МВР

ОД Варна

 

10 дек 2018

Временно ограничение на достъпа до част от онлайн услугите, предлагани от Пътна полиция

Поради възникнал технически проблем, този достъп ще бъде ограничен и в днешния ден

Възникнал е технически проблем при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система.  До отстраняването му на гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затрудно и административното обслужване на гишетата на пътна полиция във Варна и в цялата страна. 
Спрян достъпът  до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP“ и до Портала за електронни административни услуги – задължения по документи, издадени от Пътна полиция. 

В момента експерти работят по отстраняването на проблема. МВР поднася  извинения за причиненото неудобство.

Взети са всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник

ОД на МВР е взелa всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. Извършени са проверки на всички питейни и увеселителни заведения, където се очакват празнуващи, като за самия празник е осигурено засилено полицейско присъствие. В случай на необходимост, младите хора ще могат бързо да се обръщат за помощ към силите на реда. Проведени са срещи с представители на местната власт, както и с управителите и охраната на питейните и увеселителните заведения. 
Допълнителни мерки са набелязани от служителите на сектор „Пътна полиция”. На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще започне специализирана полицейска операция на Пътна полиция, която ще продължи и на следващия ден. Основното, за което ще следят екипите, е управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол или наркотични вещества. Екипите ще са безкомпромисни към онези участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и създават с поведението си опасност за останалите. 
ОД на МВР – Варна съветва празнуващите млади хора, при възможност, да не ползват личен транспорт за празника или да си осигурят шофьор за отиване и връщане, като си гарантират, че той няма да пие алкохол. Ако е подходящо, е за предпочитане да използват обществен транспорт.

Ако все пак ще бъде използван личен транспорт, напомняме основните препоръки за безопасно певедение при движение по пътищата:
• Никога не шофирай пил или дрогиран!
• Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
• Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
• Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Съветваме всеки водач на МПС да:
1) ПОДГОТВИ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена винетна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства.

2) ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия;
- водата сменена ли е с антифриз;
- има ли масло;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
- има ли пожарогасител в колата;
- парното работи ли.

3) ЗАРЕДИ:
- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло

4) ПОМИСЛИ:
- какъв да бъде маршрутът;
- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е; опитен водач ли е;
- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. 

5) ОСВЕДОМИ СЕ:
- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;
- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.
                
При необходимост сигнализирай на телефон 112.

ОДМВР - Варна пожелава на всички студенти всели празници и безопасно пътуване!07 дек 2018

Осигуряването на спокойното отбелязване на предстоящите декемврийски празници – приоритет за варненската полиция

Наситената празнична програма обуславя и нуждата от мерки по линия на полицията

На среща с журналисти във Варна, заместник – директорът на ОД на МВР в града комисар Андрей Ангелов изнесе информация за основните мерки, които полицията предвижда за обезпечаване на обществения ред и гарантиране на спокойствието на гражданите и гостите на Варна по време на предстоящите декемврийски празници – Никулден, Студетския празник – 8 декември, Коледа и Нова година. Той увери присъстващите, че това е приоритет в работата на структурата, и се предприемат редица действия в тази посока.
Продължава провеждането на срещи с представителите на местната власт, с цел планиране и координиране на мерките за безпроблемното протичане на организираните масови мероприятия. Тече и събирането на информация за местата, на които ще се провеждат празнични събирания. Дават се препоръки за бдителност, своевременно информиране на компетентните органи при необходимост, начините за координация на съвместни действия. Провеждат се срещи със собственици и управители на частни охранителни фирми. Създадена е организация заа предотвратяване извършването на противоправни деяния на пазарите, тържищата и големите търговски обекти, предполагащи наличие на много посетители, акумулиращи големи парични средства.
Комисар Ангелов поясни, че вече са започнали проврките на обекти, търгуващи с пиротехнически изделия. А съвместно с други контролни органи се планират операции за противодействие на престъпления и нарушения, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол, тютюневи изделия, за контрол качеството на храни и напитки, предлагани на потребителите.
За празничния месец е създадена организация да се използва целия наличен състав, както и целия автомобилен парк, с цел осигуряване на видимо полицейско присъствие във всички обекти с масово струпване на хора и МПС, както и в малките населени места.
Не беше пропусната темата за пътната безопасност около празниците. Осигурява се активно полицейско присъствие за регулиране и подпомагане на движението по пътищата. Предвижда се да бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. Екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна, като дейността им ще е насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата с цел да не се образуват автомобилни колони. Предвиждат се и засилени полицейски проверки на водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През празничните дни ще се извършват засилени проврки за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост. 
Създадава се организация за полицейско присъствие край църкви, храмове и манастири за обезпечаване опазването на обществения ред. 
 

30 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО