МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2020 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през 2020 г. – 13 986 бр., 2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2020 г. – 4 034 бр., 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2020 г. – 9 728 бр., 2021 г. – 9 950 бр.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 11 - 15 януари 2021 г.

ОДМВР Монтана

501

РУ Лом

194

РУ Берковица

84

РУ Вършец

3218 яну 2021

Намаление на пътно-транспортния травматизъм отчита Пътна полиция през 2020 г.

  133 тежки ПТП с 13 убити и 178 ранени граждани са регистрирани в област Монтана през изминалата 2020 г. В сравнение с 2019 г. тежките ПТП са с 42 по-малко, жертвите на пътя - с 5 по-малко, ранените – с 48 по-малко. Анализите на Пътна полиция показват, че най-много пътни инциденти са регистрирани по пътната мрежа на територията на РУ – Монтана – 79 и РУ Лом – 31 тежки ПТП. На териториите на РУ Берковица и РУ Вършец са настъпили съответно 18 и 5 тежки ПТП. Регистрираните пътно-транспортни произшествия с материални щети в областта са 475.
  Най-голям брой тежки катастрофи през 2020 г. са станали през летните и зимните месеци, а най-много жертви на ПТП са регистрирани януари, февруари, април и октомври. Най-черните дни от седмицата са уикендите – петък, събота и неделя, в които са настъпили средно по 24 тежки ПТП, както и дните понеделник, вторник и четвъртък - със средно по 15 тежки ПТП. В класацията по-най-голяма аварийност на пътя водят сблъсъците между моторни превозни средства – 48, следвани от блъскане на пешеходци- 20 ПТП и преобръщане на МПС – 19 ПТП. Най-много тежки катастрофи са настъпили вследствие на движение с несъобразена скорост – 58 и отнемане на предимство – 28. Неспазване на дистанция е причината за 8 ПТП. В населените места са настъпили 70 тежки ПТП , с 2 загинали и 81 ранени граждани, а в извън населените места - 63 ПТП с 11 загинали и 97 ранени граждани. 53% от тежките ПТП са регистрирани по републиканската и общинска пътна мрежа, а 47% - в населените места на територията на региона.
 През 2020 г. съставът на Пътна полиция е констатирал 31 342 нарушения, за които са съставени 9 426 акта и са наложени 22 680 глоби с фиш. Съставени са 1 538 заповеди за принудителни административни мерки и са изпратени 184 сигнални писма.
 По отношение употребата на алкохол на територията на региона са установени 333 нарушения. През годината са заловени още 331 неправоспособни водачи. Наложените глоби за неправилен престой и паркиране са 1 012, за неизползване на предпазните колани и каски – 1 959, за нередовни пътни документи –1 422, за неспазване на предимство, пътни знаци и сигнали - 1 653, за липса на застраховка “Гражданска отговорност”- 313, за управление на технически неизправни МПС – 468, за неправилни маневри – 277, за отнемане предимство на пешеходец – 18, за нарушения на пешеходците – 137.
 През изминалата 2020 г. звеното за „Автоматизирани системи за контрол на правилата за движение” е издало 14 956 фиша и електронни фиша за превишена скорост.
 През отчетния период са издадени 10 703 свидетелства за управление на МПС, /+5486 в сравнение с 2019 г./. През изминалата 2020 г. водачите на МПС, които са изгубили всички 39 контролни точки са 5, при 10 водача през 2019 г.
Към 31.12.2020 г. в сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР – Монтана се водят на отчет 68 129 ППС /+ 2617 бр. в сравнение с 2019 г./ППС, от които леки автомобили – 51 305 /+1946/бр.; товарни автомобили – 6 468 /+ 366/ бр.; специални автомобили – 736 /+ 54/ бр.; автобуси – 235 / +8/ бр.; влекачи – 434 / +20/ бр.; мотоциклети и мотопеди – 4573 /+ 119/бр.; ремаркета за автомобили – 4149 /+110 бр./. Ново–регистрирани са 4 112 бр. ППС /- 869 бр./, от които: употребявани от чужбина – 3 978 /-854/бр. и фабрично нови – 134 /–15 / бр.

19 яну 2021

Специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени места

  От 15 до 20 януари в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Операцията е планирана на база анализ на пътнотранспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. Затова усилията на полицейските екипи ще бъдат насочени точно към тях, съобщават от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Проверяващите ще следят основно за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.
 В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината в страната са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци. Полицейските екипи ще работят и при подпомагане на движението заради влошената метеорологична обстановка.

18 яну 2021

Работни срещи на министър Терзийски със служителите от районни управления и други структури на МВР на територията на област Монтана

  В хода на работното посещение, днес министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети Монтана, Берковица и Вършец. Заедно с него беше директорът на ОДМВР-Монтана старши комисар Пламен Томов.
 По време на срещите със служителите на районни управления в структурата на областната дирекция бяха обсъдени натовареността на състава, включително в контекста на допълнителните отговорности, наложени от пандемичната обстановка, както и кадровата обезпеченост. Изпратихме трудна година, изпълнена с предизвикателства, но вие, колеги, изпълнихте задълженията си и оценката ми е много добра – обобщи министърът.
 Ръководството на министерството следи постоянно нивата на заболеваемост сред състава, а Медицинският институт на МВР е подготвен с техника и специалисти, така че при необходимост да положи отлични професионални грижи за служителите и техните семейства – увери министър Терзийски.
 Той проведе работни срещи още в Зоналното управление на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и противодействие на тероризма“ и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана. Техническото, материално и кадрово осигуряване и други организационни въпроси бяха тема на дискусиите.
В базата на сектор „Зоополиция и кинология“ към ГД „Национална полиция“ в Берковица министърът се запозна с условията за обучение на служебни кучета и водачи. Със средства по грантово споразумение „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници“, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“, базата беше реновирана. Бяха закупени и елитни животни, които се отглеждат и обучават за подразделенията на МВР.

15 яну 2021

915 МПС са проверени при специализирана полицейска операция по безопасността на движението в област Монтана

акцията е проведена в дните от 8 до 13 януари

  Специализираната полицейска операция за контрол на движението по пътищата бе проведена на територията на цялата страна в дните от 8 до 13 януари, с различен акцент за всяка област. На територията на област Монтана бе осъществен засилен контрол в рисковите участъци за настъпване на пътно-транспортни произшествия. Завишена бе дейността на контрола по правоспособността на водачите на МПС, управление на пътни превозни средства от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
 В хода на операцията са извършени проверки на 915 МПС и 971 лица, при които са установени 339 нарушения. Съставени са 109 акта и 230 фиша по ЗДвП. Установени са 3-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като единият е надвишил 1,2 промила. 51 водачи са глобени за неспазване на пътни знаци и маркировка, 36 – за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски, 5-ма – за неправоспособност, 4 –ма – за липса на застраховка „Гражданска отговорност”, 1 – за преминаване на червен светофар. При извършване на контролната дейност са санкционирани и 13 пешеходци. Проверени са още 32 товарни автомобила и са заснети 208 нарушения на скоростните режими. Пътните полицаи са връчили на водачи и пътници в автомобилите 34 електронни фиша за превишена скорост.
  Контролът на пътя бе осъществен при стриктно спазване на разпоредените противоепидемиологични мерки, свързани с ограничаване разпространението на вирусната инфекция COVID-19.

14 яну 2021

РУ Монтана издирва собствениците на два маркови противозаконно отнети велосипеда

 Служители на РУ Монтана разкриха извършител на кражби на велосипеди в областния град – 36-годишен криминално проявен жител на монтанския кв. „Кошарник”. Кражбите са извършени през месец декември на предходната година от различни части на областния град. Велосипед на стойност 200 лв., отнет пред хипермаркет в центъра на гр. Монтана, е върнат на собственика му.
 В РУ Монтана се намират още два маркови велосипеда, чийто собственици не са установени. Единият от велосипедите е бил отнет в района на общинския пазар. Умоляват собстевинците, които ги разпознаят, да се обадят в Районното управление на МВР в гр. Монтана.
 36-годишният е уличен и като извършител на кражба от автосервиз на бул. „Трети март”, откъдето отнел радиатор, интерколер за лек автомобил, тава за събиране на масло и ръчна количка, всичко на обща стойност 900 лв. Материалите по случаите са изпратени на Районна прокуратура в гр. Монтана.

13 яну 2021

1 372 произшествия са посетени от екипите на РДПБЗН Монтана през 2020 г.

5-ма души са загинали, 4-ма са пострадалите при пожари през изминалата 2020 г.

   През 2020 г. звената на РДПБЗН Монтана са реагирали на 1 372 произшествия, от които 18 (1,31%) са лъжливи.
  Ликвидирани са 853 пожара (62,17 % от всички произшествия), от които 169 са с нанесени преки материални щети и 684 пожара са без нанесени преки материални щети. За сравнение през 2019 г. са възникнали общо 1 575 пожара /228 с преки материални щети и 1 347 без нанесени преки материални щети/. През последните 5 години се наблюдава променлива тенденция на броя на регистрираните пожари, като най-големият брой е отчетен през 2019 г. (1 147 бр. през 2016 г., 1 357 бр. през 2017 г., 926 бр. през 2018 г., 1 575 бр. през 2019 г. и 853 бр. през 2020 г). 
  Намаленият брой пожари се дължи както на метеорологичната обстановка, така и на епидемиологичните мерки за спиране на заразата от COVID-19. Голяма част от фирмите не са работели през изминалата година, както и всички дейности от обществения и битовия живот са ограничени от мерките за социална изолация.
   От всичките 169 пожара със загуби през 2020 г. най-много са възникнали в обекти на жилищно стопанство, дейности и домакинства – 89, което представлява 52,66% от всички пожари с материални щети (процента се запазва в сравнение с предходните години). На второ място по брой са пожарите в транспорта, складирането и пощите – 36 (21,30%), а 22 пожара са възникнали в обекти на селското и рибно стопанство (13,02%). 1 бр. пожар през 2020 г. е имало в обекти за търговия и ремонт (0,59%), 3 бр. в обекти на преработващата промишленост (1,78%), 3 в обекти за хотелиерство и ресторантьорство (1,78%), 5 пожара в обекти на водопровод, канализация и сметосъбиране (2,96%), 4 пожара в обекти на енергетиката (2,37%), както и по 1 пожар в обекти на административни и спомагателни дейности, други дейности, както и отрасъл издателство, медии и далекосъобщения (по 0,59% от всички пожари).
  Високият процент на пожарите в жилищните сгради и транспортните средства се запазва през годините.
  Най-чести причини за възникване на пожари с материални загуби през 2020 г. са късо съединение – 46 (27,22%) и небрежност при боравене с открит огън - 32 (18,94%). В процес на установяване са причините за 32 пожара (18,94%). При техническа неизправност са възникнали 21 пожара (12,43%), от неправилно ползване на отоплителни уреди - 17 пожара (10,06%), след самозапалване - 9 пожара (5,33%). При неправилно ползване на нагревателни уреди са получени сигнали за 5 пожара (2,96%), а при строителна неизправност - 4 пожара (2,37%). През 2020 г. по 1 пожар е възникнал след огневи работи, детска игра и други причини (по 0,59%). Запазва се големият брой пожари вследствие на късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.
  За 2020 г. са извършени 123 спасителни дейности (8,97% от всички произшествия), за 2019 г. те са били 81, за 2018 г.– 93 бр., за 2017 г. – 99 и за 2016 г. - 111. През 2020 г. са извършени и 393 дейности по оказване на техническа помощ, като за 2019 г. те са били 435, за 2018 г. те са били 652, за 2017 г. – 528, и през 2016 г. – 498. През 2020 г. са осъществени 3 дежурства с пожарна и спасителна техника, за 2019 г. те също са 3, за 2018 г. те са били 16, за 2017 г. – 7 и за 2016 г. – 17 .
  При пожари през 2020 г. са загинали 5 души, през 2019 г. също са загинали 5 души, през 2018 г. те са били 2-ма, през 2017 година 2-ма и за 2016 г. са загинали 4-ма души. Няма съществена разлика в броя на загиналите през последните пет години, като въпреки проведените разяснителни процедури преди и по време на отоплителния сезон продължават да се пренебрегват мерките за пожарна безопасност по домовете. Най-често загиналите са възрастни и/или трудно подвижни хора, като тази тенденция се запазва поради демографската криза в областта и застаряването на населението. Голяма част от тези възрастни хора са също така и самотно живущи, което е предпоставка за тяхната безпомощност при пожар.
 Пострадали при пожари през 2020 г. са 4 души, за 2019 г. отново са 4 души и през 2018 г. броят им отново е 4. За 2017 г. пострадалите са 5, а за 2016 г. са 13. Причините са главно като при загиналите, с тази разлика, че пострадалите са били изложени на вредните въздействия на пожара за по-кратък период от време.
 Интензивността на произшествията през изминалите пет години е както следва: 3,76 за 2020 г.; 6,12 за 2019 г.; 4,83 за 2018 г.; 5,52 за 2017 г. и 4,95 за 2016 г. Постепенно се увеличава интензивността в РДПБЗН Монтана, като освен големият брой произшествия е на лице и увеличение в мащабите на произшествията. През 2020 г. интензивността е намаляла поради пандемията от COVID-19 и наложената карантина, както и ограниченията в работата на обществени заведения и фирми.
 В помощ на екипите от РДПБЗН Монтана са сформирани и доброволни формирования в общините Монтана, Вълчедръм, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново, Медковец, Берковица, Брусарци, Бойчиновци и Якимово. С помощта на безвъзмездно предоставената техника от страна на ГДПБЗН-МВР, както и проведеното обучение в сектор ЦПК на РДПБЗН Монтана, част от доброволните формирования в област Монтана са подготвени и участват в самостоятелни действия по ликвидиране на възникнали произшествия. През 2020 г. бе извършено онлайн обучение на 25 доброволци от ДФ „Огоста” към Община Монтана. Броят на самостоятелните участия на доброволните формирования в дейности по защита на населението е 6, а на съвместните им участия с екипи на ПБЗН е 5 бр.
 По-сериозни произшествия през 2020 г. са свързани с гасене на пожари в жилищни сгради със загинали и пострадали граждани, както и оказване съдействие на РЗИ и ЦСМП при ограничаване разпространението и последиците от COVID-19.
 Екипите на РСПБЗН и сектор СОД към РДПБЗН Монтана са реагирали на множество сигнали за пътнотранспортни произшествия, при които се е наложило намесата на екипите за освобождаване на хора от автомобилите, както и за техническа помощ и съдействие на органите на КАТ по отстраняване на опасни предмети от пътното платно за движение. В сравнение с предходни години те не са толкова много, поради намаления трафик породен от ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19. За сметка на това обаче, работата при ПТП е допълнително усложнена, поради необходимостта от вземане на превантивни мерки за предпазване от заразяване с COVID-19 от евентуално заразени участници в ПТП.
През годината водолазният екип на сектор СОД към РДПБЗН Монтана бе комндирован на територията на Община Дупница за оказване съдействие на следствените органи, като се включиха в издирвателни дейности във воден басейн.
 През 2020 г. няма пострадали служители при трудови злополуки в следствие на изпълнение на служебните им задължения, което е положителна тенденция в сравнение с 2018 г., когато е регистриран един случай.

12 яну 2021