МВР

ОД Монтана

 

Новини

От 15 ноември гл. инспектор Огнян Иванов е новият началник на Районното управление в гр. Лом

 Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.11.2019 г., гл. инспектор Огнян Иванов е временно преназначен на длъжността началник на Районното управление в крайдунавския град. Той е роден в гр. Лом, с бакалавърска степен по специалността „Защита на националната сигурност” от ВСУ „Черноризец Храбър” и магистърска степен по специалността „Публична администрация” в АМВР – гр. София.
 В системата на МВР постъпва през 1994 г. като полицай при община Лом. През годините е преминал през длъжностите командир на отделение и началник група в сектор „Охранителна полиция” на РУ Лом.
  От 2013 г. до момента бе началник сектор „Охранителна полиция” в РУ Лом.
  В служебното си досие има 22 награди – 12 „писмени похвали”, 7 награди „обявяване на благодарност, от които 3 от Дирекция „Национална служба Полиция”, както и колективна парична награда от вътрешния министър.
 Досегашният началник гл. инспектор Георги Петков е назначен за н-к сектор „Криминална полиция” в РУ Лом.

19 ное 2019

На 17 ноември 2019 г. бе отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

„Животът не е резервна част“ - мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание

  В продължение на 14 години, ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 година, е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември. Мотото на европейското послание при тазгодишното възпоменание е „Животът не е резервна част“.
  В памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Монтана бе отслужена възпоменателна панихида. На нея присъстваха областният управител Росен Белчев и екипът му,  началник отдел "Охранителна полиция" в ОД МВР Монтана комисар Денис Хилмиев, началникът на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР гл. инспектор Елвис Иванов, началникът на РУ Монтана гл. инспектор Бисер Йончев и служители от РДПБЗН Монтана.
От началото на годината до момента в област Монтана са настъпили 160 тежки ПТП, при които са загинали 17 души, а 205 са ранени.

17 ное 2019

Национално пълномащабно учение "Защита 2019 г." ще се проведе в периода 19-20 ноември 2019 г.

На 20 ноември 2019 г. ще се изгради обединен контролно-пропускателен пункт в района на село Лехчево, община Бойчиновци

  По време на учението институциите на национално, областно и общинско ниво ще проиграят трета част от Националния план за защита при бедствия – Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй”.
 На 19 и 20 ноември 2019 г. Областният щаб на област Монтана ще проиграе областния план за защита при бедствия и взаимодействието с националния щаб при провеждане на защитни мерки за населението и околната среда в 30 километровата зона около АЕЦ „Козлодуй”.
 На 20 ноември 2019 г. в района на село Лехчево, община Бойчиновци, с учебна цел, пожаникари и спасители от Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана, Видин, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград ще развърнат обединен контролно- пропускателен пункт.
 Ще се направи проверка на знанията и уменията на пожарникарите и спасителите за извършване на контрол и деконтаминация на хора и техника замърсени с радиоактивни материали. Ще се тренират дейности по организиране на реда и сигурността, медицинското осигуряване, психологическа подкрепа и информационно-комуникационно осигуряване.
 Целта на учението е да се проиграе взаимодействието и координацията между органите на изпълнителната власт и силите и средствата на Единната спасителна система за ефективно и своевременно реагиране в ранната фаза при авария в АЕЦ „Козлодуй”.
С тренировъчна цел ще се развърнат още един диспечерски контролно-пропускателен пункт при село Хърлец в община Козлодуй и един обединен контролно-пропускателен пункт в района на град Кнежа.
Националното учение ще се наблюдава от представители на Международната агенция за атомна енергия, Международната асоциация на ядрените оператори и представители на Японското посолство в Република България.

