МВР

ОД Шумен

 

Новини

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

895 пътнотранспортни произшествия за година в Шуменско

148 от катастрофите са тежки

През 2019 година на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен са регистрирани 895 пътнотранспортни произшествия, със 146 повече от 2018 година. Тежките пътни инциденти в областта са 148 / с 48 повече от 2018 година/, при които са загинали 17 и са ранени 175 участници в движението / един загинал по-малко след произшествия през 2018 година, ранените са 74 повече от 2018 година./.

Извършените нарушения от водачите на превозните средства, причиняващи най-често тежки катастрофи са движение с несъобразена скорост /44 птп, в които са загинали 9 и са пострадали 50 участници в движението/. На второ място се нарежда внезапно навлизане в насрещното движение. Поради тази причина са настъпили 9 тежки катастрофи с 3 загинали и 16 ранени. На трето място по причина е неспазването на дистанция – 5 катастрофи с 2 загинали и 7 ранени участници в движението.

По вид тежките пътни инциденти се разпределят както следва:  48 са настъпили след сблъскване между моторни превозни средства / загинали са 7 и  са  ранени 50 участници в движението/. 44 са тежките произшествия, при които автомобили са блъснали пешеходец. Броят на произшествията от този вид е 44, при тях са загинали 2 и са ранени 47 пешеходци. На трето място се нарежда преобръщане на моторно превозно средство- 13 катастрофи с 2 загинали и 16 ранени.

В населено място са възникнали 83 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са загинали трима и са ранени 93 участници. Извън населено място тежките пътни инциденти са 65 с 14 загинали и 82 ранени.  По общинската пътна мрежа са настъпили най-малко катастрофи- 12 с един загинал и 13 ранени. Най-тежка е пътната аварийност по първокласната пътна мрежа в област Шумен – 30 птп със седем загинали и 38 ранени участници в движението. На АМ „Хемус“ са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали двама и са ранени десет участници в движението.

Най-много тежки катастрофи са настъпили в петък –  30, при които са загинали 6 и са ранени 34 участници в движението. Следва ден вторник със 17 произшествия с трима загинали и 19 ранени. Третият по аварийност е денят неделя с 24 катастрофи , 2 загинали и 29 ранени. 

Най-много тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани през месец юни –  23 с четирима загинали и 24 ранени. Следва месец юли, в който са настъпили 15 произшествия с четирима загинали и 15 ранени. През месец септември на 2019 година са регистрирани 19 тежки катастрофи, в които са загинали трима и са ранени 27 участници в движението.

 

През 2020година,  след анализ на „Пътна полиция“ ще  бъдат актуализирани разстановките на екипите, които работят  по безопасността на движението. Ще бъдат насочени сили към местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Предвижда се засилване на  контрола над пешеходците и водачите на пътни превозни средства, които отнемат предимство на пешеходци. През годината ще продължат разяснителните кампании сред всички участници в движение, като особено внимание ще се обърне на подрастващите. На фокус ще бъдат малките населени места, където ще има строг контрол за недопускане на водачи, които шофират след употреба на алкохол и на неправоспособни шофьори.

 

 

 

15 яну 2020

Мобилни екипи при организиран прием за смяна на документи за самоличност

През 2020 година в област Шумен се предвижда подмяната на 89 864 документи за самоличност

През 2020 година в област Шумен се предвижда подмяната на 89 864 документи за самоличност с изтекъл или изтичащ срок на валидност /374 документа за самоличност средно дневно/. За сравнение през 2019 година са издадени 49 903 документа за самоличност. В резултат на това, се наблюдава значително увеличаване на броя на приетите в ОДМВР- Шумен заявления за издаване на документи за самоличност- 1 579 заявления за периода 02.01.2020 г.- 09.01.2020.  През месец ноември и декември  на 2019 година са подменени 1898 документа за самоличност с изтичащ срок през 2020 година: 1 044 лични карти, 581 паспорта и 274 СУМПС.

През 2019 г. са изготвени 17 покани до държавни институции и кметства, а през  2020 година са изпратени покани до ръководители на големи производствени предприятия в областта. При постъпило искане в ОДМВР-Шумен от по-малки населени места ще бъде осъществяван организиран прием на място, чрез мобилни екипи от служители на ОДМВР-Шумен.

Предвижда се за администрациите, които се намират в рамките на града организираният прием да се извършва в сградата на ОДМВР- Шумен в помещение, което ще бъде оборудвано с мобилна станция; за отдалечените населени места и предприятия организираният прием ще се осъществи от мобилни екипи от служители на ОДМВР-Шумен и съответните РУ.

В ОДМВР-Шумен е създадена организация за преминаване на удължено работно време при възникване на необходимост

 

13 яну 2020

Мобилни полицейски екипи в малките населени места

И през тази година мобилни полицейски екипи  продължават посещенията си в малките населени места през тази година в Шуменско. Вече се проведоха срещи с кметове и кметски наместници на 10 села в Шумен  и Велики Преслав. Инспектори от криминална, охранителна и икономическа полиция са на терен за да установяват дали в селата има нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи , които патрулират в отдалечените населени места. За липса на обществен транспорт съобщиха кметовете на селата Висока поляна и Студеница. От месец декември е преустановена автобусната линия по маршрут Шумен- Хитрино- Тервел. Кметът на село Тервел подаде сигнал на полицейските служители, че от известно време по ул. “Трети март“  преминават моторни превозни средства с висока скорост, което създава предпоставки за пътни инциденти. Сигналът е предаден в „Пътна полиция“ за вземане на отношение.  Кметовете на Висока поляна, Студеница, Тервел, Трем и Байково информираха, че кварталните полицаи са в селата по утвърдения график. Имат постоянна телефонна връзка с тях и при необходимост полицейските служители, които обслужват селата реагират веднага.  Не са получени сигнали за нарушаване на обществения ред и престъпления. Тази седмица предстоят срещи с кметовете и жителите на селата Добри Войников, Единаковци, Развигорово, Длъжко, Тимарево.

13 яну 2020

Близо 58 000 са установените нарушения през 2019 година на територията на ОДМВР- Шумен

Близо 58 000 са установените нарушения през 2019 година на територията на ОДМВР- Шумен. Те са с 3715 повече в сравнение с предходната година. Най-много са нарушенията за скорост, издадени са 24 072 електронни фиша. От тях 19 917 са за неспазване на скоростните режими с до 30 км/ час над максимално разрешената скорост. 405 са установените водачи, които са шофирали с над 50 км/час над максимално позволената скорост. През 2019 година за различни нарушения на пътя са съставени 8816 акта и 21 477 фиша.  136 са водачите, установени да шофират с концентрация на алкохол над 1, 2 промила, 50 са седнали зад волана след употреба на алкохол от над 0,8 до 1, 2 промила, а 56 са водачите, които били засечени да управляват моторно превозно средство с алкохол от 0, 5 до 0. 8 промила включително. 32 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози, 25 водачи са отказали да бъдат тествани с техническо средство, двама от тях за наркотици, другите 23 за шофиране след употреба на алкохол.

За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 3550 водачи, за неправилно спиране и паркиране 5182, за неправилни маневри 395, за отнемане предимство на пешеходец – 48 водачи.  През 2019 година за неизползване на колан и каска са установени 18 11 нарушения, с 344 по-малко от 2018 година. За ползване на мобилен телефон по време на шофиране без да се ползва устройство „свободни ръце“ са санкционирани 296 водачи, с 38 повече от 2018 година. С технически неизправно моторно превозно средство са засечени 2071 водачи, а с нередовни пътни документи – 4301. Полицейските служители са „заловили“ 419 неправоспособни водачи. 826 са били водачите, които са шофирали без застраховка „Гражданска отговорност“, деветима са били без винетки. Издадени са 2525 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.  През 2019 година са неправилно пресичане и пресичане по неразрешени места са санкционирани 217 пешеходци.

 

09 яну 2020

Срещи на началниците на полицейските управления в областта с жители на малки населени места

Продължават срещите на началниците на районните управления с жители на малките и отдалечени населени места. През месец януари главен инспектор Илиян Николов, началник на РУ- Шумен ще проведе среща с жителите на село Царев брод на 22 януари в 11:00 часа в сградата на кметството. Началникът на РУ- Нови пазар гл.инсп. Веселин Райнов ще проведе среща с жителите на село Каспичан на 14 януари в 10:00 часа в кметството. На 8 януари жителите на село Хърсово могат да се срещнат с гл.инсп. Кирил Кирилов. Срещата с началника на полицейското управление в Каолиново ще започне в 10:00 часа. По нерешени проблеми от компетентността на полицията жителите на гр. Смядово могат поставят свои въпроси и искания към началника на РУ- Велики Преслав Румен Симеонов. Срещата с гражданите ще се проведе на 15 януари в 11 часа в сградата на кметството.

03 яну 2020

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Велики Преслав

02.01.2020

11:00 часа

Село Кълново

Кметство

02.01.2020

13:00 часа

Село Янково

Кметство

02.01.2020

14:00 часа

Село Риш

Кметство

02.01.2020

15:00 часа

Село Александрово

Кметство

02.01.2020

16:00 часа

Село Веселиново

Кметство

 

РУ Шумен

09.01.2020

11:00 часа

Село Висока поляна

Кметство

09.01.2020

13:00 часа

Село Студеница

Кметство

09.01.2020

14:00 часа

Село Тервел

Кметство

09.01.2020

15:00 часа

Село Трем

Кметство

09.01.2020

16:00 часа

Село Байково

Кметство

 

РУ Шумен

16.01.2020

11:00 часа

Село Добри Войников

Кметство

16.01.2020

13:00 часа

Село Единаковци

Кметство

16.01.2020

14:00 часа

Село Развигорово

Кметство

16.01.2020

15:00 часа

Село Длъжко

Кметство

16.01.2020

16:00 часа

Село Тимарево

Кметство

 

РУ Нови пазар

23.01.2020

11:00 часа

Село Памукчии

Кметство

23.01.2020

13:00 часа

Село Сечище

Кметство

23.01.2020

14:00 часа

Село Тръница

Кметство

23.01.2020

15:00 часа

Село Писарево

Кметство

23.01.2020

16:00 часа

Село Жилино

Кметство

 

РУ Шумен

30.01.2020

11:00 часа

Село Дренци

Кметство

30.01.2020

13:00 часа

Село Капитан Петко

Кметство

30.01.2020

14:00 часа

Село Боян

Кметство

30.01.2020

15:00 часа

Село Денница

Кметство

30.01.2020

16:00 часа

Село Черна

Кметство

 

02 яну 2020

Спад на престъпността през 2019 година отчита ОДМВР- Шумен

Спад на престъпността с близо 12 процента  отчита ОДМВР- Шумен според предварителните за 2019 година данни спрямо тези за  2018 година. Регистрирани са 1883 престъпления спрямо 2120 за 2018 година.  При престъпленията против личността се наблюдава устойчива тенденция – регистрирани са 132 спрямо 130 за 2018 година. Значимо е намалението при престъпленията против собствеността. За 2019 година са регистрирани 760 спрямо 887 за предходната година или намаление със 127 броя /14,32 %/. Намаление се наблюдава при кражбите със 7,84 % - за 2019 година са регистрирани 564 спрямо 612 за 2018 година. При грабежите също се отчита намаление със 31,25 %, регистрирани са 11, спрямо 16 за 2018 година. При противозаконните отнемания на моторни превозни средства се наблюдава също намаление 11, спрямо 14 за 2018 година. Най-значително е намалението при измамите 51, спрямо 87 за 2018 година или 41,38 %. Продължава активната работа по противодействието на престъпления с наркотични вещества, регистрирани са 92, спрямо 84 за 2018 година

          В края на 2019 година ОДМВР- Шумен отчита добри резултати по различни направления на дейност -  противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с разпространение на наркотични вещества,  на акцизни стоки без бандерол, лихварска дейност, склоняване към проституция.

