МВР

ОД Шумен

 

Новини

Срещи през август на началниците на полицейските управления с жители на отдалечени населени места

Началниците на полицейските управления в областната дирекция и през август ще проведат срещи с жителите на малките и отдалечени населени места. Гл. инсп. Илиян Николов ще проведе среща с жителите на село Иглика на 17 август в 11 часа в кметството. На 11 август началникът на РУ- Велики Преслав гл. инсп. Тодор Енчев ще се срещне с жителите на Осмар. Тя е насрочена за 11:00 часа в сградата на кметството на селото. Началникът на РУ- Нови пазар гл. инсп. Румен Симеонов ще бъде в село Сечище на 24 август, където в 10:00 часа жителите на населеното място могат да поставят въпроси по проблеми от компетентността на полицията. Жителите на село Климент също могат да споделят своите нерешени проблеми с началника на полицейското управление в Каолиново гл. инсп. Кирил Кирилов. Срещата е насрочена за 25 август в 10:00 часа в кметството.


03 авг 2021

Внимание! Опасност от пожари!

През последните две седмици на територията на страната възникнаха няколко сложни полски и горски пожара на голяма територия, изискващи намесата на много пожарникари и техника за ликвидирането им.

От началото на месец юли 2021 година, на територията на Област Шумен са възникнали общо 104 произшествия, като пожарите са 34.  От тях 2 са в житни блокове, като са унищожени 73 дка посеви.

Дейността на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението се затруднява от големия брой възникнали пожари и продължителното време, нужно за ликвидирането им.

Заради това напомняме, че е категорично забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за целта места, както и на стърнища и суха трева като  санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2 000 лв.

Изрично се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви със зърнено житни култури и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

През целия пожароопасен сезон служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен осъществяват засилен контрол за спазване изискванията за пожарна безопасност от страна на всички юридически и физически лица – собственици и ползвателите на горски територии и земеделски земи, както и лицата пребиваващи или извършващи дейности в близост да тях.

За да се намали риска от пожари през летния сезон е необходимо:

– Да не се пали огън на открито във ветровито време.

– Да се проявява изключителна предпазливост при палене на огън за битови цели в селските дворове. Огнището трябва да бъде обезопасено!

– Огънят следва да бъде обилно загасен с вода и засипан с почва, пясък или друг инертен материал.

– Да се почистят сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали.

– Да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, треви в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили, както и близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

– Изключително опасно е изхвърлянето на фасове от балкони, както и в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

Призоваваме гражданите за отговорно поведение сред природата и в местата с повишена пожарна опасност.

При пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно съобщете на телефон 112.

02 авг 2021

Трима извършители на измами и техен помагач са задържани в резултат на предприети незабавни полицейски действия

Операцията е проведена от служители на ГДНП, ОДМВР- Шумен, Русе и Велико Търново

Полицейските действия са осъществени на 28 юли на територията на Великотърновска и Шуменска области. В резултат на проведените незабавни мероприятия, непосредствено след като възрастна жена предала 1 960 лв. на непознат, той бил задържан в лек автомобил на ТИР паркинг малко преди гр. Смядово. Установена е самоличността му – 66-годишен жител на с. Добри Войниково, изяснена била и ролята му на куриер в измамната схема. Същевременно в района на великотърновското с. Камен, в близост до два автомобила, били задържани и авторите на престъплението – трима мъже с богато криминално минало, двама от които местни жители – на 46 и 38 години, и 44-годишен от Горна Оряховица. 44-годишният е с множество криминалистични прояви за измами, осъждан е за убийство, грабеж и проникване в чуждо жилище. 46-годишният също е осъждан за убийство и с криминалистически регистрации за измами, а 38-годишният е регистриран за ползване на чужда търговска мърка.  При последвалото претърсване криминалистите иззели три мобилни телефона със СИМ карти, сумата от 80 лева и вещи, съотносими към престъпната им дейност.

Установено е, че техните жертви - две жени на 83 и 71 години от шуменско село били подведени по добре познатата схема - съдействие на полицията. След като успели да ги убедят по телефона, че са полицейски служители и че трябва да им съдействат за залавяне на хора, които мамят по телефона, непознатите им дали указания да оставят всички пари, с които разполагат,  в плик на едно място близо до имота на една от жените.

Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа.  Започнатото  досъдебното е докладвано на  РП- Шумен и продължава под  нейното ръководство.


30 юли 2021

В ход е полицейска операция по безопасност на движението

От днес на  територията на ОДМВР- Шумен е в ход операция по безопасност на движението. Тя е инициирана от ГД „Национална полиция“ , ще се проведе на територията на цялата страна и е във връзка със зачестилите от началото на месеца тежки пътнотранспортни произшествия. Изготвен е анализ на настъпилите произшествия по вид, с причини и часови диапазони. Започват засилени проверки на уязвимите места, в това число на пешеходни пътеки, за да се следи дали водачите осигуряват предимство на пешеходците. Контрол ще бъде осъществен и на пешеходци за неправилно и рисково пресичане на пътното платно. Ще се извърши оглед на пътната маркировка и знаци, осветлението на пешеходните пътеки и при констатирани проблеми ще се изпращат сигнали до стопаните на пътя. Ще се проверяват водачи на моторни и пътни превозни средства, ще се следи дали са правоспособни, управляват ли технически изправни превозни средства и дали не са седнали зад волана след употреба  на алкохол или наркотични вещества. Водачите на мотоциклети и мотопеди ще бъдат проверявани и за състоянието и видимостта на регистрационния номер, както и за ползване на защитни каски от водачите и пътниците. Ще се следи за рисковото поведение на тази категория участници в движението по пътищата като навлизане в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване, превишена скорост, поведение, застрашаващо останалите участници в движението. Водачите на велосипеди ще бъдат проверявани дали използват светлоотразители и жилетки при управлението на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост; дали се движат в най-дясната част на пътното платно като няма да се допуска движение в непосредствена близост до други пътни превозни средства, и по места и улици с въведена забрана за движение на този вид превозни средства. Операцията ще продължи до 3 август.

 

 

29 юли 2021

Внимание! Опити за измами по телефона в Шуменско

В ранния следобед днес на стационарни телефонни номера в село Иваново са получени обаждания от непознат мъж, който се представил за д-р Иванов.  Казал, че се обажда от болницата, където лекуват техни близки от ковид. Измамникът казал, че състоянието им е тежко и имат нужда от скъпоструваща терапия от Америка, която е на стойност 8 500 лева. Хората веднага са задали допълнителни въпроси и са разбрали, че става дума за опит за измама по телефона.

Напомняме, че сценариите за измами могат да бъдат различни, като често в тях се споменават имена, за които твърдят, че са на лекари, полицаи, прокурори, следователи и други длъжностни лица. Не предоставяйте никакви лични данни на непознати хора по телефона! 

 Призоваваме всички ако получат обаждане по телефона от непознат, който им иска пари по какъвто и да е повод да затворят веднага, след като чуят сигнал „свободно“ да се свържат със своите близки или да подадат сигнал веднага на телефон 112.


21 юли 2021

Резултати от кампанията на пътна полиция "Безопасно лято"

258 моторни превозни средства са проверени по време на кампанията  „Безопасно лято“, част от ежегодната операция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. По време на проверките не са установени водачи, които управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества. За различни констатирани нарушения са съставени 39 акта, наложени са 139 глоби с фиш. За неизползване на обезопасителни колани са санкционирани 18 водачи, двама са отнели предимство на пътно превозно средство, 23 не са спазвали пътните знаци и маркировката. Установени са 644 нарушения на скоростните режими. По време на проверките засечени шестима неправоспособни водачи, които са управлявали автомобил. На 17 юли малко след 21 часа е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие на ул. “Пролет“ в Шумен. Към мястото на произшествието е насочен полицейски екип. Пътните полицаи установили, че автомобилът се е ударил в стена. Изяснено било, че зад волана било 10-годишно дете. Съставен е акт на собственика на автомобила, че го е предоставил на неправоспобен водач, и на майката на детето че е допуснала детето й да управлява лек автомобил, както и за това че след произшествието не са уведомили контролните органи, а са напуснали мястото Контролната дейност по време на операцията на пътна полиция е насочена към установяване на нарушения, които влияят на травматизма. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.


21 юли 2021

Директорът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов с почетен знак на МВР

Пожарникарите отбелязват деня на своя небесен закрилник Свети пророк Илия.  Дни преди празника директорът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов получава едно от най-високите отличия в МВР- Почетен знак II степен. Наградата за него е неочаквана, а предложението до вътрешния министър Бойко Рашков е от директора на ГДПБЗН- МВР гл. комисар Николай Николов.  Изключително съм благодарен за тази награда, но тя е оценка както за моята, така и за работата на всички колеги от шуменската дирекция. Заедно сме преодолявали различни тежки ситуации, винаги сме едни от първите, които пристигат на произшествия. Виждаме страха  в очите на хората, и винаги помагаме. В днешния ден сме отново на линия, и засега поне нямаме сигнали за тежки  произшествия, коментира комисар Иванов.  В системата на МВР комисар Иванов започва работа през 1991 година. Много произшествия съм посетил и като пожарникар, и като ръководител на екипите. Не мога да забравя инцидентът в Хитрино, не мога да забравя пожарът през месец август миналата година в смесената гора над кв. Дивдядово. Изключително тежка ситуация, динамична, но благодарение на упоритата и целенасочена работа на огнеборците се справихме и не допуснахме разпространението към квартала и ПП „Шуменско плато“.

Еднакво тежки за работа са както пожарите, така и другите бедствия, на които са първи, разказва директорът на шуменската пожарна- инцидентни с опасни вещества, различни промишлени аварии, наводнения, снегонавявания, извозване на болни, доставка на лекарства с верижна техника. Пожелавам на всички колеги да са здрави и да работят все така отговорно и всеотдайно,  допълва комисар Иванов.

Поздравителен адрес за празника е получен от директора на шуменската полиция  ст. комисар Владислав Мишев. „Високо ценя вашата всеотдайност, риска, който ежедневно поемате в борбата с огнените стихии и кризисни ситуации за спасяване живота и здравето на хората. Нека Св. Пророк Илия бди над всички вас“, пише в поздравлението директорът на областната дирекция.

 

20 юли 2021

Акция на ОДМВР- Шумен срещу безразсъдните мотоциклетисти в града започва днес

Усилията на полицейските служители ще бъдат насочени към ограничаване на предпоставките за тежки инциденти на пътя с участие на мотоциклетисти в активния мотосезон.  Пътните полицаи ще следят стриктно дали водачите са правоспособни, дали мотоциклетите им са регистрирани и дали се движат с предпазни каски. Нулева толерантност ще  бъде прилагана към водачите на мотоциклети, които създават голям шум, управляват безразсъдно и застрашават безопасността на движението.  Ще се извършват проверки на водачи на мотори както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Те ще бъдат както в града, по участъци от уличната мрежа, които предразполагат  развиване на по-висока скорост, така и извън Шумен.  Ще се следи техническата изправност на превозните средства, включително наличие на шумозаглушители, и дали водачите управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози.

 

Целта на полицейската операция е да се преодолеят проблемите с така наречените  „мото хулигани“. Зад нея твърдо застават представители на мотоклубове в региона. „Остро критикуваме поведението на тези водачи и се разграничаваме от тях. Провеждали сме разговори с тях, че трябва да спазват правилата, и че не трябва да се дразнят хората с  неразумно шофиране и демонстрации на пътя. Има места, на които могат да се докажат, но това  не е  пътното платно. Затова изцяло подкрепяме действията на полицията за тази полицейска операция. Правилата са за всички и трябва да ги спазваме, категоричен е Димо Димов- президент на мотоклуб „Madara Horsemen”. 

Подкрепяме полицията и дори за някои нарушения смятаме, че трябва да има по-строги санкции. Ние тези водачи не можем да ги дисциплинираме, нас ни слушат клубните членове.  Искаме да кажем „стрийт рейсъри“, че мотоциклетизмът не е скорост, а начин на живот, допълва Валентин Стойчев член на мотоклуб “The Devils”.

Пътните полицаи ще следят да не се допуска шофиране ма мотоциклети със закрити или заличени регистрационни табели, както и управлението на високи обороти, което създава дискомфорт на жителите на града , особено в късните вечерни и нощни часове. Целта на операцията не е да  бъдат санкционирани мотоциклетисти и мотопедисти, а да се пазят хората, и в края на сезона да няма регистрирани тежки инциденти.

Резултати:

За шест дни в Шуменско в рамките на полицейска операция за контрол над водачите са двуколесни моторни превозни средства са проверени 48 мотоциклета и мотопеда. Установен е един неправоспособен водач. Двама са санкционирани за неизпозлване на защитна каска, един е бил с технически неизправно моторно превозно средство. По време на проверките не са установени превозни средства, които не са регистрирани по определения ред. Не са засечени и водачи, с регистрационен номер, който не е поставен на определеното място. По време на проверките всички водачи са били с валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Полицейската операция продължава.


19 юли 2021