МВР

ОД Монтана

 

Новини

Високи отличия и впечатляващи демонстрации по случай професионалния празник на служителите от пожарната безопасност и защита на населението

 В навечерието на професионалния си празник, 14-ти септември, служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Монтана представиха пред жителите и гостите на областния град демонстративно занятие на площад „Жеравица”. 
 Пожарникарите и спасителите показаха действия по гасене на пожар в сградата на областната администрация с евакуация на хора по алпийски способ и с автомеханична стълба „Ивеко”. Занятието продължи със спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и извършване на  разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни летателни апарати – дронове. В спасителната операция се включиха и служители на Зонално жандармерийско управление-Монтана, които задържаха нарушител, засечен от дрон.
 Тази година по случай професионалния празник най-високо отличие получи началникът на Районна служба „ПБЗН” в гр. Лом гл. инспектор Максим Димитров. Той бе награден с почетен знак на МВР трета степен, присъден от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. С наградата „писмена похвала” вътрешният министър отличи трима началници на сектори в РДПБЗН Монтана – гл. инспектор Иван Захариев, н-к с-р „Пожарогасене и спасителна дейност”, гл. инспектор Иван Демев, н-к с-р „Специализирани оперативни дейности” и гл. инспектор Ивайло Цветанов, н-к с-р „Превантивна и контролна дейност”. С наградата „писмена похвала” директорът на ГД „ПБЗН” гл. комисар Николай Николов награди началниците на Районните служби ПБЗН в Монтана и Берковица – гл. инспектор Анатоли Трендафилов и гл. инспектор Цветан Димитров.
 По случай професионалния си празник противопожарната служба в областия град получи предметни награди от кмета на гр. Монтана г-н Златко Живков – спортни принадлежности и готварски уред. Гости на празничните прояви на местните огнеборци и спасители бяха областният управител г-н Росен Белчев и директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов.

13 сеп 2019

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана отбелязва професионалния празник на служителите и Седмица на пожарната безопасност

 Служителите на Регионалната дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Монтана ще отбележат Седмицата на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември с демонстративно занятие на площад „Жеравица” в град Монтана  на 13.09.2019 г. от 10:00 ч.
 Пожарникарите и спасителите ще представят действия по гасене на пожар с евакуация на хора от горяща сграда по алпийски способ и с автомеханична стълба „Ивеко”, също така ще се демонстрира спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и извършване на  разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни летателни апарати.  В занятието ще вземат участие и доброволци от ДФ „Огоста 2013” на община Монтана.
 Демонстрациите ще са съпроводени с тържествено награждаване на отличилите се през годината служители и поднасяне на венец пред паметника на незнайния войн в град Монтана на пл. „Жеравица”.
 В периода от 10 до 13 септември 2019 г. се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност.  В инициативите ще вземат участие и представители на доброволните формирования към общините. 
 Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” - Монтана обявява Дни на отворени врати  в периода от 09.09.2019 г. до 13.09.2019 г.,  от 10:00 ч. до 12:00 ч. в РСПБЗН-Монтана, Лом, Берковица, както и в Центъра за професионална квалификация в град Монтана.
Открити са и телефонни линии за гражданите, както следва:
- РСПБЗН - Монтана: 096/396464;
- РСПБЗН - Лом: 0971/66304 и
- РСПБЗН - Берковица: 0953/80160.
 В Седмицата на пожарната безопасност са предвидени работни срещи с представители на общините в област Монтана по въпроси на пожарната безопасност и сформирането на доброволни формирования.
 Районните служби ще проведат демонстративни занятия на пожарна техника в детските градини в градовете Монтана, Вълчедръм и Берковица.
 Планирани са срещи в училищата за сформиране на младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отбори за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.
 История на празника
  На 14 септември 1905 г. е открит Първият пожарникарски събор в София, на който се решава тази дата да се чества като празник на огнеборците.
С Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет на Република България е възстановена традицията, в съответствие с решението на Първия пожарникарски събор,14 септември да се чества като Професионален празник на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защитата на населението” - МВР.

09 сеп 2019

ОД МВР Монтана е създала необходимата организация за осигуряване на обществения ред и пътното движение през предстоящите почивни дни

 През предстоящите почивни дни по повод националния празник на Република България 6-ти септември - Деня на Съединението, ОДМВР Монтана предприема допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред, безопасността на движението и сигурността на гражданите.
  В ОД МВР Монтана и поделенията й е създадена организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. В периода на празниците ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат тържествени събития и чествания, както в районите, където се очаква струпване на повече хора.
  Във връзка с обезпечаване безопасността на движението поради очаквания засиления трафик през първия и последния почивен ден /6 и 8 септември/ по по-голямата част от пътищата от първи клас и автомагистралите в страната в определени часови периоди ще бъде забранено движението на товарни автомобили над 12 тона. На територията на област Монтана няма да бъдат въвеждани подобни ограничения. Забрани за движение на товарни автомобили ще има на съседни области като Враца. От Пътна полиция напомнят, че забраните се въвеждат, тъй като през почивните дни има засилената интензивност на движение на леките автомобили, а смесването на автомобили с коренно различни динамични характеристики - в случая с товарни автомобили, води до създаване  на реални предпоставки за опасни ситуации по пътищата.
 През празничните дни служителите с правомощия по контрол на пътното движение ще използват всички налични технически средства за измерване на скоростта. В тъмната част на денонощието дежурните екипи ще следят за контрол на водачи с рисково поведение, за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, като и за неправоспособни водачи.
 От началото на годината до момента на територията на област Монтана са настъпили 120 тежки пътнотранспортни произшествия. 12 души са изгубили живота си, 155 са получили физически травми и увреждания. За същия период на предходната година тежките катастрофи са 95, загиналите - 5, ранените – 130. От Пътна полиция отчитат значително повишение на броя на жертвите на пътя, като посочват, че основната причина за тежките пътни инциденти в областта са сблъсъците между движещите се МПС и движение с несъобразена с пътните условия скорост.

05 сеп 2019

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през месец септември 2019 г.

Прием на граждани от НАЧАЛНИКА НА РУ ВЪРШЕЦ:          
 05.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово      
 05.09.2019 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. -  в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово 
12.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка    
12.09.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. -  в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка 
19.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. – в приемното помещение в кметството на село Черкаски          
19.09.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Драганица 
26.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Спанчевци         
26.09.2019 г.  от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Стояново 

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ МОНТАНА от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА 
02.09.19 г.  с. Трифоново, общ. Монтана
04.09.19 г.  с. Крапчене, общ. Монтана

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ
Община Вълчедръм
с. Бъзовец                          12.09.2019 г.    10,00 ч.
с. Ботево                             12.09.2019г.     11,00 ч.

Срещите се провеждат в приемните на полицейските инспектори и младшите полицейски инспектори на територията на населените места.
 
Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ БЕРКОВИЦА от НАЧАЛНИКА на РУ БЕРКОВИЦА
05.09.2019 г.     с. Замфирово

05 сеп 2019

Практически препоръки за безопасност на пътя – учебна 2019/2020 година

ЗА УЧЕНИЦИ 

Научи се да се пазиш сам! 

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕША 
 Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Припомни си правилата за пешеходци.
 Винаги:
 пресичай на зелено; 
 се движи по тротоара;
 използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!
 Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
 На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 С родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.

ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
 Заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 Изберете заедно най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
ПОМНИ, ЧЕ:
 велосипедът е пътно превозно средство, а 
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по тротоара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години; 
 навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;
 велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 Дори да закъсняваш, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА РОДИТЕЛИ

ПОМНИ!
Децата не са възрастни. 
Безопасността на твоето дете е най-важна. 
Детето е уязвимо, когато е само на пътя.

