МВР

СДВР

 

17 яну 2018

Криминалисти на СДВР разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана

Специализираната операция е реализирана под наблюдението на Софийска градска прокуратура

Специализираната полицейска операция по противодействие на наркоразпространението е проведена вчера на територията на Панчарево. Действията са осъществени от служители на участък „Панчарево” към Осмо РУ и техни колеги от сектор „Наркотици” в СДВР, под наблюдението на Софийска градска прокуратура. При претърсване на къща, обитавана от 25-годишния Д.К., криминалистите установили, че таванското помещение било приспособено за оранжерия за отглеждане на марихуана. Иззети са 72 растения, достигнали различен стадий на растеж. За тяхното развитие било осигурено модерно оборудване - вентилация, нагревателни лампи и химикали, подпомагащи растежа на насажденията. В оранжерията са открити три чувала зелена тревиста маса и пластмасова кутия, съдържаща суха тревиста маса.  

Срещу задържания Д.К., криминално проявен за престъпления свързани с наркотици, е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура.

Установен е авторът на злоумишлените телефонни сигнали през последните дни

Деянието е наказуемо и по НК с „лишаване от свобода” и по Закона за ЕЕН 112 - със сериозна глоба

Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов поясни подробности във връзка с установяването на автора на злоумишлени телефонни сигнали.  „Работата за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е изяснено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по  чл. 326 от НК и по Закона за ЕЕН 112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода”, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., както и търсене на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи. Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията, посочи директорът на СДВР и уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко - за Аерогара - София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките - от един номер.”

Той съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента, от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции - съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.

15 яну 2018

Без нарушения на обществения ред преминаха проведени тази вечер шествия в столицата

Във връзка със заявените и проведени тази вечер множество граждански събрания, протестни митинги и шествия в София, бяха предприети полицейски действия по охрана на обществения ред и безопасност на движението в града. Основната задача на силите, ангажирани в охраната на мероприятията, бе обезпечаване на обществения ред и недопускане извършването на правонарушения и престъпления преди, по време и след провеждането на различните инициативи. Опазването на живота и здравето, както на участниците в шествията, така и на гражданите и гостите на столицата бе сред приоритетите на полицейските екипи. Сред поставените цели бе и опазването на общинското и частното имущество.

Въпреки че проведените тази вечер в София граждански събрания, митинги и шествия бяха повече от девет, благодарение на създадената организация нямаше груби нарушения на обществения ред.

11 яну 2018

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР

Профил на купувача