушения. За отнемане на предимство на пешеходец са санкционирани 34 водачи. Други 67 са установени да не спазват предимството на червен сигнал на светофара. 157 са ползвали мобилен телефон без хендсфри устройство докато шофират.

8141 водачи са установени да шофират с превишение на скоростта под 31 км/час от максимално позволената. 942 са нарушили ограничението на скоростта от 31 до 40 км/ час. Водачите, които са засечени да управляват със скорост от 41 до 50 км над максимално допустимата са 270. 122 са шофирали със скорост  над 50 км/ час от максимално разрешената.

През месец юни мобилните камери са засекли водач на лек автомобил „Тойота“ със софийска регистрация, който се движил със 126 км/ час при разрешени 60. За нарушението му е съставен фиш в размер на 750 лева. Такава глоба е наложена и на водач на лек автомобил „Пежо“ със софийска регистрация, преминал през пътен участък с 125 км/ час при разрешени 60. Водач на „Мерцедес“ със софийска регистрация е установен да управлява със 121 км/ час при ограничение на скоростта от 60 км/ час. За нарушението му е наложена глоба с фиш, размера на която е  700 лева.

През юли „рекордът“ е поставен от водач на лек автомобил „Ауди“ с великотърновска регистрация, който бил засечен от мобилна камера да шофира с 128 км/ час при ограничение на скоростта 60 км/ час.  Със 107 км/ час е бил установен да шофира водач на бус Мерцедес „Спринтер“с шуменска регистрация, с толкова се  движил в участък с ограничение на скоростта 60 км/ час водач на лек автомобил „Хонда“ със софийска регистрация.

През месец август бил установен водач на лек автомобил „Шкода“ с добричка регистрация, който се движил със 110 км/ час в населено място, където ограничението на скоростта е 50 км/ час. Наложена му е глоба в размер на 750 лв., лишен е от правото да управлява мпс за срок от три месеца. Със скорост от 110 км/ час извън населено място, където ограничението на скоростта е 60 км/ час е установен водач на лек автомобил „Мерцедес“ с варненска регистрация.Със скорост от 106 км/ час при разрешени 60 км/ час  през август е засечен водач на Мерцедес с великотърновска регистрация. 

10 окт 2017

Засилен контрол над товарните автомобили и автобусите започва на територията на ОДМВР- Шумен

Операцията по TISPOL от 9 до 15 октомври ще се проведе на територията на всички държави- членки

В рамките на седмицата ще се извършва контрол над товарните автомобили и автобусите. В проверките ще участват и служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Основните причини за възникване на инцидентите с участие на товарни автомобили и автобуси са неспазването на времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

По време на проверките служители на Пътна полиция ще следят за валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и дали е заплатена необходимата винетна такса. Ще се проверява дали водачите, които управляват са правоспособни. Ще се следи за управление на моторни превозни средства без лиценз или удостоверение за таксиметрова дейност, използвани за обществен превоз на пътници. Спрямо установените собственици на такива МПС, ще се вземат съответните мерки съгласно ЗМВР и Закона за автомобилните превози. Полицейски служители ще следят за нелегални мигранти, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества и транспортиране на крадени стоки, както и превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара.

09 окт 2017

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО