МВР

СДВР

 

СДВР: Призивът към гражданите е да протестират мирно

Снощи полицията не е употребила физическата сила и помощни средства по време на протеста, това уточни на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Полицията се справи с нелеката задача, която се усложнява от факта, че протестите не са заявени по надлежния ред - с посочен организатор, маршрут и времеви интервал. Нашата задача, на институцията, на МВР е да се опитаме да запазим живота и здравето на българските граждани - заяви той.

Гражданите имат право свободно да изразяват своята воля, но снощи около 22 ч. се е появила група провокатори, опитали да нахлуят в сградата на Народно събрание - 2. Полицаите не използваха помощни средства и сила срещу непредизвиканата агресия. Има задържани шестима, съпричастни към този вандалски акт. Тази сутрин са установени още 7, за които има данни, че са участвали в действията.

Образувано е досъдебно производство и е повдигнато едно обвинение за хулигански действия с особена дързост и цинизъм, посочи административният ръководител на СРП Радослав Тодоров. По думите му, един е задържан за 72 часа. Има данни и се очаква да бъдат привлечени към наказателна отговорност още няколко лица. Преглежда се огромно количество записи, провеждат се разпити, работата продължава.

кадри от протеста на 14 юли 2020


15 юли 2020

Ст. комисар Антон Златанов: Да пазим заедно обществения ред, спокойствието и демокрацията

СДВР отново призовава гражданите да не се поддават на провокации

Заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов благодари на всички мирнопротестиращи граждани, които през вчерашния ден изразиха свободната си воля без провокации. Той отправи послание към тях да не се поддават на определени групи, видни и за самите протестиращи. Снощи няколко пъти бяхме потърсени за съдействие, за да ги изведем от протеста, уточни зам.-директорът на СДВР.
Той припомни, че отново на първите редици са служители с жилетки „Антиконфлик” - ясно послание на МВР, че целта по време на охраната на тези прояви е опазването на обществения ред и сигурност за гражданите. Публикуваните преди малко от прокуратурата материали са обезпокоителни, потвърждават информацията, която се изнасяше от правоохранителните органи в последните дни - че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите, има данни за организираност, коментира заместник-директорът на СДВР. По думите му протестите не са съгласувани със Столична община, не са и заявявани, не са регламентирани, но въпреки това СДВР съдейства, защитава правата както на протестиращите - огромната маса от които излизат да протестират по свое собствено убеждение, така и на другите граждани, които искат свободно да се предвижват в града.
Ст. комисар Златанов още веднъж призова: Нека пазим обществения ред, спокойствието и демокрацията.

14 юли 2020

ЗА СДВР

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР

Профил на купувача