МВР

ОД Монтана

 

23 яну 2023

Важно за гражданите, чиито лични документи са с изтичащ срок на валидност

  Уважаеми граждани,

В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност с изтичащ срок на валидност.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
Всички лица с постоянен адрес на територията на област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2; тел. за връзка: 096/ 396 355, 396 405 и 396 401
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Участък гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана и звената БДС в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и Участък гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес:
e_uslugi.mvr.bg

Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg. 

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през 2022 г. – 949 бр. 2023 г. – 4 977 бр.
- Изтичащи паспорти през 2022 г. – 2 295 бр. 2023 г. – 4 988 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2022 г. – 1 707 бр. 2023 г. – 3 912 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода  16 - 20 януари 2023 г.
ОДМВР Монтана - 319
РУ Лом - 91
РУ Берковица - 21
Участък Вършец - 12 

Резултати от специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони на област Монтана

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони е проведена на 18.01.2023 г. в област Монтана. В акцията са участвали служители от Районните управления в Монтана, Лом и Берковица, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Монтана, ЗЖУ – Монтана, НАП - Монтана, БАБХ - Монтана, ДСГ- Берковица. В хода на операцията са извършени проверки на 216 МПС, 350 човека, 64 лица с криминални прояви, 25 сборища на криминално проявени, 26 търговски обекта, 18 питейни и увеселителни заведения, 7 автоморги, сервизи и депа. По ЗМВР са задържани 4 лица. Регистрирани са 14 престъпления, образувани са 2 досъдебни производства. Иззети са незаконно притежавано оръжие и 44,7 литра алкохол, без заплатен акциз. Съставени са 37 акта за установени административни нарушения и 36 предупредителни протокола по ЗМВР.
Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица:
1. Двама жители на берковския кв. „Раковица“, на 30 г. и 28 г., са задържани за 24 часа в ареста на РУ Берковица за кражба на изделия от черни и цветни метали, която извършили през декември м.г. от стопанска постройка в квартала. Двамата изнесли през месеца общо 910 кг от тях - алуминиеви автомобилни джанти, авторадиатори, електромотори, метални листове, тръби, медни пръскачки, меден казан, трифазни удължители и други черни и цветни метали, собственост на берковски жители. Вещите били продадени за 810 лв. в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр. Монтана.
2. Установен е извършител на кражба на ДВД плейър, противозаконно отнет от вила в околностите на гр. Вършец. 37-годишен жител на местния кв. „Изток“ върнал откраднатата вещ.
3. В имотите на двама жители на кв. „Раковица“ и в село Замфирово са открити общо 1,5 куб. незаконно притежавани дърва за огрев. На нарушителите са съставени актове и образувани преписки по чл. 235 от НК.
Разкрити престъпления на територията на РУ Лом:
1. Незаконно притежаван газов пистолет "Blow", без поставена предпазна муфа в цевта, е предаден при полицейска проверка от жител на село Дондуково.
2. Двама криминално проявени ломски жители предали превозваните от тях с каруца метални пружини, решетки, рамки, платна и врата с различни размери, откраднати от необитаема къща в гр. Лом.
3. Установен е извършител на кражба на златен пръстен и мобилен телефон, противозаконно отнети от частен дом в село Василовци. 48-годишен криминално проявен местен жител признал за престъплението и върнал откраднатите вещи.
4. Изяснена е съпричастността на двама криминално проявени от с. Якимово, на 30 г. и 19 г., извършили кражба от частен имот в село Дългоделци на led телевизор, бормашина "bosch" и сак със строителни инструменти, собственост на монтански жител. Откраднатите вещи са върнати на собственика.
5. Установена е 21-годишна ломска жителка, която признала за кражба на мобилен телефон, който отнела през октомври м.г. от раницата на малолетно момче в района на хранителен магазин на площад „Свобода“ в гр. Лом.
6. На 18.01.2023 г. след сигнал за незаконен обект за дестилация и продажба на алкохол е извършена проверка в частен имот в с. Расово, общ. Медковец, обитаван от 75-годишен жител. При проверката е открит казан за дестилация на алкохол, който към момента не е бил в експлоатация. В избено помещение на имота са намерени 3 пластмасови туби, съдържащи общо 28 литра алкохол с 52,8 обемни градуса, за който не е представен документ за платен акциз. Алкохолът е иззет от митническите органи с протокол за извършена проверка.
7. При извършени проверки от служители на Участък Брусарци са установени трима жители на селата Дъбова махала, Дондуково и Медковец, съхранявали в имотите си общо 4 куб. дърва за огрев от различен дървесен тип, без документи за произход. На тримата са съставени актове по Закона за горите. В РУ Лом са образувани преписки.
8. На 18.01.2023 г. служители на Участък Якимово извършили проверка в двора на бивше училище в селото, където в момент на добив на един пространствен кубичен метър дърва от вида "рожков" е заловен 22-годишен криминално проявен от същото село. При проверката е установено, че добитите дърва не са маркирани по надлежния ред, а мъжът не представил писмено позволително за добив на дърва. На нарушителя е съставен акт и образувана преписка.
Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана:
1. Установен е 41-годишен рецидивист от гр. Монтана, продал в заложна къща в областния град откраднат от него мобилен телефон през месец декември м.г.. Телефонният апарат е иззет и върнат на собственика.
2. 32-годишен рецидивист е задържан в полицейския арест на РУ Монтана за притежание на наркотични вещества. При проверка в жилището му в гр. Монтана са иззети две полиетиленови пликчета, тип "спейсбек", съдържащи суха зелена листна маса, с общо тегло от 0,8 грама, която при направения полеви тест реагира на амфетамини.
3. Нерегистриран по законния ред лек автомобил е установен в село Липен. Служители на Участък Огоста спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф“ с монтанска регистрация, при което било установено, че регистрационните табели са предназначени за друг автомобил.
4. 62-годишна жителка на с. Крапчене ще заплати щетата, която нанесла на бариерата на изхода на автогарата в гр. Монтана. При проведени оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че на 29 декември м.г. счупила бариерата, на стойност 456 лв.
5. Бързо производство е образувано след проверка на водач на лек автомобил „Фиат Дукато“, извършена на 18 януари т.г. в гр. Монтана. Проверката показала, че за автомобила не е заплатена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.
6. При проверки, извършени от служителите на Участък Огоста“, в селата Лехчево и Вирове са установени общо трима жители, съхранявали незаконна дървесина в имотите си.

19 яну 2023

Резултати от специализирана полицейска операция по линия на пътната безопасност

данните са за периода 10-16 януари 2023 г.

 837 моторни превозни средства и 1 113 пътници и водачи са проверени на територията на област Монтана при специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в дните 10 януари – 16 януари 2023 г. В хода на акцията са съставени 75 акта и са наложени 277 глоби с фиш. Заловени са 5-ма водачи, употребили наркотични вещества, 4-ма неправоспособни водачи и 2-ма, шофирали под въздействието на алкохол.
  При проверките на пътя са връчени 55 електронни фиша за превишена скорост. Издадени са 10 заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Установени са още 63 други нарушения на ЗДвП.
  Полицейската операция се провежда с цел ограничаване на пътния травматизъм, като се използват методите на „широкообхватен контрол“ и линеен контрол – контрол по време на движение. Акцентът на проверките на пътя е установяване на водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

17 яну 2023

Мъж и жена от гр. София са задържани за извършени множество домови кражби на пари, вещи и ценности от апартаменти в гр. Монтана


В дните от 27.10.2022 г. до 09.01.2023 г. двамата взломили партронниците на входните врати на 5 апартамента в гр. Монтана в отсъствието на техните собственици и извършили кражби на намиращите се в тях златни накити, пари и вещи. От три апартамента в ж.к. „Младост“ отнели златни накити, халки, годежен пръстен и пари, от апартамент в ж.к. „Пъстрина“ – вещи, а от апартамент на бул. „Трети март“ в областния град – 2 000 лв. След сигналите за кражби в РУ Монтана е сформиран екип от криминалисти, които извършили множество процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които установили извършителите - мъж на 54 г., с множество криминални прояви и осъждан, и жена на 32 г., без криминални прояви, и двамата от гр. София. На двамата е наложена полицейска мярка за задържане до 24 часа.  Стойността на нанесените щети и отнетите парични суми са в процес на изясняване. Работата по случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

17 яну 2023

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО