МВР

ОД Шумен

 

Новини

Внимание! Нова измамна схема!

За измамна схема, в която се намесват имена на  директора на полицията, полицейски началници, общински кметове  и  на известни адвокат,и съобщават криминалисти от ОДМВР- Шумен и отправят апел към хората да не се доверяват на непознати . Атаките в момента са насочени към собственици на фирми и агенции за преводи и легализация на документи. Измамниците звънят на фирмените телефони, публикувани в интернет.  Обаждат се от скрити номера. В първото обаждане се представят за директор , началник  на полицейско управление, или за кмет на населено място. Питат дали  ще окажат съдействие  на известен адвокат за превод. След положителен отговор следва второ обаждане от името на „адвокат Марковски“. Непознатият им обяснява, че в ареста на съответното полицейско управление има задържан чужденец и им трябва преводач, за да го освободят от ареста. Канят преводача в съответното полицейско управление. Следва ново обаждане, в което молят  по пътя към районното да преведат парична сума / между 50 и 100 евро/ чрез фирма за парични преводи на лице от сръбски произход . Към момента тези, които са подали информация за опитите измами не са превели парични суми. Обясняват, че следват нови обаждания със заплахи към тях и семействата им. Отново напомняме на хората да не се подвеждат и да не се доверяват на непознати хора по телефона, особено ако обажданията са свързани с искане на парична сума. Ако получите подобно обаждане е сигурен белег, че се опитват да ви въведат в измамна схема. Ако получите закани или заплахи след подобно обаждане се обадете на телефон 112 и съобщете!

16 фев 2018

Кампания за превенция на телефонните измами започва в Никола Козлево

Полицейски служители провеждат беседи очи в очи с рисковите групи

В община Никола Козлево започна кампания по превенция на телефонните измами. Полицейски служители от участъка започнаха обход в домовете на рисковите групи хора- възрастните и самотно живеещите. Всеки един от тях ще получи флаер с описаните най-чести сценарии, ползвани от измамниците.  С възрастните хора ще се провеждат беседи . Униформените ще  им напомнят да бъдат особено бдителни и внимателни при разговори с непознати, които им предлагат изгодни сделки, които търсят да купуват, или продават животни. Отново ще им обяснят да не допускат в домовете си непознати хора, които търсят или предлагат някакви услуги.  Освен флаерите, община Никола Козлево е отпечатала и плакати за превенция на телефонните измами. Те ще бъдат разлепени в населените места на общината. 

15 фев 2018

С благодарност!

Благодарствено писмо  към служители от РУ- Каолиново е получено в ОДМВР- Шумен. В него Мария Йорданова от Шумен описва как в края на месец септември 2017 година на работното й място в Никола Козлево й бил откраднат мобилният телефон. Жената подала веднага сигнал в местния полицейски участък.  Работата по образувания заявителски материал започнала. През януари тази година жената била потърсена от полицейски служители, които й съобщили, че телефонът бил намерен и иззет. Поканили я в участъка, за да й го върнат. „Благодаря на служителите от полицейския участък в село Никола Козлево, желая им здраве, успехи в работата и се надявам и в бъдеще да успяват да помагат на хората“, пише в писмото Йорданова. Жената изказва благодарности за бързите действия  на инспектор Даниел Сотиров  и младши полицейски инспектор Мустафа Мустафа, които дали резултат. 06 фев 2018

38 незаконно притежавани оръжия са иззети през изминалата година

На отчет и контрол към областната дирекция се водят 6833 огнестрелни оръжия

 

38 незаконно притежавани оръжия, 1366 боеприпаси и близо 33 грама взривни вещества са иззети през 2017 година. Иззети  са други 17 огнестрелни оръжия от 11 лица, които не отговарят  на изискванията на нормативната уредба по КОС.

Огнестрелното оръжие, което се води на отчет и контрол към края на миналата година в ОДМВР- Шумен  е  6 833 броя.  За ловни цели  оръжията са 5 274, а останалите  1 559 са собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобити за служебни и граждански цели. Две са регистрираните злополуки със законно притежавано огнестрелно оръжие през миналата година.

По време на ловните излети са проверени 1590 ловци. Нарушения не са констатирани, бил е съставен един предупредителен протокол.

“КОС” при ОД на МВР – Шумен осъществява контрол над 215 обекта извършващи дейности с общоопасни средства. Извършени са  1 333 планирани  и 346 внезапни проверки на лица и обекти, осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.                  

За периода  01.01- 31.12.2017 г.  са извършени общо 12 промишлени взривявания и 12 пиротехнически илюминации, на които е присъствал  полицейски служител. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали. Няма констатирани нарушения.

На територията на областната дирекция има осем обекта за търговия с огнестрелно оръжие и боеприпаси . Шест от тях са в Шумен, един е в Нови пазар, един има и във Велики Преслав. Проверяват се всеки месец от органите на полицията. Собствениците и продавачите са инструктирани при   извършването на търговската  дейност стриктно да спазват изискванията на нормативната уредба по КОС.

 През 2017 година са  съставени 41 акта за нарушения на нормативната уредба по КОС.

 

05 фев 2018

На над 15 000 сигнала е реагирал охранителният състав на областната дирекция през изминалата 2017 година

3255 от тях са били за нарушаване на обществения ред

На 15 146 сигнала е реагирал съставът, осъществяващ патрулно-постова дейност  в ОДМВР- Шумен през изминалата 2017 година. От тях за нарушение на спокойствието и нощната тишина  са били 864, за нарушения на обществения ред са получени  3255, за нарушение на общинските наредби сигналите са били 355, за извършени престъпления – 1155, по постъпили данни за упражнено домашно насилие – 233 и още  8590 от друго естество.  

Задържаните през годината са 318, пет от тях били обявени за издирване. Принудително доведени в РУ са били 57, като 9 от тях в изпълнение на НПК, а 48 заради това, че са били обявени за общо държавно издирване.

През 2017 година служителите на Териториална полиция и униформените, които осъществяват патрулно-постова дейност са съставили 11 543 акта за установени административни нарушения. Най-много са били констатираните нарушения по Закона за българските лични документи и Закона за чужденците в Република България – 3546. За нарушаване на общински наредби са съставени 498 акта. Актовете по Закона за МВР са били 57. По Указа за борба с дребното хулиганство установените административни нарушения са 42.  Съставени са 8 акта по чл. 218 б от НК, 2 по Закона за частната охранителна дейност, 26 по Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия, 97 по Закона за гражданската регистрация, 271 са били по друг закон. През годината съставът, осъществяващ патрулно-постова дейност  е съставил 1597 акта по Закона за движение по пътищата, наложените глоби с фиш са 5371 броя. През 2017 година от охранителния състав са проверени 13 834 превозни средства, по време на които са издирени седем, обявени за издирване.

За изминалата 2017 г. служителите от ОД на МВР – Шумен, осъществяващи ППД извършили 13834 бр. проверки на пътни превозни средства, като при проверките били установени 7 бр. МПС, обявени за  издирване. Извършени са 63 202 проверки за установяване на самоличност.

Охранителният състав на ОД на МВР – Шумен активно е участвал в охраната на обществения ред. Униформените са оказали съдействие в 26 054 случая от които на органите на съдебната власт в 105 от тях, на юридически и физически лица  3047, , на 241 жертви на домашно насилие, на държавни и обществени органи  в 2975 случаи от общия брой,  и 9348 – в други случаи.

 

 

 

02 фев 2018

График за срещи на началниците на полицейските управления с жители на малките населени места

Началниците на районните управления ще проведат традиционните си срещи с жителите на отдалечени населени места. През месец февруари гл. инспектор Илиян Николов ще се срещне с жителите на село Друмево.  Срещата ще се проведе на 7 февруари в 11:00 часа в кметството на селото. На същата дата /07.02/ е предвидена срещата на началника на РУ- Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов с  населението на село Зайчино ореше. Тя ще започне в 10:00 часа в кметството.  Жителите на село Сини вир могат да поставят въпроси във връзка с нерешени проблеми на началника на полицейското управление в Каолиново гл. инсп. Кирил Кирилов. Той ще посети населеното място на 21 февруари, а началният час на срещата е 10:00.  Този месец в графика началника на РУ- Велики Преслав за посещение е определено село Мостич. Гл. инсп. Румен Симеонов ще бъде на разположение за въпроси от компетентността на полицията на жителите на селото на 21 февруари. Часът, определен за среща е 14:00, а мястото – кметството в селото.

02 фев 2018

55-годишен мъж от Шумен предотвратил телефонна измама след проявена съобразителност

Жертва на измамниците щяла да стане 72-годишна шуменка

55-годишен мъж от Шумен предотвратил телефонна измама след проявена съобразителност. За времето от 27 до 28 януари измамници манипулативно прилагали различни сценарии на 72-годишна шуменка. Започнали от сценария с болен роднина, който се нуждае от лечение и за това трябват пари,  след като се усъмнила, че е измама започнали да я заплашват. След това решили да вкарат в обръщение сценария с „акцията за залавяне на измамници“ .

В събота следобед успели да я убедят, че не са телефонни измамници и я накарали да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника, за да не може никой да не ги намери ако влезе в дома й. В неделя около 10 часа й звъннали на стационарния телефон и я попитали дали нещата са все още в хладилника. След положителен отговор й казали, че трябва да ги постави в сак, като преди това да увие в дрехи. Жената поставила 7270 лева в найлонова торба, 1120 евро четири златни пръстена, един синджир и два чифта обеци. Увила ги в мъжка тениска, сложила в сака и спортно яке и предала сака на непознат за нея мъж. Мъжът взел сака и тръгнал. Благодарение на съобразителността му измамата била предотвратена. 55-годишният мъж пуснал обява за продажба на куче. Обадил му се мъж, който проявил интерес. Попитал го дали може да му закара кучето в Русе да го види, тъй като иска да си купи , но няма възможност да пътува.  Обещали му да му покрият пътните, ако не се стигне до продажба. Мъжът се съгласил. Уговорили се кога да отиде в Русе. В неделя сутринта му позвънили и го питали дали е тръгнал. Помолили го за услуга- да отиде до един адрес в града, вземе един сак и да го донесе заедно с кучето. Взел мъжът сака от възрастна жена и тръгнал към Русе. По телефона му давали инструкции къде точно да отиде, като няколко пъти мястото било сменено. Мъжът се усъмнил, че има нещо нередно. След поредното обаждане с указания за мястото на „сделката“ на кучето и предаване на сака, 55-годишният бил категоричен че е въвлечен в някаква измама. Потърсил полицейското управление в Русе, обяснил на полицаите за случая и предал сака. Измамата била предотвратена. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

За пореден път отправяме апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари.  Независимо от това колко убедително ви говорят бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог сте потенциална жертва на телефонните измамници.

Често пъти  хората, които са въвлечени в измамни схеми като мулета са наети след публикувана обява в интернет- за продажба на автомобил, за търсене на работа, за продажба на други вещи, за предлагане на помещения под наем. В някои от случаите , в които „за услуга“ им бива обещавана парична сума за пренасяне на пакет или вещ от едно място до друго те дори не подозират, че участват в измама. Припомняме, че носят наказателна отговорност за съучастие в извършено престъпление по чл. 209  от НК. Бъдете внимателни, ако ви потърсят с подобно предложение и ви дават неясни начини на доставка или ви карат да оставите предмети без надзор / до табела на населено място, до контейнери за смет, до крайпътни знаци или чешми или до други характерни места/.

29 яну 2018

440 кг тютюн без бандерол е намерен и иззет от служители на областната дирекция

Акцизната стока била открита в два автомобила

Полицейски служители от ОДМВР- Шумен иззеха 440 кг тютюн без бандерол. Акцизната стока е открита в два автомобила, които били спрени за проверка край преславското село Веселиново.  Вчера, малко след 5 часа сутринта, полицейски екип, който работел по безопасността на движението в селото забелязал Ауди „А4“ и Форд „Фокус“, които се движили един след друг. Водачите рязко намалили скоростта си на движение, след като забелязали патрулния автомобил.

Подозрителното им поведение на пътя станало причина униформените да ги спрат за проверка. При проверката в купето на форда са намерени множество черни чували с тютюн, багажникът на аудито също бил пълен с акцизна стока. Извършен е оглед от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към областната дирекция и техни колеги от Велики Преслав. Изяснено било, че водачът на форда Г.П. /30г./ от гр. Гоце Делчев превозва 350 кг тютюн без акцизен бандерол. 90 кг от акцизната стока е превозвал М.М /38г/ от гр. Гоце Делчев, който бил зад волана на аудито. Тютюнът е иззет. Двамата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав. За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство. Случаят е докладван на дежурен прокурор от РП- Велики Преслав. Работата по документиране на престъплението продължава под негов надзор.

23 яну 2018