МВР

ОД Монтана

 

26 юни 2019

Оранжерия за отглеждане на канабис и незаконно оръжие са открити в къща, обитава от криминално проявен ломски жител

от имота са иззети 30 кг канабис, конструкции и уреди, приспособени за отглеждане на наркотичното вещество

 На 25.06.2019 г. след сигнал за притежание на наркотични вещества криминалисти от РУ Лом са провели специализирана полицейска операция, при която са извършили проверка в частен дом в гр. Лом, обитаван от 26-годишен криминално проявения и осъждан ломски жител. 
 При извършеното претърсване на втория етаж на къщата са намерени и иззети 28 стъклени буркана, съдържащи общо 29,97 кг суха зелена листна маса канабис, 37 полиетиленови пликчета със семена от различни сортове канабис, 2 кутии със 131 грама бяло прахообразно вещество и 3 електронни везни. В помещение на първия етаж на къщата е открита метална конструкция с полиетиленово покривало, обособена като оранжерия за отглеждане на канабис, с монтирани уреди за вентилация, осветление, подгряване, контрол на влажността и поливане. От помещението са иззети влагоабсорбатор, 3 мелнички за канабис, още една метална конструкция с полиетиленово покривало, която не е монтирана, препарати за растителна защита, за наторяване и регулация на киселинноста на почвата и 32 празни саксии със следи от пръст в тях. 
 Над окачен таван от дървени летви криминалистите намерили укрити пистолет – револвер със срязана цев и заличен сериен номер, 163 патрона от различен калибър и 14 гилзи. От къщата са иззети още мобилни телефони и сим карти. 
По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354 А, ал. 3 и чл. 339, ал. 1 от НК. 26-годишният е задържан за срок от 24 часа в РУ Лом.

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" се провежда през месеците юни, юли и август

1 дете е пострадало при тежко ПТП през лятната ваканция на 2018 г. в област Монтана

 Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ ще бъде проведена през месеците юни, юли и август. През лятната ваканция на учениците пътните полицаи ще проведат множество мероприятия, с които ще създадат условия за безопасност на движение на децата. 
 В рамките на акцията до края на юни ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие в районите на училищата, в които ще има празненства по случай официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. Ще бъдат планирани  специализирани полицейски операции.
 През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица под 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, както и други нарушения, ще се  прилага Закона за движението по пътищата.
 Органите на реда ще провеждат и мероприятия за установяване на собственици, които предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения, особено в малките населени места и ще налагат санкции за подобни нарушения. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.
 Контрол ще се извършва и върху собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, които предоставят скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица.
 При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.
 Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които ще се извършва превоз на организирани ученически екскурзии. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

През летните месеци на 2017 г. – от 01.06. до 31.08., на територията на област Монтана са регистрирани 2 тежки пътни произшествия с деца, с 2 ранени деца. От началото на 2019 г. до 18.06. в област Монтана са регистрирани 2 тежки ПТП с деца, при които са пострадили 2 деца.

20 юни 2019

Пътният контрол е засилен на територията на цялата страна

Акцията е във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти

 Специализирана операция на пътна полиция започна от вчера в цялата страна. Засилен е контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.
 Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.
 Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

19 юни 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО