МВР

СДВР

 

15 фев 2018

Двама мъже са задържани от столични полицаи, непосредствено след домова кражба

Действията по разследването стартирали на 8 февруари, когато в полицията бил получен сигнал за противозаконно проникване в апартамент на бул. „Сливница”. Към адреса незабавно били насочени полицейски екипи, които във входа на кооперацията задържали двама мъже - М.Р. /20 г./ и В.Ж. /21 г./.

При последвалите процесуално-следствени действия било установено, че двамата влезли в чуждото жилище с подбран или подправен ключ и извършили кражба на множество ловни принадлежности, лаптоп, мобилен телефон, две игрални конзоли, часовник и други дребни вещи.

В хода на процесуално-следствените действия  в домовете на задържаните полицаите намерили и иззели множество вещи и предмети, съотносими към престъпната им дейност /ръкавици, заготовки за секретни ключове, дистанционно устройство тип „Тапа” и др./.

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура М.Р. и В.Ж. са привлечен като обвиняеми за престъпление по чл. 195 от НК. В.Ж. е с наложена постоянна мярка „задържане под стража”, а М.Д. - „парична гаранция” в размер на 3 000 лв.

Столични криминалисти задържаха 56-годишен мъж за разпространение на наркотици

От адрес, ползван от задържания, полицаите са иззели над 1 кг амфетамин

На 5 февруари около обяд, в хода на полицейска операция по противодействие на наркоразпространението, в централната градска част служители на сектор „Наркотици” при СДВР задържали Ф.С. /56 г./ в  автомобил „Фиат Стило”. При извършения личен обиск от него били иззети полиетиленови пликчета, съдържащи бяло прахообразно вещество и таблетки, множество сим-карти и голяма сума пари. Последвало претърсване в складова база, ползвана от Ф.С., където в специално пригоден тайник полицаите намерили и иззели множество различни по големина опаковки, съдържащи различни по вид вещества на прах и буци, и електронна везна.

Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 1117.79 г амфетамин и 25 г хероин. Иззето е и 6390 г прахообразно вещество, което предстои да бъде изследвано в НИКК - МВР.

След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура на Ф.С. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354а от НК и му е наложена мярка за процесуална принуда „задържане под стража” за срок до 72 часа.

08 фев 2018

Столични полицаи задържаха четирима мъже в момент на разкомплектоване на краден автомобил

На 4 февруари в полицията бил получен сигнал за противозаконно отнет лек автомобил „БМВ Х 1”. В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия от служители на сектор „Престъпления свързани с МПС” - СДВР, откраднатата кола била установена в автоморга на бул. „Св. Климент Охридски”. В момент на разкомплектоване на автомобила на адреса са задържани Х.Т. /42 г./, известен като „Ицо Турчина”, активен криминален контингент по линия „противозаконно отнемане”, В.Т. /49 г/, И.И. /39 г./ и К.И. /30 г./, всички от София. В непосредствена близост до автоморгата е задържана и 35-годишна жена, чиято задача била да наблюдава за евентуално приближаване на полицаи или други нежелани посетители. При последвалите процесуално-следствени действия в автоморгата полицаите намерили и иззели части от разкомплектования краден автомобил, регистрационните му табели, изрязана планка с набита рама, техническо средство за заглушаване на сигнали тип „тапа”, множество автоключове. В автомобилите на двама от мъжете били открити и иззети компютър и техническо средство за привеждане на автомобили в движение, както и незаконно притежаван газов пистолет. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура Х.Т. и В.Т. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 215 от НК и са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

06 фев 2018

СГП повдигна обвинения за отвличането на Адриан Златков

На 30 август 2017 г. е образувано досъдебно производство по повод извършено тежко умишлено престъпление - отвличане на Адриан Златков.

Разследването се провежда от СДВР под наблюдението на Софийска градска прокуратура /СГП/.

Днес, 31 януари 2018 г., след проведени интензивни действия по разследването, в качеството на обвиняеми са привлечени З. С. /35 г./, И. Б. /34 г./, М. М. / 43 г./ и Г. Д. /37 г./

На четиримата са повдигнати обвинения за това, че в съучастие като помагачи са извършили престъпление по чл. 142, ал. 2 , т. 1 и 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

Лицата са задържани по реда на чл. 64 от НПК за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори.

В рамките на утрешния ден СГП ще внесе в Софийски градски съд искане за налагане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”.

Процесуално-следствените действия продължават с разпити на свидетели, претърсвания, изземвания и други.

С оглед етапа на досъдебното производство и събраните до момента доказателства, кръгът на обвиняемите лица не се изчерпва само със задържаните.

Значителна част от доказателствения материал е събрана с активното сътрудничество на органите на МВР на Р Сърбия, както и на сръбската прокуратура.

Към момента интересите на разследването не позволяват разкриването на каквато и да е допълнителна информация, извън тази в настоящето прессъобщение.

При събиране на нови доказателства, обосноваващи евентуални действия, насочени към реализиране на наказателна отговорност и по отношение на други лица, след разрешение от екипа наблюдаващи прокурори, Прокуратурата на Република България и МВР ще предоставят допълнителна информация чрез пресслужбите си.

31 яну 2018

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР

Профил на купувача