МВР

ОД Варна

 

През изминалата седмица деца от детските полицейски управления на Варна посетиха Апелативен и Районен съд в града

Доброволци от Детските полицейски управления на ОДМВР – Варна преминаха своето обучение по темата „Съд и прокуратура“. Те посетиха Апелативния и Районния съд на Варна, където имаха възможността да разговарят с магистрати. 
Съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд, съдия Силвия Обрешкова – зам. председател и ръководител на  Наказателно отделение на Районен съд – Варна и прокурор при Варненската районна прокуратура Жаклин Кехецикян разказаха на децата за своята работа и отговориха на техните въпроси.
Какво работи съдията и защо законите трябва да се спазват? Какви са наказанията за малолетни и непълнолетни правонарушители? Възможно ли е ако нарушим закона докато сме малки, това събитие да повлияе на нашето бъдеще? Какво е участието на прокурорите и на адвокатите в един съдебен процес? Наказва ли законът лъжата, особено ако е изречена в съдебна зала? Защо не трябва да отвръщаме на агресията с агресия? бяха само част от дискутираните теми.
На влизане в съдебните палати децата преминаха през задължителната проверка на багажа. Докато всеки от доброволците минаваше през проверката, служителите от „Съдебна охрана” им обясниха защо това е задължително.
В края на срещите децата имаха рядката за тяхната възраст възможност да седнат на местата на съдиите и на съдебните заседатели. Така всеки от тях за кратко успя да влезе в ролята на съдия. Желаещи да застанат на мястото на подсъдимия нямаше.
Занятия в съдебна зала вече проведоха децата от ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Добри Чинтулов” и ОУ „Георги Сава Раковски”. 

20 мар 2018

Специализирана полицейска операция по линия на наркоразпространението се проведе във Варна

Задържани са осем мъже и три жени

Вчера, на територията на град Варна, е проведена масирана полицейска операция. В резултат на полицейските действия, за срок до 24 часа, са задържани общо 11 души – 3 жени и 8 мъже, трима от които известни на органите на реда.
При процесуално – следствените действия са претърсени пет адреса в града и леките автомобили, използвани от задържаните лица. Намерени са и иззети множество мобилни телефони и средства за комуникация, големи суми пари, множество и различни видове наркотични вещества, електронни везни.  
Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратъра във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.

14 мар 2018

Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията на страната

Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за създаване на нужната организация във връзка с хидрометеорологичната прогноза за периода 5-9 март, изготвена от НИМХ–БАН. Служители на РДПБЗН - Варна са информирали органите на изпълнителната и местна власти за очакваната динамика в метеорологичната обстановка. Създадена е допълнителна организация за събиране на свободния от дежурства състав на РДПБЗН - Варна, при нужда. Проверено е техническото състояние на специализираната техника и помпите за отводняване на районните служби и на сектор "СОД".

Съвети за действие при наводнение:

При възникване на наводнение незабавно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и близки, съседи и колеги.

Ако се намирате у дома, незабавно изключете газта и електричеството и поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, ако имате  предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.  Ако не можете да излезете от  сградата, за да защитите живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщите на тел. 112 или да известите близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждате, е  желателно да отворите вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ви завари извън дома и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечити и да застанети на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се правят опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.    

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и да изчактме спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

 

 

06 мар 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО