МВР

СДВР

 

Новини

Най-доброто „оръжие” срещу наркотиците е информираността

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците, като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или заемане на пари; Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровения разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте;

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

12 ное 2018

Столични полицаи разкриха модерно оборудвана домашна оранжерия за отглеждане на коноп

Иззети са над 180 растения и над 1,5 килограма суха тревиста маса

На 6 ноември, в хода на полицейска операция по противодействие на престъпления с наркотични вещества, пред магазин за торове и селскостопански продукти, служители от сектор „Наркотици” при СДВР задържаха двама мъже - на 28 и 45 години. При последвалите процесуално-следствени действия у 28-годишния и в жилището му са намерени и иззети пликче и кутийка с тревиста маса. У по-възрастния, който е и собственик на фирмата, стопанисваща магазина, са намерени и иззети шишенце с кафява течност, саморъчно свита цигара, електронна везна, пари и мобилни телефони. При претърсване на различни помещения на етажа, на който се намира магазина, са намерени и иззети множество хартиени и полиетиленови пликове с различни размери, съдържащи тревиста маса. При последвало претърсване в съседен вход, полицаите разкрили тавански помещения, оборудвани с лампи, вентилация, филтри и напоителна система и 184 засадени растения, в различен стадий на развитие, сходни по морфологични белези с растението коноп. От изготвената експертна справка станало ясно, че иззетата суха тревиста маса е марихуана с тегло 1 563 грама и хашиш - 5,66 грама. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура на двамата задържани е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354а и 354в от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража”.

15 ное 2018

Ден на отворените врати в Столичната дирекция на вътрешните работи

Доброволци от Детско полицейско управление гостуваха на СДВР

Доброволци от Детско полицейско управление посетиха днес Столичната полиция, а поводът бе предстоящия празник на полицията - 8 ноември. Третокласниците от 3 СУ - София и класният им ръководител бяха посрещнати от инспектори от Детска педагогическа стая, които им разказаха част от историята на столичната полиция и сградата. Те гостуваха на директора на СДВР - старши комисар Ивайло Иванов и разгледаха подредената в кабинета му сбирка от купи и награди, спечелени през годините на различни турнири от служители на дирекцията. Малките доброволци му подариха своя рисунка, седнаха и на директорския стол. В лабораторията на криминалистите те научиха как се търсят дактилоскопни следи, показано им беше сравнително изследване на гилзи, както и защитите на документите за самоличност.

Децата посетиха дежурния оперативен център и чуха как се приемат сигналите за различни инциденти, случващи се на територията на столичния град. В залата за видеонаблюдение имаха възможност да видят къде и какво наблюдават камерите. С помощта на операторите направиха кратка виртуална разходка из столицата, видяха познати обекти и улици. Малчуганите се възхитиха на оръжейните експонати, изложени в специална зала. Видяха различни оръжия (ножове, саби, пистолети, револвери, пушки, автомати), използвани от полицаи и в миналото, и днес.

05 ное 2018

Столични полицаи разкриха две оранжерии за отглеждане на канабис

Иззети са повече от 3.5 кг наркотични вещества; На двама дилъри са наложени мерки за неотклонение за срок до 72 часа

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на 30 октомври от служители на сектор „Наркотици” при СДВР. В хода й са задържани двама криминално проявени мъже от София, на 47 и на 33 години. При последвалите процесуално-следствени действия в къщите на задържаните полицаите намерили специално обособени домашни оранжерии, оборудвани за отглеждане на наркотични растения.

Иззети са общо 125 саксии със засадени растения коноп, в различен стадии на развитие, сухи стръкове, както и множество пликове със суха тревиста маса и вещество на бучки и прах, електронни везни. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 3202.52 грама коноп и 430.20 грама амфетамин.

След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, на двамата задържани са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 354а и 354в от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

При операцията са задържани и клиенти на двамата дилъри, разпитани като свидетели и освободени.

02 ное 2018

28 незаконни мигранти са установени при съвместни действия на служители на ГДНП и СДВР

Общо 28 незаконни мигранти са установени при две операции, проведени от Главната дирекция „Национална полиция” и СДВР на територията на столицата.

15 от чужденците били открити в необитаема къща в софийски квартал. Те не притежавали документи за самоличност, а в рамките на извършените проверки било установено, че са влезли незаконно в страната. 14 от тях са се самоопределили като афганистанци, а един - като пакистанец. В рамките на операцията криминалистите засекли в имот в друг квартал на столицата още една група от 13 чужди граждани. Те също били без документи за самоличност, осем от тях се представили за граждани на Афганистан, трима - на Пакистан, а други трима - на Ирак. Установен, задържан и разпитан е и собственикът на имота, в който са били открити незаконните чужденци.

По случаите са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава под наблюдението на прокуратурата. Чужденците са предадени на Дирекция „Миграция” и са настанени в центровете от „затворен тип”.

01 ное 2018