АКО ИМАШ ПЪРВОКЛАСНИК
 Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Заедно преминете няколко пъти по маршрута.
 Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пътя.
 Винаги бъди за пример! Не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи и ги закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

АКО ВОЗИШ ДЕТЕТО ДО УЧИЛИЩЕ
 Провери изправността на използваната обезопасителна система за деца.
 Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да мислиш, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. 
 Бъди за пример! Не прави компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

• АКО ДЕТЕТО ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ
 Припомнете си заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 Настоявай на светофара детето винаги да пресича на зелено. 
 Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци. 
 Обърни внимание на детето, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 Препоръчай на детето на натоварено кръстовище да пресича с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

АКО ДЕТЕТО СЕ ДВИЖИ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД 

ЗАЕДНО
 Проверете техническата изправност на колелото.
 Изберете най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 велосипедът е пътно превозно средство, а 
 велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение за превозните средства;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години; 
 когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 Настоявай детето винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 НАПОМНЯЙ на детето, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА ВОДАЧИ

ВАЖНО!
Децата са част от движението на пътя и още се учат да се пазят сами.

ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПОКРАЙ ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
 Винаги спазвай ограниченията. Те са, за да предпазят всички пътен инцидент.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но нерядко някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила.  
 Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа. 

ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ
 Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 Винаги  имай готовност да спреш. Децата рязко променят решенията си и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.  
 Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.    
 Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да подадат сигнал с ръка.
 Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне. 
 ПРИ КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ ПОДАЙ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2019 г.

04 сеп 2019

График на срещите на мобилните екипи с представители на местната власт и гражданите на малките населени места през месец септември

03.09.2019 г. – община Бойчиновци
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Портитовци
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Охрид
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Пали лула
05.09.2019 г. – община Георги Дамяново
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Георги Дамяново
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Каменна Рикса
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Видлица
10.09.2019 г. – община Чипровци            
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Превала
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Горна Лука
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Митровци                   
12.09.2019 г. – община Лом
09,30 ч. –10,30 ч. – с. Добри Дол
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Сливата
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Орсоя
17.09.2019 г. – община Вълчедръм
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Мокреш 
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Разград
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Черни връх
19.09.2019 г. – община  Монтана
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Безденица
11,00 ч. – 12,00 ч. – с Габровница
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Вирове
24.09.2019 г. – община Якимово                                                    
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Якимово
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Долно Церовене
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Дългоделци
26.09.2019 г. – община  Берковица
09,30 ч. – 10,30 ч. – с. Слатина
11,00 ч. – 12,00 ч. – с. Ягодово
12,30 ч. – 13,30 ч. – с. Мездрея

02 сеп 2019

106 кг тютюн без български акцизен бандерол са иззети от къща и лек автомобил в гр. Лом

 На 21.08.2019 г. между 09,00 ч. и 13,00 ч. на територията на гр. Лом е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на незаконната търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол и противодействие на престъпления против паричната и кредитната система, т нар. лихварство. Участие са взели служители на РУ Лом и криминалисти от ОДМВР Монтана. 
  В хода на акцията са проверени 2 частни имота и лек автомобил. Намерени и иззети са 106 кг нарязан тютюн и тютюн на цели и начупени парчета, за който не е представен документ за платен акциз. 
 6 полиетиленови чувала, съдържащи 65 кг насипен нарязан тютюн, са иззети от избено помещение на къща, собственост на 49-годишен криминално проявения и осъждан жител на крайдунавския град.
 По време на процесуално-следствените действия 28-годишният син на собственика, живеещ на същия адрес, направил опит да се оттегли с лек автомобил "Фолксваген Голф" с монтанска регистрация. Автомобилът е спрян от полицейските служители. При извършената проверка в багажния му отсек са намерени 4 полиетиленови чували, съдържащи  40,6 кг насипен нарязан тютюн, без поставен български акцизен бандерол. 
По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 234, ал. 1 от НК в РУ Лом. 

22 авг 2019