МВР

СДВР

 

Следовател в Следствен отдел към СГП е привлечен към наказателна отговорност за хулиганство и оказване на съпротива срещу орган на реда

В късните часове на вчерашния ден дежурен автопатрул е насочен към адрес в столицата във връзка със сигнал за група хора, нарушаващи обществения ред пред вход на жилищна кооперация. На място служителите на реда заварили шумна компания, а предупрежденията им за нарушаване на обществения ред в нощните часове били посрещнати с арогантното поведение на част от компанията. При поискване на документите за самоличност и проверка, следователката започнала да обижда униформените, дръпнала за ръката и ударила по рамото единия от тях, който опитал да я спре. В същото време мъж от групата успял да напръска със спрей полицейски служител и ударил друг в областта на лицето.
Последвало задържането на двамата и отвеждането им в Районно управление. Днес Софийска градска прокуратура ги е привлякла към наказателна отговорност. Определена им е мярка за неотклонение „парична гаранция”.

21 май 2020

Ст. комисар Георги Хаджиев: По никакъв начин няма да толерираме агресивното поведение

Наред с останалите задачи, СДВР продължава активно да работи по един от приоритетите на МВР - противодействието на битовата престъпност

Четирима са задържани непосредствено след като опитали да избегнат полицейска проверка. Вчера около 18.10 ч., в района на столичния квартал „Дружба”, служители на Осмо РУ подават светлинен и звуков сигнал за спиране на  л.а. „Мерцедес”. Водачът не се подчинява, веднага е предприето преследване, при което полицаите забелязват, че от автомобила се хвърля жълт плик, малко по-късно колата самокатастрофира. Докато 21-годишният шофьор и тримата му спътници - на 21, 24 и 49 години, двама от които осъждани, опитват да излязат от нея, те са обградени и задържани от униформените. Междувременно в Осмо РУ жител на село Герман предава с протокол намерен от него полиетиленов плик, съдържащ два пакета с растителна маса. При последвали процесуално-следствени действия в едно от жилищата на задържаните са намерени и иззети растителна маса, амфетамин и забранени предмети. По случая е образувано досъдебно производство за притежание и разпространение на наркотични вещества, а работата по документирането му продължава под наблюдението на Софийска градска прокуратура, съобщи директорът на СДВР. Ст. комисар Георги Хаджиев припомни, че през 2018 г. 24-годишният бе задържан на територията на Студентски град. Тогава, при претърсване на адреса, на който е живеел, бяха открити зелена тревиста маса, амфетамин и забранени предмети.

Директорът на СДВР посочи, че наред с останалите задачи, СДВР продължава активно да работи по един от приоритетите на МВР - противодействието на битовата престъпност. По думите му, тези усилия никога не са спирали и до момента полицейският състав е изпълнявал сериозно своя ангажимент, но след приключване на извънредните мерки, се освобождава допълнителен ресурс. Наблюдението на криминогенната обстановка по време на изградените временни контролно-пропускателни пунктове, сочеше значителен спад на този вид престъпления, но през последните дни се забелязва тенденция на леко завишаване. Именно затова, на базата на анализа, набелязахме райони с концентрация на подобни набези и съсредоточваме своите усилия в това направление, допълни още ст. комисар Хаджиев.

18 май 2020

Общо 8 са задържани по време на протестни в столицата

Седмина мъже и жена са задържани днес по време на протестните действия в столицата. Трима от тях - на възраст 21, 40 и 45 години и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. У 46-годишен мъж е намерен забранен предмет - нож. Друг от задържаните, 42-годишен, е с множество криминалистически регистрации и е обявен за общодържавно издирване. Двама мъже, на 32 и 33 години с множество криминалистически регистрации са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса.
По време на протестните действия в централната градска част са предотвратени от полицията опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Налице е грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването.
По-рано някои от участниците направиха и опит да проникнат в сградата на Народното събрание.
Екипи на СДВР продължават да работят за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения.

14 май 2020

ЗА СДВР

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР