МВР

ОД Монтана

 

22 авг 2019

106 кг тютюн без български акцизен бандерол са иззети от къща и лек автомобил в гр. Лом

 На 21.08.2019 г. между 09,00 ч. и 13,00 ч. на територията на гр. Лом е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на незаконната търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол и противодействие на престъпления против паричната и кредитната система, т нар. лихварство. Участие са взели служители на РУ Лом и криминалисти от ОДМВР Монтана. 
  В хода на акцията са проверени 2 частни имота и лек автомобил. Намерени и иззети са 106 кг нарязан тютюн и тютюн на цели и начупени парчета, за който не е представен документ за платен акциз. 
 6 полиетиленови чувала, съдържащи 65 кг насипен нарязан тютюн, са иззети от избено помещение на къща, собственост на 49-годишен криминално проявения и осъждан жител на крайдунавския град.
 По време на процесуално-следствените действия 28-годишният син на собственика, живеещ на същия адрес, направил опит да се оттегли с лек автомобил "Фолксваген Голф" с монтанска регистрация. Автомобилът е спрян от полицейските служители. При извършената проверка в багажния му отсек са намерени 4 полиетиленови чували, съдържащи  40,6 кг насипен нарязан тютюн, без поставен български акцизен бандерол. 
По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 234, ал. 1 от НК в РУ Лом. 

5 000 дка сухи треви и храсти са гасени за денонощие от екипите на РДПБЗН Монтана

противопожарните изисквания, които гражданите трябва да спазват

 От 17,34 ч. на 19.08.2019 г. до 20,30 ч. на 20.08.2019 г. екипи на РСПБЗН Монтана , сектор „Специализирани оперативни дейности”, доброволно формирование "Огоста" и  водоноски от предприятие "Чистота" са гасили 5 000 дка сухи треви и храсти в монтанската местност Пъстрина, землищата на селата Липен, Стубел, Палилула и гр. Бойчиновци.
  Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" припомня противопожарните изисквания, които гражданите трябва да спазват:          
 - Не бива да се палят отпадъци в близост до сгради. Паленето на открито и отдалечено място също крие опасност от възникване на пожари при наличие на тревна растителност около мястото на запалване.
 - При наличие на силен вятър паленето е рисковано.
 - Липсата на предварително подготвени пожарагасители, съдове с вода, метли-тупалки допълнително увеличава възможността за неприятни последици.
 Особено опасни са запалванията на сухи треви в близост до горски площи, които причиняват основно пожарите в горите. Тези пожари стават причина за унищожаването на иглолистни и широколистни горски масиви. Безотговорното палене на суха трева води до възникването на пожари и в зърнени и фуражни култури.

21 авг 2019

РУ Вършец изяснява продажба на картина на монтански художник

 На 08.08.2019 г. монтански художник заявил в РУ Вършец, че преди около 3 месеца уговорил продажбата на свое произведение - картина живопис с образа на Йордан Йовков, с 54-годишна жителка на село Спанчевци. Художникът предоставил картината на жената и получил капаро от 200 лв., с уговорка да се споразумеят за окончателната цена.
 На 03.08.2019 г. художникът се срещнал с жената и заявявил, че желае да си вземе картината, като заплати капарото, но тя отказала да я върне. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на РУ Вършец са установили жителката на село Спанчевци, провели беседа и снели писмени обяснения. Картината е предадена от жената и оставена на съхранение в РУ Вършец до изясняване на случая. Преписката ще бъде докладвана на Районна прокуратура Берковица.
 Работа по случая продължава РУ Вършец. 

19 авг 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО