МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

 

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 05 - 09 април 2021 г.

ОДМВР Монтана

416

РУ Лом

159

РУ Берковица

65

РУ Вършец

19

 12 апр 2021

30 двуколесни МПС са проверени при 6-дневна специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

практически препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети

  Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства бе проведена във връзка с откриването на мотосезон 2021 г., в дните от 9 до 14 април в цялата страна. На територията на област Монтана са проверени 30 двуколесни МПС. При контролната дейност са съставени 3 акта за установени административни нарушения на ЗДвП и акт за липса на застраховка „Гражданска отговорност”. Основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно, напомнят от Пътна полиция и отправят следните препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети:

Водачите на двуколесни пътни превозни средства (ППС) са една от групите уязвими участници в движението. Именно затова Законът за движението по пътищата (ЗДвП) изрично указва, че управляващите ППС са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към тях.
Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона.
За пътната настилка
В началото на пролетта, със затоплянето на времето, у водачите на мотопеди и мотоциклети се създава лъжеусещане, че условията са благоприятни за примамливото скоростно придвижване на две колела.
Пътна полиция съветва:
- Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното! В началото на сезона пътната настилка все още не е добре почистена от препаратите, с които е опесъчавана при снеговалежите и заледяванията. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият опасност от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи всесезонно върху пътната настилка.
- Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности! След обработката с препарати на пътя през зимните месеци или вследствие на ремонтни дейности често се оказва, че в началото на пролетта целостта на пътната настилка е нарушена, образували са се дупки или са се появили други неравности. Доскоро равният от снежната покривка терен се превръща в рискова зона особено при движение на две колела с по-висока скорост.
- Не забравяйте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки, изградени в населените места! Все по-често в районите на детски, учебни, лечебни и други заведения, посещавани от много хора, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности или повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки. Преминаването през тях изисква да намалите скоростта и да повишите вниманието си, тъй като е възможно да пресича пешеходец.
За техническата изправност
След дългата почивка през зимните месеци желанието отново да сте на мотопеда или мотоциклета, задължително трябва да е предшествано от проверка за техническата му изправност.
Пътна полиция съветва:
- Не правете компромиси с техническата изправност! Задължително проверете спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност.
- Планирайте консултация с компетентни специалисти! При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обърнете към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотопедиста и мотоциклетиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му.
За екипировката
Да си на две колела, те прави по-уязвим от онези участници, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край.
Пътна полиция съветва:
- Не подценявайте използването на каска! Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотопедиста/мотоциклетиста. Не случайно Законът за движението по пътищата задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използват.
- Снабдете се с подходящо облекло и други защитни елементи (протектори)! При всички случаи при падане по време на обучение за управление на мотопед или мотоциклет или при пътнотранспортно произшествие (ПТП) водачът, а и спътниците му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни (на дроб, далак, бъбреци и други органи). Изборът на подходящо облекло и използването на протектори в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от получаването на по-тежки травми.
За правоспособността
Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от ПТП с двуколесни моторни превозни средства (МПС) са допуснати от неправоспособни водачи.
Пътна полиция съветва:
- Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата! Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост и на психологическата зрялост на юношите и младежите. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате Закона за движението по пътищата и правилника за неговото прилагане.
- Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач! По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите на изкуството за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по Закона за движението по пътищата, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.
За скоростта и сигурността
Да си водач или пътник на мотопед или мотоциклет, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Двуколесните МПС са по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият габарит на тези МПС и изкушението за движение с по-висока скорост.
Пътна полиция съветва:
- Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление! Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението. Изберете подходяща за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и в извъннаселено място.
- Научете се да се пазите САМИ! При всички случаи е необходимо от ранна възраст да изградите у себе си навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте в ситуация да сте по-трудно забелязан от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте „невидим“ за останалите. Затова се научете да се пазите САМИ!
- Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници! В населените места най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи участници в движението каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове, а така също и при пресичане на кръстовища. Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим при завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца. Очайквайте внезапно изникване на групи малки момчета и момичета особено ако преди това се е търкулила топка или друга детска играчка. Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценяват вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
- Стигнете до избраната крайна точка невредими! Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране особено в тъмната част на денонощието водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора на крайниците и други вътрешни органи. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка на пътуването. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.
За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването
Стабилността на две колела е по-голяма, когато културата на движение и изборът на поведение на пътя са осъзнати действия като проява на толерантност, взимане на правилно решение за маневра или изпреварване и спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.


15 апр 2021

Благодарствено писмо получи монтански жител, оказал съдействие на полицията за задържането на извършители на кражба на пари и документи от лек автомобил

  Директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов връчи благодарствено писмо на съименника си Пламен Александров, автоинструктор от областния град. В него се изказва благодарност за проявената смелост и бърза реакция, благодарение на които били заловени криминално проявени извършители на кражба на пари и документи от лек автомобил.
 Случката станала преди седмица в близост до кръстовище в областния град. В обедната си почивка полицейски служител сменял спуканата гума на лекия си автомобил и не забелязал как мъж се промъква от другата страна на колата, отваря вратата и взема мъжката му чантичка с пари и документи.
 За късмет, в същия момент на кръстовището автоинстуктор изчаквал зелената светлина на светофара и станал свидетел на кражбата. Той видял как крадецът предава чантичката на свой съучастник. Без да се двоуми, инструкторът слязъл от учебната кола, извикал, за да предупреди полицая и хукнал да гони съучастника с чантичката. След минути на място пристигнал полицейския автопатрул и откарал в ареста задържания от полицая извършител на кражбата, криминално проявен и осъждан софиянец. По-късно двамата му съучастници, също криминално проявени, били заловени от криминалисти от РУ Монтана.

14 апр 2021

Започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

акцията стартира от 19 часа тази вечер и ще продължи до 14 април т.г.

   Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства се провежда във връзка с откриването на мотосезон 2021 г. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, напомнят от ГД Национална полиция. Произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.
 От ГДНП подчертават, че основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.
 От Пътна полиция напомнят на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лев.

09 апр 2021

С 33% намаляват криминалните престъпления в областта през месец март

49 са пътно-транспортните произшествия, ранените граждани са 9

  През месец март т.г на територията на ОДМВР Монтана са регистрирани 111 криминални престъпления, спрямо 166 за същия месец на предходната година, което е намаление с около 33 %.
 Регистрираните престъпления против собствеността - бележат намаление с около 45%, в сравнение с март на 2020 г. / 31 при 57 бр. през 2020 г./.
 Престъпления против личността - лек спад около 8 %, в сравнение с март 2020 г. / 11 престъпления, при 12 през март 2020 г./.
 Грабежи – за периода от началото на месец март 2021 г. не са регистрирани грабежи, както и за същия период на 2020 г.
 Кражби – намаление с около 53 % / 23 срещу 49 за март 2020 г./.
 Измами – 1 измама за месец март 2021г., при липса на регистрирана измама за 2020 г.
 Умишлени убийства – няма регистрирано умишлено убийство, при 1 за същия период на 2020 г.
 Посегателства спрямо МПС – не са регистрирани за март 2020 г. от този престъпления, при наличие на 1 за месец март на 2020 г.
 Палежи – 5 за март 2021 г. срещу 6 за месец март 2020 г.
 Наркотици – регистрирани за месец март 2021 г. са 5 престъпления, срещу също 10 за същия период на 2020 г.
  В периода от 01.01.2021 г. до 31.03.2021 г. на територията на областта са регистрирани 388 криминални престъпления срещу 518 за периода на март 2020 г., което е спад на регистрираната престъпност с около 25 %.

През месеца са проведени 26 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, при които са посетени 35 сигнала. Разкрити са 9 престъпления и са извършени проверки на 1 347 МПС, 1 810 лица и 335 обекта. Констатирани са 132 нарушения, за които са съсавени 92 акта и 32 глоби с фиш. Установени са 5 издирвани лица и едно МПС. Образувани са 8 досъдебни производства.

   През март т.г. в област Монтана са регистрирани 49 пътно-транспортни произшествия, от които 7 са тежки. При инцидентите на пътя няма загинали, ранени са 9 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 20 по-малко, загинали не е имало, а ранените са били с 1 по-малко.
    През месеца са установени 2 069 нарушения на водачите, за които са съставени 430 акта, 652 фиша и 840 електронни фиша за превишена скорост.
    За неспазване на предимство, знаци и сигнали са глобени 151 водачи, за нередовни пътни документи – 143, за неизползване на обезопасителни колани и каски – 130, 75- за неправилно спиране и паркиране и 50 – за управление на техническо неизправно МПС. Заловени са 15 водачи, употребили алкохол и 2-ма, употребили наркотици. Без застраховка „Гражданска отговорност” са заловени 25 водачи. Наложени са 10 принудителни административни мерки за неправоспособност. Глобени са още 19 пешеходци и 9 водачи, ползвали мобилен телефон по време на управление на автомобилите си.
   49 са временно отнетите шофьорски книжки, на 28 ППС е прекратена регистрацията, временно спрени от движение са 9 пътни превозни средства.
През месеца са проведени 22 специализирани полицейски операци по безопасност на движението по пътищата и една по метода на „широкообхватния контрол”.

08 апр 2021

Модерна наркооранжерия в монтанското село Говежда разкриха криминалисти на ОДМВР-Монтана

Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

  Полицейските действия са осъществени след получен оперативен сигнал. В хода на операцията е извършено претърсване в района на землището на с. Говежда, община Георги Дамяново, където криминалисти от ОДМВР и РУ - Монтана открили модерно оборудвана наркооранжерия. В две от помещенията, с площ от около 300 кв.м., ползвани преди време като свинеферма, е открита впечатляващи техника за отглеждане на растения от индийски коноп - цифрова апаратура за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха, система за капково напояване, 3 вентилатора, 41 осветителни тела, уред, 38 ел.трансформатора. От едното помещение са иззети 600 големи растения от вида на конопа, други 340 растения с размери от 3 см до 140 см от същия вид и 1 300 разсъда. В съседна сграда, пригодена като разсадник за индийския коноп, са открити освен растения, опаковъчна машина и кантар.
 Това е третата мащабна по размери наркооранжерия, разкрита в областта през последните шест месеца. Тези престъпления са латентни и трудно се установяват, особено в обезлюдени балкански села, където всички бивши селскостопански сгради са потънали в растителност, в случая далеч от пътя, в края на населеното място. Постройките бивали посещавани рядко от ползвателите - два пъти в месеца. Важното в случая е, че е пресечена престъпна дейност, наркотикът не е продаден на улицата, не са генерирани финансови средства за подпомагане на престъпната дейност на извършителите, коментира ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР-Монтана. Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления по чл. 354в, ал. 1 от НК и чл. 354а, ал. 1 от НК – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. За това говорят намерените 18 кг суха тревна маса канабис, пликове, машина за вакуумно пакетиране и електронна везна.
 Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения, уточни окръжният прокурор Росен Петков.


07 апр 2021

Паленето на сухи треви създава опасност от възникване на пожари

  С настъпването на пролетта събраните през зимата отпадъци и тези, останали след почистването на домовете и дворовете, се изнасят и най-често се запалват. Много често никой не си задава въпроса дали това е пожаробезопасно. От началото на месец март т.г. до момента в областта от пожари са унищожени около 4 000 дка сухи треви. През 2020 г. броят на възникналите пожари с нематериални загуби / запалвания на сухи треви/ в областта е 684.
  Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” припомня противопожарните изисквания, които гражданите трябва да спазват:
- Не бива да се палят отпадъци в близост до сгради. Паленето на открито и отдалечено място също крие опасност от възникване на пожари при наличие на тревна растителност около мястото на запалване.
- При наличие на силен вятър паленето е рисковано.
- Липсата на предварително подготвени пожарагасители, съдове с вода, метли-тупалки допълнително увеличава възможността за неприятни последици.
Особено опасни са запалванията на сухи треви в близост до горски площи, които причиняват основно пожарите в горите. Тези пожари стават причина за унищожаването на иглолистни и широколистни горски масиви. Безотговорното палене на суха трева води до възникването на пожари и в зърнени и фуражни култури.
  Съгласно нормативните уредби паленето на сухи треви и стърнища е абсолютно забранено, а извършителите са подложени на строга административно-наказателна отговорност.
  Нормативните документи, регламентиращи дейността са:
Наредба № 8121з-968 от 10.12. 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи
Чл. 12. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:
1. паленето на стърнища и други растителни остатъци;
2. използването на открити огнеизточници
§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 125, ал. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи и § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи.
Закон за Министерство на вътрешните работи
/Обн. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014 г./
Чл. 265.(1) Ръководителите на държавни органи, организации и юридически лица и гражданите, които виновно не са изпълнили задълженията, предвидени в този закон или в подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказват с глоба от 200 до 2 000 лв.
(2) За маловажни нарушения по ал. 1 органите на МВР налагат глоба в размер от 50 до 100 лв.
Наредба за пожарната безопасност и защита на населението на територията на община Монтана /приета с решение №360/27.11.2012 Г./
Чл.11. Забранява се изгарянето на стърнища, суха трева, растителни и други горими отпадъци и остатъци в земеделски земи, слоговете, крайпътните ивици, площи между жилищни, стопански и промишлени сгради, както и в свободните дворни площи.
За нарушение разпоредбите на тази Наредба на виновните физически лица се налага парична глоба от 50 до 500 лв.
За нарушение разпоредбите на тази Наредба на еднолични търговци и юридически лица се налага парична глоба от 100 до 1 000 лв.
Още съвети за пожарната безопасност на интернет адрес:
https://www.nspbzn.mvr.bg/Pravila_povedenie/Merki/default.htm


06 апр 2021