МВР

СДВР

 

Новини

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация на Пътна полиция

От 07,30 ч. до 09,00 ч. утре ще се извърши обновяване на софтуерен компонент

Във връзка с обновяване на версия на софтуерен компонент на „Система за планиране, разпределение и контрол на регистрационни табели и ценни образци”, с която работят звената „Пътна полиция”, утре, 22 март, в периода от 07,30 ч. до 09,00 ч. ще бъде затруднена работата  на „Регистрация и отчет на ППС и собствениците им” при секторите „Пътна полиция” в страната.

Не се очакват затруднения при подаване на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и получаване на готови такива, както и за връчване и плащане на наказания по ЗДвП.

Дейностите по регистрация ще бъдат възобновени в максимално бърз срок, уверяват експертите.

Пътна полиция поднася извинения  на гражданите за евентуално причинени неудобства.

21 мар 2019

Полицаят е на пътя, за да ви помага

Служители от отдел „Пътна полиция” - СДВР се срещнаха с малчугани от столична детска градина

На децата, на възраст от 4 до 7 години, полицейските инспектори обясниха на разбираем език основните правила за безопасност. Къде и как да пресичат, с какво задължително да са оборудвани, когато карат велосипед и как да се возят в автомобил, бяха сред коментираните теми с малчуганите. Знаците на регулировчика, оборудването в полицейския автомобил и служебния мотоциклет предизвикаха искрен интерес у тях. Възпитаниците на детската градина бяха изработили апликации на светофар и знак за пешеходна пътека, които подариха в израз на благодарност на униформените. Любознателните хлапета разгледаха и се качиха в служебните автомобили и мотори и поканиха униформените си приятели на следваща среща.

20 мар 2019

Позиция на СДВР във връзка с нерегламентирания протест в събота

Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план - разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция” в СДВР комисар Борислав Муеров. Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите, около 250, не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила - практика по целия свят, е предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г. След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена. След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей. Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи. Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров. Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации - нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация.

19 мар 2019

На Тодоровден конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда

За поредна година домакин на кушиите бе стадионът в столичния квартал „Бенковски”

С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция” от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в квартал „Бенковски” с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция” премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. Главния секретар на МВР Ивайло Иванов връчи отличието на първенеца Светлана Търнева с кобила Аида. Второто място зае Димитър Милушев с кон Аркан, който получи наградата си от директора на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. На трето място се класира Любомир Златанов с кобила Дагда. Наградата му бе връчена от кмета на община Сердика Тодор Кръстев.

След края на състезанията и демонстрациите деца имаха възможност да се запознаят с полицаите, да пояздят служебните коне, да се снимат с тях и да им се порадват.

16 мар 2019

Столични полицаи задържах 42-годишен мъж за извършено тежко престъпление

Незабавните оперативно-издирвателни действия бяха предприети от служители на СДВР във връзка със сигнал, постъпил в полицията на 12 март, за открита мъртва в дома си в ж.к. „Дианабад” 64-годишна жена. Отзовалите се на място екипи на полицията и на Спешна помощ установили, че смъртта е настъпила по насилствен начин. При първоначалния оглед са фиксирани 15 прободно-порезни рани в областта на корема, гръдния кош и ръцете. В резултат на бързата оперативна работа по случая заподозреният за извършеното престъпление е намерен и задържан в хотел в ж.к. „Люлин”. Според прокуратурата до момента са събрани достатъчно доказателства, че 42-годишният криминално проявен мъж, син на жертвата, е извършителят. По данни на свидетели между него и майка му от доста време съществувал конфликт. Работа по случая продължава.

14 мар 2019

Бъдете внимателни на пътя! - апел на столичната пътна полиция към възрастните пешеходци

От последните анализи по пътна безопасност се забелязва тенденция на зачестяване на пътно-транспортни инциденти с възрастни хора, в ролята им на пешеходци. Това е една от причините служители от отдел „Пътна полиция” при СДВР да инициират срещи и беседи с възрастни хора. Полицейски инспектор Лъчезар Близнаков обясни пред събралите се как безопасно да се движат и на какво да обръщат внимание като участници в движението. Той им припомни, че е добре при възможност да прибавят по някакъв светъл елемент в облеклото си, особено в тъмните часове на деня. Обърна им внимание да са по-бдителни когато вървят по малките квартални улички, най-вече ако забележат автомобил, който извършва маневри на заден ход. Напомни им да пресичат само на обособени за това места /пешеходни пътеки, подлези, светофари/, внимателно, без да бързат. Не на последно място инспекторът ги посъветва, когато пътуват в градския транспорт, винаги да се държат, за да избегнат риск от падане при евентуална рязка маневра. Да избират за качване и слизане най-близката до шофьора врата.

12 мар 2019