МВР

СДВР

 

Новини

От днес звената „Български документи за самоличност” в столицата ще работят с удължено работно време.

За улеснение на гражданите, в съботните дни в София заявления за подновяване на документи ще могат да бъдат подавани в по две районни управления, чиито БДС звена ще работят извънредно по график

Ситуацията, възникнала в резултат на епидемиологичната обстановка, се промени, включително и по отношение на предвижданията за наплива от желаещи да подновят документите си за самоличност през летните месеци, посочи Стоянка Бумбарова, началник сектор в отдел „Български документи за самоличност” в СДВР. Тя припомни, че още през миналата година е създадена организация в звената БДС в София и страната, включваща допълнително назначаване на служители, които да подпомогнат работата при засилване на потока от граждани, чието обучение изисква технологично време. Внедряването им в дейностите се извършва поетапно. Мария Костадинова, съветник, допълни, че бяха обособени мобилни групи, които при подадени молби от съответни организации, фирми, държавни институции, общини на място обслужваха гражданите и приемаха техните заявления. Същевременно тези групи работиха и в болници, подпомагаха и хора, които са в неравностойно положение. Така до март месец т.г. на ден в цялата страна се приемаха до 13 000 заявления за подмяна на документи. Значителен спад бе отбелязан по време на създалата се епидемиологична обстановка - до 1350 заявления на ден. От миналата седмица отново статистиката отчита ръст на желаещите да подновят своите лични документи, което налага и въвеждането на по-гъвкава организация на работа.

За улеснение на гражданите от днес във всички звена БДС в СДВР се въвежда удължено работно време: делнични дни - от 8.30 ч. до 18.30 ч. Съгласно предварително изготвен график, в съботните дни от 8.30 до 14.30 ч. в София заявления за документи ще могат да бъдат подавани в по две районни управления, както следва:

08 август - Второ и Седмо РУ;

15 август - Трето и Пето РУ;

22 август - Шесто и Осмо РУ;

29 август - Първо и Девето РУ.

Гражданите могат да изберат да подадат заявления за нови документи за самоличност по местоживеене, по месторабота и т.н., новите документи ще се получават от същото място, от което са подали заявлението си. Във всички звена БДС в страната, по предварителни указания и при необходимост също ще се въвежда допълнителна организация, включително и удължаване на работното време с граждани.

 

Припомняме, че срокът на валидност на документите за самоличност, който изтича до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването документът е валиден само на територията на Република България. По желание, нов документ за самоличност може да бъде издаден и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

03 авг 2020

Гл. инспектор Красимира Стоядинова с информация за продължаващите нерегламентирани протести в София

Уважаваме правото на протест на всички граждани, но апелираме те да се съобразяват с останалите хора и да не възпрепятстват свободното им придвижване

Снощи около 19 ч. се събраха граждани, които организираха нерегламентирано шествие. Около 22.30 ч. група от „Орлов мост” тръгна и към НДК, като блокира последователни няколко кръстовища. Бяха подадени сигнали за две лица с неадекватно поведение. Установихме, че едното лице е без документи, а другото е отстранено от района на протеста.

Към момента са блокирани 3 кръстовища в центъра. Сутринта в час пик на Орлов мост имаше 23 палатки, 9 шатри и около 30 човека, на кръстовището пред СУ - 18 палатки, 5 шатри и 12 човека, а на площад „Независимост” - 7 палатки, 6 шатри и 8 човека, съобщи гл. инспектор Стоядинова от отдел „Охранителна полиция” в СДВР.

Тя уточни, че днес също се очаква да има нерегламентирано протестно мероприятие, при което са възможни и други блокади. Тя подчерта, че за нито една от проявите няма подадени заявления.

Гл. инспектор Стоядинова заяви категорично: Уважаваме правото на протест на всички граждани, но апелираме те да се съобразяват с останалите хора и да не възпрепятстват свободното им придвижване.


Кадри от продължаващите нерегламентирани протести в София

03 авг 2020

Комисар Тодоров: Вдигаме тона на коментар за състоянието на обстановката в София

Преди час се случи инцидент на „Орлов мост”. Според  данните до момента, възрастна жена спира пред протестиращите и изказва мнение, на което един от протестиращите реагира с изхвърляне на съдържанието от чашата си с кафе, а тя посяга с бастуна си. От няколко дни предупреждаваме за възможна ескалация на подобни пререкания, коментира  зам.-началникът на отдел „Охранителна полиция” в СДВР и уточни, че двамата са отведени в Първо РУ, където ще се изясняват всички обстоятелства около ситуацията. Комисар Тодоров уточни, че при задържането на мъжа изобщо не може да се говори за физическо насилие. По думите му, всеки има право да изказва мнение, както и задължението да носи отговорност за своето поведение. Той обясни, че снощи за пореден ден в района на бул. „Арсеналски” е направен опит за провокация с униформените - жена в нетрезво състояние, влязла в ролята на служител на МВР, дава „указания” на полицейските служители да спират автомобилите и да проверяват шофьорите за алкохол и наркотици. Комисар Тодоров отново категорично заяви: „Днес повишаваме тона за изнасяне на информация и на коментари”. Той посочи, че разговори с протестиращите се водят непрекъснато и отбеляза, че те протичат по друг начин, когато няма присъствие на медиите. Предстои по-сериозна среща днес следобед.

В Столичната община са получени множество сигнали от недоволни граждани, които са възпрепятствани да се придвижват свободно. Целта на разговорите ни сутринта с протестиращите на „Орлов мост” бе именно осигуряване на възможност за преминаване на градския транспорт и осигуряване на нормален ритъм в града, но не постигнахме никакво разбиране. Диалогът с хората пред МС беше по-продуктивен, допълни директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община Красимир Димитров. Той обясни, че са осигурени всекидневни екипи от общината, които да са в помощ на преминаващите трудноподвижни хора. Димитров оцени високо работата на полицейските служители, които денонощно правят всичко възможно да не се допускат груби нарушения на обществения ред и подчерта, че протестните действия в момента, водени по този начин, са в нарушение на обществения ред.


Записи от видеокамери в столицата

31 юли 2020

Директорът на СДВР: Водим диалог с всички, за да запазим спокойствието

Днес се очакват сериозни затруднения в трафика в столицата

    Сериозни затруднения в придвижването в столицата се очакват днес. Малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки на Орлов мост. Палатки има и на пл. „Независимост“. През цялата нощ, още от малките часове разговаряхме с протестиращите и в резултат 4-5 кръстовища бяха освободени, но диалогът с протестиращите е изключително труден и непродуктивен. Опасявам се от вероятността и полагаме усилия да не се стигне до физически сблъсък.

     Призовавам всички да проявяват толерантност, да се осигури възможност на столичани да стигнат до работните си места, да се спазват правилата и протестните действия да протичат при зачитане на правата на гражданите, апелира директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

     Заради блокирането на Орлов мост, сме създали сме организация на движението - както за лични автомобили, така и за градския транспорт. Вътрешното ми убеждение е, че трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира. Стратегията ни е да водим диалог с всеки, за да се запази спокойствието. Не изхождаме от позицията на силата, въпреки огромния стрес, натоварване и обиди, на които са подложени служителите на реда. Поздравявам колегите си за търпението и разчитам на самоконтрола им дори в моменти на повишено напрежение, каквито не липсват през последните дни, заяви Хаджиев и отново призова към спазване на закона, правата на гражданите и толерантност.

30 юли 2020

Приключиха протестните действия в столицата

    Протестът от миналата вечер завърши без сериозни нарушения на обществения ред. Няма задържани. Малко след 21 ч. започна шествие по централни столични артерии и бяха блокирани възлови кръстовища.

    След 22 ч. възникна напрежение на кръстовището пред Софийския университет, когато шофьор на лек автомобил се опита да премине, но не беше допуснат от протестиращи. Малко по-късно те поискаха да бъде извикана линейка, за да окаже помощ на млад мъж, който по техни думи е пострадал от съприкосновение с автомобила. Той е транспортиран от медицински екип за установяване на състоянието му и след извършен преглед е освободен. На шофьора са взети проби за алкохол и наркотици. И двете са отрицателни. 

    Непосредствено след медицинския преглед, мъжът се е върнал пред Софийския университет. След разговор с шофьора на автомобила е станало ясно, че двамата нямат претенции един към друг. Задачата на полицейските екипи на място е била свързана единствено с опазване на реда и спокойствието.

    Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

28 юли 2020