МВР

СДВР

 

Ст. комисар Антон Златанов: Да пазим заедно обществения ред, спокойствието и демокрацията

СДВР отново призовава гражданите да не се поддават на провокации

Заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов благодари на всички мирнопротестиращи граждани, които през вчерашния ден изразиха свободната си воля без провокации. Той отправи послание към тях да не се поддават на определени групи, видни и за самите протестиращи. Снощи няколко пъти бяхме потърсени за съдействие, за да ги изведем от протеста, уточни зам.-директорът на СДВР.
Той припомни, че отново на първите редици са служители с жилетки „Антиконфлик” - ясно послание на МВР, че целта по време на охраната на тези прояви е опазването на обществения ред и сигурност за гражданите. Публикуваните преди малко от прокуратурата материали са обезпокоителни, потвърждават информацията, която се изнасяше от правоохранителните органи в последните дни - че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите, има данни за организираност, коментира заместник-директорът на СДВР. По думите му протестите не са съгласувани със Столична община, не са и заявявани, не са регламентирани, но въпреки това СДВР съдейства, защитава правата както на протестиращите - огромната маса от които излизат да протестират по свое собствено убеждение, така и на другите граждани, които искат свободно да се предвижват в града.
Ст. комисар Златанов още веднъж призова: Нека пазим обществения ред, спокойствието и демокрацията.

14 юли 2020

Ръководството на СДВР: Благодарим на хората, които не се поддадоха на провокации

С моя заповед са назначени проверки, които имат за цел да установят обективната истина за събитията и участващите в тях лица. Проверките ще приключат в законовия едномесечен срок при констатиране на нарушения на служителите ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, заяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той коментира и гледната точка на майката на един от задържаните – случаят с нейния син е от 10 юли на Орлов мост и не е съотносим към клипа под колоните на Министерския съвет. Този младеж е задържан на Орлов мост, повдигнато му е обвинение  за грубо поведение спрямо друг гражданин и органите на МВР,  държал се е изключително грубо с полицейските служители, задържан е в Първо районно, отказал е да получи медицинска помощ, но въпреки това е извикан екип на "Спешна помощ". По случая е разпоредена проверка, тя също ще приключи в законовия срок.

Старши комисар Хаджиев обясни, че действията по разпоредените проверки продължават,  обемът от информация е изключително голям. Той уточни, че от снощния протест няма задържани лица и отново напомни, че проблемът не е в шествията, а в поведението на хората, които проявяват агресия към служителите на реда.

Ежедневно се инструктират всички полицейски служители относно ползването на помощни средства и физическа сила, допълни заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов. Той  още веднъж подчерта, че основната цел е да не се допуска насилие, затова всички полицаи на  първа линия  са с жилетки "Антиконфликт". Когато започнат да падат полицаи и да ги удрят в главите с бутилки, ние сме длъжни да вземем мерки, за да ги защитим, те също имат семейства и деца. Ударените и наранените колеги са много, но с риск на живота си, те продължават да изпълняват своите задължения. Ст. комисар Златанов поздрави всички хора, които не са се поддали на провокации, каквито е имало и в събота, и в неделя. Полицията е деполитизирана,  вълнува ни единствено  да опазим обществения ред, демокрацията и държавността, заяви категорично заместник-директорът  на СДВР.

13 юли 2020

ЗА СДВР

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР

Профил на купувача