МВР

ОД Варна

 

24 сеп 2020

41-годишен мъж от Бургас, представил се за общински служител и въвел в заблуждение пенсионери, е задържан при специализираната полицейска операция във Варна и областта

23-ма са задържаните при операцията лица

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, провела се на територията на община Аксаково и община Варна, под наблюдението на прокуратурата, е задържан 41-годишен мъж от Бургас, извършил кражба и въвел в заблуждение самотноживущи възрастни хора. Установено е, че мъжът се е представял за общински служител и е предлагал на потърпевшите да им съдейства за увеличение на пенсиите или да им осигури евтини дърва. Измамите са извършени на територията на няколко области. На мъжа е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.
Проверените по време на специализираната операция лица са 476, проверените автомобили са 360. Задържани са общо 23 души – четирима са известни на органите на реда във връзка с джебчийски кражби, седем души са проявени по линия на различни измами и седем са извършителите на кражби.  Установени са 45 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи, като в три от тях става дума за управление на МПС без свидетелство за провоспособност.

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” и през новата 2020/2021 учебна година

16 септември – Ден без загинали на пътя част от кампанията на ROADPOL

За поредна година, през месец септември, децата са поставени във фокуса на полицейската работа. Традиционно и през 2020 година сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна провежда кампанията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Първата седмица от новата учебна година на децата, между 16 септември до 22 септември, е обявена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност”. Тази година тя е под наслов „Остани жив! Пази живота!“.
Успоредно с традиционната българска кампания, за пета поредна година се провежда мащабна кампания на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL Дни на безопасността на пътя. Известна досега като EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя.
Целта на инициативата е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП дори само за ден. Чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия, служители на сектор „Пътна полиция” във Варна и в страната ще се стремят към успешното реализиране на инициативата.
Тази година като Ден без загинали на пътя е обявен 16 септември. Акцентът в това издание на кампанията е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни.

15 сеп 2020

Спад в броя на регистрираните пътно – транспортни произшествия през 2020 година

Без жертви във Варна и областта на 16 септември – Денят без жертви на пътя

Спад в броя на пътно – транспортни произшествия, в броя на загиналите и броя на ранените  отчете старши инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”при ОД на МВР – Варна на среща с медиите.
През изминалия период на 2020 г. са регистрирани 412 ПТП с пострадали във Варна и областта, загиналите са 17, а ранениете – 516. За сравнение, през същия период на 2019 година са регистрирани 500 ПТП с пострадали, 32-ма са загиналите, 649 - ранените. По – малко са и произшествията с участието на деца до 17 годишна възраст – 59, загинало е 1 дете – пътник в автомобил, 62 са ранените.
Старши инспектор Ганчев напомни, че грижата към децата и учениците е приоритет за „Пътната полиция” през цялата година, а засиленото полицейско присъствие в районите на  училища и детски градини в град Варна и в областта ще продължи до края на месец октомври.
ОД на МВР – Варна по традиция е активен участник в образователния процес чрез различните си инциативи, които в различни форми реализират беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност на движението. И през учебната 2020г./2021 г. работата с децата и подрастващите ще продължи.
Без жертви на пътя премина и специално определения „Ден без жертви на пътя” – 16 септември.

17 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО