МВР

СДВР

 

Новини

Предприети мерки по издаване на български лични документи

Уважаеми граждани,
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от СДВР, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената БДС от 01 РУ до 09 РУ на територията на столицата и във всяко от дежурните по график районни управления.

Заявления за издаване на документи, с внесена такса за експресна услуга, се подават в отдел „Български документи за самоличност” - СДВР (гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза” № 48).

Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС на СДВР, където е подадено заявлението.

След направен анализ на натовареността на звената „Български документи за самоличност”, работното време е от 08.00 ч. до 17.45 ч.

Както вече бе съобщено, статистиката отчита ръст на желаещите да подновят своите лични документи, което налага и въвеждането на по-гъвкава организация на работа. След обучение, в обслужването на гражданите ще се включат и допълнително назначени служители, които да подпомогнат работата при засилване на потока. В случай, че след попълване на състава са възможни други промени, гражданите ще бъдат своевременно осведомени.

Работно време на всички звена БДС в районните управления на територията на София в делнични дни:
От 08.00 ч. до 17.45 ч. без обедна почивка и единично прекъсване на работа в интервала 13.00 - 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки.

Всяка събота - Отдел БДС - СДВР, на адрес: бул. „Княгиня Мария Луиза” № 48, с прием на заявления за издаване на БЛД - лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга;

График на дежурните звена БДС при СДВР за съботните дни през месец април 2021 г., с работно време от 08.30 ч. до 14.30 ч.: 


10 април - Трето и Пето РУ;

17 април - Четвърто и Осмо РУ;

24 април - Първо и Шесто РУ.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:

14 апр 2021

Почти два килограма наркотици иззеха столични полицаи

На 24-годишен е повдигнато обвинение по чл. 354 А от НК и му е наложена мярка за задържане в срок до 72 часа

Столични полицаи иззеха близо два килограма наркотик. На 08 април при полицейска операция срещу престъпления, свързани с наркотични вещества, проведена от служители на СДВР, в момент на покупко-продажба са задържани 24-годишен дилър и двама клиенти - мъж на 30 години и 22-годишна. При проведените процесуално следствени действия са намерени и иззети мобилни телефони, пари, електронни везни, вакуум машина с множество пакети с различна големина и съдържание. Според данните от експертната справка, веществата са марихуана - 1960 г и кокаин 73 г. Събраните материали са докладвани в Софийска градска прокуратура, двамата клиенти са разпитани и освободени, а на дилъра е повдигнато обвинение по чл. 354а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

13 апр 2021

Столичната полиция издирва извършител на тежко криминално престъпление, станало на кръстовището на Околовръстен път и бул. “Симеоновско шосе”

Простреляният е 46-годишен мъж, починал е на място

 

Сигнал за стрелбата е получен в 20.04 часа на телефон 112.  Веднага е създадена организация и незабавно към мястото на инцидента са насочени полицейски и екипи на спешна помощ. Самоличността на простреляния мъж е установена, той е на 46 години, уточни на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова. В колата той е пътувал с 11-годишно дете, което е било на предната седалка, то не е пострадало, подчерта още градският прокурор. Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев допълни, че в информационната система на МВР има данни за криминалистически регистрации на починалия. В момента се извършва оглед на местопроизшествието, събират се веществени доказателства  и ще бъдат направени всички необходими  експертизи. По думите му предстоят оперативно издирвателни действия. На място има свидетели, които ще бъдат разпитани. Образувано е досъдебно производство.

06 апр 2021

Столични полицаи иззеха над 2 килограма наркотици

При спецакцията, проведена под наблюдението на прокуратурата, е задържан дилър, на когото е наложена мярка за задържане до 72 часа

Специализираната операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е проведена от служители на сектор „Наркотици” при СДВР. В хода на действията, на ул. „Враня”, криминалистите задържали 30-годишен криминално проявен мъж в момент на покупко-продажба на наркотични вещества. В рамките на образуваното досъдебно производство последвали процесуално-следствени действия в дома, обитаван от задържания. В апартамента и мазе, прилежащо към жилищната кооперация, са открити множество пликове, съдържащи вещества на кристали, буци и прах, както и тревиста маса. Изготвената експертна справка показала, че иззетите вещества са: 1389.30 г амфетамин; 723.90 г марихуана; 5.08 г хероин; 1.39 г метамфетамин. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража” за срок до 72 часа.

18 мар 2021

Служители на ГДБОП и СДВР неутрализираха печатница за фалшиви парични знаци

Операцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура; задържани са двама

Спезиализираната операция е проведена снощи в столицата. В рамките на предприетити от служители на ГДБОП и СДВР действия е неутрализирана печатница за фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение. При претърсванията на място са иззети 4 000 000 долара и 3 600 000 евро. Реализацията е след разследване на получен в СДВР сигнал. По случая било образувано досъдебно производство за престъпления против кредитната и финансовата система. В хода на операцията са проверени три адреса. Иззети са печатна машина, фотоплаки с изображение на еврови банкноти, както и такива с изображение на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС, листи с изображение на осигурителна нишка на 50 евро и парични знаци. В хода на разследването е установено, че за изготвянето на неистинските документи се изисквали специфични умения, които притежавал 54-годишен мъж, работил на трудов договор като печатар в учебното заведение. Той и 48-годишна жена са задържани, двамата нямат криминалистически регистрации в полицията. Според първоначалните данни те извършвали незаконната дейност в извънработно време, както и в съботно-неделни дни, и получавали 10 процента от това, което са произвеждали. Разпитани са свидетели. Назначени са експертизи.
С прокурорско постановление на двамата са наложени мерки „задържане под стража” за срок до 72 часа и са им повдигнати обвинения. 
Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Подробности по разследването съобщиха директорите на ГДБОП и СДВР главен комисар Любомир Янев и старши комисар Георги Хаджиев и Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийската градска прокуратура. 

16 мар 2021

Столични полицаи установиха и задържаха извършител на хулигански действия в автобус на градския транспорт

На 35-годишния мъж Софийската районна прокуратура е постановила задържане до 72 часа и е повдигнала обвинение

За броени дни столични полицаи установиха самоличността на извършител на хулигански действия и го задържаха, въпреки опита му да се укрие и променения му външен вид. Полицейското разследване започнало след сигнал за грубо нарушаване на обществения ред, постъпил на 15 февруари - около 17.30 ч., в автобус, движещ се по линия № 280, мъж изтръгнал с ръце стъкло на прозорец на автобуса, извадил чук и счупил стъкла на врати на превозното средство, а след това, замахвайки с чука, отправил закани към шофьора, след което избягал.

В оперативно-издирвателните действия по случая се включили служители на столичното Седмо РУ и на сектор „Издирване” в СДВР. Не след дълго разследващите влезли в следите на извършителя - 35-годишен, криминално проявен и осъждан. Той бил задържан на адрес, за който няма адресна регистрация.

В днешния ден, прокурор при Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия за хулиганство - престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и за противозаконно повреждане на чужди движими вещи - престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК. Постановено е задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

19 фев 2021