МВР

СДВР

 

Новини

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред във връзка с предстоящата футболна среща на ПФК „Левски“ и ПФК „ЦСКА - София“

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби  на 21 май /вторник/ от 18.00 часа на Национален стадион ”Васил Левски”.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/.

Ангажимент по охраната на спортната среща имат  частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост. 

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по- ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 16.00 часа. В деня на провеждане на футболния мач,  билети на касите на Национален стадион „Васил Левски“ няма да се продават.

 
Във връзка с провежданото спортно мероприятие,  в следобедните часове  е възможно  да възникне временно затруднение в движението в централната градска част.

 

20 май 2019

С прокурорско постановление 38-годишен пловдивчанин е задържан за срок до 72 часа

Според събраните материали, той е нанесъл побой на възрастен мъж; Престъплението е извършено вчера в близост до Националния стадион

38-годишен пловдивчанин е задържан в Първо РУ за нанесена средна телесна повреда по хулигански подбуди. Вчера, малко преди началото на футболната среща, състояла се на Национален стадион „Васил Левски“ между пловдивските отбори “Ботев“ и „Локомотив“, бе подаден сигнал, че двама мъже нанасят побой на възрастен мъж, в близост до стадиона. Пострадалият - 84 годишен мъж, е откаран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, настанен за лечение с фрактура на рамото.  
В резултат на предприетите незабавни оперативни действия самоличността на двамата бе установена и след приключване на футболния мач бяха задържани и отведени  с полицейска мярка до 24 часа в Първо РУ. По безспорен начин е установено, че фактическият нападател е 38- годишен, криминално проявен пловдивчанин. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 131 ал.1 т. 12 вр. чл. 129 ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

16 май 2019

Приключи футболната среща между отборите на „Ботев“ - Пловдив и „Локомотив 1926“ - Пловдив

Около 40 са задържаните преди и по време на мача

СДВР предприе мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с футболния финал от турнира „Купата на България“ между отборите на „Ботев“-Пловдив и „Локомотив 1926“- Пловдив на Националния стадион ”Васил Левски.

Не бяха допуснати сериозни нарушения на обществения ред и в столицата.

Около 18.30 часа на ул. „Екзарх Йосиф“ след възникнал конфликт, прераснал в сбиване между трима фенове на „Ботев“ – Пловдив и привърженици на ПФК „Левски“, пловдивчаните били нападнати от маскираните фенове на столичния отбор. Част от нападателите били задържани непосредствено след инцидента в близките улици, а останалите опитали да се укрият във фен клуб на ул. „Цар Симеон“. Всичките 19 души са задържани и отведени в столично районно управление.

Преди това,  в ранните следобедни часове, по време на придвижването към националния стадион са били задържани петима фенове с пиротехнически изделия.

Непосредствено преди влизането на стадиона, на изградените контролно пропускателни пунктове са били задържани 14 души, от които шестима – със забранени предмети / пиротехнически изделия,  маски и електрошоково устройство/, петима -  с наркотични вещества и трима, неизпълнили полицейско разпореждане.

75 д. са били върнати от входовете на спортното съоръжение заради нетрезвото им състояние. Други двама мъже, фенове на Ботев-Пловдив са задържани в района на стадиона за нанесен побой на възрастен мъж преди началото на мача.

15 май 2019

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с футболния финал от турнира „Купата на България“

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от пo-ранното отваряне на входовете на стадиона.

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби между отборите на „Ботев“ Пд и „Локомотив 1926“  Пд на 15 май /сряда/ от 19.00 часа на Национален стадион ”Васил Левски”.

Съвместно със Столична община са координирани действия за осигуряване на места за паркиране на организирано пристигащите в София фенове на двата отбора. За феновете на „Ботев“ Пд е предвидено да имат възможност да паркират на ул.“Кирил Видински“, а за привържениците на „Локомотив 1926“  Пд - на площада пред Храм- паметник „ Св. Александър Невски“.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач.

Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.
Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Ангажимент по охраната на спортната среща имат  частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост. 
За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по- ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 16.30 часа. В деня на провеждане на футболния мач,  билети на касите на Национален стадион „Васил Левски“ няма да се продават.
 
Във връзка с провежданото спортно мероприятие,  в следобедните часове  е възможно да възникне временно затруднение в движението в централната градска част.

14 май 2019

Полицаи от СДВР задържаха 40-годишен мъж за изнудване и лихварство

Действията са осъществени под наблюдението на СГП; наложена му е мярка за задържане до 72 часа

Полицейската операция на служители от СДВР е проведена на 2 май под наблюдението на Софийската градска прокуратура. Действията са реализирани във връзка със сигнали за изнудване, както и жалба за грабеж на мобилен телефон. В хода на спецакцията, пред адрес в столицата, столичните криминалисти задържали 40-годишен криминално проявен мъж от София, за когото имало данни, че се е занимавал с лихварство. Според първоначалните данни, в периода от края на 2015 г. до сега, той е предоставял заеми срещу 20 % лихва. Спрямо длъжниците, които не успявали да се издължат своевременно, той проявявал вербална и физическа агресия. По този начин, чрез заплахи за нараняване на тях и семействата им и причиняване на тесни повреди, е принудил трима от жертвите си да се разпоредят в негова полза със суми в размер от 5 000 до 50 000 лева.

При претърсване в управлявания от него автомобил и в жилището му са открити високорискови наркотични вещества - кокаин и коноп, разпределени на дози в различни опаковки и предназначени за разпространение. Иззети са и парична сума в общ размер на 101 435 лева, около 15 записи на заповед с издател различни хора, копия на лични карти и една - в оригинал, свидетелства за управление на МПС - част 1 и част 2, мобилни телефони, ползвани от обвиняемия, както и мобилен телефон, отнет от него чрез грабеж, електронни везни, електронно устройство, ползвано за заглушаване на сигнал, пълнител с 8 патрона.

Спрямо 40-годишния Софийската градска прокуратура е повдигнала четири обвинения - за извършени от него изнудване (престъпление по чл. 213а от НК), нерегламентирана банкова дейност (престъпление по чл. 252 от НК), грабеж (престъпление по чл. 198 от НК) и държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (чл. 354а, ал. 1 от НК). Постановено е задържането му за срок от 72 часа.

03 май 2019

Въвеждаме мерки за сигурност и гарантиране на обществен ред по време на публичните събития от програмата на Апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск у нас

Мерките в никакъв случай няма да възпрепятстват възможността на гражданите да присъстват на организираните събития

Заместник-директорът на ГД „Национална полиция” старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков, полк. Росен Тодоров - заместник-началник на НСО, Кристина Лазарова - директор „Сигурност” в Столичната община и Христо Петров - изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в Столичната община представиха подробна информация за предприетите мерки във връзка с Апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск в България в периода  05 - 07 май, включително и за военния парад в София. Те подчертаха, че въведените мерки в никакъв случай няма да възпрепятстват възможността на гражданите да присъстват на организираните събития с Папа Франциск. Целта е повече сигурност както за хората и гостите на тази изключителна проява, така и за останалите жители на столицата. Ст. комисар Гребенаров уточни, че щабът, създаден в началото на тази година, е извършил голяма по обем работа, включително се е запознал и с навиците и изискванията на Ватикана, присъствали са лично на такава проява, за да бъдат възпроизведени точно мерките за сигурност. Тези мерки не са прекомерни, а са задължителни и съответстват на световните стандарти. Както в София, така и в гр. Раковски, ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, откъдето след щателна проверка ще се допускат желаещите да присъстват на събитията. Призивът към гражданите ни е да дойдат колкото се може по-рано, контролните пунктове ще имат готовност за проверки 3 часа по-рано от планираното начало на проявите. По този начин ще се избегне и създаването на излишно напрежение. Изискванията са да не се носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките. Няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние и граждани, носещи огнестрелно и хладно оръжие. За времето на провеждането на мероприятията няма да се допуска използването на дронове, за да не се застрашава живота и здравето на присъстващите, отбеляза полк. Тодоров. Тези проверки няма да се отличават от останалите стандартни, които се осъществяват при различни масови прояви. В близост до пунктовете, центрове на БЧК ще осигуряват минерална вода, ще има и медицински екипи. Ст. комисар Илков акцентира върху временните ограничения на движението по автомагистрала „Тракия”, като увери, че пътни полицаи ще регулират подходите към гр. Раковски и че срокът на тези ограничения ще е максимално кратък, като след отпадане на необходимостта, движението по автомагистралата ще бъде веднага възстановявано. 

Създадената организация е гъвкава, мерките за сигурност са сериозни, но в същото време те няма да затруднят живота на хората, обобщиха от щаба. Те допълниха, че посетителите на военния парад по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще преминават през същите контролно-пропускателни пунктове, изградени за събитията, свързани с официалната визита на Папа Франциск.

03 май 2019

Организация и достъп на гражданите до събитията от апостолическото пътуване на папа Франциск

Негово Светейшество папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 05 - 07 май и ще посети градовете София и Раковски

За да може всички желаещи граждани и гости на столицата и на град Раковски да посетят събитията от програмата на Светия отец, е създадена координация между всички институции, имащи пряк ангажимент преди, по време и след провеждане на мероприятията в предстоящото посещение. Целта е постигане на максимална ефективност по охрана на обществения ред, организация на движението и противодействие на престъпността.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието.

Две от събитията в София ще са на 05 май 2019 г.:

- в 13, 00 ч. Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна” на площад „Свети Александър Невски”;

- в 16,45 ч. на площад „Княз Александър Първи” папа Франциск ще отслужи света литургия.

Третото събитие в София е на 06 май 2019 г.:

- в 18,15 ч. на пл. „Независимост” гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово” в 11,15 ч. на 06 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

На 03 май ще бъде разпространена допълнителна информация за предприетите мерки и местоположението на контролно-пропускателните пунктове за събитията от апостолическото пътуване на папа Франциск в София и Раковски.

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети - огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри. По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението.

Умоляваме гражданите да следват задължителните организационни указания с цел доброто протичане на събитията. Необходимата информация за контролно-пропускателните пунктовe за гражданите ще бъде публикувана на официалния сайт за посещението на папа Франциск в България - www.popeinbulgaria.gov.bg, на сайтовете на МВР, на СДВР и на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

02 май 2019