МВР

ОД Монтана

 

17 ное 2017

Специализирани полицейски операции по безопасност на движението са проведени в област Монтана на 16 ноември - Ден без пешеходци - жертви на пътя

 През втората кампания на акция Зима - "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя", която се провежда от 11 до 20 ноември, на територията на област Монтана са проведени специализирани полицейски операции по безопасност на движението.
 Контролът спрямо пешеходци и поведението на водачи към пешеходци е извършен на 16 ноември, обявен за Ден без пешеходци - жертви на пътя.  
 На територията на РУ Берковица между 10,00 ч. и 12,00 ч. и от 13,00 ч. до 15,00 ч. при специализирана полицейска операция са извършени проверки на 13 МПС и 28 лица. Установени са 7 нарушения от водачи на МПС и от пешеходци, за които са съставени 4 акта - 2 акта по ЗДВП, 2 акта по ЗБЛД и 3 фиша за нарушения на ЗДВП. 
  На територията на РУ Вършец между 13,00 ч. и 16,00 ч. е проведена специализирана полицейска операция, при която са проверени 18 МПС и 29 лица. Съставени са акт по ЗБЛД, 2 акта по ЗДВП и глоба с фиш за нарушение по ЗДВП. Проверено е и лице с криминални прояви. Констатирани са още 4 нарушения.
 На територията на РУ Монтана между 10,00 ч. и 12,00 ч. при специализирана полицейска операция са установени 29 нарушения, за които са съставени 28 акта по ЗДВП и e наложена глоба с фиш. 


Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия - 19 ноември 2017 г.

118 тежки пътно-транспортни произшествия, със 17 убити и 156 ранени граждани от началото на годината в област Монтана

 На 19 ноември /неделя/ в 10,30 ч. в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Монтана се състоя възпоменателна служба в памет на загиналите от пътнотранспортни произшествия. На панихидата присъстваха ръководни служители от Пътна полиция при ОД МВР Монтана, РУ и ОД ПБЗН Монтана, представители на областната администрация, държавни институции, неправителствени организации, застрахователни дружества, близки на загинали при катастрофи и жители на областния град.
 За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, определен с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.
 От началото на 2017 г. до 10.11. на територията на област Монтана са регистрирани 118 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 17 граждани и 156 ранени.

16 ное 2017

През месец ноември се провежда традиционната полицейска акция "Зима"

От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия

 През месец ноември полицията провежда своята традиционна акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия. В рамките на акцията ще се проведат три кампании:
• Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., се реализира в периода от 01 до 10 ноември 2017 г., като 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти -жертви на пътя.
• Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, се провежда в периода от 11 до 20 ноември 2017 г. 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. 
 Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП - 19 ноември по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната в седмицата на третата неделя на месец ноември.
• Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците, която ще се проведе в периода от 21 до 30 ноември 2017г., като 22 ноември ще бъде обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.
   
СЕДЕМ ВАЖНИ ПРАВИЛА С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
ЗА ТВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМАТА

 
ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
 
-  Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).
-  Велосипедът трябва да е с изправни:
         Спирачки;
         звънец (чл. 79, т. 1 и 2).
Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).
 
ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
 
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).
 
ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
 
-  Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
-  Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
-  ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
-  Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
 
ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
 
-  Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
-  Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш: 
     два бели или жълти светлоотразителя отзад;
     през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).
-  При движение с велосипед трябва да имаш: 
    устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;
   бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).
 
ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
 
-  Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш: 
обезопасителен триъгълник;
         аптечка;
         пожарогасител и
         светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
-  За зимата е препоръчително в МПС да имаш: 
         Антифриз;
         резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
         вериги за сняг;
         достатъчно гориво;
         зарядно за акумулатор;
         въже за теглене;
         одеало и др.
 
ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА
 
-  Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
-  При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка: 
         в тъмната част на денонощието;
         при намалена видимост и 
         извън населени места (чл. 80, т. 1).
Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).
 
БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
 
-  Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
-  Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
-  Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
-  Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
-  Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).
 
„Пътна полиция“ напомня на водачите изменението в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 г., че през периода от 15 ноември до 1 март се използват гуми на автомобилите, предназначени за зимни условия - с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

14 ное 2017

Министър Радев: Правим всичко възможно да запазим пожарната в малките населени места

 Тук съм по поръка на премиера. Разбирам вашата болка и за мене е очевидно, че никой досега ни ви е обяснил и не ви е казал за ситуацията в пожарната, каза вътрешният министър Валентин Радев след среща с кмета, областния управител и общинските съветници. Според Радев голямата грешка е, че хората не са били информирани за предприетите стъпки за запазване на пожарните участъци по места. Той обясни, че МВР е внесло предложение в Народното събрание, изготвено от професионалисти на ГДПБЗН , в което е заложено в населените места с под 5 хиляди жители да останат по двама служители на пожарната. Целта е да бъде спазена друга норма на закона, според която екипите трябва да се състоят от по трима пожарникари. Министър Радев поясни, че предложението за промяна се разглежда в комисии и изрази надежда, че до месец парламентът ще вземе решение. В този контекст той увери жителите на Брусарци, че участъкът на пожарната в града остава да работи и вероятно няма да бъде закрит. И министър Валентин Радев и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов поставиха въпроса за създаването на доброволческо формирование в региона, което да подпомага работата на пожарникари и спасители.

09 ное 2017

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО