МВР

ОД Монтана

 

Новини

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" се провежда през месеците юни, юли и август

1 дете е пострадало при тежко ПТП през лятната ваканция на 2018 г. в област Монтана

 Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ ще бъде проведена през месеците юни, юли и август. През лятната ваканция на учениците пътните полицаи ще проведат множество мероприятия, с които ще създадат условия за безопасност на движение на децата. 
 В рамките на акцията до края на юни ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие в районите на училищата, в които ще има празненства по случай официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. Ще бъдат планирани  специализирани полицейски операции.
 През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица под 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, както и други нарушения, ще се  прилага Закона за движението по пътищата.
 Органите на реда ще провеждат и мероприятия за установяване на собственици, които предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения, особено в малките населени места и ще налагат санкции за подобни нарушения. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.
 Контрол ще се извършва и върху собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, които предоставят скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица.
 При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.
 Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които ще се извършва превоз на организирани ученически екскурзии. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

През летните месеци на 2017 г. – от 01.06. до 31.08., на територията на област Монтана са регистрирани 2 тежки пътни произшествия с деца, с 2 ранени деца. От началото на 2019 г. до 18.06. в област Монтана са регистрирани 2 тежки ПТП с деца, при които са пострадили 2 деца.

20 юни 2019

Пътният контрол е засилен на територията на цялата страна

Акцията е във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти

 Специализирана операция на пътна полиция започна от вчера в цялата страна. Засилен е контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.
 Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.
 Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

19 юни 2019

„Пътна полиция” дава ЛЯТНА ДОЗА БЕЗОПАСНОСТ за деца и възрастни за ползване през лятната ваканция

ЗА ПЕШЕХОДЦИ 
1. Върви по тротоара
2. Използвай подлезите и надлезите
3. Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4. Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5. Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6. Пресичай улицата бързо
7. Пресичай само на зелено
8. Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли 
9. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10. Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове 
11. Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12. Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното
ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ
1. Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2. Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3. Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10. Използвай велоалеята, ако има такава  
11. Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори. 
12. За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед
ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
1. Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2. Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6. Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия 
8. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9. Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10. Бъди толерантен към останалите
11. Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12. Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност
ЗА ПЪТНИЦИ
1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство) 
2. Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4. Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10. Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11. Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12. Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

18 юни 2019

Безопасно поведение при гръмотевични бури

Всяка година през лятото и в края на сезона се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Въпреки, че в днешно време има начини за защита от това природно явление, за хората, които работят на открито има риск.
КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО НИ НАСТИГНЕ БУРЯ? 
- Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него. 
- Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си. 
- Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. 
- Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. 
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега. 
   - Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. 
   - По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат. 
    - Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение. 
    - За защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. 
-     При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

17 юни 2019

382 водачи са проверени в област Монтана за употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози по време на операция на Тиспол

 Полицейската операция бе проведена в седмицата от 3 до 9 юни на територията България и на всички страни членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) .
 По време на операцията в област Монтана са проверени 382 водачи на МПС. Установени са 3-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 1 - след употреба на наркотични вещества. Двама водачи са глобени за липса на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В хода на акцията служителите на Пътна полиция са връчили 42 електронни фиша на водачи на МПС и са отнели 17 СУМПС за неплатени глоби.
 Според статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви, е точно управлението на моторно превозно средство, след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

13 юни 2019

Четири нови автомобила бяха връчени днес на Районното управление в Лом

Директорът на ОД МВР Монтана ст. комисар Пламен Томов връчи ключовете на 4 нови патрулни автомобила на зам.началника на РУ Лом гл. инспектор Георги Петков. 
 Новите автомобили „Шкода Рапид” ще бъдат използвани от служителите от патрулно-постова дейност за охрана на обществения ред и пътния контрол на територията на Районното управление в крайдунавския град.  Всички автомобили са оборудвани с  радиостанции за постоянна връзка с оперативните дежурни части.
За изпълнение на служебната си дейност РУ Лом е получило за последен път през 2011 г. нови автомобили.  
Четирите автомобила са от 203-те нови коли, връчени в столицата в навечерието на 140-годишнината от създаването на МВР, в присъствието на министър – председателя Бойко Борисов от министър Маринов.  Доставката е от общо 346 автомобила, като част от тях вече работят на територията на страната. Колите са закупени изцяло със средства на МВР, отпуснати с решение на Министерския съвет. Новата техника е разпределена по областни дирекции на МВР, които са във вътрешността на страната, и на жандармерийските подразделения, които не попадат в програмата за отпусната финансова помощ на ЕС за пограничните райони. 

13 юни 2019