МВР

ОД Варна

 

21 мар 2019

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация на Пътна полиция

От 07:30 до 09:00 часа утре ще се извърши обновяване на софтуерен компонент

Във връзка с обновяване на версия на софтуерен компонент на „Система за планиране, разпределение и контрол на регистрационни табели и ценни образци“, с която работи звено „Пътна полиция”, утре /22 март/ в периода от 07:30 до 09:00 часа, ще бъде затруднена работата  на „Регистрация и отчет на ППС и собствениците им“  при сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР - Варна.
Не се очакват затруднения при подаване на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и получаване на готови такива, както и за връчване и плащане на наказания по ЗДвП.
Дейностите по регистрация ще бъдат възобновени в максимално бърз срок, уверяват експертите.
Пътна полиция поднася извинения  на гражданите за евентуално причинени неудобства.
 

Удовлетворение от постигнатите резултати и висока оценка на работата на ОД на МВР Варна даде главният секретар на МВР – главен комисар Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров присъстваха на отчет-анализа за дейността на ОДМВР – Варна за изминалата година. Сред официалните гости бяха административните ръководители на апелативните и окръжните прокуратура и съд, заместинк кметът Тодор Иванов и заместник областния управител на Варна Петър Манчев. Те дадоха висока оценка на взаимодействието с ОДМВР - Варна и районните управления в региона и благодариха за съвместната работа.
Главен комисар Иванов изрази своето удовлетворение от постигнатите добри резултати на ОД на МВР – Варна по отношение на повишените нива на разкриваемост във всички сфери и установените механизми на близко взаемодействие със структурите на всички институции в областта. Според думите му работата на различните институции е свързана и нейното добро изпълнение зависи и от доброто сътрудничество. Главният секретар поздрави състава и ръководството на дирекциятта за добрата организация и постиженията.
По време на отчет – анализа на ОД на МВР – Варна, главен комисар Ивайло Иванов обърна особено внимание на пътно-транспртния травматизъм и очерта намаляването на броя на жертвите на пътя като основен приоритет в работата на цялото министерство. Той сподели факта, че „само силите на МВР не са достатъчни, за да се справи с този проблем” и призова всички органи за държавната и местната власт към единодействие в тази посока. „Спасяването на всеки един човешки живот е от голямо значение” каза в заключение главният секретар на МВР.
През 2018 година в териториалните подразделения на ОД на МВР-Варна са регистрирани 6536 криминални престъпления. В сравнение с регистрираните 7164 престъпления за 2017 година, през настоящата те са с 628  по - малко. Делът на най-масовия вид посегателства – кражбите на имущество, е  50,3%. Общо регистрираните посегателства над частна собственост са 3287, като за сравнение през 2017 година те са 3670. Домовите кражби са със 110 по-малко от 2017 г. Грабежите са с 37 по-малко (104), което е снижение с над 25 на сто.
При кражбите на вещи и части от МПС се отчита устойчивост спрямо 2017 г. За втори отчетен период  нивото на тези  престъпления се задържа около 430, което е с близо 23 на сто по-малко от регистрираните 565 в края на 2016 година. 
За  2018 година  общата разкриваемост на криминалните престъпления  е 39,6 %. Налице е увеличение с 1,4 пункта в сравнение с постигнатите 38,2% разкриваемост в края на 2017 година. През настоящия отчетен период са разкрити и 553 криминални престъпления, извършени в минали периоди.
По отношение на престъпленията против собствеността, при грабежите разкриваемостта за 2018 г. е 53,8%, взломни кражби – 23,3%, при домовите кражби 31,7 на сто.  
За 2018 г. регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 511  като от тях са разкрити 386. Процент на разкриваемост – 75.5 на сто срещу  67,4 % на 2017 г.  През 2018 г. са разкрити и 60 престъпления от предходни години. 
Както беше отчетено и в началото на 2018 г.,  подобрението на общата разкриваемост през последните две - три години се дължи в най-голяма степен на повишената ефективност на работа в Първо, Второ, Трето и Четвърто РУ – структури, обслужващи територията на град Варна и прилежащите вилни зони. Постигнатите резултати в проиводействието на престъпността са вече трайно около и над 30 на сто.
 

08 мар 2019

Трима са установени за извършена телефонна измама

Операцията е на ГДНП, ОДМВР-В. Търново и ОДМВР-Варна, работата продължава под надзора на Районната прокуратура - Варна

Трима мъже са установени за извършена телефонна измама след операция, проведена на 27 и 28 февруари от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Велико Търново и ОДМВР-Варна.
Първоначално е установен 64-годишен от гр. Варна, криминално проявен и осъждан, който е взел 3 700 лева от телефонна измама, извършена спрямо 81-годишна жена от Варна. След това са установени фактическите извършители – двама мъже на 41 години, криминално проявен и многократно осъждан и на 30 години, криминално проявен, и двамата от Горна Оряховица. След установяването им двамата са задържани след влизането им в Р. България от Румъния. 
На тримата мъже са повдигнати обвинения. 41-годишният мъж е задържан под стража, на 30-годишният е наложена мярка за неотклонение „домашен арест”, а 64-годишният е освободен срещу подписка. 
Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура във Варна. Установява се съпричастността им и към други телефонни измами, извършени на територията на страната.

05 мар 2019

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО