МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 15 - 19 февруари 2021 г.

ОДМВР Монтана

452

РУ Лом

190

РУ Берковица

76

РУ Вършец

2522 фев 2021

От днес започват засилени проверки на пътна полиция за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС

  От днес до 03.03.2021 г. на територията на цялата страна стартира специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества. Акцията се реализира след повишение със 77% на установените случаи през януари на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или дрога, в сравнение със същия месец на предходната година.
  Проверките ще се извършват в сутрешните и вечерни часове на денонощието, като ще се проверява още наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, незаплатени глоби по ЗДвП и невръчени електронни фишове. Ще бъде осигурено видимо присъствие в населените места, в участъци с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.
  Екипите ще следят за нарушения на пешеходци и водачи, неосигуряващи предимството им - внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, преминаване на пешеходци на забраняващ сигнал на светофарните уредби, пресичането на нерегламентирани места от пешеходци и водачи, използващи мобилен телефон по време на управление, освен чрез устройство хендс фрий, неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби, използването на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

26 фев 2021

112 акта и 150 фиша при 4-днева специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в област Монтана

  Специализираната операция на пътна полиция бе проведена в дните от 19.02. до 23.02.2021 г. на територията на цялата страна. В хода на акцията на територията на област Монтана са проверени 691 МПС и 821 лица. Съставени са 112 акта и 150 фиша по ЗДвП. Установени са 190 нарушения на скоростните режими, от които 128 – в населените места. При проверките на пътя са санкционирани 6-ма пешеходци.
  51 водачи са глобени за неспазване на пътни знаци и маркировка, 39 – за неизползване на обезопасителни системи колани и каски, 9 – за неправилно изпреварване и движение по пътното платно, 7 – за използване на мобилен телефон по време на управление. Заловени са още 2-ма водачи, управлявали МПС-та след употреба на наркотични вещества и 5-ма неправоспособни водачи. 2-ма водачи са били без сключена застраховка „Гражданска отговорност”, 2-ма са преминали на червен сигнал на светофарната уредба.

24 фев 2021

Резултати от специализирана полицейска операция на територията на РУ Берковица

  На 23.02.2021 г. при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на РУ Берковица са извършени проверки на 37 МПС, 41 лица, 7 обекта, 6 лица от криминалния контингент и е издирен свидетел по досъдебно производство.
  В хода на акцията са разкрити 7 престъпления и са образувани 2 досъдебни производства и едно бързо производство.
  В полицейския арест на РУ Берковица са задържани 46-годишен автор на взломна кражба в берковския кв. „Раковица”, откъдето отнел ръчен циркуляр; 27-годишен жител на берковския кв. Заряница”, от чиято пощенска кутия до входната врата на апартамента е иззета бучка от 1 грам амфетамини, а от апартамента – ел. везна и следи от амфетамини. Същия ден на ул. „Берковска река” в гр. Берковица той бил заловен да шофира лек автомобил "Ровер 620" под въздействието на наркотични вещества. В полицейския арест е задържан и 30-годишен водач на лек автомобил "Мерцедес а160", управлявал под въздействието на канабис по ул. „Александровска” в гр. Берковица. Разкрит е и 43-годишен извършител на палеж от с. Замфирово, който запалил дървена барака на 14 февруари в землището на селото.
По време на операцията при осъществения контрол на пътя са съставени 6 акта и 3 фиша по ЗДвП.

24 фев 2021

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност бе проведена на територията на община Брусарци

Действията са осъществени под наблюдението на Окръжна прокуратура Монтана

  Екипи от служители на РУ - Лом и ЗЖУ- Монтана проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и контрол по спазване на разпоредбите на ЗДвП и Кодекса по застраховане на територията на три населени места на община Брусарци - селата Крива бара, Киселево и Василовци.
 В хода на полицейската акция са извършени проверки на 23 обекта, 59 МПС и 64 лица. Разкрити са 5 престъпления и са образувани 4 преписки. Установени и иззети са вещи, предмет на кражби по 2 досъдебни производства – моторен трион „Щил-18” и 2 чувала с различна по вид домакинска посуда. Установени са 3 адреса, на които се съхранява незаконна дървесина и един, от който са иззети 84 литра алкохол без необходимите документи. В полицейския арест за 24 часа са задържани двама рецидивисти от с. Крива бара - на 31 г. и 39 г. Предстои прокуратурата да поиска удължаване на мярката за задържане до 72 часа, а след това и постоянна мярка „задържане под стража”. Установени са и двама жители на с. Крива бара, закупили някои от откраднатите вещи.
  В хода на извършените проверки за установени нарушения са съставени 4 акта - един по Кодекса за застраховане и 3 - по Закона за горите.

 Резултатите от полицейската операция бяха оповестени от зам. директора на ОДМВР Монтана комисар Димитър Мишонов, началника на РУ Лом гл. инспектор Огнян Иванов, окръжния прокурор Росен Петков и районния прокурор Емил Овчаров. Те бяха на място в с. Крива бара, където проведоха разговори с кмета на населеното място.

23 фев 2021

Модерна нарколаборатория е разкрита в ломското село Киселево

   На 19.02.2021 г. след сигнал, че в частен дом в с. Киселево, общ. Брусарци, се отглеждат канабисови растения, е проведена специализирана полицейска операция от служители на РУ Лом. При извършеното претърсване в имота, обитаван от 42-годишен криминално проявен от гр. София, са намерени и иззети 52 кг зелена тревна маса и около 2 кг суха тревна маса, чиито вид на наркотично вещество се уточнява. Растенията били отлеждани в саксии в 4 оранжерии, обособени в различни стаи и избеното помещение на имота. Те били добре изолирани, оборудвани с лампи, вентилатори, електрически печки, системи за напояване и овлажняване на въздуха, както и с датчици за измерване на температурата и влажността. Уредите били свързани към изградени електрически табла за всяка оранжерия и оборудвани с таймери. Открити и иззети са още препарати за растителна защита, за регулиране на киселинността на почвата и различни торове. С безжични модули оранжериите били свързани с основната постройка, откъдето се следяло температурата и влажността им.
  Под надзора на Окръжна прокуратура Монтана са проведени допълнителни процесуално-следствени действия, при които са намерени и иззети още мобилни телефони, електронни везни, документи и записки относно отглеждането на растенията, схемите за техническото изграждане на оранжериите, както и данни за осъществени продажби. При проверките е установено и неправомерно присъединяване към електрическата мрежа.
  По случая са образувани досъдебни производства по чл. 354в и чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 234в от НК. 42-годишният обитател на имота е задържан в полицейския арест на РУ Лом за 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура Монтана и Териториално отделение Лом.

22 фев 2021

От днес започва нова специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение

  От 19,00 ч. на 19.02.2021 г. до 19,00 ч. на 23.02.2021 г. на територията на цялата страна ще бъде проведена специализирана полицейска операция за осигуряване безопасностга на движението по пътищата и намаляване предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия, като акцентът ще е различен за всяка област.
   На територията на област Монтана полицейската операция ще има няколко направления - ще бъде осигурено полицейско присъствие в населените места, в участьците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието. Екипите ще следят за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, неосигуряване предимство на пешеходци от водачи на ППС, преминаване на пешеходци на забраняващ сигнал на светофарните уредби, пресичането на нерегламентирани места от пешеходци; водачи, използващи мобилен телефон по време на управление, освен чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участие ръцете на водача; неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби; установяване управление на ППС от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, използване на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.
  Полицейски наряди ще дежурят и в малките населени места, където ще бъдат извършвани проверки за правоспособността на водачите, за шофиране след употреба на алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози, за използване на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците, както и за наличие на валидна склочена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.
 В извън населените места контролната дейност ще бъде насочена към установяване на нарушения на скоростните режими по пьтищата от първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа, както и общинска пътна мрежа.

19 фев 2021