         През месец януари служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към областната дирекция иззеха 197 кг тютюн без бандерол след извършена проверка на лек автомобил Мерцедес „ А 170“ с благоевградска регистрация. Акцизната стока била в чували, открита е в багажника на автомобила. Проверката била извършена от полицейски служители на 20 януари по пътя Шумен- Бургас, след  Смядово. Автомобилът бил ползван от Н.И./48г./ от Благоевград. Той и двамата му спътници Н.В./48г./ и Б.П./ 54г./ от Благоевград били задържани. За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК  е образувано досъдебно производство.

          През месец февруари служители на сектор  „Противодействие на икономическата престъпност“ към  ОДМВР- Шумен разкриха и пресякоха незаконна лихварска дейност. Работата по случая започнала след получен сигнал за извършване на незаконни банкови сделки от жител на село Лятно. След претърсване в имот служители от сектора са престъпили към претърсване в имот, обитаван от 33-годишен местен жител. В хода на предприетите процесуално- следствени действия са намерени и иззети 31 банкови карти, собственост на различни лица,  писма от банки с посочени пин-кодове на банкови карти, 11 чужди документи за самоличност / лични карти/, нотариални актове на имоти, „запис на заповеди“, договори между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми, извлечения от банкови транзакции.  В имота са намерени още множество  чужди предмети, вещи и документи. Иззети са ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост.  В къщата са намерени седем преносими компютъра,  13 мобилни апарати, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с немска регистрация. Иззети са множество златни накити- пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда. Открити и иззети са четири броя газови пистолети, 51 патрона с различен калибър / 22, 25, 7,62 х54 и 9х19/.  Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252 от НК.

         Над 16 500 дози марихуана не стигнаха до пазара благодарение на криминалисти от областната дирекция в Шумен. Престъплението беше разкрито след  получен сигнал от клиент на бензиностанция на АМ “Хемус“ близо до град Шумен. По телефона било съобщено, че на търговския обект за зареждане на гориво  е спрял водач на Опел„ Астра“ със софийска регистрация. Мъжът забелязал, че  на предния прозорец на автомобила има лепенка, която имитирала полицейски знак. Решил, че може да е измамник, тъй като водачът бил видимо неспокоен и се оглеждал  постоянно. Създадена е организация за проверка на лекия автомобил и водача. Установен е в Шумен, полицейски екип го последвал в града. На паркинг пред жилищен блок в района на автогарата бил спрян. Зад волана бил от Д.Е./26г./. По време на извършената проверка в автомобила е намерена голяма торба, в която имало два прозрачни плика с глави суха листна тревна маса с общо тегло около 5, 5 кг. При извършения полеви наркотест реагирала на марихуана. При последвало претърсване в жилище, обитавано от 26-годишния в шуменското село Царев брод е намерена и иззета още 5 грама суха листна тревна маса, по негови думи- марихуана, електронна везна, шест хапчета с лого, които предстои да бъдат лабораторно изследвани и сумата от 2 000 лева. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал. 1 от НК.

         Досъдебно производство за държане на наркотични вещества е започнато след получен сигнал и извършена проверка на 12 март на кръстовище образувано от улиците „ Васил Друмев“ и „ Любен Каравелов“ в Шумен. Проверени са двама 23-годишни. В лек автомобил  Мерцедес с шуменска регистрация бил намерен плик с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. След претърсване във вендинг кафе автомат били намерени още две пликчета, всяко от по 20 грама, които реагирали на полевия наркотест на амфетамин. Иззети са общо 60 грама наркотично вещество. 23-годишните са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

         Криминалисти от полицейското управление в Шумен намерили и иззели 400 грама канабис, 250 таблетки екстази и електронни везни от  жилище обитавано от 41-годишен мъж. На 8 март малко след 19 часа била извършена проверка на В.А. на ул. “Калиакра“ в града. В него били намерени около 3 грама бяло прахообразно вещество, по негови данни амфетамин. Предприето било претърсване в имот, ползван от 41-годишния мъж. Намерени били около 400 грама кафяво-зелена суха тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. Иззети са 250 таблетки, които реагирали на метамфетамин- екстази и 20 грама бяло и кафяво прахообразни вещества, които ще бъдат лабораторно изследвани. В имота са намерени и електронни везни. Мъжът е задържан. Образувано е досъдебно производство за притежание на наркотични вещества с цел разпространение.

          Криминалисти от областната дирекция в Шумен разкриха автор на кражба на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 часа местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил БМВ 320 Д с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Македония“ в града. Автомобилът бил обявен за издирване. Час по-късно на същата улица бил засечен месният Д.М./35г./, криминално проявен с кражби. Той бил зад волана на лек автомобил Пежо с шуменска регистрация. При извършената проверка било установено, че управлява под въздействие на наркотични вещества. Пробата от техническото средство отчела наличие на кокаин. Дал кръвна проба за анализ. Освен това водачът бил с отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство след влязла в сила заповед за принудителна административна мярка. В същото време криминалисти от областната дирекция извършили претърсване в гараж в частен имот в село Салманово, намерили частично разглобен обявеният за откраднат автомобил БМВ малко  по-рано през деня. Изяснено било, че Д.М. е автор на извършеното противозаконно отнемане.

            Незаконно притежавано оръжие е намерено и иззето от частни домове в Нови пазар. Полицейски служители от районното управление в града и криминалисти от ОДМВР- Шумен извършили проверка на 12 юли сутринта по получен сигнал. В частен дом на ул.“ Чавдар войвода“ униформените намерили  две пушки с дървен приклад с неустановена марка и пистолет. В друго жилище на ул.“Васил Левски“ били намерени два пистолета, две пушки, на едната от които бил поставен  патрондаш с четири ловни патрона- 12 калибър, друг пистолет с пълнител без патрони. В друга жилищна постройка в местността „Станата“ била намерена самоделна малокалибрена пушка и 61 патрона калибър 5.6 мм. Оръжията били иззети. За извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

В следобедните часове при продължилата специализирана полицейска операция полицейските служители от Нови пазар извършили претърсване в още едно жилище на ул. “Чавдар войвода“ в града. Намерени били незаконно притежавани пушка, газов пистолет и 27 броя 8 мм патрони

             59-годишна жена от Шумен била задържана в полицейското управление в града след проведена полицейска операция по противодействие на престъпления срещу личността за времето от 16 до 19 септември. Установено било, че жената склонява към проституция или блудствени действия 36-годишна местна жителка, адресно регистрирана на бул. “Славянски“ в града. За извършено престъпление по чл. 155 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

               Над 94 кг тютюн без акцизен бандерол и 4600 къса цигари са иззели служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към областната дирекция в Шумен в началото на месец ноември.  Работата по документиране на престъплението започнала в Нови пазар след извършена рутинна проверка на водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация. Водачът, местен 42-годишен жител бил спрян за проверка малко след 20 часа в централната част на града. В колата униформените забелязали чували. Оказало се че мъжът превозва шест чувала с общо тегло  60 кг. тютюн без бандерол. Служители на сектор  „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили претърсване в жилище, обитавано от 42-годишния мъж и 45-годишната му съпруга и в друг техен имот. Намерени и иззети са още 34,500  Там са намерени и иззети още 34, 500 кг тютюн и 4600 къса цигари без бандерол „Мурати“.

             Двама шуменци на 36 и на 26 години са задържани за държане на наркотични вещества на 15 ноември.Около 17:20 часа за проверка на бул.“Ришки проход“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил Тойота „Ланд круизер“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от Шумен. След претърсване в автомобила са намерени около 10 грама суха зелена маса. По данни на 36-годишния водач веществото било „марихуана“. Иззето е. Малко след това в стая на улица „Марица“, обитавана от 26-годишен шуменец са намерени и иззети около 2 грама суха тревна маса- марихуана.  Двамата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 2 от НК е започнато досъдебно производство.

              Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител на грабежи. Работата по случая започнала на 8 октомври, когато в полицията било съобщено за извършен грабеж. Около 22 часа на кръстовище, образувано от улиците „Алеко Константинов“ и „Петко Българанов“ неизвестен използвал физическа сила и отнел дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало лични документи, 250 лева и два мобилни телефона. Нападателят отправил заплахи към  жената с нож, с който прерязал дръжките на чантата й.  Впоследствие  18-годишен ученик от Шумен  свидетелствал  пред  полицията, че в малките  часове  на  06 октомври  бил нападнат  от  неизвестен мъж с  нож  в  същия  район  на  града.  На 20 ноември около 20:30 часа на кръстовище от улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ неизвестен нападнал в гръб 30-годишна жена.  По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й  чанта и я отнел. В нея имало лични документи и сумата от 50 лева. За инцидента полицията  била уведомена  по-късно. Криминалисти започнали  работа по установяване на извършителя, след като от МБАЛ- Шумен била получена информация, че жена от града е  жената потърсила медицинска помощ.    

Още след първия  случай криминалисти от РУ- Шумен започнали да проверяват широк кръг от заподозрени, работили по различни  версии, като не се изключвала  възможността  извършителят  на деянията  да е едно  и  също  лице. Три дни след това около 21 часа на бул. “Плиска“ до железопътен надлез в Шумен неизвестен нападнал в гръб 19-годишна и направил опит да й отнеме дамската чанта. И в този случай нападателят използвал заплахи с нож. Нанесъл й порезна рана в областта на лицето. Момичето успяло да избяга от мястото, като малко по-късно информирала полицията за случая.  Проведен е  комплекс  от  издирвателни  и информационно - аналитични  мероприятия, включително  специализирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието в районите, където били локализирани посегателствата.  Характерно в трите случая било, че грабителят напада жертвите си в гръб  с особена дързост и отправя заплахи с хладно оръжие. В два от случаите,  след закани срязал дръжките на дамските чанти на жертвите си, след което се отправял в неизвестна посока. Полицейски служители влезли в дирите на криминално проявен мъж. На 3 декември извършителят бил установен и задържан. Това е Н.М./38г./ адресно регистриран във варненското село Игнатиево. В хода на проведените множество оперативни действия са намерени и иззети вещи, обект на посегателства. Открити са дамските чанти на двете жени, двата мобилни телефона, които били отнети от 42-годишната шуменка. Мъжът е осъждан за множество кражби и серия от грабежи през 1999 година в Шумен.  Осъждан е 10 пъти за  грабежи, за отнемане на моторно превозно средство, за грабеж на моторно превозно средство, за кражби, за нанесена средна телесна повреда, за хулиганство, като престъпленията били извършвани на  територията на Варна, Шумен и Провадия.

 

За броени часове криминалисти на ОДМВР-Шумен установиха и задържаха извършител на тежко престъпление Сигнал за възникнал инцидент на ул. “Ген. Скобелев“ в града бил получен на 14 декември към 12.08 часа. Съобщено било, че неизвестен пресрещнал двама младежи на 18 и 19 години, разменили си реплики, които прераснали в спор. Непознатият нанесъл удар с нож  в областта на корема на 19-годишния, след което побягнал в неизвестна посока. Пострадалият бил придружен до болничното заведение от приятеля си, където бил приет с опасност за живота, а малко по-късно починал. Незабавно след получения сигнал стартирал комплекс от оперативни действия за установяване на извършителя. Случаят веднага бил докладван на дежурен прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. След прецизна съвместна  работа на криминалисти от РУ- Шумен и  областната дирекция и проведени множество процесуално-следствени действия бил установен и задържан 19-годишен местен жител. В рамките на извършените претърсвания в жилището му в града криминалистите намерили и иззели хладно оръжие. Задържаният не е криминално проявен. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Шумен.

Подробности за разплитането на тежкото престъпление представиха директорът на ОДМВР – Шумен старши комисар Ялчън Расим и окръжният прокурор и административен ръководител на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Ст. комисар Расим сподели, че казусът е бил сложен, поради факта, че на иначе оживеното място в града не е имало свидетели на инцидента и очевидци. Прокурор Георгиева благодари на всички служители за своевременните, бързи и оперативни действия, в резултат на които в много кратък срок е установен и задържан извършител на тежко престъпление.

31 дек 2019