МВР

ОД Варна

 

13 ное 2019

Работна среща по проект в подкрепа на жертвите на домашно насилие се проведе в ОД на МВР - Варна

Работна среща по проект "Искам някой да ме чуе!" в подкрепа на жертвите на домашно насилие, финансиран от Министерството на правосъдието, се проведе днес в ОД на МВР - Варна.
Директорът старши комисар Даниел Пашов, комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция", инспектори от сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" и представители на районните управления при ОД на МВР - Варна участваха в обсъждания и обмяна на полезни практики по линия на превенцията на домашното насилие с работна група от Разград, в чиито състав бяха директорът на ОД на МВР в града - старши комисар Ивайло Йовчев, представители на Окръжната и Районната прокуратури, Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето", Районното управление по образованието и Областната администрация в града.
Автори на проекта са Сдружение "Център за съзидателно правосъдие" и сдружение "Младежки форум".
На срещата бяха обсъдени важни детайли от работата на полицейските служители по линия на домашното насилие, конкретни казуси от тяхната практика и взаимодействието между институциите, ангажирани с проблема.

Стартира традиционната акция на „Пътна полиция” „Зима”

Да подготвим автомобила и себе си за промяната във времето

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
И през тази година акцията ще започне на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като ще протече в три основни етапа:
От 1 до 10 ноември вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
Вторият етап - от 11 до 20 ноември акцентира върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17 ноември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.
По време на брифинг в ОД на МВР – Варна, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Илиян Илиев и началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомниха на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон” и „да се  изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя”. 
Беше обърнато специално внимание на проверките, които текат към момента на фирмите, ангажирани със снегопочистването, както и на техниката, с която същите разполагат. Подчертан беше фактът, че са в ход засилени цялостни проверки на автобусите, извършващи превози на ученици. В ОД на МВР – Варна е изготвен план за своевременно събиране и предаване на информация във връзка с усложняване на метеорологичната обстановка и мерките, които да бъдат предприемани при необходимост.
Главен инспектор Камбуров припомни на всички, че според ЗДвП, за зимата, всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с не по-малко от 4 мм дълбочина на протектора.
През изминалите десет месеца на 2019 година, на територията на ОД на МВР – Варна са регистрирани 2250 ПТП, които са с 368 по-малко от същия период на 2018 г. 572 са регистрираните произшествия с пострадали или загинали граждани, ранените са 735, а загиналите 41.
Общо констатираните нарушения за изминалия период на годината са 66671, за които са съставени 13434 АУАН и са наложени 27760 глоби по фиш. Сред установените нарушения има: 22917 нарушения на скоростните режими, 634 установени неправоспособни водачи, 305 души са управлявали автомобили след употреба на алкохол и 77 след употреба на наркотични вещества.

31 окт 2019

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес

На телефони: 052/615 166, 052/652 324, 052/652 323 и на e-mail: [email protected] се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на втори тур на изборите за кмет на 3 ноември 2019 г.
На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Като сигналите биват предавани в компетентните структури на ОДМВР - Варна.
В Областна дирекция на МВР - Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали от гражданите, свързани с нарушения на изборния процес: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.
Сигнали и жалби могат да бъдати изпращани и на електронния адрес на ОДМВР - Варна:
[email protected]
В Министерството на вътрешните работи също функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на втори тур на изборите за кмет. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

 

29 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО