МВР

ОД Варна

 

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да действа и през 2019.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения.

През месец януари са посетени 27 населени места без постоянно полицейско присъствие. По време на посещенията екипите са извършили проверка на: 66 лица, 16 обекта,  МПС - 51.

 

12 фев 2019

Териториалната структура на "ГДБОП" във Варна и колеги от столицата предприеха акция в защита на интелектуалната собственост

В хода на действията, осъществени под ръководството на Районна прокуратура –Варна, са закрити 15 сайта за продажба на неистински стоки с лого на световни марки

Мащабна специализирана операция в град Варна срещу незаконна търговска дейност в Интернет е проведена на 7 февруари от служители от отдел „Киберпрестъпност“ - ГДБОП и колегите им от сектора във Варна. Под ръководството и наблюдението на Районна прокуратура – Варна са предприети процесуално-следствени действия, в хода на които са иззети огромни количества стоки от защитени търговски марки са били
С извършените претърсвания и изземвания на 5 адреса в гр. Варна антимафиотите са пресекли противоправната дейност на общо 15 интернет сайта, насочени към клиенти от България, Гърция и Румъния. Един от сайтовете имал регистрирани над 43 000 потребители, натрупал е 15 810 948 посещения и е реализирал повече от 25 000 продажби на парфюми.
Антимафиотите открили в двата склада на извършителите над 9500 мъжки и дамски парфюми на 30 водещи световни търговски марки, над 300 чифта маратонки, чанти, над 600 броя слънчеви очила, аксесоари.
На домашните адреси във Варна на двамата задържани за 24 часа жители на Ямбол  били намерени големи суми пари, както и самите компютърни конфигурации, от които са качвани обявите за продажба в администрираните от тях сайтове. Единият мъж е задържан в офиса на куриерска фирма в областния град в момент, в който се опитвал да изпрати поредните 117 пратки към клиентите си. У него са установени и част от телефоните за поръчка на няколко от 15-те сайта, както и печати на двете търговски дружества, използвани за престъпната дейност.
Сайтовете с атрактивно ниски и нереални цени обичайно или крадат средства от финансово платежните инструменти на онлайн потребителите или предоставят стоки с ниско качество, предупреждават от ГДБОП.

11 фев 2019

Служители на ОДМВР – Варна задържаха 23-годишен мъж, във връзка с извършено тежко престъпление в с. Старо Оряхово

В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия и при отлично взаимодействие между ОДМВР – Варна и Окръжна прокуратура – Варна, за по-малко от денонощие бе разкрито убийството на възрастен мъж в с. Старо Оряхово. 
В ранните часове на съботния ден, в полицията е постъпил сигнал, че в с. Старо Оряхово е намерен в двора на дома си в безпомощно състояние 70-годишен мъж. На адреса веднага са изпратени екипи полицията и на Спешна помощ. Медиците са констатирали смъртта на възрастния човек. Извършен е оглед от дежурна оперативна група под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна, като са констатирани следи от насилие. Установено е, че извършител на деянието е мъж на 23-години, живущ в съседство на жертвата.
Работата по събирането на доказателства по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна. 
 

11 фев 2019

Двама са задържаните за убийството на 80-годишния мъж от Белослав.

25.01.2019 г.


В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия и при отлично взаимодействие между ОДМВР–Варна и Окръжна прокуратура – Варна, за по-малко от денонощие бе разкрито убийството на възрастен мъж в гр. Белосва, съобщиха на брифинг и.д. окръжният прокурор Радослав Лазаров и директорът на ОДМВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов.
Двамата извършители са от Белослав, на 23 и 20 години, като по-младият е криминално проявен, осъждан, с административна санкция за притежаване на наркотици за лична употреба, както и за кражби. Предстои да бъде повдигнато обвинение по чл. 199, ал. 2 т. 3 от НК – грабеж, придружен с убийство, за което се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, съобщи прокурор Лазаров. Той уточни, че от дома на възрастния мъж липсват няколко хиляди лева.
Ст. комисар Пашов уточни, че единият от извършителите е задържан в късните часове вчера, а вторият – рано сутринта днес. Възрастния мъж е живеел сам, в имота е имало втора къща, обитавана от брат му, който е  подал и сигнала за извършеното престъпление.
Работата по събирането на доказателства по случая продължава, като паралелно се разследва и друго, имуществено престъпление, извършено преди няколко дни, уточни прокурор Лазаров.

25 яну 2019

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО