МВР

СДВР

 

Новини

Столични полицаи иззеха над 450 килограма тютюн без бандерол

На 30 май, в хода на спецоперация за противодействие на престъпления с акцизни стоки, служители от отдел „Икономическа полиция” при СДВР, съвместно с техни колеги от Пето и Осмо районни управления, предприели проверка на адрес в София. В обособено производствено хале, в процес на работа, са задържани трима мъже на 23, 25 и 46 години. В помещението са установени 4 варела с накиснат тютюн, машина за рязане на тютюн - в работен режим, около 60 килограма нарязан тютюн и подготвени още 450 килограма тютюневи листа, множество предмети, служещи за приготвянето и пакетирането на тютюна, везни, пликове.

Тримата мъже са задържани с полицейски мерки до 24 часа. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в прокуратурата и под нейно ръководство работата по документирането на случая продължава.

02 юни 2020

Служители на СДВР иззеха голямо количество наркотици, предназначени за пазарите в Азия и Западна Европа

Работата продължава под надзора на СГП

Служители на сектор „Наркотици“ на СДВР и Седмо РУ иззеха голямо количество наркотици. Оперативно-издирвателните действия са в продължение на работата по случая от 24 май, когато бяха иззети 40 кг кокаин. Направени са 2 следствени експеримента – в жилище, обитавано от обвиняемия и автомобил. Действията на полицията са проведени в условията на неотложност и под наблюдението на Софийска градска прокуратура.

В апартамента са намерени наркотични вещества – разпределени в 327 пакета и укрити в различни части на жилището. Общото количество е над 320 кг. Пакетите били опаковани по един и същи начин, с 8 различни щампи, в зависимост от чистотата на кокаина. Иззети са още професионална машина за пакетиране и везна. Извършени са разпити на свидетели.

Цената на иззетото снощи количество е около 10 млн. евро, а при улично разпространение би достигнала около 81 млн. лева. Според събраната оперативна информация, наркотикът е бил предназначен за пазара в Азия и Западна Европа. Много малка част от него е била предвидена за разпространение в България – уточни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Действията по разследването продължават По случая са назначени и съответните експертизи.

27 май 2020

Ст. комисар Георги Хаджиев благодари на колегите си от Седмо РУ, задържали мъж с рекордно количество кокаин

На 31-годишния СГП е повдигнала обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение в големи размери

На 24 май полицейски екип на Седмо РУ предприема проверка на водач на лек автомобил „Мерцедес“, паркиран в района на ж.к. „Студентски град“ в София. Шофьорът е имал неадекватно поведение, при поискване на документите, той се е смутил, а излизайки от  колата автоматично е затворил вратите, носел е и голяма сума пари. При предприетото претърсване,  наркотичното вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, е намерено в багажника на колата в два сака, обясни директорът на СДВР. Общото тегло на откритата високорискова дрога възлиза на 39 729,61 грама, тя е била предназначена за разпространение, като цената й на уличния пазар би могла да достигне 10 млн.лв..

Прокурора Антоанета Панчева обясни, че с прокурорско постановление обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане в СГС за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража”, тъй като деянието е с изключително висока обществена опасност.

Директорът на СДВР благодари сърдечно на колегите си за професионалната работа и уточни, че работата за установяване на други участници в престъпната схема продължава. Наред с противодействието на наркоразпространението на територията на София – линия, по която се работи изключително сериозно, на базата на отчетена тенденция на завишаване на  кражби и посегателства над собствеността, СДВР и районната прокуратура насочват усилията си и започват ежеседмични акции срещу битовата престъпност, коментира още старши комисар Георги Хаджиев.

26 май 2020

Следовател в Следствен отдел към СГП е привлечен към наказателна отговорност за хулиганство и оказване на съпротива срещу орган на реда

В късните часове на вчерашния ден дежурен автопатрул е насочен към адрес в столицата във връзка със сигнал за група хора, нарушаващи обществения ред пред вход на жилищна кооперация. На място служителите на реда заварили шумна компания, а предупрежденията им за нарушаване на обществения ред в нощните часове били посрещнати с арогантното поведение на част от компанията. При поискване на документите за самоличност и проверка, следователката започнала да обижда униформените, дръпнала за ръката и ударила по рамото единия от тях, който опитал да я спре. В същото време мъж от групата успял да напръска със спрей полицейски служител и ударил друг в областта на лицето.
Последвало задържането на двамата и отвеждането им в Районно управление. Днес Софийска градска прокуратура ги е привлякла към наказателна отговорност. Определена им е мярка за неотклонение „парична гаранция”.

21 май 2020