14 ное 2019

На вниманието на шофьорите

  Пътна полиция напомня на водачите да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства. Според чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева.
 Припомняме на всички участници в движението по пътищата – водачи и пешеходци, че е в ход Акция „Зима“. Тя е разделена на три етапа. Първият бе от 1 ноември до 10 ноември, акцентът беше поставен върху контрола на водачите на велосипеди и пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга. Вторият, който в момента е в ход, е насочен към поведението на пешеходците. Третият етап стартира на 20 ноември и ще е със специално внимание към водачите на моторни превозни средства. Те трябва да подготвят автомобилите си за управление в зимни условия. Това означава, че освен на гумите, водачите трябва да обърнат внимание и на осветителната и стъклопочистващата системи на автомобилите си.

Гуми

Проучвания за безопасността на гумите показват, че поддържането на подходящо налягане в гумите, спазването на ограниченията за натоварване на гумите и превозните средства (да не са натоварени с повече тежест, отколкото могат да издържат), избягването на опасности по пътя и проверяването на гумите за срязвания и други наранявания, са най-важните неща, които човек може да направи, за да избегне проблеми с тях, като например спукване, изглаждане, или сцепване на грайферите. Грижите за гумите могат да доведат и до улеснено управление на превозното средство, намаляване на опасността от нараняване на водачите и други участници в движението, икономии на гориво, удължаване на живота на гумите.

Поддръжка на гумите
Добре поддържаните гуми подобряват способността на превозното средство да завива и спира, увеличава сцеплението и тежестта, която то може да превозва. Ако МПС е претоварено, а гумите са меки, се увеличава опасността от излизането им от строя. Ето защо трябва гумите да се поддържат в добро състояние, като се наблюдава и коригира налягането, да се съблюдава допустимото натоварване на гумите и на МПС и да се избягват опасности по пътя.

Как да разберем какви са препоръчителните допустими стойности на налягане в гумите и натоварване на нашето превозно средство?
Производителите на автомобили поставят на видно място (врата, капак на багажник, жабка и т.н.) описание на препоръчителния размер на гумите, препоръчителното налягане в тях, допустим товар за МПС, допустим товар за всяка от осите. Тези данни могат да се намерят и в ръководството за експлоатация на автомобила.

Що е то налягане в гумите и натоварване?
Налягането представлява количеството въздух в гумата, което позволява на гумата да издържа товар и влияе върху цялостното поведение на превозното средство. Налягането се измерва в килопаскали (kPa). Производителите на пътнически и леки товарни автомобили определят подходящото налягане в гумите според допустимите за тях товари, т.е. максималните товари, които автомобилът може да превозва безопасно, както и размерът на гумите. Подходящото налягане на определено превозно средство се нарича “препоръчително налягане на студена гума”. Тъй като гумите са предназначени за повече от един вид МПС, производителите на гуми на страничната им част изписват “максимално допустимо налягане”. Това число представлява най-голямото налягане, което изобщо някога трябва да се прилага на дадената гума.
Производителят на превозното средство, а не на гумите определя правилното налягане на гумите за даденото превозно средство!!!
Как да проверим налягането в гумите?
Изключително важно е да проверяваме налягането в гумите най-малко веднъж месечно, защото:
• Повечето гуми с течение на времето изпускат въздух
• Гумите могат внезапно да омекнат, ако водачът попадне в дупка на пътя или опре в бордюра докато паркира
• При радиалните гуми обикновено не е възможно да се забележи омекването само с поглед
За удобство водачите могат да се снабдят с преносим манометър, който да е постоянно на тяхно разположение. Манометрите са лесно достъпни и могат да се купят от много места. Замервания се правят когато гумата е студена. Терминът “студена” няма нищо общо с външната температура. Студена гума е тази, която е била в покой поне три часа. Когато гумата е в движение, тя и въздухът в нея се стоплят, като това води до повишаване на налягането в нея.

Как се поддържа подходящо налягане?
Стъпка 1: Намерете в наръчника на превозното средство препоръчителните стойности на налягане
Стъпка 2: Измерете и запишете налягането във всяка гума
Стъпка 3: Ако налягането в някоя от гумите е твърде високо, изпуснете въздух като посредством манометъра внимателно натиснете щифта на вентила, докато достигнете подходящо налягане
Стъпка 4: Ако налягането е твърде ниско, напомпайте гумата, а ако не разполагате с помпа, отбележете разликата между настоящата стойност и препоръчителната и на някоя бензиностанция добавете нужните килопаскали.
Стъпка 5: Проверете дали всички гуми са с еднакво налягане (освен в случаите, когато предните и задните гуми трябва да са различно напомпани)
Ако докато шофирате, ви се струва, че някоя гума е мека, напомпайте я до препоръчителното налягане. Въпреки че гумата може да е малко по-мека от препоръчителното налягане за студена гума, това положение е по-добро от това да се кара с много мека гума. При първа възможност, когато гумата е вече студена, я донапомпайте.

Размер на гумите
За да шофирате в безопасност, купувайте нови гуми, които са същия размер като оригиналните гуми на вашето МПС, или друг размер, препоръчан от производителя. За да разберете какъв е нужният размер, погледнете страничната част на оригиналната гума. Ако се съмнявате кой размер да купите, допитайте се до търговеца на гуми.

Грайфери
Грайферите осигуряват сцеплението, което пречи на превозното средство да занася и да се хлъзга, особено когато пътят е мокър или заледен. Гумите вече не са безопасни когато грайферите се захабят до дълбочина от 1,5 мм. Гумите имат фабрично поставени индикатори, които ясно показват кога настъпва моментът за смяна на гумите. Индикаторите представляват по-високи участъци на дъното на грайферните канали. Когато гумата се износи и трябва да се подмени, тези участъци се оказват на едно ниво с останалата повърхнина на гумата и тя изглежда гладка.

Баланс на гумите и настройване на колелата
За да се избегнат вибрации когато гумата се върти, тя трябва да е добре балансирана.
Също така трябва колелата да се настроят, за да са под правилен ъгъл спрямо шасито на автомобила. Тези настройки удължава живота на гумите и не позволяват на автомобила да се отклонява наляво или надясно докато се движи по прав и равен път. Тези настройки изискват специално оборудване и трябва да се извършват само от квалифициран техник.
Санкции
По сегашното българско законодателство водач, който управлява МПС с износени или разкъсани гуми се наказва с глоба от 50 лв.

14 ное 2019

Започна вторият етап на акция „Зима” с насоченост към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците

277 нарушения на ЗДвП са установени през първия етап в област Монтана

 277 са установените нарушения на ЗДвП през първия етап на акция „Зима” в област Монтана, чийто акцент бе безопасността на пътните превозно средства. През първите 10 дни на ноември са регистрирани 6 тежки пътно-транспортни произшествия, с 9 ранени граждани. Контролните органи са съставили 170 акта и 84 фиша. Освен водачи са глобени 2-ма пешеходци и 1 мотоциклетист. Заловени са 5 водачи след употреба на алкохол и 5-ма непровоспособни. Прекратена е регистрацията на 5 превозни средства.
  От понеделник /11 ноември/ започна втория етап на акция „Зима”. През 10-дневната кампания, чието мото е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, контролът  ще бъде насочен към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.
 На 17 ноември в храмовете на всички официални религии в страната ще бъде отбелязан Световният ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. 

11 ное 2019

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през ноември 2019 г.

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ВЪРШЕЦ
07.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово
07.11.2019 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово
14.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка
14.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка
21.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. – в приемното помещение в кметството на село Черкаски
21.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Драганица
28.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Спанчевци
28.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Стояново

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ

Община Брусарци

14.11.2019 г. 10,00 ч. с. Буковец

14.11.2019 г. 11,00 ч. с. Дъбова махала

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ БЕРКОВИЦА

21.11.2019 г. с. Мездрея

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА

община Монтана

13.11.2019 г.       с. Безденица
20.11.2019 г.       с. Войници

община Георги Дамяново

28.11.2019 г.         с. Помеждин

07 ное 2019