МВР

ОД Шумен

 

Новини

В ОДМВР- Шумен започна полицейска операция за проверка на товарни автомобили и автобуси

От днес на територията на ОДМВР- Шумен започва полицейска операция за проверка на товарни автомобили и автобуси.  Операцията ще се проведе на територията на цялата страна и в  европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за проверки през 2019 г. поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

По време на проверките по метода “широкообхватен контрол”, да се осъществява контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.

14 окт 2019

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и кметове

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и кметове.  Служителите ще работят и на 27 октомври 2019 година от 08:30 до 19:30 часа.

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22 октомври  2019 г. до 26 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

При произвеждане на втори тур на избори  за кметове / 03.11.2019г./ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г., включително съгласно описания по-горе начин.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 октомври 2019 година. 

 

11 окт 2019

3609 са установените нарушения на водачите през месец септември на територията на ОДМВР- Шумен

3609 са установените нарушения на водачите през месец септември на територията на ОДМВР- Шумен. 1194 от тях са за нарушаване на скоростните режими. За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 250 водачи, а за неправилно спиране и паркиране 326.  По време на извършени проверки са били установени 127 водачи, които не са ползвали обезопасителен колан или каска, 189 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство,  а 382 са били с нередовни пътни документи. Установени са 44 неправоспособни водачи.  Пътните полицаи са отнели временно шофьорските книжки на 49 водачи, които са били с наложено наказание „глоба“ , която не е била заплатена в срока на доброволно плащане, други 26 водачи са останали без свидетелство за управление, тъй като са управлявали автомобил, който е бил без застраховка „Гражданска отговорност“.  Прекратена е регистрацията на 48 пътни превозни средства, като в 39 от случаите заради това, че собственик на автомобил управлява без да е правоспособен или е с временно отнето свидетелство.  В другите 9 случая регистрацията е била прекратена след като собственик на превозно средство управлява след употреба на алкохол с концентрация над 0.5 промила.

През деветия месец на годината в Шуменско са възникнали 75 пътнотранспортни произшествия, 19 от тях са тежки. Загинали са трима, а ранените в катастрофи са 27.

11 окт 2019

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен започнаха масови проверки на ловните дружинки в областта по време на откриването на ловния сезон на групов лов на дива свиня

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен  започнаха масови проверки  на ловните дружинки в областта по време на откриването на ловния сезон на групов лов на дива свиня. Униформените осъществяват контрол при пренасяне на оръжието на ловците. По време на проверките преди начало на ловните излети полицейските служители ще обръщат внимание за безопасно боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по цел, която е ясно видима, на забраната за носене и ползване на оръжие след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. 

Проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и инструктаж за безопасност- така започна първият излет  на дружинката в село Драгоево в местността  „Средуръта“ .  Полицай Марин  Савов извърши проверка на разрешителните и начина на пренасяне на оръжията на ловците . Според нормативните изисквания оръжието  трябва да бъде в затворено в  транспортен куфар или в калъф, който има заключващо устройство на спусъка. Обърна внимание ите и заклюващите устройва на на оруне или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетна правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на лов. Най- младият ловец  в дружинката,  в която членуват 70 ловци растният на 68. В ата година и инструктаж за безопасност- така започна първият излет в м ловци е на 30 години, а най-възрастният на 68.  

Проведени са инструктажи с ръководителите на ловните сдружения, като им е обърнато внимание да се спазват правилата за безопасност при боравене с оръжие и боеприпаси. Надяваме се на отговорно отношение, за да приключи сезонът без инциденти,  каза директорът на ОДМВР- Шумен ст.комисар  Ялчън Расим. Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете,  ловът трябва  да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ловците са инструктирани да са бдителни и ако установят умрели диви свине или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетентните служби, допълни Расим.

През 2018 година по време на ловни излети са проверени 269 ловци, нарушения не са констатирани. 3 212 са ловците, които се водят на отчет в сектор „КОС“ към ОДМВР- Шумен.  Общият брой огнестрелно оръжие, което се води на отчет и контрол към 30.06.2019 г. е  7 123, от които  5 578  броя са за ловни цели, а  1 545 са  собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобито от тях за служебни и граждански цели.

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ.

05 окт 2019

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които обхождат отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контрол по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Шумен

03.10.2019

11:00 часа

Село Мадара

Кметство

03.10.2019

13:00 часа

Село Върбак

Кметство

03.10.2019

14:00 часа

Село Каменяк

Кметство

03.10.2019

15:00 часа

Село Сливак

Кметство

03.10.2019

16:00 часа

Село Близнаци

Кметство

 

РУ Каолиново

10.10.2019

11:00 часа

Село Лиси връх

Кметство

10.10.2019

13:00 часа

Село Векилски

Кметство

10.10.2019

14:00 часа

Село Пет могили

Кметство

10.10.2019

15:00 часа

Село Каравелово

Кметство

10.10.2019

16:00 часа

Село Красен дол

Кметство

 

 

РУ Велики Преслав

17.10.2019

11:00 часа

Село Драгоево

Кметство

17.10.2019

13:00 часа

Село Сушина

Кметство

17.10.2019

14:00 часа

Село Ловец

Кметство

17.10.2019

15:00 часа

Село Конево

Кметство

17.10.2019

16:00 часа

Село Менгишево

Кметство

 

РУ Шумен

24.10.2019

11:00 часа

Село Ясенково

Кметство

24.10.2019

13:00 часа

Село Борци

Кметство

24.10.2019

14:00 часа

Село Осеновец

Кметство

24.10.2019

15:00 часа

Село Буйновица

Кметство

24.10.2019

16:00 часа

Село Изгрев

Кметство

 

РУ Шумен

31.10.2019

11:00 часа

Село Ивански

Кметство

31.10.2019

13:00 часа

Село Радко Димитриево

Кметство

31.10.2019

14:00 часа

Село Ветрище

Кметство

31.10.2019

15:00 часа

Село Салманово

Кметство

31.10.2019

16:00 часа

Село Мараш

Кметство

 

03 окт 2019

ОДМВР- Шумен с инициативи в Европейския ден без загинали на пътя

Тази година операцията в България се провежда под мотото „ Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!

В днешния ден възпитаници на 32 ЦДГ „Дружба“ и първокласници от НУ „Илия Р. Блъсков“ предадоха своите послания към водачите на превозни средства. В унисон с мотото на европейския ден без загинали  "Обичам семейството си! Да го пазим на пътя! децата апелираха за повече внимание, отговорност и толерантност по питищата в страната.

  Усвояването на трайни знания и изграждането на трайни умения и навици за адекватни действия при сложни пътно-транспортни ситуации спомагат за запазване на живота на хората. Предучилищната възраст предоставя идеални условия за формиране на елементарни умения за безопасно поведения на пътя, обясни директорът Анна Георгиева по време на организирания в детската градина флашмоб. Знанията се надграждат в училище, докато децата станат водачи.  В НУ“Илия Р. Блъсков“ първокласници призоваха водачите да пазят всички участници в движението.   Мирослав Миронов от Пътна полиция проведе кратка беседа по безопасно придвижване до училище, а след това заедно направиха флашмоб във формата на сърце в подкрепа на европейския ден без жертви на пътя. Нашето сърце бие за вас! Пазете ни!, апелират първокласниците.  

За четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ТИСПОЛ, по време на Европейската седмица на мобилността сред страните-членки и нейните партньори се осъществява проекта EDWARD. Целта е в днешния ден да няма загинали при пътни инциденти.
Всички налични технически средства и автоматизираните технически средства за контрол на скоростта се използват при максимална натовареност. Към нарушителите на Закона за движение по пътищата- пешеходци, пътници, водачи се прилага цялата строгост на закона

Днес пътните полицаи осъществяват контрол над скоростните режими. В момента се провежда 24-часов контрол на движението по пътищата. Засилено полицейско присъствие се предвижда и в малките и слабо населени места.

26 сеп 2019

ОДМВР- Шумен се включи в Европейската седмица на мобилността

Пътни полицаи и експерти от РИОСВ гостуваха на две детски градини в града

На специално изградена площадка по пътна безопасност възпитаници на ДГ “Дружба“ пресъздадоха реални ситуации от пътното движение. В пресъздадената реална ситуация служители на сектор „Пътна полиция“ към областната дирекция следиха дали децата допускат грешки. Оказа се, че безупречно познават сигналите на светофара, знаят къде имат право да пресичат и къде могат да управляват велосипеди. Беседата е част от подготовката за датата 22 септември, която е обявена за Ден без автомобили. Пътните полицаи Мирослав Миронов и Йоана Йорданова им напомниха да управляват велосипеди и  тротинетки само на разрешените за това места. Запитани как трябва да пресичат по пешеходна пътека, когато са с велосипеди малчуганите единодушно дадоха правилен отговор - колелото по пътеката се бута.  Полицай Мирослав Миронов нагледно показа за какво трябва да внимават когато пресичат -  да се оглеждат  от двете страни на пътното платно за идващи автомобили и да преминават  бързо, без да бягат.

Експерти от РИОСВ – Шумен припомниха, че движението с колело или пеша е здраве и че така пазим околната среда и намаляват емисиите от вредни газове от автомобилите

18 сеп 2019