МВР

ОД Шумен

 

Новини

В ОДМВР- Шумен е създадена организация за опазване на селскостопанската продукция в региона

В ОДМВР- Шумен е създадена организация за опазване на селскостопанската продукция в региона. Започват работни срещи с кметовете на населени места и с управители на фирми и земеделски производители за предприемане на съвместни мерки по създаване на организация за охрана на посевите, местата за складиране на зърно и осъществяване на контрол по изкупуване на селскостопанска продукция. При срещите с  ръководствата на частни охранителни фирми и звената за самоохрана, ангажирани с охраната на селскостопанската продукция ще се засили бдителността им при осъществяване на дейността и регламентиране реда за обмен на информация.  Предвиждат се проверки в пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, както и охраната в земеделските кооперации.
13 апр 2021

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност насочена към водачи на двуколесни моторни превозни средства е в ход от днес в Шуменско

От тази вечер на територията на ОДМВР- Шумен е в ход специализирана полицейска операция по пътна безопасност. Контролната и превантивна дейност ще бъде насочена към водачите на двуколесни моторни превозни средства. Ще се проверява дали притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство, имат ли валидна категория към която спада. Стриктно ще се следи дали табелата с регистрационния номер е поставена на определеното за това място, както дали върху нея не е поставен стикер, предмет или друг материал, който да я покрива. Контролът за ползване на обезопасителни каски ще бъде стриктен, ще се следи дали са изправни технически превозните средства и имат ли шумозаглушители. Призоваваме водачите да не превишават максимално разрешената в различните пътни участъци скорост, да шофират с повишено внимание, за да не се създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Операцията ще продължи до 14 април.

09 апр 2021

През март по пътищата в Шуменско- 64 пътнотранспортни произшествия и 1863 нарушения на скоростните режими

64 пътнотранспортни произшествия са регистрирани на територията на ОДМВР- Шумен през месец март. От тях пет са тежки, в които е загинал един участник в движението и са ранени петима.

През месец март са установени общо 4534 нарушения по Закона за движение по пътищата. Издадени са 640 акта , 1799 фиша и 1866 електронни фиша. Нарушенията за скорост през третия месец на годината са 1863, за които са издадени 1863 електронни фиша, съставени са и 10 акта за установени административни нарушения. 30 водачи са установени да шофират със скорост с над 50 км/ час от максимално позволената, като в 10 от случаите това е било в населено място.

320 са санкционираните водачи за неправилно спиране и паркиране, 102 не са спазили предимство и знаци, 46 са се движили по пътното платно неправилно. При извършени проверки са установени петима, които са седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, други петима са шофирали с алкохол от 0.8 до 1,2 промила. С алкохол над 1,2 промила са установени петима шофьор, а след употреба на наркотични вещества или техни аналози- 10.

За неизползване на обезопасителен колан са санкционирани 188 водачи, 36 са шофирали и са ползвали мобилен телефон без устройство „свободни ръце“. При проверките с нередовни пътни документи са били 338 водачи, 145 са били зад волана на технически неизправно превозно средство. 20 неправоспособни водачи са установени да управляват през месец март. 51 са били без задължително сключена застраховка „Гражданска отговорност“. За неправилно пресичане и преминаване на непозволено място са санкционирани 57 пешеходци.

През март временно са отнети 68 свидетелства за управление на моторни превозни средства, от движение са били спрени 31 пътни превозни средства. Прекратена е регистрацията на 30 пътни превозни средства.

08 апр 2021

Четирима неправоспособни водачи са установени по време на шестдневна полицейска операция по осигуряване на безопасността в област Шумен

Четирима неправоспособни водачи са установени по време на шестдневна полицейска операция по осигуряване на безопасността в област Шумен. Проверени са 769 водачи на моторни превозни средства и 273 пътници в автомобилите. По време на проверките са установени двама, седнали зад волана след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила и двама, които са управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Един е установен да шофира с концентрация на алкохол от 0, 5 до 1,2 промила. 54 водачи са санкционирани за това, че не са си поставили обезопасителен колан. Три са нарушенията, свързани с отнемане на предимство и преминаване на червен сигнал на светофар, толкова са и за неправилно изпреварване на превозни средства. За различни констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили 119 акта, наложени са 228 глоби с фиш. За времето от 26 март до 31 март са установени 835 нарушения на скоростните режими в областта.

До 19 април е в ход полицейска операция по безопасност на движението по време на която ще се проверяват дали триколесни мпс са регистрирани, използват ли водачите им предпазни каски и притежават ли категория за управлението им.

02 апр 2021

528 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция за повишаване на безопасността на движението в областта

528 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция за повишаване на безопасността на движението в областта. Екипите на пътна полиция бяха разположени на места с концентрация на пътнотранспортни произшествия, както и на участъци, които позволяват движение с по-висока от максимално разрешената скорост. За времето от 19 до 24 март са проверени водачите на 728 моторни превозни средства и 338 пътници в автомобилите. За неизползване на обезопасителен колан или система за деца са наложени 46 санкции. Установени са четирима пешеходци, които не са пресичали на разрешени за това места, един водач е засечен да преминава на червен сигнал на светофара, един е ползвал мобилен телефон без „хендсфри“. За неправилно движение по пътното платно са установени 11 нарушения, други петима водачи са извършили неправилни маневри пред пътните полицаи. По време на проверките са засечени двама седнали зад волана с алкохол над 1,2 промила,  и един с концентрация от 0.5 до 1,2 промила. Общият брой констатирани нарушения е 337. Съставени са 74 акта, наложени са 263 глоби с фиш.


26 мар 2021

Звената „Български документи за самоличност" при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа

Звената „Български документи за самоличност" при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа

Предприети са действия с цел българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, Дирекция „Български документи за самоличност" е създала следната организация за работа:

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март 2021 г. до 03 април 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 03.04.2021 г. (събота) и на 04.04.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на

   лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕ1ЩИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г.

 

25 мар 2021

25 пешеходци са санкционирани за неправилно пресичане в рамките на четири дни

От днес е в ход нова операция за повишаване на безопасността на пътя

25 са установените нарушения, извършени от пешеходци по време на четиридневната полицейска операция по осигуряване на безопасността на движението. Двама водачи са санкционирани за отнемане на предимство на пешеходци. Установено е едно нарушение за преминаване на водач на лек автомобил при включена сигнализация в район на жп прелез. По време на проверките са установени двама водачи, които са управлявали с алкохол от 0,5 до 1,2 промила. Проверени са 523 водачи на превозни средства. За констатирани по Закона за движение по пътищата нарушения контролните органи са издали 52 акта. Наложени са 170 глоби с фиш. Изпратени са две сигнални писма.

От тази вечер в ход е полицейска операция за повишаване на безопасността на движението. Полицейски екипи ще бъдат разположени на местата, с концентрация на пътнотранспортни произшествия, и на места, по които водачите се движат с превишена скорост. Ще се следи дали водачите не преминават на червен сигнал на светофарните уредби, движат ли се правилно по пътното платно, използват ли се обезопасителни колани и системи за деца. Засиленият контрол ще продължи до 24 март на територията на ОДМВР- Шумен.

19 мар 2021

Спад на престъпността и по-висока разкриваемост на регистрираните престъпления отчетоха директорът на ОДМВР- Шумен и окръжният прокурор и административен ръководител на окръжната прокуратура

Данните бяха обобщени след проведено работно съвещание между двете институции

На срещата между ръководството на ОДМВР – Шумен и ръководителите на окръжната и районна прокуратура бяха очертани приоритетите за работа през 2021 година. Извършен е анализ на нивата на престъпността в областта, отчетна е  тенденция на спад и по-висока разкриваемост на регистрираните престъпления. „През 2020 година в област Шумен от регистрираните 1639 престъпления са разкрити 946 от тях близо или 58 %.  За сравнение през 2019 година техният брой е бил 2000, разкритите са 964. Процентът на разкриваемост е нараснал с 9,52 процентни пункта . Изминалата година беше трудна, беше година на изпитания Смятам, че в професионален план успяхме да се  справим с предизвикателствата, които ни поднесе, обобщи директорът на областната дирекция ст. комисар Ялчън Расим.

С най-голям дял традиционно са престъпленията против собствеността. През 2020 година техният брой е 618. Разкрити от тях са 367.  На следващо място с относителен дял 27% са общоопасните престъпления. Регистрирани са 571, разкрити са 397 от тях или близо 70% от общият им брой. С нисък относителен дял от 6% са престъпленията против личността. На територията на областта миналата година са регистрирани 141 спрямо 124 за 2019 година. Умишлените убийства в областта са 4, всички са разкрити. С два по-малко са грабежите в областта в сравнение с 2019 година. През миналата година престъпленията от този вид са 9.  Регистрирани са 459 кражби, през 2019 година са били 606. Разкритите през 2020 година престъпления от този вид са 259, което е дял от 64%.84 са престъпленията с наркотични вещества.

 

Най-значимо е намалението на измамите. През 2020 година са регистрирани 28 измами, спрямо 53 за 2019 година. Миналата година е регистрирана само една телефонна измама

През 2020 година в 36 населени места на територията на област Шумен са проведени 22 специализирани полицейски операции за противодействие на битовата престъпност. Под ръководство на прокуратурата в 67 населени места са извършени 35 проверки във връзка с противодействие на престъпления с наркотични вещества. За нарушаване на карантината година са образувани 97 досъдебни производства по чл. 355, ал.2 от НК. За констатирани нарушения на противоепидемичните мерки са съставени 261 акта по Закона за здравето.

Регистрирани са 657 пътнотранспортни произшествия, от които 116 тежки. В тях са ранени 135 участници в движението, загиналите са 10. Административно- наказателната дейност през 2020 година е завишена минимално в сравнение с 2019 година, като установените нарушения са  57 991.

Образуваните  досъдебни производства през годината са 1849.

 

Очертани бяха приоритетите за работа през настоящата година- противодействие на битовата престъпност, противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества. През 2021 година в МВР и прокуратурите в шуменския съдебен район приоритет остава срочността и качеството на разследването на проверките, обобщи окръжният прокурор Маргарита Георгиева

19 мар 2021