МВР

ОД Шумен

 

Новини

ОДМВР- Шумен предприема редица мероприятия за спокойствието на гражданите и опазване на обществения ред преди и по време на предстоящите празници

Многобройните богослужения и празнични инициативи ще бъдат охранявани от полицейски служители. Проведени са срещи с отговорниците на храмовете на територията на ОДМВР- Шумен. Поставен е акцент за повишаване на бдителността. Полицейски служители са извършили охранителни проверки на състоянието и физическата защита на православните храмове, които се намират на територията на РУ- Шумен, РУ- Нови пазар, РУ- Велики Преслав и РУ- Каолиново. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие от патрули в районите на храмовете в областта в тъмната част на денонощието за предотвратяване на евентуални противоправни действия. Изготвен е график с дежурства на полицейски служители, които ще бъдат на разположение и ще реагират ако възникнат инциденти.  

Ще бъде засилен пътният контрол в областта. Очаква се натоварено и интензивно движение на 26 и 29 април. Препоръчваме на водачите на да се движат с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост. По основните пътни направления в областта ще се проведат специализирани полицейски операции за  недопускане на тежки пътни инциденти. Особено ще се акцентира за установяване на груби нарушения  – управление на след употреба на алкохол, неправоспособни водачи.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдете внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, носени по време на църковните церемонии създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Внимателни трябва да бъдете и с паленето на свещи в домовете си. Не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в другата стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг. При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 112!

18 апр 2019

За да не бъдат помрачени празниците

За да не бъдат помрачени празниците, отправяме следните съвети за предпазване от кражби и измами:

ПРИ ПРОДАЖБА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които те оглеждат имотите им и след ден или два ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и регистрационните номера на автомобила, с който се движат. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДЖЕБЧИИ, те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

АКО В ДОМА ВИ ОСТАВИТЕ САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ги предупредете да не отварят на непознати лица. Припомняме отново най-характерния начин за извършване на измами, при който потърпевши са възрастни хора. Непознат се обажда на мобилния или домашния телефон и се представя за служител на МВР и ви съобщава, че ваш близък е виновен участник в произшествие и трябва да заплати “глоба” или “парична гаранция” за освобождаването му от ареста. Обикновено обаждането е рано сутрин или следобяд и се обяснява на тъжителя, че сумата трябва да бъде предадена на посредник, за да си спести други проблеми.

18 апр 2019

123 свидетелства за управление на моторно превозно средство са били временно отнети от водачите през месец март в Шуменско

По време на извършени проверки са установени малко над 5200 нарушения

Най-много през месец март са нарушенията на водачите свързани с неспазване на скоростните режими. 508 са били с нередовни пътни документи, а 220 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство. През месец март са регистрирани 42 пътнотранспортни произшествия, като 10 от тях са били тежки. Ранени в катастрофи са 13 участници в движението. Установени са 21 водачи, които са управлявали след употреба на алкохол и 9 след употреба на наркотични вещества или техни аналози. По време на пътния контрол са установени 317 водачи, които не са ползвали обезопасителен колан или каска. За неправилно спиране или паркиране са санкционирани 415 водачи. 59 са ползвали мобилен телефон по време на  управление на моторно превозно средство. През месец март са установени 40 неправоспособни водачи и 77 които са били без застраховка „Гражданска отговорност“. За отнемане на предимство на пешеходец са санкционирани петима водачи. А 36 са санкционираните през март пешеходци, които са пресичали неправилно или на непозволени места.

Заради наложено наказание глоба, което не е било платено в срок за доброволно заплащане са отнети временно свидетелства за управление на моторни превозни средства на 76 водачи. В 20 случая са временно отнети книжките на водачи, които са били без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Двама са останали без книжки след отказ да бъдат тествани за алкохол или упойващи вещества, 17 след като били установени, че шофират след употреба на алкохол с концентрация 0,5 на хиляда, а 9 след употреба на наркотични вещества или аналози. От движение през месец март са били спрени 55 пътни превозни средства, а на други 38 е била прекратена регистрацията.

17 апр 2019

Полицейски операции по осигуряване на безопасност на движението и за недопускане на нерегламентиран превоз на пътници започват в Шуменско

Служители на сектор „Пътна полиция“ и униформени от полицейските управления на територията на ОДМВР- Шумен започват засилени проверки по пътищата в региона от днес. Целта на проверките е да се осигури безопасност на движението, нормални пътни условия и пропускателна способност. Засилен ще бъде контролът над водачите да не управляват след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Ще се следи дали са правоспособни, ползват ли обезопасителни колани и дали управляват технически изправни моторни превозни средства. При проверките ще се обръща внимание за наличие на задължително сключена застраховка „Гражданска отговорност“, дали водачите имат  електронни фишове, които не са им връчени и незаплатени в срок. Ще се следи и дали водачите на мотоциклети ползват обезопасителни каски, поставени ли са им регистрационните табели на определените от производителите места и дали не са деформирани или с нечетливи букви и цифри.

Провежда се и специализирана полицейска операция за контрол на нерегламентиран превоз на пътници – обществен и таксиметров. Проверява се   дали водачите притежават лицензи за извършване на съответния превоз. Униформените служители  следят за спазване на скоростните режими. Водачите на товарни автомобили и автобуси ще бъдат проверявани за употреба на алкохол или упойващи вещества, като особено внимание ще бъде обърнато на пътната мрежа около малките населени места.

Осъществява се контрол на водачите – дали  управляват технически неизправни товарни МПС и притежават ли необходимите документи съгласно ЗДвП, както и документи регламентирани в чл.31 от Наредба № 34 /06.12.1999г. за таксиметров превоз на пътници. Следи се за превозни средства  без лиценз или удостоверение за таксиметрова дейност, използвани за обществен превоз на пътници.  Ако бъдат установени собственици на такива моторни превозни средства или водачи, които извършват нерегламентирана дейност ще бъдат взети съответните мерки съгласно ЗДВП, ЗМВР, Закона за автомобилните превози и НК.


17 апр 2019

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и криминалисти към областната дирекция в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност

„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия, проведени под надзор районната прокуратура в Шумен

Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал. Те дали  резултат на 10 април вечерта. Малко след  19 часа в сряда  на бензиностанция в Шумен била извършена полицейска операция.  33-годишен местен жител бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност- две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. При извършения първоначален оглед  документите, по последен образец били трудно различими от истински.  Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец.  Намерени били множество  документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.  Намерени били  над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.  Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани  от 33-годишния шуменец . Ползвал е  материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана.  В.П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал.3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7 от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на  прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

12 апр 2019

1816 са установените нарушения за скорост за времето от 1 до 7 април на територията на ОДМВР- Шумен

1816 са установените нарушения за скорост за времето от 1 до 7 април на територията на ОДМВР- Шумен. Акцията се проведе на територията на цялата страна и на всички държави – членки на ЕС по линия на TISPOL. На територията на ОДМВР- Шумен определените точки за контрол са били 22. Установени са 459 нарушения с мобилни системи за контрол на скоростта , от тях през нощта са били 16. Най-много нарушители с мобилна система  са засекли полицейските служители в Нови пазар- 308. Водач на лек автомобил Ауди А8 с варненска регистрация бил засечен да преминава с 127 км/ час при разрешени 60 близо до разклона за село Стан на 6 април в 16:23 часа.  На същото място бил установен водач, който преминал с 102 км/ час с лек автомобил Сузуки, отново с варненска регистрация.  На същия разклон бил засечен нарушител на скоростта в 10:33 часа на 6 април. Той бил зад волана на лек автомобил Мерцедес МЛ с варненска регистрация и при разрешени 60 км/ час преминал с 102. На водачите ще бъдат издадени електронни фишове. На територията на Каолиново са 82 нарушения на скоростта, а на Велики Преслав – 69.  С преносимата камера на сектор „Пътна полиция“ са установени 1357 нарушения на скоростните режими, от тях 151 в тъмната част на денонощието. 

 

09 апр 2019

654 са установените нарушения по време на специализирана операция „24 часа контрол на скоростта“ в Шуменско

654 са установените нарушения по време на специализирана операция „24 часа контрол на скоростта“ , която се проведе на територията на ОДМВР- Шумен. Тя беше част от започналата от понеделник полицейска операция ТИСПОЛ . С мобилната камера /тринога/ са установени общо 535 нарушения. 411 от тях за през деня, а 124 – през нощта., от тях в населено място са били 214 , а извън населено място 321. С мобилните системи са засечени119 нарушители – 64 на територията, обслужвана от РУ- Нови пазар , 19 на територията на РУ- Велики Преслав и 36 на територията на РУ- Каолиново. Най-високата засечена скорост в населено място е 116 км/ час, където ограничението на скоростта е 50 км/ час. Петима са водачите, които ще бъдат лишени от правоуправление за определен срок, тъй като са шофирали в населено място със скорост над 50 км/ час от максимално допустимата.

Сред нарушителите е засечен  водач на автобус, който преминал в късните часове на 2 април в село Радко Димитриево със 102 км/ час при разрешени 50.  Ще му  бъде наложена глоба с фиш в размер на 800 лева.

Извън населено място, на което  е имало въведено ограничение на скоростта от 50 км/ час има засечен водач, който преминал със 132 км/ час.

03 апр 2019

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Шумен

04.04.2019

11:00 часа

Село Мадара

Кметство

04.04.2019

13:00 часа

Село Върбак

Кметство

04.04.2019

14:00 часа

Село Добри Войниково

Кметство

04.04.2019

15:00 часа

Село Черна

Кметство

04.04.2019

16:00 часа

Село Единаковци

Кметство

 

РУ Каолиново

11.04.2019

11:00 часа

Село Лиси връх

Кметство

11.04.2019

13:00 часа

Село Векилски

Кметство

11.04.2019

14:00 часа

Село Пет могили

Кметство

11.04.2019

15:00 часа

Село Каравелово

Кметство

11.04.2019

16:00 часа

Село Красен дол

Кметство

 

РУ Велики Преслав

18.04.2019

11:00 часа

Село Драгоево

Кметство

18.04.2019

13:00 часа

Село Сушина

Кметство

18.04.2019

14:00 часа

Село Ловец

Кметство

18.04.2019

15:00 часа

Село Конево

Кметство

18.04.2019

16:00 часа

Село Менгишево

Кметство

 

РУ Шумен

24.04.2019

11:00 часа

Село Дренци

Кметство

24.04.2019

13:00 часа

Село Денница

Кметство

24.04.2019

14:00 часа

Село Ясенково

Кметство

24.04.2019

15:00 часа

Село Борци

Кметство

24.04.2019

16:00 часа

Село Изгрев

Кметство


03 апр 2019