МВР

ОД Монтана

 

Новини

1 223 пътни превозни средства са проверени при 20 специализирани полицейски операции при акция „Зима” в област Монтана

  Според статистиката на Пътна полиция при преминаване към зимния сезон се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия. Това налага вземането на извънредни мерки от страна на пътните полицаи в преходния адаптивен период за водачите. В тази връзка през месец ноември на територията на цялата страна се проведе акция „Зима”, при която бе извършен засилен контрол на техническата изправност на автомобилите - светлинна уредба, оборудване на автомобилите със съответните гуми, изправност на чистачките и други.
  20 специализирани полицейски операции са реализирани по време на акцията в област Монтана – 7 през първия етап в дните 1/8-ми ноември в кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата", 6 – през втората кампания от 9/22 ноември „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и 7 – през третата кампания от 16/30 ноември „Безопасно шофиране през зимата”.
  В хода на акция „Зима” пътните полицаи са извършили проверки на 1 223 пътни превозни средства – 1 064 леки автомобила, 131 товарни автомобила, 23 пътни превозни средства с животинска тяга, 2 велосипеда, 1 бр. селскостопанска техника, 1 мотоциклет и 1 мотопед. Констатирани са 329 неизправности – 76 по осветителните системи и сигнализацията, 10 случая на разкъсани или износени гуми и 243 други нарушения.Съставени са 156 акта и 216 глоби с фиш. Шест пътни превозни средства са спрени от движение. Съставени са 2 акта на водачи на каруци и 7 акта и 3 глоби с фиш на пешеходци. Изготвени са - предписание до АПИ за отстраняване на недостатъци на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка и 2 предписания до местните органи за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъците на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка.
          

 

12 дек 2018

ОДМВР Монтана отчита намаление на престъпленията и на жертвите на ПТП от началото на 2018 г.

данните представиха на брифинг началник група „Оперативен анализ и полицейска статистика” ст. инспектор Петър Петров и н-к сектор „Пътна полиция” при ОД МВР Монтана гл. инспектор Елвис Иванов

           20% намаление на престъпността отчита ОДМВР Монтана от началото на 2018 г. към настоящия момент в сравнение с предходната година. През периода са регистрирани 1 487 престъпления, като през същия период на 2017 г. броят им е 1 872. Процентът на разкриваемост е паднал с 5% -  38% /при 43% за 2017 г./. Статистическите данни сочат намаление на почти всички видове престъпления – с 8% са намалели престъпленията против личността, с 13% - престъпленията против собствеността, с 28% - общоопасните престъпления, с 33% - грабежите, кражбите – със 7%, измамите – със 73% / 78бр. през 2017 г. при 21 бр. за 2018 г./, убийствата са 2, намаление при посегателствата срещу МПС – с 23%, при палежите – с 38%, 3% намаление при престъпленията, свързани с наркотици.
          През месец ноември на настоящата година също се отчита намаление на престъпленията в полицейската статистика. Регистрираните престъпления от общ характер са 228, установени са 24 извършители. 7 от извършителите са автори на престъпления против собствеността, 6 са установените извършители на кражби, един извършител на измами в гр. Монтана и 2-ма извършители на престъпления, свързани с горското стопанство. Полицейските данни сочат, че най-голям брой извършителите са на възраст между 18 г. и 30 г. - 29%. 8% от извършителите са на възраст под 14 г., 8% - са между 14 г. и 17 г. и 3% - над 40 г. През ноември 135 граждани от област Монтана са станали жертви на престъпления, като повечето от тях са възрастни хора. 83 от тях са пострадали от престъпления против собствеността, 31 от престъпления против личността, 7 – от общоопасни престъпления. 64% от жертвите на престъпления са над 40 г., в границата от 30 г. до 40 г. – 19%, от 18 г. до 30 г. – 11% и 3% - под 18 г. 
         През ноември са проведени 139 специализирани полицейски операции с участието на служителите от жандармерията. / участие са взели общи 667 служители на ОДМВР и 156 на жандармерията/. Посетени са 665 сигнала, при които са разкрити 71 престъпления. Преверени са 200 извършители на престъпленията, в поделенията на МВР са задържани 43 лица. Съставени са 519 предупредителни протокола по ЗМВР. За нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 1 433 акта. Образувани 46 досъдебни производства, свързани с противодействие на незаконната търговия и притежание на акцизни стоки без български акцизен бандерол. 
          През месеца са проведени 134 срещи от полицейските служители в населените места. Мобилните екипи на ОДМВР Монтана са посетили 17 населени места в областта. По време на срещите са подадени 2 сигнала за нарушение на ЗДвП, 2 сигнала за кражби 1 сигнал за нарушение на обществения ред и 2 сигнала за престъпления. 
       От началото на 2018 г. на територията на област Монтана са регистрирани 22 измами, като 13 от тях са телефонни измами. Общата сума, прибрана от телефонните измамници през годината, е 60 839лева. 
РУ Монтана е задържало местен жител, уличен в измами по схемата „пратка за кмета”. Установени са мъж и жена от гр. Бойчиновци, заподозряни в измама по схемата „разваляне на черна магия”. РУ Лом е разкрило двама съучастници в телефонни измами.

Пътна полиция отчита трикратно намаление на жертвите на тежки ПТП в област Монтана 
       7 са жертвите на тежки пътно-транспротни произшествия на територията на област Монтана от началото на 2018 г. През същия период на предходната година броят им е 23 – отчита се намаление с 3 пъти на броя на убитите. Запазва се броят на тежките пътно-транспортни произшествия – 128 тежки ПТП за настоящата година, при 127 – за предходната. От Пътна полиция отчитат, че намалението на жертвите на ПТП се дължи на по-ниската скорост, с която се движат водачите. 
      Според вида на тежките катастрофи най- голям е броят на сблъскване на МПС – 41 ПТП, с – 3-ма убити. На второ място е – блъскане на пешеходец – 32 тежки ПТП, с 1 убит и 31 ранени, като 2-ма са непълнолетни. 20% от блъснатите пешеходци са пострадали извън районите на кръстовища и пешеходни пътеки, а основната причина е внезапното им навлизане на платното за движение. 
         Нарушенията, довели до настъпването на тежки ПТП, си остава движението с несъобразена скорост-  51 тежки ПТП, 2-ма убити , на второ място – навлизане в насрещното движение – 6 ПТП, с 2-ма убити. 
        В населените места са загинали 2 души, в извън населените места – 5. Данните отново показват, че причина за тежките катастрофи си остава движението с несъобразена скорост.

11 дек 2018

Двама, съпричастни към крупна измама, са задържани от криминалисти на ОДМВР Монтана

 Разследването е осъществено от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция. Криминалистите работили по сигнал, подаден от дъщерята на 81-годишна жителка на с. Доктор Йосифово. Жертвата обяснила, че преди година се запознала с мъж и жена. Двамата успели да й внушат, че над семейството й тегне черна магия, а те са правилните хора, които притежават силата да я развалят, но срещу заплащане. Така в продължение на времето, жената, поставена под угрозата да загуби близките си, поетапно предала на двамата непознати приблизително сумата от 33 000 лева.
 В резултат на предприетите действия криминалистите изградили приблизителен профил на извършителите, а вчера към 14.00 часа на територията на Монтана те задържали 43-годишния мъж и неговата връстница – двамата от град Бойчиновци, докато чакали жертвата си с поредната миза за „услугата“.
 По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

11 дек 2018

Временно ограничение на достъпа до част от услугите, предлагани от Пътна полиция

Поради възникнал технически проблем, този достъп ще бъде ограничен и в днешния ден

 Възникнал е технически проблем при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система.  Това е причината през днешния ден да бъде спрян достъпът  до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP“ и до Портала за електронни административни услуги – задължения по документи, издадени от Пътна полиция.

 До отстраняване на проблема гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затрудно и административното обслужване на гишетата на пътна полиция в столицата и в цялата страна. 
В момента експерти работят по отстраняването на проблема. МВР поднася  извинения за причиненото неудобство.

10 дек 2018

Практически препоръки за безопасно поведение при движение по пътищата по време на студентския празник – 8 декември

 Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки. 
 Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгла. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
 Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.
За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

Не ползвай личен транспорт за празника!
Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!
Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително! 
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:
ПОДГОТВИ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите; 
- документ за платена винетна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед; 
- финансови средства.

ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия;
- водата сменена ли е с антифриз;
- има ли масло;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
- има ли пожарогасител в колата;
- парното работи ли.

ЗАРЕДИ:
- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път; 
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка; 
- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло.

ПОМИСЛИ:
- какъв да бъде маршрутът;
- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е; 
- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;
- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:
- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;
- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 Никога не шофирай пил или дрогиран! 
 Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 
Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
 Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 Безопасни игли – 6 бр.
 Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 Уред за обдишване – 1бр.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Дежурни екипи от полицаи и пожарникари ще осигуряват безопасното протичане на студентския празник
В дните от 7 до11 декември служителите на реда са създали организация за засилено полицейско присъствие около питейни и увеселителни заведения, в които ще има празнуващи, както и по пътищата в област Монтана. В навечерието на празника и ден след приключването му ще бъдат проведени специализирани полицейски операции, при които пътните полицаи ще извършват проверки за управление на МПС под въздействие на алкохол, наркотични вещества, неправоспособни водачи и управление на технически неизправни автомобили. 
  В изтеклата седмица служители на ПБЗН са извършили проверки в 8 обекта в гр. Вършец и гр. Берковица, в които са заявени организирани празненства. Служителите от противопожарния контрол не са установили нарушения на изискванията за противопожарна безопасност.  Празнуващи групи се очакват в ресторантите на 3 спа хотела в гр. Вършец, 2 берковски хижи и един ресторант и в учебна база в село Бързия. 
За осигуряване на безопасното протичане на студентския празник полицейските служители са провели срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, на които са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства и са дадени препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация за реагиране при необходимост. 

06 дек 2018

Доброволното формирование „ Огоста -2013“ от община Монтана направи показно занятие в областния град ​

По повод Международния ден на доброволеца – 5-ти декември, доброволно формирование „ Огоста -2013“ от община Монтана заедно с екипи от РСПБЗН-Монтана направиха показно занятие по отстраняване на опасни дървета на ул. „Княз Ал. Батенберг”, до ЦДГ „Незабравка” в областния град.
 При занятието екипите са използвали автовишка на община Монтана и моторни резачки, с които са окастрили 3 опасни дървета. След отрязването, клоните са почистени и извозени до общинското сметище.
  Във връзка с празника на доброволците показни занятия ще направят утре и доброволните формирования в гр. Вършец и с.Медковец.
  Международният ден на доброволеца за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН - като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците. 

    Към настоящия момент на територията на РДПБЗН Монтана има регистрирани 10 доброволни формирования по Наредбата за реда за създаване и организиране дейността на доброволните формирования за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Те са регистрирани в общините Вършец, Якимово, Вълчедръм, Монтана, Берковица, Медковец, Чипровци, Георги Дамяново, Бойчиновци и Брусарци. 

05 дек 2018

Срещи на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през месец декември

Прием на граждани от НАЧАЛНИКА НА РУ ВЪРШЕЦ:
 - 06.12.2018 г. от 09,45 ч. до 10,45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово 
  - 06.12.2018 г. от 11,00 ч. до 12,50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово 
  -  13.12.2018 г. от 09,45 ч. до 10,45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка
  - 13.12.2018 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка
  - 20.12.2018 г. от 09,45 ч. до 10,45 ч.- в приемното помещение в кметството на село Черкаски
- 20.12.2018 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч.- в приемното помещение в кметството на село Драганица 
- 27.12.2018 г. от 09,45 ч. до 10,45 ч.- в приемното помещение в кметството на село Спанчевци
- 27.12.2018 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч.- в приемното помещение в кметството на село Стояново 

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ  МОНТАНА от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА през месец  декември 2018 г.
      Дата              Населено място
05.12.18 г.            с. Мърчево, общ. Бойчиновци
06.12.18 г.            с. Стубел, общ. Монтана
13.12.18 г.            с. Мартиново, общ. Чипровци
19.12.18 г.            с. Гаврил Геново, общ. Георги Дамяново

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ БЕРКОВИЦА от НАЧАЛНИКА на РУ през месец декември 2018 г.

13.12.18 г.              с. Боровци и с. Гаганица

Прием на граждани от НАЧАЛНИКА на РУ ЛОМ в малките и отдалечени населени места през декември 2018 година.

Община Вълчедръм
с.Септемврийци                             11.12.2018 г.    10,30 ч.

Община Брусарци
с. Василовци                                  11.12.2018 г.     15,00 ч.
с. Дондуково                                  11.12.2018 г.     16,00 ч.
с. Крива бара                                  18.12.2018 г.     10,30 ч.
 Срещите се провеждат в приемните на ПИ и Мл.ПИ на територията на населените места.

05 дек 2018