МВР

ОД Варна

 

21 юни 2018

Девета благотворителна кампания "С обич за децата, в памет на бащите герои"

Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ на децата

За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ  на децата и семействата на загиналите и пострадали при и по повод изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието в гр. Варна.
Събитието се осъществява с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Варненска и Великопреславска митрополия, Община Варна, ОД на МВР Варна, ГД „Охрана“, ГД „Изпълнение на наказанията“, Военна полиция – Варна и Министерство на отбраната. Патрон на кампанията е обласният управител Стоян Пасев.
На 24 юни, от 10:00 до 14:00 часа, на входа на Морската градина, до Слънчевия часовеник на Варна, ще се проведе благотворителен детски концерт и демонстрации на полицейска и военна техника. Събитието ще бъде открито от Духовия оркестър на ВМС, а в него ще вземат участие близо 150 деца.
Организатори на кампанията са Синдикална федерация на служителите в МВР – СФМВР и Синдикат на служителите на затворите в България – ССЗБ. 
Средствата, събрани по време на концерта ще отидат за подпомагане на децата и семействата на загиналите и пострадали служители на назованите структури.

Банкова сметка за дарения: 
BG51UBBS80021014037340 в банка ОББ /при превод по сметката моля изрично да бъде упоменато основанието за превода/


 

Заместник – министър Красимир Ципов присъства на общественото обсъждане на законопроекта за нов ЗДвП във Варна

Във Варна представители на изпълнителната и законодателната власт, както и неправителствени организации обсъждаха готвените промени в ЗДвП. Засегнати бяха темите за контрола на пътя, за размера на санкциите, за необходимостта да се оптимизира процесът по връчването на наказателни постановления и др. По време на дискусиите беше обърнато внимание на темата за регулирането на работата на автомобилните сервизи и използваните автомобилни части. 
Заместник – министърът на вътрешните работи Красимир Ципов разясни още какво цели разделянето на действащото законодателство, касаещо движението по пътищата. Основната цел е преодоляването на многобройните подзаконови актове, които сега присъстват в ЗДвП, и тяхното влизане в трите законопроекта, които са обект на обсъждането. „Това ще донесе по-голяма стабилност на нормативната уредба” увери заместник – министърът. „Втората цел, която се преследва е свързана с това да има по-ясно разграничаване на отговорностите на различните компетентни органи,” допълни още той.
Комисар Бойко Рановски – началник на „Пътна полиция” при ГДНП не пропусна темата за чужденците, нарушители на нормите за безопасно движение по пътищата на страната, която също е обект на промяна. 
Сред предложенията, които бяха дискутирани са: по-широкото застъпване на превенцията и обличането й в задължителни норми; обучението на децата от най-ранна детска възраст да стане задължително; да се обмисли въвеждането на точни измерения в метри на задължителната дистанцията, което би било трудно за спазване и констатиране и др.
Заместник – министър Красимир Ципов благодари на всички участници и на организаторите на обсъждането. Той подчерта важността на подобни разисквания и форуми, тъй като „всички сме участници в движението по пътищата на България и носим своята отговорност за неговата безопасност”.

15 юни 2018

За поредна година деца от варненски училища се състезаваха в надпреварата "Ваканция, Здравей! Да играем безопасно!"

Днес (четвъртък, 7 юни), от 10:00 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна. Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година. Целта му бе да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.
Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – ОУ „Цар Симеон I”, СУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Смирненски”, СУ „Гео Милев”, ОУ „Капитан Петко войвода”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Георги Сава Раковски”, ОУ „Васил Априлов”.
В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), отговаряха на въпроси от викторина и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и полицейски инспектори. За отличните си знания и умения учениците получиха награди от Община Варна.
Чрез състезанието се видяха постигнатите резултати в работата с учениците по Националната програма „Работа на полицията в училище”. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост.
С участието си в игрите децата демонстрираха познанията си, че могат да играят безопасно през лятото, да реагират в опасни ситуации и че познават правилата за движение по пътищата. В помощ на сцената им бъдаха инспекторите детска педагогическа стая, полицейски инспектори и полицаи от сектор „Пътна полиция”.
Състезанието беше открито от Г-н Тодор Иванов - заместник кмет на община Варна и старши комисар Даниел Пашов – директор на ОД на МВР в града, които поздравиха децата и дадоха старт на надпреварата.
В края на празника бяха раздадени специални награди за всяко училище, осигурени от секор „Детска престъпност” при Главна дирекция „Национална полиция”, а старши комисар Даниел Пашов връчи грамоти за активно участие в работата по Националната програма „Работа на полицията в училище“ от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП на МВР.

07 юни 2018

„Пътна полиция” не спира своята борба с нарушителите и през летните месеци

От началото на 2018 година „Пътна полиция” осъществява един непрекъснат процес чрез организиране и провеждане на специализирани полицейски операции, които са с конкретна насоченост и целят постигането на превантивен  ефект.
Общият брой на проведениете СПО за изминалия период е 44, като основните насоки на работа са: превишаване на максимално допустимата скорост скорост и шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. От началото на пролетта, на територията на град Варна се провежда специализирана операция „Мотоциклетист”. Тази категория водачи допуска нарушения, включително и престъпления, като техните действия предизвикват и негативно отношение на гражданите към тях, подчерта на провелия се днес брифиг гл. инспектор Петко Камбуров – началник на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна.
До момента са извършени общо 386 проверки на мотоциклети, като са установени 83 нарушения, 20 от тях касаят управление след употреба на алкохол и неправоспособност. 

Специализираните полицейски операции ще продължат през целия активен летен сезон, увери гл. инспектор Камбуров.
От началото на 2018 година на територията на град Варна и областта са регистрирани общо 1132 ПТП. От тях 226 са тежки съответно с 10 загинали и 294 ранени. В сравнение със същия период на предходната година броят на тежките ПТП е с 2 по-голям, броят на загиналите с 1 по-голям  и броят на ранените е с  1 по-голям. 
Журналистите, присъствали на срещата, имаха възможност отблизо да се запознаят с работата на най-новата стационарна преносима установка за контрол на скоростта.

05 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО