МВР

СДВР

 

Новини

Столични полицаи задържаха мъж и жена, предлагали за продажба старопечатни книги с характеристики на движими културни ценности.

По случаите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл.278а, ал.1 от НК

Полицейските действия са предприети след получена информация, че в интернет се предлага за продажба книга, притежаваща характеристики на движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. В хода на разследването било установено, че 61 –годишна жена предлагала срещу  1500 лева старопечатна книга „Рибен буквар“ от Д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано  съгласно законовите изисквания. След претърсване и изземване в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището й била намерена и иззета ценната книга. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба. Последвало задържането на жената в полицейския арест за срок до 24 часа. На 17 септември, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с  културно-историческите ценности, служители на сектор „Кражби“ при СДВР задържали и 44-годишен мъж. При проведените оперативни действия било установено, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година, притежаващи характеристики на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство. 

В рамките  на процесуално- следствените действия по образуваното досъдебно производство полицейските служители са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: „Сборник Български Народни песни“ от 1857 г. на братя Миладинови и  „Български грамоти“ от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник“ от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., „Христоматия“ от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата  случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им  продължава под надзора на прокурор.

20 сеп 2018

С час по пътна безопасност започна учебната година за първокласниците от столичното 140 СОУ

Първокласниците прекрачиха за първи път училищния праг заедно с полицейски служители от Главната дирекция „Национална полиция”. Инспекторите Мария Ботева, Атанас Терзиев и младши автоконтрольор Даниела Колева от отдел „Пътна полиция” и инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност” придружиха децата в класните стаи. В непринуден разговор с тях им посочиха колко опасни са част от улиците около училището и им обърнаха внимание как да пресичат, за да не пострадат. Първокласниците получиха по един светлоотразител с форма на жилетка, който родителите им да закачат на раниците, за да са по-лесно забележими през тъмните часове. Децата се зарадваха и на книжките за оцветяване, изработени като част от кампанията, посветена на Европейския ден без загинали на пътя и носеща послания по пътна безопасност за най-малките. Светлоотразителни жилетки получиха и учителите на малките деца, които ще са им нужни, когато заедно с децата предприемат разходка в града.

17 сеп 2018

За поредна година България се включва в инициативата на TISPOL - Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD ще се проведе на 19 септември

Операция EDWARD - Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death) се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, като целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент. Това съобщи на брифинг в Главната дирекция „Национална полиция” инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция”, която е координатор на проекта за нашата страна.

„Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност” с подтема „Комбинирай! Движи се!”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. И в контекста на това, което е предоставено от организатора - Европейската комисия, избрахме като координатор за България заглавие „Безопасни мобилни комбинации за живот”. Целта ни е да достигнем до съзнанието на хората, да ги убедим във възможността и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване, обясни инспектор Ботева.

От утре ще бъде активна специална страница, посветена на EDWARD. Страницата ще бъде достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция”, а по традиция  часовник ще отброява часовете до старта на операцията в 00.00 ч. на 19 септември.

12 сеп 2018

19-годишен, откраднал лек автомобил, е задържан от полицаи от СДВР

С прокурорско постановление мярката му е удължена за 72 часа и му е повдигнато обвинение за престъпление по чл.346 от НК

След кратко преследване, вчера бе задържан 19-годишен,  с криминални регистрации в полицията. При опит да бъде спрян за проверка в столицата, водач на лек автомобил „Пежо" не се подчинил на полицейския сигнал и продължил движението си. Автопатрулът последвал беглеца, който в района на ул. „Удово" изоставил колата и хукнал да бяга. След кратко преследване, в непосредствена близост до изоставената кола, мъжът бил задържан. Установена била самоличността му - 19-годишен от София.

В хода на проверката станало ясно, че автомобилът, който задържаният управлявал е противозаконно отнет предния ден от ж.к. „Орландовци". „Пежо"-то изчезнало, оставено за няколко минути с ключ на арматурното табло.

19-годишния младеж е задържан във Второ РУ с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, мярката му е удължена за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за престъпление по чл. 346 от НК. Работата по случая продължава.

21 авг 2018