МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 г.

информация към 17.02.2020 г.

  Уважаеми граждани,
  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2020 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта или паспорта, за да се подава заявление за нов документ.
Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на български личен документ във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана
- Районно управление гр. Лом
- Районно управление гр. Берковица
- Районно управление гр. Вършец

 Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената БДС, както и за удобство на гражданите.

 Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

 При постъпили искания за прием на заявления за издаване на лични документи от кметства, предприятия и институции ще бъде осигурена възможност за организиран прием от мобилни екипи.

 Статистиката сочи, че през 2020 г. трябва да бъдат подменени 16 820 бр. лични карти, 6 633 бр. паспорти и 12 611 бр. СУМПС, издадени от ОДМВР Монтана.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 10 - 14 февруари 2020 г.

ОДМВР Монтана

265

РУ Лом

80

РУ Берковица

46

РУ Вършец

12 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 03 - 07 февруари 2020 г.

ОДМВР Монтана

238

РУ Лом

123

РУ Берковица

46

РУ Вършец

24


 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 27 - 31 януари 2020 г.

ОДМВР Монтана

245

РУ Лом

103

РУ Берковица

49

РУ Вършец

23


 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 20 - 24 януари 2020 г.

ОДМВР Монтана

262

РУ Лом

131

РУ Берковица

61

РУ Вършец

24


  

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 12 - 17 януари 2020 г.

ОДМВР Монтана

309

РУ Лом

96

РУ Берковица

60

РУ Вършец

16


 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 06 - 10 януари 2020 г.

ОДМВР Монтана

315

РУ Лом

146

РУ Берковица

63

РУ Вършец

29


 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 30 декември 2019 г. - 03 януари 2020 г.

ОДМВР Монтана

220

РУ Лом

67

РУ Берковица

52

РУ Вършец

24


 

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 16-27 декември 2019 г.

ОДМВР Монтана

408

РУ Лом

129

РУ Берковица

67

РУ Вършец

9
 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 09-13 декември 2019 г.

ОДМВР Монтана

153

РУ Лом

65

РУ Берковица

22

РУ Вършец

19 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 02-06 декември 2019 г.

ОДМВР Монтана

147

РУ Лом

51

РУ Берковица

35

РУ Вършец

7

12 дек 2019

Криминалисти от РУ Монтана и ОДМВР Враца задържаха брат и сестра, извършили грабеж

Те отнели пари от самотноживеещ жител на с. Охрид, община Бойчиновци; Прокуратурата им наложи постоянна мярка „задържане под стража“

  С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура Монтана до 72 часа в петък бяха задържани криминално проявени брат и сестра, на 19 г. и 24 г. от бойчиновското с. Охрид, обвинени в грабеж над възрастен жител на селото. Според първоначалните данни на 12 февруари, около 22,50 часа 19-годишният почукал на врата на къщата на 68-годишния мъж, нанесъл му побой и отнел от джоба на връхната му дреха сумата от 270 лв. На потърпевшия не са причинени телесни увреждания, няма опасност за живота му.
 При проведените оперативно-издирвателни действия с участието на служители на Участък Бойчиновци, РУ- Монтана и ОДМВР -Враца по „горещи” следи за часове, на ж.п.гарата в гр. Мездра е задържан извършителят, у когото е намерена и открадната сума, без 5 лв., изхарчени за превозен билет. В качеството й на помагач,в следствения арест във Враца, е задържана и сестра му.
 След изтичане на 72-часовото им задържане Районният съд в Монтана наложи на двамата постоянна мярка „задържане под стража”.

17 фев 2020

Внимавайте при продажбата на животни!

Във връзка с настъпването на пролетния сезон и предстоящите празници, ОДМВР Монтана препоръчва на стопаните да бъдат особено внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете, под предлог че изкупуват животни.
В редица случаи те се представят за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
- Укрепете и осветете стопанските си постройки;
- Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва; (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
 - Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните са най-често използваните способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
 - Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или стопански помещения.
 - Ако сте жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел. 112!

13 фев 2020

Резултати от операция по противодействие на битовата престъпност, проведена на територията на община Вълчедръм

Полицейските действия са реализирани под ръководството на прокуратурата

 Специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и пътен контрол  бе проведена през вчерашния ден на територията на община Вълчедръм. Действията са осъществени от  служители от отдели "Криминална полиция", "Охранителна полиция” и "Разследване" на ОДМВР Монтана, РУ Лом и жандармерийското звено в Монтана, под ръководството на прокуратурата.  
 В хода на акцията са извършени проверки на 8 обекта, 91 МПС и 113 лица, при които са съставени 6 акта и глоба с фиш.
 При проведените процесуално-следствени действия на три частни адреса в гр. Вълчедръм, са иззети револвер , без фабричен номер,  газов пистолет без предпазна муфа, 2 пушки, 104 боеприпаса,  устройство за произвеждане на изстрели, наподобяващо химикалка, металотърсач и 278 предмета – монети, пръстени и др, за които се предполага, че са културно-исторически ценности .
В рамките на полицейските действия е извършено претърсване и в имот в с. Долни Цибър,  стопанисван и ползван от 65-годишен местен жител. Оттам са иззети 23 пластмасови бутилки, съдържащи 236 литра бяла течност с мирис на спирт, без български акцизен бандерол. Контрабандни цигари са установени и при проверка на постройка на допълващо застрояване в имот в с. Долни Цибър, обитаван от 66-годишна жителка. Иззети са 243 къса тютюневи изделия, без български акцизен бандерол.
 По случите са образувани 4 досъдебни производства и преписка по чл. 339, ал. 1, чл. 276, ал. 5 и по чл. 234, ал. 1 от НК в ОДМВР Монтана. Работата по тях продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана  и Районна прокуратура-Лом.

12 фев 2020

Криминалисти от Берковица и Монтана задържаха посредник в телефонна измама и извършител на изнудване на млада жена от областния град

успешно продължават съвместните действия на ОДМВР Монтана и ОДМВР Враца за разкриването на палеж на два леки автомобила в гр. Вършец

Резултатите по успешно приключилите разследвания на по-тежките криминални престъпления през януари и предприетите действия за разкриването на палеж на леки автомобили бяха оповестени на съвместен брифинг на ОДМВР Монтана и Окръжна прокуратура – Монтана.
29-годишен жител от бойчиновското село Портитовци е задържан от РУ Монтана след сигнал от млада жена от областния град, която съобщила, че била изнудвана за пари от непознат, за да бъде осуетен опит за физическа саморазправа спрямо нея. В хода на извършените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия монтански криминалисти задържали още същия ден извършителя, на когото Районна прокуратура Монтана повдигнала обвинение.
След едноседмично разследване е установен извършител на телефонна измама в гр. Берковица. В резултат на проведените оперативно-издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия под надзора на местната прокуратура е заловен 26-годишен жител на врачанското с. Борован, който убедил 61-годишна берковска жителка да изхвърли през терасата си 2 000 лв, за да „помогне” за залавянето на терористи и телефонни измамници. Извършителят е направил пълни самопризнания и е върнал цялата сума в полицията.
На брифинга бе съобщено и за успешния ход на разследването на палеж на два леки автомобила през януари във Вършец. Действията по разследването се осъществяват под надзора на Районна прокуратура Берковица. Към момента разследващите органи от областните дирекции на МВР в Монтана и Враца проверяват съпричастността на трима заподозрени към извършването на престъплението. Полицейските служители работат по 4 версии, основно на лична и на политическа основа.
Месец януари на 2020 г. се характеризира със спад от 19% на регистрираните криминални престъпления в областта  - 121, спрямо 150 за месец януари 2019 г. Разкриваемостта е на ниво 30,58 %, спрямо 25,30 % за януари 2019г., наблюдава се ръст от 5,3 % .
Регистрираните престъпления против собствеността бележат намаление с 26 % спрямо януари 2019 г. -  45 престъпления, при 61 през 2019 г.
Регистрираните престъпления против личността също имат намаление от 77% - 3 престъпления при 13 – за януари 2019 г.
Грабежи – 1 регистриран грабеж за януари 2019 г., при 2 за януари 2019 г.
Кражби –  38 , срещу 46 за януари 2019 г., спад от 17 % .
Измами – 1 за януари 2020 г., при 3 за януари 2019 г.
Умишлени убийства – през месеца не е регистрирано умишлено убийство, няма регистрирано и през януари на 2019 г.
Посегателства спрямо МПС – няма регистрирани за януари 2020 г., при 1 бр. за месец януари 2019 г.
Палежи – запазване на броя на регистрираните за периода на месец януари 2020 г. са регистрирани 4 палежа, при регистрирани също 4 за януари 2019 г.
Наркотици – 7 бр., срещу 6 за същия период на 2019 г.

С цел противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред през месеца в областта са проведени 52 спецализирани полицейски операции с участието на служители на ЗЖУ Монтана. При извършените полицейски проверки са установени 1 134 законови нарушения, за които са съставени 582 акта и 478 глоби с фиш. При полицейските операции са проверени 2 573 МПС, 4011 лица, 259 обекта и 130 лица от оперативен интерес. Издадени са 157 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР и 23 – по чл. 64 от ЗМВР. В поделенията на МВР са задържани 12 лица, установени са 7 издирвани лица.

Коефициентът на престъпност за януари 2020 г. е най-голям на територията на Участък Георги Дамяново – 1,8 и Вълчедръм – 1,7. С най-нисък коефициент през месеца с около 0,4 са общините Брусарци и Берковица.

Пътно-транспортна обстановка в област Монтана през месец януари 2020 г.
През първия месец на 2020 г. в региона са настъпили 47 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 2 души, 1 е ранен. Статистиката показва намаление на тежките катастрофи в сравнение с предходната 2019 г. - тежките катастрофи са с 21 по-малко, жертвите с 2 повече, ранените - с 28 по-малко. /тежките ПТП през януари 2019 г. са били 68, жертвите – 0, ранените – 29/.
През месеца са установени 2 364 нарушения на ЗДвП – съставени са 731 акта, 474 фиша и 973 електронни фиша. Установените нарушения за скорост са 973. 34 са нарушителите, превишили скоростното ограничение с 50 км/ч. 34 са заловените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, 18 – са неправоспособните, 26 – са глобени са управление на технически неизправни МПС.
През месеца са издадени 133 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. Временно са отнети 82 свидетелства за управление на МПС.


В месечния брифинг на ОДМВР Монтана участваха админстративният ръководител и окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Монтана г-жа Нина Борисова, директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов, зам. директорът комисар Димитър Мишонов, н-к група "Оперативен анализ и полицейска статистика" ст. инспектор Драгомир Лалов.

11 фев 2020

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите ​

проверките, по линия на Roadpol, ще се извършват от екипи на МВР и ИААА

От днес /10.02./ до края на тази седмица у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Аналогични действия има във всички страни-членки в цяла Европа.

У нас, освен служители на МВР, в проверките участват и техни колеги от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията е поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, недопускането на неправилен превоз на товар, претоварване и спазване на времето за почивки.

Провеждането на подобни проверки са заложени в календара на ROADPOL няколко пъти в годината. Причината за това, е че при настъпване на пътнотранспортен инцидент с участието на подобни превозни средства, щетите и броят на жертвите е значително по-голям.

10 фев 2020

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през месец февруари 2020 г.

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ МОНТАНА от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА

12.02.2020 г. – с. Владимирово, общ. Бойчиновци
20.02.2020 г. – с. Портитовци, общ. Бойчиновци
26.02.2020 г. – с. Трифоново, общ. Монтана

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ

Община Брусарци
05.02.2020 г. 14,30 ч. с. Киселево
Община Медковец
26.02.2020 г. 14,30 ч. с. Сливовик
Срещите се провеждат в приемните на полицейските инспектори и младшите полицейски инспектори на територията на населените места.

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ БЕРКОВИЦА от НАЧАЛНИКА на РУ БЕРКОВИЦА

13.02.2020 г. с. Слатина

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ВЪРШЕЦ от НАЧАЛНИКА на РУ ВЪРШЕЦ

12.02.2020 г. - 10,30 ч.-11,30 ч. с. Горна Бела Речка
19.02.2020 г. - 10,30 ч. - 11,30 ч. с. Долна Бела Речка

31 яну 2020