МВР

ОД Шумен

 

Новини

Информационна кампания за превенция и ограничаване на пътнотранспортните произшествия с животинска тяга започна в Никола Козлево

Полицейски служители от участъка в Никола Козлево започнаха информационна кампания за превенция и ограничаване на пътнотранспортните произшествия с животинска тяга. Общинската комисия по безопасност на движението е отпечатала плакати и брошури, с които да информира какви са задълженията на водачите на каруци. От миналата седмица полицейски и младши полицейски инспектори от участъка съвместно с кметовете на населените места  провеждат срещи със собствениците, на които им разясняват как според закона трябва да бъдат оборудвани както каруците, така и водачите им. В тази връзка предстоят срещи с пастирите, на които отново ще бъде напомнено да не допускат животните да бъдат близо до пътното платно, за да не създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. В малките населени места не малко са хората, които се придвижват с пътни превозни средства с животинска тяга. Със затопляне на времето очакваме да се увеличи техният брой. Някои стриктно спазват изискванията, но има и такива, които се движат без светлини, без светлоотразителни жилетки, и създават опасности за инциденти на пътя. В региона няма много инциденти с каруци, но предпочитаме да вземем мерки предварително и да предупредим собствениците, а не да говорим, когато вече е станало късно. Контролът за спазване на правилата ще продължи и ще санкционираме всеки, който не ги спазва, обобщи началникът на участъка в Никола Козлево ст. инспектор Валентин Минчев.

22 фев 2021

377 тежкотоварни автомобили са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL

377 тежкотоварни автомобили са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL за контрол на водачи на тежкотоварни автомобили в област Шумен. При 140 от пътните превозни средства са установени нарушения. Седем са били със забрана да продължат. По време на проверките са санкционирани 18 водачи, които не са ползвали обезопасителен колан. Четири са нарушенията, свързани с тахографите, четири са установените нарушения за превишения на часовете за шофиране. В 12 случая е установена техническа неизправност, в четири от проверките са установени нарушения свързани с претоварване на автомобилите, 1 водач е санкциониран за неукрепен товар. 16 са установените нарушения, свързани с нередовни пъни документи на водач, 13 са били нередовните документи на превозното средство.

През седемте дни са проверени водачите на 32 автобуса, в 12 от случаите са установени нарушения.


16 фев 2021

77 шофьорски книжки са временно отнети през месец януари в област Шумен

 

По време на проверки от контролните органи през месец януари  са установени 5606 нарушения, като от тях за скорост са 2992. 406 са санкционираните водачи, които не са спазили предимство, знаци и сигнали. По време на проверките са установени 394 нарушения за неправилно паркиране и спиране. През януари пътните полицаи са засекли 12 водачи, които са управлявали след употреба на алкохол с концентрация до 1,2 промила. Шестима са шофирали с над 1,2 промила алкохол в издишания въздух, двама след употреба на наркотични вещества или техни аналози. За неизползване на обезопасителен колан или каска са  наложени 145 глоби с фиш. По време на проверките с нередовни пътни документи са били 291 водачи, 176 са били зад волана на технически неизправно моторно превозно средство, а 115 са били без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. През януари по пътищата в област Шумен са установени 25 неправоспособни водачи. Временно са отнети 77 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Най-много, 34 са за неплатени в срок наложени глоби. От движение са спрени 52 пътни превозни средства, 33 от тях заради това, че нямат застраховка  „Гражданска отговорност“.
43 пътнотранспортни произшествия са регистрирани през месец януари в област Шумен. Шест от тях са тежки. Няма загинали, ранените участници в движението са 9.

15 фев 2021

На над 5500 сигнала получени от спешен телефон 112 са реагирали полицейските екипи в Шуменско през 2020 година

5521 са получените през 2020 година сигнали чрез единния спешен номер 112 в ОДМВР- Шумен. За престъпления против личността са приети 4807 сигнала, а тези против собствеността са били 714.  Най-голям е броят на приетите обаждания за шум и нарушения на обществения ред- 2689. За извършено хулиганство или данни за такова са приети и отработени 1319 сигнала. През 2020 година полицейските екипи са реагирали на 573 сигнала за домашно насилие. 43 са приетите сигнали чрез телефон 112 за опити са самоубийство. За разпространение на наркотични вещества са получени 23 съобщения. Най-много при престъпленията против собствеността са приетите сигнали за кражби- 154.  За кражба от моторни превозни средства сигналите са 48, за кражба на мпс – 21, за кражби от търговски обекти сигналите са били 38, от електропреносната мрежа- 16. За незаконна сеч през 2020 година са получени 63 съобщения, за бракониерство. Полицейски екипи са реагирали на 97 случая след сигнали за проникване в жилища. За унищожаване и повреждане на имущество са приети 48 съобщения. 22 са приетите обаждания от оперативните дежурни за опити за телефонни измами.

11 фев 2021

Близо 3000 нарушения на скоростните режими са установени през месец януари

2992 са установените за скорост нарушения през месец януари на територията на ОДМВР- Шумен. Най-много са водачите, които са превишили максимално разрешената скорост с до 30 км/ час- 2629.  През януари са засечени 32 водачи, които са се движили със скорост над 50 км/ час от максимално позволената. 80 са нарушенията на скоростните режими, при които шофьорите са се движили  със скорост между 41 и 50 км/ час над максимално допустимата, 251 са  установените нарушения за скорост между 31 и 40км/ час над максимално разрешената. От началото на месец февруари до днес на територията на РУ- Нови пазар са засечени 107 нарушения на скоростта. Сред нарушителите са петима водачи, които са преминали през населено място със скорост над 50 км/ час от максимално разрешената. Ще бъдат лишени от правото да управляват.

11 фев 2021

На 11 февруари честваме деня на Единния Европейски номер 112

Българската система 112 отново ще се присъедини към инициативата на Европейската асоциация на спешните номера (EENA) в Брюксел, отбелязвайки Европейския ден на ЕЕНСП 112 – 11 февруари. Всяка година 11 февруари е ден за празнуване на всички, които допринасят за европейската верига за спешни случаи. През годините за популяризиране на европейския номер за спешно случаи се проведоха много и различни кампании. 2020 година е една от най-предизвикателните и трудни години за службите за спешно реагиране. Нека всеки от нас да сподели своята история в социалните медии- за получената помощ, за оказаното съдействие, за ценния съвет или обгрижване, за работата на полиция, пожарна, спешна помощ. Ако нямате истории, които да споделите можете просто да благодарите на хората, които са винаги в готовност да ви помогнат.

Ако искате да споделите Вашата история маркирайте акаунтите на единния спешен номер 112  и списвайте хаштагове #112Day2021 , #thankyouchain

Twitter: @112_sos

Facebook: European Emergency Number 112

LinkedIn: EENA112

 

 

09 фев 2021