МВР

ОД Варна

 

22 май 2018

Абитуриенти, бъдете внимателни по време на празника

Засилен контрол от страна на полицейски служители в районите на училищата и заведенията

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители, близки и приятели. Това е празник, който бележи края на един етап и началото на друг в живота на всеки млад човек. И е важно това начало да бъде обещаващо.
ОД на МВР – Варна поздравява всички абитуриенти от Випуск 2018 година и техните близки. С пожелание за успех и попътен вятър, припомняме основните правила за безопасно поведение на младите хора в дните около техните празници.
Основни правила за безопасност:
1) Не помрачавайте празника си с необмислени постъпки!
2) Спазвайте Закона за движение по пътищата! Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците!
3) Погрижете се за своята безопасност! Шофирайте винаги със съобразена скорост! Не предприемайте рисковани маневри!
4) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол! Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.
5) Ако не сте правоспособен водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала!
6) Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват!
7) Спазвайте правилата при возене в празничния автомобил – не се показвайте през прозорците и люковете на автомобилите; не сядайте върху рамките на вратите. Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие!
8) При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление!
Във времето на провеждане на абитуриентските балове ще се извършва засилен контрол в районите на училищата и заведенията, в които ще се провеждат тържествата, както и по маршрутите до тях. Повишават се изискванията към пропускателния режим за недопускането на хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и др., които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за засилен контрол за използването на общоопасни средства.
Униформените ще следят за предотвратяване на нарушения на обществения ред на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги.
Служители на „Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и техните придружители. Ще бъде осъществяван видеоконтрол с цел документиране на  извършваните нарушения - неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и люковете на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци,  неправилни  рискови маневри и др., създаващи предпоставки за пътни злополуки. 

Весели празници и на добър час на всички млади хора!
 

Засилени полицейски проверки в областта са предвидени във връзка с почивните дни за Гергьовден

"Пътна полиция" призовава водачите да проверяват и заплащат своите задължения във връзка с глоби за нарушения на ЗДвП

В края на седмицата отбелязваме „Деня на храбростта и на българската армия” – 6 май (Гергьовден). Почивните дни около празника са повод за празнично настроение и добра възможност за пътуване на близки и далечни разстояния. За всички нас, освен положителните емоции, е важно да бъдем в безопасност, да вземем мерки за това да не се помрачава настроението и празникът да остане светъл.

За безпроблемното пътуване „Пътна полиция” препоръчва:
1) Прегледайте основно изправността на автомобила си! Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините. 
2) Вземете всички необходими документи! Заредете достатъчно гориво! Запасете се с хранителни продукти, ако пътуването ще е дълго!
3) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта! Не поставяйте предварително час за пристигане!
4) Шофирайте винаги със съобразена скорост! Поставяйте предпазните колани!
5) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!
6) На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач! Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач!
7) Бъдете толерантни с останалите участници в движението! Не губете търпение и не предприемайте рисковани маневри! В колона винаги се съобразявайте със скоростта на останалите. При попадане в неподвижна колона в тунел – изгасете двигателя! 
8) При инцидент на пътя, спазвайте точно указанията на контролните органи! Не се движете в аварийната лента на магистралата! Не затруднявайте с поведението си на пътя придвижването на спешна или пътна помощ!
9) Не забравяйте да се осведомите за ремонтните дейности по пътната инфраструктура и въведените ограничения!

Във връзка с предстоящите почивни дни „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна ще осигури засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. В петък (4 май) и в понеделник (7 май) екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна. Въвежда се забрана за движение на товарни превозни средства на 4 май (петък) от 16:00 до 20:00 часа и на 7 май (понеделник) от 14:00 до 20:00 часа.
В града се предвиждат засилени полицейски проверки за употреба на алкохол, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и други. 

„Пътна полиция” напомня на всички водачи, че ако не са платили глобите си по ЗДвП, при проверка на пътя ще им бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а автомобилът им може да бъде спрян от движение до заплащане на дължимата глоба. Всички граждани могат да извършат проверка за издадени и влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове по ЗДвП по електронен път на адрес:

https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Services/Index , 

където могат и да заплатят дължимите суми, ако имат такива.
Заплащането може да бъде реализирано също и по следните начини:
1. В сектор „Пътна полиция” чрез наличните пос-терминали в работно време на гишетата за обслужване на граждани;
2. По банков път, като се обърне изключително внимание на правилното попълване на необходимата информация, в частност основанието за плащане, където трябва да се изпише вярно номера на фиша или на наказателното постановление.

04 май 2018

Децата от детското полицейско управление в ОУ „Васил Априлов” закриха темата „Съд и прокуратура” с посещение в Районен съд във Варна

Последното посещение в Районния съд на Варна по темата „Съд и прокуратура” направиха доброволците от ОУ „Васил Априлов”. Те имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на магистратите, да влязат за кратко в ролята на съдии, да седнат на местата на съдебните заседатели. Децата преминаха и през задължителната проверка на багажа, като това бе съпроводено с подробно обяснение защо това е задължително.
Съдия Ивелина Желева – съдия от  Наказателно отделение на Районен съд – Варна и прокурор при Варненската районна прокуратура Жаклин Кехецикян разказаха на децата за своята работа и отговориха на техните въпроси.
С това занятията в съдебна зала за доброволците от детските полицейски управления на Варна завършиха. А в края на месец май е на път да завърши и тяхното обучение по програмата. 
Инициативата на МВР „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. В тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години, а в област Варна те са 160. Там се усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика и право. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.
Представители на всички области се включиха в Надпреварата на Националното полицейско състезание на доброволците от Детското полицейско управление. Домакин на състезанието беше Националната спортна академия. Надпреварата премина в три етапа – лична полицейска защита, пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. 
Освен състезателната програма, организаторите от ГДНП организираха и специална програма с демонстрации за децата. Те имаха възможност  отблизо да видят как действат служителите от СОБТ, които демонстрираха как се залавят терористи и как се обезврежда взрив. Демонстрация по оказване на долекарска помощ и реакция на структурите на Пътна полиция при пътен инцидент представиха доброволци от БЧК, заедно с пътни полицаи. Най-голям интерес у децата предизвика срещата с четириногите помощници на полицаите – кучетата и конете. 
ОД на МВР – Варна бе достойно представена от доброволци от ДПУ при СУ „Васил Левски” – гр. Девня. 

04 май 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО