МВР

СДВР

 

19 апр 2019

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с предстоящото футболно дерби

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящата футболна среща от първа професионална лига между отборите на ПФК „ЦСКА-София” и ПФК „Левски” на 20 април /събота/ от 17,15 ч. на Национален стадион „Васил Левски”.
Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост. 

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 15,15 ч., добре е зрителите да се възползват от тази възможност, за да не се получи струпване пред входовете на стадиона в последния момент, призовават от СДВР. Напомняме, че на 7 август в Държавен вестник бр.65/2018 са обнародвани последните промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Във връзка с провежданото спортно мероприятие, в следобедните часове е възможно да възникне временно затруднение на движението в централната градска част.

21-годишен е задържан за тежко криминално престъпление в София

Той е открит в резултат на координирани оперативни действия, проведени под ръководството на Софийска градска прокуратура

Часове след сигнала снощи в столичната полиция за открито тяло на 42-годишна жена в апартамент в софийския ж.к. „Младост”, полицията задържа заподозрян за извършеното тежко криминално престъпление. Както съобщихме, незабавно бяха предприети процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, извършен бе оглед на място, обявен бе за издирване извършителят. Задържаният е 21-годишен, криминално проявен и е син на 43-годишната жертва. В процеса на разследването е установено, че двамата пристигнали в София предния ден, на 16 април, с цел настаняване на сина в клиника за лечение на зависимости. Отседнали в жилище на познат, но след като не успели да установят връзка с тях, на 17 април човекът, който ги настанил, посетил жилището, където открил безжизненото тяло на жената. Първоначалните данни и доказателства сочат нанесени множество удари, в резултат на които е настъпила смъртта й. Изяснено е, че възникнал преди това скандал между двамата е вероятният мотив на престъплението. Предприети са спешни оперативно-издирвателни действия, създадена е координация с ОДМВР-Варна и ОДМВР-Русе за установяване местонахождението на младия мъж. Допълнителна информация е постъпила от интернет комуникациите му за предполагаемия му маршрут. В резултат на координираните оперативни действия, в ранните часове на днешния ден на ж.п. гара „Горна Оряховица” служители на Дирекция „Жандармерия” задържалия заподозрения 21-годишния мъж във влака София - Русе. По-късно той е конвоиран до София. Работа по случая продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура. Подробности по случая съобщиха директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

18 апр 2019

Незаконни боеве с кучета бяха пресечени при съвместна операция на служители на ОДМВР - София, РУ - Самоков и СДВР

Задържани са 58 души; 9 кучета от породата „питбул” са предадени на компетентните органи

Във връзка с придобита информация за организирани и провеждащи се боеве с кучета от породата „питбул”, на 14 април сутринта, служители на ОДМВР - София, РУ - Самоков и СДВР пристъпили към проверка в гориста местност над язовир „Искър”, в землището на Панчарево. На място, в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, били установени две дървени арени за провеждане на незаконните боеве, а около тях множество паркирани автомобили с регистрационни табели от различни области на страната. В резултат на проведените незабавни полицейски действия, около и на мястото са установени и задържани общо 58 души, жители на различни населени места. Всички те били конвоирани в РУ - Самоков за провеждане на необходимите процесуално-следствени действия по случая. В част от автомобилите на задържаните са установени 9 кучета от породата „питбул”, които са иззети и предадени на служители от Столичното общинско предприятие „Екоравновесие”. На местопроизшествието са извършени огледи. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325а, ал. 1 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура - Самоков. Междувременно, един от задържаните - жител на Самоков, изхвърлил пред полицейските служители кутия с около 4 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана. По този случай също е образувано досъдебно производство.

16 апр 2019

Старши комисар Георги Хаджиев благодари на жителка на Железница, която с риск за живота си предотврати по-сериозни последици при инцидента в с. Железница

Софийска районна прокуратура повдигна обвинения на майка и син, собственици на два ротвайлера, по чл. 325в, ал. 1 от НК

Вчера в полицията бе получен сигнал за възникнал инцидент в района на с. Железница и нахапани деца от кучета. На място незабавно бяха изпратени екипи на Осмо РУ и сили на Специализираните полицейски сили. След предприети заградителни действия двете кучета бяха локализирани. На място бе извършен оглед, иззети бяха веществени доказателства, както и разпитани свидетели. В резултат на продължилото разследване по случая и данните от микрочиповете на кучетата, бяха установени и задържани собствениците им - майка и син от Симеоново, обясни ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР. Той благодари на местна жителка, която застрашавайки собственото си здраве, се намесва навреме и предотвратява по-сериозни последици.  

Благодарение на постигнатата добра координация между СДВР и Столична община реагирахме много бързо и екипи на Екоравновесие веднага прибраха двете кучета, допълни директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров.

След доклад на събраните материали в Столична районна прокуратура майката и непълнолетният й син са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК - за това, че не са положили достатъчно грижи за две гръбначни животни, които се намират под техен надзор и в следствие на това са причинени средни телесни повреди на три непълнолетни деца. На непълнолетния е наложена мярка да неотклонение „надзор на инспектор от ДПС”, а на майката - мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа, уточни административният ръководител на СРП Радослав Димов.

11 апр 2019

ЗА СДВР

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР

Профил на купувача