МВР

ОД Монтана

 

12 яну 2018

Обучение на доброволци започва през месец януари 2018 г. в Центъра за професионална квалификация – РДПБЗН-Монтана при ГДПБЗН – МВР

 Над 50 доброволци по пожарна безопасност и защита на населението от общините Монтана, Медковец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци ще преминат първоначалния основен курс за обучение  по програмата на Академията на МВР в Центъра в град Монтана, в периода от 29.01.2018 г. до 09.02.2018 г.
 Доброволците ще овладеят теоретични знания и практически умения за работа с противопожарна техника, построяване на различни видове шлангови и смукателни линии, използване на лични предпазни средства и спазване на безопасни условия на труд.
 Курсът се организира със съвместното сътрудничество на администрациите на съответните общини съгласно условията, регламентирани в Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях  (приета с ПМС № 123 от 25.06.2012 г., изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 24.11.2017 г.). 

1 534 курсисти преминаха обучение по пожарна безопасност и защита на населението през 2017 година в Центъра за професионална квалификация – РДПБЗН-Монтана при ГДПБЗН – МВР

 643 пожарникари и спасители от цялата страна преминаха професионално обучение в 12 вида курсове в Центъра в Монтана през 2017 г. От тях 410 са новоназначени стажанти, получили първоначално професионално обучение за пожарникар/спасител. Останалите служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са обучавани в специализирани курсове за овладяване на знания и умения за извършване на спасителни дейности при пътно-транспортни произшествия, при земетресение, наводнение, издирване на хора в усложнени терени при тежки метеороголични условия, спасяване с използване на алпийски способи, по радиационна, химическа и биологична защита.                
 Над 200 са учениците и студентите, придобили знания и умения за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации в Центъра, където се  подготвяха и служители на различни ведомства, организации и фирми.
 През 2017 г. 100 военнослужещи от формированията на Сухопътни войски при Министерството на отбраната завършиха курсове за извършване на специализирани дейности при наводнение, земетресение и инциденти с опасни  вещества. Обученията се провеждоха по съвместна инициатива на ръководствата на ГДПБЗН и Сухопътни  войски с цел подобряване на оперативната съвместимост на  реагиращите (пожарникари, спасители и военнослужещи) при бедствия. 
  През 2018 г. в Центъра се планира обчение по радиационна защита на служители от Главна дирекция „Гранична полициия”.
   Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР, като титуляр осъществява обучение чрез Центъра за професионална квалификация  - РДПБЗН – Монтана по следните лицензии:
• лицензия, издадена от Национална агенция за професионално образование   рег. № 200512276/01.12.2011 г., по професия „Спасител при бедствия, аварии и катастрофи”;
• лицензия, издадена от Агенцията за ядрено регулиране, серия: СО рег. № 04206/06.06.2013 г., за извършване на специализирано обучение по радиационна защита.

03 яну 2018

ОД МВР Монтана е създала организация за безопасно протичане на Коледните и Новогодишните празници

 Засилено полицейско присъствие е осигурено около обектите и в местата, където ще има празненства, в районите на коледните и новогодишните базари, цьрквите, храмовете, манастирите и училищата. Осъществени са срещи с управители на охранителни фирми и заведения за подобряване на взаимодействието по време на празничните дни.
 На собствениците и управителите на увеселителните заведения е обърнато внимание да спазват стриктно задълженията си, свързани с охраната и пропускателния режим, да бъдат прецизни в действията си при струпване на посетители, да не допускат превишаване  на определения  допустим  капацитет на заведенията, да поддържат в изправност аварийните и останалите изходи. 
 На организаторите на групови празненства с участието на деца е напомнено да се съобразяват с разпоредбите на Закона за закрила на детето и Наредбата за закрила на децата на обществени места, според които в срок до 24 часа преди мероприятието са длъжни да уведомят органите на МВР. 
 Завишен е контролът върху пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Предприети са мерки и за недопускане на продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество. Проверки се извършват в тържища, пазари и търговски обекти.  
 За възможни рискове от престъпни посегателства са предупредени  представителите на банки и небанкови финансови институции, тьрговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност.
 До 31.12. ще се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, търговски обекти, складови бази, тържища и пазари за наличие, съхранение и предлагане на акцизни стоки без български бандерол и стоки с неясен произход. Проверките ще се извършват свместно с териториалните структури на ГДПБЗН, РИОКОЗ, БАБХ, НАП и други контролни органи.
 В дните непосредствено преди празниците, както и при приключването им - на 23 и 27. 12. 2016 г. и на 30.12.2016 г. и 02 и 03.01.2017 г., на територията на областта ще бъдат осигурени полицейски екипи по направление от и към големите населени места, които ще организират и подпомагат пътното движение и ще следят за недопускане на образуване на автомобилни колони. В тези дни вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще бъде насочена към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи. 
 ОД МВР Монтана призовава гражданите за по-голяма бдителност и внимание по време на предстоящите празнични дни!

21 дек 2017

352 водачи на МПС са проверени при операция на „Тиспол” за контрол на употребата на алкохол и наркотици

 В седмицата от 11 до 17 декември служители на Пътна полиция при ОД МВР Монтана са проверили 352 водачи на МПС за употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества от водачите на МПС. Операцията е проведена по линия на европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL във всички страни-членки на организацията. 
 Заловени са 7-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 1 водач, употребил наркотично вещество. 10 водачи са глобени за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.
 
 През седмицата екипите на Пътна полиция са установили още 313 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставили 171 акта и 60 фиша.
 В хода на проверките са установени 6 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като 2-ма са надвишили 1,2 промила. Съставени са 10 акта на неправоспособни водачи. 6 акта, 13 глоби с фиш и 2 временно прекратени регистрации са получили водачи без платена винетна такса. Свалени са регистрационните табели на 8 МПС – за управление без правоспособност, след употреба на алкохол и наркотични вещества. 
 В областта са регистрирани 2 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 3-ма граждани. Няма загинали.

20 дек 2017

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО