МВР

ОД Шумен

 

Новини

Засилени проверки за недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества започва от днес на територията на ОДМВР- Шумен

Операцията е на територията на всички страни, членки на ROADPOL

В ход е операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества Действията вече са започнали и ще продължат до 12 декември 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки.  По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 


06 дек 2021

Засилено полицейско присъствие по пътищата в региона преди и по време на студентския празник

Контрол ще има по спазване на противоепидемичните мерки и недопускане на нарушаване на обществения ред

От понеделник започва полицейска операции за контрол над водачите на моторни превозни средства. Акцент ще бъде недопускане на шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози, неправоспособни водачи и такива, които управляват технически неизправни автомобили. В празничния 8 декември са организирани и предприети редица мерки по опазване на обществения ред, както и за спазването на противоепидемичните мерки на местата, където ще празнуват организирани групи. В периода 6-9 декември ще има засилено полицейско присъствие в районите около обектите, където ще има организирано провеждане на събития и тържества, посветени на празника. Завишен ще бъде и контролът върху общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества  и пиротехническите изделия. 

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за студенти – 8 декември 2021 г.

Независимо от продължаващата втора година ситуация, възникнала с разпространението на COVID, студентският празник отново ще бъде отбелязан от студенти и техни приятели. По традиция 8 декември е свързан с пътувания и неколкодневни празнувания в хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През 2021 г. 8 декември е в сряда и това е предпоставка за очаквано по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  на седмицата. Времето създава условия за комбиниране на студентския празник с Никулден на 6 декември.
Във връзка с осигуряване на личната безопасност по време на празничните дни в началото на декември пътна полиция препоръчва:
- Помнете, че на пътя не сте сами и бъдете отговорни. Много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих.
- Предварително се информирайте за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища.
- Ако прогнозата за времето за района, в който ще празнувате, е за влошаване на метеорологичната обстановка, празнувайте на друго място.
- Ако планирате да празнувате повече от два дни в комбинация с пътуване, си осигурете не само храна, напитки и музика, а и безопасно придвижване по пътищата на страната.
- Проверете състоянието на превозното средство, с което ще пътувате, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи.
- Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
- Ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, намерете друг превоз.
- Ако стъклопочистващата система не е изправна, отстранете повредата или пътувайте с друг автомобил.
- Не забравяйте, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
- Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума и съдържанието на аптечката.
- Вземете зарядни устройства за акумулатор и мобилен телефон.
- Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане.
- Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.
- Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, нека водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава тръгнете на път.
- Ако компанията е съгласна, изберете алтернативен транспорт.
- Ако попаднете в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките си, на приятели и др.
КРАТКИ ПРЕПОРЪКИ:

ПРИ ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС;

 • документите на автомобила;

 • сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите;

 • документ за платена пътна такса;

 • документ за преминат годишен технически преглед;

 • финансови средства;

 • документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

 • изправността на спирачките, чистачките парното и светлини;

 • имаш ли резервна гума и инструменти за смяна – нека са на достъпно място;

 • на достъпно място ли са: аптечката (напълно оборудвана и с медикаменти в срок на годност), светлоотразителната жилетка,

 • имаш ли обезопасителен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед);

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

 • достатъчно гориво;

 • храна и вода за из път;

 • препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

 • сложи и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

 • по кой маршрут да минеш;

 • ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

 • че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

 • за сигурността на всички в автомобила – важно е да сте с поставени предпазни колани;

 • за онзи, който ще шофира на връщане – нека да спре да пие алкохол навреме и да се възстанови преди потеглянето на път, а останалите може да поемат разходите му.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

 • за спасителните служби в района и за начините на връзка с тях;

 • има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

 • има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

- Шофирай само на трезво! Не шофирай пил или дрогиран!

- Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път!

- Ако по време на път се чувстваш зле, отбий и си почини!

- Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

- Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх - 5 см/1 м) - 1бр.

 • Марлен бинт - 5 см /5 м - 2 бр.

 • Марлен бинт - 8 см /5 м - 2 бр.

 • Марлен бинт - 10 см /5 м - 2 бр.

 • Пакет медицински памук - 25 г - 1 бр.

 • Стерилни превръзки за повърхностни рани - 10 см/10 см - 4 бр.

 • Стерилни превръзки за повърхностни рани - 40 см/60 см - 1 бр.

