МВР

ОД Монтана

 

Новини

Полицейски служители ще се срещат ежемесечно с възрастните хора в пенсионерски клуб „Надежда” в гр. Монтана

 Под формата на беседи полицейските служители ще запознават възрастните хора с престъпления, на които могат да станат жертви, ще отговарят на въпросите, които ги вълнуват, и ще търсят заедно решения, свързани със сигурността им. Срещите с хората от третата възраст ще се провеждат ежемесечно в пенсионерски клуб „Надежда” в гр. Монтана. Денят и часът ще бъдат оповестявани писмено, дни преди насрочената дата. 
 При днешната среща младши полицейски инспектор Светлин Страшимиров от РУ Монтана напомни на посетителите на клуба, че телефонните измами се извършват с обаждане на стационарен телефон и по-рядко на мобилен. Полицейският служител отново обясни, че в своята работа полицията търси съдействието от гражданите, за да получи информация за извършители или жертви на престъпления, но никога не иска от хората техните спестявания и парични суми, за да залови престъпниците.
 Полицаите призоваха гражданите да подпомагат органите на реда, като не премълчават, а споделят и своевременно подават сигнал на тел. 112 при всеки опит за телефонна измама. Пострадалите могат да се обаждат и по телефона в полицейската приемна или да се срещнат с полицая, отговарящ за сигурността в района. 
  Полицейски инспектор Тихомир Ячков разясни най-новия вид измама, при която престъпниците не искат пари по телефона, а дават пари – под формата на кредити. Измамниците се представят за банкови служители или работещи в кредитни бюра. Жертвите са убедени да платят минимални суми за откриването на „кредитно досие”, с което впоследствие получават изгоден заем с ниска лихва.
Полицейските служители посъветваха възрастните хора да не бъдат наивни, каквито са повечето по природа, и да не допускат в дома си непознати. Престъпниците често ги убеждават, че трябва да влязат в имота или в жилището им, защото са имали уговорка с друг член на семейството, със съседи, за да огледат за бъдещ ремонт или по друга причина. Озовали се в чуждо жилище, крадците лесно правят поредния си удар.
Измама може да бъде извършена и ако пенсионерите предоставят на непознати личните си карти и неочаквано се окажат „собственици” на хотели, фирми и недвижими имоти с големи задължения. 
Полицаите споделиха и истински случаи при залавянето на престъпници в региона, извършили грабежи над възрастни хора по селата.

22 фев 2019

5-ма водачи, 2-ма пътници и 2-ма пешеходци са жертвите на тежки ПТП през 2018 г. в област Монтана

В тежките инциденти на пътя са пострадали 86 водачи, 62 пътници и 33-ма пешеходци

 През 2018 г. на територията на ОД МВР Монтана са станали 134 тежки ПТП, с  9 убити и 179 ранени граждани. 9-те жертви на ПТП са загинали като водачи – 5-ма, 2-ма пътници и 2-ма пешеходци. 4-ма от загиналите водачи са били жертви на пътни инциденти с леки автомобили, 1 - водач на мотопед.  
 Броят на ранените при пътни инциденти е 179. Половината от тях са получили травми и наранявания като водачи на МПС, една трета – като пътници и 33-ма – като пешеходци.  От ранените 86 водачи – 51 са били зад волана на леки автомобили, 11 – на товарни автомобили, 9 - велосипедисти, 6 - мотоциклетисти, 3-ма – мотопедисти, 3-ма водачи на влекачи, 1 – на минибус, 1 – на каруца, 1- на четириколесно МПС.
 В градовете са станали 59 тежки ПТП, а в селата – 15 тежки ПТП. При катастрофи в градовете са загинали 2-ма и са ранени 65, в селата са станали 15 ПТП, с 2-ма загинали и 15 ранени.
Класация на общините по нивото на аварийност през 2018 г.
Най-голям е броят на тежките ПТП на територията на община Монтана – 90 тежки ПТП, с 3-ма загинали и 130 ранени. 
Следва община Берковица с 14 тежки ПТП, 1 загинал и 17 ранени. Община Лом е на трето място по аварийност – с 11 тежки ПТП, с 14 ранени. 
На четвърто място се подрежда община Бойчиновци – със 7 тежки ПТП, с 9 ранени.
 Петото място заема община Брусарци – с 4 тежки ПТП, с 2-ма загинали и 4 ранени. Община Вълчедръм – 2 тежки ПТП, с 1 убит и 1 ранен.
Следва община Вършец – с 4 тежки ПТП, с 4-ма ранени.
Общините Медковец и Якимово са с еднакво ниво на аварийност – с по 1 тежко ПТП, с по един загинал, без ранени.

Класация на населените места по ниво на аварийност през 2018 г. 
Гр. Монтана – 42 тежки ПТП, с 48 ранени граждани
Гр. Лом – 6 тежки ПТП, с 8 ранени граждани
Гр. Берковица – 6 тежки ПТП, с 1 загинал и 5 ранени граждани
Гр. Бойчиновци, гр. Вършец, село Лехчево, село Ковачица – с по 2 тежки ПТП, и по 2-ма ранени граждани
С. Смоляновци – 2 тежки ПТП, с 1 загинал и 1 ранен гражданин
Гр. Вълчедръм, с. Якимово – 1 тежко ПТП, с по 1 загинал гражданин
Село Бързия, Василовци, Долни Цибър, Замфирово, Липен, Охрид, Стубел – по 1 тежко ПТП, с по 1 / или 2 ранени гражданин.

20 фев 2019

Незаконно притежавани оръжия, взривни вещества и боеприпаси са иззети от вили и помещения, обитавани от 47-годишен берковски жител

На 19.02.2019 г. след получена информация e проведена специализирана полицейска операция за противодействие държането на общоопасни средства. В хода на акцията полицейските служители са извършили претърсване във вила в берковската местност "Бабачевото", собственост и обитавана от 47-годишен криминално проявен местен жител. От имота са иззети 3 самоделни нарезни дългоцевни огнестрелни оръжия, 4 къси нарезни оръжия и пистолет "Парабелум" с 3 пълнителя, съдържащи 27 патрона. Открити са още 250  патрони за гладкоцевно оръжие, пистолет и дългоцевно нарезно огнестрелно оръжие.
При последващо претърсване в стопанисвано от 47-годишния помещение във входа на блок в берковски жилищен комплекс са иззети още 636 патрона от различни калибри, 7 огнепроводни шнура с текстилна оплетка и черна изолация и проводници с различна дължина с поставени 2 капсул детонатора.
В жилище, обитавано от 47-годишния в берковското село Замфирово, полицаите са намерили 4 боеприпаса, за които собственикът не притежавал надлежно разрешително. 47-годишният е задържан за срок до 24 часа в РУ Берковица. 
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК. 

20 фев 2019

122 пешеходци и 9 водачи са глобени по време на акция „Пешеходец” в област Монтана

 122 пешеходци, неспазващи правилата за движение и 9 водачи, отнели предимство на пешеходци, са санкционирани в дните от 4 до 15 февруари в област Монтана.  Нарушенията са установени от екипи на Пътна полиция при провеждането на 33 специализирани полицейски операции. По време на акцията няма глобени възрастни хора, придружаващи деца.
 Поради зачестилите инциденти Пътна полиция ще осъществява активна контролна дейност eжемесечно по отношение на поведението на пешеходците. Маршрутите на полицейските наряди и местата за контрол ще се определят съгласно ежемесечни анализи на пешеходната аварийност в региона. 
 Съгласно Закона за движение по пътищата, пешеходците трябва да пресичат само на обозначените за целта места, да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. На пешеходците е забранено  да навлизат внезапно на платното за движение, да пресичат платното за движение при ограничена видимост, да извършват търговия и услуги на платното за движение.

 През 2018 г. на територията на област Монтана са станали 33 тежки ПТП с участието на пешеходци, при които са загинали2-ма пешеходци, а 31 са ранени.  Катастрофите с пешеходци се нареждат на второ място по аварийност през 2018 г. в областта, след сблъсъците между движещи се МПС.

 

19 фев 2019

Трима видинчани са задържани за извършване на кражби от хранителни магазини в Монтана

 Двама криминално проявени и осъждани видинчани - на 19 г. и 29 г.,  и 16-годишна тяхна съгражданка са задържани за извършени от тях кражби на пари от хранителни магазини в областния град. Те са установени в резултат на предприети оперативно-издирвателни действия на криминалисти на ОДМВР- Монтана и колегите им от районното управление. Разследването стартирало след подадени през месеца жалби от търговските обекти, в които се посочвало, че откраднатите суми варирали между  80 лв. и 200 лв. При извършения обиск у непълнолетната са намерени и иззети 0,2 грама амфетамин.
 19-годишният е конвоиран и предаден на служители на ОДМВР Видин за установяване на съпричастността му към престъпления на територията на съседната област.
 Работата по документирането на престъпната дейност на задържаните продължават в рамките на образувано досъдебно производство по чл.  354 от НК под наблюдението на прокуратурата.

 

18 фев 2019