МВР

ОД Монтана

 

12 юли 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 5 юни  - 11 юли 2021 г.
ОДМВР Монтана - 601
РУ Лом - 212
РУ Берковица - 97
РУ Вършец - 34

Жител на Козлодуй благодари на полицаите от Вършец за разкрита кражба на пари

  В рамките на дни криминалисти от РУ Вършец разкрили кражба на 3 270 лв, извършена от строеж на семейна вила в с. Долна Бела Речка, общ. Вършец. 56-годишният собственик от Козлодуй подал жалба в районното управление на курортния град в средата юли, като посочил, че парите били оставени в плик на маса в двора на имота, където се извършвали строежни дейности. „Впечатлен съм от отношението, човечността и готовността за оказване на помощ”, пише в благодарственото си писмо козлодуйският жител. По „горещи” следи криминалистите от Вършец разкрили още на следващия ден извършителя на кражбата– 53-годишен криминално проявен врачански жител, един от майсторите на строежа. При проведената беседа с него той направил пълни самопризнания и върнал открадната сума. „С бързите си действия полицейските служители утвърдиха доверието ми към органите на МВР. Изказвам благодарност и пожелания за здраве към целия екип криминалисти от Вършец”, завърша писмото си жителят на Козлодуй.

03 авг 2021

Акция на Пътна полиция за опазване живота на уязвимите участници в движението по пътищата

Акцент в разпоредените от отдел „Пътна полиция“-ГДНП мерки в периода от 28 юли до 3 август е засиленият контрол спрямо отнемането на предимство на пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти

  Заради повишения автомобилен трафик през летните месеци се увеличава и рискът от пътнотранспортни произшествия. От началото на юли пътните инциденти със загинали и ранени зачестиха и в тази връзка отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“, със съдействието на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ организира от 28 юли до 3 август специализирана полицейска операция, насочена към ограничаване на предпоставките за катастрофи. През посочения период са предприети мерки за засилен контрол, като акцентът е поставен върху отнемането на предимство на уязвими участници в движението като пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, както и недопускането на нарушения от тяхна страна.

Пешеходците трябва да пресичат на обособените за това места, като е важно възрастните да дават пример с поведението си, особено в присъствието на деца. Пътните полицаи са насочили вниманието си и към водачите на моторни превозни средства, които отнемат предимството на пешеходци.

Водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) трябва да управляват превозни средства с изправни спирачки и снабдени със звънец. Пътните полицаи ще контролират движението по всички пътища на страната и напомнят, че по автомагистралите е забранено движението за велосипеди и ИЕПС.

Водачите на двуколесни превозни средства (мотопеди и мотоциклети) трябва да са правоспособни водачи, да се движат с технически изправни и регистрирани превозни средства. Контролните органи ще следят и за състоянието и видимостта на табелата с регистрационния номер.

По време на операцията водачите ще бъдат проверявани с технически средства, за да не се допуска управление на превозното средство след употреба на алкохол и/или наркотици.

Пътна полиция напомня, че използването на защитни каски и обезопасителни колани от водачи и пътници на/в моторни превозни средства е задължително, а организирането на нерегламентирани състезания се наказва от закона.

02 авг 2021

Резултати от поредната акция на кампанията на „Пътна полиция” – „Безопасно лято”

  170 МПС и 215 лица са проверените при проверките на Пътна полиция, извършвани в края на работната седмица - в петък, събота и неделя, с цел подобряване на безопасността на движението през летните месеци. При контролната дейност на пътя са съставени 54 фиша и 23 акта за нарушения на ЗДвП. С технически средства за контрол на скоростта са установени 75 нарушения на скоростните режими. Връчени са 16 електронни фиша за превишена скорост.
   Петима водачи са глобени за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски, 3-ма – за неспазване на пътни знаци и маркировка. В полицейски арест за 24 часа са задържани 3-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол над 1,2 промила. Установени са още един неправоспособен водач и 10 други нарушения на ЗДвП.

12 юли 2021

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО