МВР

ОД Монтана

 

Новини

Отборът на Второ средно училище „Никола Й. Вапцаров”, град Монтана спечели областния кръг на ученическото състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации” 2019 г.

 Учениците от Второ средно училище „Никола Й. Вапцаров”, град Монтана  се класираха на първо място в областния етап на ученическото състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”. 
 Състезанието се организира от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана и се проведе в Центъра за професионална квалификация.
 Всички участници в състезанието показаха теоретичните си знанията си за правилно поведение при пожар, бедствия и извънредни ситуации.
 При практическите игри състезателите поставяха противогаз, херметизираха помещения и хранителни продукти, демонстрираха бързина и правилна реакция за действия при земетресение, наводнение и пожар.
Учениците получиха грамоти и предметни награди. 
Целта на състезанието е да се проверят знанията и уменията на учениците за действия при пожари, бедствия, аварии и природни катастрофи, да се възпита в тях чувство за взаимопомощ и умение за работа в екип при възникване на кризисни ситуации.
  Отборът на Второ средно училище „Никола Й. Вапцаров”, град Монтана ще се представи в републиканския кръг на състезанието.

19 апр 2019

Препоръки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия по време на Великденските празници

ЗА ПЪТУВАНЕТО
-  Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Така ще избегнете опасностите, които крие намалената видимост, и ще избегнете върховото натоварване по пътищата. Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне.  Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции.  Не си определяйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Не правете компромиси, ако превозното средство е неизправно. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
-  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).
-  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред Вас.
- При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред. Съобразете се с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.
- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.
- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност и опити за рискови маневри ще  усложнят ситуацията. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта, ако пред Вас внезапно се появи неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед или каруца, които ще забележите на броени метри пред автомобила. При заслепяващ ефект от насрещни фарове  веднага намалете скоростта.
-  Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те може изненадващо да се появят пред автомобила. 
- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
- Преди гостувания или посещения на заведения предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с такси.
- Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като още преди да сте пили алкохол, предоставите ключовете на автомобила на съпругата си или на човек, който не би допуснал това.  
- Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви  син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.
- Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
ЗА УСЛОВИЯТА
-  През зимата по всички пътища се появяват неравности  и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате, е голяма. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност, дупка, изнесени кал и пясък на платното и да реагирате с маневра или спиране. Не се опитвайте, без да намалявате скоростта,  да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд – тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими. 
-  По много пътища липсва хоризонталната маркировка, заличена през зимата. Това значително влошава ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. В такива условия увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта. 
- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в реален риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на тел. 112. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана. 

17 апр 2019

Челни и странични сблъсъци между МПС са най-честите тежки катастрофи в област Монтана през първото тримесечие на 2019 г.

регистрирани са 36 тежки ПТП, с 2-ма загинали и 57 ранени граждани

 36 тежки пътно-транспортни произшествия са регистрирани на територията на област Монтана през първите три месеца на годината. Загинали са 2-ма граждани, 57 са ранени. 77% от тежките катастрофи са на територията на РУ Монтана/28 ПТП/, 14% - на територията на РУ Лом /5 ПТП/, 2% - на територията на РУ Берковица /2 тежкиПТП/ и 1 % - на територията на РУ Вършец /1 тежко ПТП/. Двете жертви на тежки ПТП са загинали на територията на РУ Монтана и РУ Лом.
  При тежките инциденти на пътя най-голям е броят на страничните сблъсъци между МПС – 7 бр., с 9 пострадали. Следват челните сблъсъци между МПС – 5 бр., 1 загинал гражданин и 14 ранени. През тримесечието 4-ма водачи са се блъснали в дърво, при което са пострадали 5 души. При ПТП-та са ранени 4-ма пешеходци. При 3 преобръщания на МПС-ва извън пътното платно е загинал 1 гражданин, а 3-ма- са ранени. Двама водачи са блъснали в крайпътно съоръжение, двама - в предпазна ограда, 2-ма са се преобърнали с автомобилите си на пътното платно, а двама са се ударили отзад. През тримесечието един водач се е блъснал в скат, блъснат е един велосипедист.  Регистрирано е ПТП при блъскане на пътно превозно средство във влак, с един пострадал и сблъсък между МПС под ъгъл, с 4-ма пострадали.
 Несъобразена скорост с пътните условия остава водеща причина за тежките ПТП в областта – 15 тежки ПТП. През тримесечието са регистрирани и 2 отнемания на предимство на пешеходци.

 

17 апр 2019

Започват засилени проверки за неправоспособни водачи и за използването на обезопасителни средства

 От днес до 24 април Пътна полиция ще осъществява засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства.
 Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети. При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им и правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).
 При проверките на другите моторни превозни средства специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата.
 Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.

17 апр 2019

Полицаи от РУ Лом задържаха извършител на грабежи от денонощни магазини в гр. Лом

31-годишен криминално проявен и осъждан ломчанин е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура Лом. Той е заловен по "горещи" следи от служители на РУ Лом след извършването на 2 грабежа от денонощни магазини в Лом. От дома му полицаите са иззели черна маска с прорези на очите, кожени ръкавици, газов пистолет и парична сума, която отнел от единия магазин.
 Сигналът за първия грабеж е получен на 09.04.2019 г. около 22,12 ч. от местен жител, който съобщил за извършващо се в момента престъпление в денонощен магазин в гр. Лом. В хода на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия е установено, че в обекта е влязъл непознат с черна маска и тъмни очила, насочил е срещу 66-годишния управител пистолет и е поискал парите от оборота. Управителят отказал и активирал паник-бутон. Нападателят възпроизвел изстрел с огнестрелното оръжие и се е отправил в неизвестна посока. Същата вечер около 23,30 ч. е получен втори сигнал за извършен грабеж в друг денонощен магазин в гр. Лом. Непознат със същото описание заплашил 42-годишния продавач с пистолет и го принудил да предаде оборота на магазина от 200 лева и 100 евро, след което се оттеглил в неизвестна посока и възпроизвел изстрел с огнестрелното оръжие. 
По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Лом.

11 апр 2019

Гражданин на Обединеното кралство благодари на полицаите от Вълчедръм за разкрита кражба на голяма сума пари от дома му

Възрастен жител на Великобритания, закупил къща пред 3 години в ломското село Разград, изпрати благодаствено писмо до министъра на вътрешните работи. 
В началото на месец март 69-годишният пенсионер открил, че са откраднати 850 лв, които държал в картонена кутия в къщата си. Мъжът се свързал с полицаите от Участък Вълчедръм и те дошли след 10 минути. „От началото до края ставаше въпрос за броени часове, много впечатляващо. Не мога да изкажа нищо друго, освен най-високи почитания”, пише в писмото си британският гражданин и благодари на полицейските служители от Участъка. Два часа след подаването на сигнала за престъплението те задържали извършителя. По-голямата част от открадната сума била върната на собственика. В процеса на работа полицаите уличили в извършването на кражбата двама братя, съседи на чужденеца.

08 апр 2019