МВР

ОД Варна

 

25 яну 2023

12 души са задържани от варненската полиция в днешната специализирана полицейска операция

 

Превантивна специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност се провежда на територията на гр. Варна и с. Синдел. В проверките са включени екипи на „Криминална полиция“, „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, Четвърто РУ, „СПС”, както и екипи на жандармерията. Има изградени временни КПП-та, на които се проверяват водачи и техните  автомобили. Акцията се провежда съвместно със служители на „Енерго - Про“ и  Държавно горско стопанство – Варна.

При старта на инспекцията, служителите на реда са открили огнестрелно оръжие без серийни номера, с преправена дръжка и скъсена цев. Намерени са и множество боеприпаси към нея. Извършена е проверка в питейно заведение в областния град, в близост до учебно заведение, от където са иззети наркотични вещества – кокаин. При проверка на автомобил са намерени марихуана и амфетамин, разпределени в найлонови пакетчета и подготвени за разпространение. В хода на последвалите действия са задържаните 4 мъже, извършвали битови кражби, други двама са в ареста за шофиране без издадено свидетелство за правоуправление на МПС, двама за притежание на наркотични вещества, а шест са хванати за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, както и е задържан микробус с незаконно придобит дървен материал. По време на операцията са проверени 681 автомобила и 936 човека.

В последните месец и половина, след активните полицейски действия в района на с. Синдел, са неутрализирани две групи извършители на крупни кражби на пари и вещи от частни домове.


Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията за месец януари

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да е в действие.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт. Изготвен е и график за приемни дни с началниците на Четвърто РУ, РУ Аксаково, РУ Девня и РУ Провадия. По време на срещите могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

18 яну 2023

Двама мъже, познати на полицията, ограбили трудно подвижна жена в дома ѝ

 

Варненка е ограбена в дома си от двама крадци, чрез разбиване на входната врата. 87-годишната жена подала сигнал в Първо РУ в понеделник – 16 януари, около полунощ. Тя казала, че в къщата ѝ нахлули мъже, които със сила и заплахи, запушвайки устата ѝ, са взели около 2 000 лева. Нападателите задигнали също така и нейни лични документи.

Жената живее в трудни условия и е тежко подвижна.

След светкавично разследване, служителите на реда установили, че обирът е извършен от 44-годишен жител на с. Житница, общ. Провадия. Другият грабител е 60-годишен, родом от гр. Девин, който е известен на МВР с множеството си осъществени кражби и грабежи. Двамата извършители - криминално проявени, са задържани в Районното управление с мярка за срок до 24 часа.

Срещу мъжете е образувано досъдебно производство за грабеж. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.


18 яну 2023

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО