МВР

ОД Варна

 

НОВИНИ

Областно състезание по пожароприложен спорт се проведе във Варна

За поредна година град Варна беше домакин на Областното състезание по пожароприложен спорт.

То се проведе в четири дисциплини: Изкачване с щурмова стълба; 100 м пътека с препятствия; Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия и Бойно разгръщане от мотопомпа.

Комплексните победители в тази годишното състезание са: отборът на Трета РСПБЗН – Варна класирал се на първо място; второто място зае сборния отбор на Втора РСПБЗН - Варна и сектор СОД, а Третото място беизвоювано от отборът на Първа РСПБЗН – Варна.

Състезанието премина в дух на добро спортсменско поведение и колегиалност. Подчертан беше ентусиазмът на участниците в категория юноши състезаващи се в индивидуалните дисциплини: Изкачване с щурмова стълба и 100 м пътека с препятствия.

Основни цели на това състезание са проверка нивото на подготовка на състезателите от отборите по пожароприложен спорт в РДПБЗН – Варна и определяне на сборен отбор за участие в Зоналните състезания и Републиканския преглед по ППС – Варна.


1

5

2

3

4


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

140 години от основаването на пожарното дело в гр. Варна


През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на гр. Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба в гр. Варна.

Във връзка с честванията на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, РДПБЗН – Варна планира да попълни и обнови музейната сбирка в сградата на бул. „Сливница” № 159. Същата ще бъде отворена за посещение от деца, ученици, граждани и гости на Варна не само през настоящата година, а и за в бъдеще.

Обръщаме се към бивши, настоящи служители на пожарната и към гражданите на Варна да ни предоставят униформи, документи, снимки, уреди за пожарогасене и други предмети свързани с историята на пожарното дело и Гражданската защита в гр. Варна и областта. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Четвърти Международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа "Одесос" - 2017

През следващата седмица, от 19 до 30 септември, Варна е домакин на Четвъртия международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.
Организатори на спортната проява са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна съвместно с Община Варна и с подкрепата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР. Състезанията ще се проведат на стадион „Локомотив”.

Тази година участие ще вземат 9 мъжки клубни отбора от Молдова, Чехия, Румъния и България и 3 женски от България и Чехия. Съгласно регламента състезанието ще бъде проведено в следните дициплини: Изкачване с щурмова стълба; 100 м пътека с препятствия; Пожарна щафета 4 х 100 м с претятствия; Бойно разгръщане от мотопомпа.

В понеделник (18 септември), от 11:00 часа, в сградата на Юнашкия салон, ще се проведе брифинг, на който представители на организаторите ще отговорят на Вашите въпроси във връзка със състезанието. 

На 19 септември, от 16:30 часа на Морска гара – Варна, ще бъде проведена демонстрация на техника, сили и оперативно-тактическите възможности на РДПБЗН - Варна за действия при бедствия, аварии и катастрофи, извънредни ситуации и пожари. От 18:00 часа на същото място ще бъде официалното откриване на Четвъртия международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

Състезанието ще бъде директно предавано по чешката он-лайн телевизия -  http://www.firetv.cz/.

Тези мероприятия са част от дейностите провеждани по време на традиционната „Седмица на пожарната безопасност” целящи повишаване информираността на обществото за мерките за пожарна безопасност и дейността на органите за ПБЗН на МВР.
Каним представителите на Варненските медии и гражданите да наблюдават един от най-мъжествените спортове – пожароприложния спорт!

Състезателна програма ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Седмица на пожарната безопасност - 11 – 15 септември 2017 година: 


11 септември 1017

В периода от 11 до 15 септември 2017 г. предстои традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.

Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”,  са планирани и са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на ПБЗН, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна.

Планираните мероприятия можете да видите в прикачения файл към публикацията.

Седмица на пожарната безопасност - събития

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Абсолютни шампиони - варненските пожарникари за четвърти път са победители в ежегодното Републиканско първенство по волейбол за служители на  МВР

Състезанието по волейбол за служители на МВР се проведе от 9 до 12 април

От 9 до 12 април в СОК "Камчия" се проведе Републиканско първенство по волейбол за служители на МВР.

В надпреварата взеха участие девет отбора от различни дирекции в министерството. Новият - стар шампион за тази година е тимът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” –  Варна.

Без загубен гейм, за четвърти път през последните пет години пожарникарите от варненската дирекция безапелационно спечелиха републиканската титла.

Честито! 

 

СНИМКИ:

 

 

 

 


 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Кметът на Варна Иван Портних дари 100 чифта специализирани ръкавици на варненските пожарникари

„Традиция стана ръководството на Община Варна да дарява на пожарната различни предпазни средства. Ръкавиците се износват най-често и благодарение на това дарение ще повишим личната безопасност на служителите и ще намалим броя на трудовите злополуки”. С тези думи директора на РДПБЗН комисар Тихомир Тотев изрази благодарността си за специализираните ръкавици, които Община Варна дари на структурата.

 

Дарението бе връчено от кмета Иван Портних, който подчерта, че „ръкавиците отговарят на изискванията за устойчивост на висока температура, против проникване на вода и масла, устойчиви на механично увреждане”. Той пожелава на всички огнеборци безопасен труд и по-рядко да се налага да използват ръкавиците в реална обстановка и благодари на пожарникарите за труда им, като им пожела здрава и успешна година.

 

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и Красимир Костов, зам.-председател на Синдикалната федерация  на служителите на МВР.

 

Снимки:

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Трети Международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос” - 2016

 

От 28 до 30 септември, Варна е домакин на Третия Международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

Организатори на събитието са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна, с изключителното съдействие на Община Варна.

Състезанията ще се проведат на стадион „Локомотив”. Варна е от малкото градове, които имат своята постоянна тренировъчна база, уникална с поставената на стадион „Локомотив“ пожарникарска тренировъчна кула благодарение на отличното взаимоотношение между Община Варна и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна. Като продължение на това е съвместната организация с Община Варна по провеждането на предстоящия международен турнир за купа „Одесос”.

 

Турнирът ще бъде открит тържествено на 28 септември в 16:30 часа. А по-рано, в същия ден, започват първите състезания.

В 09:30 часа е стартът на началните фази на надпреварата за мъже и жени в дисциплината „Изкачване с щурмова стълба”. Полуфиналните и финални серии ще се провеждат успоредно с церемонията по официалното откриване на Третия международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”. Награждаването на победителите се предвижда в интервала 18:00 – 18:30 часа.

 

Сутринта на 29 септември (09:00 часа) започва надпреварата в дисциплината „100 - метрова пътека с препятствия” за жени и за мъже, а от 16:00 до 16:45 ще се проведат полуфинални и финални серии. Надпреварата в дисциплината „Пожарна щафета 4х100 метра” за жени и мъже ще започне в 17:00 часа, като се очаква да приключи до 19:00 часа.

 

В последния ден на Третия международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”, състезателите ще премерят сили в дисциплината „Бойно разгръщане от мотопомпа”.

 

На 30 септември, между 13:30 и 15:30 часа, ще се проведе Тържественото награждаване на отборите и закриването на турнира.

 

Участие в надпреварата са заявили общо 16 отбора, като сред тях има отбори от България, Чехия, Словакия, Русия, Молдова. Пет са женските отбори, а 11 са мъжките.

Целта на турнира е да укрепи близките взаимотношения и сътрудничеството между клубовете и пожарникарите от различни градове и държави; да покаже спортното майсторство на служителите от клубовете по пожаро – приложен спорт и пожарните служби и, не на последно място, да популяризира пожарникарската професия.

 

И през тази година представители на РДПБЗН, съвместно с Община Варна, активно работиха за популяризиране на оказването на доброволна помощ на нуждаещи се, пострадали при ситуации на криза. Мисия, която ще продължава и в бъдеще!

 

През 2017 година Варна ще бъде Европейска младежка столица, а Международното  състезание по пожаро - приложен спорт за купа „Одесос” може да бъде една достойна част от програмата.

 

Мероприятието ще бъде директно предавано по чешката он-лайн телевизия - FIRE (http://www.firetv.cz/), както и по местните и национални медии.

Каним представителите на Варненските медии и гражданите да наблюдават един от най-мъжествените спортове – пожароприложният спорт!

Благодарение на варненската публика и общественост се популяризира този спорт и подготовката на млади кадри.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Отбелязваме Деня на Пожарната безопасност - 14 септември

 

На 14 септември 1905 г. в гр. София е свикан Първият пожарникарски събор. На него присъстват 17 пожарни командири от страната и 10 любители на противопожарното дело в България. Един от участниците е и варненския пожарен командир по това време (1900 - 1910 г.) – Дончо Николов Катранджиев. Съборът продължава 5 дни и на него са обсъдени много въпроси за бъдещото изграждане на противопожарните служби в страната. От името на всички делегати е изпратено писмо до Министъра на вътрешните работи, в което се настоява той да съдейства за сформирането на пожарните структури в държавата.

С решение № 385  на Министерския съвет от 13 септември 1995 г. датата 14 септември е определена за професионален празник на пожарникаря.

 

По случай професионалния празник на пожарникарите (14 септември) и тази година се отбелязва „Седмица на пожарната безопасност”. Това е едно признание за високата обществена значимост на една от най-тежките, най-рисковите и същевременно от най-хуманните професии - професията на пожарникаря.

 

Работата на огнеборците и на спасителите е отговорност, която всеки един от тях избира и призвание, което всеки един от тях, е готов да брани и отстоява. Това е служба към обществото на смелите и сърцатите.

 

В деня на самия празник – 14 септември, в сградата на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, директорът – комисар Тихомир Тотев се срещна с журналисти и отговори на техните въпроси за пожарната обстановка в град Варна и областта, за изминалите летни месеци и за работата на огнеборците.

Той оцени изминалите месеци от лятото като натоварени и изпълнение с предизвикателства за пожарникарите във Варна. Само за месеците юни, юли и август на територията на областта са регистрирани 1250 пожара от общо 2600 от началото на годината досега. Преобладаващата част от тях са в сухи треви, в необработваеми земеделски площи. Общо 40 са гасените горски пожари в областта.

По думите на комисар Тотев „най-сложните пожари, които са ликвидирали огнеборците тази година, са между селата Кантарджиево и Рогачево, в местност „Сълзица”. Три дни последователно на мястото има екипи, които гасят пожарите.”

В повечето случаи причина за възникването на инцидентите е човешката небрежност и не достатъчно отговорно поведение от страна на гражданите. А метеорологичните условия и липсата на валежи през горещите месеци само допринасят за усложняване на обстановката.

Комисар Тотев съобщи, че по-голямата част от техниката на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” във Варна е обновена. А след приключване на започналия конкурс за назначаване на държавна служба в МВР за младши изпълнителски длъжности пожарникар, спасител и водач, съставът на дирекцията ще бъде подсилен.

Комисар Тихомир Тотев изказа своята благодарност за всеодайната работа на всички служители на структурата. Той им пожела здраве и професионални успехи.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Отбелязахме 39 годишнината от трагедията с танкера ЕРМА

 

 

ЕРМА ГОРИ!

23 юни 1977 година... В този ден моторен танкер "Ерма", намиращ се на "Първи мазутен кей" на ДП "Петрол", разтоварва доставен от Либия 17721 тона суров нефт.

 

Точно в 17:35 часа, когато вече е разтоварено около 8000 тона от горивото, над залива проехтява силен взрив, а от “Ерма” се издигат кълба дим и огън. Пожар!

За миг помещенията в задната надстройка са превърнати в купища горящи останки.

Двама от дежурните на кораба са в неизвестност, вероятно загинали. Голяма част от екипажа панически напуска танкера, но старши помощник капитана с помощта на двама моряка, успява да затвори крановете, по които тече мазута към бреговата магистрала.

 

Към 18:00 часа започват съвместните действия на пожарникарите, морските спасителни служби и военния флот за ликвидиране на огромния пожар.

Около 22:00 часа в ефира се разнася неприятната фраза "Процесът е неуправляем" – в този момент само преките участници осъзнават, че над град Варна е надвиснала изключително сериозна и непосредствена опасност.

Танкерът Ерма изглежда обречен, а взривовете периодично изхвърлят огнени пламъци и късове метал и така до потушаването на пожара в 17:40 часа на следващия ден - 24 юни, а до тогава, взривове ще станат 91 на брой!

 

В световната практика случаите на успешно изгасяване на подобни пожари на
танкери се броят на пръсти. Всички, които са участвали в ликвидирането на аварията с Ерма заслужават поклон, но с  ръка на сърце трябва да признаем, че най - голям принос за спасяване на града от надвисналата ужасна катастрофа има достойния български генерал Илия Дончев- началник на ЦУПО- МВР, дал личен пример за висок морал, безстрашие и чувство за отговорност.

 

За това и днес, 39 години след трагедията, ветераните от всички структури участвали в ликвидирането на пожара и ръководството на РДПБЗН - Варна положиха цветя на паметната плоча на генерал Дончев в нашия град и с минута мълчание почетоха паметта на загиналите.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Варненските пожарникари - победители в ежегодното Републиканско първенство по волейбол за служители на  МВР

 

 

От 6 до 9 юни, в к.к."Камчия" се проведе ежегодното републиканско първенство по волейбол за служители на  МВР.

 

Участие взеха девет отбора, които бяха разделени в три групи.

Отборът на РДПБЗН - Варна спечели първенството без особена конкуренция - не загубиха дори гейм.

Завоюваната титлата е общо четвърта за отбора на Варненската пожарна, като е трета поред.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Варненските пожарникари - победители в тазгодишния Републикански преглед по пожароприложен спорт

 

За пореден път Варна бе домакин на Републикански преглед по пожароприложен спорт.

От  1 до 3 юни, на стадион „Локомотив”, се проведе 44-тия републиканско състезание по пожароприложен спорт - Варна 2016 г. Ловкостта и специалните умения, характерни за този мъжки спорт, отново привлякоха вниманието на мнозина от привържениците му. 

 

Отборите се състезаваха в дисциплините: Изкачване на щурмова стълба; 100-метрова пътека с препятствия; Пожарна щафета 4 по100 м. с препятствия; Бойно разгръщане от мотопомпа.

 

В надпреварата взеха участие състезатели, представители на дванадесетте най-добри регионални дирекции по пожарна безопасност от страната и отбора на факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” при Академията на МВР.
В колективните дисциплини демонстративни опити направи и първият в България женски отбор по пожароприложен спорт - този на град Варна. Момичетата от отбора показаха  умения и резултати, превъзхождащи някои от мъжките постижения.

 

Републикански шампион за 2016 г. е отборът от Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - Варна.

Домакините заслужено грабнаха шампионската купа, връчена им лично от  директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  - МВР, главен комисар Николай Николов.

 

Основна задача на пожароприложния спорт е повишаване физическата дееспособност на младите хора, както и професионалното майсторство на пожарникарите. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремни ситуации.

 


 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Състезания по пожароприложен спорт "Млад огнеборец" и ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2016” - РЕЗУЛТАТИ:

 

В провелото се днес Областно състезание по пожаро - приложен спорт на младежките противопожарни отряди  "Млад огнеборец" взеха участие 80 деца. 

Те се състезаваха в дисциплините:"Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 m щафетно бягане с препятствия".

В комплексното класиране  отборите се класираха както следва.:

1-во място – І-во ОУ „Христо Смирненски” гр. Провадия

2-ро място -  СОУ”Димчо Дебелянов” гр. Варна

3-то място -  СОУ” Св.Св. Кирил  и Методий” гр. Игнатиево

 

Победители в областния етап от ученическото състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2016" станаха децата от Общински детски комплекс - гр. Аксаково. На второ място се наредиха децата от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в гр. Белослав, а на трето - ученижите от І ОУ "Христо Смирненски" - гр. Провадия.

 

Поздравления за всички деца, включили се в надреварите!

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Състезания по пожароприложен спорт - "Млад огнеборец" и Републиканско състезание

 

На 31 май, от 09:00 часа, на стадион „Локомотив” в гр. Варна, ще се проведе Областно състезание  на младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец”.

Състезателите ще премерят сили в дисциплините: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 м щафетно бягане с препятствия”.

Състезанията на младежките противопожарни отряди се провеждат ежегодно. Целта е  повишаване физическата дееспособност на младежите от 12 до 16 години и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии. В състезанието ще участват отборите спечелили Районните състезанията, провели се сред учебните заведения в област Варна.

 

В 10:00 часа, в базата на спасителите от РДПБЗН в м-ст „Малка чайка”, в ж.к. „Аспарухово”, ще стартира областен етап от ученическото състезание  „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2016”. В състезанието ще вземат участие победителите от Общинските етапи от състезанието – община Белослав, община Аксаково и  община Долни чифлик.

Състезанието се състои от теоретична част и практическа част – проверка на придобитите умения и знания за защита при бедствия, чрез състезателни игри. Победителят от състезанието ще се яви на Националното ученическо състезание.

 

За пореден път Варна ще бъде домакин на Републикански преглед по пожароприложен спорт.

От  31 май до 3 юни, на стадион „Локомотив”, ще се проведе републиканското състезание, в което ще вземат участие отборите на Софийската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и на Регионалната дирекция, които се класираха на първо място в комплексното класиране в зоналните състезания от съответните зони, както и представители на отбор на факултет ПБЗН при Академия на МВР.

Отборите ще се състезават в следните дисциплини: Изкачване на щурмова стълба; 100-метрова пътека с препятствия; Пожарна щафета 4 по100 м. с препятствия; Бойно разгръщане от мотопомпа.

Демонстративно участие ще направи първия женски отбор с участници от Клуб по пожаро-приложен спорт и Технически университет – Варна.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Зонално състезание по пожароприложен спорт

11 - 12 май 2016 г.

 

Пожароприложният спорт е фундамент в дейността на пожарникарите за работа при гасене на пожари и ликвидиране на аварии. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремални ситуации.

 

На 11 и 12 май 2016 г., на стадион „Локомотив” се проведе Зонално състезания по пожаро – приложен спорт, чиито домакин беше гр. Варна.

 

Една от основните цели на това мероприятие е проверката нивото на подготовка на състезателите от отборите по ППС, представители на РДПБЗН – Варна, РДПБЗН – Шумен, РДПБЗН – Добрич, РДПБЗН –  Русе, РДПБЗН – Разград, РДПБЗН – Силистра, РДПБЗН – Търговище. Извън класирането участие в надпреварата взе и отборът на Бургас.
Резултатите от състезанието определят отборите участници в Републиканския преглед по пожаро – приложен спорт, който ще се проведе от 31 май до 3 юни тази година във Варна.

 

Регламентът и правилата за провеждането му са установени в Правилника на Българската федерация по пожаро - приложен спорт.

Зоналното състезание се проведе, съгласно регламента в следните дициплини:

1. Изкачване с щурмова стълба;

2. 100 м пътека с препятствия;

3. Пожарна щафета 4 х 100 м с претятствия;

4. Бойно разгръщане от мотопомпа.

 

Демонстрации на уменията си в дисциплините показаха предствителките на женския отбор на Варна и юноши от Спортен клуб по ППС.

 

Като победител в комплексното класиране беше отличен отборът на РДПБЗН – Варна. Негови подгласници станаха отборите на Русе и Разград.

 

На 18 и 19 април 2016 г. в гр. Острава, Р. Чехия, се проведе традиционния турнир за Европейска академичната купа по пожароприложен спорт, състоящ се от дисциплините изкачване на кула с щурмова стълба, 100 м пътека с препятствие, щафета 4 х 100 м и бойно разгръщане с мотопомпа.

В състезанието взеха участие 28 отбора, от които два български - на  Спортния клуб по ППС /с представители от ТУ- Варна/ и отборът на Академията на МВР.
Женският отбор на Варна зае 5 място сред конкуренция от 28 отбора, а мъжкият отбор зае 9 място.