 • Пластир за рани - 3 см/6 см х 4 бр. - 2 опаковки

 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка - 2,5 см/2,5 м -1 бр.

 • Триъгълна кърпа - 96 см/96 см/136 см - 2 бр.

 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер - 2 чифта

 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл

 • Безопасни игли - 6 бр.

 • Ножици с тъпи върхове - 1 бр.

 • Уред за обдишване - 1бр.     

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

Отдел „Пътна полиция", Главна дирекция „Национална полиция“2021 г.

 

06 дек 2021

Засилен контрол на пътното движение започва от днес в област Шумен

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движени започва от днес на територията на ОДМВР- Шумен. Целта й ще бъде да се намалят предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с участие на пешеходци. Контролът ще се осъществява на рискови за пресичане места, в райони на пешеходни пътеки, спирки на обществения превоз на пътници, кръстовища с интензивно пътно движение, детски градини и училища. Задачата на полицейските служители ще бъде да не се допуска внезапно навлизане и неправилно пресичане на платната за движение от пешеходци, да не се допуска преминаване на забраняващ сигнал на светофарната уредба, преминаване на нерегламентирани места, както и неосигуряване на предимство на пешеходци от водачи на пътни превозни средства. Контролните органи ще обърнат внимание на инфраструктурата , свързана с осигуряване на безопасността на пешеходното движение, особено в райони на обозначени пешеходни пътеки- има ли пътни знаци и маркировка, както и дали са достатъчно добре осветени. При констатирани нарушения ще се изготвят сигнали писма до стопаните на пътя. Операцията ще продължи до края на седмицата.


01 дек 2021

Сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР- Шумен ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

 

В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведат изборите за президент и вицепрезидент на Република България, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

  За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

   

  Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
  21  НОЕМВРИ 2021 Г.

   

17 ное 2021

На 21 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, след като от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето това решение.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отправи обръщение към всички граждани:
 На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. С различни светски и религиозни събития хората ще изразят своята съпричастност към болката от загубата на деца, родители и приятели и към страданията на онези, които са лекували или още лекуват травмите си. Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели — за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите хората, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека, а за десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените —  6347, се казва в обръщението на министър Рашков

16 ное 2021

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция

 

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция.  Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура - Шумен, целта е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс.  Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на „заявителя“. Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.

44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР- Шумен. Целта на операцията – превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Проверени от полицейски служители са 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот. По време не операцията са извършени активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления. Проверени са водачите на 1231 моторни превозни средства. Издадени са 43 протокола за предупреждение.

Образувани са три досъдебни производства за престъпления по чл. 167 ал. 2 от НК. Две от тях са на територията на РУ- Каолиново, третото е на територията, обслужвана от РУ- Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент. Работата по трите производства продължава под надзор на компетентната прокуратура.


12 ное 2021

Близо 5400 са установените нарушения на територията на ОДМВР- Шумен през месец октомври

Почти половината от тях – за превишена скорост

През месец октомври при извършени проверки от полицейски служители в област Шумен са установени 5395 нарушения на водачите. Най-много сред тях са тези, които са нарушили скоростните режими- 2676. 31 от тях са управлявали със скорост над 50 км/ час от максимално разрешената, 90 са нарушенията на водачи, които са шофирали със скорост  между 41 и 50 км/час от максимално допустимата, а 272 водачи са управлявали със скорост между 31 и 40 км/ час над максимално позволената. За неправилно спиране и паркиране са санкционирани 583 водачи. По пътищата в региона са засечени 38 неправоспособни водачи. 302 са с наложени наказания за неспазване на предимство, знаци и сигнали, други 26 – за неправилни маневри. 203 водачи са били зад волана на техническо неизправно моторно превозно средство, с нередовни пътни документи са били 327 водачи, 100 са установените нарушения свързани с неизползване на обезопасителен колан или каска, а 21 водачи са засечени да шофират ползвайки мобилен телефон без устройство „свободни ръце“. За отнемане на предимство на пешеходец са санкционирани 21 водачи. За неправилно пресичане са наложени глоби на 117 пешеходци. При проверки в областта са установени 34 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 8 след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Временно отнети през октомври са 55 свидетелства за управление на моторно превозно средство, прекратена е регистрацията на 46 пътни превозни средства.

 


11 ное 2021